-----------------------------
همه خبرها و ديدگاهاي سانسور شده و پشت فيلتر جمهوري اسلامي مانده را يكجا و بي درد سر در "هستي نيوز" بخوانيد... http://groups.google.com/group/hasti-news/

--------------------------------------------







Google Groups
Subscribe to Hasti News
Email:
Visit this group

۱۳۹۱ مهر ۲۰, پنجشنبه

Latest News from Emrooz for 10/10/2012

Email not displaying correctly? View it in your browser.
این خبرنامه حاوی عکس است. لطفا امکان دیدن عکس را در ایمیل خود فعال کنید.



امروز: یک روز پس از اعلام خبر ورود وزارتخانه های اطلاعات و کشور به بازار ارز، امروز مسئولان با گسیل نیروهای امنیتی به خیابان ها و مقابل صرافی ها، درصدد برآمدند تا به مانند قیمت ها را به شکل دستوری در بازار ثابت نگه دارند و به زور صف آرایی پلیسی و بازداشت خیابانی، به حاکم کردن نرخ های تصنعی و یکسان کردن تابلوهای نرخ بازار آزاد ارز با عددی بپردازند که در مرکز مبادلات ارزی دولت تعیین شده است.

به گزارش کلمه، در حالی که دلار در معاملات وقعی در بازار غیر رسمی بین ۳ هزار تومان و ۳۵۰۰ تومان فروخته می شود و حتی در برخی رسانه ها قیمت ۶۳۰۰ تومانی به عنوان قیمت واقعی ارز اعلام شده، نیروهای امنیتی و پلیس با توسل به زور و بازداشت، در تلاش برای القای نرخ های دستوری تا سقف ۲۸۵۰ تومان در بازار هستند؛ نرخی که بانک مرکزی از روز گذشته بر صرافی ها تحمیل کرده و امروز نیز تثیبت همین نرخ را دنبال می کند.

خبرگزاری مهر با اشاره به حضور فعال پلیس امنیت در مرکز ارزفروشان تهران ( چهاراه استانبول تا میدان فردوسی) در این باره گزارش داد: این حضور باعث متواری شدن دلالان ارزی شده و از سویی خرید و فروش ارز در چهارراه‌ها هم متوقف شده است.

همچنین برخی صرافان در حالی به اجبار و به شکل دستوری، قیمت دلار ۲۸۵۰ تومانی را روی تابلوی صرافی خود نصب کرده اند که از فروش آن به متقاضیان با این نرخ خودداری می‌کنند.

روز گذشته غلامرضا مصباحی مقدم نماینده مجلس در اعلام سیاست های جدید ارزی دولت و مجلس از حضور قعال وزارتخانه های کشور و اطلاعات به بازار ارز خبر داد. در همین زمینه سایت خانه ملت به نقل از حیدر مصلحی به دستگیری بیش از ۲۰ نفر اخلا‌ل‌گر بازار ارز از سوی وزارت اطلاعات اشاره کرد و ضمن آن گفت: تعدادی از این اخلال‌گران هم توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی دستگیر شده‌اند.

احمدی نژاد پیش از این در نشست خبری خود گفته بود: ۲۲ نفر سرحلقه آشفتگی‌های اخیر در بازار ارز هستند و با توجه به اینکه این افراد مشخص هستند نهادهای امنیتی باید ورود پیدا کنند. این در حالی است که بسیاری از نمایندگان دولت را عامل آشفتگی های بازار ارز معرفی کرده و اشاره کردند که برای جبران کسری بودجه خود از ورود ارز به بازار خودداری کرده تا قیمت ها نجومی شود و بودجه دولت هم جبران شود.

روز گذشته نیز محمود احمدی نژاد در سخنانی به صراحت افشاء کرد که دولت با کسری بودجه مواجه است و از این نظر تحت فشار است. نکته قابل توجه در مورد آشفتگی بازار ارز در سخنان امروز احمد توکلی در صحن مجلس است که به افشای این موضوع پرداخت که وزیر اقتصاد و دارایی در دوم شهریور سال جاری در حضور رهبری گفته بود دولت می‌خواهد قیمت ارز را بالا ببرد و از طریق مابه‌التفاوت آن یارانه‌های نقدی را پرداخت کند.

این نماینده تهران در مجلس افزود: اصل قانون هدفمند کردن یارانه‌ها این بود که دولت قیمت سوخت را به قیمت جهانی آن نزدیک کند و درآمد آن را به مردم و بخش تولید اختصاص بدهد و بخشی را هم برای دولت در نظر بگیرد تا کسری بودجه نداشته باشد.

توکلی با بیان اینکه مردم انتظار ندارند به موجب دریافت یارانه‌ها شاهد تورم زیاد باشند چرا که اگر اینطور باشد مردم خواهند گفت یارانه‌ها را نمی‌خواهیم، تورم را کنترل کنید.

خبرگزاری فارس وابسته به سپاه گزارش داد که وی با بیان اینکه پرداخت یارانه‌ها از مابه التفاوت قیمت ارز موجب گرفتاری اقتصادی می‌شود، خاطرنشان کرد: صندوق توسعه ملی باید برای بخش تولید استفاده شود چرا که ما باید از بیکاری بترسیم؛ باید از بیکاری ترسید از بیکار شدن شاغلین نیز بیشتر باید ترسید.

بنابر اعلام بانک مرکزی، متوسط قیمت فروش ارز توسط بانک مرکزی در بازار در سال ۱۳۹۰ حدود ۱۰۵۰ تومان بوده است و این در حالی است که به گزارش سایت بازتاب در حال حاضر بخش عمده دلار در بازار به قیمت ۲۶۰۰ تومان یعنی بیش از دو نیم برابر قیمت سال گذشته در بازار مبادله ای به فروش می رسد که تازه این مبلغ جدایی از ارزی است که توسط دلالان بانک مرکزی در بازار به قیمت بالای سه هزار تومان توزیع می شود.

با این همه مشخص نیست بگیر و ببندهای بازار ارز در حالی که نمایندگان به صراحت دولت را عامل این گرانی می دانند برای چیست و چرا رد عوامل آشفتگی ارزی را وزارت اطلاعات و نهادهای امنیتی و نظامی و حکومتی در فتنه و تحریم و دشمنان خارجی جستجو می کنند.

دادستانی تهران پنج‌شنبه (۱۳ مهرماه) گفته بود ۱۶ نفر از عوامل عمده اختلال ارزی که با استفاده از فضای ناشی از جنگ روانی دشمن، با کمک جریانات شایعه پراکن داخلی و خارجی و تبانی با یکدیگر موجبات تشدید شرایط پیش آمده را فراهم و از فضای موجود به طریق غیر قانونی در راستای منافع شخصی و مطامع خارجی با هدف اخلال در امور اقتصادی کشور بهره برداری کرده بودند، بازداشت شدند.

این اقدامات یک هفته پس از اعتراض بازاریان صورت می گیرد. چهارشنبه هفته گذشته در پی نوسانات شدید بازار ارز، بازاریان تهران دست به راهپیمایی اعتراضی و هم چنین اعتصاب با پایین کشیدن کرکره های مغازه های خود زدند که به دنبال آن با فشار پلیس و نیروهای امنیتی اقدام به بازگشایی بازار کردند.


 


امروز: صندوق بين‌المللی پول در تازه‌ترين ارزيابی خود از وضعيت اقتصادی ايران گفته است که در سال آينده ميلادی، ۲۰۱۳، به رغم تحريم‌ها، هم سطح تورم را پايين خواهد آمد و هم رشد اقتصادی ايران افزايش خواهد يافت و احتمالا اقتصاد کشور دچار فروپاشی نخواهد شد.

به گزارش رادیوفردا به نقل از خبرگزاری رويترز با اشاره به گزارش جديد صندوق بين‌المللی پول که روز سه شنبه ۱۸ مهرماه منتشر شده است، گزارش داده است که ارزيابی صندوق با استناد به آماری است که خود ايران در اختيار اين نهاد بين‌المللی قرار داده است.

اين گزارش می‌افزايد که بر اساس پيش‌بينی صندوق بين‌المللی پول، به رغم تحريم‌ها، رشد اقتصادی ايران طی سال جاری و سال آينده ميلادی افزايش خواهد يافت و به نظر نمی‌رسد که تحريم‌های غرب که باعث کاهش صادرات نفت ايران شده، منجر به فروپاشی اقتصاد ايران شود.

رويترز می‌نويسد که آمار و ارقامی که دولت ايران در اختيار صندوق قرار داده، به عقيده بسياری از کارشناسان مستقل قابل اطمينان نيست و بیشتر این گزارش‌ هم بیش از متلاطم شدن بازار ارز تهیه شده است؛ گزارش‌ها حاکی است که اخيرا واحد پول ايران، ريال، در مقايسه با دلار فقط طی ۱۰ روز يک سوم از ارزش خود را از دست داده است.

گزارش شش ماهه صندوق حاکی است که توليد ناخالص ملی ايران نسبت به سال گذشته که دو درصد بود، حدود نه دهم درصد کاهش خواهد يافت اما در سال ۲۰۱۳ هشت دهم درصد بیشتر خواهد شد.

اين نهاد بين‌المللی همچنين نرخ تورم و بيکاری در ايران را برای سال جاری به ترتيب ۲۵.۲ درصد و ۱۴.۱ درصد پيش بينی کرده است، در حالی که به گزارش رويترز بر اساس ارزيابی کارشناسان مستقل اقتصادی، نرخ تورم در ايران بالای ۳۰ درصد است.

صندوق بين‌المللی پول ارزيابی کرده است که نرخ تورم در سال آينده به ۲۱.۸ درصد و نرخ بيکاری نيز به ۱۲.۳ درصد کاهش يابد.


اين گزارش در تحليل خود از قيمت جهانی نفت می‌گويد که انتظار می‌رود که متوسط بهای نفت برای سال جاری ۱۰۶.۱۸ دلار برای هر بشکه و برای سال آينده ۱۰۵.۱۰ دلار برای هر بشکه باشد.

خبرگزاری رويترز می‌نويسد که صندوق بين‌المللی پول به عنوان يک نهاد بين‌المللی اغلب برای ايجاد روابط خوب با کشورهايی که بر اقتصاد آنها نظارت دارد، همچنين برای ترغيب آنها به دادن اطلاعات درست و تطبيق سياست‌های اقتصادی که اين نهاد بين‌المللی دوست دارد انجام شود، معمولا در گزارش‌های خود توازنی «ظريف» را رعايت می‌کند.

برای نمونه در ژوئيه ۲۰۱۱، قبل از اينکه تحريم‌های غرب عليه ايران افزايش يابد، طرح هدفمندی يارانه‌ها در ايران را تحسين کرده بود و آن را «موقعيتی بی‌همتا برای اصلاحات اقتصادی و شتاب سرعت رشد اقتصادی و پيشرفت کشور» ناميده بود.

رويترز می‌نويسد که برخی کارشناسان مستقل، ارزيابی صندوق بين‌المللی پول را بسيار خوشبينانه تحليل کرده بودند. به عقيده آنها، اين نهاد بين‌المللی تبعات قطع يارانه‌ها بر افزايش تورم و کاهش قدرت خريد مردم را دست کم گرفته است.


 


امروز: دیوید راتکوف، کارشناس امور بین الملل که به دولت باراک اوباما نزدیک است، در مقاله ای در نشریه آمریکایی فارین پالیسی (سیاست خارجی) نوشته است که رییس جمهوری ایالات متحده انجام یک حمله «به دقت جراحی شده علیه سایت های هسته ای ایران» را بررسی می کند.

به گزارش رادیوفردا، آقای راتکوف که در دولت دموکرات بیل کلینتون خدمت کرده و ارتباط های نزدیکی نیز با دولت باراک اوباما دارد، بر این باور است که حمله به تأسیسات هسته ای ایران هنوز در دستور کار مشترک آمریکا و اسرائیل قرار دارد، و به نوشته او، «سران آمریکا و اسرائیل در زمینه یک حمله کوتاه با بیشترین کارآیی، به اتفاق نظر نزدیک می شوند.»

دیوید راتکوف مدعی است که از «یک منبع نزدیک به مذاکرات میان کشورها» اطلاع یافته است که حمله مشترک به سایت های غنی سازی اورانیوم ایران در دست بررسی است.

نویسنده زمان تنها «دو ساعت» را برای چنین حمله ای در «خوش بینانه ترین» حالت و در صورت لزوم، تداوم آن تنها در یک یا دو روز، ذکر کرده است.

فارین پالیسی می نویسد: «حمله ای سریع و کوتاه نه تنها ناخوشایند نخواهد بود بلکه احتمال موفقیت آن نیز زیاد است و کار سایت های غنی سازی اورانیوم را فلج خواهد کرد و برنامه هسته ای ایران را سال ها به عقب برخواهد گرداند بدون آنکه به شهروندان ایران آسیبی برسد و منافعی نیز برای کل خاورمیانه در پی خواهد آورد.»

به نوشته فارین پالیسی، حامیان چنین طرحی می گویند که نتایج این نوع حمله برق آسا، فراتر از خاورمیانه را تحت تأثیر مثبت قرار خواهد داد؛ «عراق را (از نفوذ فزاینده ایران) رها خواهد کرد؛ برای سوریه و لبنان بسیار مفید خواهد بود و حتی می تواند روند به اغما رفته مذاکرات سیاسی اسرائیلی - فلسطینی را زنده کند؛ به کشورهای صادرکننده نفت از خلیج فارس اطمینان خاطر بدهد؛ و همزمان، پیامی قاطع برای روسیه و چین باشد و هژمونی و برتری آمریکا را نیز در منطقه برای یک دهه آینده تأمین کند.»

دیوید راتکوف می نویسد که حامیان حمله سریع براین باورند که هزینه های این نوع اقدام کم خواهد بود و از درگیر شدن عمقی آمریکا در ایران جلوگیری خواهد کرد به ویژه که اسرائیل هرگز به تنهایی قادر به حمله نیست و اگر می خواست حمله کند، آمریکا را عمیقاً درگیر بحران می کرد. به خصوص که آمریکایی ها همواره گفته بودند که حمله به سایت غنی سازی اورانیوم در دل کوههای قم، هرگز از دست اسرائیل برنخواهد آمد و تنها آمریکایی ها با بمب های فوق سنگین خود قادر به این کار هستند.

آقای راتکوف احتمال حمله از راه به کارانداختن هواپیماهای بدون سرنشین به سایت های غنی سازی اورانیوم را هم مطرح کرده است.

فارین پالیسی می نویسد بنابراین، اقدام نظامی، باید از جنس آمریکایی باشد؛ چه با همراهی اسرائیل و کشورهای دیگر و چه بدون آن.

گفتنی است که این مقاله فارین پالیسی شامگاه دوشنبه هفدهم مهر و تنها ساعاتی پس از نطق مهم میت رامنی نامزد حزب جمهوریخواه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، منتشر شد.

آقای رامنی روز دوشنبه در این سخنرانی در ویرجینیا، نکات اصلی سیاست خارجی خود را در صورت پیروزی در انتخابات شانزدهم آبان اعلام کرد و مدعی شد که «ایران امروز از هر زمان دیگر به توانایی جنگ افزار هسته ای نزدیک تر شده است.»

نویسنده مقاله در نشریه سیاست خارجی تأکید دارد که این سخنان آقای رامنی و انتقادهای تند او از اوباما (در شرایطی نیز که صحنه انتخابات آمریکا دارد به سود میت رامنی عوض می شود)، ممکن است که در تصمیم گیری اوباما برای رفتن به سوی حمله نظامی سریع علیه ایران اثرگذار باشد.

دیوید راتکوف می افزاید: «نظر به پیشرفت هفته های گذشته در تماس های اسرائیلی ها و آمریکا (مذاکرات بر سر ایران و اینکه اسرائیلی ها گزینه یک حمله نظامی محدودتر را در مقایسه با حملات وسیعی که پیشتر از آن سخن گفته بودند مطرح کرده اند)، ممکن است که انتخاب گزینه «حمله جراحی» و محدود، آسان ترین راه برای تیم اوباما در خنثی کردن انتقادهای میت رامنی از سیاست های دولت اوباما در ارتباط با ایران باشد.»

راتکوف در جمع بندی مقاله خود می نویسد که «ابعاد حمله ای که عملی شود مهم نیست بلکه مسئله مهم فوایدی است که از آن بدست خواهد آمد؛ اینکه گزینه نظامی به یک ابزار دیپلماتیک و حتی یک ابزار سیاسی مبدل می شود.»


 


امروز: وزارت انرژی آمریکا در گزارشی می‌گوید تحریم گاز طبیعی ایران، تاثیر چشمگیری بر بازار جهانی نخواهد گذاشت.
به گزارش بی بی سی، کنگره آمریکا از این وزارتخانه خواسته بود درباره نتایج تحریم گاز طبیعی ایران بر بازار جهانی تحقیق کند.
اخیرا اعضای کنگره به دنبال اعمال تحریم‌های بیشتر بر صنعت گاز و نفت و همچنین مبادلات غیر نفتی با بانک‌های ایران شده اند.
بنا بر این گزارش، ایران یک درصد صادرات گاز طبیعی در جهان را تامین می‌کند و خود نیز بیشتر از آنچه صادر می‌کند، از دیگر کشورها وارد می‌کند. به گفته این وزارتخانه، با اینکه ایران چهارمین تولید کننده گاز طبیعی در جهان است، نقش پررنگی در بازار جهانی ندارد.
در این گزارش سه کشور ترکیه، ارمنستان و آذربایجان به عنوان بالاترین وارد کنندگان گاز طبیعی ایران معرفی شده اند.
بنا به این گزارش، ترکیه ۹۰ درصد صادرات گاز ایران را به خود اختصاص داده است و ارمنستان و آذربایجان نیز به ترتیب واردات بالا از گاز طبیعی ایران را دارند.
وزارت انرژی آمریکا می‌گوید اگر واردات گاز ایران قطع شود، ترکیه با مشکل جایگزینی آن، مخصوصا در فصل زمستان روبرو خواهد بود.
آذربایجان و منطقه خودمختار نخجوان نیز با مشکل روبرو خواهند بود.
اما در مورد ارمنستان، این گزارش می‌گوید میزان وابستگی کمتر است و در صورت حذف واردات گاز از ایران، این کشور می‌تواند آنرا از دیگر کشورها، از جمله روسیه و گرجستان جایگزین کند.
قرار بود این گزارش حدود دو ماه دیگر منتشر شود.
این در حالی است که اتحادیه اروپا نیز تحریم گاز ایران را بررسی می‌کند.
گزارش شده ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا در سطح پارلمانی با ممنوعیت واردات گاز ایران به توافق رسیده اند و قرار است این موضوع ۱۵ روز دیگر در نشست وزاری خارجه اعضای اتحادیه اروپا به تصویب برسد.
ایران اما اخیرا از مذاکره با ترکیه برای صادرات گاز به اتحادیه اروپا خبر داده است.
در این میان، روز دوشنبه (۱۷ مهر) در اثر انفجار در یک خط لوله ورود گاز طبیعی ایران به ترکیه متوقف شد.


 


امروز: وزارت دارایی آمریکا ۴۵ روز دیگر تحریم های خودرا علیه ایران برای کمک به زلزله زدگان ایران در حالت تعلیق نگه می دارد. این تصمیم روز سه شنبه در بیانیه رسمی این وزارت خانه اعلام شد.
به گزارش بی بی سی، این تصمیم در ادامه سیاست دولت آمریکاست که از نیمه ماه اوت برای تسهیل کمک موسسات خیریه به زلزله زدگان آذربایجان شرقی ایران اتخاذ شده بود.
این تعلیق شامل حال موسساتی که بخواهند بیش از۳۰۰ هزار دلار برای امداد و بازسازی به مناطق زلزله زده بفرستند نخواهد شد و برای اینکار نیاز به مجوز جداگانه خواهد بود.
تحریم های آمریکا انتقال پول به ایران را بسیار محدود کرده است.
در پی زلزله آذربایجان شرقی و بعد از درخواست های متعدد از سوی گروه های فعال حقوق بشری و عده ای از نمایندگان مجلس آمریکا دفتر کنترل دارایی های خارجی وزارت دارایی آمریکا در ۳۱ مرداد ماه امسال از تعلیق ۴۵ روزه این تحریم ها خبر داد.
تا پیش از تصمیم مرداد ماه وزارت دارایی آمریکا برای تعلیق تحریم ها، نهادهای خیریه و انجمن های غیر دولتی فقط می توانستند دارو و مواد غذایی برای زلزله زدگان ایران ارسال کنند.
وزارت دارایی تاکید کرده است که این استثنا فقط برای انتقال کمک به زلزله زدگان است و هرگونه ارتباط مالی با نهادهای تحت تحریم آمریکا مانند سپاه پاسداران همچنان ممنوع خواهد بود.
چهار روز پس از زلزله بم در سال ۱۳۸۲ هم دولت جرج بوش تصمیم مشابهی گرفته بود.
با تمدید ۴۵ روزه این تعلیق ارسال کمک به زلزله زدگان ایران تا ۲۹ آبان ماه جاری مجاز خواهد بود.


 


امروز: به مناسبت روز جهانی كودك به سراغ محسن هجری رفتیم تا به بررسی وضعیت این گونهٔ ادبیاتی در کشورمان بپردازیم. محسن هجری دبیر انجمن نویسندگان كودك و نوجوان است و آثار زیادی را در حوزه ی ادبیات كودك و نوجوان تالیف كرده است.

به گزارش ایلنا، این نویسنده در مورد وضعیت كلی ادبیات حوزه ی كودك و نوجوان كشورمان گفت: اگر بخواهیم روی کمیت‌ها بحث کنیم، این نكته بدیهی و آشکار است كه جامعهٔ ادبیات کودک و نوجوان به نسبت سال‌های قبل گسترش پیدا کرده است و این نكته با در نظر گرفتن هرم جمعیتی مشخص است.

او افزود: در کنار این مساله تعداد نویسندگان این حوزه هم بیشتر شده و این نیازی که در نویسندگان وجود داشته، بخشی از نویسندگان را وادار کرده که به این سمت حرکت كنند و متن‌هایی را در قالب ادبیات کودک و نوجوان شکل بدهند. برخی از این آثار به صورت تالیف و برخی دیگر به صورت ترجمه است. جامعهٔ ادبیات کودک و نوجوان گسترش پیدا کرده و این گسترده شدن قابل انکار نیست‏ اما سوال این است که این گسترش تا چه حد کیفی بوده است؟

دبیر انجمن نویسندگان كودك و نوجوان بررسی شاخص‌های كیفی را بسیار دشوار دانست و تاكید كرد: اینکه بدانیم کار‌ها و متن‌هایی که ارائه شده، تا چه اندازه پاسخگوی نیازهای مخاطبان بوده است، نیاز به تحقیق میدانی و آمار دارد. ظاهرآ اگر بخواهیم از تیراژ کتاب‌ها شروع کنیم و این را معیار قرار دهیم، ‌ می‌توان اینطور استنباط کرد که تیراژ کتاب‌ها برای این حوزه، بالا‌ترین تیراژ را در صنعت نشر را دارد و این در حالی‌است که در حوزهٔ بزرگسالان شاهد تیراژهای ۱۰۰۰ نسخه‌ای و یا حتی کمتر از آن هستیم. ‌تیراژ متوسط آثار ادبیات کودک و نوجوان بین ۳ تا ۵ هزار نسخه است. این مساله نشان دهندهٔ این است که این گروه سنی، به خصوص کودکان این موضوع را مطالبه می‌کنند، یعنی طلب کودکان برای کتاب از نوجوانان بیشتر است. این نشان دهندهٔ این است که مجموعه‌های كودك و نوجوانی که در ایران کار شده، برای مخاطب جذابیت داشته و به نوعی این مساله را در تیراژ منعکس کرده است.

هجری ادامه داد: بخش‌های دولتی که تیراژهایی را بدون توجه به بازار چاپ می‌کنند به کنار، اما بخش‌های خصوصی به خاطر همین نیاز بوده که تیراژهای بالا داشته‌اند و برای خیلی از کتاب‌ها چند نوبت تجدید چاپ را داشته‌اند. این مساله نشان می‌دهد به نوعی تحولی کیفی را هم شاهد بوده‌ایم، یعنی این استقابل می‌تواند یک نوع شاخص کیفی هم باشد‏، اما این‌که این مقدار از رشد کافی بوده، با قطعیت می‌گویم که کافی نبوده است. متاسفانه در كشور ما،‌ ادبیات کودک به رسمیت شناخته نشده است، یعنی مثلآ در بحث آموزش عالی، هنوز یک دپارتمان برای بخش ادبیات کودک تشکیل نشده است. البته یک دورهٔ کار‌شناسی ارشد در شیراز تعریف شده است و یا دوره‌های کاردانی برای ادبیات کودک داشته‌ایم، اما به هر حال ادبیات كودك در آموزش عالی ما جدی گرفته نشده است.

او با تكیه بر اهمیت ادبیات كودك گفت:‌ به نظر من اصل ادبیات، ادبیات کودک است و مهم‌ترین ژانر ادبیاتی همین ادبیات است و اصلیترین مخاطبان ادبیات هم کودکان هستند. تلقی من این است که کودکان استاد خیال‌ورزی هستند و ما بزرگتر‌ها ادای آن‌ها را در می‌آوریم. زمانی که یک بزرگسال در عالم خیال فرو می‌رود، تازه به مهارت‌های یک کودک نزدیک می‌شود. متاسفانه یک نگاه خود بزرگ‌بینانه وجود دارد که تصور می‌کنند چون این ادبیات برای کودکان است، آن را تحقیر و تصغیر می‌کنند و نادیده گرفته می‌شود، اما این طور نیست. این ادبیات کودک ما بوده که در عرصهٔ جهانی هم نامی از خود را مطرح کرده، آثار ادبیات کودک ما در کشورهای مختلف به کتاب‌های درسی راه پیدا کرده و نویسندگان ما در این حوزه جوایزی را گرفته‌اند و در زمینهٔ متن و تصویرگری، ‌ به مراتب نسبت به ادبیات بزرگسال ما در جهان شناخته شده‌تر است. این اقبال‌ها، چه در عرصهٔ داخلی و چه در عرصهٔ بین‌المللی، نشان می‌دهد که به هر حال ما تحولی کیفی را داشته‌ایم.

این نویسنده افزود: من فکر می‌کنم که نیاز به آسیب‌شناسی داریم که در این مرحله با یک سری از مشکلات برخورد کنیم و آن‌ها را حل کنیم. در مجموع تلقی من این است که ادبیات کودک و نوجوان ما روند رو به رشد و مثبتی را داشته است. فضای اول انقلاب یک سری از نیازهای فرهنگی را به وجود آورد که تیراژهای گسترهٔ آن زمان در پاسخ به آن نیاز‌ها بود. فضای قبل از انقلاب در حوزهٔ کودک و نوجوان تقریبآ با یک برهوت مواجه بودیم و من خودم به عنوان نوجوان قبل از انقلاب با این قضیه به شکل مستقیم مواجه بوده‌ام.

دبیر انجمن نویسندگان كودك و نوجوان به تحول در عرصه‌ی تكنولوژی و رسانه اشاره كرد و ادامه داد: مسالهٔ دیگر این است که امروز، رسانه‌های مختلفی مثل اینترنت، ماهواره و تلویزیون، نه تنها در ایران، بلکه در همه جای دنیا به عنوان رقیبی جدی برای رسانه‌ای مکتوب مثل کتاب محسوب می‌شوند. به هر حال در رسانه‌ای مثل اینترنت کتاب هم می‌توان خواند و ای‌بوک (E.Book) واقعیتی است که دو رسانه را به هم پیوند داده است. این مساله مقداری از جامعهٔ مخاطبان را به خود جذب کرده است و این مساله هم مهم است.

هجری تاكید كرد: تصور می‌کنم که موانع دیگری هم مطرح است که آن‌ها هم باید کالبد شکافی شوند که یکی از آن موانع، آموزش و پرورش است که جلوی کتاب‌خوانی را گرفته است.

این نویسنده در مورد وضعیت فعلی كاغذ تحریر در بازار گفت: بیانیه‌ای که چندی پیش انجمن درباره‌ی كاغذ صادر كرد، محصول نگاه‌ها و دیدگاه‌های اعضای انجمن در مورد کاغذ بود. اعضا به تناوب این مساله را بیان می‌کردند که مشکل گران شدن کاغذ باعث شده تیراژ کتاب‌ها پائین بیاید و گرفتن کارهای جدید متوقف شود و تجدید چاپ‌ها هم انجام نشود. مجموعهٔ این نظرات و دیدگاه‌ها، هیات مدیرهٔ انجمن را به این نتیجه رساند که باید یک موضع جدی در مورد این مساله اتخاذ کند که نهایتآ منجر به آن بیانیه شد.

او دلیل اصلی مشكل كاغذ را حاصل یك اختلاف دیدگاه دانست و گفت: من حتی بحث اختلاف در روش و مدیریت را موثر نمی‌دانم و تصور می‌کنم که مشکل ما در زمینهٔ کاغذ اختلاف نگاه است. من در لیست کالاهای مشمول اولویت اختصاص ارز برای واردات اسم کاغذ سیگار، موز، توتون، سیگار برگ و کاغذ دیواری را دیده‌ام، اما جای کاغذ تحریر خالی است. من این مساله را حمل بر یک غفلت عادی و اشتباه ساده نمی‌کنم. تلقی من این است که یک نگاه پشت این قضیه وجود دارد.

دبیر انجمن نویسندگان كودك و نوجوان افزود: در این نوع نگاه، یک نوع بی‌توجهی به حوزهٔ فرهنگ وجود دارد، در غیر این صورت همانطور که الان محال است اساسی بودن گندم را فراموش کنیم، اگر به حوزهٔ فرهنگ هم یک نگاه جدی داشتیم، محال بود که نقش تعیین کنندهٔ کاغذ از یادمان برود. یکی از دوستان فرهنگی می‌گفت که کاغذ و گندم دو کالای اساسی در هر کشوری است.

هجری درباره‌ی این نوع نگاه توضیح داد: به طور طبیعی در هر كشوری، یك نگاه وجود دارد كه اولویت‌ها را در سیاست‌گذاری‌ها مشخص می‌کند. وقتی اقلام موجود در لیست واردات را دیدم، احساس کردم مشکل ما با آن نوع نگاه است، نگاهی که می‌گوید خب اگر کاغذ هم نباشد، اتفاقی نمی‌افتد و نهایتآ تیراژ پائین می‌آید و چند ناشر ضرر می‌کنند. غافل از اینکه درست است حوزهٔ نشر کارکرد اقتصادی دارد، اما به صورت كاملآ مستقیم با حوزهٔ فرهنگ گره خورده است. سال‌ها تلاش کرده‌ایم سرانهٔ مطالعه را افزایش دهیم، سال‌ها تلاش نویسنده‌ها، مترجمان، پدید آورنده‌گان آثار، ناشران، بخش خصوصی و دولتی، در این راستا بوده است. دلیل این تلاش این است كه احساس می‌کردیم افزایش سرانهٔ مطالعه به نوعی فرهنگ عمومی را بالا می‌برد و اعتلای فرهنگ، باعث كنترل آسیب‌هایی می‌شود که متوجه ساختار اجتماعی است. وقتی می‌بینیم این سیاست‌گذاری‌ها در مورد کاغذ وجود دارد، من به عنوان یک نویسنده احساس می‌کنم نیاز داریم در مورد نگاه‌ها بحث کنیم. چه نوع نگاهی پشت این سیاست‌گذاری وجود دارد که در اولویت گذاری واردات کالا، نام کاغذ سیگار را آورده و اسمی از کاغذ تحریرنیست؟ سیگاری که به باور کار‌شناسان و مردم به جسم آسیب می‌زند و منابع مالی کشور را هدر می‌دهد. چرا باید برای این کالای مضر سهمیهٔ ارزی قائل بشوند، اما برای کاغذ تحریر این مساله را در نظر نگیرند؟

این نویسنده ادامه داد: من فکر می‌کنم نیاز به یک خانه تکانی ذهنی داریم. باید در معیارهای خودمان بازنگری کنیم و ببینیم کجای این معیار‌ها دچار گسست شده که نمی‌توانیم کاغذ تحریر را در اولویت‌های خودمان قرار دهیم. این قضیه صرفآ یک قضیهٔ اقتصادی نیست، یک قضیه فرهنگی است و اگر سیاست‌گذاران ما منصف باشند، باید در درجهٔ اول این نگاه را تصحیح کنند و به سرعت اولویت‌ها را تغییر دهند و در غیر این صورت، این موضوع به پای آن‌ها نوشته خواهد شد که روزی در بحبوحهٔ مشکلات اقتصادی ایران، اولویت‌های فرهنگ فراموش شد.
او بر لزوم همكاری نهادهای مختلف در زمان بروز بحران‌های این چنینی تاكید كرد و گفت: معمولآ نوع نگاه حساسیت‌ها را تعیین می‌کند، ما در این زمینه توقع بیشتری از نهادهای فعال در زمینهٔ صنعت نشر داریم. بسیاری از نهاد‌ها در این زمینه متولی هستند و باید اظهار نظر و موضع‌گیری رسمی داشته باشند، اما می‌بینیم که در تمام این مجموعه‌ها، فقط انجمن نویسندگان کودک و نوجوان به صورت رسمی بیانیه صادر كرده است. انجمن ناشران، انجمن چاپخانه داران و تمام نهاد‌های مرتبط، این وظیفه را بر گردن دارند تا در این مورد موضع گیری رسمی داشته باشند. باید بیایند و موضع گیری کنند که به دلیل وجود چه زاویه‌ی نگاهی به بخش فرهنگ، کاغذ به عنوان یکی از بخش‌های اساسی این بخش نادیده گرفته شده است. به نظر من این مساله باید به پرسش گذاشته شود و به آن پاسخ بدهند و تا زمانی که این نگاه تصحیح نشود، اتفاقی در حوزهٔ اجرا رخ نمی‌دهد. این ناگاه باید اصلاح شود و به صورت یک مطالبهٔ صنفی و فرهنگی مطرح شود و مسئولان هم به آن پاسخ دهند.

دبیر انجمن نویسندگان كودك و نوجوان در مورد مساله ی ممیزی و نظارت پیش از چاپ بر كتاب‌ها گفت: نگاه قالبی در نویسنده‌ها وجود دارد که ممیزی قبل از چاپ چندان درست نیست و باید نظام کاری به صورتی باشد که یک کتاب چاپ شود و اگر شکایتی در مورد آن کتاب وجود داشت، آن وقت نویسنده پاسخ گوی آن باشد. بعضی دیگر هم اعتقاد دارند که ممیزی قبل از چاپ باید وجود داشته باشد. اگر این بحث نظری را ندیده بگیریم، چیزی كه در اجرا با آن مواجه هستیم، ساختاری است که در مورد یک کتاب تصمیم می‌گیرد که کجای این کتاب باید باشد و کجای آن حذف شود. گروه‌های کاری ممیزی در طول این سال‌ها عوض شده‌اند، یعنی گروه نظارتی عوض شده و گروه دیگری جایگزین آن شده است. در طول سالیان متوالی با نگاه‌ها و سلیقه‌های مختلفی در این حوزه روبرو بودیم و این مساله کار را دشوار کرده است. چون با بحث سلیقه روبرو هستیم، معیاری برای نقد باقی نمی‌ماند و نقد خیلی دشوار می‌شود. بحث نظارت (سوای بحث نظری که اصولآ ممیزی درست است یا نه و با فرض درست بودن وضعیت موجود) باید به طرف این برود که معیارهایی وجود داشته باشد و این معیار‌ها قابل نقد باشند و وزارت ارشاد نباید به عنوان یک کارفرما عمل کند.

محسن هجری افزود: نویسندهٔ کودک و نوجوان در ایران خودش متولی امر فرهنگ است و برای این مساله دغدغه دارد و به دلیل علاقه به این ژانر وارد شده است و دلسوز این حوزه است. ما باید بیاییم و حوزهٔ فرهنگ را گسترده‌تر از یک حوزهٔ اجرا ببینیم. در این قضیه باید مخاطب، ناشر، نویسنده و بخش دولتی را ببینیم. تصور می‌كنم باید در این فرم از نظارت که معیارهایی مطرح می‌شود كه قابل نقد نیست و فقط به صورت بخش نامه‌ای ابلاغ می‌شود و جای گفتگویی در مقابل آن معیار‌ها باقی نمی‌ماند، تجدید نظر شود و به بحث گذاشته شوند. حداقل این است که این معیارهای بررسی و ممیزی، برای نهادهایی مثل انجمن نویسندگان فرستاده شود و نظرخواهی شود که این معیارها تا چه اندازه درست است و تا چه اندازه باید در آن‌ها بازنگری انجام شود.
این نویسنده به نویسنده و وزارت ارشاد به عنوان دو طرف بحث ممیزی اشاره كرد و گفت: در یك طرف نگاهی متولیانه وجود دارد که باید معیارهای خود را اعمال کند و طرف دیگر پرسش دارد که چرا وضعیت باید به این صورت باشد که یک طرف متولی باشد و طرف دیگر تابع محض. هر دوی این نگاه‌ها باید با هم گفتگو کنند و به نتیجه برسند. گام مثبت در این قضیه این است که موضوع نظارت و معیار‌ها و شیوه‌های آن به بحث گذاشته شوند و هر ساختاری که قرار است شکل بگیرد، با توجه به این گفتگو‌ها باشد. این گفتگو‌ها هنوز انجام نشده است و کماکان حالت بخشنامه‌ای دارد. من فکر می‌کنم با حوزهٔ فرهنگ باید برخورد متفاوتی انجام شود و اگر اصحاب فرهنگ را یک صنف در نظر بگیریم، این صنف با افکار و اندیشه‌ها و روح مخاطب سر و کار دارد و باید به آن‌ها احترام گذاشته شود و از آن‌ها نظرخواهی شود. آن وقت اتفاقات بهتری می‌افتد و با این مشکلات روبرو نمی‌شویم که از این طرف معیارهایی اعمال شود و از این طرف گلایه‌ها وجود داشته باشد.


 


امروز: آیت الله العظمی سیدعلی محمد دستغیب مرجع تقلید مقیم شیراز تاکید کرد: خیانت، فقط شامل امور مالى نمى‌شود، پس کسى که خصوصیات و اسرار دیگران را بدون رضایت آنان فاش مى‌کند، در حق آنها خیانت کرده است. همچنین کسى که خود را عادل معرفى مى‌کند یا در معرض عدالت قرار مى‌دهد؛ مثلاً به امامت جماعت مى‌ایستد یا بر مسند قضاوت یا فتوا مى‌نشیند، اگر در نهان از انجام گناه پروا نداشته باشد، در دین مردم خیانت کرده است. وکلا و نمایندگان مردم هم اگر در پى‌گیرى مطالبات شرعى و قانونى موکّلین خود کوتاهى کنند یا به وظایف خود عمل نکنند، خیانتکارند.

به گزارش کلمه، آیت الله دستغیب در جلسه درس تفسیر و اخلاق خود با اشاره به فشارهایی که در ماجرای مسجد قبا همچنان بر و و شاگردانش وجود دارد با بیان اینکه طلبه‌هاى ما در این مسجد کارى جز دفاع از خود و حمایت از خانه‌ى خدا نکردند. حالا مى‌گویند بیایید توبه کنید تا عفو شامل حالتان شود، تصریح کرد: وقتى کارى نکرده‌اند براى چه توبه کنند؟ اگر مى‌خواهید صرفنظر کنید، دیگر چرا اذیّت مى‌کنید؟ شما خودتان به خوبى مى‌دانید که چه کسى به این‌جا حمله کرد و چه شد. آقایان توطئه کردند که به مسجد حمله کنند و خدا توطئه‌شان را برملا کرد. ما همان موقع، از چند روز قبل و حتى در شب قدر گفتیم که این کار را نکنید؛ آنچه را آزمودید دوباره امتحان نکنید. امّا روز قدس حدود دویست و پنجاه تا سیصد نفر را که قبلاً آماده کرده بودند، به عنوان مردم آوردند و خودشان گفتند که آمده‌اند این‌جا را بگیرند و دیگر بیرون نمى‌روند. چرا؟ به خاطر آنکه آقاى دستغیب چیزى گفته که براى آنها اشتباه پیش آمده است.

وی همچنین خاطرنشان کرد: به هر حال دوستان ما دفاع کردند حال اگر عفو شامل حالشان شده، چرا باید کتباً بنویسند که ما را ببخشید؟ اگر قرار است بگذرید، پرونده را ببندید تا زودتر سر درس و بحث خود بازگردند. بعضى از آنها سرگردان شده‌اند و جوانیشان هدر مى‌رود، آیا نمى‌ترسید که خودتان روزى سرگردان شوید؟ این از تعالیم قرآن است که مى‌فرماید: هر چه کنى به خود کنى گر همه نیک و بد کنى. این کار را نکنید تا روزى خودتان گرفتار نشوید.

متن کامل شصت و سومین جلسه تفسیر سوره نساء آیات ۱۰۸ تا ۱۱۰ به گزارش حدیث سرو به گزارش زیر است:

یَسْتَخْفُونَ مِنَ النّاسِ وَ لا یَسْتَخْفُونَ مِنَ اللهِ وَ هُوَ مَعَهُمْ إذْ یُبَیِّتُونَ ما لا یَرْضى مِنَ الْقَوْلِ وَ کانَ اللهُ بِما یَعْمَلُونَ مُحیطآ(۱۰۸)

ها أَنْتُمْ هوُلاءِ جادَلْتُمْ عَنْهُمْ فِی الْحَیاةِ الدُّنْیا فَمَنْ یُجادِلُ اللهَ عَنْهُمْ یَوْمَ الْقِیامَةِ أَمْ مَنْ یَکُونُ عَلَیْهِمْ وَکیلاً(۱۰۹)

وَ مَنْ یَعْمَلْ سُوءآ أَوْ یَظْلِمْ نَفْسَهُ ثُمَّ یَسْتَغْفِرِ اللهَ یَجِدِ اللهَ غَفُورآ رَحیمآ(۱۱۰)

«کارهاى خود را از مردم پنهان مى‌دارند امّا از خدا پنهان نمى‌دارند در حالى که او با آنان بود، وقتى در جلسات شبانه سخنانى که او بدان خشنود نبود بر زبان مى‌آوردند و خدا به آنچه مى‌کنند آگاه است.» ۱۰۸

«آرى شما آنانید که در زندگانى دنیا از آنها دفاع کردید، امّا کیست که در روز قیامت در برابر خدا از آنان دفاع کند؟ چه کسى وکیل و حامى آنان خواهد بود؟» ۱۰۹

و هر کس کار زشتى کند یا ستمى بر خود روا دارد و سپس از خدا طلب آمرزش کند، خدا را آمرزنده و مهربان خواهد یافت.» ۱۱۱

مجمع البیان مى‌نویسد: بنو ابیرق نسبت دزدى را به مردى یهودى به نام زید بن سمین دادند و او خدمت پیامبر آمد و از ایشان شکایت کرد. بنو ابیرق نیز آمدند و از پیامبر خدا درخواست کردند که از طرف ایشان با یهودى به گفتگو و مجادله پردازد. چیزى نمانده بود که پیامبر به درخواست آنها جامه عمل بپوشاند و یهودى را کیفر کند که این آیه نازل شد.

یَسْتَخْفُونَ مِنَ النّاسِ وَ لا یَسْتَخْفُونَ مِنَ اللهِ؛ مجموعه‌ى چند آیه‌ى اخیر حال و روز کسانى است که خود گناهکار و مفسدند امّا گناه و فساد خویش را به گردن دیگران مى‌اندازند تا آنان را در جامعه منفور سازند؛ خود آشوبگرند امّا دیگران را آشوب‌طلب مى‌خوانند. این کار آنان، یا به خاطر جاه‌طلبى و زیاده‌خواهى است یا از روى دشمنى‌هاى سابق یا دیگر اغراض کثیف مادّى.

در نهان نقشه مى‌کشند و تصمیم مى‌گیرند و مواظبند کسى از رازشان آگاه نگردد امّا هرگز نمى‌توانند چیزى را از خدا پنهان دارند چراکه او همواره همراهشان است؛«هُوَ مَعَهُمْ»

این قبیل افراد همیشه بوده‌اند، در اوایل انقلاب مجاهدین خلق این‌گونه بودند و این چنین مى‌کردند.

این عادت بد و روش ناپسند، منحصر به دسته‌هاى سیاسى و گروه‌هاى اجتماعى نیست، گاه یک نفر یا یک خانواده با طرّاحى نقشه‌هاى ناجوانمردانه درصدد ضربه زدن و ساقط کردن افراد یا خانواده‌هاى دیگر برمى‌آیند. گاهى نیز به دعانویسان و جادوگران پناه مى‌برند تا به کسى که مورد حسدشان قرار گرفته ضربه بزنند و آتش حسد خود را فروبنشانند.

معیّت خداوند

هُوَ مَعَهُمْ؛ خداى تعالى در چند جاى قرآن معیّت خود را خاطر نشان فرموده است.

او واجب الوجود است؛ یعنى وجود عین ذاتش هست. اگر بگویى زمانى بود که خدا نبود، پس نیاز به خالق خواهد داشت و همان خالق، خداى عالمیان است. اگر بگویى او خالق و خدایى دیگر داشته و خالق او نیز خدایى دیگر، تسلسل به وجود مى‌آید و عقلاً محال است. لذا مى‌گوییم خداوند ازلى و ابدى است و وجود او عین ذاتش است.

ذات لایزال او در ذهن محدود بشر نمى‌گنجد و کسى نمى‌تواند به کنه او پى ببرد. آدمى حتى وجود خود را هم به درستى نمى‌شناسد، حتى روح خود را که تجلّى وجود و از عالم بالا است، نمى‌شناسد. همچنین نفس را که تجلّى روح است، نمى‌شناسد یا عقل را نمى‌تواند به درستى درک کند. در همین عالم مجهولات بى‌شمارى براى انسان وجود دارد که از فهم آنها عاجز است.

غیر از خدا، همه‌ى موجودات ممکن الوجودند؛ یعنى نبودند و با دست قدرت پروردگار خلق شدند. چگونگى افاضه‌ى وجود از خالق به مخلوق راارتباط مخلوق با خداى تعالى مى‌نامند. فهم این ارتباط، درک معیّت او است و جز با بندگى خداوند و عنایت ویژه او ممکن نیست.

براى رسیدن به فهم باید تقواى الاهى را رعایت کرد؛ تسلیم او بود؛ استقامت داشت و انتظار کشید. حکما آنچه را به بیان مى‌آمد، گفتند و نوشتند امّا مطالعه‌ى کتب حکمت و فلسفه و عرفان، هیچ اثرى در رسیدن به هدف ندارد، مگر آنکه زمینه‌اى فراهم آورد. اگر آدمى چگونگى ارتباط خود با خالق را به نحو شهود، دریابد و معیّت او را درک کند، آثار و نتایج بسیارى برایش حاصل خواهد شد.

نوع دیگرى از معیّت پروردگار نیز وجود دارد که مهمتر از این است و در سوره عنکبوت بدان اشاره مى‌کند :

وَ الَّذینَ جاهَدُوا فینا لَنَهْدِیَنَّهُمْ سُبُلَنا وَ إنَّ اللهَ لَمَعَ الْمُحْسِنینَ(عنکبوت، ۶۹)

«کسانى که در راه ما جهاد کردند، به راه‌هاى خود هدایتشان مى‌کنیم و خداوند با نیکوکاران است.»

محسنین کسانى هستند که مسیر فطرت را پى گرفتند و به بیراهه نرفتند و خداوند نیز هر روز به راه‌هاى تازه‌اى هدایتشان مى‌کند.

«لَنَهْدِیَنَّهُمْ» یعنى خداى تعالى آنان را قدم به قدم پیش مى‌برد تا به انسانیّت کامل و کمال انسانى بار یابند.

همراهى با گناهکاران

وَ هُوَ مَعَهُمْ إذْ یُبَیِّتُونَ ما لا یَرْضى مِنَ الْقَوْلِ؛ خداى تعالى در این‌جا همراهى خود با گناهکاران را، آن هنگام که مشغول گناهند، گوشزد مى‌کند، مخصوصاً گناهانى که عقوبت آن بر عهده‌ى بى‌گناهان مى‌افتد و آنان به خاطر آنچه نکرده‌اند، بازخواست مى‌شوند.

وَ کانَ اللهُ بِما یَعْمَلُونَ مُحیطآ؛ هرگز خالق از مخلوق خویش جدا نیست و معیّت او توأم با قدرت احاطه و سیطره کامل است.

امیرالمؤمنین مى‌فرماید :

دَاخِلٌ فِی الْأَشْیَاءِ لَا کَشَیْءٍ دَاخِلٍ فِی شَیْءٍ وَ خَارِجٌ مِنَ الْأَشْیَاءِ لَا کَشَیْءٍ خَارِجٍ مِنْ شَیْء

«در اشیاء داخل است، نه مانند داخل بودن چیزى در چیزى و از همه چیز خارج است، نه مانند خارج بودن چیزى از چیزى.»

اگر خدا را داخل چیزى بدانیم، قائل به حلول شده‌ایم و این کفر است و اگر خارج از چیزى بدانیم، او را از آن جدا دانسته‌ایم و این نیز صحیح نیست.

دفاع از خیانتکاران

ها أَنْتُمْ هوُلاءِ جادَلْتُمْ عَنْهُمْ فِی الْحَیاةِ الدُّنْیا؛ ضمیر در «عنهم» به خیانتکاران باز مى‌گردد که در دو آیه‌ى قبل خداى تعالى حمایت و دفاع از آنان را ممنوع کرد.

خائن به کسى مى‌گویند که امانت را به اهلش باز نمى‌گرداند و در آن بنا به میل خود تصرّف مى‌کند. پس فقیهى که وجوهات شرعى مى‌گیرد، وظیفه دارد براى زندگى خود، به حدّ معمول بردارد و مابقى را به صاحبانش برساند و صاحبان آن شیعیانى هستند که رضاى امام در بهره‌مندى آنان از آن اموال است. سهم سادات نیز باید به سادات فقیر برسد. اگر فقیهى همه‌ى این اموال را براى خود جمع کند، خیانت کرده است.

انفال مسلمین؛ یعنى منافع جنگل‌ها، معادن، نفت و دیگر اموال عمومى نیز باید میان همه‌ى مردم، با نسبت مشخص و طبق قواعد کارشناسى شده تقسیم شود تا همه از آن بهره‌مند گردند. اگر بیت المال مسلمین به درستى مدیریت نشود، خیانت در امانت شده است.

خیانت، فقط شامل امور مالى نمى‌شود، پس کسى که خصوصیات و اسرار دیگران را بدون رضایت آنان فاش مى‌کند، در حق آنها خیانت کرده است. همچنین کسى که خود را عادل معرفى مى‌کند یا در معرض عدالت قرار مى‌دهد؛ مثلاً به امامت جماعت مى‌ایستد یا بر مسند قضاوت یا فتوا مى‌نشیند، اگر در نهان از انجام گناه پروا نداشته باشد، در دین مردم خیانت کرده است. وکلا و نمایندگان مردم هم اگر در پى‌گیرى مطالبات شرعى و قانونى موکّلین خود کوتاهى کنند یا به وظایف خود عمل نکنند، خیانتکارند.

اگر شخص امینى در معرض تهمت قرار بگیرد، بر کسانى که توانایى دفاع دارند واجب است از او دفاع کنند. از طرف دیگر حمایت و دفاع از شخص خیانتکار جایز نیست و اگر کسى چنین کند، حتى اگر دفاع وى در این دنیا سودى به حال او داشته باشد، در قیامت قادر به دفاع از او نیست، علاوه برآنکه به جرم دفاع از خیانتکار، عقوبت مى‌شود.

وَ مَنْ یَعْمَلْ سُوءآ أَوْ یَظْلِمْ نَفْسَهُ؛ «سوء» در این‌جا، به مناسبت آیات گذشته؛ یعنى گناه خیانت را گردن دیگران انداختن. در هر صورت هرکس گناهى کند، چه خود آن راگردن گیرد و چه به گردن دیگرى اندازد، اگر پشیمان شود و توبه کند و به جبران گذشته همّت گمارد؛ یعنى اگر حق الناس و حق اللّه بر عهده دارد، ادا کند یا در صدد ادا کردن آن برآید، خداى تعالى را آمرزنده و مهربان خواهد یافت.

طلبه‌هاى ما در این مسجد کارى جز دفاع از خود و حمایت از خانه‌ى خدا نکردند. حالا مى‌گویند بیایید توبه کنید تا عفو شامل حالتان شود. وقتى کارى نکرده‌اند براى چه توبه کنند؟ اگر مى‌خواهید صرفنظر کنید، دیگر چرا اذیّت مى‌کنید؟ شما خودتان به خوبى مى‌دانید که چه کسى به این‌جا حمله کرد و چه شد. آقایان توطئه کردند که به مسجد حمله کنند و خدا توطئه‌شان را برملا کرد. ما همان موقع، از چند روز قبل و حتى در شب قدر گفتیم که این کار را نکنید؛ آنچه را آزمودید دوباره امتحان نکنید. امّا روز قدس حدود دویست و پنجاه تا سیصد نفر را که قبلاً آماده کرده بودند، به عنوان مردم آوردند و خودشان گفتند که آمده‌اند این‌جا را بگیرند و دیگر بیرون نمى‌روند. چرا؟ به خاطر آنکه آقاى دستغیب چیزى گفته که براى آنها اشتباه پیش آمده است.

به هر حال دوستان ما دفاع کردند حال اگر عفو شامل حالشان شده، چرا باید کتباً بنویسند که ما را ببخشید؟ اگر قرار است بگذرید، پرونده را ببندید تا زودتر سر درس و بحث خود بازگردند. بعضى از آنها سرگردان شده‌اند و جوانیشان هدر مى‌رود، آیا نمى‌ترسید که خودتان روزى سرگردان شوید؟ این از تعالیم قرآن است که مى‌فرماید: هر چه کنى به خود کنى گر همه نیک و بد کنى.

این کار را نکنید تا روزى خودتان گرفتار نشوید.

انتقاد مرجع تقلید شجاع از برخوردهای قضایی


 


امروز: رئیس هیات مدیره كانون‌ انجمن‌های صنفی كارگری ایران با یادآوری توزیع یارنه‌ای كالاها در زمان جنگ تحمیلی گفت: دولت در شرایط سخت فعلی می‌تواند با احیای شبكه‌های توزیع كالاهای یارنه‌ای میان خانواده‌های كارگری و سایر اقشار آسیب پذیر، اقلام ضروری سبد مصرفی آنها را تامین كند.

به گزارش ایلنا، غلامرضا خادمی‌زاده در خصوص اقدامات حمایتی دولت از كارگران همچون وعده اعطای سهام عدالت و كارت بن، گفت: مسوولان دولتی در سالهای گذشته در كنار تضعیف بن كارگری تنها به اقدامات تبلیغاتی و نمایشی در خصوص تامین رفاه كارگران دست زدند. سهام عدالت و كارت بن در شرایط نامساعد اقتصادی كنونی هیچ دستاوردی برای جامعه كارگری نداشته است.

این مقام كارگری معتقد است در شرایط فعلی درخواست افزایش دستمزد از دولت اشتباه است و فعالان كارگری باید به دنبال جبران كاهش قدرت خرید كارگران باشند. چرا كه در شرایط تورمی فعلی امكان افزایش دستمزد كارگران وجود ندارد.

خادمی‌زاده با بیان اینكه به دلیل نبود نظارت بر اجرای مصوبات شورای عالی كار بسیاری از كارگران دستمزدی كمتر از حداقلهای تعیین شده دریافت می‌كنند، گفت: وقتی هرسال در پی افزایش مزد كارفرمایانی با توجیه حفظ تولید اقدام به تعدیل نیرو می‌كنند چگونه می‌توان در شرایط تورمی كنونی انتظار افزایش مزد را داشت.

او ادامه داد: در شرایط كنونی دولت وظیفه دارد تا دركنار اعمال سیاست‌های كنترلی بر بازار‌های پولی قدرت خرید كارگران را تقویت كند.

این فعال كارگری در عین‌حال با انتقاد از نحوه محاسبه دستمزدها گفت: شیوه سنتی تعیین مزد ایراداتی دارد كه باید اصلاح شود. به عنوان مثال كاهش اعمال نظرهای دولت و افزایش قدرت سایر شركای اجتماعی، محاسبه مزد بر اساس نوع حرفه و منطقه جغرافیایی و نیز امكان بازنگری در مصوبات شورای‌عالی كار از جمله مواردی هستند كه باید در شیوه تعیین مزد لحاظ شوند.


 


امروز: ویروسی که به وزارت نفت حمله کرده ادامه ویروس فلیم یا شعله بوده است.

به گزارش ایلنا، علیرضا حکیم جوادی رییس سازمان فناوری اطلاعات با اشاره به حمله ویروسی به وزارت نفت که در روز گذشته انجام شده بود گفت‌: این ویروس ادامه حمله ویروسی فلیم (شعله) بود که به وسیله کارشناسان مرکز ماهر شناسایی شد‌ كه خوشبختانه به دلیل جداسازی شبکه وزارت نفت از اینترنت خسارتی به این شبکه و اطلاعات موجود در وزارت نفت وارد نشد‌.‌

وی با اشاره به حمله چند ماه گذشته به این وزارتخانه گفت‌: حمله دیشب جدا از حمله چند وقت پیش بود و ویروسی که باعث این مشکل شد نیز یک ویروس جدید است اما بسیار شبیه فلیم یا ادامه دهنده راه او است که توسط کارشناسان شناسایی شد‌.‌

رییس سازمان فناوری اطلاعات با بیان اینکه ایجاد شبکه ملی اطلاعات از بروز مشکلات در وزارت نفت جلوگیری کرده است،گفت‌: مطابق برنامه پنجم توسعه تمام دستگاههای اجرایی موظفند تا پایان سال جاری به شبکه ملی اطلاعات متصل شوند و تا امروز مطابق این قانون جرای فاز شبکه ملی اطلاعات در حال انجام است.
وی اضافه کرد: در اولین ماده این برنامه به اتصال تمامی دستگاه اجرایی تا پایان سال91 به شبکه ملی اطلاعات تاکید شده است که خوشبختانه هم کلیه دستگاهها تاکنون با اجرای این برنامه شبکه ملی اطلاعات متصل شده بود‌.‌

حکیم جوادی خاطرنشان کرد: از تمام سازمانها دعوت شده که گزارشات اجرای شبکه ملی اطلاعات را در دستگاه خود در جلسات هفتگی منظم در وزارت ارتباطات ارایه کنند و در صورت لزوم هماهنگی‌هابا زیر مجموعه وزارت ارتباطات مانند شرکت مخابرات یا زیر ساخت این کار در اسرع وقت انجام شود.

وی افزود: همه دستگاههای دولتی به شبکه ملی اطلاعات متصل شده اند البته ممکن است برخی از زیر مجموعه‌های وزارتخانه ها مانند زیر مجموعه های وزارت بهداشت یا وزارت علوم به دلیل زیاد بودن تعداد آنها متصل نشده باشد‌.‌

وی ادامه داد‌: طبق گزارشات سازمان هاتاکنون اتصال میزبانی همه دستگاههای دولتی به داخل کشور انجام شده و همه زیرمجموعه ها نیز میزبانی خود را به داخل کشور انتقال دادند‌.‌

همچنین بحث ساماندهی IPهای اینترنتی نیز انجام شده و ایجاد مراکز داده و استفاده سازمان ها نیز از آن به طور کامل صورت گرفته است‌.‌

وزارت ارتباطات با شورای عالی فضای مجازی هماهنگ است

حکیم جوادی ادامه داد: در بخش کاربران خانگی به لحاظ فنی پروژه جلو رفته و مطابق قانون برنامه پنجم توسعه در حال اجرا هستیم‌.‌

وی در پاسخ به این سوال که آیا وزارت ارتباطات با شورای عالی فضای مجازی همکاری هم می کند یا خیر گفت: وزارت ارتباطات و سازمان فناوری اطلاعات هماهنگ با شورای عالی فضای مجازی در حال اجرای پروژه‌های شبکه ملی اطلاعات و دیگر پروژه ها است.


 


امروز: علي مطهري اگرچه در چندسال گذشته به منتقد جدي دولت‌هاي نهم و دهم به رياست محمود احمدي نژاد تبديل شده است و بارها در مجلس با سرسختي مقابل آنها ايستاده است، اما بدون ترديد وي يکي از مهم ترين منتقدان مجلس‌هاي هفتم، هشتم و اکنون نهم نيز بوده است.

به نوشته روزنامه ابتکار عدم قاطعيت در برابر دولت و ناکارآمدي در استفاده از اهرم نظارتي مجلس بر دولت که در ماجراي بازپس گيري‌هاي متعدد استيضاح وزرا خود را نشان مي‌دهد، از جمله مواردي است که وي به آنها معترض است. استيضاح نصف و نيمه وزير ورزش در روز يکشنبه جاري دستمايه تازه ترين انتقادات وي از مجلس و به خصوص رئيس آن علي لاريجاني شده است.

اين نماينده مردم تهران در مجلس در گفت وگو با فرارو درباره اتفاقات روز يکشنبه مجلس گفت: «اتفاقي که در جلسه روز يکشنبه مجلس درباره استيضاح وزير ورزش و جوانان روي داد، اتفاق بدي بود و به نظر من مقداري به اقتدار مجلس آسيب زد.»وي ادامه داد: «من مقصر اصلي اين اتفاق را هيات رئيسه مجلس مي‌دانم که تا اين ميزان مي‌خواهند در کار يک استيضاح دخالت کنند.»وي افزود: «وقتي حداقل ده نفر از نمايندگان، استيضاح يک وزير را امضاء مي‌کنند، قبل از آنکه توسط هيات رئيسه اعلام وصول شود و حتي بعد از آن هيچ اشکالي ندارد که جلسه‌اي با وزير مربوط تشکيل داده و مسائل خود را مطرح کنند و اگر قانع شدند امضاي خود را پس بگيرند.»

وي افزود: «اساسا معني ندارد وقتي که استيضاح آغاز شد بخواهند به دنبال پس گرفتن امضاها باشند و يک فضايي ايجاد کنند که نماينده فکر کند شايد يک مسئله بزرگ امنيت ملي در ميان است که اين مقدار فشار مي‌آورند و در اين شرايط، آن نماينده هم ملاحظه مي‌کند و ممکن است امضاي خود را پس بگيرد.»

مطهري با بيان اينکه اين کار نوعي بي‌احترامي به نمايندگان محسوب مي‌شود گفت: «امضاي نمايندگان ارزش دارد و بالاخره وقتي ده نماينده طرح را امضا کردند بايد به آنها احترام گذاشت.»وي اظهار کرد: «ممکن است هيات رئيسه و حتي اكثريت مجلس طرح يك استيضاح را به صلاح ندانند. در اين صورت حداکثر اين است که مجلس به استيضاح راي نمي‌دهد؛ ولي حقايقي مطرح مي‌شود و نمايندگان و مردم مي‌شنوند و اين امر به حال كشور مفيد است و از همه مهمتر اين كه قانون اجرا شده است.»وي تاکيد کرد: «اين که تا اين ميزان مسئله را سياسي کنيم، اساسا کار درستي نيست.»

مطهري درباره پس نگرفتن امضاي خود از طرح استيضاح عباسي گفت: «من جزو امضاكنندگان اوليه استيضاح وزير ورزش و جوانان نبودم و آن را در اولويت نمي‌دانستم؛ اگرچه وزير را ضعيف مي‌دانستم. منتهي روز استيضاح وقتي ديدم يک فشار غيرمعمولي بر نمايندگان وارد مي‌کنند و تلاش دارند كه تعداد امضاها از حد نصاب بيفتد و گفتند يکي دو امضاء کم است و آقاي كامران از من درخواست امضا كرد، من براي آنکه آبروي مجلس حفظ شود و مجلس متهم به تزلزل و عقب‌نشيني نشود اين طرح را امضاء کردم.»مطهري گفت: «متاسفانه هيات رئيسه و شخص آقاي لاريجاني خيلي متزلزل رفتار کردند. مقداري به مسائل، سياسي نگاه مي‌شود و مثلا مي‌گويند اگر اين استيضاح را اکنون مطرح کنيم، رسانه‌ها مي‌گويند مجلس مسئله اصلي کشور را که اقتصاد باشد کنار گذاشته و سراغ يک مسئله فرعي رفته است.

بنابراين به خاطر آنکه مجلس فعلا مورد حمله واقع نشود اين مسئله را رها کنيم، در حالي كه عمل به قانون آيين‌نامه داخلي مجلس مهمتر از اين حرفهاست.»

مطهري درباره دلايل پس گرفتن امضاها از سوي برخي نمايندگان در جريان استيضاح وزير ورزش گفت: «همان طور که گفتم فضايي که ايجاد مي‌کنند، هم از سوي دولت و هم از سوي هيات رئيسه مجلس، به گونه‌اي است كه نماينده را مردد و متزلزل مي‌كند. مديران منطقه‌اي و معاونان پارلماني دولت از يك طرف و برخي اعضاي هيات رئيسه مجلس از طرف ديگر نماينده را تحت فشار قرار مي‌دهند.»

وي ادامه داد: «يعني هجوم عجيبي به نماينده مي‌آورند و نماينده هم فکر مي‌کند اکنون در حال انجام يک اقدام ضد امنيت ملي است و لذا کار را رها مي‌کند. در حالي که همان طور که عرض کردم حداکثر اين است که جلسه‌اي با وزير تشکيل مي‌دهند و اگر قانع شدند رها مي‌کنند و گرنه استيضاح را به جريان مي‌اندازند و ديگر اين همه کش و قوس واقعا معني ندارد.»


 
شما این خبرنامه را به این دلیل دریافت می کنید که ایمیل شما پس از تایید وارد لیست دریافت کنندگان شده است. برای لغو عضویت از این خبرنامه به این لینک مراجعه کنید یا به emrooz-unsubscribe@sabznameh.com ایمیل بزنید. با فرستادن این خبرنامه به دوستان خود آنها را تشویق کنید که عضو این خبرنامه شوند. برای عضویت در این خبرنامه کافی است که به emrooz@sabznameh.com ایمیل بزنید. برای دریافت لیست کامل خبرنامه های سبزنامه به help@sabznameh.com ایمیل بزنید.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

خبرهاي گذشته