-----------------------------
همه خبرها و ديدگاهاي سانسور شده و پشت فيلتر جمهوري اسلامي مانده را يكجا و بي درد سر در "هستي نيوز" بخوانيد... http://groups.google.com/group/hasti-news/

--------------------------------------------







Google Groups
Subscribe to Hasti News
Email:
Visit this group

۱۳۹۱ شهریور ۱۴, سه‌شنبه

Latest News from Emrooz for 09/03/2012

Email not displaying correctly? View it in your browser.
این خبرنامه حاوی عکس است. لطفا امکان دیدن عکس را در ایمیل خود فعال کنید.



امروز: بنا به گزارش ها، پس از 6 روز از انتقال به بند 209 زندان اوین که با اعتصا‌ب ‌غذای عیسی سحرخیز همراه بود، وی در اعتراض به شرایط غیرقانونی پرونده قضایی‌اش از خوردن داروهای خود نیز امتناع کرد.

به گزارش ندای سبز آزادی، نماینده مدیران مسئول در هیات نظارت برمطبوعات در دوره اصلاحات پیشتر اعلام کرده بود در صورت طی نشدن روند قانونی پرونده‌اش دست به اعتصاب‌غذا می‌زند. عضو شورای مرکزی انجمن دفاع از آزادی مطبوعات ایران تاکید کرده بود که اگر تغییری در شیوه برخورد اقتدارگرایان حاصل نشود، پس از چند روز از مصرف داروهایش نیز صرفنظر خواهد کرد.

پرونده پزشکی مدیرمسئول نشریه ی توقیف شده ی آفتاب، در دوران "حصربیمارستانی" موجود است و در آن ذکر شده که وی چندین بار به‌دلیل مشکلات کلیوی دچار "عدم‌تعادل‌جسمانی" شده است. ین حالت در زندان رجایی‌شهر نیز بر وی عارض شده بود به‌همین دلیل بهداری زندان مسئولیت وضعیت سحرخیز را به‌عهده نگرفته و وی را به بیمارستان منتقل کرده بود.

سحرخیز در عین حال از بیماری قلبی رنج می‌برد و پزشکان اضطراب و هیجان را به‌طور اکید برای وی خطرناک ارزیابی کرده و به ملاقات‌کنندگان او در دوران حصر بیمارستانی تاکید می‌کردند که نهایت مراعات را در دیدار با وی به‌کار گیرند.

مدیرکل مطبوعات ‌داخلی دولت اصلاحات در تیرماه 88 و چند روز پس از کودتای انتخاباتی و پس از شکستن دنده‌اش دستگیر شد وتاکنون به وی مرخصی داده نشده است.

سحرخیز 59 ساله، پیش از دوران اصلاحات، مدیریت دفتر خبرگزاری جمهوری‌اسلامی در نیویورک را بر‌عهده داشت.او ازجمله صریح ترین منتقدان رهبر جمهوری اسلامی به خصوص پس از انتخابات پرسئوال و ابهام 1388 محسوب می شود.


 


امروز: معاون اول محمود احمدی نژاد می گوید گفت: افراد غیر مسئول مدام مصاحبه می کنند و در این مصاحبه ها ارتباط ما را با همسایگان به هم می زنند در حالیکه ما برای مقابله و مبارزه با تحریم باید با همسایگان خود در تعامل باشیم و با آنها کار کنیم.

به گزارش مهر، محمد رضا رحیمی امروز دوشنبه طی اظهاراتی گفت: در بین کشورهای جنبش عدم تعهد فقط یک کشور به معنای واقعی غیرمتعهد است و آن جمهوری اسلامی است و این گفته بنده نیست بلکه خیلی از اعضای شرکت کننده در همین اجلاس به این نکته اشاره کردند.

معاون اول رئیس دولت همچنین گفت: آمریکاییها با خیلی از سران کشورها تماس گرفته و از آنها خواستند که در این اجلاس شرکت نکنند اما دیدیم این گونه نشد و 7 هزار مهمان به تهران آمدند.

رحیمی در ادامه با ادعای اینکه زمینه شکل گیری مدیریت جهانی فراهم شده است، افزود: زمانی که این موضوع بیان شد عده ای در داخل آن را تمسخر کردند اما الان شاهد و ناظر آنیم که زمینه مدیریت جهانی کاملا فراهم شده است و تنها کشوری که می تواند در مقابل استعمار بایستد ایران است ایران می تواند با مدیریت جهانی مقابل استعمار بایستد.

وی افزود: افرادی که در گذشته مدیریت جهانی را مسخره می کردند الان می توانند موضع گیری خود را اصلاح کنند و به کمک این نهضت و جنبش بپیوندند.

رحیمی تاکید کرد: ما در جستجوی مصالح بشری هستیم و فقط نمی خواهیم برای کشور خودمان کار کنیم بلکه جهان را در نظر گرفته ایم.

به گفته رحیمی غربی ها مدام در صدد اختلاف افکنی بین کشورهای دیگر هستند این در حالی است که غربی ها بیش از همه کشورها با هم اختلاف دارند.

وی با بیان اینکه البته دخالت در کار دولت خیلی زیاد است، افزود: همه توقعات مردم از دولت و دولتمردان است اما بد نیست که بدانید افراد غیر مسئول هم زیاد هستند.

رحیمی گفت: البته امیدوارم با همکاری مسئولان با همدیگر و همکاری نمایندگان با مسئولان این دخالت ها کنار گذاشته شود.

وی ادعا کرد: افراد غیر مسئول مدام مصاحبه می کنند و در این مصاحبه ها ارتباط ما را با همسایگان به هم می زنند در حالیکه ما برای مقابله و مبارزه با تحریم باید با همسایگان خود در تعامل باشیم و با آنها کار کنیم.

معاون اول رئیس دولت افزود: همچنین یک عده حلقه ارتباط بین دولتها و شرکت های علمی را نشانه گرفته اند در حالیکه ما باید با ارتباط صمیمانه ای که برقرار می کنیم با هم در تماس باشیم.


 


امروز: در حالیکه رسیدگی به اتهامات دانه درشت های دولتی و مجلس در جریان پرونده اختلاس سه هزار میلیارد تومانی مسکوت مانده، سخنگوی قوه قضاییه با تشریح روند رسیدگی به این پرونده گفت: برای 39 متهم این پرونده حکمی هزار و 660 صفحه ای صادر شده است. این مقام قضایی، همچنین امدادگران بازداشت شده در مناطق زلزله زده را "خرابکار" نامید و وضعیت جسمانی میرحسین موسوی را خوب ذکر کرد.

به گزارش مهر، غلامحسین محسنی اژه ای روز دوشنبه در سی و چهارمین نشست خود با خبرنگاران اظهارداشت: از زمان شروع پرونده فساد مالی بزرگ 13 ماه می گذرد. از نیمه مرداد سال 90 رسیدگی به این پرونده آغاز شد و تاکنون کار بسیار فشرده ای در این خصوص صورت گرفته است. پس از قطعی شدن احکام متهمان در نشست اختصاصی جزئیات اتهامات، حکم مجازات و نام متهمان را اعلام خواهم کرد.

رای 1660 برگی برای 39 متهم فساد بزرگ مالی
وی افزود: از مجموع لوایحی كه تحویل دادگاه شده است، علاوه بر 13 هزار برگی كه دادسرا به دادگاه ارجاع داده بود، 9 هزار برگ هم در زمان دادگاه اضافه شد.

سخنگوی دستگاه قضایی با بیان اینكه هزار و 660 برگ فقط حكم دادگاه به صورت تایپ شده است، اظهار كرد: این مقدار فقط دادنامه 39 متهم پرونده فساد بزرگ مالی است و اگر همین هزار و 660 برگ را تایپیست‌ها، تایپ كنند و بعد هم غلط‌گیری شود، شاید برای تایپ و غلط‌گیری و تطبیق آن با دست‌نوشت چند بار بین ریاست دادگاه و تایپیست‌ها رفت و آمد شده است و این موضوع می‌تواند زمان‌بر باشد.

برگزاری نشست اختصاصی برای تشریح حكم فساد بزرگ مالی
محسنی اژه‌ای ادامه داد: از زمان تشكیل این پرونده تا به امروز حدود 13 ماه می‌گذرد. طی این مدت كار بسیار فشرده‌ای انجام گرفت. ان‌شاالله بعد از اینكه احكام متهمان قطعی شد، در یك نشست اختصاصی توضیحات لازم را خواهم داد چرا كه این توضیحات برای مردم شنیدنی است.

وی ادامه داد:‌ پرونده تعدادی از متهمان این پرونده در پایان دی‌ماه سال گذشته تكمیل و به دادگاه ارسال شد و در 24 بهمن‌ماه سال 90 كیفرخواست این متهمان صادر شد.
محسنی‌اژه‌ای افزود: تعداد متهمان پرونده فساد بزرگ مالی در ابتدا 32 نفر بود ولی بعد چند نفر دیگر هم به این متهمان اضافه شدند و جمعا متهمان این پرونده به 39 نفر رسید. 25 تیرماه امسال و با گذشت پنج ماه، محاكمه این متهمان در دادگاه به پایان رسید.

وی با بیان اینكه سوال می‌شود چرا رسیدگی به این پرونده طولانی شده است و باید 13 ماه طول بكشد، گفت:‌ اگر شما بسیاری از پرونده‌ها را با حجم كمتر و متهم كمتر نگاه كنید خواهید دید كه چه زمانی می‌برد.

سخنگوی قوه قضاییه در ادامه در مورد علت تاخیر در اعلام حكم دادگاه فساد بزرگ مالی گفت: قرار بود این حكم حدود 20 روز پیش ابلاغ شود كه بخشی از این تاخیر به دلیل زمان‌بر بودن تایپ بود و با اینكه چند تایپیست اضافه كردیم، زحمت زیادی هم كشیده می‌شد ولی باز هم كار طول كشید و بخشی از تاخیر هم به خاطر تعطیلات بود ولی بعد از تعطیلات ابلاغ حكم به وكلای متهمان آغاز شد. البته برخی از وكلا هنوز نیامده‌اند تا حكم آنها ابلاغ شود و طبیعی است كه اگر كسی نیامد، حكم به محل كار او ابلاغ می‌شود.

محسنی‌اژه‌ای افزود: وكلای متهمان این پرونده 515 لایحه در این پنج ماه تحویل دادگاه داده‌اند و همانطور كه استحضار دارید، این پرونده ظرف 20 روز قابل تجدیدنظر در دیوان عالی كشور است. دیوان عالی كشور حداقل باید 1660 برگ دادنامه را مطالعه كند؛ نه اینكه فقط آن را نگاه كند، بلكه باید كلمه به كلمه و سطر به سطر این دادنامه مطالعه شود. بعد از آن باید كل پرونده را مطالعه كند. علاوه بر این وكلای این 39 متهم كه اعتراض می‌كنند، 39 لایحه اعتراضی نوشته می‌شود كه این لوایح هم باید مورد مطالعه قرار گیرد. حتما پرونده‌ای با این حجم با اتهامات مختلف و متعدد متهمان در دیوان عالی كشور باید به دقت مورد مطالعه قرار گیرد تا نسبت به آن اظهارنظر شود.

وی اظهار كرد: ده‌ها هزار نفرساعت كار كارشناسی، تحقیقاتی و پیگیری برای ردیابی پول‌ها، سندسازی‌ها، شركت‌های كاغذی و شناسایی اموال منقول و غیرمنقول انجام شد. شركت‌ها و كارخانجات مورد نظارت قرار گرفتند تا رسیدگی به این پرونده منجر به تعطیلی آنها نشود و نهایتا با تلاشی كه شد، بعضی از این كارخانجات نه تنها كارشان متوقف نشد، بلكه توانستند به سوددهی بیشتری برسند و تقریبا می‌توانم بگویم كه كمترین خدشه‌ای به شركت‌های فعال این گروه وارد نشد.

سخنگوی قوه قضاییه خاطرنشان كرد: ارزیابی من این است كه این 13 ماه نه تنها زمان زیادی نیست، بلكه با توجه به حجم و نوع كار، كسانی كه در دادسرا و در بخش‌های مختلف كار كارشناسی كرده‌اند و همچنین جناب آقای سراج یك كار بسیار خارج از حد معمول و مترادف اداری انجام دادند تا پرونده به نتیجه برسد.
محسنی‌اژه‌ای همچنین گفت كه در مورد 39 متهم پرونده فساد بزرگ مالی، یك دادنامه صادر شده منتها محكومیت‌های متهمان متفاوت است.

خبرنگاری به نقل قولی از مطلبی از محمود خاوری مبنی بر متهم بودن مدیرعامل سابق بانك صادرات پرداخت كه محسنی‌اژه‌ای در این باره گفت: در این مورد من چندین بار عرض كردم. اگر آقای خاوری می‌آمدند از خودشان دفاع می‌كردند، وضعیت مشخص می‌شد و برای خود او هم بهتر بود ولی متاسفانه ایشان نیامد و متاسفانه كشوری كه به او پناه داده نیز در این زمینه همكاری نكرده است.


پيگيري‌ها در مورد بازگشت «خاوري» به نتيجه نرسيده است
اين خبرنگار در مورد اينكه چرا محمود خاوري هنوز در ليست اينترپل قرار نگرفته است، سوال پرسيد كه محسني اژه‌اي در پاسخ گفت: دنياي زور است. من قبلا هم عرض كردم كه هم از طريق سياسي و هم از طريق قضايي اين مساله پيگيري شد ولي تا الان به نتيجه‌اي نرسيده است. به هر تقدير پرونده ايشان به دادگاه رفته و تكرار مي‌كنم اگر خاوري بيايد و دفاع كند به نفعش خواهد بود وگرنه نسبت به بخشي از پرونده حكم غيابي صادر خواهد شد.

مدیرعامل سابق بانك صادرات محاكمه می‌شود
وی ادامه داد: در این پرونده نسبت به آقای خاوری كیفرخواست صادر شده و به دادگاه خواهد رفت و هرچند اگر خودش بود بهتر از خود دفاع می‌كرد اما دادگاه دقت نظر كافی را خواهد داشت. در مورد مدیرعامل سابق بانك صادرات نیز قبلا گفته شد كه بازپرس قرار مجرمیت صادر كرد و دادستان به این قرار نقص گرفت و پرونده را بازگرداند تا رفع نقص كند. پرونده او هم به دادگاه خواهد رفت و دادگاه اظهارنظر خواهد كرد.

خبرنگاری گفت براساس خبری كه در رسانه‌ها منتشر شده، دولت 10 پرونده مهم دارد كه مورد رسیدگی قرار نگرفته و قرار هم نیست مورد رسیدگی قرار بگیرد. آیا این مساله صحت دارد؟ محسنی اژه‌ای گفت: سوال كلی مطرح می‌شود. 10 پرونده مهم یعنی چه؟ اگر به این شكلی كه شما سوال می‌كنید، پاسخ من منفی است. اگر جور دیگری سوال شود باید دید ذهن من به كجا می‌رود تا من جواب بدهم.

ارسال پرونده 17 متهم دیگر در فساد بزرگ مالی به دادگاه
محسنی اژه‌ای در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینكه تعداد متهمان دیگر پرونده فساد بزرگ مالی به چند نفر می‌رسد؟ تصریح كرد: بقیه متهمان این پرونده زیاد هستند. البته همه‌ اتهامات این متهمان در ردیف اتهامات 39 نفر متهم نیست و پرونده‌شان سبك‌تر است و اینكه چه زمانی پرونده این افراد به دادگاه می‌رسد باید بگویم كه 17 پرونده دیگر غیر از این 39 متهم به دادگاه رفته است و قاضی هم عوض نمی‌شود و همچنان آقای سراج است.

وی افزود: به طور طبیعی پرونده‌ این‌چنینی امكان دارد دادرس یا قاضی دیگری در كنار قاضی رسیدگی‌كننده داشته باشد. ممكن است یك دادرس دیگر هم برای تسریع كار اضافه شود و اگر نقصی گرفته نشود به این پرونده در دادگاه رسیدگی می‌شود. همچنین دادگاه این متهمان به صورت علنی برگزار خواهد شد مگر در مواردی كه دادگاه تشخیص دهد كه نیازی به این كار نیست.

افراد مرتبط با فساد بزرگ دارای مسوولیت نیستند
خبرنگاری سوال خود را این‌گونه مطرح كرد كه آیا معاون اقتصادی بانك مركزی كه تازه به این سمت منصوب شده است، در پرونده فساد بزرگ مالی اتهامی را دارد یا خیر؟ كه محسنی اژه‌ای پاسخ داد: من كسی را یادم نیست كه بازداشت شده باشد و الان سمتی گرفته باشد.

در این هنگام خبرنگاری در تكمیل سوال خبرنگار قبلی مدعی شد كه در استیضاح وزیر اقتصاد هم اسم این شخص مطرح بود كه دادستان كل كشور مجددا پاسخ داد: من چنین كسی را كه بازداشت شده باشد و الان سمتی داشته باشد سراغ ندارم.

محسنی‌اژ‌ه‌ای در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینكه پورمحمدی عنوان كرد كه پرونده معاون اول رییس‌جمهور تكمیل شده است، گفت: این سوال را از خودشان بپرسید.

پاسخ به برخی انتقادات
در ادامه، خبرنگاری با بیان اینكه قصد انتقاد از سخنگوی قوه قضاییه را دارد، گفت: در این دو ماهی كه شما غیبت داشتید، یكسری اتفاقات قضایی افتاد كه نه شما و نه دفترتان پاسخگو نبودید. دادستان تهران هم انگار در بایكوت خبری است. خانم فائزه هاشمی كه حكمش ابلاغ شده یك مرتبه از كشور خارج می‌شود. آقای سعید مرتضوی كه حكمش ابلاغ شده همچنان بر صندلی خود نشسته است اما دادستان تهران به دیوان می‌رود و حكم عقرب سیاه را از قاضی می‌گیرد. آقای پالیزدار در انفرادی به مشكل برمی‌خورد و حتی برخی سایت‌های بیگانه به این موضوع می‌پردازند.

محسنی‌اژه‌ای در این زمینه اظهار كرد: اولا دو ماه نیست كه جلسه سخنگو تشكیل نشده بلكه حدود 34 روز است. این مطلب هم كه دادستان تهران پرونده را از قاضی گرفته است، صحت ندارد. دادستان تهران پرونده عقرب سیاه را با جدیت پیگیری كرد و حكم این پرونده هم صادر شده كه منتها یكسری تشریفات اداری دارد و همین امروز هم گفتند كه حكم اجرا خواهد شد.

فائزه هاشمی 29 مرداد به كشور بازگشت
وی ادامه داد: خانم هاشمی هم در حالی كه ممنوع‌الخروج نبوده در تاریخ 12 مرداد از كشور خارج شده بود و 29 مرداد هم به كشور برگشت. شاید تاریخ دوازدهم و بیست‌ونهم در جایی مطرح نشد و فقط اصل موضوع خروج از كشور گفته شد.

سخنگوی دستگاه قضایی در رابطه با مطرح شدن ممنوع‌المصاحبه بودن دادستان تهران نیز گفت: اینطور نیست. دادستان تهران مصاحبه اختصاصی ندارد. البته در حاشیه‌های جلساتی كه حضور دارند ممكن است مصاحبه داشته باشند ولی مثل جلسات ما جلسات منظمی ندارند.

ماجرای سعید مرتضوی...
محسنی‌اژه‌ای درباره تاخیر در اجرای حكم دیوان عدالت اداری در مورد مرتضوی نیز گفت: دیوان عدالت حكم انتصاب مرتضوی را لغو كرد و وزیر هم باید كار خود را انجام دهد ولی من الان از اقدام وزیر خبر ندارم.

خبرنگاري گفت: با توجه به اصلاح اساسنامه سازمان تامين‌اجتماعي ديگر صندوقي وجود ندارد كه آقاي مرتضوي مديرعامل آن باشد اما متاسفانه اين انتقاد به قوه قضاييه و رييس ديوان عدالت اداري وارد است كه در اين زمينه اظهارنظر نمي‌كنند. نظر شما چيست؟
محسني اژه‌اي پاسخ داد: شما انتقاد كرديد.

دستگیری تعدادی از افراد خرابكار در مناطق زلزله‌زده آذربایجان
سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ به این سوال خبرنگاری كه پرسید "آیا درست است كه 26 نفر از افراد در زلزله آذربایجان قصد خرابكاری داشته‌اند و گفته می‌شود كه این افراد منافق و بهایی بوده‌اند؟" ادعا کرد: بله، این خبر صحت دارد. تعدادی افراد دستگیر شده‌اند كه بعضی از آنها زود آزاد شدند و بعضی در بازداشت به سر می‌برند و اینكه فردی بهایی یا عنوان دیگری داشته باشد دلیل دستگیری نیست مگر اینكه اقدامی را انجام داده باشد. در زلزله آذربایجان این افراد قصد خرابكاری داشتند كه همه آنها در بازداشت نیستند و تعدادی از آنها آزاد شده‌اند و پرونده این افراد كه به تعداد 20 و چند نفر می‌رسد در مرحله تحقیقات مقدماتی و در دادسرا است.

پرونده محمدجواد لاریجانی در حال رسیدگی است
محسنی اژه‌ای در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا درباره وضعیت پرونده زمین‌‌خواری محمدجواد لاریجانی و اینكه این پرونده به چه مرحله‌ای رسیده و آیا ایشان همچنان سمتی در قوه قضاییه دارد؟ اظهار كرد: بله، پرونده ایشان در مرحله رسیدگی است و وی همچنان مسئولیتی دارد.

دریاچه ارومیه و احتمال ورود دادستانی به موضوع
سخنگوی دستگاه قضایی همچنین درباره ورود دادستانی كل كشور به موضوع دریاچه ارومیه كه سوال یكی دیگر از خبرنگاران بود، خاطرنشان كرد: در جلسات قبل هم این سوال پرسیده شد و من پاسخ دادم كه تا الان دادستانی كل كشور به این پرونده وارد نشده است چرا كه ما تاكنون احساس نكردیم كه باید به این مقوله وارد شویم. در آینده هم باید بگویم بحث آینده است و نمی‌توانم اظهار نظری كنم.

ابهامات اجرایی پرداخت دیه و پاسخ سخنگو
خبرنگاری سوال خود را این‌گونه مطرح كرد كه با توجه به اینكه پرداخت دیه یوم‌الادا است و با توجه به اینكه رییس قوه قضاییه نمایندگان بیمه را در دادگاه‌ها ملزم به پاسخگویی كرده است، اگر امكان دارد درباره این موارد یعنی بحث بیمه و دیه توضیحاتی را ارائه دهید. سخنگوی قوه قضاییه پاسخ داد: آنچه كه در قانون آمده و آقای لاریجانی آن را بخشنامه كرده، قانون است و دادگاه‌ها باید نماینده بیمه را برای پاسخ‌دهی دعوت كنند ولی این قانون مغفول مانده بود كه در حال حاضر به دادگاه‌ها تاكید شده كه آن را رعایت كنند.

خبرنگاری سوال خود را این‌گونه مطرح كرد كه در راستای بخشنامه‌ای كه ریاست قوه قضاییه برای زندانیان مالی لحاظ كرده كه این زندانیان باید آزاد شوند، اگر امكان دارد توضیح دهید و همچنین بگویید كه چه تعداد از محكومان مالی آزاد شده‌اند؟

محسنی اژه‌ای پاسخ داد: بعد از اصلاحیه‌ای كه صورت گرفت در كل كشور تعداد چهار هزار نفر از این زندانیان آزاد شده‌اند.
وی تصریح كرد: بیش از یك ماه است كه این اصلاحیه در مورد زندانیانی كه محكومیت مالی دارند ابلاغ شده است و تعدادی از این محكومان مربوط به دیه و تعدادی هم مربوط به مهریه هستند.

هیات منصفه جوانفكر را مجرم نشناخته است
سخنگوی قوه قضاییه درباره پرونده جوانفكر كه مجرم شناخته نشده و همچنین روزنامه اعتماد كه مجرم شناخته شده است، اظهار كرد: در پرونده اخیر هیات منصفه تشخیص داده كه آقای جوانفكر مجرم نیست و روزنامه اعتماد مجرم است و تشخیص این موضوع بر عهده هیات منصفه است.

موضوع مترو از طریق قوه قضاییه انجام نشده است
سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ به سوال خبرنگاری در مورد آبگرفتگی متروی تهران و طرح این موضوع كه بیمه ایران باید غرامت بدهد ولی این كار را انجام نداده و حساب‌های بیمه توسط مترو مسدود شده است، گفت: ما چنین چیزی را نشنیده‌ایم و اگر هم چنین مطلبی بوده از طریق قوه قضاییه انجام نشده است.

پرونده مامور نیروی انتظامی زمین‌خوار به دادگاه نرفته است
محسنی‌اژه‌ای هم‌چنین درباره پرونده زمین‌‌خواری یك مامور نیروی انتظامی نیز اظهار كرد: این پرونده مربوط به یك فرد بازنشسته نیروی انتظامی بوده و در مرحله رسیدگی است و هنوز به دادگاه نرفته و حكم آن صادر نشده است.

باید مرز بین تخریب و توهین و افترا و انتقاد را بدانیم
وی در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری درباره سخنان رهبری مبنی بر لزوم مسامحه دستگاه قضایی در برخورد با دانشجویان منتقد، خاطرنشان كرد: من در رابطه با اینكه فردی بازداشت شده است یا خیر، چیزی یادم نیست. واقعا همه ما اگر چنانچه ملتزم به قانون باشیم به نفع كشور است. همچنین ما باید مرز بین تخریب و توهین و همچنین بین افترا و انتقاد را بدانیم و آنها را از هم جدا كنیم و این از عهده شما ساخته است. آنچه مسلم است توهین به صرف لفظ نیست و به زمان و مكان و فردی كه آن را بیان می‌كند، بستگی دارد و متفاوت است لذا گاهی عمل یا لفظ است كه توهین محسوب می‌شود و ما باید روی این مسائل كار كنیم. چنانچه كسی دارای خدمات و سوابق درخشانی باشد و احیانا كار خلافی از او سر بزند باز نمی‌توان گفت كه او اصلا خلافی انجام نداده چرا كه دستگاه قضایی وظیفه دارد با كسی كه تخلفی را انجام داده است برخورد و به آن رسیدگی كند.

سخنگوی قوه قضاییه با بیان اینكه نوع رسیدگی و مجازات باید متناسب باشد، مدعی شد: اگر واقعا فردی دانشجوی خوبی است و احیانا كار خلافی را انجام داده ما باید بدانیم كه چگونه با او برخورد كنیم. طبیعی است كه با توجه به شرایط و جوانی و دانشجو بودن او باید به موضوع رسیدگی و با آن برخورد كنیم. همچنین اگر كسی با انگیزه شرافتمندانه جرمی را مرتكب شد، قانون نمی‌گوید كه به آن رسیدگی نكنید بلكه می‌گوید متناسب با انگیزه و جرم او به آن رسیدگی شود زیرا در قانون پیش‌بینی شده كه مجازات باید متناسب باشد.

دادستان كل كشور تاكید كرد: ریاست قوه قضاییه در پی سخنان رهبری به قضات سفارش كرده‌ كه نه تنها نسبت به قشر دانشجو بلكه نسبت به سایرین هم تا آنجایی كه امكان دارد طبق تاكیدات رهبری كسی به انفرادی نرود و اگر انفرادی رفت، اگر با پنج روز تمام می‌شود به آن بی‌توجه نباشیم كه این پنج روز به 10 روز برسد زیرا این سفارش رهبری است و قانون است و ما اگر در این زمینه عمد و قصوری داشته باشیم قابل تعقیب هستیم.

افراد زيادي از بازداشت‌شدگان پس از سال 88 با ابراز ندامت آزاد شده‌اند
محسني اژه‌اي همچنین ادعا کرد: اولا يك عفو در عيد فطر داشتيم و كساني كه مشمول بخشنامه قرار گرفتند عفو شدند و محكوميت تعدادي هم تقليل پيدا كرد. در خصوص زندانيان امنيتي هم چندين‌بار گفته شد كه ما دوست نداريم افراد در زندان بمانند. هم دوست نداريم افراد به زندان بروند و هم دوست نداريم در آنجا بمانند. در خصوص افرادي هم كه به جرم امنيتي به زندان مي‌روند چنانچه واقعا توبه و ابراز پشيماني كنند و آن مجموعه‌اي كه بايد اين مساله را احراز كند كه متشكل از قاضي صادركننده حكم، قاضي ناظر زندان و دادستان اجراي حكم‌ هستند، با توجه به تعهدي كه فرد زنداني و خانواده او مي‌دهد ممكن است او را در ليست عفو قرار دهند يا محكوميت وي تقليل يابد. تعداد زيادي از كساني كه بعد از سال 1388 زنداني شدند همين‌طور آزاد شدند. يعني آمدند و گفتند ما واقعا نمي‌دانستيم، در جو قرار گرفتيم و شيشه‌اي شكستيم اما الان پشيمانيم.

محسني اژه‌‌اي همچنين گفت كه در چند وقت اخير حدود 90 نفر در ليست عفو قرار گرفته‌اند.

حال «ميرحسين موسوي» خوب است
در ادامه خبرنگاري سوال خود را اين‌گونه مطرح كرد كه در مورد مسائل زندانيان مراجعي مي‌توانند كسب خبر كنند. مثلا در مورد آقاي هدي‌ صابر مجلس مساله را پيگيري كرد ولي بعد از حصر خانگي «كروبي» و «موسوي» به خصوص بعد از عمل قلب آقاي ميرحسين موسوي نگراني‌هايي در مورد حال آنان وجود دارد. نظر قوه قضاييه در اين مورد چيست؟

اژه‌اي پاسخ داد: حالش خوب است.

اين خبرنگار پرسيد يعني ما همچنان از قوه قضاييه پيگير اين موضوع باشيم؟

محسني اژه‌اي گفت: شما سوال كرديد و پاسخ داديم كه حالش خوب است.

توضيح دادستان كل كشور درباره كشف سلاح در جريان برگزاري اجلاس غيرمتعهدها
محسني اژه‌اي گفت: گاهي جرم جنبه‌هاي مختلفي دارد يعني علاوه بر اينكه يك جرم جنبه خصوصي دارد ممكن است جنبه عمومي هم داشته باشد و حتي با گذشت شاكي مرتكب جرم بايد محكوميت را بگذراند.
خبرنگاري به خبر منتشر شده مبني بر كشف 113 قبضه اسلحه در ايام برگزاري اجلاس عدم تعهد در تهران اشاره كرد و پرسيد: آيا در اين زمينه پرونده‌اي در قوه قضاييه تشكيل شده است؟
محسني اژه‌اي پاسخ داد: پرونده يك مورد از كساني كه دستگير شده‌اند در دستگاه قضايي مطرح شده است. البته اين مساله شايد اصلا ربطي به بحث امنيتي اجلاس نداشت و سلاح‌هاي مختلفي نيز كشف شده است.
وي در پاسخ به اين سوال كه آيا هيچ‌كدام از اين موارد امنيتي نبوده است، گفت: يك مورد امنيتي بوده كه پرونده‌اش هم در دستگاه قضايي مطرح شده است.

واكنش محسني اژه‌اي به طرح تشكيل ستاد نظارت فراقوه‌اي
خبرنگاري نظر سخنگوي قوه قضاييه را در مورد تشكيل ستاد نظارت فراقوه‌اي پرسيد كه محسني اژه‌اي در اين‌باره گفت: سر و ته موضوعي كه در يكي از روزنامه‌ها مطرح شد، معلوم نبود. گفتند دو وزير معزول كه حتما منظور از اين جمله اين بود كه يكي از آن وزرا من هستم. اگر كسي پيشنهاد دلسوزانه‌اي داشته باشد چيز بدي نيست لذا پرداختن به اين مساله خيلي جا نداشت.
خبرنگاري سوال خود را اين‌گونه مطرح كرد كه آيا بخشنامه اخير در رابطه با محكومان مالي مشمول نفقه هم مي‌شود و اينكه اخيرا با همين بخشنامه قضات حتي پيش‌پرداختي براي مهريه تعيين نمي‌كنند؟
محسني اژه‌اي در اين رابطه گفت: چنانچه احراز شود زوج، مالي دارد حتما از او مي‌گيرند و حتما به زندان مي‌رود. اگر ثابت شد براي فرار از دين مالش را انتقال داده مال را برمي‌گردانند. اين بخشنامه مي‌گويد اگر احراز شد كسي مالي ندارد به زندان نمي‌رود چون خود شاكي هم مي‌داند كه زندان برايش پول نمي‌شود.افراد زيادي از بازداشت‌شدگان پس از سال 88 با ابراز ندامت آزاد شده‌اند
محسني اژه‌اي در اين‌باره خاطرنشان كرد: اولا يك عفو در عيد فطر داشتيم و كساني كه مشمول بخشنامه قرار گرفتند عفو شدند و محكوميت تعدادي هم تقليل پيدا كرد. در خصوص زندانيان امنيتي هم چندين‌بار گفته شد كه ما دوست نداريم افراد در زندان بمانند. هم دوست نداريم افراد به زندان بروند و هم دوست نداريم در آنجا بمانند. در خصوص افرادي هم كه به جرم امنيتي به زندان مي‌روند چنانچه واقعا توبه و ابراز پشيماني كنند و آن مجموعه‌اي كه بايد اين مساله را احراز كند كه متشكل از قاضي صادركننده حكم، قاضي ناظر زندان و دادستان اجراي حكم‌ هستند، با توجه به تعهدي كه فرد زنداني و خانواده او مي‌دهد ممكن است او را در ليست عفو قرار دهند يا محكوميت وي تقليل يابد. تعداد زيادي از كساني كه بعد از سال 1388 زنداني شدند همين‌طور آزاد شدند. يعني آمدند و گفتند ما واقعا نمي‌دانستيم، در جو قرار گرفتيم و شيشه‌اي شكستيم اما الان پشيمانيم.
محسني اژه‌‌اي همچنين گفت كه در چند وقت اخير حدود 90 نفر در ليست عفو قرار گرفته‌اند.
خبرنگاري گفت: با توجه به اصلاح اساسنامه سازمان تامين‌اجتماعي ديگر صندوقي وجود ندارد كه آقاي مرتضوي مديرعامل آن باشد اما متاسفانه اين انتقاد به قوه قضاييه و رييس ديوان عدالت اداري وارد است كه در اين زمينه اظهارنظر نمي‌كنند. نظر شما چيست؟
محسني اژه‌اي پاسخ داد: شما انتقاد كرديد.
پيگيري‌ها در مورد بازگشت «خاوري» به نتيجه نرسيده است
اين خبرنگار در مورد اينكه چرا محمود خاوري هنوز در ليست اينترپل قرار نگرفته است، سوال پرسيد كه محسني اژه‌اي در پاسخ گفت: دنياي زور است. من قبلا هم عرض كردم كه هم از طريق سياسي و هم از طريق قضايي اين مساله پيگيري شد ولي تا الان به نتيجه‌اي نرسيده است. به هر تقدير پرونده ايشان به دادگاه رفته و تكرار مي‌كنم اگر خاوري بيايد و دفاع كند به نفعش خواهد بود وگرنه نسبت به بخشي از پرونده حكم غيابي صادر خواهد شد.
حال «ميرحسين موسوي» خوب است
در ادامه خبرنگاري سوال خود را اين‌گونه مطرح كرد كه در مورد مسائل زندانيان مراجعي مي‌توانند كسب خبر كنند. مثلا در مورد آقاي هدي‌ صابر مجلس مساله را پيگيري كرد ولي بعد از حصر خانگي «كروبي» و «موسوي» به خصوص بعد از عمل قلب آقاي ميرحسين موسوي نگراني‌هايي در مورد حال آنان وجود دارد. نظر قوه قضاييه در اين مورد چيست؟
اژه‌اي پاسخ داد: حالش خوب است.
اين خبرنگار پرسيد يعني ما همچنان از قوه قضاييه پيگير اين موضوع باشيم؟
محسني اژه‌اي گفت: شما سوال كرديد و پاسخ داديم كه حالش خوب است.
در ادامه خبرنگاري به نحوه اعمال ماده 18 قانون تشكيل دادگاه‌هاي عمومي انقلاب اشاره كرد و پرسيد اين مساله در مورد مرتكبين جرم كلاهبرداري هم قابل تسري است؟
سخنگوي قوه قضاييه در اين زمينه گفت: فرقي نمي‌كند. چنانچه براي رياست قوه قضاييه احراز شود كه حكمي قطعي خلاف بين شرع است مي‌تواند دستور رسيدگي مجدد به پرونده را بدهد.
خبرنگاري به موضوع گذشت آمنه از فردي كه با ريختن اسيد وي را نابينا كرده بود، اشاره كرد و پرسيد: آيا نمي‌شود كسي كه از قصاص مي‌گذرد مثلا مجازات اعدام به حبس تبديل شود؟ چرا كه به خاطر برخورد صفر و صدي ممكن است برخي از قصاص نگذرند.
توضيح دادستان كل كشور درباره كشف سلاح در جريان برگزاري اجلاس غيرمتعهدها
محسني اژه‌اي گفت: گاهي جرم جنبه‌هاي مختلفي دارد يعني علاوه بر اينكه يك جرم جنبه خصوصي دارد ممكن است جنبه عمومي هم داشته باشد و حتي با گذشت شاكي مرتكب جرم بايد محكوميت را بگذراند.
خبرنگاري به خبر منتشر شده مبني بر كشف 113 قبضه اسلحه در ايام برگزاري اجلاس عدم تعهد در تهران اشاره كرد و پرسيد: آيا در اين زمينه پرونده‌اي در قوه قضاييه تشكيل شده است؟
محسني اژه‌اي پاسخ داد: پرونده يك مورد از كساني كه دستگير شده‌اند در دستگاه قضايي مطرح شده است. البته اين مساله شايد اصلا ربطي به بحث امنيتي اجلاس نداشت و سلاح‌هاي مختلفي نيز كشف شده است.
وي در پاسخ به اين سوال كه آيا هيچ‌كدام از اين موارد امنيتي نبوده است، گفت: يك مورد امنيتي بوده كه پرونده‌اش هم در دستگاه قضايي مطرح شده است.
واكنش محسني اژه‌اي به طرح تشكيل ستاد نظارت فراقوه‌اي
خبرنگاري نظر سخنگوي قوه قضاييه را در مورد تشكيل ستاد نظارت فراقوه‌اي پرسيد كه محسني اژه‌اي در اين‌باره گفت: سر و ته موضوعي كه در يكي از روزنامه‌ها مطرح شد، معلوم نبود. گفتند دو وزير معزول كه حتما منظور از اين جمله اين بود كه يكي از آن وزرا من هستم. اگر كسي پيشنهاد دلسوزانه‌اي داشته باشد چيز بدي نيست لذا پرداختن به اين مساله خيلي جا نداشت.
خبرنگاري سوال خود را اين‌گونه مطرح كرد كه آيا بخشنامه اخير در رابطه با محكومان مالي مشمول نفقه هم مي‌شود و اينكه اخيرا با همين بخشنامه قضات حتي پيش‌پرداختي براي مهريه تعيين نمي‌كنند؟
محسني اژه‌اي در اين رابطه گفت: چنانچه احراز شود زوج، مالي دارد حتما از او مي‌گيرند و حتما به زندان مي‌رود. اگر ثابت شد براي فرار از دين مالش را انتقال داده مال را برمي‌گردانند. اين بخشنامه مي‌گويد اگر احراز شد كسي مالي ندارد به زندان نمي‌رود چون خود شاكي هم مي‌داند كه زندان برايش پول نمي‌شود.


 


امروز: رئیس سازمان بازرسی کل کشور در خصوص پرونده تخلفات رحیمی معاون اول احمدی نژاد، با اعلام اینکه این پرونده به طور کامل بررسی شده، از توقف پیگرد قضایی آن به علت مصالح نظام خبر داد و گفت: کشور باید با اراده‌ای روشن، هوشمند و هماهنگ اداره شود. اگر سرباز ولایت هستیم باید تصمیمات ایشان را اجرا کنیم تا امور به سامان برسد.

به گزارش کلمه، پرونده مفاسد اقتصادی محمدرضا رحیمی که از جمله موارد فاش شده ی آن رشوه‌گیری میلیاردی و همچنین استفاده از اموال نامشروع برای کمک به هزینه های انتخاباتی اصولگرایان در انتخابات مجلس هشتم است، هنوز رسیدگی نشده و گفته می شود رهبری شخصا دستور توقف پیگیری آن را داده است؛ موضوعی که تلویحا مورد تایید پورمحمدی نیز قرار گرفته است.

مصطفی پورمحمدی رئیس سازمان بازرسی کل کشور امروز دوشنبه در یک جمع دانشجویی در دانشگاه صنعتی شریف، در پاسخ به سوال دانشجویی که می گفت «معاون اول احمدی نژاد از سوی دوستان شما یعنی آقای باهنر به ریاست دیوان محاسبات انتخاب شد و پله‌های ترقی را تا معاون اولی پیمود» خاطرنشان کرد: رای من و شما در انتخابات ۸۸ ایشان را به معاون اولی رساند.

بر اساس گزارش خبرگزاری مهر، وی به طور سربسته به تخلفات قبلی معاون اول احمدی نژاد هم اشاره کرد و گفت: آقای رحیمی برای ریاست دیوان محاسبات بر اساس گزارشی که به صحن علنی مجلس در خصوص سوابق ایشان ارایه شد انتخاب شد و پس از آنکه عملکرد متفاوتی داشت دیگر به این سمت انتخاب نشد.

پورمحمدی ادامه داد: اگر مجلس آن زمان در انتخاب خود اشتباه کرد امروز نیز دولت در انتخاب خود اشتباه کرده است.

پیش از این هم سایت الف متعلق به احمد توکلی، فاش کرده بود که رحیمی طراح نقشه پرداخت رشوه پنج میلیون تومانی به نمایندگان مجلس برای بازپس گیری امضای خود از طرح استیضاح علی کردان بوده که احمدی نژاد به ظاهر دستور رسیدگی و برخورد با عوامل آن را صادر کرد. سایت توکلی تصریح کرده بود که مدیرکل امورمجلس ریاست‌جمهوری این کار را به دستور رحیمی انجام داده است.

اما امروز رئیس سازمان بازرسی کل کشور بدون اشاره به موارد متعدد تخلفات معاون اول احمدی نژاد و تنها با اشاره به پرونده بیمه ایران و باند موسوم به حلقه فاطمی، گفت: پرونده ایشان بدون هیچ کم و کاست در سازمان بازرسی مورد بررسی قرار گرفته و به قوه قضائیه ارسال شده است. در مرحله بازپرسی هم تحقیق شده، مراحل بازرسی نهایی‌اش هم که در اختیار بنده و شعبه هم نیست، متوقف و به زمان دیگری موکول شده است، برای رعایت مصالحی که بنده هم قبول دارم.

وی افزود: آنچه که در این پرونده به عهده ما بوده است درست و دقیق بررسی شده اما کشور باید با اراده روشن اداره شود. بنده به عنوان یک کارگزار وظایف خود را خوب انجام دادم. ما در حال مدیریت این قضیه هستیم چون معتقدیم کشور باید با اراده‌ای روشن، هوشمند و هماهنگ اداره شود. اگر سرباز ولایت هستیم باید تصمیمات ایشان را اجرا کنیم تا امور به سامان برسد.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور سپس در پاسخ به سوال های مکرر دانشجویان گفت: از عملکرد بنده سوال کنید نه از عملکرد دوستانم. من از عملکرد آنها دفاع نمی‌کنم.


 


امروز: ژیلا بنی یعقوب، روزنامه نگار برای اجرای حکم یک سال حبس تعزیری خود به زندان اوین رفت.

به گزارش کلمه، ژیلا بنی یعقوب، روزنامه نگار و فعال زنان، ساعتی پیش برای اجرای حکم یک سال حبس تعزیری خود به زندان اوین رفت.

دبیر سرویس اجتماعی روزنامه سرمایه و سردبیر کانون زنان ایرانی ۳۰ خرداد ۱۳۸۸ در جریان سرکوب های پس از انتخابات به همراه همسرش، بهمن احمدی امویی بازداشت و در خرداد ۱۳۸۹ به یک‌سال حبس تعزیری و ۳۰ سال محرومیت از شغل روزنامه‌نگاری محکوم شد.

ژیلا بنی یعقوب در حالی برای اجرای حکم خود به زندان اوین رفت که همسرش، بهمن احمدی امویی که او نیز روزنامه نگار و زندانی است، خرداد ماه امسال به زندان رجایی شهر کرج منتقل شد.

انتقال احمدی امویی در حالی صورت گرفت که در حکم ۵ سال حبس تعزیری وی، تبعید وجود ندارد.

پس از مسعود باستانی و مهسا امرآبادی این دومین زوج روزنامه نگاری هستند که در همزمان در دو زندان متفاوت دوران محکومیت خود را طی می کنند.

هفته گذشته بهمن احمدی امویی در نامه ای به مناسبت تولد همسرش نوشته بود: "در سه سال گذشته هر لحظه انتظار بازگشتت به اوین را داشتم. با خودم می‌گفتم مانند بقیه زندانی‌هایی که هر دو هفته یک‌بار با همسر، مادر یا خواهرشان که در زندان زنان هستند، دیدار می‌کنند، من هم تو را پشت دیوارهای همان زندانی که خودم حبس می‌کشم، خواهم دید. برای همین خودم را ظاهراً برای آن لحظه آماده کرده بودم.تو در این مدت چند تایی حوله و ملحفه فرستاده بودی و من یکی -دو تایش را در کناری نگه داشته بودم تا هر وقت آمدی یک‌جوری برایت بفرستم.آن روزها نمی‌شد به راحتی وسایل ات را با خودت به زندان زنان ببری. من هم در این مدت برای اینکه تو بیایی و مبادا وسایل مورد نیاز و ضروری‌ات را نداشته باشی، چیزهایی را برایت آماده کرده بودم، یکی -دو قوطی قرص‌های تقویتی و ویتامین به همراه یک بالش کوچک. اما حالا که من و این وسایل در زندان گوهردشت کرج کیلومترها از تو دور هستیم، قرار است تو در زندان اوین باشی. از این همه بازی‌های روزگار تعجب می‌کنم، این همه مدت به زندان اوین نرفتی و حالا که من را به زندان رجایی شهر منتقل کرده‌اند، به آنجا می‌روی. نمی‌دانم چه بگویم؟با خودم می‌گویم با توجه به شرایط موجود به نظر می‌رسد دست کم تا چند ماه آینده یکدیگر را نخواهیم دید."


 


امروز: شانزدهمین اجلاس غیر متعهد‌ها در تهران تنها در عرصه دیپلماسی خارجی کشور بی‌سابقه نبود، بلکه از نظر حجم هزینه و سرمایه گذاری مالی، تبلیغاتی و سیاسی نیز در تاریخ ایران بی‌سابقه بود، به طوری که هیچ حادثه‌ سیاسی از این جهات با آن قابل مقایسه نیست. اکنون اجلاس به پایان رسیده و باید به ارزیابی نشست که این بی‌سابقه‌ترین رویداد با بی‌سابقه‌ترین سرمایه گذاری و عظیم‌ترین هزینه چه ارمغانی برای کشور داشته و چه گرهی از کار کشور گشود؟

در لغت‌نامه دهخدا دیپلماسی این گونه تعریف شده است:‌ "فن و عمل رهبری مذاکرات میان ملت ها برای حصول سازش که مورد رضایت متقابل همگان باشد» این رضایت متقابل ناظر به تأمین اهداف و منافع ملی است که طرف‌های کنش دیپلماتیک هر یک در صدد کسب آن برای ملت خود هستند، از این رو در تعریف دیپلماسی گفته‌اند: «وسیله‌ای است که سیاست خارجی با استفاده از آن به جای جنگ، از راه توافق به اهداف خود می‌رسد» تلاش و کنش دیپلماتیک صور گوناگونی از مذاکرات دو طرفه میان مسؤلان دو کشور، تا گفت‌و گوهای چند جانبه تا تشکیل ائتلاف‌ها و اتحادیه‌ها و سازمان‌ها و اجلاس‌های منطقه‌ای و بین المللی را در بر می‌گیرد. تفاوت دیپلماسی و جنگ در این نیست که طرفین از ابزار زور و تهدید علیه یکدیگر استفاده نمی‌کنند و در تأمین منافع خود از توانمندی‌های خویش بهره نمی‌‌گیرند، بلکه تفاوت در این است که در دیپلماسی طرفین به جای اسلحه و اعمال خشونت از قدرت نرم‌افزاری و توانمندی‌های سیاسی و دیپلماتیک خود برای الزام دیگری بهره می‌برند. از همین تعریف‌های دم دستی می‌توان به تفاوت میان مذاکرات دیپلماتیک و گفت‌وگوهای نظری و فلسفی پی‌برد. مذاکره نظری و فلسفی ناظر به فکر و اندیشه و معطوف به کشف حقیقت است. در این مذاکره بر خلاف مذاکرات دیپلماتیک فرض بر این است که طرف‌های مذاکره فارغ از منافع فردی و گروهی و ملی و مذهبی و ... دغدغه حقیقت دارند. اما مذاکره دیپلماتیک کنشی ناظر به عمل و معطوف به نتیجه در جهت تأمین مصالح و منافع و تقویت قدرت ملی است در این مذاکره طرفین، منافع خود را از طریق تکیه بر توانمندی‌های سیاسی و اقتصادی خود پی می‌گیرند و نهایتاً به نقطه‌ای بهینه متناسب به موازنه قدرت طرف‌های مذاکره کننده می‌رسند. در واقع سیاستمداران بر خلاف فیلسوفان نه به حقیقت که به منافع ملی خود متعهد و وفادارند.

نتیجه آن که عرصه دیپلماسی عرصه بیان حرف‌های خوب و کشف حقیقت و ارائه براهین نظری برای اثبات ارزش‌های انسانی و الهی و قانع کردن طرف مقابل به آن نیست. این نتیجه ملاکی واقعی و عملی به دست می‌‌دهد تا به کمک آن بتوان دیپلماسی موفق را از دیپلماسی ناکام بازشناخت. کنش دیپلماتیک موفق به کنشی اطلاق می‌شود که نهایتاً به تأمین منفعتی و مصلحتی ملی و یا رفع و یا تقلیل خطر و بحران علیه منافع و مصالح ملی بینجامد و نهایتاً به قدرت ملی بیفزاید.

اکنون با این ملاک می‌توان به ارزیابی عظیم‌ترین رویداد تاریخ دیپلماسی کشور نشست و هزینه‌ها و دستاوردهای آن را با هم مقایسه کرد و دریافت مسؤلان نظام در قبال هزینه‌های سرسام‌اور تا چه حد توانسته‌اند از این رویداد در جهت تأمین منافع و تقویت بنیه ملی کشور استفاده کنند.

ایران امروز مشکلات اساسی فراوانی روبروست. بحران هسته‌ای منجر به اعمال تحریم‌های بین المللی سنگین و بی‌سابقه علیه ایران و قرار گرفتن کشور در آستانه حمله خارجی، انزوای بین المللی ایران، متهم بودن ایران به تروریسم و نقض حقوق بشر و تولید سلاح‌های کشتار جمعی از سوی نهادهای بین المللی،بحران نفس‌گیر عمق استراتژیک ایران در منطقه یعنی سوریه و محکومیت رژیم سرکوبگر این کشور از سوی جامعه بین الملل، رشد صفر درصدی یا منفی اقتصادی و تورم و بیکاری و گرانی افسار گسیخته،... از جمله مهم‌ترین مشکلات کشور به شمار می‌آید.

برگزاری اجلاس جنبش غیر متعهدها در ایران که حدود دو سوم کشورهای جهان عضو آن هستند، زمانی می‌تواند از سوی ایران موفق ارزیابی شود که مسؤلان کشور توانسته باشند از امتیاز میزبانی استفاده کرده و ازاین اجلاس در جهت حل بحران‌های فوق و یا کاهش آن بهره برده باشند. اجلاس سران عضو جنبش غیر متعهدها اگر می‌توانست شاهد حضور جمع کثیری از سران کشورهای عضو باشد طبیعتاً، انزوای سیاسی ایران را زیر سؤال می‌برد. اگر این اجلاس فراتر از اظهار نظر های تبلیغاتی به حمایت عملی و آمادگی کشورهای عضو به همکاری‌های اقتصادی و صنعتی و تجاری با ایران می‌آنجامید و دراز بین بردن و یا دستکم تقلیل تحریم‌های بانکی و نفتی و صنعتی و ... بین المللی مؤثر بود، می‌توانست به عنوان یک رخداد دیپلماتیک موفق ارزیابی شود. اگر این اجلاس در قطعنامه پایانی خود در تأیید مواضع رسمی دولت ایران، به حمایت از دولت سوریه می‌پرداخت و مخالفان این دولت را مشتی تروریست و وابسته به قدرت‌های خارجی می‌خواند، موضع منطقه‌ایران تقویت می‌شد و می‌توانست رویداد دیپلماتیک موفقی برای ایران به شمار آید.

اگر حضور هیئت‌های نمایندگان کشورهای عضو در مدت حضور در تهران به عقد قراردادهای همکاری‌های اقتصادی و فنی و تجاری با ایران می‌پرداختند، می‌شد به رشد و رونق اقتصادی و کاهش نرخ تورم و بیکاری و گرانی امید بست و این رویداد را موفق ارزیابی کرد. اگر آژانس بین المللی انرژی اتمی ساعاتی پس از نشست پایانی اجلاس، گزارش خود را مبنی بر عدم التزام ایران به تعهدات خود منتشر نمی‌کرد و در آن به عدم شفافیت فعالیت هسته‌ای ایران اشاره نمی کرد، می‌شد قبول کرد که برگزاری این اجلاس به تقویت موضع بین المللی ایران انجامیده و حداقل در کوتاه مدت از شدت بحران هسته‌ای و فشارها علیه ایران کاسته است. اگر سخنرانان مطابق عرف دیپلماتیک معمول در جهان، حرمت کشور میزبان را حفظ می‌کردند و مواضع رسمی دولت ایران را به نقد و چالش نمی‌کشیدند دستکم می‌شد این اجلاس را در سطح تبلیغاتی موفق ارزیابی کرد و گفت در مقابل هزینه‌های سرسام آور و بی سابقه، این اجلاس برای حکومت ایران دستاورد تبلیغاتی داشته است. اما این بزرگ‌ترین رویداد تاریخ دیپلماسی ایران هیچ‌یک از این دستاوردها را برای ایران نداشت. در اجلاسی که نشست سران نام داشت رؤسای کمتر از یک چهارم کشورهای عضو شرکت کردند. اکثر آنان را رؤسای کشورهایی نظیر افغانستان، زیمبابوه، تاجیکستان، عراق و .... تشکیل می‌دادند. تنها شرکت‌کنندگان برجسته این اجلاس یعنی دکتر محمد مرسی رئیس جمهور مصر و بانکی مون دبیر کل سازمان ملل متحد، آشکارا مواضع جمهوری اسلامی را به چالش کشیدند. برخلاف عرف دیپلماتیک حرمت میزبان موجب نشد بانکی مون در نطق خود علناً عملکرد ایران در زمینه پرونده هسته‌ای، موضع‌گیری‌های خارجی و رفتار داخلی خود با شهروندانش مورد انتقاد صریح قرار ندهد. این اظهارات آن چنان سنگین و ناخوشایندبود که مسؤلان برگزار کننده اجلاس باز برخلاف عرف دیپلماتیک در پخش زنده به حذف و تحریف نطق این دو اقدام کردند. رفتاری که بلافاصله از سوی دفتر دبیرکل سازمان ملل و وزارت امور خارجه مصر مورد اعتراض قرار گرفت. انتظار این که این اجلاس با حمایت از موضع ایران در قبال سوریه در بیانیه پایانی خود جایگاه منطقه‌ای ایران را تقویت کند، نیز از همان آغاز نقش برآب شد. وقتی بلندپایه ترین مقام‌های جمهوری اسلامی یعنی مقام رهبری و رئیس دولت در نطق‌خود به رغم اشاره به همه مسائل مهم منطقه و جهان از اشاره به بحران سوریه خودداری کردند، مشخص بود که جمهوری اسلامی در این اجلاس از دستیابی به چنین هدفی ناامید است و ترجیح می‌دهد آن را مسکوت بگذارد، و نتیجه معکوس به دست نیاید. اما این سکوت و تنازل موجب نشد مخالفان رژیم سوریه نیز متقابلاً سکوت کنند تا به اصطلاح نه سیخ بسوزد و نه کباب. سخنان صریح دکتر محمد مرسی در سرکوبگر خواندن رژیم سوریه کبابی را که جمهوری اسلامی قصد پختن آن را در اجاق اجلاس داشت، سوزاند، آن چنان که مردم کوچه و بازار نیز از پای گیرنده‌های بوی این سوختگی را استشمام کردند.این اجلاس حتی به اندازه یک روز فشار بر ایران در زمینه فعالیت هسته‌ای را به تأخیر نینداخت و ساعاتی پس از نشست پایانی و شاید همزمان با آن، آژانس بین المللی انرژی هسته‌ای، در گزارش خود ایران را به پنهان‌‌کاری و عدم برخورد مسؤلانه در فعالیت‌های هسته‌ای خود متهم کرد.

بی انصافی نکنیم مسؤلان بلندپایه جمهوری اسلامی در این اجلاس سخنان زیبایی و راستی را مطرح کردند. از حقیقت و عدالت و انسانیت گفتند، از زورمداری قدرت‌های زیاده‌خواه بین المللی، از رفتارهای نژادپرستانه و ستمگرانه رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان، از عدم مشروعیت تبعیض‌بین المللی و حق وتو آمریکا و اروپا (به استثنای چین و روسیه) در شورای امنیت. از عدم التزام قدرت‌های سلطه گر جهانی به اصول حقوق بشر. از مخالفت با مدیریت غیر دموکراتیک جهان و ضرورت مشارکت همه کشورها در این عرصه، از ...، حرف‌هایی که بعضاً شواهد غیر قابل انکاری حقانیت آن را تأیید می‌کند.

مسئولان ما در بیان سخنان زیبا حتی به آن‌چه که خود بدان ملتزم نیستند و یا در عمل به آن در عرصه داخلی باور ندارند، چیزی کم نگذاشتند. حتی مقام رهبری که همواره به نحوی آشکار از به کار بردن واژه «دموکراسی» خودداری کرده و همواره از اصطلاح «مردمسالاری اسلامی» استفاده می‌کنند، در نطق خود در این اجلاس، برای اولین بار به طور مکرر از واژه دموکراسی استفاده کردند و خواهان حاکمیت مناسبات دموکراتیک بر جهان شدند، ... اما چنان که گفتیم این حرف‌های خوب و درست، ملاکی برای موفقیت یک دیپلماسی نیست. اگر حرف‌های خوب و بیان حقایق و آشکار ساختن رفتارهای دوگانه قدرت‌های جهانی نشانه دیپلماسی موفق بود، به قول برادرمان محسن امین زاده برای یک دیپلماسی موفق تنها داشتن یک میکروفون کافی بود.

به راستی آیا این حقیقت ساده و روشن از دید رهبران جمهوری اسلامی پنهان است؟ آیا مسؤلان نظام تصور می‌کنند قرار دادن اتومبیل‌های منهدم شده دانشمندان هسته‌‌ای ایران به دست تروریست‌ها در محوطه اجلاس و یا به نمایش و گردش در آوردن آرمیتاژ دختر شیرین زبان یکی از این قربانیان و رفتار متظاهرانه وزیر امور خارجه در بغل کردن وی و گفت‌و گو با میهمانان اجلاس، تأثیری در مواضع دولت‌های متبوع آن‌ها خواهد گذاشت. آیا مسؤلان نظام تصور می‌کنند با این تبلیغات نمایشی احساسات کشورهای شرکت کننده، تحت تأثیر معصومیت این دختر خردسال تحریک شده و از فردای اجلاس لوطی گری و جوانمردی پیشه کرده، در مقابل آمریکا و اروپا به حمایت از جمهوری اسلامی برخواهند خاست؟ آیا چنان که در تبلیغات شبانه روزی تمامی شبکه‌های صدا و سیما و تریبون‌های تبلیغاتی مشاهده کردیم، رهبران جمهوری اسلامی خود نیز باور دارند که برگزاری این اجلاس «تپش قلب دیپلماسی جهان در ایران بود» و «آمریکا به انزوا رفت» و «ثابت کرد که ایران برخلاف تلاش آمریکا در انزوا نیست » و ...؟ من شخصاً چنین تصوری ندارم و معتقدم رهبران ایران بهتر از هر کس دیگری به ناکامی این اجلاس و ناتوانی آن در تغییر وضعیت نامساعدی که جمهوری اسلامی با آن روبروست واقفند. آنان به خوبی از موقعیت ملی و وزن بین المللی کسانی چون رابرت موگابه و عمر البشیر و کرزای و ... و کشورهایشان مطلعند و می‌دانند حضور امثال ایشان در غیاب بیش از دو سوم رهبران کشورهای عضو نمی‌تواند به این اجلاس اعتبار و وجاهت بخشد. اگر چنین است پس هدف از این تبلیغات عظیم و هزینه‌های سرسام‌اور چه بود؟

برای پاسخ به این پرسش باید از نگاه مسؤلان ایران نگریست. از نظر ایشان با توجه به واقعیات بین المللی و منطقه‌ای و نیز روابط نامطلوب با همسایگان، امکان هرگونه اثر گذاری بر عرصه خارجی و بر افکار عمومی جهانی منتفی است. در داخل نیز با توجه به تحولات سال‌های اخیر به ویژه حوادث سه سال اخیر امکان تأثیر گذاری و جذب طبقه نخبه و فرهیخته کشور وجود ندارد. آن‌ها اهل تحلیل‌اند و به رسانه‌های مستقل و اینترنت و ... دسترسی دارند و اسیر انحصار رسانه‌ای نیستند.

عموم مردم نیز در یک نگاه کلان دو دسته‌ اند. گروهی که گرفتار مشکلات معیشت و سیرکردن شکم خویشند و کاری به سیاست ندارند و گروهی که محروم از هرگونه کانال اطلاعاتی و رسانه مستقل، و اکثراً فاقد سواد و آگاهی لازم به حکومت بدبین نیستند و به آن اعتماد دارند. از این سه دسته نخبگان و فرهیختگان را با روش‌های سخت‌افزاری اطلاعاتی و امنیتی باید کنترل کرد و با استفاده از تمامی ظرفیت‌ها و امکانات تبلیغاتی از تحریک انگیزه‌های شوینیستی گرفته تا احساسات میهن‌پرستانه و عواطف شخصی و تا ترساندن از حمله خارجی و مانورهای قدرت و ...باید برای ساکت نگاه داشتن بخش بی‌تفاوت و گرفتار معیشت و قانع کردن بخش سوم به ادامه اعتماد و همراهی با حکومت بهره برد. به نظر می‌رسد از دید مسؤلان جمهوری اسلامی این دو گروه اخیر به عنوان جامعه هدف انتخاب شده‌اند و هدف از تبلیغات سرسام آور و هزینه‌های افسانه‌ای در این بزرگترین رویداد تاریخ دیپلماسی همین دو گروه است.

کلمه - علی محمد شمس

روزی که رهبری برای اولین بار به طور مکرر از واژه دموکراسی استفاده کرد


 


امروز: رضا خندان همسر نسرین ستوده وکیل دربند و فعال حقوق زنان که دو سال است در زندان اوین روزگار میگذراند در یادداشتی در صفحه فیس بوک خود به شرح آنچه ۱۳ شهریور سال ۸۹ گذشته بود پرداخته است.

به گزارش کلمه، نسرین ستوده از ۱۳ شهریور ۱۳۸۹ در بازداشت است و در دادگاه به جرم "اقدام علیه امنیت ملی، تبانی و تبلیغ علیه نظام و عضویت در کانون مدافعان حقوق بشر" به تحمل ۱۱ سال حبس تعزیری، ۲۰ سال محرومیت از وکالت و ۲۰ سال ممنوعیت خروج از کشور و به جرم تظاهر به بی حجابی به ۵۰ هزار تومان جریمه نقدی محکوم شده است.

رضا خندان در یادداشت خود با بیان اینکه نیما و مهراوه ۷۴۰ روز است که او را در کنار خود ندارند. مانند خیلی از بچه‌های دیگر. آنها با وجود همه‌ی مشکلات، کم و بیش با موضوع کنار آمده‌اند نوشته است: و این همان قدرت انسان است. و دقیقا همان چیزی است که نفرت گرایان آن را نادیده می‌گیرند.

متن کامل این نوشته به شرح زیر است:
آن روز شنبه بود - ۱۳ شهریور.
نسرین صبح زود رفت دادگاه برای پیگیری پرونده‌ی موکلان‌اش و تا ساعت ۱۰ برگشت.
بدون هیچگونه آمادگی و تدارک برای بازداشت به همراه خانم غنوی که وکیل‌اش بود به محل دادسرا رفتیم. ازدحام بیش از حد مردم در زیر آفتاب داغ در مقابل در ورودی دادسرا, ورود به آنجا را مشکل کرده بود. نسرین موضوع احضارش را با یکی از مامورین در میان گذاشت و به او گفت: "اینها خودشان منو احضار کرده‌اند و اگر نمی‌توانند شرایط ورودم را مهیا کنند من برمی‌گردم تا اگر خواستند، زحمت بکشند خودشان با ماشین بیایند دنبالم".

بالاخره آن مامور راه را باز کرد و نسرین در میان ازدحام جمعیت وارد دادسرا شد. او حتی نتوانست با من خداحافظی کند. البته فکر می‌کرد که احتمالا پس از ساعاتی برمی‌گردد. او حتی از بچه‌ها هم خداحافظی نکرده بود.

من بدبین‌تر از او بودم و احتمال می دادم مدتی او را در حبس و انفرادی نگه می‌دارند تا مطمئن شوند فشار بازداشت و دوری از بچه‌ها باعث خواهد شد او از کشور خارج شود.

دقایقی بعد خانم غنوی از دادسرا به بیرون آمد و گفت که به او اجاره ندادند در بازپرسی حضور داشته باشد. اندکی بعد از آنجا رفتیم تا در ساعات پایانی وقت اداری دوباره به آنجا سری بزنیم شاید او را آزاد کرده باشند.

ساعت دو نیم بعد از ظهر بود که به زیر پل یادگار امام رسیدم. در آنجا پدر یکی از موکلین نسرین را دیدم که می گفت: "هرکاری کردم نتوانستم تلفنی از خانم ستوده خبری بگیرم. فکر بیام اینجا تا شاید بتوانم شما را در اینجا ببینم.

او از موضوع احضار نسرین خبر داشت بنابر این از صبح آمده بود آنجا و پشت یکی از ستون‌ها کشیک می‌داده تا شاید به طور اتفاقی ما را ببیند و یا بتواند خبری از او بگیرد.

ساعت حدود سه و نیم بعد از ظهر بود که مهراوه سراسیمه زنگ زد و گفت که: "بابا تلفن خانه زنگ زد و یک آقای بی‌ادبی با تحکم گفت که: "گوشی را بده به بزرگترت. شماره تلفن‌اش هم نیفتاده بود. به خاطر همین من هم که تنها بودم گوشی را قطع کردم و آن را از پریز کشیدم تا دوباره مزاحم نشود. الان هم دارم با موبایل خودم زنگ می‌زنم."

چند روز بعد که برای پیگیری پرنده‌ی نسرین به دادسرا رفته بودم, اینطور که بازپرس اولیه‌ی نسرین می‌گفت به یکی از همکارانشان گفته بودند که به خانواده‌‌ی ستوده قرار بازداشت‌اش را اطلاع دهید. این تلفن و لحن تهدید‌گونه و ترساندن یک بچه‌ی ‌تنها‌، در واقع نوعی اطلاع‌رسانی به شیوه‌ی خودشان بوده است.

من خودم را فوری به خانه رساندم و از آنجا به دنبال نیما که در مهد کودک بود رفتیم. نزدیک خانه که رسیدیم نیما سراغ مادرش را گرفت و من گفتم که امشب مامان نیست و جایی رفته است. برای او ‌نبود مادر در حد یک شب اتفاق غیر عادی نبود. ولی حتی تصور این که شب دوم هم مادرش را نبیند هول انگیز بود.

امروز دقیقا دو سال از آن روز سپری شده است. نیما و مهراوه نه تنها در شب دوم بلکه ۷۴۰ روز است که او را در کنار خود ندارند. مانند خیلی از بچه‌های دیگر. آنها با وجود همه‌ی مشکلات، کم و بیش با موضوع کنار آمده‌اند.
و این همان قدرت انسان است. و دقیقا همان چیزی است که نفرت گرایان آن را نادیده می‌گیرند.

۱۰ ماه بعد، یک روز هنگام برگشتن از ملاقات، مهراوه می‌گفت: "بابا این خانم‌های مامور که مامان را به محل ملاقات می‌آورند خیلی مهربون‌اند. امروز که نیما داشت با مامان خدا حافظی می‌کرد اون خانم مامور یک گوشه ایستاده بود و آروم داشت اشک هایش را پاک می کرد."
و این همان قدرت انسان است. و دقیقا همان چیزی است که نفرت گرایان آن را نادیده می‌گیرند.


 


امروز: هاشمی رفسنجانی می گوید صدای متحجران اکنون از ابتدای انقلاب بلندتر شده، ولی راه ما همان جمهوری اسلامی است که در چارچوب اسلام و با نظر مردم، می‌خواستیم هم مردم را داشته‌باشیم و هم اسلام را، مردم هم همین را می‌خواستند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت، وی طی گفتگویی اظهار داشت: متحجران از همان روزهای اول پیروزی انقلاب موافق جمهوریت نظام نبودند، منتها صدای آنها خیلی رسا نبود.

هاشمی در این گفت و گو درباه روزهای ابتدایی انقلاب گفت:مردم خودشان انقلاب کرده‌ بودند؛ رهبری امام را با دل و جان پذیرفته‌ بودند، مشکلی هم نداشتند که با شورای انقلاب مدت ها کار بکنند، ولی امام یک "نظر خاصی" داشت و معتقد بود که ما هرچه زودتر کار کشور را به دست خود مردم بدهیم، بهتر است. مردم خودشان تصمیم بگیرند، خودشان فکر کنند، خودشان اجرا کنند و با نظام همراهی کنند و برایشان روشن باشد که کار، کار خودشان است.

هاشمی رفسنجانی گفت:همان ماههای بعد از پیروزی معمولاً خارجی هایی که پیش ما می‌آمدند مطرح می‌کردند آنها می گفتند انقلاب ها معمولاً سالها می‌گذرد تا نظام شان را و قانون اساسی ‌شان را بنویسند و تصویب کنند. چرا شما اینقدر عجله کردید، باید تجربه بدست می‌آوردید و نظام های دنیا را بیشتر مطالعه می‌کردید.

وی افزود:اگر صبر می‌کردیم شاید پخته‌تر از این می‌توانستیم قانون اساسی را بنویسیم که احتیاج به بازنگری بعد از 10 سال نباشد. ولی فواید اینکه زود خود مردم را متصدی کار خودشان بکنیم بیشتر بود. اعتماد به مردم را خوب نشان داد. تجربه ما در این رابطه موفق بود. بعداً هم فرصت شد که قانون اساسی را تا آنجا که مایل بودیم اصلاح بکنیم.

وی در پاسخ به این سئوال که بنیانگذار جمهوری اسلامی بر روشی غیر از جمهوری اسلامی برای اداره کشور معتقد بوده اما بنا به مصالحی در آن ایام به جمهوری اسلامی رضایت داد؛ گفت: نمی‌دانم کسانی که می‌گویند ایشان روش دیگری در نظر داشت به چه استدلال می‌کنند و آن چه بوده؟ ما که چنین چیز مشخصی ندیدیم. ما قبل از پیروزی انقلاب هروقت بحث از شکل حکومت می‌شد، می‌گفتیم اصل حکومت مهم است، شکل آن را مردم باید انتخاب کنند. ما در این مورد چیزی از امام نشنیده ‌بودیم جز بحث های ولایت فقیه ایشان. ایشان از سال 48 در نجف بحث ولایت فقیه را شروع کردند. مدتی طول کشید، بعد هم چاپ و منتشر شد. خب، معلوم شد که ایشان در همین نظام جمهوری «ولایت فقیه» را پذیرفته‌ اند و این همان‌چیزی بود که بعداً بعد اسلامی قضیه بود. اینکه شما می‌گویید قبلاً نظریه دیگری بوده و عوض شده، من خبر ندارم.

وی با اشاره به رفراندوم جمهوری اسلامی اظهار عقیده کرد: وقتی که بحثهای مان را خدمت حضرت امام بردیم ایشان گفت که ما جمهوری اسلامی را به رای می‌گذاریم. همین کار را هم کرد. یعنی با نظر ایشان بود. در آن موقع ایشان هنوز آنطور نبودند که در این‌ گونه مسائل نخواهند دخالت کنند، نظرشان را می‌دادند کسی هم با نظر ایشان مخالفت نمی‌کرد. اکثریت شورا هم همین را می‌خواستند. منظور ما هم همین بود. یعنی هم باید در چارچوب اسلام باشد، هم جمهوری باشد، یعنی باید رای مردم باشد. چون فرض ما براین بود که ملت ما مسلمان است، انقلابمان اسلامی است و شروع نهضت هم برپایه اسلام بود، خواست مردم هم همین بود. ما می‌خواستیم هم مردم را داشته‌باشیم و هم اسلام را مردم هم همین را می‌خواستند و رای بالایی هم دادند.

وی خاطرنشان کرد: متحجران همان موقع هم بودند. بعضیها موافق جمهوریت هم نبودند، منتها صدای آنها خیلی رسا نبود، چون آنها در انقلاب شرکت نداشتند. اما آن طرفی‌ها زیاد بودند. الان در داخل ایران صدای متحجرین مقداری از آنها بلندتر شده‌است. گرچه در فضای جهانی شاید آن صداها بلندتر باشد. ولی بله، با یک مقدار تفاوت همین جورها بود. راه ما همان جمهوری اسلامی است. در چارچوب اسلام و با نظر مردم.


 


امروز: به گزارش منابع اقتصادی و بازار، قیمت‌ها در بازار مصالح‌ساختمانی برای بار دوم در طول سال۹۱، دستخوش تغییر و گرانی شده و حجم خرید‌ از این بازار را توسط گردانندگان موتور ساخت‌وساز به شکل خیره‌کننده‌ای کاهش داده است. گزارش ها حاکی از آن است که نوسانات قابل توجه در بازار ارز و نبود مدیریت و نظارت کافی و برخی رانت خواری‌ها، مهم‌ترین علل برای گرانی‌های اخیر است.

به گزارش روزنامه «دنیای‌اقتصاد»، تحولات نگران‌کننده‌ای که طی هفته‌های میانی تابستان امسال در بازار مصالح‌ساختمانی اتفاق افتاده، حاکی است: قیمت ۱۴ قلم مصالح‌ساختمانی پرمصرف در ساخت‌وسازهای مسکونی، به طور متوسط ۴۵ درصد افزایش پیدا کرده است.

بر اساس این گزارش، هرچند حجم احداث واحد‌های مسکونی نسبت به سال گذشته زیادتر شده و به طور طبیعی تقاضا در بازار مصالح نیز باید بیشتر از سال۹۰ باشد اما طبق گفته دلالان این بازار، تحت تاثیر گرانی‌، خرید مصالح‌ساختمانی در دو ماه اول تابستان امسال حدود ۴۰ درصد افت کرده است طوری‌که انبوه‌‌سازان در واکنش به افزایش بدون دلیل قیمت مصالح‌ساختمانی در فصل ساخت‌وساز، عملیات تامین مصالح را به تاخیر انداخته‌اند.

این گزارش می افزاید: از میان انواع مصالح ساختمانی که طی هفته‌های اخیر مشمول رشد قیمت شده‌اند، برخی مصالح همچون میلگرد و رنگ ساختمانی تا دو برابر نرخ‌های سال گذشته، گران شده‌اند.

انبوه‌سازان با اشاره به پرهیز از خرید مصالح گران در این فصل به امید برگشت قیمت‌ها در فصل پاییز، می‌گویند: سازنده‌هایی که با نرخ‌های کنونی اقدام به تامین مصالح برای ساخت‌وسازهایشان می‌کنند گروه‌هایی هستند که درنظر دارند متناسب با رشد قیمتی که از محل گرانی مصالح به آنها تحمیل شده، قیمت فروش واحدها را افزایش دهند؛ اما در حال حاضر غالب سازنده‌ها از بازار مصالح خرید نمی‌کنند.

یافته‌های «دنیای‌اقتصاد» از بازار روزهای اخیر مصالح ساختمانی حاکی است: هم اکنون برخی مصالح پرمصرف و پرکاربرد در ساخت و ساز همچون آهن، شن و ماسه و آجر تا بیش از ۵۰ درصد رشد قیمت نسبت به مدت مشابه سال گذشته را تجربه می‌کند.آن طور که فعالان بازار مصالح ساختمانی پایتخت به «دنیای اقتصاد» اعلام کردند هم اکنون تغییرات برخی از این مصالح به خصوص انواع میلگرد، تیرچه، ورقه‌های فولادی و سایر تولیداتی که از ماده اولیه شمش آهن تهیه می‌شوند ظرف یک ماه گذشته بطور متوسط ۲۰ درصد رشد قیمت داشته‌اند به این ترتیب، قیمت آهن آلات ساختمانی در نیمه تابستان از ۱۵۰۰ تومان برای هر یک کیلوگرم به بیش از ۲۰۰۰ هزار تومان افزایش یافته است؛ این در حالی است که سال گذشته در همین روزها حداکثر قیمت هر کیلوگرم آهن ۸۰۰ تومان بوده است. در سایر مصالح ساختمانی هم تغییرات قیمتی روی داده است که بر این اساس افزایش دو برابری قیمت آجر و انواع شن و ماسه، هزینه‌های ساخت را به میزان قابل توجهی افزایش داده است.

این درحالی است که تنها قیمت یکی از مصالح پرمصرف یعنی سیمان با افزایش قابل ملاحظه‌ای مواجه نشده و حتی قیمت آن در مقایسه با سال گذشته درصد اندکی هم کاهش یافته است.بر اساس این گزارش، هم اکنون قیمت هر کیسه سیمان در بازار مصالح حداقل ۴۰۰۰ تومان و حداکثر ۴۷۰۰ تومان متغیر است که دلالان بازار مصالح افزایش هزینه‌های حمل و نقل را مهم‌ترین عامل این نوسان قیمت در بازار سیمان می‌دانند. سیمان پارسال در مرز ۴ هزار تومان فروخته می‌‌شد.

به گفته دلالان بازار مصالح ساختمانی، هم اکنون بازار خرید و فروش مصالح پرمصرف، به خصوص آهن‌آلات ساختمانی، بازاری راکد و غیرشفاف است به گونه‌ای که ظرف هفته‌های اخیر هیچ معامله‌ای در این بازار صورت نمی گیرد و مشخص نیست که این بحران تا کجا ادامه خواهد داشت. دلالان درباره توقف معاملات در بازار آهن الات می‌گویند: سود ناشی از هر بار معامله آهن آلات ساختمانی بین ۵ تا ۱۰ درصد است که با افزایش لحظه‌ قیمت‌آهن،معاملات زیان آور خواهد شد.

این در حالی است که این روزها انبوه سازانی که بابت تعهد خود به کارفرما موظف به فعالیت و تامین مصالح ساخت هستند دست نگه داشته اند تا ببینند وضعیت بازار به چه صورتی پیش می‌رود.

کاهش ۴۰ درصدی تقاضا
دلالان مصالح ساختمانی با ابراز نگرانی از شرایط به وجود آمده ظرف روزهای اخیر در بازار مصالح و سپس سرایت آن به بازار ساخت‌وساز معتقدند این روزها میزان تقاضای مصالح ساختمانی پرمصرف به میزان ۳۰ الی ۴۰ درصد نسبت به پارسال کاهش پیدا کرده است.

فروشندگان در بازار مصالح‌ساختمانی در عین حال می‌گویند: متقاضیان باقی‌مانده در بازار مصرف مصالح ساختمانی که اغلب بساز و بفروش‌ها یا انبوه‌سازان هستند برای ادامه فعالیت‌های خود بنا دارند با محاسبه افزایش قیمت به وجود آمده، قیمت هر مترمربع از واحدهای خود را در زمان فروش افزایش‌دهند.
این فعالان بازار مصالح، پیش بینی می‌کنند در صورتی که در نتیجه نبود نظارت مورد نیاز، شرایط به همین صورت ادامه پیدا کند ظرف چند هفته با سرایت وضعیت نابسامان بازار مصالح به بازار ساخت‌وساز، ساخت‌وسازها متوقف یا کند می‌شود.
نوسانات قابل توجه در بازار ارز و نبود مدیریت و نظارت کافی و برخی رانت خواری‌ها مهم‌ترین علل عنوان شده از سوی دلالان مصالح برای گرانی‌های اخیر است.

هشدار در مورد کارگاه‌های ساختمانی
سیروس تابش عضو انجمن انبوه سازان تهران و فعال در پروژه‌های مسکونی شهر تهران با انتقاد از ایجاد شوک ناگهانی در قیمت مصالح اساسی به «دنیای اقتصاد» گفت: علاوه بر افزایش قیمت ناگهانی در برخی مصالح اساسی و تاسیسات ساختمانی که در زمستان سال قبل به وجود آمد، از ابتدای سال نیز در چند مرحله قیمت‌ها افزایش داشته است.
وی این افزایش قیمت‌ها را در تمام مصالح و تاسیسات فراگیر دانسته و هشدار داد: تا چند روز آینده در صورت ادامه روند موجود تعداد زیادی از کارگاه‌های ساختمانی تعطیل خواهد شد که دلیلی جز جهش ناگهانی قیمت‌ها ندارد.

احتمال وقفه در ساخت و ساز
در همین زمینه، رضا میرزاهدی از انبوه سازان فعال در ساخت و سازهای شهر تهران با ابراز نگرانی از جهش ناگهانی قیمت مصالح ساختمانی در هفته‌های اخیر به «دنیای اقتصاد» گفت: روند ساخت‌وسازها در نتیجه جهش ناگهانی در قیمت مصالح دچار افت قابل توجهی شده است.وی افزود: با شرایط به وجود آمده، تمام پروژه‌های عمرانی با خطر وقفه روبه‌رو هستند.

میرزاهدی خاطرنشان کرد: عدم ثبات اقتصادی بازار به دلیل نبود ارگان کنترلی، افسار گسیختگی بازار کالاهای اقتصادی و... باعث شده است که در نیمه تابستان هر کیلو آهن معادل یک دلار ارزش پیدا کند.

وی تصریح کرد: جالب است بدانید تا پیش از این اعلام می‌شد دلالان مصالح عامل گرانی‌ها هستند، اما هم اکنون قیمت‌ها در کارخانه‌ها به شدت افزایش یافته است و بسیاری از کارخانه‌ها هم تولیدات خود را کاهش داده‌اند.

میرزاهدی هشدار داد: در صورتی که به سرعت برای کنترل قیمت مصالح اقدام نشود، ظرف چند روز آینده افزایش قیمت آهن‌آلات و سایر مصالح ساختمانی به مصالح دیگر سرایت می‌کند که در این حالت، کنترل بازار مسکن به شدت دشوار می‌شود.


 


امروز: افزایش هر روزه‌ی قیمت کاغذ، ناشران را با چالشی جدی برای ادامه‌ی حیات روبرو ساخته است. بسیاری از ناشران تیراژهای خود را به حداقل رسانده‌اند و این مساله در آستانه‌ی بازگشایی دانشگاه‌ها و مدارس، باعث شده است بحران، به خصوص در حوزه‌ی کتاب‌های دانشگاهی و مرجع، بیش از پیش به چشم بیاید.
به گزارش ایلنا، داوود موسایی مدیر انتشارات فرهنگ معاصر به خاص بودن کاغذ مصرفی در این انتشارات اشاره کرد و گفت: زمینه‌ی کاری انتشارات «فرهنگ معاصر» کتاب‌های مرجع است. ما استانداردهایی را برای این‌گونه کتاب‌ها در ایران باب کردیم که از هر نوع کاغذی در چاپ این کتاب‌ها استفاده نمی‌شود و امروز همین مساله گریبان ما را گرفته و کاغذهای کیفیت بالا که برای چاپ کتاب‌های مرجع مناسب است به سختی و با قیمت‌های بسیار بالا قابل خریداری است.
وی ادامه داد: بخش دیگری از مصرف ما کاغذ تحریر است که قیمت این کاغذ نیز روزانه و حتی ساعت به ساعت افزایش می‌یابد. قیمت کاغذ تحریر ظرف مدتی کمتر از ۸ ماه، ۳ برابر شده است. آخرین اطلاعی که بنده از قیمت کاغذ در بازار دارم، مربوط به دیروز(شنبه ۴ شهریورماه) است که هر بند کاغذ تحریر ۷۰ گرمی، ۸۱ هزار تومان خرید و فروش شد. کاغذ تولید داخل هم بسیار کم و با توجه به کیفیت آن برای مصارف ما کاربردی ندارد. این مساله به هیچ وجه برای ناشران قابل تحمل نیست و کار آن‌ها را به تعطیلی می‌کشاند.
مدیر انتشارات فرهنگ معاصر در مورد تبعات بحران کاغذ برای این انتشارات گفت: ما تیراژها را بسیار کم کرده‌ایم، اما با نزدیک شدن به بازگشایی دانشگاه‌ها و مدارس، مطمئنآ درخواست‌ها برای کتاب، مخصوصآ کتاب‌های مرجع بیشتر می‌شود. خریداران تا حدی می‌توانند خود را با افزایش قیمت وفق دهند و منتقل کردن تمام این افزایش قیمت کاغذ روی قیمت فروش کتاب، مشکلات بسیار زیادی ایجاد می‌کند و امکان‌پذیر نیست.
موسایی تاکید کرد: به هر حال ما مجبوریم در هر شرایطی کتاب را تولید کنیم، اما طبیعی‌ست که لطمه‌ی شدیدی به ما به عنوان یک ناشر وارد می‌شود. متاسفانه آینده برای ما در هاله‌ای از ابهام قرار گرفته و نمی‌دانیم چه چیزهایی پیش روی ماست. به هر حال مساله‌ی تحریم‌ها برای ما مشکلاتی را ایجاد کرده و مسئولان دولتی هم هیچ کاری برای حمایت ناشران ندارند و گویی نوعی قصد و آگاهی برای این مساله وجود دارد تا کاری انجام نشود. به نظر می‌رسد مساله‌ی دولت، مساله‌ی فرهنگ نیست و نمی‌خواهند هیچ کاری انجام دهند. فرهنگ به حال خود رها شده و صنعت نشر در آستانه‌ی ورشکستگی کامل قرار دارد. باید از دولتی که داعیه‌ی فرهنگی بودن دارد، سوال کرد که چرا این اتفاقات می‌افتد؟
وی به مشکلات پیش روی دولت اشاره کرد و گفت: البته درحال حاضر دولت با مشکلات دیگری هم دست به گریبان است و فقط مساله‌ی کاغذ در میان نیست، اما بحث این‌جاست که چرا مساله‌ی کاغذ به عنوان ماده‌ی اصلی کتاب و نقش انکارنشدنی آن در مقوله‌ی فرهنگ، در اولویت‌های دولت نیست. خود من یک درخواست برای واردات کاغذ خاص(مورد نیاز برای چاپ کتاب‌های مرجع) ارائه دادم که بعد از گذشت یک ماه، هنوز جوابی به آن داده نشده است. در اولویت‌بندی اختصاص ارز برای واردات، کاغذ در اولویت پنجم است و این در حالی‌ست که «ام دی اف (MDF)» در اولویت سوم قرار دارد. در جایی که همیشه صحبت و ادعای فرهنگی بودن مطرح بوده، حقیقتآ شرم‌آور است که «ام دی اف» نسبت به کاغذ ارجحیت دارد.
مدیر انتشارات فرهنگ معاصر، وزارت ارشاد را مسئول پیگیری این مسائل دانست و گفت: در تمام موارد مربوط به حوزه‌ی کتاب مثل بررسی و صدور مجوز چاپ، وزارت ارشاد مسئول است. در مورد این مشکلات پیش آمده هم این وزارت‌خانه می‌تواند مشکلات را پیگیری کند و با رایزنی‌ با وزارت بازرگانی، درصدد حل این مشکلات باشند. به نظر من راه‌حل این مساله در کوتاه مدت می‌تواند افزایش واردات و نظارت بر توزیع کاغذ باشد. شکل این مساله را دولت باید تعیین کند. ناشران در زمان جنگ با وجود آن همه مشکلات، تا این اندازه احساس فشار نکردند، الان که شرایط با آن زمان فرق کرده، چرا باید اوضاع به این صورت باشد.


 
شما این خبرنامه را به این دلیل دریافت می کنید که ایمیل شما پس از تایید وارد لیست دریافت کنندگان شده است. برای لغو عضویت از این خبرنامه به این لینک مراجعه کنید یا به emrooz-unsubscribe@sabznameh.com ایمیل بزنید. با فرستادن این خبرنامه به دوستان خود آنها را تشویق کنید که عضو این خبرنامه شوند. برای عضویت در این خبرنامه کافی است که به emrooz@sabznameh.com ایمیل بزنید. برای دریافت لیست کامل خبرنامه های سبزنامه به help@sabznameh.com ایمیل بزنید.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

خبرهاي گذشته