کلمه: در آستانه ماه مبارک رمضان قرار داریم. در روزگاری که دین ملعبه دست صاحبان قدرت شده و ایمان ها را آلوده به ظلم کرده اند، پرداختن به مفاهیم ایمانی و آموزه های اسلامی، دشوارتر از هر موقعیت دیگری است و نیاز به روح بلند و زاویه نگاهی فراتر از ستیزهای روزمره، صف بندی های تاریخی و نیز فراموشی های دنیای امروز دارد.
امام موسی صدر از صاجبان چنین نگاه و چنان روح و روحیه ای است. از او شنیدن درباره رمضان و معنا و معنویت این ماه، بازتاب احساس روح مشتاقی است که معنویت را به خاطر قدرت نخواسته و نیز از سر حقارت به ظلم تمکین نکرده. گوینده هموست که اکنون مشخص نیست در کجای جهان، یا حتی کدام جهان، به انتظار ماه مبارک نشسته و چگونه و کجا نشسته بر سفره نعمات معنوی پروردگارش است. او که به پیروی از حسن بصری، هرکس برای سرایش درآمده نانش داده و از ایمانش نپرسیده؛ و به پیروی از شیخ اکبر، ابن عربی، رهرو راه محبت بوده و پیش از همه اینها به پیروی پیامبر خدا (ص) و امامان معصوم، همانگونه که می گوید و در ادامه می بینید، مؤمنانه زیستن را در نسبتی بین بنده و پروردگار می بیند که از دل آن نه خودکامگی در می آید و دیکتاتوری، نه دروغ و فریب و نه ظلم و جور و سلطه گری و حق کشی.
دو کلام از امام موسی صدر را برای تقدیم به خوانندگان در روز پیشواز ماه مبارک در نظر گرفته ایم؛ یکی پیام ایشان در آستانه ماه مبارک رمضان ۴۲ سال قمری قبل، که تاریخ ۲۱ اکتبر ۱۹۷۱ (مطابق ۲۹ مهر ۱۳۵۰) بر حاشیه آن حک شده و مهدی فرخیان آن را ترجمه کرده؛ و دومی بخشی از سخنان امام موسی صدر در شرح دعای ماه شعبان و وصف آمادگی برای ماه مبارک رمضان که احمد ناظم ترجمه آن را برعهده داشته است. هر دو مورد از سایت امام صدر نیوز نقل می شود و به متن ها و صداهای دیگری از امام موسی صدر درباره ماه مبارک و مضامین مرتبط با آن نیز در این صفحه می توانید دسترسی پیدا کنید. در ای روزها، همراهانتان در کلمه را هم از دعای خیر خود فراموش نکنید.
پیام امام موسی صدر در ماه رمضان ۴۲ سال قبل
مؤمنان!
دگر بار، رمضان مبارک فرا رسیده است؛ با شب های الهام بخش، روزهای آموزنده و فضای آکنده از شمیم خاطرات و عبرتهایش که مایه ی جدیت و نظم است.
دگر بار، روزه می گیریم، شب زنده داری می کنیم، شعایر را دو چندان میکنیم و سرانجام عید را با شادمانی و خشنودی جشن میگیریم و پس از آن به زندگی عادی باز میگردیم. بدین سان سال ها تکرار و بر حجم خاطرات افزوده میشود.
اما بیم آن می رود که روزه به عادتی بی روح و شعایر آن به سنت هایی سرگرم کننده بدل و ماه رمضان از همه ی معانی اصیلیاش تهی شده باشد. با نگاهی سریع در می یابیم که این مشکل، یعنی مشکل و مسئله ی روزه و رمضان، مسئله ی همه عبادات و همه ی مناسبت هاست. این آفت به همه ی عبادات و ایام راه یافته و اماکن مقدس و شعایر دینی و همه ی آموزه های آسمانی را در برگرفته است.
آیا نقش راهبری دین در هدایت آدمی به آخر رسیده است؟ و به آیین ها و خاطرات و تجمل بدل شده است؟ یا اینکه اساساً آموزه های دینی برای تخدیر آدمی آمده اند و از آنجا که سختیها فرا گیریند این آموزه ها نیز همه ی زندگی آدمی را فرا گرفته اند. آیا اکنون که آدمی بر بسیاری از مشکلات و سختی هایش چیره گشته، باید از نقش دین بکاهیم؟
مؤمنان!
بهتر است پیش از آنکه دیگران از ما بپرسند ما خود این پرسش دشوار را از خود بکنیم. اما حقیقت این است که این پرسش و پاسخها پیشتر مطرح شده اند، اما ما آنها را نادیده گرفتیم، بر آنها چشم پوشیدیم و از سخن گفتن درباره ی آنها روی برتافتیم، تا با واقعیت دلهره آور و تلخ روبه رو نشویم.
ای مؤمنان!
آیا در روزه هامان آثار روزه را می بینیم؟ و در نمازمان عروج آن را؟ آیا در فطر و قربان معانی این اعیاد و کارکردشان را حس میکنیم؟ آیا شعایر در ما فعل و انفعال و اماکن مقدس در ما اثر دارد؟
آیا در مسجد اقصی و کلیسای قیامت آن معانی را که بالقوه برای امتمان روشن بود, یافتهایم.
اینها تجارب تلخ و دردآور ما در متن واقعیت تلخ و درد آور ماست. پس بار دگر با نگاهی واقع بینانه، همهجانبه و با شجاعت و بینش آموزههای دینمان را ارزیابی کنیم, شاید راهی نو بپیماییم و در آنها زندگی بدمیم، و از هستی خود به دین و آموزه های والایش ببخشیم تا جایگاه رفیع و فراگیر خود را باز یابد. بگذاریم دین ابعاد وجودی ما را فراتر ببرد و کثرتمان را وحدت بخشد و تشتتمان را به همدلی بدل کند.
ای مؤمنان!
هرگاه اندیشه ی دینی و آموزههایش در همه ی ابعاد زندگیمان؛ در خانه, در بازار، در دفتر کار، و در عرصههای حیات ما حضور داشته باشد، هرگاه حصارها را از احساس دینی در بند در عبادتگا هها، برداریم, و بگذاریم این احساس به کلیت حیاتمان راه یابد, به زندگیمان پا نهد، تا اختیار ما به دست او باشد و اثر گذارد و هدایت کند، هر گاه به او فرصت دهیم و نخواهیم که با منزوی کردن او از نقشش بکاهیم و او را از میان ببریم, تنها در این صورت است که آثار این گنج گرانمایه را در زندگی و در ساختن تمدن خود میبینیم.
مؤمنان!
روزه ی ماه رمضان و دیگر عبادات و شعایر دینی تنها فعالیتی جسمانی نیستند، بلکه حرکاتی سرچشمه گرفته از عقل و دلاند که به قالب حس در میآیند و با آن در می آمیزند، از همین رو هر گاه به دور از دخالت عقل و دل انجام گیرند، اعمالی خشک، کم رنگ و تقلیدگونهاند که ما را به خود مشغول میکنند, ولی تأثیری نمیگذارند.
بر ماست تا در این تجربه ی تازه و این ماه مبارک و در روزه اش، عقل و دل را در کنار جسم فعال کنیم. باید تفکر و تأمل کنیم، باید عشق بورزیم و حساس باشیم. باید این عشق و آن تأمل را در متن روزه ی خود جاری سازیم.
پیامبر فرمودند: «تفکر ساعه خیر من عباده سبعین سنه» (یک ساعت تفکر، برتر از هفتاد سال عبادت است.) امام صادق نیز فرموده اند:«هل الدین الا الحب؟» (آیا دین جز محبت است؟) این چنین روزه ی زندهای، سپر آتش است و یکی از ارکان اسلام, مهمانی خداوند است و تکریم انسان. قدر انسان است و قَدَر او. فقط در این صورت است که رمضان شرایط و فضایی را فراهم میکند که در آن انسان گرامی ساخته میشود، انسانی که فاتح مکه است و پیروز بدر و سازنده ی تاریخ. این چنین رمضانی ماه الفت و همدردی با دیگران و فصل فراموشی کینه ها و اتحاد صفوف است. ماه وحدت کلمه و وحدت دل ها و ماه رستاخیز دوباره ی امت است.
این گونه روزه داری ماه رمضان نخستین گام در ساختن امت و تاریخ است، تمرینی برای جهاد و آمادگی برای نبرد است، آغاز بازگشت به سوی خداست، به سوی سرزمین مقدس خدا، به سوی قدس. این وعده ی حق خداوند است و خداوند از وعده اش تخلف نمی کند. خداوند می فرماید:«ولینصرن اللَّه من ینصره ان اللَّه لقوی عزیز الذین ان مکنا هم فی الارض أقاموا الصلوه و آتو الزکاه و امروا بالمعروف و نهوا عن المنکر و للَّه عاقبه الامور» (حج: ۴۰ و ۴۱)
به پیشواز ماه رمضان، با شرح فرازهایی از دعای ماه شعبان
[در دعای ماه شعبان می خوانیم:]
بسم الله الرحمن الرحیم
«اللهم صل علی محمد و آل محمد، شجره ی النبوه ی، و موضع الرساله ی، و مختلف الملائکه ی، و معدن العلم، و اهل بیت الوحی.
اللهم صل علی محمد و آل محمد، الفلک الجاریه ی فی اللجج الغامره ی، یأمن من رکبها، و یغرق من ترکها. المتقدم لهم مارق، و المتأخر عنهم زاهق، و اللازم لهم لاحق.
اللهم صل علی محمد و آل محمد، الکهف الحصین، و غیاث المضطر المستکین. و ملجأ الهاربین، و عصمه ی المعتصمین.»
خدایا بر محمد و خاندان محمد درود فرست؛ همانها که درخت نبوت، جایگاه رسالت، محل رفت و آمد فرشتگان، معدن دانش و خاندان وحی هستند.
خدایا بر محمد و خاندان محمد درود فرست؛ همانها که در گردابهای سهمگین همچون کشتی هستند و هر که سوار آن شود، ایمنی می یابد و هر که آن را رها کند غرق می شود. هر که از آنان پیشی گیرد گمراه است و هر که از آنان بازماند، نابود می شود و هر که همراه آنان باشد، به مقصد می رسد.
خدایا بر محمد و خاندان محمد درود فرست؛ همانها که پناهگاه استوار، فریادرس درماندگان بیچاره، پناه فراریان و نگهدارنده پناه جویان هستند.
«اللهم صل علی محمد و آل محمد، صلاه ی طیبه ی تکون لهم رضی، و بحق محمد وآل محمد، اداءً و قضاءً، بحول منک یا ارحم الراحمین.»
خدایا بر محمد و خاندان محمد درود فرست، درودی پاک و فراوان که موجب خوشنودی آنان گردد و حق محمد و خاندان محمد را ادا کند؛ به قدرت و توانایی تو ای مهربانترین مهربانان.
«اللهم صل علی محمد و آل محمد، و اعمر قلبی بطاعتک، و لا تخزنی بمعصیتک، و ارزقنی مواساه ی من فتّرت علیه من رزقک، بما وسعت علی من فضلک، و نشرت علی من رحمتک. و هذا شهر نبیک سید رسلک، شعبان الذی حففته منک بالرحمه ی والرضوان. والذی کان رسول الله صلی الله علیه و آله، یدأب فی صیامه و قیامه، فی لیالیه و ایامه، خضوعاً لک فی اکرامه و اعظامه الی محل حمامه. اللهم و اعنّا علی الاستنان بسنته فیه. و نیل الشفاعه ی لدیه. اللهم واجعله لی فیه شافعاً مشفعاً، و طریقاً الیک مهیعاً. و اجعلنی له متبعاً، حتی القاک یوم القیامه ی عنی راضیاً، و عن ذنوبی قاضیاً. قد اوجبت لی منک الرحمه ی و الرضوان، و انزلنی دار القرار، و محل الاخیار.»
خدایا بر محمد و خاندان محمد درود فرست و قلب مرا با اطاعت از خود آباد گردان و مرا با سرپیچی از خود خوار مساز، و مواسات و همدردی با کسانی که رزق خود را بر آنان تنگ گرفته ای روزی ام گردان، از آن جهت که از فضل خود به من گشایش عطا کرده ای و رحمت خود را بر من گسترانده ای. و این ماه، ماه پیامبر تو و سرور رسولان، شعبان است که آن را سرشار از رحمت و خوشنودی خود ساختی، همان ماهی که رسول خدا (درود خدا بر او و خاندانش باد) تا هنگام مرگ، همواره شب و روز آن را به روزه و شب زنده داری می گذراند تا با تکریم و بزرگداشت آن در برابر تو فروتنی کرده باشد. خدایا ما را در پیروی از سنت او یاری فرما و شفاعت او را نصیب ما گردان. خدایا او را شفیعی برای من قرار ده که شفاعتش پذیرفته باشد و راهی که هموار به سوی تو باشد و مرا پیرو او گردان تا در روز قیامت تو را در حالی ملاقات کنیم که از من خوشنودی و از گناهانم گذشته ای و رحمت و خوشنودی خود را بر من واجب کرده ای و در سرای جاوید و جایگاه نیکان فرود آورده ای.»
این بخشهای دعای شعبان و درودهایی که به پیامبر(ص) و خاندان ایشان فرستاده می شود، نشانگر جایگاه آنان و خدمات و تأثیرگذاری های آنان است. این جملات با توجه دادن انسان به جایگاه و شصیت این بزرگان عواطف او را برمی انگیزد و این عاطفه غالباً در پیروی و عمل به سیره آنان تجسم می یابد.
دعا با درود و صلوات آغاز می شود و سپس از خدا آنچه خیر و صلاح است درخواست می کند. انسان در هر روزی که از ماه شعبان سپری می شود این جملات را که سراسر خیر و برکت است خطاب به خدا می گوید. خیر و صلاح تنها آن گونه نیست که انسان برای خود می خواهد. این دعاها به ما نشان می دهد که چگونه خیر و صلاح بخواهیم. همان طور که شنیدید، در فراز نخست دعا از خدا می خواهیم که: «مواسات و همدردی با کسانی را که رزق خود را بر آنان تنگ گرفته ای روز ی ام گردان از آن جهت که از فضل خود به من گشایش عطا کرده ای و رحمت خود را بر من گسترانده ای.»
خیر و صلاح در این نیست که مال و رحمت و خیر را تنها برای خود طلب کنی، بلکه در این است که نخست مواسات با کسانی که روزی شان تنگ است یعنی مواسات با فقیر و محروم و نادان و انسان های زحمت کش و رنجیده را بخواهی؛ چراکه خدا از فضل خود به شما گشایش داده و رحمت خود را بر شما گسترانده است.
این دعا به ما می آموزد که اگر خیر و برکت می خواهی در این نیست که همه خیرها و برکت ها را برای خود طلب کنی! نه برعکس، خیر در این است که احساس همدردی داشته باشی و از آنچه خدا به تو داده است انفاق کنی. اگر امکانات مالی داری به کسی که امکانات مالی ندارد، کمک کن! اگر امکانات تجربی و علمی داری، به کسی که به آنها نیاز دارد آموزش بده! اگر از سلامتی برخورداری، با بیمار همدردی کن! اگر آبرو و موقعیت داری و از تو حرف شنوی دارند و سخن تو را می پذیرند، کسی را که جایگاه و موقعیتی ندارد و سخن او را نمی شنوند و نزد هیچ کس جایگاهی ندارد یاری کن! باید احساس کنی که تو برادر اویی و او برادر تو است. باید درک کنی که خیر کامل در این نیست که خود را از غرق شدن نجات دهی و از لذتها و آسایش و ثروت و دانش بهرمند باشی. این انسانی نیست که خداوند دوست دارد.
خداوند از ما می خواهد که نسبت به یکدیگر همچون اعضای یک پیکر باشیم. اگر شب زمستان پای انسان بیرون از لحاف بماند و احساس سرما کند، آیا می تواند بخوابد یا راحت باشد، چون سر و بدن و دیگر اعضایش گرم است؟
وقتی عضوی از بدن بیرون از لحاف یا بیرون در بماند سرد می شود و انسان راحت نیست. درست است؟ انسان وقتی آسوده است که همه بدنش گرم باشد. احساس انسان نسبت به برادران و دیگر انسان ها نیز همین گونه است. احساس مؤمن نسبت به برادر ایمانی اش همین گونه است. چگونه وقتی همسایه شما از سرما رنج می برد، درک نمی کنید و تنها به گرما و راحتی خود توجه دارید؟ این احساس ناقص است. اگر چنین احساسی دارید باید خود را درمان کنید، زیرا بیمار هستید. اگر همسایه شما گرسنه باشد ولی شما با آسودگی غذا بخورید، روشن می شود که احساس شما ضعیف است.
اسلام می گوید: «ما آمن بالله و الیوم الآخر من بات شبعاناً و جاره جائع؛ کسی که سیر بخوابد ولی همسایه اش گرسنه باشد، به خدا و روز بازپسین ایمان نیاورده است.»
بر اساس همین منطق، هر کس در گرما بخوابد و همسایه اش احساس سردی کند یا هر کس در آسایش بخوابد ولی همسایه اش در رنج و سختی باشد یا هر کس محترمانه و با آبرو بخوابد و همسایه اش نیازمند حفظ آبرو باشد، نیز به خدا و روز بازپسین ایمان نیاورده است.
در قرآن کریم آمده است: «فَوَیلٌ لِّلْمُصَلِّینَ * الَّذِینَ هُمْ عَن صَلَاتِهِمْ سَاهُونَ * الَّذِینَ هُمْ یرَاؤُونَ * وَیمْنَعُونَ الْمَاعُونَ؛ » [ماعون، ۴_۷] آیا می دانید در احادیث و در تفسیر این آیات چه آمده است؟ قرآن کریم می خواهد بگوید: نماز به تنهایی کافی نیست. وای بر نمازگزارانی که نسبت به نماز غافل و سهل انگارند. وای بر کسانی که نماز می خوانند ولی به نماز بی توجهی می کنند و آن را کوچک می شمارند و حتی آن را از یاد می برند. کسانی که در نمازشان ریا می کنند نیت شان نادرست است. آنان برای خدا نماز نمی خوانند. وای بر آنان. گروه سومی که وای بر آنان است، کسانی هستند که نماز می خوانند ولی از دادن زکات و احسان به فقیران خودداری می کنند؛ یعنی اگر همسایه شان به ظرفی یا مالی یا وسیله ای نیاز داشت، از برآورده کردن آن خودداری می کنند.
چگونه ممکن است انسان نماز بخواند و احساس کند که بنده خداست و همسایه اش نیز برادر او و بنده خداست ولی درد و رنج و نیاز او را درک نکند و از کمک به او دریغ کند؟ این غیر ممکن است.
سخنان من روشن است برادران؟ انسان در برخورد با همسایه، همشهری، یا هر انسان دیگری باید این احساس را در خود پدید آورد؛ به گونه ای که خود را جسم بزرگی فرض کند که هریک از انسانها جزئی از آن هستند. وقتی به شما گزندی می رسد من باید احساس درد کنم و بگویم «آخ». مفهوم است؟ روشن است؟ ما باید اینچنین باشیم. باید حس کنیم که جسم ما این بدنی نیست که آن را با لباس می پوشانیم و در اثر آن از دیگران متمایز می شویم. نه، این جسم من نیست. جسم و وجود من بزرگ و گسترده است و شما را نیز در بر می گیرد و اگر هر جزئی به درد آید باید بگویم «آخ»؛ یعنی احساس درد کنم و در صدد برطرف کردن رنج و درد برآیم، البته اگر ممکن باشد.
این احساس همان مفهوم دعای نخست است: «مواسات و همدردی با کسانی که روزی خود را بر آنان تنگ گرفته ای، روز ی ام گردان، از آن جهت که از فضل خود به من گشایش عطا کرده ای و رحمت خود را بر من گسترانده ای.» خدایا مرا به این افتخار بزرگ و مقام والا برسان که در آنچه دارم با دیگران شریک باشم به گونه ای که همچون شمع و چشمه و خورشید باشم و ثروت و اعتبار و مصالح دیگران را تنها برای خود نخواهم و دیگران را نادیده نگیرم، بلکه آنچه خود دارم، برای دیگران بخواهم و با آنان تقسیم کنم. امامان ما خود پیش از دیگران چنین می کرده اند و دستورات و آموزه های آنها تمرین و تربیت ما را از ماه شعبان آغاز کرده است تا برای ماه مبارک رمضان آماده شویم.
از امروز هر روز این دعاها را می خوانیم تا به یاد داشته باشیم که در ماه شعبان هستیم. روز دوشنبه و پنج شنبه هر هفته یا حداقل سیزدهم و چهاردهم و پانزدهم و یا حداقل چند روز از این ماه را روزه بگیریم تا آمادگی ورود به ماه رمضان و میهمانی خداوند را پیدا کنیم.
سپس دعا دو بار به ما یادآوری می کند ـ یک بار نسبت به رسول اکرم و یکبار نسبت به ما ـ که ای فرزند آدم! هشیار باش که شاید این ماه شعبان آخرین شعبان عمر تو باشد، شاید این رمضان آخرین رمضان عمر تو باشد. چه کسی می داند چه پیش خواهد آمد؟ زندگی ما به گونه ای است که نسبت به هیچ یک از عوامل متزلزل کننده و بر هم زننده زندگی اختیار و کنترلی نداریم و هر لحظه ممکن است در معرض مرگ قرار بگیریم. این گونه نیست برادران؟ کدام یک از شما تضمین می کند که یک ساعت بعد زنده باشد؟ کدام یک از ما تضمین می کند که فردا زنده باشد؟ شاید بگویید من اهمیتی نمی دهم و به این چیزها فکر نمی کنم، ولی این یک امر مسلّم است. البته امید به ادامه زندگی به شما نیرو می دهد، ولی هیچ کس نمی داند آیا برای شما سانحه رانندگی پیش می آید یا نه؟ پیش از آنکه سانحه اتفاق بیفتد شما به آن فکر نمی کردید. همه ما خبر حوادث را می شنویم و آنها را می بینیم ولی فکر می کنیم این حوادث برای غیر ماست، و اطمینان داریم که حادثه ای برایمان رخ نخواهد داد، تا اینکه ناگهان حادثه ای اتفاق می افتد، مرگ نیز همین طور است. تا زمانی که زنده است احساس نمی کند که مرگ در برابر اوست، ولی حادثه ناگهانی قابل پیش بینی نیست، اگر انسان می توانست حوادث غیرمنتظره را پیش بینی کند دیگر غیرمنتظره و ناگهان نبودند. این طور نیست؟ اتفاقات ناگهانی به خاطر آن است که منتظر آنها نیستیم. بنابراین، هیچ یک از ما اطمینان نداریم که فرصت باقی است.
اسلام از ما می خواهد که یک لحظه از زندگی را نیز از دست ندهیم. در یک حدیث شگفت آور نبوی آمده است: «لو أن امرءاً مؤمنا قامت قیامته و بیده غرسه ی لغرسها قبل أن یموت؛ اگر مرگ مؤمنی فرا رسد و در دست او نهالی باشد، پیش از آنکه بمیرد آن را می کارد.» یعنی اگر انسان مؤمن در مزرعه اش مشغول کشاورزی باشد و مرگ او برسد، در حال مرگ نیز نهال را رها نمی کند و به کناری نمی اندازد تا جان بدهد، بلکه در همان حال درخت را در زمین می کارد و سپس می میرد. منظور این حدیث چیست؟ می خواهد بگوید: حتی همین لحظه کوتاه باقیمانده از زندگی را نیز از دست نده و در راه خیر از آن استفاده کند، و آن نهال را بکار، هرچند در آن حالت نامناسب باشی. از ما می خواهد که همه لحظه های زندگی را غنیمت بدانیم تا زندگی انسان سراسر خیر و برکت و رحمت و کارآمدی باشد.
این چه زندگی است که انسان در آن سودی برای دیگران نداشته باشد؟ انسانی که به دیگران سودی نرساند مرده است، وجود ندار همچون سنگ است. چه تفاوتی میان او و سنگ وجود دارد؟ سنگ وجود دارد و انسانی که خیر او به دیگرا ن نمی رسد نیز زنده است، ولی دوام و بقا و صلابت سنگ بیشتر است. مرگ و زندگی چنین انسانی چه تفاوتی دارد؟ هیچ تفاوتی ندارد. حیات انسان با مقدار خیری که از او سر می زند و با مقدار عطا و کارآیی که دارد و با خدماتی که به دیگران ارائه می دهد سنجیده می شود. زندگی این است و جز این هیچ نیست.
از ما می خواهند که این ساعات عمر خود را غنیمت بشماریم و آنها را با خیر و نماز و پرهیزگاری و خدمت به دیگران پر کنیم. همواره به ما تذکر می دهند که چه کسی به شما گفته است زنده خواهید ماند؟ هیچ کسی نمی تواند بقای خود را تضمین کند. پس آماده باشید. امیرمؤمنان علی(ع) فرموده اند: «تجهزوا رحمکم الله فقد نودی فیکم بالرحیل؛ آماده شوید، خدا شما را رحمت کند، چرا که بانگ کوچ را سر داده اند.» بانگ کوچ سرداده اند یعنی چه؟ یعنی یک بلندگو هر روز فریاد می زند: آماده شوید، راه بیفتید. بلندگو هم نیاز نیست. خود ما می دانیم که هر روز وقت کوچ است. وقتی کسی از دنیا می رود، ندایی است برای کوچ من.
هر روزی که می آید، هر طلوع و غروب خورشید بانگ برای کوچ است، زیرا هر روزی که می گذرد یک صفحه از عمر من ورق می خورد. هر ساعت و هر لحظه و هر ثانیه ای که می گذرد، از باقیمانده عمر من کاسته می شود….
دادگاهی نظامی در تونس، زین العابدین بن علی، رئیس جمهور مخلوع این کشور را به صورت غیابی به حبس ابد محکوم کرد. به گزارش بیبیسی، در رأی دادگاه، جرم او صدور دستور کشتار تظاهرکنندگان عنوان شده است.
این دادگاه همچنین علی سریاطی، رئیس امنیتی نهاد ریاست جمهوری تونس را به بیست سال و رفیق بلحاج، وزیر کشور پیشین را به پانزده سال زندان محکوم کرد.
زین العابدین بن علی، دیکتاتور معزول تونس، در پی جنبشی که یک سال و نیم پیش در کشورش آغاز شد و فصلی تازه در تاریخ جهان عرب گشود، ناچار به کناره گیری و فرار از این کشور شد.
وی پیش از این هم به خاطر آنکه مامورانش چهار نفر را در جریان سرکوب تظاهرات مردمی به قتل رسانده اند، به ۲۰ سال حبس، و همچنین به اتهام اختلاس به ۳۰ سال حبس محکوم شده بود.
حرکت اعتراضی شمال آفریقا و خاورمیانه موسوم به “بهار عربی” از تونس آغاز شد و بن علی چند روز پس از آغاز تظاهرات، تونس را ترک کرد و به عربستان سعودی رفت و انتقال قدرت در آن کشور نسبتا با خشونت کمتری صورت گرفت.
دولت عربستان تاکنون به تقاضای مقامات تونسی برای استرداد رئیس جمهوری سابق آن کشور پاسخی نداده است.
روز پنجشنبه، سه روز مانده به پایان تیرماه، مجمع گروه سایپا در سالن میلاد نمایشگاه بینالمللی برگزار شد و در این مجمع، آخرین وضعیت اموال این شرکت در سوریه و ونزوئلا به همراه سود سالانه شرکت و وضعیت مطالبات معوق آن اعلام شد.
بر اساس گزارشی که در خبرآنلاین منتشر شده، هیات مدیره سایپا سود هر سهم این شرکت را ۴۶۴ ریال اعلام کرده است. این در حالی است که در ابتدای سال مالی گذشته سایپا برنامه تقسیم سود ۸۰ درصدی اعلام کرده بود و در اواسط سال به ۱۰ درصد کاهش یافت. در آن برهه قیمت هر سهم به شدت در بازار افت کرد.
مدیرعامل گروه سایپا در این مجمع با اشاره به شرایط جدید جهانی، از سختگیری های داخلی انتقاد کرد و با اشاره به ناامید شدن از سیستم بانکی توضیح داد: مجبور شدهایم در بازار سرمایه حضور داشته باشیم تا نقدینگی ایجاد کنیم و به عنوان مثال اوراق مشارکت بفروشیم تا بتوانیم پول به زنجیره تامین تزریق کنیم. پوستیندوز همچنین با اشاره به سود ۱۴ درصدی لیزینگ در برابر سود ۱۸ درصدی بانکها، شکست لیزینگ را در این شرایط یادآور شده و توضیح داد سایپا مجبور شده به صورت اعتباری خودرو بفروشد.
در گزارشی که از سوی مدیران سایپا به این مجمع ارائه شده، سایپا ۳۳۶ میلیارد ریال از فروش خود را وصول نکرده است. بر اساس این گزارش، ۴۶۵۶ نفر از مشتریان سایپا دیزل قسطهای خود را نپرداختهاند که عددی برابر با ۱۱۸۲ میلیارد ریال میشود. همچنین در رایان سایپا و پارس خودرو نیز به ترتیب ۱۰۵۱ و ۲۵۴ میلیارد ریال طلب وصول نشده بابت خرید خودرو از سوی مشتریان وجود دارد.
بدین ترتیب مجموع مطالبات معوق این شرکت بالغ بر ۲۸۰ میلیارد تومان می شود.
در این مجمع، معاون اقتصادی گروه سایپا در پاسخ به سوال یکی از سهامداران در مورد سرمایههای این گروه در سوریه با توجه به اوضاع داخلی این کشور ضمن اشاره به سودآوری و تامین منافع سایپا در این کشور توضیح داد سرمایهگذاریهای سایپا در سوریه مطمئن بوده و دارای بیمه نامه سیاسی در صورت وقوع اتفاقات سیاسی است. وی در عین حال اذعان کرد که بخشی از سرمایه این شرکت در چند ماه گذشته به ایران منتقل شده است.
همچنین بر اساس گزارش حسابرس، ونیراتو شریک و مشتری سایپا در ونزوئلا از سال ۹۰ بابت فروش قطعات SKD، ۳۹٫۵ میلیون دلار تعهدات دارد. از سال ۸۹ نیز سایپا ۲۲٫۵ میلیون دلار طلب از این شرکت دارد که هنوز پرداخت نشده است. بدین ترتیب شریک سایپا در ونزوئلا که وابسته به دولت این کشور است، حدود ۶۰ میلیون دلار به سایپا بدهکار است. در مجمع سایپا معاون اقتصادی این گروه در رابطه با موضوع فوق توضیح داد علاوه بر مشکلات نقل و انتقال مالی، کالای ساخته شده و CKD انباشته نیز وجود دارد که مجوز فروش آنها به مشکل خورده است.
امیری در رابطه با مشکلات نقل و انتقال پول نیز توضیح داد: نامه نگاری انجام شده و از سویی وزیر صنعت و معدن در این رابطه با نامهای به وزیر نفت ایران بحث تهاتر با فراوردههای سوختی، آلومینیوم و سنگ آهن را مطرح کرده است. امیری با توجه به نرخ ارز و بدون در نظر گرفتن طلب ها کسب و کار در ونزوئلا را سودده دانست. همچنین بیان شد تا تعیین و تکلیف بدهیها ارسال قطعه به ونزوئلا متوقف شده است.
وزیر بهداشت گفت: آمارها نشان می دهد حدود ۵۰ درصد جمعیت کشور به استئوپروز (پوکی استخوان) و استئوپنی (کاهش تراکم استخوان) مبتلا هستند.
به گزارش ایلنا، مرضیه وحیددستجردی در جلسه شبکههای ملی تحقیقات دیابت و استئوپروز کشور در دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه تهران گفت: امروز بیش از ۶۰ درصد مرگ و میر در کشور به علت بیماریهای غیر واگیردار است.
وی تصریح کرد: ۴۵ درصد بیماریهای قلبی و عروقی، ۱۲ درصد بیماریهای سرطانی و حدود ۴ تا ۵ درصد را بیماریهای ریوی و بیماریهای همانند دیابت و مابقی را تصادفات شامل میشود.
وحید دستجردی خاطرنشان کرد: با این آمار، برنامه ریزیهای جدی برای بیماریهای غیر واگیردار ضرورت دارد. وزیربهداشت به اهمیت بیماری دیابت اشاره کرد وافزود: وقتی کسی دیابتیک میشود بیماریهای قلبی و عروقی دراو ۴ تا ۵ برابر میشود.
وزیر بهداشت یکی از مشکلات کشور را بیماری نارسایی کلیه و بیماران دیالیزی عنوان کرد و افزود: مهمترین عامل نارسایی کلیه هم دیابت است وهرچقدر دستگاه دیالیز تهیه میکنیم بازهم از غافله عقب هستیم.
وی شایعترین علت کوری را دیابت دانست و افزود: مسایل دیگری نیز وجود دارد که همگی از دیابت ناشی میشود از همین رو باید فکری برای آن کنیم که به نظر میرسد مهمترین کار، همین ایجاد شبکههای ملی تحقیقات است.
وحید دستجردی با اشاره به اینکه ۲۶ شبکه ملی تحقیقات در کشور وجود دارد که مهمترین و فعالترین آنها شبکههای دیابت و استئوپروز است، افزود: استئوپروز به رغم اینکه شیوع آن یک دهم بیماری دیابت است اما عوارض، معلولیتها و هزینههایی که بر نظام سلامت و به ویژه بر جیب مردم وارد میکند، میطلبد که برنامه جدی در زمینه استئوپروز و استئوپنی داشته باشیم.
وزیر بهداشت با بیان اینکه از نظر جمعیتی در گذار به سمت سالمندی هستیم افزود: براساس جدیدترین آمار، حدود شش درصد جمعیت کشور را سالمندان تشکیل میدهند.
وی خاطرنشان کرد: هرچه تعداد سالمندان بیشتر میشود معضلات ومشکلات درمانی نیز بیشتر میشود زیرا به طور متوسط میزان مراجعه سالمندان ۵ برابر افراد غیر سالمند است.
وزیر بهداشت با بیان اینکه در دو سال گذشته حدود ۸۰۰ پروژه طراحی شده است افزود: خوشبختانه راهبردهای کلان و فرعی برای رسیدن به اهدافی که پروژههای دنبال میکنند بیشتر در ارتباط با بیماریهای غیر واگیر است.
وزیر بهداشت در ادامه از راه اندازی شبکههای تحقیقاتی چاقی و سالمندی در کشور خبر داد و گفت: باید پروژهها را عملیاتی کنیم و از کانال آنها به اهداف برسیم.
وحیدی دستجردی افزود: بیماریهای غیرواگیر مانند چاقی، کلسترول، فشار خون و دیابت کشورهای عربی منطقه بیش از ایران است اما درعین حال دلیل بر این نمیشود که وضعیت خود را خوب ارزیابی کنیم.
وی ابراز امیدواری کرد با آینده نگری و تحقیقاتی که انجام میشود بر معضل بزرگ دنیا که همان بیماریهای غیر واگیر است غلبه کنیم و وضع را به سمت بهتر شدن پیش ببریم.
بسیاری از کشورهای اسلامی و عربی فردا جمعه را اولین روز ماه مبارک رمضان اعلام کردند.
عربستان، امارات، قطر، کویت، یمن، اردن، مصر، بحرین، فلسطین و اهل تسنن لبنان و عراق اعلام کردند که هیئت های مسئول استهلال از مشاهده هلال ماه نو خبر داده، بنابراین فردا (جمعه) اولین روز ماه مبارک رمضان در این کشورها است.
بر اساس اعلام دادگاه عالی عربستان، وزارت اوقاف قطر، دار افتای مصر، وزارت دادگستری امارات، دار افتای شرعی یمن، هیئت دیده بانی شرعی کویت، دیوان اوقاف اهل تسنن عراق و همچنین احمد هلیل، قاضی القضات اردن، محمد احمد حسین، مفتی قدس و سرزمین فلسطین، عبدالله بن خالد آل خلیفه، رئیس شورای عالى امور اسلامی بحرین و محمد رشید قبانی، مفتی اهل تسنن لبنان امروز (پنج شنبه) آخرین روز ماه شعبان در این کشورها بوده و فردا اول روز ماه مبارک رمضان خواهد بود.
این در حالی است که عمان و سوریه جمعه را آخرین روز ماه شعبان دانسته و روز شنبه را اولین روز ماه مبارک رمضان اعلام کرده است.
در ایران و ترکیه و مالزی هم شنبه روز اول ماه مبارک اعلام شده است.
به گزارش الجزیره، در حالی که همه کشورهای اسلامی امسال و برعکس سال های گذشته، ماه شعبان را با هم آغاز کرده بودند، برخی کشورهای اسلامی جمعه را روز اول ماه مبارک رمضان اعلام کرده و برخی دیگر از کشورها این روز را آخرین روز ماه شعبان دانسته اند.
در برخی کشورها همچون عراق و لبنان نیز به دلیل وجود دو مرجعیت مذهبی که یکی متعلق به اهل تشیع و دیگری متعلق به اهل تسنن است، روز اول ماه مبارک رمضان همواره مورد اختلاف بوده و هست.
کلمه – گروه بین الملل: روسیه و چین برای سومین بار قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل علیه سوریه را وتو کردند. قطعنامه اخیر، در صورت تصویب شدن به شورای امنیت اجازه دخالت نظامی در سوریه می داد.
به گزارش الجزیره، قطعنامه اخیر شورای امنیت با ۱۱ رای موافق و ۲ رای ممتنع، سر انجام به دلیل وتوی چین و روسیه تصویب نشد. روسیه و چین از متحدان کلیدی بشار اسد هستند و در ۹ ماه اخیر سه قطعنامه علیه سوریه را وتو کرده اند. شورای امنیت ۱۵ عضو دائم دارد که ۵ عضو آن حق وتو کردن قطعنامه ها را دارند.
به گزارش نیویورک تایمز، سوزان رایس نماینده آمریکا در شورای امنیت با عصبانیت این اقدام چین و روسیه را محکوم کرد و گفت که ما فرصتی حیاتی برای همکاری با یکدیگر را از دست دادیم. ماموریت ۳۰۰ نیروی سازمان ملل که برای نظارت بر روند صلح به این کشور رفته اند، روز جمعه ۳۰ تیر به پایان می رسد و ادامه ماموریت آنان مستلزم کسب مجوز جدید شورای امنیت است.
در روزهای اخیر جنگ خونینی میان مخالفان بشار اسد و ارتش سوریه در دمشق پایتخت این کشور در جریان است، در بسیاری از نقاط دمشق تانکهای ارتش مستقر شدهاند و صدها نفر از ساکنان شهر را ترک کردهاند. نیروهای مخالف نگران این هستند که رژیم اسد در محلات دمشق از گاز های سمی استفاده کنند.
روز پنجشنبه همزمان با جلسه شورای امنیت نبرد در دمشق ادامه داشت، به گفته مخالفان هلی کوپتر های جنگی ارتش بر فراز دمشق در پرواز هستند و نبردهای خیابانی در محلات مختلف پایتخت، به ویژه در محلات جنوبی شهر، جریان دارند.
ارتش آزاد سوریه، مسئولیت انفجاری را در دمشق برعهده گرفته است که منجر به کشته شدن دست کم سه تن از مقامات ارشد دولتی، از جمله وزیر دفاع شده است. انفجار دمشق واکنش های مختلفی را در پی داشته و سخنگوی کوفی عنان با ابراز تاسف از شدت گرفتن خشونت در سوریه، گفته بود که این واقعه لزوم اقدام قاطعانه شورای امنیت را گوشزد می کند.
به گزارش دویچوله، یکی از سخنگویان شورای ملی سوریه اعلام کرد که «سقوط رژیم اسد نزدیک است.» فیاض عمر، یکی از فرماندهان ارتش آزاد سوریه در ترکیه، نیز اعلام کرد که «بسیاری از سربازان رژیم مایل نیستند که علیه مردم خود بجنگند، بدین دلیل در شرایط کنونی شانس پیروزی بسیار افزایش یافته است.» به گفته مخالفان، اسد دمشق را ترک کرده و در بندر لاذقیه مستقر شده است. مخالفان میافزایند که بشار اسد در صدد آغاز حملهای متقابل به مخالفان است.
به گفته دیدهبان حقوقبشر سوریه، تنها در روز چهارشنبه ۲۸ تیر دستکم ۲۰۰ نفر در نقاط مختلف این کشور کشته شدهاند. حدود ۱۲۴ نفر از این قربانیان افراد غیرنظامی بودهاند.
دیوید کامرون، نخستوزیر بریتانیا، بار دیگر از بشار اسد خواسته است که هر چه زودتر از قدرت کنارهگیری کند. کامرون در کابل در جمع خبرنگار گفت: «برای اسد زمان آن فرا رسیده که برود و امکان شروع دوران انتقالی را فراهم کند.» نخستوزیر بریتانیا تصریح کرد که «زمان تغییر رژیم فرا رسیده است، اما اگر این تغییر به زودی رخ ندهد، روشن است که سوریه هرچه بیشتر به سمت جنگ داخلی پیش خواهد رفت.»
خطر سلاحهای شیمیایی
پادشاه اردن از وجود سلاحهای شیمیایی در سوریه و احتمال دستیابی تروریستهای القاعده به آن ابراز نگرانی کرد. روزنامه نیویورک تایمز گزارش داد که مقامات دفاعی آمریکا و اسرائیل درباره توان تسلیحاتی سوریه به رایزنی پرداختهاند. بر اساس گزارش این روزنامه، وزارت دفاع آمریکا همچنان با دخالت نظامی در سوریه مخالف است، زیرا این امر میتواند سبب کمک به رژیم اسد به بهانهی مقابله با خارجیان شود.
شایعه فرار اسما اسد
بعضی روزنامه های بریتانیایی نوشته بودند که شایع شده در پی کشته شدن سه تن از مقامات ارشد حکومت سوریه در روز چهارشنبه، همسر بشاراسد به روسیه گریخته است. اسما اسد سی و هفت سال دارد، از والدین سوری در بریتانیا متولد شده و دوازده سال پیش با بشار اسد، ازدواج کرده است.
ریاض حداد، سفیر سوریه در روسیه، در مصاحبه با خبرگزاری روسی اینترفاکس گزارش های مربوط به سفر اسما اسد، همسر رئیس جمهوری سوریه به مسکو را تکذیب کرده است. سفیر سوریه در مسکو تاکید کرده که بشار اسد و خانواده اش در دمشق هستند و از سوریه خارج نشده اند.
گفته می شود بشار اسد نیز مدتی است از نظرها پنهان شده است؛ تا جایی که برخی خبرگزاریها گمانه زنیهایی درباره محل حضور او مطرح کردهاند. خبرگزاری رویترز به نقل از منابع مخالفان سوریه و یک دیپلمات غربی گزارش داده است که بشار اسد برای مدیریت «عملیات پاسخگویی» به کشته شدن چهار تن از سران نظامش، به شهر ساحلی لاذقیه نقل مکان کرده است.
این منابع افزودند بشار اسد که از زمان انفجار چهارشنبه در انظار عمومی حاضر نشده است، از شهر لاذقیه در حال فرماندهی عملیات نظامی دولتی علیه مخالفان است. اما هنوز مشخص نیست که اسد پیش از انفجار به شهر لاذقیه رفته است یا پس از آن. شهر قرداحه زادگاه اسد، در استان لاذقیه قرار دارد.
بازتاب در گزارشی به برنامه جدیدی از دولت احمدی نژاد در سال آخر اشاره کرد و نوشت:
بعد از تمام کردن ۷۰۰ میلیارد دلار پول نفت و غبارروبی از صندوق ذخیره ارزی، فروختن ساختمانها و شرکتهای دولتی، پیش فروش کردن ذخائر طلای کشور در هفت سال گذشته، ظاهرا دولت برای تامین مخارج خود می خواهد زمینهای ایران را به خارجی ها اجاره دهد!
این یکی از ابتکارات دولت نهم و دهم است و به تعبیر یکی از معدود مدیران متخصص اقتصادی دولت نهم، یکی از ویژگی های این دولت کشیدن عصاره اقتصاد کشور بود.
بر این اساس، دولت از ساده ترین کار شروع کرده و درآمد ۷۰۰ میلیارد دلاری ۷ سال گذشته را هزینه کرده، سپس شرکت های بزرگ و ساختمانهای دولتی را که هزاران میلیارد تومان ازرش داشتند، به فروش رسانده یا بابت بدهی های خود واگذار کرد در قدم سوم ذخائر طلای کشور نیز به حراج گذاشته شد و اکنون که دولت دهم برای گذارندن آخرین سال خود با کمبود پول برای هزینه های بی حساب مواجه شده است، گویا سراغ زمین های کشور رفته و قصد دارد آنها را به صورت درازمدت به خارجی ها اجاره دهد! در رابطه با افغان ها، با دستور ویژه احمدی نژاد، رییس پاکدست منطقه ویزه اقتصادی چابهار بسیج شده تا زمین های این منطقه را با قیمتی نازل به صورت ۵۰ ساله به افغان ها اجاره دهد و قطری ها نیز به دنبال اجاره زمین های مرغوب کشاورزی ایران برای ده ها سال می باشند.
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس از بررسی مغایرتهای قانونی اجاره بلندمدت زمینهای کشاورزی به قطری ها خبر داده و گفته: سرمایه گذاری خارجی باید توان تولید داخل را افزایش دهد، نه اینکه خارجیها بیایند، تولید کنند و ببرند. عباس رجایی در گفتوگو با فارس با بیان این که کشور قطر اعلام آمادگی کرده از طریق اجاره بلندمدت زمینهای کشاورزی در بخش کشاورزی کشورمان سرمایهگذاری کند، گفت: بر اساس قانون سرمایهگذاری، مالکیت زمین در اختیار کشور سرمایهگذار قرار نمی گیرد و سرمایه گذار خارجی تنها میتواند در زمینه بخشهای خاص سرمایهگذاری کند.
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس افزود: اینکه به صورت بلند مدت زمین واگذار کنیم شاید مغایر با قانون سرمایهگذاری باشد که باید بیشتر بررسی شود.
وی افزود: هر چقدر سرمایه وارد بخش کشاورزی شود استقبال میکنیم و اتفاقا به دنبال این هستیم که این سرمایهگذاری وارد بخش کشاورزی بشود و طی سالهای گذشته این سرمایهگذاری نبوده یا شاید شرایطش مهیا نبوده است.
وی تصریح کرد: در “قانون سرمایهگذاری” به استفاده از توان داخلی تاکید شده است، اگر قرار است سرمایهگذاری آنها توان داخل ما را افزایش دهد مخالف نیستیم اما اینکه بیاییم و صرفا مجموعهای را در اختیار خارجیها بگذاریم که آنها تولید کنند و ببرند و نقشی در تولید کشور ما نداشته باشند مخالفیم.
به نوشته بازتاب، اگر واقعا این سرمایه گذاری ها از نظر منطق اقتصادی قابل قبول و زمان آن محدود و حداکثر ۵ ساله باشد، قابل بررسی است؛ اما به نظر می رسد قطری ها به دنبال اجاره ده ها ساله این زمین ها هستند، در حالی که معادلات اقتصادی ۱۰ سال بعد با توجه به موضوعاتی چون تحولات سریع منطقه و بحران اقتصادی جهان و نیز بحران کمبود آب در دنیا روشن نیست و نمی توان به قیمت امروز زمین های حاصلخیز کشور را که متعلق به نسل های آینده است، به خارجی ها واگذار کرد.
کلمه – گروه کارگری: در حالی که دولت اعلام کرده در آغاز ماه مبارک رمضان اقدام به ارائه سبد کالای رایگان صد هزار تومانی به کارمندان خود می کند، بیش از ده میلیون کارگر در کشور از دریافت این کمک های دولتی محروم هستند.
به گزارش کلمه، کارگران در حالی از کمک های غیر نقدی دولت در ماه رمضان بی بهره اند که این کمک ها از بودجه عمومی کشور تامین می شود و تبعیض در پرداخت آن اقشار مختلف و به خصوص بی بهره ماندن کارگران و زحمتکشان و اقشار مستضعف و تهی دست از آن، آشکارا خلاف قانون و عدالت است.
در این باره مسئول کمیته مزد استان تهران در گفت و گو با ایلنا گفت: در کل کشور تنها ۲۰ درصد از کارگران از سبد کالایی ماه رمضان برخوردار میشوند. در شرایط کنونی اختصاص سبد کالایی ویژه ماه مبارک رمضان تنها به کارمندان، مغایر با شعار مهرورزی و عدالت محوری است و دولت با اعمال این سیاست های یکجانبه موجب فقیرتر شدن کارگران خواهد شد. علی اکبر عیوضی در بخش دیگری از گفت و گو اظهار کرد: در خانوادههای کارگری فقط بحث خوراک مطرح نیست، تحصیل، آموزش، مسکن، حمل و نقل و بسیاری چیزهای دیگر نیز در سبد هزینه خانوار حائز اهمیت و جزء نیازهای ضروری است.
کمک های غیر نقدی به کارگران از دیرباز در کارگاه ها تولیدی و خدماتی متداول بوده است. کارفرما با هدف حمایت از بهبود معیشت نیروی کار و اینکه امکان بهتری در قدرت خرید شاغلان واحد تولیدی ایجاد شود، اقدام به تهیه سبد کالایی می کند که عموما متشکل از برنج، گوشت، مرغ، روغن و سایر مایحتاج خانوار کارگری است. اما امروزه این بسته های حمایتی در همه کارگاه ها متداول نیست و واحدهای بسیار کمی هستند که در مناسبت های ویژه کمک های غیرنقدی به کارگران می پردازند.
یکی دیگر از اعضای کمیته مزد استان تهران، میزان کارگرانی را که امسال از کمک های غیر نقدی کارفرمایان بهره مند شدند، کمتر از ۵۰ درصد اعلام کرد. علی توفیقی با اعلام این مطلب و انتقاد از عدم تخصیص بسته حمایتی دولت در ماه مبارک رمضان به کارگران، به ایلنا گفت: دولت با توجیه اینکه کارگران از کمکهای غیر نقدی برخوردار میشوند از ارائه بسته حمایتی به کارگران خودداری میکند. این در حالی است که کارفرمایان به دلیل وضعیت بحرانی واحدهای تولیدی دیگر قادر به ارائه کمکهای غیر نقدی نیستند. هم اکنون به دلیل افزایش بیرویه نرخ اقلام مصرفی سبد هزینه کارگران دیگر قادر به تامین معیشت خانوار خود نیستند.
اما خبرگزاری مهر میزان کارگرانی را که کمک های غیر نقدی دریافت نکرده اند، بیش از امار کمیته مزد استان تهران اعلام کرده است. مهر نوشت: براساس برآوردهای انجام شده، فقط ۳۰ درصد از ده میلیون کارگرانی که در بنگاهها و واحدهای تولیدی یا خدماتی کار میکنند، کمکهای غیرنقدی یا سبد کالا در مناسبتها میگیرند. تهیه بن غیرنقدی خرید مایحتاج خانوار، تهیه کارتهای اعتباری خرید، ایجاد تعاونی های مصرف کارکنان در بنگاهها به منظور ارائه اقلام مصرفی نیروی کار با قیمت هایی به مراتب مناسب تر از بازار آزاد و تهیه و واگذاری برخی اقلام در مناسبت هایی مانند ماه مبارک رمضان، عید نوروز و هفته کارگر؛ از اقداماتی است که امروز توسط برخی از صاحبان بنگاه ها و کارفرمایان انجام می شود. در واقع کارفرما با هدف حمایت از بهبود معیشت نیروی کار و اینکه امکان بهتری در قدرت خرید شاغلان واحد تولیدی ایجاد شود، اقدام به تهیه سبد کالایی می کند که عموما متشکل از برنج، گوشت، مرغ، روغن و سایر مایحتاج خانوار کارگری از این دست است.
این در حالی است که دولت هر ساله در این خصوص کمک هایی را به صورت نقدی یا غیرنقدی برای کارمندان شاغل در زیرمجموعه های دولتی که حدود ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر هستند، در نظر می گیرد. علی کاوه پور، مدیرکل تامین و توزیع کالای وزارت صنعت، معدن و تجارت در این باره به خبرگزاری مهر گفت: در سبد کالایی رایگان ویژه ماه مبارک رمضان هر کارمند، ۲۰ کیلوگرم برنج، ۱۰ کیلوگرم مرغ، ۵ عدد روغن مایع ۹۰۰ گرمی و ۵ کیلوگرم شکر قرار دارد که توزیع آن، از فردا پنجشنبه به تدریج توزیع آغاز میشود.
عده ای از فعالان کارگری، ” گستردگی جامعه کارگری ” و “مشکلات متعدد نقدینگی و کمبود منابع در واحدها” را دلایل این بی توجهی به معیشت کارگران و زحمت کشان جامعه اعلام می کنند. ولی الله صالحی، عضو سابق شورای عالی کار و نماینده کارگران کشور، در گفت و گو با مهر با اعلام اینکه عملا چنین طرحی در مورد ۱۰ میلیون کارگر و صدها هزار کارفرمای بخش خصوصی، دولتی و شبه دولتی وجود ندارد، گفت: به دلیل غیرمتمرکز بودن مدیریت در بخش خصوصی و گستردگی جامعه کارگری و وجود فراوان بنگاه های کوچک، متوسط، بزرگ، کارفرمایان خصوصی و دولتی و کارفرمایانی وابسته به هر دو بخش؛ عملا اجرای چنین برنامه ای را غیرممکن می سازد.
این در حالی است که به گفته این فعال کارگری ” در دهه شصت با عرف شدن اینگونه کمکها به کارگران در واحدهای تولیدی و بنگاه های کشور، حتی آئین نامه هایی نیز برای آن تدوین شده بود و به نوعی کارفرمایان موظف شده بودند با وجود اینکه تاکیدی در قانون کار وجود ندارد، در زمان های مختلف و به مناسبت ها از نیروی کار به صورت غیرنقدی نیز حمایت کنند.”
این سخنان و قیاس گذشته با اکنون، گواه محکمی است بر اینکه معیشت کارگران موضوعی فراموش شده در سیاست گذاری ها دولت است. کارگرانی که تولید کنندگان ثروت مادی جامعه اند و حقوق اکثرشان زیر خط فقر است و در میان فشار روزافزون گرانی کمرشان خم شده است و سفره زندگی شان روز به روز خالی تر می شود. در خلاء و کمبود تشکل های مستقل کارگری، حقوق به تاراج رفته کارگران به راحتی با ادله های به ظاهر منطقی توجیه خواهد شد.
در همین زمینه علیرضا حیدری، عضو کمیته مزد خانه کارگر، ضمن اعتراض به این بی توجهی به معیشت کارگران به ایلنا گفت: دولت به منظور ارائه سبد کالایی ماه رمضان به کارمندان از بودجه عمومی کشور استفاده میکند. این در حالی است که منابع بودجه عمومی متعلق به کلیه افراد جامعه اعم از کارگران است. کارگران نیز همچون کارمندان باید از سبد کالای ۱۰۰ هزار تومانی در ماه مبارک رمضان برخوردار شوند. این فعال کارگری با تاکید بر لزوم ایجاد ساز و کار اجرایی در اعطای سبد کالایی به کارگران گفت: دولت میتواند با در نظر گرفتن اعتباری، تامین اجتماعی را مجاب کند تا به ازای هر کارگر در قالب حق بیمه از کارفرما ۱۰۰ هزار تومان کسر کند و به کارگران سبد کالایی اختصاص دهد.
کلمه – مسعود فردوسی:
حکایت محکومیت سنگین! (سه ماه حبس تعلیقی) امیرحسین ثابتی، مسئول سابق سیاسی بسیج دانشگاه تهران و دفاع تمام قد آقایان جنتی و علم الهدی و محمدیان و اعضای بسیج دانشجویی و خیل اصولگرایان مدافع ولایت، مدتی است که موضوع داغ مشاجرات بین طرفداران و مخالفان برادران لاریجانی درآمده است.
مرا با خود این موضوع کاری نیست، اما هنگامی که نام آیت الله علم الهدی، امام جمعه مشهد، را در میان مخالفان این حکم که خواستار عفو وی هستد دیدم، به یاد یکی از دوستانم که زمانی در دفتر شهید آیت الله دکتر بهشتی مسئولیت داشت افتادم که چند سال پیش خاطره ای مشابه درباره ایشان برایم نقل کرد.
ماجرا از این قرار است که روزی آیت الله علم الهدی در جمعی در دانشگاه امام صادق (ع) که نام شهید بهشتی برده می شود اظهار می کند که آقای شهید بهشتی عاقبت به خیر شد، و گرنه اگر زنده بود اسلام لیبرالی در ایران حاکم می شد. هنگامی که با تعجب حاضران مواجه می شود، خاطره ی دیداری که همراه با آیت الله خزعلی با شهید بهشتی داشته را تعریف می کند. در آن زمان شهید بهشتی ریاست دیوانعالی کشور که ریاست قوه قضائیه هم محسوب می شده را بر عهده داشت. آقایان خزعلی و علم الهدی برای دیدار با ایشان نه به دفتر دیوانعالی، بلکه به دفتر حزب جمهوری اسلامی که پس از پایان کار روزانه به آنجا می رفت، می روند. در آنجا قضیه ی دستگیری یکی از طرفداران و مرتبطین با خود را که در شمال کشور به قتل یکی از اعضای سازمان مجاهدین خلق مبادرت کرده و پرونده او برای تجدید نظر به دیوانعالی ارسال شده، برای شهید بهشتی تعریف می کنند و از ایشان می خواهند که نسیت به عفو و آزادی وی دستور صادر کند. شهید بهشتی از آن دو می پرسد که آیا قاتل با حکم شرعی و قانونی این کار را کرده یا بدون حکم شرعی و قانونی. آقایان توضیح می دهند که فرد مذکور به منظور از بین بردن یک منافق دست به این کار زده است. شهید بهشتی می گوید مگر در کشور قانون وجود ندارد که هر کسی بنا به تشخیص شخصی عمل کند و سپس تصمیم را به عهده شعبه ی مربوطه می داند که مطابق قانون، حکم را بررسی کند. آقایان به شهید بهشتی اعتراض می کنند که دیوانعالی حکم قصاص (اعدام) آن شخص را صادر کرده در حالی که او با انگیزه ی حفط نظام دست به این کار زده است. شهید بهشتی این استدلال را نمی پذیرد. آقای خزعلی با عصبایت عمامه ی خود را روی میز می کوبد و فریاد می زند که «بهشتی! سر پل صراط جلویت را می گیرم!» شهید بهشتی همچنان بر اجرای قانون اصرار می کند و آقایان با دلخوری جلسه را ترک می کنند.
این خاطره را در اینجا آوردم تا همگان بدانند که میان اسلام کسانی مثل آقای علم الهدی و اسلام شهید بهشتی تا چه میزان تفاوت وجود داشته و دارد و این که اصرار بر بی قانونی در منش آقایان سابقه ای طولانی دارد. آن هم در حالی که بسیاری از فرزندان انقلاب و پیروان بهشتی به طور غیر قانونی در زندان هستند و حالا که قوه قضاییه طبق قانون یک حکم بسیار خفیف برای یک از خودی ها صادر کرده، فریاد معترضانه ی این آقایان بلند شده است.
در همین باره در کلمه بخوانید:
آیا «مطالبه عدالت» فقط شامل حال خودیهای حاکمیت میشود؟
بدنبال افزایش محدودیت ها و بدرفتاری با زندانیان سیاسی، روز گذشته جمعی از خانواده های آنان با صدور بیانیه ای به تشدید بدرفتاری ها با زندانیان اعتراض کردند. این خانواده ها خطاب به مسئولین آورده اند که می خواستیم دلواپسی هایمان را از مخاطرات جدی برای سلامت عزیزانمان در آستانه ماه خدا بیان کنیم و ممانعت از اقدامات درمانی لازم را مورد شکوه قرار دهیم که اقدامات ضدحقوق بشری مانند استفاده از دست بند و پابند برای انتقال زندانیان سیاسی به بیمارستان ها و دیگر مراکز درمانی و تفتیش های حرمت شکنانه، باردیگر خوی برده داران دوره جاهلیت و قرون وسطی را به یادمان آورد که حقارت و دون مایگی خود را با تحقیر انسان های دیگر فرومی پوشاندند.
فریبرز رئیس دانا یکی از زندانیان محبوس در بند ۳۵۰ است که در آستانه هفتاد سالگی اوایل خرداد ماه سال جاری برای اجرای حکم خود روانه زندان اوین شد. حکم یکسال حبس تعزیری این اقتصاددان درآذر ماه سال گذشته بعد از سخنرانی اش در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران به وی ابلاغ شد. پس از این سخنرانی وی بارها مورد بازجویی و تحت فشار قرار گرفت و بازجو به او گفته بود که با این کارها خودت را در سیبل ماموران امنیتی قرار داده ای.
آزاده فرقان، همسر رئیس دانا در خصوص آخرین وضعیت وی به سایت ملی‑مذهبی می گوید: "متاسفانه همسرم از نظر جسمی همان مشکلات را دارد و فقط توانستم مقداری دارو که نیاز داشت برایش ببرم، اما آقایان زکات داروها را بر داشتند! از ۱۳۰ تا قرصی که برای او بردم صد تای آن را بر داشتند. حالا باز خدا را شکر که همین میزان سی قرص بدست همسرم رسیده است. با ناراحتی های دندان هم همچنان دست به گریبان است. جالب است در سال ۱۳۹۱ دوستان همسرم می خواستند با سمق درخت روکش دندان فریبرز را بچسبانند و خلاصه این مشکلاتی است که رسیدگی نمی شود. خود دندانپزشک اوین هم چند هفته یکبار می آید اما امکانات ندارد و در حد کشیدن دندان تجربه دارد. حالا نامه نوشته ایم تا برای مراجعه به دندانپزشک بتواند بیرون بیاید و منتظر هستیم."
هفته گذشته محمدجواد اردشیر لاریجانی دبیر حقوق بشر قوه قضاییه که متهم به زمین خواری است، وجود زندانیان سیاسی و بدرفتاری با آنان را منکر شده بود.
قابل اشاره است، علی مطهری نیز خطاب به دادستان تهران گفته است که بهتر است تکلیف پرونده افرادی مانند آقایان مرتضوی، رحیمی و جواد لاریجانی را مشخص کنید و به رفتارهایی که با زندانیان سیاسی و خانوادههای آنها میشود، پایان دهید…
همسر رئیس دانا در واکنش به اظهارات محمد جواد لاریجانی تصریح می کند: "توصیه اول من به آقای لاریجانی این است که شماره عینکشان را عوض کنند تا مسائل را بهتر ببینند. ایشان احتمالا فقط به اطرافیان خود از برادران و آقازاده ها و خانم زاده ها نگاه می کنند. یک موردی هم ایشان دارند که در زمینهایشان جو و گندم می کارند که احتمالا سالیانه از میزان واردات از آمریکا و آمریکای لاتین به کشور کم شود و کارهای خوب و خیر اینچنینی انجام می دهند! نمی دانم ایشان دهه شصت در ایران را فراموش کرده اند؟ خاوران و زندان اوین را نمی بینند؟ بند ۳۵۰ و ۲۰۹ و دو الف را نمی بینند؟ یا از برادرشان در سمت ریاست دستگاه قضا بپرسند که چه قضاتی در دستگاه قضاییه وجود دارند و چگونه با عزیزان و وکلای ما برخورد می کنند؟ مگر مسائل ما و وکلا مثل آقای خاوری است که میلیاردها پول به جیب بزند و به کانادا برود؟"
همسر این اقتصاددان می افزاید: "قاضی در جلسه دادگاه به فریبرز می گوید که "تو ایران ماندی که ما را جزجگر دهی!" دو هفته قبل از اینکه دادگاهش برگزار شود به ماشین وکیلش می زنند و او نمی تواند در دادگاه شرکت کند…تنها همسر من نیست تمام زندانیان سیاسی از تحکیم وحدتی ها و وکلا گرفته تا بهایی ها که در زندان هستند همین وضعیت را دارند.اینقدر زندانیان زیاد هستند که نمی شود در اینجا نام برد یا خانم منیژه نجم عراقی به چه علت در زندان است اگر جرمش سیاسی نیست پس چیست؟ مگر جرم او غیر از نوشتن و فکر کردن است؟ اگر اینها با جرم سیاسی، زندانی سیاسی محسوب نمی شوند پس بگویید زندانی سیاسی کیست؟ یا بگویند بدرفتاری از نظر اینها چگونه تعریف می شود؟ آیا بلاتکلیف نگهداشتن زندانی در بند ۲۰۹ به مدت سه ماه، شش ماه، یکسال و …بد رفتاری نیست؟ یا دادگاه غیرعلنی و بدون حضور هیئت منصفه برگزار کردن و اینکه خود زندانی نتواند وکیلش را انتخاب کند بد رفتاری نیست؟ بردن به زندانی که از کوچکترین امکانات بهداشتی برخوردار نیست، یا توهین و دستبند و پایبند…اینها خوش رفتاری است؟ وقتی هم چیزی می گوییم جواب می دهند در همه کشورها اینگونه است و زندانی را با دستبند و اسکورت از زندان بیرون می آورند. آیا جرم آنها با جرم عزیزان ما یکی است؟ اینها را آقای لاریجانی نمی بینند یا نمی خواهند ببینند و یا اینکه ایشان دغدغه های دیگری مثل زمینهایشان را دارند؟!"
فریبرز رئیسدانا در سی آذر ماه سال ۸۹ بازداشت و یک ماه را در بند امنیتی زندان اوین گذراند. وی سپس در دی ماه همان سال با قرار وثیقه آزاد شد. تا اینکه در خرداد ماه سال گذشته به ریاست قاضی مقیسه، به اتهام توهین به رئیسجمهور و عضویت در کانون نویسندگان ایران به یک سال حبس محکوم شد.
خانم فرقان با تاکید بر فعالیت های قانونی همسرش عنوان می کند: " فریبرز به جرم یک اقتصاددان مستقل، منتقد، اپوزیسیون رژیم سابق و فعلی، عضو کانون نویسندگان و نویسنده صاحب بیش از چهل کتاب محاکمه و زندانی شده است. فریبرز فعالیتی جز دفاع از حقوق کارگران و زحمتکشان این جامعه و مبارزه ضد امپریالیستی نداشته است و همیشه بطور علنی انتقادات خودش را بیان کرده است. یکی از اتهامات او امضا بیانیه هایی بوده که در اعتراض به برخورد با هموطنان کرد و آذری و خوزستانی نوشته شده و یا دعوت از مردم برای شرکت در مراسم قربانیان قتل های زنجیره ای که خود دولت اصلاحات به آن اعتراف کردند."
همسر فریبرز رئیس دانا در پایان به دلتنگی های فرزندش اشاره کرده و خاطرنشان می کند: "فرداد اولین و تنها فرزند فریبرز است که چهار سال و دو ماه دارد و رابطه عاطفی نزدیکی با پدرش دارد. گاهی که دلتنگ است عکس دکتر مصدق را بر می دارد و می گوید این عکس یک پدربزرگم است و عکس کارل مارکس را نشان می دهد می گوید او هم پدربزرگ دیگرم است. دم روزنامه فروشی ها که می رویم می گوید عکس بابام که نیست، عکس زرافشان هم که نیست، ثقفی هم که نیست، کانونی ها هم که نیستند اصلا نمی خواد روزنامه بخریم برگردیم…. به او گفتم که بابا برای کاری رفته و نمی تواند مدتی بیاید اما گفت نه من می دانم پدرم زندان است و وکیلش هم زرافشان است. در ملاقات های کابینی او را نمی بردم زیرا تصور اینکه در چنین شرایطی از پشت شیشه پدرش را ببیند و نتواند او را در آغوش بکشد برایم غیرقابل قبول بود. تا اینکه هفته گذشته در اجرای احکام دادسرا یک ملاقات حضوری دادند که در آن ملاقات در حالیکه ماموران هم حاضر بودند با بغض همدیگر را بغل کردند و روی هم را می بوسیدند و پسرم مدام دست پدرش را می بوسید و می گفت برویم خانه….متاسفانه دلتنگی هایش روز بروز بیشتر می شود. اما چاره ای نداریم من به خودم می گویم خون پسر من که از فرزندان دیگر زندانیان سیاسی یا عزیزانی که جان خود را در این سرزمین برای آزادی مردم از دست دادند رنگین تر نیست.
کلمه: امام جمعه موقت تهران مدعی است اگر جریان فتنه نبود تحریمها علیه کشورمان اعمال نمیشد! او همچنین از گروهی نام می برد که با سبزها همراهی کردند و اینک به رهبری طعنه می زنند. کاظم صدیقی که پیش تر مدعی شده بود جریان فتنه مرده است، حالا تقصیر بی تدبیری حاکمیت و تحریم های پی آمد آن را به گردن آن مرحوم می اندازد!
به گزارش کلمه، وی به تلاش مستمر سبزها و اصلاح طلبان برای جلوگیری از تحریم کشور و نفرستادن پرونده جمهوری اسلامی به شورای امنیت سخن به میان نمی آورد و نمی گوید رهبران جنبش سبز بارها تاکید کردند که حکومت به جای سیاستهای پر هیاهو و عوامفریبانه با “عقلانیت و درایت” از سر گفت و گو با کشورهای دنیا بر آید و اجازه ندهد که چنین تصمیمات ” ظالمانه ای” علیه کشور اتخاذ شود.
صدیقی، امام جمعه منتصب رهبری که پیش از این ادعا می کرد، تحریم ها برای کشور نعمت است، این بار آن را “شکننده” خواند و با بیان اینکه حساسیت مقطع فعلی از زمان جنگ تحمیلی بیشتر است، افزود: ما در حال حاضر در یک جنگ اقتصادی قرار داریم و در داخل کسی دشمن را نمیبیند لذا ممکن است به حاشیه بپردازیم و یکدیگر را متهم کنیم در حالی که باید بدانیم جنگ و تحریم شکننده است.
امام جمعه موقت تهران با اعتراف بر اینکه دشمن میخواهد در این جنگ اقتصادی ما را زمینگیر کند، افزود: علمای ما در همه صحنهها امتحان خوبی پس دادهاند لذا امروز نیز استقامت و روحیه دادن به مردم و معرفی دشمن از وظایف آنهاست.
بحث تحریم اقتصادی همواره از سوی حاکمیت به عنوان نعمت و فرصتی برای کشور عنوان می شده و ائمه جمعه در تریبون های خود سعی در القای این امر داشتند که تحریم ها موجب رشد اقتصادی و پویندگی کشور خواهد شد!
اما اینک که تحریم های اتحادیه اروپا و امریکا، محدودیت های بیشتری برای کشور وارد کرده، به طوری که حتی برای فروش نفت و نقل و انتقال ارز ناشی از آن نیز کشور با مشکل رو به رو شده است، مسئولان و فرماندهان سپاه به این واقعیت معترف شده اند که تحریم ها می تواند خسارت های زیادی برای کشور به دنبال داشته باشد.
پیش از این نیز میرحسین موسوی تصریح کرده بود که برایش «مثل روز روشن است» که تحریمها بر ایران اثر خواهد گذاشت. او پیش بینی کرده بود که این تحریمها «تولید ناخالص را پائین خواهد آورد، بیکاری را بیشتر خواهد کرد» و فشارهای اقتصادی و اجتماعی بر مردم را شدت خواهد بخشید.
سال گذشته وقتی رییس بانک مرکزی با قبول آثار مخرب تحریم ها بر اقتصاد کشور از شرایط شعب ابیطالب یاد کرد، رهبری این اظهارات را ناامید کننده خواند و مدعی شد که کشور در شرایط فتح و خیبر است! اما اینک با رسیدن زمان تحریم ها و کاهش فروش نفت به نظر می رسد حاکمان برای کم کردن فشارهای تحریم حتی حاضرند نرمش هایی در مذاکرات هسته ای نیز نشان دهند.
اختلاف نظر در پیامد تحریم ها مانند رابطه با امریکا یکی از موضوعاتی است که همواره در میان مسئولان طراز اول مورد مناقشه بوده است. اخیرا یدالله جوانی، مشاور رهبری در سپاه نیز به این موضوع با صراحت بیشتری اشاره کرده و با “خاص” توصیف کردن شرایط از اختلاف رهبری با برخی مقامهای بلندپایه کشور در نحوه برخورد با آمریکا خبر داده است.
جوانی با بیان اینکه رهبری طرفدار «مبارزه قاطع با آمریکا» است و اعتقادی به «کوتاه نیامدن در برابر دشمنان» دارد٬ گفته اگر مردم از این دیدگاه پیروی کنند نظام «در مقابل دشمنان» پیروز خواهد شد! این در حالی است که کارشناسان روابط بین الملل بر این باورند مذاکره مستقیم ایران و امریکا نه تنها از حجم اختلافات دو کشور خواهد کاست بلکه نقش راهبردی در مناقشات منطقه ای نیز خواهد داشت.
یدالله جوانی ادعا کرده که طرفداران دیدگاه رابطه با امریکا، خواستار «کوتاه آمدن در مقابل فشار ابرقدرتها و برقراری رابطه با آمریکا» هستند که نتیجهای »جز فشار بیشتر دشمنان» نخواهد داشت.
دبیر اجرایی خانه کارگر اهواز اعلام کرد: یک واحد تولیدی در اهواز در ماه مبارک رمضان اقدام به تغییر شرایط کار کارگران کرده است.
آقایار حسینی با بیان اینکه اقدام این واحد تولیدی مغایر با قانون کار است به ایلنا گفت: یک واحد بزگ تولیدی در اهواز به بهانه ماه رمضان اقدام به تغییر شرایط کار کارگران کرده و با حذف شیفت روزانه این کارگران از آنان خواسته است از یازده شب تا هفت صبح در محل کار خود حاضر شوند.
این فعال کارگری در خصوص چنین بدعتگذاریهایی به مناسبتهای مختلف که ناقض قانون کار است هشدار داد و افزود: تغییرات اینچنینی زمینه را برای کنار گذاشتن سایر مواد قانون کار فراهم میآورد.
او با اشاره به سابقه ۳۰ ساله این واحد تولیدی اضافه کرد: این کارخانه با وجود استمرار در تولید با کارگران قرارداد یک ماهه منعقد میکند و در پایان هر ماه با کارگرانی که بعضا بیش از ۱۰ سال سابقه کار دارند نیز تصویه حساب کرده و حتی سنوات ماهانه آنان را نیز پرداخت میکند.
حسینی در پایان با اشاره بر وضعیت نامطلوب معیشتی کارگران خوزستانی افزود: این کارگران بدون حامی با حداقل درآمد به استقبال ماه مبارک رمضان میروند.
کانون صنفی معلمان ایران در نامه ای سرگشاده به رئیس قوه قضائیه خواستار توقف اجرای حکم سید محمود باقری عضو هیإت مدیره کانون صنفی معلمان ایران و بازنگری در پرونده وی شد.
در بخشی از این نامه آمده است: اما جدیدترین و شاید عجیب ترین برخورد قضایی که در نوع خود بی نظیر است، اجرای ناباورانه ی حکم نه سال و نیم زندان برای آقای سید محمود باقری، عضو هیئت مدیره کانون صنفی معلمان ایران است. او که سابقه ی ۱۸ ماه حضور در جبهه را در پرونده خود دارد، دبیر فیزیک خوشنام و نمونه منطقه چهار تهران با ۲۷ سال سابقه مثبت آموزشی که ۵ سال آن تدریس در مناطق محروم کشور بوده، دو بار انتخاب به عنوان معلم نمونه، دارای ده ها مورد تشویقی از مسئولان آموزش و پرورش و مدیران مدارس و ده ها ویژگی مثبت دیگر است.
محمود باقری در دو پرونده جداگانه مجموعا به نه و نیم سال حبس تعزیری و تعلیقی محکوم شده بود، دوشنبه ۵ تیر ماه سال جاری جهت اجرای حکم بازداشت شد.
متن کامل نامه کانون صنفی معلمان به گزارش پایگاه اطلاع رسانی این کانون در پی می آید:
به نام خداوند جان و خرد
حضرت آیت الله لاریجانی ریاست محترم قوه قضاییه با سلام و احترام
همان گونه که مستحضرید، آموزش و پرورش ایران سال هاست که از آسیب ها و ناکارآمدی های فراوان در زمینه های مختلف از جمله مشکلات معیشتی معلمان در رنج است. نیاز به تکرار نیست و بی شک شما نیز آگاهید که قشر حقوق بگیر جامعه به ویژه فرهنگیان بیشترین آسیب ها را از فشار تورم و نابسامانی های اقتصادی متحمل شده است.
در همین راستا، کانون های صنفی معلمان در پاسخ به نیاز بخش قابل توجهی از فرهنگیان کشور که از وضع دشوار معیشتی خود در رنج بوده اند، با روش هایی کاملاً مسالمت آمیز، به طرح و پی گیری خواسته های آنان پرداخته که یکی از نتایج آن، تدوین و اجرای قانون نظام هماهنگ پرداخت بوده است. قانونی که اگر درست اجرا می شد می توانست پاسخی به بی عدالتی های موجود در نظام پرداخت حقوق در کشور باشد. متأسفانه این گونه پی گیری های فعالان صنفی معلمان منجر به صدور احکام قضایی برای شمار زیادی از آنان گردید که پرونده تعدادی از این فعالان همچنان مفتوح است و برخی دیگر نیز شرایط سختی را در زندان سپری می کنند.
اما جدیدترین و شاید عجیب ترین برخورد قضایی که در نوع خود بی نظیر است، اجرای ناباورانه ی حکم نه سال و نیم زندان برای آقای سید محمود باقری، عضو هیئت مدیره کانون صنفی معلمان ایران است. او که سابقه ی ۱۸ ماه حضور در جبهه را در پرونده خود دارد، دبیر فیزیک خوشنام و نمونه منطقه چهار تهران با ۲۷ سال سابقه مثبت آموزشی که ۵ سال آن تدریس در مناطق محروم کشور بوده، دو بار انتخاب به عنوان معلم نمونه، دارای ده ها مورد تشویقی از مسئولان آموزش و پرورش و مدیران مدارس و ده ها ویژگی مثبت دیگر است.
بی شک خبر مربوط به بازداشت او، باعث بهت و حیرت بسیاری از فرهنگیان، دانش آموزان، دوستان و مجموعه ی کسانی گردیده است که او را به ملایمت طبع، قانون گرایی، اعتقاد به فعالیت در چارچوب های پذیرفته شده و البته استقامت در راه هدف های مقدسی که به آن ها باور دارد، می شناسند.
ریاست محترم قوه قضائیه
به راستی اینگونه برخوردها ی قضایی چه سنخیتی با رهنمودهای اخیر رهبریت نظام دارد؟ آن جا که بیان نموده اند:… سیاست قوه قضائیه را این قرار دهید که مساًله زندان حل شود. هم از جنبه ی مجازاتی و هم هرچقدر ممکن است مجازات زندان کاهش پیدا کند… زندان پدیده ای است نامطلوب برای خود زندانی، خانواده او و محیط کارش…
جناب آقای لاریجانی
آیا زندانی کردن معلمی که دغدغه اش حمایت از حقوق صنفی همکاران، آن هم به شکلی کاملاً مسالمت آمیز بوده است، در راستای رهنمودهای رهبری نظام است؟ آیا جز این است که زندانی کردن امثال باقری نه تنها اثری مثبت برای او، فرزندان نوجوان و همسر چشم انتظارش – که او نیز معلمی شریف از معلمان این کشور است- ندارد، بلکه باعث می شود خانواده به ویژه فرزندان، همکاران، دانش آموزان و همه ی کسانی که او را می شناسند و به صداقت و بی گناهی او باور دارند، نسبت به اینکه زندان محل حضور افراد بزهکار و مجرمان خطرناک و بدکاران است تردید کنند. با این وصف آیا زندانی کردن این معلم به صلاح کشور و نظام است؟ آیا حضور او در اجتماع می تواند خطر یا فسادی ایجاد کند؟
حضرت آیت الله
شما بالاترین مقام قضایی کشور هستید. بنابراین بیشترین مسئولیت هم متوجه شماست. ما، همکاران و دوستان آقای باقری، با توجه به شناختی که از ایشان داریم، باورمان این است که وی کاملاً بی گناه است و زندانی شدنش ستم بزرگی است که بر وی و خانواده فرهنگی اش روا داشته شده است. ما از شما می خواهیم به حرمت ۲۷ سال تلاش صادقانه ی این معلم کوشا و پاک زیست، دستور فرمایید ضمن توقف فوری اجرای حکم ایشان بار دیگر پرونده اش مورد بازنگری قرار گیرد. باشد که بی گناهی اش بر شما نیز نمایان گردد.
باور کنید زندان جای باقری و امثال او نیست؛ چنین افرادی سرمایه های کمیاب این کشورند. زندان جای دزدان بیت المال، ریاکاران وطن فروش و متجاوزان به حقوق ملت است. آن ها که اموال مردم را به یغما می برند و مسبب مشکلات فراوانی هستند که دامنگیر این ملت بزرگ گردیده است؛ نه معلمی که به رغم کمبودها و نارسایی ها، با کمترین حقوق و امکانات مادی، زندگی خود را وقف خدمت به فرزندان این مرز و بوم نموده است.
کانون صنفی معلمان ایران
تیر ماه ۱۳۹۱
در پی افتتاح رسمی دو شبکه تلویزیونی، رئیس هیات مدیره کانون شوراهای اسلامی کار خراسان شمالی خواستار افتتاح شبکه تلویزیونی «کارگر» شد.
داود امیری در گفتگو با ایلنا خواستار افتتاح شبکهای برای بررسی مسائل مربوط به حوزه کار و تولید، فرهنگ مصرف کالای داخلی و انعکاس نظرات و مشکلات صنفی جامعه کارگری و کارفرمایی که بخش قابل توجهی از جمعیت کشور را تشکیل میدهند، از سوی صدا و سیما شد.
او با بیان اینکه جامعه کارگری و دست اندرکاران حوزه تولید همواره برای بیان دیدگاهها و معضلات و مشکلات خود تریبون فراگیر و حداکثری نداشتهاند، افزود: با افتتاح این شبکه میتوان امیدوار بود با انعکاس دغدغههای جامعه کارگری و کارفرمایی در جهت حل مشکلات تولید گامی مثبت برداشته شود و با کار فرهنگی ضرورت مصرف کالای ساخت داخل برای مردم شفافسازی شود.
این مقام کارگری در خراسان شمالی یادآور شد: انتظار جامعه کارگری از صدا و سیما این بود که قبل از شبکه کودک و ورزش و… که در جای خود مهم هستند، شبکه کارگر راه اندازی میشد.
امیری با اشاره به اینکه اکثر صنوف و یا مشاغل نظیر تئاتر و سینما، پزشکی سلامت، نظامیان، ورزشکاران، بازاریان و تجار و… شبکه و یا برنامه ویژه و تخصصی مربوط به خود را دارند، اظهار کرد: در حال حاضر حتی یک برنامه ثابت چند ساعته به صورت روزانه و یا هفتگی مختص کارگران در تلویزیون – که رسانهی فراگیری است – وجود ندارد تا مسائل جامعه کارگری در آن به صورت تخصصی مطرح و پیگیری شود.
علی عجمی، فعال دانشجویی دانشگاه تهران در حالیکه فقط ۱۵ واحد از پایان دوره ی تحصیلش باقی مانده بود از دانشگاه اخراج شد.
به گزارش ادوارنیوز، علی عجمی، دانشجوی ترم آخر رشته حقوق دانشگاه تهران که بهمن ماه سال گذشته پس از تحمل دو سال حبس تعزیری آزاد شده بود، در حالی که فقط ۱۵ واحد از پایان دوره ی تحصیلش باقی مانده بود از دانشگاه خود اخراج شد.
علی عجمی در تاریخ ۲۱ بهمن ماه ۱۳۸۸ بازداشت و در تاریخ ۱۷ مرداد ۸۹ به اتهام تبانی و تبلیغ علیه نظام به ۴ سال حبس تعزیری محکوم شد و سپس در تاریخ ۲۰ آبان ، حکم وی در دادگاه تجدید نظر از ۴ سال حبس به ۲ سال تبعید در یکی از شهرستانهای استان البرز تقلیل یافت.
در جریان بازداشت علی عجمی در سال ۸۸ وی در اداره اطلاعات مشهد مورد شکنجه های جسمی و روحی قرار گرفت و سپس به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شد. او بیش از ۲ ماه در سلولهای انفرادی بند ۲۰۹ و ماه ها بلاتکیف در بند ۳۵۰ زندان اوین زندانی بود. پس از ۸ ماه بلاتکلیفی در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب توسط قاضی صلواتی محاکمه شد.
علی عجمی ۶ بهمن ۸۹ به زندان رجایی شهر منتقل و بهمن ماه سال گذشته با پایان دو سال محکومیت خود آزا شده بود.
مراسم سالگرد شهدای جنایت کهریزک، عصر امروز – پنجشنبه ۲۹ تیرماه ۱۳۹۱ – در مسجد نور واقع در میدان فاطمی تهران برگزار خواهد شد.
به گزارش کلمه، خانواده شهدای کهریزک با انتشار اطلاعیه ای از برگزاری مراسم سالگرد فرزندانشان خبر دادند. در این اطلاعیه آمده است:
بنام الله که همه به سوی او رجعت می کنیم
سومین سالگرد عروج مظلومانه فرزندان عزیزمان را گرامی میداریم و بیادشان (امیر- محسن- محمد) به سوگ می نشینیم (جوادی فر- روح الامینی- کامرانی)
زمان این مراسم، پنج شنبه ۲۹ تیر ماه از ساعت ۶٫۵ تا ۸ بعد از ظهر و مکان آن، مسجد نور واقع در میدان فاطمی تهران اعلام شده است.
جنایات بازداشتگاه کهریزک پس از آن اتفاق افتاد که مرتضوی و دو تن از زیردستان او به نامهای قاضی حداد و قاضی حیدری فرد، برخلاف قانون دستور انتقال گروهی از بازداشت شدگان اعتراضات خیابانی به بازداشتگاه نیروی انتظامی در منطقه کهریزک واقع در جنوب تهران را صادر کردند.
این سه قاضی هنوز محاکمه نشده اند، اما گروهی از ماموران نیروی انتظامی در این پرونده محاکمه شدند که دو تن از آنها به اعدام محکوم شدند؛ اما خانواده های قربانیان از آنها گذشت کردند و خواستار محاکمه و مجازات آمران و عاملان اصلی شدند.
در ماجرای کهریزک، علاوه بر سعید مرتضوی، حسن حداد و علی اکبر حیدری فرد؛ در گزارش های تایید نشده از نقش افراد بانفوذ و بلندپایه ای همچون سردار رادان، سردار صدرالاسلام، حسین فدایی و … نیز سخن به میان آمده که هیچ گاه از طرف نهادهای رسمی تایید یا تکذیب نشده است.
درباره چهار شهید بازداشتگاه کهریزک و نحوه کشته شدن آنها ، اینجا را بخوانید.
جمعی از خانواده های زندانیان سیاسی در پیامی خطاب به مهدی کروبی، مصیبت درگذشت خواهر وی را تسلیت گفتند.
آنها در پیام خود تاکید کرده اند: ارتحال خواهر گرامی تان که نام بلند «مادر شهید» بر پیشانی داشت و مفتخر به این مقام بود، ما را متأثر نمود و آن چه بر میزان این تأثر افزود ممانعت نیروهای امنیتی از حضور شما در مراسم تشییع و ترحیم این بانوی پرهیزکار بود که رنج فراق فرزند را با اندوه هجر برادر برایش توأمان کردند. چه می توان گفت در برابر این گونه اقدامات غیرانسانی که به نام دین با مردمان دین دار می شود.
متن کامل این پیام تسلیت به شرح است:
انا لله و انا الیه راجعون
جناب حجة الاسلام و المسلمین شیخ مهدی کروبی
ارتحال خواهر گرامی تان که نام بلند «مادر شهید» بر پیشانی داشت و مفتخر به این مقام بود، ما را متأثر نمود و آن چه بر میزان این تأثر افزود ممانعت نیروهای امنیتی از حضور شما در مراسم تشییع و ترحیم این بانوی پرهیزکار بود که رنج فراق فرزند را با اندوه هجر برادر برایش توأمان کردند. چه می توان گفت در برابر این گونه اقدامات غیرانسانی که به نام دین با مردمان دین دار می شود.
ما جمعی از خانواده های زندانیان سیاسی همراه با عزیزان دربندمان و هم زبان با آنان این مصیبت بزرگ را به شما و خانواده ارجمندتان که هماره یاور و همراه ما و همه مظلومان این دیار بوده اید، تسلیت عرض می نماییم و برای آن مرحومه رحمت و غفران الهی و برای شما و کلیه بازماندگان از درگاه باری تعالی صبر و اجر مسئلت داریم.
جمعی از خانواده های زندانیان سیاسی
تیرماه ۱۳۹۱
دو روز تا فرا رسیدن ماه مبارک رمضان باقی مانده و وعده های مسئولان دولتی برای مهار بازار و کنترل قیمت ها، بی نتیجه مانده است.
بازتاب در این باره نوشت: تا کنون در جمهوری اسلامی کم سابقه بوده است که در آستانه ماه مبارک رمضان نه تنها قیمت ها با کاهش روبرو نشوند، بلکه افزایش شدید نیز بیابند، اما امسال با وجود درآمد هنگفت نفتی دولت در چند سال اخیر، سفره های مردم کوچک و کوچکتر شده است؛ به نحوی که برای بسیاری از خانواده ها، سیر کردن شکم فرزندانشان با حداقل غذاهای سالم، به یک نگرانی تبدیل گردیده است.
بر اساس این گزارش، افزایش شدید قیمت لبنیات، خرید شیر و ماست و پنیر را که از جمله غذاهای سالم در سفره های افطار بوده، مشکل کرده است. گوشت قرمز که چند ماه قبل از مرز ۲۰ هزار تومان گذشت و باز هم در حال پیشروی است که با سبد غذایی خانواده های پایین تر از متوسط خداحافظی کرده و اکنون گوشت مرغ نیز که به جز با ایستادن در صف های معدود و طاقت فرسا و توام با دعوا و کشکمکش، نوع حدود ۵ هزار تومانی آن یافت نمی شود، با قیمت هفت هزار تومان در دسترس مردم است.
قیمت بسیاری از میوه ها نیز حتی در میادین میوه و تره بار شهرداری حدودا دو برابر سال گذشته است و هندوانه در همین میادین قیمتی حدود ۶۰۰ تومان، سیب بالای ۱۵۰۰ تومان و سایر میوه ها نیز اعیانی شده اند. قیمت حبوبات نیز جهش بسیار یافته و آش رشته که قبلا غذایی ساده برای افطار بود، اکنون با گذر کردن قیمت حبوبات از مرز ۴ هزار تومان و افزایش شدید قیمت رشته و سبزیجات غذایی گران شده است.
این سایت در ادامه پرسیده است: در این شرایط پس از حدود ۱۸ساعت روزه داری، مردمی که حقوقی ثابت دارند و حقوقشان یک شبه و بر اثر با کفایتی!، لیاقت!! و امانتداری!!! مسوولانشان مانند قیمتها بالا نمی رود، چه باید بکنند؟ آیا جواب تشنگی و گرسنگی فرزندانشان را با اشاره کردن به همایش های چندصد میلیونی و سفره های رنگین مسئولان کشور می توانند بدهند؟ آیا مسئولانی که حقوق شخصی شان چند میلیون تومان است و بسیاری از هزینه هایشان نیز از محل تنخواه دفترشان پرداخت می شود، می توانند احساس پدری را که شرمگین صورت زرد و نحیف فرزندان خود است، درک کنند؟
مقایسه قیمت های امسال و پارسال
خبرآنلاین هم در گزارشی در این باره، به مقایسه قیمت های موارد غذایی در ماه رمضان امسال و پارسال پرداخته و نوشته است: ماه مبارک رمضان به غیر از اهمیت عبادی، برای دولت ها آزمونی اقتصادی است. تنظیم بازارها در این ماه برای جلوگیری از افزایش فشارهای اقتصادی به اقشار آسیب پذیر در این ماه اهمیت خاصی پیدا می کند.
زولبیا، بامیه
سفره رمضان با شیرینی زولبیا و بامیه رنگ می گیرد، در سال قبل قیمت هر کیلو زولبیا از سوی اتحادیه قنادان ۳۳۰۰ تا ۳۴۰۰ تومان اعلام شده بود، امسال در خبرها به نقل از محمد نصرتی رئیس اتحادیه کشور قنادان آمده: برای ماه مبارک رمضان هر کیلوگرم زولبیا و بامیه درجه یک ۴۵۰۰ و درجه دو ۴ هزار تومان خواهد بود.
یک تفاوت ساده هزار تومانی در بین این دو رقم حکایت از رشد ۲۲ درصدی قیمت این شیرینی پرمصرف ماه مبارک رمضان دارد البته این قیمت مصوب است و به طور حتم در همه جا قابل دسترسی نیست، چون معمولا در مورد این نوع قیمتهای ابلاغی به قدر کافی تبصره و راه های قانونی و توجیهی و جود دارد که قیمت ها بالاتر برود، به طور مثال با اضافه کردن یک مقدار پودر بادام به نظر می توان از سقف ۴۵۰۰ تومانی کمی ان طرف تر هم رفت.
برنج
برنج وارداتی به اندازه کافی در بازار عرضه می شود، حسن راد مرد سرپرست معاونت توسعه بازرگانی داخلی وزارت صنعت ، معدن و تجارت در جمع خبرنگاران گفت: خوشبختانه در موضوع برنج ذخایر بسیار خوبی داریم و در ماه مبارک رمضان نیز ۱۰۰ هزار تن برنج تایلندی در ۳۰۰نمایشگاه عرضه کالاهای مورد نیاز مردم توزیع خواهد شد.
این عرضه کافی در سال قبل هم انجام می شد، اما امسال با تفاوتی اندک، گزارش بانک مرکزی نشان می دهد در آستانه ماه بمارک رمضان در سال ۹۰ قیمت هر کیلو برنج وارداتی غیر تایلندی ۲۱۰۰ تومان بوده است، امسال اما ۲۷۰۰ تومان، افزایشی حدود ۲۸٫۶ درصد، هر کیلو برنج ایرانی درجه یک سال قبل ۳۷۸۰ تومان و امسال ۴۴۴۰ تومان، ۱۷ درصد افزایش قیمت.
البته امسال قرار است، در بازارهای ویژه رمضان هر کیلو برنج خارجی ۷۰۰ تومان و برنج ایرانی زیر ۲هزار تومان عرضه شود.
گوشت قرمز
علی خندان رو رییس اتحادیه فروشندگان گوشت گاوی ، گفت: در حال حاضر گوشت گرم گوسفندی با قیمت ۱۳ هزار و ۲۰۰ تومان و گوشت گرم گاوی با قیمت ۸ هزار و ۹۰۰ تومان در حال عرضه است ؛ اشتباه نکنید این خبر تازه نیست، مربوط است اول ماه رمضان سال ۹۰ و در همان زمانی که قیمت عرضه ویژه گوشت قرمزبین ۹ تا ۱۳ هزار تومان اعلام شده، هر کیلو گوشت گوسفند و گوساله به ترتیب ۱۷ و ۱۲ هزار تومان اعلام شده است.
اما امسال چه خبر، اگر به آخرین نرخ نامه میادین میوه و تره بار سر بزنیم، این قیمتها را می بینیم، هر کیلو راسته گوسفندی با استخوان ۱۶ هزار تومان، بدون استخواه ۲۰ هزار تومان، گرانترین قیمت فیله بسته بندی شده است با قیمت هر کیلو ۳۸ هزار تومان و چرخ کرده گوساله و گوسفندی هر کیلو ۱۷ هزار تومان.
هر کیلو گوشت گوساله هم از قلوه گاه ۱۳ هزار تومانی تا فیله ۳۸ هزار تومانی قیمت گذاری شده است، قیمت های بانک مرکزی هم در فاصله دو رمضان سال ۹۰ و ۹۱ نشان از رشد ۲۱ و ۵۱ درصدی قیمت گوشت گوسفندی و گوساله دارد.
گوشت مرغ
در این روزها آنقدر از قیمت مرغ نوشته شده که تکرار آن بی معنی به نظر می رسد، این روزها مرغ ۸ تا ۹ هزار تومانی در بازار آزاد در حالی عرضه می شود که تا حدود ۱۰ روز پیش یعنی نیمه تیرماه بانک مرکزی قیمت هر کیلو مرغ را ۵۸۵۰ تومان به ثبت رسانده بود، البته در میادین میوه و تره بار انواع مرغ خرد شده پاک شده با قیمت هایی تا هر کیلو ۱۴ هزار توومان عرضه میشود البته برای فیله، وای به حال قیمت های آزاد، ولی می توانید در نرخنامه میوه و تره بار به قیمت هایی مانند هر کیلو هزار تومان برای نوک بال و یا هر کیلو ۳۷۰۰ تومان برای سنگدان و جگر مرغ هم اشاره کنیم.البته مرغ منجمد در نایلون هر کیلو ۳۱۰۰ تومان، مرغ غیر منجمد در نایلون ۵۲۰۰ تومان هم هست.
در کنار این قیمت ها البته حسن راد مرد سرپرست معاونت توسعه بازرگانی داخلی وزارت صنعت،معدن و تجارت گفت: در نمایشگاه عرضه مستقیم کالا ویژه طرح ضیافت مرغ گرم ۴۷۰۰ تومان و مرغ منجمد ۴۴۰۰ تومان عرضه میشود.
یک سال که به عقب برگردیم، خبرها خواندنی می شود، در تاریخ هفتم مرداد ماه سال ۹۰۰چند روز مانده به آغاز ماه مبارک رمضان، صدراله دولت مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام،گفت: در حال حاضر هر کیلوگرم مرغ گرم در بازار با قیمت ۳ هزار و ۱۰۰ الی ۳ هزار و ۲۰۰ تومان در حال عرضه است و شرایط عرضه و تقاضا موید منطقی بودن قیمت هاست .
براساس کدام منطق به نظر شما می توانیم رشد ۶۳ درصدی قیمت مرغ را از رمضان پارسال تا امسال را توجیه کنیم، آنهم قیمت های تنظیم شده دولتی که مردم برای خرید تنها دو عدد از این مرغ های منطقی باید در صف به ایستند.
باقی اقلام
بازهم سر بزنگاه شد و بانک مرکزی از اعلام قیمت اقلام خوراکی در پایتخت خودداری کرد، البته هنوز از آخرین هقته ای که قیمت ها اعلام شده فاصله نگرفته ایم، آخرین گزارش بانک مرکزی مربوط است به ۱۶ تیرماه است و تنها چند چند روزی از آن فاصله گرفته ایم، مقایسه قیمت سبد اقلام خوراکی در تهران براساس همین اخرین گزارش در مقایسه با هفته منتهی به ۱۶ مرداد ماه سال ۹۰ (یعنی هفته آغازین ماه مبارک رمضان در سال ۹۰) گویای رشد ۳۷ درصدی قیمت سرجمع این اقلام است تنها ظرف یازده ماه، این تفاوت فاحش چیزی است که اتفاقا بعد از تلاش دولت جهت مهار بازارها بعد از هدفمندی یارانه ها اتفاق افتاده است، واقعا به نظر شما از این رمضان تا آن رمضان چقدر فاصله داریم؟ آیا با توجه به آنچه در بازار لمس می کنیم و البته مقایسه این تحولات حتی با دیگر دستاوردهای دولت می توانیم، دولت را در عرصه هدفمندسازی و تحول اقتصادی که به جراحی اقتصادی هم معروف شده موفق ارزیابی کنیم؟
مقایسه سبد مواد خوراکی در پایتخت در آغاز ماه مبارک رمضان سال ۹۰ و ۹۱ |
عنوان | هفته دوم مردادماه سال ۹۰ | هفته دوم تیرماه سال ۹۱ | درصد تغییر |
ماست پاستوریزه(کیلوگرم) | ۱۳۱۵ | ۱۵۷۰ | %۱۹٫۴ |
پنیر پاستوریزه(کیلوگرم) | ۱۷۵۵ | ۲۴۵۰ | %۳۹٫۶ |
کره پاستوریزه (کیلوگرم) | ۸۵۰۰ | ۱۰۷۰۰ | %۲۵٫۹ |
شیر پاستوریزه(کیلوگرم) | ۱۱۰۰ | ۱۶۰۰ | %۴۵٫۵ |
تخم مرغ(شانه) | ۵۵۰۰ | ۴۹۶۰ | -%۹٫۸ |
برنج وارداتی(کیلوگرم) | ۲۱۰۰ | ۲۷۰۰ | %۲۸٫۶ |
برنج ایرانی درجه یک(کیلوگرم) | ۳۷۸۰ | ۴۴۴۰ | %۱۷٫۵ |
نخود(کیلوگرم) | ۲۴۰۰ | ۳۸۹۰ | %۶۲٫۱ |
عدس(کیلوگرم) | ۲۳۳۰ | ۳۰۸۰ | %۳۲٫۲ |
لوبیاچیتی(کیلوگرم) | ۲۷۷۰ | ۴۳۰۰ | %۵۵٫۲ |
لوبیا قرمز(کیلوگرم) | ۲۹۰۰ | ۳۹۳۰ | %۳۵٫۵ |
سیب زرد (کیلوگرم) | ۲۲۸۰ | ۵۹۳۰ | %۱۶۰٫۱ |
پرتقال(کیلوگرم) | ۲۱۳۰ | ۲۲۷۴ | %۶٫۸ |
شلیل وشبرنگ(کیلوگرم) | ۲۰۹۰ | ۵۲۶۰ | %۱۵۱٫۷ |
هندوانه(کیلوگرم) | ۳۴۶ | ۸۵۷ | %۱۴۷٫۷ |
خیار(کیلوگرم) | ۷۷۰ | ۱۴۳۰ | %۸۵٫۷ |
گوجه فرنگی(کیلوگرم) | ۶۷۰ | ۹۹۳ | %۴۸٫۲ |
سیب زمینی(کیلوگرم) | ۵۶۰ | ۷۱۳ | %۲۷٫۳ |
پیاز(کیلوگرم) | ۵۴۰ | ۶۳۶ | %۱۷٫۸ |
گوشت گوسفند(کیلوگرم) | ۱۷۶۰۰ | ۲۱۳۴۰ | %۲۱٫۳ |
گوشت گوساله(کیلوگرم) | ۱۱۸۰۰ | ۱۷۷۶۰ | %۵۰٫۵ |
گوشت مرغ(کیلوگرم) | ۳۴۶۰ | ۵۸۵۰ | %۶۹٫۱ |
قند (کیلوگرم) | ۱۶۵۰ | ۱۸۱۸ | %۱۰٫۲ |
شکر(کیلوگرم) | ۱۶۰۰ | ۱۵۹۰ | -%۰٫۶ |
چای خارجی(کیلوگرم) | ۵۶۰۰ | ۷۵۲۰ | %۳۴٫۳ |
روغن مایع(کیلوگرم) | ۲۳۰۰ | ۲۷۷۸ | %۲۰٫۸ |
جمع قیمت اقلام: | ۸۷۸۴۶ | ۱۲۰۳۶۹ | %۳۷٫۰ |
درصد تغییر: | %۳۷٫۰ | - |
منبع: بانک مرکزی واحد: تومان |
مدیر مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی و نجومی، وابسته به دفتر آیت الله العظمی سیستانی، اعلام کرد که هلال ماه مبارک رمضان غروب جمعه در ایران قابل رؤیت است و بدین ترتیب شنبه اول ماه مبارک رمضان خواهد بود.
محمد صالح نجف تاکید کرد که بر اساس پیش بینی و محاسبات صورت گرفته هلال ماه مبارک رمضان در روز پنج شنبه در هیچ نقطه ای از کشور ایران قابل رؤیت نخواهد بود.
وی با اشاره به تشکیل چهار گروه در مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی و نجومی عنوان کرد: از این تعداد ۲ گروه در قم، یک گروه در بین ارتفاعات قم و تفرش و یک گروه نیز در اطراف زرند کرمان مستقر هستند که احتمال دارد تعداد گروهها افزایش داشته باشد.
در این حال یک عضو ستاد استهلال دفتر رهبری هم با بیان اینکه “هلال ماه رمضان، هلال مشکلی نیست”، گفت: بر اساس پیشبینی کارشناسان، هلال ماه رمضان غروب جمعه ـ سیام شعبان ـ قابل رویت است و بر این اساس، شنبه اولین روز ماه مبارک رمضان خواهد بود.
علیرضا موحدنژاد گفت: پیشبینی کارشناسان رویت هلال این است که در روز پنجشنبه هلال ماه رمضان قابل رویت نخواهد بود؛ بنابراین برای رفع هرگونه تردید و حصول اطمینان به حلول ماه مبارک رمضان، روز جمله نیز حدود ۱۵۰ گروه رصدی کار استهلال را در سراسر کشور انجام خواهند داد.
وی یادآور شد: همانند سالهای گذشته، رویت هلال در استانهای جنوبی کشور نسبت به سایر استانها مناسبتر و راحتتر خواهد بود و حتی امکان رویت در صورت وجود شرایط مناسب با چشم غیرمسلح نیز وجود دارد.
معاون امور بین الملل احمدی نژاد از تعطیلی چند روزه شهر تهران در هنگام برگزاری اجلاس سران جنبش عدم تعهد خبر داد.
به گزارش مهر، علی سعیدلو در حاشیه مراسم اختتامیه کنفرانس بین المللی علمی پیرامون جنبش عدم تعهد در جمع خبرنگاران در خصوص برنامه ریزی های انجام شده در مورد ساخت و ساز سالن اجلاس عدم تعهد در تهران گفت: برنامه ریزی هایی از قبل صورت گرفته بود و با توجه به بودجه ای که به موقع رسید کار ساخت این ساختمان در حال انجام است.
وی با بیان اینکه ساخت سالن جلسات و وی.آی.پی سالن اجلاس عدم تعهد در دست وزارت راه و شهرسازی است گفت: نسبت به برنامه ای که از قبل پیش بینی کرده ایم تاکنون مشکلی بوجود نیامده و از برنامه عقب نیستیم.
معاون امور بین الملل رئیس دولت در خصوص احتمال تعطیلی شهر تهران به دلیل برگزاری اجلاس سران عدم تعهد گفت: طبق روالی که در سایر کشورها هم در زمان برگزاری کنفرانس های بین المللی وجود دارد در کشور ما نیز احتمالا تعطیلات چند روزه ای خواهیم داشت.
وی ادامه داد: از آنجایی که اجلاس سران عدم تعهد در شهریورماه بعد از ماه رمضان برگزار می شود و عده زیادی از مردم به سفر می روند مشکل چندانی در مورد تعطیلات وجود ندارد!
زمان اجلاس کارشناسان کشورهای عضو جنبش عدم تعهد ۵ و ۶ شهریورماه، اجلاس وزرای خارجه ۷ و ۸ شهریورماه و اجلاس سران عدم تعهد ۹ و ۱۰ شهریور اعلام شده است.
بدنبال انفجارهای دمشق و مرگ چند تن از مقامات بلند پایه سوریه، مقامات کشورمان با محکوم کردن این عملیات آن را معلول دخالت نیروهای خارجی دانستند و از کشته شدگان بعنوان ” شهید” یاد کردند.
در بیانیه وزارت خارجه آمده است: جمهوری اسلامی ایران همانگونه که بارها تاکید نموده است هرگونه خشونت و توسل به اقدامات تخریبی را محکوم کرده و بر این باور است که تنها راه عبور از بحران جاری در سوریه انجام گفتگو به منظور یافتن راههای سیاسی برون رفت از مشکلات جاری است ، چرا که هرگونه بی ثباتی در این کشور می تواند تشنج و بحران را در منطقه دامن زده و به گسترش بیشتر خشونت و ناآرامی بیانجامد .
در این بیانیه با اشاره به نقش کشورهای خارجی در بحران دمشق آمده است: بی شک مداخلات خارجی و ارسال سلاح و مهمات به داخل این کشور و حمایت برخی طرفهای منطقه ای و بین المللی از اقدامات تروریستی که ثبات و امنیت سوریه و ملت مقاوم آن را هدف قرار می دهد راه به جایی نخواهد برد و این فعالیت ها باید در اسرع وقت متوقف شود .
در همین حال علی اکبر صالحی وزیر امورخارجه کشورمان در گفت و گوی تلفنی با کوفی عنان گفت: حادثه تروریستی امروز سوریه یک اقدام تروریستی بوده و نشانگر آنست که تروریسم درحال ریشه دواندن در سوریه و منطقه می باشد .
صالحی از کوفی عنان درخواست کرد با توجه به پیامدهای نامطلوب و مخاطره آمیز حضور تروریسم در عراق و افغانستان از تکرار تجربه تلخ مزبور در شرایط کنونی سوریه از طریق اتخاذ مواضع قاطعانه جلوگیری نماید .
کوفی عنان نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در سوریه نیز در این گفتگوی تلفنی ضمن تایید اظهارات وزیر امورخارجه کشورمان و محکومیت حادثه تروریستی امروز در دمشق و اقدامات ضد امنیتی در این کشور تصریح کرد که از پیشنهاد دکتر صالحی وزیرامورخارجه کشورمان برای ایجاد زمینه گفتگوهای ملی در سوریه با هدف بازگرداندن ثبات و استقرار به این کشور حمایت می کند.
از سوی دیگر، سردار احمد وحیدی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در پیامی به سپهبد جاسم فریج وزیر دفاع جدید جمهوری عربی سوریه، ” فقدان وزیر دفاع” در ” فجایع تروریستی” را تسلیت گفت.
در این پیام آمده است: اقدام تروریستی و جنایتکارانه امروز علیه تنی چند از مقامات نظامی و امنیتی سوریه علیالخصوص وزیر دفاع سپهبد داود راجحه موجب تاثر و تالم اینجانب گردید.
سپهبد داوود راجحه، وزیر دفاع سوریه، محمد ابراهیم الشعار وزیر کشور و آصف شوکت مهره کلیدی رژیم اسد، بلند پایه ترین مقامات سوری هستند که از آغاز درگیری های در سال گذشته کشته شده اند.
در پیام محمدرضا رحیمی نیز آمده است: خبر عملیات تروریستی اخیر در دمشق را که منجر به شهادت جمعی از مقامات و مسئولان جمهوری عربی سوریه گردید، با تاسف و تاثر دریافت کردم.
پس از این انفجارها، آمریکا، بریتانیا و فرانسه بر ضرورت کنارهگیری بشار اسد، رئیس جمهور، از قدرت برای پایان دادن به خشونتها در سوریه تاکید کردهاند. ایران و روسیه خواهان برخورد با عاملان این حمله شده اند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر