کلمه – گروه بین الملل: به نظر بسیاری از سیاستمداران، او شیطان سپید مویی است که نظم جهانی را برنمی تابد، نامش در کنار نام بن لادن و ایمن الظواهری در صدر لیست های سیاه دولت های غربی قرار دارد اما نه تا به حال کسی را کشته و نه فرمان قتلی صادر کرده، معتقد است و ادعا می کند که بهار عربی نتیجه افشاگری های او در رسانه های جهان است و یک تنه جامعه بین المللی را تهدید می کند.
به گزارش کلمه، روز جمعه بالاخره جولیان آسانژ، مرد ۴۱ ساله استرالیایی و بنیان گذار سایت افشاگر ویکی لیکس که دو ماه است به سفارت اکوادور در لندن پناهنده شده است سرانجام توانست از دولت اکوادور پناهندگی سیاسی بگیرد. او روز ۱۹ ژوئن به سفارت اکوادور در لندن پناه برد و درخواست پناهندگی کرد و دو ماه طول کشید تا سرانجام دولت اکوادور اعلام کرد که به جولیان آسانژ پناهندگی سیاسی میدهد.
ماجرای پناهندگی آسانژ به سفارت اکوادور داستانی طولانی است که شاید بتوان گفت آغاز آن به سال ۲۰۱۰ برمی گردد. در سال ۲۰۱۰ ویکی لیکس اسناد نظامی و امنیتی بی شماری در مورد جنگ آمریکا در عراق و افغانستان افشا کرد، فیلم هایی که ویکی لیکس منتشر ساخت تصاویری از کشته شدن غیر نظامیان افغان توسط نیروهای ارتش آمریکا بود.
در اوج شهرت و محبوبیت جولیان آسانژ و تالار اسرارش دادگاهی در سوئد حکم بازداشت او را به اتهام تجاوز و تعرض جنسی صادر کرد، سرانجام آسانژ در بریتانیا توسط پلیس دستگیر شد و از آن زمان دادستانی سوئد خواهان آن است که بریتانیا، آسانژ را در ارتباط با شکایتی در مورد تجاوز و تعرض جنسی در اختیار سوئد قرار دهد.
آسانژ همواره اتهامات وارده به خود را رد کرده و طرح این ادعاها را به انگیزه های سیاسی ربط داده است. هواداران آسانژ نگران آن هستند که پس از استرداد او به سوئد، این کشور موسس ویکیلیکس را در اختیار آمریکا قرار دهد.
آیا می توان گفت جولیان آسانژ و امپراتوری اسرار او فروپاشیده است؟
زندانی در سفارت اکوادور
ماموران پلیس بریتانیا اطراف سفارت اکوادور در لندن را محاصره کرده اند و جولیان آسانژ در برزخ حقوق بین الملل به سر می برد. او هیچ راه قابل پیش بینی برای خروج از سفارت اکوادور و رسیدن به این کشور ندارد.
وزیرخارجه اکوادور می گوید بریتانیا به این کشور هشدار داده که برای دستگیری جولیان آسانژ بنیانگذار سایت ویکی لیکس وارد سفارتخانه این کشور خواهد شد. به گزارش بی بی سی، وزارت خارجه بریتانیا گفته می تواند مصونیت دیپلماتیک این سفارت خانه را ملغی کند. در بیانیه ای که همزمان با اظهار نظر پاتینو منتشر شده، وزارت خارجه بریتانیا گفته این کشور برای مسترد کردن آسانژ تعهد حقوقی دارد.
در همین حال تعدادی پلیس خارج از سفارت اکوادور در محله نایتزبریج لندن گرد آمده اند. پاتینو چهارشنبه شب در یک کنفرانس خبری در کوئیتو گفت: امروز ما هشداری مکتوب از بریتانیا دریافت کرده ایم حاکی از این که در صورت تحویل ندادن جولیان آسانژ به زور وارد سفارتخانه ما می شوند. پاتینو گفته: اکوادور به شدیدترین وجه ممکن این تهدید علنی مقامات بریتانیایی را محکوم و رد می کند.
اقدام خصمانه
به گفته پاتینو چنین تهدیدی برای کشوری متمدن، دموکراتیک و تابع قانون مناسب نیست. وزیر خارجه اکوادور گفته عملی شدن اقدامات مشخص شده در پیام دولت بریتانیا از نظر دولت اکوادور غیرقابل قبول، غیردوستانه، و اقدامی خصمانه است چرا که حرکتی علیه تمامیت ارضی این کشور خواهد بود. او افزود: ما مستعمره بریتانیا نیستیم.
یک سخنگوی وزارت خارجه بریتانیا می گوید کشورش کماکان مصمم است تعهد خود را برای استرداد آقای آسانژ عملی کند. این سخنگو گفته است: ما در طول روند تلاش کردیم توجه اکوادور را به فصل های مرتبط قانون بریتانیا جلب کنیم تا مثلا متوجه تضمین های حقوق بشری گسترده در روند استرداد و یا شرایط حقوقی اماکن دیپلماتیک در بریتانیا باشند. سخنگوی وزارت خارجه بریتانیا خاطرنشان کرده که کشورش کماکان به یافتن راه حلی مورد قبول دوطرف متعهد است.
قانون مورد اشاره وزارت خارجه بریتانیا مصوبه ای مربوط به سال ۱۹۸۷ میلادی است که درباره اماکن کنسولی و دیپلماتیک بحث می کند. این قانون به دولت اجازه می دهد مصونیت دیپلماتیک یک سفارتخانه در لندن را لغو کند. استفاده از این قانون عملا راه را برای ورود نیروهای پلیس به سفارتخانه و دستگیری آسانژ باز می کند. مدتهاست که دولت بریتانیا بر سر این موضوع با اکوادور مذاکره می کند و این دولت را از وجود چنین قانونی مطلع کرده است. پیش از این گفته شده بود که بریتانیا ورود اجباری به سفارتخانه اکوادور ندارد، چرا که آسانژ برای رفتن به اکوادور باید از مرزهای بریتانیا خارج شود و این کار می تواند به دستگیری او منجر شود.
ئ بر اساس کنوانسیون وین، مصوب سال ۱۹۶۱، پلیس کشور میزبان نمیتواند وارد محدوده دیپلماتیک (شامل سفارت و کنسولگری) کشوری دیگر شود، اما دولت بریتانیا اعلام کرده که در صورت لزوم وارد عمل خواهد شد، اگرچه بنا بر قوانین بینالمللی دفاتر دیپلماتیک بخشی از خاک دولت خارجی محسوب میشوند. در مقابل، اکوادور از مقامهای بریتانیا خواسته که به تصمیم آنها به عنوان یک کشور مستقل احترام بگذارند و در غیر این صورت آنها از راهکاری قانونی دیگری برای تامین امنیت جولین آسانژ در هنگام خروج از بریتانیا استفاده خواهند کرد.
نشست اضطراری سازمان کشورهای آمریکایی
از سوی دیگر، به گزارش دویچه وله، سازمان کشورهای آمریکایی قرار است هفته آینده در نشستی اضطراری به بررسی اعطای پناهندگی اکوادور به جولین آسانژ، بنیانگذار ویکیلیکس بپردازد. هدف از برگزاری این نشست، بررسی چالشها و تنشهای دیپلماتیکی است که پس از اعطای پناهندگی به جولین آسانژ، میان بریتانیا و اکوادور پدید آمده است.
ایالات متحده، کانادا و ترینیداد و توباگو از جمله کشورهایی بودند که با برگزاری این نشست اضطراری مخالفت کردند، اما ۲۳ عضو دیگر این سازمان به آن رای مثبت دادند و به همین خاطر برگزاری این نشست قطعی شده است. وزرای امور خارجه کشورهای قاره آمریکا روز جمعه (۳ شهریور، ۲۴ اوت) در این نشست که قرار است در واشنگتن برگزار شود شرکت خواهند کرد.
دبیرکل سازمان کشورهای آمریکایی اعلام کرده که آنچه بیش از هرچیز موجب نگرانی است، تهدید مقامهای بریتانیایی به مداخله و احتمال نقض قوانین مرتبط با مصونیت دفاتر دیپلماتیک است و این مساله باید در این نشست به دقت مورد بررسی قرار گیرد.
پیروزی تاریخی آسانژ
جولیان آسانژ، پس از اعلام خبر دریافت پناهندگی از سوی اکوادور، آن را یک پیروزی تاریخی خواند. اما ویلیام هیگ، وزیر خارجه بریتانیا هشدار داده است که او به عنوان یک شهروند استرالیایی امکان خروج امن از خاک بریتانیا را نخواهد داشت. هیگ گفته نباید از مصونیت دیپلماتیک به عنوان پوششی برای حمایت از مجرمان استفاده کرد. حالا پلیس لندن پشت درهای سفارت اکوادور آماده است تا به محض خروج او، بازداشتش کند.
در آخرین حکم دادگاه در بریتانیا، حکم استرداد بنیانگذار ویکیلیکس به کشور سوئد که آسانژ در آنجا با اتهام آزار جنسی مواجه شده، صادر شد. اما مقامهای اکوادور گفتهاند ممکن است حقوق انسانی جولیان آسانژ در صورت استرداد او به سوئد نقض شود و او در معرض تهدیدهای نامتعارف قرار گیرد.
در سال ۲۰۱۰ دو داوطلب زن همکاری با ویکی لیکس، آسانژ را متهم کردند هنگامی که برای یک سخنرانی در سوئد حضور یافته، قصد تجاوز به آنها را داشته است. بنیانگذار ویکی لیکس گفته است اتهاماتی که علیه او مطرح شده بخشی از تبلیغات منفی کسانی است که با انتشار اسناد محرمانه دولت آمریکا مخالفند.
ویکی لیکس دو سال پیش، بیش از ۲۵۱ هزار پیام دیپلماتیک را منتشر کرد که روزنامه نیویورک تایمز آنها را روایت محرمانه رابطه ایالات متحده با جهان در عصر جنگ و تروریسم توصیف کرد. ویکیلیکس تا کنون چند صد هزار نسخه اسناد محرمانه دولت آمریکا را به خصوص در زمینه روابط خارجی و دیدگاههای مقامات این کشور در مورد مسایل مختلف بین المللی منتشر کرده است. انتشار این اسناد و مدارک موجب خشم و سرافکندگی دولت آمریکا شد.
نگرانی اصلی در مورد جولین آسانژ این است که پس از استرداد به سوئد در اختیار مقامهای آمریکایی قرار گیرد، چون به اعتقاد برخی از ناظران ممکن است او در آمریکا به جرم انتشار اسناد محرمانه سیاسی و دیپلماتیک حتی به اعدام محکوم شود.
هدف اصلی دین ساخته شدن انسان است و این ساخته شدن در متون دینی با تعابیر مختلفی بیان شده است. یکی از این تعابیر که در قرآن مجید بسیار زیاد و به صورتی ویژه مورد استفاده قرار گرفته، واژه «تزکیه» به معنای تطهیر و پاکیزه کردن، است. از آیات متعددی از قرآن مجید بر می آید که همه سعادت و رستگاری انسان در گرو همین تزکیه یا تطهیر نفس است. این مطلب به گونه ای در قرآن مجید مطرح شده که هیچ مساله دیگری اینگونه مطرح نشده است. خداوند تعالی برای بیان برخی از امور قسم می خورد، اما معمولا امور مهم با یک یا دو قسم بیان می شود. اما برای بیان نکته فوق، یعنی وابستگی سعادت به تزکیه و تطهیر نفس، خداوند یازده قسم می خورد و سپس این نکته را در عبارتی کوتاه بیان می کند:
«سوگند به خورشید و تابندگی اش و سوگند به ماه هنگامی که در پی خورشید آید. سوگند به روز چون [زمین را] روشن گرداند و سوگند به شب چون پرده بر آن پوشد. سوگند به آسمان و آن کس که آن را بر افراشت و سوگند به زمین و آن کس که آن را گشود. و سوگند به نفس و آن کس که آن را درست کرد؛ سپس پلیدکاری و پرهیزگاری اش را به آن الهام کرد، که هر کس آن نفس را پاکیزه گردانید قطعا رستگار شد، و هر کس آلوده اش ساخت زیانکار شد» (شمس/۱-۱۰).
در آیه ای دیگر از قرآن مجید بر این نکته تاکید شده است که رستگاری در گرو تطهیر و تزکیه نفس است (اعلی/۱۴). در آیات متعددی سخن از این رفته است که انبیا برای تزکیه و تطهیر انسان ها فرستاده شده اند (بقره/۱۲۹ و ۱۵۱؛ ال عمران/۱۶۴؛ جمعه/۲). در آیه ای دیگر حیات جاودانه در بهشت پروردگار نتیجه این تطهیر نفس شمرده شده است (طه/۷۶).
پس تطهیر و شست و شوی نفس از پلیدی ها و آلودگی ها مهم ترین وظیفه انسان در این دنیاست. انسان باید در تمام ایام و تمام ساعات در پی این باشد که روح و روان خود را پاکیزه گرداند همان طور که جسم خود را پاکیزه می گرداند. و البته روح پیام خدا وسخن او را تنها پاکیزگان در می یابند (واقعه/۷۹). و خدا این پاکیزگان را دوست دارد (بقره/۲۲۲؛ توبه/۱۰۸) و دوستی و رضایت الهی بهترین و بالاترین مقامی است که یک انسان مومن می تواند به دست آورد. هرچند انسان وظیفه دارد از تمام لحظات زندگی خود برای تطهیر و پاکیزه کردن خود از آلودگی ها و ناپاکی ها استفاده کند، اما خداوند ماه مبارک رمضان را زمانی خاص برای این تزکیه نفس و تطهیر روح و روان قرار داده است. واژه زکات از همین ماده تزکیه به معنای پاکیزه کننده و تطهیر کننده است و در واقع زکات در مال، اموال را تطهیر و پاکیزه می گرداند. اما پیامبر خدا روزه را زکات می شمارد: «هر چیزی زکاتی دارد و زکات بدنها روزه است» (گزیده میزان الحکمه، ص۴۶۰) و امام علی(ع) می فرماید: «بر تو باد به روزه گرفتن، که آن زکات بدن است» (غرر الحکم، ح۵۴۵۵). پس روزه برای پاکیزه شدن انسان است.
این پاکیزه شدن با لفظ زکات در امور دیگر نیز آمده است. برای مثال امام علی(ع) می فرماید: «زکات قدرت، انصاف است» و می فرماید: «زکات زیبایی پاکدامنی است» و می فرماید: «زکات توانگری، نیکی به همسایگان و صله ارحام است» و می فرماید: «زکات تندرستی، کوشیدن در طاعت خداست» (غرر الحکم، ح۵۴۴۸ و ۵۴۴۹ و ۵۴۵۴ و ۵۴۵۵).
اگر به این احادیث توجه کنیم در می یابیم که هر یک از نعمت های فوق آلودگی های را در پی دارد، برای مثال قدرت در معرض ستمگری است و زیبایی در معرض ناپاکدامنی است و … امام می فرماید قدرت با یک چیز تطهیر و پاکیزه می گردد و آن انصاف است و زیبایی با یک چیز پاکیزه می گردد و آن پاکدامنی است و …
به هر حال ماه رمضان زمانی برای توجه به درون و پاک کردن آن از تمام ناخالصی ها است، کما اینکه دخت گرامی رسول خدا(ص) حضرت زهرای مرضیه(س) می فرماید: «خداوند روزه را برای استواری اخلاص، واجب فرمود» (بحار الانوار، ج۹۶، ص۳۶۸). امام سجاد(ع) در فرازی از دعای وداع با ماه مبارک رمضان می فرماید: «السلام علیک کما وفدت علینا بالبرکات، و غسلت عنا دنث الخطیئات؛ بدرود ای ماه رمضان که با برکات بر ما درآمدی، و ما را از گناهان شستشو دادی» (صحیفه سجادیه، دعای ۴۵، ش۴۱؛ نهج العباده، ص۲۰۹). آن حضرت در فرازی دیگر از همین دعا، سخن از آزاد شدن انسان در این ماه به میان می آورد: «السلام علیک ما اکثر عُتَقاء الله فیک؛ بدرود که آزاد شدگان خدا در تو بسیارند» (همان، ش۳۵).
اگر ماه مبارک رمضان ماه شست و شوی روح و روان و نفس آدمی از پلیدی ها و آلودگی ها و ماه آزادی انسان از هر آن چیزی است که انسان را در بند می کشد و به قفس می افکند، پس باید عید فطر را عید پاکیزگی و آزادگی نامید. در این روز انسانها موفقیت بزرگ خود را که به توفیق الهی برای آنان حاصل شده، جشن می گیرند و خدا را به همین خاطر شکرگزاری می کنند.
مراسم این روز نیز باز با تزکیه آغاز می شود. در این روز نخستین مراسم، که واجب و تکلیف قطعی است، پرداخت یا جدا کردن زکات فطره است. بر مومنان واجب است که مقدار معینی از رزق غالب سالیانه خود را به فقرا و مساکین بپردازند. این پرداخت مال نیز عنوان زکات و پاکیزه کننده را با خود دارد چرا که انسان را پاکیزه می گرداند. خداوند تعالی خطاب به پیامبرش می فرماید: «خذ من اموالهم صدقة تطهرهم و تزکیهم و صل علیهم؛ از اموال آنان صدقه ای بگیر تا به وسیله آن پاک و پاکیزه شان سازی و برایشان دعا کن» (توبه/۱۰۳). هرچند امام صادق(ع) می فرماید: «زکات به منظور آزمودن توانگران و کمک به مستمندان وضع شده است» (من لا یحضره الفقیه، ج۲، ص۷) و امام کاظم(ع) میفرماید: «خداوند زکات را به منظور تامین قوت تهیدستان و افزایش دارایی ها وضع کرده است» (کافی، ج۳، ص۴۹۸)، اما همان طور که درآیه فوق تصریح شده، مهم ترین اثر زکات این است که انسان را پاک و پاکیزه می گرداند. هرچند زکات آثار اجتماعی مهمی دارد و باعث برچیده شدن فقر از جامعه میشود، اما اثر روحی و روانی آن مهم تر و بالاتر است. مهم ترین اثر آن این است که باعث پاکی و آزادگی انسان می گردد و روح و روان آدمی را تصفیه می کند. در واقع این زکات کار روزه را تکمیل می گرداند و اگر این بخش آخر نباشد آن عبادت ناتمام مانده است. امام صادق(ع) میفرماید: «از شرایط درستی روزه، دادن زکات فطره است … اگر کسی روزه بگیرد و عمدا زکات فطره را نپردازد روزه اش بی فایده است» (من لا یحضره الفقیه، ج۲، ص۱۸۳).
در این روز که روز جشن است، مومنان باید شاد باشند و نعمت های الهی را، که در رأس آنها نعمت پاکیزگی و آزادگی است، جشن بگیرند و شادمان باشند، به همین جهت روزه در این روز حرام است.
مراسم مهم دیگر این روز، نماز و شکرگزاری است. انسان هایی که موفق شده اند حق این ماه را ادا کنند و خویشتن را از تمام آلودگی ها بشویند و همه بندهای رقیت را بگسلند، در مراسم شکرگزاری حاضر می شوند و خدا را به خاطر این نعمت بزرگ شکر می کنند و سپاس می گویند.
بخش دوم این مراسم مشتمل بر دو خطبه نماز عید است. انسان های پاک و پاکیزه که از همه بندها رسته اند، در دل می گشایند تا حقایقی که از زبان امام وپیشوایی بیرون می آید که خود را در این ماه و ماههای دیگر بیش از دیگران شسته و آزاد کرده، بر جان آنان بنشیند.
در این مراسم مردم انتظار دارند که کسی که خود را امام و پیشوا می خواند در امر پاکیزگی و آزادگی از همه مردم جلوتر باشد و در خطبه نماز، زبان به حق گویی بگشاید. امامی که برای رسیدن به پست و مقام و یا از دست ندادن آن زبان به مداحی می گشاید و حق و باطل را وارونه نشان می دهد و به جای بیان ظلم و ستم ها و فساد و تباهی هایی که در جامعه وجود دارد، به توجیه آنها می پردازد و به جای بیدار کردن مردم، آنان را فریب می دهد، در واقع با فلسفه رمضان و عید فطر مقابله و مبارزه کرده است. اگر این روز زمان جشن پاکیزگی و آزادگی است همه چیز آن باید در این راستا باشد و خطبه نماز آن نیز در مسیر آزادی و آزادگی و پاکیزگی انسان و جامعه باشد.
به هر حال عید فطر، عیدی و جشنی برای پاکیزگی و آزادگی انسان است و هر حرکتی و هر سخنی که با این امر نسازد خلاف فلسفه این روز است. این روز، روز حق گویی و حق پرستی و باطل ستیزی، که مقتضای آزادگی و پاکیزگی است، می باشد و مومنان نباید اجازه دهند که از آن نیز مانند امور دیگر دین استفاده ابزاری شود.
منبع: نگاشته ها/ عبدالرحیم سلیمانی اردستانی
کلمه: یک هلال دیگر و یک طلوع دیگر، بانگ پایان یک ماه بندگی و سر به سجده ی آسمان ساییدن است.
تولد یک ماه دیگر و پایان ماهی که دست ها بارها تا آبی آرام بلند روان شد تا آرامش و آزادی مردممان را طلب کند، در ماهی که زمین کشورمان لرزید اما مردمش دست در دست یکدیگر، بار دیگر زنجیره ی انسانی را ساختند و هم میهنان خود را تنها نگذاردند.
ده ها زندانی سیاسی و امنیتی به آغوش خانواده خود بازگشتند و ده ها زندانی سیاسی دیگر سر در آسمان و قدم محکم بر زمین همچنان ایستاده در مقابل ظلم، و قصه ی حصر و حبس همچنان آغازگر ربنای دعاهایمان.
کلمه عید سعید فطر به همه همراهان سبز، زندانیان سیاسی و یک یک مردم آزاده ی وطنمان تبریک می گوید و برای ایران عزیز روزهای بهتری آرزوهای می کند.
* * *
فراخوان پرداخت فطریه به مراجع مستقل و مردمی
مراجع تقلید: میتوان فطریه را برای کمک به زلزلهزدگان اختصاص داد
عبدالرحیم سلیمانی اردستانی
حکومتی که بخواهد راه حق و عدل را در پیش گیرد و در راه و روش رحمانی و انسانی و اخلاقی راه بپیماید، راه و مسیر برای او روشن است و از این جهت بهانه ای ندارد. هم تاریخ گذشتگان و حاکمان گذشته پیش روی او قرار دارد و هم تعالیم انبیا و بزرگان دین. این دو راه روشن و سر راست را پیش روی کسانی قرار می دهد که هدفشان از حکومت خدمتگزاری به انسان ها و کاستن درد و رنج آنان و پیشگیری از تضییع حقوق آنان است. حاکم پارسا می تواند برای ترسیم مسیر درست خود از دو میراث گرانبها بهره گیرد، یکی یافته های بشری و دیگری داده های وحیانی. هم عقول بشری به دستاوردهای گرانبهایی رسیده است و هم خداوند تعالی از طریق پیامبران خود راه را روشن کرده است. امام علی(ع) در پایان عهدنامه مالک اشتر به این نکته توجه می دهد و از او می خواهد که از این دو میراث گرانبها استفاده کند و در مسیر صحیح و درست حرکت کند. آن حضرت این نکته را تذکر می دهد که تنها مانع حرکت در این مسیر درست، هوای نفس است. در واقع راه و مسیر با توجه به آن دو میراث، روشن است؛ مهم این است که حاکم و حکومت در پی چه اهدافی باشد، که اگر اهدافش مقدس و خدایی و انسانی باشد، مسیر روشن را در پیش می گیرد و اگر اهدافش نفسانی و شیطانی باشد، راههای دیگری را می پیماید. امام(ع) می فرماید:
«ای مالک … بر تو لازم و واجب است که حکومت های دادگستر پیشین، سنت های با ارزش گذشتگان، روش های پسندیده رفتگان، آثار پیامبر خدا(ص) و واجباتی که در کتاب خدا آمده است را در نظر داشته باشی، و به آنچه شاهد بوده ای که ما انجام می داده ایم تو هم عمل کنی، و برای پیروی از فرامین این عهدنامه، که برای تو نوشته ام، و با آن حجت را بر تو تمام کرده ام تا در صورت سرکشی نفست عذری نزد من نداشته باشی، تلاش کنی. از خداوند بزرگ، با رحمت گسترده و قدرت برترش در انجام تمام خواسته ها، درخواست می کنم که من و تو را به انجام آنچه موجب رضایت و خشنودی اوست موفق گرداند تا نزد او و خلق او دارای عذری روشن باشیم و از ما نامی نیک در میان بندگان و آثاری زیبا در شهرها و تمام نمودن نعمت ها و ازدیاد کرامت ها و ارزش ها باقی بماند، و اینکه پایان عمر من و تو را به سعادت و شهادت ختم فرماید، که همانا ما به سوی او باز می گردیم. با درود بر پیامبر خدا و اهل بیت پاکیزه و پاک او، درودی فراوان؛ والسلام» (نهج البلاغه، نامه ۵۳، ش۱۵۲-۱۵۷).
از این توصیه آخر امام علی(ع) نکات مهمی قابل برداشت است:
۱-هدف حکومت پارسا کسب رضایت و خشنودی خداوند است که این خشنودی تنها در سایه خدمت به خلق خدا و رحمت به آنان تحقق می یابد. از دعایی که امام در آخر سخن کرده، به روشنی هدف حکومت حق و عدل روشن است. رضایت و خشنودی خدا به این است که انسان چنان وظیفه خود را انجام داده باشد که نزد خدا و خلق او عذر داشته باشد. حاکمی که وظیفه خود را انجام داده باشد از او نامی نیک در میان بندگان خدا باقی می ماند و آثاری از آبادانی و خدمات او در شهرها به یادگار می ماند. حاکم حق و عدل برای مردم رفاه و آسایش ایجاد می کند، اما این آسایش و رفاه همراه با پاسداشت کرامت و ارزشهای انسانی است. امام(ع) پس از بیان «تمام نمودن نعمت ها»، «ازدیاد کرامت ها» را بیان فرمود و این دلالت بر این نکته دارد که حکومت حتما باید در کنار ایجاد رفاه و آسایش به ارزش و کرامت انسانی توجه کند و گرنه انسان را از انسانیت به زیر کشیده و سپس رفاه او را فراهم کرده است. به هر حال وظیفه و هدف حاکم پارسا خدمتگزاری به انسان است و انسان از دو بعد مادی و معنوی تشکیل شده که تنها در صورتی به انسان خدمت شده که به کرامت انسانیش نیز توجه شود و الا به انسان خدمت نشده است.
۲-خدمتگزاری به خلق خدا در گرو اجرای عدالت در همه جنبه های زندگی و توجه به اخلاق و انسانیت است. و اخلاق و عدالت از اموری است که هم عقل و فطرت بشریت به آن توجه دارد و هم در وحی الهی بر آن تاکید شده است. خداوند تعالی در آیه ای از قرآن مجید هدف بعثت انبیا را این بیان می کند که مردم قسط و عدل را اجرا کنند (حدید/۲۵). اما سخن این است که آیا بشریت با عقل خود نیکویی اجرای عدالت را نمی یابد و نیز آیا عقل بشری نسبت به شناخت مصادیق این عدل ناتوان است؟ اگر اینگونه باشد وحی نیز نمی تواند مشکلی را حل کند، چرا که لازمه آن این می شود که آنچه را که خداوند نیکو بخواند نیکو باشد. این به معنای تعطیلی عقل و خرد و سقوط انسانیت انسان و از دست رفتن هویت اوست.
از آیات قرآنی بر می آید که انسان با عقل و فطرت خود اعمال نیکو و شایسته و نیز اعمال ناشایست و نکوهیده را می شناسد: «سوگند به نفس و آن کسی که آن را درست کرد، سپس پلیدکاری و پرهیزگاری اش را به آن الهام کرد» (شمس/۷-۸). و در آیه ای دیگر آمده است: «ما انسان را از نطفه ای آمیخته آفریدیم تا او را بیازماییم و وی را شنوا و بینا گردانیدیم. ما راه را بدو نمودیم؛ یا سپاسگزار خواهد بود یا ناسپاسگزار»(انسان.۲-۳). وقتی سخن این است که انسان، یعنی همه انسان ها هدایت شده اند پس باید مقصود هدایت عقلی و فطری باشد، چرا که هدایت وحیانی ممکن است به فردی نرسیده باشد.
پس عقل و فطرت بشر قادر به درک عدالت و اخلاق می باشد و به همین جهت آیات قرآنی می فرماید که پیامبر آمده است که یادآوری کند(غاشیه/۲۶) و قرآن مجید کتاب یادآوری است (ص/۸۷) و امام علی(ع) می فرماید: «خداوند رسولان خود را بر انگیخت و پیامبرانش را پی در پی به سوی مردم فرستاد تا از آنان بخواهند که عهد فطرت الهی را ادا نمایند و نعمت های فراموش شده خدا را به یادشان آورند و با ابلاغ پیام الهی حجت را بر آنان تمام کنند، و گنجینه های عقول آنان را بر انگیزانند» (نهج البلاغه، خ۱).
از این آیات و نیز سخن امام علی و دیگر آیات و روایات همنوایی وحی و عقل و فطرت استفاده می شود. بنابراین حاکم حق و عدل دو چراغ در اختیار دارد که راه را بر او می نمایانند. یکی عقل و فطرت بشری و دیگری وحی الهی. این دو هیچ ضدیتی با هم ندارند و اگر به ظاهر در جایی با هم ناسازگار باشند، یکی درست درک نشده است. اگر در جایی عقل قطعی حکمی کرد، سخن وحی نمی تواند مخالف آن باشد، و اگر به ظاهر ناسازگاری باشد معلوم می شود حکم وحی درست فهمیده نشده یا درست به دست ما نرسیده است.
۳-حاکم باید هم قرآن و سیره پیامبر را در نظر داشته باشد و هم روش حاکمان عدل گذشته و نیز دستاوردهای عقل بشری را. در میان انسان ها و حکومت های گذشته حاکمانی بوده اند که درست عمل کرده اند. حاکم پارسا باید عمل آنان را در نظر داشته باشد. همچنین دستاوردهای عقل بشری بسیار ارزشمند است و اصولا با وحی ناسازگاری ندارد. در روزگار ما، نظام حقوق بشر جدید و اعلامیه جهانی حقوق بشر و متعلقات آن، دستاوردهای مهم عقل بشری هستند و نباید آنها را بی ارزش شمرد. روح این اعلامیه و متعلقات آن عدالت خواهی است و این روح با هدف اصلی بعثت انبیا، که اجرای عدالت توسط مردم بوده است، سازگار است و ضدیتی ندارد، و بلکه هماهنگی دارد. هر چند در جزئیاتی سخنان این اعلامیه با ظاهر شرع ناسازگار می نماید، اما روح آن و کلیات آن با پیام دین که عدالت است سازگاری دارد. پس عالمان دین به جای رد کردن این دستاورد بشری باید با بشریت به گفت و گو بنشینند و این اعلامیه را دستاورد عقل و فطرت بشری تلقی کنند و به آن احترام بگذارند. برخورد آنان باید مانند شهید مطهری باشد که درباره دستاورد های جدید غرب درباره حقوق بشر می گوید:
«در دنیای غرب از قرن هفدهم به بعد، پا به پای نهضت های علمی و فلسفی، نهضتی در زمینه مسائل اجتماعی و به نام “حقوق بشر” صورت گرفت. نویسندگان و متفکران قرن هفدهم و هجدهم افکار خویش را درباره حقوق طبیعی و فطری و غیر قابل سلب بشر با پشتکار قابل تحسینی در میان مردم پخش کردند. ژان ژاک روسو و ولتر و منتسکیو از این گروه نویسندگان و متفکرانند. این گروه حق عظیمی بر جامعه بشریت دارند، شاید بتوان ادعا کرد که حق اینها بر جامعه بشریت از حق مکتشفان و مخترعان بزرگ کمتر نیست. اصل اساسی مورد توجه این گروه این نکته بود که انسان بالفطره و به فرمان خلقت و طبیعت، واجد یک سلسله حقوق و آزادی هاست. این حقوق و آزادی ها را هیچ فرد یا گروه به هیچ عنوان و با هیچ نام نمی توانند از فرد یا قومی سلب کنند، حتی خود صاحب حق نمی تواند به میل و اراده خود آنها را به غیر منتقل نماید و خود را از اینها عریان و منسلخ سازد و همه مردم، اعم از حاکم و محکوم، سفید و سیاه، ثروتمند و مستمند، در این حقوق و آزادی ها با یکدیگر متساوی و برابرند (مطهری، مرتضی، نظام حقوق زن در اسلام، ص۶).
به هر حال امام علی(ع) به مالک اشتر می فرماید که باید قرآن مجید و سیره پیامبر و روش حاکمان عدل گذشته و نیز روش و سیره ارزشمند گذشتگان را در نظر داشته باشد و از آنها استفاده کند. این راه روشنی است و تنها هوای نفس مانع پیمودن این راه روشن است.
فهرست کامل عناوین و لینک های همه قسمت های این سلسله یادداشت:
۱/ وظایف اصلی حکومت
۲/ سیاست نفس قبل از سیاست مردم
۳/ حکومت صالح به مرام است، نه به نام
۴/ توجه به حقوق ملت
۵/ عفو و رحمت، تکلیفی الهی
۶/ استبداد، نابود کننده دین و حکومت
۷/ ستمگری سرنگونی حکومت را تسریع می کند
۸/ اعتدال، عدالت و رضایت مردم سه اصل سیاستگذاری
۹/ حکومت حق عیبجو نیست، بلکه خطاپوش است
۱۰/ پرهیز از آوردن نااهلان در حلقه مشاوران
۱۱/ طرد مداحان و جذب حق گویان
۱۲/ جلب اعتماد مردم با پایبندی به اصول اخلاقی و انسانی
۱۳/ استفاده از دستاوردهای پیشینیان و بشریت
۱۴/ توجه به نظر کارشناسان در همه زمینه ها
۱۵/ توجه به همه اصناف و پرهیز از توجه ویژه به یک صنف
۱۶/ سلامت نظام در گرو سلامت دستگاه قضا
۱۷/ ضوابط و نه روابط
۱۸/ رونق و آبادانی اصلی زیربنایی
۱۹/ پرهیز از ظاهرسازان ریاکار
۲۰/ تامین اولیات زندگی، حق همه مردم است و تکلیف حکومت
۲۱/ توجه به نظم و قانون
۲۲/ پرهیز از سخت گیری در دین
۲۳/ مراوده با مردم برای شناخت حقایق و رسیدگی به مشکلات آنان
۲۴/ رعایت برابری همه مردم و پرهیز از تبعیض
۲۵/ صلح طلبی و نه جنگ افروزی
۲۶/ پایبندی به عهد و پیمان
۲۷/ خون ناحق، حکومت را سرنگون می کند
۲۸/ خدمتگزاری صادقانه و مخلصانه
۲۹/ اداره کشور با تدبیر و سیاست
۳۰/ حرکت در شاهراه روشن وحی و عقل
بهزاد عرب گل، از دستگیر شدگان عاشورای ۱۳۸۸ ، در پی احضار به دادستانی شهید مقدس اوین، مطلع شد که حکم ۴ سال زندانش قطعی شده و تا ۱۵ شهریور ماه فرصت دارد خود را به زندان اوین معرفی کند.
به گزارش ندای سبز آزادی بهزاد عربگل از بازداشت شدگان مربوط به عاشورا ، از سوی قاضی صلواتی در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ۶ سال حبس تعزیری در مرحله بدوی محکوم شده بود.
اگرچه اداره آگاهی ناجا در چهره نگاری های انجام شده، تصویر منسوب به عرب گل را تایید نکرده و همچنین او اعتراف مکتوبی نداشت، اما قاضی صلواتی وی را در دادگاه بدوی به ۶ سال حبس تعزیری محکوم کرد.
عربگل پیش از این بیش از ۶ ماه در بازداشت به سر برده که بیش از ۵۰ روز آن در سلول انفرادی بود. وی کارگر ساختمانی، متاهل و دارای دو فرزند خردسال ۲٫۵ ساله و ۵ ساله دختر و پسر است.
آخر هفته ای که سپری شد یک تداخل بزرگ رخ داد و آن هم چیزی نبود جز حضور دو گروه از اهالی سینمای این مملکت در دو نقطه مختلف از مملکت با دو هدف کاملاً متفاوت که عیار هریک را مشخص می سازد؛ گروهی به دیدار مرادشان رفتند تا نداشته هایشان را طلب کنند و گروهی با همه داشته هایشان به دیداری طولانی تر رفتند تا مراد دیگرانی که از زیر خروارها خاک جان به در برده اند را برآورده سازند و نشان دهند چیزی بیش از بازی در وجودشان نهفته است و قلب و دلشان برای هموطنانشان می تپد اما بازنده حقیقی کدام گروه بودند؟!
به گزارش بازتاب، پنجشنبه و جمعه روز انتخاب بود؛ می توان راهی افطار آقای احمدی نژاد شد و از آقای دکتر طلب مسکن و بیمه و کمک بلاعوض کرد یا می توان به سمت سینما آزادی رفت و در کنار دیگر هنرمندان برای مردم زلزله زده آذربایجان کمک جمع کرد. پای انتخاب سهل و ممتنعی در میان بود و در این میان قابل پیش بینی بود که کدامیک راه پاستور را در پیش می گیرند و کدامیک به نبش وزرا می روند و در نهایت نیز چنین شد که انتظار می رفت و وزن هر گروه نشان می داد جایگاه هنرمند واقعی در این بزنگاه کجا بود.
در غروبی که برخی از اهالی متوسط سینما به اسم جامعه سینمای کشور با رئیس دولت دهم دیدار کرده و افطار را صرف نمودند و از بیمه، بازنشستگی، مسکن و مالیات شان سخن به میان آوردند، بلندقامتان و چهره های اثرگذار سینمای مملکت مان راهی سینما آزادی شدند، پشت میز نشستند، بابت دریافت کمک های نقدی به شهروندان با امضایشان رسید و گل سرخ دادند و در حد توانشان برای کمک به مردم شمال غرب کشور مددرسانی نمودند.
در این سو پرویز پرستویی، رضا کیانیان، مسعود رایگان، حبیب رضایی، مانی حقیقی، نگار جواهریان، صابر ابر، رضا عطاران، حامد بهداد، کمال تبریزی، باران کوثری، رضا میرکریمی، پوران درخشنده، مهدی عسگرپور، فرهاد توحیدی، طناز طباطبایی، فاطمه معتمدآریا، جعفر پناهی، همایون اسعدیان، منوچهر محمدی و… بودند که بر دست مردمی که برای کمک راهی درب آزادی شده بودند بوسه می زدند، گل می دادند، عکس یادگاری می گرفتند و با دست خط هایشان رسیدهایی به یادگاری مطابق با رقم کمک ها می دادند و لحظات ارزشمندی را در تاریخ ثبت می کردند.
در آن سو احمد نجفی، حبیبالله کاسهساز، محسن علیاکبری، محمدحسین فرحبخش، عبدالله علیخانی، مهران رجبی، نسرین مقانلو، روناک یونسی، حسین محباهری، رضا ایرانمنش، مسعود اطیابی، محمد خزاعی، عباس بابویهی، مرتضی شایسته، میلاد کیمرام، جهانبخش سلطانی، جعفر دهقان، جهانگیر الماسی، سیروس مقدم، سیدضیاء هاشمی، امین حیایی، کامران قدکچیان، مجیدحاجیزاده، بهنوش بختیاری، مسعود دهنمکی، داریوش اسدزاده، پروانه معصومی، مجید مشیری، محمود فلاح، صبا کمالی، رز رضوی، الناز شاکردوست، نیوشا ضیغمی، ماهچهره خلیلی، سید جمال ساداتیان، حبیب کاوش بودند که به دیدار رئیس دولت رفته بودند تا درخواست هایشان را در میان بگذارند و از مسکن و بیمه و نظایر اینها سخن به میان آورند.
انتظارات کاملاً برآورده شد؛ نه پرستویی و کیانیان و نصیریان و انتظامی و تبریزی و جواهریان به میهمانی رفتند که دوستان دل در گرو دولت رفته بودند و نه شاکردوست و ضیغمی و حیایی و ده نمکی و فرح بخش به مهمانی هنرمندان با زلزله زدگان رفتند و روز خوبی بود برای هویدا شدن چهره هنرمندان واقعی. از میهمانی با آقای رئیس که پشت درهای بسته برگزار شد تاکنون یک تصویر نیز منتشر نشده اما از مهمانی دوم تصاویر متعددی منتشر شده که سند افتخار این گروه خواهد بود و مردم بی شک فراموش نخواهند کرد این هنرمندان را که در این مقطع حساس فراموش شان نکردند و اعتبار و محبوبیت شان را در کف دست گذاشته و برایشان آستین بالا زدند.
در روزگاری که ده نمکی و کاسه ساز با شاکردوست و ضغیمی محشور شده و با بهنوش بختیاری و روناک یونسی جامعه هنری کشور را تشکیل می دهند، بزرگ ترین هنر ایستادن در سر در سینما آزادی و جمع آوری کمک برای مردم آواره آذربایجان است؛ آخر هفته ای که سپری شده مردم این دیار هنرمندان واقعی نو بی هنران مدعی را دیدند و همیشه به خاطر خواهند سپرد چه کسانی پر کردن سفره نیازمندان را به نشستن بر سر خان صاحب قدرت فعلی ترجیح دادند.
مصطفی سبطی فعال سیاسی و عضو و رییس شورای مرکزی جبهه مشارکت استان گلستان ممنوع الخروج شد.
بر اساس گزارش رسیده به کلمه، دکتر مصطفی سبطی عضو و رئیس شورای مرکزی جبهه مشارکت استان گلستان امروز در هنگام خروج از کشور به قصد سفر تفریحی، با حکم ممنوع الخروجی خود مواجه شد و از سفر باز ماند.
مصطفی سبطی، جانباز انقلاب و رییس جبهه مشارکت ایران اسلامی در استان گلستان که امروز به همراه خانواده خود قصد خروج از کشوربرای سفر تفریحی را داشته است با حکم ممنوع الخروجی خود از سوی ماموران امنیتی فرودگاه امام خمینی مواجه شد و به صورت ناگهانی و بدون اطلاع قبلی از سفر خود باز ماند.
این حکم پیش از این به اطلاع وی نرسیده بود و همین امر باعث شده تمامی هزینهها و برنامه ریزیهای وی در مورد سفر با مشکل مواجه شود.
پیش از این نیز دوماه قبل وی برای ادای برخی توضیحات در مورد فعالیتهای جبهه مشارکت و بیانیهها و موضع گیریهای این حزب به دادسرای زندان اوین احضار شده بود.
دکترسبطی، مدیرمسوول هفته نامه اصلاح طلب “گرگان امروز” در استان گلستان بوده است که پیشترتوقیف شده است.
مصطفی سبطی، در انتخابات دور سوم شوراها نیز با رای مردم به عضویت علی البدل شورای شهر گرگان انتخاب شده بود که با خروج اعضای اصلی باید به عضویت اصلی این شورا در میآمد اما با مخالفت نهادهای امنیتی و فرمانداری گرگان از این عضویت بازداشته شد اما با شکایت وی به دیوان عدالت اداری و پیگیریهای انجام شده سرانجام دیوان رای به عضویت وی در شورا داد و در سال گذشته وی موفق شد به جمع اعضای اصلی شورای شهر گرگان بپیوندد.
جالب توجه آنکه همسر وی، عاطفه پهلوان، که از فعالین مدنی-سیاسی استان گلستان است ۳ سال پیش با اتفاق مشابه مواجه شده بود. وی نیز که قصد خروج از کشور جهت سفر تفریحی با خانواده خود را داشت، با حکم ممنوع الخروجی در فرودگاه امام خمینی مواجه شد و هزینههای سفر وی نیز از بین رفت. پهلوان، از اعضای تشکلهای مدنی در استان گلستان است که پیش از این مشاور استاندار در دوران اصلاحات و رییس مرکز پژوهشهای استانداری گلستان بوده است.
سینمای ایران که مدت هاست به لطف سوء مدیریت ها و ایجاد محدودیت های وزارت ارشاد دولت احمدی نژاد در وضعیت بحران قرار گرفته و نتیجتا مردم هم با گیشه های آن قهر کرده اند، ظاهرا تقدیرش این است که با حضور یک مجموعه عروسک محبوب از وضعیت بحران خارج شود.
به گزارش کلمه، کلاه قرمزی که به همراه پسرخاله و پسرعمه اش توانسته بود در ایام نوروز دو سال اخیر مردم قهرکرده را به طور موقت با سیما آشتی دهد و پای تلویزیون بنشاند، حالا ظاهرا می خواهد به جبران بخش کوچکی از تبعات عملکرد هفت ساله دولت در حوزه سینما بپردازد و هنر هفتم را، ولو برای چند هفته، از رکود تلخی که به آن دچار شده خارج کند.
اکران فیلم سینمایی جدید ایرج طهماسب با عنوان «کلاه قرمزی و بچه ننه» از روز ۲۶ مرداد در تهران آغاز شد و در دو روز گذشته، رکورد کم سابقه ۱۰۲ میلیون تومانی را از خود به جا گذاشت. این در حالی است که حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی همچنان از اکران این فیلم در سینماهای خود (پردیس آزادی، پردیس ملت، تماشا، رازی و … ) خودداری می کند، چون آن را «فیلم ارزشی» نمی داند!
فیلم کلاه قرمزی در حالی به تنهایی در دو روز و صرفا در سینماهای فرهنگ، قدس، شکوفه، زندگی، ماندانا، جوان، عصر جدید و فلسطین ۱۰۲ میلیون تومان فروخته است که از بین ۲۳ فیلمی که تا پایان تیر در تهران اکران شدهاند، مجموع فروش ۸ فیلم زیر ۱۰۰میلیون تومان بوده و ۵ فیلم هم زیر ۲۰۰ میلیون تومان فروختهاند.
قرار است از امروز شنبه در تهران سینماهای جی، ناهید، پارس، کارون و موزه سینما هم به جمع سینماهایی که فیلم «کلاه قرمزی و بچه ننه» را نمایش میدهند اضافه شوند و در اکثر شهرستان ها نیز قرار است از فردا ۲۹ مرداد اکران این فیلم آغاز شود.
از ابتدای سال جاری تا امروز، تنها سه فیلم «قلادههای طلا» به کارگردانی ابوالقاسم طالبی که از حمایت شدید دولتی برخوردار بود، «گشت ارشاد» به کارگردانی سعید سهیلی که رویکردی طنزآمیز به عملکرد نیروی انتظامی داشت و «خوابم میآد» که اولین تجربه کارگردانی رضا عطاران بود، موفق شدند بیشتر از یک میلیارد تومان در تهران فروش داشته باشند.
کارشناسان پیش بینی کرده اند که حتی اگر سازمان تبلیغات اسلامی همچنان بر موضع خود در اکران نکردن این فیلم اصرار بورزد، اگر کارشکنی دیگری صورت نگیرد، «کلاه قرمزی و بچه ننه» پرفروش ترین فیلم سینمایی امسال باشد.
از بازیگران این فیلم می توان به حمید جبلی، ایرج طهماسب، خسرو احمدی، مهدی باطبی، عیسی یوسفی پور، بهادر مالکی، بنفشه صمدی، پوپک مظفری، داوود دلقندی، سورن مناچکیان، پویان طباطبایی، محمد بحرانی، قاسم قباخلو و بهرام بهنوید اشاره کرد و صداپیشگان عروسک های آن نیز حمید جبلی، محمدرضا هدایتی، بنفشه صمدی، بهادر مالکی و محمد بحرانی هستند.
علاوه بر «کلاه قرمزی و بچه ننه»، در حال حاضر فیلم های «بیخداحافظی» به کارگردانی احمد امینی که به زندگی رضا صادقی خواننده پاپ میپردازد و «ضدگلوله» به کارگردانی مصطفی کیائی و بازیگری مهدی هاشمی نیز از روز ۲۶ مرداد اکران شده اند که در دو روز گذشته به ترتیب ۲۰ و ۱۰ میلیون تومان فروخته اند.
محمدرضا شجریان، استاد بزرگ موسیقی ایران، در پیامی برای زلزله آذربایجان، نوشت: دست خالیِ آن مردمانی را می بوسم که با همت خودیاری به سراغ هموطنان می روند و آنان را تنها نمی گذارند.
این هنرمند سبز همچنین یادآور شد: آن عزبزان دیگر به ما بر نمی گردند اما باید به سراغ داغدیدگان بلازده برویم، با آنان همدردی کرده و زندگی آینده شان را دوباره سازی کنیم.
متن پیام شجریان که در سایت «دل آواز» منتشر شده، بدین شرح است:
آذرآبادگان، آن قلب همیشه تپنده ایران در سرشت گیتی گرفتار شد و فاجعه ای انسانی به بار آمد.
آن عزبزان دیگر به ما بر نمی گردند اما باید به سراغ داغدیدگان بلازده برویم، با آنان همدردی کرده و زندگی آینده شان را دوباره سازی کنیم.
از این دوردست کاری شایان و درخور شأن آن مردم پیشتاز بر جانفشانی های میهنی، در حال حاضر از من برنیامد جز غم و ماتمی که بر دیگر ماتمهایم افزود.
دست خالیِ آن مردمانی را می بوسم که با همت خودیاری به سراغ هموطنان می روند و آنان را تنها نمی گذارند.
بلا دور ، تنتان سالم و دلتان همیشه بی غم باد
محمدرضا شجریان
عبدالرحیم سلیمانی اردستانی
اداره یک کشور و یک ملت علاوه بر علم و دانش و علاوه بر نیت پاک و درست به امر دیگری نیاز دارد که سیاست و تدبیر خوانده می شود. این سیاست و تدبیر با دانش و علم سیاست متفاوت است و ممکن است کسی بالاترین درجه تحصیل در این رشته را داشته باشد، اما مدبر نباشد و در واقع سیاست دانی به عنوان یک رشته تحصیلی غیر از سیاست مداری است. تدبیر و سیاست بیش از اینکه یک علم باشد یک روحیه و خلق است که در هنگام عمل به کار می آید. به هر حال اداره یک کشور به صورتی درست انجام نمی گیرد مگر اینکه دولتمردان آن مدیر و مدبر و سیاستمدار باشند.
امام علی(ع) می فرماید: «سوء تدبیر، موجب ویرانی است» و میفرماید: «حسن تدبیر و پرهیز از حیف و میل، از حسن سیاست است» و می فرماید: « آفت زمامداران، ناتوانی در سیاست است» و می فرماید: «حسن سیاست، موجب پایندگی ریاست است» و می فرماید: «حسن سیاست، مایه استواری مردم است» و می فرماید: «سبب زوال حکومت ها سوء تدبیر بوده است» و می فرماید: «اندک همرا ه با تدبیر پایدارتر از زیاد همراه با تبذیر است» و میفرماید: «علت نابودی، تدبیر نامناسب و بد است» و می فرماید: «پایداری زندگی مطلوب به اندازه گیری صحیح است و ملاک پایداری تدبیر نیکو است» (غرر الحکم، ح۵۵۷۱ و ۴۸۳۱ و ۳۹۳۱ و ۴۸۲۰ و ۴۸۱۸ و ۸۰۹۶ و ۸۰۷۹ و ۸۰۸۸ و ۸۰۸۴).
سیاست و تدبیر به معنای تصمیم درست و به جا و مناسب در هر لحظه و برنامه ریزی دقیق برای اداره کشور است. بدون برنامه ریزی و سیاستگزاری درست و تصمیم های لحظه ای و بدون فکر تنها سرمایه ها و امکانات نابود می شود. اینکه دولتی آمار بدهد که در یک جلسه سه ساعته چند صد طرح به تصویب رسیده، که برای هر مصوبه یکی دو دقیقه بیشتر وقت نبوده، حاکی از کار آمدی یک دولت نیست. حتی اگر گفته شود قبل از آن جلسه هر یک از طرح ها کارشناسی شده و تنها در آن جلسه تصویب نهایی شده، باز توجیه مناسبی نیست و حتی قرائت یک طرح و فکر درباره آن بیش از این مقدار وقت و تامل می خواهد.
وقتی این افتخار دولتی می شود که آمار مصوبات جلساتش را بالا ببرد و به رقم دهها و صدها برساند، باید منتظر این بود که حتی اگر این دولت یک بودجه افسانه ای در دست داشته باشد، همه را بر باد دهد و فقر و بدبختی و بیکاری و … را برای ملت خود به ارمغان آورد. پیامبر خدا(ص) می فرماید: «آرامش از صفات خداست و شتابزدگی از صفات شیطان» (المحاسن، ج۱، ص۳۴۰) و امام علی(ع) می فرماید: «با شتابزدگی لغزش ها زیاد می شود» (غرر الحکم، ح۹۴۷۰) و امام صادق(ع) می فرماید: «آرامش و درنگ، سلامت از خطا و لغزش را در پی دارد و شتابزدگی پشیمانی را» (الخصال، ج۲، ص۱۴۲).
امام علی(ع) در فرازی از عهدنامه مالک اشتر مصادیقی از سیاست و تدبیر را بیان می فرماید:
«ای مالک … مبادا در کاری که وقت آن فرا نرسیده شتاب کنی، یا در کاری که وقت آن رسیده سستی ورزی و یا در چیزی که هنوز روشن نیست لجاجت و اصرار ورزی و یا در امری که واضح و آشکار است کوتاهی کنی! هر چیزی را سر جای خود قرار بده و هر کاری را در زمان مناسب آن به انجام برسان … باد غرورت، جوشش خشمت، تجاوز دستت و تندی زبانت را در اختیار خود بگیر و کنترل کن و با پرهیز از شتابزدگی و با فروخوردن خشم، خود را آرامش ده تا خشم فرو نشیند و اختیار نفس در دست تو قرار گیرد. و تو بر نفس مسلط نخواهی شد مگر اینکه بسیار به یاد قیامت و بازگشت به سوی خدا باشی» (نهج البلاغه، نامه ۵۳، ش۱۴۸ و ۱۵۰-۱۵۱).
حکومت و دولتی موفق و کارآمد نیست که تعداد مصوبات جلساتش یا تعداد مسافرت های داخلی و خارجی اش زیاد باشد. دولتی موفق نیست که مدعی شود چند ساعت در شبانه روز می دود و رئیس آن در امور جزئی دخالت می کند و … اینها همان شتاب و عجله ای است که با درنگ و تامل و تفکر ناسازگار است. کارهای مهم مملکت بیش از اینکه به دویدن و شتابزدگی نیاز داشته باشند، به تامل و تفکر و کارشناسی نیاز دارند تا سرمایه های کشور به هدر نرود. قدرت و توانایی بیش از اینکه با به کارگیری دست و بازو و زبان و … حاصل آید با به کارگیری عقل و خرد به دست می آید. امام علی(ع) می فرماید: «بهترین توانگری، خردورزی است» (نهج البلاغه، حکمت ۳۸) و می فرماید: «قدرت و کارایی دلیل و برهان، بسیار بیشتر از قدرت و کارایی زور است» (غرر الحکم، ح۷۸۶۹).
حکومت و دولتی موفق و کارآمد است که اهل برنامه و کارشناسی باشد. چنین دولتی هر کاری را به موقع خود و پس از تامل و تدبر کافی انجام می دهد. حکومتی که پیش از تامل و مطالعه درباره حوادث موضع گیری می کند و هنوز ساعتی از حادثه ای نگذشته که درباره آن اظهار نظر، و به صورتی دقیق عوامل آن را معرفی می کند، تدبیر ندارد و کارهایش را از روی سیاست پیش نمی برد. دولتی که با شتاب و عجله هر بحران یا مشکلی را به دولت های خارجی یا منتقدان و مخالفان داخلی نسبت می دهد و حاضر نیست بپذیرد که ممکن است در جایی سیاست او خطا و غلط بوده، چنین دولتی به فرموده امام علی(ع) باد غرور دارد و اگر بخواهد مملکت را درست اداره کند و سیاست درستی در پیش بگیرد باید ابتدا فکری به حال باد غرور و کبر و نخوت خود کند.
حکومتی که حاکمان آن به اندک چیزی چنان خشمگین می شوند که کنترل خود را از دست می دهند و الفاظی را در رابطه به منتقدان و مخالفان خود و نیز زمامداران و دولت های کشورهای خارجی به کار می برند، که نه تنها در عرف دیپلماتیک معمول نیست، بلکه از عرف مردم معمولی پایین تر است، چگونه می توانند برای یک کشور در دنیای امروز سیاستگزاری کنند؟ کسی که هیچ کنترلی بر زبان خود ندارد و از الفاظی برای منتقدان خود استفاده می کند که عرف جامعه آن را بدترین توهین حساب می کند، چنین انسانی بر خود مسلط نیست و نه تنها از اخلاق دینی و انسانی بهره ندارد، بلکه از عدالت بی بهره است، چگونه صلاحیت تدبیر و اداره جامعه را دارد؟
به هر حال امام علی(ع) می فرماید امور با فکر و اندیشه و با پرهیز از شتاب و عجله و با تسلط بر خویشتن انجام می شود. تسلط بر خویشتن می طلبد که به امور پرهیزگارانه و پارسایانه نظر شود و نه اینکه به مخالف هر چه خواستی بگویی و از موافق، حتی اگر جرم و خیانت او اثبات شده باشد، دفاع کنی. امام(ع) فرمود چیزی را که روشن نیست درباره آن لب فرو بند و چیزی را که روشن است درباره آن اقدام کن. اما گویا برخی از حکومت ها و نظام ها درست عکس این را عمل می کنند و نسبت دادن اموری را که هرگز روشن نیست و بلکه خلاف آن روشن است، به مخالفان و منتقدان جایز و روا می دانند و از سوی دیگر پیگیری و سخن گفتن درباره خیانت های آشکار و روشن موافقان و طرفداران خود را جرم به حساب می آوردند.
از سخن امام(ع) بر می آید که حکومت و نظام باید برای همه چیز برنامه داشته باشد و مشکلات مردم در یک نظام کارآمد به صورتی خودکار انجام پذیرد. اما پرسش مهمی که اینجا مطرح می شود این است که دولتی که افتخارش این است که روزانه بیش از سی هزار نامه از مشکلات مردم دریافت می کند چه اندازه کارآمد است؟ آیا چنین دولتی را نباید به طور کامل ناتوان و ناکارآمد به حساب آورد. به گفته مسئول یک دولت روزانه بیش از سی هزار نفر از انجام مشکلات خود در چارچوب رایج اداری کشور مایوس می شوند و به دولت نامه می نویسند. آیا این یک فاجعه است یا یک افتخار؟!
بسیاری از کشورهای اسلامی فردا را عید سعید فطر اعلام کردند. اما برخی از کشورها نیز روز دوشنبه را عید اعلام کرده اند. در معدودی از کشورهای از جمله عراق و ایران نیز هنوز مشخص نیست که عید روز یکشنبه است یا دوشنبه.
به گزارش کلمه به نقل از منابع خبری، تاکنون در مصر، عربستان، اردن، قطر، کویت، بحرین، یمن، ترکیه، لبنان، امارات، سودان و تونس فردا یکشنبه نخستین روز ماه شوال و عید فطر اعلام شده است. در میان کشورهایی که افق نسبتا برابر یا جلوتری از ایران دارند نیز در عمان، تاجیکستان و روسیه فردا یکشنبه عید فطر اعلام شده است.
در عراق هم دفاتر آیت الله خویی و آیت الله حکیم گفته اند به احتمال زیاد یکشنبه عید خواهد بود، اما دفتر آیت الله سیستانی اعلام کرده که احتمالا هلال ماه یکشنبه شب رویت شود و در نتیجه روز دوشنبه عید فطر باشد.
در ایران هم اظهارات مختلفی از سوی کمیته های استهلال وابسته به دفتر رهبری مطرح شده که اکثر آنها به اعلام روز دوشنبه به عنوان عید گرایش دارند و احتمال رویت هلال در غروب امروز شنبه را کم می دانند. از سوی مراجع تقلید نیز هنوز چیزی در این باره اعلام نشده است.
(وَ یُؤْثِرُونَ عَلى أَنْفُسِهِم وَلو کان بِهم خَصاصَةٌ)،[۱] «و هر چند در خودشان احتیاجی مبرم باشد، آنها را بر خودشان مقدم میدارند» میگوید: اگرچه انسان به چیزی احتیاج دارد، اما دیگرى را برخود مقدم بدارد، این ایثار است. در تاریخ مسلمین هم نقل شده در جبههها افرادى تشنه میشدند و دیگرى را بر خود مقدم میداشتند. در غزوه تبوک است که چند نفر از مسلمانها تشنه بودند یکى آب آورد براى آن مجروحى که افتاده بود و لحظات آخرش بوده، گفت: بده به دیگرى او از من تشنهتر است، او هم گفت: بده به دیگرى او از من تشنهتر است. تا به نفر آخر رسید. برگشت و متوجه شد، همهی اینها شهید شده بودند.[۲] این ایثار در جبهه هاى جنگ در تاریخ اسلام نقل شده و این اکمل مصادیق ایثار است.
صاحب مستند،[۳] مرحوم نراقى(قدس سره) میگوید: اطلاق موثقهی سکونى که میگوید: « مَن سَمع رجلاً یُنادی یا لَلمسلمین فَلم یُجبه فلیس بِمُسلِم»[۴] هم جزء ادله ایثار است این را اقتضاء میکند. لکن لایخفى که ادله ایثار، ایثار بر خود را تجویز میکند. اما اگر ایثار من، باعث زحمت و رنج دیگران است، ایثار دیگران است و آیه شریفه آن را تجویز نمیکند. آیه شریفه میگوید: «آنهایى که دیگران را بر خود مقدم میدارند»، نه دیگران را بر دیگران مقدم میدارند. مثلاً اگر زن و بچهام به من وابسته هستند، اگر من بیایم ایثار کنم نخورم و بدهم به دیگرى، نتیجتاً زن و بچه من در زحمت و کلفت قرار میگیرند، این ایثار نیست، ایثار در آیه: ( یُؤْثِرُونَ عَلى اَنْفُسِهِم) اینجا را شامل نمیشود براى اینکه: «اَثر عَلى نفسِه وَ زاحَم غیره»! آیه فقط ایثار بر نفس را مستحب میکند. برای همین در روایات دارد اگر یک کسى درهمى را خرج توسعه عیالش کند، این ظاهراً از آزاد کردن بندهاى در راه خدا محبوبتر است، یا بهترین صدقهها این است آدم زن و بچه خودش را در رفاه قرار بدهد. یا آنجایى که مردی شش غلام داشت و هنگام مرگ همه را آزاد کرد. بعد آمدند خدمت رسول الله(ص) یا رسول الله! کمک کن! و سفره گدایى را نزد ایشان پهن کردند که این بندهی خدا چند تا دختر دارد که درماندهاند، و چیزى ندارند. پیغمبر(ص) فرمود: چه شدند آن شش غلامی که داشت؟! شش تا غلام سرمایه کمى نبوده! عرض کردند: همه را در راه خدا آزاد کرد. نقل شده پیغمبر(ص) فرمود: من اگر قبلاً متوجه شده بودم نمیگذاشتم او را در گورستان مسلمین دفن کنند. بعد علت آورده فرمود: به خاطر اینکه این بندهها را آزاد کرده و بچههاى خودش را سربار دیگران و سائل به کف قرار داده که: «یَتَکَفَفُونَ النّاس»، اینها از مردم گدایی کرده و چیزى میخواهند.[۵]
——————————————————————————–
[۱] الحشر (۵۹)، ۹
[۲]. « قال حذیفة العدوی: انطلقت یوم الیوموک اطلب ابن عم لی ـ و معنی شیٌ من الماءِ ـ و انا قول: ان کان به رمقٌ سقیته. فاذا انا به، فقلت له: اسفیک؟ فاشار برأسه أن نعم فاذا برجل یقول آه آه! فاشار ابن عمی أن انطلق الیه، فاذا هو هشام بن العاص، فقلتُ: أسقیک؟ فاشار أن نعم. فسمع آخرٌ یقول: آه آه! فاشار هشام ان انطلق الیه فجئتُهُ فاذا هو قدمات. فرجعتُ الی هشام فاذ هو مات فرجعت الی ابن عمی فاذا هو قد مالت» اشاره استاد به ماجرایی است که راوی آن را حذیفة العدوی است که میگوید: «روز یرموک [به جنگ تبوک یرموک هم گفته میشد] و به دنبال پسر عمویم که زخمی بود میگشتم و همراهم مقدار کمی آب بود و میگفتم اگر رمقی دارد سیرابش کنم. وقتی بالای سر بدنش رسیدم سؤال کردم آیا آبت دهم؟ با سرش اشاره کرد بلی! در همین هنگام مرد دیگری میگفت: آه آه! پسر عمویم گفت: سراغ او برو و اول او را سیراب کن! سراغ آن مرد رفتم دیدم او هشام بن عاص است. از وی پرسیدم آبت دهم با سرش اشاره کرد بلی! در همین هنگام صدای دیگری رسید که مرد دیگری میگفت: آه آه! هشام اشاره کرد: اول او را آب بده! وقتی سراغ آن مرد آمدم دیدم به شهادت رسیده سپس به سوی هشام بازگشتم دیدم او هم شهید شده سپس به سوی پسر عمویم، که او هم شهید شده بود» تفسیر القرحلبی، ج ۱۸، ص ۲۸ ذیل آیه شریفه الحشر، آیه ۹؛ احیاءِ العلوم، غزالی، ج ۳، ص ۲۲۲، کتاب الایثار، (م .ل)
[۳] مستند، ج ۱۵، ص ۲۴٫
[۴]. تهذیب، ج ۶، ص ۱۷۵، ح ۳۵۱؛ وسائل الشیعه، ج ۱۵، ۱۴۱ ابواب الجهاد العدو و ما یناسبه، باب ۵۹، ح ۱، السکونی، عن جعفر، عن ابیه عن آبائه قال قال رسول الله(ص).
[۵] الکافی، ج ۵، ص ۶۷، باب دخول الصوفیة علی ابن عبدالله(علیه السلام)… .
براساس نتایج سرشماری سال ۹۰ و همچنین بنا به گفته مدیرکل دفتر آسیب های اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بیش از ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار خانوار از خانوارهای کشور توسط زنان سرپرستی می شود که رقمی حدود ۱۲٫۱ درصد کل خانوارهای کشور است این آمار نسبت به ۵ سال گذشته یعنی سال ۸۵ بیشتر از ۹۰۰ هزار خانوار افزایش یافته است و به عبارت بهتر طی ۵ سال تعداد زنان سرپرست خانوار از حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر به حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر افزایش یافته است که طلاق و فوت همسر و ازدواج نکردن دختران سه دلیل مهم افزایش تعداد زنان سرپرست خانوار است.
به نوشته روزنامه خراسان؛ براساس آمارها در سال ۸۵ تعداد خانوارهای کشور ۱۷ میلیون و ۵۰۱ هزار و ۷۷۱ خانوار بود که ۹٫۵ درصد آن توسط زنان سرپرستی می شد که رقم یک میلیون و ۶۶۲ هزار و ۶۱۱ خانوار را شامل می شد اما این رقم در سال ۹۰ افزایش چشمگیری داشته است به طوری که از ۲۱ میلیون و ۱۸۵ هزار و ۶۴۷ خانوار کل کشور ۱۲٫۱ درصد آن توسط زنان سرپرستی می شود که رقم ۲ میلیون و ۵۶۳ هزار و ۴۶۳ خانوار را شامل می شود.
به عبارت بهتر طی ۵ سال ۹۰۰ هزار و ۸۵۲ خانوار به تعداد خانوارهای زن سرپرست یا تعداد زنان سرپرست خانوار اضافه شده است که خود جای بحث و بررسی درباره دلایل این افزایش چشم گیر و قابل توجه دارد. علاوه بر این تعداد خانوارهایی که توسط زنان سرپرستی می شود طی سال های گذشته روند صعودی داشته است که در جدول زیر آمده است.
افزایش آمار طلاق عمده ترین دلیل افزایش زنان سرپرست خانوار
سیدحسن موسوی چلک مدیرکل دفتر امور آسیب های اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در گفت وگو با خراسان با اشاره به افزایش در حدود ۳ درصدی تعداد زنان سرپرست خانوار در فاصله زمانی سال ۸۵ تاکنون که معادل ۹۰۰ هزار نفر می شود، گفت: براساس آمارهای اعلام شده از سوی مرکز آمار ایران ۱۲٫۱ درصد از سرپرستان خانوار در ایران را زنان تشکیل می دهند که متاسفانه در مقایسه با آمارهای سال ۸۵ افزایشی در حدود سه درصد را نشان می دهد. وی تصریح کرد: از بین در حدود ۲۱ میلیون خانواده ایرانی بیش از دو میلیون و ۵۰۰ هزار خانواده تحت سرپرستی زنان قرار دارند و متاسفانه با افزایش زنان سرپرست خانوار شاهد جوان ترشدن این زنان نیز هستیم.
موسوی چلک افزایش آمار طلاق در جامعه را عمده ترین دلیل افزایش تعداد زنان سرپرست خانوار دانست و پس از آن مرگ ومیرهای ناشی از تصادفات رانندگی و فوت طبیعی را به عنوان دومین و سومین دلیل افزایش تعداد زنان سرپرست خانوار اعلام کرد. وی با تاکید بر این که اکثر زنان سرپرست خانوار در کشورما از سطح تحصیلات و مهارت های فنی و حرفه ای پایینی برخوردارند اظهار داشت: پایین بودن سطح آگاهی و تحصیلات و همچنین مشکلات اقتصادی و عملکرد نامناسب نظام تامین اجتماعی در کشورمان این قشر از جامعه را بیش از دیگران در معرض آسیب های اجتماعی قرار داده است.
تنها یک میلیون و ۲۲۰ نفر از زنان سرپرست خانوار تحت حمایت هستند
مدیرکل دفتر امور آسیب های اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تعداد زنان سرپرست خانوار تحت حمایت سازمان های حمایتی را کمتر از مجموع این زنان دانست و گفت: ۱۷۴ هزار نفر از این زنان تحت حمایت بهزیستی هستند و در حدود یک میلیون و ۵۰ هزار نفر نیز تحت پوشش حمایتی کمیته امداد امام خمینی قرار دارند.
وی افزود: سازمان های حمایتی می بایست در کنار حمایت های مستقیم از زنان سرپرست خانوار آموزش های لازم برای رویارویی با مشکلات و جلوگیری از ابتلا به آسیب های اجتماعی را به آن ها بدهند. در همین حال لازم است کارگروه هایی برای جلوگیری از عواملی که به از دست رفتن سرپرست یک خانوار منتهی می شود تشکیل شود و با کاستن از آمار طلاق و تصادفات رانندگی بنیان خانواده ها را استحکام بخشند.
صفحه فیس بوک روزنامه کلمه
حواسمان باشد کسی بی خبر نماند.
چنانچه در دریافت فایل مشکل دارید ابتدا بر روی لینک دانلود کلیک راست نمایید و از منوی باز شده گزینه "Save Link as" در مرورگر های فایرفاکس و کروم و "Save as target" در اینترنت اکسپلورر را انتخاب کنید.
کلمه – سید کاظم قمی:
این روزها در خیابان ها که راه می روی، می بینی هزاران کارگری که دست اندرکارند تا چهره شهری که دل های مردم آن از زشتخویی های حاکمانش به درد آمده را بزک کنند. اشتباه نکنید! این طلیعه کارزار انتخاباتی شهردار نیست که برای چندمین بار برای دستیابی به مسند ریاست جمهوری خیز برداشته، بلکه قرار است کنفرانس کشورهای عضو جنبش عدم تعهد در سه سطح کارشناسان، وزرای امور خارجه و سران کشورها تشکیل شود و تهران هم برای چند روز تعطیل شود تا آمد و شد حدود هفت هزار نفر مهمان این کنفرانس راحت تر و بی دردسرتر انجام شود، هر چند این آش آن قدر شور شده که سر و صدای بازرگان صاحب دولت هیئت مؤتلفه را درآورد که در لندن المپیک برگزار می کنند و شهر را تعطیل نمی کنند! گویی او نمی داند که در این مواقع آسان ترین کار تعطیلی پایتخت و بلکه کشور است در دولتی که اساسا از کار خبری نیست تا زیان و ضرری به بار آورد. وقتی خبردار می شوی که بودجهی مستقیمی که برای برگزاری این اجلاس در اختیار سعیدلو (معاون رئیس دولت مدعی خدمتگزاری به محرومان) است بالغ بر ششصد میلیون دلار است، دیگر خبر خرید ده ها بنز آخرین مدل یا مشاهدهی ساختمان در حال احداث مجاور محل اجلاس نیز خلجانی در ذهنت پدید نمی آورد که چند سالی است یاد گرفته ای که با یک حساب سرانگشتی چند میلیارد دلار صرف چنین اجلاسی می شود و می دانی اگر از این چاه آبی برای ملت در نمی آید، برای بسیاری نان به ارمغان می آورد!
درنگی در وضعیت کنونی جهان و ایران، تو را به فکر می اندازد که مگر نه این است که جنبش عدم تعهد حاصل تلاش چند چهره کاریزماتیک جهان سوم مانند عبدالناصر، سوکارنو، تیتو و نهرو در سال ۱۹۶۱ و اوج جنگ سرد و جهان دو قطبی برای ایجاد بلوک سومی بود که بتواند از رقابت های انحصارطلبانهی دو ابرقدرت سلطه جو رها شود و فضایی برای تأمین استقلال و پیشرفت مردم این کشورها فراهم کند؟ و می اندیشی که حال که با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و بلوک شرق وابسته به آن، در جهانی چندقطبی زندگی می کنیم که با شکل گیری پیمان ها و اتحادیه های منطقه ای (مانند اتحادیه اروپا و آسه آن) و همکاری های جهانی (مانند گروه هشت)، موجودیت چنین جنبشی از موضوعیت نیفتاده است؟ و مگر جنبش غیرمتعهدها در آن روزهای طلایی اش تا چه اندازه توانست به هدف خود جهت تأثیرگذاری در سیاست های جهانی دست یابد که از آن در شرایط کنونی که مهر «بایگانی شود» بر آن خورده انتظار داشته باشیم منشأ تحول شود؟
تصور می رود دست اندرکاران دستگاه دیپلماسی ورشکستهی دولت دهم، با همهی آشفتگی ذهنی و ناکارآمدی که دارند، این واقعیت ها را بدانند. پس این همه تبلیغات و صرف هزینه های هنگفت برای برگزاری آبرومندانهی این کنفرانس برای چیست؟ پاسخ این پرسش را با نگاهی به وضعیت نگران کنندهی این مرز و بوم، چه در سیاست خارجی و چه در اداره کشور، می توان دریافت. با کمال تأسف، جمهوری اسلامی ایران اسفبارترین موقعیت بین المللی خود را تجربه می کند. قدرت های جهانی و رسانه های همسو با آنان موفق شده اند نظام حاکم بر ایران را به عنوان جنگ طلب (قدرت هسته ای)، مداخله گر (در افغانستان و عراق)، تروریست (در لبنان و سوریه) و سرکوب گر (در حوادث پس از انتخابات ۸۸) معرفی کنند و دست اندرکاران مدیریت نظام هم با سوء مدیریت ها، بی کفایتی ها و خرابکاری هایشان به اندازهی کافی بهانه به دست داده اند تا روند «صدام سازی» نظام با سهولت بیشتر صورت پذیرد. در داخل نیز بحران اقتصادی، بحران اجتماعی و بحران مشروعیت، سرمایه های تاریخی کشور را به باد می دهد و زندگی را هر روز که می گذرد بر مردم این سرزمین سخت تر می کند. مدیریت توهم زدهی کشور اما، گمان می کند برگزاری چنین اجلاسی می تواند فرصتی برای برون رفت از انزوای بین المللی از یک سو، و تسکین بحران های داخلی از سوی دیگر باشد.
ناگفته پیداست که اگر روزگاری چنین آرزویی دست یافتنی بود، دست کم در شرایط کنونی، استفاده از کنفرانس عدم تعهد برای فرار از بحران های یاد شده جز سرابی خیال انگیز نیست. این واقعیت اگر از چشمان کشتیبانان این کشتی توفان زده هم پنهان باشد، بر مسافران آن پوشیده نیست. برای فعالان جنبش سبز و میلیون ها مردمی که همراه آن هستند اما، حضور ده ها شخصیت سیاسی بین المللی و دهها خبرنگار خارجی، می تواند فرصتی به شمار آید برای اعلام خواسته ها و مطالبات بر حق این ملت مظلوم. می توان درخواست برای آزادی سران جنبش سبز از حبس خانگی و زندانیان سیاسی از حبس های غیرقانونی، رفع سانسور و خفقان از فضای رسانه ای، شکستن جو امنیتی حاکم بر فرهنگ و ادب و هنر، احقاق حقوق شهروندی اقلیت های دینی و مذهبی و کنار گذاشتن نظامی گری از مدیریت فضای مدنی و اقتصادی را با صدای بلند و از راه های گوناگون به گوش شرکت کنندگان این اجلاس رساند تا بدانند که میزبانانشان تا چه اندازه نسبت به انجام وظایفشان در قبال شهروندان خود «بی تعهد» هستند؛ شاید از این رهگذر، فایده ای نیز در قبال هزینه های فراوانی که برای این اجلاس صرف می شود، عاید ملت ایران شود.
به عنوان شهروندان کشوری که دولتمردان آن از هر فرصتی برای معرفی آن به عنوان مردمی ترین و دموکراتیک ترین نظام سیاسی دنیا استفاده می کنند، می توانیم از رؤسای کشورهای عضو جنبش عدم تعهد دعوت کنیم که برای ابراز همدردی با هموطنان زلزله زده مان به آن نواحی سفر کنند. به عنوان شهروندانی که به تعبیر رئیس دولت، آزادترین مردم روی زمیناند، می توانیم خواستار آن باشیم که با شرکت کنندگان در این اجلاس دیدار و مواضع مان را در مخالفت همزمان با استبداد خودکامگان داخلی و سلطه جویی قدرت های خارجی به گوششان برسانیم. حال که قرار است هزینه های هنگفت این اجلاس از جیب مردم ما پرداخت شود، همین مردم حق دارند مهمانان خود را ببینند و از این فرصت، برای شنیده شدن صدایشان، طرفی ببندند.
در همین باره:
درخواست شورای هماهنگی راه سبز امید از سران کشورهای عضو جنبش عدم تعهد: به سرکوب در ایران اعتراض کنید
در حالی که خرید زمین در ایران از سوی سرمایه داران قطری مورد انتقاد قرار گرفته است، قطر در دوازده ماه اخیر بزرگترین خریدار دولتی املاک در اروپا بوده و سه و نیم میلیارد یورو (معادل چهار میلیارد و سیصد میلیون دلار) در هشت معامله از جمله خرید دهکده المپیک لندن و یک مرکز خرید در خیابان شانزلیزه پاریس هزینه کرده است.
در حالی که کشور برای تامین محصولات کشاورزی خود همچنان وابسته به واردات است، زمینهای کشاورزی ایران را برای بلند مدت به اجاره سرمایه گذاران قطری در می آید.
ماه گذشته، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان تهران در نامهای به مدیریت جهاد کشاورزی شهرستانهای تابعه" اعلام آمادگی بازرگانان و سرمایهگذاران کشور قطر جهت سرمایهگذاری از طریق اجاره بلندمدت زمینهای زراعی در بخش کشاورزی" را ابلاغ کرده است تا متقاضیان اقدام کنند.
اسناد جدید از واگذاری زمینهای کشور به خارجیها؛ برخلاف قانون اساسی و بر اساس قانون رضاخانی
به گزارش واحد مرکزی خبر به نقل از خبرگزاری رویترز از لندن، محاسبات رویترز نشان می دهد برای قطر که بزرگترین صادر کننده گاز طبیعی مایع در جهان است این مبلغ که در دوازده ماه منتهی به نیمه اوت هزینه شده است معادل فقط شش هفته صادرات گاز طبیعی مایع این کشور است.
صندوق های سرمایه گذاری دولتی، املاک ممتاز را بهترین سرمایه گذاری با توجه به بحران مالی جهانی می دانند. جوزف کیلی مدیر تحلیل بازار در شرکت رویال کاپیتال آنالیتیکس معتقد است، صندوق های سرمایه گذاری دولتی مثل موسسه سرمایه گذاری قطر، هدف از خرید املاک را حفظ ثروت می دانند نه کسب درآمد.
تحلیلگران بازار گاز تخمین می زنند قطر که حدود دویست و پنجاه هزار نفر جمعیت دارد در سال ۲۰۱۱ سی و شش میلیارد دلار از فروش گاز طبیعی مایع کسب درآمد کرده است.
بر اساس گزارش شرکت رویال کاپیتال آنالیتیکس، در بین کل سرمایه گذاران در بخش املاک اروپا، قطر بعد از شرکت سرمایه گذاری بلاکستون که چهار میلیارد یورو در نوزده معامله برای خرید ساختمان های اداری و واحدهای صنعتی در اروپا هزینه کرده است، در جایگاه دوم قرار می گیرد.
بر اساس این گزارش، قطر از سال ۲۰۰۷ پنج میلیارد و هفتصد میلیون یورو برای خرید املاک در اروپا سرمایه گذاری کرده که هشتاد درصد این املاک در لندن و پاریس بوده است. قطر هزینه ساخت برج شارد را که بلندترین آسمان خراش در کشورهای عضو اتحادیه اروپا محسوب می شود و ماه گذشته در لندن افتتاح شد پرداخته است.
قطر همچنین مالک فروشگاه زنجیره ای هارودز است و بیست و هفت درصد سهام شرکت سونگبرد استینس را در اختیار دارد که مالک بخش اعظم محله مالی «کناری وورف» در لندن است. قطر همچنین بخشی از سهام شرکت های مختلف از جمله شرکت خودروسازی آلمانی پورشه و بانک بارکلیز و شرکت کالاهای لوکس ال.وی.ام.اچ را خریده است تا به این ترتیب ریسک سرمایه گذاری خود را کاهش دهد.
قطر فقط برای امسال بیش از سی میلیارد دلار سرمایه گذاری پیش بینی کرده است و حسین عبدالله عضو هیئت مدیره موسسه سرمایه گذاری قطر در ماه آوریل گفت راهبرد خرید این موسسه بر اساس «بهره برداری از فرصت ها» است. وی در پاسخ به این سئوال که آیا موسسه سرمایه گذاری قطر دارایی هایی به ارزش یکصد میلیارد دلار دارد؟ گفت: بله و حتی خیلی بیشتر از این رقم.
امسال هم برای چندمین بار، نماز عید فطر در دانشگاه تهران برگزار می شود و مصلای تهران همچنان پس از ۲۰ سال نیمه تمام باقی مانده است.
مصلای تهران سالها است به نماد «ناهماهنگی مسوولان در اجرای پروژههای عمرانی» تبدیل شده است.
به گزارش «دنیایاقتصاد»، ورژن جدید این ناهماهنگی را میتوان در آزادراه تهران-شمال جستجو کرد که حضور وزارت راهوشهرسازی و بنیاد مستضعفان در این آزادراه با سلیقههای متفاوت، با حساسیتهای نامتجانس نسبت به آینده این آزادراه و در عین حال با قدرتهای نابرابر به لحاظ «انتخاب پیمانکار، اتخاذ تصمیمات برشی و تامین منابع مالی»، چند ده سال است پروژه ساخت آزادراه را عملا به میهمانی شرکتهای خارجی در کانکسهای وسط آزادراه تبدیل کرده بدون آنکه از این کانکسها برنامه زمانی مشخصی برای افتتاح آزادراه بیرون بیاید.
داستان ساخت مصلایتهران را کسی نمیداند یا اگر هم میداند از روایت آن خودداری میکند.
جالب آنکه در هر دورهای که دولت عوض میشود، به محض انتخاب وزیر مسکن (وزیر راه و شهرسازی)، بلافاصله حکم ریاست ستاد ساخت مصلا نیز برای وزیر مربوطه صادر میشود و او با حضور در کارگاه مصلا با این تصور که اتمام پیرترین پروژه عمرانی پایتخت فقط به مقداری پول و کارگر ساختمانی نیاز دارد، اعلام میکند؛ فلانسال مصلا آماده خواهد شد. غافل از اینکه برای سروسامان دادن به محوطه ۱۰ هکتاری کنار اتوبان مدرس، نیرویی فراتر از آنچه تصور میشود، نیاز است.
کلنگ ساخت مصلای تهران سال ۱۳۷۲ زمین زده شد و حالا بعد از ۲۰سال، این پروژه عمرانی فقط ۵۰درصد پیشرفت فیزیکی داشته است، طوری که به احتمال قریب به یقین در زمان افتتاح رسمی مصلا باید برنامه نوسازی برای نیمه اول این پروژه که هماکنون به اتمام رسیده، در دستور کار قرار بگیرد!
آیا توان فنیمهندسی پیمانکاران و شرکتهای ساختمانی داخلی، برای تکمیل محل نیمهکارهای که برای اقامه نمازهای جمعه و نماز عیدفطر تدارک دیده شده، کافی نیست؟
رییس سازمان مجری ساختمانها و تاسیسات دولتی – معاون وزیر راهوشهرسازی و رییس سازمانی که مسوولیت ساخت کلیه ساختمانهای عمومی و دولتی از جمله مصلای تهران را برعهده دارد- جواب روشن و قابلقبولی ارائه نکرد، اما تاکید کرد: ساخت مصلای تهران از سال۷۲ شروع شد و در سال۸۵ مسوولیت آن با حدود ۲۰درصد پیشرفت فیزیکی به وزارت مسکن سپرده شد که امروز حدود ۵۰درصد از کارهای عمرانی و ساخت قسمتهایی از جمله صحن اصلی و بخشهایی از شبستان به پایان رسیده و طی این ۶سال نزدیک به ۲۰۰ میلیارد تومان در مصلا هزینه شده است.
محمدجعفر علیزاده در ادامه تصریح کرد: برای تکمیل مصلای تهران ۲۰۰ میلیارد تومان دیگر باید هزینه شود و منابع مالی آن نیز باید تامین شود.
معاون وزیر راهوشهرسازی همچنین در پاسخ به این پرسش که «چرا ساخت مصلای تهران طولانی شده و آیا دستگاهها یا نهادهای دیگری در کار این وزارتخانه و پیمانکاران دخالت میکنند یا نه؟» گفت: طبق ماموریتی که به سازمان مجری ساختمانها و تاسیسات دولتی داده شده، عملیات عمرانی ساخت مصلایتهران در حال پیشرفت است و برای نماز عیدفطر امسال با توجه به تکمیل صحناصلی مصلا، این امکان وجود داشت که نماز در مصلا برگزار شود؛ اما ظاهرا اعلام شده نماز عیدفطر امسال در محل دانشگاه تهران برگزار میشود.
تجربه ساخت مصلای تهران و نمای کارگاه بزرگی که دو دهه است در حاشیه پررفتوآمدترین اتوبان شهری پایتخت برپا شده است، شاید بتواند مظهر ساختوسازهای دولتی باشد.
آیا بهتر نبود کار ساخت، تامین منابع مالی و حتی سرمایهگذاری در مصلایتهران از ابتدا، به بخش خصوصی واگذار میشد؟
رییس انجمن انبوهسازان تهران در تحلیلی متفاوت درباره مصلایتهران، پاسخ پرسش دوم «دنیایاقتصاد» را اینگونه داد: احداث و تکمیل مصلای تهران اگر اراده قوی وجود داشته باشد، شبیه سایر ساختوسازهای معمولی و بزرگ و کوچک در کشور است و به راحتی از دست شرکتهای ساختمانی برمیآید.
ایرج رهبر در عین حال از اینکه مصلای تهران بعد از ۲۰سال ساخت و اجرا هنوز به نصف پیشرفتفیزیکی واقعی هم نرسیده است، اظهار تعجب کرد.
در حالی که دولت با بی توجهی همچنان بر استمرار ریاست سعید مرتضوی بر سازمان تامین اجتماعی اصرار دارد، رئیس دیوان عدالت اداری در خصوص رای اعلامی دیوان مبنی بر عزل مرتضوی از ریاست صندوق تامیناجتماعی می گوید: ما رای خود را اعلام کردهایم و رای دیوانعدلتاداری لازم الاجراست.
به گزارش کلمه، وی که در حاشیه راهپمیایی روز قدس با باشگاه خبرنگاران گفت و گو می کرد، به اقدامات این دیوان در صورت عدم اجرای حکم اشاره ای نکرد.
پیش از این گفته شده بود عدم اجرای حکم پیگیرد قضایی دارد و می تواند وزیر کار و تعاون را به دادگاه بکشاند. اما تاکنون خبری از این مساله نیست.
هفته گذشته، روابط عمومی دیوان عدالت با انتشار جوابیه ای فرآیند رای صادر شده درخصوص سعید مرتضوی را تشریح و تاکید کرد: آثار مربوط به این ابطال منتفی شدن حکم مدیریتی چنین فردی است که از آن پس فاقد صلاحیت برای ادامه کار خواهد بود.
در این توضیح آمده است: وقتی مصوبه ای در هیات عمومی ابطال می شود آثار مرتبط با آن مصوبه پس از انتشار در روزنامه رسمی لغو و ابطال لازم الاجرا می گردد- در مانحن فیه وقتی مصوبه ابطال شد، آثار مربوط به این ابطال منتفی شدن حکم مدیریتی چنین فردی است که از آن پس فاقد صلاحیت برای ادامه کار خواهد بود بنابر این اعلام بطلان مصوبه مورد شکایت از ناحیه دیوان به معنای زایل شدن آثار مصوبه و تصمیم مورد شکایت است و اقدامات بعدی چنین مدیری خلاف قانون و واجد وصف کیفری است.
سعید مرتضوی دادستان سابق تهران که در پرونده حادثه کهریزک متهم بود، بیش از این در زمینه های "معاونت در قتل"، "نقض حقوق شهروندی" و "هتک حیثیت ناجا" تفهیم اتهام شده است و پرونده کهریزک هنوز مفتوح است.
متهم جنایت کهریزک اواخر اسفند ماه سال گذشته به ریاست سازمان تامین اجتماعی رسید. انتصابی که تا به امروز با مخالفت اصولگرایان و منتقدان احمدی نژاد رو به رو شده است. اما او آنقدر مستظهر به باندهای قدرت هست که ماه هاست به رغم همه مخالفت ها و وعده ها برای افشاگری ها در مسند خود مانده است و برای دیگران خط و نشان می کشد.
اوایل سال جاری، برخی از نمایندگان مجلس چون احمد توکلی و الیاس نادران سعی داشتند مساله مرتضوی را بدون استیضاح حل و فصل کند و از این رو بود که جلسات متعددی با او برگزار کردند. جلساتی که تنها یک " قول شرف" به همراه داشت آن هم قولی که هیچ گاه عملی نشد.
اما بعد از اینکه اخباری از جلسات محرمانه او با نمایندگان به اصطلاح اصولگرا منتشر شد، مرتضوی اعتراف کرد که حداد عادل به او قول هایی داده که او بتواند بار دیگر به مسند " قضاوت" خود بازگردد! همان مسندی که علاوه بر قتل زهرا کاظمی، خبرنگار- عکاسی که با ضربه مغزی کشته شد، شهادت دست کم سه شهید جنبش سبز -که در کهریزک بر اثر شکنجه جان باختند- را نیز در سیاهه پرونده خود دارد.
اما سعید مرتضوی گفته بود و تاکید دارد که این جنایات راهیچیک به تنهایی و سر خود انجام نداده است، و همانطور که نتوانست مسند سازمان تامین اجتماعی را به رغم "قول شرف" ترک کند، و باید به دستور مقام " مافوق" عمل می کرد، در جنایت کهریزک هم بر اساس نوشته و دستور العمل شورای عالی امنیت عمل کرده است. همان حکمی که به امضای حسین نجات رسیده بود.
پس از آنکه دولت بمنظور حفظ سعید مرتضوی اقدام به تغییر اساسنامه سازمان تامین اجتماعی نمود، نوبت به نامه نگاری نمایندگان مجلس نهم به رئیس مجلس رسید و برخی از نمایندگان مجلس در نامهای به لاریجانی ضمن اعتراض به اقدام اخیر دولت در اصلاح اساسنامه صندوق تامین اجتماعی و تغییر نام آن خواستار بررسی مغایرت قانونی و لغو این مصوبه شدهاند.
حسین نجابت، علی مطهری، الیاس نادران، مسعود پزشکیان، غلامرضا مصباحیمقدم، محمد دهقان، علیرضا زاکانی، عوض حیدرپور، سیدحسین دهدشتی و احمد توکلی ۱۰ نمایندهای بودند که در این نامه از رییس مجلس خواستند تا این مصوبه را طبق اصل ۸۵ و ۱۳۸ قانون اساسی لغو کند.
نمایندگان معترض در نامه خود به رییس مجلس با بیان اینکه این مصوبه دولت ناقض موادی از قانون ساختار نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی و در تعارض با برخی اصول قانون اساسی است، خطاب به لاریجانی نوشتند: به دنبال رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری مبنی بر غیرقانونی بودن نصب آقای سعید مرتضوی به مدیرعامل صندوق تامین اجتماعی و رای به لغو حکم انتصاب وی، دولت تلاش غیرقابل قبولی را انجام داده است تا به شکل اصلاح اساسنامه صندوق و تغییر نام آن، از اجرای رای قطعی دیوان طفره رود.
با همه اقدامات صورت گرفته برای برکناری سعید مرتضوی متهم جنایت کهریزک وی همچنان در سمت خود باقی است و در مراسم بدرقه احمدی نژاد به عربستان نیز حضور داشت و عکس یادگاری گرفت. نمایندگان مجلس که قول داده بودند، طرح استیضاح سعید مرتضوی در اولین دستور کارهای مجلس نهم است، اینک گویی آن را به فراموشی سپرده اند و دولت تلاش دارد ماه های باقی مانده را با حفظ سعید مرتضوی قدرت نمایی کند و نشان دهد که احمدی نژاد تا آخر پشت سر مردانشان ایستاده است.
همزمان با بیست و دومین سالگرد ورود آزادگان به کشور اعلام شد در حالی که میانگین سن آزادگان هنگام اسارت ۲۲ سال بوده است از ۳۹ هزار نفری که تا شهریورماه سال ۶۹ به وطن بازگشتند تاکنون دو هزار و ۵۰ نفر بر اثر بیماریهای مرتبط با دوران اسارت فوت کردهاند.
به گزارش کلمه، «فریبرز خوبنژاد» معاون اجرایی موسسه فرهنگی پیام آزادگان (متولی جشن بزرگ سپاس)، درباره شرایط آزادگان از سالهای اسارت تاکنون،می گوید: مجموع آزادگان کل کشور با احتساب زندانیان سیاسی قبل از انقلاب و اسرای قبل از جنگ، ۴۲ هزار نفر بودند. اما در طول هشت سال دفاع مقدس، ایران در مجموع ۳۹ هزار و ۵۳ نفر اسیر در کشور عراق داشت که از این تعداد، هزار نفر در طول جنگ از طریق مرز ترکیه مبادله شدند و مابقی نیز از ۲۶ مرداد ۶۹ تا ۲۳ شهریور ۶۹ طی چند مرحله به ایران بازگشتند.
وی که با روزنامه اعتماد گفت و گو می کرد، در خصوص میانگین سنی اسرای ایرانی و مشکلات آنها در بازگشت به کشور افزود: میانگین سنی آزادگان در زمان اسارت ۲۲ سال بود. از ۳۹ هزار نفری که تا شهریورماه سال ۶۹ به وطن بازگشتند تاکنون دو هزار و ۵۰ نفر بر اثر بیماریهای مرتبط با دوران اسارت فوت کردهاند که این رقم چشمگیر و تاسفبار، گویای وضعیت سلامت آزادگان است. این افراد ممکن است ظاهری سالم داشته باشند، اما از بیماریهای درونی و بعضا ناشناختهیی رنج میبرند. موسسه تا به امروز دو مرتبه طرح پایش سلامت آزادگان را مطرح کرده اما از هیچ نهادی پاسخ نگرفته است. من اعلام خطر میکنم که آزادگان در حال ورود به دوران میانسالی هستند و پس از این مشکلات جسمانی بیشتری خواهند داشت. لازم است جامعه پزشکی، وزارت بهداشت و درمان، بنیاد شهید و ستاد کل نیروهای مسلح، برای تامین سلامت این افراد کاری انجام دهند.
ابن مسئول رسیدگی به امور آزادگان در رابطه با تاریخ اسارت رزمندگان ایرانی می گوید: جنگ در سال ۵۹ آغاز شد، اما عراق از سال ۵۸ شرارتهای خود را در منطقه با اسیر کردن مرزبانهای ایرانی شروع کرده بود، و گاه حتی اتفاق میافتاد که اسیری را به یک گونی پیاز بفروشند. از فروردین ۵۹ تا شهریور ۵۹ که جنگ آغاز شد، ۹۷ ایرانی به دست نیروهای عراق اسیر شده بودند. بعضی از اسرای ما ۱۱ سال زندانی بودهاند، در صورتی که جنگ تحمیلی هشت سال است. اما زمان اوج اسارت به فروردین ۶۷ تا تیرماه ۶۷ برمیگردد. اسارت ۲۴ هزار رزمنده ظرف آن چند ماه، با تعداد اسرای هشت سال جنگ برابری میکند.
وی در مورد اردوگاه پنهان و آشکار برای نگهداری از اسرا گفت: اردوگاهها به دو دسته صلیب سرخدیده و صلیب سرخندیده تقسیم میشدند، که در مجموع ۲۰ اردوگاه درسه استان رمادی، صلاحالدین، دیالی، و دو زندان به نامهای ابوقریب و الرشید نیز در شهر بغداد وجود داشتند. ۹۰ درصد رزمندگان را مجروح اسیر کردند و به این اردوگاهها بردند. برای مثال سال ۶۳ هنگام عملیات بدر، ۲۱۰ اسیر ایرانی به اردوگاه رمادی۳ منتقل شدند، که تنها ۱۲ نفر از آنها سالم بودند. اسرایی که سال ۶۷ به این اردوگاهها انتقال یافتند، گرچه تنها دو سال زندانی بودند، اما سختترین و اسفناکترین شرایط را تحمل کردند. صلیب سرخ از وجود آنها اطلاعی نداشت، در سولهها نگهداری میشدند، و پس از جنگ تا زمان آزادی، عراق حداقلهای زندگی را نیز در اختیار آنها قرار نمیداد.
خوب نژاد با اشاره به اینکه آزادگان قانعترین اقشار جامعه هستند می گوید: زندگی این افراد، خوب یا بد، به استقراری نسبی رسیده است. گرچه بسیاری از آنها نیز به راستی در وضعیت خوبی به سرنمیبرند اما آنچه در حال حاضر مرا نگران میکند، وضعیت سلامت این افراد است. شاید لازم است برای هر دو این موارد چارهیی اساسی اندیشید.
وی ادامه داد که ماده ۱۳ از سال ۶۸ تصویب شد و اجرای آن وظیفه دولت سازندگی بود که متاسفانه رسیدگی نشد. پس از آن، انتظار اجرای این قانون از دولت اصلاحات میرفت، و بعد از اصلاحات نیز از دولت جدید که متاسفانه در هیچ یک از این سه دولت اقدام اساسی صورت نپذیرفت، و فکر میکنم تنها دلیل نیز همین کملطفی و کوتاهی دولتها باشد. گرچه با پیگیریهایی که صورت گرفته بخش محدودی از کسورات تاکنون پرداخت شده، اما اصل مشکل همچنان حل نشده باقی مانده است.
معاون طبیعی سازمان حفاظت از محیط زیست گفت: اگر مانع برداشتهای غیر قانونی از کانالهای آب منتهی به تالاب گاو خونی نشویم یک فرایند بلند مدتی کلید میخورد که در آن به طور کلی شاهد نابودی همیشگی تالاب گاوخونی خواهیم بود.
علی اصغر محمدی فاضل درگفتوگو با ایلنا درباره وضعیت تالاب گاوخونی، اظهار کرد: براساس بازدیدی که از این تالاب داشتم گزینههای مختلف برای آبرسانی به این حوزه از جمله خروجی تصفیه خانه فاضلاب شهر اصفهان و رهاسازی آب از بالادست بررسی شد.
وی با بیان اینکه قسمت عمده این تالاب خشک شده است، افزود: آماری از درصد میزان خشکی تالاب ندارم اما هنوز بخشهایی از آن آبدار است.
به گفته معاون طبیعی سازمان حفاظت از محیط زیست موضوع نجات تالاب گاوخونی کم اهمیتتر از دریاچه ارومیه نیست و باید مسئولان اهتمام جدی برای حل آن داشته باشد. مسئولان منطقهای و استانی در این مساله تاثیرگذارند و باید از ظرفیتهای مردمی بهره گیرند.
فاضل با بیان اینکه از مسئولان سازمان آب منطقهای اصفهان انتقاد دارم، تصریح کرد: این انتقاد برای این است که چرا خروجی تصفیه خانه فاضلاب شهر اصفهان به تالاب نمیرسد؟! ابتدای این کانال پرآب است اما در انتها خشک میشود چرا که تعداد قابل توجهی از ساکنان محدوده کانال به صورت غیرقانونی از آن برداشت میکنند.
وی خواستار مقابله با برداشت غیرقانونی آب از کانال این تصفیه خانه شد و گفت: اگرچه مقابله با این برداشت میتواند به تولیدات کشاورزی روستاییان آسیب برساند اما باید بگویم که اگر مانع برداشت کوتاه مدت از این کانال نشویم یک فرایند بلند مدتی کلید میخورد که در آن به طور کلی شاهد تخریب دائمی تالاب گاوخونی خواهیم بود. این تخریب شرایط زندگی را برای روستاییان اطراف تالاب از بین میبرد و در نهایت شاهد تخریب اراضی کشاورزی خواهیم بود.
معاون طبیعی سازمان حفاظت از محیط زیست با بیان اینکه جالب است رقابتی برای برداشت از این آب وجود دارد تا هر فردی سهمیه آب بیشتری را برداشت کند، گفت: احیای حوزه تالاب گاوخونی نیازمند اهتمام ویژه مسئولان است از این رو باید از طریق تنویر افکار عمومی از ظرفیتهای مردمی و مشارکت آنها در احیای تالاب استفاده کرد.
در حالی که دولت پیشاپیش با تعطیلات ۵ روزه تهران تلاش دارد اجلاس سران جنبش عدم تعهد را با کمترین تنش برگزار کند، رادان با این ادعا که ایران امن ترین کشور جهان است می گوید: برگزاری این اجلاس در این سطح نشاندهنده اقتدار نظام جمهوری اسلامی است و این مساله بیانگر امنیت و ثبات ایران در سطح بینالمللی است.
ادعای جانشین فرمانده ناجا در خصوص امن ترین کشور جهان در حالی عنوان می شود که در روز روشن و در اصلی ترین منطقه شهر چند تن از دانشمندان هسته ای کشور به شهادت رسیدند. در همین حال آمار سرقت، قتل و تجاوز به عنف حاکی از بالا بودن ضریب ناامنی در کشور است.
در همین حال،جانشین فرمانده ناجا از آمادگی کامل پلیس برای تامین امنیت اجلاس سران کشورهای جنبش عدم تعهد خبر داد.
سردار احمدرضا رادان گفت: نیروی انتظامی از یک ماه و نیم گذشته اقدامات خود را در جهت برآوردها و آمادگیهای لازم برای برقراری امور امنیتی سران کشورهای جنبش عدم تعهد، در دستور کار خود قرار داده است. رادان با تاکید بر اینکه تمام وظایف امنیتی و انتظامی در طول مدت اجلاس بر عهده ناجاست، افزود: امنیت تمام مقامات در سطوح مختلف از زمانی که وارد کشور میشوند تا محل اسکان و همچنین امنیت مسیر تا محل اجلاس بر عهده پلیس است.
رادان با بیان اینکه دغدغه اصلی مسوولان، ترافیک در شهر تهران است، گفت: مسوولان در تلاش هستند در مدت اجلاس، ترافیک در شهر تهران روانتر شود. البته ممکن است برگزاری این اجلاس برای مردم تهران باعث زحمت شود که همینجا پیشاپیش از مردم عذرخواهی میکنیم؛ بر همین اساس در شورای برگزاری اجلاس تصمیم بر آن شد که روزهای سهشنبه، چهارشنبه پنجشنبه، جمعه و شنبه، تهران تعطیل باشد البته جز دستگاههایی که وظایف خدماتی یا وظایفی در زمینه اجلاس دارند.
جانشین فرمانده نیروی انتظامی با بیان اینکه دشمنان تلاش بسیار کردند اجلاس در تهران برگزار نشود که این اقدام دشمن نشان میدهد برگزاری این اجلاس چقدر اهمیت دارد، تصریح کرد: برگزاری این اجلاس در این سطح نشاندهنده اقتدار نظام جمهوری اسلامی است و این مساله بیانگر امنیت و ثبات ایران در سطح بینالمللی است. کشور ما امنترین کشور جهان است و تمام اقدامات و تدابیر امنیتی از نقاط مرزی تا داخل کشور پیشبینی شده تا امنیتی کامل را برای برگزاری هرچه بهتر اجلاس شاهد باشیم.
محمدصادق جنانصفت
جریان و حرکت روشنفکری ایرانی در سده حاضر را میتوان به دو گروه عمده و به لحاظ اعتقاد به اصلاحات در درون سیستم و نظام خارج از آن تقسیم کرد؛ گروه اول جریان یادشده پس از استقرار رضاشاه متقاعد شدند میتوان اصلاحات و نوگرایی در جامعه ایرانی را از درون حاکمیت نیز انجام داد. آنها هر کدام بنا بر تخصص و دانش خود گوشهیی از فرآیند اصلاحات را از درون حاکمیت دنبال کردند. علیاکبر داور را که به گمان برخی از مطلعان، نیرومندترین و موثرترین روشنفکر-تکنوکرات ایرانی معاصر است میتوان نمونه علی گروه روشنفکران درون حاکمیت معرفی کرد. گروه دوم از جریان روشنفکری که به سنت چپ وفادار بودند و ماندند به همراه یک گروه کوچک اما موثر با گرایش ناسیونالیسم پرچم نقد و اعتراض علیه استبداد رضاشاهی را بر زمین نگذاشته و البته هزینه این اندیشه و عمل خود را نیز پرداختند.
اما دو سنت روشنفکری ایرانی از سال ۱۳۰۰ تا ۱۳۲۰ راهی برای حرف زدن و گفتوگو پیدا نکردند و شرایط اجازه نداد تفاهم حاصل شود. تضاد میان این دو گروه اما پس از برکناری رضاشاه از سلطنت شکل تازهیی گرفت و این بار دست کم در صفحه عمل سیاسی روشنفکران جریان دوم بودند که توانستند قدرت را به ویژه نزد افکار عمومی در چنگ گرفته و گروه اول را به محاق ببرند. اما فقدان قدرت کامل سیاسی موجب شد نسل دوم نخبگان و روشنفکران گروه اول، بازسازی کادرهای خود را آغاز کنند و با نزدیک شدن به غرب به ویژه ایالات متحده امریکا، بار دیگر به قدرت اول و حاکم تبدیل شوند.
خلع ید خشونتبار از دکتر محمد مصدق، نخستوزیر قانونی، در مرداد ۱۳۳۲ را میتوان نقطه عطف تازه روشنفکری ایران دانست. جریان روشنفکری منتقد و معترض به حاکمیت شاه و امریکا که به لحاظ سیاسی پیرامون حزب توده و احزاب کوچک با گرایشهای ملی-مذهبی گرد آمده بودند، بار دیگر قدرت از کف داده و به محاق رفتند. با وجود استبداد سازمانیافته و خشونتباری که رژیم شاهی علیه جریان روشنفکری مبارز و منتقد به کار گرفت، ولی به نابودی کامل آن نمیاندیشید. برخی از کسانی که پس از برکناری مصدق به دستگاه حکومتی راه یافتند، به دلیل اینکه به نوعی جزیی از جریان روشنفکری و نخبگی به حساب میآمدند، راه را برای زنده ماندن رقبای خود در شرایط خاص باز نگه داشتند. جریان روشنفکری که به این ترتیب زنده ماند و از فعالیت سیاسی تشکیلاتی دست برداشت، به مرور توانست جایی برای خود باز کند.
به نظر میرسد در سالهای پس از استقرار کامل قدرت محمدرضا شاه، بخشی از جریان روشنفکری با سنت اندیشههای چپ مارکسیستی به سوی نوعی تعدیل حرکت کرد و از خواستههای انقلابی حداکثری چشم پوشید. خلیل ملکی مصداق کامل این دسته از جریان روشنفکری به حساب میآید. وی با تبدیل درخواستهای انقلابی و پذیرفتن مبارزه فکری راه تازهیی را انتخاب و از تلفیق سوسیالیسم و ملیگرایی فکر تازهیی پدیدار کرد که بعدها شاه و همکارانش بیشترین استفاده از اندیشه را در عمل کردند. بخش دیگری از جریان روشنفکری که تمایلات ملیگرایانه آنها بر سایر تمایلات غلبه میکرد نیز به مرور به سکوت و سکون رسیده و گروههای مذهبیتر آنها با ایجاد نهضت آزادی تلاش تازهیی را برای زنده نگهداشتن جریان روشنفکری آغاز کردند و ادامه دادند.
در همه سالهای پس از عزل خشونتبار محمد مصدق از اوایل دهه ۱۳۳۰ تا آستانه انقلاب اسلامی اما جریان روشنفکری ایران نتوانستند دستکم در میان خود جلوههایی از تفاهم و تعامل را نشان دهند. این تفرقه و پراکندگی در کنار سرکوب خشونتآمیز و سیستماتیک رژیم شاه، جریان روشنفکری ایران را از بازی در سطح اول سیاست به سطوح پایینتر انتقال داد تا اینکه آنها با پیروزی انقلاب اسلامی بار دیگر گروه اول را به محاق بردند.
منبع: روزنامه اعتماد
رئیس اتحادیه کشوری لوازم خانگی با اشاره به بخشنامه اخیر بانک مرکزی مبنی بر تخصیص ارز مرجع به پنج اولویت اول، اعلام کرد: در صورتی که برای واردات لوازم خانگی ارز تخصیص نیابد، واردات کاهش یافته و قدرت انتخاب از مصرفکننده سلب میشود.
محمد طحان پور، در این خصوص به ایلنا گفت: ما میپذیریم که تامین ارز به کالاهای اساسی از اولویت بیشتری برخوردار است، اما معتقدیم که عدم تخصیص ارز برای لوازم خانگی منجر به توقف واردات میشود. باتوجه به اینکه تولیدات داخل توان تامین نیاز کامل بازار را ندارند، قطع تخصیص ارز برای واردات منجر به کاهش موجودی بازار خواهد شد.
وی با اذعان به اینکه دولت باید ارز مورد نیاز تولیدکنندگان مواد اولیه مورد نیاز کارخانجات لوازم خانگی را تامین کند، افزود: اگر قرار است تولید و صنعت لوازم خانگی در کشور پا برجا مانده و به حیات خود ادامه دهد، باید ارز مورد نیاز این بخش تامین شود.
طحانپور ضمن انتقاد از تغییر مداوم سیاستها ارزی توسط مسئولان اذعان کرد: متاسفانه تغییر مداوم سیاستهای ارزی، به ایجاد التهاب در بازار منجر شده است. به عبارتی نوسانات مداوم در سیاستهای ارزی، به نوعی بازار را به چالش کشیده است.
وی با بیان اینکه مدام سیاستهای دولت در حال تغییر است، خاطرنشان کرد: در خلال دو هفته اخیر که سیاستهای ارزی از سوی دولت با تغییرات مداوم همراه بود، قیمتها در بازار رو به افزایش گذاشته است. کما اینکه برخی از واحدها و کارخانجات نیز تولید خود را متوقف کردهاند چرا که تقریبا خود را بلاتکلیف میبینند.
نشست خبری ائتلاف اسلامی زنان با موضوع بررسی تفکیک جنسیتی در دانشگاهها برگزار شد و شرکت کنندگان بر غیرعلمی و غیراسلامی بودن تفکیک جنسیتی در دانشگاه ها تاکید کردند.
به گزارش ایسنا، معصومه رضایی دبیر کل جامعه اسلامی زنان در این نشست با بیان اینکه «قصد ندارم از جنبه کرامت انسانی و بحثهای روانشناسانه و جامعهشناسانه به تفکیک جنسیتی و تک جنسیتیکردن دانشگاهها بپردازم بلکه از دیدگاه سیاست و دولت درباره این موضوع بحث میکنم»، گفت: این گونه اقدامات امنیت روانی و اجتماعی زنان را به مخاطره میاندازد. مگر نه اینکه زنان، مادران و دختران و خواهران این ملت و نیمی از پیکره جامعه هستند پس چگونه ممکن است که امنیت روحی روانی و اجتماعی این حوزه به خطر بیفتد و نیم دیگر در آرامش به سر ببرند؟ دبیر سیاسی جامعه زینب(س) از مسئولان و دلسوزان نظام درخواست کرد که جلوی این تلاطمات را بگیرند و اجازه بدهند زنان- که قرار است از دامنشان مردان به معراج بروند- در کمال آرامش زندگی کنند.رضایی در پایان با اشاره به دیدگاه امام(ره) نسبت به زنان اظهارکرد: ایشان در وصیتنامه خود میفرمایند: ما مفتخریم که بانوان و زنان پیر و جوان و خرد و کلان در صحنههای فرهنگی و اقتصادی و نظامی حاضر هستند و همدوش مردان یا بهتر از آنان در راه تعالی اسلام و مقاصد قرآن کریم فعالیت دارند؛ و آنان که توان جنگ دارند، درآموزش نظامی که برای دفاع از اسلام و کشور اسلامی از واجبات مهم است شرکت می کنند و از محرومیتهایی که توطئه دشمنان و ناآشنایی دوستان از احکام اسلام و قرآن بر آنها بلکه بر اسلام و مسلمانان تحمیل کردند، شجاعانه و متعهدانه خود را برهانند.
باید فرصتهای جدید ایجاد شود
طاهره رحیمی، دبیر کل جامعه فاطمیون نیز در سخنانی تاکید کرد: باید به جوانان فرصت، آگاهی و امکان انتخاب رشتههای تحصیلی را بدهیم و اگر در رشتهای برای دختران محدودیت قائل میشویم به تناسب آن باید فرصتهای جدید برای آنان ایجاد کنیم.وی با اعلام مخالفت با آنچه آن را تفکیک جنسیتی و تک جنسیتی کردن دانشگاهها میخواند، گفت: متاسفانه برای بسیاری از رشتههای تحصیلی شغل تعریف نشده یا مشاغل خیلی کمی برای آنان وجود دارد یا برخی از مشاغل برای زنان طاقت فرساست و یا در شأن آنان نیست. دبیرکل جامعه فاطمیون افزود: باید به زنان اطلاعرسانی شود که چنددرصد از فارغالتحصیلان از تحصیل خود در رشتههای مهندسی رضایت دارند. چند درصد از آنان موفق به پیدا کردن شغل شدهاند و چقدر از کارفرمایان آنان از عملکرد مهندسان زن رضایت دارند. وی با اشاره به فعالیت دانشگاههای تک جنسیتی همچون دانشگاه امام صادق (ع) والزهرا(س)، گفت: باید بررسی کنیم که آیا موفقیت آنها در اشاعه احکام اسلامی بیشتر و آسیبهای اجتماعی در آنها کمتر بوده است یا خیر؟ سپس اقدام به تک جنسیتی کردن دانشگاههای مختلف کشور کنیم.
شرایط یکسان تحصیل برای دختر و پسر
فاطمه ایلشاهی دبیر کل جمعیت زنان پیرو حضرت زهرا (س) نیز در ادامه این نشست اظهار کرد: تفکیک جنسیتی دانشگاهها نیاز به یک کار دقیق دارد اما بدون انجام کار کارشناسی این گونه تصمیمات توان جامعه را تضعیف میکند.وی افزود: باید شرایط یکسان تحصیل برای دختر و پسر در دانشگاههای یک شهر فراهم شود و نتایج این کار بررسی شود و در صورت مطلوب بودن نتیجههای به دست آمده، این الگو حتی به دنیا عرضه شود.ایل شاهی در پایان گفت: برخی معتقدند ازدواج دانشجویی به طلاق میانجامد پس لازم است آن را محدود کنیم. این در حالی است که چنین تصمیماتی نیاز به کار کارشناسی دارد و تصمیم عجولانه نتایج مطلوبی در پی ندارد.
مهاجرت دختران
اشرف گرامیزادگان حقوقدان در این نشست یکی از تبعات تک جنسیتی یا تفکیک جنسیتی دانشگاهها را مهاجرت خانوادهها و یا دختران خواهان تحصیل به دانشگاههای استانهای دیگر و یا حتی خارج از کشور برشمرد و گفت: بیشک همین موضوع مشکلاتی را برای دختران و خانوادههای آنان ایجاد میکند.
تفکیک مبنای علمی ندارد
همچنین الهه کولایی عضوهیات علمی دانشگاه نیز در این نشست در سخنانی گفت: تفکیک جنسیتی رشتههای آموزشی مبنای علمی نداشته و تنها براساس یک نگرش سطحی به بازار کار صورت گرفته است.وی با سلیقهای و غیر کارشناسی خواندن این اقدام، گفت: عدالت در حوزه اجتماعی و اقتصادی با عدالت در حوزه آموزشی، ایجاد فرصتهای برابر برای همه انسانها و به فعلیت در آوردن استعدادهای آنها آغازمی شود.وی تصریح کرد: وظیفه تصمیم گیرندگان و مسئولان جامعه است که برنامه ریزی و سیاستهای مناسبی را برای استفاده از این نیروی بالفعل در جامعه انجام دهند، نه اینکه به سادهترین شکل ممکن نسبت به پاک کردن صورت مساله اقدام کنند.وی با انتقاد از ارتباط دادن رشتههای تفکیک جنسیت شده دانشگاهی به بازار کار تصریح کرد: آیا این فقط مشکل دختران است که بازار کاری برای رشتههای مورد علاقهشان وجود ندارد و آیا مردان فارغ التحصیلان رشتههای مختلف همچون پزشکان همه مشغول به کار هستند؟
توجیه اسلامی ندارد
دبیرائتلااف اسلامی زنان نیز که در نامهای به این نشست نقطه نظرات خود را اعلام کرده بود، گفت: گرفتن فرصتها از زنان و ارائه طرحها و نظراتی که دایره انتخاب زنان را محدود میکند توجیه اسلامی ندارد.توران ولی مراد با اشاره به تفکیک جنسیتی در دانشگاهها گفت: این طرح در حالی مطرح میشود که تحقیقاتی که نشان دهنده نتایج علمی آن باشد ارائه نشده وشاخصهای اندازهگیری جهت دستیابی به نقطه مطلوب مشخص نیست. وی اسلامی شدن دانشگاهها با اجرای چنین طرحهایی را فقط یک ادعا دانست وافزود: اگر مسئولان میخواستند با اجرای این طرح، راههای جدید و امکانات بیشتری را برای دختران با ایجاد فرصتهای بیشترایجاد کنند جای تقدیر داشت. ولی مراد با بیان اینکه براساس نگرش اسلام با درنظر گرفتن کلمه نفس واحده در قرآن، زن و مرد جایگاه برابر انسانی دارند، افزود: پس هردو اجازه دارند ابزارهای رشد خود را داشته باشند و محروم کردن از ورود به دانشگاه و تحصیل در رشتههای مورد علاقه و گرفتن این فرصتها از دختران تبعیضآمیز است؛ این درحالی است که اسلام دین عدالت است.
محمدتقی فاضل میبدی
در میان تاثیرات سودمندی که روزهداری در انسان میگذارد، شاید تعدیل قوای نفسانی – که جوهره اخلاق آدمی است – سرآمد باشد. فروخفتن خشم و سرکوبی کینه و زیرپا گذاشتن خوی خودمحوری و درمقابل، بر فراز آمدن آفتاب حلم و گذشت وصلح، صفا وهمنوع دوستی از رهاوردهای اعتدال قوای نفسانی است که در ماه مبارک رمضان برای روزهداران حاصل میشود. ازشادترین روزهایی که اسلام برای مسلمین منظور داشته ،عید فطر یا عید جشن تعدیل و تعادل قوای انسانی واز آن مهمتر عید تساوی و تعادل فقر و غناست و این که فقیران به بالای خط فقر برآیند. براساس آیه شریفه «لعلکم تتقون» و گفتههای پیشوایان معصوم، ثمرات ماه مبارک رمضان باید در زندگی اینجهانی بازگشت نماید.
عید فطر، عید نوزایی و حیات دوباره آدمیان است و نویدبخش تحولاتی است که در روح و روان آدمی و نیز در زندگی اجتماعی پدید میآید. یک ماه روزهداری تنها امساک ظاهری از خوردن و آشامیدن نیست، حضرت علی(ع) روزهداری را در سه لایه از وجود انسان فرض مینماید؛ یکی روزه در لایه قلب و دیگری در لایه چشم وگوش و زبان و سوم امساک از خوردن وآشامیدن. اگر روزهدار تنها به لایه سوم اکتفا کرد، چنین امساک مناسکی، با حقیقت روزه هیچ مطابقت ندارد. در روایتی از پیامبر(ص) آمده است: اگر کسی به روزهدار بدزبانی کرد یا با او به جنگ و کارزار برخاست، شخص روزهدار در برابر چنین کسی نه فحش میدهد و نه وارد جنگ میشود بلکه در جواب میگوید، من روزه دارم. “انما الصوم جنه فاذا کان احدکم صائما فلا یرفث و لایجهل و ان امروا قاتله او سابه فلیقل انی صائم “. روزه چون سپری است که جلوی فحش، جهل وجنگ را میگیرد و روزهداری یک نوع احرام است چرا که محرمات باطنی روزه کمتر از محرمات حج نیست.
همچنان که اگر انجام مراسم حج تاثیری در بهبودی زندگی مسلمانان نبخشد و آنان را به سوی وحدت نبرد و کینهها را نزداید و مسلمانان را از فقر و فلاکت نرهاند، نمیتوان نام آن را حج گذاشت. رمضان و روزه نیز، چنین است. پیامبر در روایتی فرمودند: پنج چیز روزه را باطل میکند: دروغ، غیبت، سخنچینی، سوگند ناحق و نظر شهوت. چه بسا روزهدارانی که تنها گرسنگی و تشنگی تحمل کردهاند و حقیقتی از روزه را درنیافتهاند. به فرموده پیامبر “کم من صائمٍ لیس له من صیامه الا جوع و العطش” روزهداران بسیاری هستند که آنها از روزه جز گرسنگی و تشنگی بهرهای نبردهاند. شادی مسلمانان در روز فطر نخست به خاطر تقوایی است که در آدمیان پدید آمده و در نتیجه جامعه مسلمین از آلودگیهای دروغ، خلف وعده، ناامنی وسرکشیهای مستبدان و سایر ناهنجارهای اجتماعی پاک شده است، اما مهمتر از همه اینها استوای فقر و غناست که در این روز باید تحقق یابد.
امام رضا(ع) یکی از فلسفههای روزه را احساس عطش و گرسنگی اغنیا دانست که به درد محرومان برسند و برای درد فقر آنان چاره جویند. “لیستوی الفقیر والغنی” دادن زکات در روز فطر یعنی شاد کردن فقیران و محرومان تا با شادی وشعف تمام در نماز شرکت کنند. امام صادق(ع) فرمود: “اطعم یوم الفطرقبل ان تخرج الی المصلی” پیش از اینکه از خانه به سوی مصلی حرکت کنی، فقیران را اطعام کن.
و میفرماید: “من صام ولم یود الزکوه فلاصوم له” کسی که زکات روز فطر نپردازد، روزه او معنا ندارد. نتیجه اینکه ماه مبارک رمضان نشانگر این است که جامعه مسلمانان باید از فقر نجات یابد وحکومتها باید این بلای خانمانسوز را برافکنند. عبادتهای اسلامی در کنار رشد اقتصادی قرار گرفته است. معیشت مردم تا آنجا مورد اهتمام است که پیامبر فرمود: “فلولا الخبز ما صلینا و لاصمنا و لاادینا فرائض ربنا” اگر نان – اقتصاد- نباشد، روزه و نماز و سایر فرائض معنا پیدا نمیکند.حقیقت ماه مبارک رمضان در آغاز دهه سوم یعنی در شبهای قدر خود را نشان میدهد. روزهداران پس از بیست روز، به تعدیل قوا و فروانداختن خشم و شهوت رسیدهاند، قدر و سرنوشت روحی خود را با رها کردن خود از قید خودی وخوی استکباری و خشم و تراکم ثروت و قدرت دوباره میسازند. و حقیقت دهه سوم و شبهای قدر نیز در روز عید فطر خود را مینمایاند. عید فطر یعنی شکافتن دوباره، هم در سطح فرد و هم در سطح جامعه. علی(ع) در خطبه عید فطر میفرماید: “وادو فطرتکم فانها سنت نبیکم” زکات فطره خود را بپردازید که این سنت پیامبر است و خداوند این قانون را فرض و واجب کرده است. تاکید میکنم زکات فطره، علاوه بر گذشت مالی و رهایی از تعلقات دنیوی که بعد اخلاقی آن است، جنبه اقتصادی و اجتماعی آن نیز مورد اهتمام است؛ برای اینکه ماه رمضان، به تعبیر امام صادق(ع) در بیان علت روزه، ماه برابر شدن فقیر و غنی است؛ یعنی باید فاصلههای طبقاتی در این ماه کاهش یابد. با یک ماه امساک و چشیدن رنج گرسنگی، حال نوبت آن است که در روز عید فطر فقیران و گرسنگان جامعه را دریابیم. نکتهای که در اینجا ذکر آن لازم است اینکه پرداخت زکات فطره نباید به شکل گذشته صورت بگیرد، چرا که شاید تحقیر انسان در پی داشته باشد. پرداخت این فریضه باید به گونهای صورت گیرد که در فرهنگ عقلای امروز مورد پذیرش قرار گیرد و حقارتی در پی نداشته باشد. غزالی در کتاب «احیای علومالدین» میگوید: یکی از آداب روزهداری آن است که روزهدار در روز بسیار نخسبد تا گرسنگی و تشنگی احساس کند.
چشیدن رنج گرسنگی از فلسفههای مهم این فریضه است تا به درد و رنج گرسنگان ایام سال، که در این روزها در غالب جهان، بویژه، درآفریقا شاهد هستیم، آشنا شویم و برای درمان این بلای بزرگ بکوشیم. براساس تازهترین آمارها درجهان ۱۷۰میلیون گرسنه وجود دارد. فقر و ناداری و گرسنگی در اسلام مورد نکوهش قرار گرفته و همردیف کفر است. گرسنگی در ماه مبارک رمضان یعنی مبارزه با گرسنگی کسانی که همیشه گرسنهاند و از فقر و ناداری و نابرابری رنج میبرند و یعنی مبارزه با کسانی که صاحب ثروتهای انباشتهاند و به یاد محرومان و فاقدان شرایط اولیه زندگی دیگر آدمیان نیستند. در عید فطر که جشن بزرگ مسلمین است باید این مسائل و مشکلات سامانیافته باشد تا بتوان برای آن جشن گرفت. نمیتوان نماز عید گزارد و آن روز را مبارک گفت و حال آنکه مشکلات اجتماعی و اقتصادی مسلمین سامان نیافته و در وجود صاحبان قدرت، که گرفتار آتش خشم و شهوت قدرتاند، تعادلی در آنها راه پیدا نکرده است. امام علی(ع) فرمود: روزی که بر خدا معصیت نشود و ظلمی بر سر آدمیان نرود آن روز، روز عید است.
امام باقر(ع) وقتی که برای نماز عید فطر بیرون میآمدند میفرمودند: “اللهم انا نرغب الیک فی دوله کریمه تعز بها الاسلام و اهله” خدایا ما طالب حکومتی هستیم که مسلمین را عزت بخشد و نفاق و دورویی را به ذلت بکشاند یعنی روز عید فطر روز عزت مسلمین و ذلت نفاق و دورویی و دروغگویی و عهدشکنی است. نماز و زکات عید فطر نشانه آزادی و رهایی مسلمانان از هرگونه اسارت است. نگرانی مامون، خلیفه عباسی از برگزاری نماز عید فطر توسط امام هشتم(ع) از این جهت بود که ترسید مردم به واسطه خطبههای امام رضا(ع) ازحقیقت این روزبزرگ آشنا شوند و مردم از اسلام دروغین و وارونهای که تا به حال مداحان خلیفه عباسی برای مردم گفتهاند روی برگردانند. پس دستور تعطیلی آن را داد. عید فطر واقعی یعنی عید آزادی و آزادگی آدمیان، رهایی گرسنگان، اخلاق انسانها و جشن تعدیل قوای بیرونی و درونی و در یک کلام جشن گسترش تقوا و عدالت در تمام لایههای جامعه. آنگاه در این روزخجسته باید گفت:
ای گروه مومنان شادی کنید
همچو سرو سوسن آزادی کنید
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر