محمد مصطفایی / وکیل پایه یک دادگستری
همه میدانند که حقیر مخالف اعدام و به صورت کل مجازاتهای خشنونتبار و غیرانسانی همچون قطع دست و پا و کور کردن و شلاق و سنگسار و … هستم و به هر نحوی برای از بین بردن اینگونه مجازاتها تلاش میکنم. به همین دلیل احتمال دارد این یادداشت که بیان کننده حقیقی در جامعه ایران است را با انتقاداتی مواجه نمایم. اما رسالتم ایجاب میکند، هر آنچه حق است را به زبان آورم، به همین دلیل پیش از شروع این یادداشت، مخالفت خود را با اعدام هر فرد اعلام میکنم و به اصل موضوع میپردازم.
هفته گذشته، زمزه اعدام یکی از محیطبانان ایرانی در سایتهای خبری منعکس گردید که مطرح شده بود دیوانعالی کشور، حکم اعدام یک محیطبان را تایید کرده و قرار است به زودی این حکم اجرا گردد. جمعی از فعالان و کارشناسان محیط زیست در روزشانزدهم مهر نامهای سرگشاده به روسای قوای سهگانه مینویسند و با «غیرعادلانه» خواندن این حکم مینویسند: «در آستانه روز ولادت امام هشتم شیعیان(ع) که روز محیطبان نامگذاری شده و روزی است برای پاسداشت مقام والای محیطبانان مظلوم محیط زیست، دیوان عالی کشور حکم قصاص یکی از ماموران وظیفه شناس و خادم محیط زیست ایران که در منطقه حفاظت شده دنا در استان کهکیلویه و بویراحمد انجام وظیفه میکرده است را تایید کرد و جامعه محیط زیست ایران را در اندوه، تاسف و شگفتی فرو برد.» اما نمینویسند که بر طبق کدام قانون این محیط بان حق تیراندازی به سوی دیگری را داشته است؟
امضاکنندگان این نامه مینویسند: «ما اعضای تشکلهای مردم نهاد زیست محیطی کشور و شخصیتهای حقیقی و حقوقی امضاکننده ذیل این نامه با توجه به تایید حکم صادره از سوی دیوان عالی کشور و اینکه زمان اجرای این حکم دو هفته آینده مشخص شده، از مسوولان محترم قضایی، قانونی و اجرایی کشور درخواست توقف موقت اجرای حکم و بازنگری مجدد این پرونده را داریم و اعلام میکنیم که عواقب اجرای این حکم غیرعادلانه، برای جامعه محیط زیست کشور و محیطبانان بسیار سنگین و غیرقابل جبران است.» اما متاسفانه خواستار توقف تمام اعدامها نمیشوند و تبعیض قائل میگردند بین انسانهای مختلف که مرتکب جرم کشت دیگری شده بودند.
علی سمیعی در گفت وگو با خبرنگار جامعه فارس درباره برخی اخبار مبنی بر اینکه تا 2 هفته دیگر اسد تقیزاده؛ محیط بان منطقه حفاظت شده دنا که در حین انجام ماموریت یک شکارچی را کشته است، اعدام میشود، تصریح کرد: اصلن این حرف مضحک است، اجرای حکم اعدام به این راحتی نیست و نیاز به استیذان رییس قوه قضاییه دارد و این سیر، حداقل یک سال طول میکشد. (از زمان بازداشت علیرضا ملاسلطانی که نوجوان 17 ساله بود تا اعدام وی دو ماه و چند روز بیشتر طول نکشید؟) این در حالی است که روزنامه اعتماد روز چهارشنبه 13 مهر به نقل از سرپرست دفتر حقوقی سازمان محیط زیست از اجرای قریبالوقوع حکم اعدام اسد تقیزاده، محیط بان اداره محیط زیست کهکلویه و بویر احمد خبر داده بود.
همانطور که مرقوم نمودم با اعدام به هر شکلی و نسبت به هر فردی مخالفم و در مورد این پرونده خاص نیز عقیدهام بر توقف اجرای حکم است، اما واقعیتهایی وجود دارد که میبایست و ضروری است بیان شود و این پرونده خاص بهانهای شد تا حقایق گفته شود:
1- به صراحت و با استدلال میگویم، هیچ یک از محیطبانان به هیچ عنوان حق استفاده از سلاح را در انجام ماموریت خود ندارند. در قوانین جمهوری اسلامی نه فرد، بلکه قانون است که به افرادی ذیصلاح اجازه میدهد، از اسلحه در موارد خاص استفاده کنند، استفاده از اسلحه هم طبق قانون نحوه به کارگیری سلاح در موارد خاص مصوب سال 1373 صورت میگیرد. طبق این قانون تنها مامورین مسلح موضوع این قانون حق به کارگیری سلاح آن هم طبق شرایط خاصی را دارند، مامورین مسلح نیز مشخص و محرز است، و شامل نیروهای نظامی مثل ارتش و نیروهای انتظامی مثل پلیس و همچنین ضابطین دادگستری هستند، بنابراین محیطبانان، چون نه مامور انتطامی و نه نظامی هستند، به هیچ عنوان حق استفاده از سلاح در ندارند. شاید گفته شود که چطور به این افراد سلاح و مجوز سلاح داده میشود؟ پاسخ این است که سازمان محیط زیست این اختیار را دارد که به هر فردی که صلاحیت داشته باشد، مجوز داشتن اسلحه شکاری را دهد بنابراین اسلحهای که محیطبانان در اختیار دارند، اسلحه شکاری است نه اسلحه جنگی در حالی که مامورین نیروهای مسلح اسلحه جنگی در اختیار دارند، نه سلاح شکاری.
2- محیطبانان، تنها میتوانند در دفاع از خود در دادرسیهای کیفری و پرونده های اینچنینی از اصل «دفاع مشروع» استفاده کرده و از این طریق خود را رافع مسوولین کیفری بدانند که در این صورت و نیز در صورت نخست، شرایط استفاده از اسلحه میبایست وجود داشته باشد و اثبات نمایند که در جایگاه دفاه از خود بودهاند. که دادگاه بدوی و دیوانعالی کشور که تا به حال نشان داده است، حامی مامورین پلیس، وزارت اطلاعات و سپاه و ارتش بوده است، در این پرونده دلیلی بر استفاده آقای تقیزاده، از سلاح را محرز ننموده است. چرا که میدانیم تاکنون حتا یک پلیس، مامور محیط بان اعدام نشدهاند. اما شهروندان بسیاری بودهاند که به اتهام قتل پلیس یا محیط بان اعدام شدهاند.
3- محیطبانان از نظر قوانین استخدامی، کارمند دولت محسوب میگردند، ولی با توجه به وظایف اجرایی خود هر چند وضعیتی مشابه نیروی انتظامی یا شبه نظامی دارند ولی وظایف آنها با وطایف پلیس متفاوت است، پلیس طبق قانون حق استفاده از سلاح را در موارد خاص دارد اما محیطبان از این حق قانونی برخوردار نیست و همانطور که مرقوم گردید، مجوز حمل سلاح توسط سازمان محیط زیست یا هر مرجع دیگری دلیل استفاده از سلاح نیست، حتا محیط بانان ضابطان قضایی هم محسوب نمیگردند، چون ضایطین قضایی دارای تعریفی خاص بوده و قانون آیین دادرسی کیفری ضابطین دادگستری را احضا نموده است که محیط بانان جز ضابطین دادگستری شمرده نشدهاند.
4- اگر بخواهیم حقیقت و واقعیت را بر اساس قوانین جمهوری اسلامی بیابیم، حقیقت این است که محیطبانان چون، حق استفاده از سلاح را در انجام وظیفه خود ندارند، اسلحهای که به آنها داده میشود در اصل برای شکار انسان است، درست است که شکارچیان برای شکار حیوان به جنگلها و مراتع میروند، اما محیطبانانی هستند که از شکار انسان نیز واهمهای ندارند. چه بسا که در سال شکارچیان بسیاری توسط، محیطبانان، به دلیل تخلف آنها و برخوردار نبودن حق استفاده از سلاح شکار میشوند و این متعادل نیست. بدتر اینکه عادت شده است که اگر محیطبانی فردی را شکار کند، میگویند، این فرد شرور و متجاوز و … بوده است. در حالی که حتا افراد شرور هم حق زندگی دارند، اگر فرد شروری تخلف کرد، حقش مرگ نیست و اگر فرد شروری به شکار رفت، حقش این نیست که وی را بکشیم. و اینکه واقعا محیطبان پیش از شلیک گوله به سمت شکارچی از کجا فهمیده است که شکارچی شرور است؟ ملاک شرارت برای شکارچی چیست؟
5- حقیر وکالت پروندهای را به عده داشتم که محیطبانی پسر موکلم را به قتل رسانده بود، هر چند با پا درمیانیام محیطبان از مرگ نجات یافت، اما موکل من واقعن بیگناه کشته شده بود. او برای تفریح به شکارگاه مجازی رفته بود و در نهایت خود توسط یک محیطبان جوانی که حتا نمیدانست قانون نحوه به کارگیری سلاح در موارد ضروری چیست؟ این جوان محیطبان، مقصر حتمی این جنایت بود، اما در دادگاه عنوان میکرد که حق استفاده از اسلحه را داشته است، در صورتی که هیچکس نمیتواند به محیطبان حق استفاده از سلاح را بدهد. این جوان اعدام نشد و چون خانواده موکلم رضایت داده بودند به پنج سال حبس محکوم گردید، اما برای من جای تعجب بود که میشنیدم، محیطبانی که هیچ حقی بر استفاده از سلاح در مقابل انسان ندارد برای خودش حق قائل بوده است.
6- اعدام مجازات درستی نیست، اما واقعن چرا این مجازات تنها برای شهروندان عادی اجرا میشود، به عنوان مثال در تاریخ حکومت جمهوری اسلامی تاکنون هیچ پلیسی و مامور مسلحی که مسلمن صدها نفر را برخلاف قانون نحوه به کارگیری سلاح کشتهاند، اعدام نشده است و تاکنون هیچ محیطبانی علارغم اینکه حق استفاده از سلاح را ندارد، اعدام نگردیده است و از طرفی رییس اداره حقوقی محیط زیست اعدام میکند، استیذان از ریاست قوه قضاییه حداقل یک سال به طول میکشد، در حالی که در پروندههای بسیاری شاهد این بودیدم که رییس قوه قضاییه در یک روز اذن به اجرای اعدام شهروند عادی را صادر میکند. به عنوان مثال علیرضا ملاسلطانی را اجازه نمیدهند که سنش حتا به بالای 18 سال برسد و معرکه اعدام برای او میگیرند. نمونههایی از این دست بسیار است و هدف این است که به این پرسش پاسخ داده شود: آیا جان انسانها و یا زندگیشان با یکدیگر متفاوت است، علیرضا یکی را کشته و اعدام شد در مقابل این محیطبان نیز فردی را به قتل رسانده بود، حال چرا علیرضا به این سرعت اعدام شد و در ملاعام به دار آویخته شد و این محیط بان این همه حامی به دست آورد. این بیعدالتی محض است و به نطر میرسد عدالت را زمانی خواهیم داشت که هیچکس اعدام نشود، نه محیطبان، نه پلیس و نه هیچکس دیگری.
در نهایت امیدوارم در این روز که روز جهانی مبارزه با اعدام نامگذاری شده است، جمهوری اسلامی نیز دست از خشونت بردارد و به جای خشونت به شهروندانش، دوستی و مهربانی را بیاموزد.
خبر / رادیو کوچه
غلامحسین محسنی اژهای، دادستان جمهوری اسلامی، روز دوشنبه، 10 اکتبر، در یک نشست خبری گفته است که برای یوسف ندرخانی، شهروند این کشور که به مسیحیت گرویده، حکمی از جمله حکم اعدام صادر نشده است.
آقای محسنی اژهای گفته است که پرونده آقای ندرخانی مراحل رسیدگی را طی میکند و همچنان مفتوح است.
یوسف ندرخانی که ۳۲ سال سن دارد، ۱۳ سال پیش از اسلام به مسیحیت گرویده و در مقام یک کشیش در ایران فعالیت کرده است.
او از پاییز دو سال پیش در بازداشت به سر میبرد و بنابر گفته محمدعلی دادخواه، وکیل مدافعش، به اتهام ارتداد با محکومیت اعدام مواجه است.
پیش از اظهارات آقای محسنی اژهای، دزموند توتو، اسقف اعظم آفریقای جنوبی و برنده جایزه صلح نوبل که از شهرت جهانی برخوردار است، از دولت ایران خواسته بود که آقای ندرخانی را آزاد کند.
بیشتر بخوانید:
«حکم اعدام کشیش ندرخانی هنوز تایید نشده است»
خبر / رادیو کوچه
غلامحسین محسنی اژهای، دادستان کل و سخنگوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی، روز دوشنبه، 10 اکتبر، «رفتار غیرمسوولانه و خائنانه مجری قانون» را عامل اختلاس سه هزار میلیارد تومانی اخیر عنوان کرده است.
آقای محسنی اژهای که به عنوان مسوول ویژه رسیدگی به این پرونده منصوب شده، بیشترین مشکلات در این پرونده را رفتار مجری قانون دانست و گفت: «آن چیزی که باعث این فساد بزرگ شده رفتار غیرمسوولانه و خائنانه مجری قانون بوده است. پول دریافت کرده، رشوه گرفته، پولشویی کرده… که این موارد ربطی به ضعف ساختار و قانون ندارد.»
پیش از این محمود احمدینژاد، رییس جمهوری اسلامی در گفتوگویی تلویزیونی از تلاش شش ساله دولت خود برای اصلاح ساختار بانکی سخن گفته بود. او همچنین از این که تاکنون به «فریاد»هایش در زمینه لزوم این اصلاحات توجهی نشده، انتقاد کرده بود.
آقای احمدینژاد گفته بود: «واقعیت این است که سیستم بانکی الان دست کسی نیست و دولت نمیتواند کاری بکند.»
آقای اژهای همچنین گفت که علاوه بر احضار و بازداشتهای قبلی، در چند روز گذشته ۲۰ نفر دیگر احضار شده و «۱۴ نفر آنان بازداشت موقت شدند که در میان آنها تعدادی از مدیران بانک و تعدادی از افراد مرتبط بودند.»
او همچنین از ممنوعالخروج شدن شمار دیگری از افراد و شناسایی «اموال قابل توجه» دیگری خبر داده است.
پیش ازاین سخنگوی قوه قضاییه از انجام تحقیقات از ۲۲ نفر و بازداشت برخی از آنها و صدور قرار برای شماری دیگر خبر داده بود.
سخنگوی قوه قضاییه همچنین در پاسخ به سوالی درباره ارتباط پرونده فساد اقتصادی اخیر با آنچه برخی مسوولان جمهوری اسلامی «جریان انحرافی» میخوانند، گفت: «من بارها عرض کردهام که پروندهای تحت عنوان جریان انحرافی نداریم. ما در مورد فرد صحبت میکنیم.»
همچنین، آقای محسنی اژهای با تایید این که آقای خاوری، مدیرعامل سابق بانک ملی، «به صورت رسمی» از ایران خارج شده، گفت: «مدیرعامل بانک ملی گفته است که برمیگردد، اما اگر مدتی گذشت و برنگشت و ما دیدیم اتهامات به گونهای است که ایشان باید پاسخگو باشند در زمینه بازگرداندن وی به کشور اقدام میکنیم.»
سخنگوی قوه قضاییه ایران در پاسخ به سوالی درباره دلیل جلوگیری نکردن از خروج آقای خاوری از ایران گفت: «زمانی که از آقای خاوری در خوزستان تحقیق میشد، هنوز به این نتیجه نرسیده بودیم که وی باید ممنوعالخروج شود. ما در آن زمان نمیدانستیم که وی تابعیت دوگانه دارد و خانوادهاش در خارج از کشور هستند، بنابر این ممنوعالخروج نشد.»
آقای محسنی اژهای در پاسخ گفت که وزیر اطلاعات شخصن همه استعلامها درباره افراد را بررسی نمیکند و درباره این که «نسبت به این فرد استعلام شده است یا خیر و این که جواب استعلام چه بوده،» حضور ذهن ندارد.
با وجود این، او اذعان کرد که اگر اطلاعات فعلی در اختیار مسوولان اجرایی وقت بوده، تایید صلاحیت آقای خاوری برای مدیرعاملی بانک ملی «قطعن کار اشتباهی بوده است.»
بیشتر بخوانید:
«رییس پیشین بانک ملی کولهباری از اطلاعات محرمانه است»
خبر / رادیو کوچه
منابع مخالفان در سوریه روز دوشنبه، 10 اکتبر، اعلام کردند تعداد کشتهشدگان اعتراضهای روز گذشته در سوریه به 31 تن رسیده است.
دیدهبان حقوق بشر سوریه اعلام کرده است نیمی از این تعداد در شهر حمص کشته شدند و هشت تن از آنها از نیروهای ارتش بودند.
نیروهای دولتی در درگیری با تعدادی از نظامیان جدا شده از ارتش کشته شدند.
درهمین حال نیروی هوایی سوریه از شب یکشنبه، تاکنون چندین بار شهر حمص را بمباران کرده است.
شورای هماهنگی انقلاب سوریه تحولات شهر حمص را «جنگ واقعی» توصیف کرد.
از سوی دیگر اتحادیه اروپا قرار است روز دوشنبه مسایل سوریه را بررسی کند و موضع خود را نسبت به شورای ملی این کشور که اخیرن توسط مخالفان تشکیل شده اعلام کند.
این در حالی است که ولید المعلم وزیر امورخارجه سوریه روز گذشته اعلام کرده بود سوریه با کشورهایی که این شورا را به رسمیت بشناسند به شدت برخورد میکند.
لازم به اشاره است مقامهای جمهوری اسلامی از روسیه به دلیل وتو کردن قطعنامه علیه سوریه در شورای امنیت سازمان ملل، تمجید کردهاند.
به گزارش ایسنا، رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی که در مسکو پایتخت روسیه به سر میبرد، گفته است وتوی قطعنامه سازمان ملل علیه سوریه حرکتی مثبت بود که در «جهت جلوگیری از طراحیهای غرب در منطقه» صورت گرفت.
بیشتر بخوانید:
«سوریه به کشورهای اروپایی هشدار داد»
خبر / رادیو کوچه
آکادمی سلطنتی علوم سوئد اعلام کرده است که توماس سارجنت و کریستوفر سیمز، دو اقتصاددان آمریکایی، به طور مشترک برنده جایزه نوبل سال ۲۰۱۱ در رشته اقتصاد شدهاند.
توماس سارجنت، استاد شصت و هشت ساله اقتصاد کلان و اقتصاد پولی در دانشگاه نیویورک، به دلیل تحقیقاتی که در زمینه انتظار عقلایی کارگزاران اقتصادی صورت داده شهرت دارد.
کریستوفر سیمز، که شصت و هشت سال سن دارد، در دانشگاه پرینستون آمریکا تدریس میکند نیز به خاطر تحقیقات گسترده در زمینههای اقتصاد کلان و اقتصاد سنجی مورد شناسایی قرار گرفته است.
بیشتر بخوانید:
«دو زن لیبریایی و یک زن یمنی»
شراره سعیدی/ رادیو کوچه
دولت ایران در مورد پاره تن اسلام دچار چالشی بسیار جدی شده است، «حماس» که امید نظام برای اتصال این قسمت از بدنه گمشده اسلام به جمهوری اسلامی بود گویی پس از تنبیه هم متنبه نشده است، اگرچه در ابتدای سال این نظام در قامت پدرسالارانهاش از دارایی ایرانیها پول توجیبی بسیار سنگین فرزند سرکشاش را کم نمود اما حماس برای ادامه روند بهایی بالاتر طلب میکند و شاید با حمایت از «محمود عباس» او هم در فکر تنبیه پدرسالار است.
در مرداد خبرگزاری رویترز نوشت: جنبش حماس اخبار مربوط به مشکلات مالی این گروه تحت تاثیر بیثباتی در اخذ مالیات در مناطق تحت کنترل خود و یا ناشی از کاهش کمکهای مالی خارجی را تکذیب میکند. گروه حماس به خاطر به رسمیت نشناختن حکومت اسراییل و ادامه فعالیتهای خشونتآمیز، از سوی غرب مورد تحریم قرار دارد. حکومت ایران همواره به این گروه کمک مالی کرده است. هر چند رقم این کمک مالی آشکار نیست ولی جمهوری اسلامی ارسال این کمکها را مخفی نمیکند.
خبرگزاری رویترز نوشت: یک دیپلمات غربی که خواست نامش فاش نشود میگوید، گزارشهای امنیتی نشان میدهند که حکومت ایران کمکهای مالی خود را به حماس کاهش داده است. برخی از منابع دیپلماتیک دیگر میگویند که حکومت ایران طی دو ماه گذشته کمکهای خود را متوقف کرده است. دیپلماتها میگویند دلیل این تصمیم حکومت ایران عدم حمایت علنی جنبش حماس از حکومت بشار اسد است. با وجودی که بخش مهمی از رهبری و تشکیلات حماس در شهر دمشق قرار دارد ولی طی ماههای اخیر این گروه هیچ تظاهرات یا حرکتی را در حمایت از دولت بشار اسد برگزار نکرده است.
در سال 2010 جنبش حماس بودجه اداره مناطق فلسطینی در نوار غزه را حدود 540 میلیون دلار اعلام کرده بود. طبق این آمار حدود 55 میلیون دلار از محل مالیات و اخذ تعرفه گمرکی از اجناس وارداتی دریافت میشود که به شکل غیرقانونی از مرز مصر به نوار غزه قاچاق میشوند
جنبش حماس به احتمال فراوان از سوی گروه «اخوانالمسلمین» نیز کمک دریافت میکند. به گفته دیپلماتهای غربی، احتمالن گروه اخوانالمسلمین در ماههای اخیر بخش زیادی از منابع مالی خود را به جنبشهای عربی اختصاص داده و بنابراین نمیتواند همچون گذشته از حماس حمایت کند. جنبش حماس در ماه ژوئیه نتوانست حقوق بیش از 40 هزار نفر از کارمندان ادارات و نهادهای امنیتی در نوار غزه را پرداخت کند. جنبش حماس وعده داده بود که این حقوقهای معوقه در ماه اوت پرداخت شوند ولی تاکنون هنوز همه کارمندان حقوق خود را دریافت نکردهاند.
در سال 2010 جنبش حماس بودجه اداره مناطق فلسطینی در نوار غزه را حدود 540 میلیون دلار اعلام کرده بود. طبق این آمار حدود 55 میلیون دلار از محل مالیات و اخذ تعرفه گمرکی از اجناس وارداتی دریافت میشود که به شکل غیرقانونی از مرز مصر به نوار غزه قاچاق میشوند.
صاحبنظران معتقدند که جنبش حماس بدون کمکهای خارجی مالی از جمله کمک مالی حکومت ایران قادر به اداره امور این مناطق و پیشبرد فعالیتهای گروه خود نیست.
از سویی دو جنبش فتح و حماس به لحاظ اعتقادی دو قطب معارض هم شناخته میشوند. حماس جنبشی مذهبی و نماد جریان انقلابیگری است که همه اعتبار خود را مرهون تفکرات مبارزاتی و شعار نابودی اسراییل میداند، درحالی که جنبش فتح، جنبشی لاییک است و موقعیت امروز خود در فلسطین را در گرو دیپلماسی سازش با دولت اسراییل و تعامل با غرب میبیند. از این رو تاریخ مناسبات 20 ساله این جنبشها در رقابت و تضاد با یکدیگر سپری شد.
البته میتوان ریشههای اختلاف فتح و حماس را در شکلگیری جنبش حماس نیز ملاحظه کرد، چون سران فتح که بنیانگذار نهضت فلسطین هستند، از اوایل دهه 80 میلادی با جنبشی مواجه شدند که شعار نابودی اسراییل را سرمیداد و برای آنها رقیبی در عرصه فلسطینی تلقی میشد. فتح تا زمانیکه به تنهایی در قدرت بود و مرجع مطلق فلسطینیهای داخل و خارج سرزمینهایشان محسوب میشد، چندان قدرت حماس را جدی نمیگرفت، البته این حس اقتدار و قدرت به این جهت بود که دامنه نفوذ و فعالیت جنبش فتح در آن زمان از اردن تا لبنان و دمشق را در بر میگرفت. اما زمانی که حماس به رهبری معنوی «شیخ یاسین» و شخصیتهایی چون الرنتیسی و مشعل که در راس ساختار تشکیلاتی آن قرار داشتند، پای به عرصه وجود گذاشت و پس از انتفاضه اول در سال 1987 به موفقیتهای بزرگی دست یافت و به میداندار اصلی عملیاتهای شهادتطلبانه فلسطینیها در عمق سرزمین اسراییل تبدیل شد و نام گردانهای عزالدین قسام و مهندسان عملیاتی آن برزبانها افتاد، آنگاه فتح از این جنبش و نفوذ آن احساس خطر کرد. حماس در مرامنامه و اساسنامه خود هیچ وجه شباهتی با فتح نداشت. شیخ یاسین هدف جنبش حماس را تشکیل «دولت ملی اسلامی» اعلام کرده و جنبش نیز به تبیعت از رهبراش اعلام کرد که موجودیت دولت اسراییل را به هیچوجه به رسمیت نمیشناسد و خواهان خروج این حکومت از سرزمینهای اشغالی است، در حالی که فتح راههای بینالمللی و مسالمتجویانه را در پیش گرفته بود.
در دهههای 80 و 90 قرن گذشته که سازمان آزادیبخش فلسطین که جنبش فتح بزرگترین عضو آن است، روند سازش و مذاکره با دولت اسراییل را آغاز کرد، اختلافات میان این دو جنبش آشکار و علنی شد.
در سال 1988 جنبش فتح موجودیت دولت اسراییل را به رسمیت شناخت و این دقیقن مصادف با زمانی بود که جنبش حماس دور جدید عملیاتهای شهادتطلبانه را علیه این رژیم تدارک میدید. در واقع موضوع «مهار حماس» از این زمان به دستور کار ثابت سران ساف بویژه فتح تبدیل شد. تا قبل از این مرحله همواره درگیریهای پراکندهای میان نیروهای دو طرف در جریان بود، اما از سال 1988 جنبش فتح سیاست تضعیف حماس را تشدید کرد، تا حدی که در سال 1999 بیش از هزار نفر از اعضای این جنبش توسط تشکیلات خودگردان بازداشت شدند. در این مرحله فشارهای سیاسی و اقتصادی تشکیلات خودگردان بر حماس آنقدر افزایش یافت که عدهای از فروپاشی و سقوط این جنبش سخن گفتند، اما در همین زمان کمکهای مادی و معنوی ایران آنچنان برای حماس حیاتی شد که موجب شد این گروه در سال 2006 برنده انتخابات شده و دینی همیشگی به جمهوری اسلامی پیدا کند. پیروزی قاطع حماس در این انتخابات در واقع به حاکمیت حزبی جنبش فتح پایان داد و نه تنها نوار غزه که کرانه باختری را نیز بهدست حماس سپرد. جنبش فتح به ریاست محمود عباس به ظاهر شکست را پذیرفت، اما در عمل حاضر نشد، دولت حماس را به رسمیت بشناسد، از فردای اعلام نتایج انتخابات که هواداران حماس پیروزی خود را جشن گرفتند، دور جدیدی از منازعات آغاز شد.
خبر / رادیو کوچه
به گزارش رسانه منسوب به دراویش نعمتالهی، فرزاد درویش یکی از دراویش گنابادی در روز شنبه، 8 اکتبر، توسط نیروی انتظامی جمهوری اسلامی در سروستان بازداشت و به زندان عادلآباد شیراز منتقل شده است.
به گزارش سایت مجذوباننور٬ فرزاد درویش که به همراه سه تن دیگر از دراویش گنابادی به نامهای محمدعلی سعدی٬ محمدجلال نیکبخت و حجتاله سعیدی در تاریخ ۲۱ تیرماه سال جاری از سوی شعبه اول دادگاه عمومی سروستان به ۶ ماه حبس و ۴۰ ضربه شلاق محکوم شده بود٬ صبح روز شنبه ۱۶ مهرماه در سروستان بازداشت و به زندان عادلآباد شیراز منتقل شد.
لازم به ذکر است محمدعلی سعدی٬ محمدجلال نیکبخت و حجتاله سعیدی در ارتباط با همین پرونده هفته گذشته توسط نیروهای انتظامی بازداشت و به زندان عادلآباد شیراز منتقل شدهاند.
بیشتر بخوانید:
«آزادی شیرزادی استاد دانشگاه و از دراویش گنابادی»
اکبر ترشیزاد/ رادیو کوچه
پس از درگذشت «استیو جابز» مدیر و بنیانگذار شرکت کامپیوتری «اپل»، بحثها و گفتوگوهای بسیاری پیرامون او و شخصیت ویژهاش درگرفت. آدمهایی مانند او نکات فراوانی در زندگی، اکتشافات و شخصیت خود دارند که قابل بررسی و کنکاش است، اما شاید آن چیزی که بیش از همه چیز برای من جالب و عجیب بود اقدام به ترک تحصیل او از دانشگاه بوده است.
خروج از دانشگاه و انجام تحقیقات و مطالعات شخصی البته به خودی خود چیز زیاد عجیب و غریبی نیست اما برای من که چند نفر از محبوبترین شخصیتها و الگوهایش چنین مسیری و راهی را طی کردهاند این شباهتها جالب است. «بیل گیتس» پایهگذار یکی دیگر از غولهای کامپیوتری دنیا یعنی «مایکروسافت» نیز تحصیل در دانشگاه «هاروارد» را نیمهکاره رها کرد تا بتواند پژوهشهایش را برای راهاندازی و تکمیل شرکت خود ادامه دهد. بسیاری از فیلمسازان محبوب من نیز همچون «جیم جارموش» و «وودی آلن»، یا تحصیلات آکادمیک در رشتهیهای مربوط به سینما نداشتهاند و یا آنها را نیمهتمام گذاشتهاند.
یافتن چرایی این موضوع البته کار آسانی نیست ولی شاید بتوان دلایل سادهای برای این مسئله یافت که چرا چنین افرادی به نسبت آنهایی که در دانشگاه درس میخوانند موفقتر بوده و یا هستند. در سیستم آموزشی دانشگاه همیشه تحقیق، بررسی و پژوهش درباره یک موضوع پیش از عمل قرار گرفته و از اهمیت بالاتری برخوردار بوده است اما سکهی این روش روی دیگری هم دارد و آن بیعملی و ستاندن شجاعت فرد است. دانشگاهیان همواره نظریهپردازان خوبی بودهاند اما در عمل کمتر دست به اقدامی زدهاند. این سیستمهای کلاسیک دانشگاهی فرد را به تدریج راکد کرده و از انجام اعمال غیرمتعارف باز میدارند، چیزی که میتواند زمینهساز اکتشافات تازه باشد.
یکی دیگر از گرفتاریهای تحصیل در دانشگاه صرف وقت و زمان و هزینه برای مطالعهی دروسی است که در راهی که شما در پی آن هستید زیاد ضروری به نظر نرسیده و گهگاه کاملن بیفایده و مصرفند. شکی نیست که میزان این دروس و واحدهای درسی در دانشگاههای کشورهای جهان سوم و از جمله ایران بسیار بیشتر از دانشگاههای معتبر دیگر کشورهاست اما هنوز هم در بسیاری از رشتههای تحصیلی در مراکز دانشگاهی معتبر دنیا دانشجویان مجبور به خواندن دروس و گذراندن واحدهایی هستند که ارتباط اندکی با زمینهی تحصیلیشان دارد اما مجبورند تا نزدیک به نیمی از زمان تحصیلشان را صرف آن کنند.
مشکل دیگر تحصیل در دانشگاهها، نوع نگاه سنتگرا و با دیدهی احترام به روشهای آموزشی گذشته است. این مراکز آموزشی بسیار سخت و به دشواری حاضر به تغییر روشها و متدهایی میشوند که ممکن است، ضعف و ناکارآمدی آنها به اثبات رسیده باشد. یکی از مثالهای خوب، روش مبتنی بر متن، جزوه و گرامر در آموزش زبانهای خارجی به دانشجویانی است که آن زبان، زبان مادریشان نبوده است. این روش که سالهاست کارآمدیاش به زیر سوال رفته و روشهای دیگری مانند TPRS،TPR و The Natural Approach جایگزین آنها شده است، هنوز در بسیاری از دانشگاههای معتبر مورد استفاده قرار میگیرد.
ناگفته نماند که تحصیل در دانشگاهها همیشه مزایا و محاسنی نیز داشته و دارند. نزدیکی به منابع علمی روز دنیا، حضور در جمع دیگر افراد علاقهمند به تحصیل و بهرهبردن از نظریات آنها و یادگیری نحوهی کار مشترک و گروهی، از نمونههای مثبت حضور در چنین مراکزی است. از سوی دیگر این روش همیشه راهی مطمئن برای پیداکردن فرصتهای شغلی مناسب بوده است، چیزی که هنوز هدف بسیاری از جوانان و خانوادههای آنان از ورود به دانشگاه است، اما نباید فراموش کرد که خلاقیت تنها چیزی است که در بزرگترین دانشگاههای دنیا نیز آموزش داده نمیشود.
خبر / رادیو کوچه
وزیران خارجه اتحادیه اروپا روز دوشنبه، 10 اکتبر، در لوکزامبورگ تحریم ۲۹ مقام جمهوری اسلامی دیگر را به اتهام نقض حقوق بشر تصویب کردهاند. این سومین دور تحریمهای اتحادیه اروپا علیه مقامهای جمهوری اسلامی ایران است.
این اتحادیه اوایل سال جاری خورشیدی نام ۳۲ مقام جمهوری اسلامی را به دلیل نقض حقوق بشر در فهرست تحریمها قرار داده و چند ماه بعد شمار دیگری از این افراد را به دلیل آنچه که حمایت از سرکوب معترضان در سوریه می خواند، تحریم کرد.
بر اساس تحریمهای اتحادیه اروپا، افرادی که نامشان در فهرست تحریم قرار دارد برای سفر در کشورهای عضو اتحادیه اروپا با محدودیت روبهرو هستند و داراییهای این افراد در کشورهای عضو این اتحادیه مسدود میشود.
با این همه تاکنون محدودیت مسافرتی سه نفر از مقامهای جمهوری اسلامی که در فهرست تحریمهای اتحادیه اروپا قرار داشتند، آنها برای انجام ماموریت دولتی در اروپا لغو شده است.
این افراد علیاکبر صالحی وزیر امور خارجه فعلی جمهوری اسلامی و رییس سابق سازمان انرژی اتمی ایران، فریدون عباسی دوانی رییس فعلی این سازمان و رستم قاسمی وزیر نفت فعلی و فرمانده پیشین قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا سپاه هستند.
در همینحال تدابیر مشابهای برای 16 مقام بلاروس نیز در نظر گرفته شده است.
بیشتر بخوانید:
«تعلیق ایرانایر توسط انجمن بینالمللی حمل و نقل هوایی»
خبر / رادیو کوچه
در واکنش نسبت به اظهارات برخی مقامات جمهوری اسلامی در مورد طرح شکایت علیه روسیه به دلیل خودداری از عمل به قرارداد تحویل سامانه موشکی اس-300، وزیر خارجه روسیه روز دوشنبه، 10 اکتبر، اعلام کرده است که «ایران مستند قانونی برای طرح چنین شکایتی ندارد.»
قرارداد فروش سامانه موشکی اس-300 چند سال پیش بین ایران و روسیه امضا شد اما پس از تصویب قطعنامه الزامآور شورای امنیت سازمان ملل راجع به تحریم تسلیحاتی ایران، دولت روسیه به عنوان یکی از کشورهای عضو سازمان، از اجرای این قرارداد خودداری کرد.
روز گذشته، به نقل از علی اکبر صالحی، وزیر خارجه ایران، گزارش شد که رسیدگی به شکایتنامه ایران علیه روسیه روز ۱۸ مهرماه در دادگاهی در پاریس آغاز میشود.
به گزارش وبسایت وزارت خارجه روسیه، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه این کشور، گفته است که «پیشپرداخت قرارداد به آنان بازگردانده شده و به نظر ما، این پروندهای است که باید بسته شود و درباره آن حرف دیگری مطرح نشود.»
بیشتر بخوانید:
«دادگاه شکایت ایران از روسیه ۱۸ مهر تشکیل میشود»
آرین / دفتر کابل / رادیو کوچه
مقامات افغان میگویند شب گذشته بار دیگر شرق افغانستان از خاک پاکستان هدف شلیک موشک قرار گرفته است.
گل زمان نادری یک مقام افغان در شرق این کشور گفت، شب گذشته از خاک پاکستان 30 موشک به ولایت کنر اصابت نموده است.
وی افزود این موشکها در مناطق کوهستانی اصابت کرده و تلفات در قبال نداشته است.
در یک ماه اخیر مناطق مرزی افغانستان با پاکستان هدف صدها موشک قرار گرفته و تا کنون شماری از غیرنظامیان نیز در نتیجه آن کشته و زخمی شدهاند.
با وجود انتقادات شدید دولت افغانستان و متهم کردن پاکستان به این حملات راکتی پاکستان با وجود وعده جلوگیری از حملات به وعدهاش عمل نکرده است.
روز گذشته مجلس سنای افغانستان با محکوم کردن این حملات راکتی از سازمان ملل خواست تا در این مورد واکنش نشان بدهد.
با وجود که برخی از شهروندان افغانستان و تحلیلگران خواهان پاسخدهی بالمثل شدهاند، اما وزارت خارجهی افغانستان میگوید تلاش دارد تا از راه دیپلوماسی جلو این حملات گرفته شود.
این دومین بار است که در سال روان مناطق شرقی افغانستان از خاک پاکستان هدف شلیک موشک قرار میگیرد.
هفته گذشته صدها تن از شهروندان کابل علیه این راکتپراکنی پاکستان دست به مظاهره زدند و خواهان مداخله سازمان ملل متحد شده بود.
بیشتر بخوانید:
«آمریکا بر فشارها علیه پاکستان ادامه میدهد»
دوشنبه 18 مهر 90/ 10 اکتبر 2011
اجرا: اعظم
استودیو: سیاوش
تقویم تاریخ
گزیده اخبار مطبوعات دوشنبه ایران
مجله جاماندگان- «تنبیه دو جانبه»- شراره سعیدی
بخش اول خبرها
مجله خبری کابل- آرین
پسنشینی تند- «خلاقیت، درسی که معلم ندارد»- اکبر ترشیزاد
بخش دوم خبرها
پارسنامه- «آسیابهای آبی دزفول قدیمیترین سیستمهای آبیاری جهان»- امیر و کاملیا
بخش سوم خبرها
خبر / رادیو کوچه
ولید المعلم، وزیر خارجه سوریه، روز یکشنبه، 9 اکتبر، تهدید کرد با کشورهایی که از نمایندگیهای دیپلماتیک سوریه در خارج محافظت نکنند مقابله به مثل میشود.
به گزارش العربیه، ولید المعلم که به همراه وزیران خارجه گروه آلپا در یک کنفرانس خبری در دمشق شرکت کرده بود با اشاره به اشغال چند سفارتخانه سوریه در برخی کشورهای اروپایی توسط مخالفان تاکید کرد بر اساس پیمان وین این کشورها ملزم به محافظت از سفارتخانههای سوریه هستند.
المعلم همچنین در پاسخ به سوالی در مورد تشکیل شورای ملی سوریه توسط مخالفان بشار اسد در خارج از کشور، تهدید کرد با کشورهایی که این شورا را به رسمیت بشناسند به شدت برخورد میشود.
پس از ترور مشعل تمو از فعالان سیاسی برجسته کرد در سوریه مخالفان در خارج از کشور برخی سفارتخانههای سوریه را اشغال کردند.
سفارتخانه سوریه در لندن، ژنو، وین و بروکسل به اشغال تظاهرکنندگان درآمد.
بیشتر بخوانید:
«اشغال سفارتهای سوریه در برخی کشورهای اروپایی»
امیر و کاملیا/ رادیو کوچه
آسیابهای آبی دزفول یکی از آثار ارزشمند تاریخی، معماری و گردشگری شهرستان دزفول به شمار میروند و به شماره ۳۹۸۴ در ردیف آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. آنچه امروز به عنوان آسیابهای آبی شناخته میشود، مجموعهای است از سازههای آبی که در گذشته به عنوان بند و آسیاب استفاده میشده است. این آسیابها دارای مالکیت خصوصی بوده که به آسیابان به اصطلاح محلی «لُوینه» میگفتند. آسیابهای آبی دزفول در بخشهای مختلف رودخانه دز قرار دارند. بخشی از آنها به فاصله حدود ۸۰۰ متر از سد تنظیمی (دزفول) و در جنوب تفریحگاه ساحلی دز، بخشی در زیر پل جدید (دوم) دزفول و بخشی دیگر نیز در کنار پل قدیم این شهرستان ساخته شدهاند.
این مجموعه در ارتباط با جریان دایمی رود دز و با توجه به بررسیهایی که بر روی نمونههایی از مصالح این آسیابها انجام شده، همزمان با شکلگیری هسته ساسانی شهر در بستر رودخانه ساخته شده و در دورههای بعدی توسعه شهر، به فراخور نیاز ساکنین جدید، توسعه یافتهاند. پیشینه تاریخی آسیابهای آبی در ارتباط با سازه پل قدیم دزفول بوده که به دورهی ساسانیان برمیگردد ولی عمده آثار موجود از آسیابها که در سه بخش از رودخانه موجود میباشند به دورههای تاریخی صفویه و قاجاریه برمیگردد. این سازهها از مصالحی چون قلوه سنگ رودخانهای، آجر و با ملات ساروج ساخته شدهاند. فرم معماری آسیابها برگرفته از سبک معماری بومی شهرستان دزفول بوده و به صورت یک مجموعه به هم پیوسته ساخته شده و به هم مرتبط هستند.
پایه این آسیابها از ملات گچ، خاکستر و آجرها در سه ردیف ساخته شدهاند که تکرار شده و در قسمتهایی از سنگ ساخته میشود. دیوارها نیز از آجر و سنگ قلوه رودخانه و ملات ساروج که نوعی آهکبندی بوده پوشیده شده است. ارتفاع درون اتاقک این آسیابها تا کف رودخانه حدود ۴ متر است و حالت تقارن دارند و با نمای کشتی مانند ساخته شدهاند. این نوع معماری برای تنظیم فشار آب و یا تشدید آن بوده است.
نحوه کنار هم قرارگیری آسیابها به شکلی است که در گذشته حالت سد مانند داشته تا آب را به جای مورد نظر هدایت کنند. این سیستم، قسمت اول رودخانه را قطع میکند. این سازهها «پل بند» یا «دمبرج» نام دارند. ارتفاع درون اتاقک این آسیابها تا کف رودخانه حدود چهار متر است و حالت تقارن دارند.
این سیستم، سیستم پیشرفته ساسانی بوده و «رومن گریشمن» در کتاب هنر انسان این سیستم را قدیمیترین سیستمهای آبیاری جهان در دوره باستان معرفی کرده است و قدمت آن را در حدود ۱۴۰۰ تا ۱۵۰۰ سال عنوان میکند که پژوهشهای جدید این قدمت را تایید میکنند. آسیابها با نمای کشتی مانند ساخته شدهاند، این نوع معماری برای تنظیم فشار آب و یا تشدید آن بوده است.
همچنین در وسط رودخانه بر یکی از دهانهها آثار طاق بزرگی است که شبیه ایوانهای ساسانی بوده و با توجه به علاقه شاهان ساسانی میتوان آن را باقیمانده جایگاه سردار و یا محتشمی در گذشته در نظر گرفت. این سازهها پلبند بزرگی هستند که بعدها با تغییراتی در قسمتهای آن به آسیاب تبدیل شد. با توجه به طول زمان تغییراتی توسط سیلابها و عوامل انسانی رخ داده در آنها آخرین تغییرات را میتوان در زمان صفویه با تکامل سیر تولید آجر و تغییر در ابعاد آن به اندازه ۱۸.۵ در ۱۸.۵ در ۳.۵ سانتیمتر برشمرد.
در گذشته برای آسیاب کردن گندم درون آسیابها، سنگ دو تکهای وجود داشته که قسمت پایین آن ثابت بوده و بر اثر نیروی آب رودخانه چرخ آسیاب باعث گردش سنگ بالایی شده است. تعداد آسیابها در دورهی صفویه حدود ۵۰ تا ۶۰ عدد بوده که بخشی از آنها در اثر سیلابهای فصلی تخریب شده است. با این حال بسیاری از آسیابها با توجه به نیاز مردم دزفول به تامین آرد تا اوایل دوره پهلوی دوم (دهه ۴۰) فعال بودهاند اما با ورود تکنولوژی جدید نظیر کارخانههای آرد یا به اصطلاع مکینه، این آسیابها جایگاه اولیه خود را از دست دادند.
درون آسیابها سنگ ۲ تکه قسمت پایین ثابت بوده و بر اثر نیروی آب رودخانه چرخ بالایی به چرخش درآورده میشده است. در هر آسیاب پنج نفر کارگر داشته که مسوولیتهای مختلفی شامل مسوول گندم آوردن با قاطر، مسوول آوردن گندمها تا سنگ آسیاب، مسوول سنگ آسیاب و مسوول جمعآوری آرد داشتهاند. همچنین یک نفر در شبها مسوول آسیاب بوده است. در گذشته در فصولی که میزان حجم آب رودخانه کم میشد برای بالا آمدن سطح آب و نیز انحراف آب به سمت آسیابها از سبدهای حصیری که درون آنها را از سنگ پر میکردند و روی هم قرار میگرفته استفاده میشده است که در مجموع تشکیل یک بند انحرافی را میدادند و در اصطلاح محلی به آن «چوسله» گفته میشد. آسیابها با نمای کشتی مانند ساخته شدهاند. این نوع معماری برای تنظیم فشار آب و یا تشدید آن بوده است.
با توجه به ارزشهای تاریخی، معماری و فرهنگی این آسیابها، به تازگی تلاشهایی توسط سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری دزفول برای حفظ، مرمت و بازسازی این آسیابها صورت گرفته که عمده این تلاشها روی آسیابهای زیر پل دوم دزفول صورت گرفته که به آسیابهای «شیخ و عماد» نیز معروف بوده و در راستای استفاده بهتر با محوطهسازی و ایجاد سفرهخانه سنتی در کنار آنها و همچنین بازسازی و راه اندازی چرخ یکی از آسیابها، این مجموعه لقب «موزه آب» به خود گرفته است. قرارگیری موزه آب دزفول (مجموعه آسیابها) در کنار رودخانه همیشه خروشان دز و در جاده ساحل در مرکز شهر دزفول و همسایگی پارک ساحلی رعنای دزفول، همچنین نمای زیبای پل قدیم دزفول، این مجموعه را به یکی از جاذبههای گردشگری منطقه تبدیل کرده و تاکنون استقبال خوبی از آن صورت گرفته است.
منبعها:
کتاب هنر انسان رومن گیرشمن
وبگاه شهر دزفول
ویکیپدیا
وبگاه ایسنا استان خوزستان
خبر / رادیو کوچه
معاون اقتصادی بانک مرکزی روز دوشنبه، 10 اکتبر، اعلام کرد که طرح اصلاح پول ملی متوقف نشده و افزوده است که پیشنویس لایحه اصلاح پول ملی با حذف چهار صفر، در کارگروه تحول اقتصادی تصویب و به کمیسیون اقتصادی دولت تحویل شده است.
به گزارش فارس، این مقام بانک مرکزی افزوده است که متن این لایحه به زودی به تصویب هیت دولت خواهد رسید و برای بررسی و رایگیری به مجلس فرستاده خواهد شد.
اوایل سال جاری، رییس بانک مرکزی گفت که به منظور ساده کردن محاسبات ریالی، در نظر است چهار صفر از واحد پول ملی جمهوری اسلامی حذف شود و گفت که یک واحد پولی با نام جدید جانشین ریال خواهد شد.
طی سه دهه گذشته، شرایط اقتصادی و نرخ بالای تورم در ایران باعث شده است تا ریال قدرت خرید خود را به شدت از دست بدهد.
به گفته آقای بهمنی، رییسکل بانک مرکزی بنابر پیشبینیها حداقل سه سال لازم است تا تمهیدات لازم برای جایگزینی پول ملی جدید تکمیل و به انجام برسد.
بیشتر بخوانید:
«حذف چهار صفر از پول ملی ایران»
رادیو کوچه
1911 میلادی- یک شورش نظامی در جنوب چین آغاز شد که سرنگونی سلسله امپراتوران «منچو» و برقراری حکومت جمهوری در این کشور از نتایج آن بود.
در فاصله سالهای 1907 تا 1911، شورشهایی علیه امپراتوری منچو صورت گرفت که از اندیشههای انقلابی «سون یات سن»، مبارز معروف چینی سرچشمه میگرفت. شورشهای نخست، سرکوب و عدهای دستگیر و تیرباران شدند. ولی با شدت عمل دولت و دستگیری و اعدام صدها تن و آنچه در چنین روزی رخ داد، بر خشم مردم افزود. از این رو، مذاکرات نمایندگان دولت و مخالفان در ایالت شانگهای چین آغاز شد. در نهایت، پس از تشکیل مجلس موسسان، اعلام جمهوری چین به تصویب رسید و پس از انقراض امپراتوری منچو بر چین، سون یات سن، در دهم اکتبر 1912، سالروز قیام مردم، تاسیس جمهوری چین را اعلام کرد.
1917 میلادی- «تلانیوس مانک» (Thelonious Monk) آهنگساز و پیانیست سبک «جاز» در شمال کالیفرنیا زاده شد. وی تکنواز ماهری بود. او را به همراه «چارلی پارکر» (Charlie Parker)، «مایلز دیویس» (Miles Davis) و «دیزی گلیسپی» (Dizzy Gillespie) از به وجودآورندگان سبک «بیباپ» (Bebop) میدانند.
او از شش سالگی به نواختن پیانو پرداخت. در کودکی همراه خانواده خود به نیویورک رفته و در همان شهر شروع به نواختن حرفهای کرد. نواختن او بیشتر تحت تاثیر «دوک الینگتن» (Duke Ellington) بود.
1970 میلادی- «فیجی» از انگلستان اعلام استقلال کرد. جزایر فیجی از 1874 مستعمره انگلستان شد و سرانجام پس از حدود صد سال در چنین روزی مستقل و دارای حکومت فرمانداری کل شد. فیجی پس از کسب استقلال وابسته به انگلستان و عضو جامعه کشورهای مشترکالمنافع انگلیس بود. حکومت فیجی در سال 1987 پس از یک کودتای نظامی تبدیل به جمهوری شد.
فیجی با نام رسمی جمهوری جزایر فیجی یک کشور جزیرهای در اقیانوس آرام جنوبی و پایتخت آن «سووا» (Suva) است.
1363 خورشیدی- طبق برخی منابع تاریخی «سید کریم امیری فیروزکوهی» متخلص به «امیر» شاعر و ادیب معاصر در چنین روزی از مهر ماه درگذشته است. وی در سال 1288 در دهکده «فرح آباد» فیروزکوه به دنیا آمد. در اغلب قالبهای شعری از قبیل قصیده، غزل، مثنوی و… شعر گفته است. زمینه اصلی کار او غزل و قصیده و از حامیان و پیروان سبک هندی بود.
در اشعار امیری به وضوح می توان گلایه از روزگار، غم، درد و پیری را مشاهده نمود که البته اشعار او بیشتر در دوران پیری سروده شدهاند اما اشعار دوران جوانی او نیز سرشار از غم و اندوه است.
امیری فیروز کوهی از شیفتگان «صائب تبریزی» بود که از صاحب نامان سبک هندی در شعر فارسی به شمار میرود. در روزگاری که سبک هندی چندان مورد توجه نبود، امیری به معرفی صائب پرداخت.
دیوان وی در دوجلد به چاپ رسیده است. از دیگر آثار امیری فیروزکوهی میتوان به «تصحیح دیوان صائب و مقدمهای بر آن» و ترجمه «مکاتیب نهجالبلاغه» اشاره کرد.
———————————————–
برخی از رویدادهای دیگر
2003 میلادی- اتحادیه اروپا در این روز قطعنامهای در جهت لغو مجازات اعدام صادر کرد. از این رو امروز روز جهانی مبارزه با مجازات اعدام است.
1377 خورشیدی- «مصطفی مقربی» ادیب و زبانشناس معاصر ایرانی درگذشت. «ترجمه تاریخ جهان برای خردسالان»، «سقوط قسطنطنیه» و «تالیف هجده گفتار» از آثار او هستندآن جملهاند.
منبعها:
ویکیپدیا (انگلیسی و فارسی)
نیویورک تایمز
راسخون
خبر / رادیو کوچه
به گزارش برخی رسانههای خارجی، روز دوشنبه، 10 اکتبر، انجمن بینالمللی حمل و نقل هوایی، از چهارشنبه هفته پیش، تمامی خدمات تسویه حسابهای شرکتهای هواپیمایی را با هواپیمایی جمهوری اسلامی به حالت تعلیق درآورده است.
به گزارش بیبیسی، آنتونی کانسیل، مدیرکل روابط عمومی یاتا اظهار داشت تعلیق این خدمات، در راستای تحریمهای آمریکا علیه ایرانایر است.
آقای کانسیل در ایمیلی نوشت این اقدام در راستای تصمیم «اداره کنترل دارایی خارجیها» (OFAC) در وزارت خزانهداری ایالات متحده آمریکا بوده چرا که تصمیم آن مرجع شامل حال فعالیتهای یاتا هم میشود.
به گفته آقای کانسیل «ما بر این اساس موظف بودیم که تمامی خدمات خود به ایران ایر را از روز پنجم اکتبر جاری به حالت تعلیق درآوریم.»
نام ایران ایر، مهمترین و شناختهشدهترین نام ایرانی در عرصه خدمات هوایی نظیر مسافربری و باربری هوایی در لیست «اداره کنترل دارایی خارجیها» قید شده است که مرجعی است برای نام افراد حقیقی و حقوقی که به طور مشخص نامشان در فهرست افراد ممنوع آمده است.
با این حال آقای کانسیل افزوده که شرکت ایران ایر همچنان میتواند بهطور مستقیم به مسافرانش خدمات ارایه کند.
این در حالی است که شمار فزایندهای از کشورها اکنون از دادن سوخت به هواپیماهای ایرانی خودداری میکنند. در سفر اخیر محمود احمدینژاد، رییس جمهوری اسلامی به نیویورک جهت شرکت در نشست مجمع عمومی سازمان ملل، مسیر هواپیمای حامل وی بهگونهای برنامهریزی شد که با توقف در موریتانی در مسیر نیویورک سوختگیری کند، کاری که در گذشته به این شکل صورت نمیگرفت.
لازم به اشاره است سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی خواستار محکومیت جهانی خودداری از تحریم سوخت به هواپیماهای ایرانی شده و هشدار داده است که در واکنش به چنین وضعیت، «اقدام متقابل انجام میدهیم و الان این کار انجام میشود.»
بیشتر بخوانید:
«کلیه فعالیتهای این شرکت قانونی است»
«من در اختلاس سههزار میلیاردی نقشی نداشتم» (اخبار مرتبط)
خبر / رادیو کوچه
به گزارش روز دوشنبه، 10 اکتبر، منابع داخلی از لیبی، نیروهای نظامی دولت انتقالی این کشور موفق شدند که دو مرکز مهم شهر سرت را تصرف کنند.
مخالفان سرهنگ قدافی اعلام کردند که روز گذشته توانستهاند که مرکز همایشها و دانشگاه سرت را که محل آتشباری و مقاومت سنگین هواداران سرهنگ قذافی بود، به تصرف خود درآورند.
با تصرف این دو مرکز مهم که کانون مقاومت هواداران مسلح سرهنگ قذافی طی یک هفته گذشته و از زمان آغاز نبرد سرت بود، به نظر میرسد که آخرین پایگاه سرهنگ قذافی تا پایان امروز به تصرف کامل نظامیان دولت انتقالی لیبی درآید.
این در حالی است که تصرف این دو مرکز با تلفات سنگین نیروهای دولت انتقالی همراه بوده و دهها کشته و زخمی به بیمارستانهای سرت منتقل شدهاند.
دولت انتقالی لیبی اعلام کرده که با سقوط کامل سرت، زادگاه سرهنگ قذافی، بهطور رسمی آزادی کامل لیبی را اعلام خواهد کرد.
بیشتر بخوانید:
«درگیریهای شدید در سرت ادامه دارد»
خبر / رادیو کوچه
به گزارش برخی رسانهها روز دوشنبه، 10 اکتبر، اعلام کردند دو نفر از مستندسازانی که به اتهام همکاری با یک شبکه فارسیزبان خارجی بازداشت شده بودند، از زندان آزاد شدند. اما در این مورد جزییات بیشتری ارایه نشده است.
وبسایت انجمن مستندسازان ایران با انتشار خبری کوتاه نوشته است: «همکاران گرامی آقایان ناصر صفاریان و محسن شهنازدار آزاد شدند»
این دو مستند ساز همراه با هادی آفریده، شهنام بازدار، مجتبی میرطهماسبت کتایون شهابی به اتهام «همکاری با تلویزیون فارسی بیبیسی» در روز ۱۷ سپتامبر بازداشت شدند و بعدن، برخی مقامات جمهوری اسلامی به خاطر پخش آثارشان از تلویزیون بیبیسی، آنان را به ارتباط با شبکههای جاسوسی و اقدام علیه مصالح کشور متهم کردند.
در مقابل، بیبیسی اعلام کرد که آثار این افراد در جشنوارهها و سایر رویدادهای بینالمللی به نمایش در آمده و بیبیسی فارسی نیز به شیوه رایج برای پخش در یک برنامه خاص فیلمهای مستند، حق پخش این فیلمها را خریداری کرده است.
بیشتر بخوانید:
«ممنوعالخروجی تورج اصلانی، مدیر فیلمبرداری»
خبر / رادیو کوچه
وزارت بهداشت مصر اعلام کرد آمار قربانیان درگیری شامگاه یکشنبه، 9 اکتبر، بین نیروهای ارتش و مسیحیان قبطی در قاهره، پایتخت این کشور به 24 کشته و 213 زخمی رسیده است.
این درگیری زمانی به وقوع پیوست که نیروهای امنیتی تلاش کردند از تظاهرات مسیحیان در مقابل ساختمان رادیو و تلویزیون دولتی جلوگیری کنند.
معترضان قبطی میگویند تظاهرات خود را در اعتراض به ویران کردن یک کلیسا در روستای ماریناب در استان اسوان سازماندهی کردهاند.
آنها خواستار انجام تحقیق، مقابله با عاملان و برکناری استانار اسوان، بازسازی کلیسا و تدوین قانون حمایت از اماکن عبادت شدند.
استاندار اسوان اما میگوید ساختمان خراب شده کلیسا نبوده است. و برخی از افراد از طریق نفوذ در بین کارمندان دولتی توانسته بودند یک سند تقلبی مالکیت این ساختمان به عنوان کلیسا به دست آورند.
پلیس که برای متفرق کردن تظاهرکنندگان تیر هوایی شلیک کرده بود بلافاصله با حمله تعدادی از تجمعکنندگان مواجه شد و صحنه تجمع به درگیری خونینی بین دوطرف تبدیل شد.
برخی از معترضانی که توانستند اسلحه بعضی از سربازان ارتش را به دست آورند به سمت نیروهای ارتش آتش گشودند و اقدام به آتش زدن خودروهای اطراف زدند.
در همین حال مردم ساکن اطراف محل درگیری به کمک نیروهای ارتش شتافتند و این زد و خورد تا ساعتهای پایانی شب ادامه پیدا کرد.
تلویزیون دولتی شب گذشته اعلام کرد مقررات ممنوعیت رفت و آمد در مرکز قاهره برقرار شده است و این ممنوعینت در میدان تحریر و خیابانهای اطراف آن از ساعت 2 بامداد امروز تا ساعت 7 صبح برقرار بود.
صدها تن از معترضان قبطی و مسلمان در نزدیکی بیمارستانی که زخمیشدگان به آن منتقل شده بود درگیر شدند.
بیشتر بخوانید:
«درگیری خونین مذهبی در قاهره»
رادیو کوچه
مهمترین عنوانهای مطبوعات امروز ایران:
خراسان
1) وزیر خارجه: شکایت ایران از روسیه درباره قرارداد اس ۳۰۰ امروز در دادگاه پاریس بررسی میشود
http://www.khorasannews.com/News.aspx?type=1&year=1390&month=7&day=18&id=1121962
علیاکبر صالحی وزیر امور خارجه روز گذشته به صحن علنی مجلس آمده بود تا پاسخگوی سوال مصطفی کواکبیان نماینده سمنان درباره پیگیری غرامت قرارداد اس۳۰۰ و عدم تحویل این سیستم موشکی به ایران باشد. صالحی در توضیحات خود از بررسی طرح شکایت ایران از روسیه در جلسه امروز (۱۸ مهرماه) دادگاه پاریس خبر داد و افزود: «وزارت دفاع با همکاری وزارت خارجه شکایتی را به ICC ارایه کرده است البته پیشنهاد جایگزین روسها نیز در وزارت دفاع در حال بررسی است.»
2) ناوشکن جماران عازم نخستین ماموریت بینالمللی شد
http://www.khorasannews.com/News.aspx?type=1&year=1390&month=7&day=18&id=1121982
صبح روز گذشته با حضور امیر دریادار حبیباله سیاری، فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران ناوشکن جماران که ناوشکنی ۱۰۰ درصد بومی است، عازم نخستین ماموریت بینالمللی خود در خلیج عدن شد. این ناوشکن در قالب ناو گروه شانزدهم برای برقراری امنیت کشتیهای تجاری ایران در خلیج عدن عازم این منطقه شد.
اعتماد
1) حاضر نبودم در تهران بمانم تا بیایند و دستگیرم کنند
http://www.etemaad.ir/Released/90-07-18/150.htm
روزنامه اعتماد روز گذشته خبری را درباره متواری شدن عباس پالیزدار از محل سکونتش در تهران منتشر کرد، در حالی که برخی رسانهها با انتشار تکذیبیههایی مدعی شدند پالیزدار در ایران است و به خارج از کشور نرفته است. این در حالی است که در گزارش «اعتماد» هم عنوان نشده بود پالیزدار از ایران گریخته است بلکه در تمام گزارش خود بر این نکته تاکید داشت که پالیزدار در اعتراض به اجرای حکم اوین خود از محل سکونتش در تهران متواری شده تا با اجرای احکام، راهی اوین نشود.
عباس پالیزدار روز گذشته خود با خبرنگار «اعتماد» تماس تلفنی گرفت و با تایید اینکه از تهران خارج و مخفی شده است، اعلام کرد که به دلیل مشکلات قلبی حتا مدتی در یکی از بیمارستانها در شهرستان بستری بوده و فعلن قصد دارد به مخفی بودن خود ادامه دهد. وی در این گفتوگو تاکید دارد که حضورش در تهران و دستگیر شدنش به معنی تسلیم خود به اجرای حکمی است که از نگاه وی غیرقانونی است.
2) احمدینژاد: به نام دین و خدا به انسانها در جهان ظلم میشود
http://www.etemaad.ir/Released/90-07-18/204.htm
محمود احمدینژاد با بیان اینکه برای اصلاح وضع موجود هیچ گزینهای جز حاکمیت امام زمان وجود ندارد، گفت: «امام زمان برای همه انسانها و همه موجودات عالم است، همانطور که پیامبران برای همه انسانها هستند.» وی با اعلام اینکه در شرایط کنونی دنیا، ظلم به نهایت خود رسیده است، گفت: «بالاترین ظلم به انسان دور کردن انسان از حقیقت امام است و چقدر به نام دین و خدا به انسانها در جهان ظلم میشود.م
جام جم
1) 7 بانک در انتظار مدیران جدید
http://www.jamejamonline.ir/papertext.aspx?newsnum=100856309157
هماکنون بانکهای گردشگری، سامان، ملی، صنعت و معدن سرمایه، ایران زمین و توسعه صادرات در سایت بانک مرکزی مدیرعامل ندارند.
نگاهی به وضعیت مدیران عامل و اعضای هیت مدیره دارای صلاحیت که در سایت رسمی بانک مرکزی و در بخش ویژهای تحت عنوان مدیران دارای تایید صلاحیت از بانک مرکزی ثبت شده، نشان میدهد از 28 بانک و موسسه اعتباری دارای مجوز هماکنون 7 بانک بدون مدیرعامل اداره میشوند. این امر به معنی آن است که مدیران عامل این بانکها یا بدون سر و صدا توسط بانک مرکزی برکنار شدهاند، یا دیگر از نظر این بانک دارای صلاحیت لازم نیستند، یا به هر دلیل نامشان از فهرست افراد مجاز خارج شده است.
2) افتتاح خط یک قطار شهری مشهد با حضور رییس جمهوری
http://www.jamejamonline.ir/papertext.aspx?newsnum=100856303158
رییس جمهوری همزمان با ولادت حضرت رضا با حضور در ایستگاه غدیر و بازدید از خط یک قطار شهری به فرودگاه بینالمللی شهید هاشمینژاد، پروژه بزرگ حمل و نقل ریلی شهری در پایتخت معنوی ایران را افتتاح کرد.
همشهری
1) انتشار جدیدترین آمار اقتصادی
http://www.hamshahrionline.ir/news-147972.aspx
معاون اقتصادی بانک مرکزی از کاهش رشد اقتصادی در سال گذشته و شتاب تورم در سالجاری خبر داد.
حسین قضاوی در گفتوگو با همشهری، پس از ماهها سکوت و رکود آمار رسمی کشور پرده از برخی واقعیتهای مهم اقتصادی کشور برداشت و تکلیف 2 آمار مهم اما مبهم یعنی رشد اقتصادی و نرخ تورم را مشخص کرد. وی نرخ رشد سال گذشته را کاهنده و تورم سالجاری را تا پایان سال رو به افزایش عنوان کرد. معاون اقتصادی بانک مرکزی از ارایه آمار جزیی نرخ رشد اقتصادی سال87 و 88 در آینده نزدیک خبر داد و گفت: «این نرخ بهعلت اجرای قانون هدفمندسازی یارانهها در سال89 روند نزولی بهخود گرفته است.» قضاوی همچنین از افزایش یک درصدی نرخ تورم در شهریور ماه سالجاری نسبت به ماه قبل خبر داد.
2) تهدید به حمله: پیونگ یانگ علیه سئول
http://www.hamshahrionline.ir/news-147978.aspx
کره شمالی به کره جنوبی هشدار داد در صورت ارسال اعلامیههای ضد کمونیستی که قرار است یک گروه سیاسی کره جنوبی وارد کره شمالی کند، ممکن است به همسایه جنوبی خود حمله کند.
آفرینش
1) وزیر نفت از خارجیها برای دیدن پارس جنوبی دعوت کرد
http://www.afarinesh-daily.com/afarinesh/News.aspx?NID=89875
وزیر نفت با اعلام اینکه استقبال از شرکتهای خارجی برای حضور در پروژههای نفتی دلیل ناتوانی ایران نیست، از آغاز توسعه اولین بلوک نفتی پارس جنوبی در این هفته خبر داد.
وی در مورد این ادعای شرکتهای نفتی آمریکایی مبنی بر اینکه صنعت نفت ایران بدون کمک آنها نمیتواند روی پای خود بایستد، از شرکتهای نفتی معتبر دنیا دعوت کرد که از پیشرفت فازهای پارس جنوبی دیدن کنند.
2) حمایت پادشاه اردن از شورای انتقالی لیبی
http://www.afarinesh-daily.com/afarinesh/Article.aspx?AID=15791#89868
ملک عبداله دوم پادشاه اردن در دیدار با محمود جبریل، رییس دفتر اجرایی شورای انتقالی لیبی حمایت کامل اردن را از ملت لیبی جهت محقق شدن همه خواستههای آن و بنای یک لیبی جدید اعلام کرد.
دنیای اقتصاد
1) فرمانده ناجا: در صورت تایید آمار رابطه دختران و پسران استعفا میکنم
http://www.donya-e-eqtesad.com/Default_view.asp?@=272874
به گزارش ایلنا، سردار اسماعیل احمدیمقدم دیروز در حاشیه دیدار مردمی در جمع خبرنگاران در مورد وجود رابطه 80 درصدی دوستی بین دختران و پسران دانش آموز گفت: «اعلام این آمار با امنیت روانی جامعه در تضاد است و اگر کسی این آمار را اعلام کرده است قصد متشنج کردن افکار جامعه را داشته است.»
وی این آمارها را سیاهنمایی دانست و گفت: «این آمار برای رسانههای دیگر که به دنبال سیاهنمایی هستند خوراک خبری تولید میکند. حاضرم با این افرادی که این آمار را میدهند مناظره کنم؛ این مطلب پایه و اساس ندارد و اگر چنین چیزی صحت داشته باشد از سمت خود استعفا میکنم.» سردار احمدی مقدم گفت: «آمار منتشر شده اعتیاد به مشروبات الکلی و مواد مخدر و دوستیهای دختر و پسر در جوانان و دانشجویان بیپایه است.»
2) سکه و دلار در مسیر نزولی
http://www.donya-e-eqtesad.com/Default_view.asp?@=272933
روز گذشته افت قیمتها در بازار ارز و طلا شتاب بیشتری به خود گرفت. رییس کل بانک مرکزی اوایل این هفته با هشدار به دلالان بازار ارز گفته بود که مقاومت آنان را در مسیر کاهش قیمت ارز خواهد شکست. در این راستا نشانههای موجود در بازار از ورود عملی بانک مرکزی برای پایین آوردن قیمت ارز حکایت دارد.
دیروز قیمت دلار و سکه بازهم در مسیر کاهشی قیمت قرار گرفته و به ترتیب تا 1238 تومان و 565 هزار تومان ارزان شدند. قیمت سکه از غروب روز شنبه با افت شدید قیمت تا 570 هزار تومان و در روز گذشته تا 565 هزار تومان پایین آمد.
خبر / رادیو کوچه
دیدار معوقه هفته هشتم لیگ برتر فوتبال ایران روز یکشنبه، 9 اکتبر، بین دو تیم فوتبال مس کرمان و سپاهان اصفهان از ساعت 15:30 در ورزشگاه باهنر کرمان و در حضور بیش از 1500 تماشاگر برگزار شد و مس کرمان 3 بر صفر میهمان خود را بدرقه کرد.
به گزارش فارس، با این برد تیم مس 5 امتیازی شد و با یک رده صعود به مکان هفدهم آمد. مس سرچشمه دیگر تیم کرمانی به رده هجدهم و آخر جدول سقوط کرد. سپاهان نیز با 14 امتیازی در رده پنجم جدول باقی ماند.
لازم به اشاره است این نخستین پیروزی تیم مس کرمان در لیگ یازدهم به شمار میرود.
بیشتر بخوانید:
«پیروزی پرگل تیم فوتبال سپاهان برابر سایپا»
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر