مراسم سومین روز درگذشت هدی صابر، زندانی ملی-مذهبی که در پی اعتصاب غذا جان باخت، روز پنجشنبه در مسجد اعظم قلهک و در کمند نیروهای امنیتی برگزار شد. به گفته شماری از کسانی که در مراسم یادبود هدی صابر شرکت کرده بودند، نیروهای امنیتی از برگزارکنندگان تعهد گرفتند که سخنی از «شهادت» یا «زندان» در این مراسم به میان نیاید.مراسم سومین روز درگذشت هدی صابر، زندانی ملی-مذهبی که در پی اعتصاب غذا جان باخت، روز پنجشنبه در مسجد اعظم قلهک و در کمند نیروهای امنیتی برگزار شد. برپایه گزارشهای رسیده به رادیو فردا، نیروهای امنیتی، بسیج و لباس شخصیها در محدوده خیابان یخچال و مسجد اعظم قلهک به وفور دیده میشدند و داخل مسجد نیز این نیروها با چندین دوربین از شرکتکنندگان در مراسم ترحیم هدی صابر فیلم میگرفتند. به گفته شماری از کسانی که در مراسم یادبود هدی صابر شرکت کرده بودند، نیروهای امنیتی از برگزارکنندگان تعهد گرفتند که سخنی از «شهادت» یا «زندان» در این مراسم به میان نیاید. با این حال یکی از کسانی که در مسجد اعظم قلهک جهت آزادی زندانیان سیاسی خواستار صلوات جمعیت شده بود، بلافاصله از سوی نیروهای امنیتی دستگیر شد. در این مراسم فرزند هدی صابر متن کوتاهی قرائت کرد و خواستار صلوات جمع برای روح پدر «شهید» خود شد؛ حسین شاه حسینی، از کهنهکاران جبهه ملی، نیز در این مراسم سخنرانی کرد. در مراسم یادبود هدی صابر از جمله فعالان ملی-مذهبی،اعضای نهضت آزادی، جبهه مشارکت و سازمان مجاهدین انقلاب، تحکیم وحدت و دانشجویان حضور داشتند. در این میان میتوان به چهرههایی نظیر حبیبالله پیمان، محمد رضا خاتمی، هاشم آقاجری، محسن امینزاده، احمد منتظری، عبدالله نوری، محمد نوریزاد، هاشم صباغیان، تقی رحمانی، محمد توسلی، محسن آرمین، مرتضی الویری، خسرو سیف، خانواده آیت الله طالقانی و خانواده علی شریعتی، اشاره کرد که در یادبود هدی صابر شرکت کرده بودند. روز چهارشنبه نیز فیروزه صابر خواهر هدی صابر مراسمی در خانه خود به یاد برادرش مراسی برگزار کرد اما مهمانانی به آنجا رفتند که کسی از آنها دعوت نکرده بود. برپایه گزارشهای رسیده به رادیو فردا، ماموران امنیتی روز چهارشنبه از عزادارانی که در خانه فیروزه صابر بودند خواستند که خانه را هر چه زودتر ترک کنند و از آنها عکس و فیلم میگرفتند. هدی صابر، روزنامهنگار و فعال سیاسی ملی مذهبی، پس از آن که هاله سحابی در پی حمله نیروهای امنیتی به مراسم تشییع جنازه پدرش، عزت الله سحابی دچار حمله قلبی شد، اعتصاب غذا کرد. او پس از چند روز اعتصاب غذا در حالیکه دردی در سینه احساس میکرد با تاخیر به بیمارستان برده شد و در بیمارستان به دلیل حمله قلبی درگذشت. ۶۴ زندانی سیاسی همبند با هدی صابر شهادت دادهاند که ماموران زندان در رسیدگی به هدی صابر اهمال کردهاند و حتی او را پیش از اعزام به بیمارستان ضرب و شتم کردهاند. در حالیکه برخی سازمانهای بینالمللی فعال در حوزه حقوق بشر، جمهوری اسلامی را مسئول مرگ هدی صابر خواندهاند، ۱۰ نماینده مجلس شورای اسلامی نیز خواستار تحقیق و بررسی دستگاه قضایی درباره مرگ هدی صابر شدهاند.
گزارش ها حاکی از بازداشت منصوره بهکیش از مادران عزدار پارک لاله است. برپایه این گزارش ها، خانم بهکیش روز 22 خرداد در خیابانی در تهران بازداشت و در زندان اوین به سر می برد. شش عضو خانواده بهکيش از جمله زندانیان سیاسی بودند که درکشتار تابستان ۶۷ در ایران اعدام شدند.
بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل از بشار اسد خواست دست از کشتن مردم بردارد. او در برازیلا، پایتخت برزیل گفت که روز پنج شنبه در تماس تلفنی با بشار اسد از او خواسته است راه گفتگو با مخالفان را در پیش گیرد. بان کی مون ابراز امیدواری کرد که سازمان ملل بتواند با «رویه واحدی» با سوریه برخورد کند. بر پایه گزارش ها، نیروهای امنیتی و ارتش سوریه پس از سرکوبی شدید در منطقه جسر الشغور و شهر دیگری در شمال غرب این کشور، صدها نفر را بازداشت کرده اند.
اسپانیا سفیر لیبی و سه تن از مقام دیگر سفارت لیبی را اخراج کرد. دربیانیه وزارت خارجه اسپانیا به این عده 10 روز مهلت داده شده تا مادرید را ترک کنند. علت اخراج این عده «فعالیت های مغایر با وظایف دیپلماتیک شان» اعلام شده است. اسپانیا یک ماه پیش شورای ملی انتقالی شورشیان در بنغازی را بعنوان تنها نماینده مشروع مردم لیبی به رسمیت شناخت.
روز پنجشنبه اوضاع سیاسی و اقتصادی کشور یونان هرچه بیشتر پیچیدهتر شد و شماری از هم حزبیهای جورج پاپاندئو، نخستوزیر، در اعتراض به سیاستهای ریاضت اقتصادی دولت از نمایندگی پارلمان کنارهگیری کردند.روز پنجشنبه اوضاع سیاسی و اقتصادی کشور یونان هرچه بیشتر پیچیدهتر شد و شماری از هم حزبیهای جورج پاپاندئو، نخستوزیر، در اعتراض به سیاستهای ریاضت اقتصادی دولت از نمایندگی پارلمان کنارهگیری کردند. دولت سوسیالیست یونان که کشوری به شدت مقروض را اداره میکند برای نجات اقتصادی این کشور و برآورده کردن شروط اتحادیه اروپا و صندوق بینالمللی پول قصد دارد برنامه پنج ساله ریاضت اقتصادی را به اجرا بگذارد که به اعتراضهای خیابانی و حتی کنارهگیریهای درونحزبی منجر شده است. جورج پاپاندئو، نخستوزیر یونان، قصد دارد مالیات را افزایش دهد، از هزینههای عمومی بکاهد و داراییهای دولتی را واگذار کند تا وامدهندگان اروپایی و صندوق بینالمللی پول شرایطشان تامین شود. نخست وزیر یونان، روز پنجشنبه با این حال تاکید کرد که همچنان بر انجام اصلاحات اقتصادی دراین کشور اصرار دارد و برای آن درصدد اجماع بیشتر با دیگر احزاب یونان است. پاپاندئو برای آنکه بتواند برنامههای خود را به پیش ببرد همچنین قصد دارد شماری از وزیران خود را تغییر دهد با این حال مشخص نیست که دولت وی تا چه هنگام دربرابر فشارهای خیابانی و سیاسی دوام خواهد آورد. روز چهارشنبه، یونان بار دیگر در اعتصاب سراسری فرو رفت و اعتراضها در آتن به خشونت کشیده شد. استفانو مانوس، وزیر پیشین دارایی یونان، درباره کار دشوار پاپاندئو میگوید: «هماکنون بسیار دشوار است که بتوان افرادی مناسب بر تشکیل دولت پیدا کرد. این افراد به پاپاندئو اعتماد ندارند.» وزیر پیشین دارایی یونان تصریح کرد: «چه کسی حاضر است در این آشفتهبازار دست به خصوصیسازی بزند.» در همین روز، نیکوس سالایانیس، معاون حزب حاکم سوسیالیست، گفت: «ما کشور را آنطور که باید اداره نمیکنیم ... ما از چاله به چاه میافتیم و از یک معما به معمای دیگر میرسیم.» دو نماینده سوسیالیست دیگر هم در همین روز به نشانه اعتراض به سیاستهای نخست وزیر از پارلمان استعفا دادند. روز پنجشنبه نگرانی از فروپاشی اقتصادی یونان، به بازار سهام هم رسید و شاخص سهام در بازارهای جهانی به پایینترین میزان در طول سه ماه گذشته نزول کرد. یورو، پول واحد اروپایی نیز در برابر دیگر ارزها روز پنجشنبه سقوط کرد. از سوی دیگر صندوق بینالمللی پول، بار دیگر تاکید کرده است که کمک این نهاد به یونان مشروط به انجام اصلاحات اقتصادی و مالی آتن است. به گفته برخی از منابع در اتحادیه اروپا، آلمان و دیگر اقتصادهای عمده این اتحادیه خواستار آن شدهاند که اعطای کمک مالی به یونان تا ماه سپتامبر به تاخیر بیفتد. کمک مالی کشورهای اتحادیه اروپا بیشتر از جانب اقتصادهای بزرگی چون آلمان تامین میشود؛ با این حال هرگونه کمکی از این دست، سیاستمداران را با نارضایی مالیاتدهندگان داخلی مواجه میکند. اتحادیه اروپا و صندوق بینالمللی پول سال گذشته میلادی وعده یک کمک ۱۱۰ میلیارد یورویی به یونان داده بودند. ۱۷ کشور حوزه یورو از آن بیم دارند که فروپاشی مالی یونان، عواقب وخیمی در دیگر کشور به بار بیاورد.
عباس امیریفر، دبیر کمیسیون فرهنگی دولت محمود احمدینژاد روز چهارشنبه، بلافاصله پس آزادی، از سوی دادگاه روحانیت بازداشت شد. خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، در گزارشی کوتاه از بازداشت دوباره این حامی اسفندیار رحیم مشایی، رئیس دفتر محمود احمدی نژاد خبر داده است. منابع خبری ایران اوایل اردیبهشت ماه از بازداشت عباس امیری فر به اتهام مشارکت در تهیه و توزیع سی دی معروف به «ظهور بسیار نزدیک است» و اهانت و ایراد اتهام به برخی شخصیت ها و گروه های سیاسی خبر داده بودند.
به گزارش روزنامه های آمریکا، ژنرال اشفق کیانی، رئیس ستاد کل ارتش پاکستان زیر فشار است تا استعفاء دهد. روزنامه های «نیویورک تایمز» و «واشنگتن پست» در گزارش هایی می گویند که با توجه به حمله ناگهانی اخیر آمریکا به محل اختفای بن لادن در پاکستان، مقام های ارشد ارتش پاکستان از آنچه رابطه نزدیک ژنرال کیانی با واشنگتن توصیف می کنند، عصبانی اند. آمریکا گفته است از آنجائیکه نگران بود که برخی ها درارتش و سازمان اطلاعات پاکستان بن لادن را از عملیات اخیر مطلع کنند، آن را مخفی نگه داشت.
میخائیل مارگِلوف، فرستاده روسیه به لیبی پس از گفتگو با عبدالعَطا العُبیدی، وزیر خارجه قذافی در طرابلس دربیانیه ای گفته است که قذافی حاضر به کناره گیری نیست. او افزوده که مقام های دولت قذافی به او گفته اند که مذاکرات مستقیم با مخالفان در بنغازی در جریان است. آقای مارگلوف هفته پیش برای گفتگو با شورای انتقالی مخالفان قذافی به بنغازی رفته بود. روسیه گفته است که آماده است «نقشه راه» مقدماتی برای حل مناقشه درلیبی ارائه دهد. از سوی دیگر ناتو بامداد پنج شنبه نیز اهدافی را در نزدیکی مجتمع محل اقامت قذافی در طرابلس بمباران کرد.
روزنامه کویتی الجریده از متلاشی شدن یک باند قاچاق سوخت در این کشور خبر داده که به نوشته این روزنامه به کمک «یک سرویس اطلاعاتی در منطقه» بنزین را از کویت به «کشوری همسایه» انتقال می داده است. این روزنامه کویتی در گزارش خود به نقل از یک مقام امنیتی ارشد این کشور به نام کشورهمسایه اشاره نکرده، اما خبرگزاری فرانسه می گوید از آنجائیکه این مقادیر عظیم بنزین از بندرکوچک دوحه درنزدیکی شهرکویت قاچاق می شده، مقصد آن ایران بوده است.
مجلس ترحيم هدی صابر پنج شنبه بعد از ظهر در مسجد اعظم قلهک تهران با حضور گسترده ماموران امنيتی برگزار شد. شاهدان عينی می گويند که در مورد متن سخنرانی ها به حاضران هشدار داده شده بود. علت مرگ هدی صابر، روزنامه نگار زندانی و فعال ملی - مذهبی که در زندان اوين در اعتصاب غذا بسر می بُرد، سکته قلبی اعلام شده است. ده ها تن از زندانيان سياسی در اوين در نامه ای از ضرب و شتم هدی صابر دربهداری زندان، پيش از انتقالش به بيمارستان خبر داده اند و دادستان تهران هم از تاخير در انتقال او به بيمارستان گفته است.
اداره امنیت ملی افغانستان با اعلام بازداشت یک شهروند ایرانی ساکن افغانستان به ظن تلاش برای حمله انتحاری در استان قندهار، از وجود گروههایی در ایران خبر داده که در گسترش ناامنیها در افغانستان دست دارند.اداره امنیت ملی افغانستان از وجود برخی گروههای فعال در ایران خبر داده است که سعی دارند با گروههای شبهنظامی مخالف دولت این کشور، در گسترش دامنه ناامنیها در افغانستان همکاری کنند. لطفالله مشعل، سخنگوی اداره امنیت ملی افغانستان روز چهارشنبه در نشستی خبری در کابل گفت که به تازگی یکی از شهروندان ایرانی اهل زاهدان، که قصد حمله انتحاری داشته است، در استان قندهار بازداشت شده است. به گفته آقای مشعل، افرادی که در ایران با شبهنظامیان مخالف افغان همکاری میکنند، ممکن است با عوامل امنیتی یا گروههای مذهبی ایران در ارتباط باشند. به گزارش بخش افعانستان رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی، آقای مشعل در این نشست خبری گفت که در مورد ایران ما تا کنون ادعای در مورد دولت نداریم ولی منابع ما در غرب افغانستان میگویند که مهمات و فعالیتهای خرابکارانه از آن سوی مرز پشتیبانی میشوند. آقای مشعل گروههایی افراطی مذهبی و سازمان امنیتی در ایران را متهم به دست داشتن در این اقدامات کرد اما افزود که هنوز شواهد موثقی در این زمینه وجود ندارد. این مقام دولتی افغانستان در عین حال تأیید کرد که در مناطق غربی این کشور، سلسله اقدام خرابکارنهای رخ میدهد که اتباع ایرانی در آن دست دارند. ایران همسایه غربی افغانستان است و گرچه در سالهای نخستین عملیات آمریکا و متحدانش در افغانستان، کمکهایی را در اختیار این کشورها قرار داد اما در سالهای اخیر متهم است که با ایفای نقشی دوگانه در افغانستان و حمایت از گروههای شبهنظامی مخالف دولت، از جمله طالبان، زمینهساز بیثباتی در همسایه شرقی خویش است. این نخستین بار نیست که گروههایی در ایران از سوی مقامهای دولتی افغانستان، متهم به همکاری با شبهنظامیان مخالف افغان میشوند. پیش از این نیز شماری از مقامهای دولتی افغانستان، اظهارات مشابهی را بر زیان بردهاند و نیروهای بینالمللی مستقر در این کشور نیز بارها از از وجود مراکز آموزشی برای شبهنظامیان طالبان در خاک ایران خبر داده و این اتهام را طرح کردهاند که ایران برای شورشیان مسلح افغان تدارک سلاح و مهمات نیز دیده است. ایران اما همواره با رد این اتهامات، طرح موضوعاتی اینچنینی را تبلیغات آمریکا و متحدانش علیه جمهوری اسلامی خوانده است. سخنگوی اداره امنیت ملی افغانستان در نشست خبری روز چهارشنبه خود همچنین این اتهام را مطرح کرد که افراد و گروههایی در پاکستان نیز به دنبال داشتن دست بالا در منطقه هستند، گرچه به باور وی فشارهای اخیر جهانی باعث شده که این گروهها از خواسته خود دست بردارند. آقای مشعل در این زمینه گفت که حکومت پاکستان بسیار همکاری است ولی مشکل گروههایی هستند که میخواهند از تروریستها برای برتریطلبی منطقهای خود استفاده کنند. این اظهارات پس از آن صورت میگیرد که به گفته مقامهای دولتی افغانستان، اسلامآباد به درخواست حامد کرزی برای از بین بردن مراکز تروریستها در پاکستان پاسخ مثبت داده است. از زمان حضور نیروهای بینالمللی در افغانستان، مناطق هممرز با این کشور در خاک پاکستان به محل اختفای بسیاری از شبهنظامیان طالبان و القاعده تبدیل و چندی پیش نیز نیروهای آمریکایی موفق به کشتن اسامه بنلادن، رهبر گروه القاعده، در محل اختفای وی در شمال پاکستان شدند. گرچه تاکنون انگشت اتهام در مورد حمایت از طالبان و القاعده به سوی دولت پاکستان نشانه نرفته است اما مقامهای آمریکایی احتمال میدهند که برخی مقامهای ذینفوذ امنیتی در پاکستان از حضور بنلادن در خاک این کشور خبر داشته و از وی حمایت کردهاند.
سازمان جهانی کار، روز پنجشنبه پیمانی را به تصویب رساند که حق میلیون ها مستخدم، پرستار و آشپز را که در منازل مشغول به کارند ، به رسمیت می شناسد. این سازمان وابسته به سازمان ملل متحد، که قوانین کار در دنیا را مشخص می کند، این قانون را در نشستی در ژنو به تصویب رساند. بنا بر اعلام سازمان جهانی کار، دستکم ۵۲ میلیون نفر در دنیا، در منازل مشغول به کار هستند، و این سازمان در مجمع اخیر خود به این نتیجه رسید که این عده باید از حق بیمه، مرخصی و تعطیلات بهره مند شوند. قانون تازه سازمان جهانی کار باید به تصویب دولت ها برسد تا در کشورها اجرا شود.
روسیه روز پنجشنبه اعلام کرد که از نامزدی بان گی مون، برای بر عهده گرفتن مقام دبیر کلی سازمان ملل متحد، برای دومین بار، حمایت می کند. خبرگزاری های روسیه این خبر را از قول دمیتری مدودیف رییس جمهوری روسیه اعلام کرده اند. روسیه آخرین عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد است که از انتخاب مجدد آقای بان به دبیرکلی آن سازمان پشتیبانی می کند. قراراست در پایان ماه جاری میلادی در مجمع عمومی سازمان ملل، دراینباره رای گیری شود.
روز پنجشنبه، انفجاری شدید ابوجا، پایتخت نیجریه را به لرزه در آورد. رسانه های محلی نیجریه می گویند احتمال می دهند که این انفجار در اثر بمبگذاری انتحاری بوده است. هنوز گزارشی از میزان تلفات این انفجار، که در نزدیکی یک پایگاه پلیس رخ داده، منتشر نشده و شخص یا گروهی مسئولیت آن را برعهده نگرفته است. اما یک گروه اسلامگرای افراطی که پیشتر مسئول بمبگذاری هایی در نیجریه شناخته شده ، روز چهارشنبه تهدید به حملات بیشتر کرده بود. گروه بوکو حرام می گوید در پی اعمال قوانین شریعت در نیجریه است.
اتحادیه اروپا می گوید، پیش بینی می کند که وزرای اقتصاد کشورهای عضو این اتحادیه، روز یکشنبه با پرداخت وام ۱۲ میلیارد دلاری به یونان موافقت کنند. کمیسر امور اقتصادی اتحادیه اروپا می افزاید: این وام، باید بدهی های قطعی یونان تا ماه سپتامبر را پرداخت کند. این مقام اتحادیه اروپا، همزمان، ابراز امیدواری کرده است که تصمیم این اتحادیه با موافقت صندوق بین المللی پول هماهنگ باشد. صندوق بین المللی پول، پیش تر اعلام کرده بود که در صورت عدم اطمینان از اصلاحات اقتصادی در یونان، به این کشور وام نخواهد داد. اتحادیه اروپا و صندوق بین المللی پول، برای اعطای وام به یونان، منتظر تصویب طرح جدید ریاضت اقتصادی در پارلمان آن کشور هستند.
به گزارش خبرگزاریها، روسای جمهوری روسیه و چین، بر حق ایران به استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای تاکید کردند. دمیتری مدودیف همراه همتای چینی خود، هو جین تائو همچنین اعلام کردند که این دو کشور، برای پیشبرد مذاکرات با کره شمالی، آماده اند یا متحدین خود همکاری کنند. روسای جمهوری چین و روسیه، همزمان، مخالفتشان با دخالت خارجی در روند دگرگونی های اخیر در جهان عرب را بار دیگر اعلام کردند و نگرانی خود را از ادامه بحران در لیبی نیز ابراز داشتند. رهبران چین و روسیه، پس از این دیدار، در راس هیئتهایی برای شرکت در نشست سالانه انجمن اقتصادی روسیه از مسکو راهی سن پترزبورگ می شوند. هو جین تائو رئیس جمهوری چین امسال به عنوان میهمان افتخاری در این جلسه شرکت می کند.
عباس امیریفر، دبیر کمیسیون فرهنگی دولت، روز چهارشنبه پس از ۴۰ روز بازداشت از زندان آزاد شد، اما در همان روز بلافاصله دوباره بازداشت شد. ایرنا میگوید که آقای امیریفر این بار زندانی دادگاه روحانیت است.عباس امیریفر، دبیر کمیسیون فرهنگی دولت محمود احمدینژاد، روز چهارشنبه پس از ۴۰ روز بازداشت از زندان آزاد شد، اما در همان روز بلافاصله دوباره بازداشت شد. او این بار زندانی دادگاه روحانیت است. خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، روز پنجشنبه در گزارشی کوتاه از بازداشت دوباره این حامی سرسخت اسفندیار رحیم مشایی، این بار به دست دادگاه ویژه روحانیت خبر داد. در حالی که این خبرگزاری میگوید این مقام دولتی در ۴۰ روز گذشته در بازداشت دادستانی عمومی و انقلاب تهران بوده، نخستین گزارشها از دستگیری او در اردیبهشتماه همه به بازداشت او توسط دادگاه روحانیون حکایت داشت. در جمهوری اسلامی ایران، هیچ دادگاهی جز دادگاه ویژه روحانیت خود را برای رسیدگی به جرائم افراد معمم و روحانی صالح نمیداند. پس از آن که منابع خبری در اوایل اردیبهشتماه از بازداشت عباس امیریفر در منزلش خبر دادند، وبسایت «مشرقنیوز»، نزدیک به دستگاههای امنیتی جمهوری اسلامی، اتهام او را «مشارکت در تهیه و توزیع سیدی "ظهور بسیار نزدیک است"، توهین و ایراد اتهام علیه برخی شخصیتها و گروههای سیاسی» عنوان کرد. خبرگزاری ایرنا در خبر تازه خود از بازداشت دوباره این مقام دولتی اعلام کرده است که او این بار نیز به همان اتهام بازداشت شده است. این خبرگزاری حامی دولت همچنین به نقل از «یکی از اعضای خانواده امیریفر» گفته است که او ۴۰ روز گذشته را در سلول انفرادی گذرانده است. در ماههای اخیر برخی از مقامهای نظامی و نیز شماری از چهرههای اصولگرا بارها نسبت به بروز «فتنه جدید» و شکلگیری «جریان انحراف» در میان اصولگرایان هشدار داده و در این میان نوک پیکان حملات خود را متوجه برخی از اطرافیان محمود احمدینژاد، بهویژه اسفندیار رحیم مشایی، رئیس دفتر او، کردهاند. در این میان عباس امیریفر که مسئول جامعه وعاظ ولایی نیز هست نخستین کسی بود که با آغاز موج انتقادات به محمود احمدینژاد بازداشت شد و پس از او خبر دستگیری حدود ۲۵ نفر دیگر نیز منتشر شد. پس از مدتی خبری نیز مبنی بر خودکشی آقای امیریفر در زندان منتشر شد که به گفته خبرگزاری ایرنا «بعداً بیاساس بودن آن روشن شد». به گفته این رسانه حامی دولت، «شایعه» خودکشی به خانواده عباس امیریفر «ضربه روحی شدید» وارد کرده است.
دو سال و نیم پس از پرتاب ماهواره امید، رسانههای خبری ایران روز پنجشنبه از پرتاب «موفقیتآمیز» اولین ماهواره «کاملا ایرانی» تصویربرداری به نام رصد به مدار زمین خبر دادند. این رسانهها همچنین از ارسال یک میمون زنده از ایران به فضا در تابستان امسال خبر دادهاند.دو سال و نیم پس از پرتاب ماهواره امید، رسانههای خبری ایران روز پنجشنبه از پرتاب «موفقیتآمیز» اولین ماهواره «کاملاً ایرانی» تصویربرداری به نام رصد به مدار زمین خبر دادند. این رسانهها همچنین از ارسال یک میمون زنده از ایران به فضا در تابستان امسال خبر دادهاند. به گزارش خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، ماهواره ایرانی رصد که بیش از ۱۵ کیلوگرم وزن دارد در هر شبانهروز ۱۵ بار به دور زمین میچرخد. این خبرگزاری میگوید هر گردش کامل این ماهواره تازه ایران، ساخت دانشگاه صنعتی مالک اشتر، به دور زمین ۹۱ دقیقه طول میکشد. سازمان فضایی ایران ماموریت این ماهواره تازهقرارگرفته در مدار زمین را «برقراری ارتباط با ایستگاههای زمینی، دریافت فرامین از این ایستگاهها، تصویربرداری از زمین و ارسال تصاویر» عنوان کرده است. از سوی دیگر قدرتهای غربی همواره از این امر ابراز واهمه کردهاند که برنامه فضایی ایران با صنعت موشکهای بالیستیک کشور در ارتباط باشد، موشکهایی که قادر به حمل کلاهکهای هستهای هستند. در مقابل تهران همواره این اتهام را رد و انکار کرده است که پشت برنامههای علمی و هستهای ایران جاهطلبی نظامی در کار است. در همین زمینه حمید فاضلی، رئیس سازمان فضایی ایران، در گفتوگو با رسانههای رسمی کشور سال ۱۳۹۰ را «سال پرتاب ماهوارههای مختلف ایرانی به فضا» نامگذاری کرده است. به گفته حمید فاضلی، ایران نهمین کشوری است که قادر است ماهوارهای را در مدار زمین قرار دهد. به گفته این مقام فضایی ایران، در مردادماه سال جاری نیز کاوشگر ۵ ایران و در بهمنماه سال جاری ماهواره نوید «که ماهوارهای تحقیقاتی است» به فضا پرتاب خواهد شد. به نظر میرسد کاوشگر ۵ حامل میمون زنده خواهد بود. کاوشگر ۵ از نسل کاوشگر ۳ است که پیشتر در سال ۱۳۸۸ مجهز به یک کپسول زیستی حاوی موش و مار زنده به فضا پرتاب شد. پرتاب کپسول زیستی حاوی جانوران زنده قرار است در نهایت به ارسال انسان به فضا بینجامد که طبق برنامه فضایی ایران و وعده محمود احمدینژاد در سال ۱۴۰۰ رخ خواهد داد.
بر پایه گزارش ها، نیروهای امنیتی سوریه، صدها نفر را در شمال غربی این کشور بازداشت کرده اند. مصطفی اوسو از فعالان مدافع حقوق بشر در سوریه می گوید، این بازداشت ها بیشتر در منطقه جسر الشغور و در شهر معرة النعمان انجام شده است. وی همچنین افزوده است که نیروهای ارتش سوریه امروز این منطقه را به شدت زیر آتشباری توپخانه قرار داده اند. از میزان تلفات احتمالی این حملات تا کنون گزارشی منتشر نشده است. ارتش سوریه در روزهای گذشته منطقه جسرالشغور را بارها هدف قرار داده است. این عملیات پس از آن آغاز شد که ۱۲۰ نیروی امنیتی در این منطقه کشته شدند. نیروهایی که ارتش آنها را گروه مسلح خوانده است. اما مخالفان حکومت بشار اسد می گویند این ها از نظامیان پیوسته به مخالفان بودند که به دست دیگر نیروهای ارتشی کشته شدند.
گزارشها حاکی است که گروه تروريستی القاعده، که پس از کشته شدن اسامه بنلادن، به طور موقت سیف العدل را به رهبری برگزیده بود اکنون ايمن الظواهری، نفر دوم اين گروه به عنوان جايگزين اسامه بنلادن معرفی کرده است.گزارشها حاکی است که گروه تروريستی القاعده، که پس از کشته شدن اسامه بنلادن، به طور موقت سیف العدل را به رهبری برگزیده بود اکنون ايمن الظواهری، نفر دوم اين گروه به عنوان جايگزين اسامه بنلادن معرفی کرده است. به گزارش شبکه تلويزيونی سی ان ان، آقای ظواهری که شهروند مصر است، بيش از دو دهه در کنار اسامه بن لادن، نقش مهم و اساسی در حرکت و جريان گروه تروريستی القاعده داشته است. پیشتر گزارشهایی مبنی بر انتخاب موقت سیفالعدل ، مرد شماره سه القاعده به جانشینی اسامه بنلادن منتشر شده بود. اعلام خبر برگزیده شدن آقای ظواهری به رهبری القاعده که تاريخ مشخصی ندارد ولی فقط ماه جاری ميلادی، ماه ژوئن در آن آمده، روز پنجشنبه در منابع خبری مرتبط با القاعده منتشر شده است. بر اساس اين گزارشها، ايمن الظواهری گفته که برای حمايت از «آرمانهای شهدا» و ادامه راه «مشروع اسامه بنلادن» به راه خود ادامه خواهد داد. اسامه بنلادن ماه گذشته در جريان حمله نيروهای ويژه نظامی آمريکا در ایبتآباد پاکستان کشته شده و جنازه او در مکانی نامعلوم به اعماق دريا سپرده شد. منابع خبری مرتبط با القاعده گفتهاند ايمن الظواهری قصد دارد با بهروز کردن استراتژی گروه القاعده «با گروههايی مثل طالبان و ملا عمر که مقابل نيروهای ناتو مبارزه میکنند، پيمان نزديکتری برقرار کرده و حمايت بيشتری خواهد کرد ولی از پيمان و راه اصلی خود جدا نخواهد شد.» بيانيههای منتسب به القاعده هيچ اشارهای به موج نارضايتیهای مردمی در کشورهای عربی خاورميانه و شمال آفريقا نکرده و درباره آن موضع نگرفته است. در این زمینه «پل کروکشنک» کارشناس امور تروريسم به شبکه سی ان ان گفت: «کار الظواهری بسيار سخت خواهد بود چرا که جذبه اسامه بنلادن را ندارد.» به گفته وی اسامه بنلادن توان برانگيختن انگيزه طرفدارانش را داشت و فقط در فکر نيرو جمع کردن نبود اما ايمن الظواهری چنين توانايی ندارد.» «فيل ماد» مأمور سابق سازمان اطلاعات مرکزی آمريکا، نیز به سیانان گفت که «الظواهری به اندازه بنلادن از احترام گروهی و عمومی القاعده برخوردار نیست. کسی از او سابقه کار گروهی خوب نديده و سخت بتواند با ديگر اعضای گروه رابطهای داشته باشد.» ايمن الظواهری متولد شهر قاهره است و در رشته پزشکی درس خوانده و از پايهگذاران جنبش جهاد اسلامی مصر است. الظواهری در زمان اشغال افغانستان توسط نيروهای اتحاد جماهير شوروی سابق، در کنار اسامه بنلادن به جنگ با نيروهای شوروی مشغول بود. در سالهای ۱۹۹۰، گروه جنبش جهاد اسلامی مصر به مقابله خود با دولت وقت حسنی مبارک در مصر ادامه دارد ولی در سال ۱۹۹۸ با القاعده يکی شده و الظواهری در پيامی که به روزنامه عربی الحيات فرستاد، به آمريکايیها هشدار داد. سه روز پس از آن پيام و در تاريخ هفتم آگوست، حملههای انتحاری در سفارتخانههای آمريکا در نايروبی کنيا و دارالسلام تانزانيا انجام شد که به کشته شدن ۲۲۴ تن منتهی شد. پليس فدرال آمريکا، اف بی آی، معادل مبلغی را که برای دستیابی به اطلاعات منتهی به دستگیری اسامه بنلادن تعيين کرده بود، برای دستگيری آقای ظواهری نیز معين کرده و گفته است که به کسی که گزارش موثق از محل اختفای او دهد، ۲۵ ميليون دلار جايزه خواهد داد.
روز پنجشنبه، در جمهوری چک، در اعتراض به اصلاحات اقتصادی در این کشور، اعتصابی سراسری آغاز شد. در این اعتصاب یک روزه، برای نخستین بار در تاریخ شهر پراگ، سیستم مترو به طور کامل، متوقف شده است و راننده های اتوبوس و تراموا، فعالیت خود را به شدت کاهش داده اند. اتحادیه های سازماندهنده این اعتصاب همچنین خواستار استعفای دولت شده اند. دولت چمهوری چک در صدد افزایش سن بازنشستگی، بالابردن مالیات و محدود کردن منافع رفاهی است. اعتصاب کارگران در جمهوری چک، اقدامی نامعمول به شمار می رود چون این کشور، نسبت به ده کشوری که تحت نظام کمونیستی بوده اند، از وضعیت اقتصادی بهتری برخوردار است.آخرین اعتصابی که شبکه راه آهن جمهوری چک را برای چند روز متوقف کرد، حدود ۱۴ سال پیش در سال ۱۹۹۷ میلادی روی داد.
همه شواهد نشان می دهند که سياست تفکيک جنسيتی در سطح دانشگاه ها در آزمون اخير کارشناسی ارشد دانشگاه ها که با شرکت نزديک به ۹۰۰ هزار نفر برگزار شد ابعاد تازه ای پيدا کرده است. آنچه در اين آزمون سراسری جديد است جدا کردن پذيرش دختران و پسران در شماری از رشته های و برخی دانشگاه ها مانند علم و صنعت و يا صنعتی اصفهان و يا اختصاص دادن همه سهميه يک رشته به مردان است. در گذشته دانشگاه های تک جنسيتی مانند الزهرا (برای دختران) و يا امام صادق، امام حسين و روابط بين المللی وزارت خارجه (برای پسران) چنين رويه ای داشتند. همه شواهد نشان می دهند که سياست تفکيک جنسيتی در سطح دانشگاه ها در آزمون اخير کارشناسی ارشد دانشگاه ها که با شرکت نزديک به ۹۰۰ هزار نفر برگزار شد ابعاد تازه ای پيدا کرده است. آنچه در اين آزمون سراسری جديد است جدا کردن پذيرش دختران و پسران در شماری از رشته های و برخی دانشگاه ها مانند علم و صنعت و يا صنعتی اصفهان و يا اختصاص دادن همه سهميه يک رشته به مردان است. در گذشته دانشگاه های تک جنسيتی مانند الزهرا (برای دختران) و يا امام صادق، امام حسين و روابط بين المللی وزارت خارجه (برای پسران) چنين رويه ای داشتند. اما در آزمون کارشناسی ارشد بعد تازه ای از سياست تفکيک جنسيتی به اجرا در آمد که در گذشته رايج نبود. اين تصميم هر چند در سطح محدودی عملی شده ولی می تواند پيش درآمدی برای سمتگيری راهبردی باشد که وزير علوم در دو سال اخيربارها درباره آن سخن گفته است. سياست آپارتايد جنسيتی در آموزش تفکيک جنسيتی يکی از محورهای اصلی سياست دولت برای "اسلامی" کردن دانشگاه ها را تشکيل می دهد. دو سال است که کامران دانشجو وزير علوم از اختلاط جنسيتی و دانشگاه های مختلط به عنوان پديده "غير اسلامی" و "غربی" نام می برد و بر آن است که بتدريج دختران و پسران را در فضاهای آموزشی از يکديگر جدا کند. از آنجا که به گفته وزير در شرايط فعلی امکان عملی تفکيک جنسيتی در سطح گسترده وجود ندارد (استاد، فضای آموزشی، پراکندگی جغرافيايی) دانشگاه ها وادار به اجرای سخت گيری های جديد در زمينه حجاب و روابط اجتماعی ساده روزمره ميان دانشجويان شده اند. بخشنامه وزارت علوم که در آن به موارد مختلف تفکيک جنسيتی در واحدهای آموزشی اشاره می شود بخوبی پرده از سياست های گام به گام برای جدا سازی دختران و پسران بر می دارد. اين جدا سازی وسواس گونه گاه به عرصه هايی کشيده شده که بيشتر به شوخی شبيه است تا يک سياست آموزشی و تربيتی. برای مثال وزير دستور داده کار تفکيک جنسيتی از اقدامات اوليه مانند جدا کردن تابلوی اعلانات دانشگاه ها آغاز شود تا مبادا هنگام خواندن خبرها و اطلاعيه ها فعل حرامی به وقوع بپيوندد. طرح موضوع تفکيک جنسيتی در شرايطی به ميان کشيده می شود که آموزش عالی ايران در ربع قرن گذشته روند پرشتاب زنانه شدن را پشت سر گذاشته است. هم اکنون حدود ۳ ميليون و ۸۰۰ هزار دانشجوی ايرانی در بيش از ۲۰۰۰ موسسه آموزش عالی تحصيل می کنند و فقط شمار بسيار کمی از آنها واحدهای تک جنسيتی (پسرانه يا دخترانه) هستند. تعداد دختران دانشجو از يک ميليون و ۹۰۰ هزار نفر فراتر می رود و نسبت آنها در جمعيت دانشجويی بيش از پسران است در حاليکه در آستانه انقلاب سهم آنها فقط ۳۰ درصد بود. دختران حضور خود را در همه رشته ها دانشگاهی از جمله رشته هايی مانند مهندسی که در همه دنيا بسيار پسرانه هستند افزايش داده اند. در رشته های پزشکی و هنری سهم زنان از ۶۰ درصد و در علوم پايه، کشاورزی و علوم انسانی از ۵۰ درصد فراتر می رود. در دوره کارشناسی ارشد سهم دختران از ۲۰ درصد در سال ۱۹۷۰ به بيش از ۴۳ درصد در سال ۱۳۸۸ رسيده است. هم اکنون از ۳ پزشک و دانش آموحته علوم پايه و رشته های هنری که از دانشگاه فارغ التحصيل می شوند دو نفر آنها دخترند. حضور فزاينده دختران در عرصه های گوناگون علمی، فرهنگی و اجتماعی جامعه بخشی از همين روند است. پيشرفت دختران پيش از هر چيز پی آمد پويايی کم نظير جامعه زنان ايران است که با وجود فضای نامساعد و گفتمان رسمی سنتی توانسته است شايستگی و توانايی علمی و آموزشی خود را بخوبی نشان دهد. انگيزه دختران در ايران برای درس خواندن و پيشرفت علمی از کسب دانش و مدرک فراتر می رود. پيشرفت آموزشی برای دختران نوعی نبرد فردی و اجتماعی است برای حضورپررنگ تر در سطح خانواده و جامعه و توانمند شدن در فضای فرهنگ مردسالارانه و سنتی. نتيجه اين رشد شتابان، تغيير شرايط به سود زنان، حضور اجتماعی بيشتر و مشارکت گسترده در توليد علم و پويايی فرهنگی جامعه است. دختران بتدريج و از طريق شايستگی و تخصص خود در حال متحول کردن بازار کاری هستند که ساختاری مردانه و بسته دارد. اين جهش بی نظير در شرايطی کسب شده که بسياری از عوامل اجتماعی، خانوادگی و يا فرهنگی به زيان دختران عمل می کنند. محتوای کتاب های درسی ايران از جمله مواردی است که در آن پسران و دختران حضوری بشدت نابرابر دارند و زنان کتاب های درسی در عمل شهروند ثانوی را تشکيل می دهند و در مطالب بيشتر بروی نقش مادری و همسری آنها تکيه ميشود. "گناهی" بنام اختلاط جنسيتی آنچه که جامعه شناسان از آن به عنوان يک تحول اساسی در ايران معاصر و در جايگاه عينی و نمادين "نيمه دوم" جامعه ياد می کنند در نگاه بسياری از مسئولين کنونی پديده "منفی" و"انحرافی" و "ضد ارزش" تلقی می شود. در ذهنيت و بازنمای مسئولين آموزش دختران در بويژه در سطح دانشگاه زمينه ساز "انحرافات" و هنجار شکنی های موجود را فراهم می سازد. اگر در سال های گذشته آموزش حوزه "قابل تحمل" برای دست اندرکاران به شمار می رفت امروز به نظر می رسد آنها با کابوس پی آمدهای پيشرفت های زنان زندگی می کنند و بدنبال راه های محدود کردن آنها هستند. سياست های جديد تبعيض جنسيتی در حوزه آموزش را بايد در چهارچوب چنين تمايلی مورد توجه قرار داد. محسن محمودی (به عنوان پژوهشگر و استاد حوزه و دانشگاه) در گفتگو با خبرگزاری فارس "نتايج منفی" اختلاط دختر و پسر در دانشگاه ها را اينگونه توضيح می دهد "امروز يکی از معضلات جدی در مراکز آموزشی در سطوح عالی اختلاط بیحساب و کتاب دختران و پسران است". وی می گويد "من در اين مدت حضور در دانشگاهها موارد متعددی را سراغ دارم که دانشجويان متعهد بهخاطر مزاحمتهای اخلاقی مجبور به ترک تحصيل شده و يا احيانا گرفتار معضلات اخلاقی شدند و مواردی را سراغ دارم که برخی دانشجويان خوش استعداد و درسخوان بهدليل گرفتار آمدن در دام افراد بد اخلاق دچار مشکلات روحی شده و صدمات جبران ناپذير خوردهاند". وی حتا "برخی از معضلات مثل ناراحتیهای روحی و روانی، سقط جنينها و کثرت طلاقها" را هم ناشی از همين پديده اختلاط جنسيتی می داند (۱۲ مهر ۱۳۸۹). موضوع زنان يکی از بحث های اصلی اجتماعی هر روزه ايران است. در گفتمان رسمی لبه تيز انتقادات متوجه زنان است. روحانيت سنتی از هر فرصتی برای انتقاد از حضور اجتماعی زنان سود می جويد و شايد تنها دغدغه مهم برخی از آنها هم همين مسئله زنان باشد و آنچه که آنها نامش را "انحرافات"، "بی بند و باری" و "فحشاء" می گذارند. افزايش مطالبات زنان و مقاومت آنها در برابر هنجارهای رسمی تحميلی و يا مشارکت مدنی روز افزون آنها حکومت و روحانيون را نسبت به نظام آموزشی بدبين کرده است. سياست تبعيض آشکار جنسيتی رويکرد دولت نهم برای محدود کردن حضور دختران در جامعه و تجديد نظر در نظام آموزشی برای القای باز هم بيشتر فرهنگ اسلامی به آنها است. هدف اصلی جلوگيری از روندی است که در سال های گذشته بخاطر موفقيت دختران در آموزش و پيش افتادن آنها از پسران و جايگاه جديد آنها شکل گرفته است. تجديد نظر در مطالب درسی و تشديد فشارهای ايدئولوژيک و يا تحميل درس اجباری "اخلاق خانواده" در دانشگاه ها زير نظر نمايندگی رهبری را در همين راستا بايد درک کرد. معنای سياسی آپارتايد جنسيتی گفتمان آپارتايد جنسيتی برای مشروعيت بخشيدن به خود در پس قداست و سنت پنهان می شود. در اين کلام و راهبرد اما معنای سياسی آشکاری هم وجود دارد. از اين روست که در ورای بعد مذهبی و سنتی بايد به اين سماجت مثال زدنی در برخورد با دختران و مسئله حجاب و يا تفکيک جنسيتی به مضمون سياسی اين نگاه بيمار گونه به رابطه زن و مرد در عرصه عمومی پرداخت. ما با جامعه ای سر و کار داريم که نهادهای رسمی و رسانه های دولتی حاضر به پذيرش واقعيت جديد زنان نيستند و تلاش می کنند اين چرخ تحول اجتماعی را کند و يا متوقف کنند. در برابر چنين مقاومت محافظه کارانه ای است که سبک و سياق زندگی و رفتار روزمره بخش بزرگی از دختران برای حکومت معنای هنجار شکنانه غير قابل تحملی به خود می گيرد. پويايی کم نظير جامعه زنانه و کوشش برای کسب جايگاه جديد اجتماعی خود و بيان اين خواست به اشکال گوناگون نوعی چالش برای نظامی است که تلاش می کند مجموعه ای از هنجارهای سنتی عقب مانده را به يک جامعه قرن بيست و يکمی تحميل کند. در حقيقت پيشرفت چشمگير زنان در امر آموزش و در حوزه زندگی علمی و حرفه ای تا حدودی هم واکنش جامعه مدنی به نظام سياسی رو به قهقرا رفته است. اين پديده شايد يکی از اصلی ترين تنش های موجود ميان جامعه مدنی و نظام سياسی موجود ايران را هم تشکيل می دهد. تحول جامعه بشری در جهت رعايت حقوق زنان و برابری جنسيتی روندی تاريخی است که در سطح جهان جريان دارد. اگر در بخش عمده جوامع دنيا، نهادهای رسمی با درک سمت و سوی اين تحول کليدی زمينه با آن کم و بيش هم داستان می شوند، در ايران نگاه حکومت به گذشته است و حفظ سنت های مردسالارانه ای که در دنيای کنونی مشروعيت و مفهوم خود را از دست داده اند. گناه زنان اين است که پا از خطوط قرمز اين حکومت فراتر می گذارند و به نوعی نظام ارزشی حکومت را با چالش جدی روبرو می کنند. برای سنت گرايان و هواداران آنها آموزش زنان و رابطه ميان زن و مرد در عرصه های اجتماعی دست کم يکی از دلايل پديده های اجتماعی جديد "نامطلوب" مانند تضعيف جايگاه خانواده، طلاق رسمی، طلاق عاطفی، اشکال زندگی مجردی در حال گسترش در محيط های شهری، استقلال مالی زنان است که در مقابل نظم موجود قرار می گيرند و همزمان شکست سياست های اسلامی کردن را هم به نمايش می گذارند. در اين رهگذر فرهنگ سنتی و گفتمان رسمی دچار بحران هويتی شده اند. نظام سياسی ايران با تحميل سياست های تفکيک سازی جنسيتی پيام روشنی درباره نظم خدشه ناپذير مردانه در جامعه اسلامی دارد. در فرهنگ و بينشی که فرادستی مرد و قدرت مردانه يک اصل طبيعی و خدشه ناپذير به شمار می رود و حضور اجتماعی زنانه فقط با لطف و نظر مساعد آقايان تحمل می شود و دارای حد و حدود است زير پا گذاشتن خطوط قرمزی که آقايان ترسيم کرده اند گناه به حساب ميايد و برخورد با آن نوعی وظيفه دينی و سياسی متوليان نظم و کسانی که "غيرت مردانه" را نمايندگی می کنند. در چنين فرهنگی نبايد از آستانه تحمل نگهبانان نظم مردانه فراتر رفت و حد و حدودها و خطوط قرمز را به رسميت شناخت. وزير علوم درست با چنين نگاهی وارد بحث جنيسيتی می شود و مدام برای دختران دانشجو خط و نشان می کشد که گويا آنها در برابر نظامی که به آنها "اجازه" تحصيل عطا کرده به اندازه کافی "قدر شناس" نيستند و پا از گليم خود فراتر می گذارند. مشکل "اقتدار" در حکومت دينی اما شايد بتوان گفت اين همه وسواس و سماجت برای جدا کردن آپارتايد گونه زن و مرد در عرصه اجتماعی نوعی معنای فرامذهبی ديگر هم دارد که به "اقتدار" نظام مربوط می شود. نگهبانی از نظم مردانه و جايگاه تعريف شده و محدود زنان بخشی از اقتدار حکومت اسلامی است. اما مشکل اساسی اين است که اين اقتدار به خاطر دورافتادن آن از واقعيت های اجتماعی تا حدودی خيالی هم شده است. چنين اقتداری بايد حتا با زور در برابر افکار عمومی به نمايش درآيد و کسی از ياد نبرد که اين نظام اسلامی است و به کسی هم اجازه داده نمی شود هنجارهای اصلی که با هويت آن گره خورده است را زير پا گذارد. کم رنگ شدن اين اقتدار نزد افکار عمومی در نگاه صاحبان قدرتی که مشروعيت خود را بطور واقعی از مردم نمی گيرند به معنای پايان آن هم است. اما رفتارهای هنجارشکنانه و مقاومت مدنی زنان نشان می دهد که پايه اين اقتدار مردانه بسيار سست شده و حکومت بيشتر با تصوير ذهنی اين اقتدار زندگی می کند تا واقعيت اجتماعی.
حکم بيست ضربه شلاق و پرداخت ۳۰۰ هزار تومان جريمه نقدی دادگاه تبريز برای سه تن از فعالين بازداشت شده در ميتينگ اعتراض به خشک شدن درياچه اورميه روز ۲۵ خرداد اجرا شده است. حکم بيست ضربه شلاق و پرداخت ۳۰۰ هزار تومان جريمه نقدی دادگاه تبريز برای سه تن از فعالين بازداشت شده در ميتينگ اعتراض به خشک شدن درياچه اورميه روز ۲۵ خرداد اجرا شده است. نيروهای امنيتی در ۱۳ فروردين حدود ۷۰ نفر از معترضان به خشک شدن درياچه اروميه را در جريان ميتينگی که ترتيب داده شده بود، دستگير کردند و برای پنج تن از بازداشت شدگان حبيب پورولی، جليل علمدار ميلانی، حجت مختارزاده، علی سليمی ، سعيد سيامی به اتهام «تبانی و اجتماع برای ارتکاب جرائم عليه امنيت» و «اخلال در نظم عمومی» پرونده قضايی تشکيل شد. موسی برزين خليفه لو وکيل اين پنج فعال مدنی در گفتگو با راديو فردا با تاييد اجرای حکم شلاق و جريمه نقدی جليل علمدار ميلانی، علی سليمی و سعيد سيامی بعد از سه ماه بازداشت و آزاد شدن اين فعالين می گويد که هنوز پورولی و مختارزاده در بازداشت به سر می برند. بگفته آقای برزين، در شعبه اول دادگاه انقلاب تبريز، هر پنج فعال نامبرده به اتهام «تبانی و اجتماع» به شش ماه حبس تعزيری محکوم شده بود. اتهام ديگر آنها اخلال در نظم و امنيت عمومی بود که اين اتهام هم در دادگاه عمومی بررسی شد. اتهام اول که در دادگاه انقلاب بررسی شد، به دادگاه تجديد نظر اعتراض نوشتيم و در دادگاه تجديد نظر آقايان سيامی، سليمی و ميلانی تبرئه شدند، اما حکم شش ماه حبس پورولی و مختارزاده تاييد شد و به قوت خود باقی ماند.» آقای برزين در ادامه می گويد که به اتهام «اخلال در نظم عمومی» موکلينش که در شعبه ۱۱۶ دادگاه عمومی جزايی تبريز رسيده شد، هر پنج نفر به پرداخت ۳۰۰ هزار تومان جزای نقدی و تحمل ۲۰ ضربه شلاق محکوم شدند. «سه نفری که در دادگاه انقلاب در رابطه با اتهام تبانی و اجتماع برای ارتکاب جرائم عليه امنيت تبرئه شده بودند، با اجرای حکم دادگاه عمومی يعنی تحمل شلاق و جريمه نقدی آزاد شدن.» وی می گويد که بر اساس حکم حبس ۶ ماهه، پور ولی و حجت زاده در زندان تبريز هستند و البته آنها به حکم شلاق و جريمه نقدی خودشان هم اعتراض دارند و منتظر هستيم تا دادگاه تجديد نظر چه تصميمی بگيرد. آقای برزين در مورد پورولی و حجت زاده می گويد که تابحال به اين دو نفر برای استفاده از مزايای زندانيان اجازه داده نشده است و از روز اول بازداشت، همچنان در زندان هستند و برای آنها مرخصی داده نشده است. وکيل مدافع اين دو فعال زندانی می گويد: «در آيين نامه مربوط به زندان و زندانيان يک سری مزايی پيش بينی شده، منجمله مرخصی، آزادی مشروط، رای باز و اينگونه مزايا. اين مزايا در مورد کسانی که اتهام امنيتی دارند، چندی است که اعمال نمی شود. برای نمونه زندانی ای که جرمش برای مثال آدم ربايی و حمل مواد مخدر است، از اين مزايا استفاده می کند، اما بارها برای زندانيانی مانند رسول بدلی، حسين نصيری و محمدرضا هادی (فعالين سياسی و مدنی آذربايجان که هم اکنون در حبس هستند) درخواست مرخصی و رای باز داده ايم و درخواست ما رد شده است».
نتايج حضور بی رونق محمود احمدی نژاد در دهمين اجلاس سران پيمان شانگهای نشان داد که ميزبانان خارجی رييس دولت ايران و طرف های نه چندان مشتاق ديدار با وی، گفتگو با نماينده ارشد جمهوری اسلامی را بيشتر به اين منظور ميپذيرند که از راه انجام گفتگو های انتقادی، ضرورت اصلاح رفتار های خارجی دولت او را متذکر شوند. نتايج حضور بی رونق محمود احمدی نژاد در دهمين اجلاس سران پيمان شانگهای نشان داد که ميزبانان خارجی رييس دولت ايران و طرف های نه چندان مشتاق ديدار با وی، گفتگو با نماينده ارشد جمهوری اسلامی را بيشتر به اين منظور ميپذيرند که از راه انجام گفتگو های انتقادی، ضرورت اصلاح رفتار های خارجی دولت او را متذکر شوند. خبر های دو ديدار کوتاه رييس دولت ايران با همتايان چينی و روسی او در حاشيه کنفرانس شانگهای در آستانه را خبرگزاری رسمی چين، شين هوا و اينترفکس گسترده تر از نمايندگان خبری جمهوری اسلامی منتقل ساختند. مطابق گزارشهای رسمی خبری، هو جينتائو رييس جمهور چين، و مدودوف رييس جمهوری روسيه از احمدی نژاد خواستند که ايران نقش فعال تری در گفتگو های اتمی با گروه ۱+۵ ايفا کند. در همين رابطه لاوروف وزير خارجه روسيه که در ديدار مدودوف با احمدی نژاد حضور داشت، بعد از انجام گفتگوها تاکيد کرد: " در عين حال که نگران (ساير) تحولات در منطقه هستيم، احساس ميکنيم فراموش ساختن بن بست موجود پيرامون برنامه اتمی ايران اشتباه است." لاورف همچنين تاکيد کرد : " ضرورت همکاری های سازنده ايران با گروه ۱+۵ و بخصوص شفافيت بيشتر در ارتباط با آژانس بين المللی انرژی اتمی به رييس جمهور ايران تذکر داده شد." مجموعه اين نگاهها حاکی از برخورد انتقادی با احمدی نژاد از جانب کسانی است که رييس دولت دهم از آنها به عنوان دوستان و متحدان استراتژيکی ياد ميکرد. واحدهای خبری ايران که به دليل تقسيم منطقه قدرت در داخل و محدوديتهای تحميل شده عليه دولت، طی هفته های اخير نحوه انتشار اخبار مربوط به رييس جمهور را به نحو محسوسی تغيير داده اند، عموما از انتشار متن کامل سخنان او در کنفرانس آستانه خودداری کرده و تنها در يک مورد ياد آورشدند که رييس دولت بر اهميت مناسبات ايران با روسيه و چين تاکيد ورزيده است. اندرزهای کسالت بار احمدی نژاد که به عنوان عضو ناظر در کنفرانس آستانه حضور يافته بود طی سخنانی مشابه با آنچه در مجامع خارجی ايراد ميکند و عموما آميزه ای است از شعارهای تحريک آميزو رهنموهای تکراری مبتنی بر"ضرورت استقرارعدالت در جهان "، بار ديگر خواستار "تغيير در نظام جهانی " شد، که بنا به گفته او توسط "برده دران و استعمار گران اداره ميشود." احمدی نژاد در بخش مربوط ميزبان نوازی در سخنان خود، و اشاره ای غير قابل ترديد به آمريکا، از رهبران چين و کشورهای شوروی سابق پرسيد: " آيا هيچيک از ما تاکنون بمب اتمی عليه مردم و کشور های بی دفاع بکار برده ايم؟" در بخش تحريک آميز سخنان خود، احمدی نژاد با تکرار ترديد درماهيت رويداد ۱۱ سپتامبر پرسيد " ايا هيچيک از ما در حادثه ۱۱ سپتامبر نقشی داشته ايم؟" هنگام طرح ديدگاههای اقتصادی خود، احمدی نژاد که شايد فراموش کرده بود هيچيک از کشورهای آسيای مرکزی عضو شانگهای ديگر به شيوه کمونيستی اداره نميشوند و اقتصاد چين نيز مطلقا متکی بر اقتصاد بازار و روشهای سرمايه داری است، سرمايه داری را بار ديگر مورد حمله قرار داد. احمدی نژاد دو سال پيش نيز طی سخنانی غير عادی در کنفرانس شانگهای که شهر کوچک يکاترين بورگ ميزبان آن بود، ظاهرا با فراموش کردن زمان و تغيير رژيم کمونيستی در روسيه، و شايد به اين دليل که نيکولای دوم آخرين امپراطور روسيه و اعضاء خانواده او بدست سربازان بلشويک در آن محل به قتل رسيده بودند، حکومتهای پادشاهی و آمپراطوری ها را مورد حمله قرار داده بود. واکنشهای طنز آميز برخلاف سالهای دور اول رياست جمهوری، اظهارات احمدی نژاد در مجامع جهانی طی دو سال گذشته با بی اعتنايی محسوس و در بهترين شرايط، با واکنش طنز آميز رسانه ها روبرو بوده است. تکرار شعارهای گذشته او داير بر نفی هالوکاست، پاک کردن اسرائيل از نقشه جهان، دست داشتن آمريکا در کشتار تروريستی ۱۱ سپتامبر نه تنها در خارج که حتی در داخل ايران نيز کسل کننده شده اند. تکرار شعار های توخالی و پند های غير عملی احمدی نژاد، منجمله در مورد رعايت عدالت جهانی و احقاق حقوق تاريخی مردم فلسطين، و اعلام آمادگی او برای کمک به مديريت جهان بشدت کسالت بار مينمايند. رهبران دنيا و رسانه های جهانی که تا چند سال پيش برای ديدار و گفتگو با وی اشتياق فراوان نشان ميدادند، اين روز های او را کسل کنده ميبينند و از او پرهيز ميکنند. احمدی نژاد اينروز ها در مجامع جهانی مانند ورزشکار نيمه بازنشسته ای ظاهر ميشود که برنده شدن ديگر نه هدف اواست و نه در بظاعت او. رييس دولت کاهش قدرت يافته جمهوری اسلامی که زمانی از مطرح ترين چهره های سياسی جهان بشمار ميرفت اينک به شيوه نيمه باز نشسته ها و يا آماتورهای المپيکی، تنها به شرکت در بازی های محلی و حضور بی رنگ در مسابقات منطقه ای قانع است. او که تاکنون کوچکترين فرصت ممکن برای انجام يک ماموريت خارجی را از دست نداده، و شايد مشتاق بود حتی در کنفرانس ماه جاری وزيران اوپک نيز شخصا حضور يابد، اينک سفرهای خارجی را برای خود در همان وضعيتی ميبيند که سفرهای استانی او از مدتی پيش به آن مبتلا شده اند: بی رونق، تکراری، خالی از محتوا و در سکوت.
بنا بر گزارش وبسایت های نزدیک به جنبش دانشجویی، مهدی خدایی، آرش صادقی و احمد شاهرضایی، سه زندانی سیاسی، در اعتراض به درگذشت هاله سحابی و هدی صابر دست به اعتصاب غذا زده اند. بر پایه همین گزارشها، این سه زندانی که قرار بود با فرارسیدن، دومین سالگرد انتخابات ریاست جمهوری در ۲۲ خرداد، به اعتصاب غذای خود پایان دهند، پس از درگذشت هدی صابر اعتصاب شان را ادامه دادند. هدی صابر، روزنامه نگار و فعال سیاسی، روز ۲۲ خرداد، پس از ده روز اعتصاب غذا در اعتراض به مرگ هاله سحابی، با مشکلات جسمانی روبرو شد و پس از انتقال دیرهنگام به بیمارستان، درگذشت. مهدی خدایی و آرش صادقی، که هر دو از فعالان دانشجویی اند، برای گذراندن سه و پنج سال محکومیتشان، در زندان اوین به سر می برند. احمد شاهرضایی نیز با حکم یکسال و نیم حبس تعزیری روبروست.
به گزارش خبرگزاری رویترز، فرزند معمر قذافی رهبر لیبی می گوید، پدرش با برگزاری انتخابات تحت نظارت بین المللی موافق است به شرطی که در این انتخابات تقلب نشود. سیف الاسلام قذافی، در گقت و گو با یکی از روزنامه های ایتالیایی افزود: این انتخابات می تواند تا سه ماه دیگر یا تا پایان سال جاری میلادی برگزار شود و شفافیت آن با حضور ناظران بین المللی تضمین خواهد شود. فرزند رهبر لیبی همچنین گفت این ناظران می توانند از اتحادیه اروپا، اتحادیه آفریقا، سازمان ملل متحد و حتی ناتو باشند، که در حال حاضر بخش هایی از لیبی را بمباران می کند. وی همزمان تاکید کرد: شک ندارد که اکثریت مردم لیبی به معمر قذافی رای خواهند داد اما اگر چنین نباشد، قذافی آماده است از سمت خود کناره گیری کند ولی به تبعید نخواهد رفت.
ابوبکر بشیر روحانی اسلامگرای تندرو در اندونزی، به اتهام حمایت مالی از گروه های تروریستی در آن کشور، به ۱۵ سال زندان محکوم شد. حمایت مالی آقای بشیر از پایگاهی آمورشی بوده که تروریستهایی را از همه ی گروههای تندوری اندونزی گرد هم می آورد. این افراد، سپس، برای هدف قرار دادن خارجی ها و روحانیون میانه رو در اندونزی اقدام می کرده اند. ابوبکر بشیر اگرچه در دادگاه این اتهامات را رد کرد اما همواره از موجودیت این پایگاه آموزشی دفاع کرد. صاحبنظران ابوبکر بشیر را نماد اسلامگرایی افراطی در اندونزی میدانند و از او به عنوان مغز متفکر دینی و نظری حملات تروریستی در این کشور نام میبرند، اگر چه وی شخصاً در هیچ عملیاتی شرکت نداشته است.
جورج پاپاندرِئو نخست وزیر یونان شامگاه چهارشنبه اعلام کرد، تغییراتی در کابینه خواهد داد و دولت جدید را برای دریافت رای اعتماد به پارلمان خواهد برد. این تصمیم پس از آن اتخاذ شد که گفت و گوهای ائتلاف با اپوزیسیون بی نتیجه ماند. اپوزیسیون یونان می گوید برای ائتلاف، ابتدا، پاپاندرِئو باید از سمت خود کناره گیری کند. نخست وزیر یونان در تلاش است تا مقام های این کشور را در راستای تصویب طرح تازه ی ریاضت اقتصادی با خود همراه کند. ریاضتی که برای ترغیب اتحادیه اروپا و صندوق بین المللی پول به اعطای وام به یونان انجام می شود. روز چهارشنبه پایتخت یونان باردیگر شاهد حضور معترضان در خیابان ها بود. این اعتراضات به برخورد پلیس و پرتاب گاز اشک آور و جراحت شماری از معترضان منجر شد.
پسر معمر قذافی در گفت وگو با يک روزنامه ايتاليايی گفته که در صورتی که انتخاباتی آزاد و با نظارت کامل بينالمللی در ليبی برگزار شود، معمر قذافی از اين انتخابات حمايت خواهد کرد چرا که بيشتر مردم، طرفدار رهبر ليبی و نه «اسلامگرايان فاشيست» در بنغازی هستند.سیفالاسلام قذافی، فرزند رهبر لیبی در گفتوگو با يک روزنامه ايتاليايی گفته است که در صورتی که انتخاباتی آزاد و با نظارت کامل بينالمللی در ليبی برگزار شود، معمر قذافی از اين انتخابات حمايت خواهد کرد چرا که بيشتر مردم، طرفدار رهبر ليبی و نه «اسلامگرايان فاشيست» در بنغازی هستند. به گزارش رويترز، سيفالاسلام قذافی در گفتوگو با روزنامه ايتاليايی کوريه دلا سرا که روز پنجشنبه منتشر شد، گفته است: «در سه ماه آينده و يا تا پايان سال جاری ميلادی در صورتی که شفافيت کامل و نظارت بينالمللی از سوی سازمان ملل، اتحاديه آفريقا و اتحاديه اروپا باشد، حاکميت ليبی به برگزاری انتخابات رضايت میدهد.» سيفالاسلام قذافی گفت: «مهم اين است که انتخابات سالم و شفاف برگزار شود. حتی ناتو میتواند بر بروند برگزاری انتخابات نظارت کند. چرا که شک ندارم اگر انتخابات سالم برگزار شود، بيشتر مردم به پدرم رأی خواهند داد و هيچکس از اسلامگرايان فاشيست و تروريستی که بنغازی را اشغال کردهاند، حمايت نخواهد کرد.» وی در عین حال، مخالفان قذافی در بنغازی را «مزدوران و آدمکشهايی» خواند که به دستور نيکلا سرکوزی، رئيسجمهور فرانسه اجير شدهاند. فرزند معمر قذافی در این مصاحبه همچنين گفته است که معمر قذافی در صورت شکست در انتخابات از قدرت کنار خواهد رفت هرچند حاضر نيست به تبعيد برود. سيفالاسلام قذافی گفت: «دليلی ندارد پدرم کشور را ترک کند. او اين جا به دنيا آمده و همين جا و در کنار عزيزانش از دنيا خواهد رفت.» دادستان دادگاه بینالمللی کیفری لاهه، برای معمر قذافی رهبر لیبی، سیفالاسلام قذافی، پسرش و نیز رئیس اداره اطلاعات و امنیت لیبی درخواست صدور حکم جلب کرده است. هر سه این افراد به دستور کشتار جمعی، جنایت علیه بشریت و استفاده از تجاوز به عنوان یک سلاح متهم هستند. در همین حال گزارشهای مخابره شده از لیبی حاکی است که درگيریها و مبارزه ميان نيروهای حامی معمر قذافی و معترضان و مخالفان هنوز ادامه دارد. روز پنجشنبه گزارش شد که نيروهای شورشی توانستهاند سه روستای ديگر را به تصرف خود در آورده و از چنگ نيروهای حامی قذافی آزاد کنند. هواپيماهای ناتو بامداد نیز روز پنجشنبه در جريان يک سری عمليات مجتمع مسکونی قذافی در طرابلس را بمباران کردند. گزارش شده که دود غليظی در ناحيه محل اقامت قذافی مشاهده شده ولی از تلفات احتمالی هنوز خبری منتشر نشده است. همچنين به گزارش رويترز، روز پنجشنبه «ميخائيل مارگلوف»، نماينده ويژه رئيسجمهور روسيه وارد طرابلس شد تا با تشکيلات معمر قذافی گفتوگو کند. سخنگوی آقای مارگلوف گفت که وی با تمامی مقامات عالی دولتی از جمله نخستوزير و وزير خارجه ديدار خواهد کرد. در همین حال کاخ سفيد روز چهارشنبه اعلام کرد که رئيسجمهور آمريکا از اختيارات قانونی برای صدور فرمان ادامه عمليات نيروهای آمريکايی در ليبی برخوردار است و نيازی به مجوز کنگره ندارد. کاخ سفيد با ارسال يک گزارش ۳۰ صفحهای به کنگره اعلام کرد، ارتش آمريکا در جنگ ليبی عهدهدار نقش محدود و پشتيبانیکننده نيروهای ناتو است و به اين ترتيب درگير نبرد پيوسته زمينی و تبادل آتش فعال با نيروهای متخاصم نيست. این اعلام، واکنشی به یک قطعنامه غيرالزامی است که در آغاز ماه جاری در مجلس نمايندگان به تصويب رسيد و در آن باراک اوباما متهم شده بود که بدون ارائه دليل قانعکننده در مسايل ليبی دخالت کرده است.
هفته نامه آمريکايی « تايم » در مقدمه مطلب افشاگر و تحقيقی خود يادآوری می کند که چند روز پس از وقوع حمله کماندوهای آمريکايی و کشتن اسامه بن لادن، ژنرال احمد شجاع پاشا رييس سرويس امنيتی پاکستان در جمع محدودی از خبرنگاران با صراحت ديدگاه خود در مورد نحوه و عرصه های همکاری امنيتی با آمريکا را بيان کرد. هفته نامه آمريکايی « تايم » در مقدمه مطلب افشاگر و تحقيقی خود يادآوری می کند که چند روز پس از وقوع حمله کماندوهای آمريکايی و کشتن اسامه بن لادن، ژنرال احمد شجاع پاشا رييس سرويس امنيتی پاکستان در جمع محدودی از خبرنگاران با صراحت ديدگاه خود در مورد نحوه و عرصه های همکاری امنيتی با آمريکا را بيان کرد. ژنرال شجاع پاشا گفت در مواردی که منافع هر دو کشور تلاقی کند ما با آمريکا همکاری می کنيم. اما در مواردی که منافع آمريکا عليه پاکستان باشد موضوع طور ديگری است. او گفت که در ملاقات با مقامات آمريکايی با صراحت به آنها گفته است:« ما به شما کمک نمی کنيم و در برابر فشار شما مقاومت خواهيم کرد.» اکنون به نظر می رسد که ژنرال شجاع پاشا مشغول عملی کردن تهديدهاست. دستگاه امنيتی پاکستان که به دنبال عمليات شکار بن لادن به شدت احساس سرافکندگی کرده است در روزهای اخير افرادی را که به اين عمليات کمک کرده اند هدف گرفته است. تاکنون پنج پاکستانی از جمله يک سرگرد ارتش اين کشور که با دادن اطلاعات به سازمان اطلاعات مرکزی آمريکا « سيا » همکاری کرده اند در روزهای اخير بازداشت شده اند. به گزارش هفته نامه «تايم» مقامات ارتش پاکستان موضوع بازداشت خانگی اين سرگرد ارتش را تکذيب کرده اند. ولی يک افسر ارتش می گويد در پی ماجرای کشف پناهگاه و کشتن بن لادن حدود ۳۰ تا ۴۰ نفر غيرنظامی بازداشت و مورد بازجويی قرار گرفته که اکثر آنها روز گذشته آزاد شده اند. گفته می شود که اين سرگرد ارتش ساکن يکی از منازل محله ای بوده که پناهگاه اسامه بن لادن در آنجا قرار داشت. شاهدان محلی می گويند پلاک اين خانه نام سرگرد امير عزيز را برخود داشته ولی از چند روز پيش اين پلاک برداشته شده است. به نظر می رسد که اين اقدامات دستگاه امنيتی پاکستان واکنشی است به عمليات مستقل و يکجانبه آمريکا در خاک پاکستان و آنچه که از نظر اين کشور گسترش شبکه فعاليت سازمان سيا تلقی می شود. مقامات امنيتی پاکستان می گويند که دولت اين کشور در مورد محدود کردن فعاليت های سيا در پاکستان با آمريکا مشغول مذاکره است. هفته نامه « تايم» يادآوری می کند که کشف پناهگاه اسامه بن لادن در جوار يکی از مهمترين مراکز آموزش ارتش پاکستان به حد کافی برای اعتبار دستگاه امنيتی آن کشور زيانبار بود. ولی آنچه که بيش از همه مقامات امنيتی پاکستان را خشمگين کرده است طرح موضوع احتمال همکاری برخی عوامل دستگاه امنيتی پاکستان با القاعده و طالبان است. برای ژنرال های قدرتمند پاکستان عمليات يکجانبه آمريکا و عدم اعتماد آن کشور به دستگاه امنيتی پاکستان بسيار سنگين است. در پی وقوع حمله به پناهگاه اسامه بن لادن برخی از ديپلماتهای غربی پيش بينی می کردند که احتمالا دستگاه امنيتی پاکستان برای جبران اين سرافکندگی مبارزه خود با القاعده و طالبان را تشديد خواهد کرد. ولی بازداشت گسترده افرادی که احتمالا با آمريکا همکاری کرده اند نشان می دهد که ژنرالهای پاکستانی تصميم دارند قدرت خود را به نمايش گذاشته و مسير مقاومت و سرکشی در برابر آمريکا را در پيش بگيرند. در ماههای اخير و به دنبال کشته شدن دو پاکستانی توسط يک عامل ناشناس سيا در شهر لاهور که در ماه ژانويه اتفاق افتاد ژنرالهای پاکستان سعی می کردند که حضور امنيتی آمريکا دراين کشور را ناچيز جلوه دهند. هفته پيش دولت پاکستان يک گروه از افسران آموزشی ارتش آمريکا را که مشغول آموزش واحدهای ارتش پاکستان جهت مبارزه با شورشيان بودند از خاک اين کشور اخراج کرد. به نوشته هفته نامه « تايم» ژنرال احمد شجاع پاشا رييس سرويس امنيتی پاکستان از مدتها پيش به خاطر گسترش حضور امنيتی آمريکا در پاکستان خشمگين بود. وی طی گفتگوی خود با جمع محدودی از خبرنگاران در ماه می، به طعنه گفت شرايط طوری شده که تعداد خبرچين ها و جاسوسان دستگاههای امنيتی آمريکا از ماموران پاکستان بيشتر شده است. به نظر می رسد که رقابت و حس دشمنی بين دستگاههای امنيتی دو کشور در حال افزايش است. چندی پيش مقامات امنيتی آمريکا سرويس امنيتی پاکستان را متهم کردند که در برخی موارد شورشيان نواحی مرزی را از احتمال حمله به مواضع آنها مطلع می کند. « لئون پانتئا » رييس سازمان سيا هفته گذشته در اسلام آباد با ژنرال شجاع پاشا ديدار کرده و از قرار تصاوير ماهواره ای را به وی نشان داده که ثابت می کند شورشيان درست به فاصله ۲۴ ساعت پس از انتقال اطلاعات محرمانه به پاکستان از وقوع حمله با خبر شده و از منطقه گريخته اند. در اين مورد مشخص که يک مرکز توليد بمب در ايالت وزيرستان شمالی بوده، طالبان پاکستانی ابزارهای انفجاری را توليد می کردند که در جنگ طالبان با نيروهای آمريکايی در افغانستان به کار برده می شود. زمانيکه نيروهای ارتش پاکستان به اين نقطه رسيدند هيچ اثری از شورشيان ديده نمی شد. «لئون پانتئا» در ملاقات با رييس سرويس امنيتی پاکستان مسئله بازداشت خبرچين های سازمان سيا را نيز عنوان کرده است. هفته نامه « تايم» يادآوری می کند که مشکلات موجود بر سر همکاری امنيتی دو کشور باعث شد که پرزيدنت اوباما تصميم بگيرد گسترش همکاری های امنيتی آمريکا در پاکستان را تصويب کند. به خاطر همين موضوع بود که باراک اوباما توصيه کرد سيا عمليات مربوط به شکار اسامه بن لادن را به شکل يکجانبه و بدون اطلاع پاکستان انجام دهد. نمود ديگر اين بی اعتمادی تداوم و گسترش حملات هواپيماهای بدون سرنشين آمريکا با وجود اعتراض مقامات پاکستان است. ژنرال شجاع پاشا با گرفتن ژست های ناسيوناليستی احتمالا می خواهد با فشارهای موجود بر سرويس امنيتی پاکستان و خود وی مقابله کند. وی تاکنون سه بار پيشنهاد استعفای خود را مطرح کرده است. همزمان فعالان جامعه مدنی، خبرنگاران و سياستمداران احزاب مخالف در پاکستان به شدت از عملکرد نيروهای مسلح و سرويس امنيتی اين کشور انتقاد می کنند. در عين حال به نظر می رسد که لايه ها و درجات پايين نيروهای مسلح پاکستان به خصوص پس از عمليات شکار طالبان به شدت از روش دولت آمريکا خشمگين اند. از نگاه برخی وقوع چنين بحرانی درمناسبات امنيتی آمريکا و پاکستان اجتناب ناپذير بود. ژنرال بازنشسته اسد دوررانی فرمانده سابق سرويس امنيتی پاکستان می گويد :« مناسبات امنيتی دو کشور از مدتها پيش رو به وخامت گذاشته بود. جای تعجب ندارد. ما اهداف مشترکی نداريم و راهکارهای ما نيز کاملا با يکديگر متفاوت است.»
خبرگزاری فرانسه روز پنجشنبه به نقل از یک روزنامه کویتی از متلاشی شدن یک باند قاچاق سوخت در این کشور خبر داد که به کمک «یک سرویس اطلاعاتی در منطقه» بنزین را به «کشوری همسایه» انتقال میداده است. نقشه بندر کوچک دوحه در غرب شهر کویت View Larger Map خبرگزاری فرانسه روز پنجشنبه به نقل از یک روزنامه کویتی از متلاشی شدن یک باند قاچاق سوخت در این کشور خبر داد که به کمک «یک سرویس اطلاعاتی در منطقه» بنزین را به «کشوری همسایه» انتقال میداده است. روزنامه کویتی الجریده در گزارش خود به نقل از یک مقام امنیتی ارشد در دولت کویت به نام این کشور همسایه اشاره نکرده است. با این حال از آنجا که این «مقادیر عظیم» بنزین از بندر کوچک دوحه در کویت به خارج انتقال داده میشده است، خبرگزاری فرانسه این «کشور همسایه» را ایران معرفی کرده است. به گفته این خبرگزاری، بندر کوچک دوحه، در ۲۰ کیلومتری غرب کویت، «تقریباً فقط» برای لنجها و قایقهای کوچکی استفاده میشود که بین این بندر و بنادر ایرانی آن سوی خلیج فارس رفت و آمد دارند. روزنامه الجریده چاپ کویت به نقل از مقام امنیتی منبع خود گزارش داده است که قاچاق سوخت از کویت توسط «واسطههایی» انجام میشده است که «با یک سرویس اطلاعاتی در منطقه ارتباط داشتند». این روزنامه همچنین میگوید مقدار بنزینی که این افراد قاچاق میکردهاند آن قدر زیاد بوده که بر ذخایر شرکت ملی نفت کویت «اثر منفی» داشته است، آن قدر که این شرکت «مجبور به واردات سوخت بوده است». سوخت در کشور کویت با یارانه فراوان دولتی به فروش میرسد، یارانهای که به گفته خبرگزاری فرانسه در ۱۲ سال گذشته یکسان بوده است. از سوی دیگر ایران با آن که دومین تولیدکننده بزرگ نفت در میان کشورهای عضو اوپک است به دلیل فقدان پالایشگاههای بزرگ و کارآمد مجبور به واردات فراوان بنزین است، وارداتی که سخت تحت تأثیر تحریمهای بینالمللی قرار گرفته است. روابط دو کشور ایران و کویت در چند ماه اخیر بارها دستخوش تلاطم شده و به نظر میرسد خبر «قاچاق سوخت» نیز به این فراز و نشیب بیشتر دامن بزند. در حالی که شماری از نمايندگان اپوزيسيون در پارلمان کويت روز چهارشنبه با امضای طرحی خواستار برکناری نخست وزير این کشور «به دليل رابطه با ايران» شدند، پیشتر نیز کویت از متلاشی کردن یک باند جاسوسی «مرتبط با سپاه» ایران خبر داده است. به دنبال افشای این باند جاسوسی کویت سفیر خود را از ایران فراخواند و در عین حال اعلام کرد که این باند قصد حمله به «مراکز حساس» در این کشور را داشته است. جمهوری اسلامی ایران هر گونه اتهامی در این زمینه را رد کرده است.
شبکه خبری العربیه، روز پنجشنبه گزارش داد، ایمن الظواهری، رهبری گروه القاعده را بر عهده گرفته است. ایمن الظواهری مصری، که در زمان حیات اسامه بن لادن، معاون او محسوب می شد، در هفته های گذشته هشدار داده بود که القاعده به مبارزه خود با آمریکا و متحدانش ادامه خواهد داد. گفته هایی که به نظر می آمد اولین واکنش او به کشته شدن اسامه بن لادن، رهبر پیشین القاعده، توسط نیروهای آمریکایی در پاکستان بود. شبکه خبری العربیه، جزییات بیشتری از به رهبری رسیدن ایمن الظواهری در شبکه القاعده منتشر نکرده است. محل اقامت رهبر جدید القاعده نیز مشخص نیست.
برای نخستین بار از زمان کنارهگیری جرج میچل، دولت آمریکا در تلاشی دیگر به امید از سرگیری گفتوگوهای به بنرسیده اسرائیلی- فلسطینی، دو دیپلمات بلندپایه خود را راهی منطقه کرده است.دولت آمریکا در یک تلاش دیگر به امید از سرگیری گفتوگوهای سیاسی به بنرسیده اسرائیلی- فلسطینی، دو تن از دیپلماتهای بلندپایه خود را راهی منطقه کرده است. این نخستین بار پس از استعفای چند هفته پیش جرج میچل، فرستاده ویژه آمریکا به خاورمیانه، است که دیپلماتهای اعزامی از واشینگتن با سران اسرائیلی و فلسطینی گفتوگو میکنند. دیوید هیل که به عنوان جانشین جرج میچل عمل میکند و عضو شورای امنیت ملی آمریکا نیز هست، همراه با دنیس راس، دیپلمات مجربی که پیشتر نیز سفیر آمریکا در اسرائیل بوده است و ناظر این بخش از خاورمیانه و خلیج فارس است، از نیمه هفته جاری در منطقه به سر میبرند. دیوید هیل و دنیس راس پس از یک روز ملاقات و گفت و شنود با محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، سلام فیاض، نخستوزیر این تشکیلات و سایر بلندپایگان فلسطینی در رامالله، چهارشنبه با پیمودن فاصله ۲۰ کیلومتری میان مقر سیاسی فلسطینیها تا اورشلیم، با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل دیدار کردند. از آوریل ۲۰۰۹ (فروردین ۱۳۸۸) که دولت نتانیاهو روی کار آمد، همه مذاکرات سیاسی اسرائیلی- فلسطینی قطع شد و تلاشهای زیاد آمریکا نیز تنها موجب شد که نخستوزیر اسرائیل و رئیس تشکیلات فلسطینی سه دیدار در نیمه نخست سپتامبر ۲۰۱۰، شهریور گذشته، در واشینگتن و شرم الشیخ مصر انجام دهند اما پس از آن، رکود سنگین بر فضای تماسهای طرفین حاکم شده است. آمریکا میکوشد که با از سرگیری گفتوگوهای سیاسی بین طرفین، مانع از آن شود که فلسطینیها برای کسب استقلال کشور خود، به سازمان ملل متحد متوسل شوند. باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا، در هفتههای اخیر بارها به فلسطینیها توصیه کرده است که از توسل به سازمان ملل برای استقلال فلسطین دوری جویند و به پای میز مذاکرات صلح با اسرائیل بازگردند. آقای اوباما از جمله، در سخنرانی خود در ماه مه در وزارت خارجه واشینگتن، تأکید کرد که استقلال کشور فلسطین باید برآمده از پیمان نهایی صلح با اسرائیل باشد. محمود عباس در روزهای اخیر تکرار کرده و گفت که «گزینه اول، دوم و سوم فلسطینیها، مذاکره است و بس» اما تأکید کرد که اسرائیل با سرسختی مانع از روشن شدن دوباره موتور مذاکرات میشود. آقای عباس اصرار دارد که اسرائیل ساختوسازها در کرانه باختری و بیتالمقدس شرقی را رها کند تا نمایندگان فلسطینی به پای میز مذاکرات بازگردند. اما نخستوزیر اسرائیل نه تنها این شرط را رد میکند بلکه میگوید که فلسطینیها باید اسرائیل را به عنوان «خانه ملی یهودیان» به رسمیت بشناسند. محمود عباس به این شرطگذاری نتانیاهو این پاسخ را داده است که فلسطینیها کشور اسرائیل را به رسمیت میشناسند و اینکه این کشور چه ماهیتی داشته باشد، یک امر داخلی اسرائیلیهاست. اما لجاجت آقای عباس برای قطع ساختوسازهای اسرائیلی و لجاجت نتانیاهو در به رسمیت شناختن اسرائیل به عنوان کانون ملی یهودیان، تنها مانعهای ازسرگیری مذاکرات سیاسی طرفین نیستند. نخستوزیر اسرائیل از آشتی ملی داخلی فلسطینیها، که اوایل ماه مه با آشتی حماس و فتح حاصل گردید، به شدت خشمگین شده و حتی بارها علناً آقای عباس را فرا خوانده که «سند را پاره کند» و «میان حماس یا صلح با اسرائیل یکی را انتخاب کند». اسرائیل، آمریکا و اتحادیه اروپا، حماس را به عنوان موجودیت تروریستی میشناسند. آقای اوباما نیز در هفتههای اخیر گفته است که برای اسرائیل مسلماً سخت است که با دولتی گفتوگو کند که بخشی از آن نیروهایی مسلحی که اساسنامه جنبش آنها، کشتن اسرائیلیهاست. اما در میان ناخشنودی عمیق دولت نتانیاهو، فتح و حماس چهارشنبه اعلام کردند که هفته آینده دولت جدید آشتی ملی را که کابینه دوران گذار خواهد بود، معرفی میکنند، هر چند که هنوز بر سر اینکه چه کسی نخستوزیر این دولت انتقالی باشد، به شدت دستخوش اختلاف هستند. فلسطینیها گفتهاند که موعد سپتامبر امسال، شهریور، ضربالاجل آنها برای مراجعه به سازمان ملل متحد است تا استقلال کشور فلسطین را از طریق این نهاد و کسب حمایت کشورهای عضو تأمین کنند. نخستوزیر اسرائیل این هفته کشورهای جهان را به رأی ندادن به استقلال فلسطین فرا خواند. اما تا حال نیز بیش از ۱۳۰ عضو از میان ۱۹۲ عضو مجمع عمومی سازمان ملل با استقلال فلسطین موافق هستند و تشکیلات خودگردانی پیکار سیاسی دامنهدار خود را دنبال میکند تا شمار کشورهای حامی در هفتههای آینده بیشتر شود. در همین حال، یوزف دایس، رئیس سوییسی مجمع عمومی سازمان ملل، گفته است که اگر شورای امنیت موافقت نکند، نمیتوان پیوستن فلسطین را به عنوان عضو متساویالحقوق به مجمع عمومی تصویب کرد. همه شواهد، به ویژه سخنان آقای اوباما، نشان میدهد که آمریکا با بهرهگیری از «حق وتو»، شورای امنیت را به سدّی در برابر خواسته فلسطینیها تبدیل خواهد کرد.
«عماد الرشيد، از فعالان سياسی سوريه در تحليلی که روزنامه «گاردين» آن را در بخش «نظرات» (Comment is Free)منتشر کرده است می گويد که در سوريه نه فقط رژيم بلکه فرهنگ روشنفکری حاکم که مبلغ و توجيه گر ديکتاتوری است بايد دگرگون شود.«عماد الرشيد، از فعالان سياسی سوريه در تحليلی که روزنامه «گاردين» آن را در بخش «نظرات» (Comment is Free)منتشر کرده است می گويد که در سوريه نه فقط رژيم بلکه فرهنگ روشنفکری حاکم که مبلغ و توجيه گر ديکتاتوری است بايد دگرگون شود. فصل بهار در سوريه امسال با صدای گلوله از راه رسيد و صدای گلوله و شليک تانک جايگزين فاتحه خوانی در مراسم تشييع جنازه ها شد. اين حوادث خونبار نشان می دهد که دوران تفاهم و آشتی ملی به سر آمده و بهاری که سالها اين کشور چشم انتظار آن بود ممکن است بالاخره از راه برسد. «عماد الرشيد» می افزايد که تنها مشکل سوريه حکومت ديکتاتوری و سرکوبگر حزب بعث نيست. مشکل ديگر اين کشور مثل ساير جوامع عربی، اين است که بسياری از روشنفکران عرب و سوری يا به خاطر اعتقادات و يا در هراس از زندان و شکنجه در تمام دوره پسا استعمار ديکتاتوری و سرکوبگری حکومت ها را تئوريزه و توجيه کرده اند. اين ذهنيت و منش فکری برای موجه جلوه دادن ديکتاتوری انواع و اقسام دلايل را ارائه می کند. به عنوان مثال «مقابله با تهديدهای خارجی اولويت درجه اول کشور است» و يا « مردم کشور برای پذيرش دمکراسی آمادگی ندارند و عناصر و گروه های ارتجاعی از هرگونه تحولی سوء استفاده خواهند کرد.» محور اصی تفکر و ذهنيت اکثر روشنفکران عرب اين است:« اگر رژيم برود هرج و مرج همه جا را فرا خواهد گرفت.» «عماد الرشيد» سپس خاطر نشان می کند که روند حوادث « بهار عرب» به شکل خودجوش راه حل اين معضل را ارائه داده است. مردم ابتکار عمل را خود به دست گرفته و روشنفکران اکنون دنباله رو آنها هستند. اين شرايط تمام روشنفکران عرب را با اين وظيفه روبرو کرده است که فرضيه های خود در دفاع از رژيم های استبدادی را مورد بازبينی صادقانه قرار دهند. انقلاب عليه استبداد بايد دو هدف را در نظر داشته باشد ، يکی تغيير رژيم و ديگری تغيير دادن ذهنيت همگانی در جهان عرب است که برای چندين دهه استبداد و رژيم های ديکتاتوری را توجيه کرده و می پسنديده است. برای پيشگيری از اينکه انقلابيون امروز در آينده به ديکتاتورهای جديدی بدل نشوند اين وظيفه تمام مردم و به خصوص وظيفه روشنفکران اصيل و متعهد است که اين ذهنيت را دگرگون کنند. «عماد الرشيد» در ادامه تحليل خود که روزنامه «گاردين » آن را منتشر کرده يادآوری می کند که حکومت سوريه تاکنون تمام درخواست ها برای اصلاحات را که مردم مطرح کرده و يا دوستان حکومت توصيه کرده اند رد کرده است.از نگاه حکومت سوريه رژيم بعث تنها نماينده ، تنها رهبر و تنها نماد قانون و جمهوری و هويت ملی سوريه است. ريشه چنين ايده ای در قانون اساسی مصوبه سال ۱۹۷۳ است که به رييس جمهور به عنوان رييس حکومت اختيارات مطلق داده است. حزب بعث سوريه در سالهای ميانی قرن گذشته به عنوان يک جنبش پان عربی شکل گرفت. روشنفکران اين حزب زمينه های فکری قانون اساسی استبدادی سوريه را فراهم کردند. درست است که حکومت بعث و نهادهای امنيتی و سرکوبگر آن مسئول خشونت های اخيراند ولی روشنفکران سوری نيز به همان اندازه در تداوم ديکتاتوری و سرکوب خشن ماههای اخير مقصر و مسئول اند. در يک مقياس کلی شرايط فعلی سوريه با سالهای خروج نيروهای نظامی استعمار فرانسه شباهت فراوانی دارد. در آن سالها آنچه که موجب شکل گيری هويت ملی اين کشور جديد شد ايده تشکيل يک جمهوری مستقل بود. به غير از نهاد جمهوريت، سوريه هيچ عامل نيرومند ديگری برای پيوند و يکپارچگی ملی ندارد. بنابراين مردم اين کشور نهاد رياست جمهوی و شورای وزيران را نماينده منافع و يا نماد کشور خود تلقی نمی کنند. «عماد الرشيد» هشدار می دهد که اگر سرکوب خشونت بار توسط حکومت سوريه ادامه يابد تنها عامل و نهاد پيوند در اين کشور يعنی جمهوری نيز با خطر تجزيه و فروپاشی روبرو خواهد شد. به همين خاطر ضروری است که از تمام فعالان سياسی سوری از هر گرايش و ديدگاهی خواسته شود تا در کنفرانس نجات ملی شرکت کنند. يک چنين اقدامی زمينه ها را برای شکل گيری دمکراسی مدنی فراهم خواهد کرد و به بسط معيارهايی مثل حقوق شهروندان ، عدالت و آزادی و برابری حقوق همگان کمک خواهد کرد. وی در پايان می گويد در يک چنين شرايطی صدای شليک گلوله و حرکت تانکها ممکن است متوقف شود و در آن حالت می توان از مرگ زودرس بهار سوريه پيشگيری کرد.
از خفاش کوچکی که « يودا » نام گرفت تا گونه ای از قورباغه که به خاطر بينی اش لقب «پينوکيو» به آن دادند، همه شخصيت های يک کتاب جديد هستند به نام «شماردن ادامه دارد».از خفاش کوچکی که « يودا » نام گرفت تا گونه ای از قورباغه که به خاطر بينی اش لقب «پينوکيو» به آن دادند، همه شخصيت های يک کتاب جديد هستند به نام «شماردن ادامه دارد». طی ۲۰ سال گذشته طرح شناسايی و سرشماری جانوران ناشناخته که توسط نهاد بين المللی حفاظت از حيات وحش به اجرا گذاشته شده، صدها و حتی هزارها گونه ناشناخته و کم ياب از جانوران را در نقاط دور افتاده کره زمين شناسايی و ثبت کرده است. نهاد بين المللی حفاظت از حيات وحش به مناسبت اين ۲۰ سال فعاليت، کتابی را تهيه و منتشر کرده که در آن تاريخچه ای از اين فعاليت ها ارائه شده و در مورد برخی از مهمترين اکتشافات و گونه های جانداران جالب که شناسايی شده اند توضيحات مفصلی ارائه شده است. به گزارش شبکه خبری سی ان ان، طی اين ۲۰ سال فعاليت ۸۰ مورد طرح شناسايی و سرشماری جانداران در ۲۷ کشور جهان به اجرا درآمده است. به گفته « لوييز امونس» يکی از پژوهشگرانی که در ۱۴ مورد از اين طرحهای اکتشافی حضور داشته، مجموعه اين بررسی ها در درک درست تر از تنوع گونه های حيات در سطح کره زمين نقش بسيار مهمی ايفا کرده است. نهاد بين المللی حفاظت از حيات وحش می گويد که تاکنون حدود ۵ ميليون دلار در زمينه هايی مثل اقتصاد بومی مناطق مختلف جهان و آموزش صدها دانشجو و پژوهشگر در کشورهای در حال توسعه سرمايه گذاری کرده است. «لوييز امونس» می افزايد:« اين طرح از نظر آگاهگری برای ضرورت و اهميت شناخت بيشتر از تنوع جانوری کره زمين نقش مهمی ايفا کرده است. مردم فکر می کنند که علوم طبيعی همه چيز را در مورد طبيعت می داند ولی هنوز هم گونه های فراوانی از جانداران برای ما ناشناخته اند.» به گزارش شبکه خبری سی ان ان، از سال ۱۹۹۰ که برنامه شناسايی و سرشماری جانداران ناشناخته آغاز شد حدود ۱۳۰۰ گونه جانوری جديد کشف شده که تاکنون بيش از يک سوم آنها رسما نامگذاری و در فهرست جانوران شناخته شده قرار گرفته اند. کارشناسان اين نهاد می گويند که تاکنون حدود يک ميليون و نهصد هزار گونه مختلف از جانداران شناسايی و ثبت شده اند ولی به احتمال زياد رقمی بين سه تا ده ميليون جاندار ديگر هنوز ناشناخته اند. «ليئانه آلونسو»مدير طرح شناسايی و سرشماری جانداران در بيانيه ای به مناسبت انتشار اين کتاب جديد گفت:« ما درمورد مختصات هر يک از جانداران و نقشی که هر يک از آنها در تنوع و پيوند حيات وحش ايفا می کنند اطلاعات بسيار اندکی داريم. بسياری از اين جانداران در چرخه حيات، تصفيه آب و يا گستراندن دانه های گياهان نقش مهمی ايفا می کنند. با ترويج موجوديت و توضيخ نقش اين جانوران ما قصد داريم شانس آنها را برای تداوم بقا افزايش دهيم.»
فضای باز به وجود آمده در چند سال اول دولت اصلاحات سيدمحمد خاتمی، اين فرصت را برای فيلمسازان مهيا کرده بود تا در فيلم هايشان گوشه چشمی نيز به سياست داشته باشند و راه های نرفته را برای اولين بار تجربه کنند...تقريبا يکسال بعد از ناآرامیهای انتخابات سال ۸۸ بود که مسئولان فرهنگی دولت دهم به فکر توليد فيلم هايی در محکوميت جريان موسوم به فتنه ۸۸ افتادند. در اين ميان چندين و چند پروانه ساخت سينمايی صادر شد تا برخی از فيلمسازان سفارشی ساز دست به کار شوند و در تاييد نگاه رسمی حاکميت و رد حرکت های مردمی بعد از خرداد ۸۸، به ساخت فيلم سينمايی بپردازند.اکران فيلم های «اخراجی ها۳» و «پايان نامه» که هر دوی آنها چه با شوخی و کمدی و چه به صورت جدی، موضوعات سياسی روز را دستمايه قرار دادهاند، بهانه خوبی است برای مروری مختصر بر وضعيت تاريخی سينمای سياسی در ايران. انتظار ساخت و نمايش فيلم هايی با مضامين سياسی و رشد و گسترش اين گونه سينمايی در جامعهای با مختصات ايران، کمی دور از ذهن و دست نيافتنی به نظر میرسد. با اينکه در دورههای مختلف تاريخی(چه قبل و چه بعد از انقلاب) به طور پراکنده فيلم هايی با موضوعات سياسی ساخته شده اند، اما هيچگاه فيلمسازان نتوانسته اند آزادانه سياست را وارد سينما کنند و هميشه موانعی پيش روی آنها وجود داشته است. حتی در دوره ای مانند سال های ابتدايی بعد از انتخابات دوم خرداد که سينماگران فضای بازتری برای ابراز عقيده در فيلمهايشان داشتند، اکثر آثاری که از موضوعات يا ارجاعات سياسی برخوردار بودند، عمق چندانی نداشته و محتوايی ژورناليستی و تاريخ مصرف دار داشتند. آنچه در سينمای سياسی سازان معروف جهان مانند کوستاگاوراس، آندری وايدا، فرانچسکو رزی و يا اليور استون ديده میشود، از دو نظر قابل بررسی است. نظر اول، روايت تاريخی رويدادهای سياسی و وقايع نگاری فيلمساز با کمترين دخل و تصرف و ابراز عقيده است. در اين شکل از فيلمهای سياسی می توان به انقلاب ها، انتخاباتها، کودتاها، و يا ترورها پرداخت و آنها را به تصوير کشيد. اما در دومين نظر، فيلمساز پا را فراتر از وقايع نگاری صرف گذاشته و به تاييد يا تقبيح يک مکتب، جريان و يا ايدئولوژی سياسی میپردازد. دوران اول: پيش از انقلاب در سال های پيش از انقلاب پرداختن به مسايل سياسی در سينمايی که سيطره فيلمفارسی بر آن سايه افکنده بود، کمی دور از ذهن و غير محتمل به نظر میرسيد. اما با ورود موج نو و آغاز دوران جديد سينما، فيلمسازانی مانند مسعود کيميايی و يا ابراهيم گلستان، اين فرصت را يافتند که سياست را وارد سينما کنند و دست به تجربه های جديدی بزنند. مسعود کيميايی در ۴ فيلمش(دو فيلم قبل از انقلاب و دو فيلم بعد از انقلاب)، به وضوح وارد حيطه سياست شده و به ثبت برهه ای از تاريخ و يا حتی پيشگويی تاريخی هم پرداخته است. کيميايی در سال ۱۳۵۳ هفتمين فيلمش يعنی «گوزنها» را روانه سينماها کرد. او ضمن روايت مبارزات سياسی و به تصوير کشيدن چريک های شهری، فيلمی عميق و به دور از شعارزدگی ساخت که حساسيت ساواک را نيز برانگيخت. پس از آنکه «گوزنها» در جشنواره فيلم تهران روی پرده رفت، موضوع اش جنجال برانگيز شد و برای مدتی توسط ساواک به بايگانی رفت. در نهايت پس از يک سال، برخی ديالوگ ها و همچنين پايان بندی فيلم تغيير کرد و امکان اکران عمومی يافت. اما از ديگر آثار سياسی سينمای پيش از انقلاب می توان به «سفر سنگ» مسعود کيميايی هم اشاره کرد که به لحاظ مضمونی(و نه کيفی) يکی از آثار مهم سينمای ايران است. کيميايی در اين فيلم خبر از انقلابی مردمی می دهد و به نوعی استعارگونه، حوادث سال ۵۷ را پيش بينی می کند. «اسرار گنج دره ی جنّی» به کارگردانی ابراهيم گلستان که در سال ۵۳ ساخته شد نيز هجويه ای انتقادی بر اوضاع و احوال مردم ايران در اوج اقتدار حکومت شاه بود که يکی از مضامين اصلیاش، ولخرجی ها و اسراف های دربار در خلال جشن های ۲۵۰۰ ساله به شمار میرفت. دوران دوم: سالهای اوليه انقلاب طبيعی بود که با وقوع انقلاب در ايران، سينما سمت و سوی متفاوتی با گذشته پيدا کند. تعدادی از فيلمسازان برای هميشه کنار رفتند و جوانانی انقلابی جای آنها را گرفتند. تا اواسط دهه ۶۰، بازار توليد فيلمهايی با حال و هوای سياسی و مرتبط با مبارزات مردم انقلابی با عوامل رژيم شاهنشاهی داغ بود و فيلمهای مختلفی ساخته و اکران شدند. اما اکثر اين آثار، فيلم هايی سطحی و ضعيف بودند که بيشتر حالت يک بيانيه تصويری سياسی و مملو از شعار را داشتند تا يک اثر عميق سينمايی. با اين وجود در اين ميان چند فيلم مهم نيز به چشم می خورد که يکی از آنها توسط يک کارگردان نسل قبل از انقلاب و دوتای ديگر توسط دو جوان نسل بعد از انقلاب ساخته شدند. «خط قرمز» اولين فيلم سينمايی مسعود کيميايی بعد از انقلاب بود که با محوريت زندگی يک مامور ساواک با بازی سعيد راد و در سال ۶۰ جلوی دوربين رفت. اين فيلم که بر اساس فيلمنامه «شب سمور» نوشته بهرام بيضايی ساخته شد، داستان زندگی يکی از مأموران عالی رتبه ساواک به نام امانی را روايت می کند که قصد ازدواج با زنی به اسم لاله را دارد. لاله که فارغ التحصيل رشته پزشکی است، در طول روز به مداوای مجروحان تظاهرات خيابانی مشغول است. امانی در شب عروسی به سازمان امنيت احضار میشود تا نظر خود را درباره آزادی يا مرگ گروهی از زندانيان سياسی که زير اسم شان خط قرمز کشيده شده و محکوم به اعدام هستند، اعلام کند. او وقتی در بررسی اسامی متوجه میشود که برادر لاله در ميان زندانيان است، رأی بر اعدام برادر همسرش می دهد و اين مساله سرآغاز فصل جديدی در زندگی او می شود. «خط قرمز» تنها در دو سانس در اولين جشنواره فيلم فجر نمايش داده شد و بعد از آن هرگز رنگ پرده را به خود نديد و برای هميشه توقيف شد. اصلی ترين مساله فيلم، نوع پوشش و حجاب بازيگران زن آن عنوان شد و مشکل بنيادی تر از آن بود که که با اصلاحات حل شود. «نقطه ضعف» ساخته محمدرضا اعلامی نيز از فيلم های سياسی آن زمان سينمای ايران است که در سال ۶۲ و براساس داستانی با همين نام از آنتونيوس ساراماکيس ساخته شد. اعلامی به اين دليل داستان ساراماکيس را انتخاب کرد که فضايش به شدت سينمايی بود و موضوع انقلابیاش با سالهای اوليه انقلاب ايران همخوانی داشت. يکی ديگر از فيلم های سياسی اواسط دهه شصت که اين يکی هم داستانی مرتبط با مبارزات مخالفان رژيم شاه داشت، «بايکوت» ساخته فيلمساز جنجالی آن دوران(والبته بعدتر) محسن مخملباف بود. «بايکوت» ماجرای دستگيری، زندانی شدن و در انتها اعدام يکی از اعضای گروهکی چپگرا را روايت میکرد که در زمان خودش با استقبال فوق العاده تماشاگران نيز مواجه شد. با سپری شدن چند سال از جنگ ايران و عراق، مضمون و سوژه مورد تاييد و علاقه نگاه دولتی(که در آن زمان تقريبا تمام سينما را در اختيار داشت)، از مبارزه مخالفان برعليه عوامل رژيم گذشته به رشادت های رزمندگان جنگ ايران و عراق تغيير کرد. در اين ميان و تا دوران اصلاحات و به روی کار آمدن دولت سيدمحمد خاتمی، به ندرت فيلم هايی با مضامين سياسی ساخته شدند. دوران سوم: پس از انتخابات دوم خرداد فضای باز به وجود آمده در چند سال اول دولت اصلاحات سيدمحمد خاتمی، اين فرصت را برای فيلمسازان مهيا کرده بود تا در فيلم هايشان گوشه چشمی نيز به سياست داشته باشند و راه های نرفته را برای اولين بار تجربه کنند. در آن سال ها اين فرصت به وجود آمد تا سينماگران برای اولين بار در جمهوری اسلامی بتوانند به صورت صريح از جناح ها و سياستمردان انتقاد کنند و يا بازتابهای اجتماعی فضای سياست زده آن دوره را در آثارشان به تصوير بکشند. اما کمتر بودند فيلمسازانی که از اين فرصت به وجود آمده، به نحو مطلوب استفاده کنند و اکثرا به تکه پراکنی ها و متلک گويی های سياسی در فيلمهايشان بسنده کردند. «پارتی» ساخته سامان مقدم از جمله فيلم های معروف سياسی آن دوران بود که ماجرای روزنامه نگاری را روايت می کرد که قصد داشت وصيت نامه برادر شهيدش را به چاب برساند و به همين خاطر کارش به دادگاه کشيده می شد. مشکل اصلی اين فيلم و ساير فيلم های سياسی آن چند سال، ژورناليستی بودن صرف، داشتن تاريخ مصرف و برخوردار نداشتن عمق کافی بود. مقدم چند سال بعد از «پارتی» هم دوباره به سمت سياست رفت و فيلم «مکس» را کارگردانی کرد. او اينبار زبان طنز را برگزيد و ترجيح داد به جای انتقاد و موضع گيری جدی، با جريان ها و عقايد مختلف کمی شوخی کند. اما در اين دوران بازهم مسعود کيميايی دست به کار شد و يک فيلم سياسی متناسب با جريانات روز و البته با ادبيات، شخصيت ها و فضای مورد علاقه و هميشگی خودش کارگردانی کرد. «اعتراض» درست در کشمکش های سياسی سال ۷۸ ساخته شد و طبق روال معمول، موافقان و مخالفان فيلمهای کيميايی دست به کار شده و در مدح يا مذمت آن سخن گفتند. عده ای سکانس های سياسی فيلم را وصله ناجوری که به زور به اثر سنجاق شده ناميدند و عده ای ديگر هم آنها را شجاعانه، نتيجه باهوشی فيلمساز و آگاهی او از شرايط زمانه عنوان کردند. در آن سال ها فيلم های ديگری نيز با ارجاعات شوخی و جدی سياسی ساخته شدند که از ميان آنها می توان به نان و عشق و موتور هزار(ابولحسن داوودی)، موميايی ۳(محمدرضا هنرمند)، متولد ماه مهر(احمدرضا درويش)، آقای رئيس جمهور(ابوالقاسم طالبی) و يا فيلم کوتاه تست دموکراسی(محسن مخملباف) اشاره کرد. ضمنا در اوايل دهه ۸۰ ابراهيم حاتمی کيا فيلم جنجالی «به رنگ ارغوان» را با محوريت يک نيروی امنيتی که عقبگرد میکند و تغيير موضع میدهد، کارگردانی کرد که چند سالی را در توقيف ماند و سپس در سال ۸۸ اکران شد. دوران چهارم: پس از انتخابات ۸۸ تقريبا يکسال بعد از ناآرامیهای انتخابات سال ۸۸ بود که مسئولان فرهنگی دولت دهم به فکر توليد فيلم هايی در محکوميت جريان موسوم به فتنه ۸۸ افتادند. در اين ميان چندين و چند پروانه ساخت سينمايی صادر شد تا برخی از فيلمسازان سفارشی ساز دست به کار شوند و در تاييد نگاه رسمی حاکميت و رد حرکت های مردمی بعد از خرداد ۸۸، به ساخت فيلم سينمايی بپردازند. اولين کسی که دست به کار شد، حامد کلاهداری بود که پيش از اين و با حمايت اداره کل نظارت و ارزشيابی معاونت سينمايی، اولين فيلم سينمايی اش را در سن ۲۷ سالگی جلوی دوربين برده بود. «پايان نامه» دومين فيلم بلند او محسوب می شد که سال گذشته و در زمان پيش توليد، با انتشار اخباری مبنی بر بازی ليلا اوتادی در نقش ندا آقا سلطان بسيار حاشيه ساز شد. به فاصله چند روز از انتشار اين خبرها و موضوع گيری های مختلف عليه اين حرکت، اوتادی انصراف داد و فيلم سمت و سوی ديگری پيدا کرد. «پايان نامه» سرانجام سال گذشته در جشنواره فجر به نمايش درآمد و با واکنش های سراسر منفی منتقدان و حتی تماشاگران مواجه شد. «پايان نامه» فيلمی شعاری و سرشار از ايدئولوژی جريانی خاص به لحاظ مضمونی بود و حتی در اکران عمومی هم با وجود ترفند های مختلف تبليغاتی، مورد توجه واقع نشد و پروژه ای شکست خورده نام گرفت. از سوی ديگر مسعود ده نمکی هم به سراغ موضوعی سياسی رفت و ماجراهای انتخابات سال ۸۸ را بهانه تکميل سه گانه «اخراجی ها» قرار داد. زوايه نگاه ده نمکی به رويدادهای انتخاباتی دو سال گذشته، درست همان چيزی بود که در اخراجی های يک و دو ديده بوديم؛ ورود به مساله انتخابات از دريچه هجو و کمدی با مقادير زيادی شوخی و شعار که گاهی لودگی نيز با آن همراه می شد. ده نمکی در فيلمش با همه جريانها شوخی کرد و آنها را به صورتی کاملا عامه پسند و سطحی به نقد کشيد و در نهايت هم حق را به جريان مورد تاييد حاکميت داد. اما ماجرا به همين جا ختم نمی شود؛ گويا مسئولان سينمايی کشور قصد دارند تا زمانی که روی کار هستند، سياست توليد فيلم هايی درمحکوميت جريان جنبش سبز را در دستور کار خود قراردهند. جالب اينکه هر فيلم جديدی که با اين موضوع جلوی دوربين میرود، عنوان سياسیترين فيلم تاريخ سينمای ايران به آن داده می شود. «قلاده های طلا» به کارگردانی ابوالقاسم طالبی (فيلمساز مورد علاقه حاکميت)، آخرين نمونه اين آثار است که هم اکنون مراحل فيلمبرداری آن در حال انجام است.
هواپیماهای ناتو بامداد امروز در جریان یک سری عملیات مجتمع مسکونی قذافی در طرابلس را بمباران کردند. بنا بر گزارشها لحظاتی پس از بمباران ها در ساعت پنج بامداد دود غلیظی در ناحیه محل اقامت قذافی مشاهده شده است. هنورز بدرستی روشن نیست چه نقاطی مورد هدف قرار گرفته و چه خساراتی وارد شده است.
کاخ سفید روز چهار شنبه اعلام کرد رئیس جمهوری آمریکا از اختیارات قانونی برای صدور فرمان ادامه عملیات نیروهای آمریکایی در لیبی برخوردار است و نیازی به مجوز کنگره ندارد. کاخ سفید با ارسال یک گزارش 30 صفحه ای به کنگره اعلام کرد، ارتش آمریکا در جنگ لیبی عهده دار نقش محدود و پشتیبانی کننده نیروهای ناتو است و به این ترتیب درگیر نبرد پیوسته زمینی و تبادل آتش فعال با نیروهای متخاصم نیست. واکنش کاخ سفید، به یک قطعنامه غیر الزامی است که در آغاز ماه جاری در مجلس نمایندگان به تصویب رسید. در این قطعنامه، باراک اوباما متهم شده است بدون ارائه دلیل قانع کننده در مسایل لیبی دخالت کرده است. قطعنامه تا جمعه این هفته به دولت اوباما مهلت داده تا در مورد حضور نظامی آمریکا در لیبی حوزه وظایف وهزینه آن و همچنین تأثیر آن بر دیگر جنگهای آمریکا در عراق و افغانستان توضیح بدهد.
در حالی که بریتانیا، و پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو خواهان ادامه فشارهای نظامی برای بزانو در آوردن ِ معمر قذافی هستند روز چهار شنبه شماری از کشور های عضو اتحادیه آفریقا از طرفین درگیر در لیبی خواستند هرچه زودتر زدوخوردها را متوقف کنند تا کمکهای انسانی بتواند بدست شهروندان ِ غیر نظامی ِ لیبی برسد. این درخواست پس از آن مطرح می شود که که بتازگی اعلام شد شورشیان لیبی با پشتیبانی حملات هوایی ناتو درپیشروی بسوی طرابلس پایتخت توانسته اند دست کم کنترل دو دهکده را از دست نیروهای قذافی بیرون آورند. دیوید کمرون، نخست وزیر بریتانیا، روز چهار شنبه، در پی دیدار با اندرس فوگ راسموس سِن دبیر کل ناتو گفت "شمارش معکوس برای پایان حکومت قذافی آغاز شده است". در همین حال وزیر خارجه موریتانی و نماینده اتحادیه آفریقا خواهان متوقف شدن زد و خوردها در لیبی بمنظور رسیدن کمکهای انساندوستانه و حل و فصل مناقشات از راه گفت و گو شد.
دیمیتری مدویف رئیس جمهوری روسیه قرار است امروز پنجشنبه با هو جین تائو ، همتای چینی اش در مسکو دیدار و گفت و گو کند. رهبران دو کشور سپس در راس هیئتهایی برای شرکت در نشست سالانه انجمن اقتصادی روسیه راهی سن پترزبورگ می شوند. هو جین تائو رئیس جمهوری چین امسال به عنوان میهمان افتخاری در این جلسه شرکت می کند. انتظار می رود موضوع همکاری دوکشوردر زمینه های بازرگانی و انرژی در دستور کارِ گفت و گوهای روز پنج شنبه بین دو طرف باشد. دوکشوردر نظر دارند در مورد صادرات دراز مدت گاز روسیه به چین به عنوان یک کشور در حال توسعه و نیازمند به سوخت، به توافق برسند. رهبران دو کشور همچنین در مورد مسایل بین المللی از جمله، وضعیت در خاور میانه و شمال آفریقا و نقش ناتو در لیبی گفت و گو می کنند.
سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا،سیا ، اعلام کرد در حال بررسی گزارشهایی است که از هَک شدن احتمالی وبسایت این سازمان حکایت دارند. بنا بر گزارشها گروه موسوم به "ایمنی لولز " که گفته میشود تاکنون وبسایتهای شماری از سازمانها و نهادهای جهانی را هک کرده در پیامی در شبکه اجتماعی "تویتر" اعلام کرد حمله ای را به وبسایت سیا، آغاز کرده است. شامگاه ِ چهار شنبه گزارشها از برخی مشکلات در دسترسی به وب سایت سیا حکایت داشت اما هنوز روشن نیست مشکلات مذکور ناشی از حملات هکرها بوده یا نه. گروه ایمنی لولز در آغاز هفته جاری ادعا کرد وب سایت ِ سنای آمریکا را مورد حمله هکر هایش قرارداده و اطلاعات ِ گسترده ای را از کامپیوتر مرکزی قوه مقننه آمریکا سرقت کرده است. این گروه همچنین مسئولیت حملات به سایت شرکت "سونی" و همچنین شیکه خبری "پی بی اس" آمریکا را بر عهده گرفته است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر