در واکنش به ورود گروهی از تظاهرکنندگان به سفارتخانه بریتانیا در تهران، کارمندان این سفارتخانه ایران را ترک می کنند در حالیکه اظهارنظرهای داخلی و خارجی نسبت به این حادثه همچنان ادامه دارد.
به گزارش بیبیسی، بامداد روز چهارشنبه، ۹ آذر (۳۰ نوامبر)، به نقل از سخنگوی وزارت امور خارجه بریتانیا گزارش شد که در پی ورود گروهی از تظاهرکنندگان معترض به اماکن دیپلماتیک این کشور در تهران و نگرانی در مورد امنیت کارکنان سفارتخانه بریتانیا در جمهوری اسلامی، کارمندان این سفارتخانه از ایران خارج می شوند.
در گزارش های اولیه در این مورد آمده بود که این تصمیم شامل تمامی کارمندان سفارتخانه می شود اما گزارش های بعدی از خروج شماری از کارمندان سفارت حکایت دارد.
سخنگوی وزارت خارجه گفته است که”با توجه به حوادث روز گذشته و به منظور حفظ امنیت کارکنان سفارت بریتانیا در تهران، برخی از آنان تهران را ترک می کنند.”
وی با اشاره به واکنش مقامات ارشد دولت بریتانیا به واقعه حمله به سفارت این کشور در تهران، افزوده است: “نخست وزیر و وزیر خارجه تصریح کرده اند که تضمین امنیت کارکنان سفارتخانه و اعضای خانواده آنان اولویت اصلی در حال حاضر است.”
روز گذشته، گروهی از تظاهرکنندگان که رسانه های داخلی ایران آنان را دانشجویان دانشگاه های تهران و دانشجویان بسیجی توصیف می کردند، به منظور اعتراض به سیاست بریتانیا در قبال حکومت جمهوری اسلامی و حمایت از مصوبه مجلس راجع به کاهش رابطه با بریتانیا در برابر محل های سفارت این کشور در تهران تجمع کردند.
ساعاتی بعد گزارش شد که گروهی از معترضان وارد محل های سفارتخانه در مرکز تهران و قلهک، در شمال این شهر شده اند و به تخریب اموال مبادرت کرده اند.
برخی خبرگزاری های داخلی ایران گزارش کردند که افرادی که وارد محل سفارتخانه بریتانیا در قلهک شده بودند شش تن از کارکنان سفارتخانه را “به گروگان” گرفتند اما این افراد با مداخله ماموران پلیس “آزاد” شدند.
اطلاعیه های مربوط به برگزاری تجمع اعتراضی “دانشجویان دانشگاه های تهران” در برابر سفارت بریتانیا در تهران در روز سه شنبه، از چند روز پیش در رسانه های دولتی به طور گسترده منعکس و هدف از آن، درخواست اجرای مصوبه مجلس در مورد کاهش سطح روابط دیپلماتیک با بریتانیا و خروج سفیر آن کشور از ایران عنوان شده بود.
هفته گذشته، نمایندگان مجلس در اعتراض به سیاست دولت بریتانیا در قبال جمهوری اسلامی طرح کاهش روابط با آن کشور را تصویب کردند و این طرح اوایل این هفته مورد تایید شورای نگهبان قرار گرفت و برای اجرا به دولت ابلاغ شد.
تصویب این طرح ظاهرا به تلافی تصمیم اخیر بریتانیا صورت گرفته که براساس آن، دولت آن کشور همراه با چند کشور دیگر تحریم های جدیدی را علیه جمهوری اسلامی به اجرا گذاشته اند.
در عین حال، حملات لفظی به بریتانیا برای هفته ها قبل از وضع این تحریم ها جریان داشته در حالیکه، با توجه به سردی روابط بسیاری دیگر از کشورهای غربی با جمهوری اسلامی، دلیل انتخاب بریتانیا به عنوان هدف اصلی اینگونه حملات مشخص نبوده است.
از جمله در هفته های اخیر، بار دیگر گزارش هایی از طرح دعاوی ملکی در ارتباط با محل متعلق به سفارت بریتانیا در قلهک همراه با اتهام تخریب محیط زیست در این محل منتشر شده بود.
بریتانیا از جمله معدود کشورهایی است که به دلیل روابط سیاسی قدیمی با ایران، مالک اماکن متعلق به سفارتخانه خود در تهران است که در حال حاضر، به دلیل وسعت و موقعیت محلی آنها، دارای ارزش اقتصادی قابل توجهی هم هستند.
به گزارش خبرگزاری فارس، حضور دانشجویان در محل سفارتخانه ها تا ورود سرتیپ پاسدار رضا رادان، جانشین فرمانده نیروی انتظامی به این محل و انقضای “اولتیماتوم به دانشجویان معترض” برای تخلیه سفارتخانه، ادامه داشت.
به گفته این خبرگزاری، “پلیس برای خارج کردن دانشجویان در برخی صحنه ها متوسل به زور شد و تعدادی از دانشجویان مورد ضرب و شتم ماموران پلیس قرار گرفتند و دوازده تن از آنان بازداشت شدند.”
اقدام تظاهرکنندگان طرفدار حکومت ایران به ورود به محل های سفارتخانه بریتانیا در تهران واکنش تند شماری از کشورها و مراجع جهانی را در پی داشته است و از جمله شب گذشته، شورای امنیت سازمان ملل متحد با صدور بیانیه ای، قصور دولت ایران در حفاظت از سفارت بریتانیا در تهران را محکوم کرد و آن را مغایر تعهدات جمهوری اسلامی در زمینه حفاظت از افراد و اماکن برخوردار از مصونیت سیاسی دانست.
بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل، در حاشیه اجلاسی در کره جنوبی با اعضای هیات بریتانیایی ملاقات کرد و مراتب ناخرسندی خود را از حادثه حمله به سفارت بریتانیا در تهران ابراز داشت و از مقامات ایرانی خواست تا این موضوع را مورد بررسی قرار دهند و به تمهیدات لازم برای جلوگیری از تکرار اینگونه حملات به سفارتخانه بریتانیا و اماکن دیپلماتیک سایر کشورها در ایران دست بزنند.
همچنین، هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا، حادثه حمله به سفارت بریتانیا در تهران را “اهانت به جامعه بین المللی” توصیف کرده و از مقامات جمهوری اسلامی خواسته است تا به تعهدات خود در حفاظت از سفارتخانه های خارجی عمل کنند.
روز گذشته، نخست وزیر و وزیر خارجه بریتانیا نیز حادثه ورود معترضان به سفارت این کشور در تهران را به شدت تقبیح کردند و گفتند که نسبت به این حادثه واکنش جدی نشان خواهند داد هر چند ماهیت واکنش مورد نظر خود را مشخص نکردند.
به گفته برخی ناظران، چنین واکنش هایی می تواند شامل کاهش یا قطع روابط سیاسی دو جانبه، تلاش برای محکومیت ایران در جوامع بین المللی و درخواست از کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای اتخاذ موضعی مشترک علیه جمهوری اسلامی باشد که در نهایت می تواند به تعلیق برخی همکاری ها و کاهش سطح روابط سیاسی این کشورها با ایران منجر شود.
در همانحال، علی لاریجانی، رئیس مجلس ایران، انتقاد از ورود معترضان به سفارت بریتانیا در تهران را محکوم کرده و گفته است: “انگلیس و آمریکا قصد سوء استفاده از این اقدام را دارند چرا که در واکنش به مصوبه قانونی مجلس نیز پاسخی حاکی از دشمنی دارند.”
به گزارش خانه ملت – سایت خبررسانی مجلس – آقای لاریجانی در جلسه علنی روز چهاشنبه با مرتبط دانستن این واقعه با برخی حوادث تاریخی، افزوده است: “این خشم برخاسته از چندین دهه اقدام های سلطه برانگیز انگلیس در ایران است که گوشه هایی از آن مربوط به دوران صدر مشروطه و در جریان
مسلط کردن نظام پهلوی بر ایران است.”
آقای لاریجانی از بیانیه شورای امنیت در محکومیت حوادث روز گذشته نیز انتقاد کرده و گفته است: “آیا در سال ۱۳۵۹ که عده ای ضد انقلاب به سفارت ایران حمله و آن را ویران کردند، چرا جلسه فورا جلسه شورای امنیت برگزار و انگلیس محکوم نشد؟”
اشاره رئیس مجلس به واقعه ورود شش مرد مسلح مخالف جمهوری به سفارت ایران در لندن در بهار سال ۱۹۸۰ است که با گروگانگیری شماری از کارکنان سفارتخانه و تهدید به قتل آنان، خواستار آزادی تعدادی از جدایی طلبان خوزستانی بازداشتی در ایران شده و تهدید کرده بودند که گروگان های خود را به قتل می رسانند اما این ماجرا با اجرای عملیات کماندویی برای نجات گروگان ها پایان یافت که در جریان آن، قبل از اینکه تمامی گروگانگیرها به استثنای یک نفر کشته شود، یکی از گروگان ها به دست گروگانگیرها کشته شد.
حوادث روز گذشته واکنش های دیگری را نیز در ایران در پی آورد و از جمله روز گذشته، وزارت خارجه جمهوری اسلامی با صدور بیانیه ای “از برخی رفتارهای غیرقابل قبول معدودی از معترضین” ابراز تاسف کرد و گفت که “از مسئولین امر خواسته شده است تا اقدامات و بررسی های فوری و ضروری را در این رابطه به عمل آورند.”
به گزارش خبرگزاری دولتی ایران – ایرنا – علیرضا رادان، جانشین فرمانده نیروی انتظامی، در مورد علت حمله به سفارت بریتانیا در تهران گفته است که پس از ورود افرادی به سفارت بریتانیا، فرمانده نیروی انتظامی “با حضور در سفارت انگلیس در جمع سفیر و مسئولان سفارتخانه اعلام کرد که امنیت آنها تامین شده و نگران نا امنی خود نباشند.”
همچنین، شامگاه گذشته گزارش شد که مرتضی تمدن، استاندار تهران و رئیس شورای امنیت استان، با حضور در محل سفارت بریتانیا، “اخبار تحریک آمیز رسانه های بیگانه مبنی بر تصرف سفارت انگلیس و تلاش برای ملتهب کردن فضای سیاسی” را محکوم کرد و گفت: “سفارت انگلیس به کار خود ادامه می دهد و نیروی انتظامی نیز با اقدامات بدون ضابطه افراد برخورد می کند.”
به گزارش خبرگزاری ایسنا، آقای تمدن گفته است که وزارت کشور با تشکیل یک کارگروه، مسئول پیگیری حوادث روز سه شنبه شده و افزوده است که وظیفه این کارگروه این است که “اگر فرد یا افرادی در این اتفاق قصور و تقصیر داشته اند حتما براساس قانون عمل می شود.”
در پی ورود معترضان به سفارت بریتانیا در تهران، برخی از خبرگزاری های داخلی جمهوری اسلامی از “تصرف” این سفارتخانه سخن گفته بودند.
روز چهارشنبه، خبرگزاری فارس به نقل از “فعالان دانشجویی” گزارش کرد که “خبر تجمع امروز مقابل سفارت انگلستان شایعه است و دانشجویان دانشگاه های استان های مختلف از حرکت به سمت تهران برای شرکت در تجمع خودداری کنند.”
در جدیدترین واکنش نسبت به حوادث روز سه شنبه، وزارت خارجه نروژ گفته است به دلیل نگرانی از ایمنی کارکنان سفارت خود در تهران، این سفارتخانه از روز گذشته به طور موقت بسته شده اما کارمندان سفارتخانه همچنان در ایران حضور دارند.
یک مقام بلندپایه امریکا تهدیدهای نظامی ایران علیه مواضع ناتو در ترکیه را رد کرد و گفت که چنین اظهاراتی به سود ایران نیست. این مقام رسمی آمریکا تأکید کرد که ترکیه در مقابله با برنامه هستهای ایران در کنار جامعه جهانی است.
به گزارش دویچهوله، آنتونی بلینکن، مشاور امنیت ملی معاون رئیس جمهوری ایالات متحده، گفته است که اظهارات تهدیدآمیز مقامات ایرانی مبنی بر حمله به پایگاه موشکی پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در خاک ترکیه به سود هیچکس نیست، و کمتر از همه به سود خود ایران.
آقای بلینکن شامگاه سهشنبه (۲۹ نوامبر) در تماسی تلفنی گفته است: «دیدگاه دولت ترکیه با ما در جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی همسان است»
اظهارات مقام امریکایی در سایت سفارت ایالات متحده در ترکیه منتشر شده و خبرگزاری “آسوشیتد پرس” آن را نقل کرده است.
آقای بلینکن تائید کرده است که جوزف بایدن، معاون رئیس جمهور امریکا، در روزهای آینده از ترکیه دیدن میکند. به گفته آسوشیتدپرس مقام امریکایی تلویحا گفته است که این دیدار برای هماهنگی جهت “مقابله با برنامه هستهای ایران” است.
ترکیه در سپتامبر گذشته با گسترش سیستم پدافند موشکی در خاک خود موافقت کرده بود. در آن زمان گفته شد که این سپر موشکی برای جلوگیری از تهدیدات ایران مستقر شده است. جمهوری اسلامی بر آن است که هدف اصلی استقرار این پایگاه موشکی دفاع از اسرائیل در برابر حمله احتمالی ایران است.
ایالات متحده اعتقاد دارد که هدف ایران در ادامه غنیسازی اورانیوم، دسترسی به سلاح اتمی است. جمهوری اسلامی این اتهام را رد کرده و سرشت برنامه هستهای خود را صلحآمیز میداند.
به دنبال شایعاتی مبنی بر احتمال حملهی نظامی آمریکا یا اسرائیل به ایران، شنبه گذشته (۵ آذر برابر ۲۶ نوامبر) برخی از مقامات جمهوری اسلامی تهدید به حمله متقابل کردند.
سردار امیرعلی حاجیزاده، فرمانده هوافضای سپاه پاسداران، در گردهمایی بسیج در خرمآباد گفت: «امروز آمریکا به خاطر رژیم صهیونیستی (اسرائیل) به دنبال استقرار سپر موشکی در ترکیه است و آنها برای فریب دنیا و ملت ترکیه میگویند که ناتو به دنبال ایجاد این سپر موشکی است.»
سردار حاجیزاده تصریح کرد: «ما آماده هستیم در صورتی که مورد تهدید قرار بگیریم اول سپرهای موشکی ناتو در ترکیه را بزنیم و بعد به دنبال اهداف بعدی خواهیم بود.»
اظهارات این مقام سپاه پاسداران نخست توسط خبرگزاری مهر منتشر شد و سپس در رسانههای جمعی داخل و خارج از کشور بازتاب یافت.
در راستای شدت گرفتن تحریمهای غرب علیه ایران، ایالات متحده و اتحادیه اروپا روز دوشنبه جمهوری اسلامی را به «اقداماتی مضاعف» تهدید کردند.
به گزارش رادیو فردا، باراک اوباما، رئیسجمهوری ایالات متحده، پس از دیدار با طرفهای اروپایی در کاخ سفید، به خبرنگاران گفت در حالی که درهای دیپلماسی با ایران همچنان باز خواهد بود، قدرتهای غربی توافق کردند تا فشار بر ایران را همچنان افزایش دهند.
وی در این باره به خبرنگاران گفت: «توافق کردیم که فشارها را بر حکومت ایران ادامه بدهیم تا این حکومت از مسیر توسعه سلاح هستهای دست بکشد، و تأکید کردیم که همچنان امید به راه حل دیپلماتیک داریم، راه حلی که به ایران اجازه استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای را مطابق با تعهدات بینالمللیاش بدهد.»
به گزارش خبرگزاری فرانسه، ایالات متحده و اتحادیه اروپا پس از برگزاری این نشست در واشینگتن، بیانیهای مشترک در این رابطه منتشر کردند.
همزمان با افزایش گمانهزنیها درخصوص حمله احتمالی اسرائیل به تأسیسات هستهای ایران، در بیانیه مذکور بار دیگر بر عزم واشینگتن و بروکسل برای «حرکت به سوی راه حل دیپلماتیک» برای مناقشه هستهای ایران تأکید شدهاست.
اما در ادامه این بیانیه مشترک آمدهاست «به این خاطر که ایران همچنان از عمل کردن به تعهدات بینالمللی خود سر باز میزند، ایالات متحده و اتحادیه اروپا اقدامات بیشتری را در این رابطه در نظر دارند.»
بریتانیا، کانادا و ایالات متحده هفته گذشته تحریمهای تازهای را بر بخشهای مالی، پتروشیمی و انرژی ایران اعمال کردند و انتظار میرود که اتحادیه اروپا نیز پس از دیدار وزرای خارجه ایران اتحادیه در روز سهشنبه، تصمیم مشابهی را اتخاذ کند.
طبق اعلام قبلی، قرار است وزیران خارجه اتحادیه اروپا روز پنجشنبه دهم آذرماه درباره تحریم نفت ایران به گفتوگو بنشینند؛ تحریمی که از نظر رستم قاسمی، وزیر نفت ایران «بعید به نظر میرسد.»
موج جدید تحریمها علیه جمهوری اسلامی در پی انتشار گزارش جدید آژانس بینالمللی انرژی اتمی آغاز شده و شدت گرفتهاست. در این گزارش از احتمال قوی انجام تحقیقات بر روی ساخت سلاح هستهای در ایران صحبت شدهاست؛ اتهامی که ایران آن را بیاساس و «مضحک» میداند.
کشورهای غربی نگران این هستند که برنامه هستهای ایران ابعادی نظامی را با خود به همراه داشتهباشد اما ایران این نگرانیها را رد میکند.
محمود احمدینژاد، رئیسجمهوری ایران، روز شنبه در گفتوگو با شبکه تلویزیونی جام جم گفت که «استفاده از انرژی هستهای به دلیل پاکتر و سالمتر بودن برای بشر مفیدتر است و ایرادهایی که از سوی قدرتطلبان مطرح میشود بیشتر موضوع سیاسی است.»
وی در این گفتوگو افزود: «آنها از تمامی اهرمها علیه ملت ایران استفاده کرده و در واقع خودشان راه گفتوگو با ملت ایران را سخت میکنند.»
به گفته محمود احمدینژاد «کسانی که در آژانس بینالمللی انرژی اتمی هستند دچار فقدان تحلیل درست بوده و مدام برای خود محدودیت ایجاد میکنند.»
ایران هماینک با چهار دور از تحریمهای سازمان ملل و همچنین تحریمهای یکجانبه از سوی شماری از کشورهای غربی روبهرو است که هدف از این تحریمها واداشتن جمهوری اسلامی به توقف غنیسازی اورانیوم است.
بیانیه مشترک ایالات متحده و اتحادیه اروپا همچنین به مسئله طرح توطئه ترور سفیر عربستان در واشینگتن اشاره کرده و بر «عزم آمریکا و اروپا برای محاکمه مرتکبان این توطئه و همدستان آنان» تأکید کردهاست.
ایالات متحده چندی پیش اعلام کرد که دو شهروند ایرانی به نامهای منصور اربابسیر و غلام شکوری قصد داشتهاند از طریق به خدمت گرفتن قاچاقچیان مکزیکی، عادل الجبیر سفیر عربستان در واشینگتن را ترور کنند. ادعایی که به شدت از سوی تهران رد شدهاست.
مقامهای قضایی آمریکا، برخی از «عناصر» حکومت جمهوری اسلامی را به دست داشتن در توطئه دو ایرانی برای کشتن سفیر عربستان در واشینگتن و انفجار در سفارتخانههای عربستان و اسرائیل متهم کردهاند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر