یک هفته پس از حضور جنجالی محمود احمدینژاد در دانشگاه تهران، روز دوشنبه نیز صدها نفر از دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی، در اعتراض به حضور وی در این دانشگاه، دست به اعتراض زده و وعلیه وی شعار سر دادند.یک هفته پس از حضور جنجالی محمود احمدینژاد در دانشگاه تهران، روز دوشنبه نیز صدها نفر از دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی ، در اعتراض به حضور وی در این دانشگاه، دست به اعتراض زده و وعلیه وی شعار سر دادند. بیشتر بخوانید: اعتراض دانشجويان به حضور احمدی نژاد در دانشگاه تهران برپایه ویدئوهای منتشر شده در اینترنت، دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی با سر دادن شعار اعتراض خود را به حضور وی در این دانشگاه نشان دادند که با واکنش نیروهای بسیجی و ماموران حراست مواجه شد. در همین حال سایت جرس گزارش داده است، از آغاز صبح دوشنبه دانشجویان هنگام ورود به دانشگاه با حضور پررنگ پلیس و نیروهای امنیتی روبرو بودند. این گزارش میافزاید شماری زیادی خودرو دولتی نیز در این دانشگاه به چشم میخورد و حراست دانشگاه نیز مسیرهای منتهی به تالار ابوریحان، محل سخنرانی محمود احمدینژاد، را کنترل میکرد. برپایه این گزارش دانشجویان هنگامی که متوجه حضور محمود احمدینژاد شدند، با سر دادن شعارهایی به سمت تالار ابوریحان حرکت کردند که ماموران مانع حضور آنها در محل سخنرانی محمود احمدینژاد شدند. در تصاویری ویدوئی که منتشر شده است دانشجویان شعارهایی نظیر «الله اکبر»، «دانشجوی با غیرت حمایت حمایت»، «دیکتاتور حیا کن دانشگاه را رها کن»، «دانشجو میمیرد ذلت نمیپذیرد»، «ما اهل کوفه نیستیم، نیمه راه بایستیم» سر میدادند. برپایه این تصاویر منتشر شده، پس از آنکه نیروهای بسیجی و ماموران حراست با دانشجویان درگیر شدند، و در برخی موارد اقدام به ضرب و شتم دانشجویان کردند، دانشجویان شعارهایی نیز علیه نیروهای بسیج و حراست سر دادند. در گزارش سایت جرس آمده است، محمود احمدینژاد را در دانشگاه شهید بهشتی ، كامران دانشجو وزیر علوم، دستجردی وزیر بهداشت، پرویز داودی معاون اول سابق دولت نهم، زریبافان رئیس بنیاد شهید و سلطانخواه معاون علمی و فناوری همراهی می کردند. احمدی نژاد به قصد شرکت در «بیستمین آئین نكوداشت اعضای هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی» به این دانشگاه آمده بود. هفته گذشته نیز محمود احمدینژاد که برای شرکت در همایش بزرگداشت آيت الله مرتضی مطهری به دانشگاه تهران رفته بود، با واکنش مشابهی از سوی دانشجویان مواجه شده بود. در رویدادهای پس از انتخابات، نیروهای حکومتی که در برخی موارد نیز از سوی نیروهای انتظامی همراهی میشدند به چند خوابگاه دانشجویی حملهور شده که برپایه منابع دانشجویی چند دانشجو نیز در این حملهها جان خود را از دست دادند.
ميرحسين موسوی، از رهبران اصلاحطلب ايران، با صدور بيانيهای اعدام پنج تن از شهروندان ايرانی را محکوم کرد .او اجرای اين اعدامها را با سالگرد انتخابات رياست جمهوری مرتبط دانست. ميرحسين موسوی در بيانيه اش گفته است «اعلام اعدام ناگهانی پنج نفر ازشهروندان کشور بدون توضيحات روشن کننده درباره اتهامات ومحاکمات آنها، شبيه روند ناعادلانهای است که در ماه های اخير منجر به صدور احکام شگفتآوری برای عده زيادی از شهروندان شده است.» روز يکشنبه قوه قضاييه جمهوری اسلامی، پنج نفر را به اتهام عضويت در گروههای «ضد انقلاب» در زندان اوين مخفيانه و بدون اطلاع وکلا و خانوادههايشان به دار آويخت. از ميان اعدام شدگان چهار نفر متهم به عضويت در گروه پژاک و يک نفر نيز به اتهام ارتباط با انفجار حسينيه شيراز اعدام شد. ميرحسين موسوی از قوه قضاييه جمهوری اسلامی شديدا انتقاد کرده و اين دستگاه را متهم کرده است که اين پنج نفر را در آستانه سالگرد انتخابات رياست جمهوری اعدام کرده است. پيشتر نيز ميرحسين موسوی پس از اعدام دو نفر، در جريان رويدادهای پس از انتخابات، آن اعدامها را دارای انگيزه سياسی و برای ايجاد رعب و وحشت در ميان مردم دانسته بود.
بنا به گزارش تلويزيون دولتی «پرس تی وی» ايران، خانواده سه کوهنورد آمريکايی زندانی در ايران، اجازه دارند که با آنها ملاقات کنند. سارا شاورد ۳۱ ساله، جاش فتال ۲۷ ساله و شين باوئر ۲۷ ساله، سه گردشگر آمريکايی هستند که چند روز پس از انتخابات رياست جمهوری، به هنگام گردش از خط مرزی عراق و ايران در منطقه کردستان عبور کردند و توسط مرزبانان ايرانی دستگير شدند. منوچهر متکی، وزير امور خارجه جمهوری اسلامی، نيز خبر صدور اجازه ملاقات را تائيد کرده است. خانواده های اين سه کوهنورد آمريکايی گفته اند که« آماده اند که به محض صدور ويزا به ايران سفر کنند.» حيدر مصلحی، وزير اطلاعات جمهوری اسلامی، ماه گذشته گفته بود اين سه کوهنورد آمريکايی که هم اکنون به اتهام جاسوسی در بازداشت بسر می برند، با سرويسهای اطلاعاتی در تماس بوده اند.
به دنبال اعدام فرزاد کمانگر، معلم کرد ايرانی،در روز يکشنبه ، فدراسيون آموزش بين الملل نگرانی عميق خود را از اين اقدام اعلام کرد. فرزاد کمانگر، سی و پنج ساله و متاهل بود. او که درکانون صنفی معلمان کردستان ايران عضويت داشت از سوی جمهوری اسلامی متهم به «اقدام عليه امنيت ملی» شده بود. فرد وان لی يوون ، دبير کل فدراسيون آموزش بين الملل،گفت: «ما همگی از شنيدن خبر اعدام فرزاد، عميقا متاسف و بهت زده شديم.» دبير کلی فدراسيون آموزش بين الملل با خانواده، همکاران و دانش آموزان آقای کمانگر از ابراز همدردی کرد. فدراسيون آموزش بين الملل در بيانيه ای اعلام کرد، با پيوستن به شبکه های بين المللی خاطره فرزاد کمانگر را گرامی خواهد داشت. اين فدراسيون از ديگر اعضای کانون صنفی معلمان ايران از جمله رسول بداغی، هاشم خواستار و بهمن گودرززاده که در زندانهای جمهوری اسلامی بسر ميبرند، اعلام حمايت کرده است.
گوردون براون، نخست وزير بريتانيا، بعدازظهر دوشنبه اعلام کرد که از مقامش کناره گيری خواهد کرد. حزب ليبرال دمکرات از گوردون براون رهبر حزب کارگر، به منظور تشکيل دولت ائتلافی، درخواست کرده که با يکديگر به مذاکره بنشينند. انتظار می رود گوردون براون، نخست وزير بريتانيا، تا پايان ماه سپتامبر يعنی اوايل پاييز که نشست سالانه حزب کارگر برای انتخاب رهبر جديد، برگزار خواهد شد، همجنان در مقام خود باقی بماند. به گفته تحليلگران سياسی، ائتلاف دو حزب ليبرال دمکرات و کارگر بسيار محتمل به نظر می رسد. برخی کارشناسان امور سياسی هم ميگويند که حزب ليبرال دمکرات حضور گوردون براون را مانعی بر سر همکاريشان با حزب کارگر ميدانند و خواهان کار با رهبر تازه نفس ِ ديگری هستند.
دميتری مدوديف، رئيس جمهوری روسيه، روز دوشنبه به سوريه سفر کرد. اين اولين ديدار رئيس جمهوری روسيه با همتای سوری اش محسوب می شود. مدوديف که نقش سوريه را در عرصه سياست خاور ميانه، کليدی توصيف کرده ، در اين سفر، با بشار اسد، و مقامهای عاليرتبه اين کشور ديدار خواهد داشت. رئيس جمهوری روسيه، روز سه شنبه سوريه را به مقصد ترکيه ترک خواهد کرد. به گفته سرگئی پريخودکو، مشاور سياست خارجی کرملين، انتظار می رود که روسيه و ترکيه چندين قرارداد تجاری با يکديگر امضا کنند. مشاور سياست خارجی روسيه، قرارداد گازی شرکت گازپروم و شرکت نفتی روس نفت را از جمله قراردادهايی دانست که به امضا خواهند رسيد.
میرحسین موسوی، از رهبران اصلاحطلب ایران، با صدور بیانیهای اعدام پنج تن از شهروندان ایرانی را محکوم کرد و اجرای این اعدامها را با سالگرد انتخابات ریاست جمهوری مرتبط دانست؛ پیشتر نیز میرحسین موسوی پس از اعدام دو نفر، در جریان رویدادهای پس از انتخابات، آن اعدامها را دارای انگیزه سیاسی و برای ایجاد رعب و وحشت در میان مردم دانسته بود.میرحسین موسوی، از رهبران اصلاحطلب ایران، با صدور بیانیهای اعدام پنج تن از شهروندان ایرانی را محکوم کرد و اجرای این اعدامها را با سالگرد انتخابات ریاست جمهوری مرتبط دانست. در بیانیه میرحسین موسوی آمده است: «اعلام اعدام ناگهانی پنج نفر ازشهروندان کشور بدون آنکه توضیحات روشن کنندهای از اتهامات و روند دادرسی ومحاکمات به مردم داده شود شبیه روند ناعادلانهای است که در طول ماه های اخیر منجر به صدور احکام شگفتآور برای عده زیادی از زنان ومردان خدمتگزار وشهروندان عزیز کشور ما شده است.» روز یکشنبه قوه قضاییه جمهوری اسلامی، که مستقیما رئیس آن از سوی رهبر منصوب میشود پنج نفر را به اتهام عضویت در گروههای «ضد انقلاب» در زندان اوین مخفیانه و بدون اطلاع وکیلان و خانوادهها به دار آویخت. از میان اعدام شدگان چهار نفر متهم به عضویت در گروه پژاک و یک نفر نیز به اتهام ارتباط با انفجار حسینیه شیراز اعدام شد. میرحسین موسوی با انتقاد شدید از قوه قضاییه جمهوری اسلامی، این دستگاه را متهم کرده است که در آستانه خرداد ماه این پنج نفر را اعدام کرده است. پیشتر نیز میرحسین موسوی پس از اعدام دو نفر، در جریان رویدادهای پس از انتخابات، آن اعدامها را دارای انگیزه سیاسی و برای ایجاد رعب و وحشت در میان مردم دانسته بود. میرحسین موسوی در تازهترین بیانیه خود تصریح میکند: «وقتی قوه قضائیه از طرفداری مظلومان به سمت طرفداری از صاحبان قدرت ومکنت بلغزد مشکل است که بتوان جلوی داوری مردم را در مورد ظالمانه بودن احکام قضایی گرفت.» این رهبر جنبش سبز ایران در ادامه با یادآوری شماری از رویدادهای خونین پس از انتخابات، از قوه قضاییه جمهوری اسلامی پرسیده است که چرا عاملان این حوادث شناسایی و مجازات نشدهاند. میر حسین موسوی در پایان میگوید: «چگونه است که امروز محاکم قضایی از آمران وعاملان جنایتهای کهریزک و کوی دانشگاه و کوی سبحان و روزهای ۲۵ و۳۰ خرداد و عاشورای حسینی می گذرند و پروندههای فسادهای بزرگ را باز نشده میبندند و به صورت ناگهانی در آستانه ماه خرداد، ماه آگاهی وحقجویی پنج نفر را با حواشی تردید برانگیز به چوبههای دار میسپارند؟ آیا این است آن عدل علوی که به دنبالش بودیم؟»
سايت کنفدراسيون فوتبال آسيا برخورد بين الشباب و استقلال در مرحله ۱۶ تيمی ليگ قهرمانان فوتبال آسيا را بخش ديگری از رقابتی آتشين بين ايران و عربستان در تمام سطوح فوتبال توصيف کرده است.سايت کنفدراسيون فوتبال آسيا برخورد بين الشباب و استقلال در مرحله ۱۶ تيمی ليگ قهرمانان فوتبال آسيا را بخش ديگری از رقابتی آتشين بين ايران و عربستان در تمام سطوح فوتبال توصيف کرده است. يک روز پيش از مسابقه استقلال با الشباب در رياض در چارچوب ليگ قهرمانان فوتبال قاره اين سايت نوشته است: گرچه سعوديها دو بار با تيم الاتحاد قهرمان ليگ قهرمانان آسيا شده و يک بار هم نايب قهرمان آن بوده است، اما به هنگام برخوردهای رو در رو، ايرانيها هميشه لقمه های گلوگيری برای آنان بودهاند. در واقع يکی از سختترين و ترسناکترين جاها برای پيروزی سعودیها در فوتبال آسيا هنگامی است که آنان با ايران رو به رو میشوند. ايران تيمی است که معمولا بر دهها هزار تماشاگری تکيه میکند که برای حمايت در برابر همه تيمهای مهمان میآيند. در مورد ۱۲ بازی تيمهای سعودی در ليگ قهرمانان آسيا تنها الهلال، ملقب به تايتانهای رياض، توانسته است در خاک ایران پيروز شود. پيروزی يک بر صفر آنان بر صبا باتری در رقابتهای سال ۲۰۰۹ ليگ قهرمانان تنها به عنوان سوسويی در ميان امواج شکستهای تيمهای سعودی نمود پیدا میکند. از سوی ديگر تيمهای ايرانی در ۱۲ مسابقه در عربستان سعودی سه بار پيروز شدهاند. سپاهان نايب قهرمان پيشين ليگ قهرمانان نخستين تيمی بود که به سال ۲۰۰۷ با پيروزی يک بر صفر بر الشباب در رياض، توانست در مرحله نخست ليگ قهرمانان در عربستان سعودی پيروز شود. بار ديگر اين سپاهان بود که در سال ۲۰۰۸ با پيروزی يک بر صفر بر الاتحاد تيم قهرمان دو بار آسيا را در جده تکان داد. اين در حالی بود که در مرحله گروهی امسال هم استقلال دو بر يک الاهلی را در جده به زانو درآورد. سپاهان به تنهايی ۱۲ بار با تيمهای سعودی مسابقه داشته که در هشت مسابقه پيروز شده است. آنان دو بار شکست خورده اند و دو بار هم مساوی کردهاند. تا کنون از مجموع ۲۵ مسابقه بازی شده بين باشگاههای اين دو کشور تيمهای ايرانی ۱۳ بار پيروز شدهاند، در حالی که سعوديها تنها توانستهاند در شش بازی تمام امتيازها را از آن خود کنند. يکی از اين مسابقهها در فصل ۰۳-۲۰۰۲ در کويت انجام شد که مسابقههای مرحله گروهی در يک کشور انجام میشد. شش مسابقه هم مساوی به پايان رسيد. از هشت مسابقه انجام شده امسال که پنج بار آن به سود ايرانیها بود، تنها يک بار تيمی از سعودی برنده شد و دو بار هم کار به تساوی کشيد. ايران از نظر گل زده و خورده نيز برتری ۳۳ بر ۲۷ را بر سعودی دارد. با اين حال موفقيت کلی باشگاههای سعودی در ليگ قهرمانان آسيا در اين آمارها برتر نشان میدهد. الاتحاد در سالهای ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵ قهرمان شده و سال پيش هم پس از پوهانگ استيلرز کره جنوبی نايت قهرمان آسيا شده است. اين در حالی است که ايرانيان تنها در سال ۲۰۰۷ سپاهان را در فينال جام داشته است تا مشکلات خود را نشان دهد. امسال سه تيم ايرانی – ذوب آهن، استقلال و مس کرمان – به مرحله ۱۶ تيمی راه يافتهاند که قابل مقايسه با دو تيم الهلال و الشباب سعودی است. با اين حال هر دو تيم سعودی با سرگروهی در گروهای خود صعود کردهاند، در حالی که ميان تيمهای ايرانی تنها ذوب آهن توانست تيم برتر گروه «بی» باشد. ذوب آهن در مرحله ۱۶ تيمی با مس کرمان رو به رو میشود ولی مساله اينجاست که آيا استقلال میتواند با پيروزی خارج از خانه بر حريف سعودی تيم ديگر صعود کننده ايرانی به مرحله بعد باشد. استقلال روز ۱۱ مه (سه شنبه ۲۱ ارديبهشت) با الشباب پيکار خواهد کرد. مسابقههای مرحله ۱۶ تيمی به صورت تک حذفی خواهد بود که تيمهای سرگروه ميزبان هستند.
اکبر هاشمی رفسنجانی رييس مجلس خبرگان رهبری و رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام تاکید کرده است که حکومتهای دنيای امروز به دنبال اقناع افکار عمومی هستند و دوران سرکوب و تحميل پايان يافته است.اکبر هاشمی رفسنجانی رييس مجلس خبرگان رهبری و رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام تاکید کرده است که حکومتهای دنيای امروز به دنبال اقناع افکار عمومی هستند و دوران سرکوب و تحميل پايان يافته است. به گزارش خبرگزاری کار ايران، ايلنا، اکبر هاشمی رفسنجانی در ديدار با شماری از استانداران سابق کشور گفت: «اجرای صحيح قانون اساسی و توجه به خواستههای مردم میتواند استحکام بخش نظام جمهوری اسلامی باشد.» بیشتر بخوانید: رفسنجانی: هیچ وجدان بیداری از وضع به وجودآمده راضی نیست نامه رفسنجانی به خامنهای: مانع شعلهورتر شدن اين آتش شوید اکبرهاشمی رفسنجانی در پاسخ به پرسش حاضران در خصوص راهحلهای برونرفت از وضعيت موجود بار دیگر تصریح کرد: «راهحلهايی که به ذهنم میرسيد در نماز جمعه مطرح کردم و هنوز نيز در کليات به آن معتقد هستم.» رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام با اشاره به گسترش ارتباطات و حضور رسانههای مدرن گفت: «امروز سطح آگاهی مردم در دنيای جديد بسيار وسيعتر از گذشته شده و ارتباطات عامل مهمی برای همدلی و وحدت است.» اکبر هاشمی رفسنجانی تاکید کرد: «حكومتها در دنيای امروز به دنبال اقناع افكار عمومي هستند و دوران سركوب و تحميل پايان يافته است.» برپایه گزارش ایلنا در این دیدار اين آقایان ميرلوحی، کلانتری، انصاری، سينکی، متولی و زمانی از استانداران سابق کشور به بيان نگرانیها و دغدغهها و نظرات خود در مورد وضعيت فعلی کشور پرداختند. تاکید بر راهحلهای گفته شده اکبر هاشمی رفسنجانی در چند مورد در ديدارهای خود پس از انتخابات، هربار به راه حلهای پيشنهادی خود تاکيد کرده است. در آخرين نماز جمعه اکبر هاشمی رفسنجانی در روز ۲۶ تيرما ۱۳۸۸، که سه نامزد معترض به نتايج انتخابات، ميرحسين موسوی، مهدی کروبی و محسن رضايی و دهها هزار نفر از هواداران جنبش سبز در آن شرکت کردند، وی از جمله به انتقاد از دستگاه قضايی، شورای نگهبان، نيروهای امنيتی و صدا و سيما پرداخت و خواستار آن شد که اعتماد مردم نسبت به نظام ترميم شود. پايبندی همه به قانون، دلجويی از آسيبديدگان، فضای بحث برای جلب اعتماد، آزادی زندانيان و دلجويی از آسيبديدگان پنج راهکار اکبر هاشمی رفسنجانی در آخرين نماز وی بود که وی بارها تاکنون بر آن تاکيد ورزيده است. با اين حال پس از اين سخنرانی، آيتالله خامنهای چندين بار خطاب به «نخبگان» و «خواص» هشدار داد که مبادا با موضعگيری خود به «فتنه» کمک کنند. از جمله آيتالله خامنهای در مهرماه سال گذشته گفت: «نخبگان و خواص بايد در فتنه، با بصيرت به روشنگری جامعه بپردازند و بسيار مراقب باشند زيرا برخی اوقات سکوت و کنار کشيدن آنان، کمک به فتنه است.» اکبر هاشمی رفسنجانی در بحبوحه مناظرههای انتخاباتی و تنها چند روز به انتخابات مانده، طی نامهای سرگشاده ، با اشاره به جمعيت هوادار کانديداها در خيابانها از رهبر جمهوری اسلامی خواسته بود که سلامت انتخابات را تضمين کند. وی در نامه خود به آيت الله خامنهای تصريح کرد: «از جنابعالی با توجه به مقام و مسئوليت و شخصيتتان انتظار است برای حل اين مشکل و برای رفع فتنههای خطرناک و خاموش کردن آتشی که در فضا قابل مشاهده است، هرگونه که صلاح میدانيد اقدام موثری بنماييد و مانع شعلهورتر شدن اين آتش در جريان انتخابات و پس از آن شويد.» رئيس مجلس خبرگان و مجمع تشخيص مصلحت نظام همچنين در آذر ماه سال گذشته در جمع تشکلات دانشجويی با تاکيد به اهميت مردم در حکومت گفته بود: «مردم ايران معتقد و مسلمانند اگر ما را می خواهند حکومت میکنيم و اگر نمیخواهند میرويم.» پس از موضعگيریهای اينچنينی ، شماری از سران حکومتی و از جمله حيدر مصلحی، وزير اطلاعات جمهوری اسلامی، به شدت به اکبر هاشمی رفسنجانی حمله کردند و اظهارات وی را همانند «بيانيههای سران فتنه» دانستند.
آیتالله اكبرهاشمیرفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، در دیدار جمعی از استانداران اسبق ایران گفت برای برون رفت از وضعیت فعلی،هنوز به راه حلهای ارائه شده در آخرین نماز جمعه ای که در تیرماه اقامه کرد معتقد است. آقای هاشمی رفسنجانی، قانون اساسی را مهمترین محور برای حركت نیروهای انقلاب عنوان كرد و گفت: حكومتها در دنیای امروز به دنبال اقناع افكار عمومی هستند و دوران سركوب و تحمیل پایان یافته است. او در آخرین نمازجمعه ای که در تیرماه پارسال اقامه کرد، پیشنهاد کرد برای بازگشت آرامش و اعتماد به جامعه، مسوولان، زندانیان سیاسی را آزاد کنند و با آسیب دیدگان حوادث پس از انتخابات، دلجویی و همدردی شود. هاشمی رفسنجانی، در آن نمازجمعه خواسته بود تا با رسانه های منتقد که توانستهاند از مجاری قانونی مجوز گرفته و فعالیت کنند، با سعه صدر برخورد شود و فعالیت آنها محدود نشود.
تشويق سوريه به تجديد مذاکرات صلح با اسرائيل، مهمترين هدف سفر دو روزه رييس جمهور روسيه به دمشق محسوب میشود. پيش از عزيمت به سوريه، شيمون پرز رييس جمهور اسرائيل طی ديداری با مدودف در مسکو، تلويحآ خاطر نشان ساخت که يکی از شروط باز گرداندن ارتفاعات جولان به سوريه، تجديد نظر دمشق در مناسبات با تهران است.تشويق سوريه به تجديد مذاکرات صلح با اسرائيل، مهمترين هدف سفر دو روزه رييس جمهور روسيه به دمشق محسوب میشود. پيش از عزيمت به سوريه، شيمون پرز رييس جمهور اسرائيل طی ديداری با مدودف در مسکو، تلويحآ خاطر نشان ساخت که يکی از شروط باز گرداندن ارتفاعات جولان به سوريه، تجديد نظر دمشق در مناسبات با تهران است. بعد از يک دهه مناسبات فراموش شده، و ده سال روابط نه چندان گرم با سوريه، روسيه بار ديگر در صدد تجديد نفوذ خود در دمشق برآمده است. نوسازی پايگاه دريايی و مرکز پشتيبانی نيروی دريايی روسيه در بندر طرطوس در مديترانه، که از زمان انحلال اتحاد شوروی در ابتدای دهه نود بدون استفاده مانده ، از جمله اولين گامهايی است که مسکو در اين مسير برخواهد داشت. پيش از انحلال اتحاد شوروی، مسکو در سوريه دارای پايگاه نظامی، و در بندر طرطوس دارای يک مرکز نسبتا بزرگ پشتيبانی دريايی بود. پس از پايان نوسازی پايگاه ياد شده، روسيه ميتواند بار ديگر واحدهايی از نيروی دريايی خود را در مديترانه مستقر سازد. سوريه اين از اين اقدام مسکو استقبال میکند. از نگاه سوريه حضور فعال مسکو در خاورميانه، عليرغم تغييرات ريشهای در امنيت منطقه که از زمان پايان دوران جنگ سرد و خاتمه يافتن نظام دوقطبی در جهان پا گرفته است، همچنان میتواند به تامين توازن بيشتری در منطقه بيانجامد. حافظ اسد، رييس جمهور سابق سوريه و پدر بشار رييس جمهور فعلی، در دوران اتحاد شوری و پيش از دهه ۹۰ با مهارت و به بهترين وجه ممکن از حضور روسيه در منطقه و کمکهای آن کشور در جهت تامين منافع کشور متبوع خود بهره میگرفت. بمدت يک دهه پس از انحلال اتحاد شوروی، مسکو نسبت به تجديد روابط دوستانه با دمشق مردد بود. دمشق نيز پس از برسميت شناختن اسرائيل از سوی روسيه در سال ۱۹۹۱ و برقراری مناسبات کامل سياسی مابين مسکو و تلاويو، دلبستگیهای خود را برای همکاری با هم پيمان سابق از دست داده بود. انجام اولين سفر بشار اسد به مسکو در سال ۲۰۰۵، و استقبال نسبتا گرم ولاديمير پوتين رييس جمهور سابق و نخست وزير کنونی روسيه از وی، زمينه تجديد مناسبات گرمتر مابين دو کشور را فراهم ساخت. طی آن ديدار، پوتين اعلام داشت که ۷۵ درصد از ۹ ميليارد دلار بدهیهای معوقه دمشق به روسيه را خواهد بخشيد، به اين شرط که سوريه معادل مبلغ ياد شده سفارشات نظامی تازه و خريد کالا خدمات فنی از روسيه را مورد توجه قرار دهد. طی سفر دو روزه جاری به دمشق، مدودف رييس جمهور روسيه، قرار داد ساخت دو خط لوله نفت و گاز و همچنين ايجاد يک پالايشگاه در سوريه را با ميزبان خود به امضاء میرساند. دريافت سفارشات تسليحاتی تازه بخش ديگری از توافقهای دو کشور برای توسعه همکاریهای دوجانبه خواهد بود، اگرچه روسيه مايل به تامين و تحويل تمامی سفارشات نظامی دمشق نيست. سوريه مايل است سامانه دفاع موشکی با برد بلند موسوم به اس-۳۰۰ را از مسکو دريافت دارد. مسکو بر اساس همان دلايلی که موفق به تحويل اين سامانه به ايران نشد، از تحويل موشکهای ضد هوايی اس-۳۰۰ به سوريه نيز خود داری خواهد کرد. سوريه همچنين خواستار دريافت سامانه موشکی پيشرفته اسکندر-۲ نيز شده است. در اين مورد هم روسيه با در نظر داشته مخالفت جدی اسرائيل، و امکان تغيير موازنه کنونی قدرت در منطقه، درخواست دمشق را محترمانه رد خواهد کرد. بجز فراهم ساختن زمينه تجديد همکاريهای نظامی، فنی، تجاری، و تجديد حضور دريايی در مديترانه و باز سازی پايگاه طرطوس، روسيه قصد دارد از راه تشويق دمشق به تجديد مذاکرات صلح با اسرائيل، موقعيت خود را بعنوان يک بازيگر موثر منطقهای مستحکم سازد. روسيه در کنار آمريکا، سازمان ملل و جامعه اروپا، يکی از چهار عامل سازمان دهنده و ناظر بر مذاکرات اعراب و اسرائيل است. شيمون پرز، رييس جمهور اسرائيل، که بمناسبت شرکت در جشن شصت و پنجمين سال پيروزی عليه نيروهای آلمان نازی، در مسکو حضور يافته بود طی ديدار با مدودف آخرين تحولات مربوط به امکان از سر گيری مذاکرات مستقيم مابين تلاويو و دمشق را با وی در ميان گذاشت. سوريه شرط دست يافتن به صلح با اسرائيل را بازگرداندن ارتفاعات جولان به آن کشور قرار داده است. اين ارتفاعات علاوه بر دارا بودن اهميت فوقالعاده استراتژيکی بدليل اشراف بر شهر دمشق، دارای ظرفيت فراوان برای تامين نياز رو بافزايش آب مصرفی در دمشق است. دولت دست راستی اسرائيل، به رياست نتانياهو، در شرايط کنونی آماده داخل شدن در مذاکرات مربوط به عودت ارتفاعات جولان به سوريه نيست. اما امکان بازگرداندن اين ارتفاعات به سوريه نيز محال بنظر نمیرسد. در زمان دولت کارگری اسرائيل به رياست اسحاق رابين نزديک به ۱۵ سال قبل، اسرائيل حد اقل انجام مذاکره پيرامون شرايط باز گرداندن ارتفاعات جولان به سوريه را پذيرفته بود. ارتفاعات جولان طی جنگ شش روزه در ماه ژوئن سال ۱۹۶۷ به اشغال ارتش اسرائيل درآمد. علاوه بر ارتفاعات جولان، اسرائيل طی آن جنگ صحرای سينا در مصر، کرانه باختری، نوار غزه و بيتالمقدس شرقی را نيز اشغال کرد. شورای امنيت سازمان ملل در ۲۴ نوامبر سال ۱۹۶۷ طی قطعنامه ۲۴۲ از اسرائيل خواست که نيروهای خود را از سرزمينهای اشغالی خارج سازد. نيروهای اسرائيل ۳۱ سال قبل و بدنبال امضاء پيمان موسوم به کمپ ديويد (محل استراحت تابستانی روسای جمهور آمريکا) مابين انور سادات، رييس جمهور وقت مصر و مناخيم بگين نخست وزير اسرائيل، با ميانجيگری جيمی کارتر رييس جمهور آمريکا، صحرای سينا را ترک کردند. با اين وجود اسرائيل از استرداد ارتفاعات جولان و سرزمينهای اشغالی فلسطين خودداری ورزيد. از نگاه سوريه، امکان حصول سازش مابين آن کشور و اسرائيل بدون بازگرداندن اين ارتفاعات کاملا دور از ذهن بنظر میرسد. از نگاه اسرائيل نيز عودت دادن جولان بدون استقرار صلح کامل با اعراب و کسب اطمينان خاطر از ادامه روند صلح، امری است دشوار. پيش از اين ترکيه و فرانسه شانس خود را برای ميانجيگری مابين سوريه و اسرائيل و تجديد مذاکرات صلح آزموده و ناموفق ماندهاند. اينک روسيه با امکاناتی متفاوت در صدد تکرار اين تجربه است. سخنان شيمون پرز در مسکو پيرامون ضرورت انتخاب سوريه مابين آغاز گفتوگو های مربوط به عودت جولان و يا دريافت موشک از تهران و ادامه دوستی با جمهوری اسلامی، که ۲۴ ساعت پيش از عزيمت مدودف به دمشق مطرح شد، بيش از داشتن جنبه اخطار و يا تهديد، دارای جنبهای تشويقی بود. سوريه اخيرا متهم به ارسال موشکهای اسکاد به جنوب لبنان شده است. نتانياهو نخست وزير اسرائيل همچنين سوريه را متهم به ارسال موشکهای ساخت ايران به لبنان و فلسطين کرده است. در صورت موفقيت مدودف به جلب اطمينان دمشق و فراهم ساختن زمينه از سر گيری مذاکرات صلح با اسرائيل، سوريه ناگزير از تجديد نظر در مناسبات خود با تهران خواهد شد. بمنظور پيشگيری از احتمال موفقيت سفر مدودف به دمشق و موافقت بشار اسد با از سر گيری گفتگو با اسرائيل، و در اوج حملات سياسی اسرائيل و غرب عليه سوريه به بهانه مسئله موشکهای اسکاد، محمود احمدی نژاد در روز ۲۹ ماه آوريل محمد رضا رحيمی معاون اول خود را با پيام پشتيبانی از دمشق به سوريه فرستاد. به اين ترتيب بنظر میرسد توپ آغاز گفتوگو های صلح اينک در زمين سوريه قرار گرفته است.
ایران می گوید، روز دوشنبه، چهار موشک جدید با برد کوتاه به نام فجر ۵ را در جریان رزمایش ارتش جمهوری اسلامی ایران در جنوب ایران آزمایش کرده است. كیومرث حیدری جانشین فرمانده نیروی زمینی ارتش، گفته است موشكهای فجر ۵ از نسل موشكهای فجر هستند كه تاكنون در هیچ رزمایشی آزمایش نشده بودند. برد این موشک که جانشین فرمانده نیروی زمینی ارتش آن را منحصر به فرد خوانده، ۷۵ کیلومتر اعلام شده است. ارتش جمهوری اسلامی ایران از شش روز قبل، رزمایشی را در محدوده ای به وسعت ۲۵۰ هزار کیلومتر مربع در منطقه آبهای دریای عمان، خلیج فارس و شمال اقیانوس هند و مناطقی در جنوب شرق ایران آغاز کرده که همچنان ادامه دارد. چند هفته پیش، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز رزمایشی مشابه را در خلیجفارس در منطقه تنگه هرمز اجرا کرد.
مديرعامل شركت ملى صادرات گاز ايران، اعلام كرد كه تهران به شرکت نفتى رويال داچ شل و رپسول دو هفته فرصت داده تا تصميم نهايى خود را مبنى بر سرمايه گذارى در ميدان هاى گازى ايران اعلام كرده یا درغير اين صورت شركت هاى ايرانى جاى آنان را خواهند گرفت. رضا كسايى زاده، مديرعامل شركت ملى صادرات گاز ايران، اعلام كرد كه تهران به دوغول نفتى رويال داچ شل و رپسول دو هفته فرصت داده تا تصميم نهايى خود را مبنى بر سرمايه گذارى در ميدان هاى گازى ايران اعلام كرده یا درغير اين صورت شركت هاى ايرانى جاى آنان را خواهند گرفت. اين فرصت دو هفته اى دو روز پس ازهشدار مسعود میرکاظمی، وزير نفت ايران، مبنى براخراج شركت هاى نفتى خارجى از ميدان گازى پارس جنوبى و واگذارى قرارداد هاى بهره بردارى و توسعه اين ميدان ها به شركت هاى ايرانى صورت مى گيرد. شركت نفتى رويال داچ شل و شركت اسپانيايى رسپول از سال ۲۰۰۲ وارد مذاکره با طرف ايرانى براى توسعه فاز هاى ۱۳ و ۱۴ ميدان گازى پارس جنوبى شده اند، اما تاکنون تصمیم نهایی خود را اعلام نکرده اند. مدیر عامل شرکت ملی صادرات گاز ایران، به خبرگزاری مهر همچنين گفته است، هم اکنون مدت زمان زیادی است که این شرکت ها در پرشین ال ان جی مشغول کار بوده و این در حالی است که با وجود گذشت زمان طولانی هنوز به مرحله تصمیم گیری نهایی در مورد سرمایه گذاری نرسیده اند. رضا كسايى زاده تاکید کرده است که هم اکنون وزارت نفت اولتیماتومی به شرکت های شل و رپسول داده و قرار است آنها در مدت دو هفته وضعیت قرارداد فازهای ۱۳ و ۱۴ پارس جنوبی را تعیین و تکلیف کنند. این مقام وزارت نفت ایران در حالی به این دو شرکت هشدار داده است که دولت ایالات متحده مكررا شركت هاى نفتى خارجى را از سرمايه گذارى در پروژه هاى انرژى ايران برحذر داشته است. برپایه گزارش های منتشر شده، دولت آمریکا به طور مشخص به دو شرکت شل و رپسول گفته بود که از سرمایه گذاری در این خودداری کنند. هر فرد حقيقى و يا حقوقى که بيش از ۲۰ ميليون دلار در صنعت نفت و گاز ايران سرمایه گذاری کند، مشمول تحریم یکجانبه دولت آمریکا می شود. در حاليكه ايران دومين دارنده مخازن گاز طبيعى در دنيا بوده و ميدان گازى پارس جنوبى با ۱۴ تريليون متر مكعب گاز به تنهايى ۸ درصد كل گاز دنيا را درخود دارد اما دولت ایران با مشکل سرمايه گذارى و مشكلات تكنولوژيكى در این بخش مواجه است. مقام های ايران پيشتر اعلام كرده بودند كه قصد دارند دريک برنامه پنج ساله حدود ۲۰۰ميليارد دلار در صنعت نفت و گاز سرمايه گذارى كنند. در همین حال سپاه پاسداران ايران اعلام كرده كه در صورت انصراف شركت هاى نفتى خارجى مى تواند پروژه هاى انرژى را برعهده گيرد.
غلامحسین الهام، عضو حقوقدان شورای نگهبان گفت: با وجود اینكه در جریان انتخابات ریاست جمهوری و در شورای نگهبان، به صلاحیت میرحسین موسوی رأی داد ولی امروز او را یك محارب با نظام میداند. وزیر پیشین دادگستری و سخنگوی سابق دولت ،که در جمع دانشجویان دانشگاه عباسپور سخن می گفت، در عین حال نظر خود درباره محارببودن موسوی را« یک نظر حقوقی» خواند که التزام عملی ندارد. اما محمود آخوندی، حقوقدان ایرانی در گفت وگو با رادیو فردا، تاکید کرد: تشخیص محارب، با قاضی و پس از برگزاری دادگاه ممکن است. این استاد حقوق، محارب خواندن افراد را مصداق اِفترا خواند و افزود: اگر ُمفتَری نتواند ادعای خود را ثابت کند، می توان او را تحت تعقیب قضایی قرار داد.
حسین شریعتمداری، مدیرمسوول روزنامه کیهان، و مدیران مسوول روزنامه جوان و ماهنامه فرهنگی - سیاسی بسیج فرهنگیان از اتهامات مطبوعاتی وارده تبرئه شدند. هیات منصفۀ دادگاه مطبوعات، روزنامه کیهان را در مورد شکایات شیرین عبادی، شادی صدر، عمادالدین باقی، اکبر اعلمی و اسفندیار رحیم مشایی مجرم ندانست و حسین شریعتمداری را از اتهامات وارده تبرئه کرد. هیات منصفه مطبوعات، مدیران مسوول روزنامه جوان و ماهنامه فرهنگی – سیاسی بسیج را نیز مجرم تشخیص نداد و آنها را از اتهامات مطروحه تبرئه کرد. هیات منصفه، هرچند مدیر مسوول روزنامه خبر را به اتهام نشر مطالب خلاف واقع مجرم دانست؛ اما متهم را مستحق تخفیف در مجازات شناخت. رسیدگی به اتهامات مدیرمسوول روزنامۀ تهران امروز به وقت دیگری موکول شد.
مهدی کروبی با ارسال نامهای خطاب به دادستان تهران با تاکید دوباره بر ماجرای تجاوز جنسی به برخی از بازداشتشدگان مسئولیت کامل افشای آن را بر عهده گرفته و از وی خواسته است به «پروژه توابسازی» پایان دهد.مهدی کروبی، از نامزدهای معترض به نتایج انتخابات ریاست جمهوری در ایران، روز یکشنبه با ارسال نامهای خطاب به دادستان تهران با تاکید دوباره بر ماجرای تجاوز جنسی به برخی از بازداشتشدگان رویدادهای پس از انتخابات مسئولیت کامل افشای آن را بر عهده گرفته و از وی خواسته است به «پروژه توابسازی» پایان دهد. به نوشته وبسایت خبری سحامنیوز، مهدی کروبی با ارسال نامهای به عباس جعفری دولتآبادی، دادستان تهران، با بیان این که محمد داوری، سردبیر بازداشتشده سحامنیوز که بیش از هشت ماه از زمان بازداشتش میگذرد، برای اعتراف در مورد پرونده تجاوز به زندانیان تحت فشار قرار دارد، مسئولیت کامل افشای ماجرای تجاوز جنسی به بازداشتشدگان رویدادهای پس از انتخابات را بر عهده گرفته است. بیشتر بخوانید: مهدی کروبی: جنبش سبز حق طبیعی مردم است آقای کروبی در نامه خود با اشاره به انتشار اخباری در باره تحت فشار بودن آقای داوری برای اعتراف علیه این نامزد معترض به نتایج انتخابات و نیز دروغ خواندن ماجرای تجاوز به زندانیان و تکذیب مستندات موجود آورده است: «ای عجب از کسانی که میخواهند آن لکه ناپاک را با دروغی پاک کنند؛ و چه خوشخیال که انگار با چنین ترفندها و اعترافگیریهایی میتوان عقل از مردم برد و آفتاب حقیقت را زیر خاک کرد.» آقای کروبی با بیان این که «قبای آقایان لای در گیر کرده است» خطاب به دادستان تهران نوشته است: «اعترافگیری و توابسازی چه سودی دارد؟ برای اطلاع شما و دیگران اعلام میکنم که مسئولیت تمام اسناد و مدارک و فیلمهایی که من از تجاوزها و شکنجهها ارائه کردهام تنها با خودم است و نه آقای داوری و نه هیچ کس دیگری دخیل در این ماجرا نبوده است که اکنون ضرورتی برای اعترافگیری از آنها وجود داشته باشد؛ و بدین ترتیب اعترافگیران زحمت خود میبرند و بر خستگی خود میافزایند.» این نامزد معترض به نتایج انتخابات ریاست جمهوری که برای نخستین از ماجرای تجاوز جنسی به بازداشتشدگان در زندانهای ایران خبر داده بود در نامه خود خطاب به جعفری دولتآبادی افزوده است: «آیا این همه سیاهکاری که رخ داد کافی نبود که اکنون ماشین ترور شخصیت همچنان به کار خود ادامه میدهد و به دنبال قربانی کردن افرادی دیگر است، آن هم فردی که تنها یک فیلمبردار بوده است، آن هم در شرایطی که من خود مسئولیت تمام آن مستندات را بر عهده میگیرم.» آقای کروبی با یادآوری نحوه مطلع شدنش از این ماجرا و نوشتن نامه به هاشمیرفسنجانی و سپس انتشار نامه بیپاسخ مانده به رئیس مجلس خبرگان به حملات گسترده حامیان دولت پس از انتشار این نامه اشاره کرده و آورده است: «حال که مینگرم، رجاء واثق دارم که تمام آن هجمهها برای آن بود که مجرمین مجازات نشوند و تزلزلی ایجاد نشود در اراده مامورانی که وظیفهشان کشتار و سرکوب مردم تعریف شده بود. میخواستند با رعب و وحشت سرپوشی بگذارند بر فاجعهای که رخ داده بود.» دبیر کل حزب اعتماد ملی افزوده است: «اگر من در نامه اول خود صرفا احتمال تجاوزها را مطرح کرده بودم، اینک اما به صورت عقلی و منطقی اطمینان یافتم که این اعمال پلید صورت گرفته است. تشت رسوایی اما از بام افتاد آنگاهی که هویدا شد چندین نفر در کهریزک زیر شکنجه به شهادت رسیدهاند. به یاد دارید که ابتدا میخواستند با پوشش مننژیت روی این جنایت را بپوشانند اما خداوند نخواست و آنها نتوانستند. هجمهها اما مرا مصممتر کرد بر پیگیری جدیتر ماجرا. پای سخن قربانیان نشستم تا عمق جنایت را دریابم؛ که البته عدهای از مراجعان و شاهدان به دلیل همان فضای ارعاب بریدند و از ظلمی که بر آنها رفته بود به حکم مصلحتشان گذشتند و راه سکوت را برگزیدند بلکه آسیب بیشتری نبینند.» آقای کروبی در بخش دیگری از نامه خود با تشریح نحوه تهیه فیلم اظهارات قربانیان تجاوزهای جنسی و ارائه آن به قوه قضاییه آورده است: «آن چه اما بر سر آن اسناد رفت و توجهی که به آنها شد خود حدیث مفصلی است که شما باید از آن باخبر باشید. ابتدا آیتالله دری نجفآبادی دادستان وقت کل کشور توسط آیتالله شاهرودی به عنوان مسئول پیگیری این ماجرا و بررسی اسناد ما تعیین شد. اگرچه رفتار ایشان در این سمت بسیار معقولانه و منطقی بود اما با باز شدن پای دادستان وقت تهران [سعید مرتضوی] به این ماجرا اوضاع به کلی متحول شد و حقیقتیابی جای خود را به ارعاب و لاپوشانی داد.» این نامزد معترض به نتایج انتخابات با اشاره به حمله نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی به دفتر شخصی وی و نیز دفتر حزب اعتماد ملی و توقیف تمام اسناد ومدارک موجود و همینطور بازداشت سردبیر سحامنیوز و تحت فشار قرار دادن وی افزوده است: «سوال من این است که چطور در زمان شاه خائن وقتی ساواک افرادی را زیر فشار و شکنجه مجبور به تمجید از شاه و اظهار ندامت میکرد این حاکمیت بود که مورد تمسخر ما و مردم قرار میگرفت، اما حالا خودمان به همان سرنوشت دچار شدهایم و توقع داریم که مردم سخن اعترافگونه و ندامتخواهانه یک زندانی زیر فشار را قبول کنند و اعترافگیران را مورد تمسخر قرار ندهند؟» آقای کروبی همچنین در تشریح نوع اعترافگیری از بازداشتشدگان رویدادهای پس از انتخابات نوشته است: «زندانیان را برای تمرین اعترافات از چند روز پیش از موعد به محل مقرر میبرند و از آنها میخواهند که اعترافات خود در برابر مردم را تمرین کنند، مبادا که به هنگام نمایش عمومی، خللی در اجرای آن نمایش پیش آید و آنگاه آن چنان از اعترافات سخن میگویند که انگار خودشان نمیدانند این اعترافات در چه فرایندی تولید شدهاند. افراد را وادار میکنند تا بگویند که در انتخابات تقلبی صورت نگرفته، گویی با اعتراف آنها واقعیت تغییر میکند. زندانیان را تحت فشار قرار میدهند تا بگویند که به ولایت فقیه آن هم از نوع مطلقهاش اعتقاد دارند، حال آن که مشخص نیست که این چه اعتقادی است که باید در گذر از زندان و تحمل فشار زندان انفرادی و مصائب دیگر، بر زبان بیاید.» دبیرکل حزب اعتماد ملی در ادامه از دادستان تهران خواسته است: «یک بار برای همیشه پروژه اعترافگیری و توابسازی را پایان بخشد و بررسی آن اسناد تجاوزها که در اختیار مقامات قضایی قرار گرفته است را در دستور کار خود قرار دهد.» وی با اشاره به بیتوجهی مقامهای قضایی جمهوری اسلامی به اسناد ارائه شده توسط وی افزوده است: «اسنادی که ما ارائه کرده بودیم همگی در بایگانی ماندند و اکنون من از باب نمونه از شما درباره آن خواهر نجیب و محترمی میپرسم که درون اتومبیل ون حوادث تلخی بر او رفته بود و یک نسخه از سیدی اسناد آن مظالم را نیز به هیات سه نفره منصوب رئیس قوه قضائیه ارائه کرده بودم و نسخه دیگر آن هم توسط وزارت اطلاعات پس از یورش به دفتر اینجانب توقیف شد. آیا میدانید که او پس از احضار توسط وزارت اطلاعات چه سرنوشتی پیدا کرده است؟ من از شما به عنوان دادستان تهران میخواهم به حکم وظیفهتان پیگیری کنید و آگاه شوید از رفتارهایی که با ایشان شده است و اقرارهایی که از ایشان خواستهاند بلکه پیش از نمایش احتمالی آن اعترافات، از پشت پرده نیز باخبر باشید. آیا قبول ندارید که پیگیری چنین پروندههایی بسی مهمتر و ضروریتر است تا اعترافگیری و توابسازی؟»
علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، با ارسال نامه های جداگانه ای به محمود احمدی نژاد، ۱۱ مصوبه دولت را مغایر با قانون اعلام كرد. آئیننامۀ اجرائی قانون مبارزه با پولشویی، آئیـننامۀ خرید خدمات مشاوره و تعیین حق بیمه درمانی خانوارهای كاركنان و بازنشستگان كشوری و لشگری، از جمله مصوبات دولت است که رییس مجلس شورای اسلامی آنها را مغایر با قانون اعلام کرده است. بر اساس قوانین موجود، "هیأت بررسی و تطبیق مصوبات دولت با قوانین " در مجلس شورای اسلامی، وظیفه دارد همۀ قوانین اعم از آئیننامهها، تصویبنامهها و مصوباتی كه دولت، خود آنها را تصویب میكند، بررسی كرده و مغایرتهای آن مصوبات را با قوانین، به دولت متذكر شود.
رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، تجمعات افغانهای معترض در برابر سفارت ایران در کابل را به کشورهایی نسبت داد که به گفته او درصدد تقویت گروهک تروریستی ریگی بودند. او از کشوری خاص نام نبرد. آقای مهمانپرست که با خبرگزاری کار ایران، ایلنا، گفت گو می کرد، در رابطه با تجمعاتی كه طی روزهای اخیر مقابل سفارت ایران در كابل برگزار شده است گفت: تحركاتی توسط افرادی كه مایل به رابطه خوب ایران و كشورهای همسایه نیستند در حال طرح ریزی است. سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: مقامات كشور افغانستان نیز از برگزاری تجمعات برگزار شده ابراز نارضایتی كرده اند. وی افزود: مسوولین كشور افغانستان باید به سرعت در صدد آرام كردن فضا و خنثیسازی تحركات دشمنان دو كشور باشند. هفته گذشته صدها افغان در مقابل سفارت جمهورى اسلامى ایران در کابل تظاهرات و نسبت به «اعدام زندانیان افغان و بدرفتارى با مهاجران افغانى در ایران» اعتراض کردند. در جریان این اعتراض، معترضان افغان همچنین آدمک پارچه ای محمود احمدی نژاد را آتش زدند.
در حملات و انفجارهای پی در پیِ امروز (دوشنبه) در استانهای بغداد، فلوجه و موصل عراق، دهها نفر کشته و زخمی شدند. در مرگبارترین حمله امروز، انفجار دو بمبگذار انتحاری در بازار شهرستان صویره واقع در جنوب شرقی بغداد دست کم ۱۱ نفر کشته و ۴۰ زخمی بر جای گذاشت. تلویزیون الجزیره نیز از كشته شدن ۲ تن از جمله تعدادی از نیروهای ارتش و پلیس عراق، در حملات به پستهای ایست و بازرسی و یك مقر پلیس در بغداد ، موصل و فَلوجه خبر داد. انفجار یك خوردوی بمب گذاری شده در موصل نیز ۲ كشته و هفت زخمی برجای گذاشت. کشتهشدگان از پیشمرگههای کُرد بودند. خبرگزاریها تعداد دقیق كشته و زخمی شدههای این حوادث تروریستی را اعلام نکردهاند اما برآوردهای اولیه از کشته و زخمی شدن بیش از ۸۰ نفر خبر میدهند.
دولت ایالات متحده روز یکشنبه در بیانیهای اعلام کرد که نخست وزیر اسرائیل به این کشور تعهد داده است که در دو سال آینده از اجرای طرحهای خانهسازی در منطقه شرق بیتالمقدس خودداری کند.دولت ایالات متحده روز یکشنبه در بیانیهای اعلام کرد که نخست وزیر اسرائیل به این کشور تعهد داده است که در دو سال آینده از اجرای طرحهای خانهسازی در منطقه شرق بیتالمقدس خودداری کند. این در حالی است که جنبش چپگرای «صلح اکنون» که خانهسازیهای اسرائیلی در اراضی اشغالی فلسطینی را رصد و گزارش میکند روز یکشنبه اعلام کرد که احساس میکند که تعهد آقای نتانیاهو به آمریکا «ظاهری» بوده و «اطلاعاتی از برخی خانهسازیهای جدید» در شرق بیتالمقدس در اختیار این جنبش است. بیشتر بخوانید: مذاکرات غیرمستقیم فلسطینیها و اسرائیل آغاز شد وزارت خارجه آمریکا در بیانیه رسمی خود درباره آغاز مذاکرات جدید اسرائیلی – فلسطینی اعلام کرد که بنیامین نتانیاهو به واشینگتن قول داده است که طرح ساخت ۱۶۰۰ واحد مسکونی در«رمت شلومو» در شمال شرق بیتالمقدس دستکم تا دو سال آینده اجرا نشود. آمریکا در این بیانیه به اسرائیلیها و فلسطینیها هشدار داده است که اگر به اعتماد به دست آمده خلل وارد کنند، واشینگتن طرف خاطی را مسئول ناکامی مذاکرات معرفی خواهد کرد. این نخستین بار است که آمریکا پیشاپیش چنین «اخطاری» را آشکارا به طرفین میدهد. دفتر نخست وزیری اسرائیل در پاسخ به این بیانیه رسمی دولت باراک اوباما اعلام کرد که آقای نتانیاهو از همان سه ماه پیش به آگاهی واشینگتن رسانده بوده است که مجوز طرحهای خانهسازی در «رمت شلومو» برای آینده بوده است. در همین حال بیانیه دفتر نخست وزیری اسرائیل حاکی از آن است که در سیاست این کشور در این زمینه تغییری حاصل نشده و «همان مواضع ۴۳ سال اخیر (پس از تسلط اسرائیل بر شرق بیتالمقدس) پیگیری میشود». در این میان، به درخواست احزاب راستگرا در پارلمان اسرائیل، آقای آریئل آتیاس، وزیر مسکن و شهرسازی و عضو یک حزب راستگرای مذهبی، روز یکشنبه در کنست حضور یافت و تایید کرد که از سال ۲۰۰۹ به طرحهای جدید خانهسازی در اورشلیم مجوزداده نشده و «به دلیل حساسیت زیاد» موضوع دفتر نخست وزیری اسرائیل بر این امور نظارت مستقیم دارد. پس از این سخنان وزیر مسکن اسرائیل، احزاب راستگرای همپیمان با دولت این کشور که خواهان ادامه خانهسازیها در اراضی اشغالی هستند، شامگاه یکشنبه به آقای نتانیاهو «هشدار» دادند که «در نبود خانهسازی برای یهودیان در شرق اورشلیم، آنها نیز خروج از همپیمانی دولت را بررسی میکنند». در همین حال صائب عریقات، مذاکرهکننده ارشد فلسطین، شامگاه یکشنبه در جمع خبرنگاران در رامالله بار دیگر هشدار داد که اگر معلوم شود که تخطی از تعهدات اسرائیل صورت گرفته، تشکیلات خودگردان فلسطین در را بر مذاکرات خواهد بست. آقای عریقات پیش از ظهر یکشنبه رسما از «آغاز مذاکرات غیرمستقیم» بر اساس رای موافق کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین و کمیته مرکزی فتح، و نظر موافق هفته گذشته اتحادیه عرب خبر داده بود. جرج میچل، فرستاده ویژه آمریکا به خاورمیانه، در پایان چند نشست با رئیس تشکیلات فلسطینی و سران اسرائیل روز یکشنبه با گفتن این که «دور نخست مذاکرات غیرمستقیم موفقیتآمیز بوده و طرفین گامهایی اعتمادآفرین برای کمک به فضای مذاکرات برداشتهاند» به واشینگتن بازگشت، و اعلام شد که هفته آینده برای پیگیری مذاکرات به منطقه باز خواهد گشت. در این میان، نظرسنجیهای رسانههای اسرائیل نشان میدهد که اکثریت افکار عمومی این کشور نسبت به آینده مذاکرات جدید میان دولت آقای نتانیاهو با فلسطینیها نومید هستند. افکار عمومی فلسطینی نیز همانند سران تشکیلات خودگردان به آینده مذاکرات بدبین، یا دستکم بهشدت محتاط هستند.
به دنبال اعدام پنج تن از زندانیان سیاسی در ایران، کمپین بینالمللی حقوق بشر در بیانیهای ضمن محکوم کردن این اقدام نسبت به گسترش موج اعدامها در آستانه سالگرد انتخابات هشدار داده و اعدامهای اخیر را نشانه «گسترش ترور حکومتی» دانسته است. به دنبال اعدام پنج تن از زندانیان سیاسی در روزهای گذشته، کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران با انتشار بیانیهای ضمن محکوم کردن این اقدام نسبت به گسترش موج اعدامها در آستانه سالگرد انتخابات ریاست جمهوری هشدار داده است. به دنبال اعدام پنج نفر به اتهام «محاربه» در زندانهای جمهوری اسلامی، کمپین بینالمللی حقوق بشر روز دوشنبه با انتشار بیانیهای این اعدامها را به شدت محکوم کرده و از آن به عنوان نشانه «گسترش ترور حکومتی» یاد کرده است. بیشتر بخوانید: ایران پنج زندانی متهم به عضویت در «گروهک های ضد انقلاب» را اعدام کرد در این بیانیه که در وبسایت اینترنتی کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران منتشر شده آمده است: «اعدام ناگهانی پنج زندانی سیاسی نمایانگر سیاست دولت برای استفاده از ترور و خشونت حکومتی در مقابله با چالشهای پیش رو و ارعاب مخالفان میباشد.» جمهوری اسلامی ایران سحرگاه روز یکشنبه پنج زندانی متهم به عضویت در «گروهکهای ضدانقلاب» را در زندان اوین تهران اعدام کرد که چهار تن از آنان، از جمله فرزاد کمانگر، مرتبط با گروه پژاک معرفی شده بودند. یکی دیگر از اعدامشدگان روز یکشنبه نیز به مشارکت در انفجار حسینیه سیدالشهدای شیراز در سال ۸۷ متهم شده بود. فرزاد کمانگر، علی حیدریان، فرهاد وکیلی، شیرین علمهولی و مهدی اسلامیان پنج نفری بودند که روز یکشنبه در زندان اوین اعدام شدند. دادستانی تهران در اطلاعیه خود درباره اعدام این افراد از آنان به عنوان «عوامل گروههای ضدانقلاب» نام برده و آنها را به دست داشتن در «عملیات تروریستی» از جمله «بمبگذاری در مراکز دولتی و مردمی» در شهرهای مختلف ایران متهم کرده است. بر اساس اطلاعیه دادستانی تهران، فرزاد کمانگر در مردادماه ۸۵ و در ارتباط با کشف مواد منفجره در یک خودرو در تهران بازداشت شده بود. علی حیدریان و فرهاد وکیلی، دو اعدام شده دیگر، نیز در ارتباط با همین پرونده بازداشت شده بودند. چهارمین زندانی سیاسی که صبح یکشنبه اعدام شد، شیرین علمهولی متولد ۱۳ خرداد سال ۱۳۶۰ در روستایی در حوالی ماکو است که در اردیبهشت سال ۸۷ توسط نیروهای سپاه پاسداران در تهران بازداشت شده بود. مهدی اسلامیان پنجمین اعدامی صبح یکشنبه بود که به اتهام دست داشتن در انفجار حسینه رهپویان شیراز در فروردینماه ۸۷ اعدام شده است. وی برادر محسن اسلامیان جوان ۱۹ سالهای است که پیشتر به همین اتهام بازداشت، محاکمه و به همراه دو تن دیگر به اسامی روزبه یحییزاده و علی اصغر پشته در ۲۱ اردیبهشتماه ۸۸ اعدام شده بود. دادستانی تهران مهدی اسلامیان را به مشارکت در بمبگذاری حسینیه رهپویان شیراز متهم کرده، اما افزوده بود که نوع همکاری وی با برادرش «تلاش برای فراری دادن» و «خارج کردن بردارش محسن اسلامیان» بوده است. این در حالی است که هادی قائمی، سخنگوی کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران، از «اعدامهای ناگهانی» روز یکشنبه با عنوان «کشتار حکومتی» نام برده و آن را «بسیار تکاندهنده» خوانده است. وی در گفتوگو با رادیوفردا با رد اتهامهای وارد شده به اعدامشدگان و بهویژه به فرزاد کمانگر و شیرین علمهولی گفته است: «حتی مسئولین پرونده کمانگر چندین بار به خانواده وی گفته بودند که او به زودی آزاد خواهد شد.» هادی قائمی با بیان این که اعدام این جوانان ایرانی به منزله زیر پا گذاشتن قوانین قوه قضاییه جمهوری اسلامی نیز هست، از رئیس قوه قضاییه و دادستان تهران به عنوان مسئول کشتار بیگناهان نام برده و افزوده است: «به نظر میرسد وزارت اطلاعات با کنترل قوه قضاییه تصمیم به ایجاد ارعاب و وحشت در میان مخالفان دولت دارد.» سخنگوی کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران همچنین با ابراز نگرانی از احتمال اعدامهای بیشتر در روزهای آینده و بهویژه در آستانه سالگرد برگزاری انتخابات ریاست جمهوری خردادماه گفت: «هم اکنون حداقل شانزده زندانی کرد در معرض اعدام هستند و میدانیم که یازده نفر از معترضان به انتخابات هم به اعدام محکوم شدهاند و به خصوص تا فرا رسیدن سالگرد انتخابات خردادماه، دولت به دلیل هراسی که از اعتراضهای مردمی دارد، ممکن است شروع به اعدامهای فراگیر کند.» بر اساس اعلام کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران زینب جلیلیان، حبیبالله لطیفی، شیرکو معارفی، رستم ارکیا، حسین خضری، مصطفی سلیمی، انور رستمی، رشید اخکندی، محمد امین اگوشی، احمد پولادخانی، سمی حسینی، جمال محمدی، حسن طلعی، ایرج محمدی، محمدامین عبداللهی و قادر محمدزاده شانزده زندانی کردی هستند که در معرض خطر اعدام قرار دارند. همچنین محمد امین ولیان، جعفر کاظمی، محمدعلی آقایی، عبدالرضا قنبری، مطهره بهرامی، محسن دانشپور، احمد دانشپور، ریحانه حاج ابراهیم و هادی قائمی [این فرد ارتباطی با سخنگوی کمپین ندارد] از جمله کسانی هستند که در «دادگاههای نمایشی» پس از انتخابات به جرم اعتراض به نتایج انتخابات به اعدام محکوم شدهاند.
رهبران سه کشور ترکیه، قطر و سوریه روز یکشنبه گذشته در استانبول ترکیه در مورد برنامه اتمی ایران و تلاش برای یافتن راه حل دیپلماتیک برای این مسئله به رایزنی پرداختند. سران سوریه و قطر همچنین از تلاش دولت ترکیه در این زمینه حمایت کردند. رهبران سه کشور ترکیه، قطر و سوریه روز یکشنبه گذشته در استانبول ترکیه در مورد برنامه و فعالیتهای اتمی ایران و تلاش برای یافتن راه حل دیپلماتیک برای این مسئله به رایزنی پرداختند. به گزارش خبرگزاری فرانسه، در این دیدار بشار اسد، رئیس جمهور سوریه، و شیخ حمد بن خلیفه آل ثانی، امیر قطر، از تلاشهای دولت رجب طیب اردوغان برای حل مناقشه هستهای ایران و میانجیگری آنکارا بین تهران و غرب حمایت کردند. همچنین رهبران این سه کشور درباره مسائل منطقهای و موضوع صلح فلسطینیان و اسرائیل به گفتوگو پرداختند. احمد داوود اغلو، وزیر خارجه ترکیه، در این باره به خبرگزاری آناتولی ترکیه گفت که رهبران سوریه و قطر از پیشنهاد آنکارا برای میزبانی گفتوگوها بین ایران و جهان غرب و نقش میانجیگری ترکیه حمایت کردند. بیشتر بخوانید: برزیل هنوز برای رأی مثبت یا منفی به تحریم ایران مردد است وزیر خارجه ترکیه همچنین گفت که رهبران سه کشور اقدامات و سیاستهای تنشزای اخیر را در منطقه محکوم کرده و بر پشتیبانی خود با هدف ایجاد صلح و ثبات در منطقه خاورمیانه تأکید کردند. سران سه کشور همچنین در مورد طرح شهرکسازی یهودیان اسرائیل در کرانه باختری رود اردن و بیتالمقدس شرقی با یکدیگر گفتوگو کرده و بار دیگر بر توقف کامل این سیاست تأکید کردند. همچنین، به گزارش خبرگزاری فرانسه، دیدار رهبران این سه کشور همزمان است با سفر سهروزه علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی ایران، در روز یکشنبه به ترکیه. آقای لاریجانی در این سفر روز یکشنبه با رجب طیب اردوغان دیدار کرد که هنوز خبری از جزئیات این دیدار اعلام نشده است. ترکیه و برزیل دو عضور غیر دائم این دوره شورای امنیت هستند که با دور چهارم تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل علیه برنامه اتمی ایران ابراز مخالفت کردهاند. هفته گذشته وزیر خارجه برزیل نیز در سفری به تهران تأکید کرد که کشورش راه حل دیپلماتیک را مناسبترین راه برای حل مناقشه اتمی ایران میداند. وزیر خارجه ترکیه نیز پیشتر در روز جمعه اعلام کرده بود که دولت ترکیه مایل است میزبانی گفتوگوهای تازه بین سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، و کاترین اشتون، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، را به منظور یافتن راه حلی برای خروج از بنبست گفتوگوهای اتمی ایران و غرب بر عهده گیرد. خبرگزاری فرانسه میافزاید که ایران از پیشنهاد وزیر خارجه ترکیه استقبال کرده و منتظر واکنش طرف اروپایی است. همچنین قرار است روز دوشنبه رئیس مجلس ایران در دیداری با رئیس مجلس ترکیه و قانونگذاران ۲۸ کشور مسلمان درباره روند شهرکسازی یهودیان در بخش بیتالمقدس شرقی که موجب خشم جهان اسلام است گفتوگو کند.
علی اکبر اولیا، نایب رئیس هیئت تحقیق و تفحص از برنامه چهارم توسعه گفت: بر اساس گزارش های دستگاه های نظارتی، حداکثر بیش از ۵۰ درصد از اهداف برنامه چهارم محقق نشده است. آقای اولیاء گفت: گزارش اولیه هیئت تحقیق و تفحص از برنامه چهارم توسعه، درباره میزان تحقق اهداف این برنامه آماده شده است. اما وی جمع بندی نهایی از تحقیق و تفحص از برنامه چهارم توسعه را به اواخر اردیبهشت ماه موکول کرد. دوره پنج ساله برنامه چهارم توسعه، ابتدای امسال تمام شد ، اما به دلیل تاخیر دولت در ارائۀ بهنگام برنامۀ پنجم توسعه به مجلس، این برنامه هنوز در دستور کار نمایندگان قرار نگرفته است.
۶۰ نفر از اساتید دانشگاه علوم پزشکی تهران در نامهای به باقرِ لاریجانی، رییس دانشگاه علوم پزشکی تهران، خواستار پیگیری وضعیت مریم عباسینژاد و آزادی هرچه سریعتر وی شدند. به گزارشِ سایت خبری فراکسیون اقلیت مجلس، پارلمان نیوز، مریم عباسی نژاد، دبیر سیاسی سابق انجمن اسلامی دانشگاه تهران و علوم پزشکی، یکشنبه گذشته، یک روز پس از حضور ناگهانی محمود احمدینژاد در دانشگاه تهران، حوالی ساعت ده شب بازداشت شد و تاکنون خبری از دلیل بازداشت و محل نگهداری وی منتشر نشده است. حضور محمود احمدی نژاد در دانشگاه تهران، با اعتراضِ جمعی از دانشجویان دانشگاه تهران همراه شد که خواستار خروج او از دانشگاه تهران بودند.
گزارش ها از عراق حاکیست، در جریان حملات پراکنده سازماندهی شده بامداد امروز (دوشنبه) در داخل شهر و اطراف بغداد، ۹ نفر کشته و بیش از ۲۰ نفر زخمی شده اند. گفته میشود مهاجمان درحملات امروز افراد پلیس و ارتشی را هدف گرفته بوده اند. به گفته مقامات عراقی، شبه نظامیان، با استفاده از تیر بار به دست کم ۶ ایستگاه بازرسی پلیس و ارتش، در بغداد، حمله کرده اند، که ۷ کشته برجای گذاشته است . دونفر دیگر ، در جریان بمب گذاری ها در جنوب و غرب بغداد کشته شده اند.
دو حزب عمده کرد ها ی عراقی، روز یکشنبه اعلام کردند برای مشارکت در دولت آینده آن کشور که قرار بوده است در پی انتخابات ۷ ماه مارس تشکیل شود، مذاکره کنند. مسعود بارزانی، رئیس بخش خودمختار کردستان عراق روز یکشنبه گفت، کردهای عراقی آماده هستند برای پایان بخشیدن به بحران های کشور ، و برای سرعت بخشیدن به تشکیل یک دولت ائتلافی در عراق، بر اساس اصل ِ«مشارکت» ، با سایر احزاب عراقی وارد مذاکره شوند. «حزب دموکرات کردستان عراق»، به رهبری مسعود بارزانی و « اتحادیه میهنی کردستان عراق» به رهبری جلال طالبانی، رئیس جمهور کنونی عراق، در مجموع توانستند ۵۹ کرسی از ۳۲۵ کرسی مجلس عراق را به خود اختصاص دهند. ائتلاف احزاب کرد عراقی، پنجشنبه هفته گذشته اعلام کرد از نخست وزیر پیشنهادی ائتلاف تازه شیعه عراق ، حمایت خواهند کرد.
شمار کشته شدگان ِ انفجارهای ِ معدن ِ زغال سنگ در سیبری، به ۳۰ نفر افزایش یافت. بنا بر تازه ترین گزارشها، در این معدن که روز یکشنبه بر اثر نشت ِگازِ متان، ۲ بار دچار ِ انفجار شد، نزدیک به ۴۰۰ کارگر مشغول بکار بوده اند. به گفته سرگی شویگو Sergei Shoigu ، وزیر امور اضطراری روسیه، بیش از ۶۰ معدنچی هنوز در اعماق معدن، گرفتار هستند. معدن موسوم به «راس پادس کایا» Raspadskaya ، واقع در منطقه کِمِرُوُ Kemerovo در سیبری، که گفته می شود یکی از بزرگترین معادن زغال سنگ روسیه است، در فاصله ۳۰۰۰ کیلومتری شرق مسکو قرار دارد.
به بهانه برگزاری اجلاس ان پی تی و سفر محمود احمدی نژاد به نیویورک و اظهار نظر های وی، برنامه این هفته دیدگاه را به بررسی بحث و جدل های مربوط به برنامه هسته ای جمهوری اسلامی و روابط ایران و آمریکا اختصاص داده ایم در گفت و گو با منصور فرهنگ، استاد دانشگاه، تحلیلگر سیاسی و دیپلمات پیشین در نیویورک، رضا تقی زاده، تحلیلگر سیاسی در لندن و بنیامین صدر، روزنامه نگار و تحلیلگر سیاسی. محمود احمدی نژاد بار دیگر با سفر به نیویورک و شرکت در نشست بازنگری پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای به عنوان تنها رهبر ۱۸۹ کشوری که این پیمان را امضا کرده اند، به موضوع جنجالی رسانه های جهان تبدیل شد. آقای احمدی نژاد مطابق معمول از این تریبون برای حمله به آمریکا و اسرائیل استفاده کرد. وی نقش سازمان ملل، شورای امنیت و آژانس بین المللی انرژی اتمی را ناچیز ارزیابی کرد. آقای احمدی نژاد، دادن اختیارات به گفته او «فوق العاده» به آژانس بین المللی انرژی اتمی و سپردن امر مهم خلع سلاح به دارندگان سلاح اتمی را روشی نادرست خواند و گفت دولت آمریکا که متهم اصلی در تولید، انباشت، اشاعه استفاده از سلاح هسته ای و تهدید با آن است، اصرار دارد رهبری اصلاحات ان پی تی را در اختیار گیرد. وی با طرح یازده پیشنهاد، از جمله خواستار اصلاح شورای امنیت شد. احمدی نژاد گفت اولین قطعنامه ای که علیه ایران صادر شود، راه تعامل و همکاری به طور کامل بسته خواهد شد و بازگشت به دوران بوش خواهد بود. وی به جای اقرار به نگرانی ایران از تحریم ها گفت صرفاً نگران آن است که فرصتی که برای باراک اوباما ایجاد شده، از بین برود. برخی ناظران گفته های احمدی نژاد را پیامی ضمنی و نشانی از نرم شدن مواضع جمهوری اسلامی ارزیابی می کنند. اما گفته های آقای احمدی نژاد در نشست بازنگری منع گسترش سلاح های هسته ای بی پاسخ نماند. هم مقام های آمریکایی آن را تکرار حملات همیشگی رئیس جمهوری اسلامی به آمریکا دانسته اند و هم دبیرکل سازمان ملل و مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به آن پاسخ داده اند. دبیرکل سازمان ملل گفت من از ایران می خواهم که به طور کامل از قطعنامه های شورای امنیت پیروی کند و با آژانس بین المللی انرژی هسته ای همکاری کامل داشته باشد. مدیرکل آژانس بین المللی انرژی هسته ای هم از عدم همکاری های ضروری ایران گله کرد. به بهانه برگزاری اجلاس ان پی تی و سفر محمود احمدی نژاد به نیویورک و اظهار نظر های وی، برنامه این هفته دیدگاه را به بررسی بحث و جدل های مربوط به برنامه هسته ای جمهوری اسلامی و روابط ایران و آمریکا اختصاص داده ایم در گفت و گو با منصور فرهنگ، استاد دانشگاه وتحلیلگر سیاسی و دیپلمات پیشین در نیویورک، رضا تقی زاده، تحلیلگر سیاسی در لندن و بنیامین صدر، روزنامه نگار و تحلیلگر سیاسی. آیا نکته یا نکته های تازه ای در این اظهارنظرها و خبرهای پراکنده به چشم می خورد؟ منصور فرهنگ: اولین چیزی که می شود گفت این است که رژیم ایران درواقع گزینه دیپلماسی را برای حل مناقشه هسته ای کشور رد کرده و به نگرانی های دنیای غرب و آژانس کوچکترین اشاره ای نشده و از این جهت رژیم ایران بیش از هر زمان دیگری بر موضع پیشین خود ایستادگی کرده ولی در ضمن این سخنرانی مخلوطی بود از بیان واقعیات و اغراق گویی و به طور کلی حرف های آرزومندانه که طرفداران صلح قرن ها زده اند. به طور کلی باید توجه داشت که مخاطبان احمدی نژاد دنیای عرب بود و آمریکا سعی می کند که دولت های عرب را متقاعد کند که در تحریم و انزوای ایران شرکت کنند. رضا تقی زاده: کیش شخصیت، آقای احمدی نژاد را از چند سال پیش به این سو بیش از پیش متوجه خود کرده است. البته در سخنرانی نیویورک ایشان نکاتی گفته شده که کسان دیگر هم آنها را می گویند. به گفته آقای فرهنگ دولت های عرب در این تنگنا قرار دارند که آمریکا در برابر اسرائیل به عنوان تنها قدرت هسته ای منطقه موضعی نگرفته است و مردم این کشورها در این پیوند، موضعگیری در برابر ایران تنها را نمی پذیرند. آقای فرهنگ بر این باور است که راه حل بحران این است که تمام خاورمیانه آزاد از سلاح هسته ای شود. آقای فرهنگ همچنین بر این نکته تاکید می کند که ارضای احساسات آنی توده های عرب پاسخی به حل مسئله نیست، اما سخنرانی احمدی نژاد حربه ای بود برای تشدید تخاصم. رضا تقی زاده در پاسخ به این پرسش که آیا سخنرانی احمدی نژاد را که در آن به تفاوت میان دوران بوش و اوباما اشاره کرد، می شود پیامی ارزیابی کرد، می گوید: «اگر آقای احمدی نژاد چنین قصدی را هم داشت که من تصور نمی کنم چنین نیتی داشته، در صورتی که این قصد با برنامه هایی همراه نشود، از جمله آمادگی برای سازش با نظام بین المللی، به نتیجه ای نخواهد رسید. به نظر من سخنرانی آقای احمدی نژاد جهت یابی محاسبه شده خاصی را پیگیری نمی کرد. هدف اولیه آقای احمدی نژاد، مطرح شدن در رسانه های جهان است. ایشان با تقابل می خواهد پتانسیلی ایجاد کند که به شهرت بیشتر منتهی شود. در ماه های اخیر میزان انعکاس مطالبی که مطرح می کردند در رسانه های جهانی کم شده بود... تکرار حرف هایی که درباره هولوکاست زده می شد یا محو اسرائیل خیلی گوش شنوایی نداشت. کیش شخصیت، آقای احمدی نژاد را از چند سال پیش به این سو بیش از پیش متوجه خود کرده است. البته در سخنرانی نیویورک ایشان نکاتی گفته شده که کسان دیگر هم آنها را می گویند. یعنی عده ای مخالف داشتن حق وتو از جانب پنج کشور بزرگ جهان اند. عده ای مخالف سلاح های هسته ای اند و می پرسند چرا آمریکا و روسیه این سلاح ها را داشته باشند و بقیه نداشته باشند. اما آنچه به عنوان جانشین این فکر معلوم نیست نتیجه بهتری به بار بیاورد.» آقای تقی زاده بر این باور است که زمان برای رسیدن به سازش با آمریکا چند ماه پیش از بین رفته است. بنیامین صدر در پاسخ به این پرسش که محمود احمدی نژاد با اینگونه اقدامات چه هدف هایی را از نظر سیاست داخلی دنبال می کند، می گوید: «تاکتیک های اقناعی آقای احمدی نژاد دیگر فاقد آن جذابیت های خبری لازم است و حتی رسانه های غربی هم به شکلی که پیش از این می پرداختند به صحبت های او، این صحبت را منعکس نمی کنند. اما در داخل، آقای احمدی نژاد به دنبال توجیه افکار عمومی یا بخشی از افکار عمومی است برای اثبات ادعاهای خود. از همان تاکتیک های همیشگی دارد در این صحبت ها هم استفاده می کند. به نظر من این نمی تواند ایشان را به هدفش برساند زیرا تاکتیک های تبلیغی و اقناعی هر کدام سقف زمانی مشخصی دارند.» *** آیا به راستی موقعیت بهبود روابط ایران و آمریکا چند ماه پیش تمام شده و هیچ ظرفیتی نیست که روابط ایران و آمریکا را به نحوی در مسیر منطقی بیاندازد؟ منصور فرهنگ معتقد است که حضور احمدی نژاد و سخنرانی او در آمریکا توجه وسیع رسانه های گروهی را جلب کرده است. وی این توجه را مدیون عناصر و گروه هایی می داند که مایل به تشدید تقابل ایران و آمریکا هستند و از گزینه نظامی دفاع می کنند؛ «بنابراین برای کسانی که می خواهند ایران را یک کشور خطرناک جلوه دهند، احمدی نژاد کالای پر چرب و نرمی است و سخنرانی های او می تواند مورد استفاده قرار بگیرد. گروه دیگر که بینندگان وسیعی دارند و از احمدی نژاد استفاده می کنند، کمدین های آخر شب تلویزیون بنیامین صدر: تاکتیک های اقناعی آقای احمدی نژاد دیگر فاقد آن جذابیت های خبری لازم است و حتی رسانه های غربی هم به شکلی که پیش از این می پرداختند به صحبت های او، این صحبت را منعکس نمی کنند. اما در داخل، آقای احمدی نژاد به دنبال توجیه افکار عمومی یا بخشی از افکار عمومی است برای اثبات ادعاهای خود. ها هستند. بخش عمده ای از جامعه آمریکا اخبار خود را از این راه به دست می آورد. احمدی نژاد ستاره این شوهای آمریکایی است. اگر ایران بخواهد قدمی در جهت عادی سازی روابط بردارد، اولین اقدامی که می تواند بکند، از کارشناسان آژانس بین المللی انرژی هسته ای دعوت کند که به ایران بیایند و بدون قید و شرط و محدودیتی از همه تاسیسات هسته ای ایران دیدار کنند و گزارش تهیه کنند که این گزارش بر مبنای واقعیات باشد. بدون رفع سوء ظن که روز به روز در دنیا تشدید می شود، بسیار بعید است که ایران و آمریکا بتوانند در جهت عادی سازی روابط حرکت کنند.» آقای فرهنگ بر این باور است که این عادی سازی به سرعت عملی نیست و زمان می برد. رضا تقی زاده پس از مرور تاریخچه تلاش برای کاهش سلاح های هسته ای در سطح جهان می گوید: «این روند کاهشی ادامه پیدا خواهد کرد و در شرایط کنونی بدون حضور ایران در بقیه دنیا این گرایش برای دستیابی به دنیایی بدون سلاح های هسته ای دیده می شود. همزمان با این تلاش ها رئیس دولت دیگری به نام آقای احمدی نژاد اقداماتی انجام می دهد که تنها سوء ظن در دنیا ایجاد می کند. یعنی آمریکا سلاح هسته ای دارد و آن را کاهش می دهد و ایران سلاح اتمی ندارد و مشکوک به تلاش برای به دست آوردن آن است. هردو یک حرف را تکرار می کنند ولی بقیه مردم دنیا طبیعی است که حرف اوباما را جدی تلقی می کنند تا سخنان آقای احمدی نژاد. حرف های آقای احمدی نژاد حتی برای خیل عظیم در داخل ایران هم شنوندگان جدی ندارد.»
آقای صدر با اشاره به توافق های ایران با نمایندگان ۵+۱ در ژنو سال پیش، و تغییر این موضع پس از بازگشت هیات ایرانی به ایران، می گوید: «به نظر می رسد با توجه به شرایط موجود سیاسی داخل ایران و به هم ریختن توازن قوا در میان جناح های داخل کشور، یک دستی وجود ندارد. اما من بر این موضوع پافشاری می کنم که حل بحران هسته ای ایران بیش از هر چیز مربوط می شود به نگاه جهان به جمهوری اسلامی و اینکه آنها چه مطالباتی از جمهوری اسلامی خواهند داشت. این می تواند خیلی تاثیرگذار باشد در موضعگیری های رسمی از سوی مقامهای جمهوری اسلامی مبنی بر رسیدن به توافق بر سر برنامه هسته ای.» آقای صدر در این زمینه توضیح می دهد: «به نظر می رسد جمهوری اسلامی در پی دستیابی به یک تضمین امنیتی لازم است. تا زمانی که این تضمین امنیتی را پیدا نکند، به آن تفکر یک دست نخواهد رسید. بعد از مذاکرات ژنو و اتفاقاتی که در داخل افتاد، نگاه ها متفاوت بود بین سران ارشد نظام درباره پذیرش خواسته های غرب یا رد آن. به نظر می رسد جمهوری اسلامی برای رسیدن به یک اجماع در درون خودش نیاز به یک مشخصه خاصی دارد مبنی بر حس امنیت از جانب کشورهای غربی.» آیا غرب می تواند این تضمین را به ایران بدهد؟ منصور فرهنگ می گوید: تضمین دادن به ایران ارتباط به این دارد که قدرت دیگر هسته ای خاورمیانه چگونه برخورد خواهد کرد. علیرغم سخنرانی های جنجال آفرین احمدی نژاد و این نمایش و کالا شدن او، از پرخاشگری او و زبان تعرض که بگذریم، در محتوای حرف هایی که احمدی نژاد می زند، یک واقعیت غیرقابل انکاری وجود دارد که بسیاری از منصور فرهنگ: برای کسانی که می خواهند ایران را یک کشور خطرناک جلوه دهند، احمدی نژاد کالای پر چرب و نرمی است و سخنرانی های او می تواند مورد استفاده قرار بگیرد. گروه دیگر که بینندگان وسیعی دارند و از احمدی نژاد استفاده می کنند، کمدین های آخر شب تلویزیون ها هستند. کشورهای جهان سوم با آن واقعیت احساس نزدیکی می کنند، تشویقش هم می کنند ولی خودشان نمی توانند این واقعیت را بیان کنند: به این شکل که اگر دنیا می خواهد با گسترش تسلیحات هسته ای برخورد منطقی کند، نمی تواند از یک طرف با هندوستان و پاکستان و اسرائیل که تسلیحات هسته ای دارند [مدارا کند و جلوی گسترش تسلیحات هسته ای را بگیرد]. به خصوص که امکان جنگ بین پاکستان وهندوستان وجود دارد و اسرائیل که تنها کشوری است در دنیا که هنوز دنبال گسترش ارضی است. این کشور دارای تسلیحات هسته ای است و احمدی نژاد با زبان خودش این نکات را مطرح می کند و آنها برای خیلی ها در سالن سازمان ملل جذابیت دارد. اگر آمریکا می خواهد با مسئله گسترش تسلیحات هسته ای در خاورمیانه برخورد اساسی کند باید خاورمیانه را منطقه ای آزاد از تسلیحات هسته ای کند. این کار امکان پذیر نیست مگر آنکه اسرائیل به عهدنامه منع گسترش تسلیحات هسته ای بپیوندد و این مسئله در سطح منطقه برخورد شود. آقای تقی زاده در همین زمینه اظهار می دارد که ایران می خواهد قدرت منطقه ای باشد؛ «آقای احمدی نژاد هدف هایی را اعلام می کند ولی برای رسیدن به آن هدف ها برنامه ای ندارد. باید ببینیم که هزینه این کار برای رسیدن به نتیجه چقدر است، زمان رسیدن به این نتیجه چقدر است. اینها نه از دید آقای احمدی نژاد و نه مردم ایران نه روشن است و نه اعلام شده است. درست است که غیرقانونی است، ناعادلانه است، غیربرابر است که اسرائیل سلاح اتمی دارد، درست است که پاکستان و هند بدون اجازه جامعه بین المللی به بمب اتمی دست پیدا کرده اند. ولی توجیه دستیابی کشور دیگری به بمب اتمی توجیه درستی نیست. بعد از این کشورهایی مثل عربستان سعودی، ترکیه و مصر هم به دنبال ایران می آیند و می گویند چرا ایران صاحب است و ما نداشته باشیم. تدریجاً جامعه جهانی به سمت غیرامن شدن بیش از پیش حرکت می کند.» آقای تقی زاده با تاکید بر اینکه شعار خاورمیانه بدون سلاح هسته ای شعار درستی است می افزاید باید زمینه تحقق آن را فراهم ساخت. آقای صدر نیز می گوید: به هر میزان که مشروعیت مردمی نظام کاسته می شود، رسیدن به توافق با کشورهای جهان سخت تر می شود. این یک معادله ساده است و برای همه کشورها وجود دارد. برای همین هم کشورهایی که در جهت منافع ملی خود هستند، سعی در گسترش پایگاه مردمی خود می کنند. اگر ساختار سیاسی کشور به یک رویه دموکراتیک و حداقل نیمه دموکراتیک باز گردد، رسیدن به توافق با جهان به مراتب راحت تر خواهد بود تا در شرایط فعلی که در درون کشور با چالش های بیشماری مواجه هستیم. با توجه به اینکه حکومت یک دست تر شده، بازهم چشم اندازی برای تغییر هست؟ بنیامین صدر می گوید: نه. صرفاً یک دست شدن قدرت درون ساختار سیاسی یک کشور نمی تواند آن را به نقطه دلخواه خود برساند. حذف رقیب علاوه بر تبعات درونی، تبعات بیرونی هم دارد.
بنا بر گزارشها گفت و گو های غیر مستقیم میان مقامات اسرائیلی و فلسطینی از روز یکشنبه به جریان افتاده است. ایالات متحده که نقش میانجی را در این گفت و گو ها بر عهده دارد، روز یکشنبه تایید کرد ، جرج میچل George Mitchell نماینده ویژه آمریکا قرار است هفته آینده به منطقه سفر کند. ایالات متحده روز یکشنبه، در پی دیدار جرج میچل، با محمود عباس رئیس تشکیلات خود گردان از دو طرف خواست، در دیدار هفته آینده با میچل، تلاش های خود را ادامه دهند. آقای میچل، قرار است میان رهبران اسرائیلی و فلسطینی میانجیگری کند، با این امید که گفته گو های مستقیم تا چهار ماه دیگر آغاز گردد. ایالات متحده به دو طرف در مورد ، جدیت در مذاکرات هشدار داده و آنها را از تضعیف تلاشها برای صلح، بر حذر داشته است. در همین حال صائب عریقات، مشاور محمود عباس روز یکشنبه ، با تایید خبر ِآغاز مذاکرات گفت، اسرائیل با انکار ِ اینکه تعهد کرده است، خانه سازیها را در شرق بیت المقدس ( اورشلیم) متوقف می کند، قصد دارد، آمریکا را به چالش بکشد.
سحرگاه روز یکشنبه پنج زندانی به اتهام عضویت در «گروهک های ضدانقلاب» در زندان اوین تهران اعدام شدند که چهار تن از آنان، از جمله فرزاد کمانگر، مرتبط با گروه پژاک معرفی شدهاند. خلیل بهرامیان، وکیل فرزاد کمانگر به رادیو فردا می گوید از اعدام موکلش بی خبر بوده است.سحرگاه روز یکشنبه پنج زندانی به اتهام عضویت در «گروهک های ضدانقلاب» در زندان اوین تهران اعدام شدند که چهار تن از آنان، از جمله فرزاد کمانگر، مرتبط با گروه پژاک معرفی شدهاند؛ مهرداد کمانگر درباره اعدام برادرش به رادیوفردا گفت : برادرش «هیچ ارتباطی با هیچ جریان سیاسی نداشت و همه اینها پرونده بود. فقط قصد و نیت شان این بود که فعالان مدنی کرد را قربانی کنند.» خلیل بهرامیان، وکیل فرزاد کمانگر به رادیو فردا می گوید از اعدام موکلش بی خبر بوده است. وی در مورد اجرای حکم فرزاد کمانگر می گوید: ساعت حدود ده و خورده ای به من یک تلفن شد که مورد تردیدم واقع شد. رفتم به مراجعی که می باید می رفتم، مثل اجرای احکام دادگاه انقلاب، آنجا سووال کردم، گفتند پرونده پیش ما نیست و ما خبر نداریم. از آنجا رفتم به مراجع دیگر و در نهایت حدود ساعت یک و نیم دو بعد از ظهر رفتم به دفتر دادستانی کل کشور که ببینم درخواست من برای رسیدگی به درخواست تجدید نظر در جهت اجرای ماده ۱۸ قانون تشکیل دادگاه عمومی و انقلاب چه شده است. گفتند هنوز پرونده به این جا نرسیده است. در حالی که تا این پرونده رسیدگی نمی شد و پس از تشخیص حکم تایید نمی شد یا نقض نمی شد، نمی بایست این پرونده اجرا می شد. چون این حق قانونی متهم بود. معلوم شد که آقای دادستانی تهران این پرونده را وقتی که آقای شاهرودی درخواست می کند، گزارش تهیه شود، همانطور پرونده آنجا می ماند، هیچ اقدامی صورت نمی گیرد تا دادستان جدید می آید و این پرونده را در یکی از گنجه های کشوهای دادستان تهران پیدا می کند، می بیند که پرونده آنجا دارد خاک می خورد و دست معاونش داد که تصمیم بگیرد و برای آقای دادستان یک گزارش تهیه کند. ایشان هم حدود یک ماه و خورده ای معطل کرد و بعد فرستادند پیش آقای دادستان که تقریباً نزدیک های عید بود. گفتند پیش دادستان است. کاری ندارم که ایشان خوانده یا نخوانده، که خواه ناخواه پرونده می بایست -با توجه به تجدید نظر خواهی من و نامه دادستانی کل کشور به اینکه پرونده را بفرستند آنجا- به دادستانی کل کشور فرستاده می شد که این کار صورت نگرفته و این حکم اجرا شده است. این وضعیت پرونده است. آقای بهرامیان، علاوه بر مواردی که شما شمردید، به شما و حتی خانواده فرزاد کمانگرهم اطلاع نداده بودند که قرار است ایشان را اعدام کنند. آیا این از نظر حقوقی قانونی است؟ من بارها اعلام کرده ام که دستگاه قضایی، دستگاهی است که می بایست بر طبق قانون به مسائل رسیدگی کند و دستگاه قضایی دستگاه ضعیفی است که اصولاً این دستگاه بعضاً برخورد جناحی سیاسی دارد و تنها چیزی که مورد توجه قرار نمی گیرد، در این دستگاه، مقوله قانونی است. این مشکلاتی است که دستگاه قضایی در ایران دارد. مهرداد کمانگر، برادر فرزاد کمانگر که با رادیو فردا گفت و گو کرده، می گوید بعضی از مقام های قضایی و از جمله دادستان، گفته اند که فرزاد بی گناه بوده. چطور اصولاً یک فرد بی گناه اعدام می شود؟ مسئله ای که هست دستگاه قضایی دستگاهی است که فعلاً دست بعضاً ماجراجوها و تندروها قرار دارد و این دستگاه خودسرانه برخورد می کند. اصولاً با مقولات قانونی مثل اجرای ۱۶۸ قانون اساسی برخوردهای فردی دارد. باید در جرایم سیاسی و مطبوعاتی هیئت منصفه باشد و دادگاه علنی باشد. این رعایت نمی شود. جالب اینکه پرونده های بسیار ضعیف که اصلاً قابل مقایسه با پرونده های سیاسی و مطبوعاتی نیستند، توسط پنج قاضی رسیدگی می شود و دادگاه های سیاسی مطبوعاتی که مقوله تفکر انسان و موجودیت انسان و اصالت انسان است، با یک قاضی -که معلوم نیست چقدر اطلاعات قضایی داشته باشد و یا اطلاعات اجتماعی داشته باشد، چقدر درقضاوت خودش صحیح عمل کند، برخورد جنایی نداشته باشد... رسیدگی می شود و رای صادر می شود و سرنوشت یک انسان، مرگ یا زندگی اش توسط این قاضی تعیین می شود و در نهایت نتیجه اش دیدیم که این اعدام های پشت سرهم است. یکی از اتهامات فرزاد کمانگر ارتباط با گروه پژاک است. شما که وکیل ایشان بودید، آیا می پذیرید که فرزاد کمانگر با گروه پژاک مرتبط بوده؟ به هیچ وجه، به هیچ وجه، به هیچ وجه. هیچگونه دلیلی وجود ندارد. حتی مامور بازجویی یعنی مامور اطلاعات پیش من و فرزاد که در زندان نشسته بودیم صریحاً اعلام کرد که با تحقیقاتی که به عمل آوردیم، فرزاد در این برنامه ها نبوده و فرزاد واقعیت قضیه این است که حتی یک ایپسیلون در اینکه چنین کاری صورت داده باشد، عضویت داشته باشد، وجود ندارد و دادگاه تنها بر اساس گزارش ماموران اطلاعات اولیه رای صادر کرده و دادگاه رسیدگی قضایی نکرده است. عملاً، دستورات امنیتی آنها را منطبق با مقامات قانونی کرده و در عرض شش تا ده دقیقه محاکمه که واقعاً برای من با بیش از ۴۲ سال کار وکالت چیز وحشتناکی بود، این محاکمه انجام شد و تمام شد و خیلی راحت سر و ته قضیه هم آمد. آقای بهرامیان الان شما تصمیم دارید در این زمینه چه کار کنید؟ آیا به نظر شما این پرونده مختومه است یا شما برای اثبات بی گناهی فرزاد کمانگر همچنان این پرونده را دنبال می کنید؟ این نوع پرونده ها از نظر من هیچ وقت مختومه نمی شود. پرونده ای است که یک روزی خواه ناخواه دامن کسانی که در جهت عدم اجرای عدالت برخوردهای جنایی و کاری کرده باشند، خواه ناخواه دامن هرکسی را می گیرد که در این قضیه بی توجهی کرده باشد و عدم رعایت قانون کرده باشد و مسائلی که پشت صحنه است خواه ناخواه به روی صحنه خواهد آمد و وای به روز و حال کسانی که در مقام برخوردهای شخصی وغیر عادلانه و جنایی عمل کرده اند و جان بچه های مردم این کشور و سرمایه این کشور را گرفته اند. شما به عنوان وکیل فرزاد کمانگر از اینکه در مورد ایشان اطلاع رسانی وجود نداشته و قانون به شکل درستی اجرا نشده، آیا تصمیم دارید در این زمینه هم پیگیری کنید یا نه؟ بعد از فوت یا کشته شدن موکل من، موکل من دیگر خانواده یا مادر او خواهد بود. آیا به من تفویض وکالت خواهند کرد در این جریان یا خیر، در صورت تفویض وکالت بر طبق قانون آن چیزی که وظیفه وکالتی من باشد با تمام امکانات و توان خودم در این جهت حرکت خواهم کرد. منظور من این بود که صرف نظر از کارهای موکل تان، آیا شما خودتان به طور مستقل به خاطر مسائل حقوقی که در مورد شما هم رعایت نشده، (به عنوان مثال به شما اطلاع نداده اند که قرار است فرزاد کمانگر را اعدام کنند و مسائلی از این قبیل که بر شمردید و گفتید که حکم ایشان قرار بوده برود به دادگاه تجدید نظر) این گونه مسائل را آیا دنبال می کنید یا خیر؟ صد در صد. مسئله ای که برای من مهم است آن گوش شنوایی که بتواند مسائل را بشنود و اعمال قدرت یا قانون کند، وجود ندارد. من منتظرم که روزی در این کشور قانون مورد احترام دست اندرکاران اجرای قانون و تصمیم گیرندگان قانون شود و در آن روز خواه ناخواه این پرونده برای من همیشه مفتوح خواهد بود. از نظر من پرونده ای که امنیتی یا سیاسی و یا مطبوعاتی باشد، هیچوقت مختومه نمی شود و خواه ناخواه یک روزی حتی خود جمهوری اسلامی هم باید با احترام به قانون به مردم جواب دهد. من وکیل دادگستری هستم و آن چیزی که برای من مطرح است دستگاه قضایی کشور است که من با آن در ارتباط هستم و صرفاً به عنوان یک وکیل در کادر قانون مطالب خودم را بیان می کنم و در این راه برخورد سیاسی و مسائل دیگر ندارم و فقط وکیل دادگستری هستم، مواضع خودم صرفاًً به عنوان وکیل دادگستری خواهد بود.
مقامات ارشد آمریکا می گویند مدارکی در اختیار دارند که نشان می دهد طالبان ِ پاکستان توطئه نافرجام ِ بمب گذاری در میدان تایمز ِ نیویورک را کارگردانی کرده اند. اریک هولدر Eric Holder ، دادستان کل آمریکا، روز یکشنبه، در گفت و گویی با شبکه خبری ABC آمریکا گفت: طالبان پاکستان این توطئه را رهبری کرده است. او افزود: ما می دانیم که طالبان شرایط این بمب گذاری را فراهم کرده، و من اطمینان دارم به مدارکی دست خواهیم یافت، که نشان دهد، هزینه های این حمله هم از سوی طالبان تأمین شده است. اریک هولدر گفت: در هر صورت، طالبان همکاری تنگاتنگی در این توطئه داشته است. دادستان کل آمریکا، با این همه افزود، مدرکی در دست نیست که نشان دهد دولت پاکستان از قبل، در مورد این توطئه مطلع بوده است. فیصل شهزاد Faisal Shahzad ، شهروند ِ پاکستانی – آمریکایی، دوشنبه گذشته پس از آنکه یک توطئه انفجار بوسیله یک خود روی بمب گذاری شده در میدان تایمز نیویورک کشف شد، به عنوان مظنون اصلی دستگیر، و مورد بازجویی قرار گرفت. به گفته بازجویان، فیصل شهزاد می گوید در وزیرستان ِپاکستان آموزش دیده است.
دیمیتری مدودیف، رئیس جمهور روسیه امروز دوشنبه سفر خود را به کشور های سوریه و ترکیه آغاز می کند. مدودیف قرار است، در دمشق پایتخت ِ سوریه، با بشار اسد رئیس جمهور آن کشور دیدار، و در مورد مسایل اقتصادی، همکاری های فنی ِنظامی، و همچنین چشم انداز صلح میان اسرائیل و فلسطینیان گفت و گو کند. مدودیف قرار است شامگاه سه شنبه سوریه را به مقصد آنکارا، برای گفت و گو با مقامات ترکیه، ترک کند.
روزنامه هاى ابتكار و آفتاب يزد تشكيل كارگروه مشترك بين دولت ، شوراى نگهبان و مجلس براى بررسى حد و مرز تغييراتى كه مجلس مىتواند در لوايح دولت اعمال كند را مورد توجه قرار داده اند. روزنامه هاى ابتكار و آفتاب يزد تشكيل كارگروه مشترك بين دولت، شوراى نگهبان و مجلس براى بررسى حد و مرز تغييراتى كه مجلس مىتواند در لوايح دولت اعمال كند را مورد توجه قرار داده اند. ابتكار در اين باره از قول محمدرضا ميرتاج الدينى نوشته «با توجه به اصول قانون اساسى و قوانين موضوعه كشور اين كارگروه مشترك تشكيل شد تا لوايح دولت را بررسى كرده و ميزان تغييراتى كه در مجلس بر روى اين لوايح انجام مىشود مورد بررسى مجدد قرار گيرد.» به گزارش اين روزنامه معاون پارلمانى رييس دولت همچنين گفته اين ايدهها بايد با نگاه مجلس، شوراى نگهبان و دولت بررسى شود و البته ممكن است در اين بررسىها به نكات ديگرى نيز برسيم. آفتاب يزد اما با نگاه مخالف به اين موضوع پرداخته و از قول يك عضو هيات رييسه مجلس نوشته « تشكيل چنين كارگروهى محدود كردن مجلس است». به نوشته اين روزنامه جهانبخش محبى نيا در ادامه ضمن مخالفت با تشكيل چنين كارگروهى تاكيد كرده «تشكيل اين كارگروه ها در مواقع خاص اشكالى ندارد؛ كمااينكه در مورد قانون هدفمندسازى يارانهها چنين كميتهاى تشكيل شد. اما در حالت كلى چنين اقدامى محدودكردن مجلس و قوه مجريه است و به نوعى سازمانهاى رسمى را به سمت و سوى سازمانهاى غيررسمى هدايت مىكند.» پايان دوره جنتى، الهام و ۴ نفر ديگر در شوراى نگهبان روزنامه همشهرى از پايان دوره چند تن از اعضاى شوراى نگهبان خبرداده و نوشته «سخنگوى شوراى نگهبان ۲۵ تير ماه را بر اساس سنت معمول پايان دوره ۶ عضو شوراى نگهبان عنوان كرد كه ۳ تن از آنها حقوقدان بوده و سه عضو ديگر فقيه هستند.» به نوشته اين روزنامه عباسعلى كدخدايى در اين باره گفته «شورا در اين زمينه اسامى سه تن از فقها و سه عضو حقوقدان را كه دوره آنها به اتمام مىرسد اعلام مى كند و در اين زمينه رهبر معظم انقلاب، رياست قوه قضائيه و مجلس تصميمگير خواهند بود.» به گزارش همشهرى سخنگوى شوراى نگهبان درباره چگونگى تعيين افراد جديد براى عضويت در شوراى نگهبان نيز افزوده «اسامى فقهايى كه دوره آنها به پايان رسيده خدمت مقام معظم رهبرى ارسال مى شود تا ايشان براى تمديد يا تغيير آنها تصميم گيرى كنند.همچنين اسامى حقوقدان هايى هم كه دوره آنها اتمام يافته به رئيس قوه قضائيه ارسال مى شود تا نسبت به معرفى همان ها يا افراد جديد به مجلس شوراى اسلامى براى اعلام نظر اقدام شود.» وى همچنين درباره زمان دقيق پايان دوره اعضاى شوراى نگهبان نيز گفته « معمولا موعدى كه داريم ۲۵ تيرماه هر دوره است، بنا برهمين قاعده قطعا بايستى اواخر تير ماه سال جارى فقها و حقوقدان هايى كه دوره آنها به پايان رسيده است براى اعلام نظر به محضر رهبر معظم انقلاب اسلامى، رئيس قوه قضائيه و مجلس شوراى اسلامى معرفى شوند.» همشهرى در پايان اين خبر اعلام كرده است كه «سه عضو فقيه شوراى نگهبان كه دوره آنها تيرماه به اتمام مى رسد عبارتند از آيت الله جنتى ، آيت الله مدرسى و آيت الله رضوانى و همچنين سه عضو حقوقدانى كه پايان دوره آنها است غلامحسين الهام ، حجت الاسلام عليزاده و آيت الله كعبى هستند.» راه حل احمدى نژاد براى استان شدن كاشان روزنامه مردمسالارى اظهارات محمود احمدى نژاد در سفر به كاشان درباره افزايش جمعيت را برجسته كرده و نوشته كه « رييس جمهور براى استان شدن كاشان پيشنهاد داد». به گزارش اين روزنامه محمود احمدى نژاد در اين سفر خود با اشاره به درخواست مردم كاشان و مسوولان شهرستان كاشان در مورد استان شدن اين شهرستان خطاب به مردم كاشان گفته «كاشان الحمدلله به لحاظ سابقه تاريخى، فرهنگى و اخلاقى و به لحاظ آداب و رسوم و نجابت و به لحاظ كار و تلاش همه ويژگى هاى لازم را دارد اما اين جا يك ايراد قانونى وجود دارد و آن بحث جمعيت است كه البته سه راه وجود دارد؛ يك راه آن فقط دست شماست و راه ديگر آن دست مجلس است و راه ديگر آن نيز تلفيقى است.» به گزارش اين روزنامه رييس دولت در ادامه گفته «همفكرى كنيد و يك راه پيدا كنيد، يا بايد قانون را درست كنيم كه قبول دارم مسير سخت و طولانى است. يا اين كه شما خود فكرى بكنيد. يا يك راه تلفيقى به كار ببريد و ما با مجلس صحبت كنيم و مقدارى سقف جمعيتى را بالا بياوريم و خود شما نيز كمك كنيد.» به نوشته مردمسالارى محمود احمدى نژاد در پايان به مردم كاشان گفته «سقف جمعيتى را بالا بياوريد، چه چيزى بهتر از اين كه به جاى ۳۰۰ هزار كاشانى انقلابى و مومن، يك ميليون كاشانى نجيب داشته باشيم؟ چرا برخى حسادت مى كنند؟ اين سرمايه كشور است. سعى مى كنيم از دل قوانين موجود راهى را پيدا كنيم راهى جمع و جور كنيم و شما هم همراهى كنيد تا كار را به نحوى جلو ببريم.» استخدام معلمان حقالتدريسى قطعى شد روزنامه جام جم در گزارشى از قطعى شدن استخدام معلمان حق التدريسى خبرداده و نوشته «طرح تعيين تكليف معلمان حقالتدريس در حالى ديروز به تصويب نهايى مجلس شوراى اسلامى رسيد كه نمايندگان در برابر استخدام نيروهاى جديد پيمانى از طريق آزمون انعطاف بيشترى نشان دادند.»
به گزارش اين روزنامه «در جلسه علنى ديروز مجلس و در ادامه بررسى طرح دو فوريتى الحاق دو ماده به قانون تعيين تكليف استخدامى معلمان حقالتدريسى و آموزشياران نهضت سوادآموزى در آموزش و پرورش، نمايندگان با پيشنهاد على عباسپور رئيس كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس مبنى بر اولويت جذب و استخدام تمامى معلمان حقالتدريس و آموزشياران نهضت سوادآموزى در صورت وجود مجوز جذب موافقت كردند.» به نوشته جام جم «براساس ماده واحده اين طرح، تنها در استانهايى كه رشتههاى مورد نياز در ميان معلمان حقالتدريس و آموزشياران نهضت سوادآموزى وجود ندارد، وزارت آموزش و پرورش با استفاده از باقيمانده سقف تعيين شده و براساس موادى از قانون تعيين تكليف استخدامى معلمان حقالتدريس و آموزشياران نهضت سوادآموزى مصوب ۱۳۸۸ اقدام و نياز خود را برطرف مىكند.» اين روزنامه درهمين باره از قول وزير آموزش و پرورش نيز نوشته «اين مصوبه هم مشكل حقالتدريسىها را حل مىكند و هم كسانى كه در آزمون استخدامى ثبت نام كردهاند. براساس اين مصوبه حقالتدريسىها نياز به آزمون ندارند، اما اگر كسى خواست مىتواند با قيد اولويت در آزمون شركت كند.اين مجوز مىتواند به شكل متوازن در ۱۲ استان كه وضعيت ويژه درخصوص كمبود معلمان وجود دارد را رفع كند. بنابراين معلمان حقالتدريس در اولويت قرار دارند و آزمونىها در صورتى كه به تخصصشان نياز باشد، استخدام مىشوند.» توقيف ۶ قايق عراقى روزنامه رسالت از توقيف چند قايق عراقى در آب هاى اروند رود خبر داده و به نقل از فرمانده مرزبانى آبادان نوشته «مرزبانان ايرانى شش قايق عراقى را به دليل ورود غيرقانونى به آب هاى سرزمينى در اروندرود توقيف كردند.» به گزارش اين روزنامه يدالله شرفى در باره جزييات توقيف اين قايق هاى عراقى گفته«روز شنبه شش فروند از قايق هاى عراقى كه به طور غير قانونى وارد حريم سرزمينى ايران شده بودند را توقيف كرديم. اين قايق ها به بهانه صيد و صيادى حريم سرزمينى را نقض كرده بودند كه مرزبانان براى بررسى علت ورود آنها اين قايق ها را توقيف و به يكى از اسكله هاى ساحلى پايگاه مرزبانى منتقل كردند.» به گفته فرمانده مرزبانى آبادان «در اين ارتباط نيز ۱۲ نفر از خدمه اين شناورها دستگير و هم اكنون به پايگاه هاى مرزبانى منتقل شده اند.»
وزیران دارایی ۱۶ کشور عضو اتحادیه اروپا که از یورو به عنوان واحد پولی مشترک خود استفاده می کنند، شامگاه یکشنبه در بروکسل در مورد جزئیات ِ تشکیل یک صندوق ِاضطراری پولی ِمشترک، به توافق رسیدند. خبر گزاری ها از قول منابع اطلاعاتی ِ اتحادیه اروپا گزارش دادند، در نشست روز یکشنبه ، در مورد ایجاد یک صندوق وام با موجودی ۷۲۰ میلیارد یورو، توافق شده است. النا سالگانو Elena Salgado وزیر دارایی اسپانیا بامداد ِامروزدوشنبه گفت، کمسیون اروپا بازوی اجرایی اتحادیه اروپا قرار است، ۶۰ میلیارد یورو تهیه کند، ۱۶ کشورِ حوزه یورو تامین ۴۴۰ میلیارد یورو را بر عهده گرفته اند، ، و صندوق بین المللی پول قول داده است ۲۲۰ میلیاریورو بپردازد. اولی رن Rehn Olli کمیسر امور اقتصادی و پولی اتحادیه اروپا گفت، طرح تشکیل صندوق مشترک نشان دهند ه تصمیم راسخ اتحادیه اروپا برای تقویت یورو است. بنا بر گزارش ها، در پی اعلام خبر توافق بر سر تشکیل صندوق مشترک در اتحادیه اروپا ارزش یورو در معاملات بامداد دوشنبه در بازار های آسیا با افزایش روبرو شد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر