-----------------------------
همه خبرها و ديدگاهاي سانسور شده و پشت فيلتر جمهوري اسلامي مانده را يكجا و بي درد سر در "هستي نيوز" بخوانيد... http://groups.google.com/group/hasti-news/

--------------------------------------------







Google Groups
Subscribe to Hasti News
Email:
Visit this group

۱۳۹۰ آذر ۲۵, جمعه

Latest News from Emrooz for 12/15/2011

Email not displaying correctly? View it in your browser.
این خبرنامه حاوی عکس است. لطفا امکان دیدن عکس را در ایمیل خود فعال کنید.



دویچه وله:مقامات قضایی روز چهارشنبه (۲۳ آذر) به خانواده هاله سحابی اعلام کردند که نیروهای انتظامی و امنیتی از ارائه فیلم‌های خود از صحنه مرگ هاله سحابی خودداری کرده‌اند. به این ترتیب مقامات قضایی مرگ هاله سحابی را "طبیعی" می‌دانند، مگر آن که خانواده سحابی خود "شاهدی" به دادگاه معرفی کند .
این اقدام مقامات قضایی در حالی است که علی مطهری، نماینده اصول‌گرای مجلس شورای اسلامی روز گذشته از دخالت یکی از ماموران حکومت در کشته شدن هاله سحابی خبر داده و خواستار عذرخواهی در این زمینه شده است.
هاله سحابی، روزنامه‌نگار و فعال ملی مذهبی، خرداد سال جاری در جریان مراسم تدفین پیکر پدرش از طرف ماموران لباس شخصی و امنیتی مورد ضرب‌و‌شتم قرار گرفت و جان باخت.


 


دویچه وله:رامین مهمان پرست، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، در گفت‌وگو با شبکه خبری "العالم" گفت بستن تنگه هرمز در دستور کار جمهوری اسلامی ایران قرار ندارد و تهدید ایران به بستن تنگه هرمز عکس‌العملی در مقابل تهدیدهای آمریکا است.
او در ادامه گفت اگر فضای منطقه جنگی شود، در آن صورت همه چیز جنگی خواهد شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در بخش دیگری از سخنانش گفت تهدیدهایی که درباره اجرای عملیات نظامی علیه ایران وجود دارد، صرفا جنبه جنگ روانی دارد.


 


دویچه له:مجلس نمایندگان آمریکا در روز چهارشنبه (۱۴ دسامبر / ۲۳ آذر) طرح کاهش کمک مالی به پاکستان و نیز تحریم‌های جدید علیه ایران را تصویب کرد. تصمیم‌های مجلس نمایندگان در پیوند با قوانین مربوط به هزینه‌های وزارت دفاع آمریکا گرفته شده که حجمی برابر با ۶۶۲ میلیارد دلار (حدود ۵۱۰ میلیارد یورو) را دربرمی‌گیرد. این قانون همچنین شامل قاعده‌ای است که امکان بازداشت مظنونان به عضویت در گروه‌های تروریستی را برای مدتی بدون محدودیت زمانی میسر می‌سازد. این قاعده بخصوص برای زندان بحث‌انگیز گوانتانامو از اهمیت برخوردار است.

۲۸۳ نفر از اعضای مجلس نمایندگان آمریکا که اکثریت آن را جمهوری‌خواهان تشکیل می‌دهند به این طرح رأی مثبت دادند، در حالی که رأی ۱۳۶ تن از نمایندگان منفی بود. این طرح به مثابه توافقی میان دمکرات‌ها و جمهوریخواهان است که کاخ سفید نیز از آن پشتیبانی کرده است.


 


دویچه وله:علی‌اکبر ولایتی، مشاور آیت‌الله خامنه‌ای در امور بین‌الملل در حاشیه نشست خبری اخیر خود در پاسخ به این سوال که سیاست ایران در برابر اقدامات گروه‌های سلفی که در جریان انقلاب‌های منطقه‌ای بروز می‌کند چیست و آیا اساساً می‌توان این اقدامات را در زمره بیداری اسلامی دانست، گفت: هر جنبشی ولو با دیدگاه‌های مختلف، اگر ماهیت اسلامی داشته و در چارچوب مبانی اصیل اسلام باشد مورد قبول است.

وی با اشاره به حضور برخی از مهمانان در اجلاس بیداری اسلامی در تهران گفت: ما عده‌ای از کسانی را هم که در مجمع جهانی بیداری اسلامی دعوت کردیم از همین گروه‌های سلفی بود. بنابراین آن چیزی که ما آن را در چارچوب اسلام نمی‌دانیم "وهابیت" است. ولایتی گفت که اکثر سلفی‌ها اسلام اصیل را قبول دارند.

در مصر و تونس‌ جریان‌های سلفی جزو اسلام‌گرایان افراطی و بسیار متعصب شناخته شده‌اند، به طوری که جریان میانه‌روی اسلامی اخوان‌المسلمین نیز حاضر به همکاری با آنها نیست.


 


دویچه وله:نوری المالکی، نخست وزیر عراق اعلام کرد که تصمیم این کشور برای بستن پایگاه اشرف سازمان مجاهدین خلق ایران تغییرناپذیر است.
نخست وزیر عراق در این باره در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری فرانسه گفت تصمیم عراق به اخراج اعضای سازمان مجاهدین خلق از این کشور به ویژه از این جهت تغییرناپذیر است که این سازمان از ورود نماینده سازمان ملل متحد به اردوگاه اشرف ممانعت کرده‌ است.
نوری المالکی سازمان مجاهدین خلق را باندی جنایی خواند و گفت پایگاه اشرف باید تا پایان سال جاری میلادی بسته شود.
پایگاه اشرف در ۵۷ کیلومتری شمال شرق بغداد در استان دیاله قرار دارد و حدود ۳۴۰۰ تن از اعضای سازمان مجاهدین خلق را در خود جای داده است.
سازمان مجاهدین خلق در فهرست گروه‌های تروریستی آمریکا قرار دارد.


 


دویچه وله:با خروج سربازان آمریکایی حضور نظامی ۹ ساله ایالات متحده در خاک عراق پایان یافت. سربازان آمریکایی در حرکتی نمادین پرچم کشورشان را در بغداد پایین آوردند. بیش از ۴ هزار سرباز و ۱۰۰ هزار غیرنظامی در جنگ عراق کشته شده‌اند.

هم‌اینک در عراق تنها ۴ هزار سرباز آمریکایی باقی مانده‌اند که قرار است تا دو هفته‌ی دیگر خاک این کشور را به مقصد خانه‌هایشان در ایالات متحده ترک کنند. روز پنجشنبه (۱۵ دسامبر، ۲۴ آذر) لئون پانه‌تا وزیر دفاع آمریکا در مراسم نمادین پایین آوردن پرچم آمریکا در بغداد گفت: «پس از خون‌های آمریکایی‌ها و عراقی‌های زیادی که ریخته شد، هدف ایجاد عراقی که بتواند به تنهایی از پس اداره امور و تأمین امنیت برآید، به واقعیت تبدیل شد.»

ویدئو: پایان حضور نظامی ۹ ساله آمریکا در عراق

به گفته‌ی آقای پانه‌تا عراق در روزهای آینده از سوی "گروه‌های تروریستی، کسانی که به دنبال تقسیم این کشورند ‌و همچنین مسائل اجتماعی و اقتصادی" به بوته‌ی آزمایش گذارده خواهد شد.

وزیر دفاع آمریکا با بیان این موضوع که «ایالات متحده به تمام چیز‌هایی که تاکنون در خاورمیانه قربانی شده‌اند، پشت نمی‌کند»، بار دیگر بر حضور قوی و پایدار این کشور در منطقه تأکید کرد.

به خانه خوش آمدید!

باراک اوباما، رییس‌جمهوری آمریکا روز چهارشنبه (۱۴ دسامبر) در مراسم استقبال از سربازان آمریکایی گفت: «به عنوان فرمانده ارشد شما و از جانب ملتی سپاسگذار افتخار می‌کنم که بالاخره این جمله را به زبان می‌آورم و مطمئنم که خانواده‌هایتان نیز با من موافقند: به خانه خوش آمدید!»

#B#آقای اوباما در این سخنرانی اظهار داشت، طی تقریبا ۹ سال جنگ در عراق نزدیک به ۴۵۰۰ سرباز ارتش این کشور کشته شده و بیش از یک تریلیون دلار نیز برای این جنگ هزینه شده است. بر اساس آمار تخمین زده می‌شود که از زمان شروع عملیات نظامی در عراق در سال ۲۰۰۳ بیش از صد هزار غیر نظامی در این کشور کشته شده‌اند.

آمریکایی‌ها در حالی خاک عراق را ترک می‌کنند که وضعیت امنیتی در این کشور همچنان نابسامان است و هر روز از درگیری‌های مسلحانه و انفجار در گوشه و کنار این کشور خبر می‌رسد.

با وجود خروج سربازان آمریکایی از عراق، دولت آمریکا همچنان بودجه نظامی قابل توجهی را به ارتش اختصاص داده است. روز چهارشنبه مجلس نمایندگان آمریکا بااکثریت آرا با لایحه‌ی تأمین هزینه‌‌های دفاعی موافقت کرد. استخدام پرسنل ارتشی، تجهیز سیستم‌های تسلیحاتی، مأموریت‌های خارجی و همچنین برنامه‌هایی برای حفاظت از امنیت ملی از جمله مواردی هستند که در این لایحه پیش‌بینی شده‌اند.


 


بی بی سی فارسی:روز پنجشنبه، ۲۴ آذر (۱۵ دسامبر)، خبرگزاری یونهاپ کره جنوبی گزارش کرد که دولت این کشور روز جمعه تحریم های جدیدی را علیه ایران اعلام خواهد کرد که احتمالا شامل ممنوعیت واردات پتروشیمی و تحریم شماری از اشخاص و سازمان های مرتبط با برنامه های اتمی جمهوری اسلامی خواهد بود.
این اقدام در پی انتشار گزارش اخیر آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد برنامه های هسته ای جمهوری اسلامی صورت می گیرد که به تشدید تحریم بخش های پتروشیمی، انرژی و خدمات مالی ایران توسط ایالات متحده و چند کشور دیگر منجر شده است.
اخیرا مقامات آمریکایی از دولت کره جنوبی خواستند تا با برنامه تحریم ایران همکاری بیشتری داشته باشد هر چند با توجه به اینکه کره جنوبی وارد کننده عمده نفت از ایران است، احتمالا دولت این کشور واردات نفت خام را مشمول تحریم های جدید نخواهد کرد.


 


بی بی سی فارسی:وزارت دفاع ایران اعلام کرده است که این کشور یک یادداشت تفاهم همکاری‌های دفاعی با افغانستان امضا کرده است.
وزارت دفاع ایران در سایت رسمی اش نوشته است که این یادداشت در پایان نخستین اجلاس کمیسیون مشترک دفاعی بین دو کشور که در تهران برگزار شده بود، بین ژنرال همایون فوزی، معاون وزارت دفاع افغانستان و معاون وزیر دفاع ایران در امور بین الملل، امضا شده است.
هنوز جزئیات، این یادداشت تفاهم در اختیار رسانه ها قرار نگرفته است.
در همین حال ژنرال ظاهر عظیمی، سخنگوی وزارت دفاع افغانستان، حاضر به اظهارنظر در مورد چنین پیمانی نشد. او در پاسخ به سوال بی بی سی در این مورد گفت که معاون وزیر دفاع افغانستان در راس یک هیات برای شرکت در کمیسیون مشترک دفاعی دو کشور، به تهران سفر کرده است.
آقای عظیمی افزود که کمیسیون مشترک همکاریهای دفاعی افغانستان و ایران بعد از توافق وزرای دفاع دو کشور در آخرین سفر احمد وحیدی وزیر دفاع ایران به کابل، ایجاد شد و این نخستین اجلاس این کمیسیون است که در تهران برگزار شده است.
آقای عظیمی صریحا امضای چنین پیمانی را رد و یا تائید نکرد و فقط گفت که او از امضای آن بی اطلاع است.
ایران اخیرا سفیر افغانستان در تهران را احضار کرده بود تا در مورد آنچه که ایران آن را نقض حریم هوایی خود از سوی نیروهای آمریکایی مستقر در افغانستان می خواند، پاسخ دهد.
ایران در هفته گذشته، یک هواپیمایی جاسوسی بدون سرنشین آمریکا را که به جانور قندهار معروف است، در خاک خود به زمین نشاند.
مقامات ایران می گویند که این هواپیما از مرز شرقی وارد فضای این کشور شده بود.
جاوید لودین معاون وزارت امور خارجه افغانستان قبلا گفته بود که کشورش، نگرانی ایران را بررسی می کند.
آقای عظیمی می گوید که سفر معاون وزیر دفاع افغانستان به ایران، از قبل برنامه ریزی شده بود و ربطی به ماجراهای اخیر و هواپیمای جاسوسی آمریکا که در خاک ایران به زمین نشانده شده است، ندارد.


 


الف:مدیرکل پزشکی قانونی استان یزد از افزایش شمار کشته ‌شدگان حادثه انفجار فولاد غدیر یزد خبر داد و گفت: چهاردهمین مصدوم این حادثه که یک تبعه هندی بود نیز جان باخت.

علی سیلمان ‌پور در گفتگو با مهر اظهار داشت: تعداد کشته ‌شدگان در ساعات اولیه پس از وقوع حادثه هفت نفر و تعداد مجروحان ۱۴ نفر اعلام شده بود که طی چند روز اخیر، هفت نفر از مجروحان به دلیل شدت جراحات وارده و شدت سوختگی جان خود را از دست دادند.

وی افزود: هم‌ اکنون تعداد کشته ‌‌های حادثه انفجار کوره فولاد غدیر یزد به ۱۴ نفر رسیده است که پنج نفر از آنها در صحنه حادثه، دو نفر یک روز بعد، سه نفر در دومین روز بعد از حادثه و چهار نفر در سومین روز پس از حادثه جان سپردند و اجساد کشته ‌شدگان پس از طی مراحل قانونی برای خاکسپاری به بستگان آنها تحویل داده شد.

سلیمان‌ پور همچنین در مورد یکی از تبعه ‌های کشور هندوستان که از جمله مصدومان این حادثه دلخراش بود، بیان کرد: یکی از اتباع کشور هندوستان به نام "جاسبیر سینگ" که در حادثه روز یکشنبه، ۲۱ آذرماه به شدت دچار جراحت سوختگی شده بود، به بیمارستان سوانح سوختگی منتقل شد اما با وجود تلاش فراوان کارکنان این بیمارستان به دلیل شدت و وسعت سوختگی درگذشت.

وی عنوان کرد: جسد وی نیز به پزشکی قانونی منتقل شده است و با طی مراحل قانونی به بستگان وی تحویل داده می ‌شود.

سلیمان ‌پور افزود: از میان مصدومان حادثه هم ‌اکنون پنج نفر مجروح و در بیمارستان بستری هستند که البته دو نفر در همان روزهای اول مداوا و از بیمارستان ترخیص شدند.

پزشکی قانونی استان یزد اسامی کشته ‌شدگان این حادثه را به شرح زیر اعلام کرد: عدنان عزیزی فرزند رشید، عبدالحمید صادقی فرزند الله ‌داد، مصیب کریمی ‌راد فرزند رحمت‌الله، مراد خالق ‌پور فرزند محمد، ایرج مهاجری فرزند عزیز، ولی محمدی فرزند علی، رحم ‌الدین نورزهی فرزند نصرالدین، خدارحم اولیازهی فرزند درمحمد، محمد ایزدی فرزند مرتضی، هاشم عابدینی فرزند سیف ‌الله، رضا خالق ‌پور فرزند علیداد، رضا خالق ‌پور فرزند چراغ، پویا عزیزی فرزند عدنان و جاسبیر سینگ فرزند میخی ‌رام.


 


الف:زهره الهیان نماینده تهران در خصوص حمله به
وی در پاسخ سئوال دیگری درباره اتفاق اخیر در‎ ‎سفارت انگلیس نیز خاطرنشان کرد: جنبش دانشجویی نباید از ‏موضع خود درباره انگلیس عقبگرد‎ ‎داشته باشد، اما باید از کسانی که از این اتفاق سوء استفاده کردند و ‏خسارت‌هایی را‏‎ ‎در سفارت به وجود آوردند تبری بجوید.

الهیان با بیان اینکه یک پای قضیه در مورد سفارت‎ ‎انگلیس می‌لنگد، گفت: جلسه‌ای با نیروهای اطلاعاتی و انتظامی ‏داشته‌ایم و آنها‎ ‎گفته‌اند که درب سه‌لایه سفارت انگلیس که به هیچ وجه قابل نفوذ نیست به راحتی باز‏‎ ‎بوده و ‏سفیر انگلیس نیز با چند نفر از همکاران خود در مقابل دانشجویان حضور پیدا‎ ‎کرده است، احتمال اینکه تعدادی ‏سودجو وارد شده باشند وجود دارد و اینکه اتفاقات‎ ‎داخل سفارت به دانشجویان نسبت داده شود وصله نچسبی به ‏جنبش دانشجویی است و لذا‏‎ ‎معتقدیم یک پای قضیه می‌لنگد‎.

نماینده تهران ادامه داد: انگلیس پس از مصوبه‎ ‎مجلس بر اساس آنچه در رسانه‌های مختلف می‌بیینیم برای ارتباط ‏با ایران به شدت نگران‎ ‎و ناراحت است. این کشور اکنون منزوی شده چرا که در تلاش برای اینکه اتحادیه اروپا‎ ‎را در ‏مقابل ایران قرار دهد موفق نبوده است‎.‎

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس تاکید کرد: دانشجویان باید حتما از حرکت‌هایی‎ ‎که توسط سودجویان رخ داد تبری ‏بجویند، اما مواضع آنان در مقابل انگلیس نباید خاموش‎ ‎شود، بلکه باید با عقلانیت و مدیریت کار را جلو برده و چهره ‏انگلیس را افشاء کنند‎.‎


 


تابناک:موشک‌های کروز، بالستیک و هوا به سطح گوشه‌ای از سامانه‌های تهاجمی نیروهای مسلح ایران هستند که می‌توانند بسته ماندن تنگه هرمز را تا هر زمان که کشورمان نیاز بداند، تامین کنند. قایق‌های تندروی ایران نیز مکملی خواهند بود تا مهمترین شاهراه انرژی جهان، هیچگاه بدون اراده جمهوری اسلامی، روی آرامش را نبیند.

به گزارش مشرق، برای کسانی که نقش دریا را در کنترل جهان به خوبی درک می‌کنند، اهمیت تنگه‌های راهبردی (استراتژیک) نیز شناخته شده است. یک دریانورد کارکشته انگلیسی سالها پیش از کشف نفت و در روزگاری که خورشید در سرزمین‌های بریتانیای کبیر غروب نمی‌کرد، گفته است کشوری که دریاهای جهان را کنترل کند، دنیا را و کشوری که تنگه‌های مهم را در اختیار داشته باشد کل آبهای دنیا را تحت سیطره خواهد داشت.

امروزه با تبدیل نفت به یکی از حیاتی ترین کالاهای مورد نیاز بشر مدرن و اقتصاد دنیا، مناطق نفت خیز جهان در کانون توجه قدرت‌های بزرگ هستند. مهمترین منبع تأمین انرژی جهان خاورمیانه و خلیج فارس است که تنها دروازه ورودی و خروجی آن تنگه بسیار بسیار مهم هرمز است.

در پی مطرح شدن امکان تحریم نفت ایران توسط کشورهای تحریم کننده ایران، مقامات کشورمان نیز مجدداً توانایی خود در مسدود کردن تنگه هرمز را گوشزد کردند لذا در این گزارش به بررسی توانمندی‌های کشورمان در اجرای این عملیات می‌پردازیم.

بنابر آمارهای منتشره حدود 40 درصد نفت دنیا و عمده نفت 8 کشور صادر کننده حاشیه خلیج فارس از این آبراه راهبردی صادر می‌شود. به عنوان مثال بیش از 88 درصد نفت عربستان سعودی، 98 درصد نفت عراق، 99 درصد نفت امارات متحده عربی و 100 درصد نفت كشورهای كویت و قطر و در مجموع به طور متوسط 97 درصد نفت این کشورها از تنگه هرمز عبور می‌كند. همچنین 50 درصد سایر مبادلات کالای این کشورها نیز از تنگه هرمز عبور می‌کند.

کارشناسان اقتصادی معتقدند در صورت مسدود شدن این آبراه حیاتی، بازار نفت دنیا با کمبود 16.5 تا 20 میلیون بشکه‌ای مواجه خواهد شد که در این صورت بهای هر بشکه نفت به حدود 2.5 برابر میزان فعلی یعنی به 250 دلار خواهد رسید.

مسیرهای جایگزین زمینی که شامل خط لوله شرق به غرب عربستان در صورت آمادگی برای کارکرد با بیشترین ظرفیت کمتر از نیمی از این مقدار را پوشش خواهد داد اما با فرض تأمین تمام نفت از طریق زمینی هزینه‌های احداث خطوط لوله، پمپاژ نفت و نگهداری و تأمین امنیت این مسیرها صرف نظر از زمان طولانی مورد نیاز (و تأمین نیاز بازار از ذخایر کشورهایی چون آمریکا) باز هم انسداد تنگه هرمز باعث افزایش چشمگیر قیمت نفت آن هم در دوره بحران اقتصادی کشورهای غربی خواهد شد.

همچنین عمده تدارکات نظامی برای این کشورها نیز از طریق خلیج فارس تأمین می‌شود که هر چند آبهای غرب عربستان سواحل یمن و شرق عمان نیز می‌تواند جایگزین بنادر این دریا شود اما هزینه، توان لجستیک زمینی و مجموع زمان مورد نیاز برای تأمین این تدارکات نیز قابل توجه است.

با توجه به موارد گفته شده که تنها بخشی از مهمترین آثار بسته شدن مسیر تنگه هرمز به روی کشتی‌های عبوری است، در صورت تشخیص ایجاد خطر امنیتی توسط کشتی‌های عبوری، ایران می‌تواند به این شناورها اجازه عبور از آبهای تنگه هرمز که عمدتاً جزو آبهای سرزمینی ایران محسوب می‌شود را ندهد.

تنگه هرمز حداقل 110 کیلومتر طول داشته (با توجه به تعریف منابع مختلف) و عرض آن در نواحی مختلف حدود 35 در جنوب جزیره لارک تا کمتر از 60 کیلومتر در سایر نواحی متغیر است. آبهای قبل و بعد از این تنگه نیز عرضی کمتر از 100 کیلومتر در حدفاصل جنوب غربی جزیره قشم تا سواحل غرب کنگان دارند.

عمق این آب راه در نقاط مختلف از 35 تا حدود کمتر از 100 متر متفاوت بوده و از اینرو تنها بخشی از آن با عرض کم در حد چند کیلومتر است بنابراین کشتی‌های عبوری به خصوص ابرتانکرهای نفتکش، ناوهای هواپیمابر و زیردریایی‌های بزرگ برای عبور از این آبراه با محدودیت‌های زیادی رو به رو هستند.

قایق‌های تندرو

استفاده از قایق‌های تندرو توسط ایران برای اعمال فشار بر دشمن ریشه در ساله‌ای جنگ تحمیلی دارد. در گزارش‌های مربوط به قایق‌های تندرو، سیر تاریخی این راهبرد و تأثیرات آن و همچنین معرفی خصوصیات نمونه‌های اصلی این شناورها ذکر شده است که در انتهای گزارش لینک‌های مربوطه ارائه می‌شود اما به طور مختصر باید گفت امروزه قایق‌های تندروی ایرانی که بسیار سریعتر و مجهزتر از نمونه‌های سابق خود در سالهای دفاع مقدس هستند به طور مؤثرتری توانایی رویایی با شناورهای رزمی پیشرفته دشمنان را دارند چه رسد به کشتی‌های ترابری.

این شناورها با تجهیز به رادارهای دریایی، سامانه‌های الکترونیکی پیشرفته ارتباطی، موشک‌های کروز کوتاه برد با برد 25 کیلومتر و میانبرد ضدکشتی، اژدرهای کالیبر متوسط و بزرگ و مین‌های دریایی در کنار تسلیحات سنتی خود یعنی تیربارهای نیمه سنگین، راکت انداز و موشک‌های دوش پرتاب سطح به هوا توانایی انسداد کوتاه و بلند مدت این تنگه از یک سو و مقابله با ناوگان دریایی دشمن که برای بازکردن مسیر تلاش خواهد کرد را در کنار آن دارند.

این شناورها ضمن برخورداری از سرعت بالا و تجهیزات پیش گفته، از قدرت مانور و پایداری مناسب برخوردار بوده و توانایی اجرای عملیات در شب به کمک تجهیزات مربوطه و در آب و هوای نامساعد را بارها در رزمایش‌های کوچک و بزرگ سالهای اخیر نشان داده‌اند. این شناورها حتی در آبهای اقیانوس هند نیز برای حمایت از شناورهای مورد تهدید از سوی ناوگان دشمن و اقدام به متوقف کردن زیردریایی کشورهای فرامنطقه‌ای که قصد عبور از تنگه هرمز را داشتند در کارنامه موفق سالهای اخیر خود دارند. علاوه بر تجهیز نیروهای مسلح به سریعترین قایق تندروی جهان، قایق‌های تندروی بدون سرنشین نیز برای اجرای مأموریت‌های لازمه توسعه داده شده‌اند.

مین‌های دریایی ایران انواع مختلفی دارد که شامل نمونه‌های مغروق و نمونه‌های کنترل از راه دور هستند. این سلاح می‌تواند توسط قایق‌ها و زیردریایی‌های ایرانی در نقاط مختلف تنگه هرمز و آبهای اطراف آن کار گذاشته شده و در صورت لزوم بکار گیری شود.

زیردریایی

با تجهیز نیروی دریایی ایران به زیردریایی این نیرو به قدرتی فراتر از نیروهای دریایی کشورهای منطقه تبدیل شد. زیرسطحی‌های ایرانی توانایی بکارگیری اژدر، مین و موشک را دارند و می‌توانند روزها و هفته‌ها زیر آب باقی مانده و آماده اجرای مأموریت باشند.

به جز زیردریایی روسی کیلو بقیه این وسائل که شامل نمونه‌های نهنگ، غدیر و فاتح هستند از ابتدا با در نظر داشتن شرایط دریاهای اطراف ایران به خصوص خلیج فارس طراحی شده‌اند و توانایی‌های ویژه‌ای از جمله قابلیت قرارگیری در بستر دریا و اختفا از دید سامانه‌های مختلف راداری و سوناری دشمن را دارند.

این زیردریایی‌ها که تعداد آنها بیش از 20 فروند تخمین زده می‌شود نیز ضمن توانایی مسدود کردن تنگه هرمز توانایی رویایی با ناوگان سطحی و زیرسطحی دشمن را دارند. زیردریایی‌های کیلو توان حمل 24 مین یا 18 اژدر بزرگ و زیردریایی‌های فاتح نیز توان حمل 12 اژدر ویا 8 مین را دارند. همچنین در رسانه‌های دنیا اخباری از تجهیز کیلوهای ایرانی اژدر موشکی حوت (که سرعتی چهار برابر اژدرهای معمولی دارد) منتشر شده است که مسئولان کشورمان این اخبار را تأیید یا تکذیب نکرده‌اند.

زیردریایی غدیر نیز می‌تواند در اجرای این عملیات به ایفای نقش بپردازد. هر دو مؤلفه کمیت و کیفیت (فناوری و تسلیحات) این زیردریایی‌ها برای اجرای موفق این عملیات کاملاً کافی است.

زیرسطحی‌های کوچک یک یا چند نفره معروف به زیردریایی‌های مرطوب که برای عملیات‌های تکاوری، مین گذاری و حتی شلیک اژدر در دنیا استفاده می‌شوند نیز در زمره تجهیزات نیروهای دریایی کشورمان برای اجرای عملیات مسدود کردن تنگه هرمز هستند که می‌توانند در نواحی کم عرض و کم عمق به خوبی ایفای نقش کنند.

ناوهای جنگی

ناوهای جنگی ایران شامل کلاس‌های مختلف ناوچه (شناور موشک انداز سریع)، ناو و ناوشکن(ناو محافظ) است. این شناورهای قابلیت شلیک چهار موشک دوربرد ضد کشتی نور با برد 120 تا 170 کیلومتر و قادر با برد بیش از 200 کیلومتر را دارند. توپ‌های 114 و 76 میلیمتری این ناوها نیز از برد و قدرت کافی برای تهدید کشتی‌های مختلف برخوردار هستند و وجود توانایی ضدزیردریایی نیز در ناوها با بهره گیری برای ایجاد اهرم فشار و همکاری با سایر نیروها در مسدود کردن تنگه هرمز کاملاً کارامد است.
موشک‌های کروز ضد کشتی

نیروی موشکی کشورمان را در مسئله اخیر دو بخش موشک‌های سطح به سطح کروز ضد کشتی پرتاب شوند از ساحل و موشک‌های بالستیک تفکیک می‌کنیم.

در زمینه موشک‌های کروز، تنوع زیادی در برد و قدرت تخریب مشاهده می‌شود. پرتابگرهای ساحلی موشک‌های کوتاه برد کوثر، دوربرد نور و قادر تاکنون رونمایی شده و پرتابگر سه فروندی قارعه هم ممکن است مربوط به موشک میانبرد نصر-1 باشد. این پرتابگرها خوداتکا هستند یعنی در صورت استقرار در نزدیکی سواحل بدون نیاز به سامانه‌های جانبی و وابستگی به واحدهای هوایی و دریایی می‌توانند کار کشف، شناسایی و حمله به اهداف دریایی را به انجام برسانند.
این سامانه‌ها می‌توانند با استقرار و اختفا در عمق70 تا 150 کیلومتری خاک ایران و حتی از استان کرمان بخش اصلی تنگه هرمز را تحت پوشش قرار دهند(البته در اینصورت برای اصابت به یک هدف خاص بایستی مختصات اولیه هدف و دستورات اصلاحی به موشک منتقل شود). این سامانه‌ها در تعداد زیاد در اختیار نیروهای مسلح کشورمان قرار داشته و آماده عملیات هستند.
موشک‌های بالستیک

این پدیده که مدت زیادی از معرفی آن به دنیا نمی‌گذرد ابتدا در کشور چین معرفی شد. سپس ایران نیز توانایی خود را در انهدام کشتی‌ها با موشک بالستیک نشان داده و اخیراً نیز روسها ادعا کرده‌اند که می‌توانند از موشک‌های بالستیک خود علیه اهداف دریایی استفاده کنند.

سه نوع موشک بالستیک ضدکشتی تاکنون در ایران معرفی شده که به ترتیب زمانی موشک خلیج فارس، موشک تندر و موشک سجیل هستند. موشک خلیج فارس با برد 300 کیلومتر و یک کلاهک 650 کیلوگرمی، تجسم نابودی ناوهای دشمن است و با بهره گیری از پیشران سوخت جامد و سامانه‌های هدفگیری و هدایت پیشرفته در مدت کمتر بسیار کوتاهی در حد چند دقیقه آماده پرتاب شده و با سرعت 3 ماخ در مدت کوتاهی با زاویه زیاد(بیش از 45 درجه نسبت به افق) و از بالا به کشتی دشمن اصابت می‌کند.

پرتابگر سه فروندی این موشک حجم آتش مناسبی در همان شلیک اول از نقطه پرتاب و پیش از اطلاع دشمن از محل فراهم نموده و تأثیر عملیاتی موشک را بالا و تأثیر اقدامات متقابل دشمن را کاهش می‌دهد. با توجه به تصاویر منتشره از این موشک نوع هدایت آن یکی از روش‌های الکترواپتیکی است که کارایی آن را از نظر تأثیرات جنگ الکترونیک دشمن تضمین می‌کند. سرعت بسیار زیاد در هنگام اصابت، زاویه زیاد و حمله از بالا نقاط مثبت عملکرد این موشک است که در صورت جداشونده بودن کلاهک آن می‌توان احتمال مورد اصابت قرار گرفتن آن از سوی دشمن را در حد صفر دانست.
به گزارش مشرق، موشک تندر که برد آن توسط کارشناسان بین 150 تا 250 کیلومتر تخمین زده می‌شود به عنوان یک موشک کوتاه برد(در کلاس بالستیک) در کنار موشک خلیج فارس و به صورت ترکیبی با آن عمل کرده و با توجه به تصاویر سامانه هدفگیری و هدایت آن باید یکی از انوع راداری باشد. عملکرد ترکیبی این دو موشک می‌تواند احتمال اصابت به هدف را بسیار بالا ببرد. از نظر تأثیرات سامانه جنگ الکترونیکی باید ذکر کرد تاکنون موشک‌هایی در دنیا ساخته شده‌اند که در صورت اقدام به جنگ الکترونیک از سوی هدف با آشیانه یابی منبع اخلال به سمت آن رفته و در نتیجه احتمال اصابت به هدف افزایش می‌یابد.

این موشک با توجه به برد مناسب خود برای پوشش دادن تنگه هرمز از عمق خاک ایران توامند هستند. موشک خلیج فارس با توجه به برد مناسب خود، می‌تواند از نواحی غربی استان سیستان و بلوچستان، مرکز استان کرمان و نواحی شرقی و جنوبی استان فارس تمام تنگه هرمز را زیر پوشش خود داشته باشد.
اما شاید مخوف ترین سلاح ضدکشتی ایران موشک دوربرد سجیل باشد. تاکنون تصور می‌شد سجیل تنها به صورت زمین به زمین قابل استفاده است اما اعلام اخیر نیروهای مسلح در رسانه ملی نشان دهنده قابلیت استفاده از آن برای انهدام اهداف دریایی است. هر چند نوع سامانه هدفگیری و هدایت این نوع از سجیل مشخص نیست اما دقت بسیار بالایی در اصابت به هدف از پیش تعیین شده را از خود نشان داده است. این موشک ضمن توانایی رسیدن به برد 2000 کیلومتر با توجه به دستیابی به سرعت‌های 8 تا 12 ماخ(بیش از 2700 تا کمتر از 4100 متر بر ثانیه) تنها انرژی جنبشی کلاهک آن برای نابودی هدف کافی است اما سرجنگی حداقل 500 کیلوگرمی آن نیز به نیست و نابود شدن هدف کمک می‌کند.

به کمک این موشک می‌توان حتی از سواحل شمال کشور یا حتی دورترین نقطه شمال غربی کشور تا بعد از تنگه هرمز را زیر پوشش داشت. این موشک دو مرحله‌ای بوده و با بر خورداری از سوخت جامد و رها کردن مرحله اول پس از اتمام کار شتاب بالایی داشته و استفاده از برخی روشهای کاهش بازتاب راداری کار کشف و ردیابی آن را از سوی دشمن در فاز ابتدایی پرواز دشوار نموده و در فاز نهایی نیز با توجه به اینکه از تصاویر، جداشونده بودن کلاهک این موشک محرز است و سرعت بسیار بالای این موشک، احتمال مورد اصابت قرار گرفتن آن توسط پدافند دشمن حتی کمتر از موشک خلیج فارس است.

علت اشاره به استفاده از عمق خاک برای پرتاب موشک‌ها این است که در صورت پراکنده شدن پرتابگرها در فضای بیشتر بدیهی است کار دشمن برای شناسایی مکان آنها دشوارتر، ابزارهای او برای آسیب رسانی به آنها محدودتر و فرصت این سامانه‌ها برای جابجایی و اختفای مجدد بیشتر می‌شود هر چند که در مورد موشک‌های کم سرعت تر، فرصت دشمن برای کشف آنها بیشتر می‌شود که البته با استفاده از ویژگی‌های مناطق جغرافیایی و ترکیب استفاده از این سلاح‌ها در مناطق دور و نزدیک از ساحل با توجه ماهیت و تعدد اهداف و وضعیت وسائل شناسایی دشمن می‌تواند کارایی این سلاح‌ها را حفظ نماید.

البته باید دقت داشت با توجه موفقیت اخیر نیروهای مسلح کشور در کنترل و به زمین نشاندن یکی از آخرین و پیشرفته ترین هواپیماهای جاسوسی بدون سرنشین درخدمت دشمن، ادوات دشمن برای نگاه به عمق خاک ایران به ماهواره‌های جاسوسی وبرخی اداوات جاسوسی الکترونیک محدود می‌شود که اساساً محدودیت‌های این ماهواره‌ها باعث توسعه سایر وسائل شناسایی شده است و تجهیزات زمینی و هوایی جاسوسی الکترونیک ناچارند در فاصله امنی از مرزهای ایران مستقر باشند که کارایی آنها را در هشدار زودهنگام کاهش می‌دهد.

جنگنده بمب افکن ها

هواپیماهای رزمی نیروهای مسلح کشورمان قابلیت تجهیز به چند نوع موشک هوا به سطح با قابلیت به کارگیری علیه اهداف دریایی را دارد. این موشک‌ها شامل موشک‌های هوا به سطح هدایت اپتیکی، لیزری و راداری هستند.

موشک‌های نور و قادر قابلیت هواپرتاب داشته و در کنار موشک‌های سی-801کی و سی-802 به عنوان اصلی ترین سلاح‌های ضدکشتی هواپرتاب محسوب می‌شوند. همچنین از نظر فنی امکان به کارگیری موشک‌های کوثر و نصر نیز ممکن است. جنگنده بمب افکن‌های نهاجا به طور عمده توان حمل تا 5 موشک از این انواع را دارند.

موشک‌های هدایت تلویزیونی ماوریک با وجود محدودیت برد همچنان برای ضربه زدن به برخی اهداف مناسب هستند. بمب‌های اپتیکی قاصد1و2 نیز با برد 30 تا 50 و در آینده نزدیک قاصد3 با برد بیش از 100 کیلومتر به عنوان سلاح‌های دورایستا و قدرتمند برای انهدام اهداف دریایی کارآمد هستند.

موشک‌های هدایت لیزری و اپتیکی کی-اچ-25 و 29 روسی نیز که قابلیت به کارگیری در هواپیماهای سوخو-24 و همچنین سوخو-25 و میگ-29(در صورت ارتقاء) را دارند به عنوان سلاح‌هایی با برد 10 تا 30 کیلومتر و قدرت تخریب متوسط قابل بکارگیری هستند.

همچنین موشک‌های دوربرد، بسیار سریع و ضد رادار کی-اچ-58 هواپیمای سوخو-24 نیز می‌تواند برای حمله به ناوهای دشمن در راستای عملیات انسداد تنگه هرمز به خوبی ایفای نقش کند.

با توجه به تنوع برد و قابلیت تخریب این بمب‌ها و موشک‌ها با توجه به وضعیت منطقه درگیری میتوان از این سلاح‌ها استفاده نمود. مثلاً برای درگیری با ناوشکن‌های موشک انداز دشمن، استفاده از تسلیحات دورایستا لازم است و برای متوقف کردن یک کشتی بزرگ استفاده از یک بمب سنگین.

بالگردها

بالگردهای مخلتفی در مأموریت‌های نظامی دریایی در کشورمان استفاده می‌شوند اما با توجه به وضعیت تهدیدات، بالگردهای شاهد-285 با قابلیت تجهیز به موشک‌های کروز ضدکشتی کوثر و بالگردهای میل-171 با توانایی شلیک موشک‌های دوربرد نور و احتمالاً قادر، می‌توانند از نواحی مختلفی به پرواز درآمده و به طور مؤثری برای ناوگان تجاری و نظامی دشمن تهدید ایجاد نمایند.
همچنین بالگردهای تهاجمی کبری نیز در رزمایش‌های قبلی در عرصه دریا نیز به اجرای مأموریت پرداختند. برخی از این بالگردها در جنگ تحمیلی به موشک ماوریک مجهز شده بودند و امروزه نیز قابلیت تجهیز به برخی از موشک‌های ضدکشتی را در صورت ارتقاء دارند.

قایق‌های پرنده

تاکنون یک نمونه قایق پرنده در کشور عملیاتی شده است. این وسائل که در واقع نسل جدید هواپیماهای آب نشین هستند در زمره هواگردهای اثرسطحی قرار گرفته و توانایی تجهیز به موشک‌های ضدکشتی را دارند.

با توجه به توانایی برخواستن از روی آب، سرعت مناسب و سطح مقطع راداری کم، این قایق‌ها می‌توانند در صورت وجود پوشش هوایی مناسب از نقاط مختلفی در سواحل کشور برخواسته و فشار مضاعفی بر ناوگان دشمن وارد کنند.

هواپیماهای بدون سرنشین

هواپیماهای بدون سرنشین رزمی که امروزه جایگاه خوبی در ارتش‌های پیشرفته دنیا دارند در ایران از ابتدا برای مأموریت‌های ضدکشتی نیز درنظر گرفته شده‌اند. جت بمب افکن کرار، قابلیت حمل چهار موشک کوثر را دارد که با توجه به سرعت بالای خود می‌توان انرژی ذخیره موشک را بالاتر برده و آن را به برد بیشتری برساند.

این پرنده بردی در حدود 1000 کیلومتر داشته و می‌تواند با بهره گیری از پرتابگر راکتی از هر نقطه‌ای مأموریت خود را آغاز کرده و با رسیدن به برد مناسب اقدام به شلیک موشک‌های خود نماید. هواپیماهای کرار با اتکا به کمیت می‌توانند ده‌ها موشک را به سمت یک ناوگروه دشمن شلیک کنند که قطعاً توان پدافندی این ناوها را مغلوب خواهد نمود.

البته باید گفت در کرار تا حدودی از روش‌های در دسترس پنهانکاری(رادارگریزی) مربوط به جنس مواد تشکیل دهنده استفاده شده تا این پرنده‌ها بتوانند خود را به فاصله نزدیک ناوهای دشمن برسانند. اما با این وجود استفاده از موشک‌هایی با برد بیشتر مانند نصر-1 کارایی این پهپاد را در چنین عملیاتی بیشتر می‌کند.

توپخانه و سامانه‌های راکتی

فرماندهان نظامی کشور تاکنون چندین بار از افزایش برد توپ‌های کالیبر بالای کشور صحبت کرده و در مواردی نیز به استفاده از گلوله‌های هدایت شونده به خصوص علیه اهداف دریایی اشاره نموده‌اند. با توجه به اعلام در اختیار بودن گلوله‌های کراسنوپل، ممکن است همین نوع گلوله یکی از انواع مهمات هوشمند و هدایت شونده مورد اشاره باشد. بنابر اعلام فرماندهان نظامی کشور هم اکنون گلوله‌های هوشمندی در اختیار نیروهای مسلح است که با آنها می‌شود حتی خودروهای در حال حرکت را مورد اصابت قرار داد.

بدیهی است چنین مهماتی علیه اهداف دریایی نیز قابل استفاده هستند. برد گلوله‌های توپخانه کشور امروز به بیش از 40 کیلومتر رسیده است که برای آسیب زدن و یا انهدام کشتی‌های دشمن با توجه به تدابیر تاکتیکی لازمه دارای قدرت تخریب مناسب و قابل استفاده هستند.

همچنین از بکارگیری موفق راکت اندازهای فجر-3 و 5 علیه اهداف دریایی در رزمایش‌های گذشته خبر داده شده است. البته از تجهیز این راکت‌ها به سامانه هدفگیری و یا هدایت خاص یا بکارگیری تحت راهکنش(تاکتیک) بخصوصی برای تأثیر گذاری اطلاعی در دست نیست.

هر چند در این گزارش بنا بر بررسی منفرد توانایی هر دسته از تجهیزات در عملیات انسداد تنگه راهبردی هرمز بود، اما ناگفته پیداست که استفاده ترکیبی از این توانایی‌ها به خصوص با در نظر گرفتن شرایط گوناگون مثلاً میزان حضور نیروهای نظامی مختلف دشمن منجر به هم افزایی قدرت کشور خواهد شد.

به عنوان مثال استفاده مؤثر از توان پدافند هوایی برای کمتر کردن برتری هوایی دشمن و باز کردن فضا برای حضور هواگردهای خودی یکی از این موارد است؛ یا استفاده از زیردریایی‌ها در صورت بروز شرایط برتری هوایی دشمن تأثیر مهمی در انسداد طولانی مدت تنگه هرمز خواهد داشت.

تمام آب‌های اطراف کشور در سطح و زیرسطح به طور دائم زیر نظر سامانه‌های شناسایی کشور از جمله هواپیماهای گشت دریایی و هواپیماهای بدون سرنشین و سامانه‌های نظارتی زیرآبی است و اهداف ردگیری شده دسته بندی شده و سیر حرکتی آنها و حتی ارتباطات آنها ثبت شده و تحت سامانه رصد دائم اهداف دریایی مورد بررسی قرار می‌گیرد.

جمهوری اسلامی ایران هرگز تمایل به برهم زدن ثبات منطقه و جهان نداشته و تنها در صورت اقدام علیه منافع ملی خود، پاسخ متقابل داده است. در زمینه نظامی نیز تأکید رهبر معظم انقلاب همواره بر عدم شروع درگیری نظامی اما پاسخ کوبنده در صورت بروز حماقت از سوی دشمن بوده است. اما هیچ تضمینی وجود ندارد که در عرصه غیرنظامی مانند جنگ سایبری و یا فشارهای اقتصادی از جمله بستن تنگه هرمز و قطع بخش عظیم شریان انرژی به مدت نامحدود، پیش دستی نکند. در واقع ممکن است در صورت وضع تحریم‌های بیشتر به خصوص در خصوص صادرات نفتی کشور، ایران نیز مانع از خروج نفت از آبهای سرزمینی خود شود.

در خصوص برنامه و یا شاید شایعه احداث یک آبراه از خاک امارت متحده عربی برای جایگزینی اضطراری با تنگه هرمز نیز باید گفت صرف نظر از زمان و هزینه لازم برای اجرای چنین پروژه‌ای و کارایی این آبراه در قیاس با تنگه هرمز و در صورت دوام آوردن اقتصاد کشورهای غربی تا آن موقع، تمام خاک امارات زیر برد موشک‌های ایرانی است چه رسد به دهانه‌های این کانال که می‌تواند به راحتی توسط انواع ادوات مورد اشاره در این گزارش ناأمن شود.

هرچند در نهایت، ایمان و روحیه شهادت طلبی جوانان ایرانی، جرات را آنچنان از دشمنان خواهد گرفت که نیازی به آزمایش عملی این تجهیزات نباشد.


 


مهر:معاون امور کنسولی و پارلمانی وزیر امور خارجه گفت : آزادی بیان در کشور ما قابل قیاس با کشورهای غربی نیست، حاضرم در خصوص آزادی بیان در ایران، با کشورهای دیگر مناظره کنم.
به گزارش خبرنگار مهر، حسن قشقاوی عصر امروز پنجشنبه در دانشگاه امیرکبیر در خصوص آخرین وضعیت سوریه گفت: در این کشور انتخابات برگزار شد و مردم این کشور از این انتخابات استقبال کردند. به همین جهت معتقدم دولت سوریه بدون دخالت خارجی می تواند اصلاحات را برقرار کند.

این مقام مسئول در وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: تا قبل از این تغییر و تحولات در منطقه رسانه های غربی مدام از بشار اسد حمایت می کردند و او را رئیس جمهوری روشنفکر معرفی می کردند اما پس از اتفاقاتی که در سوریه افتاده است، از مدیریت بشار اسد انتقاد می کنند.

قشقاوی گفت: مگر ندیده ایم که مردم سوریه در حمایت از بشار اسد در دمشق تجمع مردمی برگزار کردند، پس این چه مواردی است که از سوی برخی کشورها مطرح می شود، آنها به دنبال چه هستند و چه اهدافی را دنبال می کنند؟ می توان گفت که آنها نه بدنبال دموکراسی هستند نه به دنبال اصلاحات در سوریه.

معاون وزیر امورخارجه در ادامه در خصوص کاهش روابط ایران با انگلیس افزود: یک سال قبل موضوع کاهش روابط با انگلیس مطرح شد و پس از این بحث و بررسی ها مجلس به کاهش روابط رأی داد، کاهش روابط از این بابت است که ما پرونده های زیادی را در سفارت ایران در لندن داریم و باید این موارد پیگیری شود.

قشقاوی در عین حال تأکید کرد: انگلیس در خط مقدم دشمنی علیه ایران قرار گرفته است.

معاون وزیر امور خارجه همچنین با بیان اینکه منطق غرب محکوم به شکست است، به قیام وال استریت در آمریکا اشاره کرد و افزود: غربی ها به ویژه آمریکا قیام 99 درصدی مردم را نادیده گرفتند و مدام از رژیم صهیونیستی حمایت می کنند و معتقدند که حق با اسرائیل است.

وی گفت: آنها (کشورهای غربی) مرز آزادی بیان و حقوق بین الملل را رژیم صهیونیستی می دانند و مدام بر این نکته تأکید می کنند که کشورهای دیگر نباید صاحب قدرت و دانش شوند. از این رو می توان اسرائیل را سمبل منطق قدرت دانست.

قشقاوی افزود: این کشورها می خواهند با تبلیغ و ترویج دیدگاه های خود در VOA و بی بی سی افکار عمومی را به سمت خود جذب کنند و تمام تلاش خود را به کار بسته اند.

وی با اشاره به تفاوت آزادی بیان در ایران با کشورهای غربی گفت: بنده چندین سال در کشورهای غربی حضور داشتم و می توانم این موضوع را با قاطعیت اعلام کنم که آزادی بیان در کشور ما قابل قیاس با کشورهای غربی نیست.

معاون وزیر امور خارجه گفت: بنده در همین جا اعلام می کنم که حاضرم در خصوص آزادی بیان در ایران، با کشورهای دیگر مناظره کنم، فقط کافی است قانون مطبوعات در ایران و کشورهای غربی را کنار هم بگذاریم تا متوجه شویم، آزادی بیان در کدام کشور وجود دارد.

قشقاوی در بخش دیگری از سخنانش در خصوص قدرت استراتژیک ایران افزود: امروز ایران به قدرت استراتژیک دست یافته است، چرا که کشورهای غربی اعلام کردند، نمی توانند به ایران حمله کنند و این کشور مثل لیبی و عراق نیست، این نشان می دهد که ایران صاحب قدرت است.


 


مهر:با مرده یک وزیر نباید سوداگری سیاسی کرد

نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از حاشیه‌سازی برخی افراد در کشور تاکید کرد: برخی افراد هر روز یک مسئله در کشور ایجاد می کنند. یک روز یک حرف انحرافی مطرح می‌شود و ذهن‌ها به دنبال این حرف می‌رود. اشکال این است که ذهن ها متفرق می‌شود.

لاریجانی ادامه داد: حتی در مورد وزیری که استیضاح و مرحوم شده مسائلی مطرح می‌شود، با مرده یک وزیر سوداگری سیاسی که نباید کرد. اینها مسائل اصلی کشور است که درباره آنها حرف می‌زنند؟ یا دائما به این قسمت یا آن قسمت حمله می‌کنند.

وی با بیان اینکه درگیری‌های لاینفع و حتی مضر، وقت کشور را می‌گیرد گفت: تئوری دشمن این است که شما را در مسائل بین‌المللی و داخلی سرگرم کند، شما باید زرنگ باشید که در دام دشمن نیفتید.

لاریجانی ادامه داد: احساس من این است که برخی افراد می‌فهمند و به عمد این کار را می‌کنند، چون منفعت سیاسی برای آنها دارد. مثلا فصل انتخابات باید موجهایی را به وجود بیاورند. این که کلاهبرداری سیاسی است. مگر مملکت می‌خواهد این جوری اداره شود؟ باید به مشکل مردم دل بدهید که چه چیزهایی است. این افتادن در تور دشمن است.

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: این مشکلات گاهی جنبه سیاسی به خود می‌گیرد، گاهی اقتصادی و گاهی فرهنگی می‌شود، مثلا در فساد مهمی که کشف شد همه باید خوشحال باشند که فسادی وجود داشته و کشف شده است.

وی ادامه داد: ما در جلسه سران سه قوا بحث کردیم که هر سه قوه باید بر روی این قضیه ایستادگی کنند تا قضیه روشن شود. پس چرا به این و آن طعنه می‌زنند؟

چوب لای چرخ پرونده اختلاس بزرگ نگذارید

وی با تاکید بر ضرورت پیگیری این پرونده تا کشف زوایای نهفته آن گفت: باید این پرونده پیگیری شود و با متخلفان در هر سطحی که هستند برخورد قاطع شود. در این پرونده خط قرمزی وجود ندارد، بلکه هر کسی که تخلف کرد باید محاکمه شود و این قدرت قوه قضائیه است که با متخلفان این پرونده برخورد جدی کند.

لاریجانی افزود: همه باید به آقای اژه‌ای کمک کنند که این مسئله را ریشه‌یابی کند نه اینکه چوب لای چرخ این پرونده بگذارند. اگر با متخلفان این پرونده برخورد درست شد مردم باور می‌کنند که شما عدالت‌طلب هستید و با فساد برخورد می‌کنید و این تبدیل به قدرت نظام خواهد شد، نه اینکه این را به یک پروسه فرمایشی سیاسی تبدیل کنیم که البته این نخواهد شد، چون همان طوری که رهبر معظم انقلاب فرمودند با متخلفان این پرونده برخورد خواهد شد.


 


ایلنا: عضو فراكسيون ورزش مجلس شوراي اسلامي تاكيد كرد كه اعضاي كميسيون فرهنگي از پاسخ هاي وزير ورزش در قبال سوالات نمايندگان مجلس قانع نشده اند.

سید جلال یحیی‌زاده در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایلنا، تصریح کرد: وزیر ورزش و جوانان بعد از دو هفته انتظار به کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی آمد و به سوالات نمایندگان پاسخ داد. اعضای کمیسیون نسبت به مسائل مختلف و همه مواردی که مربوط به ورزش می‌شد و برایشان ایجاد دغدغه کرده بود، ازجمله مسائل مربوط به فدراسیون فوتبال، مسائل فرهنگی ورزش، مسائل مرتبط با جوانان و سیاست‌های وزارت در راستای ورزش سوال کردند.

یحیی‌زاده ادامه داد: البته وزیر وقت اندکی داشت و توضیحات کلی دادند و از اینکه مطالب رسانه‌ای می‌شود ناخرسند بودند.

این نماینده اصولگرای مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: عباسی معتقد بود که برخی مطالب بین کمیسیون و وزارت ورزش و جوانان نباید رسانه‌ای شود، اما ما دربرابر رسانه و افکار عمومی باید پاسخگو باشیم و سکوت مجلس قطعا به نفع وزارت، دولت و حتی خود مجلس نیست.

نماینده تفت و میبد در مجلس شورای اسلامی افزود: سکوت در برابر برخی مسائل پوشاندن اشتباهات است و ما آن را صحیح نمی‌دانیم.

وی در خصوص تصمیمات اتخاذ شده در کمیسیون فرهنگی اظهار داشت: تصمیمی گرفته شد بر این مبنا که جلسه‌ای در روز سه شنبه هفته آینده تشکیل شود و به سوالات از وزیر ورزش پرداخته شود.

یحیی‌زاده ادامه داد: سیزده سوال از وزیر باقی مانده است که سه تا از سوالات به دلیل قانع شدن نمایندگان منتفی شد اما همچنان ۱۰ سوال دیگر باقی مانده است.

وی یادآور شد: تصمیم گرفته شد تا هر ۱۰سوال برای سه شنبه آینده در دستور قرار گیرد، اما عباسی نسبت به تعداد سوال‌ها اعتراض داشت، اما از آنجایی که نمایندگان نسبت به طرح سوال مصر بودند، از این رو ممکن است عباسی دو هفته پشت سر هم به کمیسیون برای پاسخگویی بیاید.

یحیی‌زاده در پایان یادآور شد: وزیر نسبت به سوالات معترض بود چراکه معتقد بود سوالات مربوط به گذشته بوده است.


 


خبرگزاری فارس: مشاور فرمانده کل سپاه پاسداران گفت:‌ آنچه در جلسات داخلی اصلاح‌طلبان می‌گذرد حاکی از آن است که صداهای متفاوتی به گوش می‌رسد که کاملا مخالف با نگاه بروز داده آنها است و آن اینکه ارزیابی آنها این است که نظام خیلی هم به حضور اصلاح‌طلبان در انتخابات برای برگزاری انتخابات نیازمند نیست.

به گزارش خبرگزاری فارس از بیرجند، محمدحسین صفارهرندی صبح امروز در جمع دانشجویان خراسان جنوبی اظهار داشت: بررسی جریان‌شناسی جریان‌های مختلف نیاز به بحث و بررسی فراوان دارد و از این رو ما به جریان‌شناسی معطوف به انتخابات می‌پردازیم.
وی افزود: جناح‌بندی‌های متعارف کشور ما در طول سه دهه گذشته معمولا با عناوینی مثل اصولگرا در مقابل اصلاح‌طلب، رادیکال در برابر جریان محافظه‌کار، خط چپ در مقابل خط راست و همچنین در اوایل انقلاب خط یک در برابر خط سه داشته است.
مشاور فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تصریح کرد: این جریان دوگانه در اشکال و زمان‌های مختلف به عنوان دو جریان درون نظام و سیستم تعریف شده است.
صفارهرندی ادامه داد: در پاسخ امام به نامه‌ آقای محمدعلی انصاری که منشور برادری معروف شده است ایشان درباره دو جریان مختلف آن زمان که جامعه روحانیت و جامعه روحانیان مبارز بود می‌فرمایند این هر دو را کسانی می‌دانم که دل‌هایشان وابسته به نظام است و هردو خیر و صلاح نظام را می‌خواهند و هر دو جریان فرزندان معنوی من هستند.
وی یادآور شد: دو گروهی که تا آستانه انتخابات 88 به عنوان دو جریان درون نظام تلقی می‌شدند بعد از اتفاقات انتخابات 88 یک جابه‌جایی‌ها و تحولاتی را در درون خود تجربه کردند و شاید بتوان گفت نگاهی که قبل از انتخابات سال 88 به این دو جریان داشتیم دستخوش تغییرات شد و چون این تغییر به وجود آمده است جریان‌شناسی ما رسیدگی بیشتر می‌طلبد.
مشاور فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفت: در هر دو جبهه معطوف به اصلاح‌طلب سابق و هم در جبهه اصولگرای سابق این تغییرات به نوعی مشهود است.
صفارهرندی ادامه داد: امروز وقتی گفته می‌شود اصلاح‌طلبان در انتخابات مجلس چگونه می‌اندیشند؟ بهترین جواب آن است که خود آنها گفته‌اند را باید بپذیریم.
وی ادامه داد: از داخل جبهه اصلاحات در حال حاضر چند صدا درمی‌آید طبیعتا از سه‌صدایی که با هم متضاد هم هستند یک صدا ناظر به حضور حداکثری بدون هرگونه پیش شرط در انتخابات آینده است که چند روز پیش کواکبیان آن را اعلام کرد.
مشاور فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفت: یک صدا هم که عمدتا در خارج از کشور هست ولی به نمایندگی از داخل کشور حرف می‌زنند که آن نگاه نماینده جریان تحریم‌کننده انتخابات است و به صورت رسمی هم اعلام می‌کنند که در انتخابات آینده به هیچ وجه مشارکتی نخواهند داشت و تحلیل‌شان هم این است که مشارکت در سازوکارهای درون نظام بیشتر از آنکه به نفع آنها باشد به نفع نظام تمام می‌شود البته این جماعت تحریم کننده مشخص‌ترین افرادشان در بیرون از کشور هستند و در داخل کشور چهره شاخصی وجود ندارد.
صفارهرندی تصریح کرد: جریان سومی که وجود دارد که به نظر می‌رسد دارای تعداد بیشتری است و شاکله اصلاح‌طلبی را باید در آن نقطه جست‌وجو کرد جریانی است که با سخنرانی آقای خاتمی مربوط به شرکت مشروط در انتخابات است و موضعی است که چندین بار تاکنون سایر اعضای این جریان نیز تکرار کردند.
وی یادآور شد: آنها شرایط خود را برای حضور در انتخابات شامل مسائلی چون اینکه فضای سیاسی کشور باید تعدیل شود، کسانی که در حوادث بعد از انتخابات 88 دستگیر شده‌اند آزاد شوند، از آنها عذرخواهی کنند و به نوعی همه قضایای پیش‌آمده در دو سه سال گذشته را فراموش کنند و سر نقطه اول برویم و همچنین شرایط رسانه‌ای را هم به نفع جریان مطلوب ما تنظیم شود، می‌دانند.
مشاور فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفت: این پیش‌شرط‌ها را آقای خاتمی با این فرض مطرح می‌کند که نظام به حضور ما در انتخابات نیاز دارد و اگر ما در انتخابات شرکت نکنیم انتخابات کم رونق خواهد بود بنابراین ما می‌توانیم برای آمدن خود در انتخابات برای حکومت شرط بگذاریم.
صفارهرندی گفت: آنچه در جلسات داخلی این گروه می‌گذرد حاکی از آن است که صداهای متفاوتی به گوش می‌رسد که کاملا مخالف با نگاه بروز داده آنها است و آن اینکه ارزیابی مجموعه‌های اصلاح‌طلب این است که نظام خیلی هم به حضور اصلاح‌طلبان به حضور در انتخابات برای برگزاری انتخابات آبرومند نیازمند نیست پس درست این است که ما بگوییم که این ما هستیم که باید به نظام امتیاز بدهیم و نظام مجبور به دادن امتیاز به ما نیست.
وی تصریح کرد: امتیازی هم که ما می‌دهیم این است که به همه شرایط تن بدهیم حتی اگر افراد ما را رد صلاحیت کردند به دلیل محکومیت‌هایی که در جریان فتنه داشتند. پس ما باید تحمل کرده و افرادی را انتخاب کنیم که احتمال حذف شدن آنها کمتر است؛ یعنی کسانی که در قضایای اخیر مشخص شده نباشند ولی دلبستگی‌هایشان به جریان اصلاحات زیاد باشد، می‌توانیم آنها را در میان میدان بفرستیم و با تکیه بر آنها یک جریان حداقلی را در مجلس داشته باشیم.
مشاور فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ادامه داد: هر اصلاح‌طلبی که می‌خواهد در انتخابات بیاید مادام که نقشی در قضایای مربوط به فتنه نداشته است می‌تواند حضور داشته باشد ولی باید تکلیف خود را با فتنه مشخص کنند؛ یعنی بگوید که آیا او به عنوان اصلاح‌طلب با اصلاح‌طلبی که خیابان‌ها را به آشوب می‌کشید فرقی می‌کند یا اینکه هر دو یکی هستند.
صفارهرندی یادآور شد: اگر هر دو یکی هستند که طبیعتا نمی‌شود به فتنه‌گر اجازه حضور در صحنه سیاسی نظام را داد و هرکس که تابلوی اصلاح‌طلبی را در دست گرفت و وارد این صحنه شد باید قبل از هر چیز باید موضع خود را درباره قضایای سه سال گذشته مشخص کند تا تکلیف مردم هم روشن شود.


 


فارس:کواکبیان در دانشگاه امیر کبیر گفت: یکی از نکات مثبت مجلس هشتم ترکیب انقلابی آن است؛ در کل مجلس هشتم در مقایسه با مجلس هفتم ترکیب بهتری داشت.

وی افزود: مجلس هشتم نسبت به مجلس هفتم وابستگی کمتری به دولت داشت و حضورش در مجامع بین‌المللی پررنگ‌تر بود.

کواکبیان خاطرنشان کرد: انضباط نمایندگان در طول دوره نمایندگی یکی دیگر از نکات مثبتی بود که باید به آن اشاره کنم.

نماینده مردم سمنان در مجلس محافظه‌کاری مجلس هشتم را از جمله نکات منفی آن دانست و اظهار داشت: رئیس مجلس و فضای کلی آن پیچیده است.

کواکبیان تصریح کرد: در رابطه با بحث سؤال از احمدی نژاد هم این مسئله که می‌گویند نمایندگان امضای خود را پس گرفته‌اند، یک شوخی است و نمایندگان سؤال خود را از احمدی نژاد پس نگرفته‌اند.

دبیرکل حزب مردم‌سالاری گفت: نپرداختن به امور اساسی کشور مثل اشتغال و تورم از دیگر نکات منفی مجلس است که باید به آن اشاره کرد.

وی افزود: در بحث تحریم‌های بین‌المللی هم متأسفانه طوری عمل نمی‌شود که این تحریم‌ها اجرا نشود.

کواکبیان عدم دفاع از حقوق نمایندگان و مجلس و همچنین شعارزدگی و جوزدگی را از دیگر نکات منفی مجلس هشتم دانست و اظهار داشت: موضوع تسخیر سفارت انگلیس کار جالبی نبود اما آقای لاریجانی طوری صحبت کرد که ظاهراً این کار مورد تایید همه بود.

نماینده مردم سمنان در مجلس گفت: هرکس جایی پیدا کند که من گفته باشم در انتخابات تقلب شده، جایزه دارد البته کسی جلوی تخلفات انتخاباتی را هم نگرفت و من این موضوع را در تلویزیونی بیان کردم و سؤالی هم در این رابطه از وزیر اقتصاد پرسیدم.

این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: برخی افراد از تمام نشدن مسائل بعد از انتخابات نان می‌خورند و نمی‌خواهند که این مسائل تمام شود. در حالی که من اعتقاد دارم وقتی انتخابات تمام می‌شود باید مسائل بعد از آن و حواشی آن هم پایان یابد.

دبیرکل حزب مردم‌سالاری در مورد تیم استیل‌ آذین هم اظهار داشت: ما گفتیم که استیل‌ آذین مربوط به بخش خصوصی و دولتی نیست.

کواکبیان با بیان اینکه ما نمی‌خواهیم بگوییم دشمنان دشمنی نمی‌کنند، ‌افزود: نظر من این است تا جایی که می‌توانیم باید از طریق دیپلماسی این مسائل را حل کنیم تا تحریم نشویم.

وی در ادامه گفت: در شرایط فعلی حرف اصلاح‌طلبان در مجلس پیش نمی‌رود و به همین دلیل است که ما می‌خواهیم در مجلس آینده تعداد بیشتری نماینده داشته باشیم.

نماینده مردم سمنان در مجلس درباره تعیین شخص برای حضور در انتخابات اظهار داشت: باید مر قانون اجرا شود؛ کسانی که از 30 خرداد به بعد اقدامی انجام دادند، شاید نتوانند در انتخابات شرکت کنند اما افرادی که قبل از آن فعالیت سیاسی می‌کردند دلیلی برای عدم حضورشان در انتخابات وجود ندارد.

دبیرکل حزب مردم‌سالاری با ذکر این نکته که باید مشارکت در انتخابات را در سطح بالا نگه داریم، افزود: هرکس با اقداماتش به حضور گسترده مردم در انتخابات لطمه بزند، قطعاً بر ضد انقلاب عمل کرده است.

وی در خصوص ریاست علی لاریجانی بر مجلس گفت: ما کاندیدایی به غیر از لاریجانی برای ریاست مجلس نداشتیم و از اول هم اکثریت مجلس تصمیم گرفته بودند که وی را رئیس کنند و ما هم به عنوان اقلیت چاره‌ای نداشتیم.

کواکبیان با بیان اینکه بنده از همان ابتدا هم با حقوق مادام‌العمر به شدت مخالف بودم، تصریح کرد: البته شاید استفاده از لفظ مادام‌العمر درست نباشد؛ من هم کلاً از مجلس حقوق نمی‌گیرم.

نماینده مردم سمنان در مجلس با بیان اینکه مردم انتظار دارند نمایندگانشان مثل خودشان زندگی کنند، اظهار داشت: بالاخره طرح حقوق مادام‌العمر از سوی شورای نگهبان رد شد.

این نماینده مجلس در مورد تصویب طرح وقف اموال دانشگاه آزاد در مجلس، گفت: به هر حال نمایندگان با دانشگا‌ه‌های آزاد شهر خود ارتباط دارند و درصد زیادی از نامه‌های نمایندگان مربوط به مسائل دانشجویان دانشگاه آزاد است.

وی با ذکر این مسئله که فراکسیون اقلیت بهتر از این نمی‌توانست در مجلس عمل کند، اضافه کرد:‌ اعضای فراکسیون در موضوع تحقیق و تفحص‌ها، تذکر و سؤال از وزرا مقام اول را در مجلس دارند.

کواکبیان در پاسخ به این سؤال که با منحل شدن احزاب مشارکت و مجاهدین چه چیزی از اصلاحات باقی مانده است، گفت: اصلاحات در کشور منحصر به احزاب و اشخاص و جریانات خاصی نیست و به نظر من اصلاحات در بدنه جامعه نفوذ دارد.

دبیرکل حزب مردم‌سالاری ضمن انتقاد از تحصن مجلس ششم خاطرنشان کرد: به نظر من باید الگوی مجلس آینده مجلس پنجم باشد تا همه بتوانیم با هم کار کنیم.


 


پس از انتشار خبر کذب سایتهای امنیتی در ایران که ادعا کرده بودند شش تن از زندانیان سیاسی امضای خود در نامه 36 امضایی زندانیان را درباره انتخابات تکذیب کرده اند خانواده این زندانیان اعلام کردند که در ملاقات با عزیزان شان ، آنها این خبر را تکذیب کرده و بر مواضع شان در نامه 36 امضایی تاکید کرده‌اند. در این میان فشار بر خانواده دکتر علیرضا رجایی بسیار شدید بوده است . از خانواده ایشان خواسته شد که تکذیب خود را تکذیب کنند.

خانواده رجایی اما به این خواسته تن نداد و طی نامه‌ای که به خبرگزاری فارس فکس شد اعلام نمود که علیرضا رجایی بر مواضع خود تاکید دارد. متن نامه فکس شده چنین بود

به نام خداوندگار دوستی و محبت

با عرض درود و ادب

در تاریخ ۷/۹/۹۰ ساعت ۹:۵۰ صبح که در زندان اوین با همسرم «دکترعلیرضا رجایی» ملاقات داشتم، ایشان نسبت به بیانیه‌ای کذب و کاملا قلابی و دروغ با نام و امضای ایشان و 5 نفر دیگر از دوستانشان، به شدت معترض بوده و ابراز انزجار خود را از انتشار اینگونه مطالب سخیف

و بی‌ارزش اعلام کردند و بنده نیز تمام مطالب همسرم را به دادستانی تهران عینا بازگو کردم و تکذیبیه همسرم را به اطلاع رساندم و آنان را در جریان امور قرار دادم و از همین جا نیز مجددا اعلام می‌کنم که سخنان بیهوده و بی‌اساسی که از قول همسرم دکتر علیرضا رجایی و خانواده ایشان در سایت‌های مختلف دیده و شنیده می‌شود همگی کذب محض بوده و اصلا به شخص ایشان و خانواده‌شان ارتباطی ندارد.

ایران- تهران - 17/9/90

لیاقت، همسر علیرضا رجایی

در پی انتشار این فکس از سوی خانم لیاقت همسر علیرضا رجایی توسط سایت خبرگزاری فارس که تنها به مدت نیم ساعت روی خروجی این سایت قرار گرفت و دادستانی تهران را به شدت برآشفته ساخت ، احضارنامه ای کتبی به دست خانم لیاقت رسید که در نبود ایشان در منزل؛ فرزند ایشان این احضارنامه را تحویل گرفت .

همسر غیر سیاسی علیرضا رجایی صبح روز چهارشنبه 23/9/90 خود را به شعبه4 بازپرسی زندان اوین معرفی کرده و برای دومین بار تحت فشار قرار گرفته که سریعا تکذیبیه این متن و تکذیبیه مصاحبه با سایت کلمه را اعلام دارد.

پیش از این نیز در تاریخ 2 شهریور 1390 دو روز قبل از مراسم افطاری که قرار بود از سوی ایشان برگزار شود ولی ملغی شد ، خانم لیاقت را تا پلیس امنیت کشانده بودند تا التزام کتبی دهد که تحت هیچ شرایطی مراسمی برگزار نکند.

نهایتا تحت فشارهای شدیدی که بر ایشان وارد آوردند ( که در صورت نیاز درآینده در مورد آن اطلاع رسانی خواهد شد ) او به خبرگزاری فارس گفت که اخیرا مصاحبه ای انجام نداده است اما این خبرگزاری این یک جمله خانم لیاقت را تبدیل به خبری دروغ و پرحاشیه به دلخواه خود نمود و اقدام به تهیه خبری کاملا معکوس از جانب ایشان و همسرش دکتر علیرضا رجایی نمود.

فشارها و تهدیدات وارده بر همسر و خانواده علیرضا رجایی باعث نگرانی شدید دیگر خانواده ها ی زندانیان شده است . و این خود نمونه ای است بیانگر آن که خانواده‌ها چگونه تحت فشار روحی شدید قرار گرفته و از سوی دستگاه اطلاعات و امنیت سپاه در نبود همسر و پدر خانواده مورد آزار و اذیت فکری و روانی واقع می شوند.


 
شما این خبرنامه را به این دلیل دریافت می کنید که ایمیل شما پس از تایید وارد لیست دریافت کنندگان شده است. برای لغو عضویت از این خبرنامه به این لینک مراجعه کنید یا به emrooz-unsubscribe@sabznameh.com ایمیل بزنید. با فرستادن این خبرنامه به دوستان خود آنها را تشویق کنید که عضو این خبرنامه شوند. برای عضویت در این خبرنامه کافی است که به emrooz@sabznameh.com ایمیل بزنید. برای دریافت لیست کامل خبرنامه های سبزنامه به help@sabznameh.com ایمیل بزنید.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

خبرهاي گذشته