سید ابراهیم نبوی
نامه خاتمی، موسوی و کروبی به مراجع تقلید
سوم مرداد، محمد خاتمی، میرحسین موسوی و مهدی کروبی، در نامه مشترکی از مراجع تقلید شیعه خواستند که پیامدهای زیانبار شیوههای قانونگریزانه را به دستگاههای مرتبط با بازداشت شدگان خاطرنشان کنند. در این نامه از مراجع تقلید خواسته شده برای آزادی بازداشتشدگان پس از انتخابات دخالت کنند. به اعتقاد آنان " تنها راه برونرفت از این وضعیت، اقدام قاطع و شفاف نسبت به توقف فرایند امنیتی ساختن فضای پس از انتخابات، آزادی تمامی بازداشت شدگان و بازگرداندن روند رسیدگی به اتهامات به مجاری قانونی است." در این نامه خطاب به مراجع تقلید شیعه آمده است که بازداشتهای انفرادی و گروهی که بدون صدو مجوزهای قانونی صورت گرفته، به هیچ روی زیبنده نظام و کشوری که داعیه برپایی قسط و عدل دارد، نیست.
احمدینژاد با استعفای مشایی موافقت کرد
سوم مرداد، محمود احمدینژاد هفت روز پس از دستور آیتالله خامنهای مبنی بر برکناری اسفندیار رحیممشایی از پست معاون اولی رئیس جمهوری، با استعفای وی موافقت کرد. شب دوم مرداد، صدا و سیما، نامهای از آقای خامنهای خطاب به احمدینژاد منتشر کردند که در آن از وی خواسته شده بود رحیممشایی را از مقام جدید خود برکنار کند. احمدینژاد با قبول استعفای مشایی در نامهای خطاب به وی نوشته که امیدوار بوده که با " رفع برخی تبلیغات منفی فشارها و جوسازیهای بعضی رسانهها و جریانهای سیاسی دولت بتواند از خدمات وی برخوردار شود." خامنهای در نامهای که گفته میشود تاریخ نگارش آن مربوط به شش روز پیش است، خطاب به احمدینژاد نوشت که " انتصاب جناب آقای اسفندیار رحیم مشایی به معاونت رئیس جمهور بر خلاف مصلحت جنابعالی و دولت و موجب اختلاف و سرخوردگی میان علاقمندان به شماست."
جعفری: سپاه هر کاری لازم باشد انجام میدهد
سوم مرداد: فرمانده سپاه پاسداران در کنفرانس مطبوعاتی با مهم خواندن تهدیدهای داخلی به عنوان خطر پیش روی جمهوری اسلامی، گفت که سپاه موظف است به منظور مقابله با این تهدیدهای نرم، هر کاری را که لازم میداند انجام دهد. وی افزود که تهدیدهای داخلی علیه نظام جمهوری اسلامی " تمام شدنی نیست و باید آماده مقابله با آنها باشیم." به گفته آقای جعفری، دشمنان جمهوری اسلامی با علم به ناکامی در راهاندازی انقلاب مخملی در ایران، قصد اجرای چنین طرحی در جمهوری اسلامی را داشتند که موفق نشدند. این فرمانده سپاه برای کسانی که به گفته او فریب این حرفها را خوردند و گمان کردند که میتوانند سیاستهای کلی نظام را تغییر بدهند، اظهار تاسف کرد. جعفری به حوادث پس از انتخابات اشاره کرد و گفت که توطئههای دشمنان در این انتخابات خنثی شد، اما " تبعات منفی و خسارت مادی و معنوی قابل توجهی" به دنبال داشت. فرمانده سپاه بدون اشاره به نام فرد یا جریان خاصی اعلام کرده که " سپاه پاسداران برای مقابله با هرگونه تهدیدی موظف است هر کاری که لازم باشد را انجام دهد."
تظاهرات در همبستگی با مردم ایران
سوم مرداد: روز جهانی همبستگی با مردم ایران با شرکت هزاران ایرانی و غیرایرانی در شهرهای مختلف جهان برگزار شد. تجمع کنندگان از دولت ایران خواستند به سرکوب معترضان پایان دهد و بازداشتشدگان را آزاد کند. سازمانهای بینالمللی مدافع حقوق بشر با انتشار بیانیهای، ۲۵ ژوئیه (شنبه، سوم مرداد) را " روز جهانی همبستگی با مردم ایران، دفاع از حقوق بشر، حقوق شهروندی و آزادی مطبوعات" در این کشور اعلام کرده بودند. سیانان از گردهمایی جهانی در حمایت از معترضان ایرانی در ۴۷ شهر اروپایی و بیش از ۴۰ شهر آمریکایی خبر میدهد. تظاهرکنندگان، تصاویری از ندا آقاسلطان، سهراب اعرابی و دیگر کشتهشدگان شناسایی شده در اعتراضهای اخیر ایران و نیز برخی زندانیان سیاسی را در دست داشتند.
مشایی رئیس دفتر احمدینژاد شد
چهارم مرداد: محمود احمدینژاد پس از موافقت با استعفای اسفندیار رحیممشایی از پست معاون اولی، وی را به عنوان رئیس دفتر خود منصوب کرد. در حکم آقای احمدینژاد خطاب به مشایی آمده است: " ضمن تقدير فراوان از همه خدمات ارزشمند گذشته، جنابعالي را كه انساني مؤمن و فداكار و مورد اطمينان كامل هستيد، به سمت مشاور و رئيس دفتر رييسجمهوري انتخاب مينمايم." حکم احمدی نژاد در حالی صادر شد که دیروز مشائی با تذکر رهبری از معاونت اولی ریاست جمهوری برکنار شد. گفته می شود علت تاکید احمدی نژاد بر استفاده از مشائی در دولت، انحراف افکار عمومی از اعتراضات انتخاباتی و القای این نکته است که او مستقل از رهبری برای دولتش تصمیم می گیرد.
کاتوزیان: حتی با اسرا هم چنین برخوردی نمیشد
چهارم مرداد: حمیدرضا کاتوزیان، نماینده محافظهکار مجلس با انتقاد از وضعیت بازداشتشدگان حوادث پس از انتخابات گفت که " ما حتی با منافقان و اسرای جنگی نیز چنین برخوردهایی نمیکردیم." کاتوزیان با اظهار تاسف از مرگ محسن روح الامینی ، خواستار دخالت مجلس در مسائل مربوط به بازداشتهای اخیر شد. وی کشته شدن روحالامینی را " مایه تاسف و شرمندگی" خواند و افزود: " جای تاسف است که در حال حاضر با فرزندان خودمان این برخوردها را میکنیم." به گفته این نماینده مجلس، ظواهر نشان از آن دارد که این جوان در بازداشت، مورد ضرب و شتم شدید قرار گرفته است. این نماینده مجلس همچنن گفت که " نیروی انتظامی و وزارت اطلاعات به ما گفتهاند که در حاشیه امر هستند و ما نمیدانیم در این میان چه کسی مسئول و چه کسی پاسخگو است؟" این در حالی است که سردار رجب زاده و سایر فرماندهان پلیس نقش اصلی را در شکنجه دستگیرشدگان کهریزک بر عهده داشتند.
از سوی دیگر، مسعود پزشکیان عضو فراکسیون اقلیت مجلس هم جان باختن محسن روحالامینی در زندان را حادثهای وحشتناک توصیف کرده است. پزشکیان گفت که اگر کسی مرتکب جرمی شده، باید در دادگاه محاکمه شود " نه اینکه او را آنقدر شکنجه دهند که چنین اتفاقاتی بیفتد." با این همه مراسم بزرگداشت محسن روحالامینی که قرار بود امروز عصر در مسجد بلال صدا و سیما برگزار شود، از سوی خانواده وی لغو شد. خانواده روحالامینی به منظور جلوگیری از بروز درگیری و خشونت مراسم فرزند خود را لغو کردهاند. پلیس در اطراف مسجد بلال نیروهای ضدشورش را متمرکز کرده بود.
۲۰۵ نماینده مجلس: مطیع کامل رهبریم
چهارم مرداد: ۲۰۵ نماینده مجلس شورای اسلامی با انتشار اطلاعیهای که نام شان در آن ذکر نشده است، اطاعت کامل خود از مقام عظمای ولایت را اعلام کردند و افزودند که رای مردم در نظام اسلامی، پشتوانه و معیار مقبولیت است. در این اطلاعیه آمده است که رئیس جمهور هرچند با رای مردم انتخاب میشود، اما تا زمانی که ولیفقیه رای ملت را تنفیذ نکند، رئیس جمهور مشروعیت نخواهد داشت. چند روز قبل، آیتالله خامنهای در دیدار با گروهی از نمایندگان از آنها خواسته بود که با دولت جدید محمود احمدینژاد همکاری خوبی داشته باشند و بر آن " سخت" نگیرند.
انتقاد دستغیب از بیانیه خبرگان
چهارم مرداد: آیتالله علیمحمد دستغیب، یکی از مراجع تقلید شیعه، خطاب به برخی اعضای خبرگان رهبری گفت که در بیانیه خود باید به شکنجههای نامشروع در زندانها اعتراض میکردند. جمعه گذشته رادیو و تلویزیون ایران بیانیهای منتسب به مجلس خبرگان را پخش کرد که در آن صحت انتخابات ریاست جمهوری تائید شده و از اظهارات هاشمی رفسنجانی در خطبههای دو هفته گذشته نماز جمعه تهران انتقاد شده بود. تلویزیون دولتی ایران اعلام کرد که این نامه را بیش از ۵۰ عضو خبرگان رهبری امضا کردهاند، اما نامی از امضا کنندگان این بیانیه نبرد. دستغیب که عضو مجلس خبرگان رهبری است، خطاب به کسانی که این بیانیه را امضا کردهاند افزود که باید به خواسته ۴۰ میلیون نفر احترام میگذاشتند و با بازشماری صندوقهای رای بر آنها معلوم میشد که خواستههای معترضان " غیرعقلانی" نیست.
این روحانی بلندپایه در واکنش به آن بخش از بیانیه منتسب به مجلس خبرگان رهبری که از اظهارت آقای هاشمی انتقاد کرده بود، خطاب به امضاکنندگان بیانیه مذکور گفت: " چرا در زمانی که آقای هاشمی پس از درگذشت آیتالله خمینی از رهبری آیتالله علی خامنهای حمایت کرد، کسى نگفت خلاف نظام سخن مىگوید و خلاف نظام عمل مىکند." گفته شد که اطلاعیه مجلس خبرگان بدون نظر این مجلس توسط شیخ محمد یزدی صادر شده است.
وزرای اطلاعات و ارشاد برکنار شدند
چهارم مرداد: وزرای ارشاد و اطلاعات از سوی محمود احمدینژاد برکنار شدند. احمدینژاد حکم عزل صفار هرندی(وزیر ارشاد) و محسنی اژهای (وزیر اطلاعات) را صادر کرد. علت برکناری صفارهرندی و محسنی اژهای درگیری لفظی در جلسه هیات دولت عنوان شد. گفته شد که صفار هرندی و اژه ای به انتصاب آقای مشایی معترض بودند. صفارهرندی، هفته گذشته طی سخنانی به طور تلویحی از احمدینژاد به خاطر خودداری از اجرای دستور آیتالله خامنهای مبنی بر برکناری رحیممشایی از سمت معاون اولی رئیس جمهوری انتقاد کرد. او گفت که " برخی برای رهبری جان میدهند و بعضی نیز از خواستههای کوچک خود نمیگذرند." گزارشها حاکی است که یکی از معاونان اژهای، به نام علوی نیز به عنوان سرپرست وزارت اطلاعات تعیین شده است. گفته می شود که علت اصلی برکناری محسنی اژه ای خودداری وزارت اطلاعات از پذیرش واقعیت این تحلیل است که اعتراضات انتخاباتی " عملی سازماندهی شده در جهت انقلاب مخملی بود و معترضان از قبل از انتخابات قصد ایجاد بحران در کشور را داشتند." بنا بر اطلاعات منتشره، بیش از بیست تن از کارشناسان وزارت اطلاعات بعد از حضور شخصی احمدی نژاد در این وزارتخانه، بدون اطلاع وزیر اطلاعات، استعفا داده و از کار کناره گرفتند.
موسوی اردبیلی: بازداشتشدگان را آزاد کنید
چهارم مرداد: آیتالله عبدالکریم موسوی اردبیلی از مراجع تقلید شیعه، خواستار آزادی هر چه سریعتر بازداشتشدگانی شد که جرم آنها احراز نشده است. موسوی اردبیلی با تاسفبار خواندن اتفاقات اخیر ایران، از مسئولان و دستاندرکاران خواست که " هرچه سریعتر نسبت به ترمیم شکافهای ایجاد شده و جبران آسیبهای وارد آمده اقدام نمایند و در جهت بازسازی اعتماد مردم به نظام تلاش کنند." بر اساس اطلاعیه آیت الله موسوی اردبیلی،" ادامه این وضعیت به یقین، مطلوب هیچیک از دلسوزان کشور نبوده و بیم آن میرود که باعث تضعیف پایههای نظام و اعتماد عمومی به آن گشته و زمینهساز فتنههایی بس عظیم و بزرگ گردد." وی اظهار امیدواری کرده است که " با درایت افراد کاردانی که در نظام جمهوری اسلامی مشغول خدمت میباشند، کشور از وضعیت بغرنج فعلی رهایی یابد."
امیر جوادیفر در زندان جان باخت
پنجم مرداد: جسد امیر جوادیفر ۲۳ ساله، که در جریان تظاهرات ۱۸ تیر دستگیر شده بود، برای خاکسپاری به خانوادهاش تحویل داده شد. مقامهای امنیتی از خانواده این دانشجوی مدیریت صنعتی دانشگاه آزاد قزوین خواسته بودند که برای تحویل گرفتن جسد فرزندشان مراجعه کنند. روزنامه سرمایه به نقل از یکی از بستگان امیر گزارش کرده است که وی پس از دستگیری به علت " شکستن" برخی از اعضای بدنش، ساعتها در بیمارستان فیروزگر بستری بود که بعد به بیمارستان لاله در شهرک غرب انتقال داده شد. خانواده جوادیفر گفتند: " ظهر جمعه ۱۹ تیرماه، امیر را از بیمارستان مرخص کردند و تحویل پلیس امنیت و پیشگیری از جرم دادند و پس از آن دیگر هیچ خبری از امیر به ما داده نشد تا اینکه شنبه سوم مردادماه از طرف پلیس امنیت شهرری با پدر وی تماس گرفتند و گفتند بروید جسد پسرتان را از پزشکی قانونی کهریزک تحویل بگیرید." او گفت که مقامهای امنیتی از خانواده امیر خواستهاند که اعلام کنند فرزندشان " از قبل دچار بیماری ریه بوده است،در حالی که چنین چیزی محال است زیرا او کاملاً سالم بود." آنها از خانواده این جوان امضا گرفتند که " تشییع جنازه فقط با حضور افراد فامیل و خودی برگزار شود و شعاری در آن داده نشود." جسد این جوان امروز دوشنبه در بهشت زهرای تهران به خاک سپرده خواهد شد.
محمدحسین صفارهرندی استعفا کرد
پنجم مرداد: ساعتی پس از تکذیب خبر برکناری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از سوی محمود احمدینژاد، محمدحسین صفار هرندی استعفا کرد. روز چهارم مرداد، خبرگزاریها از برکناری آقای هرندی از وزارت ارشاد خبر دادند که ساعتی بعد معاونت ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر رئیس جمهوری این گزارش را تکذیب و آن را در راستای " تضعیف و تخریب" دولت اعلام کرد. اما صفار هرندی، شب گذشته با تائید اینکه ابلاغ شفاهی حکم برکناریاش به منظور جلوگیری از به رسمیت افتادن دولت پس گرفته شده است، در نامهای از پذیرش مجدد این مسئولیت سر باز زد. او در استعفانامه خود از شنیدن برکناری خود از وزارت ارشاد ابراز خرسندی کرده و آورده است که گویا محظور از نصاب افتادن دولت، موجب توقف این حکم گردیده است. صفار هرندی در متن استعفای خود آورده که " با تأسف از قضایای اخیر که موجب وهن دولت محترم شد، بیاعتنا به اخبار حاشیهای، ابلاغ نخست را جدی گرفته و خود را فارغ از مسئولیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی میدانم و از فردا در وزارتخانه حضور نخواهم یافت."
صانعی: دولت نامشروع، پروندهاش را سنگینتر نکند
پنجم مرداد: آیتالله یوسف صانعی با نامشروع خواندن دولت احمدی نژاد، از آمرین و عاملین و محرکین و همه آنها که به نحوی در بروز حوادث اخیر دخیل بودهاند، خواست توبه کنند و رضایت آسیبدیدگان حوادث اخیر را جلب کنند. این مرجع تقلید افزوده است که این اقدامات انجام شود تا " پرونده دولت بیش از مسئله انتخابات و عدم مشروعیت شرعی و مقبولیت که بهوسیله قانون اساسی با رأی قطعی و بدون تردید توده مردم حاصل میشود، سنگینتر نگردد." وی هشدار داد که ادامه ظلمها و اذیتها به قطع یقین در آیندهای نه چندان دور، باعث ذلت و گرفتاری ستمکاران خواهد شد.
مجوز روزنامه "صدای عدالت" لغو شد
پنجم مرداد: هیات نظارت بر مطبوعات، به منظور " دفاع از ساحت مرجعیت و ولایت فقیه" مجوز روزنامه "صدای عدالت" را لغو کرد. دبیرخانه هیات نظارت، با انتشار اطلاعیهای اعلام کرد که در صفحه ۹ روزنامه شماره ۲۲۲۹ صدای عدالت ( چهارم مردادماه) مطلبی توهینآمیز درباره آیتالله روحالله خمینی منتشر شده که موجب لغو مجوز این روزنامه شده است. دبیرخانه هیات نظارت بر مطبوعات افزود که مسئولان این روزنامه، پیشتر به تذکرهای این هیات بیتوجهی کرده بودند. مصطفی کزازی، مدیر مسئول روزنامه "صدای عدالت" در گفتگو با خبرگزاری مهر، با قبول " اشتباه در درج مطلب مذکور"، گفت که در دادگاه، بابت این اقدام عذرخواهی کرد که پذیرفته نشد. طی ماه گذشته، دهها رسانه در ایران توقیف یا فیلتر شدند.
مدیر کل زندانها: روحالامینی و کامرانی مننژیت داشتند
پنجم مرداد: سهراب سلیمانی، مدیر کل زندانهای استان تهران گفت که محسن روحالامینی و محمد کامرانی بر اثر بیماری مننژیت که " پیش از انتقال به زندان به آن مبتلا بودهاند" جان باختند. این در حالی است که حسین علایی، سردار سابق سپاه پاسداران طی یادداشتی که در برخی وبسایتها منتشر شده، به نقل از پدر روحالامینی نوشته که هنگامی که جسد محسن را دیده است، متوجه شده که دهان وی " خرد" شده است. گزارشهای مشابهی در خصوص وضعیت جسمی محمد کامرانی به هنگام مرگ منتشر شده است که نشان میدهد وی بر اثر " خرد شدن فک، دهان و دندان" و عفونت شدید جان باخته است. آقای سلیمانی با رد تمامی این گزارشها، به خبرگزاری ایسنا گفته که این حرفها را افراد ضد انقلاب، معاند و مخالف میِزنند، چرا که " ما انسان هستیم و انسان را نگهداری میکنیم." به گفته این مقام مسئول، پس از جان باختن محسن روحالامینی در زندان، دستور داده شده که به تمامی زندانیان اوین واکسن مننژیت تزریق شود.
پدر محسن روحالامینی گفت که " بعد از مجروح شدن، به محسن نرسیدهاند تا خون او عفونی شده و دچار تب شدید بالای ۴۰ درجه گردیده و از شدت تب، دچار بیماری مننژیت شده است." اما سلیمانی با رد این اظهارات میگوید که محسن روحالامینی قبل از تحویل به بازداشتگاه اوین، مننژیت داشت. وی درباره نحوه درگذشت این دو جوان گفت: " روحالامینی و محمد کامرانی جزو یک مجموعه بودند که باید تحویل اوین میشدند. روحالامینی در مسیر زندان و در خودروی اعزام حالش بد میشود و توسط عوامل و نیروهای امنیتی به بیمارستان منتقل شد و آقای کامرانی دو یا سه ساعت بعد از روحالامینی در زندان حالش به هم خورد." به گفته سلیمانی، محمد کامرانی قبل از فوت، نامه آزادیاش صادر شده بود و وقتی زنده بود، " شبانه تحویل خانوادهاش شد و روز بعد فوت کرده و تمام پزشکان بیمارستان و پزشک قانونی تائید کردند که وی مننژیت داشته است." سلیمانی در بخش دیگری از گفتگوی خود اظهار داشت که در مجموعه زندانها با بازداشتشدگان " هیچ گونه رفتار خلاف شان اداری، انسانی و اخلاقی، تحت هیچ شرایطی انجام نمیشود." مدیرکل زندانهای استان تهران افزوده که بعید میداند کسی ادعا کند که " این افراد در مجموعه زندان مورد ضرب و شتم قرار گرفته باشند." وی همچنین وجود سلولهای انفرادی در زندانها را رد کرد و گفت: " اتاقهای ما سوئیت است و انفرادی وجود ندارد." خانواده کامرانی با رد هرگونه بیماری فرزند خود، میگویند که امیر در زندان جان باخته است.
کهریزک تعطیل شد
پنجم مرداد: وحید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت آیتالله خامنهای دستور تعطیلی یک بازداشتگاه " غیر استاندارد" را صادر کرد. منظور جلیلی بازداشتگاه کهریزک است که در هفته گذشته جسد چند تن از زندانیان آن که در آنجا در اثر شکنجه کشته شدند، تحویل خانواده های آنان شده است. جلیلی بدون اشاره به نام این بازداشتگاه افزوده که بازداشتگاه مزبور، استانداردهای لازم برای حفظ حقوق متهمین نداشته است. دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت که اصول ارزشی و دموکراسی اجازه نمیدهد که " کسانی به بهانه مقابله با رفتارهای خلاف قانون، خود مرتکب خلاف قانون و نادیده گرفتن حقوق مشروع انسانها شوند."
موسوی: مردم از جنایتکاران نخواهند گذشت
پنجم مرداد: میرحسین موسوی با غیرقابل تحمل دانستن وضعیت کنونی ایران، به حاکمان نظام جمهوری اسلامی هشدار داد که مردم جنایتهای پس از انتخابات را فراموش نخواهند کرد و جنایتکاران را به سزای اعمال خود خواهند رساند. موسوی با ابزار خرسندی نسبت به ادامه اعتراضها به نتیجه انتخابات، خطاب به مسئولان جمهوری اسلامی گفت که این اعتراضها شورشهای خیابانی نیست و نمیتوان با امنیتی کردن جامعه این حرکتهای مردمی را متوقف کرد. به گفته موسوی، اعتراضها در شرایط کنونی، نشان دهنده سلامت ملت ایران است و آنها باید با هوشمندی و با استفاده از مناسبتها به این اعتراضها ادامه بدهند.
موسوی اظهار داشت که " نمیتوان ایران را تبدیل به زندانی کرد که ۷۰ میلیون زندانی داشته باشد و قوه قضائیه آن هم حق نداشته باشد به بسیاری از زندانها سر بزند و اطلاعات بگیرد." گفته های امروز موسوی یکی از تندترین مواضعی است که وی پس از برگزاری انتخابات اتخاذ کرد. وی از مقامهای قوه قضائیه خواست که بررسی کنند که چرا " دندانهای" محسن روحالامینی شکسته شده و علت مرگ او در زندان چه بوده است. وی به مسئولان جمهوری اسلامی گفت که چرا اجساد کسانی که در حوادث اخیر کشته شدهاند را تحویل خانوادههای آنها نمیدهند؟ آقای موسوی افزود: " چرا اینقدر مردم را آزار میدهید؟ چرا مردم را عصبی میکنید؟ چرا مردم را تحقیر میکنید؟ مردم حق دارند از قبر فرزندان خود خبر داشته باشند." آقای موسوی گفت " ما چنین نظامی را نمیخواستیم تا شبانه بریزند و خانههای دانشجویان و مردم را ویران و ماشینهای آنها را تخریب کنند و بعد همه ارگانهای موجود از وزارت اطلاعات تا بسیج بگویند اینها به ما ربطی ندارند."
سیفالله داد، کارگردان سینما درگذشت
ششم مرداد: سیفالله داد، کارگردان سینمای ایران بر اثر سکته قلبی در ۵۴ سالگی درگذشت. آقای داد که مدتها از بیماری سرطان رنج میبرد، صبح سهشنبه ششم مرداد 88 در بیمارستان مهر تهران درگذشت. وی در سالهای ۱۳۷۶ تا ۱۳۷۹ معاون امور سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود که از این دوران به عنوان دوران طلایی سینمای ایران یاد میشود.
دیدار کروبی با خانواده ندا آقاسلطان
ششم مرداد: مهدی کروبی دبیر کل حزب اعتماد ملی با حضور در منزل ندا آقاسلطان، با خانواده وی ابراز همدردی کرد و گفت که مرگ ندا " سرفصل و مبداء" تاریخی خواهد شد. آقای کروبی در دیدار با خانواده ندا گفت که " مرگ این فرزند عزیز در نهایت معصومیت و مظلومیت اتفاق افتاد و مرگ در واقع مظلومیت مردم ایران را فریاد کرده است." نامزد معترض به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری افزود که " مرگ ندا از آن دست رخدادهایی است که تا سال ها و حتی قرنها در خاطر مردم میماند و او به تاریخ و به حرکتهای مردم پیوسته است." هاجر رستمی مطلق مادر ندا آقاسلطان نیز در این دیدار گفت که انتظار نداشته است روزی در نظام جمهوری اسلامی فرزندش کشته شود.
خانم رستمی مطلق از اظهارات احمد خاتمی خطیب جمعه تهران و عزتالله ضرغامی رئیس سازمان صدا و سیما که ندا را " هنرپیشه" و مرگ وی را ساخته و پرداخته کامپیوتر دانستهاند ، به شدت گلایه کرد و افزود: " این اظهارنظرها بیش از مرگ ندا برایم تلخ و دردآور بود." مادر ندا اظهار داشت: " ندا هم مانند هزاران جوان دیگر که علاقهمند به سرنوشت کشورشان هستند، به سرنوشت ایران علاقهمند بود. او هم مانند دیگر جوانان به نتایج انتخابات اعتراض داشت." خواهر ندا آقاسلطان نیز در پاسخ به کسانی که کشتن ندا را کار اعضای سازمان مجاهدین میدانند، گفت: " اگر کار منافقین بوده چرا اجازه ختم نمیدهند؟ چرا نمیگذارند یک تالار بگیریم تا دوستان و آشنایان دور هم جمع شوند؟ حتی سالن غذاخوری که ما برای ختم بیسر و صدای ندا رزرو کردهایم، لغو می کنند."
دیدار سه مرجع تقلید درباره مسائل روز
ششم مرداد: سه مرجع تقلید شیعه درباره مسائل سیاسی روز ایران دیدار و گفتگو کردند. این دیدار میان آیتالله عبدالکریم موسوی اردبیلی، آیتالله شبیری زنجانی و آیتالله حسینعلی منتظری در روستای خاوه در نزدیکی قم (اقامتگاه تابستانی آقای منتظری) روی داد. جزئیات بیشتری درباره این جلسه منتشر نشد. شبیری زنجانی از دوستان نزدیک آیتالله خامنهای است و آقای موسوی اردبیلی از جمله مراجعی است که از حوادث پس از انتخابات در ایران به شدت انتقاد کرده است. آقای منتظری مقامهای جمهوری اسلامی را به طور غیرمستقیم متهم کرد که " بر اساس چماق و ظلم و تجاوز به حقوق دیگران و تصرف غاصبانه و تغییر در آراء مردم و کشتن و بستن و بازداشت و شکنجههای قرون وسطایی و استالینی و ایجاد خفقان و سانسور روزنامهها... و زندانی کردن عقلا و نخبگان جامعه به بهانههای واهی و تحمیل اعترافات به امور خلاف واقع" عمل می کنند.
از سوی دیگر، آیتالله اسدالله بیات زنجانی از مراجع شیعه، مسئولیت خون کسانی که در حواث اخیر کشتهاند را بر عهده کسانی دانست که با نادیده گرفتن آرای اکثریت مردم، موجب بروز حوادث اخیر شدهاند. آیتالله بیات زنجانی، اعلام کرد: " اگر خون کسی بدون حضور در محکمه قاضی عادلی ریخته شود و حرمت شهروندی هتک گردد، چارهای جز امر به معروف و نهی از منکر نمیماند." در همین روز آیتالله جلالالدین طاهری اصفهانی، امام جمعه پیشین اصفهان، در نامهای از اکبر هاشمی رفسنجانی خواست که برای پایان دادن به " فاجعه" تدبیری بیندیشد. امام جمعه پیشین اصفهان شرایط کنونی را دردناک توصیف کرد.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم، نیز با صدور بیانیهای از معترضان خواست که به حرکت خود ادامه دهند. این مجمع اعلام کرد: " مراجع تقلید هم از حوادث اخیر نگران و ناخشنودند و نظر توجیهگران در خطابههای نماز جمعه، نظر مراجع بزرگوار و علمای بزرگ و مدرسین حوزهها نیست." آیتالله مکارم شیرازی، از مراجع تقلید شیعه نیز روز گذشته خواهان روشن شدن تکلیف زندانیان اخیر شد. وی گفت: " برای رسیدن به آرامش بیشتر لازم است آنهایی که خطایی ندارند یا خطایشان بر طبق رأفت و رحمت اسلامی قابل ارفاق است، هر چه زودتر آزاد شوند." آیتالله امینی نیز در خطبههای جمعه قم، خواستار برخورد توأم با رأفت اسلامی با دستگیرشدگان شد.
شادی صدر با قرار کفالت آزاد شد
ششم مرداد: شادی صدر، وکیل دادگستری و فعال حقوق زنان امروز سهشنبه با قرار کفالت از زندان اوین آزاد شد. محمد مصطفایی وکیل خانم صدر گفت که شادی با ضمانت پدرش، از زندان آزاد شد. به گفته شادی صدر، وی در پنج روز اول بازداشت، بازجویی میشد، اما بازجویش را به خاطر چشمبندی که بر چشمانش بسته بودند، نمیدید. شادی صدر، سه روز اول را در سلول انفرادی و ۱۰ روز بعد را در سوئیتهای سه، چهار نفره گذراند. اتهام وی اقدام علیه امنیت ملی و شرکت در اغتشاشات بود، اما وکیلش گفت که از وی در بازجوییهای مکرر، سئوالهایی غیرمرتبط با موضوع دستگیری پرسیده میشد.
سعید شریعتی بازداشت شد
هفتم مرداد، سعید شریعتی، عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت و از فعالان ستاد انتخاباتی میرحسین موسوی روز گذشته با حکم سعید مرتضوی بازداشت شد. شریعتی یک روزپس از کودتای انتخاباتی 22 خرداد بازداشت شد، اما فردای همان روز به همراه تعداد دیگری از بازداشت شدگان جبهه مشارکت آزاد شده بود. سه مامور امنیتی با حکم سعید مرتضوی به خانه شریعتی رفتند و ضمن تفتیش منزل و ضبط وسایل شخصی اواز جمله لپ تاب وبرخی نوشته ها و مدارک، وی را با خود بردند. یکی از ماموران امنیتی هنگام بازداشت شریعتی، در پاسخ به همسراو که سئوال کرده بود همسرش را به کجا خواهند برد گفته است که اگر فرزند دکتر روح الامینی خود را معرفی کرده بود به آن بازداشتگاه فرستاده نمی شد تا به آن سرنوشت - کشته شدن زیر شکنجه - دچار شود. سعید شریعتی در حالی بازداشت شد که پس از آزادی در 24 خرداد، به مسافرت رفته و روز گذشته به منزل خود بازگشته بود. گویا مقامات امنیتی از آزادی شریعتی پشیمان بوده و در تمام مدتی که شریعتی در مسافرت بود به دنبال بازداشت او بودند.
داود صدری را تیرانداز پایگاه مقداد کشت
هفتم مرداد: در پی انتشار تدریجی اسامی شهدای وقایع پس از انتخابات ریاست جمهوری، هویت یکی دیگر از این کشته شدگان روشن شد: داودصدری؛ 25 ساله. او روز 25 خرداد و در پی شلیک گلوله از بام پایگاه بسیج مقداد، جان خویش را از دست داد. داوود صدری 25 ساله، تکنیسین برق در شامگاه 25 خرداد در جریان اعتراضات مردمی به نتایج انتخابات ریاست جمهوری دهم در میدان آزادی تهران و درپی شلیک گلوله از بام پایگاه بسیج مقداد در ابتدای بزرگراه جناح به شهادت رسید. پیکر نیمه جان وی به همراه 17 مضروب دیگر به بیمارستان رسول اکرم تهران منتقل گردید و ساعاتی بعد بر اثر شدت جراحات وارده ناشی از اصابت گلوله به قلب و طحال وی درگذشت. به گفته یکی از نزدیکان شهید صدری "سرانجام پس از 5 روز پیگیری شبانه روزی در 31خرداد جنازه داود صدری به خانواده وی تحویل و تحت تدابیر امنیتی در امامزاده ابراهیم کرج به خاک سپرده شد؛ و درحالی که داوود روز 25 خرداد به شهادت رسیده بود، گواهی فوت صادر شده به تاریخ 31 خرداد است."
خاتمی: با عاملان فجایع برخورد کنید
هشتم مرداد: سید محمد خاتمی، رئیس جمهور سابق ایران میگوید که جنایتهایی رخ دادهاست و امروز باید با این مسائل برخورد شود. خاتمی گفت: " کافی نیست که گفته شود یک بازداشتگاه غیر استاندارد تعطیل شد، غیر استاندارد یعنی چه؟ یعنی مثلا هواکش آن درست نبود یا دستشوییها تمیز نبوده است؟ خیر! جنایتهایی رخ دادهاست، جانهایی باخته شدهاست و رفتارهایی با جوانان و زنان و مردان عزیز صورت گرفتهاست که وقتی در زندانهای در دست بیگانگان صورت میگیرد همه بر آشفته میشوند و فریاد میزنند." وی ادامه داد: " خونهایی ریخته شد، به خانوادههای فراوانی آسیبهای روحی و مادی وارد آمدهاست. ملت مورد اهانت قرار گرفتهاست. رفتارهای بد و غیر قانونی و غیر شرعی با مردم و با بازداشتشدگان صورت گرفتهاست که باید با ریشه این قضایا برخورد جدی شود."
چهلم شهدا در بهشت زهرا
هشتم مرداد: مراسم بزرگداشت چهلم شهدای جنبش سبز مردم ایران به خشونت کشیده شد و پلیس برای جلوگیری از مراسم و متفرق کردن مردم از گاز اشک آور، گاز فلفل و باتوم استفاده کرد. هزاران نفر از مردم تهران روز گذشته در گورستان بهشت زهرا گرد هم آمده بودند تا به مناسبت چهلمین روز درگذشت جان باختگان بعد از کودتای انتخاباتی 22 خرداد، یاد آنان را گرامی بدارند. میرحسین موسوی و مهدی کروبی، نیز به اتفاق زهرا رهنورد در این مراسم حضور یافتند اما با دخالت نیروهای نظامی و لباس شخصی ها که از ساعات اولیه روز در بهشت زهرا مستقر شده و قطعه 247، مزار ندا آقا سلطان را به محاصره درآورده بودند این مراسم به خشونت کشیده شد. گزارش ها حاکی از استقرار ۱۴ ون گارد ویژه در محل بود و حضور گسترده نیروهای امنیتی، نظامی و لباس شخصی ها نشان از این میداد که حکومت از تجمع تعداد زیادی از مردم در این مکان به شدت هراس دارد.
میرحسین موسوی پس از حضور در بهشت زهرا از اتوموبیل خود پیاده و موفق شد خود را به سنگ مزار ندا آقاسلطان برساند، ولی به او اجازه تلاوت آیات قرآن داده نشد و پلیس ضد شورش با محاصره موسوی وی را به اتوموبیلش بازگرداند. این در حالی بود که مردم در حمایت از موسوی شعار یاحسین ، میرحسین سر می دادند. وی توسط نیروهای امنیتی با اِعمال زور، از این محل اخراج شد. مهدی کروبی نیز در بدو ورود به خیابان قطعه 257 با استقبال گسترده مردمی روبرو شد که شعار"کروبی با غیرت مقاومت مقاومت" و "ایرانی باغیریت، برس به داد ملت" سر می دادند. کروبی که جمعیت کثیری وی را احاطه کرده بودند به سمت مزار ندا آقاسلطان رفت. در این هنگام نیروهای یگان ویژه با حمله به وی و مردم اقدام به ضرب شتم آنان نمودند و با زدن گاز فلفل خواستند تا مردم را از اطراف او متفرق نمایند که با مقاومت شدید مردمی روبرو شدند و مهدی کروبی نیز تاکیدکرد که در این مکان خواهد ماند.
جمعیت حاضردر بهشت زهرا که بیش از 40 هزار نفر بودند شعارهایی نظیر"یا حسین، میر حسین" ، " ندای ما ندا بود، بلندترین صدا بود" ، "چوب و چماق و باتوم دیگر اثر ندارد، به مادرم بگویید دیگر پسر ندارد" ، یاران همه زندانی، کو رسم مسلمانی" ، "زندانی سیاسی، آزاد باید گردد" و "برادر شهیدم ، رایت رو پس می گیرم" سر دادند. براساس گزارشات موثق پنجاه نفر از مردم دستگیر شدند. مردم در مقابل ضرب و شتم و خشونت نیروهای نظامی شعار میدادند: نیروی انتظامی سهراب برادر توست نیروی انتظامی ندا خواهر توست.
در حالی که درگیریها در بهشت زهرا همچنان ادامه داشت هزاران تن از مردم درمقابل مصلای تهران و خیابان های اطراف آن تجمع کردند و شعارهایی در حمایت از میرحسین موسوی سر دادند. نیروهای نظامی و بسیج که از ساعت ها قبل در اطراف مصلی تهران مستقر شده بودند به شدت با مردم درگیر شدند و با ضربات باتوم و کمربند و گاز اشک آور سعی در متفرق کردن آنها داشت. پیش از این میرحسین موسوی و مهدی کروبی از وزارت کشور درخواست مجوز کرده بودند تا در مصلی تهران یاد شهدای اخیر را گرامی بدارند اما وزارت کشور این درخواست را رد کرده بود. با این حال گروه های مردمی اعلام کرده بودند که به رغم مخالفت وزارت کشور کسانی که نتوانند به بهشت زهرا بروند در مقابل مصلی تجمع خواهند کرد.
شاهدان عینی در مصلی خبر داده اند در حالی که مأموران میکوشیدند معترضان را متفرق کنند، آنهام انگشتان خود را به نشانه پیروزی بالا گرفته بودند. در میدان ونک، خیابان مطهری، خیابان بهشتی، خیابان حافظ شمالی، خیابان ولیعصر، خیابان زرتشت و خیابان فاطمی هم که مردم تجمع کرده بودند درگیری هایی روی داد و مردم شعارهایی چون " استقلال، آزادی، جمهوری ایرانی" سر دادند. در بزرگراه مدرس نیز که جمعیت زیادی گرد آمده بودند،مأموران اقدام به پرتاب گاز اشکآور کردند. به دنبال این درگیری ها تعدادی از مردم بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند. یکی دیگر شعارهایی که در نقاط مختلف تهران به گوش می رسید،" مجتبی مجتبی،بمیری،رهبری رو نبینی."
در همین جریان، فیلمسازان ایرانی، مهناز محمدی، رخساره قائم مقامی و جعفر پناهی، در بهشت زهرا بازداشت شدهاند. این سه فیلمساز، صبح امروز برای گل گذاشتن بر سر مزار جانباختگان وقایع اخیر به بهشت زهرا رفته بودند که حدود ساعت ۲ بعد از ظهر، بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند. هنوز هویت بازداشتکنندگان مشخص نشدهاست.
دو کشته دیگر: قهرمانی و اکبری
هشتم مرداد: خبر کشته شدن دو تن دیگر از بازداشتشدگان حوادث اخیر ایران به نامهای رامین آقازاده قهرمانی و حسین اکبری تأئید شد. حسین اکبری در زندان و بر اثر ضربه مغزی و ضربات باتوم و رامین قهرمانی دو روز پس از آزادی از زندان در اثرشکنجههای زندان جان باختند. در جریان اعتراضات هفتههای اخیر به نتیجه انتخابات، نیروهای امنیتی، رامین قهرمانی را متهم به شکستن شیشههای بانک کرده و برای دستگیری وی به منزلش مراجعه کردند. این مأموران مدعی بودند که چهره وی را " از طریق دوربین مداربسته یک بانک شناسایی کردهاند." رامین قهرمانی متولد سال ۱۳۵۸ بوده و محل سکونت وی در خیابان شهرآرا بود. وی به گفته مادرش " جوانی بود نه چندان سیاسی، بسیار آرام و بیآزار و وابسته به خانواده." رامین قهرمانی پس از دو هفته، با بدنی که آثار شکنجه بر آن نمایان بود از زندان آزاد شد، ولی دو روز پس از آن بهطور ناگهانی حالش بد شد و در نهایت فوت میکند. به گفته خانواده قهرمانی " در این فاصله چند بار از کلانتری یا بازداشتگاه زنگ زدند و حالش را پرسیدند، گویی در بازداشتگاه حاثهای رخ داده بوده که آنها نگران وضعیت جسمانی او شده بودند." خانواده قهرمانی تحت فشار شدید برای منع انتشار خبر کشته شدن فرزندشان بودند، آنان تعهد دادند که بر سر مزار فرزندشان با صدای بلند گریه و شیون نکنند."
تجمعات اعتراضی در شهرهای دیگر ایران
هشتم مرداد: همزمان با برگزاری تجمعات اعتراضی در گورستان بهشت زهرا و مصلی تهران، شهرهای اصفهان، شیراز، اهواز، مشهد، رشت و اراک نیز شاهد تجمع معترضان بود. در اصفهان، معترضان در اطراف هتل کوثر اصفهان، چهارباغ بالا و پائین، میدان انقلاب و اطراف پل سیوسه پل تجمع کردند و ماشینهای در حال حرکت نیز با بوقهای ممتد و نشان دادن علامت پیروزی همبستگی خود را با معترضان اعلام کردند. در مشهد نیروهای یگان ویژه و لباس شخصی با تجمعکنندگان درگیر شد. منطقه کیانپارس شهر اهواز نیز شاهد تجمع معترضان بود. به گفته شاهدان عینی پلیس چند نفر را در اهواز دستگیر کرد. معترضان شیرازی نیز با حضور در پارک آزادی و فلکه گاز این شهر، با جان باختگان ناآرامیهای اخیر اعلام همدردی کردند. همچنین تجمعاتی در اراک و دانشگاه زنجان برگزار شد.
رابطه من و رهبر پدر و پسری است
نهم مرداد: محمود احمدینژاد امروز جمعه در مشهد گفت: " نوع رابطه ما با مقام معظم رهبری فراتر از قالبهای سیاسی و اداری است و از جنس محبت، اعتقادی و پدر پسری است." احمدینژاد این مطلب را در " آئین یازدهمین هماندیشی علمی - پژوهشی سازمان اساتید بسیجی" که در مشهد برگزار شد، گفت. وی افزود: " در روزهای اخیر عدهای با خیال خام خود به تکاپو افتادند تا رابطه دولت و رهبر عزیز انقلاب را خدشهدار جلوه دهند و با جار و جنجال، جدایی و فاصله بین دولت و رهبری را القاء کنند." و ادامه داد: " وارد شدن بدخواهان در چنین عرصهای و القاء چنین شبهاتی حرکتی بینتیجه است و آنها قطعاً چنین آرزویی را به گور خواهند برد و این راه به روی شیاطین بستهاست." احمدینژاد در ادامه سخنرانی امروز خود در مورد دانشگاهها گفت: " دانشگاه باید با فرهنگ و اندیشه بسیجی اداره شود و پرچم فرهنگ بسیج به عنوان پرچم عزت، آزادیخواهی و روحیه نشاط باید در دانشگاه برافراشته شود."
بازداشت ۵۰ نفر در تجمعات پنجشنبه
نهم مرداد: فرمانده نیروی انتظامی تهران، بازداشت ۵۰ نفر در تجمعات روز گذشته در بهشت زهرا و مصلی تهران را تأئید کرد. هزاران نفر از معترضان ایرانی، روز پنجشنبه، به مناسبت روز چهلم کشتهشدگان اعتراضات اخیر، در گورستان بهشت زهرا و مصلی تهران گرد هم آمدند. فرمانده انتظامی تهران به خبرگزاری مهر گفتهاست که بازداشتشدگان " قصد ایجاد بینظمی" در شهر تهران را داشتهاند و پس از طی مراحل قانونی تحویل مقامات قضایی میشوند. عزیزالله رجبزاده گفت که در تجمعات روز گذشته هیچ گزارشی مبنی بر کشته شدن شهروندان دریافت نشده است. وی اخبار منتشر شده مبنی بر شکستن شیشههای خودروهای شخصی از سوی ماموران نیروی انتظامی را رد کرد. در تجمعات پس از انتخابات عکسها و فیلمهایی که برخی ماموران نیروی انتظامی را در حال شکستن شیشه خودروهای پارک شده در کنار خیابان نشان میدهد، در سایتهای اینترنتی منتشر شد. فرمانده پلیس تهران گفت: " اگر ماموری چنین اقدامی کرده باشد به شکل خودسرانه عمل کرده و مجموعه نیروی انتظامی با مامورانی که از قانون تخطی کرده باشند به شدت برخورد میکند."
جنتی: احمدینژاد مردم را نرنجاند
نهم مرداد: احمد جنتی، خطیب جمعه این هفته تهران میگوید که احمدینژاد باید کاری کند که مردم نرنجند. وی با بیان اینکه برخی عزل و نصبهای محمود احمدینژاد درست نبود، گفت: " این عزل و نصبها صدای همه را درآورد." جنتی خطاب به احمدی نژاد گفت: " شاید شما به چنین شخصی از لحاظ اعتقادی ایمان کامل داشته باشید اما این دلیل نمیشود که حتما به او پست کلیدی بدهید." وی در عین حال تأکید کرد که " در حال حاضر قدرت و حکومت در دست احمدینژاد است و همه باید به او کمک کنیم." وی از مجلس خواست که در رای دادن به وزرای کابینه همکاری و هماهنگی خوبی با دولت داشته باشد و اصل را بر توافق قرار دهد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر