سوريه روز شنبه انتقاد باراک اوباما، رئيس جمهوری آمريکا، از سرکوبی تظاهرات روز جمعه در شهرهای آن کشور را مبتنی بر واقعيات ندانست. به گزارش خبرگزاری دولتی سوريه، سانا، يک مقام اين کشور همچنين سخنان رئيس جمهوری آمريکا در مورد کمک ايران به سرکوبی تظاهرات در آن کشور را رد کرد. پيشتر نيز سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ايران از باراک اوباما انتقاد کرده بود.
هواپيماهای بدون سرنشين ارتش آمريکا نخستين عمليات خود را در ليبی انجام دادند. به گزارش خبرگزاری ها، اين هواپيماهای بدون سرنشين، يک سايت پرتاب موشک متعلق به نيروهای وفادار به معمر قذافی در نزديکی بندر مصراته را نابود کردند. اين بندر در کنترل مخالفان است.
يک سخنگوی مخالفان معمر قذافی روز شنبه اعلام کرد که نيروهای وفادار به رهبر ليبی، کنترل شهر يفران، در غرب اين کشور را به دست گرفته اند. به گزارش خبرگزاری رويترز، وی گفت که نيروهای وفادار به قذافی اين شهر را با دهها موشک ، هدف قرار داده بودند. با اين همه، مخالفان می گويند که کنترل بخشی از نوار مرزی ليبی با تونس را در اختيار دارند و قبايل ساکن در اين منطقه به آنان پيوسته اند. در اين ميان، به گزارش رويترز، مخالفان اعلام کردند که نيروهای وفادار به قذافی، از داخل بندر مصراته به حومه آن عقب نشسته اند. اين بندر از هفته ها پيش در محاصره نيروهای وفادار به رهبر ليبی قرار دارد.
محمدرضا محمودی، معاون عمرانی استاندار تهران، اعلام کرد که رقم قبضهای آب، برق و گاز پس از اجرای قانون هدفمند کردن يارانهها درايران واقعی هستند. در هفته های اخير، بالا بودن رقم قبض گاز در بسياری از نقاط ايران اعتراض هايی را به همراه داشته است و از جمله شماری از نمايندگان مجلس به اين موضوع اعتراض کرده اند. معاون عمرانی استاندار تهران در اين ارتباط اشاره کرد که بيش از ۲۰ درصد مردم نسبت به ارقام اعلام شده، اعتراض داشته و يا نگران شدهاند.
مرضيه نيک آرا؛ وکيل مدافع محمد سيفزاده، وکيل مدافع حقوق بشر و عضو موسس کانون مدافعان حقوق بشر، اعلام کرد که او در بازداشتگاه اداره اطلاعات اروميه به سر میبرد و وضعيت جسمی اش نامناسب است. اين مطلب حدود دو هفته پس از انتشار گزارشهايی درباره ناپديد شدن آقای سيف زاده انتشار يافت. وکيل مدافع محمد سيفزاده در گفت و گو با راديو فردا اعلام کرد: اتهام تازهای که عليه وی مطرح شده، اقدام عليه امنيت ملی از طريق خروج غيرقانونی از کشور است. اين در حالی است که آقای سيفزاده در بازجويیها و نيز در ملاقات با پسرش، با رد اين اتهام، گفته است که برای انجام کارهای تحقيقاتی به اروميه آمده بود.
تلویزیون دولتی یمن اعلام کرد، دولت یمن طرح پیشنهادی شورای همکاری خلیج فارس را برای کنارهگیری علی عبدالله صالح از قدرت پذیرفته است؛ بر پایه این پیشنهاد علی عبدالله صالح، رئیس جمهور یمن در عرض ۳۰ روز قدرت را به معاونش واگذار میکند و در مقابل از مصونیت سیاسی در قبال محاکم برخوردار خواهد بود.تلویزیون دولتی یمن اعلام کرد، دولت یمن طرح پیشنهادی شورای همکاری خلیج فارس را برای کنارهگیری علی عبدالله صالح از قدرت پذیرفته است؛ بر پایه این پیشنهاد علی عبدالله صالح، رئیس جمهور یمن در عرض ۳۰ روز قدرت را به معاونش واگذار میکند و در مقابل از مصونیت سیاسی در قبال محاکم برخوردار خواهد بود. بنا بر گزارش تلویزیون یمن، وزیر خارجه این کشور پاسخ مثبت دولت این کشور را به اطلاع شورای همکاری خلیج فارس رسانده است. در همین حال طارق شامی، سخنگوی حزب حاکم یمن، نیز اعلام کرد این حزب موافقت کامل خود را با پیشنهاد شورای همکاری خلیج فارس درباره دوران انتقالی به اطلاع این شورا رسانده است. طارق شامی به رویترز گفت: «حزب حاکم به وزیران خارجه شورای همکاری خلیج فارس اطلاع داده است که ابتکار عمل این کشورها به طور کامل مورد پذیرش قرار گرفته است.» پیشنهاد شش عضو شورای همکاری خلیج فارس برای حل بحران یمن، دربرگیرنده تشکیل دولت وحدت ملی، واگذاری قدرت علی عبدالله صالح به معاونش و پایان اعتراضهای خونین این کشور است. برپایه این پیشنهاد دو ماه پس از واگذاری قدرت به معاون علی عبدالله صالح، برای انتخاب رئیس جمهوری جدید رایگیری میشود. مصونیت سیاسی برای علی عبدالله صالح یکی از ارکان اصلی پیشنهاد شورای همکاری خلیج فارس است که در آغاز اپوزیسیون یمن آن را نپذیرفتند، اما با این حال روز شنبه اعلام کرد که که ارکان اصلی پیشنهاد شورای همکاری خلیج فارس را میپذیرد. یاسین نعمان رئیس اپوزیسیون یمن در این باره گفت: «اپوزیسیون از این ابتکار عمل به جز تشکیل دولت وحدت ملی استقبال میکند.» با این حال محمد قحطان، سخنگوی اپوزیسیون نیز به تلویزیون الجزیره گفت که گروههای مخالف معتقدند شرایط لازم برای پیوستن به دولت وحدت ملی مهیا نیست اما این مسئله مانع عمدهای برای اجرای پیشنهاد شورای همکاری خلیج فارس نیست. سخنگوی اپوزیسیون یمن تصریح کرد: «معاون رئیس جمهور قدرت را برای دوره معینی به دست میگیرد و سپس ما میبینیم که چه در آینده روی خواهد داد.» علی عبدالله صالح از سال ۱۹۷۸ قدرت را در یمن در دست داد و هفتههاست که معترضان در سراسر کشور خواهان کنارهگیری وی هستند؛ اعتراضهای یمن با سرکوب شدید نیروهای حکومتی مواجه شده و بیش از ۱۳۰ نفر در دو ماه اخیر جان خود را از دست دادهاند.
فرمانده سپاه پاسداران با بیان این که یک «جریان انحرافی» در میان اصولگرایان خود را پشت «یک چهره موجه» پنهان کرده، گفته است، این جریان «به طور قطع» در آینده به مقابله با انقلاب برخواهد خاست.فرمانده سپاه پاسداران با بیان این که یک «جریان انحرافی» در میان اصولگرایان خود را پشت «یک چهره موجه» پنهان کرده، گفته است، این جریان «به طور قطع» در آینده به مقابله با انقلاب برخواهد خاست. محمدعلی جعفری، فرمانده سپاه پاسداران در گفت و گویی با خبرگزاری فارس، نسبت به شکل گیری یک «جریان انحرافی جدید» در میان اصولگرایان و بروز «فتنه آینده» هشدار داده است. بیشتر بخوانید: فرمانده سپاه: کسی بروز فتنه ۸۸ را با این شدت پیشبینی نمیکرد فرمانده بسیج: پیچیدگی فتنههای پیش رو از فتنه ۸۸ بسیار بیشتر است وی در این گفت و گو که بخش دوم آن روز شنبه منتشر شده، در این باره اظهار داشته است: «یکی از مهمترین تفاوتهای این جریان و فتنه آینده با گذشته این است که جریان انحرافی جدید خودش را پشت یک چهره موجه، مقبول و محبوب مردم پنهان کرده و البته اینکه چطور این اتفاق افتاده و چرا این شخصیتهای اصلی و محبوب اجازه میدهند جریان باطل از آنها سوءاستفاده کنند، نیز طبیعی نبوده و یک موضوع خارج از روال است.» در ماههای اخیر برخی از مقامهای نظامی و نیز شماری از چهرههای اصولگرا بارها نسبت به بروز «فتنه جدید» و شکلگیری «جریان انحراف» در میان اصولگرایان هشدار داده و در این میان نوک پیکان حملات خود را متوجه برخی از اطرافیان محمود احمدینژاد، به ویژه اسفندیار رحیم مشایی، رئیس دفتر رییس جمهور، کردهاند. در همین راستا به تازگی محمدرضا نقدی، فرمانده بسیج نیز در باره «فتنه پیشرو» گفته بود: «در فتنه بعدی تشخیص حق از باطل بسیار دشوار خواهد بود و چه بسا منحرفان با علاقه ظاهری به عدالت و مهدویت و با نام صالحین رو در روی انقلاب بایستند.» وی همچنین در این باره اظهار داشته بود: «فتنههایی که در آینده پیش روی ماست، پیچیدهتر است و باید بدانیم آخرین فتنه آخرالزمان شبیهترین آنها به حقیقت است و پیچیدگی آن حتی با فتنه عمیق ۸۸ هم قابل قیاس نیست.» پیشتر نیز حسین شریعتمداری، نماینده رهبر جمهوری اسلامی در روزنامه کیهان، اسفندیار رحیم مشایی را «همهکاره دولت» خوانده و وی را متهم کرده بود که با «باند منحرف و نفوذی» خود محمود احمدینژاد را تحت نفوذ خود درآورده است. در این میان فرمانده سپاه در تعریف جریان انحراف چنین گفته است: «جریان انحرافی یعنی کسانی که از مسیر اصولگرایی منحرف شدند و البته ما تعارف میکنیم که به آنها جریان انحرافی میگوییم، اما هرچه جلوتر میرویم و زاویه این انحراف با مسیر اصلی انقلاب بیشتر میشود، عمق این شکاف نمایانتر خواهد شد و همین باعث میشود که آنها از درک صحیح انقلاب و پیامدهای آن در سطح منطقه عاجز باشند.» محمدعلی جعفری همچنین به مقایسه اعتراضها به نتایج اعلام شده برای انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ و «جریان انحرافی جدید» پرداخته و اظهار داشته است: «جریانات قبلی از نظر مردم تمام شدند و دست آنها برای ملت رو شده اما جریان انحرافی جدید با سر دادن شعارها و به کارگیری ترفندهای جدید قصد رویارویی با انقلاب را دارد و این جریان در آینده به طور قطع به مقابله با انقلاب بلند خواهد شد.»
تلويزيون دولتی يمن روز شنبه اعلام کرد که علی عبدالله صالح، رئيس جمهوری اين کشور، با طرح کشورهای عرب خليج فارس برای استعفا در مدت ۳۰ روز و واگذاری قدرت به معاون خود در قبال مصونيت از پيگرد قضايی موافقت کرده است. به گزارش خبرگزاری آسوشيتدپرس، مخالفان علی عبدالله صالح که خواستار برکناری فوری وی از قدرت هستند، گفته اند که با طرح ميانجيگران، به جز يک بند آن، موافقند. بر اساس اين بند، پارلمان يمن می تواند با استعفای علی عبدالله صالح مخالفت کند. مخالفان می گويند پارلمان يمن از اعضای حزب وابسته به رئيس جمهوری اين کشور هستند.
عليرضا محجوب، دبير کل خانه کارگر، روز شنبه نرخ بيکاری شش ماهه نخست سال گذشته را ۱۶درصد اعلام کرد و گفت: شرايط مساعدی برای ايجاد دو ميليون و ۵۰۰ هزار شغل وجود ندارد. محمود احمدی نژاد، رئيس جمهوری اسلامی ايران، وعده داده است که تا پايان سال جاری، دو ميليون و ۵۰۰ هزار شغل ايجاد خواهد شد. به گزارش خبرگزاری دولتی ايرنا، دبير کل خانه کارگر با اشاره به کاهش بودجه بسياری از واحدهای صنعتی گفت: چگونه می توان پيش بينی کرد که اشتغال بيشتری در سال جاری ايجاد می شود.
مجتبی زارعی، معاون امور اجتماعی و فرهنگی وزارت کار و امور اجتماعی، روز شنبه کلمه «اعتصاب» را کلمه ای وارداتی دانست و گفت:«مطالبه صنفی، جزئی از حقوق کارگران هست که قانون مجوز اين کار را داده است.» به نوشته وبسايت خبرآنلاين، وی همچنين گفت که در يک سال اخير، کارگران حتی يک واحد توليدی هم اقدامی نکرده اند که ترک کار جلوه کند. سخنان معاون وزير کار و امور اجتماعی در شرايطی ابراز شده که کارگران کارخانه هايی مانند لاستيک البرز، صنايع مخابراتی راه دور شيراز و لوله سازی اهواز در ماه های اخير در اعتراض به پرداخت نشدن حقوق خود، اقدام به راهپيمايی کرده اند.
دفتر تحکيم وحدت با صدور بيانيهای، ادامه بازداشت فعالان دانشجويی و اعمال فشارهای گوناگون به دانشجويان زندانی را محکوم کرد و خواستار آزادی هر چه سريعتر همه دانشجويان و فعالين دانشجويی زندانی شد. اين تشکل مستقل دانشجويی در بيانيه خود با اشاره به اينکه دولت در حال انجام انقلاب فرهنگی دوم در ايران است، به بازداشت حدود ۴۰۰ فعال دانشجويی شمار زيادی از استادان دانشگاه ها و نيز صدور حدود ۹۰۰ حکم محروميت از تحصيل برای دانشجويان اشاره کرد
خبرگزاری رويترز به نقل از يک گروه حقوق بشری سوری گزارش داد که ۱۲ غيرنظامی روز شنبه در دمشق و اطراف آن در جريان تشييع جنازه کشته شدگان روز جمعه توسط نيروهای امنيتی به قتل رسيده اند. به گزارش سازمان عفو بين الملل، در حمله نيروهای امنيتی سوريه به تظاهرکنندگان در روز جمعه، بيش از ۱۰۰ نفر کشته شدند. در اين حال، خبرگزاری ها گزارش دادند که دو نماينده پارلمان سوريه از شهر درعا، در اعتراض به کشته شدن تظاهرکنندگان در روز جمعه از سمت خود استعفا کردند. در اين زمينه، خليل الرفاعی، يکی از نمايندگان مستعفی، گفته است که راه حل امنيتی، کارکردی ندارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ايران، انتقاد باراک اوباما، رئيس جمهوری آمريکا، در مورد کمک تهران به دمشق برای سرکوب مخالفان در سوريه را تکذيب کرد. به گزارش خبرگزاری ها، رامين مهمانپرست گفت: سياست خارجی ايران بسيار شفاف است و در امور داخلی ديگر کشورها دخالت نمی کند. رئيس جمهوری آمريکا پس از کشته شدن بيش از ۸۰ تظاهرکننده در سوريه، از دولت بشار اسد بشدت انتقاد کرده و گفته بود که سوريه از جمهوری اسلامی ايران برای سرکوب اعتراضات کمک می گيرد و می خواهد همان روش های وحشيانۀ متحدش؛ ايران، را برای سرکوب به کار برد.
پس از انتشار گزارشهایی درباره ناپدید شدن محمد سیفزاده، عضو موسس کانون مدافعان حقوق بشر، وکیل مدافع وی اعلام کرد، موکلش در بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه به سر میبرد.حدود دو هفته پس از انتشار گزارشهایی درباره ناپدید شدن محمد سیفزاده، وکیل مدافع حقوق بشر و عضو موسس کانون مدافعان حقوق بشر، وکیل مدافع وی اعلام کرد، موکلش در بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه به سر میبرد. مرضیه نیکآرا، وکیل مدافع محمد سیفزاده، روز شنبه در گفت و گو با رادیو فردا اعلام کرد، موکلش که از حدود دو هفته پیش ناپدید شده بود، در زندان اداره اطلاعات ارومیه به سر میبرد و وضعیت جسمی وی نامناسب است. به گفته وی، آقای سیفزاده روز جمعه در یک تماس کوتاه تلفنی، به اعضای خانواده خود اطلاع داده است، که در بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه است و پس از آن ملاقات کوتاهی با پسر خود داشته است. این وکیل دادگستری و فعال حقوق بشر در ایران از حدود دو هفته پیش ناپدید شده بود. آقای سیفزاده پیشتر به اتهام «اقدام علیه امنیت ملی» از طریق تأسیس کانون مدافعان حقوق بشر و «تبلیغ علیه نظام» از طریق مصاحبه با رادیوهای خارجی به ۹ سال زندان و ۱۰ سال محرومیت از شغل وکالت محکوم شده بود. کانون مدافعان حقوق بشر ایران که ریاست آن را شیرین عبادی، برنده ایرانی جایزه صلح نوبل بر عهده دارد، در سال ۱۳۸۱ توسط شماری از وکلای دادگستری و فعالان حقوق بشر تأسیس شده است. در این میان به گفته مرضیه نیکآرا، وکیل مدافع محمد سیفزاده، وی از روز ۲۲ فروردین ماه تحویل اداره اطلاعات ارومیه شده و اتهام تازهای که علیه وی مطرح شده است، «اقدام علیه امنیت ملی از طریق خروج غیرقانونی» از کشور است. این در حالی است که آقای سیفزاده در بازجوییها و نیز در ملاقات با پسرش، با رد این اتهام، گفته است که برای انجام کارهای تحقیقاتی به ارومیه آمده بود.
قانون منع استفاده از نقاب اسلامی از صبح دوشنبه در فرانسه اجرا شد. این در حالی است که اسلامگرایان از مدتها قبل اعتراضهای گسترده خود را نسبت به اجرای این قانون آغاز کرده بودند و روز جمعه تظاهراتی را برعلیه دولت فرانسه ترتیب دادند. اما چرا موضوع حجاب اسلامی در کشور فرانسه به این حد از اهمیت رسیده است. موافقان منع استفاده از نقاب میگویند یکی از سادهترین قواعد زندگی در جامعه مردمسالار آشکار بودن صورت است. محمد جواد اکبرین، پژوهشگر دینی ساکن پاریس به پرسشهای ما پاسخ میدهد. موافقان استفاده از نقاب چه استدلالی را میتوانند در استفاده از نقاب در جوامع آزادی مثل کشور فرانسه داشته باشند؟ محمد جواد اکبرین: طبیعی است که آنها ترجیح میدهند سخن از آموزههای اسلامی به میان نیاورند. در مقابل حکومتی که آنها را منع میکند از استفاده از چنین پوششی، قواعد یک حکومت دموکراتیک و جامعهای که در آن آزادی نهادینه شده است، استدلال کنند و بگویند که این چگونه حکومت مدعی دموکراسی است که حق انتخاب پوشش را در سادهترین صورت خود از انسان سلب میکند و به انسان اجازه نمیدهد که خودش پوشش خود را انتخاب کند. اما، تا آنجا که رسانههای عمومی هم در این مورد اطلاع رسانی کردهاند، این ممنوعیت فقط برای استفاده از نقاب است. یعنی پوشش که صورت زن را جز چشمان او میپوشاند. این پوشش چقدر در مبانی اسلامی ریشه و پایه دارد؟ تنها یک قرائت از اسلام است که این پوشش را توصیه میکند و از قضا مبانی محکمی در متون دینی ندارد بلکه بیشتر در فرهنگی دارد که این قرائت در آن فرهنگ پرورش پیدا کرده است. این بیشتر قرائت طالبانی از اسلام است و قرائتی است که پیروان القاعده و قرائتهای مشابه القاعده از اسلام به آن ملتزماند و هرگاه هم در حوزههای نظری از آنها پرسیده شده که کدام متون اسلامی به شما این اجازه را میدهد که تا این حد بر این پوشش تاکید کنید و این را یکی از مسلمات مسلمانی بدانید، پاسخ روشنی ندارند و به آیاتی استناد میکنند که هیچ نسبتی با این روش ندارد و بیشتر انسان به این نتیجه میرسد که این حاصل نوعی فرهنگ و باور هست که به کام خودشان و به نام اسلام ترویج میشود. در عین حال که به نظر میرسد دولت فرانسه سعی کرده قوانین محکمی را برای حمایت از این قانون در نظر بگیرد اما گویا مسلمانان هم راههایی برای مقابله با آن پیدا کردهاند. در قوانین آمده در صورتی که زنی با پوشش نقاب در خیابانهای فرانسه حاضر شود باید تا ۱۵۰ یورو جریمه نقدی بپردازد و یک دوره شهروندی را ببیند. اما اگر مردی زنی را مجبور کند که حجاب سرش کند چه به صورت نقاب یا حجاب معمولی، باید یک سال زندان را تحمل کند و ۳۰ هزار یورو جریمه نقدی شود. اگر آن زن زیر سن قانونی باشد، مرد باید متحمل دو سال زندان و ۶۰ هزار یورو جریمه نقدی شود. اما گویا مسلمانان حتی برای این مسئله هم راه حلی را پیدا کردهاند و یک تاجر مراکشی اعلام کرده که حاضر است تا یک میلیون یورو هزینه جریمههایی که مسلمانان باید در فرانسه پرداخت کنند را بر عهده بگیرد و آن را پرداخت کند. واقعا بحث نقاب که یک گام جلوتر از بحث حجاب زنان است چقدر در جامعه مسلمانان ریشه سنتی دارد که به این شکل حاضرند حتی برایش هزینه هم کنند؟ داستان تبدیل به یک نزاع هویتی شده متاسفانه. وقتی حکومتی مانع چنین پوششی میشود، استدلالش این است که این نماد بنیادگرایی و نماد مکتبی است که این مکتب مدارا با دیگران را بلد نیست و ترویج نمیکند بلکه نه تنها بیمدارا است خشونتگرا هم هست. طبیعتا تمام تلاشش را این حکومت میکند که جلوی ترویج نمادهای بنیادگرایی را بگیرد. اما آن سوی ماجرا مسلمانانی که با این فرهنگ نزدیکاند و به این قرائت معتقدند خودشان را در یک رقابت و نزاع و جنگ هویتی با حکومتهای دموکراتیک میبینند. آنها تمام سعی خودشان را میکنند که خودشان را اثبات کنند و این ظواهر را نگاه دارند و حکومتهای دموکراتیک هم مثل حکومت فرانسه تلاش میکنند که جلوی ترویج این نمادها را بگیرند. این جنگ در نهایت یک جنگ نامبارک است به این دلیل که همه هویت اسلامی و همه هویت مذاهب در ظاهر مذهب خلاصه میشود. مذهب به ظاهر و ظاهر مذهب تمام هویت یک دین را تشکیل میدهد و از آن سو مبارزه با این نماد نشان میدهد که قدرت یک حکومت دموکراتیک را برای پاسداشت ارزشهای دموکراسی. اعتقاد من این است که هر دو دارند به خطا میروند. دعوای دموکراسی و بنیادگرایی دعوای مدارا و خشونت اصلا نباید در این ظواهر خودش را نشان دهد. ما نیاز به رویارویی نظری فرهنگها و نظرها در مرحله نخست داریم و اصلا نباید عرصه را واگذار کنیم به دعوای ظواهر. این دعوای ظواهر به گمانم اصلا نتایج مبارکی ندارد و حتی اگر یکی از دو سوی این ماجرا برنده شود، عقدهای را ایجاد میکند و انرژی نفرتآمیزی را متراکم میکند که در آینده آزاد شدن این انرژی اصلا مبارک نخواهد بود و نظیر اتفاقاتی را شاهد خواهیم بود که در ۱۱ سپتامبر اتفاق افتاد. ۵۲ ساعت در تونس با اینکه این روزها تونس اولین کشوری است که گامهای مستحکمی را به سوی دموکراسی برداشته هنوز هم نشانههایی از نگرانی برای آینده زنان تونسی در فعالان زن دیده میشود. سوده راد، فعال جنبش زنان ساکن پاریس از جمله فمینیستهایی است که برای کمک به جامعه زنان تونس به این کشور سفر کرده. از او در مورد حال و هوای مردم کشور تونس میپرسم. سوده راد: تمام کسانی که ما آنجا دیدیم، چه مرد، چه زن و چه جوان، میگفتند تازه این اول راه است و خودشان را اصلا در پایان راه نمیدیدند. گفتند که تازه اول انقلاب است و هنوز شروع شده کاری که باید بکنیم. حال و هوایی هم که آن شهر تونس داشت و راهپیمایی مختلفی که بود و بحثهای مختلفی که مردم در خیابان با هم میکردند، گفتوگوهایی که میکردند همه حال وهوای انقلاب را داشت. یعنی کسانی که در ادامه انقلاب تازه دارند انقلاب را میسازند. بله. پیروزی را اول به دست آوردهاند، دیکتاتور رفته و حالا باید یک ساختار مردمسالار بسازند. زنهای تونس هم استثنا نبودند. همانطور که در انقلابشان کنار مردها بودند و توی خیابانها بودند چه در کنار مردها و چه خودشان تنها، همچنان دارند به مبارزهشان ادامه میدهند. یعنی هم جلسات بحث و گفتوگوی خودشان را دارند و هم در خیابانها هستند. چیزی که خیلی نظر مرا جلب کرد این بود هم خانمها با حجاب بودند و هم بیحجاب و خیل وقتها زوجهایی میدیدم که خانمی که خیلی راحت و باز لباس پوشیده و خانمی که لباس خیلی پوشیدهای دارد، هر دو داشتند با هم راه میرفتند و میرفتند خرید میکردند. به نظر من یک جامعه خیلی شادابی است که دارد به سمت مردمسالاری و احترام به عقاید یک دیگر پیش میرود. وضعیت فعالان زنان در تونس چطور است؟ فعالان جنبش زنان به گفته خودشان تازه داشتند نفس میکشیدند. بعد از سالها که نام بورقیبه را پدر فمینیسم تونس گذاشته بودند و بعدش هم که لیلا طرابلسی آمده بود و به او میگفتند مادر فمینسیم... دچار یک فمینیسم حکومتی شده بودند، الان میگفتند حالا میتوانیم فمینیسم مستقل و پیشرو را ادامه دهیم. میتوانیم شروع کنیم و بگوییم که مطالبات ما چیست، برای چه میگوییم ارث برابر. برای چه میگوییم فمینیسم حکومتی فقط یک ویترین بوده برای مذاکرات بین المللی دولت دیکتاتور بن علی؟ خیلی خوشحال بودند و در عین حال احساس میکردند که باید از تمام حقوق برابری که نسبت به سایر کشورهای عربی به دست آوردهاند، باید دفاع کنند ولی برایشان برابری جنسیتی هنوز در کشورشان جاری نیست و خیلی راه هست تا برسند و بگویند که در کشورشان قوانین جنسیتی برقرار است. آنطور که آمارها و ارقام منتشر شده در مورد وضعیت زنان در کشور تونس نشان میدهد، زنان تونس جزو تحصیل کردهترین زنان جامعه جهانی عرباند و بیشترین درصد اشتغال را زنان تونس به خود اختصاص دادهاند، نسبت به سایر کشورهای عرب. چطور آنها هنوز این حد از پیشرفت را کافی نمیدانستند؛ با توجه به اینکه در هر حال یک بخش از جامعه تونس هم یک جامعه سنتی مسلمان است؟ همین که اشاره میکنید به اینکه زنان تونسی تحصیل کردهترین هستند در قاره آفریقا و بین سایر کشورهای عربی، جزو تحصیل کردهترینها هستند، خودش یک عامل مفید و مثبتی است. ولی باید یادآوری کنیم که سی درصد از دختران در همین کشور تونس مجبورند ترک تحصیل کنند و تعداد بیشتر کسانی که بعد از دیپلم گرفتن و گرفتن مدرک دانشگاهی دنبال کار میگردند، اکثریتشان زناناند. یعنی زنان دسترسی برابر نسبت به مردها ندارند در به دست آوردن شغلهای مختلف. به نظر شما حادترین مشکلی که زنان در تونس با آن ر وبرو هستند چیست؟ شما در سفرتان به چه پیچیدگیهایی برخوردید در میانه جامعه زنان تونسی؟ اجازه میخواهم همان چیزهایی که در دیدار با فمینیستهای تونسی با آن آشنا شدم و درک کردم را تکرار کنم. الان سالهاست که چهار یا پنج سال است که یک کمپین برابری ارث در تونس برگزار شده و آن هم این است که قانون ارث در تونس نه به سختگیری و تبعیضآمیزی قانون ارث در اسلام است و نه به برابری قانون کشورهایی است که از قوانین شرعی پیروی نمیکنند. این نابرابری که این میانه مانده و یکی از تبعیضهایی است که در مورد زنان رواج پیدا میکند. علاوه بر این همین الان در دولت موقت تونس میبینید که بین وزیرهای این دولت فقط دو وزیر زن هست. در این انجمن عالی که دارند خودشان را برای انتخابات ۲۴ ژوئیه آماده میکنند و روی قانون اساسی و نحوه رای گیری تصمیم گیری میکنند، و جامعه را آماده میکنند به سمت رفتن به یک انتخابات آزاد و مردمسالاری، از ۱۴۵ عضو فقط ۳۰ نفر زن هستند. همین تعداد کم زنهایی که در عرصههای تصمیم گیری جامعه وجود دارند، خودش نشاندهنده یک سری تبعیضاتی است که در جامعه دارد بر زنها روا داشته میشود. این دو تا نکته نکاتی بود که زنهای تونس خیلی رویش تاکید داشتند. علاوه بر این خانمهای فمینیستی خیلی حساس بودند روی اینکه در شهرهای کوچکتر و شهرهای مرکزی تونس که دورافتاده هستند، حتی زنهایی که در آنجا دارند کشاورزی میکنند نسبت به کار سختتری که انجام میدهند درآمد کمتری دارند و دارد به آنها ظلم میشود. و علاوه بر آن آنها اصلا خبردار نیستند از حقوق برابری که برایشان مهیا شده و برای همین مجددا مورد تبعیض قرار گرفته میشوند بدون اینکه خودشان بدانند. آینده وضعیت زنان تونس را چطور پیشبینی میکنید؟ ملاقاتهایی که داشتید و گفتوگوهایی که کردید چقدر شما را امیدوار کرد به آینده وضعیت زنان تونس؟ سئوال خیلی سختی است. برای اینکه من در آن دو روزی که در آنجا بودم، حداقل شش راهپیمایی دیدم که یکی مثلا از طرف اسلامگرایان برگزار شده بود و یکی در حمایت از جامعه لائیک. من فکر میکنم همین که این مذاکرات دارد انجام میشود و این بحثها دارد انجام میشود، این راهپیماییها دارد به طور آزاد انجام میشود، خودش دارد پیش به این سو میرود که جامعه آگاهتر شود. ولی از آن طرف میبینیم که روز هشت مارس تلویزیونی دولت تونس خبری از حقوق زنان نبوده. در برنامههای تلویزیون دولتی تونس زنها خیلی کم دعوت میشوند و اگر هم دعوت میشوند به عنوان ژورنالیست دعوت میشوند. ژورنالیستهایی که در سالها دیکتاتوری بن علی آزادی بیان نداشتند و این طور که خانمهای فمینیست تونس میگفتند نمیتوانستند از عهده این بحث و گفتوگو بربیایند. من فکر میکنم جامعه دارد به سوی یک آگاهی و بلوغ فکری راجع به همه واقعیتهایی که تا به حال پوشانده شده بود و دولت بن علی به خاطر اینکه در جامعه بین المللی بخواهد حرف اول را بزند و حرف از برابری جنسیتی بزند، اینها را پوشانده بوده، همه این واقعیتها دارد آشکار میشود. خود این آشکاری و آگاهی مخصوصا رمز پیروزی ملتها برای رسیدن به مردمسالاری است. درختی با شاخههای سبز به یاد بهار در ادامه فعالیتهای کمپین آزادی بهاره هدایت، همزمان با روز تولد بهاره در شهر ارلانگن در ایالت بایرن آلمان هم مراسمی برگزار شد. میهمان ویژه این مراسم خانم منصوره شجاعی، از فعالان جنبش زنان ایران ساکن نورنبرگ بودند. مراسم در آن روز به چه شکلی آغاز شد و چه گذشت؟ منصوره شجاعی: مراسم به این شکل بود که به یاد تولد بهاره درختی کاشته شد و این مراسم بسیار مراسم زیبایی از طرف سازمان عفو بینالملل بود. این درخت قاعدتا چون نهال بود هنوز شاخ و برگی نداشت و اینجا هم هنوز بهار واقعی به آن صورت شروع نشده ولی ابتکار جالبی که زده بودند سبدی از روبانهای سبز زیر این درخت گذاشته بودند که وقتی درخت کاشته شد، تمام افرادی که در آنجا حضور داشتند هر کدام این روبان را همه در دست گرفتند و قطعه قطعه کردند و هر کدام تکهای از این روبان را به یاد بهاره به شاخههای این درخت آویزان کردند. البته پیش از این مراسم درخت کاری در وین از طرف سازمان عفو بینالملل به مناسبت روز جهانی زن برگزار شده بود که سه درخت کاشته شد آن هم به پیشنهاد اعضای ایرانی عفو بینالملل بود که برای زنان زندانی، زنان قربانیان خشونت و زنان اعدامی بود و من امیدوارم که این درخت کاشتن در اعتراض به خشونت و نقض حقوق بشر سنتی شود که جهان را به سبزی، صلح و امنیت برساند. در حال حاضر تعداد زنان زندانی در زندان اوین کم نیستند. ما حداقل در کنار نام بهاره هدایت میتوانیم نام نسرین ستوده، وکیل مدافع فعالان حقوق زنان را مطرح کنیم. اما چرا چنین کمپینی برای آزادی بهاره هدایت شکل میگیرد؟ نقش بهاره هدایت در جنبش زنان و در میان فعالان زنان چه بود؟ همینطور که اشاره کردید متاسفانه زنان زیادی در زندان به سر میبرند، از اعضای جنبش زنان، به نسرین اشاره کردید که واقعا نقطه عطف زنان ایران در سالهای اخیر بوده، در کنار نسرین ما بهاره را داریم، فخری محتشمیپور و عالیه اقدام دوست، مهدیه گلرو و خیلیها را داریم. ولی به هر حال در هر مقطعی به یک نفر پرداخته میشود. دلیل اول انتخاب بهاره این بود که در جشن اولین سال تولد کمپین بهاره سمبل پیوند جنبش زنان و جنبش دانشجویی بود. در واقع او زحمت فعالیت در دو جنبش اجتماعی و مدنی را میکشید و سعی میکرد بین این دو ارتباط ایجاد کند. همچنین در جنبش سبز فعال بود و سعی میکرد که واقعا این پیوند و تلاش همگانی را ایجاد کند بین جنبشهای برابریخواهانه، دموکراسیخواهانه. زحمتی که او میکشید قابل تقدیر بود و نکته دوم جوانی بهاره، این تولد سی سالگی این زن جوان است. این واقعا حساسیتبرانگیز است. یعنی ما این جوانی او، دانش او، تازه عروس بودن او... اینها همه باید توجه جهان را جلب کند که ما نه مثل بهاره یک نفر، بسیار زیادند. مهدیه هم همینطور. همسن و سال او است. چقدر ما دانشجوی جوان داریم. ولی نقش بهاره بیشتر این بود که هم در جنبش زنان فعال بود و هم در جنبش دانشجویان و این اواخر هم در جنبش سبز. در واقع سه مسئولیت اجتماعی و سه بار سنگین برای او شاید سه جرم سنگین را به بار آورد. این طور که آقای احمدیان، همسر بهاره در مصاحبه ما با ایشان هفته پیش مطرح کردند، گویا این سومین بهاری است که بهاره هدایت در زندان سپری میکند؟ متاسفانه بله. پارسال در همین موقع تولد بهاره که شرایط همه هم شرایط سختی بود، ما منزل او بودیم و این مرد جوان با چه ذوقی هفت سین چیده بود در انتظار اینکه به بهاره مرخصی بدهند بیاید خانه ولی بازهم نیامده بود. برایش تولد گرفته بود. خوشبختانه همان لحظه بهاره زنگ زد از زندان به خانه و این مرد این قدر خوشحال شد و تلفن را به یکی دو نفر داد و از ما خواست که بگوییم تولدت مبارک. من نمیدانم واقعا زندگی چند تا جوان الان اینطوری دارد به لرزه میافتد. میدانیم که چقدر این روابط بر اساس عشق و اعتماد و پایداری است... ولی چند تا جوان را الان زندگیهایشان را دارند اینطوری میکنند. این انصاف نیست. واقعا نگاه کنند. کسانی که آرزو میکنند برای جوانها که زودتر ازدواج کنند، وام میدهند به آنها برای اینکه تشویقشان کنند به ازدواج بعد از این طرف جوانها را اینطور زندگیهایشان را میپاشانند. این واقعا درست نیست. عید را به خانه این جوانان برگردانید.
محمد علی جعفری، فرمانده کل سپاه پاسداران، روز شنبه اعلام کرد که سپاه جديدی در استان تهران تشکيل می شود. به گزارش خبرگزاری ايسنا، وی گفت: سپاه جديد در محدوده استان تهران با نام سپاه امام حسن مجتبی تاسيس شده است و سپاه سيدالشهداء، پس از تفکيک استان البرز از استان تهران در محل قبلی خود باقی خواهد ماند.
آيت الله علی محمد دستغيب، مرجع تقليد حامی معترضان در ايران، ابراز اميدواری کرد که مير حسين موسوی و مهدی کروبی و همه زندانيان سياسی آزاد شوند. وی با درخواست برای پايان وضع بحرانی در ايران گفت: اگر به همه احکام اسلامی عمل میشد و قانون اساسی بیهيچ توجيه و تبعيض به اجرا در میآمد، جمهوری اسلامی تبديل به بهشت میشد.
علیاکبر جوانفکر، مديرعامل خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا،و سرپرست مؤسسه فرهنگی مطبوعاتی ايران، مخالفان اصولگرای محمود احمدی نژاد و دولت او را متهم کرد که درصددند دوره مشعشع خدمتگزاری دولت را از تاريخ انقلاب حذف کنند. وی با اعلام اين مطلب در سرمقاله روز شنبه روزنامه ايران، ارگان دولت، همچنين مخالفان را متهم به هجمه ناجوانمردانه به دولت کرد و نوشت: ادامه اين روند، خواسته يا ناخواسته، میتواند فراهم کننده مقدمات اجرای يک طرح براندازی باشد.
فاطمه کروبی، همسر مهدی کروبی، پس از ۷۱ روز برای انجام معاينات پزشکی از حبس خانگی خارج شد. به گزارش وبسايت سحام نيوز، ارگان حزب اعتماد ملی، خانم کروبی همراه با همسرش؛ مهدی کروبی، از رهبران معترضان در ايران، از تاريخ ۲۱ بهمن سال گذشته حبس خانگی قرار داشت. اين وبسايت مطلبی را در مورد وضعيت آقای کروبی منتشر نکرده است. همراه با مهدی کروبی، مير حسين موسوی وهمسرش، زهرا رهنورد تحت حبس خانگی قرار دارند. حبس آقای موسوی وخانم رهنورد پس از راهپيمايی گسترده مخالفان در روز ۲۵ بهمن سال گذشته صورت گرفت.
سه تن از فعالان حقوق معلمان در همدان، در آستانه روز معلم، ۱۲ ارديبهشت، در روزهای اخير به دادگاه انقلاب اين شهر احضار شده اند. به نوشته وبسايت جـرس، نزديک به اصلاح طلبان، علی نجفی، محمد خانی و سعيد جهان آرا، سه فعال صنفی حوزه معلمان در همدان برای روز پنجم ارديبهشت ماه به شعبه اول دادسرای انقلاب دادگستری همدان احضار شده اند. اين سه فعال حقوق معلمان سال گذشته به اتهام تبليغ عليه نظام برای مدتی بازداشت و سپس با قيد وثيقه آزاد شده بودند.
استقلال با پيروزی شش بر دو بر صنعت نفت آبادان در ورزشگاه آزادی و ذوب آهن با شکست دو بر يک از پاس در همدان، در بالای ردهبندی ليگ برتر فوتبال ايران (جام خليج فارس) يک جا به جايی شکل گرفت. استقلال به رده دوم رسيد و ذوب آهن به رده سوم رفت.استقلال با پيروزی شش بر دو بر صنعت نفت آبادان در ورزشگاه آزادی و ذوب آهن با شکست دو بر يک از پاس در همدان، در بالای ردهبندی ليگ برتر فوتبال ايران (جام خليج فارس) يک جا به جايی شکل گرفت. استقلال به رده دوم رسيد و ذوب آهن به رده سوم رفت. در يک بازی سراسر تهاجمی از دو تيم قديمی و باريشه فوتبال ايران، هشت گل رد و بدل شد که بيشترين سهم را آبیپوشان تهران داشتند. صنعت نفت در تهران يک جرقه در شروع بازی داشت و پس از گل لئون پاچاچيان در دقيقه ۹، با ناگاه خاموش شد تا دروازهاش در حضور تنها حدود ۲۰۰۰ تماشاگر حاضر در ورزشگاه آزادی گلباران شود. پس از گل زودهنگام تيم آبادانی، استقلال توسط مهدی سيد صالحی در دقيقه ۲۱ و مجتبی جباری در دقيقه ۲۹ و نيمه نخست را با برتری دو بر يک به پايان رساند. پنج گل در نيمه دوم در نيمه دوم استقلال با يک بازی سراسر هجومی چهارگل ديگر به تيم صنعت نفت تحميل کرد. هادی شکوری در دقيقه ۵۴، فرهاد مجيدی تازه نفس در دقيقه ۶۵، مهدی سيدصالحی در دقيقه ۶۸ و آرش برهانی در دقيقه ۲+۹۰ گلزنان اين نيمه استقلال بودند. پيش از گل برهانی – که با پاس مجيدی و با يک ضربه «آکروباتيک» ديدنی به ثمر رسيد – در دقيقه ۸۱ صنعت نفت توسط روح الله عرب به گل دوم دست يافت تا با روحيه يافتن شکل بازی را ديدنیتر کند. صنعت نفت در حالی يک بازی تهاجمی داشت که در دفاع هيچگاه مطمئن نشان نداد. استقلال با اين پيروزی درخشان از نظر تفاضل گل هم از ذوب آهن پيش افتاد. صنعت نفت هم در اين فصل فراز و نشيب بسيار داشته است و يک روز بر حريفان پرقدرتی پيروز شده و روزی ديگر پنج گل و شش گل از تيمهای نفت تهران، ذوب آهن و استقلال خورده است. مجتبی جباری از بازيکنان تاثيرگذار تيم استقلال در برابر صنعت نفت بود که در اواسط نيمه دوم تعويض شد تا آبیپوشان با خوردن يک گل ديگر روحيه را به صنعتیها بازگشته حس کنند. اما آرش برهانی با زدن ششمين و آخرين گل استقلال در دقيقه ۲+۹۰ هم شوک آخر را بر ياران غلامحسين پيروانی وارد کرد و هم با زدن هفتاد و هشت گل به رکورد گلزنی غلامرضا عنايتی در ليگ برتر رسيد. استقلال با اين پيروزی کم نظير در اين فصل، ۵۸ امتيازی شد و با يک بازی بيشتر، سه امتياز کمتر از سپاهان پيشتاز دارد. باخت ذوب آهن با محروميت ناگهانی خلعتبری روز دوم از هفته سی و يکم رقابتهای فوتبال ليگ برتر باشگاههای ايران (جام خليج فارس) با شکست دو بر يک تيم ذوب آهن اصفهان رده دومی از پاس رقم خورد. نيم ساعت قبل از شروع بازی ذوب آهن با پاس کميته انضباطی فدراسيون فوتبال به تيم ذوب آهن اعلام کرد که محمدرضا خلعتبری، ملی پوش ارزنده و تاثيرگذار اين تيم به دليل توهين به داور ديدار دو هفته پيش ذوب آهن با پرسپوليس از سوی کميته انضباطی محروم شده است و نمیتواند در برابر پاس بازی کند. پس از شکست حرفدار راه آهن در زمين پاس همدان، مهدی تارتار، سرمربی راه آهن اعلام کرد که نتيجه مسابقههای ليگ برتر خارج از زمين تعيين میشود و همه چيز به سود پاس همدان است. در حکم صادره آمده است که محمدرضا خلعتبری به دليل توهين به داور يک جلسه از همراهی تيمش محروم و به پرداخت سه ميليون تومان جريمه محکوم شده است. در اين حکم همچنين سپهر حيدری کاپيتان پرسپوليس به توبيخ کتبی محکوم شده است. ذوب آهن که پيش از اين تنها تيم پيروز ايرانی درهفته چهارم ليگ قهرمانان آسيا بود، با نمايشی به دور از روزهای خوب خود در برابر تيم مصمم و دونده پاس پذيرای شکستی بیموقع شد تا هم دستيابی به سپاهان پيشتاز را در دوردست ببيند و هم استقلال را خطرناک برای جنگ نايب قهرمانی. مرتضی عزيرمحمدی در دقيقه ۳۲ و فرهاد خيرخواه در دقيقه ۵۶ از نقطه پنالتی برای پاس گل زدند. اسماعيل فرهادی، هافبک ناموفق اين روز ذوب آهن روی فرهاد خيرخواه مهجم تيم پاس خطای پنالتی کرد و خود خيرخواه ضربه پنالتی را به گل پيروزی بدل کرد. علی احمدی در دقيقه ۳۵ برای ذوب آهن گل زد تا در پايان نيمه نخست دو تيم با برابری يک بر يک به رختکن روند. پاس با اين پيروزی ۳۴ امتيازی شد تا با گريز از منطقه سقوط از رده شانزدهم جدول رده بندی به رده دوازدهم صعود کرد. ذوب آهن هم با ۵۶ امتياز به رده سوم سقوط کرد. يک روز پيش از اين پنج مسابقه از هفته سی و يکم انجام شد که همگی پراعتراض و کم و بيش جنجالی بود. تراکتورسازی به عنوان موفقترين تيم هفته در خانه پيکان قزوين دو بر يک برنده شد و پيش از مسابقه پرسپوليس با نفت تهران يک بار ديگر به رده چهارم صعود کرد. فولاد و مس به ترتيب در اهواز و کرمان يک بر صفر ملوان و سايپا را يک بر صفر شکست دادند تا همچنان به رقابت با هم ادامه دهند. فولاد و مس هر کدام با ۴۷ امتياز در ردههای ششم و هفتم باقی ماندند. مسابقه جنجالی دو تيم راه آهن با استيل آذين در حالی دو بر دو مساوی شد که نيمه نخست راه آهن دو بر صفر پيش بود و داور در نيمه دوم دو بازيکن راه آهن را اخراج کرد. در تبريز شهرداری اين شهر در مسابقه جنجالی ديگری با شاهين بوشهر دو بر دو مساوی کرد. حميد درخشان، سرمربی تيم شهرداری در گفت و گو با خبرنگاران به صراحت کمک داور اين مسابقه را متهم کرد. در حالی که جنگ برای گريز از سقوط در هفتههای آخر داغ است تيم داماش گيلان نخستين تيم ليگ اولی بود که به رهبری مهدی دينورزاده، بازيکن پيشين تيم ملی ايران بار ديگر به ليگ برتر راه يافت. سال پيش هم دينورزاده تيم نفت تهران را ليگ برتری کرد که تيم از او گرفته شد وحسين فرکی جانشينش شد. بعد از ظهر يکشنبه تيمهای پرسپوليس و نفت با يکديگر بازی می کنند و روز بعد سپاهان در اصفهان رو در روی صبای قم قرار می گيرد. درگيری لفظی شديد نماينده علی دايی با مجتبی شريفی پس از اعلام رای جريمه و محروميت برای بازيکنان و حاشيه نشينان ديدار تيمهای فوتبال پرسپوليس و استيل آذين در جمعه گذشته (هفته سیام ليگ)، مجتبی شريفی رئيس کميته انضباطی فدراسيون فوتبال علی دايی (سرمربی پرسپوليس) و صادق درودگر (سرپرست پيشين و مشاورکنونی حسين هدايتی) به دليل گفتههای رسانه آنان به کميته انضباطی دعوت کرد. به گزارش خبرگزاری مهر عصر شنبه بهمن دهقان نماينده علی دايی به فدراسيون فوتبال رفت تا به رئيس کميته انضباطی اعلام کند به دليل بازی بعد از ظهر يکشنبه تيم پرسپوليس در برابر نفت تهران، زمان حضور دايی در کميته انضباطی را تغيير دهد. همچنين نماينده علی دايی خواستار رسيدگی به اين بحث شد که چگونه ليدر ضارب سرمربی تيم پرسپوليس در ورزشگاه حضور يافته است زيرا وی «ممنوعالورود» به ورزشگاه است که همگی در اين خصوص اظهار بیاطلاعی کردند. خبرگزاری مزبور میافزايد که «در اين بين اتفاقاتی رخ داد که باعث درگيری شديد لفظی بين مجتبی شريفی با بهمن دهقان شد که با وساطت مسئولان کميته انضباطی، ملک آباد رئيس کميته حراست فدراسيون و در نهايت مهدی تاج اين درگيری خاتمه يافت.» بهمن دهقان در مورد علت اين درگيری اعلام کرد که درصورت صلاحديد علی دايی مسائل مربوط به اتفاقات شنبه را بازگو خواهد کرد.
در آخرین روزهای سال گذشته مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی نتایج یک نظرسنجی درباره پایش محیط کسب و کار در دوره سه ماهه پائیز ۸۹ را منتشر کرد. در این نظرسنجی فعالان اقتصادی از سراسر کشور دیدگاه خود را درباره موانع بهبود فضای کسب و کار بیان کردهاند. تفاوت این نظرسنجی با نظرسنجیهای پیشین این است که در آن، دو موضوع قانون یارانهها و اثرات آن بر تولید و دیگری تعطیلات دورهای پائیز به خاطر آلودگی هوا به عنوان مولفههای سنجش محیط کسب و کار مورد نظر قرار میگیرد. در نتایج این پژوهش ۱۹۰ تشکل اقتصادی رسمی کشور در پائیز ۸۹ مجموعا مولفه های محیط کسب و کار در ایران را شش ممیز شش دهم درصد از ۱۰ ارزیابی کردهاند و در این ارزیابیها ۱۰ بدترین و یک بهترین نمره بوده است. اگرچه مولفه های این نظرسنجی تا اندازه ای با مولفه های بانک جهانی متفاوت است، اما نتایج ارزیابی مرکز پژوهش های مجلس با ارزیابی بانک جهانی از فضای کسب و کار ایران بسیار نزدیک است. فریدون خاوند، استاد دانشگاه و کارشناس اقتصادی در پاریس، در گفت و گو با رادیو فردا دیدگاههای خود را درباره این نظرسنجی بیان کرده و در پاسخ به این پرسش که از لابهلای نظرسنجی مرکز پژوهشهای مجلس چه چیزی را میتوان دریافت، چنین گفته است: فریدون خاوند : شماری از نهادهای بین المللی به خصوص بانک جهانی هر سال محیط کسب و کار را در کشورهای مختلف از جمله ایران بررسی میکنند و گزارش سالانه بانک جهانی، آخرین گزارش آن، که زیر عنوان Doing Business منتشر شده بود، ایران را از لحاظ محیط کسب و کار در بین ۱۸۳ کشور جهان در ردیف صد و بیست و نهم قرار داده که در سطح بسیار پائینی است. حتی نسبت به کشورهای منطقه. ابتکار مرکز پژوهش های مجلس که طی مدت اخیر به صورت فصل به فصل گزارش هایی را منتشر می کند در مورد محیط کسب و کار ایران، به این مسئله بسیار مهم جنبه محلی می دهد و تشویق می کند بازیگران صحنه اقتصادی ایران را که فکر کنند درباره این مسئله حیاتی. از طرف دیگر در گزارش بانک جهانی فقط ۱۰ مولفه مورد توجه قرار گرفته. در گزارش مرکز پژوهشهای مجلس بیست و چند مولفه در نظر گرفته شده. البته نباید نادیده گرفت که کارشناسان مرکز پژوهشها به خاطر فضای خاص ایران مجبورند دست به عصا راه بروند. از خطوط قرمز عبور نکنند... ولی از طرف دیگر چون در خود ایران هستند، یک سلسله مسائل دیگر را میتوانند بگیرند که در گزارش بانک جهانی نمی تواند منعکس شود. دقیقا. در گزارشی که منتشر شده از طرف مرکز پژوهش های مجلس، تشکل هایی که مورد پرسش قرار گرفتند، بیش از همه تاکید شده بر عدم دسترسی آسان به تسهیلات بانکی. به همین ترتیب اداره و تمشیت مسائل کارگری هست در ایران و در مورد تحریم هم اظهار نظر کرده اند. در مجموع از آن چیزی که از سوی مرکز پژوهش های مجلس انجام گرفته می بینیم که همان نتیجه ای به دست می آید که در گزارش بانک جهانی زیر عنوان Doing Business. شما اشاره کردید که در این گزارش مسئله دستیابی به تسهیلات مورد نیاز برای سرمایه گذاری هست. اما از طرف دیگر دولت با آن طرح بنگاه های زودبازده خیلی به آسانی تسهیلاتی را در اختیار کسانی گذاشت که مورد انتقاد هم قرار گرفت. از طرف دیگر بانک مرکزی به تازگی نرخ سود را کاهش داده. تمام اینها یک نوع احتمالا بی برنامگی را بازتاب می دهد، یا نه؟ اصولا مسئله وجود یک نظام بانکی که بتواند تسهیلات لازم را با شرایط بازار، یعنی بر اساس واقعیات موجود در بازار در اختیار بازیگران عرصه اقتصادی قرار دهد، شرط لازم است برای پیشرفت اقتصادی یک جامعه. در ایران نظام بانکی که قدرت تامین نیازهای مالی بازیگران صحنه اقتصادی را داشته باشد، در واقع وجود ندارد. بخش بزرگی از این کسانی که به تسهیلات نیاز دارند مجبورند بروند به طرف بازار غیر رسمی یا بازار زیر زمینی پول و دسترسی به این پول ها با نرخ بهره های بسیار سنگین احتمالا در بعضی شرایط حتی بالای ۵۰ درصد امکان پذیر است. آقای خاوند، ما بارها در مورد این مسائل صحبت کرده ایم. ولی ظاهراً به رغم تمام این گزارش ها و به رغم تمام انتقادهایی که خود دولتی ها از دولتی ها می کنند، هیچ تغییری در روال کار دیده نمی شود. یا این که ما نمی بینیم؟ واقعا هیچ تغییری در وضعیت فضای کار ایران به وجود نمی آید و ما به تازگی شاهد آن بودیم که انقلاب های بزرگی که در کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا اتفاق افتاد، البته یکی از هدفهایش تامین آزادی و دسترسی به فضای آزاد بود، ولی در واقع هدف دیگرش هم این بود که یک نوع آزادی اقتصادی، فضای آزاد برای فعالیت اقتصادی به وجود بیاورد. مسئله مهم در ایران این است که تسلط دولت بر مکانیسم ها و اهرم های اقتصادی در ایران به قدری نیرومند است که به هیچ وجه شرایط لازم برای اینکه... خوب، همین تسلط در دوره آقای رفسنجانی هم بود، در دوره آقای خاتمی هم بود... بعد از جنگ ایران و عراق در دوره ای که معروف شد به تعدیل اقتصادی یا دوره سازندگی، دوره ای که آقای رفسنجانی ریاست جمهوری ایران را بر عهده داشت، اقداماتی صورت گرفت برای این که فضای کسب و کار مساعد تری در ایران به وجود بیاید. به خصوص در چارچوب تعدیل اقتصادی و از زمان تدوین برنامه های اول و دوم پنج ساله کشور. در دوره آقای خاتمی هم وضع به همان صورت ادامه پیدا کرد. طرح ساماندهی اقتصادی به اجرا گذاشته شد و برنامه های سوم و چهارم تنظیم شد که از هدف های عمده آنها این بود که شرایط لازمی را به وجود بیاورند برای این که فضای کسب و کار لازم در ایران به وجود بیاید. گامهایی هرچند به صورت لاک پشتی در راستای ایجاد فضای کسب و کار در ایران برداشته شد. متاسفانه از دوره انتخابات نهم و دهم ریاست جمهوری وضع برگشت. فضایی در ایران به وجود آمد که حتی همان گامهای لاک پشتی گذشته امکان برداشتن اش فراهم نیامد. در شرایط فعلی وضعیتی به وجود آمده از نظر فضای کسب و کار در ایران که نرخ رشد اقتصادی به حد صفر درصد رسیده. نرخ تورم تا مرز ۲۰ درصد افزایش پیدا کرده. رکود تورمی بر فضای ایران حاکم شده و مجموعه این عوامل وضعیتی را از لحاظ فضای کسب و کار در ایران به وجود آورده که شاید در دوره های گذشته هم نمونه آن را کمتر بشود سراغ گرفت. * اگرچه مدتهاست بانک مرکزی جمهوری اسلامی از انتشار شاخص های کلان اقتصادی خودداری می کند، اما پنهان نگاه داشتن این شاخص ها از افکار عمومی مانع ارزیابی از اوضاع عمومی اقتصاد ایران نمی شود. هفته پیش صندوق بین المللی پول در سند چشم انداز اقتصاد جهان رشد اقتصادی ایران را در سالهای گذشته زیر یک درصد و برای سال جاری میلادی صفر تخمین زد و پیش بینی کرد. این خبرهای نه چندان خوب اقتصادی اما همزمان است با درآمدهای بسیار بالای جمهوری اسلامی از محل صادرات نفت از سالهای گذشته. از ژاله وفا، تحلیل گر اقتصادی و عضو هیات تحریریه نشریه انقلاب اسلامی در هجرت پرسیدم چرا به رغم این درآمدهای نفتی، اقتصاد ایران در یک چنین موقعیتی قرار دارد؟ ژاله وفا : به همان اندازه که بهای نفت بالا می رود، منتها توجه کنیم که یک سری مطالعات جدیدی هم در دنیا دارد انجام می شود درباره کمیاب شدن نفت در کل و یکی از آخرین این مطالعات بررسی کرده و می گوید حتی اگر تقاضا هم افزایش پیدا نکند که می کند مسلما، ذخایر نفتی تنها کفاف ۴۹ سال مصرف را می دهد. بنابر این نمی شود امید بست به این که این قیمت نفت که بالا می رود این درآمدها هم لااقل اگر هم داشته باشیم، ایران تا مدتی صرف اقتصاد ایران می شود. ارقام یا شاخص های اقتصادی که زبان گویایی دارد همان نرخ رشد است که صندوق بین المللی پول برای سال آینده میزانش را صفر خوانده که می دانیم همین الان منفی هم هست. یعنی در واقع این که دولت آقای احمدی نژاد و وزیر نفت و نمایندگان دیگرش یا معاونانش مرتب اظهار نظر می کنند که نه این تحریم های اقتصادی ایران به ضرر اقتصاد نبوده، درست عکس آن را الان آقای بهمنی رئیس کل بانک مرکزی رفته سفر کرده به واشنگتن که با همین صندوق بین المللی پول دیدار کند. خوب می دانید که آمارهایی که صندوق بین المللی پول می دهد، بر اساس حدسیات خودشان نیست بلکه استناد دارد به آمارهایی که خود دولت ها در اختیارشان می گذارند. بنابر این این مسئله نرخ اقتصادی نشان دهنده وضعیت واقعی اقتصاد ایران است و بعد تورمی را که گفته حدود ۲۲ ممیز پنج دهم درصد می شود، این با واقعیت های دیگری هم جور در می آید. این همان حدسی بود که ماها می زدیم در مصاحبه که آثار آزادسازی قیمت ها در چند ماه آینده که این قبض ها می آید سراغ مردم خودش را نشان می دهد، وضعیت لجام گسیخته تورم... دولت تا کی می تواند این نرخ واقعی تورم را پنهان نگاه دارد؟ شما می دانید که چند سال هم سعی کرد نرخ اقتصادی را... بانک مرکزی موظف است هر سال آمارش را بدهد بیرون ولی نداده. این را هم حتی نفی می کنند. حتی در مجلس این تصمیم گیری شده که وزارت نفت موظف شده یک نسخه از قراردادهای منعقده مربوط به صادرات گاز طبیعی و گاز مایع شده و همینطور قراردادهای اکتشاف و توسعه در میادین نفتی که متضمن تعهدات بیش از پنج ساله را به صورت محرمانه به مجلس تسلیم کند. با در نظر گرفتن تمام این مسائل و این داده هایی که در دست داریم، آیا باید باز هم شاهد نابسامان تر شدن اقتصاد ایران باشیم؟ متاسفانه. ما شاهدیم. ایران شاهد وضعیت بسیار دهشتناکی در سال آینده در اقتصادش می شود و تا زمانی که این نظام به هیچ گونه شاخص های اقتصادی کلان و خورد هیچگونه اشراف علمی ندارد، با این وضعیت اقتصادی سال به سال رو به رو خواهیم شد. آمارش را ذکر کنند یا پنهان کنند. و متاسفم ممکن است به جایی هم برسد که دیگر بهبود آن امکان پذیر نباشد به این راحتی. یعنی یک نشان از ناتوانی دولتی است که با این درآمدهای ارزی فعلا در حال حاضر از درآمدهای حاصل از فروش نفت و گاز نمی تواند از توان هزینه های جاری اش هم بربیاید و وضعیت روز به روز وخیم تر خواهد شد. * اجلاس مشترک سالانه بانک جهانی و صندوق بین المللی پول که هفته پیش در واشنگتن برگزار شد با اشاره به افزایش بهای خواربار عمومی و ارزاق در جهان و همچنین از پیامدهای ناآرامی های سیاسی در خاورمیانه و شمال آفریقا و سیل و سونامی و فاجعه هسته ای فوکوشیما در ژاپن از آینده اقتصادی جهان ابراز نگرانی کرد. از سیروس بینا، استاد دانشگاه در مینه سوتای آمریکا میپرسم اجلاس مشترک بانک جهانی و صندوق بین المللی پول حاوی چه نکات با اهمیتی بود؟ سیروس بینا : واقعه جهانی شدن سرمایه... بانک جهانی با سیستم و یا نظام قبلی فاکس آمریکانا در حقیقت به فرمی که چرخ پنجم درشکه ممکن است به آن گفته شود در می آورد. ولی خود بانک جهانی مبتکر این جهانی شدن بود. چطور می شود ... نه. نیست. هرگز این طور نیست. مبتکر جهانی شدن نبود. مسئله مبتکر جهانی شدن این است که نهادهایی که در داخل فاکس آمریکانا بود در حقیقت سوق داد به فرم جهانی شدن. اما این نبود که بخواهند به این فرم خاص بخواهند آمریکا را پائین بیاندازند. این خودش یک پیچیدگی های خاصی... ولی آمریکا که اقتصاد خودش است که مسئله است. نه این که یک عده بخواهند آمریکا را پائین بیاندازند. اقتصاد جهان مرتبط با هم است. اقتصاد در یک چارچوب مملکتی کار نمی کند. فراملی شدن سرمایه باعث شد که از دست این چارچوب و این برنامه ریزی هایی که از زمان قدیم وجود داشته، بیرون بیاید. در حقیقت همین بود که چین را چین کرد. هند را هند کرد. اگر اجازه بدهید یک سئوالی کنم. اقتصاد آمریکا یکی از دلایلش (البته دلایل زیادی دارد) یکی از دلایلش این است که اقتصاد های دیگری پیدا شده اند که رقابت می کنند. مثل هند و چین. این در حقیقت یک رقابت اقتصادی بوده که الان آمریکا را در یک موقعیتی قرار داده. یعنی رشد چینی ها و هندی ها... باید ببینیم رقابت از کجا آمده؟ رقابت از بنیان حرکت است. آن سیستم قدیم به میان آمده و چارچوب سیستم قدیمی را مضمحل و متزلزل کرده. رقابت که از یک جای دیگر یک کره دیگر نمی آید. در چارچوب بوده. نه. ظهور قدرتهای جدید اقتصاد درواقع یک بخشی از درآمدهای اقتصادهای غرب قدیم را از آن خود کرده. این مسئله این است که همینطور که کرده ما باید برگردیم ببینیم در آن بنیان چه گذشته. الان دیگر آن سیستم وجود ندارد. سیستم جهانی شدن یک سیستم دیگری است. سیستم جهانی شدن دیگر بر اساس چاروچوب آمریکایی نیست... در این چارچوب جدید چه نقشی بانک جهانی و صندوق بین المللی پول... هیچ نقشی ندارد. چرخ پنجم درشکه است. فقط از این تاسف ها می خورد، می نشیند... درست می کند. هیچ کاری هم نکرده اساسا. فکر نمی کنید این حرفی که خودتان می زنید با آن بخش اول صحبت تان در تضاد بیافتد که این پیوست این سرمایه با هم در سطح جهان وجود دارد؟ نه. مسئله در تضاد نیست. تحولات پیچیده ای که سیستم جدید وجود داشت، سیستم مثل ظرف بود. مظروف که تغییرات عظیمی وجود داشت، این ظرف را شکست. الان یک ظرف دیگری به وجود آمده که دیگر با آن ظرف قبلی فرق می کند. چون مظروفش تحول یافته است. این تحول با آن تحول فرق می کند. در همین زمینه اخیرا این چهار قدرت نوظهور اقتصادی، چین، هند، برزیل و روسیه هم اجلاسی داشتند. برای اولین بار این چهار کشور کنار هم می آیند. چه اهمیتی این خودنمایی چهار کشور دارد برای اقتصاد جهان؟ برخلاف این که می گویید خودنمایی، این خودنمایی است که یک بازتابی هست از جهانی شدن. که دیگر این جهان جهانی نیست که به آن آمریکانیزاسیون می گویند. چپ ها می گویند. راست گرا ها می گویند. این آن نیست. جهان گلوبالیزه شده، جهانی است که مرکز به آن معنا دیگر ندارد. این نمود آن و نمای این حرکت تحولی عظیم گلوبالیزاسیون است. چه تاثیری این در آینده اقتصاد جهان این روندی که می گویید که فرآیند جهانی شدن چه تاثیری می تواند در شکل دهی حرکت آینده اقتصاد جهان داشته باشد؟ حرکت اقتصاد جهان را همانطور که در مسئله بحران اخیر یکی دوسال گذشته بحران پولی بود. که به بحران اقتصادی تبیل شد. مالی بود و غیره. دیدیم که سریع سرایت می کند. درست مثل ظروف مرتبطه، حرکت بحران ها یا حرکت خوب که حالا سرمایه را بالا می بری یا به هر حال یک مقداری دست مردم را باز می کنی و غیره. این را به صورت ظروف مرتبطه دیدیم که بحران با سرعت به جای دیگر کشیده می شوند. این نشان می دهد که یک مرکز غیبی وجود ندارد که این بحران را می برد همه جا. بلکه همه جا را بحران یعنی مجموعه این سیستم هست که در ارتباط با یک دیگر قرار داده. این رابطه تنگاتنگ اگر مسئله خوبی در دنیا پیش می آید از نظر اقتصادی، خوب سرایت می کند. اگر بد هم باشد باز هم سرایت می کند.
سایت سحام نیوز گزارش داده است مسئولان امنیتی پس از مدتها، سرانجام به فاطمه کروبی اجازه دادهاند، از حبس خانگی خارج شده تا امور درمانی خود را پیگیری کند.سایت سحام نیوز گزارش داده است، مسئولان امنیتی پس از مدتها، سرانجام به فاطمه کروبی اجازه دادهاند، از حبس خانگی خارج شده تا امور درمانی خود را پیگیری کند. مهدی کروبی به همراه همسرش فاطمه کروبی از روز ۲۱ بهمن سال گذشته و پس از فراخوان راهپیمایی ۲۵ بهمن ماه که شمار زیادی از هواداران جنبش سبز را به خیابانها کشاند، در حبس خانگی به سر میبرند. میرحسین موسوی و زهرا رهنورد نیز در بازداشت خانگی به سرمیبرند و این در حالی است که پدر میرحسین موسوی در فرودین ماه امسال درگذشت و نیروهای امنیتی از برگزاری مراسم ختم وی جلوگیری کرده و در مراسم تشییع نیز اخلال کردند. میرحسین موسوی با حضور ماموران امنیتی تنها مدت کوتاهی اجازه یافت بر سر جنازه پدر حاضر شود و دامادش نیز به شدت در مراسم تشییع مورد ضرب و شتم قرار گرفت. میراسماعیل موسوی، پدر میرحسین، پیش از انقلاب در خانه خود مدتی به آیتالله خامنهای رهبر جمهوری اسلامی پناه داده بود. بیش از هفتاد روز حبس خانگی مهدی و فاطمه کروبی، میرحسین موسوی و زهرا رهنورد میگذرد و هنوز هیچ رویه قضایی درباره حبس خانگی آنها و محرومیت آنها از حقوق ابتداییشان طی نشده است. پیش از این صادق لاریجانی، رئیس دستگاه قضایی جمهوری اسلامی، گفته بود که هرگونه تصمیمگیری در مورد میرحسین موسوی و مهدی کروبی به عهده شخص آیتالله خامنهای است. درهمین حال آیتالله دستغیب، عضو مجلس خبرگان رهبری، که از حاکمیت به ويژه به دلیل برخوردهای پس از انتخابات ریاست جمهوری انتقاد داشته است، در دعای آخرین جلسه تفسیر قرآن خود، خواستار آزادی میرحسین موسوی، مهدی کروبی و همسرانشان شد. آیتالله دستغیب گفت: «از خدای تعالی میخواهیم که این وضع بحرانی به پایان برسد و همه مردم ایران شاهد آزادی آقایان موسوی و کروبی و همسرانشان و همه زندانیان سیاسی باشند.» پیشتر نیز آيتالله علیمحمد دستغيب درپیامی که به ميرحسين موسوی به مناسبت در گذشت پدرش داده بود در انتقاد به این وضعیت تصریح کرده بود: «اينجانب از هیات حاکمه میخواهم که به حصر شما و همسر محترمهتان و حجت الاسلام و المسلمين کروبی و همسر ايشان پايان دهند و بدانند که هيچ مجتهد عادلی اين حصر را امضاء نمیکند. اگر به نظر آنها شما متهم به جرمی میباشيد چرا شما و آقای کروبی را در دادگاه صالح در نزد مجتهد عادل نمیآورند تا بتوانيد از خود دفاع کنيد، و همه بشنوند و ببينند که اين همه اتّهامات از کجا پيدا شده است.»
اندکی پس از آن که باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا دولت سوریه را به کمک گرفتن از ایران برای «سرکوب وحشیانه» معترضان متهم کرده بود، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی این گونه اتهامها را «مردود و سیاسی» خوانده است.اندکی پس از آن که باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا دولت سوریه را به کمک گرفتن از ایران برای «سرکوب وحشیانه» معترضان متهم کرده بود، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران این گونه اتهامها را «مردود و سیاسی» خوانده است. بیشتر بخوانید: اوباما: سوریه برای سرکوب وحشیانه، از ایران کمک میخواهد آمریکا: اطلاعات موثقی درباره مشارکت ایران در سرکوب معترضان سوری داریم سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز شنبه در گفت و گو با شبکه تلویزیونی العالم، برخی اتهامها درباره کمک جمهوری اسلامی به سرکوب معترضان در سوریه را تکذیب کرده است. رامین مهمانپرست در این باره اظهار داشته است: «اظهارنظرهایی را که درباره دخالت ایران در امور کشورهایی مانند سوریه میشود ، قبول نداریم و آن را مردود میدانیم و احساسمان این است که این اظهارات از موضع سیاسی گفته میشود.» روز جمعه و به دنبال انتشار گزارشهایی درباره کشته شدن دهها تن از معترضان در شهرهای مختلف سوریه، باراک اوباما، رییس جمهور آمریکا با انتشار بیانیهای، با محکوم کردن سرکوب خشونتآمیز معترضان در سوریه، دولت این کشور را متهم کرده بود که همان «روشهای وحشیانه» جمهوری اسلامی را در سرکوب معترضان سوری به کار میبندد. در بخشی از این بیانیه آمده بود: «آقای بشار اسد به جای گردن نهادن به خواست مردم خود، تقصیر را به گردن خارجیها میاندازد و برای سرکوب شهروندان سوری به دنبال کمک گرفتن از ایرانیان است تا همان تاکتیکهای وحشیانهای را که توسط همپیمانان ایرانیاش استفاده شده، بهکار ببندد.» هفته گذشته نیز مارک تونر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، گفته بود، شواهد موثقی درباره کمک ایران به دولت سوریه برای سرکوب معترضان وجود دارد. سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در این باره گفته بود: «کمک خواستن سوریه از ایران، نشاندهنده آن است که دولت این کشور برای انجام اصلاحات واقعی، چندان جدی نیست.» در این میان سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، از معترضان در سوریه با عنوان «بخش کوچکی از مردم» یاد کرده و اظهار داشته است: «آمریکاییها و برخی کشورهای حامی رژیم صهیونیستی به دنبال این هستند که در بعضی از کشورها خواستههای بخش کوچکی از مردم را به عنوان خواستههای اکثریت جامعه جلوه بدهند و آن را به همه مردم تحمیل کنند که ما این دخالت آمریکا را محکوم میکنیم.» وی در عین حال در این باره اظهار داشته است: «امیدواریم در کشور سوریه هم آن بخش از مردم که خواستههای مشروعی دارند، مورد توجه قرار بگیرند و اصولاً مسائلی را که در همه کشورها از جمله سوریه اتفاق میافتد مسائلی داخلی میدانیم و فکرمیکنیم با تدبیر مقامات آن کشور قابل حل است.»
شیمون پرز، رئیسجمهور اسرائیل از دولت بنیامین نتانیاهو خواست تا «پیش از آنکه جامعه بینالمللی طرحی را به اسرائیل تحمیل کند، خود ابتکار تازهای را در راه از سرگیری صلح خاورمیانه ارائه کند».شیمون پرز، رئیسجمهور اسرائیل از دولت بنیامین نتانیاهو خواست تا «پیش از آنکه جامعه بینالمللی طرحی را به اسرائیل تحمیل کند، خود ابتکار تازهای را در راه از سرگیری صلح خاورمیانه ارائه کند». آقای پرز، روز جمعه در واکنش به این احتمال که ممکن است دولت باراک اوباما و یا اتحادیه اروپا طرح تازهای را به اسرائیل تحمیل کنند، گفت که «اگر ما با طرحهای دیگران مخالفیم، باید خود آستین را بالا بزنیم»، و افزود که «به جای آنکه دیگران طرح بدهند، خود باید مبتکر آن باشیم». در این میان روزنامه چپگرای صلحخواه اسرائیلی هاآرتص، جمعه به نقل از «مقامات بلند پایه» (اسرائیلی) که نام آنها را نبرده بود، از وجود طرح تازهای در واشینگتن برای ارائه در آینده نزدیک خبر داده بود. همزمان، روزنامه نیویورک تایمز نیز در روزهای اخیر گزارش داده است که کاخ سفید در حال تنظیم برنامه جدیدی در چهار بند برای روند صلح خاورمیانه است: برپایی کشور فلسطین، لغو حق بازگشت پناهندگان فلسطین به خاک اسرائیل، اعلام اورشلیم به عنوان پایتخت هردو کشور اسرائیل و فلسطین، و توجه به نیازهای امنیتی ویژه اسرائیل. در هر حال، نیویورک تایمز نوشته بود که باراک اوباما در ارائه این طرح مردد است زیرا درحالی که او و وزیر خارجهاش حامی این برنامه هستند، اما دیپلماتهای ارشدی در این دولت، مانند دنیس راس، با آن مخالفت کردهاند. این در حالی است که قرار است بنیامین نتانیاهو، به دعوت جان بوینر، رءیس جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا ماه مه در کنگره واشینگتن سخنرانی کند. رسانههای اسرائیلی هفتههاست که میگویند آقای نتانیاهو در سخنرانی در کنگره، ابتکار تازهای را برای از سرگیری گفتوگوهای راکد مانده با فلسطینیها مطرح خواهد کرد. پس از دو سال و اندی رکود کامل در تماسهای سران اسرائیلی و فلسطینی، در نیمه نخست ماه سپتامبر گذشته، سه دیدار میان بنیامین نتانیاهو و محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، در واشینگتن، اورشلیم و شرم الشیخ برگزار شد اما از آن به بعد دوباره تماسها به اغما رفته است. نظر به این رکود، فلسطینیها برای تحقق آرمان دیرینه خود در داشتن کشور مستقل، به سازمان ملل مراجعه کرده و خواهان شناسایی کشور مستقل فلسطین از سوی مجمع عمومی شدهاند. فلسطینیها امیدوارند که مجمع عمومی در سپتامبر امسال، شهریور ۱۳۹۰، به استقلال کشور فلسطین در مرزهای سال ۱۹۶۷ با پایتختی شرق اورشلیم رأی موافق دهد، و فلسطین به عنوان عضو متساویالحقوق به جمع کشورهای سازمان ملل بپیوندد. همزمان، نشریه آلمانی اشپیگل شنبه گزارش داده است که آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، میخواهد از محمود عباس درخواست کند که فراخوان از سازمان ملل را برای رأیگیری بر سر استقلال فلسطین فعلاً رها کند تا به مذاکرات دو جانبه صلح اسرائیلی- فلسطینی بخت پیشرفت داده شود. قراراست خانم مرکل ماه آینده، در آلمان پذیرای محمود عباس باشد. آقای عباس که هم اینک نیز در اروپا به سر میبرد، پنجشنبه در دیدار در کاخ الیزه پاریس با نیکلا سرکوزی، رئیسجمهور فرانسه، گفت که فلسطینیها تصمیمات یکجانبه را نمیخواهند اما حق دارند که از سازمان ملل بطلبند که حقوق آنها را تأمین کند. محمود عباس چهارشنبه نیز در مصاحبه با شبکه اروپایی یورونیوز یادآورشد که استقلال کشور اسرائیل هم در رأیگیری مجمع عمومی سازمان ملل (رأیگیری ۲۹ نوامبر ۱۹۴۷) امکانپذیر شد. گرچه اعلام استقلال اسرائیل به دلیل مخالفت فلسطینیها با قطعنامه سازمان ملل که رأی به تقسیم این سرزمین به دو کشور فلسطین و اسرائیل داده بود، تا بهار ۱۹۴۸ به تأخیر افتاد. آقای عباس همچنین از اینکه آمریکا به فلسطینیها فشار میآورد تا از راهکار رأیگیری در سازمان ملل، کشور فلسطین اعلام استقلال نکند، انتقاد کرد و گفت «پس ما به کجا مراجعه کنیم؟». آمریکا در روزهای اخیر نیز با استقلال یکجانبه کشور فلسطین مخالفت کرده است، هرچند که هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا بر لزوم هرچه سریعتر «اعمال فشار» بر طرفین برای بازگشت به میز مذاکرات صلح، علیرغم تلاطمهای سیاسی جاری در خاورمیانه، تأکید کرده است. با وجود مخالفت آمریکا با رویکرد فلسطینیها، سفیر فرانسه در سازمان ملل در نشست پنجشنبه شورای امنیت، تأکید کرد که کشورش همراه با دیگر اعضای اتحادیه اروپا این احتمال را بررسی میکنند که کشور مستقل فلسطین را به رسمیت بشناسند، به این امید که روند صلح احیا شود. در نشست پنجشنبه شورای امنیت، سفیر ترکیه نیز گفته بود که کشورش «حتی بدون دستیابی فلسطینیها و اسرائیل به پیمان صلح، کشور مستقل فلسطین را با چشمان بسته به رسمیت میشناسد» و افزوده بود که «جامعه بینالمللی باید با ابراز همبستگی با فلسطینیها به آنها امکان دهد تا در صلح و احترام زندگی کنند». رجب طیب اردوغان، نخستوزیر ترکیه هفته گذشته گفته بود که کشورش آماده میانجیگری میان اسرائیل و فلسطینیها برای احیای روند شکستخورده تماسهای صلح است.
پایگاه اطلاع رسانی دفتر آیت الله خامنه ای،انتشار خبر سخنان رهبرجمهوری اسلامی را درجمع مردم فارس توسط خبرگزاری ایرنا، بدون تایید آن از سوی این دفتر، اقدامی تاسف آور و غیر مسئولانه توصیف کرد. در پایگاه اطلاع رسانی دفتر آیت الله خامنه ای آمده است:در پی انتشار خبر ناقص سخنان رهبری توسط خبرگزاری ایرنا، روابط عمومی دفتر رهبری ضمن ابراز تاسف و غیر مسئولانه دانستن این اقدام خبرگزاری ایرنا، از تمام خبرگزاری ها خواست به هیچ عنوان از این خبر استفاده نکنند. این دفتر تاکید کرده است که تنها مرجع موثق انتشار اخبار رهبر جمهوری اسلامی، روابط عمومی وی است. خبرگزاری ایرنا ، با انتشار اطلاعیه ای، از دفتر آیت الله خامنه ای عذرخواهی کرد و اقدامش را بر اساس رویه ای دانست که در شش ماهه گذشته انجام می شد.
گزارشها حاکی است که دو موشک که ظاهراً از سوی هواپیماهای ناتو شلیک شده، بامداد شنبه به مجتمع اقامتی معمر قذافی اصابت کردهاست. در همین روز مخالفان از تصرف شهر مصراته خبر دادهاند.گزارشها حاکی است که دو موشک که ظاهراً از سوی هواپیماهای ناتو شلیک شده بامداد روز شنبه به بابالعزیزیه، مجموعهای در مرکز شهر طرابلس که محل اقامت معمر قذافی را نیز در بر میگیرد، اصابت کردهاست. به گفته یکی از سخنگویان دولت لیبی، این حمله موشکی «سه کشته بر جای گذاشته» اما خبرگزاری آسوشیتدپرس خبر میدهد که این حمله «هیچ کشته و مجروحی» در بر نداشتهاست. به گزارش خبرگزاری رویترز، مسئولان لیبیایی، خبرنگاران را به محل اصابت موشکها که به گفته آنها «یک توقفگاه خودرو» است بردند، اما رویترز گزارش میدهد که در اطراف گودالهای ناشی از برخورد موشکها، قطعات پراکنده جعبههای فلزی تجهیزات نظامی دیده میشود. نیروهای ائتلاف بینالمللی روز ۲۱ مارس نیز یک ساختمان اداری واقع در منطقه بابالعزیزیه را بمباران هوایی کردند و یکی از مقامات رسمی نیروهای ائتلافی اعلام کرد که این بمباران تأثیر مخربی بر «قابلیت فرماندهی و کنترل» معمر قذافی داشتهاست. خبرگزاری فرانسه گزارش داد که این ساختمان، که در ۵۰ متری چادری قرار دارد که معمر قذافی عموماً در آن با میهمانان خود دیدار میکند، با خاک یکسان شدهاست. حملات هوایی به بابالعزیزیه در حالی صورت میگیرد که در حال حاضر محل اقامت معمر قذافی نامشخص است. در همین حال، روز شنبه وزارت دفاع ایالات متحده، پنتاگون، از انجام نخستین حمله هوایی آمریکا با هواپیماهای بدون سرنشین در لیبی در این روز خبر داد. مقامهای دفاعی آمریکا با اعلام این خبر جزئیات بیشتری از عملیات این نوع هواپیماها در لیبی ارائه ندادند. رابرت گیتس، وزیر دفاع آمریکا روز پنجشنبه اعلام کرده بود که دستور اعزام هواپیماهای بدون سرنشین از سوی رئیسجمهور آمریکا صادر شده و برای نخستین بار، این جنگافزارها به لیبی اعزام میشوند. هواپیماهای بدون سرنشین که آمریکا از آنها برای حمله به گروههای تروریستی در پاکستان نیز استفاده میکند، در فاصلهای کم از سطح زمین پرواز میکند و میتواند به هدفهای دقیق و برنامهریزی شده حمله کند. مخالفان قذافی: کنترل مصراته در دست ما است در همین حال به گزارش رویترز، نیروهای مخالف معمر قذافی روز شنبه گفتند که شهر مصراته در غرب لیبی را از دست نیروهای وفادار به رهبر لیبی خارج کردهاند. رویترز اما گزارش میدهد که این موضوع هنوز از سوی منابع مستقل تأیید نشدهاست. مصراته شش هفته است که هدف حملات نیروهای قذافی بوده، حملاتی که به گفته برخی از منابع در گفتوگو با خبرگزاریهای خارجی تاکنون دستکم هزار کشته برجای گذاشته است. خالد کعیم، معاون وزیر خارجه لیبی، روز جمعه گفت که حکومت لیبی قصد دارد نیروهایش را از مصراته خارج کرده و شهر را به قبایل محلی واگذار کند.
همزمان با ادامه جنگ داخلی در دو کشور لیبی و یمن، و همچنین توسعه بحران سیاسی در سوریه، مناطق مسلماننشین شمال نیجریه، پس از برگزاری انتخابات برای انتخاب رئیسجمهور آن کشور، شاهد شورشهای خونین خیابانی شد.همزمان با ادامه جنگ داخلی در دو کشور لیبی و یمن، و همچنین توسعه بحران سیاسی در سوریه، مناطق مسلماننشین شمال نیجریه، پس از برگزاری انتخابات برای انتخاب رئیسجمهور آن کشور، شاهد شورشهای خونین خیابانی شد. در نتیجه رویدادهای یاد شده، پرجمعیتترین کشور آفریقا و یکی از تولیدکنندگان بزرگ نفت در قاره سیاه اینک در آستانه بحران سیاسی بزرگی قرار گرفته است. شورشهای اخیر در شمال نیجریه که بسیاری از دولتمردان مسیحی، شروع آن را به بنگاه خبر پراکنی بیبیسی نسبت دادهاند، تاکنون دهها کشته بر جای نهاده است. یک روز بعد از اخذ رأی و در حالی که آرا همچنان در حال شمارش بود، ظاهراً بیبیسی اعلام کرده بود که نامزد مسلمان انتخابات، ژنرال بازنشسته، محمد بوحاری، رقیب مسیحی خود، گود لاک جاناتان را در ایالت شمالی آداماوا، شکست داده است. بعد از قرائت کامل آرا و اعلام پیروزی گود لاک، حزب رئیسجمهور و طرفداران وی به دستکاری در انتخابات متهم شدند، و گروههای کثیری از مردم در شهرهای شمالی به صورت غیرسازمانیافته به خیابانها ریخته و تأسیسات عمومی و املاک شخصی را مورد حمله قرار دادند. طی شورشهای یاد شده به جز بانکها و ادارات دولتی در شهرهای چند منطقه شمالی، خانه سیاستمداران کشور از جمله نمادی سامبو، معاون رئیسجمهور در ایالت کادونا، و همچنین منزل مسکونی الحاجی سول لامیدو، فرماندار ایالت جیگاوا و منزل نامزد سابق رئیسجمهوری، حاجی البشیر به آتش کشیده شد. به دلیل ادامه شرایط بحرانی در مناطق مسلماننشین شمالی کشور و دستگیریهای گسترده شورشیان، ممکن است در جریان انتخابات فرمانداریها که قرار است روز ۲۵ آوریل برگزار شود مناطق شمالی نیجریه شاهد موج تازهای از ناآرامیها شود. امکانات نیجریه برای پیشرفت نیجریه دارای جمعیتی بالغ بر ۱۵۰ میلیون و از این لحاظ هفتمین کشور بزرگ جهان و پرجمعیتترین کشور آفریقا به شمار میرود. تاریخ سکونت در این کشور بزرگ به ۹ هزار سال پیش از میلاد مسیح بازمیگردد. شمار ساکنان مسلمان و مسیحی این کشور آفریقایی که استقلال خود را در سال ۱۹۱۴ از بریتانیا کسب کرده، تقریباً برابر است. نیجریه که به صورت فدرال و بر اساس دولت انتخابی اداره میشود، دارای ۳۶ ایالت است. کشورهای چاد و کامرون و نیجر از جمله همسایگان مهم این کشور غرب آفریقا به شمار میروند. بندر لاگوس پرجمعیتترین شهر و ابوجا پایتخت آن کشور است. نیجریه با دست یافتن به ۹ درصد رشد اقتصادی در سال ۲۰۰۸ و هشت درصد رشد در سال بعد، یکی از بالاترین درصدهای رشد اقتصادی در سراسر جهان را به خود اختصاص داده است. با این حال، بخصوص در مناطق مسلماننشین، بیکاری یکی از مشکلات اصلی کشور شمالی به شمار میرود. در عین حال، نیجریه دارای یکی از فاسدترین سیستمهای اداری در سراسر آفریقا است. یکی از ۱۱ قدرت نوظهور قرن ۲۱ بر اساس پیشبینی سال ۲۰۰۵ بانک گلدمن ساش، نیجریه یکی از ۱۱ کشوری است که در قرن ۲۱ میتواند (در صورت استفاده از امکانات بالقوه) همراه بنگلادش، مصر، اندونزی، ایران، مکزیک، ترکیه، پاکستان، فیلیپین، ویتنام، کره جنوبی (کشورهای گروه ان-۱۱) در کنار چهار کشور عضو گروه بی-ار-ای-سی (متشکل از برزیل، روسیه، هند و چین ) به جمع قدرتهای بزرگ اقتصادی جهان بپیوندد. این ارزیابی در زمانی صورت گرفت که ایران نیز با برخورداری از دولت معتدل محمد خاتمی، در مسیر آزادسازی اقتصادی قرار گرفته بود. قرار دادن این کشورها در گروه ۱۱ بر اساس روند رشد سرمایهگذاری خارجی، بلوغ سیاسی، ثبات در اقتصاد خرد (تعادل در بازار داخلی و میزان تورم قابل تحمل، درصد بیکاری متناسب رشد بخش خصوصی، آزادی تجارت و کیفیت آموزش و تعلیم) در آنها صورت گرفته بود. از جمع این کشورها، نمونههایی مانند عربستان، بدون قرار داشتن در گروه یاد شده (به دلیل افزایش قیمت نفت) و ترکیه به دلیل برخورداری از رشد سریع اقتصادی و افزایش صادرات، زودتر از زمان پیشبینی شده به جمع قدرتهای اقتصادی پیوستند، اما ایران از سال ۲۰۰۵ به بعد از این قافله عقب ماند. نا آرامیهای سیاسی در نیجریه میتواند رشد اقتصادی این کشور تولیدکننده نفت را کند ساخته و تدریجاً آن را از امکانات بالقوهای که صاحب است باز نگاه دارد. حکومت نظامی بعد از انتخابات به دنبال نا آرامیهای شمال، و ظاهراً به منظور پیشگیری از بروز ناآرامیهای بیشتر توسط جوانان، بعد از اعلام نتایج انتخابات، در ایالات کانو و کادونا حکومت نظامی ۲۴ ساعته اعلام شد. در جریان ناآرامیهای چند روزه، تعدادی از مراکز مذهبی نیز شبانه به آتش کشیده شد. با این حال رهبران مسیحی نیجریه اصرار میورزند که ناآرامیهای آن کشور دارای ریشههای قومی و یا مذهبی نیست. گود لاک جاناتان ۵۳ ساله و مسیحی، سال گذشته پس از مرگ عمرو یارو، رئیسجمهور وقت نیجریه، از مقام معاونت، به ریاست جمهوری رسید. او در انتخابات اخیر در ایلات جنوبی با قاطعیت پیروز شد ولی در ایلات شمالی آرای رقیب مسلمان به وی نزدیک بود. گود لاک جاناتان با وعده ایجاد فرصتهای اشتغال برای جوانان، مبارزه با فساد و ادامه رشد اقتصادی بالا به انتخابات ریاست جمهوری وارد شد. او همچنین قول داده بود که در انتخابات تقلب صورت نخواهد گرفت. اکنون اتهام تقلب در انتخابات، پرجمعیتترین کشور قاره آفریقا را با خطر شورشهای داخلی و تشدید اختلافات مابین مسلمانان شمال و مسیحیان جنوب روبهرو ساخته است.
آیت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، در ارتباط با موضوع ابقای وزیر اطلاعات، مقامات و مسئولان کشور را به اتحاد و انسجام فراخواند و از آنان خواست بهانه به دست دشمن ندهند. آیت الله خامنه ای گفت: وی بنا ندارد در کارهای دولت دخالت کند اما در این مورد، که به گفته او چندان هم مهم نبود، احساس کرد که از مصلحت بزرگی غفلت شده است. آیت الله خامنه ای، که امروز(شنبه) در دیدار با مردم استان فارس سخن می گفت، در عین حال دولت و شخص رئیس جمهور را خدمتگزار دانست و گفت هرجا خدمت و کار باشد حمایت رهبری نیز هست.
گزارش خبرگزاری رویترز به نقل از شاهدان عینی حاکی است که در اثر تیراندازی ماموران در شهر ازرع Izra واقع در جنوب سوریه، دستکم سه تن از کسانی که قصد داشتند به تظاهرات ضد بشار اسد بپیوندند کشته شدند. خبرگزاری آلمان از کشته شدن پنج نفر خبر داده است. شهرهای دمشق و اِزرع امروز نیز شاهد تظاهرات ده ها هزار نفری بود که در سوگ کشته شدگان تظاهرات دیروز به خیابان ها ریخته بودند. ماموران برای جلوگیری از رسیدن عزاداران به مرکز شهر ازرع، بسوی آنان تیراندازی کردند. به گزارش سازمان عفو بین الملل، روز جمعه، در حمله نیروهای امنیتی سوریه، دستکم هفتاد و پنج تن از تظاهرکنندگان مخالف بشار اسد کشته شدند. منابع دیگر، شمار کشته شدگان دیروز را تا ۱۱۲ نفر نیز اعلام کرده اند.
آیتالله خامنهای در تازهترین اظهار نظر در ابقای وزیر اطلاعات دولت دهم، گفت که بنا ندارد در کارهای دولت دخالت کند اما در این مورد که «چندان هم مهم نیست» احساس کرده بود که «از مصلحت بزرگی غفلت شده است». همزمان نحوه انعکاس این سخنان در خبرگزاری دولت ایرنا حاشیهساز شده است.آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در تازهترین اظهار نظر در ابقای وزیر اطلاعات دولت دهم، گفت که بنا ندارد در کارهای دولت دخالت کند اما در این مورد که «چندان هم مهم نیست» احساس کرده بود که «از مصلحت بزرگی غفلت شده است». همزمان نحوه انعکاس این سخنان در خبرگزاری دولت ایرنا حاشیهساز شده است. این تازهترین واکنش آیتالله خامنهای به موضوع کنارهگیری و ابقای حیدر مصلحی ، وزیر اطلاعات دولت دهم، در حالی عنوان میشود که از زمان انتشار اخبار در مورد ابقای آقای مصلحی با نظر رهبر جمهوری اسلامی و پس از آن انتشار حکم آیتالله خامنهای خطاب به وزیر اطلاعات، محمود احمدینژاد هنوز واکنشی علنی نشان نداده و خبر پذیرش استعفای آقای مصلحی نیز همچنان در پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری در دسترس است. از زمان انتشار اخباری مبنی بر مخالفت آیتالله خامنهای با تغییر وزیر اطلاعات ، چهرهها و وبسایتهای هوادار محمود احمدینژاد، تمایلی به پذیرش این حکم از خود نشان ندادند و علاوه بر خبرگزاری دولتی ایرنا که مخالفت رهبر جمهوری اسلامی با تغییر وزیر اطلاعات را «ادعای» برخی خبرگزاریها خوانده بود، برخی سایتهای غیررسمی حامی رئیس دولت از اصرار وی بر تغییر وزیر اطلاعات خبر دادند. اما در شرایطی که انتظار میرفت حضور آقای مصلحی در وزارت اطلاعات و نیز صدور حکم آیتالله خامنهای خطاب به وی پایانی بر تمامی حرف و حدیثها بر ماندن و رفتن ششمین وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی باشد، برخی از چهرههای حامی محمود احمدینژاد استدلال کردند که ممکن است نظر آیتالله خامنهای در مورد ابقای وزیر اطلاعات، «حکم حکومتی» و لازمالاجرا نباشد. از جمله این افراد عباس اميریفر، رئيس شورای فرهنگی نهاد رياست جمهوری، است که در گفتوگو با فارس با اشاره به «تمکین رئیس جمهور از نامه رهبری» افزوده بود که باید بررسی شود آيا دستور آیتالله خامنهای حكم حكومتی بوده است يا نه، چرا که «ممكن است ولیفقيه در يک مورد توصيه كنند اما تكليف نفرمايند و نمیتوان نظرات رهبری را حكم حكومتی توصيف كرد.» اکنون آیتالله خامنهای در دیدار با شماری از مردم استان فارس، با بیاهمیت خواندن ماجرای کنارهگیری و ابقای وزیر اطلاعات، تأکید کرده است که جز در آنجا که «احساس کند مصلحی مورد غفلت قرار گرفته است»، بنای «دخالت» در کار دولت را ندارد. وی افزوده است که «در قضیه اخیر هم که چندان مهم نیست، احساس شد از مصلحت بزرگی غفلت شده است». «دشمنان منتظر بهانه هستند» آیتالله خامنهای دراین دیدار همچنین با تأکید بر اینکه نباید گذاشت «اختلاف و شکاف به وجود آید و آنچه دشمن میخواهد، روی دهد»، بار دیگر انگشت اتهام را به سوی «دشمنان و رسانههای بیگانه» برده است. رهبر جمهوری اسلامی گفته است که «تبلیغات رسانههای بیگانه را در مورد این قضایا "که آنچنان اهمیتی ندارد" ببینید، که چه جنجالی به راه انداختهاند و در تحلیلهای خود میگویند که در جمهوری اسلامی شکاف و حاکمیت دوگانه به وجود آمده و رئیسجمهور حرف رهبری را گوش نکرده است.» وی به «عناصر داخلی و دلسوزان کشور» توصیه کرده است که از «بگو مگوها و تحلیلهای پوچ بر ضد یکدیگر» و نیز «ایجاد زمینه برای فضای تبلیغاتی بیگانگان» پرهیز کنند و در عین حال تصریح کرده است که «نظام جمهوری اسلامی دستگاه مقتدری است و رهبری هم محکم بر مواضع خود ایستاده است». رهبر جمهوری اسلامی خاطرنشان کرده است که «تا زمانی که من زنده هستم و مسئولیت دارم، نخواهم گذاشت حرکت عظیم مردم ایران به سمت آرمانها، ذرهای منحرف شود». آیتالله خامنهای همچنین با دفاع مجدد از «خدمات دولت و به ویژه شخص رئیس جمهور»، افزوده است که «ملت و رهبری همواره از خط کار و خدمت حمایت میکنند و ملاک هم اشخاص نیستند بلکه ملاک اصلی خط کار و خدمت است». روایت حاشیهساز ایرنا از سخنان رهبری در مورد تازهترین سخنان آیتالله خامنهای، رفتار ایرنا در انتشار گزینشی این سخنان حاشیهساز شد و دفتر آیتآلله خامنهای را به واکنش واداشت. گرچه ایرنا به سرعت خبر خود از دیدار امروز آیتالله خامنهای را از خروجی خود حذف کرد اما از اطلاعیه دفتر رهبر جمهوری اسلامی بر میآید که خبرگزاری دولت گزارش این دیدار را به طور «ناقص» منتشر کرده است. ایرنا این گزارش را زیر عنوان «رئیس جمهور و دولت شبانهروز در حال خدمت هستند» منتشر کرده بود اما گزارش تازهای عنوان «قوای سهگانه بويژه دولت حقاً و انصافاً در حال خدمت و تلاش هستند» را برگزید. دفتر آیتالله خامنهای با ذکر ساعت و کد انتشار گزارش اولیه ایرنا، این اقدام را تأسفبار و غیرمسئولانه خوانده است و از رسانهها خواسته است تا از خبر ایرنا به هیچ عنوان استفاده نکنند و روابط عمومی دفتر آیتالله خامنهای را به عنوان تنها مرجع انتشار اخبار وی بشناسند. «دخالتی در بحرین، یمن و لیبی نداشتهایم» رهبر جمهوری اسلامی بخش دیگری از سخنان خود را به وقایع اخیر منطقه اختصاص داده و تصریح کرده است که جمهوری اسلامی «به غیر از اعلام صریح موضع خود»، دخالتی در بحرین، یمن و لیبی نکرده است. وی همچنین نحوه مواجهه حکومت بحرین با اعتراضها در این کشور و نیز استفاده از نیروهای خارجی در سرکوب اعتراضها را مورد انتقاد قرار داده و هشدار داده است که «این گونه اقدامات جز افزایش عقدهها و عصبانیت مردم فایدهای ندارد، و ممکن است خشم مردم بار دیگر هنگامی سر باز کند که حکومت نتواند هیچ کاری انجام دهد». به گفته آیتالله خامنهای «اگر وضعیت مردم بحرین و نوع حکومت آنها و نحوه استفاده حاکمان از حکومت برای هر انسان صاحب بینشی بیان شود، قطعاً رفتار حکومت بحرین محکوم خواهد شد.» ایران تاکنون از زبان مقامهای رسمی خود مدعی حمایت معنوی از اعتراضها در بحرین و برخی دیگر از کشورهای عربی بوده و اتهام دخالت مستقیم در وقایع داخلی این کشورها را رد کرده و به ویژه منتقد جدی حضور نیروهای نظامی عربستان و چند کشور عربی دیگر در درگیریهای اخیر بحرین است. با این حال بحرین میگوید که نیروهای خارجی حاضر در بحرین، نیروهای شورای همکاری خلیج فارس هستند و تا زمانی که تهدید ایران برطرف نشود در این کشور حضور خواهند داشت. در سخنان آیتالله خامنهای اما موضوع اعتراضها در سوریه و برخورد خونبار این متحد جمهوری اسلامی با معترضان، مسکوت گذارده شده و رهبر جمهوری اسلامی کوچکترین اشارهای به آنچه در سوریه بر سر معترضان سوری میرود، نکرده است. این در حالی است که جمهوری اسلامی از سوی ایالات متحده متهم به همکاری با دولت سوریه در سرکوب مخالفان است و در تازهترین رخداد، باراک اوباما ضمن محکوم کردن سرکوب خونبار اعتراضهای مردم سوریه در روز «جمعه بزرگ»، سوریه را متهم کرد که در تلاش برای یاری گرفتن از جمهوری اسلامی و بهکارگیری «روشهای وحشیانه» حکومت ایران در سرکوب معترضان سوری است. حکومت سوریه، روز جمعه در اولین مواجهه با حرکت اعتراضی مردم پس از لغو قانون وضعیت اضطراری در این کشور، دهها تن را به خاک و خون کشید که برخی از گزارشها شمار کشتهشدگان این سرکوب را بین ۷۵ تا ۹۰ نفر ذکر کردهاند.
در سوگ کشته شدگان تظاهرات دیروز در سوریه ، امروز نیز دمشق و دستکم یک شهر دیگر در سوریه شاهد تظاهرات هزاران نفری بود که شعار تغییر نظام سرداده بودند. خبرگزاری رویترز، به نقل از شاهدان عینی، شمار تظاهرکنندگان را ده ها هزار نفر گزارش داده است. شهر ازرع Izra در جنوب سوریه نیز صحنه تظاهرات ضد بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه بود. به گزارش سازمان عفو بین الملل، روز جمعه، در حمله نیروهای امنیتی سوریه، دستکم هفتاد و پنج تن از تظاهرکنندگان مخالف بشار اسد کشته شدند. منابع دیگر، شمار کشته شدگان دیروز را تا صد نفر نیز اعلام کرده اند.
نیکولا سرکوزی، رئیس جمهوری فرانسه، در دیدار با رهبر مخالفان لیبی دعوت او را برای سفر به بندر بنغازی بطور اصولی پذیرفت. به گفته کاخ ریاست جمهوری فرانسه، تاریخ این سفر به دلایل امنیتی اعلام نمی شود اما ممکن است این سفر به سرعت انجام گیرد. گزارش هایی نیز منتشر شده است مبنی بر اینکه نخست وزیر انگلستان در این سفر رئیس جمهوری فرانسه را همراهی می کند اما این گزارش ها هنوز از سوی پاریس و لندن تایید نشده است. همچنین قرار است در دیدار هفتۀ آیندۀ نیکولا سرکوزی با نخست وزیر ایتالیا، امکان اینکه دارایی های توقیف شدۀ لیبی در اختیار اپوزیسیون این کشور قرار گیرد بررسی شود.
دیوید کوهن، معاون وزیر خزانهداری آمریکا در امور مبارزه با تروریسم، که مسئولیت امور تحریمهای ایران را بر عهده دارد، برای رایزنی تداوم فشارها بر حکومتهای ایران و لیبی، به فرانسه و ترکیه سفر خواهد کرد.دیوید کوهن، معاون وزیر خزانهداری آمریکا در امور مبارزه با تروریسم، که مسئولیت امور تحریمهای ایران را بر عهده دارد، برای رایزنی تداوم فشارها بر حکومتهای ایران و لیبی، به فرانسه و ترکیه سفر خواهد کرد. وزارت خزانهداری ایالات متحده با اعلام این خبر گزارش داد که این سفر در راستای «تأکید بر اهمیت اجرای قاطعانه تحریمهای چندجانبه علیه رژیم ایران» انجام خواهد شد. معاون وزیر خزانهداری آمریکا قرار است در این سفر چهار روزه که روز یکشنبه آغاز میشود با مقامهای ارشد فرانسوی و ترک دیدار و گفتوگو کند. بنا بر این گزارش، دیوید کوهن قرار است در این دیدارها در مورد مسئله اِعمال «حداکثر فشار» بر حکومت لیبی نیز گفتوگو کند. ایالات متحده از زمان شروع تحریمها علیه حکومت معمر قذافی که از ماه فوریه آغاز شده، در حدود ۳۴ میلیارد دلار از داراییهای آن حکومت را مسدود کردهاست. در ارتباط با ایران، ایالات متحده و همپیمانانش همواره کوشیدهاند تا از راه افزودن به تحریمها، حکومت جمهوری اسلامی را وادار به توقف برنامه هستهایاش کنند. پس از آنکه ترکیه به قطعنامه اخیر شورای امنیت درخصوص تحریم بیشتر ایران رأی منفی داد، نام ترکیه نیز در ماههای اخیر در کنار چین به عنوان یکی از راههای گریز ایران از تحریمها مطرح شدهاست. با این حال دیوید کوهن، که از دو ماه پیش به عنوان جانشین استوارت لوی مقام مسئول در امور تحریمهای ایران معرفی شده، در این زمینه به رادیو فردا گفته بود که این گونه نیست و آمریکا با متحدان خود در ترکیه مشغول رایزنی در این زمینهاست. از تازهترین اقدامهای دیوید کوهن در ارتباط با ایران، اعلام تحریم علیه بانک «ایست لند» کره شمالی به اتهام همکاری مالی با بانکهای ملی و سپه است. وزارت خزانهداری آمریکا و مشخصاً معاونت مبارزه با تروریسم این وزارتخانه چند سالی است که در سفر به گوشه و کنار جهان تلاش میکند با گسترش تحریم ایران، فشار بر مقامهای تهران را افزایش دهد. پیشتر سالومه زورابیشویلی، مدیر کمیسیون سازمان ملل برای نظارت بر تحریمهای ایران، در پاسخ به پرسش رادیو فردا در مورد میزان تأثیرگذاری این تحریمها بر جمهوری اسلامی گفته بود: «هم اکنون ما به جرئت میتوانیم بگوییم که ممکن است تحریمها مقامهای ایران را از اصرار بر این برنامه منصرف نکرده باشد، اما برنامه هستهای را کند کردهاست.» از سوی دیگر اوایل فروردینماه، دیوید کامرون، نخستوزیر بریتانیا، خواستار تشکیل «ائتلافی از کشورهای داوطلب» در میان اعضای اتحادیه اروپا شد تا تحریمهای جدیدی را علیه جمهوری اسلامی ایران که از نگاه وی «کشوری در حال مطرود شدن» است، اعمال کنند.
چهار پناهجوی ایرانی، در اعتراض به رد درخواست پناهندگی آنها در بریتانیا و تصمیم دولت این کشور برای بازگرداندن آنها به ایران، دست به اعتصاب غذا زده و لبهای خود را دوختهاند. به نوشته سایت اینترنتی روزنامه گاردین، این چهار مرد ایرانی که یکی از آنها ۱۷ ساله است، جزو ده معترضی هستند که از ۱۶ روز پیش در مقابل اداره مهاجرت شهر کرویدون Croydon بریتانیا چادر زده و اعتصاب غذا کرده اند. آنان می گویند: دراعتراضها به نتایج انتخابات ریاست جمهوری در سال ۱۳۸۸ شرکت داشته و مورد ضرب و شتم و شکنجه قرار گرفته اند. یکی از آنان که ۱۷ ساله است می گوید در زمان بازداشت مورد تجاوز نیز قرار گرفته است. با این حال، بریتانیا قصد دارد این پناهجویان را که سال گذشته به این کشور رفته اند به ایران باز گرداند.
به گزارش سایت کلمه، ۲۳ تن از زندانیان سیاسی ایران، در پیامی به مراجع تقلید، از آنان پرسیده اند: چرا سرکوب جنبش های اعتراضی در کشورهای منطقه را محکوم می کنند اما در مورد سرکوب های داخلی سکوت پیشه کرده اند. در این پیام خطاب به مراجع آمده است: چگونه است که این جنایات در سایر کشورها، فریاد یکپارچه شما را بلند می کند؛ اما همین جنایات در داخل کشور، تنها واکنش معدودی از مراجع را به همراه داشته و سایر مراجع هیچ واکنش و اعتراضی به این ظلم ها نداشته اند؟ به نوشته سایت کلمه، نزدیک به میرحسین موسوی، این پیام توسط ۲۳ زندانی سیاسی از زندان های مختلف کشور امضا شده است اما با توجه به فشارهای سنگینی که برای بیانیه های قبلی به آنان وارد شده، اسامی آنان محفوظ می ماند.
به تازگی شبکه تلویزیونی «سی بی اس» در گزارشی مدعی شده که «گرگ مورتنسون» نویسنده آمریکایی که آثار وی بسیار پرفروش بودهاند، بخشهایی از کتابهای خود را کپی کرده و از نظر مالی نیز مرتکب خلافهایی شده است. گزارش شبکه تلویزیونی «سی بی اس» که روز ۱۷ آوریل پخش شد، این نویسنده را متهم میکند که فصلهای مهمی از دو کتاب پرفروش وی به نامهای «سه فنجان چای» و «سنگها در مدارس» جعلی و یا کپیبرداری شده و اتهاماتی را نیز در مورد معاملات و قراردادهای مالی وی مطرح میکند. داستان این دو کتاب وصف ماجراهایی است که چگونه «گرگ مورتنسون» به مناطق کوهستانی و دورافتاده در مرز پاکستان و افغانستان علاقهمند شد و سپس با تأسیس یک نهاد خیریه به نام «انستیتو آسیای میانه» سعی کرد که ۱۵۰ مدرسه در این مناطق بسازد. داستانهای «گرگ مورتنسون» باعث جلب حمایت معنوی و مالی فراوانی شد و حتی باراک اوباما صد هزار دلار از مبلغ جایزه صلح نوبل خود را به این نهاد خیریه اهدا کرد. ارقام نشان میدهند که «انستیتو آسیای میانه» از سال ۲۰۰۶ تا کنون توانسته است حدود ۵۰ میلیون دلار اعانه در آمریکا جمعآوری کند. شهرت این کتابها به جایی رسید که وزارت دفاع آمریکا مطالعه آن را برای سربازان آمریکایی که به منطقه اعزام میشوند اجباری کرد. ولی اکنون حداقل یکی از پژوهشگران پاکستانی که «گرگ مورتنسون» از مشاورههای وی استفاده کرده است میگوید قصد دارد علیه این نویسنده شکایت کند. در ایالت مونتانای آمریکا، محل اقامت آقای مورتنسون، یک پرونده تحقیقات قضایی در مورد فعالیتهای نهاد خیریه وی به جریان افتاده است و بنگاه انتشاراتی «وایکینگ» ناشر این نویسنده اعلام کرده که قصد دارد اتهامات مربوط به عدم صحت ویا جعلی بودن برخی از مطالب در کتابهای وی را بررسی کند. بر اساس تحقیقاتی که خبرنگاران رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی در افغانستان و پاکستان انجام دادهاند نقاط ابهام، موارد شکبرانگیز و آمارها و مطالب نادرست در کتابهای «گرگ مورتنسون» بیشتر از آن حدی است که در گزارش شبکه تلویزیونی «سی بی اس» به آن اشاره شده است. علاوه بر این به نظر میرسد که اطلاعات و آماری که وی در مورد خدمات و تعداد مدارس ساخته شده توسط بنیاد خیریه ارائه داده است نادرست هستند. به خصوصی در پاکستان بسیاری در این مورد سوء ظن دارند. او به گروگان گرفته نشد یک پژوهشگر پشتونتبار پاکستانی به نام «منصور خان مسعود» میگوید که «گرگ مورتنسون» در یکی از کتابهای خود به دروغ مدعی شده که خانواده وی او را به گروگان گرفتهاند در حالی که آنها از وی محافظت و مهماننوازی کردهاند. شهرت کتابهای آقای مورتنسون به جایی رسید که وزارت دفاع آمریکا مطالعه آن را برای سربازان آمریکایی که به منطقه اعزام میشوند اجباری کرد «گرگ مورتنسون» در داستانهای خود مدعی میشود که در سال ۱۹۹۶ توسط فردی که بعدها به یکی از رهبران محلی طالبان بدل شد به گروگان گرفته شده است. ولی «منصورخان مسعود» میگوید در دوران اقامت وی در منطقه زادگاهی آنان مورتنسون میهمان خانواده وی بوده است و برای اثبات این موضوع میگوید عکسها و قطعات فیلمی وجود دارد که سالها پیش از شبکههای تلویزیونی آمریکایی پخش شده و مورتنسون را در کنار اعضای خانواده وی و در حالی که اسلحه به دست دارد نشان میدهد. به نظر میرسد که ادعای مورتنسون در مورد ربوده شدن توسط افراد وابسته به طالبان صحت نداشته باشد چون به گروگان گرفتن یک شهروند آمریکایی حتماً موضوع خبری مهمی میشد. گزارشگران رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی در تماسهای کتبی خواستار گفتوگو با آقای مورتنسون شدهاند ولی یک سخنگوی بنیاد خیریه «انستیتو آسیای میانه» در پاسخ خود گفته است که آقای مورتنسون کسالت دارد و در فرصتهای بعدی به درخواست مصاحبه و سئولات مطرح شده پاسخ خواهد داد. «گرگ مورتنسون» در یک پاسخ کتبی به تهیهکنندگان گزارش شبکه «سی بی اس» باری دیگر بر حادثه ربودن و گروگانگیری تأکید کرده است. تعداد مدارسی که ساخته شدهاند در یکی از کتابهای مورتنسون به فردی به نام «عمران ندیم شیگری» به عنوان یک رهبر محلی اشاره میشود که به تبعیت از فتوای یک روحانی شیعه با ساختن مدارس در مناطق شمال غرب پاکستان، منطقه بالتیستان، مخالفت میکند. گرگ مورتنسون در میان دانشآموزان مدرسهای در منطقه کشمیر آزاد ندیم شیگری در گفتوگو با رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی تأکید میکند که تعداد انگشتشماری مدرسه در این منطقه توسط بنیاد خیریه مورتنسون ساخته شده است ولی به گفته وی به خاطر اعتماد آقای مورتنسون به کارکنان محلی در مجموع این برنامه کمکهای آموزشی به خوبی پیش نرفته و علاوه بر این در مورد نظام و مطالب آموزشی در این مدارس نیز فکری نشده است. ندیم شیگری در مورد مطالب و آمارهای موجود در کتابهای مورتنسون میگوید که این نوشتهها بیشتر جنبه داستانسرایی دارند و تا حدی از واقعیت دور هستند ولی شاید هدف وی از این کار جلب حمایت مردم به فعالیتهای خیریه در این مناطق بوده است. «احمد رشید» روزنامهنگار و محقق سرشناس پاکستانی میگوید که «گرگ مورتنسون» به توسعه امکانات آموزشی در مناطق دورافتاده و مرزی پاکستان کمک شایانی کرده است. «گل زمان» فرمانده ناحیه دورافتاده «نارای» واقع در ولایت «کنار» افغانستان میگوید تا کنون سه مورد مدرسه توسط بنیاد خیریه مورتنسون ساخته شده و مورد چهارم در حال تکمیل است. به گفته وی بیش از هزار دانش آموز پسر و دختر در این مدارس تحصیل میکنند. بنیاد خیریه «انستیتو آسیای میانه» مدعی است که در این منطقه مرزی افغانستان هشت مدرسه تأسیس کرده است و خود «گرگ مورتنسون» نیز در یک مصاحبه تلویزیونی تعداد مدارس در ولایت «کنار» افغانستان را ۱۱ مورد اعلام کرد. ولی «گل زمان» فرماندار این ناحیه میگوید دو مورد از مدارسی که در وب سایت بنیاد خیریه آسیای میانه فهرست شده اند توسط اداره بازسازی سازمان ناتو ساخته شدهاند. کمکهای شایان مورتنسون نباید نادیده گرفته شوند «احمد رشید» روزنامهنگار و نویسنده مشهور پاکستانی سالهاست که «گرگ مورتنسون» و کارهای وی را میشناسد. با وجود آنکه او حاضر نیست صحت تمام مطالب در کتابهای مورتنسون را تأیید کند ولی یادآوری میکند که نمیتوان نقش مهم این نویسنده در توسعه امکانات آموزشی، به خصوص برای دختران، در مناطق مرزی پاکستان و افغانستان را نادیده گرفت. «احمد رشید» در عین حال به نقش مهم مورتنسون در جلب توجه افکار عمومی و سیاستگذاران آمریکایی به سرنوشت مردم ساکن این مناطق اشاره کرده و میگوید برای وی دشوار است که این اتهامات در مورد مورتنسون را باور کند.
بر اساس تازه ترین ارقام ادارۀ آمار بانک مرکزی ایران، متوسط قیمت خرده فروشی مواد خوراکی در فروردین ماه امسال نزدیک به ۲۵ درصد نسبت به زمان مشابه سال قبل افزایش داشته است. به گزارش خبرگزاري ايلنا، گروه تخممرغ با بیش از ۶/ ۹۷ درصد، بیشترین افزایش و گروه لبنیات با ۵ درصد، کمترین افزایش را در بین گروههای ۱۱ گانه سبد کالای بانک مرکزی داشته اند. گروه میوه ها ۴۳/۵ در صد و گروه حبوبات نیز۵/۲۸ درصدافزایش قیمت یافته است.
در حالی که شمار قربانیان روز جمعه سوریه بین ۷۵ تا ۹۰ تن گزارش شده، باراک اوباما دولت سوریه را متهم کرد که به دنبال یاری ایران است تا «روشهای وحشیانه» جمهوری اسلامی را در سرکوب معترضان بهکار ببندد.باراک اوباما، رئیس جمهوری ایالات متحده، با محکوم کردن سرکوبها در سوریه میگوید که دولت سوریه به دنبال یاری ایران است تا همان «روشهای وحشیانه» جمهوری اسلامی را در سرکوب معترضان سوری بهکار ببندد. به گزارش خبرگزاری فرانسه، باراک اوباما در بیانیهای که روز جمعه منتشر شد گفت: «به جای گوش فرا دادن به مردم خود، آقای بشار اسد، تقصیر را به گردن خارجیها میاندازد و در عین حال برای سرکوب شهروندان سوریه به دنبال کمک گرفتن از ایرانیان است تا همان تاکتیکهای وحشیانهای که توسط همپیمانان ایرانیاش استفاده شده را بهکار ببندد.» اظهارات باراک اوباما پس از آن بیان میشود که نیروهای دولتی سوریه، روز جمعه با قتل دهها تن از معترضان، خونینترین روز سرکوب اعتراضات اخیر این کشور را رقم زدند. بعد از ظهر جمعه شمار زیادی از معترضان سوری در ششمین جمعه اعتراض خود که آن را «جمعه بزرگ» نام نهادهاند، در شهرهای مختلف این کشور دست به تظاهرات زدند. بنا بر گزارشها گشودن آتش توسط نیروهای دولتی به روی این معترضان، بهویژه در روستای ازرع منطقه درعا و منطقه دوما در حومه دمشق، کشتههای زیادی برجای گذاشته که خبرگزاریها تعداد این مقتولان را بین ۷۵ تا ۹۰ نفر گزارش میکنند. رئیس جمهور آمریکا در بیانیه روز جمعه خود نوشت: «ایالات متحده به شدیدترین لحن ممکن استفاده از خشونت توسط دولت سوریه علیه تظاهرکنندگان را محکوم میکند. این استفاده فجیع از خشونت که برای فرونشاندن اعتراضات صورت میگیرد باید بلادرنگ خاتمه پیدا کند.» وی افزود: «ما از بشار اسد، رئیس جمهور سوریه میخواهیم تا بیدرنگ مسیر خود را عوض کند و به فریادهای مردم خود اعتنا کند.» جمعه گذشته، ۱۵ آوریل، نیز مارک تونر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در واشینگتن به خبرنگاران گفت: «اطلاعات موثقی وجود دارد که جای شک باقی نمیگذارد که ایران به دولت سوریه برای سرکوب معترضان کمک میکند». وی افزود: «کمک خواستن سوریه از ایران، نشاندهنده آن خواهد بود که دولت سوریه برای انجام اصلاحات واقعی، چندان جدی نیست.» پیشتر تلویزیون دولتی سوریه، از قول مقامهای وزارت خارجه آن کشور گفته بود که اظهارات مقامهای وزارت دفاع آمریکا درباره کمک ایران برای سرکوب معترضان سوری، حقیقت ندارد. قتل دهها تن از معترضان سوری طی روز جمعه همچنین باعث شد تا دبیرکل سازمان ملل، دولت بریتانیا و دولت فرانسه نیز روز شنبه سرکوبهای خشونتبار در آن کشور را محکوم کرده یا نسبت به آن ابراز نگرانی کنند. اوباما: لغو قانون وضعیت اضطراری «جدی» نیست باراک اوباما در بیانیه تازه خود همچنین به لغو قانون وضعیت اضطراری در سوریه اشاره کرد که این هفته از سوی بشار اسد اعلام شدهاست. رئیس جمهور آمریکا لغو این قانون را «جدی» ندانست و از بشار اسد خواست تا «اصلاحاتی معنیدار» اعمال کند. روز سهشنبه دولت سوریه با تصویب لایحه جدیدی پس از حدود نیم قرن، وضعیت فوقالعاده در این کشور را لغو کرد و حقوقی را برای برای برگزاری «تظاهرات مسالمتآمیز» قائل شد. این دولت دادگاه امنیت ملی سوریه را نیز منحل اعلام کرد. تنها یک روز پس از آن که بشار اسد رسماً قانون حالت فوقالعاده را لغو کرد، هزاران معترض به خیابانها ریخته و علیه حکومت خاندان اسد شعار سر دادند که این اقدام با تیراندازی شدید نیروهای دولتی مواجه شد.
اعدام در ملأ عام؛ داستانی تکراری در جمهوری اسلامی است که هر از چند گاهی گزارشهایی از اجرای آن منتشر میشود. اتهام اعدامشدگان در حضور تماشاگران خیابانی، از ترور و قتل و افساد فیالارض است تا سرقت مسلحانه و اتهامات دیگر.اعدام در ملأ عام؛ داستانی تکراری در جمهوری اسلامی است که هر از چند گاهی گزارشهایی از اجرای آن منتشر میشود. اتهام اعدامشدگان در حضور تماشاگران خیابانی، از ترور و قتل و افساد فیالارض است تا سرقت مسلحانه و اتهامات دیگر. نادر وهابی، جامعهشناس و پژوهشگر در زمینه اعدام در پاریس، معتقد است از اعدام در ملأ عام سه هدف مشخص دنبال میشود: «هدف اول یک نوع تحقیر فردی است، نهایت تحقیر یک انسان که جرمی مرتکب شده و این جرم با میزان این تحقیر اجتماعی هیچ رابطهای ندارد. هدف دوم ترویج روحیه انتقام و خشونت است توسط دولت و در مورد هدف سوم باید دید در روزها و هفتههای قبل و یا در آینده چه اتفاقی افتاده یا میافتد، چون اینجا حاکمیت بیشتر یک رعب سیاسی- اجتماعی را دنبال میکند. یعنی حاکمیت تلاش می کند به وسیله اعدام از هر گونه کنشگری اجتماعی و سندیکایی جلوگیری کند. در واقع چیزی در گذشته اتفاق افتاده و می خواهند از این طریق با ایجاد رعب جلوی کنشگری بعدی را بگیرند.» حال این سؤال به وجود میآید که میان کشتن یک انسان به نام قانون در برابر تماشاگران با ارتکاب قتل توسط یک فرد عادی در برابر دیدگان مردم چه تفاوتی وجود دارد؟ سعید پیوندی، جامعهشناس و استاد دانشگاه در پاریس، پاسخ میدهد: «فرق زیادی ندارد چون کشتن یک انسان در برابر دیگران یک عمل خشونتآمیز است و این میتواند به گسترش و جا افتادن و مشروع شدن فرهنگ خشونت در جامعه منجر شود. بنابراین چه این کار را دولت انجام دهد چه دیگران، تفاوتش ناچیز است. نکته خیلی مهم این است که ما به نام قانون همان کاری را می کنیم که میخواهیم در جامعه وجود نداشته باشد.» در این زمینه نادر وهابی معتقد است مجازات در ملأ عام نه تنها خشونت را در جامعه گسترش میدهد بلکه بزهکاری را نیز در جامعه کم نمیکند: «نه تنها با اعدام، بزهکاری و مشکلات اجتماعی کم نمیشود و از تکرار جرم جلوگیری نخواهد شد، بلکه بازتولید خشونت است. چیزی که ما در ۳۰ سال گذشته شاهدیم در جمهوری اسلامی همیشه تکرار میشود.» سعید پیوندی نیز تأکید میکند که در بسیاری کشورها پی بردند مجازات در ملأ عام در کاهش بزهکاری بینتیجه است و آن را لغو کردند. او میافزاید: «در تمام کشورهای دنیا مجازات در ملأ عام به کلی لغو شده و ایران یکی از نادر کشورهایی است که بدون توجه به این مسئله مهم همچنان به کار خود ادامه میدهد با این فکر غلط که گویا این کار برای مردم باعث عبرت شود. ولی اگر قرار بود چنین امری باعث عبرت باشد دیگر نباید در دنیا قتل و جنایت و مشکلات این چنینی داشتیم، چون قرنها در جوامع مختلف مجازات در برابر چشمهای تماشاگران انجام شده بود. ولی نتیجهای نگرفتند و حتی این کار باعث خشونت بیشتر شد و پیام این کار غیرانسانی بود، به همین دلیل این عمل را لغو کردند. اما متأسفانه در جامعه ما این کار ادامه دارد.» از دیگر سو محمدجواد اکبرین، دینپژوه ساکن پاریس، هم از اینکه جمهوری اسلامی به اندازهای که بر اعدام اصرار دارد بر راههای جایگزین اعدام اصرار ندارد، انتقاد میکند و میگوید: «چرا به درک بشر جدید احترام گذاشته نمیشود و همان طور که برخی مفاهیم دینی متعلق به گذشته کنار گذاشته میشود، امروز در مورد مسئله اعدام این کار انجام نمیشود؟» اما جمهوری اسلامی نه تنها بر اعدام اصرار دارد که حتی راه هر گونه نقدی را هم بسته است و آن را مخالفت با دین میداند. محمدجواد اکبرین در این باره میگوید: «متأسفانه مباحث فقهی مربوط به اعدام و نقد آن چه از منظر فقهی و چه حقوق بشری در ایران ممنوع اعلام شده است. یکی از بهترین کتابها در نقد فقهی اعدام، کتاب آقای عمادالدین باقی است که در ایران ممنوع بود و در مصر چاپ شد. پس مبارزه جمهوری اسلامی حتی با نقد اعدام نشان میدهد اصرار بر این امر ایدئولوژیک است و میخواهد در برابر غرب معرکهآرایی کند و در عین حال از ارعابی که در داخل ایجاد میشود به سود خود بهره برد.» در سالهای گذشته به ویژه در دوران ریاست آیتالله محمود هاشمی شاهرودی، رئیس سابق قوه قضاییه، بخشنامهای صادر شد که اعدام در ملأ عام و حتی انتشار تصاویر آن را در رسانههای ممنوع اعلام کرد و آن را تنها با موافقت رئیس قوه قضاییه و بنابر ضرورتهای اجتماعی امکانپذیر دانسته بود. هر چند این بخشنامه که جنبه قانونی و الزامی ندارد هرگز مورد توجه قرار نگرفت و اعدام در ملأ عام همچنان در جمهوری اسلامی انجام میشود.
اظهارات محمدعلی جعفری در دفاع از فعالیتهای اقتصادی سپاه سپاه پاسداران، نقش این نیرو در برخورد با اعتراضات پس از انتخابات، مقابله با اینترنت و شبکههای اجتماعی، و تأکید وی بر همطرازی «سپاه» با «ولایت فقیه» بازتاب گستردهای در روزنامههای شنبه ایران داشته است. روزنامهها همچنین گزارشهایی درباره «هشدار محمدرضا مهدوی کنی نسبت به جدایی دولتیها» و «آغاز رقابت درونی دولت و اصوگرایان» منتشر کردهاند. ورود «اولین دانشجویان پولی و بدون کنکور» به دانشگاههای دولتی از مهرماه، و «بازداشت بیش از ۱۸ هزار نفر به اتهام قاچاق موادمخدر در فروردین ماه» نیز از جمله اخباری است که در روزنامههای سوم اردیبهشت ماه منتشر شدهاند. سپاه پاسداران؛ از سرکوب اعتراضات تا ورود به پروژههای بالای ۱۰۰ میلیارد تومان اظهارات روز جمعه محمدعلی جعفری فرمانده کل سپاه پاسداران در شمار عناوین مشترک شماره شنبه روزنامههای جام جم، کیهان، رسالت، ابتکار و مردمسالاری است. روزنامههای کیهان و رسالت، دو روزنامه وابسته به جناح حاکم، ضمن برجسته کردن تهدید فرمانده سپاه علیه اسرائیل و نیز پایگاههای امریکا در منطقه، از قول وی نوشتهاند که «پایگاههای امریکا و اسرائیل در منطقه تحت برد موشکی سپاه است.» به نوشته کیهان، محمدعلی جعفری با اعلام اینکه «مقابله با تهدیدات دشمن در دوردست بر عهده سپاه نیز گذاشته شده» گفته که سپاه پاسداران در حال «برنامهریزی سپاه برای مقابله با شناورهای جنگی دشمن در نقاط دوری مانند اقیانوس هند است.» روزنامه رسالت بخشی از اظهارات محمدعلی جعفری را مورد توجه قرار داده که وی «ولایت فقیه و سپاه پاسداران» را «دو محور حفاظت از انقلاب اسلامی» توصیف کرده و حتی ادعا کرده که بیشترین «هجمه علیه دو محور ولایت فقیه و سپاه» صورت میگیرد. به نوشته روزنامه جام جم، فرمانده سپاه پاسداران اعلام کرده که «سپاههای استانی» در جریان برخورد و سرکوب با اعتراضات پس از انتخابات که وی آن را «فتنه ۸۸» نامیده «آزمون عملی و موفقی» را پشت سر گذاشتهاند. این روزنامه از قول محمدعلی چعفری نوشته که «اینترنت، ابزار اصلی سازماندهی، اطلاعرسانی و هدایت» اعتراضات خیابانی پس از انتخابات بوده و «سپاه شناسایی و مقابله با این شبکهها» را بر عهده دارد و «امروز هم سپاه در این فضا، سخت درگیر اقدامات اطلاعاتی و شناسایی است.» روزنامه مردمسالاری اما اظهارات فرمانده سپاه در دفاع از فعالیتهای اقتصادی این نیروی نظامی را مورد توجه قرار داده و از قول وی نوشته «ورود سپاه به پروژههای کوچک و متوسط و پروژههای زیر ۱۰۰ میلیارد تومان ممنوع است.» به نوشته مردمسالاری، محمدعلی جعفری همچنین گفته که «سپاه صرفاً نظامی نیست بلکه یک سازمان امنیتی، فرهنگی، عقیدتی، سیاسی و نظامی است.» روزنامه ابتکار نیز ضمن انتشار عکس فرمانده سپاه پاسداران در صفحه نخست شماره شنبه، از قول وی نوشته «وجود دو تا سه هزار ضد انقلاب در تهران میلیونی چندان عجیب نیست.» هشدار مهدوی کنی نسبت به جدایی دولتیها و آغاز رقابت درونی دولت و اصوگرایان روزنامههای کیهان، تهران امروز و جمهوری اسلامی ضمن انتشار هشدار محمدرضا مهدوی کنی درخصوص احتمال جدایی احمدینژاد و نزدیکانش از اصولگرایان، گزارشهای مختلفی دراین باره منتشر کردهاند. روزنامه کیهان در صفحه نخست خود با عنوان «هشدار رئیس مجلس خبرگان درباره تغییر شعارها و انحراف از اصول» نوشته «رئیس مجلس خبرگان رهبری نسبت به کوتاه آمدن برخی افراد از اصول و ارزشهای انقلاب برای خوش آمد دیگران، هشدار داد.» به نوشته این روزنامه، محمدرضا مهدوی کنی که اکنون رئیس مجلس خبرگان و همزمان دبیرکل جامعه روحانیت مبارز است در دیدار با برخی مسئولان مؤتلفه اسلامی به انتقاد از اقدامات دولتیها برای جدایی از جناح اصولگرا پرداخته و گفته «یک وقت خدای ناکرده، خود آقای رئیس جمهور را نمیگویم، اطرافیان کاری نکنند که باعث جدایی بشود. این همان اشتباهی است که گاهی ممکن است بعضی بکنند، خیال کنند که فعلا که ما میی توانیم یک کاری بکنیم و راه همین است.» مهدوی کنی تأکید کرده است که تلاش تیم محمود احمدینژاد برای جدایی از اصولگرایان «اشتباه است.» کیهان همزمان انتقاد محمدتقی مصباح یزدی را منتشر کرده و از قول وی نوشته «تفکر انقلاب اسلامی در همه مسئولان رسوخ نکرده و برخی در زبان میگویند ما تابع ولایت فقیه هستیم اما در عمل تا جایی که بتوانند مخالفت میکنند.» روزنامه تهران امروز اما در صفحه نخست شماره شنبه خود خبر داده که «پروژه جدایی دولتیها از اصولگرایان» آغاز شده و نوشته «به نظر میرسد پروژه جدایی احمدینژاد از اصولگرایان روز پنجشنبه با اظهارات یکی از پاستورنشینان کلید خورد.» به نوشته این روزنامه «این جدایی را این بار حجت الاسلام امیریفر رئیس شورای فرهنگی دولت که انتصاب او از سوی مشایی صورت گرفته است، روز پنج شنبه مطرح» و «اصولگرایان را رقیب انتخاباتی دولت نامید» و «حتی پیشبینی کرد که دولت طرف پیروز رقابت با اصولگرایان خواهد بود.» تهران امروز با اشاره به اینکه «زمزمهجدایی اصولگرایان از احمدینژاد پس از انتخابات سال ۸۸ رقم خورد اما آنچنان نبود که حساسیتی برانگیخته شود» و «تا سال گذشته اصولگرایان به عنوان حامی دولت» به شمار میآمدند، نوشته «ظاهرا نقشی که دولت برای اصولگرایان در سال ۹۰ تعریف کرده است، از «حامی» تبدیل به «رقیب» شده است.» روزنامه جمهوری اسلامی نیز همزمان از قول غلامرضا مصباحی مقدم از اعضای مجلس هشتم خبر داده داده که «طیف آقای مشایی و کسانی که با او کار میکنند برخلاف قانون از منابع عمومی برای انتخابات مجلس هزینه میکنند.» به نوشته این روزنامه مصباحی مقدم به صراحت اعلام کرده که از جمله «مصداقهای این هزینه کرد» سوءاستفاده «از منابع فرهنگی» است. دولت محمود احمدینژاد در بودجه سال ۱۳۸۹ میلیاردها تومان از درآمد نفتی را تحت عنوان «بودجه فرهنگی» با مجوز کلی اصولگرایان مجلس هشتم در «اختیار» گرفته بود تا تحت نظر «معاون برنامه ریزی رئیس دولت» و «شورای فرهنگی دولت» آن را در امور فرهنگی استانهای مختلف هزینه کند اما طی هفتههای اخیر اخبار مختلفی درباره «سوء استفاده» حلقه نزدیکان محمود احمدینژاد از این بودجه برای فعالیتهای سیاسی و تبلیغاتی منتشر شده است. ورود «اولین دانشجویان پولی و بدون کنکور» به دانشگاههای دولتی از مهرماه روزنامه جام جم از «ورود اولین دانشجویان پولی به دانشگاههای دولتی از مهرماه ۹۰» خبرداده است. به گزارش این روزنامه «با وجود آنکه هنوز جزئیات شهریه و نحوه پذیرش دانشجوی پولی مشخص نیست» اما «ابوالفضل حسنی مدیرکل دفتر گسترش وزارت علوم خبرداده که امسال اولین گروه از دانشجویان پولی وارد دانشگاههای دولتی میشوند.» این روزنامه نوشته که مدیرکل دفتر گسترش وزارت علوم روز جمعه اعلام کرد که «تا یکی دو ماه آینده دانشجویان پولی در دو مقطع کارشناسی ارشد و دکتری وارد دانشگاهها میشوند» و گفت که «با توجه به سیاست افزایش ظرفیت دورههای تحصیلات تکمیلی، پذیرش دانشجوی پولی از طریق آزمون برای مقاطع تحصیلات تکمیلی انجام میشود و این کار تا یکی ۲ ماه آینده صورت میگیرد.» روزنامه جام جم تأکید کرده «این تصمیم در حالی عملی میشود که پاییز سال گذشته مخالفتهای زیادی از سوی برخی نمایندگان مجلس و تشکلهای دانشجویی با پذیرش دانشجویان پولی صورت گرفت» اما به رغم همه مخالفتها «مجلس هشتم در قالب بررسی قانون برنامه پنجم توسعه، بندی را به تصویب رساند که براساس آن دانشگاههای دولتی برای نخستین بار مجاز شدهاند نسبت به پذیرش دانشجو بدون کنکور و صرفاً با دریافت شهریه اقدام کنند.» همزمان علیرضا سلیمی عضو کمیسیون آموزش مجلس هشتم با بیان اینکه «کاملا با قضیه پذیرش دانشجوی پولی مخالف است» به روزنامه روزگار گفته «پذیرش دانشجوی پولی کاملاً با اصول عدالت آموزشی مغایرت دارد» و «مطرح و اجرایی شدن این طرح زمینه ساز سئوالات و ابهامات زیاد میشود» و «آرامش جامعه و دانشجویان» را بر هم میزند. به گفته این نماینده اصولگرای مجلس، دانشگاههای دولتی در حال حاضر تنها حدود ۶۰ تا ۷۰ هزار نفر از متقاضیان ورود به دانشگاهها را پذیرش میکنند که در مقایسه با تعداد دانشجویان پیام نور، غیرانتفاعی، آزاد و شبانه که مجبور به پرداخت شهریه هستند، بسیار پایین است. این عضو کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی با تأکید براینکه «دانشگاههای دولتی نقطه امیدی برای طبقات محروم است» گفته «در صورت اجرایی شدن طرح پذیرش دانشجوی پولی و داده شدن ۱۰-۱۵ درصد ظرفیت دانشگاههای دولتی به دانشجویان پولی، عدالت زیر پا گذاشته میشود.» به نوشته روزنامه روزگار، علیرضا سلیمی همچنین تأکید کرده که «صحبت از اجرای چنین طرحی از سوی مسئولان وزارت علوم در حالی که هنوز بودجه سال ۹۰ به مجلس نیامده است، محمل قانونی ندارد و جای سوال دارد.» بازداشت بیش از ۱۸ هزار نفر به اتهام قاچاق موادمخدر در یک ماه روزنامه خراسان اظهارات رئیس پلیس مبارزه با موادمخدر نیروی انتظامی درباره بازداشت بیش از ۱۸ هزار نفر طی یک ماه به اتهام قاچاق مواد مخدر را مورد توجه قرار داده است. به نوشته این روزنامه حمیدرضا حسینآبادی رئیس پلیس مبارزه با موادمخدر نیروی انتظامی گفته که این نیرو فقط طی فروردین ماه سال نود «۱۸ هزار و ۵۹۹ نفر» را «در ارتباط با قاچاق، خرید، توزیع و فروش مواد مخدر» بازداشت کرده است. حسینآبادی در حاشیه برگزاری نخستین همایش ملی دو سالانه آسیبهای اجتماعی که در خراسان جنوبی همچنین گفته که ۱۲۴ باند قاچاق مواد مخدر طی فروردین ماه «منهدم» شدهاند و در همین یک ماه «۲۵ تن و ۵۰۰ کیلوگرم موادمخدر» در کشور کشف شده است.
باراک اوباما از دولت سوریه خواست خشونتهای خونبار علیه معترضان را فورا متوقف کند. رئیس جمهوری آمریکا در بیانیه خود از سوریه بخاطر کمک گرفتن از جمهوری اسلامی ایران در سرکوب بیرحمانه اعتراضات انتقاد کرد و گفت: در حالی که دولت سوریه خارجیها را مقصر میداند،خود از ایران کمک می خواهد تا همان روش های وحشیانۀ متحدش ایران را برای سرکوب به کار برد. در بیانیه باراک اوباما، که شامگاه جمعه منتشر شد، رفتار حکومت سوریه با معترضان بشدت محکوم شده و از بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، خواسته شده است تا صدای مردم کشورش را بشنود. بیانیه رئیس جمهوری آمریکا، اندکی پس از آن صادر شد که خبرگزاریها و گروههای بینالمللی حقوق بشری، به نقل از فعالان حقوق بشر در سوریه، از کشته شدن بیش از ۸۰ تظاهر کننده در شهرهای مختلف سوریه، در روز جمعه و به دست نیروهای امنیتی خبر دادند.
یک گروه مدافع حقوق بشر در سوریه تاکنون نام ۸۸ تن از کسانی را که روز جمعه در شهرهای مختلف این کشور کشته شدند منتشر کرده است. در فهرستی که این گروه منتشر کرده نام قربانیانی از شهرهای مختلف سوریه، از جمله دمشق، حَماء، حُمص و لاذقیه، دیده میشود. روز جمعه، در گستردهترین راهپیمایی مخالفان طی یک ماه و نیم اخیر، دهها هزار نفر در شهرهای مختلف سوريه عليه حکومت بشار اسد، رئيس جمهوری اين کشور، تظاهرات کردند اما تیراندازی و حملات بسوی تظاهرکنندگان، شماری کشته بر جای گذاشت.
به گفته سخنگوی دولت لیبی، مجتمع معمر قذافی در مرکز طرابلس بامداد امروز (شنبه) هدف حملات هوایی نیروهای ناتو قرار گرفته است. موسی ابراهیم، سخنگوی دولت لیبی، گفت که در جریان این بمباران، سه نفر کشته شدهاند. از سوی دیگر، سناتور جان مککین، نامزد پیشین ریاست جمهوری آمریکا که به لیبی سفر کرده است، دیروز در جریان بازدید از شهر بنغازی، از دولت باراک اوباما خواست تا مخالفان لیبیایی را به رسمیت بشناسد و حملات هوایی علیه نیروهای معمر قذافی را گسترش دهد.
معاون استاندار کردستان میگوید یک «گروه تروریستی مذهبی به نام جماعت توحید و جهاد» در این استان منهدم شده است. به گزارش خبرگزاری مهر، ایرج حسنزاده، معاون سیاسی و امنیتی استاندار کردستان، روز جمعه به خبرنگاران گفت که انفجار دو بمب صوتی در میدان آزادی سنندج، در فاصله سه روز مانده سفر هیات دولت به این استان، و همچنین برخی ترورها در دو سال گذشته، کار اعضای همین گروه بوده است و آنان قصد داشتهاند در جریان سفر محمود احمدینژاد به کردستان بمبگذاریهای دیگری ترتیب دهند. به گفته معاون استاندار کردستان، در جریان درگیری شدید مسلحانه در شامگاه پنجشنبه، چهار عضو این گروه که او آنان را "تندروان مذهبی" خواند، کشته شدهاند.
حکومت لیبی میگوید نیروهایش را از مصراته منتقل خواهد کرد و شهر را به قبایل محلی واگذار میکند. خالد کعیم، معاون وزیر خارجه لیبی، روز جمعه گفت که پس از عقبنشینی ارتش، قبایلی که در مصراته و اطراف آن ساکنند در مقابل شورشیان قرار خواهند گرفت و برای وادار کردن شورشیان به تسلیم از «گفتوگو» یا «زور» استفاده میکنند. شهر مصراته، سومین شهر مهم لیبی، هفتههاست که در محاصره نیروهای معمر قذافی قرار دارد و برپایه گزارشها، در جریان حملات توپخانهای ارتش تاکنون حدود ۳۰۰ تن کشته شدهاند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر