-----------------------------
همه خبرها و ديدگاهاي سانسور شده و پشت فيلتر جمهوري اسلامي مانده را يكجا و بي درد سر در "هستي نيوز" بخوانيد... http://groups.google.com/group/hasti-news/

--------------------------------------------







Google Groups
Subscribe to Hasti News
Email:
Visit this group

۱۳۸۹ اردیبهشت ۱۲, یکشنبه

Roundup of Dailly News from Radio Farda for 05/02/2010

Email not displaying correctly? View it in your browser.
این خبرنامه حاوی عکس است. لطفا گزینه دیدن عکس را در ایمیل خود فعال کنید.



انفجار دو بمب، در مسجدی در شهر موگادیشو، پایتخت سومالی، دست‌کم ۲۵ کشته برجای گذاشت. به گفته مقام‌های رسمی سومالی، در پی این انفجارها که روز شنبه روی دادند، دست‌کم ۷۰ تن از نمازگزاران نیز زخمی شدند. هنوز کسی مسولیت این رویداد بی‌سابقه را بر عهده نگرفته است. سومالی در ۲۰ سال گذشته، دولت موثر و کارآمدی نداشته است.
 


رئیس جمهوری آمریکا روز یکشنبه برای بازدید از لکه عظیم نفتی به خلیج مکزیک می‌رود. در پی انفجار یک سکوی نفتی در خلیج مکزیک که هفته گذشته روی داد، روزانه حدود پنج هزار بشکه نفت وارد آب‌های این منطقه می‌شود. لکه نفتی ایجاد شده در این بین به سواحل ایالت لوییزیانای آمریکا رسیده و سه ایالت دیگر را هم تهدید می‌کند. مقام‌های رسمی آمریکا از شرکت بریتیش پترولیوم که صاحب سکوی نفتی منفجر شده است، خواسته‌اند، برای مهار لکه نفتی تلاش بیشتری کند.
 


بیش از یکصد‌هزار کارگر در ترکیه‌، با تجمع در یکی از میدان‌های اصلی شهر استانبول، روز جهانی کارگر را پس از سی سال وقفه گرامی داشتند. آخرین مراسم روز جهانی کارگر در ترکیه در سال ۱۹۷۷ برگزار شد که به کشتار ده‌ها تن از تجمع‌کنندگان توسط مردان مسلح ناشناس، منجر شده بود. دست‌کم ۲۰ هزار نیروی پلیس مسئولیت برقراری امنیت مراسم امسال را برعهده داشتند. اعضا و هواداران شش اتحادیه و کنفدراسیون کارگری و احزاب سیاسی با در دست داشتن پرچم ترکیه و پلاکاردهای مربوط به گروه‌های سیاسی مختلف، شعارهایی را در حمایت از روز جهانی کارگر سر دادند.
 


انفجار بمبی در شهر مینگوره، در منطقه سوات پاکستان، دست‌کم دو کشته برجا گذاشت. پلیس پاکستان می‌گوید، این بمب در یکی از بازارهای مینگوره منفجر شد و در پی آن چندین نفر نیز مجروح شدند. ارتش پاکستان در ماه های گذشته برای بیرون راندن شبه نظامیان طالبان از این منطقه حمله وسیعی را به آنجا آغاز کرده است. نگرانی‌ها در این مورد که گروه‌های شبه نظامی در این منطقه دوباره در حال بازسازی خود هستند، افزایش یافته است.
 


تعدادی از دانشجویان با سردادن شعار به حضور محمود احمدی‌نژاد در دانشگاه تهران، اعتراض کردند. آقای احمدی‌نژاد برای نخستین‌بار بعد از انتخابات ۲۲خردادماه، روز شنبه برای سخنرانی در همايش روز جهانی كارگر به دانشگاه تهران رفت. به گفته برخی شاهدان عینی، ده‌ها دانشجو با جمع شدن مقابل در دانشگاه تهران و سالن برگزاری مراسم، با شعارهای مختلف از کارگران خواستند با آنها متحد شوند. دانشجویان معترض با سردادن شعارهایی از جمله « مرگ بر دیکتاتور»، «دانشجو، کارگر، اتحاد اتحاد» و « آزادی، عدالت، این است شعار ملت» به حضور آقای احمدی‌نژاد در دانشگاه تهران واکنش نشان دادند.
 


به گزارش رسانه های خبری مخالفان دولت در ايران، به دنبال حضور محمود احمدی نژاد در دانشگاه تهران، دانشجويان اين دانشگاه دست به تجمع زده و شعار هايی عليه وی سر داده اند.به گزارش رسانه های خبری مخالفان دولت در ايران، به دنبال حضور محمود احمدی نژاد در دانشگاه تهران، دانشجويان اين دانشگاه دست به تجمع زده و شعار هايی عليه وی سر داده اند. به گزارش «کلمه» و «جرس»، محمود احمدی نژاد که روز شنبه برای شرکت در همايشی به دانشگاه تهران رفته بود، با تجمع اعتراضی دانشجويان روبه رو شده است. بیشتر بخوانید: کوی دانشگاه؛ پلیس راه باز کرد، لباس شخصی‌ها حمله کردند نیروهای امنیتی به کوی دانشگاه تهران حمله کردند اين همايش در بزرگداشت آيت الله مرتضی مطهری با عنوان «حکمت» در سالن ابن سينای دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تهران برگزار شده است. طبق اين گزارش به دنبال حضور بدون اطلاع قبلی محمود احمدی نژاد در دانشگاه تهران، دانشجويان به «تجمع بزرگی» دست زده و شعارهايی عليه وی سر داده اند. به گزارش رسانه های خبری مخالفان، حضور نيروهای امنيتی و گارد در اين مراسم چشم گير بود و انها مانع حضور دانشجويان معترض به داخل سالن شده اند. رسانه های خبری تعداد دانشجويان معترض را بين يک تا دو هزار نفر ذکر کرده اند. طبق اين گزارش ها دانشجويان پس از تجمع مقابل درب سالن ابن سينا، به سمت سردر دانشگاه تهران رفته و شعارهايی نظير«دولت کودتا، نمی خواهيم، نمی خواهيم»، «نصرمن الله و فتح قريب، مرگ بر اين دولت مردم فريب»، «احمدی حيا کن، دانشگاه رو رهاکن»،«مرگ بر ديکتاتور»، «يا حسين، ميرحسين»،«موسوی زنده باد، کروبی پاينده باد» و «ديکتاتور بدونه به زودی سرنگونه » سر داده اند. در جريان حوادث پس از انتخابات ايران، دانشگاه ها ی ايران شاهد تجمع های اعتراضی دانشجويان به نتيجه انتخابات بود. د رهمين زمينه، در ۲۵ خردادماه ۱۳۸۸، سه روز پس از انتخابات رياست جمهوری که آقای احمدی‌نژاد پيروز آن اعلام شد، تحصن دانشجويان ساکن کوی دانشگاه تهران در خيابان اميرآباد، با حمله و تيراندازی نيروهای امنيتی جمهوری اسلامی و لباس‌شخصی‌ها به خشونت کشيده شد. تشکل‌های دانشجويی ايران به دنبال اين حادثه اعلام کردند که در حمله نيروهای امنيتی به کوی دانشگاه تهران دست‌کم پنج دانشجو کشته شده و صدها نفر بازداشت شده‌اند. سپس، پس از نزديک به هشت ماه، در اسفندماه سال ۱۳۸۸ فيلمی در رسانه‌های شهروندی از جمله يوتيوب منتشر شد که ظاهراً توسط نيروهای لباس‌شخصی گرفته شده و حمله نيروهای امنيتی و انتظامی ايران به کوی دانشگاه و توهين و ضرب و جرح دانشجويان ساکن کوی را نشان می‌داد.
 


به گزارش وب‌سایت‌های خبری نزدیک به جنبش سبز، محمد اولیایی‌فرد وکیل شماری از فعالان سیاسی و دانشجویی، روز شنبه بازداشت شد. این دومین بار است که این حقوقدان توسط بخش اجرای احکام دادگاه انقلاب تهران برای گذراندن محکومیت یک‌ساله‌، بازداشت می‌شود. آقای اولیایی‌فرد، پیش از این در ۱۷ اسفندماه گذشته به مدت شش روز بازداشت شده بود. وی وكالت بهنود شجاعی را به عهده داشت که چندی پیش به جرم قتل در نوجوانی، اعدام شد. آقای اولیای‌فرد، در مورد این پرونده به اتهام تبلیغ علیه نظام از طریق مصاحبه با یكی از رسانه‌های خارجی متهم و به یک سال حبس تعزیری محكوم شده بود.
 


به دنبال واکنش ها به حضور محمود احمدی نژاد در کنفرانس پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای در نيويورک، منوچهر متکی گفته است: آمريکا حق استفاده ابزاری از صدور ويزا برای هيات ديگر کشورها را ندارد.به دنبال واکنش ها به حضور محمود احمدی نژاد در کنفرانس پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای در نيويورک، منوچهر متکی گفته است: آمريکا حق استفاده ابزاری از صدور ويزا برای هيات ديگر کشورها را ندارد. محمود احمدی نژاد، رييس جمهوری ايران، برای شرکت در کنفرانس بازبينی پيمان منع گسترش سلاح های هسته ای در نيورک از آمريکا تقاضای صدور ويزا کرده است. اين کنفرانس از سوم ماه مه، دوشنبه آينده، در مقر سازمان ملل در نيويورک شروع می‌شود و نزديک به يک ماه، تا ۲۸ ماه مه، هفتم خردادماه، ادامه خواهد داشت. بیشتر بخوانید: در خواست قانونگذاران آمريکايی برای جلوگيری از سفر احمدی نژاد به نيويورک  در همین زمینه، چهارده سناتور جمهوريخواه روز جمعه در نامه ای به هيلاری کلينتون، وزير امور خارجه آمريکا، از وی خواسته اند تا دولت ايالات متحده از اختيارات قانونی خود استفاده کرده و مانع ورود محمود احمدی نژاد به نيويورک شود. از سوی ديگر به گزارش خبرگزاری دانشجويان ايران، ايسنا، منوچهر متکی، وزير امور خارجه ايران، روز شنبه در مصاحبه مطبوعاتی مشترک با باکاری فوفانا، وزير امور خارجه گينه کوناکری، گفته است:« صدور رواديد مقامات کشورهای مختلف برای مسوولان ذی‌ربط آمريکايی يک تکليف است نه يک حق. دولت آمريکا حق استفاده ابزاری از صدور ويزا برای هيات ديگر کشورها را ندارد. دولت آمريکا با چنين رويکردی نبايد تلاش کند که شورای امنيت و سازمان ملل را به گروگان بگيرد.» منوچهر متکی همچنين گفته است: «اميدواريم مسوولان آمريکايی برخی از اظهاراتی که در چند روز گذشته در مورد صدور رواديد مطرح کردند را تصحيح کنند و پس بگيرند و به وظيفه خود به عنوان ميزبان سازمان ملل عمل کنند.» وزير امور خارجه ايران همچنين بدون نام بردن از وزير امور خارجه آمريکا به اظهارات وی درباره حضور احتمالی محمود احمدی نژاد در نيويورک واکنش نشان داده است. منوچهر متکی گفته است:«فکر نمی‌کنيم جزء حقوق کشور ديگری مانند آمريکا باشد که مطرح کنند که ما براساس چه ديدگاهی در کنفرانس بازنگری ان. ‌پی. ‌تی شرکت می‌کنيم. ديدگاه‌های ما در مورد ان.‌پی. ‌تی کاملا روشن است و در فرصت‌های مختلف آن را بيان کرديم و گفته‌ايم متاسفانه برخی از کشورها مانند آمريکا به شدت آن را تضعيف کرده‌اند». هيلاری کلينتون روز پنجشنبه هشدار داد هرگونه تلاش محمود احمدی نژادبرای ايجاد شبهه درباره برنامه هسته ای جمهوری اسلامی و انحراف افکار عمومی در جريان کنفرانس بازبينی پيمان منع گسترش سلاح های هسته ای در نيويورک، نتيجه ای در پی نخواهد داشت. خانم کلينتون گفته بود: اگر آقای احمدی نژاد بيايد و اعلام کند ايران به قوانين «ان پی تی»؛ منع گسترش سلاحهای کشتار جمعی، پايبند است و به آن عمل می کند، خبر خوبی است و ما از آن استقبال می کنيم. اما اگر بر اين باور است که به نوعی می تواند يکی از مهمترين تلاش های جهانی را منحرف کند، يا درباره برنامه اتمی ايران ايجاد شبهه کند، فکر نمی کنم مخاطب خاصی داشته باشد
 


در حالی که همزمان با روز جهانی کارگر، تهران شاهد فضای امنيتی بود و يکی از فعالان کارگری در سنندج می گوید که نيروهای لباس شخصی و مأموران نيروی انتظامی، با ضرب و شتم ده‌ها شرکت‌کننده در تجمع روز جهانی کارگر، این مراسم را بر هم زدند. در حالی که بر اساس گزارش‌ها، همزمان با روز جهانی کارگر، تهران به خصوص در مناطق مرکزی، شاهد فضای امنيتی بود و يکی از فعالان کارگری در سنندج به رادیو فردا گفت که نيروهای لباس شخصی و مأموران نيروی انتظامی، با ضرب و شتم ده‌ها شرکت‌کننده در تجمع روز جهانی کارگر، این مراسم را بر هم زدند. بیشتر بخوانید: روز کارگر در دنیای سبز یک قرن با روز جهانی کارگر در ایران و جهان به گفته طيب مولايی، يکی از فعالان کارگری در سنندج، نيروهای لباس شخصی و مأموران نيروی انتظامی در اين شهر با ضرب و شتم شرکت‌کنندگان در مراسم روز جهانی کارگر، اين مراسم را بر هم زدند. وی با ابراز تأسف از اين اتفاق، به راديو فردا گفت که شاهد ضرب و شتم دو زن بوده است. سايت کلمه، نزديک به ميرحسين موسوی، در گزارشی نوشت که همزمان با روز کارگر، تجمع مأموران نظامی و انتظامی در ميدان انقلاب تا نزديک ميدان آزادی آشکار بود و خودروهای ون نيروی انتظامی نيز در اطراف ميدان انقلاب مستقر شده بودند. این موضوع در تماس‌های تلفنی دو شنونده « راديو فردا» نيز نیز تاييد شده است. در اين ميان، به گزارش سايت «جرس»، نزيک به اصلاح‌طلبان، در راستای دعوت «کانون حمايت از خانواده‌های جان‌باختگان و بازداشتی‌ها» مزار کارگرانی که در ماه‌های بعد از انتخابات کشته شده‌اند، در روز جهانی کارگر، گلباران شد. پيشتر، در پی رد درخواست رسمی خانه کارگر برای برگزاریِ مراسم تجمع و راهپيمايی به مناسبت روز جهانی کارگر، گروهی که خود را حاميان جنبش سبز در این تشکل کارگری ناميدند، از مردمِ سراسر کشور برای شرکت در تجمع‌هايی در حمايت از کارگران به مناسبت اين روز در ۳۰ شهر کشور، از جمله تهران، دعوت کرده بودند. در همين حال، وب سایت کلمه نوشت که در اطراف وزارت کار و سازمان تأمين اجتماعی، در خيابان آزادی، نيروهای امنيتی به طور پر رنگ مستقر شدند و اين منطقه شبيه منطقه نظامی شده بود. اين سايت همچنين نوشت که نيروهای امنيتی روبه‌روی وزارت کشور نيز مستقر شده بودند. برقراری جو امنيتی در پايتخت ايران در شرايطی صورت گرفت که پيش از روز ۱۱ ارديبهشت، فعالان کارگری، به ويژه کسانی که در مراسم روز جهانی کارگر سال گذشته در تهران، بازداشت شده بودند، تحت فشارهای امنيتی و قضايی قرار داشتند. مهدی کوهستانی‌نژاد، مشاور کنفدراسيون بين‌المللی اتحاديه‌های کارگری و عضو کنگره کار کانادا، با تأييد اين موضوع به راديو فردا گفت: به بسياری از فعالان کارگری، قبل از اول ماه مه، احضاريه‌های دادگاه داده بودند. وی افزود: «با برخی ديگر از فعالان کارگری نیز تماس‌های تلفنی گرفته شده بود تا مانع برگزاری مراسمی از سوی آنان شوند.» از سوی ديگر، به نوشته سايت کلمه، ده‌ها کارگر صبح روز شنبه به مناسبت روز جهانی کارگر در مقابل استانداری فارس در خيابان آزادی شيراز اقدام به برگزاری تجمع اعتراضی کردند. این گزارش می‌افزاید، تجمع‌کنندگان با در دست داشتن پلاکاردهايی تأکيد کرده‌اند که اخراج کارگران، آنها را به «سرنوشت سياه» دچار می‌کند. همچنين در پلاکاردهای ديگری نوشته شده بود: «کارگر، روز بيکاريت مبارک» و «تا حق خود را نگيريم، از پا نمی‌نشينيم.» يکی از کارگران حاضر در اين تجمع به خبرنگار کلمه گفته است، کارگر مجتمع صنعتی گوشت فارس است که دو ماه پيش به دليل خصوصی‌ سازی تعطيل شده و نزديک به یک هزار و ۲۰۰ کارگر اين واحد صنعتی از کار بيکار شده‌اند. در همين حال، به گزارش خبرگزاری ايلنا، گروهی از کارگران با شرکت در مراسمی در خانه کارگر، ضمن صدور بيانيه‌ای، خواستار به رسميت شناخته شدن حقوق اوليه خود شدند. در اين بيانيه، با انتقاد از وضع موجود و چشم‌انداز آن برای طبقه کارگر در کشور، گفته شده است که «با وجود آنکه قانون هدفمندکردن يارانه‌ها هنوز اجرايی نشده، قيمت بسياری کالاها و خدمات با تأييد دولت افزايش يافته است.» در هفته‌های اخير نیز گزارش‌هايی در مورد اعتراض‌های کارگری در شهرهای گوناگون ايران انتشار يافته است. از جمله خبرگزاری ايسنا گزارش داد که سخنرانی وزير کار و امور اجتماعی در مشهد، در روز پنجشنبه، اعتراض کارگران حاضر در اين مراسم را به همراه داشته است. عبدالرضا شيخ‌الاسلامی، وزیر کار دولت دهم، در این همايش با استناد به آيات و روايات متعدد، به موقعيت ممتاز ايران در منطقه و جهان اشاره کرده بود. اما به گزارش ايسنا، بعد از سخنان وزير کار و امور اجتماعی، گروهی از کارگران با تجمع در محل همايش، نسبت به سخنان او و بی‌‏توجهی‌اش به مشکلات کارگران اعتراض کردند. ايسنا بدون اشاره به جزئیات بیشتر در این مورد، به نقل از يک کارگر نوشته است که «انتظار داشتيم از وزير حرف‏های بهتری در مورد بهبود اوضاع کارگران بشنويم، اما وی در سخنانش حتی يک کلمه در مورد کارگران نگفت». در چند سال اخير، وضعيت زندگی کارگران به دلايلی مانند تعطيلی کارخانه‌ها، اخراج‌ها، گرانی و عدم پرداخت حقوق‌شان بدتر شده است.
 


در حالى که اتحادیه اروپا و صندوق بین‌المللى پول براى کمک به یونان وارد عمل شده‌اند، تظاهرات روز جهانى کارگر در یونان تحت تأثیر اعتراض‌هاى مردم این کشور به سیاست‌ ریاضت اقتصادى دولت آتن براى نجات اقتصاد بحران زده یونان به خشونت کشیده شد.در حالى که اتحادیه اروپا و صندوق بین‌المللى پول براى کمک به یونان وارد عمل شده‌اند، تظاهرات روز جهانى کارگر در یونان تحت تأثیر اعتراض‌هاى مردم این کشور به سیاست‌ ریاضت اقتصادى دولت آتن براى نجات اقتصاد بحران زده یونان به خشونت کشیده شد. به گزارش خبرگزارى فرانسه روز شنبه همزمان با برگزارى تظاهرات روز جهانى کارگر در مقابل ساختمان وزارت دارایى یونان، پلیس ضد شورش این کشور اقدام به پرتاب گاز اشک‌آور براى مقابله با تظاهرکنندگان معترض به سیاست‌هاى اقتصادى دولت آتن کرد. درگیرى میان تظاهرکنندگان و پلیس پس از آن آغاز شد که گروهى از جوانان تظاهرکننده با استفاده از چوبدستى و سنگ به مأموران محافظ وزارت دارایى یونان حمله‌ور شدند. نیروهاى پلیس ضد شورش یونان در مرکز شهر آتن نیز با شمارى از کسانى که به ساختمان‌ها و اماکن عمومى حمله کرده بودند، درگیر شده و اقدام به پرتاب گاز اشک‌آور کردند. گزارش‌هایى نیز درباره بروز درگیرى‌هاى مشابه در سایر شهرهاى یونان همزمان با برگزارى تظاهرات روز جهانى کارگر در این کشور و ادامه اعتراض‌ها به سیاست‌ ریاضت اقتصادى دولت منتشر شده است. تظاهرات روز شنبه در شهرهاى مختلف یونان به دعوت سندیکا‌هاى کارگرى در این کشور برگزار شده است. این در حالى است که جرج پاپاندرئو، نخست وزیر یونان روز جمعه تأکید کرده است براى جلوگیرى از ورشکستگى اقتصاد این کشور افزایش مالیات‌ها و ادامه صرفه‌جویى اجتناب ناپذیر است. با این حال سندیکاهاى کارگرى و کارمندى در یونان قصد دارند به اعتراض‌هاى خود به سیاست‌هاى اقتصادى دولت این کشور ادامه دهند. در همین راستا قرار است در روز پنجم ماه مه اعتصاب سراسرى در این کشور صورت گیرد. همچنین از روز دوشنبه آینده معلمان یونانى روزى چهار ساعت دست از کار خواهند کشید. در حالى که گفت‌‌وگوها در باره کمک مالى به اقتصاد بحران‌زده یونان میان دولت این کشور با نمایندگان بانک مرکزى اتحادیه اروپا، کمیسیون اروپا و صندوق بین‌المللى پول در مراحل پایانى خود قرار دارد، کارشناسان صندوق بین‌المللى پول بر این باور هستند که روند بهبود وضعیت اقتصادى یونان ممکن است تا ده سال دیگر به طول انجامد. انتظار مى‌رود، طرح اضطرارى کمک به اقتصاد یونان تا روز یکشنبه آماده شود. بر اساس این طرح سه ساله صندوق بین‌المللى پول حدود ۲۷ میلیارد یورو براى کمک به یونان در اختیار این کشور قرار مى‌دهد که از این میزان ۱۵ میلیارد یورو در سال جارى میلادى پرداخت مى‌شود. بر اساس توافق‌هاى صورت گرفته میزان کمک‌هاى ارایه شده از سوى کشورهاى عضو اتحادیه اروپا حدود دو برابر کمک‌هاى صندوق بین‌المللى پول خواهد بود. کارشناسان بر این باورند که دولت یونان در سه سال آینده به ۱۰۰ تا ۱۲۰ میلیارد یورو کمک مالى نیاز دارد. علاوه بر این ۲۰ میلیارد یوروى دیگر نیز باید براى پر کردن صندوق تضمین ثبات بانکى در این کشور اختصاص یابد.
 


بیش از یکصد هزار کارگر ترکیه‌ای، در مراسمی که برای نخستین بار در سه دهه گذشته، و پس از کشتار تجمع‌کنندگان روز کارگر در سال ۱۹۷۷، به طور قانونی برگزار شد، به گرامیداشت روز کارگر پرداختند. بیش از یکصد هزار کارگر ترکیه‌ای، با تجمع در میدان تقسیم از میادین اصلی شهر استانبول، به گرامیداشت روز کارگر پرداختند. مراسمی که برای نخستین بار در سه دهه گذشته، و پس از کشتار ده‌ها تن از تجمع‌کنندگان روز کارگر توسط مردان مسلح ناشناس در سال ۱۹۷۷ میلادی با مجوز قانونی برگزار شد. گزارش‌های رسیده از استانبول حاکی است که این مراسم تحت تدابیر شدید امنیتی برگزار شد و اعضا و هواداران شش اتحادیه و کنفدراسیون کارگری و احزاب سیاسی با در دست داشتن پرچم ترکیه و پلاکاردهای منتسب به گروه‌های سیاسی، شعارهایی در حمایت از روز جهانی کارگر سر دادند. خبرگزاری رویترز از استانبول گزارش کرده است که بیش از ۲۰ هزار نیروی پلیس برقراری امنیت در این مراسم را برعهده داشتند و بر اساس این گزارش این تجمع به صورت مسالمت‌آمیز و با برگزاری رقص، موسیقی و پایکوبی برگزار شده است. رویترز با این حال بدون اشاره به جزئیات بیشتر به نقل از شبکه‌های تلویزیونی افزوده است که در ادامه این تجمع رهبر یکی از کنفدراسیون‌های کارگری که تلاش داشت در محل تجمع سخنرانی کند، با هجوم برخی از تجمع‌کنندگان روبه‌رو شد و مسئولان امنیتی وی را به ساختمانی در نزدیکی محل تجمع انتقال دادند. در مراسم امسال روز کارگر در استانبول، رهبران اتحادیه‌های کارگری با پرتاب میخک‌های سرخ در محل کشته‌شدگان قربانیان سال ۱۹۷۷ به آنان ادای احترام کردند و پس از آن نیز گروه‌های موسیقی در این محل به اجرای برنامه پرداختند. دولت ترکیه آخرین بار در اول می ۱۹۷۷ در ترکیه اجازه برگزاری مراسم روز جهانی کارکر در میدان تقسیم شهر استانبول را داده بود که در جریان برگزاری این مراسم مردان مسلح ناشناس با گلوله‌باران تجمع‌کنندگان، ۳۷ تن را کشتند. این حادثه همچنین بیش از یکصد مجروح بر جای گذاشته بود. از آن پس همواره مراسم مربوط به روز جهانی کارگر در استانبول ترکیه، به صورت غیرقانونی برگزار شده است و تنها سال گذشته پس از آنکه حزب حاکم عدالت و توسعه تحت فشار رهبران کارگری روز جهانی کارگر را تعطیل عمومی اعلام کرد گروه کوچکی از کارگران اجازه یافتند تا در محل کشتار سال ۱۹۷۷ مراسم یادبود برگزار کنند. بر اساس گزارش خبرگزاری‌ها نمایندگانی از حزب حاکم عدالت و توسعه در مراسمی که امسال در استانبول بر پا شد حضور یافتند.
 


به گزارش خبرگزاری مهر، محمد بهمن‌بیگی، نویسنده و از بنیانگذاران آموزش عشایری ایران، امروز (شنبه) در ۹۰ سالگی در شیراز درگذشت. تلاش‌های محمد بهمن ‌بیگی در دهه‌ی ۱۳۴۰ خورشیدی به تصویب برنامه‌ی سوادآموزی عشایر منجر شد و در سال ۱۹۷۳ میلادی جایزه‌ای از طرف یونسکو، سازمان آموزشی، علمی و فرهنگي ملل متحد، را برای او به ارمغان آورد. کتاب‌های «بخارای من، ایل من» و «عرف و عادت در میان عشایر» از جمله کتاب‌هایی ست که به قلم این پژوهشگر عشایری منتشر شده است. به گزارش مهر، محمد بهمن‌بیگی امروز در پی چند ماه بیماری در بیمارستانی در شیراز درگذشت.
 


پس از اعلام وزیرخارجه آمریکا مبنی بر اینکه کشورش انتظار دارد دور تازه مذاکرات اسرائیلی- فلسطینی در روزهای آینده آغاز شود، اعضای کمیته پیگیری مصوبه صلح عربی شنبه در مقر اتحادیه عرب گرد آمده‌اند تا این امر را بررسی کنند.پس از اعلام وزیرخارجه آمریکا مبنی بر اینکه کشورش انتظار دارد دور تازه مذاکرات اسرائیلی- فلسطینی در روزهای آینده آغاز شود، اعضای کمیته پیگیری مصوبه صلح عربی شنبه در مقر اتحادیه عرب گرد آمده‌اند تا این امر را بررسی کنند. بیشتر بخوانید: گاردین: تضمین آمریکا به عباس در مورد خانه‌سازی‌های اسرائیل توقف خانه‌سازی‌ها؛ شرط عباس برای بازگشت به میز مذاکرات هیلاری کلینتون، شامگاه جمعه گفت که آخرین سفر جرج میچل، فرستاده ویژه آمریکا به خاورمیانه با «موفقیت نسبی» همراه بوده، و آقای میچل یکشنبه به منطقه باز می‌گردد. خانم کلینتون گفت که «مذاکرات نزدیکی» غیرمستقیم اسرائیلی – فلسطینی با میانجی‌گری آمریکا، باید به مذاکرات مستقیم بین طرفین منجرشود. وزیر خارجه آمریکا در یک نشست خبری با همتای کویتی خود در واشینگتن ادامه داد که پیمان صلح در مذاکرات مستقیمی که به حل مسائل دشوار مورد اختلاف دو طرف بینجامد، به دست می‌آید. خانم کلینتون پنجشنبه نیز در سخنانی در کمیته یهودی- آمریکایی گفته بود که کشورهای عرب باید برای پیشبرد صلح تلاش جدی‌تری نشان دهند و بویژه از تشکیلات فلسطینی حمایت مالی کنند. در این زمینه صائب عریقات، مذاکره‌کننده ارشد تشکیلات فلسطینی تأکید کرده است که بازگشت به میز مذاکرات به رأی موافق وزیران خارجه عضو کمیته پیگیری مصوبه صلح عربی در نشست شنبه این کمیته مشروط است. آقای عریقات خود در نشست اعضای این کمیته قاهره شرکت دارد. هفته گذشته محمود عباس بار دیگر تأکید کرد که اسرائیل باید هرگونه ساخت و ساز برای اسکان بیشتر یهودیان در شرق اورشلیم و کرانه باختری را متوقف کند. آقای عریقات در این زمینه نیز گفته است که این خواسته فلسطینی‌ها یک پیش شرط  نیست بلکه جزو اصول اساسی طرح صلح «نقشه راه» است که دولت اسرائیل متعهد به آن است. حماس و سازمان‌های همسو با آن احتمال بازگشت تشکیلات فلسطینی به مذاکرات با اسرائیل را «سازش» تلقی کرده و محکوم کرده‌اند. نیویورک تایمز و گاردین روز پنجشنبه نوشته بودند که راه بازگشت فلسطینی‌ها به مذاکرات پس از آن هموار شد که دولت اوباما به آقای محمود عباس اطمینان داد که آمریکا جهت ایجاد فشار بر اسرائیل، ممکن است که مانع از صدورقطعنامه نکوهش اسرائیل در شورای امنیت نشود. با این حال یک مقام ارشد دولت آمریکا روز جمعه در مصاحبه‌ای با الشرق‌الاوسط  گفت که گزارش یاد شده دقیق نبوده و «سیاست آمریکا در قبال اسرائیل تغییری نکرده»، اما در نامه باراک اوباما به آقای عباس تأکید شده که طرفین برای صلح باید گام‌های سازنده بردارند و آمریکا متعهد به ادامه تلاش تا استقلال فلسطین است.
 


وزیر خارجه‌ی جمهوری اسلامی می‌گوید صدور رواديد برای حضور مقامات كشورها در سازمان ملل، «یک تکلیف» برای آمريكا ست. آقای متکی امروز (شنبه) در کنفرانس خبری مشترکی که با وزير خارجه‌ی گينه‌ی كوناكری در تهران برگزار شده بود گفت: «دولت آمريكا حق استفاده‌ی ابزاری از صدور ويزا برای هيأت‌های ديگر كشورها را ندارد و نبايد با چنين رويكردی تلاش كند شورای امنيت و سازمان ملل را به گروگان بگيرد». پیش از این وزارت خارجه‌ی آمریکا اعلام کرده بود برای شماری از اعضای هیأت ایرانی شرکت کننده در کنفرانس بازنگری معاهده‌ی اِن.پی.تی در نیویورک روادید صادر شده است اما قانونگذاران آمریکایی از هیلاری کلینتون خواسته بودند از سفر محمود احمدی‌نژاد به آمریکا جلوگیری شود. چهارده سناتور جمهوريخواه در نامه‌ای به هيلاری کلينتون، وزير خارجه‌ی آمريکا، نوشته بودند: «اين مضحک است که اجازه داده شود تلاش‌ها برای جلوگیری از دستيابی گروه‌های تروريستی و دولت‌های سرکش به سلاح‌های هسته‌ای به تمسخر گرفته شود».
 


وبسایت کلمه، نزدیک به میرحسین موسوی، گزارش کرده است امروز، ۱۱ اردیبهشت روز جهانی کارگر، در سطح شهر تهران به ویژه در مناطق مرکزی آن «فضایی امنیتی» حاکم شده است. کلمه نوشته است که تجمع نیروهای امنیتی و انتظامی در شماری از نقاط شهر، به ویژه در مسیر میدان انقلاب تا میدان آزادی و همچنین در اطراف وزارت کار و در برابر وزارت کشور بیشتر مشهود است. به گزارش ایلنا، مراسم دولتی روز کارگر صبح امروز با سخنرانی محمود احمدی‌نژاد، رئيس جمهوری اسلامی، در محل وزارت کشور برگزار شد. بنابر همین گزارش، مراسمی غيردولتی نیز با حضور كارگران در ورزشگاهی در منطقه‌ی پونک تهران برگزار شد. گزارش‌هایی نیز از تجمع کارگران در برابر استانداری فارس در شیراز منتشر شده است. بنابر این گزارش‌ها، تجمع کنندگان با در دست داشتن پلاکاردهایی به اخراج کارگران اعتراض کرده و روز کارگر را «روز بیکاری»‌ خوانده‌اند.
 


همزمان با روز کارگر و در اعتراض به اعلام سیاست‌های سختگیرانه‌ی اقتصادی دولت یونان صبح امروز (شنبه) هزاران تن در آتن تجمع کردند. بنابر گزارش‌ها پلیس با تظاهرکنندگان جوان درگیر شد و برای متفرق کردن آنها به شلیک گاز اشک‌آور اقدام کرد. دولت یونان اعلام کرده است برای نجات از بحران بدهی بی‌سابقه‌ای که با آن روبه‌رو ست، سیاست‌های ریاضت اقتصادی، از جمله افزایش مالیات و کاهش یارانه‌ها را به مرحله‌ی اجرا می‌گذارد. برنامه‌ی ریاضت اقتصادی یکی از شرایطی ست که اتحادیه‌ی اروپا و صندوق بین‌المللی پول برای اعطای کمک به یونان پیشنهاد کرده‌اند.
 


يک روزنامه کويتی شنبه نوشت که نيروهای امنيتی کويت اعضای شبکه ای را که مظنون به جاسوسی برای سپاه پاسداران ايران بودند، دستگير کرده اند.  يک روزنامه کويتی شنبه نوشت که نيروهای امنيتی کويت اعضای شبکه ای را که مظنون به جاسوسی برای سپاه پاسداران ايران بودند، دستگير کرده اند.   خبرگزاری فرانسه به نقل از روزنامه کويتی القبس نوشت که « اين شبکه جاسوسی با عکسبرداری از مراکز حساس نظامی کويت و پايگاه های نظاميان آمريکا در اين کشور، اطلاعات مربوط به آن مراکز را در اختيار سپاه پاسداران ايران قرار می داده است.»   اين روزنامه  افزود در اين عمليات سری، دستکم هفت نفر از شهروندان کويتی بازداشت شدند که برخی از اين افراد در وزارت خانه های کشور و دفاع  کويت مشغول به کار بودند.   همچنين در اين گزارش آمده که نيروهای امنيتی کويت همچنان بدنبال مظنونان ديگری هستند که گمان می رود با اين شبکه در ارتباط بوده اند.  اين روزنامه می افزايد نيروهای امنيتی کويت پنجشنبه گذشته، به منزل مسکونی يکی از رهبران اين «شبکه جاسوسی» در الصليبيه، در ۲۵ کيلو متری شمال غرب  کويت سيتی، حمله کرده و  اسناد و نقشه هايی از مراکز حساس نظامی ، دستگاه های مجهز ارتباطی و ۲۵۰ هزار دلار پول نقد ضبط کردند.   روزنامه القبس در ادامه می نويسد، دستکم هفت نفر در اعترافات خود گفته اند که اين شبکه قصد داشته  نيروهای جديدی در راستای اهداف  سپاه پاسداران ايران به استخدام خود در آورد.   بگفته اين روزنامه، اين افراد بطور مرتب  بصورت گردشگر، زائر و يا بعنوان انجام معالجات پزشکی به ايران سفر می کردند.   کويت يک از مراکز کليدی پايگاه های نظاميان آمريکا در خليج فارس به شمار می رود و ۱۵ هزار نظامی آمريکا يی در اين کشور بسر می برند. مقامات ایرانی تاکنون در مورد این گزارش واکنشی نشان نداده اند.  
 


جمعی از کارگردانان و هنرپيشگان آمريکايی از جمله استيون اسپيلبرگ، رابرت ردفورد، مارتين اسکورسيزی، فرانسيس فورد کوپولا، و رابرت دنيرو با امضای نامه‌ای خواستار آزادی فوری جعفر پناهی، کاگردان ایرانی در بند شدند.جمعی از کارگردانان و هنرپيشگان آمريکايی از جمله استيون اسپيلبرگ، رابرت ردفورد، مارتين اسکورسيزی، فرانسيس فورد کوپولا، رابرت دنيرو  با امضای نامه‌ای خواستار آزادی فوری جعفر پناهی، کاگردان ایرانی در بند شدند. بیشتر بخوانید: درخواست ده‌ها سینماگر ایرانی برای «آزادی نامشروط» پناهی و نوری‌زاد همسر جعفر پناهی: نمی‌گذارند با همسرم ملاقات کنم در این نامه که روز جمعه انتشار یافت، ۲۰ چهره مطرح هالیوود ضمن اعلام حمایت از آقای پناهی، بازداشت وی را به شدت محکوم کردند. جعفر پناهی، شامگاه دهم اسفندماه سال ۸۸ پس از یورش نیروهای امنیتی به منزلش به همراه همسر، دختر و ۱۲ نفر از مهمانانش بازداشت شد و گرچه همراهان آقای پناهی پس از چندی آزاد شدند، خود او همچنان بدون امکان ملاقات با خانواده‌اش در زندان به سر می‌برد. آقای پناهی خالق آثاری چون «بادکنک سفيد»، «دايره»، و «آفسايد» است که تاکنون از جشنواره‌های معتبری چون کن، ونيز و برلين جوايز معتبری دريافت کرده، اما از اکران اغلب فيلم‌هايش در ايران جلوگيری شده است. بازداشت اين فيلمساز معروف ايرانی با اعتراض های گسترده داخلی و خارجی مواجه شده است. عباس جعفری دولت‌آبادی؛ دادستان تهران، پیشتر گفته بود که بازداشت جعفر پناهی «به خاطر هنرمند بودنش نیست و جنبه سیاسی ندارد».  دادستان تهران در حالی سیاسی بودن دلیل بازداشت آقای پناهی را رد کرده است که او از زمان آغاز اعتراض‌ها به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آشکارا از حامیان جنبش سبز بوده و بارها به سیاست‌های دولت محمود احمدی‌نژاد به‌ویژه در عرصه سینما انتقاد کرده است . علاوه بر این محمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی کابینه دهم، نیز فروردین ماه امسال در اظهار نظری موضوع بازداشت آقای پناهی را «امنیتی» خواند و به نقل از مسئولان قضايی و امنيتی افزود که «اين کارگردان در حال ساخت فيلمی عليه نظام و بحث‌های مربوط به حوادث اخير بوده است. فیلم‌سازان و هنرپیشگان هالیوود در نامه خود همچنین به گفته‌های همسر جعفر پناهی اشاره کرده‌اند که از وضعيت قلبی شوهرش و انتقال وی به سلولی کوچکتر ابراز نگرانی کرده بود. ستارگان هالیوود در این نامه می‌افزایند که کارگردانان ایرانی مانند هنرمندان همه جا باید مورد تقدیر قرار بگیرند و نه سانسور و سرکوب. برادران کوئن، اولیور استون، مایکل مور، پل توماس اندرسون، جاناتان دمی، کورتیس هانسن، جیم جارموش، آنگ لی، ریچارد لینک‌لتر، ترنس مالیک، جیمز شاموس، پل شریدر، استیون سودربرگ و فردریک وایزمن دیگر چهره‌های مطرحی هستند که نامه حمایت از جعفر پناهی را امضا کرده‌اند. پیش از این نیز ده‌ها سینماگر، نویسنده و منتقد از کشورهای مختلف در نامه‌ای به بازداشت جعفر پناهی اعتراض کرده بودند. در این نامه که به امضای افرادی چون برايان کاکس، ويليام فارلی، والتر ساکس، کارلوس ديگس، نيک جيمز، هری نيومن، جيم ابراين، شيرين نشاط، بابک پيامی، حميد دباشی، ژان پی‌یر، نيک جيمز، تونی گت‌ليف و راب نيلسون رسیده، ضمن ناعادلانه خواندن بازداشت جعفر پناهی از مقامات قضایی ایران خواسته شده تا هر چه سریع‌تر به آزادی وی اقدام کنند.
 


همزمان با بالا گرفتن تنش بر سر برنامه هسته‌اى جمهورى اسلامى و تنها به فاصله اندکى پس از برگزارى یک رزمایش دریایى توسط سپاه پاسداران، نیروى دریایى ارتش ایران رزمایش دریایى دیگری را در دریاى عمان برگزار مى‌کند.همزمان با بالا گرفتن تنش بر سر برنامه هسته‌اى جمهورى اسلامى و تنها به فاصله اندکى پس از برگزارى یک رزمایش دریایى توسط سپاه پاسداران، نیروى دریایى ارتش ایران رزمایش دریایى دیگری را در دریاى عمان برگزار مى‌کند. به گزارش خبرگزارى مهر، نیروى دریایى ارتش ایران قصد دارد هفته‌ آینده رزمایش دریایى «ولایت ۸۹» را در آب‌هاى دریاى عمان برگزار ‌کند. بیشتر بخوانید: مرحله اول مانور نظامی سپاه در خلیج فارس آغاز شد «پرواز هواپیمای شناسایی ایران از نزدیک ناو آمریکایی آیزنهاور» برگزارى این رزمایش دریایى تازه توسط نیروى دریایى ارتش ایران در حالى صورت مى‌گیرد که هفته گذشته یگان‌هاى دریایى سپاه پاسداران رزمایشى را با نام «پیامبر اعظم ۵» در آب‌هاى خلیج فارس و تنگه هرمز برگزار کرده بودند. رزمایش‌هاى دریایى پى‌درپى ایران در آب‌هاى خلیج فارس و دریاى عمان در حالى برگزار مى‌شود که به دنبال تن ندادن ایران به خواسته‌هاى جامعه جهانى تنش برسر برنامه اتمى این کشور رو به فزونى نهاده است. در این میان دریادار حبیب‌الله سیارى، فرمانده نیروى دریایى ارتش ایران درباره هدف از برگزارى رزمایش‌هاى دریایى ایران گفته است: «نمایش قدرت دفاعى و بازدارندگى در قالب اجراى رزمایش‌هاى موفق خواهد توانست، قدرت واقعى جمهورى اسلامى ایران را به رخ کشورهاى استکبارى بکشد.» همزمان با اوج گرفتن تنش‌ها بر سر برنامه اتمى ایران، کشورهاى آمریکا و اسرائیل بارها تأکید کرده‌اند که هیچ گزینه‌اى از جمله حمله نظامى به تأسیسات هسته‌اى ایران را براى حل این بحران از نظر دور نخواهند داشت. در مقابل جمهورى اسلامى اعلام کرده است که اقدامات احتمالى ایالات متحده و اسرائیل علیه ایران را بى‌پاسخ نخواهد گذاشت و مقام‌هاى عالى‌رتبه نظامى ایران نیز چندین بار تهدید کرده‌اند که در صورت اقدام نظامی علیه ایران تنگه هرمز، آبراهی که حدود ۴۰ درصد نفت مورد نیاز جهان از آن عبور می‌کند، را خواهند بست. از سوى دیگر روز شنبه در مراسمى ده فروند «بالگرد تهاجمى طوفان» که گفته مى‌شود در کارخانجات صنایع هواپیماسازى ایران ساخته شده است، به نیروهاى مسلح ایران تحویل داده شد. احمد وحیدى، وزیر دفاع ایران در باره ویژگى‌هاى ایران بالگرد گفته است: «این بالگرد یک بالگرد تهاجمى مجهز به سامانه‌هاى سلاح پیشرفته شامل موشک‌هاى ضد تانک، راکت انداز و توپ ۲۰ میلیمترى است و از چابکى بسیار بالایى برخوردار است.»
 


به نظر می رسد تلاش حاکمیت برای محدودکردن فعالیت تشکل های سیاسی جناح اصلاح طلب تشدید شده و دیگری اینکه تمایل میرحسین موسوی و زهرا رهنورد برای کم کردن فاصله میان تشکل های جناح اصلاح گرا با تشکل های دیگر گرایش های منتقد اما ملتزم به قانون اساسی افزایش یافته است. همه اینها همزمان است با آغاز بحث سرموعد برگزار شدن انتخابات شوراهای شهر و روستا، در آذرماه امسال یا به تاخیر افتادن آن تا سال ۱۳۹۲ در صورت تصویب افزایش دوره چهار ساله به شش ساله. نزدیک یک هفته پس از آنکه از خروج محمد خاتمی، رئیس جمهوری سابق ایران که برای شرکت در کنفرانسی به نام خلع سلاح هسته ای عازم ژاپن بود، جلوگیری شد ، کمیسیون ماده ده احزاب فعالیت دو تشکل عمده جناح اصلاح طلب، جبهه مشارکت ایران اسلامی و سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی را ممنوع اعلام کرد. تقریباً همزمان با اعلام این خبر، گزارشی از برگزاری دومین جلسه همگرایی زنان با حضور زهرا رهنورد ، همسر میرحسین موسوی در روزهای پایانی فروردین ماه منتشر شد. نشستی که شامل فعالانی که خود را حامی جنبش سبز می دانند، اما گرایش ها، اندیشه ها و کارنامه های سیاسی آنان کاملاً یکسان نیست. روز پنجشنبه هم خبر رسید که میرحسین موسوی با شماری از چهره های شاخص شورای فعالان ملی مذهبی دیدار داشته است . پیش از این هم آقای موسوی به دیدار خانواده احمد زیدآبادی، زندانی عضو شورای فعالان ملی مذهبی و دبیرکل سازمان دانش آموختگان ایران اسلامی، ادوار تحکیم وحدت رفته بود. مجموعه این رویدادها به گفته آگاهان سیاسی دو روند را نشان می دهد. یکی اینکه تلاش حاکمیت برای محدودکردن فعالیت تشکل های سیاسی جناح اصلاح طلب تشدید شده و دیگری اینکه تمایل میرحسین موسوی و زهرا رهنورد برای کم کردن فاصله میان تشکل های جناح اصلاح گرا با تشکل های دیگر گرایش های منتقد اما ملتزم به قانون اساسی افزایش یافته است. همه اینها همزمان است با آغاز بحث سرموعد برگزار شدن انتخابات شوراهای شهر و روستا، در آذرماه امسال یا به تاخیر افتادن آن تا سال ۱۳۹۲ در صورت تصویب افزایش دوره چهار ساله به شش ساله. آرایش نیروها پیشاپیش این انتخابات رو به کدام سو در تحول است؟ آیا دامنه همکاری میرحسین موسوی به تشکلات ملتزم به قانون اساسی محدود خواهد ماند یا نه؟ چه معادله و محاسبه ای پاسخ به این سئوال را تعیین می کند؟ دو میهمان این هفته برنامه دیدگاه ها، محمد برقعی و علی راکعی، فعال و صاحبنظر سیاسی در واشینگتن پاسخ های متفاوتی به این پرسش ها می دهند. آقای برقعی، دیدار میرحسین موسوی با ملی مذهبی ها تا چه حد نشانه کمرنگ شدن خط و خط کشی های سابق بین جناح اصلاح طلب و منتقدانی است که سابقه دورشدنشان از کانون قدرت به دهه اول انقلاب بر می گردد؟ محمد برقعی: می گویند عدو شود سبب خیر اگر خدا خواهد، تا به حال سی سال دعوای بین نیروها و جناح های مختلف بوده است. جناح ها هر کدام قدرت می گرفتند، جناح دیگر را ضعیف می کردند یا به شکلی می گذاشتند کنار. طبیعتاً آنهایی هم که یک موقع داخل بودند ولیکن خارج قلمداد شدند، با آنها خط کشی کردند. با این کودتایی که اتفاق افتاد، تقریباً نظام را دو خط کرده است. یا با آن خط کودتای خامنه ای احمدی نژاد هستید یا دیگر نیستید. حالا دیگر نتیجتاً تمام اینها متوجه شده اند که خط کشی هایی که کردند بی معنی است و آن خط کشی ها به مقدار زیادی دارد حذف می شود. الان هم از جناح ملی مذهبی ها سبزها حمایت کرده اند و هم موسوی متوجه شده تنها طریق نجات مملکت اینست که یک ائتلاف بین همه این نیروهایی که وجود دارند و به هرحال به نظام پایبند هستند را با هم جمع کند. آقای راکعی، برگزاری جلسه دوم همگرایی زنان با حضور زهرا رهنورد چه چیزی را درباره رنگ و لعاب خط و خط کشی های سابق میان آنچه در ایران خودی و غیر خودی نامیده می شود، نشان می دهد؟ علی راکعی: فکر می کنم تعمدی هست از جانب آقای موسوی و خانم رهنورد که هر چه می توانند تنوع را در جنبش سبز بیشتر کنند به شکلی که خودشان خودشان را رهبر جنبش سبز می دانند، وظیفه را حس می کنند که بیشتر در گروه های مختلف نفوذ کنند. طرف دیگر قضیه یعنی خانم های فعال جنبش زنان خیلی خوب عمل کردند. توانستند اختلافاتشان را با همدیگر فعلاً فراموش کنند و به این دعوت خانم رهنورد و دوستانشان پاسخ مثبت بدهند. این باعث شده که گروه های مختلف مخالف روش های ولایت فقیه فعلاً و مخالف دولت احمدی نژاد با همدیگر نزدیک شوند ولی این شروع کار است و یک چیز مرحله ای است. نهایتاً این گروه ها باید اختلافاتشان را به رسمیت بشناسند تا بتوانند با هم حرف بزنند. در حالی که اختلافاتشان را حفظ می کنند، بتوانند با همدیگر کنار بیایند و مسائل شان را به طریق مذاکره و سازش حل کنند. این راه حلی است که در دراز مدت می تواند کار کند. می گویند عدو شود سبب خیر اگر خدا خواهد، تا به حال سی سال دعوای بین نیروها و جناح های مختلف بوده است. جناح ها هر کدام قدرت می گرفتند، جناح دیگر را ضعیف می کردند یا به شکلی می گذاشتند کنار... حالا دیگر نتیجتاً تمام اینها متوجه شده اند که خط کشی هایی که کردند بی معنی است و آن خط کشی ها به مقدار زیادی دارد حذف می شود.. محمد برقعی آقای برقعی در پاسخ به این پرسش که ممنوع کردن فعالیت دو تشکل اصلاح طلب چه اثری بر روی فعل و انفعالات گرایش های مختلف حامی جنبش سبز دارد اظهار می دارد که به دلیل این اقدام دولت، برای گروه های دگراندیش راهی نمانده است جز اینکه در یک جناح متشکل شوند: «واقعیت اینست که در دوره اصلاح طلب ها که این خط کشی نبود، اصلاح طلبان انحصارگرایی کردند و دگر اندیشان را کنار گذاشتند. الان این خط کشی را خود دولت انجام می دهد. همه اینها را طرد می کند و طبعاً با هم کنار می آیند.» آقای راکعی در پاسخ به این سئوال که دامنه همکاری بین حامیان میرحسین موسوی و تشکلها و گرایش های به جز اصلاح طلب تا کجا می تواند پیش برود، می گوید آقای موسوی پیش از انتخابات می کوشید فاصله خود و گرایش هایی مانند جبهه مشارکت و سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی را نشان بدهد اما پس از انتخابات آگاهانه سعی کرد طیف وسیعی از گروه ها تا سکولارها و فعالان داخل و خارج را هم در صف جنبش سبز حفظ کند؛ «من فکر می کنم این یک اقدام سیاسی درست است ولی آرزوی من اینست که ببینم این حالت استراتژیک تری پیدا کند و سیاستمداران ایران به این درک برسند که باید اختلاف ها را بپذیرند و به راه حل هایی فکر کنند که بتواند جمع کننده همه دیدگاه ها و همه طرز تفکر ها، اعتقادها و منش های زندگی باشد. راه آزادی و خوشبختی ایران به نظر من این است.» محمد برقعی در پاسخ به این پرسش که رهبران جنبش چگونه با گروههایی که به قانون اساسی ملتزم نیستند، می توانند همکاری کنند، از دو گروه یا تفکر جدا سخن می گوید: آنها که باور به قانون اساسی ندارند و آنها که ضمن التزام به قانون اساسی با آن مبارزه قانونی می کنند. مثلاً ملی مذهبی ها التزام دارند، نهضت آزادی و برخی گرایش های ملی التزام دارند ولی مدت ها است که فاصله شان را از ولایت فقیه حفظ کرده اند و گفته اند که به اصل ولایت فقیه باور ندارند که یکی از مواد قانون اساسی است. مقصود من بیشتر آنهایی است که از این امر فراتر می روند. محمد برقعی: آقای موسوی می داند که موفقیتش در گرو یک چیز است؛ ریزش در درون نظام. اگر ریزش در درون نظام نشود، به هیچ عنوان با مردم غیرمسلح و نهادها را در دست نداشتن و اختیارات نداشتن، نمی شود کاری کرد. آقای موسوی نمی تواند تا آن مرز برود. می تواند به آنها نتازد. ولی تا آن مرزی برود که با مجموعه ای که علناً ساختار را نپذیرند، ریزش درون نظام را از دست می دهد. تا به حال نشان داده که با ظرافت در این زمینه حرکت می کند که نیروهای داخل نظام را که این تصور را که حکومت می گوید اینها می خواهند کل نظام را از بین ببرند و به این طریق اینها را خلع سلاح کند... موفق شود که این تبلیغ را خنثی کند. آقای برقعی نتیجه می گیرد که دور شدن آقای موسوی از نیروهای درون نظام سبب خواهد شد که جنبش، آن بخش ریزش درون نظام را از دست بدهد. فکر می کنم تعمدی هست از جانب آقای موسوی و خانم رهنورد که هر چه می توانند تنوع را در جنبش سبز بیشتر کنند به شکلی که خودشان خودشان را رهبر جنبش سبز می دانند، وظیفه را حس می کنند که بیشتر در گروه های مختلف نفوذ کنند. علی راکعی   آقای راکعی ضمن اینکه با نظر آقای برقعی مخالفتی ندارد می گوید در ایران قدرت های دیگری غیر از اصلاح طلبان و دولت مستقر هم وجود دارد. این نیروها به باور وی بیشتر در بطن اجتماع هستند؛ «ما در جنبش سبز عظمت این نیرو را دیدیم. مطالعه علمی و آماری نشده که بدانیم سهم هر نیرو چقدر است. ولی اگر بخواهیم جامعه ای متعادل و متوازنی داشته باشیم، باید همه نیروها به حساب بیایند. فقط نیروهای اسلامی، نیروهای داخل رژیم، اصلاح طلب و غیره نیست. من فکر می کنم نیروهای دیگر را نباید حذف کرد. جنبش زنان مثال خوبی است. این جنبش یک جنبش اسلامی نیست، نه اصلاح طلب است و نه محافظه کار است. نه با رژیم است و نه ضد رژیم. این یک نیروی اجتماعی است که باید به رسمیت شناخته شود. من این را از تیزبینی خانم رهنورد می بینم که دارد رابطه اش را با چنین نیروهایی خوب می کند. اینها نمایندگان نیروهای اجتماعی ایران اند. زنان، جوانان، اقلیت های قومی، مذهبی... همه اینها باید به سهم خود شرکت داده شوند. با قوانین فعلی ایران، روش های حکومتی رژیم ایران همه اینها حقشان انکار شده است جز به گفته شما کسانی که التزام به قانون اساسی دارند... آقای برقعی با تاکید بر مسئله ساختار شکن بودن کسانی که به قانون اساسی التزام ندارند، بر این نکته پافشاری می کند که جنبش سبز نمی تواند کنار کسانی باشد که ملزم به قانون اساسی نیستند، زیرا استراتژی های آنها از هم جدا است. علی راکعی: سئوال من از آقای برقعی این است که آیا کسانی را که فکر می کنند ولایت فقیه برای ایران مضر است و باید که در آن و برخی اصول دیگر قانون اساسی تجدید نظر شود، می توان ملتزم به قانون اساسی دانست حتی اگر اسلحه برندارند؟ آقای برقعی در پاسخ اظهار می دارد، کسانی که می خواهند از طریق قانونی با آن قوانین مبارزه کنند باید سیستم قانونی کشور را بپذیرند و تغییرات درون سیستم را از طریق قانونی اعمال کنند؛ «راه دیگر ندارد. اگر ملتزم نشود، مجبور است بیافتد به سرنگونی نظام و آن وقت آن مسئله ای است که در داخل کشور نمی شود به عنوان نظریه مطرح کرد.» وی در این بخش از بحث خود نتیجه می گیرد که جنبش سبز فقط با کسانی می تواند کار کند که ملزم به قانون اساسی اند که لزوماً به معنای باور داشتن به قانون اساسی نیست. علی راکعی توصیه می کند مسائلی مانند آزادی بیان، آزادی احزاب و مسائلی از این دست، اساسی اند و ازاین رو باید مد نظر گرفته شوند. وی با اشاره به سخنان آقای باهنر در مورد احزاب و جناح ها می گوید سیستم پارلمانی ایران بر اساس احزاب بنا شده است و بر آزادی احزاب در قانون اساسی تصریح شده است؛ «نمی دانم منظورشان از جناح ها چیست. جناح هایی که نه روزنامه دارند، نه حزب دارند، اصلاح طلبانی که رئیس جمهور دو دوره اش اجازه خروج از ایران را ندارد، اینها بیایند با آدمهایی که همه امکانات را در اختیار دارند، مبارزه کنند؟» آرایش نیروها و وضعیت اصلاح طلبان و حامیان جنبش سبز پیشاپیش انتخابات آینده شورا ها چگونه است؟ محمد برقعی: به نظر من این را دولت دارد تعیین می کند. مسئله را دارد حل می کند. دولت این سئوال را که در انتخابات شرکت کنیم یا نه، دارد می بندد. عملاً من این حرف آقای راکعی را قبول دارم که با این نظام نمی شود کار کرد. ولی باید نظام، خودش اعلام کند که با من نمی شود کار کرد. احزاب را می بندد و سر انتخابات هم به هیچ عنوان اجازه بازی نمی دهد. برنامه ای که اینها دارند، قلع و قمع است. نظام خودش به جایی می رود که بگوید با من نمی شود کار کرد. آقای راکعی در همین زمینه اظهار می دارد که انتخابات مورد استقبال قرار نخواهد گرفت حتی اگر رقابتی باشد. آقای برقعی نیز با این نظر هم رای است که بازی های درون جناحی در انتخابات پیش رو نیز، سطحی و بی معنی خواهد بود.
 


فيليپ کرولی سخنگوی وزارت امور خارجه آمريکا روز جمعه گفت برای تعدادی از اعضای هيات ايرانی شرکت کننده در اجلاس بازبينی پيمان منع گسترش سلاح های هسته ای (ان پی تی) در نيويورک روادید صادر شده است. فيليپ کرولی با اين حال گفته است نمی داند که آيا رواديد محمود احمدی نژاد، رييس جمهوری ايران، صادر شده است يا نه. به گزارش خبرگزاری فرانسه، فيليپ کرولی همچنين گفته است که تنها دو رييس جمهور در کنفرانس بازبينی پيمان منع گسترش سلاح های هسته ای در نيويورک شرکت خواهند کرد.اين دو، محمود احمدی نژاد و خوزه راموس هورتا، رييس جمهور تيمور شرقی، خواهند بود. این درحالیست که تعدادی از قانونگذاران آمريکايی از هيلاری کلينتون خواسته اند از سفر محمود احمدی نژاد به نيويورک جلوگيری کند. به گزارش خبرگزاری فرانسه، چهارده سناتور جمهوريخواه در نامه ای به هيلاری کلينتون، وزير امور خارجه آمريکا، نوشته اند:«دليل قانع کننده ای وجود ندارد که به محمود احمدی نژاد اجازه ورود به ايالات متحده داده شود».
 


خبرگزاری رویترز گزارش داد ترکيه و برزيل در تلاشند تا پیشنهاد مبادله سوخت اتمی با ايران را احيا کرده و باعث اجتناب از اعمال دور چهارم تحريم ها عليه این کشور شوند. به گزارش رويترز، يک ديپلمات غربی روز جمعه خبر داد چين و روسيه که تمایل چندانی به اعمال دور چهارم تحريم های ايران نشان نداده بودند، آماده ی دادن فرصت به ترکيه و برزيل هستند تا برای مذاکره و رسيدن به معامله ای احتمالی بر سر تبادل سوخت اتمی، با تهران مذاکره کنند. سال گذشته پيشنهادی از سوی آژانس بين المللی انرژی اتمی مطرح شد که طبق آن ايران می باید اورانيوم کمتر غنی شده خود را به روسيه می فرستاد تا بيشتر غنی شود و سپس به فرانسه ارسال شده و به ميله سوختی تبديل شود تا در رآکتور تحقيقاتی تهران مورد استفاده قرار گيرد. ايران ابتدا با اصول اين پيشنهاد موافقت کرد ولی سپس تغيير عقيده داد.
 


ژنرال دیوید پترائوس، فرمانده نیروهای ستاد مشترک آمریکا، می گوید روزهای سختی برای قندهار، پیش بینی می کند. نیروهای افغان و نیروهای بین المللی قرار است عملیات بعدی خود را در جنوب افغانستان، در قندهار، انجام دهند. ژنرال پترائوس روز جمعه، در سفری از پیش اعلام نشده، به قندهار رفت تا حمایت ها از عملیات طرح ریزی شده برای مبارزه با طالبان را تقویت کند. وی به خبرنگاران گفت عملیات قندهار ، یک عملیات قراردادی نخواهد بود. فرمانده نیروهای ستاد مشترک آمریکا دراینباره افزود، نیروها، مناطق اطراف شهر قندهار را امن خواهند کرد تا دولت افغانستان بتواند به شهر وارد شده و جامعه ی بین المللی نیز کمک های لازم را برای بهبود وضعیت زندگی مردم را به این شهر روانه کنند.
 


وکلای مدافع مصطفی دانشجو،‌ وکیل گروهی از دراویش در ایران که پروانه وکالتش ابطال شده است، طی دادخواستی به ديوان عدالت اداری،‌ خواستار نقض تصميم مرکز امور مشاوران حقوقی و وکلای قوه قضاييه در این مورد و تمديد مجدد آن شدند. این وکیل و حقوقدان خود در نامه ای خواستار حمایت سایر وکلا علیه چنین رویه ای شده است. وکلای مدافع مصطفی دانشجو،‌ وکیل گروهی از دراویش در ایران که پروانه وکالتش ابطال شده است، طی دادخواستی به ديوان عدالت اداری،‌ خواستار نقض تصميم مرکز امور مشاوران حقوقی و وکلای قوه قضاييه در این مورد و تمديد مجدد پرونده وکالت وی شدند. این وکیل و حقوقدان خود در نامه ای خواستار حمایت سایر وکلا علیه چنین رویه ای شده است. مصطفی دانشجو در گفت‌وگو با رادیو فردا در مورد ابطال پرونده وکالتش می گوید: در کمال تاسف، در پی سیاست تعرض به استقلال وکیل در سال های اخیر در ایران، پروانه وکالت من به واسطه قبول وکالت و دفاع از حقوق تضییع شده دراویش و پیروان سلسله نعمت اللهی گنابادی، در جریان تخریب حسینه شریعت در سال ۸۴ در شهر قم، تعدی به سایر حقوق اجتماعی دراویش در سال ۸۵ بدون ارائه مستند قانونی، بدون طی تشریفات قانونی و تشکیل دادگاه انتظامی، معلق شد و نهایتاً در شهریور ماه سال ۸۶ ابطال شد؛ که اعتراض به این تصمیم در مراحل بعدی هم خیلی موثر نبود و عیناً تایید شد. این بود که در آذرماه سال ۸۸ من تصمیم گرفتم دادخواست اعتراض خود را به این تصمیم ِ مرکز امور مشاوران حقوقی و وکلای قوه قضائیه را به دیوان عدالت تقدیم کنم. آقای دانشجو، پروانه وکالت شما به استناد کدام ماده قانونی لغو شد و اصولاً به نظر خودتان دلیل چنین برخوردی را چه می دانید؟ جالب است این را بدانید که در نامه تعلیق پروانه وکالت من، به گزارش معاون سیاسی امنیتی دادستان کل کشور اشاره شده که این گزارش را تاکنون از مجاری قانونی به من ابلاغ نکرده اند و از مفاد آن اطلاع دقیقی ندارم. از طرفی در نامه ابطال پروانه به عبارت «گزارش های واصله» اشاره شده است. این درحالی است که من تاکنون گزارش های واصله علیه خودم ندیده ام و به من تفهیم نشده است. با مطالعه پرونده دیوان عدالت خودم متوجه می شوم که آقایان برابر نامه های محرمانه اداره کل تعیین صلاحیت و اسناد وزارت اطلاعات، مرا فاقد صلاحیت برای ادامه اشتغال در حرفه وکالت تشخیص داده اند و تاکنون این نامه ها و گزارش های محرمانه به رویت من نرسیده و از مفاد آن اطلاعی ندارم. گفتید که این مستند به هیچ قانونی نیست. اما آیا اصولاً چنین موضوعی سابقه داشته؟ آیا وکلای دیگری به اتهام دفاع از موکلین خود پروانه وکالتشان لغو شده است؟ بله در همین جریان دفاع از حقوق تضییع شده دراویش گنابادی، همکار من آقای امید بهروزی هم از مصونیت برخوردار نبود و پروانه وکالت ایشان هم متاسفانه برابر همین نامه های محرمانه وزارت اطلاعات از طرف مرکز امور مشاوران ابطال شد. شما در نامه تان خواهان حمایت سایر وکلا شدید. منظورتان چیست؟ آیا مثلاً می خواهید که کانون وکلا اعلام اعتصاب کند؟ چه نوع حمایتی را انتظار دارید؟ ما و همکاران مان سوگند خورده ایم که پاسدار قانون و حریم آن باشیم و شرافت خود را وثیقه آن قرار داده ایم. بنابراین خوب است دست از خویشتن داری ها و مصلحت اندیشی های بلاوجه مان در دفاع از حریم خودمان بر داریم و بیش از این اجازه تعدی به حیثیت و شرافت یک وکیل در کشور را ندهیم. در جامعه کنونی ما، شما ملاحظه می کنید که سیر فزاینده قانون ستیزی، قانون شکنی و تضییع حقوق شهروندان ایران تا به آنجایی پیش رفته که گریبانگیر وکلای مدافع ملت و کانون های وکلای دادگستری هم شده و این دورنمای سیاه و تاریکی را از آینده استقلال وکیل و کانون وکلا در اذهان ترسیم می کند که به نظر می رسد هر وکیل عدالت‌خواهی را باید بر آن بدارد که به هر شکل ممکن از این روند انحطاطی و ارتجاعی جلوگیری کند. من در نامه ای که به دوستان و همکاران نوشته ام، توصیه کرده ام که بیایید به فردای بهتر از این بیاندیشیم و راهی برای جبران آنچه که بر کانون وکلا و استقلال وکیل در سال های اخیر رفته، پیدا کنیم. چون اگر ما چنین نکنیم، قطعاً به گردابی فرو خواهیم رفت که امروز نوبت من و فردا نوبت شما خواهد بود. بنابراین استقلال و پایگاه مدنی و حتی اجتماعی خودمان را هم برای همیشه از دست خواهیم داد.
 


خبرگزاری فرانسه گزارش داد، روسیه و آمریکا درباره ی برخی ضمائم پیمان جدید کاهش سلاح های هسته ای توافق کرده اند. بنا بر این گزارش وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده است که دو کشور بر سر سه ضمیمه ی پیمان جدید، که به قدم های فنی روسیه و آمریکا برای کاهش سلاح ها می پردازد، توافق کرده اند. پیمان جدید کاهش سلاح های هسته ای دو کشور را ملزم می کند تا میزان کلاهک های استراتژیک خود را تا ۳۰ درصد کاهش دهند. این پیمان هنوز به تایید قانونگذاران روسی و آمریکایی نرسیده است.
 


گزارش ها از یونان حاکی از آنست که در پی سیاست های جدید دولت برای جبران بدهی ها و به مناسبت روز جهانی کارگر ، تظاهرات گسترده ای در آن کشور برگزار خواهد شد. جرج پاپاندرئو نخست وزیر یونان، پیشتر گفته بود که افزایش مالیات و برخی تغییرات دیگر، برای نجات اقتصاد کشور اجتناب ناپذیر است. یونان، اتحادیه ی اروپا و صندوق بین المللی پول قرار است مذاکراتشان را در روزهای آینده به پایان برسانند. این مذاکرات برای یافتن راههای ممکن در جهت نجات اقتصاد یونان صورت می گیرد. از جمله این راهها وام ۴۵ میلیارد یورویی به آن کشور تا پایان سال جاری میلادی و همچنین ۱۲۰ میلیارد یورو وام در سه سال آینده است.
 


مجلس شورای اسلامی زیر فشار رهبر جمهوری اسلامی، خواست های دولت را در زمینه قانون یارانه ها پذیرفت و با دور زدن قانون به دولت اجازه داد اجرای قانون را سه ماه به عقب بیاندازد و چگونگی تقسیم یارانه ها بین خانوارها را در اختیار دولت بگذارد. به رغم امتیازاتی که مجلس به دولت داده است، به نظر می رسد که هنوز زمان اجرای قانون مورد اختلاف باشد. دولت هنوز اعلام نکرده است که قانون را از کی اجرا می کند.مجلس شورای اسلامی زیر فشار رهبر جمهوری اسلامی، خواست های دولت را در زمینه قانون یارانه ها پذیرفت و با دور زدن قانون به دولت اجازه داد اجرای قانون را سه ماه به عقب بیاندازد و چگونگی تقسیم یارانه ها بین خانوارها را در اختیار دولت بگذارد. به رغم امتیازاتی که مجلس به دولت داده است، به نظر می رسد که هنوز زمان اجرای قانون مورد اختلاف باشد. دولت هنوز اعلام نکرده است که قانون را از چه وقتی اجرا می کند. از سیروس بینا، استاد رشته اقتصاد در دانشگاه مینه سوتای آمریکا پرسیدیم تا چه اندازه اجرای قانون هدفمند سازی یارانه ها با توجه به ساختار اقتصادی و سیاسی حاکم در ایران قابل اجرا خواهد بود؟ سیروس بینا: این قانون در زمانی به تصویب می رسد که یک بحران سیاسی عظیم این رژیم را احاطه کرده است. قانون یارانه ها زمانی مطرح می شود که مسائل سیاسی گوناگون و پولاریزه کردن مجموعه مردم به اضافه مسائل دیگر در زمینه مسائل کارگری ایران در کشور وجود دارد. این طور نیست که هر یارانه ای خوب است. باید نگاه به مسئله کرد که این در چه جهتی به کار می رود. اگر نگاه کنیم به بخش انرژی می بینیم که این یارانه ها بسیار زیاد و بی رویه است. آقای بینا بر این باور است که دولت مسائل اقتصادی را لحظه ای و در جهت کاربرد سیاسی به کار می گیرد. وی با اشاره به آزاد سازی قیمت ها در زمینه انرژی و تاثیر آن بر تورم، می گوید مسئله تورم در دوران آقای احمدی نژاد اصولاً بیشتر شده است. به اعتقاد وی هدفمند کردن یارانه ها به ویژه در بخش انرژی مهم است اما تخصیص پول نقد سبب تورم لجام گسیخته می شود: «در کتابهای درسی حتی نمونه های این نوع تورم را می توانیم نگاه کنیم. تورمی است که دامنه بالا رفتن قیمت ها بیشتر و بیشتر می کند.» با توجه به ساختار و عملکرد دولت در این چند سال گذشته و به خصوص دولت آقای احمدی نژاد، آیا می شود این توانایی را دید که تا حدودی بتواند این قانون را آن طور که مطرح می کند در حرف، در عمل پیاده کند؟ اینکه یارانه ها بی رویه بوده و سبب می شود که رشد اقتصادی را کُند سازد، حرفی در آن نیست. به نظر من دولت احمدی نژاد دولتی است که اگر به افراد کابینه نگاه کنیم، دانش این مسائل را ندارند که بفهمند نتیجه ها چه خواهد شد. نمونه های این حرکات در کشورهای دیگر وجود داشته، اما آنها اطلاعی از آن ندارند. بحران بحران اقتصادی است و دوم هم مسئله تحریم است که باید جوابگویی سیاسی صورت بگیرد. آقای بینا معتقد است بیکاری در ایران بسیار فزاینده است و آنرا در کنار تورم دو بیماری می داند که اقتصاد ایران از آن رنج فراوان می برد. بحران در یونان بحران مالی یونان در این هفته به اوج خود رسید. قرار است روز چهارشنبه در برلین در نشستی با شرکت آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، رئیس صندوق بین المللی پول و مدیرکل بانک مرکزی اتحادیه اروپا، تصمیم نهایی درباره سرنوشت وام به یونان تعیین شود. یونان در آستانه ورشکستگی است و کشورهای اروپایی برای کمک به یونان دچار تردید و دودلی اند. فریدون خاوند، کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه در پاریس می گوید: «وضع خیلی پیچیده ای است و برای اولین بار است که منطقه یورو در تاریخ یک دهه خود با بحران جدی رو به رو می شود. به نظر می رسد اروپایی ها و کسانی که منطقه پولی اروپا را مدیریت می کنند، در حل این بحران از خود ضعف زیادی نشان می دهند. یونان حدود ۳۰۰ میلیارد دلار بدهکار است. وضعیت اقتصادی آن هم طوری است که اکنون ۱۴ درصد کسری بودجه دارد. برای اینکه بتواند سروسامانی به وضعیت خودش بدهد، مجبور است دست بزند به یک سلسله اقدامات در راستای ریاضت کشی اقتصادی که مردم یونان به هیچ وجه برای آن آمادگی ندارند.» آقای خاوند پیش بینی می کند که تظاهرات ها و اعتصاب ها در یونان ادامه پیدا خواهد کرد. به باور وی اگر یونان می خواهد از این باتلاق بیرون بیاید باید دست به اصلاحات ریشه دار بزند: «اما آن اصلاحات دراز مدت است و فکری باید برای امروز کرد. یونان برای بازپرداخت اصل و فرع بدهی اش به ۴۵ تا ۵۴ میلیارد دلار پول نیاز دارد. ولی اتحادیه اروپا به تنهایی نمی تواند این کار را بکند. نکته مهم این است که پای صندوق بین المللی پول را به میان کشیده است، در واقع پای ایالات متحده آمریکا که سهامدار اصلی صندوق بین المللی پول است. برای اولین بار است که برای حل مسئله یورو، آمریکا باید مداخله کند.» چه راه حل هایی برای برون‌رفت از بحران قابل تصور است؟ در حال حاضر دو راه پیشنهاد می شود. یکی مسئله زمان بندی مجدد بدهی های یونان است و حتی بعضی ها مطرح می کنند که باید سی در صد بدهی های یونان بخشیده شود تا اینکه کشور بتواند تا اندازه ای خودش را از این بن بست بیرون بیاورد. راه حل دیگری که پیش بینی می شود و کسی هم آن را جدی تلقی نمی کند، خروج یونان از یورو است. زیرا اگر پول قبلی یا «دراکم» را داشت، می توانست ارزش آن را نصف کند و در آن صورت توریسم و صادرات آن گسترش پیدا می کرد و راه نجاتی بود. ولی کاهش ارزش یورو برای یونان امکان پذیر نیست. آقای خاوند معتقد است یونان تنها کشوری نیست که در منطقه یورو دچار مشکل شده است و به پیش بینی کارشناسان اقتصادی، پرتغال و در پی آن اسپانیا و در وضعیت بدبینانه تر ایتالیا نیز بحران هایی را تجربه خواهند کرد. فریدون خاوند، تعلل آلمان و دیگر کشورهای اروپا را برای کمک به یونان که تنها سه درصد تولید ناخالص ملی را در منطقه یورو دارد، در همین پیوند می داند. وی سرمایه گذاری در یونان را در شرایط کنونی توصیه نمی کند.
 


سفر تازه محمود احمدی نژاد به نیویورک، که قرار است به منظور شرکت در جلسه بازبینی پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای صورت گیرد با واکنش منفی شهردار و همچنین هتل داران آن شهر روبه‌رو شده است. مسئولان محلی نیویورک ضمن تاکید بر مسئولیت حفاظت اجباری از رئیس دولت ایران، اعلام داشته اند از او استقبال و پذیرایی نخواهند کرد. سفر پیش روی محمود احمدی نژاد به نیویورک، که قرار است به منظور شرکت در جلسه بازبینی پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای صورت گیرد با واکنش منفی شهردار و همچنین هتل داران آن شهر روبه‌رو شده است. مسئولان محلی نیویورک ضمن تاکید بر مسئولیت حفاظت اجباری از رئیس دولت ایران، اعلام داشته اند از او استقبال و پذیرایی نخواهند کرد. در گذشته تنها تعداد انگشت شماری از رهبران سیاسی کشورها موجب بر انگیختن چنین واکنشی از سوی مردم و مقامات محلی نیویورک شده اند. سفر معمر قذافی رئیس کشور لیبی به نیویورک در ماه سپتامبر سال ۲۰۰۹، که بمنظور شرکت در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل انجام شد، آخرین نمونه از این دست به شمار می رود. دست داشتن لیبی در بمب گذاری هواپیمای مسافری شرکت پان امریکن در سال ۱۹۸۸ و انفجار آن بر فراز روستای لاخوبی- اسکاتلند، که به کشته شدن کلیه ۲۷۰ سرنشین پرواز یاد شده انجامید، دلیل اصلی اعتراض مردم شهر نیویورک علیه قذافی بود. دلیل دیگر نارضایتی و اعتراض مردم اصرار قذافی در برافراشتن چادری برای اقامت خود در پارک عمومی شهر بود. دولت ایران معمولا مجلل ترین هتل های نیویورک را برای اقامت احمدی نژاد و همراهان متعدد او در نظر می گیرد. هنگام انجام آخرین دیدار احمدی نژاد و بالغ بر ۲۹۰ نفر همراهان رسمی او از نیویورک، رئیس دولت ایران در هتل مشهور اینترکنتیننتال به سر برد. هروی هودر، مدیر کل هتل یاد شده طی بیانیه ای اعلام داشت که این بار هم از سوی مسئولان ایرانی برای اقامت احمدی نژاد درخواست ذخیره جا دریافت کرده است، و لی از تائید پذیرفتن و یا رد این درخواست خودداری ورزید. گروه موسوم به «اتحاد علیه ایران اتمی» از روز پنجشنبه گذشته که خبر دیدار احمدی نژاد از نیویورک انتشار یافت، با ۳۵ هتل معروف در نیویورک تماس گرفته و از مدیران آنها خواسته اند که از پذیرفتن احمدی نژاد و همراهان او خودداری کنند. در صورت امتناع از پذیرفتن احمدی نژاد به یک هتل معتبر در نیو یورک، ممکن است رئیس دولت ایران اجبارا برای اقامت مقر نمایندگی ایران در سازمان ملل و یا ساختمان بنیاد پهلوی را که بنیاد علوی نام گرفته انتخاب کند. معمولا صدور روادید برای انجام دیدارهای رهبران سیاسی از نوع آقای احمدی نژاد، تنها به محوطه مشخصی در نیو یورک و تردد به مقر سازمان ملل محدود می شود، از این لحاظ، رئیس دولت ایران فاقد قدرت انتخاب فراوان برای برگزیدن محل خاص اقامت خود خواهد بود. اظهارات ضد اسرائیلی احمدی نژاد و تکرار انکار هولکاست از جانب او، تدریجا احساسات منفی مردم نیویورک را، مانند ساکنان سایر نقاط آمریکا، علیه رئیس دولت جنجالی ایران تقویت کرده است. در سپتامبر سال ۲۰۰۷ و هنگام ایراد سخنرانی در دانشگاه کلمبیا، احمدی نژاد مدعی عدم وجود همجنس گرایان و همجنسگرایی در ایران شد. هنگام انجام سفر بعدی به نیویورک، دانشگاه کلمبیا در واکنش به اعتراض های مردم و گروهی از دانشجویان از تکرار دعوت آقای احمدی نژاد خودداری ورزید. محمود احمدی نژاد همچنین خواستار حضور در محل انفجار ساختمان های دوقولوی مرکز تجارت جهانی در نیویورک و نثار تاج گل در زمین سوخته و ادای احترام به کشته شد گان حادثه ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ شد که این درخواست را نیز مقامات محلی رد کردند. پلیس شهر که زیر نظر شهرداری نیویورک قرار دارد از حفاظت جان احمدی نژاد، خارج از دایره محیطی سازمان ملل خودداری ورزید و مردم شهر نیز حضور او را در محل حادثه ۱۱ سپتامبر توهین آمیز خواندند. بعد از این واکنش، آقای احمدی نژاد در روز ۲۳ فروردین سال جاری طی نامه ای به بان کی‌مون دبیرکل سازمان ملل خواستار تحقیق در مورد حادثه ۱۱ سپتامبر شد. پیش از ارسال این نامه، آقای احمدی نژاد طی سخنانی در مشهد، برای نخستین بار حادثه را مشکوک خواند و به صورت تلویحی دولت آمریکا و اسرائیل را به دست داشتن در آن متهم ساخت. اظهارات جنجالی آقای احمدی نژاد پیرامون مسائل پذیرفته شده تاریخی، و همچنین موضع گیری های او در ارتباط با حقوق فردی، آزادی های اجتماعی و روابط بین الملل نه تنها به تثبیت شخصیت او به عنوان یک چهره منفی کمک بسیار کرده، که متاسفانه چهره ایران را نیز در افکار عمومی مردم جهان تیره ساخته است. در سال ۲۰۰۸ طی یک همه پرسی محمود احمدی نژاد در کنار پرویز مشرف رئیس جمهور وقت پاکستان به عنوان غیر قابل اعتماد ترین رئیس دولت جهان معرفی شد. در همان سال ایران بعد از اسرائیل در لیست غیر محبوب ترین کشورهای جهان در مقام دوم قرار گرفت. میزان گرایش منفی افکار عمومی در جهان علیه آقای احمدی نژاد، به خصوص خارج از دایره سرزمین های مسلمان خاورمیانه که با اسرائیل درگیرند، از زمان برگزاری انتخابات ۲۲ خرداد به این سو تشدید شده است. مایکل بلومبرگ شهردار صاحب نام و ثروتمند نیویورک در رابطه با درخواست اخیر سفر احمدی نژاد به آن شهر طی یک کنفرانس مطبوعاتی تاکید کرد «من شاید با هر موضوعی که این شخص تاکنون بیان کرده مخالفم - من به او اهمیتی نمی دهم». سران کشورهای جهان هنگام دیدار از نیویورک معمولا از سوی شهر دار شهر مورد استقبال قرار می گیرند و حتی به افتخار حضور آنها میهمانی شام داده می شود. بنا به گفته شهردار نیو یورک به جز صدور اجازه دیدار از مقر سازمان ملل، برای رئیس دولت ایران هیچ گونه مراسم رسمی و یا بازدید خاص در نظر گرفته نشده است. نیویورک اولین شهر خارجی است که آقای احمدی نژاد در طول عمر خود به آن سفر کرده است. به دلیل اشتیاق حضور در آن شهر و مشارکت و سخنرانی در مجمع سالانه سازمان ملل، احمدی نژاد به جز دمشق، از نیویورک بیش از هر شهر دیگر جهان، ، بازدید رسمی به عمل آورده است. تعداد سفرهای آقای دکتر احمدی نژاد به نیو یورک، به تنهایی بیش از مجموع دیدار های قبلی کلیه روسای جمهور پیشین ایران به آن شهر است. با وجود اشتیاق فراوان آقای احمدی نژاد به تکرار دیدار از نیویورک، به نظر می رسد میزان رغبت مقامات و مردم شهر برای پذیرایی از او همراهانش به همان نسبت در حال کاهش است. با توجه به انگیزه اعلام شده سفر احمدی نژاد به نیویورک و شرکت او در کنفرانس بازبینی پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای، در حالی که ایران به اتهام نقض مفاد پیمان یاد شده در شرف دریافت قطعنامه تازه ای از سوی شورای امنیت قرار دارد، سخنرانی رئیس دولت ایران در جلسه یاد شده تنها می تواند به بروز واکنش های منفی تازه ای در افکار عمومی علیه او منجر شود. --------------- یادداشت‌ها بیانگر نظرات نویسندگان آنهاست و نه رادیو فردا.
 


دکتر علی محمد حق شناس از چهره های تاثیر گذار زبان شناسی، روز جمعه بر اثر عارضه قلبی در سن ۷۰ سالگی درگذشت. علی محمد حق شناس که دکترای خود را در رشته زبان شناسی و آواشناسی عمومی از دانشگاه لندن گرفته بود، در حوزه نقد ادبی و زبان شناسی آثار متعددی نوشت و ترجمه کرد. این زبان‌شناس و استاد بازنشسته‌ دانشگاه تهران، از اعضای شورای بازنگری در شیوه نگارش و خط فارسی و نیز رئیس انجمن علمی نقد ادبی ایران بود. آقای حق شناس سرپرستی تالیف فرهنگ انگلیسی به فارسی هزاره را نیز بر عهده داشت. پیکر علی محمد حق شناس روز دوشنبه تشییع خواهد شد و بنا به وصیتش در کلاردشت به خاک سپرده خواهد شد.
 


دولت آمریکا روز جمعه، هر گونه حفاری چاه های نفتی را در مناطق جدید سواحل آمریکا متوقف کرد. این تصمیم به دلیل پراکنده شدن لکه عظیم نفتی در خلیج مکزیک و تحقیقات در این زمینه اتخاذ شده است. باراک اوباما رییس جمهور آمریکا، در این زمینه گفته است که وی همچنان به تعهدات خود در زمینه ی حفاری های بیشتر و افزایش تولید داخلی نفت پایبند است اما باید به امنیت کارگران و محیط زیست نیز اهمیت داد. بر اثر آسیب دیدگی یک سکوی حفاری نفتی گفته می شود روزانه حدود پنج هزار بشکه نفت به آبهای خلیج مکزیک می ریزد. در پی این حادثه، باراک اوباما به مقام های مربوط آمریکایی دستور داده است تا تمامی سکوهای حفاری داخل آب ها را از لحاظ امنیتی بازرسی کنند. رییس جمهور آمریکا همچنین ۱۹۰۰ نفر از نیروهای اضطراری کشور و ۳۰۰ شناور و جت را برای این منظور به کار گرفته است. لکه ی عظیم نفتی در حالی به ایالت لوییزیانا نزدیک می شود که در فلوریدا نیز وضعیت اضطراری اعلام شده است. لکه ی به جا مانده از نشت نفت، ضررهای فراوان زیست محیطی دارد. از آن جمله ضرر به ماهیگیران، در خطر قرار دادن حیات وحش آبزی و صدمه زدن به سواحل لوییزیانا، می سی سی پی ، آلاباما و فلوریدا می توان اشاره کرد.
 


ولادیمیر پوتین نخست وزیر روسیه روز جمعه خواستار ادغام شرکت گاز پروم - بزرگترین شرکت گازی جهان – با نفتو گاز شرکت دولتی گاز اوکراین شد. نخست وزیر روسیه این پیشنهاد را پس از دیدار با همتای اوکراینی خود، میکولا آزاروف در سوچی، در سواحل دریای سیاه عنوان کرد. بنا بر اعلام مدیر کل گازپروم قرار است گفت و گوهایی در این زمینه بین وزرای انرژی دو کشور ِ روسیه و اوکراین انجام شود. یولیا تیموشنکو رهبر اپوزیسیون اوکراین این پیشنهاد پوتین را تلاش روسیه برای « از بین بردن استقلال» اوکراین ارزیابی کرده است. پیشتر نیز پیشنهاد مشابهی در زمینه ی همکاری های هسته ای بین دو کشور مطرح شده بود که در راستای آن مسکو و کیف درباره ی ایجاد یک شرکت مشترک هسته ای مذاکره می کنند.
 


هیلاری کلینتون وزیر خارجه ی آمریکا پیش بینی می کند که از هفته ی آینده گفت و گوهای غیر مستقیم اسراییلی ها و فلسطینیان آغاز شود. خانم کلینتون در اینباره گفته است که جورج میچل، فرستاده ی ویژه آمریکا به خاورمیانه، در همین راستا هفته ی آینده به منطقه باز خواهد گشت. پیش بینی می شود در نشست امروز وزرای خارجه ی اتحادیه ی عرب نیز از آغاز دوباره این گفت و گو ها حمایت شود. در ماه مارس گذشته محمود عباس رییس تشکیلات خودگردان فلسطینی، به دلیل اصرار اسراییل به ادامه شهرک سازی ها در شرق بیت المقدس از ادامه ی گفت و گوها سر باز زد.
 


روز جمعه دهها هزار نفر از مردم آلبانی، در تیرانا پایتخت آن کشور به خیابانها آمدند و خواستار بازشماری بخشی از آرا انتخاباتی شدند که به گفته ی آنها در آن تقلب صورت گرفته است. حزب سوسیالیست آلبانی، اعلام کرده است که این اعتراضات تا زمانی که دولت به بازشماری آرا رضایت دهد، ادامه خواهد یافت. سلی بریشا نخست وزیر و حزب محافظه کار متبوعش، در انتخابات عمومی سال ۲۰۰۹ با فاصله کمی از رقبایشان پیروز شدند اما سوسیالیست ها که پارلمان را نیز تحریم کرده اند همچنان خواستار بازشماری آرا در برخی مناطق هستند. دولت آلبانی می گوید درخواست آنها غیرقانونی است.
 


روزنامه ابتكار اظهارات آيت الله موسوى اردبيلى در ديدار با دبيركل و اعضاى خانه كارگر را مورد توجه قرار داده و از قول وى نوشته « امروزه براى حل مشكلات موجود يا اقدامى نمى‌شود و يا اينكه نمى‌توانند اقدامى كنند. مشكل اينجاست كه حل مشكلات به كسانى كه متخصص نيستند، محول مى‌شود.»روزنامه ابتكار اظهارات آيت الله موسوى اردبيلى در ديدار با دبيركل و اعضاى خانه كارگر را مورد توجه قرار داده و از قول وى نوشته « امروزه براى حل مشكلات موجود يا اقدامى نمى‌شود و يا اينكه نمى‌توانند اقدامى كنند. مشكل اينجاست كه حل مشكلات به كسانى كه متخصص نيستند، محول مى‌شود.» به گزارش اين روزنامه اين مرجع تقليد با انتقاد از وضعيت اقتصادى و معيشتى كارگران با يادآورى يكى از اهداف انقلاب مبنى بر اين كه "كارگران بايد در رفاه باشند" گفته « بعد از گذشت سه دهه از انقلاب اسلامى بايد پرسيد كه آن آرمان‌ها چه شده است. امروزه مشكلات كارگران در راس امور است و اگر ما نتوانيم كه مشكلات توليد و جامعه كارگرى را حل نماييم به نوعى هيچ كارى نكرده‌ايم و بايد توجه به اين مساله در اولويت باشد." اين روزنامه از قول وى نوشته « امروزه براى افرادى چون ما راهى جز دعا كردن براى رفع مشكلات، باقى نمانده است. چراكه اگر اظهار نظرى در رابطه با مسئله‌اى كنيم توجهى به آن نمى‌شود.» به نوشته ابتكار آيت الله موسوى اردبيلى در اين ديدار همچنين گفته « انتظار ما از مجلس اين است كه در مقابل اعمال خلاف قانون ايستادگى بيشترى نمايد. زيرا اگر قرار باشد در مجلس كه خانه ملت و محل قانونگذارى است، در اينگونه موارد كوتاهى شود در جاهاى ديگر وضع بدتر خواهد شد.» «كتاب هاى ممنوع در نمايشگاه بين المللى » روزنامه مردمسالارى با انتشار خبرى به نقل مدير كميته ارزشيابى و نظارت بيست و سومين نمايشگاه بين المللى كتاب تهران ممنوعيت هاى محتوايى برخى كتاب ها در اين دوره از نمايشگاه را اعلام كرده است. به نوشته اين روزنامه محمد اللهيارى در اين باره گفته « عرضه كتاب هايى كه به تبليغ فرقه هاى ضاله و عرفان التقاطى بپردازند و در آنها نسبت به آموزه هاى دينى و مذهب شيعه جعفرى، بى توجهى شده باشد در نمايشگاه كتاب ممنوع است.» اين مقام مسئول در نمايشگاه كتاب همچنين گفته « تمامى كتاب هايى كه با استفاده از واژه هاى مجعول، تماميت ارضى جمهمورى اسلامى ايران را هدف قرار دهند نيز مشمول اين ممنوعيت مى شوند. » بنا بر گزارش مردمسالارى و به گفته الله يارى « عرضه كتاب هايى كه وحدت ملى كشور را تهديد كنند و همچنين آثارى كه قصد توهين و يا احيانا وهن نظام جمهورى اسلامى ايران را داشته باشند نيز در نمايشگاه كتاب تهران ممنوع خواهد بود. همچنين از عرضه كتاب هايى كه جنبه ترويجى و تبليغاتى براى اديان ديگردارند نيز جلوگيرى به عمل خواهد آمد.» مدير كميته ارزشيابى و نظارت بيست وسومين نمايشگاه بين المللى كتاب تهران كه از ۱۵ تا ۲۵ ارديبهشت در مصلاى تهران برگزار مى شود همچنين تاكيد كرده كه « اين مركز نظارت خود را قبل از نمايشگاه و در زمان برگزارى آن نيز ادامه مى دهد.» سرنوشت مبهم چهارمين مصوبه روزنامه تهران امروز تصويب آيين‌نامه رسيدگى به دارايى مقامات و مديران دولتى در هيئت دولت را برجسته كرده و نوشته « براى چهارمين بار پس از پيروزى انقلاب اسلامى، موضوع رسيدگى به دارايى مقامات و مديران دولتى و همسر و فرزندان آنها در يكى از قواى كشور مطرح شد.» اين روزنامه با اشاره به تصويب اين موضوع در سال ۱۳۵۸ و موافقت مجلس در اين باره در سال ۱۳۷۰ به مخالفت هاى شوراى نگهبان در سال ۱۳۸۶ و همچنين مجلس هفتم در سال ۱۳۸۷ پرداخته و نوشته «اكنون با گذشت سه سال از مسكوت ماندن طرح رسيدگى به اموال و دارايى‌هاى مقامات و مسئولان و كارگزاران نظام، اين بار هيئت دولت كه يكبار در تصويب لايحه‌اش در همين موضوع در مجلس ناكام مانده بود، خود اقدام به تصويب آيين‌نامه‌اى با همان مضامين قبلى كرد و اين بار ديگر منتظر تصميم مجلسيان نماند و روز گذشته محمدرضا رحيمى اين آيين‌نامه را براى اجرا ابلاغ كرد.» اين روزنامه در ادامه نيز نوشته « با توجه به اينكه آيين‌نامه مصوب روز چهارشنبه هيات دولت شباهت‌هاى زيادى با لايحه سال ۸۶ دارد، به نظر مى‌رسد همان ايرادات شوراى نگهبان مبنى بر تداخل با اصل ۱۴۲، در مورد اين تصميم جديد دولت هم صدق كند. » تهران امروز در همين باره همچنين با عزت الله يوسفيان ملا، نماينده مجلس و عضو ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادى به گفت و گو پرداخته و از قول وى در مخالفت با اين مصوبه دولت نوشته « دولت بايد آيين‌نامه مصوب خود را براى تاييد به مجلس بفرستد نه اينكه آن را ابلاغ كند.» به گزارش اين روزنامه اين نماينده مجلس با بيان اين كه « بررسى هر طرح نيازمند امضاى نمايندگان است كه در اين مجلس چنين طرحى براى امضا مطرح نشده» تاكيد كرده كه «اين طرح بايد به مجلس فرستاده شود تا جنبه قانونى به خود بگيرد. رسيدگى به اموال مسئولان در اصل ۱۴۲ قانون اساسى آمده است لذا هر مورد ديگر در اين باب بايد با تاييد مجلس باشد.» «عفاف و حجاب» در كتاب هاى درسى روزنامه جام جم اظهارات يكى از مقامات وزارت آموزش و پرورش درباره لزوم ورود «طرح توسعه عفاف و حجاب» به كتب درسى دانش آموزان را منعكس كرده و از قول وى نوشته « آموزش و پرورش يكى از سازمان‌هاى عضو شوراى اجتماعى وزارت كشور است و براين اساس معتقديم كه طرح عفاف و حجاب بايد وارد كتب درسى شود.» به گزارش اين روزنامه محى‌الدين بهرام محمديان رييس سازمان پژوهش و برنامه ريزى آموزش و پرورش همچنين گفته« اين اقدام باعث ترويج ريشه‌اى فرهنگ عفاف و حجاب در جامعه مى‌شود و اميدواريم نهادهاى ديگر نيز به وظايف خود در اين زمينه عمل كنند و همه وظايف را بر دوش آموزش و پرورش نگذارند.» اين مقام وزارت آموزش و پرورش با اشاره به اين كه جزييات طرح عفاف و حجاب نيز به آموزش و پرورش ابلاغ شده است همچنين گفته« اين‌كه هر كارى بايد در آموزش و پرورش شروع شود امرى درست است و اعتقاد داريم كه بر اين اساس كارها به صورت ريشه‌اى اجرا مى‌شود.» احزاب توقيف شده اجازه ادامه فعاليت ندارند روزنامه كيهان با برجسته كردن تاكيد دبير كميسيون ماده ۱۰ احزاب بر توقيف پروانه فعاليت حزب مشاركت و سازمان مجاهدين انقلاب اسلامى به نقل از وى خبر داده كه «احزاب توقيف شده از سوى اين كمسيون اجازه ادامه فعاليت ندارند». به نوشته اين روزنامه محمود عباس زاده مشكينى گفته «اگر توقيف فعاليت يك حزب مانع فعاليت نيست پس معنى و آثار مترتب بر توقيف كه به صراحت در قانون آمده است چيست؟ ماده ۱۷ قانون احزاب تأكيد مى كند در صورتى كه فعاليت تشكيلاتى يك گروه، منشأ تخلفات باشد كميسيون مى تواند به تفصيل زير عمل كند ۱- تذكر ۲- اخطار ۳- توقيف پروانه ۴- تقاضاى انحلال از دادگاه.» مدير كل سياسى وزارت كشور دولت دهم همچنين گفته « كاملاً روشن است كه در اين ماده كه هيچ تبصره اى نيز ندارد، مرجع «توقيف» به «فعاليت» برمى گردد، مثل اينكه پليس خودرويى را به دليل مورد استفاده قرار گرفتن در يك عمل مجرمانه توقيف مى كند خوب طبيعى است كه استفاده مجدد از خودرو توقيفى تا رفع توقيف، جرم است.»
 


ورشکستگی ایدئولوژیک حکومت جمهوری اسلامی و فقدان نیروهای اهل نظر برای تحکیم پایه‌های رژیم و مخالفت با انتقادات وارده بر حکومت و روش‌هایش، هسته اصلی حاکمیت یعنی نیروهای امنیتی و نظامی را به آنجا کشانده است که به روشی تازه برای پر کردن صفحات روزنامه‌ها و سایت‌های اقتدارگرا از مطالب انتقادی علیه مخالفانشان دست یازند. ورشکستگی ایدئولوژیک حکومت جمهوری اسلامی و فقدان نیروهای اهل نظر برای تحکیم پایه‌های رژیم و مخالفت با انتقادات وارده بر حکومت و روش‌هایش، هسته اصلی حاکمیت یعنی نیروهای امنیتی و نظامی را به آنجا کشانده است که به روشی تازه برای پر کردن صفحات روزنامه‌ها و سایت‌های اقتدارگرا از مطالب انتقادی علیه مخالفانشان دست یازند. آنها نویسندگان و فعالان سیاسی مخالف را ماه ها در زندان نگاه می دارند و به روش‌های مختلف شکنجه می کنند بعد شرط آزادی آنها را نوشتن مطالب یا عرضه مصاحبه یا شرکت در میزگرد یا وبلاگ نویسی ظاهرا خود انگیخته در خور مزاج حاکمیت از رسانه ای ظاهرا مستقل و شخصی و نقد مخالفان در مجاری ظاهرا عادی برای فرو خواباندن خشم حاکمان قرار می دهند. بعد همین مطالب به نقل از رسانه های ظاهرا مستقل یا از زبان افراد ظاهرا آزاد شده در رسانه های اقتدارگرا بازگویی می شوند تا شاهدی بر شکست ایدئولوژیک جریان مخالف باشد. محمد علی ابطحی، سعید شریعتی، محمد رضا تاجیک و محمد قوچانی از قربانیان این روش ساختار شکنانه در یک سال اخیر بوده‌اند. در این نوشته به این افراد نه به عنوان فعال سیاسی یا روز نامه نگار بلکه به عنوان قربانی دستگاه جهنمی و امنیتی رژیمی بدون خط ابتذال می پردازم. پیشرفت در روش‌ها همانطور که مخالفان حکومت جمهوری اسلامی در تاکتیک‌ها و روش‌های مبارزه پیشرفت کرده‌اند، عوامل امنیتی و نظامی رژیم هم در روش‌های عمل خود پیشرفت داشته‌اند. به عنوان نمونه، در یک سال اخیر دیگر اعترافات صرفا در برابر دوربین تلویزیون – ظاهر شدن یک فرد در برابر دوربین- انجام نشده است تا همگان با تلقی یکسان آن را اعتراف گیری تلقی کنند. البته در دهه اخیر برخی از روزنامه نگاران و روشنفکران (مثل رامین جهانبگلو یا سید ابراهیم نبوی) وادار شدند تا به خبرگزاری‌ها یا روزنامه‌ها (ایسنا و کیهان در این موارد خاص) رفته و اعترافات مورد نظر بازجویان را در قالب مصاحبه عرضه کنند تا خلاصی یابند. در یک سال اخیر از برخی زندانیان خواسته شده تا به دانشگاه رفته و در سخنرانی برای دانشجویان بخشی از اعترافات خود را عرضه کنند تا از مدت زندان آنها کاسته شود یا دوباره به زندان بازنگردند. نمونه دیگر اعتراف در قالب مناظره تلویزیونی بوده است (مورد محمد رضا تاجیک). تاجیک را مستقیما از زندان به مناظره فرستادند گویی از قبل به عنوان یک اصلاح طلب به برنامه دعوت شده است و ظاهرا همگان را با سخنان خود شگفت زده می کند. مورد مصاحبه یا وبلاگ نویسی نیز به زندانیانی که حتی قبلا اعتراف کرده‌اند توصیه شده تا بیرون زندان بمانند و چنین مصاحبه‌ها یا سخنرانی‌ها (مثل سخنرانی سعید شریعتی در نشست دفتر تحکیم وحدت دولت ساخته یا مصاحبه های وی با سایت پارلمان نیوز) یا وبلاگ‌هایی (مثل وبلاگ ابطحی بعد از بسته شدن آن) وجود خارجی پیدا کرده یا تداوم یافته‌اند. مورد دیگر آن است که به آنها توصیه شده از مخالفان فاصله بگیرند یا رهبران مخالفان (موسوی و کروبی) را به خانه خود راه ندهند تا پس از مصاحبه و اعتراف بتوانند در بیرون باقی بمانند. اعتراف گیری مستمر و نهادینه برخی از اعتراف گیری‌ها به جای یک بار برای همیشه، مبتنی است بر روش اعتراف گیری مستمر. از نمونه های جالب اعتراف گیری مستمر ان است که با در اختیار گذاردن نشریه، از زندانی که اکنون به طور مشروط آزاد است خواسته می شود به کار سابق روزنامه نگاری خود ادامه دهد اما مطالبی را بنویسد که مخالف نظر خود اوست (حملات کلی به روشنفکران). اما از آنجا که فرد آزاد است و دارد کار معمول خود را انجام می دهد، افراد خیال خواهند کرد که این فرد دارد نظرات واقعی خود را بیان می کند چون از چارچوب سنتی اعتراف (اعتراف تلویزیونی) فاصله گرفته شده است. برخی نیز این مطالب را جدی گرفته به تعریف یا نقد آنها بپردازند. مطالبی که اخیرا محمد قوچانی در نقد روشنفکران در مجله مهرنامه می نویسد و بلافاصله در روزنامه کیهان بخش اصلی آن تکرار می شود از این قبیل‌اند. البته کیهان این مطالب را از سایت بالاترین نقل قول می کند تا نشان دهد این مطالب به سفارش سربازان گمنام امام زمان نوشته نشده‌اند و از اصالت برخوردارند. خود گردانندگان کیهان از بی اعتباری رسانه‌هایی مثل سایت فارس یا رجا نیوز مطلع‌اند و از آنجا نقل قول نمی کنند. پرهیز ار داوری و تبیین روش تازه اعتراف گیری ذکر نکات فوق نه به معنای داوری کردن در مورد نوشته‌های قوچانی یا مصاحبه‌های تاجیک و شریعتی یا وب نوشت‌های ابطحی و شخص آنان بلکه روشن کردن بافت و سیاق این نوشته‌ها و گفته‌هاست. به عنوان مثال، قوچانی در شرایط امروز دارد به صورت قربانی یک دستگاه مخوف اطلاعاتی عمل می کند و نه فردی که با دستگاه اطلاعاتی همکاری دارد. این دستگاه مخوف در تهدید افراد از هیچ عملی خود داری نمی کند و خط قرمزی ندارد. فشارها بر فرد زندانی یا خانواده وی می تواند تا آن حد افزایش یابد که فرد را مجبور می کند به هر کاری برای رضایت بازجو دست زند. بازجویان حکومت خامنه ای برای راضی کردن رئیس خود از هیچ عملی ابا ندارند. نقد روش و نه محتوی از همین جهت است که به جای نقد سخنان قربانیان که در برخی رسانه‌ها پی گرفته شده است (مثل نقدها و تمجیدهایی بر نوشته ها یا مصاحبه های سعید شریعتی یا محمد قوچانی که در سایت جرس یا سایت رادیو زمانه درج شد) باید توجه داشت که این گفته‌ها سفارش بازجویان است و فرد زندانی نباید به خاطر آنها مورد نقادی قرار گیرد. این سخنان قابل نقد و بررسی‌اند اما به عنوان ایده‌های جناح اقتدارگرا و تمامیت طلب و نه سخنان زندانیان و افراد تحت فشار. اصولا اینجا مقام نقادی محتوا نیست بلکه باید فرایند صدور این گونه مطالب را به نقد گرفت. نقادان یا تمجید کنندگان نباید فراموش کنند که اگر این افراد ماه‌ها را در زندان نمی گذراندند و اکنون بختک بازجویی بیشتر، زندان طولانی مدت، محرومیت از بسیاری از حقوق زندانیان و فشار بر خانواده را بر ذهن و جان نداشتند این گونه سخنان را بر زبان نمی آوردند. *** نویسنده این متن امید دارد با روشن شدن این روش اعتراف گیری برای فعالان سیاسی و روزنامه نگاران و کاهش تاثیر آن در فضای عمومی ایران، بازجویان گریبان قربانیان خود را رها کنند. کاهش شدید خوانندگان وبلاگ ابطحی (به نام وب نوشت) ظاهرا به رهایی وی از اعتراف نویسی دائمی انجامیده و او کمتر مطلبی را در وبلاگش می گذارد. بی توجهی به مطالب سفارشی‌ای که محمد قوچانی می نویسد یا مصاحبه‌هایی که سعید شریعتی می کند نیز می تواند به رهایی آنها از چنگ بازجویان یاری رساند. قربانی برای بازجو و رئیس بازجو تاریخ مصرف دارد. بازجو به قربانی خویش به صورت شیء می نگرد و هنگامی که این شی را خرد شده بینگارد از شکنجه جسمی و روانی وی ممکن است دست بردارد. --------------------- یادداشت‌ها بیانگر نظرات نویسندگان آنهاست و نه رادیو فردا.
 
شما این خبرنامه را به این دلیل دریافت می کنید که ایمیل شما پس از تایید وارد لیست دریافت کنندگان شده است. برای لغو عضویت از این خبرنامه به این لینک مراجعه کنید یا به radiofarda-unsubscribe@sabznameh.com ایمیل بزنید. با فرستادن این خبرنامه به دوستان خود آنها را تشویق کنید که عضو این خبرنامه شوند. برای عضویت در این خبرنامه کافی است که به radiofarda@sabznameh.com ایمیل بزنید. برای دریافت لیست کامل خبرنامه های سبزنامه به help@sabznameh.com ایمیل بزنید.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

خبرهاي گذشته