سید ابراهیم نبوی -
دفاع کروبی و موسوی از حقوق اقلیتها
به دنبال کاهش روزافزون محبوبیت احمدی نژاد در نظرسنجی ها و قطعی شدن انتخاب موسوی در دور اول انتخابات، سیاست تبلیغاتی ستاد احمدی نژاد بسرعت تغییر کرد. ستاد احمدی نژاد تصمیم گرفت این نکته را القا کند که هاشمی رفسنجانی حامی اصلی میرحسین موسوی و کروبی است و تضاد اصلی در انتخابات نه تضاد احمدی نژاد- موسوی، بلکه تضاد احمدی نژاد با رفسنجانی است. در همین جهت بود که احمدی نژاد گفت: " تا آخرین روز خدمت حتی یک سند از مفت خوریها را امضا نخواهم کرد." روزنامه ایران به نقل از احمدی نژاد نوشت " حتی یک سند برای ویژهخواران امضا نمیکنم." همین روزنامه تیتر زد: " مدیریت هزار فامیل گذشته سرمایهها را به تاراج برد." همزمان با همین موضوع وزارت نفت نیز اعلام کرد که مردم را در سود پروژه های نفتی شریک می کند تا آنان را به یاد مافیای نفتی و افسانه هاشمی رفسنجانی بیاندازد. کیهان نیز نوشت: " وزارت نفت ۱۲ میلیارد دلار اوراق مشارکت منتشر مى کند." شعارهای ضد هاشمی در کنار شعار علیه موسوی در نشست های احمدی نژاد آغاز شد.
از سوی دیگر، قطعی شدن انتخاب موسوی، باعث شد تا مجلس که بنا بود از هیچ نامزد خاصی حمایت نکند، از احمدی نژاد حمایت کند. همچنین فشارهای سنگینی وارد شد تا جامعه روحانیت مبارز و جامعه مدرسین به نفع احمدی نژاد بیانیه بدهند. ناطق نوری که از مخالفان احمدی نژاد است تهدید کرد که از جامعه روحانیت مبارز کناره گیری می کند. اما آیتالله مومن گفت " احمدینژاد بهترین فرد برای ریاست جمهوری است." روزنامه اعتماد درباره دخالت نظامیان در انتخابات هشدار داد.
همزمان با پخش فیلم مستند کروبی از تلویزیون شایع شد که این فیلم سانسور شده است، اما کروبی این شایعه را تکذیب کرد و تاکید کرد که فیلمش کامل از تلویزیون پخش شده است. به دنبال سفر پراستقبال موسوی به تبریز، کروبی به چهارمحال و بختیاری رفت و مورد استقبال شدید قرار گرفت. در همین روز اهل حق از انتخاب کروبی حمایت کردند. اما موسوی که در ابتدا برای جمع کردن رای مذهبی ها و کم درآمدها تلاش می کرد، با دوقطبی شدن انتخابات مواجهه خود را با احمدی نژاد شدت بیشتری بخشید و ضمن انتقادات تند از سیاست های اقتصادی و بین المللی دولت به نقض آزادی ها پرداخت. موسوی گفت: " عدم امنیت اقتصادی از بیثباتی در سیاستگذاریها نشات میگیرد." وی اعلام کرد: " آزادی و پیشرفت ایران در گرو استفاده از تمام ظرفیتها و سلیقههاست." زهرا رهنورد نیز خواستار آزادی دانشجویان زندانی شد. موج بعدی تبلیغات انتخاباتی که با پخش مستندهای تلویزیونی نامزدها و مناظره تلویزیونی آنها بود، داشت آغاز می شد. سبزها در خیابان ها شادمانه روزهای آخر احمدی نژاد را می شمردند، اما ستادهای تبلیغاتی احمدی نژاد که ابتدا پر از پوستر بود و بعدا پر از تراولر چک شده بود، آماده می شد تا به سنگری مملو از باتوم و گاز اشک آور تبدیل شود.
سکوت، زیبنده نبود
سرمقاله امروز روزنامه کیهان با عنوان " جاى سکوت نبود" به قلم حسین شریعتمداری، به انتقاد از جامعه روحانیت مبارز به دلیل صادر نکردن بیانیه در حمایت از احمدینژاد در انتخابات پرداخت. در این سرمقاله آمده است: " در خبرها آمده است که اکثریت اعضای جامعه محترم روحانیت مبارز، دکتر احمدینژاد را کاندیدای اصلح برای ریاست جمهوری دهم تشخیص دادهاند، ولی از آنجا که مطابق آئیننامه داخلی این تشکل روحانی، اعلام نظر رسمی نیاز به دوسوم آراء دارد، جامعه روحانیت مبارز تصمیم به سکوت گرفته و قرار نیست در انتخابات پیش روی از نامزد مشخصی حمایت کند."
کیهان نوشت: " سکوت، در شرایط حساس کنونی زیبنده جامعه محترم روحانیت مبارز نیست و اعلام معیارها و ملاکها برای انتخاب اصلح انتظار طبیعی و منطقی مردم از روحانیت است، این درخواست از آن جهت نیز ضروری است که مبادا برخی جریانات ناسالم به این توهم دامن بزنند که مثلاً در میان اعضای محترم جامعه روحانیت مبارز-خدای نخواسته- افرادی نیز یافت میشوند که اعلام معیارهای مورد نظر امام راحل(ره) را به زیان نامزد مورد علاقه خود تلقی میکنند!"
مهاجرانی از کروبی حمایت کرد
عطاء الله مهاجرانی در سرمقاله روزنامه اعتمادملی با عنوان «چرا به کروبی رای بدهیم؟»، دلایل حمایت خود از مهدی کروبی تشریح کرد. در این سرمقاله آمده است: " حکومت مردمسالاری بدون سازماندهی و تحزب، تعارفی بیش نیست. مگر آنکه مرادمان از مردمسالاری، همان حضور نمایشی و البته مدیریت شده مردم در استقبال و بدرقه باشد. چنین حضوری را میتوان حضور در سطح خواند. حضور دیگر، حضور تاثیرگذار مردم در تصمیمگیریهاست. مهمترین رکن و نماد این حضور مشارکت در انتخابات است."
مهاجرانی در بخش دیگری از سرمقاله اعتمادملی نوشت: " آقای کروبی پس از برگزاری انتخابات دوره نهم، در اندیشه تاسیس حزب بر آمد. حزب اعتماد ملی را تاسیس کرد. اعتماد ملی را به عنوان روزنامهای تاثیرگذار با تکیه بر تجربه مطبوعات دوران اصلاحات منتشر کرد. درصدد تاسیس شبکه تلویزیونی بر آمد که ناگاه پایش به سنگی برآمدی! در واقع همان سخنانی را که دیگران به عنوان طرح و نظر و یا مسامحتا نظریه مطرح کردهاند و میکنند، آقای کروبی عمل کرد." مهاجرانی افزود: " در انتخابات دهم، آقای کروبی گام مهم دیگری برداشت. افق نگاه خود را از گستره حزب اعتماد ملی فراتر برد و افرادی از خارج حزب را برای همکاری دعوت کرد. بدون شک شاخصترین این جمع آقای کرباسچی است."
هشدار درباره دخالت نظامیان در انتخابات
سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی در اطلاعیهای نسب به دخالت نیروهای نظامی در انتخابات ریاست جمهوری هشدار داد. چندی قبل، فرماندهان سپاه اعلام کردهاند که بخشی از نیروهای بسیج که در استخدام سازمان سپاه نیستند، میتوانند در سیاست دخالت کنند. سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی که یکی از گروههای اصلاحطلب در ایران به شمار میرود، در اطلاعیه روز گذشته خود پرسیده است که با دخالت نیروهای بسیج در انتخابات، آیا " مىتوان نام آنچه که برگزار مىشود را انتخابات سالم و آزاد و قانونى و عادلانه دانست؟" در اطلاعیه این سازمان، به باندهای قدرتمند اشاره شده است که تلاش میکنند برای جبران رویگردانى اجتماعى ناشى از بىکفایتىها و عملکرد سوء خویش، از اعتبار و وجاهت نهادهاى نظامى هزینه کنند."
سازمان مجاهدین نامی از این باندها به میان نیاورد است، اما افزوده که آنها همواره میکوشند از سرمایههاى ملى کشور در خدمت حفظ قدرت و موقعیت خود هزینه کنند. پیش از این نیز مهدی کروبی دبیرکل حزب اعتماد ملی نسبت به دخالت نیروهای نظامی در انتخابات ریاست جمهوری دهم ایران هشدار داده بود. آقای کروبی گفته بود که در صورت دخالت این نیروها در انتخابات سکوت نخواهد کرد. مهدی کروبی در جریان انتخابات ریاست جمهوری نهم ایران که سال ۱۳۸۴ برگزار شد، در نامهای به آیتالله علی خامنهای از دخالت نیروهای سپاه و بسیج در حمایت از یک نامزد خاص اعتراض کرده بود.
برخی جریانهای سیاسی در ایران معتقدند که نیروهای مقاومت بسیج و سپاه پاسداران در انتخابات دخالت میکنند، اما فرماندهان سپاه این اظهارات را رد میکنند و میگویند که آنها وظیفه دارند از آرمانهای انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی پاسداری کنند. حسین طائب فرمانده نیروی مقاومت بسیج نیز امروز چهارشنبه در واکنش به نگرانیها در خصوص دخالت بسیج در انتخابات گفت: " دشمن در تدارک این است که با انقلاب مبارزه و مقابله کند و بسیج باید با همان ایثار، خلوص و فداکاری در تمام صحنهها حضور داشته باشد." به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، آقای طائب افزوده است که نیروی مقاومت بسیج علاوه بر ماموریت دفاعی و امنیتی، " میتواند در برابر تهدیدات سیاسی و فرهنگی نیز ایستادگی کند." حسین طائب همزمان با انتخابات به عنوان مشاور مجتبی خامنه ای، برای اداره انتخابات خرداد 88 و جلوگیری از هرنوع بحرانی که در اثر انتخابات رخ بدهد، تعیین شد.
حمایت ۲۱۱ نماینده مجلس از احمدینژاد
بیش از ۲۱۰ نمایندگان مجلس با صدور بیانیهای از نامزدی محمود احمدینژاد در انتخابات ریاست جمهوری حمایت کردند. یک هفته قبل علی لاریجانی گفته بود که مجلس قصد حمایت از یک نامزد خاص را ندارد. نمایندگان مجلس در بیانیه خود ۱۴ دلیل برای حمایت از نامزدی آقای احمدینژاد بر شمردهاند. آنان به صفات زیر برای برگزیدن احمدی نژاد اشاره کردند: " مردمداری، سادهزیستی، سعه صدر، ارجاع دلپذیر به شعارهای ناب انقلاب، تلاش شایان برای تحقق دولت اسلامی و حمایت از مسلمانان مظلوم جهان" از جمله مشخصاتی است که نمایندگان مجلس در بیانیه خود برای آقای احمدینژاد برشمردهاند.
"دفاع جانانه از حقوق هستهای کشور و اقدام به اجرای طرحهای اساسی و بنیادین در کشور" نیز از دیگر ویژگیهای نامزد مورد حمایت این نمایندگان مجلس است که نام آنها هنوز اعلام نشده است. حمایت این نمایندگان از محمود احمدینژاد در حالی اعلام میشود که تاکنون جامعه روحانیت مبارز و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم حاضر نشدهاند که به طور رسمی از نامزدی وی در انتخابات حمایت کنند. جامعه مدرسین حوزه علمیه قم نیز روز گذشته با صدور بیانیهای برخی گزارشها درباره مواضع انتخاباتی اعضای این جامعه را رد کرده است.
برخی رسانهها در هفته جاری گزارش کردهاند که تعداد قابل توجهی از اعضای جامعه مدرسین از نامزدی آقای احمدینژاد حمایت نمیکنند. این جامعه در واکنش به این گزارشها روز گذشته بیانیهای صادر کرد، اما حاضر نشد در آن از محمود احمدینژاد به عنوان نامزد مورد حمایت خود نامی ببرد. از نامزدی آقای احمدینژاد تاکنون بیش از ۱۴ تشکل سیاسی محافظهکار حمایت کردهاند.
انتخاب مجدد لاریجانی به ریاست مجلس
علی لاریجانی برای دومین بار با رای نمایندگان، به ریاست مجلس شورای اسلامی برگزیده شد. در رایگیری روز ششم خرداد 88، آقای لاریجانی تنها نامزد ریاست مجلس از مجموع ۲۴۱ رأی مأخوذه، ۲۱۶ رأی را به خود اختصاص داد. محمدحسن ابوترابی فرد و محمدرضا باهنر نیز به ترتیب به عنوان نایب رئیس اول و دوم برگزیده شدند. به گزارش واحد مرکزی خبر، آقای لاریجانی پس از انتخاب مجدد خود گفت: " از حسن اعتماد دوستان عزیز تشکر میکنم و باید یک سال دیگر بنده را تحمل کنید." در این انتخاب همچنین، ۲۵ رأی سفید یا باطله اعلام شد. این برای دومین سال متوالی است که وی ریاست مجلس را عهده دار میشود. وی سال ۱۳۸۶ به دلیل اختلافات با احمدینژاد از سمت دبیر شورای عالی امنیت ملی و مذاکرهکننده هستهای ایران برکنار شد.
دفاع کروبی و موسوی از حقوق اقلیتها
مهدی کروبی و میرحسین موسوی در سخنرانیهای انتخاباتی، از حقوق اقلیتهای مذهبی و قومی دفاع کردند. آقای کروبی که به لرستان سفر کرده است، امروز چهارشنبه در جمع گروهی از مردم درود گفت که از حقوق تمام اقلیتهای مذهبی در ایران دفاع میکند. دبیرکل حزب اعتماد ملی افزود که تمام اقلیتها و اقوام در کشور باید از حقوق شهروندی مساوی برخوردار باشند. آقای کروبی اظهار داشت که در صورت پیروزی در انتخابات، تمام اقلیتها و اقوام از " آزادیهای مشروع" بهرهمند خواهند شد. وی همچنین گفت: " من آمدهام که بگویم ایران ،جمهوری اسلامی است و متعلق به کل مردم بوده، نه عدهای خاص."
میرحسین موسوی دیگر نامزد انتخابات ریاست جمهوری نهم که در به آذربایجان غربی سفر کرده است نیز در جمع گروهی از مردم مهاباد گفت: " نگاهی که قومیتها را یک تهدید میبیند، نگرش غلطی است." آقای موسوی افزود که مخالف نگاه امنیتی به قومیتها در ایران است. این نامزد ریاست جمهوری اظهار داشت که در صورت پیروزی در انتخابات، تلاش خواهد کرد تا اصول قانون اساسی در مورد قومیتها را به اجرا گذارد. موسوی همچنین از کاهش تعداد نشریات در کردستان انتقاد کرد و آن را به ضرر مردم دانست.
کروبی و موسوی در سخنرانیهای انتخاباتی خود بارها از برخوردهای خشونتبار و تحدیدها علیه اقلیتهای مذهبی و قومی در ایران انتقاد کردهاند. بهائیان و مسیحیان از جمله اقلیتهای دینی در ایران به شمار میروند که گزارشها از تداوم " آزار و اذیت" آنها حکایت دارد. در جریان چند راهپیمایی طرفداران کروبی در تهران جمعیت هوادار وی از حقوق بهائیان دفاع کردند. این اولین بار است که در یک جمع مردم از حقوق بهائیان دفاع می کنند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر