-----------------------------
همه خبرها و ديدگاهاي سانسور شده و پشت فيلتر جمهوري اسلامي مانده را يكجا و بي درد سر در "هستي نيوز" بخوانيد... http://groups.google.com/group/hasti-news/

--------------------------------------------







Google Groups
Subscribe to Hasti News
Email:
Visit this group

۱۳۹۱ فروردین ۲۳, چهارشنبه

Latest News from Kaleme for 04/11/2012

Email not displaying correctly? View it in your browser.
این خبرنامه حاوی عکس است. لطفا گزینه دیدن عکس را در ایمیل خود فعال کنید.



کلمه – گروه بین الملل: با وجود آنکه رژیم سوریه دو هفته پیش موافقت خود را با نقشه‌ صلح کوفی عنان اعلام کرد و بر اساس این طرح باید نیروهای نظامی شهرها را تخلیه می کردند اما جنگ داخلی با خشونتی بی‌مانند در این کشور ادامه دارد. کوفی عنان هم، به عنوان نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل و اتحادیه عرب در خصوص مسائل سوریه، روز سه شنبه در گزارشی به شورای امنیت سازمان ملل اعلام کرد که نشانه‌ای از آتش‌بس در سوریه دیده نمی‌شود.

آقای عنان شامگاه سه شنبه ۲۲ فروردین وارد تهران شد. هیاتی ۶ نفره از دستیاران و کارشناسان، کوفی عنان را در سفر به تهران همراهی می کنند. حسین امیرعبداللهیان، معاون وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران از کوفی عنان در فرودگاه مهر آباد استقبال کرد. او در این سفر قرار است با محمود احمدی نژاد رئیس جمهور، سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی، علی اکبر صالحی وزیر امور خارجه و برخی دیگر از مقامات کشورمان در خصوص مسائل سوریه به گفت‌وگو بپردازد.

تماس ایران با مخالفان اسد

در آستانه‌ سفر عنان به ایران، خبرگزاری مهر از قول حسین شیخ‌الاسلام، مشاور امور بین‌الملل رئیس مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که “ایران با معارضین سوری تماس برقرار کرده” است. شیخ‌الاسلام افزوده است که «ایران روی نیروهای داخلی حکومت سوریه نفوذ دارد و روی برخی قدرت‌های منطقه نیز قابلیت اعمال نظر دارد». به گفته‌ی وی ایران «از سوی دیگر اخیرا با معارضین سوری نیز تماس‌هایی برقرار کرده» است. شیخ‌الاسلام در این گفت‌وگو، کوفی عنان را “انتخاب غربی” نامیده و سفر وی به ایران را نشانگر «شکست خوردن راه حل نظامی برای سوریه» دانسته است.

ایران یکی از متحدان اصلی سوریه در منطقه محسوب می شود و تا کنون رسانه های غربی اخبار زیادی درباره کمک های نظامی ایران به دولت سوریه منتشر کرده اند. در این راستا سفر کوفی عنان به ایران به منظور همراه کردن مقام های ایرانی برای حل مساله سوریه عجیب نیست. اما با توجه به نزدیکی مذاکرات ایران با گروه ۱+۵ پیرامون مسائل هسته ای، این احتمال نیز وجود دارد که کوفی عنان حامل پیامی به سران جمهوری اسلامی در خصوص مذاکرات هفته آتی باشد. کوفی عنان قرار است روز چهارشنبه ۲۳ فروردین مذاکرات خود را در ایران آغاز کند.

گزارش کوفی عنان به شورای امنیت

به گفته‌ ناظران، در دو هفته اخیر بیش از هزار تن دیگر در سوریه کشته شده‌اند. دولت سوریه در حالی از خروج نیروهای نظامی خود از شهرها سخن می‌گوید که همچنان به حملات بی‌وقفه‌ خود به مواضع مخالفان ادامه می‌دهد. فعالان حقوق بشر و ناظران سیاسی روز سه‌شنبه (۲۲ فروردین) گزارش دادند که اگر چه دولت سوریه واحدهای نظامی خود را از برخی مناطق عقب کشیده، ولی همزمان حملات خود را به مخالفان در مناطق دیگر تشدید کرده است.

کوفی عنان، فرستاده‌ی ویژه‌ سازمان ملل و اتحادیه‌ عرب برای حل بحران سوریه، نیز شامگاه سه‌شنبه در گزارشی به شورای امنیت سازمان ملل که نسخه‌ای از آن در اختیار خبرگزاری فرانسه است اعلام کرده که نشانه‌ای از صلح در سوریه دیده نمی‌شود. او در این گزارش مؤکدا از رهبران سوریه خواسته است که رویکرد خود را بطور بنیادی تغییر دهند. طبق گزارش عنان، اگر چه ارتش سوریه از بعضی مناطق خارج شده، ولی حملات خود را در دیگر مناطق علیه مخالفان تشدید کرده است. عنان همچنین روز سه‌شنبه در جریان دیدار خود از یک اردوگاه آوارگان سوری در ترکیه گفت که درگیری‌های نظامی در سوریه وخیم‌تر شده است. او طرفین منازعه را فراخواند که طرح صلح و توقف پیکارها را عملی و رعایت کنند.

عنان با توجه به افزایش درگیری‌های نظامی خاطرنشان ساخت که هنوز زود است از شکست طرح صلح سخن گفته شود. به گفته‌ او، تلاش‌ها برای پایان خون‌ریزی در سوریه باید همچنان ادامه یابد و برای پایان خشونت‌ها در این کشور نباید هیچ پیش‌شرطی تعیین شود. ولی فرستاده‌ ویژه‌ سازمان ملل و اتحادیه‌ی عرب همزمان خاطر نشان ساخت که ادامه‌ی عملیات نظامی، آتش‌بس را زیر سوال برده است.

به گفته‌ مقامات ترکیه، در حال حاضر حدود ۲۵ هزار آواره‌ی سوری در این کشور به‌سر می‌برند. روز دوشنبه وضعیت در مناطق مرزی میان ترکیه و سوریه وخیم‌تر شد، زیرا نیروهای دولتی سوریه در پی شکار پناهجویان سوری، برای نخستین بار به خاک ترکیه شلیک کردند. در این حادثه دو سوری و دو شهروند ترکیه مجروح شدند. در پی این حادثه، رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه، دولت اسد را به خدشه‌دار کردن مرزهای ترکیه متهم و اعلام کرد که این مساله را از راه‌های قانونی پیگیری خواهد کرد.

قرار بود از ساعت ۶ بامداد روز سه‌شنبه غرش سلاح‌ها در سوریه خاموش شود. طرفین موافقت کرده بودند که تا بامداد روز پنجشنبه (به وقت محلی) به درگیری‌های نظامی خود کاملا پایان دهند. ولی تا روز سه شنبه هیچ نشانی از رعایت نکات مطروحه در نقشه‌ی صلح عنان به چشم نمی‌خورد. رامی عبدالرحمان، ناظر حقوق بشر سوریه در لندن، به خبرگزاری آلمان گفت که از بامداد امروز در همه‌ی مناطق حما صدای شلیک توپ‌ شنیده می‌شد و حمص نیز همچنان زیر آتش نیروهای دولتی سوریه است. به گفته‌ او، رژیم سوریه به نقشه‌ی صلح سازمان ملل بی‌اعتناست و این امر شگفتی‌آور نیست. در مقابل، دولت سوریه نیز مخالفان را متهم کرد که آماده نیستند آتس‌بس را جدی بگیرند.

اروپا خواستار یکپارچگی در برابر رژیم سوریه

با توجه به تشدید درگیری‌های نظامی در سوریه به‌رغم طرح صلح عنان، اتحادیه اروپا در استراسبورگ خواستار “اقدامی موثر و یکپارچه” علیه رژیم بشار اسد شد. در بیانیه‌ای که روز سه‌شنبه از سوی ریاست اتحادیه‌ی اروپا منتشر شد، آمده است: دیگر نمی‌توان از رژیم اسد انتظاری داشت و مسئولیت به ویژه متوجه کشورهایی چون روسیه و چین است که از تصویب قطعنامه علیه دولت سوریه در شورای امنیت سازمان ملل جلوگیری کردند.

رئیس اتحادیه اروپا در این بیانیه نیروهای اپوزیسیون سوریه را فراخواند که متحد شوند و «به همه‌ی سوری‌ها صرفنظر از تبار و دین، چشم‌اندازی از یک سوریه‌ی صلح‌دوست، دمکراتیک و متکثر عرضه کنند». اتحادیه اروپا که مقر آن در استراسبورگ است، در سال ۱۹۴۹ تاسیس شد و یکی از قدیمی‌ترین سازمان‌های قاره‌ی اروپاست. ۴۷ کشور عضو این نهاد هستند و وظیفه‌ی آن تحکیم دمکراسی، حقوق بشر و حاکمیت قانون اعلام شده است.

درخواست روسیه از سوریه

در این حال، روسیه هم از دولت سوریه خواسته است طرح پیشنهادی سازمان ملل برای پایان خشونت در سوریه را به شکلی جدی‌تر به اجرا بگذارد. سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، در یک نشست خبری مشترک با ولید معلم، همتای سوری خود در مسکو، بر لزوم پایبندی دولت سوریه به طرح صلح پیشنهادی کوفی عنان، نماینده ویژه سازمان ملل برای پایان دادن به خشونت‌ها در سوریه، تاکید کرد و افزود: “در ملاقات با همکاران سوری، گفتیم که به اعتقاد ما، اقدامات آنان در اجرای این طرح صلح می توانست فعالانه تر و مصممانه تر باشند.”

وزیر خارجه روسیه با اعلام اینکه معلم، پایبندی رهبری سوریه به تمامی تعهدات دولت آن کشور در چارچوب این طرح را مورد تایید قرار داده است، افزود که “اطلاعاتی هم در زمینه اجرای بخش مربوط به نحوه استفاده از واحدهای ارتش و تسلیحات سنگین در مناطق شهری” در اختیار روسیه قرار گرفته است.

احتمالا اظهارات لاوروف به معنی آن است که مقامات سوری اطلاعاتی را در مورد آغاز خروج واحدهای نظامی از مناطق شهری در اختیار روسیه قرار داده اند. وزیر خارجه روسیه همچنین اعلام کرد که دولت آن کشور برای اعزام ناظرانی به سوریه جهت نظارت بر اجرای آتش بس آماده است و ابراز امیدواری کرد که کشورهای دیگر نیز از این اقدام تبعیت کنند.

بحران سیاسی سوریه از بیش از یک سال پیش با تظاهراتی حاوی درخواست برخی اصلاحات سیاسی و مبارزه با فساد در تشکیلات حکومتی آغاز شد، اما با اعزام واحدهای ارتش برای مقابله با تظاهرکنندگان، این حرکت اعتراضی به خشونت گرایید و در ماه های بعد، به مخالفت صریح با ادامه حکومت بشار اسد، رئیس جمهوری، منجر شد.

با تشدید و گسترش دامنه برخورد ارتش با تظاهرکنندگان، گروهی از نظامیان سوری با ترک خدمت و اعلام حمایت از معترضان در برابر تهاجم نیروهای دولتی، نهادی را به نام “ارتش آزاد سوریه” تشکیل دادند که در عملیات مسلحانه علیه واحدهای نظامی و امنیتی سوریه شرکت داشته است. هرچند منابع دولتی سوریه، این افراد را اعضای گروه های تروریستی وابسته به خارج معرفی کرده اند.

به گفته منابع بین المللی، در جریان اعتراضات سیاسی در سوریه، تا کنون بیش از نه هزار نفر کشته و چند هزار تن دیگر بازداشت و زندانی شده اند و دولت سوریه نیز از کشته شدن بیش از هزار نفر از نیروهای دولتی به دست مخالفان مسلح خبر داده است.


 


کلمه – گروه بین الملل: آمریکا، روسیه و چین خواستار همکاری جدی و سازنده ایران در مذاکرات اتمی استانبول شده‌اند. روسیه شرایط کنونی را نگران‌کننده خوانده و کاخ سفید نیز تاکید کرده که فرصت برای ایران رو به پایان است.

در همین حال در آستانه مذاکرات اتمی استانبول، ایران فروش نفت به یونان و اسپانیا متوقف کرد. در حالی که منابع مطلع از قطع صادرات ۲۰۰ هزار بشکه ای نفت ایران به اسپانیا خبر می دهند، ظاهرا دو شرکت ‌نفتی یونانی نیز از پرداخت پول نفت به ایران خودداری کرده‌اند. رستم قاسمی، وزیر نفت روز سه‌شنبه (۲۲ فروردین) اعلام کرد ایران فروش نفت به دو شرکت نفتی یونانی را متوقف کرده است. یونان تا کنون یک سوم نیاز خود به نفت ‌خام را از ایران تامین می‌کرد. این مقدار البته حدود یک درصد حجم صادرات نفت کشورمان را شامل می‌شود.

یونان تا مدتها یکی از مخالفان تحریم نفت ایران بود. دو شرکت نفتی این کشور، شرکت “هلنیک پترلیوم” و “موتور اویل هلاس” اما از چندی پیش از پرداخت پول نفت به ایران خودداری کردند. بر اساس گزارش خبرگزاری‌های بین‌المللی، دو کشور در مورد ادامه معاملات نفتی به توافق نرسیده‌اند.

اتحادیه اروپا ژانویه سال جاری میلادی نفت ایران را تحریم کرد. این تحریم از تیرماه به مرحله اجرا در خواهد آمد. فاصله زمانی شش ماه از زمان تصویب تا اجرای این تحریم، از این‌رو در نظر گرفته شد که کشورهای جنوب اتحادیه اروپا که گرفتار بحران مالی بودند، فرصت کافی برای جایگزین کردن نفت ایران در اختیار داشته باشند و اکنون دولت با قطع صادرات نفت خود به اروپا قصد دارد کشور های اروپایی را با بحران روبه‌رو کند. آمریکا همزمان به فشار بر ایران از طریق حضور نظامی در خلیج فارس ادامه می‌دهد.

ساعتی پیش شبکه‌ی العالم در خبری فوری اعلام کرد که ایران صادرات نفت به اسپانیا را قطع کرده و اکنون در حال بررسی قطع صادرات نفت به ایتالیا و آلمان است. احتمال قطع صادرات نفت به برخی از پالایشگاه های ایتالیایی نیز قوت گرفته است. در روزهای اخیر مکاتباتی از سوی شرکت ملی نفت ایران با برخی از پالایشگاه های نفت ایتالیا مبنی بر امضای قراردادهای بلندمدت فروش نفت صورت گرفته است. همچنین مطرح شده است در صورتی که پالایشگاه های نفت ایتالیا حاضر به امضای قراردادهای بلندمدت نباشند، فروش نفت به این کشور اروپایی نیز قطع خواهد شد.

ایران پیش‌تر در واکنش به تصمیم اتحادیه اروپا مبنی بر تحریم نفت ایران، فروش نفت به فرانسه و برتیانیا را متوقف کرده بود. فرانسه خریدار حدود دو درصد و بریتانیا خریدار کمتر از یک درصد حجم صادرات ایران بودند. ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا در مجموع خریدار کمتر از یک پنجم، حدود ۱۸ درصد نفت صادراتی ایران بودند.

فروش نفت مهم‌ترین منبع درآمد کشورمان است. درآمد ایران از فروش نفت در شرایط عادی سالانه حدود ۸۰ میلیارد دلار تخمین زده می‌شود. این رقم ۸۰ درصد درآمد کل از محل صادرات و ۶۰ درصد بودجه سالانه کشور است.

آمریکا و اروپا قصد دارند از ابتدای جولای تحریمهای جدیدی را بر ضد صنعت نفت ایران اجرا کنند. اتحادیه اروپا هم از اعضای خود خواسته است واردات نفت از ایران را از ابتدای جولای متوقف کنند.

کاهش فروش نفت در بازارهای آسیایی

از سوی دیگر، آمریکا و اروپا فشار زیادی را بر مشتریان بزرگ نفت ایران در آسیا وارد می کنند تا خرید نفت خام از ایران را کاهش دهند. به گزارش رویترز، آمریکا ماه گذشته ژاپن و ده کشور اروپایی را از تحریمهای جدید بر ضد ایران معاف کرده است. بر این اساس شرکتهای بیمه آسیایی نیز تمایل چندانی برای ارائه پوشش بیمه لازم محموله های نفتی ایران ندارند و این مساله کار صادرات نفت ایران به بازارهای آسیا را مشکل تر از قبل خواهد کرد.

این گزارش حاکی است یک مقام ارشد شرکت سینوپک چین نیز تاکید کرده تحریمهای غرب بر ضد ایران صادرات نفت این کشور به آسیا را تهدید می کند. ای گوهوا معاون شرکت سینوپک شانگهای تاکید کرد مساله صادرات نفت ایران به یک موضوع حساس تبدیل شده است. سال ۲۰۱۲ میلادی سال سختی برای صادرات نفت ایران به بازارهای آسیایی خواهد بود. چین، هند، ژاپن و کره جنوبی مهمترین مشتریان نفت ایران در آسیا هستند و کلیه این کشورها طی ماههای اخیر واردات نفت از ایران را کاهش داده اند.

منابع آگاه افزودند شرکتهای نفتی ژاپن قصد دارند طی ماه آوریل واردات نفت از ایران را روزانه ۶۰ هزار بشکه کاهش دهند. ژاپن در دو ماه نخست ۲۰۱۲ میلادی روزانه ۳۲۲۹۰۰ بشکه نفت از ایران وارد کرده است و این رقم طی ماه آوریل بیش از ۱۸٫۵ درصد کاهش خواهد یافت. جان آزومی وزیر دارایی ژاپن نیز تاکید کرد این کشور واردات نفت از ایران را کاهش خواهد داد.

دیوید کامرون نخست وزیر انگلیس نیز که روز سه شنبه برای دیدار و گفتگو با مقامهای ژاپنی وارد توکیو شده است بر لزوم اعمال فشار بیشتر بر ایران تاکید کرده است. وی در جمع خبرنگاران تاکید کرد: ما می دانیم که ژاپن وابستگی زیادی به واردات نفت دارد ولی از سوی دیگر اعمال فشار بیشتر بر ایران از اهمیت زیادی برای جامعه جهانی برخوردار است. هر چه تحریم نفتی بر ضد ایران شدیدتر باشد این به نفع کشورهای غربی خواهد بود.

“آرزوی دشمنان به دلشان باقی می ماند”

در واکنش به تحریم نفت ایران، محمود احمدی‌نژاد مدعی شد که دولت بدون پول نفت می‌تواند کشور را اداره کند. امروز (سه‌شنبه ۲۲ فروردین) احمدی نژاد در جریان سفر خود به بندرعباس مدعی شد که ایران چند سال در برابر تحریم نفت دوام خواهد آورد. او گفت: «آن‌ها می‌خواهند نفت ما را تحریم کنند، اما باید بگویم که آن‌قدر ما ارز داریم که اگر دو سه سال هم یک بشکه نفت نفروشیم کشور به خوبی اداره می‌شود و آرزوی دشمنان به دلشان باقی می‌ماند.»

دور تازه گفت‌وگوهای گروه ۵+۱ و ایران از روز شنبه ۲۶ فروردین (۱۴ آوریل) در ترکیه آغاز می‌شود. ایران اعلام کرده است که هیچ‌گونه پیش‌‌شرطی پیش از آغاز این مذاکرات را نمی‌پذیرد.

نگرانی ها درباره مذاکرات استانبول

چند روز مانده به مذاکرات اتمی استانبول، دولت روسیه از جمهوری اسلامی خواست که با جامعه جهانی همکاری کند. وزارت امورخارجه روسیه با تاکید بر اهمیت گفت‌وگوهای آتی به ایران توصیه کرد که «همکاری همه‌جانبه با شورای امنیت سازمان ملل داشته باشد.»

وزارت امورخارجه روسیه تصریح کرد که «گرچه شرایط نگران‌کننده است، اما هنوز جای امیدواری وجود دارد.». به گفته مقامات روسی شورای امنیت سازمان ملل بارها از ایران خواستار توضیحات شفاف و همه‌جانبه شده است. آلکساندر لوکاشویچ، سخنگوی وزارت امورخارجه روسیه افزود: «ما بر این موضوع پافشاری می‌کنیم که ایران بدون کاستی و هیچ تعللی از مصوبات شورای امنیت پیروی کند.»

روسیه تا کنون بارها پیشنهاد داده که در صورت همکاری ایران، جامعه بین‌المللی نیز متقابلاَ گام به گام از شدت تحریم‌های خود بکاهد.

کاخ سفید: فرصت برای ایران رو به پایان است

دولت آمریکا نیز ابراز امیدواری کرد که مذاکرات اتمی در استانبول در فضایی سازنده برگزار شود. کاخ سفید از ایران خواست که به جامعه بین‌المللی اثبات کند که در پی دستیابی به جنگ‌افزار هسته‌ای نیست. جی کارنی، سخنگوی کاخ سفید در واشنگتن گفت: «آمریکا تصوری کاملاَ روشن از روند مذاکرات دارد. ایران باید به جامعه جهانی نشان دهد که خواهان ساخت تسلیحات اتمی نیست.» برای رسیدن به این هدف «برداشتن گام‌های مشخص از سوی ایران ضروری است.» سخنگوی کاخ سفید افزود: «باراک اوباما، رئیس‌جمهور آمریکا تاکید کرده که فرصت برای ایران رو به پایان است.» دولت آمریکا از ایران خواست که مذاکرات آتی را جدی بگیرد.

روزنامه نیویورک تایمز به نقل از دیپلمات‌های غربی گزارش داده است که گروه ۵+۱ در دور نخست مذاکرات خواهان توقف غنی‌سازی ۲۰ درصدی و بستن مرکز غنی‌سازی فردو است. مقامات کشورمان پیش‌تر هر گونه “پیش‌شرط” برای آغاز گفت‌وگوها را رد کرده بودند. فریدون عباسی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، تعطیلی مرکز اتمی فردو را “غیرمنطقی” خواند، اما درباره توقف غنی‌سازی ۲۰ درصدی گفت: «ما قصد نداریم بدون دلیل و زمانی که نیاز نداریم سوخت ۲۰ درصد تولید و انبار کنیم، تنها این غنی‌سازی تا زمانی ادامه می‌یابد که بتوانیم سوخت راکتور تهران را برای چند سال آینده تامین کنیم.»


 


کلمه-زهرا صدر:

فاطمه در آژانس شیشه ای حاتمی کیا را یادتان هست؟ همان زنی که مخاطب نامه ای بود که حاج کاظم تمام شب، شرح لحظه های حال و گذشته اش را داده بود. همان زنی که حاج کاظم عاشق صدا کردنش بود تا هی بنویسد فاطمه، فاطمه … و هی خط بزند . و تمام شب با پشتوانه ی او آرام بگیرد. همان زنی که تنها با فرستادن چفیه و پلاک «حاج کاظم»، همه حرفش را به او زد و تکیه گاهش شد. و حاج کاظم با ایمان به اراده و اعتقاد او ایستاده بود. تمام سال های جنگ و تمام آن شب را.

و امروز منصوره پورصالح، همسر محمدعلی ولایتی که ۲۸ روز است در اعتراض به عدم اجرای قانون اساسی در اعتصاب غذا به سر می برد به کلمه می گوید: دلم می خواست می گفتم به خاطر من و دخترهایم دست از اعتصابش بردارد. ولی من نمی توانم این خواسته را از او داشته باشم. می ترسم از ایشان بخواهم که اعتصاب غذایش را بشکند و با این کارم خدای ناکرده ناحقی در حق ایشان کرده باشم.

داستان زندگی فاطمه و حاج کاظم، داستان زندگی ولایتی ها و قدیانی ها و مومنی هاست. داستان مبارزه ی فاطمه و حاج کاظم همان شرح مبارزه و استقامت و صلابتی است که در صدای همسران عماد بهاور و حسن اسدی زیدآبادی و مسعود باستانی موج می زند.

محمد علی ولایتی از ۲۴ اسفند ماه در اعتراض به تعطیلی قانون اساسی و جایگزینی منویات و خواسته ها و سلیقه های شخصی که نتیجه آن صدور احکام غیر واقعی، ظالمانه و میلی برای بسیاری از زندانیان سیاسی بوده است اعتصاب غذای تر خود را آغاز کرده و درخواست اعاده دادرسی و ملاقات با دادستان کل کشور را دارد.

محمد علی ولایتی معاونت امور استانهای ستاد مردمی مهندس میر حسین موسوی را در انتخابات ۱۳۸۸ بر عهده داشت. او شهریور ماه سال جاری به دو سال حبس محکوم شده است.

این زندانی سیاسی به مدت سی سال در پست هایی از جمله بخشداری فیروزکوه، معاونت اداری و مالی دانشکده وزارت اطلاعات، و دبیر پشتیبانی دانشگاه شاهد،، معاونت بازرسی وزارت کشور در ۸ سال دولت اصلاحات فعالیت داشت در حال حاضر دبیر اجرایی خانه احزاب و بازرسی آن می باشد.

متن گفتگوی کلمه با منصوره پورصالح، همسر محمدعلی ولایتی را با هم می خوانیم:

در ۲۸ امین روز از اعتصاب غذای آقای ولایتی از ایشان خبری دارید؟ آیا می خواهند ادامه دهند؟

بله روز دوشنبه ملاقات داشتیم و من همسرم را دیدم و گفتند که من ادامه می دهم و تا آخر راهی را که آغاز کرده ام خواهم رفت. تا پای جانم هم می ایستم.

و شما چه گفتید؟

گفتیم اگر فکر می کنید می توانید، تا اخر بروید. خدا پشت و پناهتان. نمی دانم شما می توانید حال من را درک کنید یا نه. می خواهم که سالم باشد. نمی دانم به خدا چه باید بخواهم. نمی توانم بگویم چه می خواهم. فقط دوست دارم سالم باشد و نگرانم که خدای نکرده اتفاق بدی برایش بیفتند.

شب عید به انفرادی ۲۴۰ منتقل شده بودند، پس برگشتند بند ۳۵۰؟

بله. بیست روز انفرادیشان تمام شد و دوشنبه هفته قبل منتقل شدند به ۳۵۰ اوین.

حال جسمی شان چطور بود؟

به هر حال جلوی من که حفظ ظاهر می کند و به من میگوید خوبم. نگران نباش. اما خودم خبر داشتم که چند شب پیش خون دماغ کرده بودند. دادستان قول داده بودند بیایند ببیندشان ولی باز هم نیامدند. من خودم دو دفعه سه دفعه نامه دادم به دادستانی ولی باز هم کاری انجام ندادند برایمان نگران حالشان هم هستم چون آقای ولایتی کم خونی دارد دیسک کمر دارد ناراحتی معده دارد. من دیگر نمی دانم کجا باید بروم و چه کاری باید انجام دهم.

با اعتصاب غذا به دنبال چه نتیجه ای هستند؟

من فقط می دانم که اعتصاب غذایشلن برای اعاده دادرسی بود و گفته بودند که می خواهم آقای دادستان را ببینم. آقای ولایتی اصلا جرمی مرتکب نشده که حالا بخواهد دوسال هم در اوین زندانی باشد.

به نظر شما با توجه به بی توجهی های مسوولان قضایی، در خطر افتادن جان ایشان واقعا بهترین راه بود؟

چاره ی دیگری نیست. همسرم وقتی آنجا بود مدام درخواست اعاده دادرسی می داد که فایده ای نداشت. شاید این بهترین راه باشد که حداقل مسوولین جوابگو باشند. مثلا وقتی بند ۲۴۰ بود، من نامه ای به آقای دادستان دادم و از ایشان خواستم که شما بروید و ببینید ایشان را. البته اجازه ملاقات حضوری به من داده شد که من با آقای ولایتی صحبت کنم شاید قبول کند اعتصابش را بشکند. چون ایشان کم خونی دارد و من نگران حالش هستم ولی خب همسرم تاکید کرد که تا اعاده دادرسی نشود و آقای دادستان را نبینم نمی توانم دست از این اعتصابم بردارم. هفته ی قبل هم شنیدم که برای دیسک کمر به بیمارستان بردند منتقل شده و برگشته است.

شرایط روحی آقای ولایتی رو چطور دیدید؟

شرایط روحیش که عالی بود. قضیه بر عکس شده شرایط روحی من خیلی بد است ولی ایشان را که نگاه می کنم می بینم که اینقدر قشنگ صحبت می کند و خیلی راضی است از اعتصابش. حتی می گفت آن موقع که در انفرادی بودم، چند تن از مسوولین (مسوولینی که در زندان بودند) آمدند آنجا و از من خواستند که اعتصاب را بشکنم و یا حداقل روزه بگیرم. منتهی من قبول نکردم. و حالا هم که همه چی را هم دارد تحمل می کند و می گوید انشا الله جواب می دهد.

درباره ی دختر کوچکتان ظاهرا نگرانی ای وجود داشته، در حال حاضر چطور هستند؟

دختر کوچکم واقعا افسرده شده. برای عید هم خیلی اصرار کرد که مامان تو را به خدا نامه بنویس بگو که آقای دادستان اجازه بدهد که بابا به مرخصی بیاید. یعنی به مرخصی چند روز عید هم راضی بود. من نامه دادم درخواست دادم. دو دفعه هم تکرار کردم درخواست برای مرخصی را، ولی خب قبول نکردند دیگر.

اصلا شما تا به حال توانسته اید هیچ کدام از مقامات قضایی را ببینید؟

نه اصلا. اجازه ملاقات که نمی دهند با آقای دادستان. فقط می گویند اگر شما نامه ای دارید بگذارید. من چند دفعه نامه دادم. همانجایی که می رویم برای درخواست ملاقات حضوری، همانجا نامه ها را هم از ما می گیرند و من حتی با رابطه هم اقدام کردم که آقای دادستان را ببینم ولی نشد. گفتند آقای دادستان اجازه ملاقات نمی دهند. یعنی مسوول دفترشان می گفتند.

خب آقای دادستان قطعا مصاحبه ی شما را مطالعه می کنند فرض کنید در ملاقات با ایشان هستید، چه صحبتی با ایشان دارید؟

می خواهم تاکید کنم یک تجدید نظر بکنند در این قضایا. واقعا بچه هایی که الان در زندان هستند بی گناهند. این ها کاری انجام نداده اند. یعنی ما نمی توانیم یک انتقاد کوتاه و سازنده داشته باشیم؟ الان خودشان هم می دانند که این مملکت با مشکل روبروست. این ها هم غیر از این مشکلات حرفی نزدند. من بلد نیستم مصاحبه کنم و من زبانم قاصر است ولی همانقدر که می دانم می گویم که اینها بی گناهند. واقعا حیف است که این بچه ها آنجا باشند همه عمرشان هدر برود.

اگر بخواهید به آقای ولایتی پیامی بدهید چه می گویید؟

می گویم فقط مواظب خودش باشد. اگر می داند با اعتصاب به هدفش می رسد ادامه بدهد دلم می خواست می گفتم به خاطر من و دخترهایم دست از اعتصابش بردارد. ولی من نمی توانم این خواسته را از او داشته باشم. من شرایط آنجا را نمی دانم و نمی توانم درک کنم که چه موقعیتی داشته که دست به اعتصاب زده. چه بوده که تصمیم گرفته سختی اعتصاب غذا را تحمل کند. من می ترسم از ایشان بخواهم که اعتصاب غذایش را بشکند و با این کارم خدای ناکرده ناحقی در حق ایشان کرده باشم. به هر حال نا گفته پیداست که من واقعا دوست دارم که اعتصابش را بشکند و مواظب حال خودش باشد خصوصا که شرایط جسمیش ما را نگران می کند.

گفتنی ها بارها در اخبار و گزارش ها گفته شده است. اما اگر شما بخواهید به خوانندگان کلمه نکته ای را یاد آور شوید چه می گویید؟

آقای ولایتی بازداشت نشدند. در واقع احضار شدند و خودشان را معرفی کردند و همانجا دادستان اوین از ایشان خواستند که در خواست عفو کند. درخواست عفو را قبول نکرد. دو یا سه بار هم داخل زندان اوین خواستند ایشان را که درخواست عفو بنویسد منتها گفته من کاری نکردم که بخواهم در خواست عفو بکنم.


 



خبرگزاری دولتی ایرنا خبر داده که کامران دانشجو، وزیر علوم در اظهاراتی کم سابقه گفته است: کسانی که در فتنه سال ۸۸ فعال بوده و بعد از اتمام حجت رهبر در نمازجمعه تیرماه همان سال همچنان به فتنه گری ادامه دادند، حق ورود به دانشگاه ها را ندارند.

به گزارش کلمه، کامران دانشجو وزیر علوم، تحقیقات و فناوری که پس از انتخابات سال ۸۸ ریاست جمهوری به اقدامات و اظهارات تندی نسبت به فعالان جنبش سبز و منتقدین پرداخته است، در جدید ترین سخنان خود که در مراسم افتتاحیه پارک علم و فناوری در قم بیان شد، ادعا کرده کسانی که در فتنه سال ۸۸ پس از سخنان رهبری از فعالان بودند، حق ورود به دانشگاه ها را ندارند. وی در این سخنرانی نسبت به آنچه که به زعم وی برخورد با « اساتید بسیجی» در دانشگاه ها نیز خوانده شده اعتراض کرده و خواستار توقف آن شد.

این نخستین بار نیست که دانشجو، در کسوت وزیر علوم مواضع تندی را نسبت به اساتید و دانشجویان منتقد اظهار می کند و با انتساب صفاتی همچون «لیبرال»، «فتنه گر»، «ضدانقلاب» و الفاظ مشابه، خواستار برخورد و حذف آنها از عرصه دانشگاهی می شود. پیش از این نیز در اظهاراتی در مراسم تجلیل از مدال آوران مسابقات جهانی و آسیایی دانشجویان که در دانشگاه تربیت مدرس تهران در سال ۸۹ برگزار شد، وی گفته بود: فتنه ۸۸ پایان یافته است و مدیران دانشگاهی حق مسامحه با همراهان فتنه را ندارند. دانشجو نیز که همچون سایر مسوولین دولت احمدی نژاد و نهادهای امنیتی-نظامی سعی در القای این امر دارند که جنبش سبز که به قول آنها «فتنه ۸۸» نامیده می شود، پایان یافته است و هم اکنون زمان برخورد با فعالان آن است.

لازم به ذکر است در قالب همین سیاست های حذف گرایانه و انحصارطلبانه، وزارت علوم در طی سال های پس از انتخابات ریاست جمهوری با نگاهی از موضع بالا نسبت به محیط دانشگاهی، به صورت قابل ملاحظه ای تعداد دانشجویان ستاره دار، احکام کمیته انضباطی، محرومیت از تحصیل، اخراج اساتید و دانشجویان را افزایش داده و به کاهش زمان تدریس اساتید منتقد، فعالیت تشکلهای مخالف و اقداماتی مشابه پرداخته است. در همین راستا بود که وزیر علوم چندی پیش نیز اعلام کرد قرار است بورسیه تحصیلی دانشجویان مرتبط با فتنه، در خارج از کشور را نیز قطع کنیم.

این در حالی است که همواره مراکز دانشگاهی و اساتید در مرکز گفتمان نقد در کشور و به خصوص پس از انتخابات ۸۸ قرار داشته اند و یکی از بیشترین نقاط مورد توجه دولت احمدی نژاد برای سرکوب و محدودیت بیشتر بوده اند.

گفتنی است در ۳ سال اخیر، با افزایش برخوردهای حذفی در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی-که این روزها به صورت مطلق در تملک سیاستهای «برادران دانشجو» در آمده- وضعیت کشور از نظر علمی، تحقیقی و دانشگاهی به صورت قابل مشاهده ای در جهان نزول پیدا کرده است. دانشجو، که امروز برادران را نیز در رئوس و سطوح مدیریتی دانشگاه های کشور با خود همراه کرده، پس از مدیریت نتایج انتخابات ریاست جمهوری ۸۸، توسط احمدی نژاد به محیط دانشگاهی تحمیل شد و این همان نکته ای بود که بسیاری از دانشجویان و اساتید از همان نخست از آن به عنوان « انتقام گیری احمدی نژاد از دانشگاه» به دلیل همراهی با کاندیداهای مخالف از آن یاد کردند.


 


ویژه برنامه «آینه صبوح» با سخنرانی استاد مصطفی ملکیان در موضوع «طرحی برای تدوین نظام اخلاقی مولانا» برگزار می‌شود.

به نوشته سایت فرهنگی نیلوفر، ویژه برنامه «آینه صبوح» دوشنبه (۲۸ فروردین) از ساعت ۱۷ تا ۱۹ در تالار آفتاب ایوان شمس، واقع در تقاطع بزرگراه کردستان و خیابان جلال‌آل‌احمد برگزار می‌شود و شرکت در آن برای عموم آزاد است.

سخنرانی استاد مصطفی ملکیان درباره «نظام اخلاقی مولانا»


 


رئیس اتحادیه چایکاران اعلام کرد: به دلیل عدم پرداخت مطالبات چایکاران از سوی دولت، ۵۵ هزار خانوار کارگری در مشکلات شدید معیشتی به سر می‌برند.

ایرج هوسمی در گفت و گو با ایلنا با تاکید بر لزوم پرداخت مطالبات چایکاران از سوی دولت تصریح کرد:‌ به دلیل عدم پرداخت واقعی قیمت چای از سوی دولت، بخش عمده‌ای از باغات بزرگ چای هم اکنون غیر فعال شده‌اند.

او با بیان اینکه چایکاران به سختی گذران معیشت می‌کنند تصریح کرد: با توجه به این که برداشت محصول به صورت فصلی صورت می‌گیرد از این رو بخشی از مشکلات کارگران فعال در این صنعت به دلیل عدم اعمال سیاست‌های حمایتی در مواقع بیکاری است.

هوسمی با اشاره به اینکه در سال گذشته کود و تسهیلات مورد نیاز برای هرس باغات در اختیار چایکاران قرار نگرفت، ادامه داد: کشاورزانی که دست‌شان تهی است مزارع را رها کرده‌اند و معلوم نیست سال جاری وضعیت تولید چای کشور چگونه خواهد بود.

رئیس اتحادیه چایکاران یاد آور شد: متاسفانه از زمانی که مدیریت چای کشور در اختیار وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفته روز به روز بر مشکلات چای کاران اضافه شده تا جایی که دیگر باغ چایی باقی نمانده است تا احتیاجی به چایکار باشد.

او با بیان این که قیمت چای در طول سالهای اخیر با افزایش تورم همراه نبوده است تصریح کرد: این عدم افزایش قیمت چای در صورتی است که تمام اقلام مصرفی معیشتی چایکاران افزایش پیدا کرده و کشاورزان در حال حاضر زیر خط فقر زندگی می‌کنند.


 


گروه جامعه شناسی علم، معرفت و فرهنگ انجمن جامعه‌شناسی ایران ماه قبل نشستی با عنوان «جابه جایی نخبگان با رویکرد تطبیقی در کشورهای آسیایی» برگزار کرد. سخنران این نشست دکتر محمد توکل، دانشیار دانشگاه تهران، بود که به وضعیت مهاجرت نیروهای متخصص در کشورهای آسیایی- از جمله ایران و ترکیه- و مقایسه آن با سایر کشورها پرداخت.

دکتر توکل با ارائۀ بحثی مفهومی درباره فرار مغزها به آمار جا به‌جایی نخبگان در کشورهای آسیا و اقیانوسیه اشاره کرد و وضعیت مهاجرت در کشورهای آسیایی را حاد، مهاجرت نخبگان از آفریقا را نسبت به آسیا حادتر و مهاجرت از کشورهای آمریکای لاتین را نسبت به هر دو وخیمتر دانست. سخنران جلسه در این میان وضعیت ایران در آسیا از حیث فرار مغزها را مورد بررسی و در پایان عملکرد موفق ترکیه در برخورد با فرار مغزها را مورد بحث قرار داد. او گفت لفظ فرار مغزها (Brain Drain) را اولین بار انجمن سلطنتی انگلیس برای هشدار در مورد مهاجرت نخبگان انگلیسی به آمریکای شمالی به کاربرد. هرچند در ابتدا این واژه از بار منفی بسیاری برخوردار بود ولی به تدریج بار معنایی منفی این واژه کاسته شده است و حتی امروزه در کنار جنبه‌های منفی به جنبه‌های مثبت آن نیز اشاره می‌شود. بدین لحاظ مهاجرت همچون فرایندی محسوب می‌شود که برای آن فوایدی را نیز بر می‌شمارند از جمله فواید آن به لحاظ اقتصادی: تولید ثروت و درآمد از طریق مهاجرت نیروی کار به کشورهای دیگر و انتقال دانش فنی به کشور از طریق مهاجرین و بالاخره انتقال بار سیاسی به خارج از کشور با مهاجرت نخبگان ناراضی.

امروزه فرایند مهاجرت نیروی متخصص، متفکر و یا به اصطلاح فرار مغزها یک جریان بوده و مختص کشورهای شرقی به کشورهای غربی نیست بلکه این فرایند حتی در کشورهای اروپایی به نفع آلمان و فرانسه و از اروپا به آمریکای شمالی و از کانادا و استرالیا به آمریکا دیده می‌شود. عمده ترین دلایل این جابجایی را می‌توان در دو عامل مهم طبقه بندی کرد. عوامل فشار push factors)) یا هل دهنده که از عوامل منفی داخلی و یا مربوط به کشور مبدا ناشی می‌شوند. عوامل کشش (pull factors) که از عوامل جاذب خارجی و مربوط به کشور مقصد ناشی می شوند. برآیند مجموعۀ این دو دسته از عوامل است که متخصصان را به مهاجرت وا می‌دارد. امروزه فرایند جهانی شدن به ویژه گسترش ارتباطات الکترونیکی این عوامل را وسعت و عمق داده و جابجایی نخبگان علمی را تسریع بخشیده است .

دکتر توکل در ادامه افزود: در کل مهاجران را می‌توان به سه دسته کلی جوانان، گروه‌های حاشیه‌ای و افراد ناراضی تقسیم نمود. اینان کسانی هستند که به مهاجرت دست می‌زنند .اما چنانچه مهاجرت در میان گروه متخصصین و یا به اصطلاح جا به‌جائی نخبگان علمی باشد به ایجاد خلأ در سرمایه انسانی کشورهای مبدا می‌انجامد و مشکلات عمده‌ای را به وجود می‌آورد. این پیامدهای منفی در کشورهای در حال توسعه که عمدتا دارای جمعیت زیاد و نیروی متخصص و سرمایه کم هستند بیشتر احساس می‌شود. سخنران این جلسه در ادامه گفت: دربرخی از کشورهای پیشرفته نیز به دلائل مختلف از جمله توسعه سریع شاخص‌های اقتصادی و تکنولوژیک پدیدۀ کمبود متخصص دیده می‌شود و این گونه کشورها از مهاجرت نخبگان علمی از کشورهای دیگر استقبال می‌کنند. به عنوان نمونه کشورآلمان به ۲۰۰ هزار نیروی کار مرتبط با تکنولوژی اطلاعات اعلام نیاز کرده است و به طور طبیعی این نیاز را از طریق جذب متخصصان سایر کشورها تامین می‌کند.

دکتر توکل گفت: نتایج وتبعات فرار مغزها برای کشورهای فرستنده و کشورهای گیرنده را می‌توان به طور مجزا ارزیابی کرد. از جمله تبعات مثبت فرار مغزها برای کشورهای فرستنده عبارتند از: بازگشت درآمدهای کسب شده توسط متخصصان، انتقال دانش و معرفت، ایجاد روابط تجارتی جدید، کسب آموزش و ارزش های جدید، افزایش سرمایه انسانی، ارتقاء ارتباطات و تجارت خارجی. جنبه‌های منفی فرار مغزها برای کشورهای فرستنده نیز عبارتند از: کاهش ذخیرۀ نیروهای کیفی و متخصص، از دست دادن سرمایۀ اقتصادی (مثل افزایش ثبت شرکت‌های ایرانی در کشورهای حاشیۀ خلیج فارس) . تبعات مثبت برای کشورهای گیرنده یا جذب کنندۀ نیروی مهاجر نیز عبارتند از: انباشتگی عظیم نیروی کار با مهارت، آموزش دیده و متخصص، رفع کمبود نیروی کار معمولی و جلوگیری از اعتصابات و بحران های کارگری، بالا بردن سطح کیفی نیروی کار، افزایش سود از طریق کاهش قیمت تمام شدۀ کالاها و خدمات.

در ادامه سخنران این نشست ضمن ارائه آمار و ارقام به مقایسه وضعیت کشورهای مختلف در زمینۀ جا به‌جائی نخبگان پرداخت. بر اساس این آمارها، آفریقا به طور فزاینده‌ای با مهاجرت متخصصان مواجه است. برای نمونه تعداد پزشکان اتیوپی در شهر شیکاگو از کل پزشکان شاغل در اتیوپی بیشتر است. آمار ۱۱ تا ۱۷ میلیون نیجریه‌ایی در ۱۵ سال گذشته نشان از افزایش مهاجرت متخصصان این کشور به کشورهای توسعه یافته دارد. نیجریه از تولید کنندگان نفت و دومین کشور برخوردار اقتصادی در آفریقا است. بر اساس اعلام صندوق بین المللی پول در سال ۲۰۰۶ ایران در بین ۹۱ کشور رتبۀ اول در فرار مغزها را داراست و سالانه به طور متوسط ۱۸۰-۱۵۰ هزار نفر به خارج از کشور مهاجرت می‌کنند. از هر ۵ نفر برنده جایزه المپیاد چهار نفر نیز مهاجرت کرده‌اند . میزان بار مالی این مهاجرت ۳۸ میلیارد دلار برآورد شده است. مهاجرت‌ها در دیگر نقاط جهان هر چند مانند ایران نیست ولی مهاجرت در آن کشورها مشکلات ناشی از فرار مغزها را بوجود آورده است کشوری همچون فیلیپین در حوزه خدمات بهداشتی خود با رشد۵۰ درصدی مهاجرت روبروست. کشور پاکستان نیز با مشکلاتی در این زمینه مواجه است وفرق آن با دیگر کشورها در مهاجرت افراد کارگر است. مالزی پس از ماهاتیر محمد نیز با این مشکل مواجه شد و سالانه ۱۴۰ هزار نفر کشور را ترک می‌کردند. مهاجرت در کشور نیوزلند با وجود همه جذابیت‌ها و رفاه در آن نیز وجود دارد. این مهاجرت به غرب و استرالیا می‌باشد و در دهه ۹۰ هر سال ۳۰ هزار نیروی متخصص جا به‌جا شده اند . در سال ۲۰۰۷ تقریبا ۲۵ درصد از تحصیلکردگان نیوزلند در خارج از کشور زندگی می‌کردند.

دکتر توکل با ابراز این مطلب که در غرب یک سیاست و جنگ پشت پرده برای شکار نخبگان دیگر نقاط دنیا وجود دارد و در این مورد بین کشورهای غربی رقابت زیادی وجود دارد. در این کشورها تزریق نخبگان به صنعت و بخش های تولیدی و جذب بیشتر نخبگان از دیگر کشورها از معیارهای اساسی برتری محسوب می‌شود. فرانسه، آلمان، انگلیس، ژاپن، کانادا در این مبارزه درگیر هستند که هدف آن ها جذب بهترین‌ها در عرضه تخصص، صنعت، فناوری و علم است. مسئولین کشورهای شرقی شاید از رفتن این نخبگان علمی که گاه آنها را موی دماغ می‌دانند احساس خوشحالی کنند اما برای کشورهای مقصد این امر خوشایند ومطلوب به نظر می‌رسد.

دکتر توکل ضمن مقایسه ترکیه به عنوان یک کشور آسیایی که در مدیریت این پدیده عملکرد موفقی دارد گفت: آمارها نشان می‌دهد که ۵/۱ میلیون ترک مقیم آلمان ظرف چند سال گذشته به ترکیه بازگشته‌اند. در یک پیمایش ۳۵ درصد از ترک‌های مقیم آلمان گفته اند که زندگی آینده ما در ترکیه است و نه در آلمان. مهاجرت مغزهای ترکیه به کشورهای اروپائی با توجه به سیر بازگشت‌های اخیر در عمل به چرخش مغزها و جذب تخصص و تکنولوژی انجامیده است. از سوی دیگر ترکیه به یک مقصد برای مغزهای سرگردان تبدیل شده است و در حال حاضر متخصصان از کشورهای عربی، سرزمین‌های شوروی سابق، آسیای میانه و قفقاز به سوی ترکیه مهاجرت می‌کنند که مهاجرت احتمالی برخی از ترکان متخصص به خارج را نیز جبران می‌کند. یکی از سیاست‌های اتخاذ شده در این تعادل(خروج متخصصان از کشور با ورود متخصصان دیگر کشورها) بورس تحصیلی کشور ترکیه به کشورهای آسیای میانه و ایجاد مدرسه در این کشورها می‌باشد. محصولات و کالاهای ترک نیز بواسطه مرغوبیت در منطقه نفوذ پیدا کرده است به طوری که این کشور سالانه حدود ۲۰ میلیارد دلار از صادرات تریکو درآمد کسب می‌کند.

سخنران این جلسه در آخر « ادبیات نظری در مورد فرار مغزها» را در سه مجموعۀ نظری در سه سطح کلان، میانی و خرد طبقه بندی کرد. مجموعه نظریات وابستگی، جهانی شدن و نظام جهانی (سطح کلان ) که فرار مغزها را در روابط بین الملل و روابط مرکز- پیرامون تبیین می‌کنند. مجموعه نظریات شبکه‌ها در (سطح میانی) که به نقش شبکه‌های ارتباطی در جا به‌جائی نخبگان می‌پردازد و مجموعه نظریات سرمایه انسانی (سطح خرد) که به عوامل یا فاکتورهای فشار و کشش اشاره می‌کند. دکتر توکل در نتیجه گیری از بحث خود گفت: برای دستیابی به یک تحلیل جامع و راهبردی در مورد فرار مغزها باید هر سه سطح کلان، میانی و خرد را مورد بررسی قرار داد تا هم دلایل مهاجرت نخبگان را شناخت و هم به راه کارهای مناسب برای آن دست یافت.

منبع: وب‌سایت انجمن جامعه‌شناسی ایران


 


وزارت اطلاعات از شناسایی و دستگیری اعضای اصلی یک شبکه ترور و خرابکاری وابسته به اسرائیل خبر داد.

در اطلاعیه وزارت اطلاعات با اشاره به اینکه ترور مصطفی احمدی روشن، انگیزه‌بخش نیروهای این تشکیلات امنیتی در پیگیری و کشف این شبکه بوده، همچنین آمده است: تعدادی از هسته های عملیاتی بازداشت شده، در حالی که آماده انجام عملیات تروریستی بودند، مورد ضربه رعدآسای سربازان بی نام و نشان ایران و اسلام قرار گرفته و از ماموریت های تروریستی آنها پیشگیری به عمل آمد.

این اطلاعیه با اشاره به اینکه به علت “ضرورت رعایت ملاحظات امنیتی و محدودسازی امکان عمیات ایذایی احتمالی از جانب دشمن صهیونیستی” انتشار جزئیات بیشتر در این باره را به آینده موکول می‌کند، به اختصار گزارش داده است: از بازداشت شدگان، مقادیر قابل توجهی بمب های سنگین آماده انفجار، انواع مسلسل و سلاح های کمری و صدا خفه کن، تجهیزات نظامی، مخابراتی و دیگر ابزار آلات تروریستی کشف و ضبط گردیده است.

دو ماه قبل، اسماعیل کوثری نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، آذربایجان را به دست داشتن در ترور شهید احمدی روشن متهم کرده و گفته بود: جمهوری اسلامی ایران مدارکی در اختیار دارد که بر اساس آن‌ها مقامات آذربایجان مساعدت‌هایی به عوامل موساد و سیا داشته و این اقدام منجر به ترور دانشمندان هسته‌ای کشورمان به خصوص شهید احمدی‌ روشن توسط عوامل این سازمان‌‌ها شده است.

پیش از آن هم لاریجانی رئیس مجلس در مصاحبه‌ای با شبکه العالم، از دستگیری تعدادی از عوامل ترور این مهندس ۳۲ ساله، که در رسانه‌ها به عنوان «دانشمند هسته‌ای» معرفی شد، خبر داده بود.

مصطفی احمدی روشن، چهارشنبه ۲۱ دی‌ماه، در نزدیکی میدان کتابی تهران در حالی که در کنار محافظ و راننده خود در اتومبیل نشسته بود، بر اثر انفجار بمبی که به پژوی او چسبانده شد به شهادت رسید. محافظ او نیز همان روز پس از مدت کوتاهی در بیمارستان درگذشت.

چند روز پس از ترور وی، روزنامه تایمز چاپ لندن از دست داشتن عوامل موساد در این ترور خبر داد و از قول یک منبع اسرائیلی نوشت که ماه‌ها برنامه‌ریزی پشت این ترور بوده است. نشریه آمریکایی «تایم» نیز ادعای مشابهی را مطرح کرد و این ترور را به اسرائیل نسبت داد.


 


همزمان با آغاز اعتصاب غذای محمدرضا معتمدنیا در بند ۳۵۰ زندان اوین که در اعتراض به ادامه حبس خانگی مهندس موسوی صورت گرفته است، روح الله زم، فرزند محمدعلی زم از مدیران سرشناس فرهنگی در دهه هفتاد، با انتشار متنی کوتاه در صفحه فیس بوک خود به توصیف خصایل و فضایل محمدرضا معتمدنیا در دوره ای پرداخته که با او در زندان اوین هم بند بوده است.

به گزارش کلمه، وی در این متن کوتاه نوشته است: من با “محمد رضا معتمد نیا” هم بند بودم. او سلول جانبی من بود… همو بود که صدای ناله شبانه اش و نمازهای شبانه اش را از شب تا پاسی از بامداد از کانال کولر می شنیدم.

او همچنین با اشاره به اینکه چندی پیش در سومین نامه اش به آیت الله خامنه ای به معتمدنیا اشاره ای مستقیم داشته، تاکید کرد که از بیم وارد شدن لطمه به این زندانی سیاسی، نمی تواند “شرح شکنجه های رفته به او را بازگو” کند.

روح الله زم همچنین نوشته است: خداوندا او را به سلامت نگه دار. او مومن به توست و آرزویی جز شهادت در راه تو به دست عمالان رژیم به ظاهر اسلامیت! را ندارد.

محمدعلی زم، یکی از مدیران و سیاست پردازان شاخص امور فرهنگی در جمهوری اسلامی بوده است که سابقه مدیریت حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی را در کارنامه خود دارد. فرزند او، روح الله زم، که پس از انتخابات توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به زندان منتقل شده بود، چندی پیش اقدام به انتشار نامه هایی به رهبری کرد و در آن ها توضیحاتی در مورد برخوردهای غیرقانونی که در گذشته و در دوران بازداشت با او صورت گرفته بود پرداخت. او مدتی هم با معتمدنیا هم بند بوده است.

محمدرضا معتمدنیا، مشاور اجرایی فرماندهی ستادکل قوا و از مسئولان پشتیبانی جنگ دوران دفاع مقدس و نماینده ویژه نخست وزیری رجایی، باهنر و مهندس میرحسین موسوی در بخش صنعت و معدن بوده است. وی روز گذشته و در حالی که در بند ۳۵۰ زندان اوین محبوس ،است با انتشار پیامی تاکید کرد که “در اعتراض به ظلم ها و نامردی ها و اعمال فشار نا به جا و نا عادلانه و به پاس حرمت خون همه شهدای انقلاب اسلامی و به پاس احترام به تمامی باورهای اعتقادی و ملی مان، تا رفع کامل حصر خانگی نخست وزیر امام از امروز، دوشنبه وارد اعتصاب غذای تر” خواهد شد. وی همچنین اعلام کرده که “چنانچه ظرف ۴۵ روز آینده خواسته هایم برآورده نشود فقط با آب آن هم فقط ما بین اذان مغرب تا اذان صبح به اعتصابم ادامه خواهم داد.”


 


مصطفی تاجزاده که از حدود ٣ سال قبل در زندان بسر می برد، روز دوشنبه ٢١ فروردین امسال مجددا در دادسرای زندان اوین مورد تفهیم اتهام قرار گرفته است. اتهام جدید وی مربوط به موضوع گیری های وی دردوران بازداشتش عنوان شده است.

به گزارش خبرنگار کلمه، مصطفی تاجزاده، عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت ایران اسلامی و سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی که از حدود ۳ سال پیش و از نخستین روز پس انتخابات ۸۸ در زندان به سر می برد، مجددا توسط دادسرای زندان اوین در مورد اتهامات جدیدی که به وی منتسب شده تفهیم شد.

وی در نخستین دوره پس از گذراندن زندان و پس از تحمل نه ماه، که چهار ماه آن انفرادی بوده است، بدون دریافت حکم از دادگاه و یا پرداخت وثیقه آزاد شد. معاون وزیر کشور دولت سیدمحمد خاتمی، در این دوران چندین بار اعلام آمادگی کرده تا با انجام مناظره های زنده با افرادی چون شریعتمداری و… به دفاع از خود، عملکردها و موضوعاتی مربوط به جنبش سبز و انتخابات سال ۸۸ بپردازد که همگی این درخواست ها البته بی پاسخ ماند.

بر اساس این گزارش، تاجزاده از جمله هفت نفری بود که اقدام به شکایت از سردار مشفق در زمینه دخالت های نهادهای امنیتی-نظامی در جریان انتخابات و انجام کودتای انتخاباتی کرد.

پس از این شکایت بود که حساسیت های مسوولین و نهادهای نظامی-امنیتی در مورد این شاکیان بیشتر شد و آن ها را واداشت تا به بازداشت و فشار بیشتر به شاکیان و حتی خانواده های آن ها بپردازند، در حالی که دستگاه قضایی کوچکترین پاسخگویی درباره شکایت قانونی آنها نداشته است. پس از این بازداشت وی در قرنطینه زندان اوین نگهداشته می شود تا از موضع گیری ها و ارتباطات بیشتر او با دنیای خارج از زندان جلوگیری شود. آخرین مرخصی وی نیز که در عید امسال بود تنها یک روز به طول انجامید.

هم اکنون نیز موضع گیری ها و نظرات شجاعانه وی در دوران زندان است که مورد تمسک نهادهای امنیتی قرار گرفته تا بار دیگر اتهامی برای او تراشیده و پرونده ای جدید برایش باز کنند. شایان ذکر است که تاجزاده از مرداد سال ٨٩ تاکنون جدای از سایر زندانیان سیاسی و بصورت انفرادی نگهداری می شود.

سیدمصطفی تاج زاده از جمله شخصیت های برجسته اصلاح طلب است که سال ۱۳۷۵ در ستاد انتخابات خاتمی فعالیت می کرد و همزمان عضو تحریریه «عصر ما» نشریه ارگان سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی بود. با پیروزی خاتمی در کنار عبدالله نوری در وزارت کشور به عنوان معاون سیاسی مشغول شد و اولین انتخابات شوراهای شهر و روستا را برگزار کرد.

وی پس از استیضاح عبدالله نوری و تا آمدن عبدالواحد موسوی لاری، سرپرست وزارت کشور شد و با آمدن موسوی لاری مجددا به معاونت سیاسی بازگشت.

او که در دوران انتخابات مجلس ششم حاضر به تن دادن به خواسته‌های شورای نگهبان نشده بود با شکایت جنتی از کلیه مناصب دولتی عزل شد و با پایان مدت محکومیت مجددا به عنوان مشاور سید محمد خاتمی به دولت بازگشت. لازم به ذکر است که او نیز همزمان به عنوان رئیس ستاد انتخابات کشور از جنتی به دلیل تخلف در انتخابات و تغیر در نتیجه آرا به قوه قضاییه شکایت کرد اما تا کنون به شکایتش رسیدگی نشده است.

آخرین موضع گیری سیدمصطفی تاجزاده از درون زندان درباره ی قتل های زنجیره ای و علی فلاحیان و سعید امامی را می توانید اینجا بخوانید.


 


کلمه- گروه اجتماعی: بر اساس گزارشی که به تازگی از سوی مرکز آمار ایران منتشر شده است، تنها ۱۱ درصد از ایرانیان به اینترنت پرسرعت (ADSL ) دسترسی دارند.

خبر آنلاین اعلام کرده که گزارش جدید مرکز آمار ایران نشان می دهد که تنها حدود یک دهم ایرانیان از اینترنت پرسرعت بهره می برند و این در حالیست که ۶۵ درصد کاربران ایرانی اینترنت پرسرعت را ترجیح می دهند. مقایسه میزان دسترسی و کیفیت خدمات اینترنتی حتی با کشورهای در حال توسعه همسایه نشان دهنده زیر استاندارد بودن این آمار است.

در همین مورد، نهادهای بین‌المللی از جمله اتحادیه ارتباطات راه دور سازمان ملل، توسعه کشورهای در حوزه فناوری اطلاعات را دسترسی کاربران به اینترنت بین‌الملل با سرعت حداقل ۵۱۲ کیلو بیت می‌دانند و این در حالیست که این سرعت حدبالای اینترنت و به نوعی «آرزوی تقریبا دست نیافتنی» مردم ایران شده است، چرا که اگر سرویسی با این سرعت هم ارایه می شود به نظر می آید این تنها یک عدد است و در عمل سرعت اینترنت بسیار پایین تر از این حد است. این آمار در حالی منتشر می شود که این روزها بحث «ملی کردن» در راستای محدودسازی و فیلترینگ های بیشتر اینترنتی در فضای خبری به چشم می خورد. در حالی که مسوولین دولت احمدی نژاد ادعا می کنند در حال پیشبرد پروژه ی دولت الکترونیک و بهبودسازی خدمات دولتی از طریق فناوری اطلاعات و ارتباطات هستند، مشخص نیست چگونه می خواهد این تضاد واضح در عمل و گفتار در حوزه ی اینترنت را توجیه نمایند.

از طرف دیگر بنا بر همین گزارش، با اینکه مردم ایران در بین کشور های خاورمیانه در بین پر کاربرترین کشورهای استفاده کننده اینترنت هستند، اما رتبه ی کشورمان در بین ۱۷۲ کشور، ۱۵۸ است که بسیار تاسف آور به نظر می آید. نهاد «آمار جهانی اینترنت» در گزارش ماه جون خود در سال ۲۰۱۰ اعلام می کند که حدود ۴۳ درصد ایرانیان از خدمات اینترنت استفاده می کنند و به نظر می رسد این رغم بالایی باشد، با آنکه نوع دسترسی، کیفیت ارائه خدمات، فیلترینگ و مسایلی از این دست جایگاه اینترنت در ایران و به خصوص نزد دولت را با پرسش اساسی رو به رو می کند.

قابل ذکر است علاوه بر مشکلات سابق در زمینه فیلترینگ و کنترل اینترنتی، دولت احمدی نژاد پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸، به عنوان یکی از راه های سرکوب و کنترل اعتراضات جنبش سبز به صورت غیرعادی و غیرقانونی اقدام به دست بردن در جریان ارایه خدمات اینترنتی کرد وپس از آن این امر به رویه ای عادی برای دولت تبدیل شد. در گزارشی که خبرگزاری بی بی سی به نقل از شرکت امنیتی «آربور» منتشر کرده، نمورداری از ترافیک اینترنتی در ایران در روز پس از انتخابات به چشم می خورد که نشان دهنده آغاز روند جدید کنترل سخت بر اینترنت توسط دولت احمدی نژاد یک روز بلافاصله پس از برگزاری انتخابات است. این نمودار نشان می دهد که در روز شنبه پس از انتخابات در حدود ساعت ۲ و سی دقیقه بعد از ظهر میزان ترافیک اینترنتی درکشور به صورت ناگهانی افت محسوس پیدا کرده است که ناشی از کنترل شدید و قطع دسترسی در بسیاری از مناطق کشور به اینترنت بوده است (در گراف زیر قابل مشاهده است).

سازمان ملل اهمیت دسترسی به اینترنت را به قدری مهم برمی شمارد که در گزارشی تلاش برای قطع ارتباط مردم با اینترنت را از جرایم ضدحقوق بشری بر می شمارد. این سازمان، مانع سازی در راه دسترسی مردم به اینترنت را به هر دلیلی که بخواهد صورت بگیرد، خلاف اصل ۱۹ پیمان بین المللی حقوق مدنی و سیاسی می داند.

با نظر به جایگاه و اهمیت دسترسی آزاد به اینترنت با کیفیت در بین کشورهای جهان، باید منتظر بود و دید آیا مسوولین نهادهای امنیتی کشورمان که این روزها – و به خصوص پس از واگذاری سهام شرکت مخابرات به شرکت تحت اختیار سپاه- کنترل کننده، تصمیم گیر و سیاست ساز غیرپاسخگو در حوزه اینترنت و ارتباطات کشور هستند، طرح «ملی کردن اینترنت» و یا همان جداسازی ایران از شبکه جهانی اینترنت را که شایعه ی آن امروز مردم را به شدت نگران کرده است، اجرا می کنند یا خیر؟ طرحی که آینده ی جریان ارتباطات و اطلاعات در ایران به آن وابسته می نماید.


 


یک فعال کارگری در خوزستان گفت: کارگران «نی بُر» کشت و صنعت کارون شوشتر در اعتراض به عدم محاسبه سنوات بیمه‌ای و افزایش نیافتن دستمزد خود در سال‌های گذشته، دست از کار کشیده و در مقابل درب ورودی کارخانه تجمع کرده‌اند.

به گزارش ایلنا، آقایار حسینی خاطرنشان کرد: این کارگران فصلی که به کار تخصصی بریدن نی اشتغال دارند خواستار اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل و همچنین افزایش دستمزد ماهانه خود هستند..

او افزود: عدهٔ زیادی از کارگران نی بر کشت و صنعت به سن بازنشستگی رسیده اما به دلیل تعویق در پرداخت حق بیمه توسط کارفرما امکان بازنشسته شدن و استفاده از مزایای تامین اجتماعی را ندارند، علاوه بر این سازمان تامین اجتماعی کار این کارگران را جزء مشاغل سخت و زیان آور محسوب نمی‌کند.

او یاد آور شد کارگران فصلی نی بر تا پایان برداشت نی، یعنی دو ماه آینده قرار داد امضاء کرده‌اند اما با ورود مدیریت جدید این کارگران فصلی پیش از پایان قرارداد اخراج خواهند شد.

او همچنین گفت: طرح طبقه بندی مشاغل برای این کارگران مهیا شده که امکان اجرای این طرح با مخالفت مدیریت جدید به جهت عدم پرداخت مابه تفاوت سالهای ۷۲ کارگران تا هم اکنون متوقف شده است.

تعداد کارگران فصلی «نی بُر» کشت و صنعت کارون شوشتر دو هزار نفر گزارش شده است.


 


قائم مقام ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت از ارائه سناریوهای مختلف بنزینی به رئیس دولت خبر داد و اعلام کرد: شخص رئیس [دولت] تغییرات جدید بنزینی را تعیین می‌کند، ضمن اینکه افزایش قیمت بنزین به ۱۰۰۰ تومان یکی از این سناریوها است.

عبدالله جلالی درباره قیمت بنزین در فاز دوم اجرای قانون هدفمندی یارانه ها، گفت: سناریوهای نهایی قیمتی و غیر قیمتی بنزین نه در ستاد حمل و نقل و سوخت بلکه در ستاد هدفمندی یارانه‌ها نهایی می‌شود.

قائم مقام ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور با اعلام اینکه در حال حاضر هیچ سناریو و قیمتی برای اجرا در فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها نهایی نشده است، تصریح کرد: اخیرا با تکمیل مطالعات کارشناسی شده، تمامی سناریوها برای تصمیم گیری نهایی در اختیار رئیس جمهور قرار گرفته است.

این مقام مسئول با اعلام اینکه سناریوی نهایی قیمت و نحوه اجرای این فرآورده نفتی در فاز دوم هدفمندی یارانه ها توسط شخص رئیس دولت تعیین می شود، اظهار داشت: همچنین زمان اجرای تغییرات جدید بنزین هم توسط رئیس [دولت] به دستگاه‌های مختلف دولتی اعلام می شود.

وی در پاسخ به این سئوال که آیا افزایش قیمت بنزین به ۱۰۰۰ تومان یکی از گزینه ها در فاز دوم اجرای قانون هدفمندسازی یارانه ها است؟ بیان کرد: افزایش قیمت بنزین به ۱۰۰۰ تومان هم یکی از این گزینه هاست اما هنوز نهایی نشده است.

جلالی همچنین در مورد احتمال حذف نظام سهمیه بندی بنزین هم توضیح داد: حذف سهمیه بندی و یا عرضه بنزین تک نرخی هم در قالب سناریوهای جداگانه ای به رئیس [دولت] ارائه شده است.

به گفته این مقام مسئول، هر گونه تغییرات جدید قیمتی و نحوه عرضه بنزین در فاز دوم هدفمندی به طور گسترده توسط ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت و ستاد هدفمندی یارانه‌ها اطلاع رسانی می شود.

خبرگزاری مهر ۱۳ فروردین ماه سالجاری با انتشار گزارشی، اعلام کرده بود: شامگاه ۶ فروردین ماه دولت در اقدامی ناگهانی با واریز ۲۸ هزار تومان مابه التفاوت فاز اول و دوم یارانه‌ها را به ازای هر ایرانی به حساب سرپرست خانوار، گام اول برای اجرای فاز دوم قانون هدفمندسازی یارانه ها را برداشت.

بر این اساس در فاز دوم اجرای این طرح اقتصادی پیش بینی می شود حداقل قیمت حامل‌های مختلف انرژی همچون بنزین، گازوئیل، برق، گاز طبیعی و آب بین ۲۰ تا ۴۰ درصد افزایش یابد.

پیگیری‌ها از ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور نشان می‌دهد که با برگزاری جلسات متعدد در شرایط فعلی ۲ سناریو حذف نظام سهمیه بندی و عرضه بنزین تک نرخی و یا حفظ شرایط موجود با احتساب افزایش قیمت بنزین نیمه یارانه‌ای و آزاد در دستور کار دولت قرار گرفته است.

محمد رویانیان هم پیشتر با بیان اینکه تاکنون هیچ سناریویی برای تعیین قیمت و یا نحوه عرضه بنزین در فاز دوم هدفمندی نهایی و قطعی نشده است، گفت: عرضه بنزین تک نرخی را هم می‌توان یکی از گزینه‌های بنزینی دولت در فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها نام برد.

این عضو کابینه دولت با اعلام اینکه افزایش قیمت بنزین در سال ۱۳۹۱ قطعی است، تصریح کرد: اما تاکنون درباره میزان افزایش بهای این حامل انرژی توافقی حاصل نشده است.

رئیس ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور در پاسخ به این سئوال که دولت برای سال ۹۱ افزایش ۲۰ یا ۴۰درصدی قیمت بنزین را در دستور کار قرار داده است، بیان کرد: افزایش ۲۰ درصدی قیمت بنزین هم یکی از سناریوها است اما این احتمال هم وجود دارد که به جای افزایش قیمت بنزین، بهای کل سبد انرژی کشور افزایش یابد.


 


رییس فراکسیون زنان در مجلس ششم، گفت: مسائلی مانند تفکیک جنسیتی در دانشگاه‌ها و جنسیتی کردن برخی رشته‌های دانشگاهی باعث شد تا امروز شاهد کاهش مشارکت زنان در جامعه باشیم و اینکه امروز می‌بینیم تنها ۲ نماینده زن به مجلس نهم راه یافتند نشانه سیاستهای اشتباه و نتیجه رفتارهای این چنینی با زنان بعد از دوران اصلاحات است.

فاطمه راکعی در گفت‌وگو با ایلنا، در مورد کاهش مشارکت سیاسی زنان در سال‌های اخیر به گونه‌ای که تا امروز تنها ۲ زن نماینده وارد مجلس نهم شده‌اند، گفت: همانطور که می‌دانیم دیدگاه‌های امام و جایگاهی که ایشان برای زنان قائل بودند به لحاظ حقوقی و اجتماعی بعد از انقلاب سبب شد تا زنان در جامعه حضور موثر داشته باشند.

رییس فراکسیون زنان در مجلس ششم افزود: در قانون اساسی نیز برای زنان جایگاهی به لحاظ حقوقی و اجتماعی پیش بینی شد و ظرفیت‌هایی ایجاد شد تا موقعیت زنان در جامعه ارتقاء پیدا کند و بعد از انقلاب زنان توانستند به موفقیت‌هایی در عرصه اجتماع دست پیدا کنند.

وی ادامه داد: در دوره اصلاحات و در مجلس ششم زنان سعی کردند که اهدافی را که در قانون اساسی پیش بینی شده بود محقق کنند و بر اساس شرع مبین اسلام هم از نظر خودآگاهی و هم از نظر معرفی شخصیت و جایگاه زن تلاش مضاعفی صورت گرفت.

راکعی تصریح کرد: بعد از سی سال و به خصوص در دوره اصلاحات پیشرفت چشم گیری در رشد زن در جامعه رخ داد و ما شاهد افزایش حضور زنان در موقعیتهایی مانند مجلس شورای اسلامی، شورای اسلامی شهر و روستا و عرصه‌های مدیریتی بودیم.

این فعال سیاسی اصلاح طلب در ادامه اظهار داشت: معتقدم شعور و هوشمندی وسیع و عمیق زنان بعد از انقلاب اسلامی دیده شد و با تشویق‌های خاص امام حضور گسترده زن در اجتماع را شاهد بودیم.

وی ادامه داد: وقتی نیمی از جمعیت کشور را زنان تشکیل می‌دهند چرا نباید نیمی از کرسی‌های مجلس در اختیار زنان قرار گیرد و وقتی زنان نشان دادند که می‌تواند تصمیمات راهگشا بگیرند و و وقتی توانایی و ظرفیت حفظ و تحکیم کیان خانواده را دارند و همچنین در تامین سلامت روحی خانواده و مدیریت ماهرانه اقتصاد خانواده می‌توانند نقش ایفا کنند قطعا می‌توانند در عرصه مدیریت خانواده نقش ویژه‌ای ایفا کنند.

وی گفت: متاسفانه زنان هرگز در جایگاه تصمیم گیری کلان حضور نداشتند و به نظر من با ظرفیتی که قانون اساسی دارد زنان می‌توانند در مدیریت کلان کشور حتی در جایگاه ریاست جمهوری، شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت حضور داشته باشند.

راکعی افزود: متاسفانه بعد از دوران اصلاحات حتی برنتافتند که نام مرکز امور مشارکت زنان به‌‌ همان عنوان باقی بماند و آن را به مرکز امور زن و خانواده تغییر دادند و بعد از آن زمزمه‌هایی آغاز شد مبنی بر قانون حمایت از خانواده که به تصویب مجلس هم رسید. طرحی که در مجلس رفت یک طرح ضد حمایت از زن و خانواده بود.

وی ادامه داد: ما شاهدیم برخی افراد مسئول و نماینده مجلس گاهی حرفهایی می‌زنند که به جایگاه زن در جامعه توهین می‌کنند. مدتی قبل یکی از نمایندگان مجلس در ارتباط با جایگاه زنان در کشور حرفی زد که پیداست آداب صحبت کردن را نمی‌داند. اینگونه گفته بود که «این موجودات نمی‌فهمند این قانون به نفع آن‌ها است».

وی افزود: اخیرا هم یکی از نمایندگان مجلس گفته بود که بیایید هیئت رییسه را به زنان بسپاریم و بعد گفتند که مزاح کردم. جامعه زنان اجازه توهین به شأن و جایگاه زنان را نمی‌دهد که یک نماینده این گونه سخن بگوید.

این استاد دانشگاه گفت: فارغ از جهت گیری سیاسی برخی از زنان فعال حقوقدان، روان‌شناس، جامعه‌شناس و مدیر به زعم خود تلاش کردند که اشکالات لایحه حمایت خانواده را گوشزد کنند.

وی اضافه کرد: ما ستادی تشکیل دادیم به نام ستاد ائتلاف زنان مسلمان اعم از اصلاح طلب و اصول گرا که زنان اندیشمند معتقد به ارتقاء جایگاه زنان در آن حضور دارند و در آن به دغدغه‌های مشترک مربوط به حمایت از جایگاه زن پرداخته می‌شود.

وی در پایان تاکید کرد: البته من معتقدم کیفیت مهم‌تر از کمیت است و باید دید که کیفیت چگونه خواهد بود. آیا می‌توانند در مقابل قانونی که علیه زنان است فریاد بزنند یا نه. مهم این است که قدرت دفاع از حقوق زنان را داشته باشند و متاسفانه ما برخی زنان حاضر در مجلس را دیدیم که از بسیار ی از آقایان در سلب حقوق زنان سر سخت بودند.


 


یک نماینده مجلس با انتقاد از عملکرد دولت از اینکه بعضا دروغ در میان برخی مسئولین شایع شده است، ابراز تاسف کرد.

به گزارش خبرآن لاین، محمدقسیم عثمانی نماینده بوکان با اشاره به انتخابات مجلس گفت: مردم ما شایستگی خود را نشان دادند و علاوه بر مشکلات فراوان از جمله بیکاری و گرانی و غیره بر سر صندوق های رای حاضر شدند . برای خدمت به مردم باید اصلاحاتی صورت گیرد تا امید در میان همه مردم جاری و ساری شود.

این عضو فراکسیون اقلیت مجلس گفت: متاسفانه دروغ و تهمت و افترا در میان برخی مسئولین شایع شده است. درحالی که مسئولین باید صدق گفتار داشته باشند و با تاسی از رهبری باید الگویی برای مردم باشند. وی با اشاره به رقابت‌های انتخاباتی گفت: رفتارهایی که در انتخابات مجلس نهم بعضا شاهد آن بودیم نه تنها در شان نظام اسلامی ما نبود بلکه در شان یک نظام لائیک هم نبود.

عثمانی همچنین گفت: دروغ در حال تبدیل شدن به یک عرف نه در سطح مردم بلکه در مسئولین شده است. در حالی که در زمان زمامداری خلفای راشدین و همچنین ائمه معصومین، صادق‌ترین افراد به مسئولیت‌های مختلف منصوب می‌شدند.

وی در ادامه به جریان اختلاس ۳۰۰۰ میلیاردی اشاه کرد و گفت: در جریان این اختلاس چند معاون وزیر دخالت داشتند که نتیجه همین مساله (شیوع دروغ) است. حال آنکه ما به عنوان تنها کشور مستقل اسلامی جهان باید الگو باشیم.

این عضو فراکسیون اقلیت منیت های فردی را مشکل دیگر مسئولین دانست و گفت: منیت‌های نفسانی باید از وجود و فکر کسانی که در نطام اسلامی مسئولیت دارند، رخت بربندد. عیب های مسلمانی مسئولین باید رفع گردد. منیت‌ها بزرگترین مانع در برابر کارشناسی ها و مشاوره های دلسوزانه است.

وی در بخش دیگر نطق خود با توصیه دولت به قانونمداری گفت: قانونمداری باید به اصل تبدیل شود در حالی که در شرایط فعلی به گونه دیگر عمل می شود. وقتی دولت صریحا غیر قانونی رفتار می‌کند از بدنه مردم چه انتظاری می توان داشت؟

عثمانی همچنین گفت: قانون گریزی به استبداد در رای بدل می شود که این در دولت آقای احمدی نژاد مشهود است. درست است که ما باید خون دل هایی تا پایان دولت بخوریم و جام زهرهای یازده روزه بنوشیم.

او اشاره ای هم به بیان خاطره اخیر هاشمی در مورد طرح موضوع رابطه با آمریکا در محضر امام خمینی(ره) داشت و بی آنکه به نام وی اشاره کند، گفت: اظهار نظرهای ناپخته از طرف برخی مسئولین با‌عث یاس مردم و امید دشمن خواهد شد و باید بزرگان کشور بیشتر دقت کنند و خاطرات خود را نباید رسانه ای بکنند. رییس [دولت] هم وظیفه اش حل چالش هاست نه چالش آفرینی. بیکاری مردم یک چالش جدی است که ما جز راه حل های شعاری راه دیگری برای آن ندیده ایم.

وی در پایان گفت: آیا حل مشکل بیکاری غیرعقلانی است یا انتصاب آقای مرتضوی ؟ آیا حل مشکلات فاز اول عقلانی است یا اجرای غیر قانونی فاز دوم.


 


رابرت موگابه، دیکتاتور زیمبابوه، به دلیل وخیم شدن شرایط جسمانی‌اش در نتیجه سرطان پروستات در شرف مرگ قرار دارد.

به گزارش ایسنا، رابرت موگابه، دیکتاتور ۸۸ ساله زیمبابوه که گمان می‌رود از سرطان پروستات در رنج است با یک هواپیمای خصوصی به سنگاپور پرواز کرد. گرین، همسرش و اعضای نزدیک خانواده‌ موگابه را در این سفر همراهی می‌کنند.

به نوشته روزنامه دیلی میل، وی پیشتر زمام امور زیمبابوه را به “امرسون ام نانگاگوا، وزیر دفاع سپرده بود.

موگابه در سال‌های اخیر چندین بار در آسیا تحت درمان قرار گرفته، اما اوضاع و شرایط جسمانی وی وخیم شده است.

شایعات نیز در هفته‌های اخیر در مورد سلامتی این دیکتاتور در جریان حضور کم وی پراکنده شده است.

هنوز هیچ اظهارنظری در مورد سلامت موگابه از سوی اعضای خانواده یا دولت زیمبابوه اعلام نشده است. نزدیکان موگابه این موضوع را که وی احتیاج به فوریت‌های پزشکی دارد رد کرده و مدعی شدند که وی با خانواده‌اش در آسیا از مراسم عید پاک لذت می‌برد.

این در حالی است که “جویس موجورو”، معاون رئیس جمهوری زیمبابوه برای مهیا شدن در جریان مرگ احتمالی موگابه سفر خود به آسیا را لغو و به زیمبابوه بازگشت.


 


کلمه: در پی انتشار خبری مبنی بر پرداخت ۳۵۰ هزار میلیارد ریال از بدهی‌های دولت به تامین اجتماعی در قالب واگذاری سهام برخی شرکت‌ها، یک فعال کارگری اعلام کرد:‌ با واگذاری شرکت‌های زیان‌ده به سازمان تامین اجتماعی صندوق تامین اجتماعی تضعیف می‌شود.

پیش از این عضو کمیته تحقیق و تفحص از شستا با بیان اینکه دولت به تامین اجتماعی بدهکار است و این بدهی نیز در حال افزایش است، گفته بود که دولت سعی دارد تا با فروش کارخانه‌های ورشکسته به سازمان تامین اجتماعی بدهی خود را به این سازمان جبران کند.

پس از آن بود که رئیس شورای اسلامی کار صنایع ریخته‌گری ایران با اشاره به بدهی ۲۰۰ میلیارد تومانی تامین اجتماعی به وزارت بهداشت، گفت دولت بیش از هزاران برابر این رقم به سازمان تامین اجتماعی بدهی دارد و در واقع به کارگران بدهکار است، اما هیچ کس جرات و توان مطالبه آن بدهیها را از دولت ندارد.

او در ادامه توضیح داد که بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان است که سال‌هاست دولت از پرداخت آن طفره می‌رود.

اما هفته جاری ناگهان سعید مرتضوی خبر از پرداخت بدهی ها داد و گفت: یازده هزار میلیارد ریال برای پرداخت به تمام بیمارستان‌ها، پزشکان، دندانپزشکان، داروخانه‌ها، مراکز تصویربرداری و سایر مراکز طرف قرارداد با تامین اجتماعی اختصاص یافته است.

مدیر عامل صندوق تامین اجتماعی ادعا کرد این مطالبات نه ماهه، حداکثر تا پانزده روز آینده به صورت کامل پرداخت و حساب معوقه آنان به روز خواهد شد.

هر چند وزرات بهداشت از خبر پرداخت بدهی ها خرسند شد اما حمید حاج اسماعیلی در گفتگو با ایلنا اظهار کرد: با توجه به این که سهام شرکت‌های واگذار شده دوگانه است، اداره این شرکت‌ها بیش از پیش سازمان تامین اجتماعی را متضرر می‌کند.

این فعال کارگری در بخش دیگری از سخنان خود با انتقاد از روند نظارت و مدیریت صحیح در سازمان تامین اجتماعی تصریح کرد: در حال حاضر میزان بدهی‌های دولت به سازمان تامین اجتماعی بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان است که در صورت سوء مدیریت در سازمان میزان بدهی‌ها بیش از پیش افزایش خواهد یافت.

این فعال کارگری سازمان تامین اجتماعی را یک نهاد غیر دولتی عنوان کرد و گفت:‌ مدیرعامل سابق سازمان تامین اجتماعی در جلسه‌ای عنوان کرد که همچنان به بیمارستان‌های دولتی بدهکار هستند و علت آن نیز عدم پرداخت بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی است.

حاج اسماعیلی در خصوص بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی گفت: این بدهی از محل پرداخت سه درصد حق بیمه است که می‌بایست دولت به حساب تامین اجتماعی واریز کند اما در انجام تعهداتش قصور می‌کند.

در همین حال؛ علی اکبر خبازها، رئیس کانون بازنشستگان صندوق تأمین اجتماعی خبر از پرداخت تمام و کمال این بدهی ها داده است.

خبازها دراین باره به خبرآنلاین می گوید: “بدهی ۳۵ هزار میلیارد تومانی دولت به صندوق تأمین اجتماعی در قالب سهام شرکت‌ها، بانک‌ها و هتل‌ها پرداخت شد. در سال ۸۹ بدهی دولت به صندوق تأمین اجتماعی ۲۵ هزار میلیارد تومان بود که در سال ۹۰ به ۳۵ هزار میلیارد تومان رسید. در این راستا دولت بدهی خود به تأمین اجتماعی را تا سال ۹۰ تسویه کرد.”

قرار است روز یکشنبه وزیر کار برای انتصاب سعید مرتضوی متهم جنایت کهریزک در مجلس استیضاح شود. طی روزهای گذشته رایزنی های بین نمایندگان مجلس و مدیر عامل سازمان تامین اجتماعی انجام شده است. نمایندگان قصد دارند با متقاعد کردن این متهم جنایت کهریزک از تنش بیشتر دولت و مجلس بکاهند. در دیدار اخیر سران سه قوه با رهبری، وی بر همدلی و وحدت بیشتر بین آنان تاکید کرده است.

در همین حال روز گذشته محسنی اژه ای خبر از صدور قرار مجرمیت و کیفرخواست برای سعید مرتضوی داد.


 


حسین سربندی از فعالان ستاد مهندس میرحسین موسوی به یک سال حبس تعزیری محکوم شد.

به گزارش سحام، سربندی عضو ستاد میرحسین موسوی در تهران در اعتراضات پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ بازداشت شده بود.

این فعال سیاسی، از سوی دادگاه انقلاب شعبه ۶ دادسرای اوین به اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام به یک سال حبس تعزیری محکوم شد.

اجتماع و تبانی دیگر اتهام حسین سربندی بوده که فعلا مفتوح است.


 


حسین زمان

طی چند روز گذشته دل تعدادی از علما و فضلای دین و شریعت از افاضات احکم الحکما و افضل الفضلا جناب مستطاب علامه دکتر حسن عباسی به درد آمده و در مقابل این اعجوبه دهر لب به شکایت گشوده اند . حسن عباسی همان مغز متفکری است که در باره همه چیز و همه کس در عالم هستی صاحب نظر است . او کارشناس و تحلیل گر امور نظامی ، منتقد برجسته سینمایی ، از خبرگان امور فرهنگی ، نویسنده و تحلیل گر مسائل سیاسی کل عالم ، اندیشمند علوم دینی ، کارشناس برنامه های تلویزیونی و خیلی چیزهای دیگر است .

این دیگر پدیده هزاره سوم اخیرا در یکی از نظریه های جدید خود تیشه بر ریشه ملا صدرا زده و خط بطلان بر الهیات صدرایی و علم فلسفه کشیده و در عین حال در عرصه فکر و اندیشه اسلامی آیت الله جوادی آملی را به مناظره فراخوانده و مدعی شده که حریف در این مبارزه حرفی برای زدن ندارد.

این خلاصه داستان .و اما اینکه حسن عباسی کیست و چه گفته خیلی برای من مهم نیست چرا که امثال این علامه ها را بخوبی میشناسم و ایشان را جدی نمیگیرم ولی ذکر دو مسئله را ضروری میدانم . نظر به عدم شایسته سالاری ، امثال حسن عباسی ها جایگاه های مختلفی را در سازمان مملکت اشغال کرده اند که هیچ سنخیتی با علم و آگاهی ایشان ندارد . بقول فلانی خیلی ها در جایی که هستند اشتباهی هستند . از این اشتباهات زیاد صورت گرفته که لطمات زیادی را به پیکره سازمان اجرایی کشور و بویژه اقتصاد مملکت وارد نموده و هر روز که جلوتر می رویم این مشکلات خودنمایی بیشتری خواهند داشت ولی گویا با وجود اینکه این ضایعات ماحصل مدیریت اجرایی غلط و غیر اصولی یک نظام با ادعای اسلامی بودن است ، صدمه ای به دین و مذهب نمی زنند!!

مسئله دوم که برای من از اهمیت بیشتری برخوردار است آستانه درد و بعضا تشخیص درد توسط کسانی است که خود را حافظ دین و شریعت میدانند . تعجبم از این است که در نظامی که شاکله خود را مبتنی بر دین اسلام میداند و همواره از کیسه دین خرج آبروی خود میکند ، وقتی خون مظلومی در مقابل چشمان علمای دین بر زمین ریخته میشود و ماجرایی همچون ماجرای کهریزک بر طبل رسوایی میکوبد چرا آن صدایی که باید ، از ایشان به گوش نمی رسد؟

آقایان لطمه ای که دزدی و اختلاس به حیثیت نظام مذهبی وارد نموده بیشتر است یا سخنرانی امثال عباسی ؟ فساد اداری و فشار اقتصادی بر مردم ضعیف و بیکاری کارگران مخرب تر است یا حرف های بی ارزش یک آدم متوهم ؟ سلب آزادی های فردی و اجتماعی از مردم به آبروی نظام دینی و به تبع آن به دین و شریعت بیشتر لطمه میزند یا حرافی های یک خودشیفته معلوم الحال ؟ باور کنید با حرف های فردی مانند عباسی خطری متوجه اسلام و فلسفه و شما نمیشود ولی به ناحق در بند شدن یک جوان دانشجو ، یک استاد دانشگاه، یک قرآن پژوه ، یک روزنامه نگار ، یک نویسنده و یک هنرمند در نظامی که داعیه دار مردم سالاری دینی است بزرگترین ضربه را بر پیکر دین وارد می نماید.

منبع: صفحه شخصی فیس بوک


 


در پی ممانعت از برگزاری همایش بازخوانی اندیشه‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی آیت الله بهشتی، بنیاد نشر آثار و اندیشه‌های این شهید اعلام کرد که قصد دارد متن کامل تمامی مقالات را برای استفاده محققان به‌تدریج منتشر کند.

به گزارش کلمه، بر اساس خبری که در وب سایت این بنیاد منتشر شده، مقالات مذکور پس از کسب اجازه از هریک از پدیدآورندگان به‌منظور حفظ حقوق معنوی آنها، در وب سایت بنیاد نشر آثار و اندیشه‌های شهید آیت‌الله دکتر بهشتی انتشار خواهد یافت.

این بنیاد یک ماه قبل خبر داد که به رغم تعامل با مقامات مسئول و تلاش بسیار، از برگزاری همایش علمی «بازخوانی اندیشه‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی شهید آیت‌الله دکتر بهشتی: نگاهی دوباره» جلوگیری شده است.

این همایش قرار بود روز دوشنبه ۱۵ اسفندماه ۱۳۹۰ توسط بنیاد نشر آثار و اندیشه‌های شهید آیت‌الله دکتر بهشتی و با مشارکت دانشگاه مفید در شهر قم برگزار شود. ولی به دستور مقامات امنیتی این شهر از برگزاری آن جلوگیری به‌عمل آمد.

بر اساس این گزارش، مسئولان امنیتی، ابتدا خواهان لغو آن یا عدم حضور فرزندان شهید بهشتی شدند که با مذاکراتی که بین مسئولان دانشگاه مفید و مقامات امنیتی صورت گرفت، توافق شد فرزندان شهید بهشتی از ارائه مقاله خودداری کنند و همایش به بعد از برگزاری انتخابات مجلس موکول شود. با این همه، اندکی بعد اعلام شد که بنا به دستور مسئولان امنیتی تهران به اطلاعات قم، همایش به کلی لغو شده است.

آیت الله هاشمی رفسنجانی در پیامی به این همایش ِ برگزارنشده، نوشت: صداقت دکتر بهشتی در بیان مسائل و تحمل ایشان در مواجهه با بی‌اخلاقی‌ها آن قدر زیاد بود که در طول عمر شریف خویش، هیچ وقت به حذف شخصیتی هیچ مخالفی فکر نمی‌کرد، هر چند مخالفان پس از ناکامی در آن همه ترور شخصیت، جز به حذف فیزیکی ایشان رضایت ندادند. البته خون ایشان چون چشمه‌ای جوشان در جامعه خروشید و نگذاشت تارهای دروغ بر آیینه نگاه مردم نسبت به روحانیت اصیل اسلام بنشیند، هر چند پذیرفت که مظلوم زندگی نماید و به تعبیر امام راحل(ره) مظلومانه‌تر به شهادت برسد.

دبیرخانه این همایش نیز در اطلاعیه ای اعلام کرد: دست اندرکاران همایش بسیار مشتاق بودند که در سی‌امین سالگرد عروج شهید بهشتی همایشی درخور او در کشور به ویژه در حوزه شکل گیرد تا ضرورت کار آنان کمتر گردد ولی متأسفانه هنوز فرصت انجام آن پدید نیامده‌است. از این رو ضرورت کار افزون گشت. محدودیت‌های متعدد و امکانات کم و توان ضعیف دست‌اندرکاران مانع برگزاری همایشی در شأن شهید بهشتی گشت ولی امید است مجموعه مباحثی که در این همایش مطرح می‌شود بتواند به برخی از نقاط قوت اندیشه‌های او توجه دهد و به پژوهشگران انگیزه نقد و بررسی آن را بدهد و زمینه شکل‌گیری پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها در این خصوص را ایجاد کند.

عناوین مقالات ارائه شده در همایش مذکور که قرار است به تدریج در وب سایت بنیاد نشر آثار و اندیشه‌های شهید دکتر بهشتی منتشر شود، به شرح زیر اعلام شده است:

الف- مقالات حوزه اندیشه سیاسی:

۱٫ شهید بهشتی و عقلانیت و الهیات رهایی بخش، مجتبی امیری

۲٫ شهید بهشتی و لیبرالیسم، سید علیرضا حسینی بهشتی

۳٫ مکتب اجتهادی قم و ویژگی‌های آن، سید مصطفی محقق داماد

۴٫ قلمرو اجبار در حکومت اسلامی، محمد سروش محلاتی

۵٫ رهبری و حکومت در اندیشه شهید بهشتی؛ «نظریه امت و امامت»، داود فیرحی

۶٫ وجوه نهادگرایانه اندیشه و عمل آیت الله بهشتی، شریف لک‌زایی

۷٫ امنیت از دیدگاه آیت الله شهید بهشتی، نجف لک‌زایی

۸٫ قبای امامت بر قامت «امام» یا «امت»، تحلیلی بر نظریه «امت و امامت» در اندیشه سیاسی شهید دکتر بهشتی، میثم محمدی

۹٫ انسان در آیینه اندیشه شهید مظلوم آیت‌الله دکتر سیدمحمد حسینی بهشتی، سید محمدحسن مخبر

۱۰٫ تبیین استلزامات سیاسی- معرفتی مقوله گفت‌وگو در نگرش شهید بهشتی، سید خدایار مرتضوی

۱۱٫ اندیشه و بیان شهید بهشتی از نگاهی دیگر، عبدالمجید معادیخواه

۱۲٫ عقل و نقل و دلالت‌های معرفتی اندیشه سیاسی شهید بهشتی، عباس منوچهری

۱۳٫ آزادی بیان و حدود آن؛ بحثی در باره کتب ضلال با نگاه به اندیشه‌های شهید بهشتی (ره)، سید ابوالفضل موسویان

۱۴٫ آزادی در اندیشه سیاسی شهید بهشتی، رحمت مهدوی

۱۵٫ نوگرایی دینی در اندیشه سیاسی شهید بهشتی، منصور میراحمدی

۱۶٫ الگویی روش‌شناختی برای وارسی « پارادایم رهایی» در اندیشه‌های شهید بهشتی، قدیر نصری

۱۷٫ علل و عوامل انحراف حکومت از دیدگاه شهید بهشتی، سید جواد ورعی

۱۸٫ جلوه‌های مشارکت سیاسی زنان در قانون اساسی با تأکید بر اندیشه‌های شهید بهشتی، سید محمدعلی هاشمی

ب. مقالات حوزه اقتصادی:

۱٫ بررسی و تحلیل ماهیت پول و رابطه آن با ربا از دیدگاه شهید بهشتی در مقایسه با نظر غزالی، طالقانی و مطهری، باقری

۲٫ یک طرح از «اصول عدالت اسلام» از منظر آیت‌الله شهید محمد حسینی بهشتی، حسین راغفر

۳٫ دیدگاه شهید بهشتی درباره کار و فعالیت مولد، عباس شاکری

۴٫ مؤلفه‌های اصلی نظام اقتصادی اسلامی از دیدگاه شهید بهشتی، علی عرب‌مازار یزدی

۵٫ نقد و بررسی الگوی بانکداری اسلامی شهید آیت‌الله دکتر سی محمد حسینی بهشتی، نظرپور

۶٫ بررسی و تحلیل دیدگاه شهید بهشتی درباره پول و ربا، محمدرضا یوسفی


 


فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با اشاره به تلاش عناصر باقی مانده گروه ریگی برای عملیات خرابکاری وتروریستی در ایام نوروز ۹۱ ادعا کرد که تیمی که وارد کشور شده بود به طور کامل منهدم شد و برخی از عناصر آن کشته شده اند.

سردار سرتیپ محمد پاکپور اظهار داشت: چند تیم خرابکاری عناصر ضد انقلاب باقی مانده از گروهک ریگی که در خارج از کشور مستقر هستند، قصد داشتند در ایام تعطیلات نوروز در اجتماعات مردمی عملیات خرابکاری انجام دهند.

عبد المالک ریگی رهبر گروه تروریستی جند الله، چهارم اسفندماه ۸۸ زمانیکه از دوبی عازم قرقیزستان بود، در یک فروند هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ خطوط هواپیمایی قرقیزستان که توسط هواپیماهای جنگی ایران فرود آمده بود، در فرودگاه بندرعباس دستگیر و عدام شد. پس از آن تعدادی از افراد این گروه خود را تسلیم نیروهای نظامی کردند.

فرمانده نیروی زمینی سپاه ادعا کرد: آنها قصد داشتند در مناطق مرکزی و مرزی کشور نیز عملیات تروریستی انجام دهند که با تلاش نیروهای امنیتی و نظامی ناکام ماندند.

وی اضافه کرد: تجهیزات و مواد منفجره زیادی نیز از اعضای این گروهک به دست آمده است که در آینده نزدیک توضیح بیشتری در این خصوص داده می شود.

پیش از این نیز برخی از مقامات امنیتی و نظامی از انهدام گروه های خرابکاری خبر داده بودند.


 


بر خلاف گذشته، طی سه سال اخیر دولت مجوز برپایی راه پیمایی روز کارگر را نمی دهد. یک فعال حقوق کارگران قراردادی با انتقاد از این امر گفته است: با توجه به نامگذاری امسال با عنوان حمایت از کار و تولید ملی، دولت نباید مانع برگزاری راه پیمایی روز کارگر شود.

دولت احمدی نژاد به رغم شعارها و وعده های حمایت از اقشار آسیب پذیر طی سال های اخیر برای برپایی راه پیمایی روز کارگر مجوز صادر نمی کند و به کارگران اجازه تجمع نمی دهد.

این در حالی است که بر اثر فشارهای اقتصادی و افزایش نرخ تورم هر روز تعداد زیادی از کارگران شغل خود را از دست داده اند و روز کارگر که می تواند به زمانی برای بیان خواسته های آنان باشد طی دو سال گذشته بعد از انتخابات مهندسی شده ریاست جمهوری، در فضایی امنیتی برگزار شده و آنان از حق قانونی خود برای تجمع در روز جهانی کارگر هم محروم شده اند.

رجبعلی شهسواری، رئیس سابق اتحادیه کارگران قراردادی کشور در گفتگو با ایلنا ضمن تاکید بر لزوم برگزاری راهپیمایی روز کارگر توسط کارگران، اظهار کرد: دولت طی سه سال گذشته با ممانعت از برگزاری راهپیمایی روز کارگر برخلاف اصل ۲۷ قانون اساسی عمل کرده است. این در حالیست که برگزاری هر گونه مراسم صنفی در روز ۱۱ اردیبهشت حق طبیعی کارگران است و طبق اصل ۲۷ مخل مبانی اسلام نیست.

این فعال کارگری تحقق شعار حمایت از کار و تولید را در گروی حمایت از جامعه کارگری کشور اعلام کرد و خاطرنشان ساخت: دولت به دلیل عدم توجه کافی به معیشت و امنیت شغلی کارگران انگیزه فعالیت آنها را در واحدهای تولیدی کاهش داده و به کارگران حتی اجازه نمی‌دهد که در روز جهانی کارگر که برای تمامی کارگران جهان یک روز صنفی است نسبت به برگزاری تجمع اقدام کنند.

این فعال کارگری با اشاره به برخی از سیاست‌های حمایتی دولت از کارگران طی دوران اصلاحات، عنوان کرد: کارگران طی سال های ۷۶ تا ۸۴ در روز جهانی کارگر خواسته های صنفی خود را به راحتی با دولت مطرح می‌کردند. اما دولت‌های نهم و دهم مجوز قانونی برگزاری راهپیمایی را به کارگران نمی‌دهد.

این فعال کارگری یاد آور شد: دولت به منظور تحقق هدفگذاری سال جاری باید به کارگران اجازه برگزاری راهپیمایی و تجمع را بدهد تا بتواند صدای اعتراض نیروی کار را بشنود.

طبق اصل ۲۷ قانون اساسی، تشکیل اجتماعات و راهپیمایی‌ها بدون حمل سلاح به شرط آنکه مخل به مبانی اسلام نباشد آزاد است و نیازمند مجوز دولت نیست.


 


رئیس کل بانک مرکزی با تشریح دلایل توقف پیش‌فروش سکه با هدف جلوگیری از زیان مالکان سکه‌های پیش‌فروش شده گفت: با تحویل ۴ میلیون قطعه سکه شاهد افت قیمت خواهیم بود.

محمود بهمنی در گفت‌وگو با فارس با بیان اینکه بانک مرکزی برای جلوگیری از زیان افرادی که در دوره‌های سوم و چهارم پیش‌فروش سکه اقدام به خرید کرده‌اند فعلا پیش‌فروش جدیدی آغاز نخواهد کرد،‌ اظهار داشت: با توجه به افت قیمت طلا در بازار‌های جهانی و نزدیک شدن به موعد تحویل سکه‌های پیش‌فروش شده در مرحله اول، قیمت سکه در بازار طی روزهای اخیر کاهش داشته است.

وی ادامه داد: از آنجا که با تحویل ۴ میلیون قطعه سکه پیش‌فروش شده شاهد افت قیمت خواهیم بود، ممکن است قیمت در بازار به کمتر از نرخ پیش‌فروش شده در مراحل سوم و چهارم برسد که در این صورت خریدارن در این دوره متضرر می‌شوند.

رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به انجام دو اقدام برای جلوگیری از ضرر خریداران سکه‌های یش‌فروش شده گفت: در این راستا برای بازگشت ثبات به بازار پس از کاهش قیمت‌ها، بانک مرکزی دور جدید پیش‌فروش را آغاز نخواهد کرد.

وی اقدام بعدی را پیشنهاد روش‌های جایگزین به دارندگان حواله‌های پیش خرید عنوان کرد و افزود: بر این اساس خریدار در صورت تمایل می‌تواند به جای دریافت سکه معادل آن اوراق مشارکت با نرخ ۲۰ درصد اخذ کند.

بهمنی تاکید کرد: استفاده از این روش‌های جایگزین تنها با هدف جلوگیری از زیان خریداران سکه‌های پیش‌فروش شده و مدیریت بهتر بازار است و اگر تمامی خریداران سکه‌های خود را مطالبه کنند، بانک مرکزی هیچ مشکلی در تامین سکه‌ها ندارد.


 


بدنبال اعلام مخالفت رییس مجلس با آغاز اجرای فاز دوم یارانه ها، رییس کمیسیون ویژه اصل ۴۴ مجلس از ارجاع پرونده اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها به هیات عالی حل اختلاف قوا خبر داد.

رییس قوه مقننه در پاسخ به سوالی در مورد نامه‌اش به رهبری درباره اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها گفته بود: پولی که به حساب افراد ریخته می‌شود، حتی اگر افراد نتوانند آن را برداشت کنند، به معنای پرداخت است که حالا نامش را پرداخت مجازی گذاشته‌اند. هرچند ما تاکنون این ترمینولوژی را نداشتیم ولی به هر صورت، هم دریافت و هم پرداخت نیازمند قانون است که من هم بر همین اساس گفتم این مساله اشکال قانونی دارد و باید اصلاح شود.

حمیدرضا فولادگر، رییس کمیسیون ویژه اصل ۴۴ مجلس در گفت‌وگو با ایسنا از ارجاع پرونده اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها به هیات عالی حل اختلاف قوا خبر داد و افزود: این موضوع در پی ارسال نامه‌ رییس مجلس به رهبری جهت بررسی‌های بیشتر نحوه اجرای فاز دوم قانون هدفمندی یارانه‌ها انجام شده است.

حسین سبحانی نیا، عضو هیات رییسه مجلس، یکشنبه هفته جاری اعلام کرد که علی لاریجانی، هفته گذشته در نامه‌ای به رهبری، درخواست توقف اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها را کرده است.

سبحانی نیا گفته بود: لاریجانی در این نامه تاکید کرده است با توجه به اعتبارات بودجه سال ۹۱ و وضعیت اقتصادی کشور، شرایط برای اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها فراهم نیست. به گفته عضو هیات رییسه مجلس، لاریجانی به تخلف دولت در اجرای غیرقانونی فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها قبل از تصویب بودجه سال۹۱ اشاره کرده و از رهبری درخواست کرده بود بر اساس اصل ۱۱۰ قانون اساسی از وظایف و اختیاراتشان برای ورود به این مساله و توقف اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها استفاده کنند.

در همین حال محمدضا خباز، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس بابیان اینکه کار نظارت بر اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها از دست مجلس خارج شده است، گفت: رییس مجلس در توسل به رهبری از آخرین ابزار خود استفاده کرد تا شاید دولت قانون هدفمندی یارانه‌ها را به درستی اجرا کند.

وی در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر در خصوص اقدام رییس مجلس در نامه به رهبری و تشریح وضعیت موجود حاصل از اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها، گفت: قانون هدفمند کردن یارانه‌ها قانونی بود که حکیمانه از سوی قانونگذار تصویب شد، اما به درستی اجرا نشد.

طبقه ضعیف له می شوند

خباز گفت: اگر وضع چنین باشد توفان تورم در جامعه عده زیادی از مردم را از بین می‌برد و اگر دولت بخواهد مرحله دوم را به صورت غیرقانونی اجرا کند ما نگران آینده کشور، نظام و مردم هستیم. بنابراین آقای لاریجانی خواست تا رهبری، دولت را متقاعد کنند که قانون را اجرا کند و اگر دولت چنین نکند تورم بیشتر از آنچه که امروز است، خواهد شد.

وی ادامه داد: اگر با این روش فاز دوم اجرا شود طبقه ضعیف جامعه که ما ادعای کار برای آنها را داریم و سنگ آنها را به سینه می‌زنیم له می شوند و برای اینکه این اتفاق رخ ندهد، رییس مجلس از رهبری تقاضا کرد مداخله کنند.

خباز گفت: مجلس در راه اجرای درست قانون هدفمند کردن یارانه‌ها هر کار که می‌توانست انجام داد و الان که دست به دامن رهبری شده به این علت است که دیگر از مجلس کاری ساخته نیست، به ویژه اینکه مجلس روزهای آخر را سپری می‌کند و دولت این را هم به خوبی می‌داند که اگر مجلس می‌خواست اقدامی انجام دهد باید ظرف ۴ سال انجام می‌داد.

از سوی دیگر، الیاس نادران نیز از تقاضای تعدادی از نمایندگان برای حضور احمدی نژاد و وزرای مربوطه در مجلس جهت شفاف‌‌سازی اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌‌ها خبر داد.

وی با بیان اینکه باید اقدامات با تفاهم انجام گیرد، افزود: ما نسبت به کاری که دولت می‌خواهد انجام دهد، هیچ توجیه و اطلاعاتی نداریم و بر همین اساس اظهارنظر کردن در حد بحث‌های دهان به دهان به مصلحت کشور نیست.


 


مدیرعامل شرکت ملی گاز گفت: بدهکاران به این شرکت تنها ۳ ماه فرصت دارند بدهی خودرا تسویه کنند، در غیر اینصورت در مرحله اول گاز مشترکین بدهکار قطع و در مرحله دوم نرخ گازبها به صورت آزاد محاسبه می‌شود.

جواد اوجی در گفت‌وگو با فارس با اشاره به هشداری که اخیرا مبنی بر تسویه حساب کلیه بدهکاران دولتی از قبیل نیروگاه‌ها،صنایع CNG و شرکت‌های خصوصی و دولتی منتشر شده بود گفت: بر اساس مصوبه‌ای که از هیئت دولت دریافت کرده‌ایم،همه بدهکاران باید ظرف مدت ۳ ماه بدهی خود به شرکت ملی گاز را پرداخت کنند.

مدیرعامل شرکت ملی گاز ادامه داد: اگر این پرداخت‌ها صورت نگیرد، همانطور که در قبل نیز اعلام شده بود در مرحله اول گاز مشترکین بدهکار قطع و در مرحله دوم نرخ گازبها به صورت آزاد محاسبه می‌شود.

هم اکنون حدود ۲ هزارمیلیارد تومان بدهی از طرف شرکت‌های دولتی، خصوصی، صنایع و نیروگاه‌ها باید به شرکت ملی گاز ایران پرداخت شود.


 


بعد از ۱۵ بخشنامه در خصوص ارز مسافرتی، در تازه‌ترین شرایط ایجاد شده برای استفاده از ارز مسافری، به کسانی که ویزای آنها بیش از ۳ ماه باشد ارز مسافری تعلق نمی‌گیرد.

بر این اساس افرادی که از کشورهای مختلف جهان ویزایی بیش از ۳ ماه دریافت می‌کنند، از نظر بانک مرکزی به عنوان مقیم شناخته شده و بر این اساس طبق مقررات ارزی این بانک به ایرانیان مقیم در کشورهای خارجی ارز مسافری تعلق نمی‌گیرد.

درمراجعات مردمی برای دریافت ارز مسافری به برخی بانک‌ها این مورد به عنوان مانعی در اختصاص یافتن ارز مسافری به برخی مسافران خروجی مطرح شده که ظاهرا بخشنامه صریحی در این مورد از سوی بانک مرکزی ابلاغ نشده است. به طور مثال کشور انگلیس ویزای کمتر از ۳ ماه نداشته و از این رو افرادی که به این کشور مسافرت می‌کنند بر اساس این شرایط نمی‌توانند از ارز مسافری استفاده کنند. باید دید شرایط اعطای ویزا از سوی سایر کشورهای خارجی به مسافران ایرانی به ویژه در بخش توریسم چه وضعیتی پیدا می‌کند.

متوقف شدن اعطای ارز مسافری به کسانی که دارای ویزای بیش از ۳ ماه هستند، موجب خواهد شد که هزینه مسافرت به این کشورها عملا برای ایرانیان افزایش قابل توجه داشته و به مرور کاهش یابد.

به گزارش فارس، بانک مرکزی در یک اقدام بی‌سابقه و نادر در طول سال گذشته تنها برای موضوع ارز مسافرتی ۱۵ بار بخشنامه متفاوت و بعضا متناقض صادر و هر بار دستورالعمل جدیدی وضع کرد که نشان از بی‌ثباتی شدید در مدیریت ارزی کشور دارد.

سال ۹۰ را می‌توان یکی از بی‌ثبات‌ترین سال‌ها در موضوع سیاست‌های ارزی نامید به طوری که بانک مرکزی در این سال بارها و بارها بخشنامه ارزی جدید صادر کرد و حتی شاهد بودیم که در طول یک روز سیاست‌ها تغییر می‌کرد.

افزایش شدید نرخ ارز در سال گذشته مسوولان بانک مرکزی را وادار کرده بود که پی‌درپی سیاست‌های ارزی خود را تغییر دهند و این مساله موجب شد تا مردم و فعالان بازار در تصمیم‌گیری‌های مرتبط با مسائل ارزی دچار تردید شوند و اعتماد خود را به سیاست‌های ارزی بی‌ثبات بانک مرکزی از دست بدهند.
تغییر مکرر سیاست‌ها نشان از ناتوانی مسوولان بانک مرکزی در پیش‌بینی آینده و مدیریت بازار دارد؛ ضمن اینکه سیاست‌های ارزی که هر روز دچار تغییر می‌شود، دیگر کارآیی لازم را برای تاثیرگذاری بر مردم و بازار ندارد. به گزارش فارس، متن بخشنامه‌ها به همراه تاریخ صدور آنها که از سایت بانک مرکزی استخراج شده است، به شرح زیر است:

۹ خرداد ۱۳۹۰
روابط عمومی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد، این بانک به منظور تامین ارز مورد نیاز مسافران در چارچوب ضوابط و مقررات مربوطه، علاوه بر شعب بانک‌های تجاری و صرافی‌های مجاز، نسبت به فروش ارز مسافری از طریق صرافی بانک‌ها نیز اقدام می نماید.

۲۴ مرداد ۱۳۹۰
روابط عمومی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد: پیرو بخشنامه شماره ۱۰۱۰/۶۰ مورخ ۶/۴/۱۳۹۰ به اطلاع می‌رساند، فروش ارز مسافرتی علاوه بر شعب بانک‌ها و صرافی‌های مستقر در مبادی خروجی کشور (فرودگاه‌های بین‌المللی و…) از طریق کلیه شعب ارزی بانک‌های ملی ایران، ملت و صادرات ایران در سراسر کشور نیز امکان‌پذیر می‌باشد. از این رو، فروش ارز مسافرتی توسط سایر صرافی‌ها و بانک‌های کشور مجاز نیست.

۵ مهر ۱۳۹۰
روابط عمومی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد: به منظور رفاه حال هموطنان عزیز، کماکان امکان خرید ارز مسافرتی در فرودگاه بین‌المللی حضرت امام خمینی (ره) فراهم است. گفتنی است از چندی پیش فروش ارز مسافرتی علاوه بر شعب بانک‌های ملی، ملت و صادرات در سراسر ایران، در بانک‌ها و صرافی‌های مستقر در فرودگاه حضرت امام خمینی (ره) نیز امکان‌پذیر می‌باشد.

۷ مهر ۱۳۹۰
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، این بانک طی بخشنامه‌ای به کلیه بانک‌های دولتی و خصوصی اعلام کرد: علاوه بر شعب ارزی بانک‌های ملی، ملت، صادرات در سراسر ایران و صرافی‌ها و بانک‌های مستقر در مبادی خروجی کشور (فرودگاه‌های بین‌المللی و…) شعب مرکزی سایر بانک‌ها نیز مجاز به فروش ارز مسافرتی می‌باشند. برابر بخشنامه یاد شده که در تاریخ ۷/۷/۹۰ به بانک‌ها ابلاغ گردیده است متقاضیان ارز مسافرتی می‌توانند برای تامین ارز مورد نیاز خود به شعب مرکزی بانک‌ها نیز مراجعه نمایند.

۱۲ مهر ۱۳۹۰
روابط عمومی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد: به موجب بخشنامه اداره سیاست‌ها و مقررات ارزی این بانک، فروش ارز مسافرتی در هر سفر و برای هر یک از مسافران هوایی به مقصد تمامی کشورها (به استثنای عراق و سوریه) مبلغ ۲۰۰۰ دلار و برای مسافران زمینی، ریلی و دریایی مبلغ ۵۰۰ دلار یا معادل آن به سایر ارزها می‌باشد. در این بخشنامه همچنین آمده است: فروش ارز مسافرتی هوایی، زمینی، ریلی و دریایی کشورهای عراق و سوریه نیز ۵۰۰ دلار می‌باشد و فروش ارز مسافرتی برای ایرانیان مقیم خارج از کشور به میزان ۵۰ درصد مبالغ فوق خواهد بود.

۱۰ آبان ۱۳۹۰
براساس اطلاعات واصله در ماه‌های گذشته و پس از آنکه اختلاف بین نرخ رسمی ارز با بازار غیررسمی زیاد شد، بانک مرکزی تصمیم گرفت با پیش‌بینی مکانیزم‌هایی، از سوءاستفاده برخی افراد سودجو و فرصت‌طلب جلوگیری کند. به همین منظور ارائه ویزای کشور مقصد، بلیت مسافرت، اصل فیش پرداخت عوارض خروج از کشور، تعهد کتبی مسافر مبنی بر خرید ارز مسافرتی فقط از یک منبع را الزامی و به بانک‌ها اعلام کرد تا صفحه آخر گذرنامه و همچنین فیش پرداخت عوارض را به مهر« ارز مسافرتی پرداخت گردید » ممهور کنند.
به جز مراتب عنوان شده، ازدحام مسافرین غیرواقعی در بانک‌ها و کمیاب شدن بلیت مسافرتی برای مسافرین واقعی، بانک مرکزی را بر آن داشت تا در راستای یکی از وظایف مهم این بانک؛ یعنی صیانت از منابع ارزی و جلوگیری از به هدررفتن آن، بخشنامه اخیر مبنی بر ارائه ارز مسافرتی بر پایه نرخ بازار فرعی ارز را صادر نماید.

۱۴ دی ۱۳۹۰
روابط عمومی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد: این بانک طی بخشنامه شماره۱۰۲۹ /۶۰ مورخ ۱۳۹۰/۱۰/۱۲ به کلیه شعب ارزی بانک‌ها اعلام کرد: فروش ارز مسافرتی برای هریک از مسافران هوایی به مقصد تمام کشورها ( به استثنای عراق و سوریه که ۴۰۰ دلار است) به میزان ۱۰۰۰ دلار یا معادل آن به سایر ارزها و فروش ارز مسافرتی به مسافرین زمینی، ریلی و دریایی کلیه کشورها به میزان۴۰۰ دلار یا معادل آن به سایر ارزها می‌باشد. ضمنا در کلیه موارد فوق، فروش ارز مسافرتی به نرخ بازار فرعی و یکبار در سال صورت می‌گیرد. براساس این بخشنامه، فروش ارز مسافرتی به مسافرین با سن قانونی کمتر از ۲ سال امکان‌پذیر نبوده و برای سنین ۲ تا ۱۲ سال به میزان ۵۰ درصد در هر یک از حالات فوق خواهد بود.

۸ بهمن ۱۳۹۰
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران طی بخشنامه‌ای به کلیه شعب ارزی بانک‌های ملی ایران و ملت اعلام کرد:
شعب ارزی بانک‌های ملی و ملت برای فروش ارز مسافرتی ضمن رعایت کامل مقررات ارزی، پس از دریافت معادل ریالی مربوطه، به جای پرداخت ارز به متقاضی نسبت به صدور سند حسابداری یا رسید که در متن آن مبلغ، نام متقاضی، کد ملی، شماره پاسپورت و سایر اطلاعات مرتبط درج شده باشد، اقدام کرده و سند حسابداری / رسید که ممهور به مهر و امضای شعبه می‌باشد را به متقاضی تحویل نمایند. ضمنا شعبه / باجه بانک‌های ملی ایران و ملت مستقر در مبادی خروجی فرودگاه (پس از گیت خروجی)، در مقابل دریافت سند حسابداری یا رسید مزبور نسبت به پرداخت ارز مسافری مربوطه اقدام خواهند کرد.

۹ بهمن ۱۳۹۰
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران این بانک با توجه به سیاست یکسان‌سازی نرخ ارز ترتیبات خرید و فروش ارز را به شرح ذیل جهت اجرا به کلیه شعب ارزی بانک‌ها ابلاغ نمود:
۱- از تاریخ شنبه ۸/۱۱/۱۳۹۰سیاست یکسان‌سازی نرخ ارز اعمال می شود. در این راستا فروش ارز به بانک‌ها صرفا به نرخ رسمی (مرجع) بانک مرکزی خواهد بود، بنابراین نرخ بازار فرعی از مکانیزم فروش ارز حذف خواهد شد. بدیهی است کلیه مصارف ارزی که طبق مقررات به نرخ بازار فرعی تعیین می‌شد با نرخ رسمی اعلامی از سوی بانک مرکزی تامین خواهد شد‌.
۲- نرخ رسمی (مرجع) بانک مرکزی برای هر دلار آمریکا از روز شنبه ۸/۱۱/۱۳۹۰ در سطح ۱۲۲۶۰ ریال تعیین و کلیه نیازهای ارزی بانک‌ها در چارچوب مقررات و بخشنامه‌های این بانک صرفا با نرخ رسمی (مرجع) تامین خواهد شد.
۳- ارز مسافرتی براساس بخشنامه شماره ۱۰۳۱/۶۰ مورخ ۵/۱۱/۱۳۹۰ بانک مرکزی در فرودگاه حضرت امام خمینی (ره) به مسافر تحویل داده می شود.
تاکید می‌شود نرخ فروش ارز مسافرتی، نرخ مرجع بانک مرکزی بوده و میزان ارز مسافرتی براساس بخشنامه‌های قبلی بانک مرکزی خواهد بود. ضمنا برای برخی کشورها با توجه به بعد مسافت امکان افزایش ارز مسافرتی تا سقف ۱۵۰۰ دلار برنامه‌ریزی شده و طی بخشنامه جداگانه‌ای ابلاغ خواهد شد.

۱۱ بهمن ۱۳۹۰
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران پیرو بخشنامه شماره ۱۰۳۲/۶۰ مورخ ۶/۱۱/۱۳۹۰ درخصوص فروش ارز مسافرتی (موضوع بند ۱ از قسمت «ب» بخشنامه شماره ۱۰۲۹/۶۰ مورخ۱۲/۱۰/۱۳۹۰) اعلام کرد:
۱- فروش ارز مسافرتی برای هر یک از مسافران هوایی (به استثنای سوریه، عراق، آذربایجان، ارمنستان، پاکستان، افغانستان، امارات متحده عربی و عربستان سعودی) به مقصد کشورهای ترکیه، ترکمنستان، کویت، قطر، بحرین و عمان به میزان ۱۰۰۰دلار یا معادل آن به سایر ارزها و در مورد سایر کشورها به میزان ۱۵۰۰ دلار به نرخ رسمی (مرجع) خواهد بود.
۲- فروش ارز مسافرتی به هریک از مسافران هوایی به مقصد کشورهای آذربایجان، ارمنستان، پاکستان، افغانستان و امارات متحده عربی به میزان ۴۰۰ دلار یا معادل آن به سایر ارزها به نرخ رسمی(مرجع) خواهد بود. ۳- مسافرانی که قبلا از ارز مسافرتی هوایی استفاده کرده‌اند، می‌توانند در دو نوبت از ارز مسافرتی بابت سفر به سوریه، عراق یا عربستان (عمره مفرده) استفاده نمایند. بدیهی است فروش ارز مسافرتی هوایی به مسافرانی که دو نوبت از ارز مسافرتی مربوط به سوریه، عراق یا عربستان (عمره مفرده) استفاده نموده‌اند، نیز مجاز خواهد بود.

۲۷ بهمن ۱۳۹۰
روابط عمومی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد: هموطنان عزیزی که عازم مسافرت خارج از کشورهستند، می‌توانند ارز موردنیاز خود را از شعب بانک‌های مستقر در مبادی خروجی فرودگاه‌‌ها تهیه کنند. این گزارش می‌افزاید: متقاضیان دریافت ارز مسافرتی پس از پرداخت معادل ریالی ارز مورد نیاز خود به شعب ارزی بانک‌های ملی و ملت در سطح شهر و دریافت سند حسابداری یا رسید مربوطه به شعبه‌ بانک‌های یادشده مستقر در مبادی خروجی فرودگاه (‌پس از گیت خروجی) مراجعه و در مقابل ارائه سند حسابداری یا رسید، نسبت به دریافت ارز مسافری خود اقدام کنند. در سند حسابداری یا رسید باید مبلغ، نام متقاضی، کد ملی، شماره پاسپورت و سایر اطلاعات مرتبط درج و ممهور به مهر و امضای شعبه ‌باشد.

۱۷ اسفند ۱۳۹۰
روابط عمومی بانک مرکزی به منظور پاسخگویی به سوالات آن دسته از هموطنانی که عازم سفر خارج از کشور هستند و در راستای رفع ابهامات موجود در زمینه میزان و نحوه فروش ارز مسافرتی، دستورالعمل‌های مربوطه را بار دیگر در ‌اختیارهموطنان عزیز قرار داده است. سفر هوایی به مقصد کشورهای ترکیه، ترکمنستان، کویت، قطر، بحرین و عمان به میزان ۱۰۰۰دلار یا معادل آن به سایر ارزها و یکبار در سال. سفر هوایی به مقصد کشورهای آذربایجان، ارمنستان، پاکستان، افغانستان و امارات‌متحده‌عربی به میزان ۴۰۰دلار یا معادل آن به سایر ارزها و یکبار در سال. سفر هوایی به مقصد کشورهای عراق، سوریه و عربستان «عمره‌مفرده» به میزان ۴۰۰ دلار یا معادل آن به سایر ارزها و دو نوبت در سال. سفر هوایی به مقصد سایر کشورها به میزان ۱۵۰۰ دلار یا معادل آن به سایر ارزها و یک بار در سال.
- سفرهای زمینی به مقصد کشورهای عراق، سوریه و عربستان «عمره‌مفرده» به میزان ۴۰۰ دلار یا معادل آن به سایر ارزها و دو نوبت درسال. سفرهای زمینی به مقصد سایر کشورها به میزان ۴۰۰ دلار یا معادل آن به سایر ارزها و یک بار در سال.

۲۳ اسفند ۱۳۹۰
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، به منظور تامین نیازهای ارزی متفرقه متقاضیان،جلسه‌ای با کانون صرافی‌ها در بانک مرکزی تشکیل شد. به صرافی‌های مجاز که مجوز خود را از بانک مرکزی اخذ نموده‌اند اجازه داده شد تا راسا نسبت به خرید و فروش ارز و تامین نیازهای مشتریان بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضای بازار در مقابل صدور فاکتور اقدام نمایند.

۲۸ اسفند ۱۳۹۰
به‌منظور تامین نیازهای متقاضیان اعم از مسافرین، دانشجویان، بیماران، واردکنندگان و صادرکنندگان به مبادلات ارزی از تاریخ ۲۳/۱۱/۱۳۹۰ به کلیه صرافی‌های دارای مجوز بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و مجهز به سامانه سنا اجازه داده می‌شود تا نسبت به خرید و فروش ارز با نرخ توافقی اقدام کنند. تبصره ۱: تاقبل از تعیین حداقل و حداکثر کارمزد توسط کانون،‌ تعیین و اخذ کارمزد با توجه به عرف بازار و به صورت توافقی، بلامانع است.

۵ فروردین ۱۳۹۱
تصمیمات کمیسیون ارز درخصوص فروش ارز مسافرتی به ایرانیان مقیم خارج از کشور، میزان ارز مسافرتی به مقصد کشورهای آذربایجان، ارمنستان، پاکستان، افغانستان، امارات‌متحده‌عربی، لبنان،عراق، سوریه و عربستان، فروش ارز مسافرتی صرفا به زائرین عتبات عالیات که از طریق کاروان‌های تحت پوشش سازمان حج و زیارت اعزام می‌شوند و… به شرح زیر به اطلاع هموطنان گرامی می‌رسد:

سفرهای هوایی به مقصد کشورهای ترکیه، ترکمنستان، کویت، قطر، بحرین و عمان به میزان ۱۰۰۰دلار یا معادل آن به سایر ارزها و یکبار در سال.
سفرهای هوایی به مقصد کشورهای آذربایجان، ارمنستان، پاکستان، افغانستان، امارات‌متحده‌عربی و لبنان به میزان ۴۰۰دلار یا معادل آن به سایر ارزها و یکبار در سال.
سفرهای هوایی به مقصد کشورهای عراق، سوریه و عربستان «عمره‌مفرده» به میزان ۴۰۰ دلار یا معادل آن به سایر ارزها و دو نوبت در سال.
سفرهای هوایی به مقصد سایر کشورها به میزان ۱۵۰۰ دلار یا معادل آن به سایر ارزها و یک بار در سال.
سفرهای زمینی، ریلی و دریایی به مقصد کشورهای عراق، سوریه و عربستان «عمره‌مفرده» به میزان ۴۰۰ دلار یا معادل آن به سایر ارزها و دو نوبت درسال. سفرهای هوایی به مقصد سایر کشورها به میزان ۴۰۰ دلار یا معادل آن به سایر ارزها و یک بار در سال.


 


بدنبال اظهار نظر معاون اجرایی احمدی نژاد که گفته بود خبرگزاری فارس سابقه زیادی در انتشار اخبار کذب دارد، این خبرگزاری نوشت: حق شکایت از این مقام دولتی و ایرنا را به دلیل اتهام زنی به این خبرگزاری برای خود محفوظ می‌داند.

خبرگزاری فارس در واکنش به اظهارات بقایی نوشته است: در حالی که سخنگوی قوه قضاییه امروز در نشست خبری خود از ارسال پرونده جوانفکر و بقایی به دادسرا خبر داد، معاون اجرایی رئیس جمهور و مدیرعامل ایرنا ناراحتی خود از این خبر حجت الاسلام محسنی اژه ای را در قالب توهین به خبرگزاری فارس نشان دادند.

این خبرگزاری افزوده است: سخنگوی قوه قضائیه نیز در فضایی آرام به این سؤال و همچنین اجرای حکم علی اکبر جوانفکر مدیر سایت ایرنا پاسخ داد که خبرگزاری فارس به درستی و بدون کم و کاست این مطالب را منعکس کرد.

هر چند این خبرگرازی به اخبار کذبی که تاکنون منتشر کرده، اشاره ای نکرده است، اما نوشت: بقایی و سایت ایرنا در اقدامی عجولانه، غیر اخلاقی و البته عادت شده، خبرگزاری فارس را «دروغ‌گو» خوانده‌اند.

خبرگزاری فارس ضمن تکذیب ادعای انتشار خبر «بازنشستگی پیش از موعد» بقایی، حق شکایت از این مقام دولتی و ایرنا را به دلیل اتهام زنی به این خبرگزاری برای خود محفوظ می‌داند.


 


معاون هماهنگی امور عمرانی وزیر کشور از پرداخت ۴۰۰ میلیارد تومان اعتبار حاصل از جرایم رانندگی به منظور تقویت و توسعه ناوگان حمل‌ونقل عمومی و ترافیک کشور در خاتمه سال ۹۰ خبرداد.

به گزارش مهر، حمیدرضا ارشادمنش با بیان مطلب فوق گفت: ۳۲۰ میلیارد تومان از این اعتبار در اختیار استانداری‌ها قرار گرفت.

او همچنین گفت: ۸۰ میلیارد تومان دیگر آن در اختیار صندوق تامین خسارت‌های بدنی مقرر در قانون اصلاح بیمه مسوولیت مدنی دارندگان وسائل نقلیه موتوری زمینی در مقابل شخص ثالث قرار گرفت.


 


جانشین فرمانده نیروی انتظامی با تقدیر از برنامه های صدا و سیما ادعا کرد که استفاده مردم از ماهواره کاهش یافته است.

این در حالی است که پیشتر، قائم‌مقام سازمان صداوسیما با اشاره به اینه ۴۰درصد مردم به ماهواره روی آورده‌اند گفته بود که روند گسترش ماهواره در جامعه بسیار نگران کننده است. وی هم‌چنین از راه اندازی ۱۸ هزار و ۲۰۹ شبکه تلویزیونی در دنیا خبر داد که تعداد ۱۱۶ مورد آن‌ها به صورت فعال، کشور ما را زیر پوشش خود قرار داده‌اند.

سردار رادان در بخش دیگری از سخنانش مدعی شد: امروز دشمنان این مرز و بوم با انواع ترفندها و توطئه ها سعی در شست و شوی اذهان جوانان ما را دارند.

وی از برنامه های ماهواره ای به عنوان یکی از ابزارهای دشمنان برای انحراف اذهان جوانان ایران یاد کرد و افزود: نیروی انتظامی بطور قطع در چارچوب امنیت اخلاقی در کشور همچنان موضوع جمع آوری آنتن های ماهواره ای را در دستور کار دارد و کار جمع آوری آنتن ها تشدید نیز خواهد شد.

رادان اضافه کرد : خوشبختانه با همکاری خوب مردم درصد استفاده از گیرنده های ماهواره ای در کشور بسیار کم شده است.

سردار رادان بدون اشاره به آمار منتشر شده از سوی مسئولان کشور که حاکی از افزایش استفاده از ماهواره است، از اقدام صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران در افزایش شبکه های خود و متنوع کردن برنامه های این رسانه ملی قدردانی کرد و ادعا کرد : جذابیت هایی که صدا و سیما در برنامه های خود ایجاد کرده میزان استفاده مردم از گیرنده های ماهواره ای را کم کرده است.

به گزارش مهر، سردار احمدرضا رادان در حاشیه مراسم سیزدهمین سالگرد شهادت امیر سپهبد علی صیاد شیرازی در جمع خبرنگاران در خصوص اجرای طرح امنیت اجتماعی ادعا کرد: بار ها اعلام کردیم طرح امنیت اجتماعی تا زمانی که دغدغه های مردم رفع نشود تعطیل نخواهد شد.

وی در ادامه افزود قطع به یقین در آینده نزدیک طرح امنیت اخلاقی به واسطه تجدید فصل تشدید خواهد شد که اطلاع رسانی لازم در این خصوص صورت خواهد گرفت.

رادان همچنین در خصوص امنیت دور دوم انتخابات گفت: حساسیت امنیتی و انتظامی دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی مانند دور اول خواهد بود.


 
شما این خبرنامه را به این دلیل دریافت می کنید که ایمیل شما پس از تایید وارد لیست دریافت کنندگان شده است. برای لغو عضویت از این خبرنامه به این لینک مراجعه کنید یا به kaleme-unsubscribe@sabznameh.com ایمیل بزنید. با فرستادن این خبرنامه به دوستان خود آنها را تشویق کنید که عضو این خبرنامه شوند. برای عضویت در این خبرنامه کافی است که به kaleme@sabznameh.com ایمیل بزنید. برای دریافت لیست کامل خبرنامه های سبزنامه به help@sabznameh.com ایمیل بزنید.
Email Marketing Powered by MailChimp

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

خبرهاي گذشته