خبر / رادیو کوچه
به گزارش رسانههای مخالف دولت جمهوری اسلامی، روز سهشنبه، 8 نوامبر، برخی منابع آگاه در استان مازندران از بازداشت آریا آرامنژاد آهنگساز، خواننده و از حامیان جنبش مردمی ایران موسوم به جنبش سبز، توسط ماموران وزارت اطلاعات استان بازداشت شده است.
آریا آرامنژاد که برای پیگیری پرونده محکومیت خود به دادگاه تجدیدنظر استان مازندران واقع در ساری مراجعه کرده بود، پس از بازگشت به منزل توسط ماموران امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی انتقال داده شد.
گفتنی است ماموران امنیتی ضمن تفتیش منزل بخشی از دستنوشتهها، مدارک و همچنین کامپیوتر شخصی او را نیز توقیف کرده و با خود بردند.
آریا آرامنژاد آهنگساز است که پس از حوادث عاشورای ۱۳۸۸ ترانهای با عنوان «علی برخیز» ارایه کرد. وی چندی پس از انتشار این ترانه توسط اداره اطلاعات بابل در ۲۶ بهمن ماه ۱۳۸۸ به اتهام اقدام علیه امنیت ملی دستگیر شد.
او پس گذراندن نزدیک به ۵۰ روز انفرادی و زندان که تمام این مدت را در بند انفرادی زندانهای متیکلا شهرستان بابل و بازداشتگاه اداره اطلاعات شهرستان ساری سپری کرده بود، به قید وثیقه آزاد و در دادگاه انقلاب شهرستان بابل به نه ماه حبس تعزیری محکوم شده بود. دادگاه تجدید نظر در حال بررسی پرونده فعالین سبز شهر بابل است که تاکنون نتیجه دادگاه مشخص نشده است.
بیشتر بخوانید:
«محکومیت آریا آرامنژاد به ده ماه حبس تعزیری»
شراره سعیدی/ رادیو کوچه
اشتباه سیاسیون ارشد عرفی گریزناپذیر است. آنها نیز گرفتار در خطاکاری بلاتردید انسانها هستند. اما گاهی این اشتباهات تا به آنحد بزرگ و از آن بدتر تکراریست، که تحملاش از مرز طاقت خارج میشود.
حزب «توده» در سه رویداد موثر تاریخ ایران اثرگذار و متاسفانه پرخطا بود. شاید لقب پرانتقادترین حزب ایرانی برازنده آنها باشد. ملی کردن نفت، کودتای 28 مرداد و سرانجام در انقلاب57.
حزب توده زمانی از اعطای امتیاز نفت شمال به شوروی دفاع میکرد چون امتیاز نفت جنوب در اختیار انگلیس بود. این استدلال از پایه غلط بود و در آن تردیدی نیست. همچنین حزب توده در کودتای 28 مرداد بهطور کامل به وظیفه خود عمل نکرد. و البته که تاوان اشتباه خود را پرداخت. کوتاه زمانی پس از 28 مرداد این حزب از هم پاشید. سران به شوروی و آلمان شرقی رفتند و خردهپاها دستگیر، زندانی و اعدام شدند. حزب توده ایران از حدود سال 1330 در سندی، خود را به عنوان یک حزب مارکسیستی ـ لنینیستی مطرح کرد اما هیچگاه یک حزب ضدمذهبی نبود. اسنادی که موجود است نشان میدهد که حزب توده اگر نسبت به مذهب نظر مثبت نداشت، نظر منفی هم نداشت و به عقاید مذهبی مردم احترام میگذاشت. حزب توده نظر منفی نسبت به مذهب نداشت ولی گمان هم نمیکرد که زمانی یک جریان خالص مذهبی، در مرکزیت حرکت سیاسی قرار بگیرد و بنابراین نسبت به حرکات مذهبی تا مدتها بیتفاوت بود.
25 سال بعد آنان دوباره به وطن بازگشتند. کیانوری دبیرکل شورای مرکزی بود و در مختصات قدرت جدید در ایران در اتحاد با حزب جمهوری قرار داشت و از رهبری انقلاب حمایت کرد.
این اتحاد و حمایت از سوی بسیاری به ویژه هواداران حزب و مارکسیستها نقد شد. از نظر آنان حزب توده نماینده «سوسیالیسم واقعن موجود» بود و نباید با اسلامیها متحد میشد اما استدلال رهبران چیزی دیگر بود. کیانوری به اتفاق حبیباله پیمان، فرخ نگهدار، عبدالکریم سروش، بهشتی و دیگران که هر یک نماینده بخشی از اتمسفر سیاسی آن زمان ایران بودند در تلویزیون ظاهر شده و خوش و خرم مناظره میکردند. اما این دوران دیرپا نبود. حزب توده دوباره عنوان خائن گرفت و بدین ترتیب به کلی از صحنه سیاسی ایران حذف شد.
این گروه سیاسی هم مانند دیگر احزاب درگیر در پروسه 57 اشتباهات بزرگ محاسباتی داشتند و باید معترف بود که تنها اسلامگرایان راه درست و قابل دسترس را در پیش گرفته بودند. آنها در تمامی سالهای غیبت تودهایهای تبعیدی در سراسر کشور حضور فعال داشته و به صورت منسجم توانسته بودند با بهرهگیری از تمایلات مذهبی در کشوری متدین افسار انقلاب را به دست گرفته و از رهبر کاریزماتیک خود نهایت سودآوری را داشته باشند.
از سویی، نکته بارزی که از سوی حزب توده نادیده گرفته شد آن بود که مذهبیون حاکم نه لزوم و نه تمایلی برای تقسیم قدرت با احزاب دیگر به خصوص مارکسیستها نداشتند. و دقیقن به سبب بینیاز برای همراهی با کمونیستها بود که کیانوری و یاراناش نتوانستند با تمامی تمهیداتشان از خمینی دلبری کنند.
شکواییه دردناک کیانوری به خامنهای مستندی است از زندگی بالاترین مقام منسجمترین حزب ایرانی که در معادلات قدرت حتا توسط پدران معنوی روساش حمایت نشد، اگرچه کیانوری شخصی بود که در همه حال شایعات، روایات و گاه مستندات عجیبی از رفتارهای ماجراجویانهاش نقل میشد، اما در 68 سالگی توسط جمهوری اسلامی به شدت شکنجه و تحقیر شد و پس از سالها زندان و حبس خانگی در سال 1378 در 84 سالگی درگذشت.
«… اصل 35 – هرگونه شکنجه برای گرفتن اقرار یا کسب اطلاع ممنوع است. جای بسی تاسف است برای گذشته و جای بسی نگرانی است برای آینده که این اصل گرانبها زیر پای برخی مسوولان له و لورده شده و احتمالن در آینده هم خواهد شد. در مورد اکثر بازداشتشدگان از همان روز اول بازداشت و در مورد من چند روز پس از بازداشت، شکنجه به معنای کامل خود با نام نوین تعزیر آغاز شد. شکنجه عبارت بود از شلاق با لوله لاستیکی تا حد آش و لاش کردن کف پا. در مورد شخص من در همان اولین روز شکنجه آنقدر شلاق زدند که نه تنها پوست کف دو پا، بلکه بخش قابل توجهی از عضلات از بین رفت و معالجه آن تا دوباره پوست بیاورد، درست 3 ماه طول کشید و در این مدت هر روز پانسمان آن نو میشد و تنها پس از 3 ماه من توانستم از هفتهای یکبار حمام رفتن بهرهگیری کنم. نوع دوم شکنجه که به مراتب از شلاق وحشتناکتر است، دستبند قپانی است. تنها کسی که دستبند قپانی خورده میتواند درک کند که دستبند قپانی آنهم 10 – 8 ساعت متوالی در هر شب، یعنی چه؟ در مورد من، پس از اینکه شلاق اولیه که با فحش و توهین و توسری و کشیده تکمیل میشد سودی نداد، یعنی آقایان نتوانستند در مورد دروغ شاخدار ساخته شده که در زیر آنرا شرح خواهم داد از من تاییدی بگیرند، مرا به دستبند قپانی بردند. 18 شب پشت سر هم مرا ساعت 8 بعدازظهر به اطاقی واقع در اشکوب دوم میبرند و دستبند قپانی میزدند و این جریان تا ساعت 6 – 5 صبح یعنی 9 تا 10 ساعت طول میکشید…
جای بسی تاسف است برای گذشته و جای بسی نگرانی است برای آینده که این اصل گرانبها زیر پای برخی مسوولان له و لورده شده و احتمالن در آینده هم خواهد شد
پیامد این شکنجه وحشتناک که هنوز هم باقیست، اینست که دست چپ من نیمه فلج است و دو انگشت کوچک هر دو دستم که در آغاز کاملن بیحس شده بود، هنوز نیمه بیحس هستند. یادآوری میکنم که من در آن زمان 68 ساله بودم. همسرم مریم را آنقدر شلاق زدند که هنوز پس از 7 سال، شب هنگام خوابیدن کف پاهایش درد میکند… آنقدر سیلی و توسری به او زدهاند که گوش چپ او شنواییاش را از دست داده است. یادآور میشوم که او در آن زمان پیرزنی 70 ساله بود. خواهش میکنم عجله نفرمایید و نیاندیشید که بدترین نوع شکنجه (تعزیر) همین بود. نه، از این بدتر هم بود… پس از اینکه آقایان از تحمیل اعترافات به من با شکنجهها و باهدفی که در بالا شرحاش را دادم، ناامید شدند، 3 بار مرا زیر این آزمایش قرار دادند. بار اول مرا به اطاق شکنجه بردند. مریم همسرم را که چشماش را بسته و دهاناش را با دستمالی که در آن فرو کرده بودند، بسته بودند روی تخت شلاق خوابانده و دهان مرا هم گرفتند و در برابر چشم من به پای لخت او شلاق زدن را آغاز کردند. این جریان پیش از شلاقزدنهای شدید مریم که در بالا یادآور شدم بود. آقایان برای اینکه دست خود را به یک چنین کار ننگینی که بدون تردید قابل دفاع نبود، آلوده نکرده باشند، یکی از افراد تودهای، به نام حسن قایمپناه راکه برای فرار از فشار، تن به پستی داده بود، مامور شلاقزدن کردند. پس از نشان دادن این منظره، مرا به پشت در سلول شکنجهگاه بردند و به زمین نشاندند و از من اعتراف میخواستند تا شلاقزدن به پای همسرم را که من صدای ضربات شلاق و ناله همسرم را میشنیدم، پایان دهند. پس از چند دقیقه (؟) چون من حاضر به پذیرش آنچه از من میخواستند، نشدم (قبول طرح کودتا) مرا به سلول خودم برگرداندند. این بود یک نمونه از انجام اصول مربوط به حقوق افراد در قانون اسلامی جمهوری اسلامی در عمل…»
اردوان روزبه/ رادیو کوچه
ardavan@koochehmail.com
این داستان بد از اینجا شروع شد: 14 بهمن سال 81 در مدرسه درگیری لفظی بین میلاد و مزدک پیش آمد. من جلو رفتم که ببینم چه شده، مزدک فکر کرد قصد دارم از میلاد طرفداری کنم، وقتی درگیری تمام شد مزدک مرا به دعوا در زنگ آخر تهدید کرد. زنگ آخر رسید و میلاد به من چاقویی داد و گفت این چاقو را نگهدار. درگیری بین حدود چهل نفر شروع شد و مزدک به سمت من آمد. از آنجایی که دوستان مزدک نیز چاقو و پنجهبوکس داشتند من هم برای ترساندن آنا چاقو را از جیبم درآوردم و عقب عقب رفتم و در حالی که کتک میخوردم همه به دلیل یخزدگی زمین خوردیم که ناگهان متوجه شدم مزدک چاقو خورده است. ….
«علی مهین ترابی» نوجوان 16 ساله در سال 81 به اتهام قتل «مزدک خدادادیان» دستگیر شد که پس از دستگیری اعلام کرد به هیچ وجه قصد استفاده از چاقو و قتل را نداشته است.
وی به مدت هفت سال و هفت ماه در زندان به سر برد و در نهایت پس از برگزاری دادگاه تجدید نظر از اتهام قتل عمد تبرئه و به اتهام قتل شبیه عمد به پرداخت دیه محکوم شد.
اما به نظر میرسد در دادگاه تجدید نظر این حکم مجدد شکسته شد. علی مهینترابی کسی بود که تعدادی از سازمانهای بینالمللی و حقوق بشری خواستار نقض حکم اعدام وی شده بودند. اینک او در کشور ترکیه در انتظار روشن شدن وضعیت پناهجوییاش به سر میبرد.
«اردوان روزبه» در خصوص روز حادثه و روند پیگیری پرونده علی با خود او گفتوگویی داشته که در پی میآید:
خبر / رادیو کوچه
به گزارش رسانههای حقوق بشری، دادگاه انقلاب شهر سنندج دو شهروند اهل روستای لون سادات از توابع کامیاران را در روزهای اخیر به اتهام همکاری با احزاب کرد با صدور احکامی جداگانه به ۳ سال زندان محکوم کرده است.
به گزارش هرانا، طاهر و مجید رحمانی دو شهروندی هستند که ۱۲ مردادماه سالجاری توسط نیروهای امنیتی و سپاه پاسداران به همراه دو شهروند دیگر در این روستا بازداشت شده بودند.
بعد از نزدیک به ۴۰ روز نگهداری در بازداشتگاه اداره اطلاعات شهر سنندج به زندان مرکزی سنندج منتقل شدهاند.
لازم به ذکر است، این دو شهروند کرد طی هفتههای گذشته از سوی دادگاه انقلاب شهر سنندج به اتهام همکاری با احزاب کردی به ۳ سال زندان محکوم شدهاند.
خبر / رادیو کوچه
به گزارش رسانههای داخلی ایران، سخنگوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی و مامور رسیدگی به پرونده اختلاس بزرگ بانکی در ایران روز سهشنبه، 8 نوامبر، از بازداشت 23 نفر در ارتباط با این پرونده خبر داده است.
به گزارش مهر، غلامحسین محسنی اژهای گفت: «در جریان بررسی مدارک و اسناد شرکت توسعه سرمایهگذاری امیرمنصور آریا مشخص شد چهار شرکت با فروش نامه سوری و غیر واقعی 1800میلیارد تومان از بانکها پول دریافت کردهاند.»
وی در بیست و یکمین نشست خبری در مورد پرونده بزرگ فساد بانکی اظهار داشت: «این اقدام بسیار زشت و بسیار ناپسند که در سیستم بزرگ بانکی حادث شد موجب شد تا مردم به حق این توقع را داشته باشند که با تمام کسانی که در این فساد دخیل بودند برخورد شود. از پانزدهم مرداد ماه تا امروز که پرونده در حال رسیدگی است زمان زیادی نگذشته است و تا کنون از 82 متهم تحقیق شده که از این تعداد 48 نفر بازداشت شدند که تعدادی از این افراد 10 روز، 20 روز یا یک ماه بازداشت موقت بودند و پس از رفع اتهام آزاد شدند.»
محسنی اژهای در مورد آخرین وضعیت محمودرضا خاوری مدیر عامل پیشین بانک ملی تاکید کرد: «به دادستان تهران دستور داده شده خاوری را از طریق اینترپل بازگرداندند. ضمن اینکه دولت نیز باید تلاش کند از بهکارگیری کارکنان با تابعیت دوگانه خودداری کند.»
بیشتر بخوانید:
«وزیر اقتصاد و دارایی جمهوری اسلامی ابقا شد»
اکبر ترشیزاد/ رادیو کوچه
بسیار کمشمارند آثار ادبی و هنری که در دورههای مختلف زمانی خود را باز تولید میکنند و انگار که مخاطبان دوباره آنها را کشف کرده باشند، آن را سخن زمانهی خود میپندارند و بخت و اقبال دوباره به آنها رو میکند. گروه راک «پینک فلوید» از ابتدای تاسیس تا اکنون، هیچگاه ناشناس نبوده و از سر زبانها نیافتاده است، اما دورههایی بوده است که گویی جهان به حرفهای این بزرگان و فریادهایشان بیشتر نیازمند است. آلبوم «دیوار» از نمونهی کارهایی است که افراد و جوامع مختلف در دورههای زمانی ویژه میتوانند آن را زبان حال خود بیابند.
«دیوار» یک آلبوم «اپرای» راک است که بر اساس شخصیتی به نام «پینک» متمرکز شده است. در این آلبوم که تا حد زیادی برگرفته از زندگی شخصی دو عضو برجستهی گروه یعنی «راجر واترز» و «سید بارت» است، «پینک» در زندگی سالهای اولیهاش کشمکشهایی دارد. پدرش را در جنگ از دست میدهد، همچون «واترز» که در کودکی پدرش را در جریان جنگ جهانی دوم از دست داده بود. از طرف معلمان بدرفتاری میبیند، به وسیلهی یک مادر بیش از حد حفاظتی تربیت میشود و زنش او را ترک میکند. همگی عواملی برای انزوای «پینک» از جامعه هستند که به طور نمادین به «دیوار» ربط داده میشوند. موضوعهای برجستهی آلبوم، علل و دلالتهای ضمنی انزوای برخود تحمیل شده است، که با عنوان سمبلیک «دیوار»، نمادپردازی شده است.
هنگامی که این آلبوم در سال 1982 و به وسیلهی «آلن پارکر» به فیلم برگردانده شد، نمادهای آشکاری از «نازیسم»، «فاشیسم»، «نژادپرستی»، سیستم غلط آموزشی و تربیتی در مدارس و خانوادهها و عصیانها و شورشهای طبقاتی و اجتماعی در آن موج میزد. تمامی اینها موجب شد که فیلم مورد اقبال وسیع جهانی قرار بگیرد، انگار که کسی حرف دل بسیاری از جوانان را در نقاط مختلف جهان زده باشد. اوخر دههی هفتاد و شروع دههی هشتاد آبستن حوادث، بحرانها و فجایع نظامی، سیاسی و زیستمحیطی در جهان بود که گویی چنین اعتراضهایی را میطلبید. زمانی که نوجوانی بیش نبودم و همنسلان ما دوران سخت، غمانگیز و ماتمزدهی دههی شصت شمسی را میگذراند، این آلبوم برایمان پناهگاهی شده بود تا با آن فریاد بزنیم و دردهایمان را با دوستانمان قسمت کنیم. چند نفر دیگر در یک جای دیگر دنیا پیدا شده بودند که میفهمیدند ما چه میکشیم و احساسشان برای ما در عین تلخی، شیرین بود و مشترک. جنگ، فقر، کشته و معلول شدن دوستان و فضای بستهی اجتماعی، همه و همه در حال خفه کردن ما بود و «پینک» و آلبوم «دیوارش» برایمان حکم هوای تازه را داشت.
دههی شصت که تمام شد، نشانههای مثبتی از ایران و جهان میدیدم که ما را به آینده امیدوار میکرد. اما گویا این رنج تمامی نداشت. گرچه که وضع بشر تا حدودی و در برخی از مناطق بهتر شده بود اما گویا قرار بود در هر دورهای جایی و مکانی سهمی از این بدبختیها و فشارها را داشته باشد. جالب اینجاست که وقتی با اهل هنر و سیاست از کشورهای مختلف دنیا به گفتوگو مینشینید، میبینید که برای هر کدام از آنها دورهای، دورهی همنوایی با نوای «دیوار» بوده است. برای تمامی آنها زمانی موسیقی اعتراضی گروه «پینک» بازگوکننده و روایتگر رنج و محرومیت و فشاری بوده است که بر آنها رفته است.
در یکی دو هفتهی گذشته و با بالا گرفتن احتمال حملهی نظامی به ایران ناخودآگاه به سمت گوش کردن کارهای «پینک فلوید» رفتم. راستش وقتی متوجه شدم خیلی ترسیدم، با خودم فکر کردم که آیا نسل ما در برابر این فجایع، رنجها و مصیبتها شرطی نشده است؟ هر کسی ترسهایش را در پس چیزی پنهان میکند و گویی شماری از نسل ما پشت ترانههای «پینک فلوید». ظاهرن روز ویرانی نزدیک است.
خبر / رادیو کوچه
به گزارش رسانههای مخالف دولت جمهوری اسلامی، در روزهای اخیر، مهران فرجی، روزنامهنگار، که با صدور حکمی از سوی دادگاه انقلاب به یک سال حبس محکوم شده بود با رای دادگاه تجدینظر شش ماه از آن به حال تعلیق درآمده است.
به گزارش سحام نیوز، شعبه ۳۶ دادگاه تجدید نظر مهران فرجی، خبرنگار گروه اجتماعی روزنامه شرق را به اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام به شش ماه حبس تعزیری و شش ماه حبس تعلیقی (که برای مدت ۵ سال تعلیق شده) محکوم کرده است. او از سوی مقیسه، رییس شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب، به یک سال حبس تعزیری محکوم شده بود.
آقای فرجی هجدهم آذر سال گذشته در حالی که برای بازدید خانوادهاش به قزوین رفته بود، از سوی ماموران وزارت اطلاعات بازداشت و به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شد. وی پس از تحمل دو ماه بازداشت در سلول انفرادی، با قرار وثیقه صد میلیون تومانی آزاد شد.
حکم صادر شده برای مهران فرجی، قطعی است و برای اجرای شش ماه حبس تعزیری به دایره اجرای احکام زندان اوین ارسال شده است.
فرجی، سابقه همکاری با روزنامههای همشهری، اعتماد ملی، کارگزاران و همچنین خبرگزاری ایلنا را دارد و در انتخابات ریاست جمهوری اخیر در ستاد مهدی کروبی فعالیت میکرد.
بیشتر بخوانید:
«یکسال حبس محکومیت فرجی، روزنامهنگار»
خبر / رادیو کوچه
با نزدیک شدن به زمان ارایه گزارش جدید آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز دوشنبه، 7 نوامبر، به وقت واشینگتن، کاخ سفید اعلام کرد گزارش آژانس بیانگر نگرانیهای آمریکا است و این کشور از آن برای تشدید تحریمها علیه ایران استفاده میکند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار است گزارش جدیدی درباره ایران منتشر کند که گفته میشود حاکی از پیشرفتهای قابل توجه ابعاد نظامی برنامه اتمی این کشور است.
جی کارنی، سخنگوی کاخ سفید روز دوشنبه گفت آمریکا به فشارهای خود بر ایران و انزوای بیشتر این کشور ادامه میدهد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا آمریکا ممکن است دست به اقدام نظامی علیه ایران بزند، گفت که واشینگتن هرگز از این گزینه صرفنظر نمیکند، اما تاکنون ابزار دیپلماتیک موثر بوده و همچنان نیز ادامه خواهد یافت.
بیشتر بخوانید:
«ایران موظف است با آژانس انرژی اتمی همکاری کند»
سهشنبه 17 آبان 90/ 8 نوامبر 2011
اجرا: اعظم
استودیو: دامون
تقویم تاریخ
گزیده اخبار مطبوعات سهشنبه ایران
مجله جاماندگان- «تاسف برای گذشته، نگرانی برای آینده»- شراره سعیدی
بخش اول خبرها
پس نشینی تند- «روز ویرانی نزدیک است»- اکبر ترشیزاد
گزارش روز کابل- «7500 افغان از زیارت حج بازماندند»- آرین
ناقوس تبعید- «رفتار نویسندگان مهاجر با زبان»- پیمان عابدی
بخش دوم خبرها
گفتوگوی روز- «زنگ آخر، هفت سال زندان»- اردوان روزبه
بخش سوم خبرها
خبر / رادیو کوچه
به گزارش رسانههای مخالف دولت جمهوری اسلامی، روز دوشنبه، 7 نوامبر، مقامات امنیتی جمهوری اسلامی با انتقال مهدی کروبی، از رهبران معترضان در ایران به ساختمان جدیدی برای گذراندن دوره حبس خانگی او موافقت کردهاند.
محمدتقی کروبی، فرزند مهدی کروبی، دبیرکل حزب اعتماد ملی و از رهبران مخالفان دولت در ایران، با انتشار یادداشتی در وبلاگ خود در روز سهشنبه، 8 نوامبر، گفته است که ماموران امنیتی سرانجام اجازه دادهاند پدرش برای گذراندن دوران حبس خانگی، به محل سکونت جدیدی انتقال یابد.
به گزارش سحام نیوز، با وجود انتقال مهدی کروبی به این محل، مقامات امنیتی اجازه ندادهاند فاطمه کروبی، همسرش، در دوران حبس خانگی در کنار او باشد.
همچنین در این گزارش وضعیت آقای کروبی وخیم عنوان شده است.
محمد تقی کروبی گفته است پس از اجاره محل سکونت جدید مهدی کروبی «مقامات امنیتی اجازه بازگشت مادر به حبس را دادند اما به دنبال خروج امروز مادر، مطلع شدیم که مقامات امنیتی اجازه ماندن وی در کنار پدر را نمیدهند و اصرار دارند آقای کروبی الباقی زمان نامعلوم حبس را به تنهایی بگذراند.»
پیشتر، اعضای خانواده آقای کروبی گفته بودند که به علت حضور دایم ماموران امنیتی در مجتمع آپارتمانی محل سکونت آنان و ایجاد مزاحمت برای سایر ساکنان این مجتمع، مهدی کروبی خواستار انتقال به خانه مسکونی خود در جماران شده بود.
مقامات امنیتی با این درخواست موافقت نکردند اما اجازه دادند آقای کروبی همراه با ماموران امنیتی به یک آپارتمان کوچک اداری نقل مکان کند که به علت کمبود فضا و نامناسب بودن شرایط، ادامه حضور همسرش در این محل امکانپذیر نبود.
لازم به اشاره است نزدیک به نه ماه از حصر خانگی مهدی کروبی و میرحسین موسوی از دیگر رهبران معترضان در ایران گذشته است و این در حالی است که تاکنون هیچگونه دادگاهی جهت محاکمه این دو نامزد معترض به نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال 88 که از درخواستهای آنها به شمار میرود برگزار نشده است.
بیشتر بخوانید:
«به حصرها و حبسهای مخالفان در نظام پایان دهید»
«رفع حصر از موسوی و کروبی به نفع همه است»
پیمان عابدی/ رادیو کوچه
در سالهای اخیر بسیاری از نویسندگان مهاجر تلاش کردهاند که امکانات بالقوهی زبان فارسی را با ظرفیتهای زبانی جوامع میزبان درهم بیامیزند. عدم حضور عوامل بازدارندهی اجتماعی و فرهنگی به نویسندگان مهاجر این امکان را داده که در فضایی آزاد، ظرفیتهای زبانی و ساختاری متنوعی را در آثار خویش به کار گیرند. زبان و سنتهای ادبی جوامع میزبان هم برروی آثار نویسندگان مهاجر تاثیر گذاشته است. با پررنگ شدن عنصر جغرافیا در آثار نویسندگان مهاجر پدیدهی نویسندگان منطقهای شکل گرفته است، مثلن داستانهایی که توسط نویسندگان ایرانی در آمریکا نوشته میشوند از نظر بافت زبانی رنگ و بوی خاص خودش را دارد و با آثار نویسندگان ایرانی کشورهای دیگر متفاوت است.
بحث دیگر بحث تابوهاست که برای بررسی عمیقتر مجال بیشتری میطلبد؛ تابوهای ذهنی و زبانی بسیاری در ادبیات داستانی مهاجرت شکسته شده است. صداهایی که سالها در هزارتوی سنتها و آداب قومی به بند کشیده شده بودند از تاریکی بیرون آمدهاند. بعضی از این صداها برای ما هم تازگی دارند. تا این صداها به اثر ادبی تبدیل شوند به زمان، آموزش و تجربه احتااج دارند. نشریات ادبی زیادی در مهاجرت پا گرفته است. شکستن تابوها، ضایعات جانبی خودش را هم دارد. اگر قلنبهنویسی و پیچیدهگویی عارضهای است که ذهن و زبان برخی از نویسندگان داخل را به خود مشغول کرده، عقدهگشایی، هرزگویی و… نیز از عوارض جانبی برخی از آثار ادبی خارج است.
به طور کلی در مرور آثار ادبی نویسندگان مهاجر ایرانی، ما با برخوردهایی متنوع با زبان روبهروییم. گستردهترین برخورد، از میان تمامی برخوردهایی که با زبان صورت میگیرد، از یکسو با روساختهای زبان مادری است و از دیگرسو پیچیدهترین برخورد در کندوکاو نویسندگان و تاثیرپذیری ایشان از رویارویی با زیرساختهای زبان کشور میزبان اتفاق میافتد. این چرخه به طور کلی برای هر نویسندهای که به هر علتی بار گران مهاجرت یا تبعید را بر دوش خود میکشد میتواند معنادار باشد.
من به زبان، بیش از آنکه به عنوان یک هدف در ادبیات، به خصوص در حوزهی ادبیات داستانی نگاه کنم آن را به عنوان وسیلهای برای بیان روان و حرکات بیرونی شخصیتهای داستانی مادیت بخشیدن به گفتوگوها و ارتباط با خوانندهام به کار میگیرم
هم مهاجران و هم نویسندگان مهاجر ما علاوه بر تحمل و قبول تحمیلهای ناگزیر جامعه و زبان میزبان، میراثدار محدودیتها و ممنوعیتهای بومی خاص خود نیز هستند. این ویژگی خاص (که نمونهی به نتیجه رسیدن نیست انگارانه و تا حدی منفعلانهاش را ما در آثار هدایت و ساعدی میتوانیم ببینیم که البته نسلهای بعدی آنگونه نگرش آگاهانه و دردمندانهی هدایت و ساعدی و حتا چوبک را تنها تبدیل به نوعی مد روز کردند) به تعبیر برخی منتقدان نوعی گسست معرفتی است. این گسست معرفتی که در خارج از کشور بیشتر خود را به ما نشان میدهد، بیش از هر چیز سایه سنگینش را بر ادبیات میشود احساس کرد. با این حال هرچند که ممکن است عدهای خوششان نیاید، اما گریزی نیست از بیان اینکه صورتبندی این گسست تاریخی-فرهنگی، بالاخص در تلاشهای ادبینویسان ایران، کارنامهای درخور تامل دارد؛ هرچند که به نظر نگارنده این گسست معرفتی مورد اشاره حتا در صورت اثبات، نمیتواند در حوزهی زبانی شاخصهی مهمی قلمداد شود. زبان هم یک وسیلهی ارتباطی است و نباید به آن تقدس بخشید. زبان، به قول گلشیری میتواند «خانه» و «پناه» آدمی باشد. اما میبینیم که همان «صنم بانو»ی گلشیری هم در پاریس میتواند «خانهی زبان» خود را بنا کند. در اینکه آثار کمارزش یا متزلزل یا با زبان سست که در خارج از کشور منتشر شده و میشود کم نیستند شکی نیست ولی وقتی میخواهیم شاخصهای ادبی مثلن یک دوره یا یک دههی ادبیات داخل ایران را بررسی کنیم، باید از آثار شاخص آن دوره سراغ بگیریم. مهرنوش مزارعی داستاننویس مقیم آمریکا در گفتوگویی با نشریه کارنامه میگوید:
«من به زبان، بیش از آنکه به عنوان یک هدف در ادبیات، به خصوص در حوزهی ادبیات داستانی نگاه کنم آن را به عنوان وسیلهای برای بیان روان و حرکات بیرونی شخصیتهای داستانی مادیت بخشیدن به گفتوگوها و ارتباط با خوانندهام به کار میگیرم. یه نظر من، داستاننویس پیش از آنکه یک معمار زبان (و داستان، یک محصول زبانی) باشد با شناخت انسان و واقعیت وجودی او سروکار دارد. بنابراین داستاننویس باید زبان را برای آفریدن جهانی به کار ببرد که خواننده با اشتیاق به تماشای آن بنشیند و به درکی جدید از زندگی و هستی برسد. کلمه برای من پلی است برای ایجاد ارتباط بین دنیای داستان با دنیای خوانندگانم.» (مهرنوش مزارعی، کارنامه. شماره 26. ص 113)
خبر / رادیو کوچه
باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا روز دوشنبه، 7 نوامبر، به وقت واشینگتن، فرمان وضعیت اضطراری ملی در برابر ایران را که نخستین بار در نوامبر ۱۹۷۹ و بهدنبال ماجرای گروگانگیری از سفارت این کشور در تهران صادر شد، برای یکسال دیگر تمدید کرده است.
در بیانیهای که کاخ سفید بر اساس فرمان آقای اوباما منتشر کرده آمده است وضعیت دو کشور هنوز به حال عادی بازنگشته و آنها هنوز در حال اجرای موافقتنامه ۱۹ ژانویه ۱۹۸۱ هستند.
اشاره آقای اوباما به موافقتنامه الجزایر است که در آن زمان بین ایران و آمریکا و برای آزادی گروگانها امضا شد.
بهدنبال ماجرای گروگانگیری سفارت آمریکا در تهران، جیمی کارتر رییس جمهوری وقت فرمان وضعیت اضطراری ملی را برای مقابله با «تهدید خارقالعاده ایران علیه امنیت ملی، سیاست خارجی و اقتصاد آمریکا» صادر و داراییهای ایران را مسدود کرد.
بر اساس بیانیه کاخ سفید از آنجا که تغییری در روابط دو کشور حاصل نشده و این فرمان در ۱۴ نوامبر بهطور اتوماتیک منقضی میشود، رییس جمهوری آمریکا آن را برای یک سال دیگر تمدید میکند.
بیشتر بخوانید:
«نرمش و مماشات با جمهوری اسلامی را کنار بگذارید»
آرین/ دفتر کابل/ رادیو کوچه
najib@koochehmail.com
وزارت ارشاد حج و اوقاف افغانستان میگوید 7500 تن از زائرین حج به دلایل مختلف از رفتن به عربستان سعودی بازماندهاند.
این زائران نیز شکایت دارند که وزارت حج به جای ارسال آنان نزدیکان و وابستگان مقامات بلند پایهی دولتی را به زیارت حج ارسال کرده است.
شماری از این زائران که از ولایات مختلف به کابل آمده بودند از عدم شفافیت این روند شکایت داشتند.
اما «داعی الحق عابد» معین وزارت ارشاد حج و اوقاف افغانستان گفت آنان به افرادی که از سفر حج بازماندهاند وعده سپردهاند که در سال آینده در لیست زائران حج شامل میگردند.
وی افزود: «در نشستی که با این زائران داشتند، آنان را قناعت دادهاند تا دوباره به ولایاتشان برگردند.»
آقای عابد گفت: «این افراد به دلیل عدم حضور به موقع خودشان و بیکفایتی کارمندان این وزارت در ولایات از سفر حج باز مانده است.»
به گفته وی با آن هم وزارت حج تلاش کرد تا به این افراد نیز ویزای عربستان سعودی را بگیرد، اما سفارت عربستان سعودی در کابل از دادن ویزا خودداری کرد.
از جانب دیگری شماری از زائران افغانی در عربستان سعودی نیز از عدم تسهیلات و کمبود رهنما شکایت دارند.
«محمدیوسف نیازی» وزیر ارشاد حج و اوقاف افغانستان که به عربستان سعودی سفر کرده است با پذیرفتن برخی از مشکلات گفت: «مراسم حج زائران افغان امسال نسبت به سالهای قبل مشکلاتی کمی داشت.»
افغانستان همه ساله بیش از 30 هزار زائر را برای زیارت حج به عربستان سعودی ارسال میکند، اما همه ساله این روند با مشکلات و انتقادات همراه میباشد.
امسال نیز با وجود که وزارت حج افغانستان این روند را نسبت به سالهای پیش آن موفق میخواند، اما نمایندگان مجلس هشدار دادهاند به دلیل مشکلات در این روند پس از برگشت وزیر حج به کشور وی را استیضاح خواهند کرد.
اطلاعرسانی/ رادیو کوچه
با درود به مخاطبان عزیز رادیو کوچه،
پخش روزانه رادیو کوچه پس از چند روز اختلال در سیستم پخش استریم (Stream) و ایجاد تغییرات سرور رادیو به سرور تازه و انتقال بیش از 5000 پادکست به سرور تازه، پخش آنلاین مجدد به حالت پیشین خود بازگشته است.
مجدد، به دلیل بروز مشکل و سختی در دریافت پخش آنلاین در روزهای اخیر، رادیو کوچه از شنوندگان خود پوزش میطلبد.
سرویسدهندگان دیگر رادیو از قبیل رادیو نوکیا و آندروید به مرور بهروز خواهند شد.
این خبر در بخش شایعه رادیو کوچه قرار دارد و رادیو کوچه صحت و سقم آن را تایید نمیکند.
منبع: العربیه
محمد دهقان عضو هیت رییسه مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوالی در مورد پیشنهاد آیتاله خامنهای برای تغییر نظام سیاسی این کشور اعلام کرد رهبرجمهوری اسلامی ایران از مدتی پیش «یک تیم تخصصی از حقوقدانان» را مامور بررسی قانون اساسی کرده است.
دهقان روز دوشنبه 7 اکتبر در گفتوگو با خبرگزاری فارس گفت: «تا جایی که بنده اطلاع دارم، مدتی است که توسط کارشناسانی در زیرمجموعه دفتر مقام معظم رهبری در خصوص ایرادات قانون اساسی کار شده و مدتی است که این ایرادات قانون اساسی توسط همان کارشناسان مشخص شده است.»
آیتاله خامنهای در سفر اخیر خود به کرمانشاه از حذف پست ریاست جمهوری و انتخاب سران قوه مجریه در مجلس سخن گفت.
او گفته بود: «در شرایط فعلی نظام سیاسی کشور، ریاستی است و رییس جمهوری با انتخاب مستقیم مردم برگزیده میشود که شیوه خوب و موثری است اما اگر روزی در آینده احتمالن دور، احساس شود که نظام پارلمانی برای انتخاب مسوولان قوه مجریه بهتر است هیچ اشکالی در تغییر ساز و کار فعلی وجود ندارد.»
عضو هیت رییسه مجلس گفت: «اینکه رهبر انقلاب بیایند و یک پیشنهاد درباره تغییر ساختار نظام سیاسی کشور مطرح کنند، به نظرم این پیشنهاد هدفمند و مبتنی بر یکسری اطلاعات و مطالعاتی است و اینکه بگوییم رهبر انقلاب اتفاقی جمله ای را مطرح کردند، واقعن این طور نیست بلکه پیشنهاد ایشان هدفمند و مبتنی بر اطلاعات، مطالعات و چند صد ساعت کار علمی بوده است.»
او افزود: «سالهاست که این موضوع در خفا بیان میشود و مقام معظم رهبری در شرایط امروز این موضوع را به صورت علنی برای فراهم شدن زمینه گفتوگو بین اندیشمندان مطرح کردند.»
تغییر نظام سیاسی ایران از ریاستی به پارلمانی با واکنش های مختلفی در این کشور همراه بوده است.
هوادران آیت الله خامنه ای از این طرح استقبال کردهاند اما فعالان اصلاحطلب که طی سالهای گذشته فعالیت آنها به شدت محدود شده است با پیشنهاد وی مخالفت کردهاند.
اکبر هاشمی رفسنجانی رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام ماه گذشته در دیدار با روزنامهنگاران تاکید کرد این موضوع به تضعیف جمهوریت نظام منجر میشود و خلاف قانون است.
او گفت: «تضعیف بخش جمهوریت نظام خلاف قانون اساسی است و قدرت انتخاب مردم محدود و محصور میگردد.»
وی در عین حال افزود: «قطعن این مهم مدنظر رهبری نبوده است.»
پس از انتخابات سال گذشته در ایران این کشور شاهد اعتراضات خیابانی بیسابقهای علیه نظام بود.
معترضان برگزارکنندگان انتخابات را به «تقلب سازماندهی شده» به هدف پیروزی احمدینژاد در انتخابات متهم کردند اما سران نظام اعلام کردند انتخابات سالمی برگزار کردند.
ناظران سیاسی میگویند آیتاله خامنهای برای کاهش تنش و جلوگیری از تکرار اتفاقات انتخابات گذشته این پیشنهاد را مطرح کرده است.
خبر / رادیو کوچه
با افزایش فشارها بر دولت سوریه از سوی جوامع بینالمللی از جمله اتحادیه عرب، روز سهشنبه، 8 نوامبر، دولت بشار اسد، رییس جمهوری سوریه، ایالات متحده را به دخالت مستقیم در خشونتهای اخیر این کشور متهم کرده است.
وزارت خارجه سوریه در نامهای به شورای امنیت سازمان ملل گفت از اظهارات سخنگوی وزارت خارجه آمریکا شگفتزده شده که گفته بود سوریها، سلاحهای خود را به مقامات تحویل ندهند.
این اظهارنظر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا پس از آن صورت گرفت که دولت سوریه روز جمعه متعهد شد که شهروندانی را که سلاح خود را ظرف یک هفته تحویل دهند، عفو کند.
وزارت خارجه سوریه همچنین در نامهای به اتحادیه عرب، خواهان حمایت این اتحادیه در برابر آنچه دخالت آمریکا در «رویدادهای خونین» این کشور خوانده، شده است.
ولید معلم، وزیر خارجه سوریه که این نامه را امضا کرده، خواهان محکومیت آمریکا از سوی این اتحادیه شده است.
شورای ملی سوریه پس از کشته شدن دهها نفر در روزهای اخیر به خصوص در شهرهای حمص و ادلب، خواهان آن شده که جامعه جهانی ناظرانی از کشورهای عربی و بینالمللی برای مشاهده وضعیت این شهرها به سرعت به حمص و ادلب اعزام کنند.
لازم به اشاره است دولت سوریه هفته پیش با اتحادیه عرب برای پایان دادن به خشونتهای این کشور به توافق رسید اما فعالان سوری میگویند خشونتها در این کشور ادامه دارد و دولت سوریه به مفاد این توافق نامه عمل نکرده است.
بیشتر بخوانید:
«پانزده کشته در تظاهرات بعد از نماز عید قربان در سوریه»
خبر / رادیو کوچه
با افزایش نگرانی در مورد بحران اقتصادی ایتالیا و رای مهم پارلمان این کشور به طرح بودجه، سیلویو برلوسکونی نخست وزیر این کشور، روز دوشنبه، 8 نوامبر، اظهار داشته است «هرگز تسلیم فشارها نمیشود و استعفا نخواهد داد.»
با توجه به بالا رفتن هزینههای استقراضی برای دولت ایتالیا، نگرانیها در مورد ناتوانی این کشور که سومین اقتصاد بزرگ این قاره است، در بازپرداخت بدهیهای سنگینش جدیتر شده است.
به گفته کارشناسان بر خلاف یونان، ایرلند و پرتغال که اتحادیه اروپا توانست به طرحهای نجات مالی آنها را از ورشکستگی نجات دهد، اقتصاد ایتالیا ممکن است بزرگتر از آن باشد که این اتحادیه بتواند آن را نجات دهد.
پارلمان ایتالیا روز سهشنبه طرح بودجه را به رای میگذارد.
وزرای دارایی اتحادیه اروپا نیز قرار است روز سهشنبه برای بررسی بحران اقتصادی کنونی تشکیل جلسه دهد.
شدت یافتن نگرانیها در مورد وضعیت اقتصادی ایتالیا موجب شده که جناحهای رقیب سیاسی، بار دیگر از سیلویو برلوسکونی، نخست وزیر ایتالیا درخواست کنند که از سمت خود کنارهگیری کند.
بیشتر بخوانید:
«دولتی ائتلافی بدون پاپاندرئو تشکیل میشود»
رادیو کوچه
1942 میلادی- در جریان جنگ جهانی دوم نیروهای متفقین وارد شمال آفریقا شدند. در نیمه سال 1940 ابتدا ایتالیاییها و سپس نیروهای آلمانی در این منطقه حمله کردند و به مدت 2 سال با پیروزی و شکست طرفین همراه شد. در این زمان، «مارشال رومل» فرمانده نیروهای آلمانی به گسترش دامنه عملیات دست زد و پیروزیهای وی باعث شد تا از سوی هیتلر به درجه «فیلد مارشال» که بالاترین درجه نظامی ارتشهای جهان است، ارتقا پیدا کند.
اما از سوی دیگر مواجه شدن آلمانها با کاهش نفرات و کمبود تجهیزات باعث شد تا نیروهای متفقین دست به حملات گستردهای بزنند که بزرگترین آن در اواخر اکتبر 1942 در منطقه «العلمین» رخ داد و پیروزی متفقین را در پی داشت. در چنین روزی نیروهای آمریکایی و انگلیسی به فرماندهی «آیزنهاور» در کازابلانکا و الجزیره مستقر شدند. در می 1943 نیروهای آلمانی و بعد نیروهای ایتالیایی تسلیم شده و دولتهای آمریکا و انگلیس در این مناطق ماندند.
1960 میلادی- در انتخابات نهایی چنین روزی در آمریکا «جان کندی» در جدالی بسیار نزدیک، «ریچارد نیکسون» را مغلوب کرد.
جان فیتزجرالد کندی (John Fitzgerald Kennedy) سیوپنجمین رییس جمهوری ایالات متحده آمریکا بود. وی به عنوان نمادی از لیبرالیسم آمریکایی مشهور است. کندی هنگام آغاز ریاست جمهوری 43 سال داشت و پس از «تئودور روزولت» جوانترین رییس جمهوری تاریخ آمریکابه شمار میرود.
از اتفاقات مهمی که در دوران ریاست جمهوری او روی داد تهاجم ناموفق به خلیج خوکها، بحران موشکی کوبا، ساخته شدن دیوار برلین، آغاز مسابقه فضایی، اولین اتفاقات جنگ ویتنام و جنبش حقوق مدنی آمریکا است. کندی تنها کاتولیک رومی است که به ریاست جمهوری رسیده، آخرین کاندید حزب دموکرات از شمال آمریکا که به ریاست جمهوری رسید و آخرین کسی که هنگام انتخاب شدن عضو مجلس سنا بود.
کندی در ۱۹۶۳ به قتل رسید.
1332 خورشیدی- حدود سه ماه پس از کودتای 28 مرداد، محاکمه دکتر مصدق که در بازداشت بود به اتهام ضدیت با سلطنت و قصد برکنارکردن شاه و نیز به عنوان مسبب وقایع 25 تا 28 مرداد در محکمه نظامی تهران آغاز شد.
سرکوب نیروهای ضد کودتا از 29 مرداد 1332 آغاز شد. بیشتر وزرا و همکاران دولت قانونی و جمعی از نمایندگان مجلس شورای ملی دستگیر و تعدادی از آنان نیز محاکمه شدند، انتشار روزنامههای ملی و مستقل متوقف و همچنین تعدادی از افسران و نظامیان که طرفدار نهضت ملی ایران بودند زندانی و تبعید شدند. دکتر محمد مصدق در دادگاه نظامی مورد محاکمه قرار گرفت. دادگاه پس از تشکیل 35جلسه وی را به سه سال حبس مجرد محکوم کرد.
دکتر مصدق هنگام معرفی، خود را نخست وزیر قانونی ایران اعلام و به صلاحیت محکمه اعتراض کرد و گفت که تنها دیوان عالی کشور میتواند رییس دولت را بازخواست قضایی کند. با بیان این مطلب، جلسه محاکمه به مدت یک هفته تعطیل شد. دکتر مصدق گفته بود که طبق قوانین ایران، دیوان عالی کشور جای رسیدگی به قصور نخست وزیر و وزیران است. وی برکناری خود را یک کودتا با نقشه خارجی خوانده بود و گفته بود که «جز با رای عدم اعتماد پارلمان، فردی دیگر حق برکناری نخست وزیر را ندارد، و در صورت وقوع چنین عملی، این مرتکب است که باید به اتهام نقض قانون اساسی و نادیده گرفتن اراده مردم محاکمه و مجازات شود. کودتا یعنی برکنار کردن دولت از راههای غیرقانونی، و بنابراین کودتاگران مجرمند، نه من که برگزیده ملت و رییس قانونی دولت هستم. عامل و دست نشانده بیگانه خائن و مجرم است، نه من.»
او پس از پشت سرگذاشتن دوران محکومیت، به مدت ده سال به زادگاه خود، «احمدآباد» تبعید شد. سرانجام در بهمن 1345 درگذشت.
1376 خورشیدی- «سید محمدعلی جمالزاده» نویسنده و مترجم معاصر ایرانی در ژنو درگذشت. او را پدر داستان کوتاه زبان فارسی و آغازگر سبک واقعگرایی در ادبیات فارسی میدانند.
این نویسنده نخستین مجموعهی داستانهای کوتاه ایرانی را با عنوان «یکی بود، یکی نبود» در سال 1300 خورشیدی در برلین منتشر کرد. داستانهای وی انتقادی، ساده، طنزآمیز، و آکنده از ضربالمثلها و اصطلاحات عامیانه است.
سیدمحمدعلی جمالزاده در سال 1270 در اصفهان به دنیا آمد. پدرش سیدجمال الدین واعظ اصفهانی همدانی از پرنفوذترین مبلغان مذهبی دوران مشروطه بود و نقش مهمی در آن نهضت داشت. پس از تعطیلی مجله «کاوه»، سرپرستی محصلین ایرانی در سفارت ایران را به مدت هشت سال به عهده گرفت. جمالزاده به مدت بیستوپنج سال در دفتر بینالمللی کار در ژنو شروع به فعالیت کرد و در کنار آن به مطالعات وسیعی دست زد. با فرا رسیدن شهریور 1320، چند داستان از او در تهران به چاپ رسید.
محمدعلی جمالزاده را همراه با «صادق هدایت» و «بزرگ علوی» سه بنیانگذار اصلی ادبیات داستانی معاصر فارسی میدانند. داستان کوتاه «فارسی شکر است» را که در کتاب «یکی بود یکی نبود» او چاپ شده است، به عنوان نخستین داستان کوتاه فارسی به شیوهی غربی میشمارند.
«گنج شایگان»، «صحرای محشر»، «خاک و آدم» و «دشمن ملت» و دیگر کتابها از جمله کتابهای جمالزاده است که در نتیجه آنها، از او به عنوان پدر داستاننویسی ایران یاد کردهاند.
———————————————–
برخی از رویدادهای دیگر
1900 میلادی- بانو «مارگارت میچل» خالق داستان «برباد رفته» در شهر اتلانتا بهدنیا آمد. این داستان درباره جنگ داخلی آمریکا و یکی از بهترین آثار ادبی قرن بیستم است. وی در طول عمر خود همین یک داستان را نوشت که بهصورت فیلم سینمایی هم درآمده است. داستان برباد رفته پرفروشترین داستان تاریخ بشر نیز محسوب میشود.
منبعها:
ویکیپدیا (انگلیسی و فارسی)
راسخون
نیویورک تایمز
Iranian history
خبر / رادیو کوچه
یوکیو آمانو، دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز دوشنبه، 7 نوامبر، از مقامهای جمهوری اسلامی خواست به قوانین بینالمللی احترام بگذارند و با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کنند.
به گزارش العربیه، آقای آمانو در آستانه دیدار از پایتخت قزاقستان در گفتوگویی با اشاره به نزدیک شدن ارایه گزارش در مورد فعالیت اتمی این کشور تاکید کرد آژانس هنوز از صلحآمیز بودن برنامه اتمی این کشور مطمئن نیست.
او افزود: «ایران باید با ما همکاری کند و قوانین بینالمللی را محترم بشمارد.»
این اظهارات در حالی مطرح میشود که آقای آمانو قرار است در مورد برنامه اتمی ایران گزارشی به شورای حکام ارایه کند.
دیپلماتهای آژانس بینالمللی اعلام کردهاند این گزارش به موارد مبهمی از فعالیتهای هستهای ایران اشاره خواهد کرد.
بر اساس این گزارش، اطلاعاتی که قرار است توسط آژانس منتشر شود ضمن هشدار از خطر نزدیک شدن ایران به تولید بمب اتمی نشان میدهد ایران اقدام به ساخت مدل رایانهای یک کلاهک هستهای کرده است.
آمانو در بخش دیگری از این گفتگو تاکید کرد در آینده نزدیک بازرسان آژانس به سوریه سفر خواهند کرد تا از فعالیت اتمی این کشور گزارش تهیه کنند.
او افزود: «دولت سوریه پیش از این با ما همکاری نکرد اما اخیرن اعلام کرده با ما همکاری میکند.»
پیشتر اعلام شده بود سوریه در منطقه دیرالزور تاسیسات اتمی دارد و اسراییل منطقهای را که گمان میرود فعالیت اتمی این کشور در آن انجام میشد بمباران کرده بود.
او در پاسخ به سوالی در مورد فعالیت اتمی اسراییل گفت: «آژانس بینالمللی در صدد تهیه طرحی برای ایجاد منطقه ممنوعیت فعالیت اتمی در خاورمیانه است.»
بیشتر بخوانید:
«حمله نظامی به ایران کمکی به حل مسئله اتمی نمیکند»
رادیو کوچه
مهمترین عنوانهای مطبوعات امروز ایران:
خراسان
1) سوقصد به جان تیم اعزامی رسانه ملی در لیبی
http://www.khorasannews.com/News.aspx?type=1&year=1390&month=8&day=17&id=1191028
شنیده شده خبرنگار و فیلمبردار صداوسیما در لیبی که طی روزهای گذشته برای تهیه گزارش به زندان ابوسلیم (که گفته میشود سالها محل نگهداری امام موسی صدر بوده) در طرابلس رفته بودند، هنگام فیلمبرداری از سلولهای زندان ناگهان با حریق عمدی یکی از سلولها مواجه شدهاند و همزمان با این آتشسوزی شدید، فردی قصد داشته با قفل زدن به درب زندان، گروه خبری صداوسیما را در دالان زندان محبوس کند که با حضور مردم و انقلابیون این تلاش ناکام ماند.
2) سرلشگر فیروزآبادی: مجلس نباید تنها از یک جناح تشکیل شود
http://www.khorasannews.com/News.aspx?type=1&year=1390&month=8&day=17&id=1190941
رییس ستاد کل نیروهای مسلح گفت: «ورود محدود افرادی به مجلس که افکار آنها به نوعی با جریان انحرافی یا جریان فتنه پیوسته است، مشکل قابل توجهی برای کشور نیست.» سردار سرلشکر سیدحسن فیروزآبادی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: «معتقد نیستم که مجلس باید از یک جناح تشکیل شود؛ چراکه هر جایی که فقط از یک جناح تشکیل شود نمیتواند چندان پویا باشد.» وی با اشاره به اینکه «خاصیت انتخابات پارلمانی این است که معمولن چند جناح در مجالس حضور دارند» تصریح کرد: «حضور جناحهای دیگر در مجلس به تعدادی که نتوانند اکثریت مجلس را مختل کنند یا دولت را از کار بیندازند برای مجلس مفید است.»
کیهان
1) نیکزاد: صنعت هواپیمایی تحریمها را دور زده است
http://www.kayhannews.ir/900817/4.htm#other406
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به انجام تعمیرات اساسی هواپیمای ایرباس در داخل کشور گفت: «صنعت هواپیمایی تحریمها را دور زده است.»
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه انتظار من از دستاندرکاران این صنعت این است که در کنار پایبندی به اصول، در ارایه سرویس به هموطنان و تبعه سایر کشورها تلاش کنند، اظهار داشت: «باید تحریم ناجوانمردانه را دور بزنیم.»
2) بحران یونان با استعفای نخست وزیر وارد مرحله تازهای شد
http://www.kayhannews.ir/900817/16.htm#other1610
نخست وزیر یونان در پی افزایش فشارهای داخلی و بینالمللی از قدرت کنارهگیری کرد. به گزارش خبرگزاری فارس، «جرج پاپاندرئو» دیروز از پست نخست وزیری یونان استعفا کرد. پاپاندرئو که به خاطر فشارهای اتحادیه اروپا و اعتراضات داخلی کنارهگیری کرد، گفت که آماده است با «آندره ساماراس»، رهبر مخالفان ائتلاف کند.
جام جم
1) زایندهرود به زندگی سلام کرد
http://www.jamejamonline.ir/papertext.aspx?newsnum=100858817315
با جاری شدن آب در بستر زایندهرود، این رودخانه باردیگر زنده شد و مردم دیار نصف جهان همزمان با عید سعید قربان کارناوال شادی به راه انداختند.
به گزارش ایرنا، با باز شدن دریچههای سد زایندهرود در روز شنبه هفته جاری، جریان آب همزمان با عید سعید قربان بستر این رودخانه در نواحی شهر اصفهان را سیراب کرد و شور و نشاط خاصی در شهر اصفهان برپاست. بسیاری از شهروندان اصفهانی به دنبال آب جاری شده در بستر این رودخانه به شادمانی میپردازند.
2) معترضان، کاخ سفید را محاصره کردند
http://www.jamejamonline.ir/papertext.aspx?newsnum=100858802025
هزاران معترض آمریکایی با گرد آمدن در اطراف کاخ سفید مخالفت خود را با ساخت خط لوله نفت جدید از کانادا به ایالات متحده آمریکا اعلام کرده و از باراک اوباما، رییس جمهوری این کشور خواستند این طرح را به دلایل زیست محیطی رد کند.
همشهری
1) هشدار لاوروف به صهیونیستها، اقدام نظامی علیه ایران اشتباهی با پیامدهای جبرانناپذیر است
http://www.hamshahrionline.ir/news-150529.aspx
وزیر امورخارجه روسیه در پی اظهارات اخیر مقامات رژیم صهیونیستی در مورد اقدام نظامی علیه ایران به اشغالگران قدس درباره پیامدهای خطرناک چنین ماجراجوییهایی هشدار داد.
به گزارش مهر به نقل از خبرگزاری فرانسه، «سرگئی لاوروف» وزیرامور خارجه روسیه با اشاره به گزارش در دست انتشار مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، رژیم صهیونیستی را از هرگونه اقدام خودسرانه علیه ایران برحذر داشت.
2) کارمندان مازاد وزارتخانههای ادغامی به بخش خصوصی میروند
http://www.hamshahrionline.ir/news-150562.aspx
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهوری گفت: «انتقال نیروهای وزارتخانههای ادغامی به سایر دستگاهها و بخش خصوصی یکی از راهکارهای پیشنهادی دولت برای ساماندهی نیروهای مازاد وزارتخانههای ادغامی است.»
آفرینش
1) جهانیان مراقب دروغپردازیهای آمریکا باشند
http://www.afarinesh-daily.com/afarinesh/Article.aspx?AID=16022#91384
علیاکبر صالحی وزیر امور خارجه ایران با اشاره به روی آوردن مقامهای آمریکایی به دروغپردازیهای سیاسی و رسانهای به منظور انحراف افکار عمومی مردم این کشور و جهان از وضعیت بحرانی اقتصاد آن گفت: «جهانیان باید مراقب دروغپردازیهای سران واشینگتن باشند.»
2) معاون سیاسی وزیر کشور: شمارش آرا به صورت مکانیزه انجام میشود
http://www.afarinesh-daily.com/afarinesh/Article.aspx?AID=16022#91390
معاون سیاسی وزیر کشور با بیان اینکه «شعار نهمین دوره انتخابات مجلس «مشارکت حداکثری، قانون مداری، عدالت محوری و امانتداری» است» گفت: «باید تمامی دستاندرکاران برگزاری انتخابات برای تحقق این شعارها برنامهریزی و تلاش کنند.»
دنیای اقتصاد
1) واکنش وزیران خارجه و دفاع به طرح ترور فرمانده سپاه قدس
http://www.donya-e-eqtesad.com/Default_view.asp?@=276885
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت، علیاکبر صالحی این مطلب را در واکنش به ادعاهای مطرح شده علیه سپاه قدس و درخواست ترور فرمانده این نیرو توسط برخی نمایندگان کنگره آمریکا بیان کرد. وزیر خارجه اظهار کرد: «آمریکاییها آنقدر گستاخ هستند که موضوع ترور مقامات نظامی ایران را به طور رسمی در مجلس نمایندگان و سنای آمریکا مطرح میکنند که این موضوع پیگیری حقوقی دارد. موضوع ترور فرماندهان نظامی ایران از سوی آمریکا در حالی مطرح میشود که آنها بر اساس یک سناریوی بیپایه و اساس جمهوری اسلامی ایران را متهم به ترور میکنند.»
وی افزود: «آنها این ادعا را مطرح کردند که ایران با استفاده از فردی که 30 سال است در آمریکا زندگی میکند و معلوم نیست چه کسی است و از کجا آمده، تلاش دارد تا سفیر عربستان سعودی در آمریکا را ترور کند و با استفاده از این سناریو نیز جار و جنجال جهانی به راه انداخته است.» وزیر خارجه از اینکه تعدادی از نمایندگان مجلس آمریکا اینگونه وقیحانه اعلام و تصریح میکنند فرمانده سپاه قدس ایران را ترور کنید، اما هیچکسی علیه این سناریو موضعگیری نمیکند و صدایش در نمیآید ابراز تاسف کرد. صالحی همچنین تاکید کرد: «جمهوری اسلامی ایران از مسیرهای قانونی و دیپلماتیک پیگیری قضایی خود را در این زمینه انجام میدهد.»
2) اجازه هیچ اقدامی علیه ایران را نمیدهیم
http://www.donya-e-eqtesad.com/Default_view.asp?@=276887
رییس جمهوری درباره تهدیدهای آمریکا و رژیم صهیونیستی به گزینه نظامی علیه ایران گفت: «این تهدیدها تازگی ندارد، ایران هیچ بمب هستهای ندارد، در حالی که اسراییل با داشتن 300 کلاهک هستهای شری است که تمام منطقه را تهدید میکند، ایران تنها به دنبال فنآوری هستهای برای اهداف صلحآمیز بر اساس معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای است که آن را امضا کرده است.»
وی در پاسخ به اینکه برخی گزینه نظامی علیه ایران را چه از سوی آمریکا یا اسراییل را بعید نمیدانند، گفت: «قدرت و پیشرفت ایران روز به روز در حال افزایش است به همین سبب توانسته است وارد رقابت در جهان شود، رژیم صهیونیستی و غرب به ویژه آمریکا از قدرت ایران و نقش آن وحشت دارند و به همین سبب تلاش میکنند جهان را برای عملیات نظامی علیه ایران با هدف متوقف کردن نقش آن با خود همراه کنند، اما زورگویان جهان باید بدانند که ایران هرگز اجازه هیچ اقدامی بر ضد خود را نخواهد داد.»
خبر / رادیو کوچه
بر اساس گزارشهای منتشر شده در رسانههای خارجی، روز سهشنبه، 8 نوامبر، جو فریزر، قهرمان سابق مشتزنی جهان به دلیل ابتلا به بیماری سرطان کبد، در سن ۶۷ سالگی درگذشته است.
جو فریزر شهرت خود را بیشتر به سه مسابقه خبرساز با محمد علی، قهرمان مشهور مشت زنی جهان، مدیون بود که در سال ۱۹۷۱ با شکست محمد علی، و در سالهای ۱۹۷۴ و ۱۹۷۵ با پیروزی محمدعلی خاتمه یافت.
جو فریزر بین سالهای ۱۹۶۵ تا ۱۹۸۱ در بیش از سی و پنج مسابقه مهم در آمریکا و کشورهای دیگر شرکت کرد و به استثنای دو شکست از محمد علی و دو شکست از جورج فورمن، در تمامی این مسابقات پیروز شد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر