-----------------------------
همه خبرها و ديدگاهاي سانسور شده و پشت فيلتر جمهوري اسلامي مانده را يكجا و بي درد سر در "هستي نيوز" بخوانيد... http://groups.google.com/group/hasti-news/

--------------------------------------------







Google Groups
Subscribe to Hasti News
Email:
Visit this group

۱۳۹۰ آبان ۲۵, چهارشنبه

Latest News from Koocheh for 11/16/2011

Email not displaying correctly? View it in your browser.
این خبرنامه حاوی عکس است. لطفا امکان دیدن عکس را در ایمیل خود فعال کنید.



سیمین/ رادیو کوچه

simin@koochehmail.com

     چند وقتی است که هم‌کار ما، دکتر «آویده مطمئن‌فر»،سرگرم تمرین برای بازی در نمایش «سلام ای‌ هم‌صدای من» به کارگردانی «گلوریا یزدانی» است.

«سلام ای‌ هم‌صدای من» نمایشی است که روایت‌گر مشکلات حقوق بشری جامعه ایران است. داستان نمایش به زندگی یک زندان‌بان و دختر کوچکش می‌پردازد و در کنار آن به چند زن زندانی نیز اشاره دارد که هریک به نوعی نماینده‌ی طیفی از جامعه ایران هستند.

اما این که این هم کار هنرمند ما چگونه در زمینه‌های هنری، ورزشی، علمی و رسانه فعال است و هر کدام را با پشت‌کار دنبال می‌کند، خود حکایتی است ولی امروز در گذری که به پشت صحنه تمرین نمایش دارم از او درباره این نمایش و این که چگونه توانسته با وجودی که در ایران زندگی نکرده، نقش یک زن زندانی ایرانی را بازی کند، می‌پرسم.

آویده می‌گوید که بازی کردن این شخصیت برای وی چالش بزرگی است چرا که این نقش کاملن متفاوت از شخصیت حقیقی اوست و باید کاملن وارد این نقش شود. و از این جهت برای او جالب است. باید برای این شخصیت وضعیت بدن و زبان بدن طراحی شود. او برای رسیدن به این نقش تحقیقاتی انجام داده است و می‌گوید:« برای بازی این نقش لازم نبود حتمن در ایران زندگی کرده باشم. باید به رفتارهای اجتماعی سطح اجتماعی که این فرد از آن آمده توجه کنم و با تحقیق در رفتارهای ایرانی آن خصوصیت‌ها را به آن اضافه کنم.»

وی با ابراز امیدواری از این که این نقش خوب از کار در آمده باشد، قضاوت را بر عهده بینندگان می‌گذارد.

در معرفی نمایش «سلام ای‌ هم‌صدای من» که روز شنبه 19 نوامبر به روی صحنه می‌رود، آمده است که این نمایش درودی است بر آنان که در مقابل بی‌ عدالتی‌ها ایستاده و برای رسیدن به آزادی عموم از آزادی خود گذشته‌اند …

سلام هم‌صدای من، تابلویی است که از سویی اشاره‌ای به زندگی‌ یک زن نگهبان دارد که آرزوی فردای بهتری برای دختر کوچک خود دارد و از سوی دیگر، داستان ۴ زن زندانی که به علل مختلف در زندان هستند و این‌ها همگی دست به دست می‌دهند تا امیدی از هم‌صدایی‌ها برای رسیدن به عدالت و حقوق بشر در دل‌ها زنده کنند.

«گلوریا یزدانی» کارگردان نمایش که پیش از این از او نمایش «طنین ترانه‌های آزادی زن» را بر صحنه دیده‌ایم در باره انگیزه‌هایش از اجرای این نمایش چنین می‌گوید:

«انگیزه من در هر کاری که می‌کنم- چه هنری و چه اجتماعی – به خاطر اصل عقیده‌ام به برابری و وحدت عالم انسانی است. بنابراین هر کاری که می‌کنم از این عقیده سرچشمه می‌گیرد که همه ما انسانیم و باید برابری در بین ما وجود داشته باشد. اما رنگی که کارهای من به خود می‌گیرد بستگی به این دارد که در آن موقع زمانی چه چیزی من را به خود بشتر مشغول کرده و الان در این زمان مساله حقوق بشر در ایران خواه نا خواه یک مساله خیلی مهم است.

همان‌طور که می‌دانیم حقوق بشر ی خیلی از شهروندان ایران گرفته شده به خاطر مسایل قومی، جنسی، مذهبی و تبعیض‌هایی که وجود دارد، گرفته شده و هر نوع دگراندیشی در ایران  سرکوب می‌شود و من فکر کردم به نوعی باید این صدا را رساند و چه بهتر ما که در خارج از کشور زندگی می‌کنیم و این آزادی را داریم که می‌توانیم حرف خود را آزادانه بزنیم از طریق یک کار هنری بتوانیم حرف خود را بزنیم و هم‌صدا بشویم با تمامی آنان که طرف‌دار آزادی و  آزاده‌گی هستند.»

نمایش ترکیبی از موسیقی، رقص، کلام و داستان سرایی است و تمامی گروه دست اندرکار آن این کار را هدیه‌ای می‌دانند به آنانی که زیر ابرهای سیاهی برای دفاع از برابری از جان مایه می‌گذارند

نمایش ترکیبی از موسیقی، رقص، کلام و داستان سرایی است و تمامی گروه دست اندرکار آن این کار را هدیه‌ای می‌دانند به آنانی که زیر ابرهای سیاهی برای دفاع از برابری از جان مایه می‌گذارند.

ویکتوریا رقصنده این نمایش امیدوار است که بتواند با اجرای رقص یک احساس متفاوت در این برنامه ارایه دهد. او معتقد است که هماهنگی رقص، موسیقی و کلام در این نمایش همه چیز را کامل‌تر می‌کند.

دیگر بازیگران این نمایش که نقش دختری که به خاطر عقیده‌اش زندانی شده را بازی می‌کند نیز می‌گوید که آن‌ها با اجرای این نمایش می‌خواهند صدایی برای آنان باشند که برای عقیده خود صدمه زیادی می‌خورند و از زبان آنان به همگان بگویند: «ما گناهی نکردیم و فقط می‌خواهیم آزاد باشیم.»

بازی گر نقش «فروغ» که یک وبلاگ‌نویس است و به همین جرم زندانی شده است نیز می‌گوید که دوست دارد از طریق این اجرا صدای این زن وبلاگ‌نویس را به گوش جهانیان برساند.

«صبا» نیز می‌گوید که گروه برگزارکننده این نمایش خواهان برطرف کردن هرنوع تبعیض قومی، جنسی و دینی هستند و به زیبایی نقش خود را ایفا می‌کنند. او امیدوار است بتوانند به هدف نهایی که هرچه زیباتر ارایه دادن نمایش و استقبال تماشاچیان هست برسند.

«بهار» بازی‌گر نقش «لاله» نیز امیدوار است که این نمایش پیامی باشد برای انسان‌هایی که بی‌گناه در زندان‌ها شکنجه یا اعدام یا سنگ‌سار می‌شوند.

و البته هرچند که اغلب بازی‌گران سلام ای هم‌صدای من، زنان هستند اما یک بازی‌گر مرد نیز با این نمایش همراهی می‌کند که نقش تاسیساتی را بازی می‌کند و امیدوار است که بتواند نقش خود را به خوبی ارایه دهد.

گروه هنری پردیس این نمایش را در روز شنبه 19 نوامبر ساعت 8 تا 10 شب به وقت تورنتو در سالن نمایش مرکز جوانان ارامنه شهر تورنتو به روی صحنه می‌برد.


 


خبر / رادیو کوچه

در حالی که عربستان طی نامه‌ای به سازمان ملل خواستار صدور قطع‌نامه در محکومیت طرح ترور سفیر این کشور توسط ایران شده، نماینده جمهوری اسلامی در سازمان ملل در مورد تبعات صدور این قطع‌نامه به بان‌کی‌مون هشدار داده است.

 روز چهارشنبه ۱۶ نوامبر، پیش‌نویس قطع‌نامه‌ای در محکومیت طرح ترور سفیر عربستان در آمریکا توسط ایران، در مجمع عمومی سازمان ملل توزیع شد. این قطع‌نامه روز جمعه ۱۸ نوامبر، به رای گذاشته خواهد شد.

نماینده عربستان در سازمان ملل با اعلام این خبر گفت: «عربستان انتظار دارد که بسیاری از اعضای سازمان ملل خواستار آن شوند که به عنوان تهیه‌کننده پیش‌نویس، این قطع‌نامه را امضا کنند».

وی هم‌چنین اظهار داشت که این قطع‌نامه حاوی پیامی روشن در این باره است که اقدامات تروریستی و خشونت‌بار علیه هر کشوری نباید بدون واکنش گذاشته شود.

در واکنش به این خبر، نماینده دایم ایران در سازمان ملل طی نامه‌ای به بان‌کی‌مون، دبیرکل سازمان ملل، نسبت به تبعات صدور هرگونه قطع‌نامه‌ای علیه ایران هشدار داد.

محمد خزاعی اتهام به ایران را بی‌اساس و نادرست دانسته و در نامه خود نوشته است: «رویه مجمع عمومی سازمان ملل در طول حیات خود این گونه نبوده که اجازه دهد پیش‌نویس قطعنامه‌ای بر مبنای ادعاهای بی‌اساس ارایه شود و یا مورد توجه قرار گیرد».

وی در نامه خود به دبیرکل سازمان ملل هشدار داده که در صورت تصویب چنین قطع‌نامه‌ای اعتبار سازمان ملل تضعیف خواهد شد و این اقدام را تهدیدی برای امنیت بین‌المللی و منطقه‌ای دانسته است.

در ماه سپتامبر، مقامات امنیتی آمریکا یک فرد ایرانی به نام منصور ارباب‌سیر را دستگیر کردند. گفته شد که این فرد قصد داشته با کمک کارتل‌های مواد مخدرمکزیک، سفیر عربستان در آمریکا را به قتل برساند.

به گفته‌ی مقامات آمریکایی، فرد دیگر مظنون در این پرونده که به ایران فرار کرده، از اعضای سپاه قدس سپاه پاسداران است.

ایران تمامی این اتهامات را رد کرده و آن را «سناریویی بی‌اساس» دانسته است.

بیشتر بخوانید:

«انتخابات آزاد تهدیدهای بین‌المللی را مانع می‌شود»


 


خبر / رادیو کوچه

به گزارش رسانه‌های حقوق بشری، اسعد باقری فعال دانش‌جویی و دبیر سابق اتحادیه دموکراتیک دانش‌جویان کرد روز دوشنبه، 14 نوامبر، با تودیع وثیقه از بازداشت‌گاه اداره اطلاعات سنندج آزاد شده است.

به گزارش کردانه، اسعد باقری فارغ‌التحصیل رشته مهندسی برق دانش‌گاه کردستان است که در ٨ آبان ماه از طرف اداره اطلاعات سنندج بازداشت شد و روز دوشنبه با تودیع وثیقه آزاد شد. وی هم‌چنین دبیر سابق کانون «هەژان» دانش‌گاه کوردستان و دبیر انجمن اسلامی این دانش‌گاه بوده است.

قابل ذکر است که در مدت چند ماه اخیر هفت تن از اعضای اتحادیه دموکراتیک دانش‌جویان کرد بازداشت شده‌اند. میلاد کریمی، سوران دانشور، مهدی دعاگو، شیرزاد کریمی، رحیم باجور و آرمان زمانی سایر اعضای اتحادیه دموکراتیک دانش‌جویان کرد هستند که در مدت اخیر از طرف اداره اطلاعات بازداشت شده و رحیم باجور و آرمان زمانی هم اکنون نیز در بازداشت به سر می‌برند.


 


شراره سعیدی/ رادیو کوچه

باید بپذیریم که تحولات کشور ما در سده اخیر منحصر به فرد و خارج از پیش‌بینی و رفتارشناسی‌های عادی است. برای این رفتارهای منحصر به فرد پاسخ‌های بسیار متنوعی داده شده است که هر کدام سه روی‌داد مشروطیت «1304- 1284»، دهه 1320 «1332-1320» و دهه‌های منتهی به انقلاب اسلامی و پس از آن را مورد بررسی قرار داده‌اند. که در این میان نگاه کارشناسان منصف و پیوند میان تشیع، ایران و این رخ‌دادها بسیار منطقی بوده است. در واقع باید پذیرفت بروز و ظهور هر جریان فکری در ایران منوط به تعریف رابطه خود با اسلام بوده است. چرا که امتزاج ایرانیت و اسلامیت این سرنوشت را رقم زده و مذهب همواره به صورت یک منبع اعتبار عمل کرده است. بدین‌سان سنت‌های فکری اسلامی نظیر اسلام لیبرال، اسلام‌گرایی چپ، اتحاد اسلامی و رادیکالیسم اسلامی فصل مهمی از تاریخ ایران را به خود اختصاص داده‌اند. این سنت‌های فکری هنوز زندگی سیاسی و اجتماعی ما را تعیین می‌بخشند و افکار و سنن آن‌ها، نه تنها امری تمام شده نیست بلکه سرگرم شکل بخشیدن و به انجام رساندن خود است. گرچه این مناقشه بیش از یک قرن است که در ایران سابقه دارد اما رادیکالیسم اسلامی محصول دهه 1320 بود که برای اولین بار اندیشه «حکومت اسلامی» را در ایران طرح نمود و از نظارت دین که در دوره مشروطه شکل گرفت به سمت انسجام بخشی به حضور دین در عرصه حکومت حرکت کرد.

سنت‌ فکری رادیکالیسم اسلامی راهی متفاوت از دیگر سنت‌های فکری اسلامی طی کرد. تجسم اجتماعی آن «جمعیت فداییان اسلام» به رهبری سید «مجتبی نواب صفوی» بود که در ابتدا برای مقابله با افکار سید احمد کسروی شکل گرفت. آن‌ها تفسیری جدید از نصوص اسلامی ارایه کردند که در آن به اجرای کامل اصول شریعت ملتزم بود. هیت‌های مذهبی و برخی از گروه‌های اجتماعی پای‌گاه اجتماعی آن‌ها را شکل می‌داد. این سنت به گفت‌وگو با دیگر سنت‌های فکری اسلامی و غیراسلامی پرداخت و آرمان اساسی آن تاسیس حکومت اسلامی به منظور اجرای کامل شریعت اسلام و ایجاد هراس و نابودی افرادی بود که به مخالفت با این هدف اساسی می‌پرداختند. بنابراین خواهان اجرای کامل احکام قهرآمیز قرآن و تعزیرات شرعی در برابر مخالفین بودند. سال‌های 1324 تا 1334 دهه کنش و عمل سیاسی آن‌ها در جغرافیای ایران بود. این گروه، هرچند هنوز انقلابی نبودند اما بعدها نقش اساسی در تکوین اندیشه اسلام انقلابی در ایران به ویژه در میان نیروهای مذهبی ایفا نمود و با وجود عمری کوتاه، میراثی در به دست دادن تعبیر و تفسیری رادیکال از اسلام در عرصه اجتماعی ایران به یادگار گذاشتند. این سنت فکری از تفکری برخوردار است که می‌توان آن‌را در آیین‌ها، رفتارها، نوع پوشش، نوشته‌ها و سخن‌رانی‌های آن کاوش کرد.

 

هر سنت فکری به مرور زمان شکل می‌گیرد ‌‌و به تدریج کامل می‌شود. آن‌ها ‌از استدلال‌های خاصی نیز برخوردارند و برای پیش‌برد ایده‌های‌شان دست‌گاه‌های منطقی ایجاد می‌کنند. ریچارد رورتی آن‌ را «واژگان نهایی» می‌نامد: «همه افراد وقتی از آن‌ها خواسته شد از امید، عقاید و آرزوهای‌شان تبیین‌هایی ارایه دهند، مجموعه‌ای از کلمات و عبارات دارند که بدان‌ها متوسل می‌شوند. این‌ها همان واژگان نهایی هستند و داستان خود را به وسیله این واژگان نقل می‌کنند.»

نهاد رادیکالیسم اسلامی نیز از عقلانیتی برخوردار است که در مسیر انسجام بخشی به آن ویژگی خاصی بخشیده است. آن‌ها فکر و روش نوینی عرضه می‌دارند که از تبارهای فکری، متون و منابع خاصی برخوردار بوده و شئون و طبقات خاصی آن ‌را بر دوش می‌کشند. براین اساس مکانیزم‌ها و تاکتیک‌های خاصی نیز برای عملیاتی نمودن این مفاهیم و اندیشه‌ها اتخاذ کردند.

رادیکالیسم اسلامی نظریه سلطنت اسلامی شیخ «فضل‌اله نوری» و نظریه مشروطه شیعی نائینی داشت. برخی نیز ناشی از ابداعات جدیدی بود که از تحولات زمانی و مکانی آن دوران اتخاذ نمودند. مانیفیست جمعیت فداییان اسلام در حال حاضر مهم‌ترین متن به دست آمده از آنان «اعلامیه فداییان اسلام یا رساله ره‌نمای حقایق یا نماینده کوچک حقایق نورانی جهان بزرگ» است. این رساله در اواخر دی ماه 1329 که اوج فعالیت‌های سیاسی آن جمعیت بود منتشر شد. اعلامیه‌ و انتشار آن مهم‌ترین سند، اعلام رسمی مواضع یک حزب، گروه یا اجتماع  سیاسی و مذهبی است. گفتمان حاکم بر آن‌ها، چینش کلمات و شروع و خاتمه آن‌ها منعکس‌کننده عقلانیت حاکم بر آن حزب است. جمعیت فداییان اسلام طی ده سال عمر سیاسی و مذهبی خود اعلامیه‌های متعددی منتشر کردند. نخستین آن، انتشار اعلامیه «دین و انتقام» اوایل اسفند 1324 بود که در پایین آن عبارت «از طرف فداییان اسلام. نواب صفوی» به چشم می‌خورد و با «هوالعزیز» آغاز می‌شد. این اعلامیه نگرش جمعیت به وضع موجود، اهداف و آرمان‌های جمعیت و ابزار و روش‌‌های دست‌یابی به آن‌ها را روشن می‌کند. مطابق با اسناد، آخرین آن نیز در 23/10/1334، چهار روز قبل از اعدام آن‌ها توسط حکومت به صورت دست‌نویس با همان «هوالعزیز» آغاز و با «به یاری خداوند توانا، فداییان اسلام» پایان می‌پذیرد که مضمون آن تقاضای استخلاص «حضرت نواب صفوی و طرف‌داران او» و ترور عاملان حکومت در صورت استنکاف است.

بررسی بیش از 40 اعلامیه این جمعیت که از لابه‌لای اسناد و کتاب‌های مختلف منتشره پیرامون این جمعیت به دست آمده است حکایت از ساختار و شکل یک‌سان آن‌ها دارد. این اعلامیه‌ها از آیات قرآنی در خصوص قصاص و انتقام و کلمات تند و آتشین بهره گرفته‌اند و امید و یقین زایدالوصفی به پیروزی اسلام دارند. موضوعات متنوعی از مبارزه با استعمار، امر به معروف و نهی از منکر، حمایت از نواب صفوی به عنوان رهبر بزرگ آن جمعیت، دعوت به جلسات قرآن و عزاداری، حفظ سرزمین ایران اسلامی، حمایت از فلسطین، حمایت از دوستان و اعضای در بند و زندانی آن جمعیت را دربر می‌گیرند. برخی نیز حکایت از اختلافات درونی آن‌ها و صدور اعلامیه علیه یک‌دیگر دارد. فداییان اسلام آرمان‌ها و دیدگاه‌ها کلی خود را در این اعلامیه‌ها بازگو کرده‌اند. شیوه و قالب آن‌ها نیز انقلابی و به عنوان یک محمل بیان سیاسی بود تا حدی که تا این زمان انتشار چنین بیانیه‌هایی سابقه نداشت. شیوه‌ انتشار آن‌ها نیز خاص و در مخفی‌گاه‌ها، در شمارگان وسیع و توسط هیت‌های مذهبی بود. برخی از آن‌ها نیز با تهدید در روزنامه‌های وقت چاپ می‌شد. «احمد شهاب» از اعضای اصلی این جمعیت می‌گوید: «پس از قتل رزم‌آرا، همان شب نواب صفوی اعلامیه‌ای صادر کرد برای چاپ به روزنامه‌های کیهان و اطلاعات فرستاد. ولی آن‌ها از چاپ اعلامیه سرباز زدند، نواب به عباس مسعودی تلفن کرد که اگر اعلامیه را چاپ نکنی به سرنوشت رزم‌آرا گرفتار خواهی شد و او هم اعلامیه را چاپ کرد. گذاشتن روی سقف ماشین‌های در حال حرکت یا سقف بازار شیوه دیگر پخش این اعلامیه‌ها بود.»


 


سایه کوثری/ رادیو کوچه

آفتاب را دوست دارم

به خاطر پیراهنت روی طناب رخت

باران را

اگر که می‌بارد

بر چترآبی تو

و چون تو نماز می‌خوانی

من، خداپرست شده‌ام

می‌گویند «بیژن نجدی» از معدود شاعرانی است که جهان زندگی‌اش، عین جهان هنری‌اش است، او شاعری‌ست که واقعن شاعرانه زیسته است، وقتی که زندگی و کارهایش را مطالعه کنید، به این نکته خواهید رسید که بیژن نجدی، هستی را شاعرانه می‌بیند، و شاعرانه زندگی می‌کند. با مطالعه داستان‌های این شاعر و نویسنده جهان کاملن شاعرانه‌ای که در آن می‌زید، لمس می‌شود.

بیژن نجدی را می‌توان بنیان‌گذار داستان- شعر، یا شعر- داستان در ایران معرفی کرد. البته خودش، دوست داشت یا زندگی اجتماعی‌اش، این‌گونه ایجاب می‌کرد که در انزوا و تنهایی خود بماند و آثار خودش را هرچه بیش‌تر صیقل بزند.

نجدی تا پنجاه سالگی اثری از خودش به صورت کتاب منتشر نکرد، اگرچه می‌توانست کارهایش را در قالب مجموعه‌های شعر و داستان به دست مخاطبان برساند.

می‌گویند تمام واژه‌ها، صداها، رنگ‌ها و تصویرهای داستان‌ها و شعرهای بیژن نجدی ته‌لهجه‌ گیلکی دارد و طعم ماهی و بوی کلوچه‌ می‌دهد. و اگر نبود لاهیجان و آب و هوا و طبیعتش، هیچ‌گاه با بیژن نجدی شاعر رو‌به‌رو نبودیم:

دستی از من

در آغوش آب

دستی، دور گردن باران است

شاید بیژن نجدی به‌ترین نماینده‌ی طبیعت در شعر معاصر ایران باشد. شاعری که تمام تلاشش پیوند انسان با طبیعت است و گسترش سبزی این طبیعت:

به کویر خواهم رفت

با سطلی از باران لاهیجان

پیراهنی سوغات خواهم برد

از مخمل سبز برنج برای خواهرم شن‌زار

بیژن نجدی متولد 1320 در خاش شاعر و نویسنده معاصر ایرانی بود. او کارشناس ارشد رشته ریاضیات و دبیر دبیرستان‌های لاهیجان بود و برنده جایزه منتقدان و نویسندگان مطبوعاتی نیز شده ‌است.

تاکنون آثار کمی از او منتشر شده اما همین آثار هم نشان می‌دهند که او شاعر و نویسنده‌ای بود با سبک و سیاقی خاص‌. نجدی به‌جز شعر داستان هم می‌گفت، «یوزپلنگانی که با من دویده‌اند» و «دوباره از همان خیابان‌ها» (نشر مرکز) دو مجموعه داستان او هستند که اولی در زمان حیات شاعر منتشر شد و دومی پس از مرگ او.

در حوزه شعر هم دو مجموعه تا به حال از او منتشر شده است. یکی «خواهران این تابستان» (نشر ماهریز) و دیگری «گزیده شعرهای نجدی» که از سوی انتشارات «نیستان» منتشر شده‌ است.

نجدی تحصیلات ابتدایی خود را در رشت گذراند‌. پس از دیپلم در سال 1339 وارد دانش‌سرای عالی تهران شد و در سال 1343 از همان دانش‌کده در رشته ریاضی فارغ‌التحصیل و با سمت دبیر در دبیرستان‌های لاهیجان مشغول به تدریس شد‌. پدرش از افسران مبارزی بود که در قیام افسران خراسان نقش داشت و در مسیر رفتن به گنبد کاووس به دست تعدادی ژاندارم کشته شد .

نجدی خود در معرفی‌اش می‌نویسد: «من به شکل غم‌انگیزی «بیژن نجدی» هستم. متولد خاش، گیله‌مرد هم هستم، متولد 1320 (سالی که جنگ جهانی دوم تمام شد). تحصیلات: لیسانسه‌ی ریاضی. یک دختر دارم و یک پسر – اسم همسرم پروانه است. او می‌گوید، او دستم را می‌گیرد، من می‌نویسم.»

بیژن نجدی وصیت کرده بود در شیخان لاهیجان به خاکش بسپرند؛ جایی که شیخ زاهد گیلانی آرام گرفته است:

با خانه‌ها و خیابان‌‌ها

کوچه‌ها و میدان‌هاش

در آغوش من است لاهیجان

ایستاده‌ام بر مزار شیخ زاهد گیلانی

بوی باغ‌های چای را می‌مالم به تنم

شاخه‌های درخت انار

بر شانه‌های من است

انگار برگ‌پوش شده‌ام

در خرقه‌ای گیاهانه

زنبیلی پر از پیله‌های ابریشم

دور می‌شود بر استخوان کتف یک گیله مرد

و پروانه‌ای در پیله‌ی من

این شهر پیر می‌شود

با رویای ابریشم

استخر لاهیجان

استخر و افسانه

استخر و میعادگاه مرغابی عاشق

ملحفه‌ای‌ست آبی و خیس

روی تن برهنه مهتاب

نبض کارخانه‌های برنج

آهسته می‌زند روی مچ دست‌های من

با همین دست‌هاست که می‌گویم

- سلام همشهری

و بوی کلوچه می‌دهد

هر دهانی که می‌گوید: «علیک سلام»

از خدا پنهان نیست

چرا پنهانش کنم از تو

آقا شیخ زاهد گیلانی!

سیاه‌پوش قهوه‌خانه‌ای هستم

که در مسیر راه کمربندی

دور لاهیجان روزی مرد.

همین طور سیاه‌پوش آینه‌ای

که جیوه‌اش روزی ریخت

سیاه‌پوش قالیچه‌ای

که در مغازه سمساری است

بله آقا، آه، آقا

آقا شیخ زاهد گیلانی.


 


خبر / رادیو کوچه

در مراسمی که برای جان‌باختگان انفجار در زاغه مهمات یکی از مراکز سپاه پاسداران در نزدیکی کرج، برگزار شده بود، اسامی بیست و یک نفر را به عنوان کشته‌شدگان این حادثه اعلام کردند در حالی که پیش‌تر، شمار کشته‌شدگان هفده تن اعلام شده بود.

به گزارش مهر، حسن طهرانی‌مقدم، سید‌رضا میرحسینی، سعید نبی‌پور خمامی، مهدی نواب، بایرام علی صفری، مهدی دشتبان‌زاده، علی‌اصغر منصوریان، اسماعیل محمدی، علی کنگرانی، امید طلائیان، محمد سلگی، مرتضی محمدرضا‌پور، وحید رنجبر، محمد غلامی، سید‌محمدحسین فردویی، وحید عزیزی، میثم جهانگیری، مهدی حاتمی‌نسب، سید‌رضا محمدزاده، جواد سلیمی و یوسف قارلوقی اسامی کشته‌شدگان این حادثه عنوان شده است.

لازم به اشاره است که منابع رسمی جمهوری اسلامی تاکید داشته‌اند که انفجار روز شنبه در یکی از مراکز خودکفایی سپاه پاسداران ناشی از یک حادثه غیرعمد بوده و احتمال هرگونه خراب‌کاری داخلی و خارجی را به شدت تکذیب کرده‌اند.

 بیشتر بخوانید:

«ابراز خرسندی اسراییل از انفجار در یک مقر سپاه»


 


چهار‌شنبه 25 آبان 90 / 16 نوامبر 2011

اجرا:  اعظم

استودیو: دامون

تقویم تاریخ

گزیده اخبار مطبوعات چهارشنبه ایران

مجله جاماندگان- «رویایی که محقق شد»- شراره سعیدی

بخش اول خبرها

روزنگاشت- «اثری برجسته از اوستا»- محبوبه شعاع

مجله خبری کابل- آرین

پرسه- «فریاد بزن آزادی را»- سیمین

گزارش ادبی- «بیژن نجدی، شاعر طبیعت»- سایه کوثری

مجله خبری تاجیکستان- کیومرث

پرسه- «نحسی 11/11/11 و گریبان ایرانیان مالزی»- سیمین

بخش دوم خبرها


 


خبر / رادیو کوچه

روز چهارشنبه، 16 نوامبر، بمبی در مسیر حرکت اتوبوس حامل زائران ایرانی در عراق منفجر شد که به گفته یکی از مقامات جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی، در اثر آن یکی از سرنشینان اتوبوس کشته و چهار زائر دیگر زخمی شده‌اند.

هم‌زمان برخی دیگر از رسانه‌ها، از کشته شدن دو زائر خبر داده‌اند.

این اتوبوس حامل زائرانی از استان فارس بود و انفجار حدود ساعت ۹ بامداد به وقت محلی و هنگامی روی داد که اتوبوس از بزرگ‌راه بغداد – سامرا عازم اماکن زیارتی شهر سامرا بود.

روز چهارشنبه هفته گذشته نیز گزارش شد که در مسیر یک اتوبوس حامل زائران ایرانی اعزامی از استان گیلان در نزدیکی شهر سامرا بمبی منفجر شده و سه تن از زائران را کشته است.

در هیچ‌یک از این موارد، مراجع رسمی جمهوری اسلامی یا عراقی در خصوص عوامل این حملات و انگیزه آنان گزارشی منتشر نکرده‌اند.

 بیشتر بخوانید:

«کشته و مجروح‌شدن چند زائر ایرانی در عراق»


 


آرین / دفتر کابل / رادیو کوچه

رییس جمهوری افغانستان حامد کرزی در بیانیه‌ی گشایش جرگه مشورتی در کابل اعلام کرد پیمان راه‌بردی افغانستان با آمریکا هیچ ضرری به همسایه‌های این کشور نخواهد داشت.

در این جرگه یا نشست مشورتی که در آن حدود دوهزار نمایندگان اقشار مختلف افغانستان شرکت دارند روی آینده روابط افغانستان با کشورهای خارجی به خصوص آمریکا و راه‌کار صلح به دولت مشوره می‌دهد.

آقای کرزی گفت، این موارد برای افغانستان عمده و حیاتی می‌باشد به خصوص روابط راه‌بردی با امریکا، انگلستان، فرانسه، جامعه اروپا و استرالیا که خوش‌بختانه اخیرن با هند این پیمان امضا شد.

به گفته وی اگر آمریکا خواهان ایجاد پایگاه دایمی در افغانستان باشد، در  آن صورت افغانستان به خاطر منافع ملی‌اش شرط های دارد، اما آقای کرزی در مورد این شرط‌ها چیزی نگفت.

هم‌چنان صبغت‌اله مجددی رییس جمهوری پیشین افغانستان سازمان استخبارات پاکستان را به نا‌امن کردن افغانستان و جهان متهم کرد.

وی گفت امضای پیمان راه‌بردی با امریکا به نفع افغانستان می‌باشد.

این جرگه قرار است تا چهار روز ادامه یابد و از مشوره‌های آن حکومت افغانستان در پیمان راه‌بردی با آمریکا استفاده کند.

این در حالی‌ است که پیش از این به شمول ایران و پاکستان برخی از کشورهای همسایه افغانستان با امضای این پیمان و ایجاد پای‌گاه دایمی آمریکا در افغانستان مخالفت کرده بودند.


 


محبوبه شعاع / رادیو کوچه

mahboobeh@koochehmail.com

بیست‌و‌ششم آبان برابر با سال‌روز درگذشت «ابراهیم پورداوود» ایران‌شناس معاصر، اوستاشناس، نخستین مترجم فارسی اوستا و استاد فرهنگ ایران باستان و زبان اوستایی است. او زاده سال 1264 بود و در چنین روزی در سال 1347 درگذشت. پورداود را بنیادگذار ایران‌شناسی در سرزمین ایران، و زنده‌ کننده فرهنگ و زبان ایران‌باستان دانسته‌اند.

«ابراهیم پورداوود» در بیستم بهمن ۱۲۶۴ خورشیدی در رشت، زاده شد. در پنج یا شش سالگی به مکتب «میرزا محمدعلی» رفت که محل آن اکنون آرام‌گاه پدر و برادران و خود اوست. پورداوود سپس تحصیلات مقدماتی فارسی و عربی را در مدرسه‌ای به مدیریت «سیدعبدالرحیم خلخالی» انجام داد. در بیست سالگی به هم‌راه برادر و استادش عبدالرحیم خلخالی به تهران رفت و به آموختن طب قدیم پرداخت و از محضر «محمدحسین‌خان سلطان‌الفلاسفه» بهره برد.

در ۱۲۸۷ خورشیدی به لبنان رفت و در بیروت در مدرسه «لوئیک» به فراگرفتن زبان و ادبیات فرانسه پرداخت و پس از دوسال و نیم راهی فرانسه شد و سپس به ایران بازگشت و بعداز اقامتی کوتاه در رشت، از راه باکو و وین به فرانسه عزیمت کرد و در رشته حقوق دانش‌گاه پاریس به تحصیل پرداخت.

پورداوود در همان دوران با یاری «محمد قزوینی» نشریه «ایرانشهر» را منتشر ساخت که در همان سال، پس از نشر سه شماره آن و آغاز جنگ جهانی اول، تعطیل شد. او شش ماه اول از دوره جنگ را در پاریس به سر برد ولی بر اثر شور جوانی و میهن‌دوستی و تبلیغات آلمانی‌ها، بر آن شد که پاریس را ترک کند و به بغداد رفت و همان سال به هم‌راه «محمدعلی جمال‌زاده» روزنامه «رستخیز» را منتشر کرد که ترکان عثمانی از انتشار آن جلوگیری کردند.

ناگزیر پور داوود از آن‌جا به حلب و سپس به استانبول رفت و بعد از مدتی به قصد اقامت در سویس، از راه بالکان به برلین رفت . اما آلمانی‌ها از خروج وی از کشورشان ممانعت کردند و او تا پایان جنگ جهانی اول و مدتی پس از آن در آن‌جا ماند.

وی در دانش‌گاه برلین، به ادامه تحصیل در رشته حقوق پرداخت و در آن جا با «سیدحسن تقی‌زاده» آشنا شد و در نشر «مجله کاوه» با او هم‌کاری کرد. هم‌کاری با تقی‌زاده و نیز با محمد قزوینی و آشنایی با خاورشناسان آلمانی تاثیری ژرف بر اندیشه او نهاد و او را بیش از پیش به تحصیل و تحقیق درباره ایران باستان علاقه‌مند ساخت.

ابراهیم پورداوود در شهریور ۱۲۹۹ با دختر یک دندان‌پزشک آلمانی ازدواج کرد و در تیرماه ۱۳۰۱ تنها فرزندش «پوراندخت» به دنیا آمد و پورداود در ۱۳۰۳ به هم‌راه خانواده به ایران بازگشت. در مهر ۱۳۰۴ به دنبال دعوت پارسیان هند به هندوستان رفت و دو سال و نیم در آن‌جا ماند و به انتشار بخشی از ادبیات مزدیسنا و گزارش اوستا پرداخت و چند سخن‌رانی درباره تمدن ایران باستان از جمله شرح آتش بهرام، پیشوایان دین مزدیسنا، تقویم و فرق دین مزدیسنا، زبان فارسی، فروردین، دروغ، و ایران قدیم و نو ایراد کرد.

در ۱۳۱۲ از بمبی به آلمان رفت و به ادامه کار ترجمه و گزارش اوستا پرداخت و در سال ۱۳۱۶ به ایران بازگشت و در دانش‌کده حقوق و دانش‌کده ادبیات دانش‌گاه تهران به تدریس پرداخت و یک سال بعد عضو پیوسته فرهنگ‌ستان ایران شد. به مناسبت شصتمین سال تولد وی، مجلس جشن باشکوهی در تالار اجتماعات دانش‌سرای عالی تهران با حضور استادان و دانش‌مندان و دانش‌جویان و شخصیت‌های کشور برپا شد و به همین مناسبت در شانزدهم مهر ۱۳۲۵ یادنامه‌ای در دو مجلد تدوین و طبع شد، یکی به فارسی با مقاله‌ای مفصل از محمد معین درباره پورداود و دیگری حاوی مقالات خاورشناسان به زبان‌های بیگانه.

وی مدت چهار سال ریاست انجمن روابط فرهنگی ایران و آلمان را برعهده داشت و از اعضای شورای فرهنگی سلطنتی ایران و نیز از اعضای هیئت امنای کتاب‌خانه بزرگ پهلوی بود. در شش مهر ۱۳۲۴ پورداود انجمن ایران‌شناسی را دایر کرد که تنها انجمن غیردولتی آن زمان بود. در ۱۳۳۹ به عنوان رییس هیئت نمایندگی ایران به هم‌راه استادانی چون سعید نفیسی، محمد معین و مجتبی مینوی در بیست و پنجمین کنگره خاورشناسان که در مسکو تشکیل شده بود شرکت جست و از آن‌جا به فنلاند، سوئد و هلند سفر کرد.

ابراهیم پورداود در ۱۳۴۲ از دانش‌گاه تهران بازنشسته شد و در ۱۳۴۶ عنوان استاد ممتاز دانش‌گاه را به دست آورد. از زمان بازنشستگی به بعد، اوقات خود را به مطالعه و پژوهش گذراند و کمتر در مجامع دیده شد و سرانجام در بامداد بیست‌و‌ششم  آبان ۱۳۴۷ و در سن هشتاد‌و‌شش سالگی درگذشت و با تشریفات بسیار در رشت، در آرام‌گاه خانوادگی خود به خاک سپرده شد.

پورداوود را بنیادگذار ایران‌شناسی در سرزمین ایران، و زنده‌کننده فرهنگ و زبان ایران‌باستان دانسته‌اند. وی تمام کتاب‌های مربوط به ایران قدیم را که به زبان‌های گوناگون نوشته شده بود در کتاب‌خانه شخصی خود گرد آورده بود و تا آخرین دقایق حیات به مطالعه و بررسی سرگرم بود و در این راه از مباحثه و مکاتبه با دانش‌مندان بزرگ ایران‌شناسی دنیای غرب دریغ نمی‌کرد.

ترجمه و گزارش اوستا، برجسته‌ترین اثر پورداوود به شمار می‌رود. او می‌کوشید ترجمه‌ای روان از اوستا به دست دهد و بدون آن‌که از حدود قواعد زبان فارسی دور شود، با استفاده از واژه‌های کهن، ترکیباتی رسا و خوش‌آهنگ پدید آورد. امتیاز دیگر کار او مقدمه و توضیحاتی است که برای هر یک از بخشهای اوستا نگاشته است. این مجموعه علاوه بر تفسیر و ترجمه، لغت‌نامه بزرگی در ریشه‌شناسی واژه‌های ایرانی نیز هست و از به‌ترین منبع برای پی بردن به فرهنگ ایران‌باستان به‌شمار می‌آید.

گفته شده پور داوود به سبب احاطه کامل به زبان‌های آلمانی و فرانسوی و دانستن زبان‌های عربی و انگلیسی، در پیروی از روش تحقیق اروپاییان در میان معاصران خود کم نظیر بود. او از واژه‌سازی‌های نابهنجار و نامربوط پرهیز می‌کرد و اصراری در به کار بردن الفاظ عربی نداشت و آن‌ها را ساخته ایرانیان و جزو گنجینه زبان فارسی می‌دانست. پافشاری او در پارسی‌گویی در نظر برخی رنگ‌وبوی تعصب داشت و می‌پنداشتند با زبان عربی دشمنی دارد.

پورداوود هم‌چنین در طول سال‌ها معلمی خود، شاگردان فراوانی تربیت کرد که هر یک خود معلمان و محققان نام‌دار در عرصه ادب و فرهنگ ایران شمرده می‌شوند و از آن میان محمد معین، محمد مقدم، بهرام فره‌وشی، احسان یارشاطر و جلیل دوستخواه بیش از دیگران شناخته ‌شده هستند.

آثار او عبارتند از: بخش‌های مختلف مجموعه گزارش اوستا، گاتها شامل دو بخش، یشتها شامل دو مجموعه، خرده‌اوستا، یسنا شامل دو مجموعه، یادداشت‌های گاتها، ویسپرد و وندیداد که جزو آثار منتشر نشده اوست

آثار منثور و تحقیقات ادبی وی: ایرانشاه،در شرح مهاجرت زردشتیان ایران به هند. خرمشاه بخشی از سخنرانی‌های پورداود درباره آیین و کارنامهٔ زبان باستان ایراد شده در هند، گفت‌وشنود پارسی کتاب درسی برای آموختن زبان پارسی به هندوها، سوشیانس، فرهنگ ایران باستان، هرمزدنامه، اناهیتا یا پنجاه گفتار، خوزستان ما، بیژن و منیژه، فریدون، زین ابزار تاریخچه‌ای از سلاحهای کهن ایرانی.

منبع:

ویکی‌پدیا


 


آرین / دفتر کابل / رادیو کوچه

روز چهارشنبه، 16 نوامبر، پلیس استرالیا تازه‌ترین قایق حامل 93 پناه‌جو و دو کارگر آن را در نزدیکی جزیره کرسمس آن کشور تایید کرده و گفته‌اند درحال حاضر این پناه‌جویان تحت بازرسی‌های صحی و هویتی در این جزیره قرار دارند.

از آغاز ماه نوامبر تا‌اکنون 5 قایق از پناه‌جویان که 350 پناه‌جو را حمل می‌کردند به استرالیا رسیده است.

با این حال هرکسی در این سفر موفق شده نمی‌تواند تا به استرالیا به سلامت برسد.

دو هفته پیش یک قایق از پناه‌جویان که 70 پناه‌جو از کشور‌های ایران، افغانستان و پاکستان را حمل می‌نمود در جریان سفر به استرالیا در نزدیکی جزیره جاوای اندونزی غرق گردید که تنها جسد 8 تن از کشته‌شده‌گان به دست آمد و بقیه غرق شده‌گان این حادثه هم‌چنان ناپدید می‌باشد و 48 پناه‌جوی باقی مانده این حادثه توسط پولیس اندونزی بازداشت شده‌اند.

انتظار می‌رود این‌گونه حوادث غم‌انگیز در چند ماه آینده ادامه یابد زیرا در این موسم ازسال معمولن مسیر دریایی بین اندونزی و استرالیا خشن و طوفانی می‌باشد. در طول این فصل از سال باران‌های سنگینی نسبت به حدطبیعی در شمال استرالیا می‌بارد، این باران‌های سنگین باعث طوفان در دریاهای شمال استرالیا گردیده و دریا را برای قایق‌های چوبی و ماهی‌گیری اندونزی نا امن می‌سازد.

این فصل را «مون‌سون» می‌نامند که از ماه نوامبر آغاز و به طرف جنوب استرالیا در حرکت می‌باشد، معمولن به مدت سه ماه از دسامبر تا مارس ادامه می‌یابد.

سکات موری سن سخن‌گوی بخش مهاجرت اپوزسیون دولت استرالیا گفته است احتمال می‌رود در جریان موسم «مون‌سون» این گونه حادثات غم‌انگیز در آب‌های استرالیا افزایش یابد.

وی گفته است: «آمدن بیش‌تر، بیش‌تر مردم به وسیله این قایق‌ها به استرالیا احتمال خطرات این سفر‌هارا زیاد می‌سازد.»

هم‌چنان به اساس یک گزارش تازه‌، پولیس اندونزی 31 پناه‌جوی افغان را بازداشت کردند که تلاش داشتند به استرالیا سفر کنند.

یاسر یک افسر پولیس اندونزی گفت: «پولیس 31 پناه‌جوی افغان را بازداشت نموده است که پاسپورت و هیچ‌گونه سند رسمی ندارند.»

همه ساله هزاران پناه‌جو از طریق کشور‌های جنوب شرق آسیا، مالزی و اندونزی به استرالیا سفر می‌نمایند که بیش‌تر آن‌ها با قاچاق‌چیان در اندونزی ارتباط دارند.

کشور اندونزی با این که از امضا‌کننده‌گان کنوانسیون پناهنده‌گان سازمان ملل متحد نمی‌باشد ولی با آن هم ‌سالانه تعداد زیاد از پناه‌جویان مرتب به عنوان پناه‌جویان غیر‌قانونی توسط پولیس آن کشور بازداشت می‌گردند.

 بیشتر بخوانید:

«هفت پناه‌جو در مسیر استرالیا جان باختند»


 


فرشاد فرح‌سا / عکس / رادیو کوچه

شام‌گاه یک‌شنبه، 13 نوامبر، بهداد سلیمی، وزنه‌بردار ایرانی موفق شد در حرکت یک ضرب دسته فوق سنگین رقابت‌های جهانی وزنه‌برداری در فرانسه، با بالا بردن وزنه ۲۱۴ کیلوگرمی رکورد جهانی این رشته را به نام خود ثبت کند.

بیشتر بخوانید:

«سلیمی رکود جهانی فوق سنگین وزنه‌برداری را شکست»


 


رادیو کوچه

1334 خورشیدی- «حسین علا» نخست وزیر وقت در مجلس ترحیم «سید مصطفی کاشانی» فرزند آیت‌اله کاشانی و نماینده مجلس که در مسجد سلطانی برگزار شده بود، هدف گلوله «مظفر ذوالقدر» از فداییان اسلام قرار گرفت ولی سلاح عمل نکرد و در نتیجه، ضارب با اسلحه به شدت به سر علا‌ کوبید اما او از مرگ جان سالم به در بر‌د. حمله به حسین علا‌ یک روز پیش از سفر به عراق برای شرکت در اجلاس سران دولت‌های عضو پیمان بغداد صورت گرفت ولی وی با همان جراحت به بغداد رفت.

مقامات مربوط بعدن اعلام کردند که مظفر ذوالقدر از جانب جمعیت فداییان اسلام مامور ترور علا‌ شده بود. در پی انتشار این اعلامیه، نواب صفوی رییس، عبدالحسین واحدی نایب رییس و بسیاری از اعضای جمعیت فداییان اسلام از جمله خلیل طهماسبی، دستگیر و چندی بعد اعدام شدند.

1377 خورشیدی- «محمدتقی جعفری» از فیلسوفان و مولوی‌شناسان معاصر ایرانی درگذشت.

در تهران تحصیل کرد، سپس به شهر قم رفت، و ضمن تحصیل در مدرسه «دارالشفای قم» ملبس به لباس روحانیت شد و دروس خارج را در آن‌جا آغاز کرد. برای ادامه تحصیلات، راهی نجف شد‌ و به درجه‌ی اجتهاد رسید.

علامه محمدتقی جعفری آثار متنوعی را تالیف کرد که از آن میان می‌توان مجموعه 27 جلدی «ترجمه و تفسیر نهج‌البلاغه»، مجموعه 15 جلدی «تفسیر و نقد و تحلیل مثنوی»، «نقد نظریات دیوید هیوم در چهار موضوع فلسفی»، «بررسی و نقد برگزیده افکار راسل»، «مولوی و جهان‌بینی‌ها»‌، «موسیقی از دیدگاه فلسفی و روانی» و «تحقیقی در فلسفه علم»  را نام برد.

1988 میلادی- پارلمان جمهوری سوسیالیستی استونی شوروی، اعلام کرد که جمهوری بالتیک خود مختار است اما هم‌چنان در برابر استقلال کامل آن ایستادگی کرد‌. جمهوری استونی کشوری در منطقه بالتیک در شمال اروپا است.

زمانی که کمونیست‌ها قدرت را در روسیه به دست گرفتند استونی جدا شد ولی استقلال خود را کامل به دست نیاورد. پیمان عدم تعرض 1939 بین هیتلر و استالین، استونی را به شوروی واگذاشت. در ۱۹۴۰ شوروی این جمهوری را تسخیر و تحت نام جمهوری سوسیالیستی استونی، به عنوان یکی از جمهوری‌های شوروی، آن را ضمیمه خاک خود کرد. تا سال 1944 استونی تحت اشغال آلمان نازی بود. در ۱۹۸۸ اصلاحات در شوروی به استونیایی‌های ملی‌گرا این فرصت را داد تا آشکارا فعالیت کنند. ملی گرایان در پارلمان این جمهوری به اکثریت دست یافتند و خودمختاری بیش‌تری کسب کردند و به دنبال کودتای نافرجام کمونیست‌های تندرو در مسکو استونی را از اتحاد شوروی خارج کردند. در سپتامبر 1991 شوروی استقلال استونی را به رسمیت شناخت.

2006 میلادی- «میلتون فریدمن» (Milton Friedman) اقتصاددان آمریکایی و برنده جایزه نوبل اقتصاد درگذشت. وی خدمات بزرگی در زمینه‌های اقتصاد کلان، اقتصاد خرد، تاریخ و آمار اقتصاد کرد. او طرف‌دار نظریه‌ی بازار آزاد در اقتصاد بود. در سال ۱۹۷۶ جایزه‌ی بانک مرکزی سوئد در زمینه‌ی علوم اقتصادی را از آن خود کرد. این جایزه به خاطر موفقیت‌هایش در زمینه‌ی تحلیل مصرف، تاریخ و نظریه‌ی عرضه‌ی پول و هم‌چنین نمایش پیچیدگی‌های سیاست‌های اقتصادی ثبات‌سازی به وی اهدا شد.

در سال ۱۹۴۶ مدرک دکترای اقتصاد از دانش‌گاه کلمبیا را دریافت کرد. در دانش‌گاه شیکاگو به مدت سی سال به فعالیت‌های آکادمیک پرداخت. فریدمن در سال ۱۹۶۲ کتاب «سرمایه‌داری و آزادی» را به انتشار رساند. وی در این کتاب، سرمایه‌داری را شرط لازم برای دست‌یابی به آزادی‌های سیاسی عنوان می‌کند.

فریدمن به «نیکسون»، رییس جمهوری آمریکا مشاوره اقتصادی می‌داد و در دوران ریاست جمهوری «ریگان» مشاور اقتصادی رییس جمهوری این کشور شد. برخی، رشد مستمر اقتصادی آمریکا در دهه‌های اخیر را مرهون ایده‌های فریدمن می‌دانند. وی پس از شبه کودتای شیلی، طی نامه‌ای به «پینوشه» مسیر صحیح سیاست‌های اقتصادی را خاطرنشان کرد.

———————————————–

برخی از روی‌دادهای دیگر

1293 خورشیدی- «ستارخان» مبارز آزادی‌خواه نهضت مشروطه معروف به «سردارملی» درگذشت. ستارخان در ابتدا به صورت جوانی عیارمنش زندگی می‏کرد اما پس از آغاز نهضت مشروطه، در صف مجاهدان قرار گرفت و رشادت‏های فراوانی از خود نشان داد.

منبع‌ها‌:

ویکی‌پدیا (انگلیسی و فارسی)

راسخون

نیویورک تایمز

Iranian history


 


کیومرث/ دفتر تاجیکستان/ رادیو کوچه

«ماکسیم شوچنکو»، خبرنگار و عضو «مجلس جمعیتی روسیه» با برگزاری یک نشست خبری گفت که فشار مسکو بالای مهاجران تاجیک فشار بالای حکومت تاجیکستان نیست، بلکه تحقیر مردم فقیر این کشور است.

وی گفت: «به‌تر بود مقامات روسیه اموالی را که به رییس جمهوری تاجیکستان «امام علی رحمان»، نزدیکان او و صاحب منصبان دیگر تاجیک در مسکو مربوط است، مصادره می‌کردند، تا از این راه توانند به مقامات تاجیک ضربه بزنند.» آقای «شوچنکو» گفت: «در مسکو نزدیکان رحمان زندگی می‌کنند، آن‌ها در این‌جا منزل دارند، خودرو دارند، تجارت می‌کنند. شاید ضربه را به آن‌ها وارد می‌کردند.»

در پی محکومیت دو خلبان شرکت روسی در تاجیکستان مناسبات «دوشنبه» و «مسکو» به سردی گرایید. روسیه در پاسخ به این حکم دادگاه تاجیکستان بازداشت و اخراج مهاجران تاجیک در روسیه را آغاز نمود. این است که با نگرانی از وضع وخیم مهاجران تاجیک در روسیه دادستانی ولایت «ختلان» در جنوب تاجیکستان نسبت به حکم دادگاه شهر «قورغان‌تپه» که دو خلبان را به هشت و نیم سال زندان محکوم کرده بود، اعتراض نموده است. دادستانی گفته است این حکم «بسیار سنگین» است و باید «نرم‌تر» شود. در حالی‌ که خود مقامات دادستانی قبلن برای این دو خلبان ۱۳ سالی زندان خواسته بودند.

«بازداشت آخرین محبوس فراری در گورستان»

مقامات انتظامی تاجیکستان از بازداشت نفر آخرین از ۲۵ محبوس فراری از بازداشت‌گاه «کمیته امنیت ملی» خبر دادند. سخن‌گوی وزارت کشور گفت، «اعظم ضیایف» در منطقه «پنج» جنوب تاجیکستان و از داخل گورستانی پیدا شده است. مقامات او را به جرم تشکل گروه جنایی، قتل، نگاه داشتن اسلحه، تلاش برای غصب حکومت و جنایات دیگر محکوم به زندان کرده بودند. وی برادر ژنرال معروف «میرزا ضیایف» و از چهره‌های شناخته در حلقه رزمنده‌های پیشین مخالفان تاجیک به شمار می‌رفت.

پس از قتل مرموز «میرزا ضیایف» وزیر پیشن امور اضطراری در تابستان سال ۲۰۰۹ برادر او «اعظم ضیایف» هم‌راه با چند نفر دیگر از پیوندان او در «تولدره» منطقه شرق تاجیکستان بازداشت و زندانی شدند. وی تابستان سال گذشته هم‌راه ۲۴ محبوس دیگر از بازداشت‌گاه کمیته امنیت ملی تاجیکستان فرار کرد که ۱۷ نفر آن‌ها دوباره بازداشت اما هشت تن دیگر در جریان عملیات بازداشت کشته شدند.

«شکست دیگرباره تیم منتخب تاجیکستان»

دسته منتخب فوتبال تاجیکستان بار دیگر بازی با تیم منتخب ازبکستان را با حساب سه بر صفر باخت. این بازی دور پنجم مرحله سوم سبقت انتخابی جام جهانی فوتبال-۲۰۱۲ در منطقه آسیا در گروه «س» در ورزش‌گاه «پختکار» شهر «تاشکند» پایتخت ازبکستان برگزار شد.

منتخب تاجیکستان در نخستین بازی‌اش در مرحله سوم جام جهانی فوتبال۲۰۱۴ در ماه سپتامبر سال جاری نیز از تیم ملی ازبکستان با حساب صفر بر یک شکست خورده بود. حالا منتخب ازبکستان با ۱۳ امتیاز در گروه «س» در جای اول قرار دارد. ولی‌ دسته تاجیکستان بدون امتیاز پس از تیم‌های ژاپن و کوریا شمالی در زینه چهارم جای گرفته است.


 


خبر / رادیو کوچه

رسانه‌های خارجی روز چهارشنبه، 16 نوامبر، از حمله نظامیان فراری ارتش سوریه به مقر اطلاعات نیروی هوایی این کشور در حومه شمالی دمشق خبر داده‌اند.

به گزارش رویترز، اعضای «ارتش سوریه آزاد» با راکت و مسلسل به مجتمع اداره اطلاعات نیروی هوایی حمله کردند.

این حمله در ساعت دو و نیم بامداد چهارشنبه رخ داده است. درگیری بین دو طرف با پرواز هلیکوپترهای نظامی بر فراز منطقه هم‌راه بوده است.

تاکنون گزارشی از میزان تلفات این حمله منتشر نشده است.

این نخستین حمله مسلحانه علیه یک مجتمع مهم اطلاعاتی در سوریه از زمان شروع ناآرامی‌های این کشور در هشت ماه پیش است.

در همین حال برهان غلیون، از رهبران مخالفان سوریه پس از دیدار با مقام‌های روسیه از ادامه مخالفت کرملین با اعمال تحریم‌های بین‌المللی علیه حکومت بشار اسد خبر داده است.

آقای غلیون که به مسکو سفر کرده است گفت در متقاعد کردن دولت روسیه برای حمایت از تحریم بین‌المللی حکومت بشار اسد موفق نبوده است.

او در این حال گفت‌و‌گو با مقام‌های روسیه را مفید عنوان کرد.

از سویی دیگر مقام‌های دولتی سوریه از عدم شرکت در نشست اتحادیه عرب در روز چهارشنبه و تحریم آن خبر داده‌اند.

در این نشست قرار است به وضعیت سوریه رسیدگی و هم‌چنین در خصوص ادامه تعلیق این کشور مذاکره شود.

لازم به اشاره است ترکیه نیز علارغم عدم عضویت در اتحادیه عرب قرار است در این نشست شرکت کند.

بیشتر بخوانید:

«اسد نگذارد تاریخ از او به عنوان رهبری خون‌خوار یاد کند»


 


خبر / رادیو کوچه

با ادامه سرکوب معترضان توسط حکومت سوریه، و هم‌چنین افزایش برخوردهای نظامی در چند روز گذشته، دولت ترکیه از روز سه‌شنبه، 15 نوامبر، فشارهای دیپلماتیک خود را بر این کشور افزایش داده است.

رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه خطاب به بشار اسد، رییس جمهوری سوریه گفته است که ساختن آینده بر «خون ستم‌دیدگان» ممکن نیست.

او همچنین حملات به فرستادگان دولت ترکیه در سوریه را محکوم کرده است.

آقای اردوغان هم‌چنین گفته است که بشار اسد باید تلاش کند تا نگذارد تاریخ از او به عنوان رهبری «خون‌خوار» یاد کند.

در همین حال وزیر انرژی ترکیه اعلام کرده است که کشورش پروژه‌های مشترک اکتشاف نفت در سوریه را متوقف کرده است.

سوریه هم‌چنین از سوی اتحادیه عرب که عضویت این کشور را در این اتحادیه به حالت تعلیق درآورده، تحت فشار فراینده‌ای قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید:

«جلسه رهبران مخالفان حکومت سوریه با اتحادیه عرب»


 


مراسم بزرگ‌داشت سیزدهمین سال‌گرد جان‌باختن داریوش فروهر و پروانه فروهر، از فعالان سیاسی در ایران، یکم آذرماه ساعت 16:30 در خیابان سعدی شمالی خیابان هدایت کوچه شهید مرادزاده پلاک ٢٢ برگزار می‌شود.

Click here to view the embedded video.



 


رادیو کوچه

مهم‌ترین عنوان‌های مطبوعات امروز ایران:

کیهان

1) وزیر اقتصاد: برنامه‌ای برای افزایش قیمت‌ها نداریم

http://www.kayhannews.ir/900825/4.htm#other402

وزیر امور اقتصادی و دارایی با اعلام این‌که منابع همه یارانه‌ها از افزایش قیمت نیست و فعلن هم برنامه‌ای برای اصلاح مجدد قیمت‌ها نداریم، از تشکیل کارگروه ویژه فروش اموال گروه امیرمنصور آریا در 4 استان خبر داد.

2) شیمون پرز حرف خود را پس گرفت حمله به ایران ممکن نیست

http://www.kayhannews.ir/900825/3.htm#other308

رییس رژیم صهیونیستی با عقب‌نشینی عجزآلود از مواضع قبلی به طور کلی منکر بلوف‌های خود پیرامون حمله به جمهوری اسلامی ایران شد. شیمون پرز در مصاحبه با سی ان ان گفت: «به جای حمله نظامی به ایران باید جنگ روانی راه بیاندازیم.» وی افزود: «من هرگز اشاره‌‌ای به انجام عملیات فوری نظامی علیه ایران نکردم، «نه به هیچ وجه!»

این مقام رژیم صهیونیستی اضافه کرد: «من ترجیح می‌دهم که شاهد تشدید تحریم‌ها، فشار سیاسی بیش‌تر و چیزی که بسیار فاقد آن هستیم جنگ روانی علیه ایران باشم.»

جام جم

1) موافقت رهبر معظم انقلاب با عفو و تخفیف مجازات تعدادی از محکومان

http://www.jamejamonline.ir/papertext.aspx?newsnum=100859505609

حضرت آیت‌اله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی با پیشنهاد آیت‌اله آملی لاریجانی رییس قوه قضاییه مبنی بر عفو یا تخفیف مجازات تعداد 912 نفر از محکومان محاکم عمومی و انقلاب، سازمان قضایی نیروهای مسلح و سازمان تعزیرات حکومتی به مناسبت اعیاد سعید قربان و غدیر خم، موافقت کردند.

2) خاتمی: در ایران همه با دخالت خارجی مقابله می‌کنند

http://www.jamejamonline.ir/papertext.aspx?newsnum=100859505658

رییس‌ جمهوری سابق کشور ضمن رد ادعای آژانس مبنی بر نظامی بودن فعالیت‌های هسته‌ای ایران تصریح کرد: «اگر روزی و روزگاری خارجی بخواهد بیاید و دخالتی انجام ‏بدهد اصلاح طلب و غیراصلاح‌طلب با آن مقابله خواهند کرد.»

اعتماد

1) تولد جریان سوم از دل حامیان احمدی‌نژاد

http://www.etemaad.ir/Released/90-08-25/150.htm

 امیر محبیان از تئوریسین‌های جریان اصول‌گرایی و محافظه‌کار در آستانه انتخابات پیش‌بینی کرد که غیر از دو جریان جبهه پایداری و جریان موسوم به انحرافی که خود را مدافع احمدی‌نژاد می‌دانند، افرادی دیگر نیز در نزدیکی انتخابات متولد خواهند شد که آنان نیز خود را از حامیان احمدی‌نژاد اما متفاوت با دو جریان دیگر می‌خوانند. محبیان در حالی از تولد سومین گروه حامی رییس جمهوری خبر می‌دهد که اختلاف و کشکمش‌های درون گروهی اصول‌گرایان با وجود طیف‌های متعدد رو به افزایش است. بر این اساس در صورت تولد طیفی دیگر از اصول‌گرایان حامی احمدی‌نژاد باید شاهد ابعاد دیگری از این اختلاف‌ها باشیم.

2) ارز چندنرخی پذیرفتنی نیست

http://www.etemaad.ir/Released/90-08-25/150.htm

دولت به بانک مرکزی فرصت داد که هم تعدد نرخ ارز را از بین ببرد و هم فاصله نرخ رسمی و غیررسمی را کم کند.

در حالی که این روزها بازار ارز شاهد چهار نرخ برای دلار است، هم‌چنان دولت به رییس کل بانک مرکزی فرصت داد که این وضع را اصلاح کند. اما این بار نوع سخن‌گویی سخن‌گوی اقتصادی دولت خطاب به رییس کل بانک مرکزی به گونه‌ای بوده که به نظر می‌رسد چندمین هشدار دولت به رییس کل بانک مرکزی جدی‌تر از دفعات قبل باشد.

همشهری

1) هشدار هوگو چاوز: احتمال وقوع جنگ اتمی توسط آمریکا و اسراییل، دنیا به پایان می‌رسد

http://www.hamshahrionline.ir/news-151188.aspx

رییس جمهوری ونزوئلا در اظهاراتی نسبت به وقوع جنگ هسته‌ای در خاورمیانه توسط آمریکا و رژیم صهیونیستی هشدار داد. وی افزود: «در شرایط کنونی خطر وقوع جنگ هسته‌ای احساس می‌شود که این امر ممکن است به پایان دنیا منجر شود.»

2) فیدل کاسترو: حمله به ایران به جنگ جهانی منجر می‌شود

http://www.hamshahrionline.ir/news-151177.aspx

رهبر سابق کوبا با هشدار درباره این‌که حمله به ایران به جنگ جهانی منجر می‌شود تاکید کرد که جمهوری اسلامی از دو فاکتور مهم جمعیت و توان نظامی برای پاسخ‌گویی به هرگونه تهدید برخوردار است.

دنیای اقتصاد

1) نشست بی‌نتیجه اروپا برای تشدید تحریم‌ها

http://www.donya-e-eqtesad.com/Default_view.asp?@=277825

نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا که روز دوشنبه با دستور کار تشدید تحریم‌ها علیه ایران برگزار شد، بدون دست‌یابی به نتیجه پایان یافت و بررسی این موضوع از سوی اتحادیه اروپا به نشست بعدی وزرای خارجه در اول دسامبر (10 آذر سال‌جاری) موکول شد.

در مذاکرات انجام گرفته طی این نشست با وجود تلاش برخی وزیران اروپایی از جمله «اوری روزنتهال» وزیر خارجه هلند برای دفاع از مواضع جنگ طلبانه آمریکا و رژیم صهیونیستی، اکثریت شرکت‌کنندگان از جمله وزیران خارجه انگلیس، فرانسه و آلمان مخالفت خود را با این مواضع اعلام کردند. هم‌زمان وزیر خارجه روسیه نیز ضمن اشاره به این‌که گزارش جدید آژانس «حاوی چیز جدیدی نیست»، بار دیگر بر مخالفت دولت متبوعش با هرگونه تحریم جدید ایران تاکید کرد.

2) پرداخت حقوق مادام‌العمر به مسوولان سیاسی

http://www.donya-e-eqtesad.com/Default_view.asp?@=277899

نمایندگان با رای موافق به استفساریه تبصره 3 ماده 71 و ماده 117 قانون مدیریت خدمات کشوری تایید کردند که 80 درصد آخرین حقوق و فوق‌العاده‌ها به کلیه شاغلین و بازنشستگانی که حداقل دو سال در پست‌های سیاسی بودند، مادام‌العمر تعلق بگیرد؛ به طوری که همواره از 80 درصد حقوق و مزایای مقامات هم‌تراز آن‌ها کم‌تر نباشد.


 
شما این خبرنامه را به این دلیل دریافت می کنید که ایمیل شما پس از تایید وارد لیست دریافت کنندگان شده است. برای لغو عضویت از این خبرنامه به این لینک مراجعه کنید برای دریافت لیست کامل خبرنامه های سبزنامه به help@sabznameh.com ایمیل بزنید.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

خبرهاي گذشته