-----------------------------
همه خبرها و ديدگاهاي سانسور شده و پشت فيلتر جمهوري اسلامي مانده را يكجا و بي درد سر در "هستي نيوز" بخوانيد... http://groups.google.com/group/hasti-news/

--------------------------------------------







Google Groups
Subscribe to Hasti News
Email:
Visit this group

۱۳۹۰ فروردین ۱۴, یکشنبه

Latest News from Koocheh for 04/03/2011

Email not displaying correctly? View it in your browser.
این خبرنامه حاوی عکس است. لطفا امکان دیدن عکس را در ایمیل خود فعال کنید.



شراره سعیدی / رادیو کوچه

اگر‌چه آقای «احمدی‌نژاد» به گفته «فاطمه رجبی» همسر «غلام‌حسین الهام» معجزه هزاره سوم نیست، اما بی‌شک پدیده‌ای عجیب و بهت‌آور است، او می‌تواند با کلماتی عرفی معجونی سرگیجه‌آور و شگفتی‌ساز بسازد که شدت شوک وارده به مخاطب تا لحظاتی او را مجبور به سکوت در مقابل اوج بی‌صداقتی‌اش می‌کند، یکی از بارزترین مصادیق این سخن، برنامه‌ها و شعارهای این آقا و تناقض رفتارش با وعده‌هایش است، از اهم برنامه‌ها و شعارهای انتخاباتی وی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

«دولت کارآمد و عدالت‌گستر، عدم وجود حرکت سخت‌گیرانه در مورد حجاب بانوان ایرانی، سلامت مدیران، مبارزه با فساد اداری، پیش‌گیری از بروز شکاف بین دولت و مردم، تشکیل دولت اسلامی، تثبیت و تقویت آرمان‌خواهی و برائت از ایده‌آلیسم، گفتمان خدمت به جای قدرت، علمی کردن مدیریت، کاهش نرخ تورم از طریق کاهش هزینه‌های دولت و کاهش نرخ سود بانکی، بسط توسعه سیاسی از طریق بالا‌بردن قدرت نقد و مشارکت مردم، اولویت دادن به تولید داخلی، حضور دولت در هر استان برای حل مشکلات بخشی، کاهش تصدی‌گری دولت، بالندگی فرهنگ از طریق تقویت هویت ملی و تاریخی و اسلامی ایران، ایجاد فضای آرمانی و آرمان‌خواهی در کشور برای مقابله با معضلات فرهنگی، گفت‌وگوی بدون واسطه با مردم و کاستن از سفرهای غیرضروری خارجی و خودداری از هم‌راه بردن خانواده و افراد غیرلازم در سفرهای خارجی، بخش‌هایی از وعده‌هایی بود که آقای احمدی‌نژاد قبل و بعد از انتخاب به ریاست جمهوری در این زمینه به مردم ایران داد.»

«دیده‌شدن پول نفت بر سر سفره‌های مردم» یکی از شعارهای انتخاباتی محمود احمدی‌نژاد بود. وی در اولین سخن‌رانی پس از پیروزی در انتخابات باز هم وعده دیده‌شدن پول نفت بر سر سفره مردم را اعلام کرد، وی گفت که صنعت نفت ایران در اختیار یک خانواده خاص است که در جریان انتخابات از آن به نفع خود سو استفاده کرده‌اند، او شفاف سازی صنعت نفت و گاز ایران و مبارزه با مافیا را از اهداف خود اعلام کرد: «فضای حاکم بر قراردادهای نفتی ما در زمینه تولید و صادرات روشن نیست، ما باید آن را شفاف سازیم». او هیچ‌گاه آن‌چه را که مافیای نفت می‌نامید روشن نساخت و در دوران ریاست جمهوری‌اش چندین قرار داد نفتی را در اختیار سپاه پاس‌داران قرار داد و اختیار فروش نفت را نیز بر خلاف قانون به بنیاد مستضعفان سپرد، به گفته او، این در قالب طرح سهام عدالت عملی شده و به زودی سود این سهام نیز، عاید ۲‌دهک پایین جامعه، بازنشستگان و دیگر کسانی که مستحق دریافت این سهام بوده‌اند، می‌شود.

«دیده‌شدن پول نفت بر سر سفره‌های مردم» یکی از شعارهای انتخاباتی محمود احمدی‌نژاد بود. وی در اولین سخن‌رانی پس از پیروزی در انتخابات باز هم وعده دیده‌شدن پول نفت بر سر سفره مردم را اعلام کرد، وی گفت که صنعت نفت ایران در اختیار یک خانواده خاص است که در جریان انتخابات از آن به نفع خود سو استفاده کرده‌اند، او شفاف سازی صنعت نفت و گاز ایران و مبارزه با مافیا را از اهداف خود اعلام کرد

او در تاریخ 25 مرداد 1384 متن کامل برنامه دولت خود را اعلام کرد، او دولت خود را«دولت مهرورزی» یا «دولت مهر» نامید.

آقای احمدی‌نژاد کلن جنجال‌ساز است، نقطه‌نظرات و سخن‌رانی‌های وی در دوران ریاست جمهوری‌اش، بازتاب‌های متفاوتی در ایران و دنیا داشته ‌است، که می‌توان به مهم‌ترین آن‌ها از نظر وسعت واکنش موافقان و مخالفان چنین اشاره کرد: وی پیش و پس از پیروزی، بارها خود را از حامیان آزادی‌های اجتماعی معرفی کرده و گفت هنگامی‌که رقبای چپ‌گرایش در سال‌های اول انقلاب با جوانان برخورد می‌کرده‌اند وی با آنان مخالفت می‌کرده:

«همین آقایان مینی‌بوس سر خیابان‌های تهران می‌گذاشتند و سرباز می‌گذاشتند که آرایش‌های خانم‌های مردم را کنترل کنند و هر‌کدام غلیظ بود، سوار مینی‌بوس کنند و ما معترض بودیم که این‌ها خلاف شرع است. حق ندارید با مردم این‌گونه برخورد کنید، این‌ها مردم ما هستند.»  اما پس از بحث‌های مطرح شده راجع به طرح ارتقای امنیت اجتماعی فرمانده نیروی انتظامی ،احمدی مقدم عنوان کرد اختیار تعیین نوع پوشش مردم در طرح ابلاغی توسط احمدی‌نژاد به پلیس داده شده‌ و او در جریان جزییات این طرح هم بوده‌است. محمود احمدی‌نژاد در 4 آبان 1384 در کنفرانسی با نام کنفرانس حمایت از فلسطینی‌ها که در تهران برگزار شد، موجودیت کشور اسراییل و هم‌چنین مساله هولوکاست را زیر سوال برد. وی در سخنانش از تغییر رژیم اسراییل سخن گفت و این عبارت را به کار برد: «جهان بدون اسراییل امن‌تر خواهد بود.»

با استناد به ترجمه موسسه اسراییلی تحقیقات خاورمیانه، برداشت شد که اسراییل باید از روی زمین «محو» شود. ترجمه رسمی حرف او در وب‌گاه ریاست جمهوری، خلاف این موضوع را بیان می‌کند. البته وی در مصاحبه با کانال 24 France گفت که شوروی نیز از روی زمین محو شده‌ است، ولی هیچ مشکلی برای مردم دنیا پیش نیامده‌، ما نیز خواهان این‌گونه محو اسراییل هستیم، یعنی با برگزاری رفراندوم بین تمامی ساکنان آن منطقه و فلسطین‌یانی که از آن‌جا آواره شده‌اند آن‌ها خود حکومت خود را انتخاب کنند. وی هم‌چنین در مورد حقیقت داشتن واقعه هولوکاست ابراز تردید کرد و کشتار میلیون‌ها یهودی در جنگ جهانی دوم را «افسانه» دانست.

بنابر گزارش بی‌بی‌سی این سخنان واکنش‌های شدید جهانی را در پی داشت. برگزاری همایش بررسی واقعه هولوکاست در تهران باعث تحریم دفتر مطالعات وزارت خارجه توسط ده‌ها موسسه مطالعاتی، اعتراض رسمی اتحادیه اروپا و ایجاد فرصت برای اسراییل برای غیر منطقی جلوه دادن دولت ایران شد.

جدا از بازتاب خارجی در داخل ایران نیز واکنش‌های متعددی نسبت به این مساله ابراز شد، چندی پس از اظهارات احمدی‌نژاد، محمد خاتمی، رییس جمهوری سابق ایران، در مصاحبه‌ای با روزنامه فاین‌نشال تایمز ضمن تایید واقعیت هلوکاست، هم‌زیستی اسراییل و فلسطین را قابل قبول دانست.

پیش از محمود احمدی‌نژاد به ویژه پس از پایان جنگ 8 ساله ایران و عراق، بینش بیش‌تر مردم ایران بر پایه شعار «فرزند کم‌تر زندگی بهتر» بود، شعاری که در دولت «علی اکبر هاشمی رفسنجانی» مطرح شده بود، این دیدگاه با آغاز ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد نیز در اندیشه مردم باقی مانده بود. رییس‌جمهوری ایران در مهرماه 1385 این شیوه زندگی و مهار جمعیت را نکوهش کرد و داشتن تنها دو کودک و یا کم‌تر را، روش و راه‌بردی نادرست برشمرد. ششمین رییس جمهور ایران توانایی دولت در گرداندن و برآمدن یک‌صد و بیست میلیون نفر جمعیت را، کاری شدنی و بی‌خدشه برشمرد. این سخنان مورد سرزنش‌های بسیاری قرار گرفت و از دید کارشناسان یک بدنگری درباره تنظیم خانوار انگاشته شد. البته این، در هنگامی بود که نرخ گرانی در ایران پایداری بسنده را نداشت و درصد بی‌کاری 11% برآورد شده بود. این گفته‌ها یادآور و پی‌گیری رویه «آیت‌اله خمینی» مبنی بر داشتن فرزند بیش‌تر در سال‌های آغازین انقلاب اسلامی ایران بود.‌

در ششمین ماه از ریاست‌جمهوری احمدی‌نژاد، اعلام شد که رییس‌جمهوری ایران نامه‌ای برای سران کشورهای جهان می‌نویسد. این خبر به‌عنوان خبری مهم مورد توجه محافل خبری جهان قرار گرفت و وقتی روشن شد که مخاطب اولین نامه احمدی‌نژاد، «جورج بوش» رییس‌جمهور آمریکا است، تحلیل و تفسیرها درباره متن آن شدت گرفت، وزارت خارجه آمریکا در اولین واکنش به نامه محمود احمدی‌نژاد، آن را «تلاشی ضعیف» برای گفت‌وگو با مردم آمریکا خواند. اما نامه «هجده صفحه‌ای» با استقبال سرد مقامات آمریکایی هم‌راه بود. به گفته مقامات کاخ سفید نامه وی حاوی پیامی نبود و در حقیقت هیچ پیش‌نهاد مشخص سیاسی در آن نبود. در همین حال احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان و از روحانیون پرنفوذ در طیف تندرو جناح محافظه کار، در خطابه نماز جمعه تهران، نامه محمود احمدی‌نژاد به جورج بوش، رییس جمهوری آمریکا را «عملی فوق العاده» و از «الهامات خدا» خواند.

در همین حال کاخ سفید در موضعی رسمی اعلام کرد که به نامه احمدی‌نژاد جوابی داده نمی‌شود. بی‌اعتنایی دولت آمریکا به نامه محمود احمدی‌نژاد باعث شد که وی در مصاحبه‌های مختلف، از آن به عنوان «بی‌اعتنایی رییس‌جمهوری آمریکا به نداهای صلح جویان جهان» یاد کند. دو نامه بعدی محمود احمدی‌نژاد، به «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان و «پاپ بندیکت شانزدهم»، رهبر کاتولیک‌های جهان نوشته شد، هر دو نامه احمدی‌نژاد بدون جواب ماند.

 


 


اکبر ترشیزاد/ رادیوکوچه

انتخابات سال 88 و اتفاقات پس از آن مشکلات فراوانی را برای ایران و ایرانیان به‌وجود آورد. سهم همه‌ی افراد جامعه اما در این میان یک‌سان نبود. برخی با حضور در اعتراضات خیابانی جان خود را از دست دادند، شماری دیگر عزیزان خود را و تعدادی دیگر از هم‌وطنان‌مان به زندان افتاده و پس از تحمل شکنجه و تحقیرهای فراوان به حبس‌های کوتاه و بلند‌مدت محکوم شدند.

بخش بزرگی از جامعه‌ی ما از تمامی این سختی‌ها در امان بود، زیرا دوست نداشت تا کوچک‌ترین مشکلی برای روال عادی زندگی‌اش به‌وجود بیاید، چنین بود که آنان در طول همه‌ی روزهای سختی که بر مردم ما می‌گذشت، خود را از تمامی این درگیری‌ها به کنار نگه‌داشته و زندگی عادی‌شان را ادامه دادند. محکوم‌کردن این بخش وسیع از جامعه‌ی خاموش و بی‌تفاوت ایران به بی‌غیرتی، وطن‌فروشی، منفعت‌طلبی و دیگر صفات شبیه به آن کار درستی نیست، چرا که اکثریت افراد هر جامعه‌ای را توده‌ها تشکیل می‌دهند و توده‌ها هیچ‌گاه حاضر به دادن هزینه‌های سنگین برای پیش‌برد تغییرات اجتماعی نیستند.

اما از سوی دیگر می‌شود از این‌چنین افرادی انتظارات ساده‌ای نیز داشت، مانند آن‌که از هم‌راهی‌های حداقلی با جنبش آزادی‌خواهانه‌ی مردم که هیچ هزینه‌ای نیز برای آنان ندارد دریغ نکنند. نمونه‌هایی چون تحریم فیلم «اخراجی‌ها» از مواردی است که می‌توان از آن نام برد. اما با نهایت تاسف در برخی از موارد این افراد نه تنها برای پیش‌برد و کمک به این جنبش و آن‌هایی که برایش هزینه‌های سنگینی پرداخته‌اند، کاری نمی‌کنند، بلکه دست به کارهایی می‌زنند که شرایط را برای این مبارزان دشوارتر و غم‌انگیزتر می‌کنند. برای مثال موردی را که در روزهای اخیر به آن برخورده‌ام، برای شما نقل می‌کنم تا دیگر هم‌وطنان به منفعت‌طلبی و بی‌تفاوتی جمعی از ایرانیان پی‌ببرند.

بخشی از روزنامه‌نگاران و کنش‌گران سیاسی در اثر احکام دریافتی و پس از تحمل شکنجه‌های روحی و جسمی فراوان از کشور گریخته و در کشورهای دیگر منتظر دریافت پاسخ پناهندگی خود هستند. دوستانی که با این روند آشنا هستند به خوبی می‌دانند که پشت سرگذارندن این مراحل در حالت عادی و بدون پیش‌آمدنی هیچ مشکلی نیز به خودی‌خود چه‌قدر سخت و دشوار است و جلسات مصاحبه با مسوولین سازمان ملل و کشورهای ثالث، چیزی کم‌تر از بازجویی‌های وزارت اطلاعات نیست.

خوب این‌ها را همین‌جا داشته باشید تا در مورد فرصت‌طلبی برخی از هم‌وطنان برایتان بگویم. با کمال تاسف اخیرن در میان شماری از ایرانیان مرسوم شده است تا برای ماندن در کشورهای دیگر، از روش درخواست پناهندگی استفاده کنند، چون با این روش بدون هیچ هزینه‌ای می‌توانند مدتی طولانی را بدون داشتن ویزا در کشور دیگری بمانند.

شاید برخی بپرسند که این‌کار چه مشکلی برای روزنامه‌نگاران و کنش‌گران سیاسی مخالف رژیم بوجود می‌آورد، پاسخ ساده است، به سبب آن‌که تمامی این دوستان در مصاحبه با سازمان‌ملل مشکل خود را سیاسی عنوان می‌کنند، نخست این‌که به دلیل افزایش حجم پرونده‌ها مدت زمان بررسی آن‌ها را طولانی‌تر کرده‌اند و از سوی دیگر به‌دلیل ادعای واهی خود کار پذیرش پناهندگی دوستانی که حقیقتن این مشکل را دارند، دشوارتر شده است.

شرم‌آورتر آن‌که بیش‌تر این هم‌وطنان به هیچ‌وجه مشکل مالی ندارند و از حال و روز روزنامه‌نگاران و فعالانی که همه چیزشان را در ایران از دست داده و برخی اگر آپارتمانی نیز داشته‌اند، جمهوری‌اسلامی آن‌را به‌عنوان وثیقه از آن‌ها گرفته است، کاملن بی‌خبرند. این‌جاست که آدمی به وجود ابتدایی‌ترین اصول اخلاقی در چنین انسان‌هایی شک می‌کند و به حال و روز آن‌هایی که برای مبارزه‌ در راه آزادی و سربلندی چنین مردمی از جان و مال و آرزوهای خود گذشته‌اند، افسوس می‌خورد. کمی به خود بیایم و بیش‌تر به اعمال و رفتارمان بیاندیشیم.


 


شکوفه / دفتر ترکیه/ رادیو کوچه

shokufeh@koochehmail.com

عده‌ی زیادی از ایرانی‌های مقیم یکی از شهر‌های ترکیه، امسال با جمع‌شدن در یکی از پارک‌های شهرشان این روز را در کنار هم جشن گرفتند. مسافرین بسیاری هم به بهانه‌ی این روز، برگشت خود را به کشورشان به تعویق انداختند تا سیزده به در را در کنار اعضای خاتواده‌شان بگذرانند.

خانم «ح. ش» که از پانزده روز پیش به ترکیه برای دیدار یکی از بستگانش آمده، می‌گوید: «امسال از این لحاظ که همسرم و فرزندانم پیشم نبودند واقعن تنها بودم اما در کنار عزیزانم هم خیلی خوش گذشت و روز شادی بود. همه با آزادی و راحتی در کنار هم جمع شدند‌، خواندند و رقصیدند و واقعن روز شادی را داشتند.»

در برنامه‌ی امروز میکروفون شما را به حال و هوای مراسم دیروز می‌برد و آهنگ‌هایی که خوانده شد و گفت‌وگویی که با جوانان آن‌جا داشتم را هم خواهید شنید.

 

 


 


مه‌شب ‌تاجیک/ رادیو کوچه

«حمام گنجعلی‌خان» کرمان شاه‌کار معماری صفوی و تلفیقی از هنر معماری کهن و سنن تمدن «کارمانیا» است و به‌عنوان یکی از زیباترین بناهای تاریخی دیار کرمان نمایی از زندگی پیشینیان این دیار را منعکس می‌کند. حمام گنجعلی‌خان کرمان یکی از حمام‌های ایران است که به‌دلیل قدمت و نوع معماری و هم‌چنین به تصویر کشیده شدن سنت‌های اقشار مختلف کرمان کهن در لیست اولین حمام‌های مطرح ایران و هم‌چنین قطب‌های گردش‌گری جای گرفته است. حمامی که در زمان حکومت صفویه و در دوران حکومت حاکم عدل گستر کرمان یعنی «گنجعلی‌خان» بنا و بعد از او توسط پسرش «علیمردان خان» تکمیل شد و به شکل امروزی درآمد.

«حمام گنجعلی خان» کرمان در عهد صفویه‌ی با مساحت تقریبی 1300متر مربع بنا شده است. در آن دوره ساختن حمام از رونق خاصی برخوردار بوده، و در شهرهای مختلف کشور حمام‌های فراوانی ساخته شد که یکی از نمونه‌های شاخص آنها حمام گنجعلی‌خان است. این اثر در میان بازار قدیمی کرمان و در ضلع جنوبی میدان گنجعلی خان قرار دارد. معمار این اثر «سلطان محمد معمار یزدی» بوده که از هنرمندان شهیر دوره صفوی است.

حمام گنجعلی‌خان اثری بدیع از نقاشی‌ها، مقرنس کاری‌ها، کاشی‌کاری‌ها و گچ‌بری‌های زیبا هم‌راه با استفاده از تزیینات سنگی بسیار ظریف است. آب مورد نیاز این حمام از قناتی تامین می‌شد که سرچشمه‌ی آن در میدان گنجعلی‌خان بود. خروج فاضلاب آن نیز با درنظر گرفتن مسایل بهداشتی و زیست محیطی بوده است. این حمام 26 متر طول 30 متر عرض‌، که شامل سردر، دالان ورودی، رختکن، هشتی حدفاصل گرم‌خانه، خزینه، چال‌حوض، بخش خصوصی و تون است.

سردر ورودی دارای طاق به نسبت بلند با تزیین مقرنس بالا بلند و نقاشی‌های زیبای روی آن که تنها قسمت مرکزی نقاشی آن باقی مانده است و مجسمه‌های جالب توجه آن درحالت‌های مختلف در سربینه و گرم‌خانه نمایش داده شده است. تصاویر بهرام گور، خسرو و شیرین، کاروان شتر، حیوانات درنده و شاهان در حال شکار از جمله تصاویر زیبایی است که برسر در این حمام نقش بسته‌اند. زیر سردر و راه‌رویی غیرمستقیم و یک هشتی کوچک و درگاهی منقوش با تصاویر پرندگان دریایی به رختکن حمام است. این بخش از فضاهای اصلی حمام گنجعلی‌خان است که با به کارگیری نظمی کامل و ترکیبی مناسب از سطوح کاشی‌کاری پرنقش و نگار رنگارنگ، سنگ‌های مرمر، سقف‌های کاربندی شده و حوض‌چه‌ای با فواره‌ای زیبا دارای فضایی دل‌نشین و خاص است.

بعد از رخت‌کن و در جهت جنوب از طریق راه‌رویی به هشتی رسیده و سپس با پیچ‌و‌خم‌های حساب‌شده که مانع از خروج هوای گرم و نیز مانع از دید عموم باشد، گرم‌خانه است. در قسمت شرق و غرب گرم‌خانه دو سنگ یک‌پارچه‌ی مرمر سرخ رنگ به شکل محراب نصب شده که علاوه بر تامین نور و فضا، طلوع و غروب آفتاب و زمان تقریبی را نشان می‌دهد.

خزینه‌ی آن دارای دو قسمت آب سرد و گرم بوده و در کف آن دو دیگ مسین بزرگ نصب شده که گرمای آن از طریق تون یا «گلخن» که در زیر خزینه قرار گرفته تامین می‌شده است. حرارت لازم به وسیله‌ی سوزاندن بوته‌های بیابانی ایجاد می‌شده.  آب حمام از طریق قنات «شهرآباد» تامین و تا سال 1316 دایر بوده است. روش کانال‌کشی و آبرسانی فواره‌ها بسیار دقیق و بر اصول هندسی حساب شده بسیار جالب توجه است. خزینه حمام، بخش مخصوص استحمام حکام و بزرگان و سنگ ساعت زمان از بخش‌های دیدنی حمام گنجعلی‌خان است. شبکه‌ی آب‌رسانی به خزینه، گرم‌خانه، حوض‌چه‌ها و فواره‌های متعدد آن‌ها، فضای مناسب ورودی و خروجی‌ها، بهره‌گیری از آب قنات، نحوه گرم‌کردن حمام و نگه داشتن حرارت و ضد زلزله‌بودن از جمله ویژگی‌های حمام تاریخی گنجعلی‌خان کرمان است.

«رخت‌کن» یا «سربینه» از فضاهای اصلی بناست. رختکن از 6 غرفه‌ی مجزا که متعلق به اقشار مختلف جامعه روزگار خود بودند، تشکیل شده و نور آن از طریق سقف به نسبت بلندی تامین می‌شود‌. جایی که تمام توان سازنده‌ی آن متوجه فضاسازی عالی و باشکوه شده و با ترکیبی مناسب و استفاده از صدای آب حاصل از فوران فواره‌ها و نورپردازی خاص‌، فضایی دل‌نشین‌، آفریده است. رختکن‌، متشکل از یک فضای میانی وسیع با سقفی بلند و پرکار و غرفه‌های کوچک‌تر در گرداگرد آن است، غرفه‌ها نیز حوض‌چه‌ای فواره‌دار را در مرکز خود جای داده‌اند. این غرفه‌ها از انتها به هم مرتبط هستند.

نور فضاهای حمام، از سقف تامین‌شده، طوری که نورگیرها به‌طور معمول در مرکز و یا دورادور سقف‌ها جای گرفته‌اند و به‌طور کامل با هندسه‌ی سقف، هماهنگی پیدا کرده، سقف را نورانی‌تر نشان می‌دهد و سایه  روشن زیبایی بر روی آن ایجاد می‌کند. حوض آب زیر این نورگیرها نیز بر جلوه نورپردازی آن می‌افزاید. در نورگیرهای سقف، برای جلوگیری از اشراف و دید و تنظیم حرارت گرم‌خانه، از «گل جام» یا «معلقی» استفاده شده ‌است تا نور خورشید را به داخل فضاها هدایت کند. گرمای این حمام به همان‌طور که گفته شد به وسیله‌ی «گلخن یا تون» تامین می‌شده‌ است. از تون، کانال‌های «گربه‌رو»ی انشعابی به زیر گرم‌خانه حمام کشیده شده و هوای داغ را از خود عبور داده، کف آن را گرم می‌کرده ‌است و هوای آلوده و زاید را از طریق روزنه‌ها به بیرون هدایت می‌کرده است.

این حمام تاریخی که در کنار ابنیه‌ی دیگری چون میدان، مسجد،کاروانسرا، ضرابخانه، آب انبار، بازار، مجموعه‌ی تاریخی و دیدنی گنجعلی‌خان را تشکیل داده است. این اثر تا سال 1316 مورد استفاده‌ی عموم بوده ولی از اوایل دهه‌ی 50 با تبدیل شدن به موزه مردم‌شناسی کرمان به‌عنوان محلی برای بازدید عموم گردش‌گران داخلی و خارجی در آمده است.

 

 


 


خبر / رادیو کوچه

ولیام فوکس وزیر دفاع بریتانیا شام‌گاه شنبه در گفت‌وگویی تلویزیونی در خصوص اوضاع بحرانی در خاورمیانه و شمال آفریقا اعلام کرد ایران برای امنیت کشورهای منطقه و جهان خطرساز به شمار می‌آید.

به گزارش العربیه، وزیرخارجه بریتانیا هم‌چنین اعلام کرد: «درصورتی که ایران برنده تحولات کنونی در منطقه باشد نه تنها برای این منطقه بلکه برای امنیت جهانی عامل خطر خواهد بود.»

فوکس در مورد دخالت ایران در بحرین و مسئله کشف شبکه جاسوسی این کشور در کویت اظهار داشت‌: «ما از گذشته نیز از موضع ایران نسبت به تحولات منطقه نگران بودیم. ایران با استفاده از گروه‌هایی هم‌چون حزب‌اله و حماس و دیگر گروه‌ها تلاش می‌کند بر حوادث منطقه تاثیر بگذارد.»

وزیر خارجه بریتانیا افزود‌: «ما در سه زمینه از ایران نگران هستیم، اول ماهیت این نظام است چرا که این رژیم تنها در ماه ژانویه بیش از 60 نفر را اعدام کرد معترضان را سرکوب می‌کند و آزادی مطبوعات را در این کشور ادامه دارد.

وی گفت: «دومین نگرانی ما استفاده ایران از گروه‌های حزب‌اله وحماس به منظور نفوذ بیش‌تر در منطقه است.»

سپس افزود: «سومین مورد برنامه هسته‌ای این نطام است، تلاش ایران برای دست‌یابی به سلاح هسته‌ای زمینه را برای تلاش دیگر کشورهای منطقه جهت دست‌یابی به سلاح هسته‌ای فراهم خواهد کرد.»

وزیر خارجه بریتانیا تاکید کرد: «ما در بریتانیا بر این باوریم که مردم ایران همواره هم‌پیمان ما بوده‌اند و مشکل اساسی ما با نظام حاکم بر ایران است چرا که به تعهدات بین‌المللی خود پای‌بند نیست لذا ما باید همواره این نظام را زیر نظر قرار دهیم.»

وی دربخش دیگری از گفت‌وگوی خود دربار تحولات اخیر سوریه اظهار داشت: «پس از استعفای دولت این کشور و شنیدن وعده‌ها از جانب مسوولان سوری برای انجام اصلاحات همه امیدوار شدند اما سخن‌رانی بشار اسد در هفته گذشته برای اکثر مردم سوریه و ما ناامید کننده بود.»

فوکس در ادامه افزود‌: «پیام ما به دولت سوریه و دیگر حکومت‌ها این است که پیش از آن‌که مردم شما را مجبور به انجام اصلاحات کنند خود به تغییر روی آورید‌. ما امیدواریم دولت سوریه پیش از خون‌ریزی‌های بیش‌تر به اصلاحات بپردازد.»

بیشتر بخوانید:

«کمیته امنیت ملی مجلس ایران قصد فتنه دارد»


 


یک‌شنبه  14 فروردین 90 / 3 آوریل 2011

note3اجرا: زهره

note3استودیو: دامون

note3تقویم تاریخ

note3پس‌نشینی تند-  «رسم آزادگی و آیین مروت» – اکبر ترشیزاد

note3روز‌نگاشت – «کتاب، مجله و مقالاتی، مانند فرزند» – محبوبه

note3بخش اول خبر‌ها

note3مجله‌ جاماندگان – «شروعی با فریب » – شراره سعیدی

note3مجله خبری کابل – آرین

note3میکروفن – «سیزده بدر در غربت» – شکوفه

note3بخش دوم خبرها

note3«آزادی» واژه‌ای حذف‌نشدنی – «در جست‌و‌جوی آزادی از دست‌رفته» – امین ریاحی

note3دایره‌ی شکسته – «پاک کن این تن آلوده به زنگار» – مه‌شب تاجیک

note3«ورود بسیج به کانون وکلا و امنیتی کردن فضای وکالت» – محمد مصطفایی

note3پرسه – سیمین

note3بخش سوم خبرها


 


خبر / رادیو کوچه

یک عضو کمیسیون احزاب در ایران ادامه فعالیت حزب اعتماد ملی به دبیر کلی مهدی کروبی، یکی از رهبران معترضان به دولت جمهوری اسلامی را بنابه‌ شرایطی مجاز دانسته است. وی تعیین تکلیف «حزب اعتماد ملی» بر عهده اعضای آن دانسته است.

این نماینده مجلس و عضو کمیسیون ماده ۱۰ احزاب گفته است تعیین تکلیف حزب اعتماد ملی بر عهده اعضای آن است و اگر بخواهند به فعالیت‌هایشان ادامه دهند، باید درخواست جلسه مجمع فوق‌العاده بکنند.

این عضو کمیسیون ماده ۱۰ احزاب گفته است «حزب اعتماد ملی دچار خود تعطیلی شده» و «اکثر اعضای شورای مرکزی حزب اعتماد ملی  مشی آقای کروبی را قبول ندارند.»

ادعای «خود تعطیلی» حزب اعتماد ملی در حالی صورت می‌گیرد که مهدی کروبی، بنیان‌گذار و دبیرکل حزب نزدیک به دو ماه است که بدون اعلام اتهام و بدون طی یک روند قانونی و حقوقی دادرسی، در بازداشت خانگی به‌سر می‌برد.

از سویی دیگر محمدجواد حق‌شناس، عضو شورای مرکزی این حزب می‌گوید اگر برای فعالیت حزب نظر مثبت وجود دارد نخست روزنامه اعتماد ملی رفع توقیف شود.

به گزارش دویچه‌وله، محمد جواد حق‌شناس، عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی و مدیرمسوول روزنامه توقیف شده اعتماد ملی صحبت‌های عضو کمیسیون احزاب ایران را ناشی از «بی‌خبری» او از وضعیت حزب اعتماد ملی پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ در ایران می‌داند.

لازم به اشاره است عضو کمیسیون احزاب ایران در ادامه صحبت‌های خود گفته بود کسانی که مهدی کروبی را هم‌چنان رهبر جریان سیاسی خود می‌دانند، نمی‌توانند مجوز فعالیت سیاسی دریافت کنند.

بیشتر بخوانید:

«لغو مراسم درگذشت میراسماعیل موسوی»

«سرقت اموال دفتر پلمب شده مهدی کروبی»


 


محمد مصطفایی

بدیهی است چنان‌چه وکلای دادگستری واهمه‌ای در دفاع از حقوق موکلین خود- اعم از سیاسی و غیر‌سیاسی- داشته باشند، نمی‌توانند وظیفه خطیر وکالت، که دفاع از حقوق افراد است را به درستی به انجام رسانند. وکیل دادگستری در حرفه وکالت و دفاع از حقوق موکلینش می‌بایست رها از هر‌گونه قید و بند سیاسی و امنیتی باشد تا بتواند با شجاعت و با قدرت به دفاع از حقوق در معرض خطر موکلنش بشتابد. حقوق افراد به خصوص حقوق متهمین در شرایطی می‌تواند احقاق شود که وکیل دادگستری مستقل بوده و سایه هیچ نهاد امنیتی بر ساختار وکالت نیافتد.

متاسفانه در ماه‌های اخیر زمزمه حضور بسیج در کانون وکلا شنیده می‌شد که در شروع سال 1390 این زمزمه به عینیت پیوست و وکلای دادگستری و خانواده وکالت را غافل‌گیر کرد. بسیج کانون وکلا شکل واقعی به خود گرفت و وارد عرصه جامعه وکلا گردیده و تنها نهاد مدنی نیمه مستقل را در آستانه امنیتی شدن قرار داد. درست چند ساعت بعد از تحویل سال نو پیامی به تمام وکلای دادگستری ارسال شد. متن  پیام چنین است:

«‌بهار طبیعت و خیزش مظلومان مسلمان مبارک‌. کانون بسیج  وکلای دادگستری مرکز‌»

نهاد‌های دولتی در سال‌های گذشته تلاش بسیار مضاعفی کردند تا بتوانند کانون وکلای دادگستری را منحل کرده و یا زیر لوای دولت و قوه قضاییه بیاورند. اما اعتراض‌های به جا و شایسته وکلای دادگستری اجازه چنین عملی را نداد که اگر بر اساس و استقلال کانون وکلا ضربه وارد می‌گردید و گردد، فاجعه‌ای به وقوع می‌پیوست و می‌پیوندد که هرگز نمی‌توان خسارات ناشی از این فاجعه که به حقوق ملت ایران ارتباط دارد را جبران نمود. حال نیز خطر وابستگی کانون وکلا به قوه قضاییه به صورت مطلق برطرف نشده و وکلای دادگستری نگران عدم استقلال کانون وکلا هستند. البته نباید نادیده انگاشت که در قوه قضاییه مسوولینی هستند که کاملن واقف به خسارات مادی و معنوی عدم استقلال وکیل و کانون وکلا بوده و آن‌ها نیز تاکنون زحمات بسیاری برای حفظ استقلال کانون وکلا کشیده‌اند که عمل آن‌ها مورد تقدیر است.

این‌که نهادی هم‌چون بسیج بر پیکره کانون وکلا، کانونی که قدمت دیرینه داشته و عضو کانون بین‌المللی وکلاست سایه افکند و فضای کانون وکلا را به آن‌چه به زیان حقوق شهروندان و عدالت قضایی است مخدوش کند قابل پذیرش و استقبال نیست.

اما حضور بسیج در کانون وکلا قابل تامل و بررسی است. این‌که گروهی  از وکلای دادگستری گرد هم آیند و در قالب کانون یا انجمنی فعالیت صنفی کنند در قالب هر اسمی که باشد قابل پذیرش و استقبال است. اما این‌که نهادی هم‌چون بسیج بر پیکره کانون وکلا، کانونی که قدمت دیرینه داشته و عضو کانون بین‌المللی وکلاست سایه افکند و فضای کانون وکلا را به آن‌چه به زیان حقوق شهروندان و عدالت قضایی است مخدوش کند قابل پذیرش و استقبال نیست. بسیج از ثروت و قدرت بسیار بالایی برخوردار است. حضورش در کانون وکلا در آینده‌ای نزدیک استقلال کانون وکلا را مخدوش خواهد. اگر بسیج قدرت را در کانون وکلا به دست گیرد که با اعمال نفوذی که در دست‌گاه قضایی دارد به نظر می‌رسد می‌تواند بگیرد فاتحه کانون وکلا را می‌بایست خواند.

کانون وکلا هزینه‌های گزافی را در راستای استقلالش پرداخته است و این استقلال نباید به هیچ قیمتی از بین رود. بسیج با ورود در کانون وکلا و ارتباط با دست‌گاه‌های اطلاعاتی و قوه قضاییه، قدرت را در آینده در دست خواهد گرفت و به مرور زمان، کانون وکلا را عملن به یک نهاد دولتی – امنیتی تبدیل خواهد کرد.

می‌دانیم که در انتخابات دوره گذشته بسیاری از وکلای دادگستری رد صلاحیت شدند. وکلایی که سال‌ها عضو اصلی هیت مدیره کانون وکلا بوده‌اند. بسیاری از اساتید ممتاز دانش‌گاه که قصد کاندیدا شدن در انتخابات هیت مدیره کانون را داشتند نیز رد صلاحیت شدند و از همه بدتر این‌که رییس فعلی کانون وکلا آقای جندقی نیز رد صلاحیت شده بود که بعد از اعتراض تعدادی وکلا، عده‌ای از وکلایی که در حال حاضر عضو هیت مدیره هستند تایید صلاحیت شدند.

اما چرا ورود بسیج خطرناک است؟ در بین وکلای دادگستری عده‌ای هم هستند که به دست‌گاه‌های امنیتی و اطلاعاتی هم‌چون وزارت اطلاعات و سپاه وابسطه بوده و درصدد کسب قدرت هستند. آن‌ها با نفوذی که در دادگاه انتظامی قضات (‌جایی که صلاحیت وکلا در هیات مدیره مورد بررسی قرار می‌گیرد) خواهند یافت، باعث می‌گردند صلاحیت وکلایی که مورد قبول بسیاری از وکلای دادگستری هستند توسط دادگاه انتظامی قضات رد شده و صلاحیت اعضای بسیج تایید و آن‌ها وارد هیت مدیره کانون وکلا گردند. طرحی که در حال حاضر در حال انجام بوده و در انتخابات آینده کانون وکلا شاهدش خواهیم بود.

بنابراین مسوولیت وکلای دادگستری که خواهان استقلال هستند در روزها، ماه‌ها و سال‌های آینده بیش از گذشته است. ‌خطری بسیار جدی کانون وکلا را تهدید می‌کند که اگر وکلای خواهان استقلال غافل شوند زندگی وکالتیشان نابود خواهد شد.

 


 


خبر / رادیو کوچه

پلیس جمهوری آذربایجان ده‌ها تظاهرکننده را که روز شنبه، دوم آوریل، در باکو، پایتخت این کشور دست به تجمع زدند، بازداشت کرده است. مقامات دولتی برگزاری این تجمع که بدون مجوز بوده را غیر‌قانونی اعلام کرده‌اند.

به گزارش رویترز، از سویی دیگر رهبران دو حزب اصلی مخالف دولت روز جمعه فراخوانده شده بودند و به آن‌ها هشدار داده شده بود که اجازه ندارند دست به تجمع بزنند.

وزارت کشور جمهوری آذربایجان تعداد بازداشت‌شدگان را هفتاد و پنج نفر اعلام کرده اما مخالفان می‌گویند تعداد بازداشت‌شدگان، بیش از دویست نفر است.

پلیس ضد شورش، میادین اصلی و خیابان‌ها در مرکز شهر را به روی جمعیت بست. صدها تظاهرکننده که قصد داشتند در مرکز شهر تجمع کنند، توسط پلیس متفرق شده و گروهی نیز بازداشت شدند.

خبرگزاری فرانسه می گوید نیروهای امنیتی برای متفرق کردن تظاهرکنندگان از باتون و گلوله‌های مشقی استفاده کردند.

معترضان خواهان آزادی های بیشتر در این کشور هستند. گروهی نیز خواهان کناره‌گیری مقامات از جمله الهام علی‌اف، رییس جمهوری آذربایجان شده‌اند.

بر اساس گزارش‌های منتشر شده، فعالیت‌های سیاسی در جمهوری آذربایجان به دقت از سوی سازمان‌های اطلاعاتی این کشور زیر نظر گرفته می‌شوند و رسانه‌ها نیز تحت کنترل هستند.

لازم به اشاره است تحلیل‌گران می‌گویند دولت جمهوری آذربایجان از بروز ناآرامی‌های مشابه جهان عرب در این کشور به شدت مضطرب است و می‌ترسد که این ناآرامی‌ها بتواند جانی تازه به احزاب و گروه‌های مخالف بدهد.

الهام علی‌اف، رییس جمهوری آذربایجان در سال ۲۰۰۳، قدرت را از حیدر علی‌اف، پدرش تحویل گرفت.


 


آرین / دفتر کابل / رادیو کوچه

حامد کرزی رییس جمهوری افغانستان در صحبتی تیلیفونی با بان‌کی‌مون سرمنشی سازمان ملل متحد وعده داد که عاملان کشتار کارمندان ملل متحد را به میز محکمه می‌کشاند.

ریاست جمهورى افغانستان با انتشار یک اعلامیه گفته است که آقای کرزی در این صحبت تیلیفونی از کشته کارمندان سازمان ملل متحد در ولایت بلخ، ابراز تاسف کرده است.

بر  اساس معلومات خبرنامه، رییس جمهوری افغانستان حمله به دفتر سازمان ملل متحد را خشونت‌بار و ظالمانه خوانده و گفته است دولت افغانستان متعهد است تا امنیت دفاتر سازمان ملل را تامین کند.

از جانب دیگر وزارت داخله افغانستان یک هیت بلند پایه را برای بررسی و تحقیق در مورد حمله به دفتر سازمان ملل متحد به ولایت بلخ فرستاده است.

استفن دی‌مستورا نماینده خاص سر منشی سازمان ملل متحد در کابل دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در کابل شام روز گذشته در یک کنفرانس خبری گفت: «موقتن کارمندان شان را از بلخ به کابل فرا خوانده‌اند، اما فعالیت‌های این سازمان در افغانستان ادامه خواهد داشت.»

هم‌چنان شورای علمای افغانستان با انتشار یک اعلامیه از مردم خواسته است تا در راه‌پیمایی‌های‌شان به جان و ملکیت مردم ضرر نرسانند.

قرار است امروز نیز در برخی از مناطق افغانستان از جمله ولایت کندهار که روز گذشته شاهد راه‌پیمایی خشونت‌آمیز بود، بار دیگر راه‌پیمایی برگزار شود.

بیشتر بخوانید:

«کشتن کارمندان سازمان ملل حرکتی بزدلانه بود»


 


محبوبه شعاع / رادیو کوچه

mahboobeh@koochehmail.com

چهاردهم فروردین برابر با زادروز «دکتر احسان یارشاطر» است. او که زاده سال 1299 خورشیدی است، نویسنده و پژوهش‌گر ایرانی است. او اکنون با نود و یک سال سن استاد دانش‌گاه «کلمبیا» است. احسان یارشاطر بنیان‌گذار و سرویراستار «دانش‌نامه ایرانیکا» در نیویورک است.

«احسان یارشاطر» در چهاردهم فروردین ماه سال 1299 خورشیدی در «همدان» متولد شد. وی تحصیلات ابتدایی را در دبستان‌های همدان و کرمانشاه و تحصیلات متوسطه را در دبیرستان‌های شرف و تربیت و دانش‌سرای مقدماتی به پایان رسانید.

سپس به تحصیل در دانش‌کده ادبیات در رشته زبان و ادبیات فارسی پرداخت و پس از دریافت لیسانس به شغل دبیری اشتغال ورزید و به تحصیل در رشته دکترای ادبیات ادامه داد و رساله دکترای خود را با عنوان  «شعر فارسی در نیمه قرن نهم» تهیه کرد و بعد از آن با دریافت بورس تحصیلی به انگلستان رفت و در آن‌جا نیز درجه دکترا از دانش‌گاه‌های انگلستان را دریافت کرد.

وی از دهه ۱۳۲۰ خورشیدی در عرصه مطالعات ایرانی و ایران‌شناسی فعالیت داشته است و بخش عمده‌ای از تحقیقات او در زمینه‌های ایران پیش از اسلام، و زبان‌ها و گویش‌های ایرانی بوده‌ است.

دکتر احسان یارشاطر پس از بازگشت به ایران به تدریس در دانش‌گاه پرداخت و هم‌زمان با مجله «سخن» هم‌کاری کرد و به کارهای تحقیقی و فرهنگی بی‌شماری روی آورد که از جمله «دانش‌نامه ایران و اسلام» بود. سپس او با تاسیس «انجمن کتاب» به دبیری انجمن فلسفه و علوم انسانی وابسته به «یونسکو» برگزیده شد.

او از سال 1337 برای تدریس در دانش‌گاه کلمبیا دعوت شد و در آن‌جا کرسی مستقل «ایران شناسی» را تاسیس کرد و به تدریس پرداخت. کار بسیار مهم دیگر دکتر احسان یارشاطر بنیان‌گذاری، تهیه و تنظیم دانش‌نامه «ایرانیکا» در خارج از کشور است. که با هم‌کاری دانش‌گاه کلمبیا و کمک ایرانیان از ابتدای دهه ۱۹۷۰ میلادی نزدیک به چهل ویراستار و سی صد نویسنده از سراسر آمریکا، اروپا و آسیا با آن هم کاری داشته‌اند و تا کنون چندین جلد از کتاب‌های آن منتشر شده است.

دکتر یارشاطر خود درباره دانش‌نامه ایرانیکا گفته: در آغاز تصور می‌کردم که «دانش‌نامه‌ی ایرانیکا در هشت جلد بزرگ پایان خواهد پذیرفت، اما بعد معلوم شد دامنه‌ی کار بسیار وسیع‌تر از آن است که من تصور می‌کردم و امروز گمان نمی‌کنم که به کم‌تر از چهل جلد به انجام برسد.

یارشاطر در سال 1340 ازدواج کرد اما آن‌ها فرزندی ندارند. ولی آن‌قدر کتاب و مجله و نشریه و مقاله تهیه و تنظیم کرده که به گفته خودش همه این‌ها فرزندان او هستند. اکنون دکتر احسان یارشاطر نود و یک ساله است او در نیویورک اقامت دارد و برای جلب کمک ایرانیان به نشریه ایرانیکا به نقاط مختلف دنیا سفر می‌کند.

 

منبع‌ها:

ویکی‌پدیا

گوگل

سایت مشاهیر و چهره‌های ماندگار

 


 


خبر / رادیو کوچه

شام‌گاه جمعه، مسوولان نیروگاه هسته‌ای فوکوشیمای ژاپن اعلام کردند از یک شکاف بیست سانتیمتری در محفظه سیمانی رآکتور شماره دو این نیروگاه آب آلوده به مواد رادیواکتیو به دریا نشت کرده است. هم‌چنین در بازدید از این محل جسد دو کارگر این نیروگاه نیز کشف شده است.

مقام‌های شرکت اپراتور این نیروگاه، شرکت تپکو، گفتند این شکاف ممکن است منبع سطح بالای آلودگی رادیواکتیو در آب‌های ساحلی باشد و آن‌ها سعی دارند این شکاف را ببندند.

به گزارش بی‌بی‌سی، یکی از مقام‌های نیروگاه فوکوشیما در این خصوص اظهار داشت: «ما سعی کردیم علت افزایش سطح تشعشعات در آب دریای نزدیک به نیروگاه را پیدا کنیم و حالا به این نتیجه رسیده‌ایم که علت، ممکن است همین باشد. ما نمونه‌هایی از آب این محفظه و نیز آب دریای نزدیک به نیروگاه را آزمایش می‌کنیم و تا زمانی که نتیجه این آزمایش‌ها را در دست نداشته باشیم، نمی‌توانیم به علت قطعی مسئله پی ببریم.»

تاکنون بیش از ۷۰ هزار نفر که در شعاع ۲۰ کیلومتری نیروگاه فوکوشیما زندگی می‌کردند، این منطقه را ترک کرده‌اند و از حدود ۱۳۶ هزار نفری که در ۳۰ کیلومتری این نیروگاه هستند هم خواسته شده تا محل زندگی‌شان را ترک کرده و یا در داخل خانه‌هایشان بمانند.

تپکو، شرکت برق توکیو، پیش‌تر گفته بود که به دلیل کمبود سیستم‌های کنترل کننده مواد رادیواکتیو، عملیات در نیروگاه فوکوشیما را به تعویق انداخته است.

بیشتر بخوانید:

«توقف راکتورهای آسیب دیده در ژاپن»


 


اردوان روزبه / عکس / رادیو کوچه

ardavan@koochehmail.com

بهاره هدایت عضو شورای مرکزی و سخن‌گوی دفتر تحکیم وحدت و در حیطه زنان نیز از فعالان کمپین یک میلیون امضا برای تغییر در قوانین علیه زنان است.

او در نیمه شب دهم دی ماه  ۱۳۸۸ پس از حوادث پس از انتخابات برای پنجمین بار طی چهار سال اخیر توسط وزارت اطلاعات بازداشت و روانه بند ۲۰۹ زندان اوین شد، وی سپس با حکم ۹ سال و نیم زندان به خاطر فعالیت‌های مسالمت‌آمیز و مدنی خود در تشکیلات قانونی دفتر تحکیم وحدت و مبارزه علیه قوانین جاری علیه زنان روبه‌رو شد.

بهاره هدایت پیش از این در تجمع جنبش زنان در ۲۲ خرداد ۸۵ و سپس ۱۸ تیر ۸۶ در تحصن اعضای دفتر تحکیم وحدت مقابل دانش‌گاه امیرکبیر، تابستان ۸۷ در منزل پدری، هنگام سال تحویل ۸۸ مقابل زندان اوین بازداشت شده بود.

در همین حال و در شرایطی که وی در حال گذران دوران محکومیت خود اوین است، به علت ارسال مطلبی به مناسبت روز دانش‌جو از داخل زندان، مجدد به دادسرا احضار و با پرونده قضایی جدیدی روبه‌رو شده است.

وی از لحظه بازداشت تاکنون از داشتن مرخصی محروم بوده و در طول سه ماه گذشته ازداشتن ملاقات‌های هفتگی و تماس تلفنی نیز محروم بوده است.

به مناسبت تولد این فعال، گروهی از حاضران در کلاس‌های کتاب‌خانه محلی «بتزدا» در مریلند آمریکا با گرفتن مراسمی تولد این فعال مدنی در بند را گرامی داشتند. آن ها با برش کیک و تهیه پیام تبریک تولد او که به زبان‌های مختلف و مادری آن‌ها بود، یاد او را گرامی داشتند.


 


امین ریاحی

احتمالن در عصر مدرن هیچ نیروی اجتماعی تا لباس عقیده بر تن نکند راه به جایی نمی‌برد و «آزادی» واژه‌ای حذف نشدنی است که باید به هر قیمتی به این لباس وصله شود. به همین دلیل هر جریانی هر چند آزادی‌ستیز، مدعی آزادی‌خواهی است و در این راه به قلب معنای آزادی دست می‌زند. بزرگ‌ترین جریان‌های آزادی ستیز، با پیش کشیدن مفهوم «آزادی حقیقی» در برابر آزادی به معنای لیبرالی و قلب معنای آن به برابری، آزادگی، آزادی جمعی و امثال این‌ها مدعی آزادی خواهیند.

معنای آزادی نیز چون مفاهیم دیگری مثل برابری، حقیقت، زیبایی و سعادت آن قدر وسعت یافته که با هرگونه تفسیری سازگار شده است. البته آزادی معنای وسیعی دارد اما وسعت آن به معنی دست‌اندازی به ارزش‌های دیگر نیست، نمی‌توان معنای آزادی را آن قدر وسیع دانست که با ارزش‌های دیگر خلط شود و نهایتا برای حفظ ارزش‌های دیگری چون برابری، آزادی زیر پا گذاشته شود.

بسط معنای آزادی تا مفاهیمی چون صلاح و سعادت این خطر را در پی دارد که اجبار آدمی به پیروی از راهی که به نظر جباران صلاحی در آن نهفته است و قربانی قادر به درک آن نیست، به معنای رساندن قربانی به آزادی خوانده شود این در حالی است که شاید واقعن اجبار در آن مورد به صلاح قربانی باشد اما به معنای وسعت یافتن دامنه آزادی او نیست، آزادی با هر نوع اجباری در تضاد است و نمی‌توان با بسط معنای آزادی، اجبار در خیر را به معنای افزایش آزادی در نظر گرفت.

برای تعیین میزان آزادی انسان، می‌پرسند «حد آزادی انسان کجاست؟» اما صورت مسئله از اساس غلط است، آزادی انسان نامحدود است و نمی‌توان برای امر نامحدود حدی در نظر گرفت. بنابراین به جای سوال غلط «حد آزادی انسان کجاست؟» باید پرسید «چقدر می‌توان انسان را محدود کرد؟»

برای گریز از این دام فکری، ابتدا باید دانست که الزامن همه خیرها با هم هماهنگ نیستند، یعنی در زندگی واقعی، خیرهای متضاد و آشتی ناپذیر وجود دارند. نتیجه این که آرمان‌های نیکی چون آزادی، برابری، توسعه، امنیت و … به صورت صد در صدی و مطلق با هم سازگار نیستند و دست‌یابی به همه آن‌ها با هم ممکن نیست و برای نیل به حداکثر خیر در میان ارزش‌های اجتماعی باید دست به انتخاب منافع زد و بر حسب ارزش هر کدام از آرمان‌ها به بیش‌ترین خیر اجتماعی رسید.

- قرارداد نامبارک

رهایی از مسخ آزادی، نیازمند شناخت و تعیین گستره آزادی و طرق قلب معنای آن است. آزادی طبیعی انسان، مطلق است و  نامحدود. بخشی از این آزادی تنها به اجبار و از سر نیاز به زندگی در اجتماع، در قالب یک قرارداد دموکراتیک و مبتنی بر حقوق بشر محدود می‌شود. قراردادی که قانون اساسی نام گرفته است و به صورت ضمنی، بین شهروندان منعقد می‌شود. احدی را نمی‌توان بیش از مفاد این قرارداد محدود کرد و آزادیش را در بند ساخت. نباید فراموش کرد که چشم‌پوشی بیش از حد از آزادی، جوهر انسانیت را به خطر می‌اندازد، بنابراین قربانی کردن آزادی در قالب وضع قوانین، باید حداقلی و تنها در صورت لزوم باشد. «قانون چیزی جز بند نیست، حتا اگر این بند برای حمایت از زنجیری گران‌تر باشد» و حتا اگر قانون در برابر تحکم و استبداد یا هرج و مرج وضع شود.

در برابر ادعای دشمنان آزادی که وضع قوانین دست و پاگیر را در جهت آزادسازی می‌خواند، پاسخ روشن و صریحی وجود دارد. آزادی هر چند دیر کشف شده اما با بشر زاده می‌شود و انسان برای زندگی در اجتماع از سر ناچاری تن به قانون می‌دهد. قانون هر چند برای حراست از آزادی باشد، اما به هر حال محدودیت است، «هر قانونی تجاوزی است به آزادی»، هر قانونی عقل را سرکوب می‌کند و احساس را منکوب. پس اساسن وظیفه قانون وضع محدودیت است نه آزادسازی، در نتیجه قانون‌گذار نباید در لباس آزادسازی و آزادی‌خواهی دست به وضع قوانین اضافی بزند.

- آزادی مطلق

برای تعیین میزان آزادی انسان، می‌پرسند «حد آزادی انسان کجاست؟» اما صورت مسئله از اساس غلط است، آزادی انسان نامحدود است و نمی‌توان برای امر نامحدود حدی در نظر گرفت. بنابراین به جای سوال غلط «حد آزادی انسان کجاست؟» باید پرسید «چقدر می‌توان انسان را محدود کرد؟» کدام راه‌ها از بی‌نهایت راه موجود را باید بست و چرا باید بست؟ پاسخ چندان روشن نیست اما با توجه به غایات زندگی در اجتماع و محدودیت‌های موجود در قرارداد یا قانون اساسی می‌توان کمی وجوه آن را روشن‌تر کرد. غایت زندگی اجتماعی دست‌یابی به منافع زندگی جمعی، منافعی چون توسعه، بهداشت عمومی، حفظ محیط زیست، امنیت و غیره است و در نتیجه محدودیت‌های زندگی اجتماعی به هیچ وجه نباید بیش از این‌ها باشند. با تعویض صورت مسئله هم آزادی نامحدود آدمی یادآوری می‌شود و هم بر نامبارکی محدودیت تاکید می‌گردد.

- آزادی فرد برتر از عرف و خواست اکثریت

اما دشمنان آزادی به این‌ها بسنده نمی‌کنند، آزادی ستیزی از عرفی‌گری هم بر می‌آید، عرف‌گرایان کسانی هستند که از دیدن تفاوت بیزارند و تفاوت‌ها را به بهانه دفاع از نظم جامعه سرکوب می‌کنند. اما عرف چیست؟ هیچ. پیروی عده‌ای از عادات اجتماعی یا چنین چیزی. این که فردی خارج از عرف عمل کند و محافظه‌کاران را به وحشت اندازد نه مضر است و نه مفید و نه لازمه تحقق فردیت. چه بسا کسی با پیروی از عرف به آرامش برسد یا حتا تحقق فردیت خود را در پیروی از عرف ببیند اما هستند کسانی که نیازی به پیروی از عادات اجتماعی نمی‌بینند و در پی عقل یا فوران احساس درونی خود هستند. این که برای یک عادت اجتماعی، یک کنش فردی سرکوب شود به هیچ وجه قابل قبول نیست.

در میان حملات دشمنان آزادی، تحدید آزادی به بهانه زندگی عقلایی اما خطری مهلک است. مهلک از آن رو که هواداران این جریان، نه از میان دشمنان شناخته شده آزادی، که عمومن از بین حامیان آن بر می‌خیزند.

اما موضوع زمانی بغرنج می‌شود که به جای عرف، رای اکثریت و به جای تفاوت، نظر اقلیت گذاشته شود. تجربه حکومت‌های فاشیستی و در عین حال برآمده از رای مردم نشان داد که چه بسا خطری که آزادی فردی را تهدید می‌کند از سوی بعضی حکومت‌های مردمی بیش از حکومت‌های دیکتاتوری باشد. زندگی تحت لوای یک حکومت دیکتاتوری که به حوزه‌های اجتماعی و فردی کاری ندارد و خودکامگی را جز در حیطه سیاسی به کار نمی‌بندد چه بسا بسیار نزدیک‌تر به جوهر انسانی باشد تا حکومتی مردمی که در آن اکثریت، حوزه‌های اجتماعی و فردی را به نام ایدئولوژی، طبقه، عرف، نژاد یا دین خاصی زیر ضرب می‌گیرند و در همه شئونات زندگی دخالت می‌کنند. آزادی فردی بیش از آن که به منشا قدرت و نوع حکومت مربوط باشد به محدوده اعمال قدرت بستگی دارد و هر چه قدرت کم‌تر در حوزه‌های اجتماعی دخالت کند و اعمال قدرت به حوزه سیاسی محدود شود آزادی فردی پر رنگ‌تر خواهد بود. نتیجه این که رابطه‌ای صد‌در‌صدی بین آزادی فردی و دموکراسی در معنای حکومت اکثریت نیست، هر چند دموکراسی تضمین‌های قابل اعتمادتری می‌دهد و علاوه بر این آزادی‌های سیاسی را نیز پاس می‌دارد.

- آزادی فرد فربه‌تر از چارچوب عقل

در میان حملات دشمنان آزادی، تحدید آزادی به بهانه زندگی عقلایی اما خطری مهلک است. مهلک از آن رو که هواداران این جریان، نه از میان دشمنان شناخته شده آزادی، که عمومن از بین حامیان آن بر می‌خیزند. این دسته با این ادعا که قربانیانشان قادر به تشخیص راه عقلانی نیستند و با این استدلال که همواره راه حلی واحد و مبتنی بر عقل وجود دارد زیر پرچم خردگرایی جمع می‌شوند و قربانیان را چه با زور چه با تزویر به مسیر مورد نظر خود می‌کشانند. این‌ها کسانی هستند که کل زندگی را با عقل معنا می‌کنند. در حالی که زندگی اجبارن فقط در حیطه عقل معنا نمی‌یابد، نخست این که ابزار شناخت به خرد محدود نمی‌شود واحساسات، وحی، کشف و شهود درونی و … رقبای جدی خرد در یافتن راه صحیح هستند که الزامن با آن سازگار نیستند. دوم این که تضاد خیرها مانع از وجود راه حل نهایی و دست‌یابی یه خیر مطلق می‌شود، چه بسا مسایلی که چندین راه‌حل منطقی و صحیح دارند و چه بسیار مسایلی که پاسخی ندارند. بی‌شک حق هر کسی است که زندگی خود را بر مبنای عقل پیش ببرد اما الزام دیگران به پیروی از خرد حتا در بهترین حالت اگر بد نباشد دشمنی با آزادی و حق انتخاب آدمی است.

- قلب معنای آزادی به آزادگی

در حالی که دشمنان آزادی در غرب با قلب مفهوم آزادی فردی به آزادی سیاسی و حل شدن فرد در جمع و برتری دادن جامعه به اجتماع افراد به ستیز با آزادی برخاسته بودند، دشمنان آزادی در خاورمیانه راهی دیگر برگزیدند. از آن جایی که در حافظه تاریخی مردمان این منطقه، دو مفهوم «آزادی» و «آزادگی» با واژه «حریت» تداعی می‌شوند و آزادگی در این میان جای بسیار بیش‌تری را اشغال کرده، با قلب معنای آزادی به آزادگی به ستیزی سخت با  آزادی دست یازیده‌اند، در حالی که آزادی فرد و حیطه شخصی مفهومی مدرن است و اثر چندانی از آن به خصوص در تاریخ مشرق زمین یافت نمی‌شود. این که دین بر آزادی از نفس تاکید دارد هر چند به عنوان حربه‌ای علیه آزادی استفاده می‌شود اما ربطی به خواست آزادی ندارد. آزادی از نفس شاید همان آزادگی باشد اما آزادی به مفهوم مورد نظر آزادی‌خواهان نیست که کسی با تقدیم آن به فرد او را رها کند.

شاید الزام نفس اماره به تبعیت از صراط مستقیم به مثابه ساختن انسان آزاده باشد، اما به هیچ وجه به معنای ساختن انسان آزاد نیست – جدا از این بحث که آزادی خواهان دشمنان آشتی ناپذیر مفاهیمی چون الزام و انسان سازی هستند – آزادی با آزادگی متفاوت است و آزادی‌خواهان خود این را بهتر از هر کسی می‌دانند.


 


۲۹ آوریل، کنفرانسی در‌باره لائیسیته در بروکسل پایتخت بلژیک از سوی فدراسیون اروپرس و سازمان لائیسیته بلژیک برگزار می‌شود.

موضوع‌های این کنفرانس «جدایی دولت از دین»، «تضمینی برای دموکراسی»، «برابری شهروندان «زنان و مردان» و «احترام به آزادی ادیان و افکار» عنوان شده است.

این کنفرانس به زبان‌های پارسی و فرانسه خواهد بود و از اینترنت هم‌زمان پخش خواهد شد.

سخن‌رانان مبحث جدایی دین و دولت شرط استقرار دمکراسی، دکتر مهرداد درویش‌پور، جامعه‌شناس، استاد دانشگاه، در بخش‌ لائیسیته و حقوق زنان، دکتر شهلا شفیق، نویسنده و تلاش‌گر حقوق زنان، موضوع سکولاریسم‌، مذهب و ایدئولوژی، ناصر کاخساز، نویسنده، در خصوص انیورسالیته لائیسیته، پیر گالاند، رییس سازمان لائیسیته بلژیک، ‌لائیسیته در سرزمین‌های اسلامی، دکتر فیروزه نهاوندی، استاد دانشگاه لائیک بروکسل و مدیر مرکز پژوهش‌های توسعه و هم‌یاری‌های بین‌المللی و در بخش رفع تبعیض و انتگراسیون، دکتر محمد رضا نیکفر، پژوهش‌گر در حوزه فلسفه خواهند بود.

این کنفرانس در روز جمعه 29 آوریل ساعت 19 در بروکسل برگزار می‌شود.

فایل پی‌دی‌اف را از این‌جا دانلود کنید.


 


خبر / رادیو کوچه

در روزهای اخیر، اریلان بلوری فرزند دکتر بهرام بلوری، استاد دانش‌گاه تهران و مولف چند جلد کتاب دانش‌گاهی، از زندان آزاد شده است.

این فارغ‌التحصیل رشته‌ی معماری که در روز بیست و پنج بهمن در نزدیکی میدان انقلاب توسط نیروهای بسیج و گارد‌ویژه بازداشت شده بود، بیست و هشت اسفند پس از سی و سه روز از زندان اوین آزاد شد.

به گزارش فعالین حقوق بشر از تهران، اریلان بلوری به‌دلیل وضعیت نامناسب جسمانی به‌طور موقت از زندان آزاد شد، در حالی که دادستانی تهران به غیر از دریافت وثیقه ملکی، چک بانکی به مبلغ یک‌صد میلیون تومان به‌عنوان تضمین بازگشت به‌موقع وی به زندان، از خانواده بلوری دریافت کرده است.

این شهروند تهرانی پس از آزادی از زندان، در یکی از بیمارستان‌های تهران مورد عمل جراحی قرار گرفت. تاکنون از زمان برگزاری دادگاه و اتهام وی گزارشی ارایه نشده است.


 


رادیو کوچه


1315 خورشیدی - زادروز «نادر ابراهیمی»، داستان‌نویس معاصر ایرانی است. او علاوه بر نوشتن رمان و داستان کوتاه، در زمینه‌های فیلم‌سازی، ترانه‌سرایی، ترجمه، و روزنامه‌نگاری نیز فعالیت کرده ‌است. نادر ابراهیمی تحصیلات مقدماتی خود را در زادگاهش یعنی شهر تهران گذراند و پس از گرفتن دیپلم ادبی از دبیرستان «دارالفنون»، به دانش‌کده حقوق وارد شد. اما این دانش‌کده را پس از دو سال رها کرد و سپس در رشته زبان و ادبیات انگلیسی به درجه لیسانس رسید. او از ۱۳ سالگی به یک سازمان سیاسی پیوست که بارها دستگیری، بازجویی و زندان رفتن را برایش درپی داشت. در تمام سال‌های پرکار و بی‌کار یا وقت‌هایی که در زندان به‌سر می‌برد، نوشتن را که از ۱۶ سالگی آغاز کرده بود، کنار نگذاشت. در سال ۱۳۴۲ نخستین کتاب خود را با عنوان «خانه‌ای برای شب» به‌چاپ رسانید که داستان «دشنام» در آن با استقبالی چشم‌گیر مواجه شد. تا سال ۱۳۸۰ علاوه بر صدها مقاله تحقیقی و نقد، بیش از صد کتاب از او چاپ و منتشر شده‌است که دربرگیرنده داستان بلند (رمان) و کوتاه، کتاب کودک و نوجوان، نمایش‌نامه، فیلم‌نامه و پژوهش در زمینه‌های گوناگون است.

1942 میلادی - حمله ژاپنی‌ها به نیروهای آمریکایی در منطقه «باتا آن» (Bata an) «فیلیپین» آغاز شد. ژنرال «ماساهارو هوما» فرمانده نیروهای ژاپن پس از پیروزی، اسیران آمریکایی و فیلیپینی و حتا مجروحان را به یک راه‌پیمایی بسیار طولانی که عنوان «راه‌پیمایی مرگ» را گرفته است وادار کرده بود تا به اردوگاه ویژه بازداشتی‌ها برسند. دولت ژاپن در اوت 1945 و در پی بمباران اتمی دو شهر آن کشور توسط نیروی هوایی آمریکا تسلیم شد و ژنرال ماساهارو بعد از آن به اتهام شکنجه اسیران جنگی محاکمه و در سوم آوریل سال 1946 اعدام شد.

1381 خورشیدی - سال‌روز درگذشت «احمد بیرشک»، ریاضی‌دان و پژوهش‌گر تاریخ علم ایرانی است. وی در سال ۱۳۷۰ بنیاد دانش‌نامه بزرگ فارسی را بنا گذارد. در سال ۱۳۲۱ پس از آن‌که دانش‌گاه تهران از وزارت معارف جدا شد وی به‌‌عنوان رییس دانش‌گاه تهران برگزیده شد و با دریافت لوح تقدیر ریاست جمهوری به‌عنوان استاد نمونه شناخته شد و از دانش‌گاه شهید بهشتی دکترای افتخاری ریاضیات دریافت کرد. او  هم‌چنین در سال ۱۳۲۲ مقاله معروف «نقد قانون دانش‌گاه» را به نگارش درآورد.

1960 میلادی - در چنین روزی «سنگال» از کشور «فرانسه» مستقل شد. به همین مناسبت همه ساله چنین روزی به‌عنوان روز ملی در  این کشور گرامی داشته می‌شود. سنگال کشوری است آفریقایی در منطقه استوایی آفریقای غربی و در جنوب غربی «موریتانی». نژاد مردم این کشور سیاه، سفید و دو رگه است و زبان رسمی آنان فرانسه و سنگالی است. اکثر مردم این کشور پیرو دین اسلام و عده قلیلی از آنان نیز مسیحی می باشند. حکومت این کشور جمهوری است. این کشور در سال 1960 پس از استقلال به عضویت سازمان ملل متحد در‌آمد.

1333 خورشیدی - زادروز «رخشان بنی‌اعتماد»، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس و تهیه‌کننده ایرانی است. وی از سال ۱۳۵۲ با سمت منشی‌صحنه در تلویزیون مشغول به‌کار شد و تا سال ۱۳۵۹ چند فیلم مستند کوتاه را کارگردانی کرد. فعالیت سینمایی خود را از سال ۱۳۶۰ به‌عنوان منشی‌صحنه فیلم «آفتاب‌نشین‌ها» و فیلم «گل‌های داوودی» آغاز کرد. با کارگردانی فیلم «خارج از محدوده» در سال ۱۳۶۶ کارگردانی فیلم‌های بلند را آغاز کرد. سپس فیلم‌نامه «زرد قناری» را نوشت و کارگردانی آن را نیز خود انجام داد. با نوشتن فیلم‌نامه فیلم «نرگس» با هم‌کاری «فریدون جیرانی» و کارگردانی آن، در سال ۱۳۷۰ به‌عنوان بهترین کارگردان در دهمین جشن‌واره فیلم فجر برگزیده شد. پس از آن، فیلم‌های «روسری آبی»، «بانوی اردیبهشت»، «زیر پوست شهر» و «خون بازی» برای وی افتخارات و جایزه‌های بیش‌تری به ارمغان آورد.

————————————————–

برخی از روی‌دادهای دیگر

1299 خورشیدی - زادروز «احسان یارشاطر» نویسنده و پژوهش‌گر ایرانی است.

1975 میلادی - ورود نخستین «لپ‌تاپ» به بازارهای جهانی توسط شرکت «آی بی ام».

1379 خورشیدی - سال‌روز درگذشت استاد «عباس سحاب» پیش‌کسوت علم نقشه‌کشی و کارتوگرافی  است.


 


خبر / رادیو کوچه

شام‌گاه جمعه، در درگیری میان نیروی انتظامی جمهوری اسلامی و برخی افراد مسلح در منطقه مرزی مریوان در استان کردستان 9 نفر از نیروی انتظامی کشته و مجروح شده‌اند.

به گزارش کردپرس، در روستای کانی‌کبود از توابع شهر مرزی مریوان گروهی از افراد مسلح در نزدیکی پاس‌گاه نیروی انتظامی با نیروهای داخل این پاس‌گاه درگیر شده که بر اثر آن چهار تن کشته و 5 نفر دیگر نیز زخمی شدند.

از تعداد کشته یا مجروحان و هم‌چنین هویت افراد مسلح خبری تاکنون منتشر نشده است.

به گزارش خبرگزاری‌های داخلی این افراد را وابسته به گروه شبه‌نظامی پژاک اعلام کرده‌اند.

این در حالی است که چندی پیش نیز افراد نیروی انتظامی در شهر سنندج هدف حمله مسلحانه قرار گرفتند. افراد مسلح ناشناس در شام‌گاه یک‌شنبه هفته گذشته به سوی یک دست‌گاه خودرو متعلق به گشت پلیس راهنمایی و رانندگی شهر سنندج، مرکز استان کردستان، تیراندازی کرده‌اند.

بیشتر بخوانید:

«حمله مجدد مسلحانه به نیروی انتظامی سنندج»


 


در درگیری نیروی انتظامی و افراد مسلح،

«9 کشته و مجروح در منطقه مرزی مریوان»


خبر / رادیو کوچه

شام‌گاه جمعه، در درگیری میان نیروهای انتظامی جمهوری اسلامی و برخی افراد مسلح در منطقه مرزی مریوان 9 تن از نیروهای انتظامی کشته و مجروح شده‌اند.

به گزارش کردپرس، در روستای کانی‌کبود از توابع شهر مرزی مریوان گروهی از افراد مسلح در نزدیکی پاس‌گاه نیروی انتظامی با نیروهای داخل این پاس‌گاه درگیر شده که بر اثر آن چهار تن کشته و 5 نفر دیگر نیز زخمی شدند.

از تعداد کشته یا مجروحان و هم‌چنین هویت افراد مسلح خبری تاکنون منتشر نشده است.

به گزارش خبرگزاری‌های داخلی این افراد را وابسته به گروه شبه‌نظامی پژاک اعلام کرده‌اند.

این در حالی است که چندی پیش نیز افراد نیروی انتظامی در شهر سنندج هدف حمله مسلحانه قرار گرفتند. افراد مسلح ناشناس در شام‌گاه یک‌شنبه هفته گذشته به سوی یک دست‌گاه خودرو متعلق به گشت پلیس راهنمایی و رانندگی شهر سنندج، مرکز استان کردستان، تیراندازی کرده‌اند.

………………………………………………….

با تودیع وثیقه و به‌دلیل وضعیت نامناسب جسمانی،

«آزادی فرزند استاد دانش‌گاه تهران از اوین»

خبر / رادیو کوچه

در روزهای اخیر، اریلان بلوری فرزند دکتر بهرام بلوری، استاد دانش‌گاه تهران و مولف چند جلد کتاب دانش‌گاهی، از زندان شده است.

این فارغ‌التحصیل رشته‌ی معماری که در روز بیست و پنج بهمن در نزدیکی میدان انقلاب توسط نیروهای بسیج و گارد‌ویژه بازداشت شده بود، بیست و هشت اسفند پس از سی و سه روز از زندان اوین آزاد شد.

به گزارش فعالین حقوق بشر از تهران، اریلان بلوری به‌دلیل وضعیت نامناسب جسمانی به‌طور موقت از زندان ازاد شد، در حالی که دادستانی تهران به غیر از دریافت وثیقه ملکی، چک بانکی به مبلغ یک‌صد میلیون تومان به‌عنوان تضمین بازگشت به‌موقع وی به زندان، از خانواده بلوری دریافت کرده است.

این شهروند تهرانی پس از آزادی از زندان، در یکی از بیمارستان‌های تهران مورد عمل جراحی قرار گرفت. تاکنون از زمان برگزاری دادگاه و اتهام وی گزارشی ارایه نشده است.

………………………………………………….

بر اثر وجود یک شکاف در رآکتور،

«نشت مواد رادیواکتیو به آب دریا در ژاپن»

خبر / رادیو کوچه

شام‌گاه جمعه، مسوولان نیروگاه هسته‌ای فوکوشیمای ژاپن اعلام کردند از یک شکاف بیست سانتیمتری در محفظه سیمانی رآکتور شماره دو این نیروگاه آب آلوده به مواد رادیواکتیو به دریا نشت کرده است.

مقام‌های شرکت اپراتور این نیروگاه، شرکت تپکو، گفتند این شکاف ممکن است منبع سطح بالای آلودگی رادیواکتیو در آب‌های ساحلی باشد و آن‌ها سعی دارند این شکاف را ببندند.

به گزارش بی‌بی‌سی، یکی از مقام‌های نیروگاه فوکوشیما در این خصوص اظهار داشت: «ما سعی کردیم علت افزایش سطح تشعشعات در آب دریای نزدیک به نیروگاه را پیدا کنیم و حالا به این نتیجه رسیده‌ایم که علت، ممکن است همین باشد. ما نمونه‌هایی از آب این محفظه و نیز آب دریای نزدیک به نیروگاه را آزمایش می‌کنیم و تا زمانی که نتیجه این آزمایش‌ها را در دست نداشته باشیم، نمی‌توانیم به علت قطعی مسئله پی ببریم.»

تاکنون بیش از ۷۰ هزار نفر که در شعاع ۲۰ کیلومتری نیروگاه فوکوشیما زندگی می‌کردند، این منطقه را ترک کرده‌اند و از حدود ۱۳۶ هزار نفری که در ۳۰ کیلومتری این نیروگاه هستند هم خواسته شده تا محل زندگی‌شان را ترک کرده و یا در داخل خانه‌هایشان بمانند.

تپکو، شرکت برق توکیو، پیش‌تر گفته بود که به دلیل کمبود سیستم‌های کنترل کننده مواد رادیواکتیو، عملیات در نیروگاه فوکوشیما را به تعویق انداخته است.

………………………………………………….

پلیس در باکو از تجمع مخالفان جلوگیری کرد،

«معترضان خواهان کناره‌گیری رییس جمهوری آذربایجان هستند»

خبر / رادیو کوچه

پلیس جمهوری آذربایجان ده‌ها تظاهرکننده را که روز شنبه، دوم آوریل، در باکو، پایتخت این کشور دست به تجمع زدند، بازداشت کرده است. مقامات دولتی برگزاری این تجمع که بدون مجوز بوده را غیر‌قانونی اعلام کرده‌اند.

از سویی دیگر رهبران دو حزب اصلی مخالف دولت روز جمعه فراخوانده شده بودند و به آن‌ها هشدار داده شده بود که اجازه ندارند دست به تجمع بزنند.

وزارت کشور جمهوری آذربایجان تعداد بازداشت‌شدگان را هفتاد و پنج نفر اعلام کرده اما مخالفان می‌گویند تعداد بازداشت‌شدگان، بیش از دویست نفر است.

پلیس ضد شورش، میادین اصلی و خیابان‌ها در مرکز شهر را به روی جمعیت بست. صدها تظاهرکننده که قصد داشتند در مرکز شهر تجمع کنند، توسط پلیس متفرق شده و گروهی نیز بازداشت شدند.

خبرگزاری فرانسه می گوید نیروهای امنیتی برای متفرق کردن تظاهرکنندگان از باتون و گلوله‌های مشقی استفاده کردند.

معترضان خواهان آزادی های بیشتر در این کشور هستند. گروهی نیز خواهان کناره‌گیری مقامات از جمله الهام علی‌اف، رییس جمهوری آذربایجان شده‌اند.

بر اساس گزارش‌های منتشر شده، فعالیت‌های سیاسی در جمهوری آذربایجان به دقت از سوی سازمان‌های اطلاعاتی این کشور زیر نظر گرفته می‌شوند و رسانه ها نیز تحت کنترل هستند.

لازم به اشاره است تحلیل‌گران می‌گویند دولت جمهوری آذربایجان از بروز ناآرامی‌های مشابه جهان عرب در این کشور به شدت مضطرب است و می‌ترسد که این ناآرامی‌ها بتواند جانی تازه به احزاب و گروه‌های مخالف بدهد.

الهام علی‌اف، رییس جمهوری آذربایجان در سال ۲۰۰۳، قدرت را از حیدر علی‌اف، پدرش تحویل گرفت.

………………………………………………….

خانواده میرحسین موسوی در اطلاعیه‌ای کوتاه:

«لغو مراسم درگذشت میراسماعیل موسوی»

خبر / رادیو کوچه

خانواده میرحسین موسوی، از رهبران معترضان به دولت جمهوری اسلامی، روز شنبه مراسم درگذشت پدر وی «میراسماعیل موسوی» را لغو کرده‌اند. قرار بود مراسم پدر موسوی در مسجد نور در مرکز تهران برگزار شود اما خانواده او با صدور اطلاعیه کوتاهی از لغو آن خبر دادند.

در این اطلاعیه آمده است‌: «به آگاهی می‌رساند برنامه برگزاری مراسم ترحیم پدرعزیزمان حاج‌میراسماعیل موسوی در مسجد نور لغو گردیده است.»

به گزارش برخی منابع اطلاع‌رسانی، در مراسم تشییع پیکر پدر میرحسین موسوی درگیری‌های پراکنده‌ای میان حاضران و نیروهای امنیتی رخ داد‌، که در جریان آن دست‌کم 8 نفر از جمله محمد‌رضا نوراللهیان معاون وزیر اسبق اطلاعات و مشاور امور روحانیون میرحسین موسوی بازداشت شدند.

………………………………………………….

رد دبیرکلی مهدی کروبی در حزب اعتماد ملی

«شروط دولت برای ادامه فعالیت حزب اعتماد ملی»

خبر / رادیو کوچه

یک عضو کمیسیون احزاب در ایران ادامه فعالیت حزب اعتماد ملی به دبیر کلی مهدی کروبی، یکی از رهبران معترضان به دولت جمهوری اسلامی را بنابه‌ شرایطی مجاز دانسته است. وی تعیین تکلیف «حزب اعتماد ملی» بر عهده اعضای آن دانسته است.

این نماینده مجلس و عضو کمیسیون ماده ۱۰ احزاب گفته است تعیین تکلیف حزب اعتماد ملی بر عهده اعضای آن است و اگر بخواهند به فعالیت‌هایشان ادامه دهند، باید درخواست جلسه مجمع فوق‌العاده بکنند.

این عضو کمیسیون ماده ۱۰ احزاب گفته است «حزب اعتماد ملی دچار خود تعطیلی شده» و «اکثر اعضای شورای مرکزی حزب اعتماد ملی  مشی آقای کروبی را قبول ندارند.»

ادعای «خود تعطیلی» حزب اعتماد ملی در حالی صورت می‌گیرد که مهدی کروبی، بنیان‌گذار و دبیرکل حزب نزدیک به دو ماه است که بدون اعلام اتهام و بدون طی یک روند قانونی و حقوقی دادرسی، در بازداشت خانگی به‌سر می‌برد.

از سویی دیگر محمدجواد حق‌شناس، عضو شورای مرکزی این حزب می‌گوید اگر برای فعالیت حزب نظر مثبت وجود دارد نخست روزنامه اعتماد ملی رفع توقیف شود.

به گزارش دویچه‌وله، محمد جواد حق‌شناس، عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی و مدیرمسوول روزنامه توقیف شده اعتماد ملی صحبت‌های عضو کمیسیون احزاب ایران را ناشی از «بی‌خبری» او از وضعیت حزب اعتماد ملی پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ در ایران می‌داند.

لازم به اشاره است عضو کمیسیون احزاب ایران در ادامه صحبت‌های خود گفته بود کسانی که مهدی کروبی را هم‌چنان رهبر جریان سیاسی خود می‌دانند، نمی‌توانند مجوز فعالیت سیاسی دریافت کنند.

………………………………………………….

‌وزیر امور اقتصادی و دارایی،

«حذف سه صفر از پول ملی ایران»

خبر / رادیو کوچه

شمس‌الدین حسینی، ‌وزیر امور اقتصادی و دارایی جهموری اسلامی روز شنبه در گفت‌وگویی در رسانه‌های دولتی این کشور اعلام کرده است، دولت در سال جاری روی حذف سه صفر از پول ملی تمرکز خواهد کرد.

به گزارش ایرنا، وی با اعلام تصویب «بسته سیاستی- نظارتی» بانک مرکزی در روزهای پایانی سال گذشته، اظهار داشته است: «در این بسته اقداماتی در جهت ثبات، کاهش هزینه‌ها و افزایش بهره‌وری در حوزه بانکی و پولی کشور پیش‌بینی شده که بر همین اساس در سال جاری می‌توان بیش‌تر بر روی سیاست حذف سه صفر تمرکز کرد.»

وی در عین حال افزوده است‌ : «مسئله‌ای که دولت را برای اجرای این سیاست به تامل وا داشته آن است که ابتدا باید حداکثر ثبات و آرامش را در قیمت‌ها ایجاد و سپس سه صفر را از پول ملی حذف کرد تا به نتایجی ماندگار دست یافت.»

گفتنی است، در اواخر دی ماه سال ۱۳۸۸ محمود احمدى‌نژاد، رییس جمهوری اسلامی اعلام کرده بود، دولت وى قصد دارد به منظور «واقعى کردن ارزش ریال»، اقدام به حذف صفرها از واحد پول ملى کند.

این در حالی است که خبرگزاری جمهوری اسلامی در اواخر سال ۱۳۸۸ در گزارشی با انتقاد از سیاست تثبیت نرخ ارز در دوره ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی و محمد خاتمی اذعان کرده بود که قیمت واقعی هر دلار در بازار بین سه تا هفت هزار تومان است، نه یک هزار تومان.

………………………………………………….

وزیر دفاع بریتانیا:

«ایران خطری جدی برای امنیت کشورهای منطقه»

خبر / رادیو کوچه

ولیام فوکس وزیر دفاع بریتانیا شام‌گاه شنبه در گفت‌وگویی تلویزیونی در خصوص اوضاع بحرانی در خاورمیانه و شمال آفریقا اعلام کرد ایران برای امنیت کشورهای منطقه و جهان خطرساز به شمار می‌آید.

به گزارش العربیه، وزیرخارجه بریتانیا هم‌چنین اعلام کرد: «درصورتی که ایران برنده تحولات کنونی در منطقه باشد نه تنها برای این منطقه بلکه برای امنیت جهانی عامل خطر خواهد بود.»

فوکس در مورد دخالت ایران در بحرین و مسئله کشف شبکه جاسوسی این کشور در کویت اظهار داشت‌: «ما از گذشته نیز از موضع ایران نسبت به تحولات منطقه نگران بودیم. ایران با استفاده از گروه‌هایی هم‌چون حزب‌اله وحماس و دیگر گروه‌ها تلاش می‌کند بر حوادث منطقه تاثیر بگذارد.»

وزیر خارجه بریتانیا افزود‌: «ما در سه زمینه از ایران نگران هستیم، اول ماهیت این نظام است چرا که این رژیم تنها در ماه ژانویه بیش از 60 نفر را اعدام کرد معترضان را سرکوب می‌کند و آزادی مطبوعات را در این کشور ادامه دارد.

وی گفت: «دومین نگرانی ما استفاده ایران از گروه‌های حزب‌اله وحماس به منظور نفوذ بیش‌تر در منطقه است.»

سپس افزود: «سومین مورد برنامه هسته‌ای این نطام است، تلاش ایران برای دست‌یابی به سلاح هسته‌ای زمینه را برای تلاش دیگر کشورهای منطقه جهت دست‌یابی به سلاح هسته‌ای فراهم خواهد کرد.»

وزیر خارجه بریتانیا تاکید کرد: «ما در بریتانیا بر این باوریم که مردم ایران همواره هم‌پیمان ما بوده‌اند و مشکل اساسی ما با نظام حاکم بر ایران است چرا که به تعهدات بین‌المللی خود پای‌بند نیست لذا ما باید همواره این نظام را زیر نظر قرار دهیم.»

وی دربخش دیگری از گفت‌وگوی خود دربار تحولات اخیر سوریه اظهار داشت: «پس از استعفای دولت این کشور و شنیدن وعده‌ها از جانب مسوولان سوری برای انجام اصلاحات همه امیدوار شدند اما سخن‌رانی بشار اسد در هفته گذشته برای اکثر مردم سوریه و ما ناامید کننده بود.»

فوکس در ادامه افزود‌: «پیام ما به دولت سوریه و دیگر حکومت‌ها این است که پیش از آن‌که مردم شما را مجبور به انجام اصلاحات کنند خود به تغییر روی آورید‌. ما امیدواریم دولت سوریه پیش از خون‌ریزی‌های بیش‌تر به اصلاحات بپردازد.»

………………………………………………….

از سوی دادگاه انقلاب شهرستان بابل صادر شد،

«صدور احکام فعالان ستاد موسوی در مازندران»

خبر / رادیو کوچه

در روزهای اخیر، شعبه یک دادگاه انقلاب شهرستان بابل به ریاست قاضی باقریان احکام فعالان ستاد میر‌حسین موسوی، نامزد انتخابات ریاست جمهوری و یکی از رهبران معترضان به دولت جمهوری اسلامی، در مازندران را صادر کرده است.

به گزارش دانشجونیوز، در حکم صادر از سوی دادگاه انقلاب شهرستان بابل اتهام هر یک از این فعالان بر اساس مواد 500 و 610 قانون مجازات اسلامی  و با توجه به مفاد مواد 46 ، 47 قانون مذکور‌، بابت اعمال ارتکابی که از مصادیق ماده 500 قانون مجازات اسلامی و اتهام تبانی در جهت اقدام علیه امنیت کشور ذکر شده است.

بر اساس حکم صادره  احمد میری  20 ماه حبس تعزیری‌، علیرضا شهیری  15 ماه حبس تعزیری‌، علی‌اکبر سروش‌ 7 ماه حبس تعزیری، آریا آرام‌ن‍ژاد 10 ماه حبس تعزیری، علیرضا فلاحتی 10 ماه حبس تعزیری، محمدرضا کربلایی آقا‌ملکی 10 ماه حبس تعزیری، محمد معصومیان 10 ماه حبس تعزیری، مصطفی ابراهیم‌تبار به 10 ماه حبس تعزیری محکوم شده‌اند.

گفتنی است سال گذشته هر یک از این فعالان پس از حضور در جلسه دادگاه به ارایه دفاع از اتهامات خود پرداخته بودند.

………………………………………………….

با درگیری پلیس و معترضان،

«اعتراض به سوزاندن قرآن بیش از ۹ کشته برجای گذاشت»

خبر / رادیو کوچه

در جریان تظاهرات خشونت‌آمیز علیه سوزاندن قرآن در آمریکا، خبرگزاری‌ها از کشته‌شدن دست‌کم 9 تن و مجروح شدن ۷۰ نفر در شهر قندهار، در جنوب افغانستان خبر داده‌اند.

به گزارش الجزیره، صدها نفر در اعتراض به سوزاندن نسخه‌ای از قرآن به وسیله کشیش تری جونز، در ایالت فلوریدای آمریکا، روز شنبه، در شهر قندهار اقدام به تظاهرات کرده‌اند.

بر اثر درگیری میان تظاهرکنندگان و پلیس، ۹ تن کشته و ۷۳ تن دیگر مجروح شده‌اند.

زلمی ایوبی، سخن‌گوی والی قندهار گفته است: «راه‌پیمایی حق مردم است، اما شماری از راه‌پیمایان در تظاهرات امروز خودروهای مردم را آتش زده‌اند، مغازه‌ها را سوزانده و در خیابان‌ها لاستیک‌های این خوردها را آتش زده‌اند.»

این در حالی است که روز جمعه نیز در پی تظاهرات خشونت آمیزی در شهر شمالی مزار شریف، شماری از تظاهرکنندگان به دفتر سازمان ملل حمله کردند و دست‌کم ۱۲ تن را کشتند.

هفت تن از کشته‌شدگان این حمله شامل سه کارمند خارجی دفتر نمایندگی سازمان ملل، یوناما، و چهار تن دیگر نگهبانان نپالی این دفتر بوده‌اند.

 


 


خبر / رادیو کوچه

خانواده میرحسین موسوی، از رهبران معترضان به دولت جمهوری اسلامی، روز شنبه مراسم درگذشت پدر وی «میراسماعیل موسوی» را لغو کرده‌اند. قرار بود مراسم پدر موسوی در مسجد نور در مرکز تهران برگزار شود اما خانواده او با صدور اطلاعیه کوتاهی از لغو آن خبر دادند.

در این اطلاعیه آمده است‌: «به آگاهی می‌رساند برنامه برگزاری مراسم ترحیم پدرعزیزمان حاج‌میراسماعیل موسوی در مسجد نور لغو گردیده است.»

به گزارش برخی منابع اطلاع‌رسانی، در مراسم تشییع پیکر پدر میرحسین موسوی درگیری‌های پراکنده‌ای میان حاضران و نیروهای امنیتی رخ داد‌، که در جریان آن دست‌کم 8 نفر از جمله محمد‌رضا نوراللهیان معاون وزیر اسبق اطلاعات و مشاور امور روحانیون میرحسین موسوی بازداشت شدند.

بیشتر بخوانید:

«ابراز هم‌دردی آیت‌اله هاشمی با میرحسین موسوی»

«بازداشت نوراللهیان و آزادی شکوری‌راد پس از چند ساعت»


 
شما این خبرنامه را به این دلیل دریافت می کنید که ایمیل شما پس از تایید وارد لیست دریافت کنندگان شده است. برای لغو عضویت از این خبرنامه به این لینک مراجعه کنید یا به koocheh-unsubscribe@sabznameh.com ایمیل بزنید. با فرستادن این خبرنامه به دوستان خود آنها را تشویق کنید که عضو این خبرنامه شوند. برای عضویت در این خبرنامه کافی است که به koocheh@sabznameh.com ایمیل بزنید. برای دریافت لیست کامل خبرنامه های سبزنامه به help@sabznameh.com ایمیل بزنید.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

خبرهاي گذشته