-----------------------------
همه خبرها و ديدگاهاي سانسور شده و پشت فيلتر جمهوري اسلامي مانده را يكجا و بي درد سر در "هستي نيوز" بخوانيد... http://groups.google.com/group/hasti-news/

--------------------------------------------







Google Groups
Subscribe to Hasti News
Email:
Visit this group

۱۳۸۹ مهر ۱۱, یکشنبه

Posts from Khodnevis for 10/03/2010

Email not displaying correctly? View it in your browser.
این خبرنامه حاوی عکس است. لطفا امکان دیدن عکس را در ایمیل خود فعال کنید.



ریک سنچز به دنبال اظهارات جنجالی از CNN اخراج شد

 

  یاهو نیوز-ریک سنچز، مجری شبکه تلویزیونیCNN  به دنبال اظهارات جنجالی‌اش در یک برنامه رادیویی ماهواره‌ای در روز جمعه از کار برکنار شد. سنچز، جان استوارت مجری شبکه کمدی سنترال را به خاطر تقلید صدای وی «خشک مغز» نامید و اظهار داشت: «یهودیانی مانند استوارت با تبعیض مواجه نمی‌شوند». وی همچنین اظهار داشت CNN  و بخش‌های بزرگتری از رسانه‌ها توسط یهودیان  و نخبگانی اداره می‌شود که افرادی مانند سنچز را که تبار اسپانیایی هستند نادیده می‌گیرد.

 

این اظهارات طبیعتا به مذاق CNN خوش نیامد و این شبکه با صدور یک بیانیه در عصر جمعه خبر برکناری سنچز از CNN  را اعلام کرد. تاکنون سنچز اظهار نظری در این باره نکرده است. سنچز، کوبایی-آمریکایی است. وی مشخصا از نگاه استوارت به عنوان «دیدگاه یک سفید پوست لیبرال» نام برد که نمی‌توانند با اشخاصی مانند سنچز ارتباط برقرار کنند و روزنامه‌نگاران اسپانیایی تبار مانند سنچز را به دیده تحقیر می نگرند. سنچز در سال ۲۰۰۴ به استخدام CNN  درمیامی در آمد.پیش از آن وی به عنوان خبر نگار برای شبکه «MSNBC» اشتغال داشت. CNN  برنامه خبری سنچزبه عنوان « فهرست سنچز» را که هرروز از ساعت ۳ تا ۵ عصر پخش می شود حذف کرده و برنامه اتاق خبر را جایگزین آن کرده است.

 


 


شایعاتی در باره سفر اخیر احمدی‌نژاد و رحیم‌مشایی به نیویورک

به دنبال پخش گزارش دیدار ایرانیان ساکن آمریکا از جمله تعدادی از منتقدان سابق دولت با محمود احمدی‌نژاد از صدا و سیمای جمهوری اسلامی، یک منبع به خودنویس گفت که بخشی از هزینه‌های این سفر مربوط به دعوت ویژه از مهمانان مراسم دیدار بوده است. خودنویس تا این لحظه مدرکی از این ماجرا بدست نیاورده است، اما به گفته این منبع، اسفندیار رحیم‌مشایی به دنبال دعوت چند ماه قبلش از بسیاری از ایرانیان خارج از کشور، رابطه را با بسیاری از اینان گرم نگاه داشته است.

از طرفی، حضور افرادی از خانواده‌های احمدی‌نژاد و رحیم مشایی در فروشگاه‌های گران قیمت خیابان پنجم نیویورک، از جمله یکی از اسباب‌بازی فروشی‌های معروف این شهر مساله نوه‌دار شدن این دوخانواده را مجددا سر زبان‌ها انداخته است.

با توجه به اینکه دفتر رئیس جمهوری گزارشی از خرج‌های سفر را به اطلاع عموم نمی‌رساند، معلوم نیست بتوان ارقام دقیق هزینه‌های سفر اخیر را بدست آورد، ولی خودنویس همچنان پیگیر این اطلاعات خواهد بود.


 


دلار را به خاطر بسپار، دموکراسی رفتنی است!

 

نوسانات اخیر دلار که امروز دوباره منجر به افزایش نرخ دلار و سایر ارزهای خارجی در ایران شد یکبار دیگر خواب شیرین برخی از هم میهنان را که به امید دریافت بهره‌های بانکی با سود بالا در بانکها و تبدیل آنها به ارز خارجی دلخوش بودند تباه کرد. ۳۲ سال باید طول می‌کشید که طرفداران «اندیشه های ناب امام راحل» که اقتصاد را متعلق به خر می‌دانست بفهمند که اقتصاد نه تنها متعلق به خر نیست بلکه دانشی است بسیار پیچیده با اصول و قواعد پیچیده‌تر که فقط اقتصاددانان با تجربه و برجسته ازآن آگاهند نه «حضرت امام» که از بدو ورود به ایران فقط در پی تثبیت پایه‌های قدرت خود بود و به همین دلیل که باید بر روی کار می‌ماند اقتصاد ایران را ویران کرد و جانشینانش از آن هم که بود ویران‌تر کردند تا به اینجا برسیم که  دلار زمانی هفت تومانی مان زمانی که فریاد «مرگ بر شاه»مان گوش فلک را کر می‌کرد همین امروز به قیمت ۱۱۰۰ تومان به فروش برسد. طرفداران اندیشه‌های ناب حضرت امام و دلتنگان دوران طلایی امام راحل احتمالا به زودی خواهند فهمید که آنچنان وضع اقتصادی ایران وخیم خواهد شد که دیگر همه فقط به فکر گذران زندگی روزمره و یا پرکردن جیب‌های‌شان خواهند بود و کسی دیگر وقتی برای تحقق آزادی و دموکراسی آنهم مدل اصلاح‌طلبی‌اش در داخل کشور را نخواهد داشت.

 

اگر درداخل ایران هستید و به امید بهره‌های دریافتی از بانک دلخوشید بدانید و آگاه باشید که پول‌تان روز به روز کم ارزش‌تر و درنهایت بی‌ارزش تر خواهد شد و دیگر دلاری در بازار نخواهد ماند که بخواهید ریال‌تان را به آن تبدیل کنید. اگر هم در خارج از کشور زندگی می‌کنید و به امید همان بهره‌های دریافتی از بانک که قرار بود عزیزانتان در داخل ایران به دلار تبدیل کنند و برایتان به خارج از کشور ارسال کنند کمربندهای‌تان را کمی بیشتر سفت کنید و ولخرجی نکنید که ممکن است ارسال دلار از ایران کمی تا قسمتی با وقفه مواجه شود و اگر هم به دستتان برسد با نرخی بسیار بالاتر از حد معمول به آن خواهید رسید. دردوران اصلاحات آقای خاتمی بهره‌های ۱۵ تا ۱۷ درصدی بانکها تا ۲۲.۵ درصد هم بالا رفت و عده‌ای با شعف و شادی فراوان زیر الم اصلاحات سینه زدند و دلخوش بودند که می‌توانند در خانه پای ماهواره‌ها بخوابند و ماه به ماه بهره پولشان را از بانک دریافت کنند. شما عزیزان! آن موقع که اقتصاد دانان فریاد می‌زدند این اقتصاد تورم‌زا عاقبت اوضاع را به حالت انفجار می‌رساند صدای گیرنده ماهواره‌ای تان نمی‌گذاشت واقعیات را بشنوید حالا صدای ماهواره را کم کنید و بهتر بشنوید که اقتصادی که امام راحل پایه‌اش را گذاشت در یک قدمی ورشکستگی کامل است.

 

اگر تا دیروز فریاد آزادی و دموکراسی می‌زدیم و می‌گفتیم یا مرگ یا آزادی یا جیب‌های‌مان پربود ویا خالی بود و نمی‌دانستیم. فردا که وضع از این هم خراب‌تر بشود و بانک مرکزی هم نتواند نوسانات ارز را کنترل کند و تازه خودش هم نرخ دلار را بالا ببرد دمل چرکین اقتصاد ایران بازهم متورم‌تر ‌خواهد شد و زمانی این دمل چرکین بیرون خواهد زد که دیگر همه فقط به فکر یک لقمه نان و اسکناس‌های صددلاری باشند و دیگر کسی سراغی هم از آزادی و دموکراسی هم نگیرد. آن فردایی که امیدواریم هیچوقت سر نرسد دیگر کمر بندی نخواهد ماند که بخواهیم سفتش کنیم و درگوشی به هم آن سروده معروف فروغ فرخ‌زاد را کمی تا قسمتی  دستکاری خواهیم کرد و گفت: دلار را با خاطر بسپار، دموکراسی رفتنی است

 

 


 


ما و «دفاع مقدس»


جنگ خانمان سوزی که رهبر انقلاب بهمن آن را «نعمت» خواند در چنین روزهایی شروع شد. هر ساله با وجود کمرنگ شدن مداوم تبلیغات رسمی، حافظه جمعی ایرانیان به بازخوانی این جنگ تمایل بیشتری نشان می‌دهد. شاید نقطه چرخش را در حمله نظامی ایالات متحده به عراق و به زیر کشیدن یکی از بی‌رحم ترین دیکتاتورهای قرن بیستم بتوان دانست. جایی که علی‌رغم به دام افتادن و اعدام شدن توسط مردم خودش، مردمان سوی دیگر خط جنگ حس اجرای عدالت در قبال این جنگ ندارند.


برای کسانی که نمی‌خواهند در پارادایم مذهبی این جنگ را بخوانند و بفهمند، رویارویی با واقعیت‌های جنگ بسیار دشوار است. دستگاه تبلیغات رسمی آواری از کلمات «مقدس»، «دفاع»، «شهید»، «اسلام» و... را بر سر خواننده می‌ریزد و اکثریت قریب به اتفاق ایرانیان نیز برای توصیف جنگ از همین کلمات دارای بار معنایی فراوان و چندگانه استفاده می‌کنند. هر انسانی که تاریخ کشته شدن نیم میلیون انسان، زخمی و علیل شدن بیش از یک میلیون و آواره شدن چندین میلیون نفر را بخواند بی‌شک با طوفانی از احساسات درون خود روبرو خواهد شد و کاملا طبیعی ست که سئوالاتی جلوی چشمانش رژه بروند: چرا؟ چگونه؟ ... 


برای پاره‌ای از این سئوالات می‌توان به تاریخ نگاران اطمینان کرد، هرچند هنوز تاریخی بی‌طرف از جنگی که رژیم حاکم آن را «دفاع مقدس» می‌خواند نوشته نشده است که جای تعجب نیست. آینده اما بی‌شک روشن است. اما برای مابقی سئوالات می‌بایست چه کرد؟ سئوالاتی از جمله اینکه مسئولیت این جنگ و قربانیان ش با چه کسی/کسانی ست؟ یا موضع عقلائی درباره کسانی که برای حفظ دین شان کشته شده‌اند، از سوی غیردین داران چه می‌بایست باشد؟ روشن است که اینها سئوالاتی دشوار و احتمالا با پاسخ‌هایی نه چندان ساده‌اند. از میان این سئوالات تنها بروی همین یک سئوال تمرکز می‌کنم: مفهوم شهید برای مذهبیون و غیر مذهبی‌ها.


فراوان دیده و شنیده‌ام که غیرمذهبی‌ها در مقابل کسانی که برای حفظ دین (و نه سرزمین) شان کشته شده‌اند سرگردان‌اند. کشته شدن در راه مذهبی که بسیاری از غیر مذهبی‌ها آن را از عوامل شکل‌گیری و ادامه جنگ می‌دانند، آخرین چیزی است که در ذهن مذهبی‌ها می‌تواند فضیلت اخلاقی تلقی شود. کشته شدن در راه خدا، می‌تواند کمترین منفعتی برای انسان‌ها نداشته باشد، همانطور که راز و نیاز با خدا، کمترین نتیجه‌ای برای دیگر انسان‌ها ندارد. اما چه کسی نیت‌خوانی می‌کند؟ آیا مطابق ادعای مذهبیون، «شهیدان زنده‌اند»؟ و خود مختصات عمل‌کردی خود را تعریف کرده‌اند؟ سوای از سال‌های جنگ که عکس و فیلم و مقاله و نوشته بود که از سوی انسان‌هایی که به تازگی شهید شده بودند و توصیه به پیروی از امام شان می‌کردند و نگهداری اسلام منتشر می‌شد. آیا آنها واقعا آنطور که مذهبیون امروز ادعا می‌کنند، دارای میراث اخلاقی‌اند؟ قضاوت در مورد اینکه آن عکس و فیلم و وصیت نامه‌های «شهید»، به واقع مانیفست عمل‌گرایانه عده‌ای آرمان‌خواه بود یا خوراک تبلیغاتی برای ماشین آدم سوزی جنگ، امروز چندان دشوار نیست. جنگ تنها فوران باروت و خاک و صوت نیست، آتشفشان احساسات هم هست. اما با کسانی که امروزه تلاش می‌کنند نشان دهند هیچ انگیزه وطن دوستانه‌ای در اعمال «شهدا» نبوده چه باید کرد؟ در مقابل کسانی که مرگ را در راه خدا افتخار می‌دانند چگونه رفتار کنیم؟ افرادی را که مردگان جنگ را دارای اشتهای سیری ناپذیری برای مرگ می‌دانند (فرهنگ شهادت) چه پاسخی بدهیم؟ 


در عرصه جامعه، مفاهیم مشترک عامل پایداری یک ملت است. منفعت یک ملت ایجاب می‌کند که مدافعین ملت را ارج بگذارد و عمل‌شان را ارزش اخلاقی تلقی کند. اگر گروهی (اکثریت یا اقلیت) تلاش کند که دستگاه مفهمومی موازی با یا جایگزین مفاهیم رسمی ایجاد کند، تبعات قابل پیش‌بینی برای تمام آن ملت دارد. هیچ ملتی همواره در صلح زندگی نکرده است و همه ملل مدرن دارای «سربازان کشته شده»‌اند ، اما تنها در ایران است که برای اداره یک حکومت می‌بایست به «وصیت نامه» آن‌ها عمل کرد. کسانی شاید این رفتار را ناشی از روح مستبد ایرانی بدانند، که نیازمند بازتولید و ابدی کردن «آقا بالاسر»ی ست که آزادی اندیشه و عمل را از دیگران سلب کند. اینان وصیت نامه «امام» را هم به عنوان شاهد می‌آورند. اما هیچ چیز همیشگی نیست. اگر استبداد شرقی که بخش مهمی از فرهنگ ما را تشکیل می‌دهد ترک خورده باشد، شاید بتوان امیدوار به رخنه نسیم تغییر در این مباحث بود. نگارنده به خوبی متوجه است که مفاهیمی چون ملت ، مسلمین، اسلام، ایران ،‌وطن و ... در ذهن ایرانی به شدت درهم رفته و به هم بافته شده‌اند. اما همیشه وضع کنونی بهترین وضع نیست. سوا کردن هر کدام و تعیین تکلیف با ایشان اما می‌تواند راهگشای فردای ایران زمین باشد.


در آخر می‌بایست اشاره کنم که اولا این نوشته تنها تندنویسی بوده از سوی یک غیرمذهبی که نگران از میان رفتن مفهوم سلحشوری برای سرزمین و ملت و جایگزین شدن ش توسط مفاهیم مذهبی ست. اگر ملتی آن مفاهیم مذهبی را از دست بدهند (که شواهد زیادی حکایت از آن دارد که از دست داده‌اند) همواره این خطر وجود دارد که کسی حاضر به فداکاری برای ملتش نباشد. ایران تنها  چند صد سال است که شیعه است و کمی بیش از چهارده قرن است که مسلمان شده، ولی بسیار پیشتر از این دو وجود داشته و بقا پیدا کرده. دوم، از دید نگارنده، هیچ جنگی مقدس نیست. هیچ آدم‌کشی مطلوب نیست. هیچ مرگی آرزو شدنی نیست. جنگ‌ها یا لازم‌اند (با دلایل درستی به راه می‌افتند و ادامه می‌یابند) یا نالازم. آدم‌کشی‌ها با هر انگیزه ای (دفاع از خود، حفظ شرافت ...) نامطلوب اند و نه مایه مباهات. مرگ حقیقتی ست که ادیان تلاش در تخفیفش دارند، اما  پیروی از «فرقه مرگ» پایان یک ملت است.






 


لغو برنامه‌هاي رهبري و رييس دولت

نداي سبز آزادي نوشت، در شرایطی که قرار بود سید علی خامنه‌ای طی روزهای جاری سفری به قم داشته باشد و در حرم حضرت معصومه سخنراني كند، اين سفر لغو شد.

به نوشته اين رسانه حامي جنبش سبز، پيش از اين به دفتر مراجع عظام قم اعلام شده بود كه به استقبال رهبري بروند اما مراجع از اين دستور پيروي نكردند. عدم استقبال اين گروه، دليل اصلي لغو سفر رهبري به قم بوده است.

نداي سبز آزادي گزارش داد: «دفتر رهبری جمهوری اسلامی ایران پس از مواجهه با این برخورد مراجع و علمای قم، از آنها خواست برای سخنرانی خامنه‌ای در حرم حضرت معصومه حاضر شوند، اما مراجع باز هم امتناع کرده‌اند. با رد درخواست بیت رهبری از سوی مراجع و علمای برجسته قم، سفر سید علی خامنه‌ای به قم لغو شد.»

در خبري ديگر خبرگزاري مهر از لغو سخنراني احمدي‌نژاد در دانشگاه تهران خبر داد و نوشت: «آیین آغاز سال تحصیلی دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی کشور که طبق اعلام قبلی قرار بود روز شنبه دهم مهر با حضور احمدی‌نژاد در دانشگاه تهران برگزار شود، برای زمان نامعلومی به تعویق افتاد.»

بر اساس اين گزارش، محمد صادق ضیایی مدیرکل حوزه ریاست و روابط عمومی دانشگاه تهران با تأیید تعویق آئین آغاز سال تحصیلی دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی، گفت: «زمان جدید برگزاری این آئین متعاقبا اعلام می‌شود.»

وب‌سايت كلمه، رسانه نزديك به ميرحسين موسوي در اين ارتباط نوشت: «حضور احمدی‌نژاد در دانشگاه‌ها در تمام سال های گذشته، منشأ تنش و درگیری بوده و اعتراضات دانشجویی را برانگیخته است. او در اردیبهشت ماه سال جاری، شاهد تجمع اعتراضی دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی بود و سال قبل هم در دوران انتخابات مجبور به فرار با خودرو از بین دانشجویان معترض شده بود. دانشجویان دانشگاه‌های امیرکبیر و تهران نیز در سال‌های قبل‌تر، احمدی‌نژاد را با تجمع و اعتراض بدرقه کرده بودند.»

به نوشته اين سايت، به خاطر همین اعتراضات، او هیچ‌گاه در برنامه‌هایی که طبق برنامه قبلی در دانشگاه‌ها برگزار شود، حضور نیافته است تا خود را از احتمال مواجهه با دانشجویان معترض، دور نگه دارد.


 


 


ژاپن از ايران مي‌رود شل مي‌ماند

آپ‌استريم‌آنلاين گزارش داد، شركت انرژي انپكس ژاپن از همكاري در پروژه نفتي آزادگان كناره‌گيري مي‌كند تا در ليست تحريم‌هاي ايالات متحده قرار نگيرد.


بر اساس اين گزارش آكي‌هيرو اوتاوا وزير تجارت ژاپن ضمن اشاره ۱۹ درصد سهام شركت انپكس كه در اختيار دولت اين كشور است گفت: «نام انپكس نه در فهرست شركت‌هايي كه آمريكا به دليل همكاري با ايران تحريم‌شان كرده بوده و نه در هيچ فهرست ديگري. خروج از فعاليت‌هاي نفتي ايران، تصميم مديران اين شركت بوده است.»

اوتاوا ضمن اداي احترام به تصميم مديران شركت انپكس اضافه كرد: «در اين تصميم دخالتي نخواهد كرد.»

بعد از شركت توتال فرانسه، استات‌اويل نروژ و اي‌ان‌آي ايتاليا، اينك نوبت به انپكس رسيده است تا همكاري با جمهوري اسلامي را متوقف كند.

ميدان نفتي آزادگان بزرگترين ذخيره نفتي ايران شناخته مي‌شود. در سال ۱۹۹۹ ميزان نفت آن ۲۶ ميليارد بشكه برآورد شد كه براي توسعه و بهره‌برداري به ۲ ميليارد دلار نياز دارد.


از سوي ديگر در خبري كه راديو فردا آن را منتشر كرده از افزاش فعاليت شركت نفت انگليسي هلندي شل در ايران حكايت دارد. راديو فردا به نقل از گاردين چاپ لندن نوشت: «"مدارک حساس معاملاتی" که بدست این روزنامه رسیده نشان می‌دهد شرکت انگلیسی-هلندی شل، در تابستان اخیر دست کم ۱٫۵ میلیارد دلار در ازای نفت خام به شرکت ملی نفت ایران پرداخت کرده‌است.»

بر اساس اين گزارش، در پی تحریم‌های اعمال شده علیه جمهوری اسلامی، دیگر خریداران اصلی نفت ایران، از جمله شرکت‌های «بریتیش پترولیوم» و «ریلاینس» هند سفارش‌های نفتی خود از ایران را متوقف کرده‌اند.


بنا بر این گزارش، تحلیل خریدهای «استاسکو»، شرکت معامله‌کننده شل، نشان می‌دهد که این شرکت از ماه مه تا اوت، به عکس روند موجود پس از تحریم‌ها، هر ماه ۱۰۰ میلیون دلار بیش از دوره سه ماه پیش از آن از ایران نفت خریده‌است که این افزایشی ۲۷ درصدی را نشان می‌دهد.


به نوشته روزنامه گاردین، شرکت نفتی شل در مورد این معاملات پاسخی نداده‌است اما یکی از سخنگویان این شرکت اعلام کرده‌است که «ما در مورد فعالیت‌های تجاری خود اظهار نظری نمی‌کنیم اما تأکید می‌کنیم که هم‌چنان به تمامی مقررات پایبندیم.»

 


روزنامه گاردین می‌نویسد که اطلاعات رسیده به این روزنامه نشان می‌دهد که شرکت‌های فرانسوی و ایتالیایی «توتال» و «اپی» نیز در خلال ماه‌های مه و اوت بیش از سه ماه قبل از آن از ایران نفت خریده‌اند که درصدهای افزایش این خریداری به ترتیب ۱۲ درصد و ۷۰ درصد بوده‌است.


یکی از سخنگویان شرکت توتال در پاریس در واکنش به این خبر گفته‌است که این شرکت در مورد داده‌های «حساس تجاری» اظهار نظر نمی‌کند. وی افزوده‌است که شرکت توتال در پی تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی فروش فراورده‌های پالایشی را به ایران متوقف کرده ولی «اجرای تحریم‌های سازمان ملل و اتحادیه اروپا در چارچوب قوانین فرانسه شامل تجارت نفت خام نمی‌شود.»


به گزارش روزنامه گاردین، سخنگوی شرکت ایتالیایی «اپی» نیز در واکنش به این خبر، توضیحات و مواضع مشابهی را بیان کرده‌است.


 


دیدار اوباما با سارا شورد

صداي آمريكا به نقل از كاخ سفيد نوشت: «باراك اوباما خواسته شخصا به ديدار اين كوهنورد برود و آزادي او را تبريك بگويد.»

سارا شورد و دو كوهنورد ديگر در ژوئيه ۲۰۰۹ در مرز ايران و عراق دستگير شدند.

بر اساس اين گزارش، رييس جمهوري آمريكا با اشاره به آزادي سارا گفت: «اين اتفاق هم شيرين و هم تلخ است. زيرا هنوز دو آمريكايي ديگر شين باوئر و جاش فتال در اسير زنداني هستند.»

در اين ديدار مادر سارا و مادران دو آمريكايي زنداني حضور داشتند.

از سوي ديگر، تلگراف، رسانه انگليسي نيز گزارش داد: «رييس‌جمهوري ايالت متحده اظهار اميدواري كرده است در رفتار جمهوري اسلامي تجديد نظري صحيح صورت بگيرد و شين، جاش و تمام آمريكايي‌هاي مفقود شده و زنداني در ايران به كشورشان بازگردند.»

منظور اوباما از آمريكايي مفقود شده، باب لويسنون مامور سابق اف‌بي‌آي است كه در ماه مارس ۲۰۰۷ در جزيره كيش مفقود شد.


 
شما این خبرنامه را به این دلیل دریافت می کنید که ایمیل شما پس از تایید وارد لیست دریافت کنندگان شده است. برای لغو عضویت از این خبرنامه به این لینک مراجعه کنید یا به khodnevis-unsubscribe@sabznameh.com ایمیل بزنید. با فرستادن این خبرنامه به دوستان خود آنها را تشویق کنید که عضو این خبرنامه شوند. برای عضویت در این خبرنامه کافی است که به khodnevis@sabznameh.com ایمیل بزنید. برای دریافت لیست کامل خبرنامه های سبزنامه به help@sabznameh.com ایمیل بزنید.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

خبرهاي گذشته