-----------------------------
همه خبرها و ديدگاهاي سانسور شده و پشت فيلتر جمهوري اسلامي مانده را يكجا و بي درد سر در "هستي نيوز" بخوانيد... http://groups.google.com/group/hasti-news/

--------------------------------------------







Google Groups
Subscribe to Hasti News
Email:
Visit this group

۱۳۹۰ شهریور ۲۲, سه‌شنبه

Posts from Khodnevis for 09/13/2011

Email not displaying correctly? View it in your browser.
این خبرنامه حاوی عکس است. لطفا امکان دیدن عکس را در ایمیل خود فعال کنید.



مشکل در مبال
 


درآمد روزانه میلیونی کارمندان برخی بانک‌ها از دلالی ارز

در خبری که ساعتی پیش خبرگزاری مهر منتشر کرد، برخی کارمندان شعب ارزی بانک‌ها با کشاندن دلالی ارز به درون نظام بانکی شگردهای جدیدی را برای کسب سود به کار می‌برند که این کار می‌تواند برای آنان روزانه درآمدی بیش از یک میلیون تومان به همراه داشته باشد. این در حالی است که شگرد این کارکنان براساس ابلاغیه سال گذشته بانک مرکزی، بوجود آمده که براساس آن بانکها و صرافی های بانکی مجاز اجازه دارند مبلغ ۲۰۰۰ دلار و ۱۳۵۰ یورو به متقاضیان دریافت ارز ارائه کنند.

دکتر جمشید اسدی، استاد اقتصاد در دانشگاه‏ های فرانسه و کارشناس مسائل اقتصادی در خصوص این موضوع به خودنویس می‌گوید که این موضوع به دو دلیل اصلا تعجب براگیز نیست؛ یکی اینکه در اقتصاد رانت خواری جمهوری اسلامی هر کسی یک امتیاز و رانتی دارد و همه سعی می‌کنند از آن حداکثر استفاده را بکنند و دلیل دوم هم اینکه با توجه به افزایش تورم در ایران و بویژه تبعات مربوط به طرح هدفمندی یارانه‌ها که باعث شد هزینه‌ها بالا برود همه به دنبال افزایش درآمدشان هستند و کارکنان این بانک‌ها هم می‌بینند که یک شرایط رانتی برای‌شان فراهم شده و از این‌رو سعی می‌کنند درآمدشان را افزایش دهند.

آقای اسدی در ادامه می‌گوید که موضوع اقتصاد رانتی در جمهوری اسلامی از قدیم وجود داشته و هنگامی که حلقه رانت به کارکنان نیز می‌رسیده آنها هم از این شیوه برای کسب درآمد استفاده می‌کرده‌اند.

وی می‌گوید: این مساله در ایران سابقه دارد و البته جدید نیست و عمری به درازای عمر خود جمهوری اسلامی دارد، چنان که در ماجراهای کوپن، دلار ۲۶۰ تومانی و .. هم شاهد بودیم.

این استاد دانشگاه در ادامه در خصوص ابلاغیه بانک مرکزی که منجر به ایجاد این رانت برای کارکنان شده هم می‌گوید: «این مثل این می‌ماند که بخشنامه کنند و دستور دهند مردان از زنان خوش‌شان نیاید و بالعکس این حکم نیست؛ شدنی نیست. شرایط سیاسی باعث شده که مساله انتقال ارز بسیار مهم شود و از این‌رو تقاضا برای ارز بالا برود و آنچه را که دولت عرضه می‌کند برای ارز خارجی بسیار کمتر از تقاضا باشد؛ بنابراین چون این عرضه و تقاضا بهم خورده با هیچ بخشنامه‌ای نمی توان جلوی آن را گرفت.»

دکتر اسدی می‌گوید وقتی که سپاه و دولت رانت‌های بزرگ اقتصادی را استفاده می‌کنند این کارکنان کوچکترین حلقه رانت هستند.

وی اضافه می‌کند: «وقتی تمام قراردادهای نفتی بدون تشریفات مناقصه به سپاه واگذار می‌شود؛ و هنگامی که بسیاری قراردادهای دیگر نیز به نزدیکان و وابستگان داده می‌شود این کارکنان نیز به دلیل افزایش تورم از این فرصت بدست آمده استفاده می‌کنند.»

وی در پایان و در پاسخ به اینکه جمهوری اسلامی چه واکنشی نسبت به این موضوع نشان خواهد داد می‌گوید مطابق معمول قوه قضاییه با چند نفر از کارکنان برخورد می‌کند و با برچسب فتنه اقتصادی و .. سر وته قضیه را هم می‌آورند.

گفتنی است خبرگزاری مهر در این گزارش و در خصوص تشریح این خبر نوشته است: «کارمند بانک به مشتری که می‌خواهد ۱۵۰۰ یورو بگیرد می‌گوید فقط اسکناس ۵۰۰ یورویی داریم و براساس محاسبات کارمندان بانکی، مشتریان اگر مبلغ هزار یورو را از بانک بگیرند، ۳۵۰ یورو در اختیار کارمند باقی می‌ماند، در این حالت کارمند به مشتری پیشنهاد می دهد که اگر ۱۵۰ یورو برای برگرداندن مبلغ ندارد و نمی‌خواهد که مجددا زمانی را برای تهیه یورو در بازار آزاد صرف کند و دوباره به بانک بازگردد، بهتر است که یا ۱۰۰۰ یورو دریافت کند و یا معادل همان مبلغ ارز دیگری مانند دلار به میزان ۲۰۰۰ دلار دریافت کند.»

مهر اضافه کرده:‌«اما نکته جالب تر این است که مشتری که ۱۰۰۰ یورو را دریافت کرده است، مهر ۱۳۵۰ یورویی در مدارک وی ثبت می‌شود، یعنی کارمند بانک می تواند ادعا کند که این مبلغ را به مشتری پرداخت کرده و کار غیر قانونی را انجام نداده است، مشتریان نیز چون در عمل انجام شده قرار می گیرند، این پیشنهاد کارمند را قبول می‌کنند و کارمند از این طریق روزانه سود میلیونی را نصیب می‌برد.»


 


مجتبی واحدی: کار کنگره ملی، تصمیم‌گیری برای امروز و فردای ایران است

 مجتبی واحدی در وب‌سایت صبح امروز در باره واکنش‌ یکی از اصلاح‌طلب‌ها به مساله «کنگره ملی» که در روزهای اخیر مطرح کرده نوشته است: «یکی از دوستان که شرایط او را به خوبی درک می‌کنم به جای نقد یا حتی تخطئه اصل  ایده، به خیال خود به تحقیر  من پرداخت و لودگی، پیشه ساخت. او قبلاً نیز به اینگونه برخورد کرده بود و  گمان می‌کنم تا قطعی شدن پرونده قضایی که به ناحق برای او تشکیل شده، باید منتظر واکنش های مشابه از جانب او بر علیه خودم باشم. بر همین اساس  سخن اورا به دل نمی‌گیرم و تنها  از اومی خواهم  در کنار عبارات و نکاتی که برای به دست آوردن دل مقامات سنگدل و بی دین قضایی می‌گوید،  مبانی استدلالی خویش در مخالفت با ایده کنگره ملی را نیز بیان نماید. آنچه مرا مطمئن ساخت که این دوست، به دنبال استدلال برای نقد یا تخطئه ایده من نیست آن بود که نوشته بود "واحدی هیچ پیشینه شناخته شده سیاسی ندارد" پاسخگویی به این مسئله را ضروری نمی‌دانم زیرا  تا پانزده سال پس از زمانی که من کار اجرایی وسیاسی را  در دفتر آقای کروبی آغاز نمودم،  نه تنها "این معترض نه چندان  منصف" بلکه حتی نخستین دبیر کل تشکل متبوع او نیز هیچ فعالیت اعلام شده سیاسی نداشتند و به برکت محبوبیت برادر آن دبیر کل، پای آنها به عرصه فعالیت سیاسی باز شد.»

اشاره واحدی به یکی از اٰعضای جبهه مشارکت بود که در فضای مجازی به فعالیت‌های اخیر مشاور مهدی کروبی تاخته بود.

بحث در باره مفهوم کنگره مورد نظر واحدی این روزها در فضای مجازی با شدت دنبال می‌شود. بسیاری از اعضای وب‌سایت بالاترین عملا روی این موضوع خیمه زده‌اند.

به همین بهانه با مجتبی واحدی که اینک در فرانسه است و در روزهای آینده، دیدارهایی با فعالان ارشد سیاسی در اروپا خواهد داشت، گفتگو کردم.

از واحدی در باره مفهوم «کنگره ملی» که به بحث در باره آن پرداخته سوال کردم.

واحدی گفت: مفهوم کنگره ملی یک مفهوم کاملا تثبی شده نیست. گفته‌ام که یک تشکل فراگیری باید درست بشود، مثلا یک کنگره ملی که همه گروه‌های مخالف، منتقد و معارض را در بر بگیرد. این که می‌گوییم همه، یک مقدار مسامحتا هست. چون هیچ جا، همه جمع نمی‌شوند، اما یک اکثریت قابل استناد و قابل اتکا و قابل اعتنایی دور هم جمع می‌شوند، که اگر مخالفت‌هایی هم شد، وزن و ثقل این گروهی که دور هم جمع شد، بیشتر باشد. 

واحدی همچنین گفت که بخش عمده فعالیت‌های رسانه‌ای، افشاگری است اما کسی برنامه‌ای برای امروز و فردا ارائه نمی‌دهد.

کنگره‌ای که او به دنبال طرح آن است، باید همه گروه‌های مخالف و معارض و اکثریت قابل اعتنایی را در بگیرد که هم برای امروز [ایران]تصمیم بگیرد و هم برای فردا.

واحدی همچنین تالید کرد که حاکمیت با رفتار خود نشان داده که اصلاح‌پپذیر نیست و اصلاح‌ را نمی‌پذیرد. ایجاد تشکلی که برای ایران بدون این آقایان [جمهوری اسلامی] تصمیم بگیرد ضروری است.

نه من و ده‌ها نفر مثل من مسوولیت و مشروعیت این کار دارند، اما می‌توان افراد مورد قبول را دور هم جمع کرد. اسمش می‌تواند کنگره ملی باشد، می‌تواند مجلس مشورتی باشد، می‌تواند لویی جرگه باشد، من هنوز در باره وظیفه‌ مشخص‌اش ایده دارم اما ایده‌ای ارائه نکرده‌ام، برای اینکه این را خارج از صلاحیت و اهلیت خودم می‌دانم.

اما پیشنها د من این است که دوستان دور هم جمع بشوند و برای امروز و فردا برنامه‌ریزی کنند. یکی از تردیدهایی که محافل خارجی به جنبش اعتراضی مردم داردند، فقدان چنین تشکلی است.

از واحدی پرسیدم که آیا در چنین تشکلی مجاهدین خلق یا سلطنت‌طلب‌ها نقشی خواهند داشت؟

نظر من این است. من با دو گروه همکارہی نمی‌کنم. با کسانی که به دنبال حکومت مطلقه فردی هستند، چه شاه و ولایت فقیه و نیز با گروه‌هایی که کارهای تروریستی انجام داده‌اند و هنوز پشیمانی خود را از کارشان نشان نداده‌اند و ابراز نکرده‌اند.

ت فردی، چه ولایت فقیه و چه شاه کار نمی‌کنم، همینطور با کسانی که در عملیات تروریستی دست داشته‌اند. 

اگر شرایطی ایجاد شد که هر گروهی به این کنگره وارد شوند، من نمی‌توانم کاری کنم. اینکه با مجاهدین خلق یا سلطنت‌طلب‌ها کار نمی‌کنم، نظر شخصی من است.

واحدی همچنین درباره مدل مالی برای جمع‌ کردن کمک به اداره کنگره گفت که هنوز چنین مدلی وجود ندارد.


 


بانک صادرات؛ از اختلاس سه هزار میلیاردی تا زدن جیب مشتریان

علی‌رضا شیرازی، مدیر بلاگفا در تازه‌ترین پست وبلاگ خود از ترفند جدید بانک صادرات برای برداشت پول از حساب مشتریان نوشته است.

آقای شیرازی نوشته است: «امروز متوجه شدم بانک صادرات جدیداً برای هر بار مشاهده صورت حساب بانک از طریق اینترنت بدون هشدار و اطلاع قبلی از حساب شما پول برداشت می کند ! در واقع شما برای هر بار ورود به سایت و مشاهده موجودی یا صورت حساب ۲۵ تومان پرداخت میکنید و از آنجا که تایم اوت صفحات بانکداری اینترنتی این بانک کوتاه هست گاهی پیش می آید که مجددا نیاز به ورود و در واقع پرداخت ۲۵ تومان دیگر داشته باشید.»

شیرازی در ادامه این موضوع که برخی دیگر از منابع خودنویس هم آن را تایید کرده‌اند نوشته است: «آیا این مسئله در قوانین بانکداری و در زمانی که مشتری برای ثبت نام برای استفاده از این خدمات اقدام میکند قید شده است قاعدتا خیر! و این بانک و شاید بانک‌های دیگر به خود این اجازه را داده‌اند به این بهانه از حساب مشتری بدون اطلاع قبلی پول برداشت کنند. به همین سادگی شما برای کاری که در واقع به سود بانک نیز هست (چرا که بانکداری اینترنتی هزینه خدمات برای بانک‌ها را به شدت کاهش می‌دهد) به زور هزینه پرداخت می‌کنید.»

برخی دیگر از شهروندان هم گفته‌اند که برای استفاده از تلفن‌بانک بانک صادرات، هنگامی که با تلفن «09602» تماس می‌گیرید و ۳ گردش آخر را گوش می‌کنید نیز مبلغ «۲۵‌تومان» از مشتری کسر می‌شود.

گفتنی است تا لحظه انتشار این خبر بانک صادرات در سایت اصلی خود هیچ هشدار و اطلاعی در این زمینه منتشر نکرده است.

همچنین این روزها بانک صادرات متهم به بزرگترین اختلاس مالی در طول تاریخ جمهوری اسلامی است. به گفته‌ی مقامات ایران این اختلاس سه هزار میلیارد تومانی از بانک صادرات و از طریق جعل اسناد انجام شده است.

مصطفی پورمحمدی، رییس سازمان بازرسی کل کشور نیز به تازگی در مورد این اختلاس گفته است: «هنوز لایه‌های پنهان اختلاس بانک صادرات مشخص نشده است».


 


گزارشی از بزرگ‌ترین اختلاس تاریخ ایران

 

چندی پیش مشخص شد که فردی که صاحب چندین شرکت است از طریق تبانی با رئیس شعبه بانک صادرات در یک کارخانه فولاد در خوزستان، ال سی های (اسناد اعتباری) جعلی به مبالغ ده‌ها میلیارد تومان می‌گرفته است بدون آنکه وجه آنها را به بانک بپردازد.

 

سپس با بردن این ال سی ها  به بانک‌های دولتی و خصوصی دیگر آنها  با قیمتی پائین‌تر از قیمت رسمی ال سی می‌فروخته است. 

 

بنابه گزارش‌های منتشر شده از این اختلاس و تائید بانک صادرات، این اختلاس در سال ۱۳۸۶ آغاز شده و در سال ۸۸ رقمش کمتر از ۸۰ میلیارد تومان بوده اما در سال ۱۳۸۹ به ۸۰۰ میلیارد تومان و در سال جاری به ۲۸۰۰ میلیارد تومان رسیده است.

 

 

حجم بی‌سابقه اختلاس

 

به گفته رئیس سازمان حسابرسی این حجم از اختلاس در تاریخ اقتصادی ایران بی‌سابقه است. 

 

وی در این مورد چنین اظهار نظر کرده است: «در این اختلاس‌ها که عمده آن در سال ۸۹ و امسال رخ داد، نمی‌توان یک بانک را مقصر اعلام کرد و این موضوع به بررسی‌های قضایی نیاز دارد.»

 

اکبر سهیلی‌پور در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس پرده از پرداخت رشوه یک میلیاردی از سوی شخص اختلاس کننده به رئیس یکی از شعبه‌های بانک صادرات جهت تهیه اعتبار اسنادی خارج از عرف برداشت و گفت: «شخص اختلاس‌کننده با دریافت این اسناد اعتباری اقدام به واگذاری و تنزیل در ۷ بانک دیگر کرده و در سر رسید هم با گرفتن اعتبار بیشتر نسبت به تسویه اسناد قبلی اقدام می‌کرد و به همین دلیل حجم اختلاس به ۳ هزار میلیارد تومان رسیده است.» 

 

مدیرعامل بانک صادرات: تقصیر ما نیست!

 

هنوز جزئیات این اختلاس به طور دقیق روشن نیست اما بلافاصله پس از منتشر شدن خبر آن، مدیر عامل بانک صادرات در نشست ویژه‌ای که برای توضیح در باره این اختلاس برگزار کرد، سعی کرد نشان دهد که بخشی از مشکل به نهادهای نظارتی بر می‌گردد که نتوانسته مانع از ادامه روندی شود که نزدیک به چهار سال پیش شروع شده است. 

 

وی در مورد اختلاس معروف به سه هزار میلیارد تومانی گفت: «از بانک صادرات اختلاس نشده است.»

 

وی توضیح داد: «آنچه به غلط در تیتر رسانه‌ها مشاهده می‌کنید خبر اختلاس از بانک صادرات بوده است در حالی که اختلاس از طریق جعل اسناد تضامنی بانک صادرات در خارج از شعبه صورت گرفته است و از این طریق نیز هیچ مبلغی از منابع بانک صادرات اختلاس نشده است.»

 

جهرمی افزود: «این سوءاستفاده مربوط به هفت بانک بوده است و این افراد از سال ۸۶ به این روش از بانک‌ها با تبانی برخی از عناصر بانکی اقدام به این سوءاستفاده کرده‌اند و از تیر ۸۸ و بعد از خرید شرکت فولاد خوزستان با تطمیع تعدادی از کارمندان شعبه بانک صادرات که در محل این شرکت مستقر است اقدام به جعل اسناد بانک صادرات کرده و از طریق این اسناد اقدام به اختلاس از دیگر بانک‌ها کرده‌اند.»

 

بانک‌های دیگر متهم می‌شوند 

 

وی خاطر نشان کرد: «یقین دارم که مدارک و مستنداتی وجود دارد که در آن بانک‌ها هم اگر تبانی صورت نمی‌گرفت، این اختلاس امکان‌پذیر نبود .افرادی در آن بانک‌ها با توجه به سیستم باز و ضعف شبکه بانکی با تبانی عناصر توانسته‌اند تنها از یک شعبه 2 هزار میلیارد تومان اختلاس کنند.»

 

جهرمی ادامه داد: «عناصر مربوطه با اختلاس مذکور توانستند از سازمان خصوصی سازی سهام شرکت خریداری، بانک تاسیس و پذیره‌نویسی برای یک بانک جدید در عرض نیم ساعت با تبانی بانک‌های دیگر را انجام دهند و افراد و عناصری را یافتند که پول به حساب آنها واریز کرده و پول به نام آنها به حساب بانک مرکزی واریز کردند.» 

 

از آنجا که بانک مرکزی ایران بر عملکرد بانک‌های دولتی و خصوصی نظارت دارد و مدیر عامل بانک صادرات بدون آنکه نامی از بانک مرکزی ببرد،  در واقع مشکل اصلی را به این نهاد نظارتی مرتبط دانسته است.

 

دستگیری چند متهم 

 

بنابر گزارش‌ها،  فردی که صاحب یک باشگاه لیگ برتر فوتبال و یک کارخانه آب معدنی است، به همراه مدیر عامل یک شعبه بانک صادرات در خوزستان و معاونش  اکنون در رابطه با این اختلاس دستگیر شده‌اند.

 

از سویی دیگر رئیس سازمان بازرسی کل کشور  نیز در این مورد گفت: «این پرونده بی‏سابقه‏ترین پرونده فساد مالی کشور محسوب می‌شود و بررسی آن از سال گذشته با جدیت تمام آغاز شده است.» 

 

توقف فعالیت یک بانک خصوصی

 

 

پورمحمدی افزود: «در بازرسی این پرونده شاهد جلوگیری از ادامه فعالیت یکی از بانک‌های خصوصی بودیم که باوجود داشتن مجوز رسمی از بانک مرکزی، از وجوه جریان‏یافته در این پرونده سوءاستفاده‌های زیادی داشته است.»

 

 

مصطفی پورمحمدی اظهار داشت: «پرونده تخلف اداری بانک صادرات هنوز در حال رسیدگی بوده و حجم کاری بالای این پرونده نیازمند زمان زیاد و بررسی ابعاد مختلف است.»

 

 

وی تصریح کرد: «در بررسی‌های انجام شده سرچشمه‌های آغاز این تخلف در فضای اداری بانک صادرات بوده و به فضای برخی دیگر از بانک‌های خصوصی و حتی دولتی راه پیدا کرده است.»

 

 

واکنش بانک مرکزی

 

 

 رئیس کل بانک مرکزی با انتقاد از صحبت‌های رئیس سازمان بازرسی کل کشور، در گفت‌وگو با ایسنا گفت: «نباید یک سیستم را زیر سوال برد چون به تمام افراد شاغل در آن صنف توهین می‌شود.»

 

 

محمود بهمنی با بیان اینکه بانک‌ها مهمترین ارگان‌های اقتصادی کشور ما هستند تاکید کرد: «کدام پروژه در کشور راه‌اندازی می‌شود، بدون اینکه یک بانک در کنارش باشد؟! بانک‌ها واسطه وجوه مردم با فعالیت‌های اقتصادی هستند و به طور کامل از سیاست‌های اقتصادی کشور حمایت کرده‌اند.»

 

 

به گفته بهمنی ممکن است تخلفاتی هم وجود داشته باشد اما با توجه به حجم منابع، تعداد کارکنان و تعداد واحدهای فعال، نسبت این تخلفات پایین‌تر از بسیاری از دستگاه‌هاست.

 

 

اما حجم بالای این اختلاس خود گویای فساد موجود در دستگاه اداری ایران است.

 

 

هرچند خیلی‌ها اصرار دارند آن را به دست‌های پشت‌پرده و حتی بیگانگان نسبت داده و دولت را از این رسوایی بزرگ مبرا کنند. مانند گفته‌های  ارسلان فتحی‌پور، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس که اختلاس از بانک صادرات را نشانه‌ وجود دست‌های پشت پرده‌ای برای فراهم کردن شرایط انجام این اختلاس دانسته است.

 

 

کار کار جریان انحرافی است!

 

 

یا گفته‌های رئیس موسسه تمدن و توسعه اسلامی که این اختلاس را به جریان انحرافی نسبت داده و گفته است که اختلاس سه هزار میلیارد تومانی (یا سه میلیارد دلاری)، از تحرکات جریان انحرافی برای تدارک انتخابات آینده است.

 

 

به گفته حجت الاسلام نبوی این جریان می‌خواهد مجلس نهم را قبضه کند و در این راه پول‌ریزان می‌کند.

 

 

 اما از همه جالب‌تر واکنش نماینده ولی‌فقیه در روزنامه کیهان بود.

 

 

حسین شریعتمداری، مدیر مسوول روزنامه کیهان در سرمقاله روز یکشنبه خود بدون آنکه از حمایت‌ رهبر جمهوری اسلامی از محمود احمدی‌نژاد در طی چهار سال گذشته حرفی به میان آورد، این اختلاس را دزدی بزرگ خواند و تلاش کرد تا با نادیده گرفتن حمایت مطلق رهبری از عملکرد اقتصادی دولت، این رسوایی اقتصادی را نیز به جریان موسوم به «انحرافی» نسبت دهد.

 

 

در طی سال‌های گذشته همیشه منتقدان دولت از طرف آیت‌الله خامنه‌ای و شخص محمود احمدی‌نژاد به بی‌بصیرتی و فساد اقتصادی متهم شده‌اند اما اکنون با فاش‌شدن این اختلاس بزرگ که در واقع تالی سایر مفاسد اقتصادی دولت بوده است به نظر می‌رسد دولت احمدی‌نژاد که مورد پسند آیت‌الله خامنه‌ای است دست تمامی دولت‌های جمهوری اسلامی را از پشت بسته است.

 

 

با این حال سرنوشت این پرونده به سرانجامی روشن و عادلانه نمی‌رسد و به سرنوشت دیگر پرونده‌های مفاسد اقتصادی ایران دچار است.

 

 

 

 

 


 


اشاره‌ی روشنی به آزادی

دیروز میلیون‌ها پرچم ملی آمریکا، و هزاران هزار بنرهای رنگین، با شعارها و گفته‌هایی از عشق و همبستگی مردم آمریکا به کشورشان در کوچه و خیابان و آسمان آمریکا موج می‌زد و نشان از  گرامیداشت یاد 3 هزار زن و مردی را داشت که ده سال پيش در چنین روزی قربانی تروریسم شدند.

پرزیدنت اوباما در دهمین سالگرد حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر، و در یک سخنرانی سرشار از عاطفه گفت که آمریکا این فاجعه را نه تنها به خاطر آمریکا که از آن جهت به یاد می‌آورد که: «حمله‌ای به جهان و بشریت و امیدهایی بود که ما در آنها اشتراک داریم». رییس جمهور آمریکا تاکید کرد که در آن روزهای ده سال پيش «جهان مانند یک تن واحد گرد هم آمد» تا در همدردی  با مردم آمریکا به پا خیزد.

در همين حال، وبلاگ فارسی وزارت امور خارجه‌ی آمریکا نیز از همدردی مردم جهان در آن روزهای سخت یادآوری نموده و از مردم ایران به طور خاص سپاسگزاری کرد و نوشت: «هرگز مهربانی مردم ایران را در آن روزهای دشوار فراموش نخواهیم کرد».

به طور کلی، آنچه می‌شود از لابه‌لای گفته‌ها و نوشته‌های رهبری این قدرت بزرگ جهانی در ارتباط با سالگرد حمله‌ی تروریستی یازدهم سپتامبر دریافت این است که زنان و مردانی که در حال حاضر موتور حرکت سیاست‌ها و روش‌های جهانی را در دست دارند آرزوها و هدف‌هایشان کاملاً متفاوت از هم‌پايه‌گان خود در قرن بیستم است. آن‌ها دیگر از بالا به مردمان جهان نگاه نمی‌کنند و به قول اوباما در همین سخنان اخیرش: «علیرغم اختلافات نژادی، قومی، پیشینه‌ای، و اعتقادی، ما از طریق امید مشترک به این که می‌توانیم جهان را به مکان بهتری برای نسل‌های آینده تبدیل کنیم، به هم پیوسته‌ایم».

و این همه نشان از آن دارند که جنبش‌های آزادی‌خواه در سرزمین‌های دیکتاتورزده  به خاطر ماهیت ضدخشونت خود، و به خاطر جوهر هوشیارانه‌ی موجود در خواست‌های این جنبش‌ها ـ یعنی خواستاری رفع تبعیض از انسان و جوامع بشری ـ تا چه اندازه جهان پیشرفته‌ای را که شاد و آسوده بر کناره نشسته بود و از «غرق‌شدگان در دریا» خبری نداشت، تکان داده است. آن‌ها کم‌کم می‌آموزند که حتی اگر بخواهند فقط منافع خود را هم  در نظر بگیرند ناچارند که به جای ايستادن در کنار حکومت‌های دیکتاتور کنار مردمان  بایستند؛ زیرا این مردم درست همانند همان قربانیان یازدهم سپتامبری هستند که، به صورتی هر روزه هدف ترور و وحشت و ویرانی حکومت‌ها قرار گرفته‌اند؛ حکومت‌هایی که نه به مفاد اعلامیه حقوق بشر اهميت می‌دهند، و نه به هیچ يک از قوانین انسانمدار تدوين شده در کنوانسیون‌های بین‌المللی.

من باور دارم که این درک تازه‌ی سیاستمداران غربی از وضعيت مردمان رنج‌دیده‌ی خاورمیانه، و نیاز به نشان دادن پیوستگی با آن‌ها، و آماده شدن برای برداشتن دست خود از پشت دیکتاتورها، می‌تواند برای مردمان سرزمین ما، و به خصوص اپوزیسیون حکومت اسلامی اشاره‌ای روشن باشد؛ اشاره‌ای که اگر به درستی به آن توجه شود می‌تواند برای گشودن درهای آزادی بسبار کارآ و کارساز باشد.

 

-------------

مطالب بلاگستان و کلیه مطالب رسیده از اعضا، معرف دیدگاه شخصی نویسندگان است نه سایت خودنویس.

 

 


 


الگوبرداری مخالفان حکومت ایران از معترضان جهان عرب

در حالی که شورای مخالفان قذافی در لیبی از سوی اغلب کشورهای جهان به رسمیت شناخته شده و همچنین گروه‌های مخالف دولت سوریه مشغول فعالیت منسجم در خارج از کشورشان هستند، مشاور یکی از رهبران معترض حکومت ایران گفته است که باید «تشکلی فراگیر شبیه یک کنگره ملی با حضور گروه‌های مخالف و منتقد» ایجاد شود.

به نظر می‌رسد مجتبی واحدی، مشاور مهدی کروبی، این طرح را با الگوبرداری از فعالیت معترضان کشورهای عربی به ویژه لیبی و سوریه مطرح کرده است.

شورای مخالفان لیبی با کمک نیروهای بین‌المللی تا حدود زیادی توانسته کنترل کشور را در دست گیرد. در سوریه نیز، گروه‌های مخالف بشار اسد مشغول رایزنی با دولت‌های مختلف هستند.

واحدی در گفت‌وگو با بی‌بی‌سی فارسی، اظهار داشته که: «تشکلی باید درست شود که همانطور که در برخی دیگر از کشورهای دنیا تجربه شده هم مردم ایران بدانند که تکلیفشان با کیست و هم اگر قرار شد کشورهای دیگر طرف مذاکره‌ای داشته باشند بدانند.»

این طرح در حالی مطرح می‌شود که چندی است شورایی با عنوان «شورای هماهنگی راه سبز امید» با هدف هدایت اعتراضات ایران در خارج از کشور در حال فعالیت است.

اما به نظر می‌رسد محدود شدن فعالیت این شورا به اموری نظیر صدور بیانیه، و همچنین فراگیر نبودن آن، نتوانسته رضایت اغلب گروه‌های مخالف حکومت ایران را به دست آورد، و تشکیل یک سازمان فراگیرتر را ضروری کرده است. در شورای هماهنگی، هویت افراد معلوم نیست و نقش اعضای این شورا در ۳۲ سال گذشته در اختیار عموم قرار نگرفته است و حتی سخنگوی شورا مدعی است که در تصمیم‌گیری‌ها آن نقشی ندارد.

 

 


 
شما این خبرنامه را به این دلیل دریافت می کنید که ایمیل شما پس از تایید وارد لیست دریافت کنندگان شده است. برای لغو عضویت از این خبرنامه به این لینک مراجعه کنید یا به khodnevis-unsubscribe@sabznameh.com ایمیل بزنید. با فرستادن این خبرنامه به دوستان خود آنها را تشویق کنید که عضو این خبرنامه شوند. برای عضویت در این خبرنامه کافی است که به khodnevis@sabznameh.com ایمیل بزنید. برای دریافت لیست کامل خبرنامه های سبزنامه به help@sabznameh.com ایمیل بزنید.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

خبرهاي گذشته