حمیدرضا ظریفی نیا
جرس: با وجود تهدیدات صورت گرفته از سوی نهادها و ارگانهای امنیتی - حکومتی مستقر در دانشگاهها جهت عدم برگزاری مراسم بزرگداشت ۱۶ آذر و روز دانشجو، فعالان دانشجویی و دانشجویان دانشگاههای مختلف کشور، دست به برپایی تجمعات و مراسم اعتراضی زده و در چندین مورد مورد هجوم و ضرب وشتم توسط شبه نظامیان بسیج و بازداشت توسط لباس شخصی ها قرار گرفتند.
بر اساس گزارش منابع خبری و دانشجویی، دانشگاههای شیراز و آزاد شیراز، صنعتی خواجه نصیر، علم و صنعت، آزاد و بین المللی قزوین، گیلان، صنعتی امیر کبیر(پلی تکنیک تهران)، آزاد تهران شرق، سیستان و بلوچستان، هنر تهران و بوعلی همدان، شاهد برگزاری مراسم بزرگداشت روز دانشجو بود و در تعدادی از دانشگاهها، دخالت ماموران وزارت اطلاعات و لباس شخصی ها، مانع برگزاری تحصن آرام دانشجویان در روز دانشجو شد.
دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلی تکنیک تهران) درگیری و بازداشت دانشجویان دانشجویان دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلی تکنیک تهران)، امسال نیز با وجود بازداشت و محرومیت از تحصیل بسیاری از فعالان دانشجویی آن دانشگاه، و همچنین حاکمیت جو امنیتی و پلیسی حاکم بر دانشگاه، از پیشتازان و فعال ترین برگزار کنندگان مراسم ۱۶ آذر و روز دانشجو بودند. طبق گزارش های رسیده از شاهدان و منابع خبری، بعد از شکل گیری تجمع آرام دانشجویان، بسیجیان مستقر در دانشگاه، ضمن طبلزنی و سینه زنی، تحت عنوان استقبال از ماه محرم در مقابل مسجد دانشگاه جمع شده بودند، با در دست گرفتن پرچم های سیاه و نوشتههایی با شعار مرگ بر آمریکا و…، به سمت دانشجویان حمله بردند که معترضین شروع به سر دادن شعارهایی چون “یا حسین، میر حسین” کردند.
بر اثر درگیری ها و خشونت های ایجاد شده، گروهی از دانشجویان بازداشت شدند که یکی از آنان شراره بابایی اعلام شد.
منابع خبری و دانشجویی همچنین گزارش دادند که دانشجویان متحصن زمانی که قصد نمایش تصویر بزرگ مجید توکلی (دانشجوی زندانیِ آن دانشگاه) را داشتند، مورد حمله بسیجیان واقع شدند.
دیگر گزارش ها همزمان از قطعی اینترنت و ارتباط دانشگاه با محیط بیرون و کنترل شدید ترددها توسط نیروهای لباس شخصی حکایت می کرد.
دانشگاه آزاد قزوین
تجمع گسترده، شعارهای آزادی
دانشگاه آزاد قزوین، امسال نیز همانند سال قبل، در اندوه اشکان سهرابی و امیرجوادی فر( دو دانشجوی آن دانشگاه که در جریان حوادث بعد از انتخابات به شهادت رسیدند) بود و مراسم شانزدهم آذر و روز دانشجو، با حضور بیش از یک هزار نفر از بامداد در میدان قلم آن دانشگاه با شعار یا حسین میرحسین آغاز شد. گزارش منابع دانشجویی حاکیست، تجمع دانشجویان بلافاصله منجر به محاصره محل توسط نیروهای امنیتی و بسیج گردید و لباس شخصی ها نیز اقدام به تهدید و فیلمبرداری از دانشجویان می نمودند.
دانشجویان متحصن همچنین با خواندن سرودهای حماسی چون یار دبستانی و شعارهای جنبش و همچنین "دانشجوی زندانی آزاد باید گردد"، یاد و خاطره دانشجویان شهید را نیز گرامی داشتند و نسبت به عدم محاکمه آمرین و عاملین کشتار و سرکوب دانشجویان اعتراض کردند.
دانشگاه بین المللی قزوین
تجمع آرام، احضار دانشجویان به وزارت اطلاعات
دانشجویان دانشگاه بین المللی قزوین نیز، طبق گزارش دانشجو نیزو، همگام با دیگر دانشگاه های کشور مراسم روز ۱۶ آذر را علی رغم وجود جو بی سابقه امنیتی برگزار نمودند .بر اساس این گزارش، در حالی که از هفته گذشته و روزهای پیش از ۱۶ آذر شرایطی کاملا امنیتی در دانشگاه بین المللی قزوین حاکم بود و فعالین این دانشگاه زیر ذره بین نیرو های امنیتی قرار داشتند، دانشجویان سبز این دانشگاه با پخش هزاران نسخه از نشریات " کلمه " و " دانشجو " و نیز صدور بیانیه ای در فراخوان برگزاری تجمع در روز ۱۶ آذر و سر دادن شعار های اعتراضی در خوابگاه های این دانشگاه به استقبال روز دانشجو رفته بودند. گزارش ها حاکی از آن است که در عصر ۱۵آذر سه تن از دانشجویان این دانشگاه در داخل شهر قزوین توسط نیروهای امنیتی برای مدت کوتاه بازداشت شده و مورد بازجویی و تهدید قرار گرفته اند .همچنین در صبح ۱۶ آذر ستاد خبری وزارت اطلاعات به صورت تلفنی حداقل سه تن از دانشجویان این دانشگاه را احضار نموده و این دانشجویان خود را به این نهاد امنیتی معرفی نموده که تا همینک اطلاعی از وضعیت آنان در دست نیست .
دانشگاه آزاد تهران شرق تجمع آرام، حملات بسیج، بازداشت گروهی از فعالان دانشجویی و صدها تن از دانشجویان دانشگاه آزاد تهران شرق، طبق بیانیه های قبلی خود، ظهر روز سه شنبه ۱۶ آذر در مقابل بوفه دانشگاه تجمع كردند.
طبق گزارش های دانشجویی و شاهدان، بعد از شکل گیری این تجمع آرام و درحالیکه دانشجویان با شعارهایی از دانشجویان زندانی حمایت می کردند، گروهی از لباس شخصی ها که از صبح در دانشگاه مستقر شده بودند، با همكاری بسیج به شدت با دانشجویان برخورد كردند و زد و خوردی میان دو طرف درگرفت، که در این میان چندین نفر از دانشجویان بازداشت شدند كه اطلاعاتی از آنها منتشر نشده است.
دانشگاه گیلان تجمع اعتراضی صدها تن از دانشجویان دانشگاه گیلان نیز، روز ۱۶ آذر با تجمعی اعتراضی در محل آن دانشگاه، نسبت به شرایط موجود در کشور و فضای خفقان و سرکوب دست به اعتراض زدند و با حضور در محوطه دانشگاه، به سر دادن شعارهایی از قبیل ”دانشجو می میرد، ذلت نمی پذیرد” و همخوانی” یار دبستانی” پرداختند و این در حالی بود که حضور نیروهای حراست و لباس شخصی در اطراف این تجمع چشمگیر بود.
دانشگاه علم و صنعت
تحصن و گرامیداشت کیانوش آسا
دانشجویان دانشگاه علم و صنعت تهران، امسال نیز همچون سال گذشته، تحت تدابیر و فشارهای امنیتی، با تجمع در پارک محوطۀ داخلی دانشگاه که به یاد دانشجوی شهید بعد از انتخابات شهید کیانوش آسا نام گرفته، با پوشیدن لباس سیاه، یاد و خاطره این دانشجوی شهید را گرامی داشته و ضمن سکوت، برای او فاتحه خواندند.
به گزارش منابع دانشجویی، در حاشیه تجمع دانشجویی دانشگاه علم و صنعت، که با حضور پرتعداد ماموران وزارت اطلاعات و حراست و لباس شخصی توام بود، تعدادی از فعالان مراسم به دفتر پیگیری وزارت اطلاعات احضار شدند و تعداد دیگری نیز ساعاتی مورد بازداشت و بازجویی واقع شدند.
گفتنی است از ساعات اولیه بامداد، نیروهای گارد یگان ویژه پاسداران دور تا دور دانشگاه علم و صنعت را محاصره کرده بودند و ورود و خروج دانشجویان و افراد نیز توسط حراست شدیدا کنترل می شد.
همچنین گزارش هایی حاکیست که برخی لباس شخصی ها و شبه نظامیان بسیج، که سال گذشته بعد از وقایع عاشورا، دانشجویان آن دانشگاه را مورد ضرب و شتم و حمله با اسلحه سرد قرار داده بودند، امروز با حضور در محل و تصویربرداری و گشت زنی، به ایجاد رعب و وحشت و ضبط کارت های دانشجویی برخی از متحصنین و بازداشت آنان مبادرت کردند، که این تعداد از دانشجویان، پس از بازجویی و ضبط مدارک شخصی شان، آزاد شدند. اما از نکات قابل ذکر اینکه قبل و بعد از مراسم روز دانشجو در دانشگاه علم و صنعت، تعدادی از دانشجویان به دفتر پیگیری وزارت اطلاعات (خیابان صبا) احضار شدند که از وضعیت و سرنوشت آنها خبری در دست نیست.
همزمان با بزرگداشت کیانوش آسا در دانشگاه علم و صنعت تهران، گروهی دیگر از فعالان و همشاگردی های آن دانشجوی شهید، همراه با جمعی از مردم كرمانشاه بر مزار وی حضور یافته و نثار گل و ادای احترام، یاد و خاطره آن شهید جنبش سبز را گرامی داشتند.
كیانوش آسا دانشجوی ترم آخر فوق لیسانس مهندسی پتروشیمی دانشگاه علم و صنعت ایران بود كه ٢۵ خرداد ٨٨ در جریان تظاهرات مسالمت آمیز و میلیونی مردم، در میدان آزادی تهران مورد اصابت گلوله قرار گرفت و سپس ناپدید شد و سوم تیرجسد او درپزشكی قانونی تهران توسط خانواده اش شناسایی گردید.
دانشگاه سیستان و بلوچستان
تحصن و گرامیداشت شهدای راه آزادی
در دانشجویان دانشگاه سیستان و بلوچستان، دانشجویان دست به تجمع اعتراضی آرام در مقابل سلف غذا خوری آن دانشگاه زدند و در این تجمع که با سکوت برگزار شد، دانشجویان با روشن کردن شمع، یاد و خاطره دانشجویان شهید راه آزادی و همچنین دانشجویان در زندان را گرامی داشته اند.
دانشگاه بوعلی همدان
تجمع و خواندن سرودهای حماسی
به مناسبت روز دانشجو، دانشجویان دانشگاه بوعلی سینا همدان نیز، با وجود فشارها و تهدیدات فراوان، دست به تجمعی آرام شده، و همزمان نیروهای حراست و لباس شخصی ها نیز، ضمن تصویربرداری از دانشجویان، سعی در ایجاد رعب و وحشت در دانشجویان را داشتند و همزمان با بستن دربهای ورودی دانشگاه و ایجاد حائل، مانع پیوستن دانشجویان بیشتر به تجمع کنندگان شدند. همچنین گزارش شد که دانشجویان در مقابل دربهای بسته شده تجمع کرده و به خواندن سرودهای “یار دبستانی” و “به لاله در خون خفته” پرداختند.
دانشگاه هنــر تجمع آرام و سرود
همچنین صدها نفر از دانشجویان دانشگاه هنر تهران (چهارراه ولی عصر) نیز، دست به تجمعی اعتراضی زده و با وجود فضای امنیتی بسیار شدید حاکم بر دانشگاه، دانشجویان به نشان همبستگی با دانشجویان زندانی، سرود “یار دبستانی” سر داده و پس از ساعتی، بدون خشونت به تجمع خود پایان دادند.
دانشگاه صنعتی خواجه نصیر
تحصن، سرودهای حماسی، شعارهای آزادی
در دانشگاه صنعتی خواجه نصیر تهران، دانشجویان در روز دانشجو با برپایی تجمع اعتراضی و پخش پوسترهایی از میرحسین موسوی و میلاد اسدی (دانشجوی زندانیِ آن دانشگاه)، ۱۶ آذر را گرامی داشتند.
تجمع کنندگان در تجمع خود مقابل دانشکده مکانیک، با سر دادن شعارهای مرگ بر دیکتاتور و خواندن سرود یار دبستانی، پوستر های میرحسین موسوی را پخش کردند.
بر اساس گزارش های دانشجویی، جو آن دانشگاه طی روزهای اخیر (به علت تحصن برای سالروز بازداشت میلاد اسدی) به شدت امنیتی بوده و نیروهای حراست از ورود برخی دانشجویان به دانشگاه جلوگیری کردند.
دانشگاه شیراز
مناظرۀ اساتید
مراسم روز دانشجو در دانشگاه شیراز نیز، با مناظره ای تحت عنوان "آینده، دانشگاه و نقش دانشجو" میان دکتر صادق زیبا کلام استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران و ابراهیم فیاض استاد علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد.
به گزارش ایسنا زیباکلام در این مراسم ابتدا گفت: برگزاری این مناظره در حالی که مراسمهای ۱۶ آذر با محدودیتهایی مواجه است، جای تقدیر دارد که مدیریت دانشگاه خوب دل و جراتی داشته تا این برنامه را برگزار کند.
این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه "جنبش دانشجویی اجتنابناپذیر است" از ممانعت در تاسیس رشتههای جدید علوم انسانی انتقاد کرد و گفت: تغییر در علوم انسانی یکبار در دهه ۶۰ تجربه شد، ولی جوابگو نبود و باز هم این نکته را باید گفت، همین دانشکده حقوق و علوم سیاسی چند ده شهید در سالهای دفاع مقدس داشت و همین شهدا خروجی دانشگاه محمدرضا پهلوی بودند و همه نشان میدهد که استاد و محتوای درس نمیتواند جلوگیر آرمانهای فرد باشد.
فیاض نیز با اشاره به تحولات جهانی، افزود: تحولات جهانی در حال رخ دادن بوده و هر کشوری نیز به دنبال سهم خود است و چه خوب اگر تاریخ ادوار گذشته را درک میکردیم و دانشجویان نقش خود را بهتر پیدا میکردند وضعیت بهتری داشتیم، اما متاسفانه در خواب غفلت هستیم.
دانشگاه آزاد شیراز تجلیل از استاد تحت فشار در استان فارس، بدلیل حاکمیت فضای خفقان و تهدیدات صورت گرفته در دانشگاهها، گروهی از فعالان دانشجویی دانشگاه آزاد شیراز، ضمن دیدار با دکتر سپهر، استاد اصلاح طلب آن دانشگاه و از مسئولان ارشد ستاد میرحسین موسوی در استان، که طی ماههای اخیر از سوی مقامات انتصابی دانشگاه تحت فشار و محدودیت قرار داشته است، از زحمات وی تقدیر کرده و این استاد علوم سیاسی نیز طی سخنانی برای دانشجویان خاطرنشان کرد "اساس فعالیت دانشجویی آزادی است ... امروز عده ای قصد دارند که دانشجویان را به چیزهای حقیر و پست مشغول نگه دارند و آگاهی را از او بگیرند اما همانطور که میبینید موفق نشده اند."
دانشگاه اصفهان تعطیلی کلاسها، ممانعت مقامات و بر هم خوردن تحصن به گزارش جمعیت مبارزه با تبعیض تحصیلی، نیروهای حراست دانشکده هنر و دانشگاه صنعتی اصفهان، روز سه شنبه ۱۶ آذر ماه، با برخورد و تهدید مانع از برگزاری مراسم یادبود و تحصن در این دو دانشگاه شدند.
همچنین گزارش شد که تمام کلاس های دانشگاه هنر اصفهان تعصیل گردیده و مراسمی از طرف دانشگاه در حال برگزاری بوده که با دخالت نیروهای حراست دانشگاه، این مراسم نیمه تمام باقی ماند.
در دانشگاه صنعتی اصفهان نیز، با وجود برنامه ریزی قبلی دانشجویان برای تحصن، به علت دخالت و اقدامات نیروهای حراست دانشگاه، این تحصن صورت نگرفت.
دانشگاه مازندران
احضار و تهدید دانشجویان
بنا به گزارش دانشجو نیوز، علی رغم فراخوان گسترده فعالین دانشجویی در این دانشگاه از طریق توزیع شبنامه و شعارنویسی، به دلیل فضای به شدت امنیتی شده در این روز و حضور چشمگیر نیروهای امنیتی و لباس شخصی تجمع وعده داده شده صورت نپذیرفت. همچنین منابع آگاه دانشجویی از احضار و تهدید بی سابقه فعالین دانشجویی دانشگاه مازندران و اخراج چند تن دیگر از محوطه ی پردیس این دانشگاه خبر می دهند.
احضار و تهدید فعالین و خانواده های ایشان که از صبح روز دوشنبه ۱۵ آذر به صورت سیستماتیک آغاز شده بود تا ظهر روز ۱۶ آذر ادامه یافت و طی آن بیش از ۲۷ نفر از دانشجویان دانشگاه مازندران از حضور در این دانشگاه منع شدند. بیش از ۲۰ تن از فعالین دانشجویی دانشگاه مازندران از جمله محسن حسینی، عبدالله بابلی نیا، آرش دادور و توحید علیزاده پیش از آغاز روز شانزدهم آذر ماه از طریق احضار به حراست دانشگاه، تماس تلفنی مستقیم یا ارعاب خانواده هایشان از حضور در دانشگاه در روز ۱۶ آذر منع شدند.
دانشگاه تهران حاکمیت جو پلیسی و امنیتی در داخل و خارج دانشگاه
بر اساس همین گزارش و همچنین شاهدان، تا بعد از ظهر روز سه شنبه(۱۶ آذر)، با وجود آنکه به دلیل فضای ارعاب و پلیسی حاکم بر دانشگاه، تحصن و تظاهراتی شکل نگرفت، اما خیابان های انقلاب، بلوار کشاورز، قدس، ۱۶ آذر و تمامی خیابان های نزدیک و منتهی به دانشگاه تهران، مملو از ماموران یگان ویژه و لباس شخصی ها بود و در خیابان ۱۶ آذر نیز، اجازه پارک و توقف به هیچ اتومبیلی داده نمی شد.
گزارش جمعیت مبارزه با تبعیض تحصیلی از بازداشت و وضعیت نامعلوم چند تن از دانشجویان خبر داد.
گفتنی است روز گذشته دانشگاه تهران شاهد اعتراضات دانشجویانی بود، که در جلسۀ سخنرانی چهره های اصلاح طلب، انصاری، دکتر الهه کولایی، دکتر محسن رهامی و غلامرضا ظریفیان در تالار چمران دانشکده فنی حضور داشتند و تحت تدابیر شدید امنیتی برگزار شد.
در جریان برگزاری این مراسم، محیط دانشگاه تحت تدابیر شدید امنیتی قرار داشت و نگهبانان با کنترل ورود و خروج دانشجویان و چک کردن کارتهای دانشجویی از ورود برخی از فعالین دانشجویی به محیط دانشگاه جلوگیری کردند.
شاهدان عینی گزارش دادند هنگام برگزاری مراسم، نگهبانان دانشگاه حتی مانع از ورود افرادی می شدند که کارت دانشجویی همراه خود داشتند.
انجمن اسلامی دانشگاه تهران و علوم پزشکی که برگزارکننده این برنامه بود، از هفته ها قبل خواستار سخنرانی محمد خاتمی در جمع دانشجویان در مراسم ۱۶ آذر بود که با مخالفت مسئولان انتصابی دانشگاه تهران روبهرو گردید.
گزارش منبع فوق همچنین خاطرنشان کرد "هم زمان با تجمع در داخل دانشکده فنی، چند نفر از گارد حراست دانشگاه با ورود به کتابخانه دانشکده حقوق، نسبت به بازداشت پیمان عارف فعال دانشجویی و انتقال وی به ساختمان حراست دانشگاه اقدام کردند. این درحالی بود که پیمان عارف، دانشجوی ستاره دار که پس از پنج سال اجازه دفاع از رساله کارشناسی ارشد و بازگشت مشروط به تحصیل را یافته، در حال نگارش رساله اش بود. وی پس از چند ساعت بازجویی توسط فردی از وزارت اطلاعات، با شرط خروج فوری از دانشگاه، آزاد گردید.
گفتنی است مراسم روز دوشنبۀ دانشگاه تهران، با تجمع دانشجویان در محوطه دانشکده فنی و سر دادن شعارهای "مرگ بر دیکتاتور"، "دانشجو می میرد، ذلت نمی پذیرد" به پایان رسید.
حاکمیت فضای پلیسی، رعب و جو نیمه نظامی، از ماهها قبل در بیشتر دانشگاههای کشور مستولی شده است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر