دمیتری مدودف رییس جمهوری روسیه امروز دوشنبه وارد جزایر کوریل Kurile شد. ژاپن از سال ها پیش بر این جزایر ادعای مالکیت داشته است. آقای مدودف نخستین رییس جمهوری روسیه به شمار می رود که از این جزایر دیدن می کند. در پایان جنگ جهانی دوم نیروهای اتحاد جماهیر شوروی ، جزایر کوریل را به اشغال خود در آوردند و از آن هنگام تاکنون مسالۀ حاکمیت این جزایر مانعی برای امضای قرارداد رسمی صلح میان دو کشور بوده است. ژاپن از این جزایر همواره به عنوان قلمرو ِ شمالی خود یاد می کند.
شمار كشته شدگان ماجراى گروگانگيرى در كليساى بغداد به ۳۷ نفر رسيد. اين عده پس از هجوم ماموران امنيتى عراق براى آزادى گروگان ها كشته شدند. كشته شدگان، ۲۵ فرد به گروگان گرفته شده ، هفت عضو نيروهاى امنيتى عراق و پنج فرد گروگانگير گزارش شده اند. اعضای یک گروه وابسته به القاعده روز یکشنبه با گروگان گرفتن دهها تن در این کلیسای بغداد، خواستار آزادی تمامی اعضای زندانی القاعده شده بودند.
به گزارش دیوان عالی انتخابات برزیل ، دیلما روسف Dilma Rousseff نامزد حزب حاکم، روز یکشنبه در انتخابات ریاست جمهوری به پیروزی رسید. این نخستین باری است که یک زن در تاریخ برزیل به ریاست جمهوری می رسد. خانم روسف پیش از این رییس دفتر ریاست جمهوری بوده و قبل از آن نیز در مقام وزیر انرژی در دولت لوییز اینیاسیو داسیلوا Luiz Inacio Lula da Silva خدمت کرده است.
به گزارش رسانههای ترکيه و اسرائيل، شورای امنيت ملی ترکيه برای نخستين بار اسرائيل را به عنوان «تهديد راهبردی» برای ترکيه و نیز برای خاورميانه تعريف کرده است. رسانههای ترکيه فاش کردند شورای امنيت ملی ترکيه نام سوريه و ايران را از فهرست تهديدهای راهبردی برای ترکيه پاک کرده و در برابر، اقدامات اسرائيل را بزرگترين چالش استراتژيک برای ترکيه توصيف و تاکيد کرده است که سياستهای اسرائيل را «عمدهترین خطر برای تمامی خاورميانه» میداند. برپایه گزارشهای منتشر شده، شورای امنيت ملی ترکيه در سند تازه راهبردی خود نوشته است که «اقدامات اسرائيل ممکن است کشورهای خاورميانه را به مسابقه تسليحاتی بکشاند.» اين سند راهبردی موقعیت ترکيه را در پنج سال آينده را تبیین کرده است. اين تغيير جدی و بیسابقه در ديدگاه ترکيه عليه اسرائيل همزمان با نزديک شدن به ايران و سوريه است.
یک سخنگوی شرکت هواپیمایی قطر اعلام کرد یکی از دو بمبی که هفته گذشته از یمن به مقصد آمریکا پست شده بود، با دو هواپیمای مسافربری به دوبی انتقال داده شده است.یک سخنگوی شرکت هواپیمایی قطر اعلام کرد یکی از دو بمبی که هفته گذشته از یمن به مقصد آمریکا پست شده بود، با دو هواپیمای مسافربری به دوبی انتقال داده شده است. بیشتر بخوانید: وضعیت اضطراری در فرودگاههای بریتانیا و آمریکا اوباما: بستههای پستی ارسالی از يمن حاوی مواد منفجره بودند به گفته سخنگوی شرکت هواپیمایی قطر، بستهای که این بمب در آن جاسازی شده بود، نخست به وسیله یک ایرباس ۳۲۰ این هواپیمایی به دوحه حمل شده و سپس به وسیله یک ایرباس مسافربری دیگر به دوبی فرستاده شد؛ این بسته به گفته مقامهای مسئول پنجشنبه شب یا بامداد جمعه در این شهر کشف شد. روز جمعه دو بسته پستی مشکوک، یکی در فرودگاه میدلند بریتانیا و دیگری در فرودگاه دوبی کشف شد که از یمن به مقصد آمریکا پست شده بودند. رسانهها در روز جمعه خبر دادند مسئولان امنیتی، در یک هواپیمای باری متعلق به شرکت «یونایتد پارسل سرویس» که در راه یمن به آمریکا، در بریتانیا توقف کرده بود، یک مخزن جوهر چاپگر پیدا کردهاند که سیمپیچی شده و به صورت بمب درآمده بود. ساعاتی بعد کاخ سفید اعلام کرد که بسته مشابهی نیز که از یمن به مقصد آمریکا پست شده بود، در دوبی کشف شده است. در پی کشف این دو بسته، مقامهای یمنی چندین نفر را بازداشت کردند؛ یکی از این بازداشتشدگان دانشجویی است که گفته میشود هنگام تحویل بستهها، شماره تلفنش به ثبت رسیده بود؛ با این حال روز یکشنبه این دختر دانشجو به قید ضمانت آزاد شد. همچنین گزارش شده است که بازرسان آمریکایی راهی یمن شدهاند تا سیستمهای امنیتی و کنترل بار فرودگاههای این کشور را بررسی کنند. در همین حال جان برنان، معاون مشاور امنیت ملی آمریکا، گفته است دو شرکت باربری «فدکس» و «یو پی اس» به دلیل تهدیدهای احتمالی انتقال بار از یمن را متوقف کردهاند. برپایه گزارشهای منتشر شده، این دو بسته از یمن به آدرس کنیسههای در شیکاگو پست شده بودند. بریتانیا از طریق آلمان در جریان بسته مشکوک قرار گرفت از سوی دیگر وزیر کشور آلمان اعلام کرد یکی دیگر از هواپیماهای شرکت «یو پی اس» که بسته مشکوک در آن بود در فرودگاه شهر کلن این بسته را از مرکز باربری «یو پی اس» دریافت کرده است. توماس دو مازیر، وزیر کشور آلمان، در این باره گفت سازمان اطلاعات و امنیت آلمان به بریتانیا اطلاع داده است که در هواپیمای باری «یو پی اس» بسته مشکوک وجود دارد. به گفته وزیر کشور آلمان پیش از آنکه نیروهای امنیتی آلمان برای توقف این هواپیما اقدام کنند، این هواپیما به سوی بریتانیا پرواز کرده بود. توماس دو مازیر، وزیر کشور آلمان، همچنین تصریح کرد که آلمان نیز این اطلاعات را از یک کشور دوست گرفته بود. هفتهنامه بیلد آم زونتاگ، نوشته است که عربستان سعودی اطلاعات مربوط به این بسته مشکوک را در اختیار آلمان گذاشته است. هماکنون آلمان نیز دریافت بستههای پستی از یمن را متوقف کرده است. هواپیمایی قطر میگوید مواد منفجرهای که در این بستهها جاسازی شده بود، با اشعه ایکس و سگهای بمبیاب قابل شناساسی نبوده است و تنها با اطلاعات سازمانهای اطلاعاتی کشف شده است. مقامهای اطلاعاتی ایالات متحده بر این باورند که ابراهيم حسن العسيری، یک شهروند ۲۸ ساله سعودی که در یمن ساکن است، این بمبها را ساخته است. مقامهای سعودی میگویند برادر ابراهیم حسن العسیری، پیش از این، علیه یکی از مقامهای این کشور عملیات انتحاری ناموفق انجام داده بود.
روز یکشنبه دهها نفر در تظاهرات مسکو که در حمایت از آزادی انجام تجمعات برگزار شده بود، بازداشت شدند. پلیس روسیه این افراد را به تلاش برای مسدود کردن مسیر رفت و آمد خودروها متهم کرده است. منتقدان دولت در روسیه به مناسبت اصل سی و یکم قانون اساسی این کشور که به آزادی برگزاری تجمعات مربوط می شود، در روز سی و یکم هر ماه تظاهراتی برگزار می کنند. خبرگزاری های روسیه شمار شرکت کنندگان در تظاهرات روز یکشنبه در مسکو را ۸۰۰ تن اعلام کرده اند ولی خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشت نزدیک به ۲۰۰۰ تن در این مراسم حضور داشته اند.
مسئولان امنیتی یمن یک زن مظنون به ارسال بسته های پستی حاوی مواد منفجره را آزاد کردند. در پی کشف مواد انفجاری در دو بسته پستی ارسالی از یمن، ماموران امنیتی این کشور حنان السماوی، یک دانشجوی 22 ساله دانشگاه پزشکی صنعا را به همراه مادرش ابتدا بازداشت و پس از بازجویی دوباره آزاد کردند. مقانهای یمنی می گویند به دنبال مظنونان دیگری هستند که به گفته آنها، برای ارسال بسته ها از مدارک شناسایی جعلی استفاده کرده اند. بمب های پستی که برای آمریکا ارسال شده بودند، روز جمعه یکی در دوبی و دیگری در بریتانیا کشف شدند.
حزب اعتماد ملی به رهبری مهدی کروبی بار دیگر اجازه پیدا کرده است به فعالیت خود ادامه دهد. به گزارش خبرگزاری ایسنا، رسول منتجبنیا، قائم مقام دبیرکل اعتماد ملی، روز یکشنبه از رفع پلمب دفتر این حزب خبر داد. به دنبال بالا گرفتن اعتراضها به نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته در ایران، نیروهای امنیتی اواسط شهریور ماه سال گذشته با حکم دادستانی تهران، دفتر حزب اعتماد ملی و نیز دفتر مهدی کروبی، دبیر کل این حزب را مهر و موم کرده بودند.
به دنبال حمله مردان مسلح به کلیسایی دربغداد و به گروگان گرفتن حاضران در این کلیسا، نیروهای عراقی و آمریکایی در عملیاتی مشترک گروگانها را آزاد کردهاند، که در جریان این عملیات دست کم هفت تن از گروگانها کشته شدهاند.به دنبال حمله مردان مسلح به کلیسایی دربغداد و به گروگان گرفتن حاضران در این کلیسا، نیروهای عراقی و آمریکایی در عملیاتی مشترک گروگانها را آزاد کردهاند، که در جریان این عملیات دست کم هفت تن از گروگانها کشته شده و شمار دیگری نیز زخمی شدهاند. به گزارش شبکه تلویزیونی سیانان، پس از آن که روز یکشنبه مردان مسلح با حمله به یک کلیسای کاتولیک در بغداد، حاضران در این کلیسا از جمله یک کشیش را به گروگان گرفته بودند، نیروهای امنیتی با حمله به این کلیسا، گروگانها را آزاد کردهاند. بر اساس این گزارش هنگام حمله مردان مسلح به این کلیسا حدود پنجاه نفر در آنجا حضور داشتند که پیش از حمله نیروهای امنیتی دست کم سیزده نفر موفق به فرار شده بودند. در جریان عملیات آزادی سازی گروگانها، حداقل هفت تن از آنها کشته و بیست نفر دیگر زخمی شدهاند. همچنین هشت مظنون به دست داشتن در این گروگانگیری نیز بازداشت شدهاند. پیشتر خبرگزاری فرانسه از مشارکت نیروهای آمریکایی در عملیات آزادسازی گروگانها در این کلیسا خبر داده بود. مهاجمان پیش از حمله به کلیسا و به گروگان گرفتن حاضران در این کلیسا به ساختمان بورس بغداد حمله کرده و دو مامور پلیس را از پای درآورده بودند. پس از این حمله نیروهای امنیتی عراق اقدام به محاصره ساختمان کلیسا کرده و همزمان به گفته یکی از مقامهای وزارت کشور عراق، نیروهای امنیتی خود را برای حمله به کلیسا و آزاد کردن گروگانها آماده میکردند. در این میان یکی از اعضای یگان ضد تروریستی عراق که در عملیات آزاد سازی گروگانها در این کلیسا مشارکت داشت به خبرگزاری فرانسه گفته است: «ما برای کمک به پلیس و ارتش برای آزاد کردن گروگانها به اینجا آمدهایم و به کمک سربازان آمریکایی آنها را آزاد کردیم.» در حالی که به گفته یکی از سربازان عراقی همه گروگانگیران در این عملیات کشته شدهاند، تاکنون گزارشی درباره شمار تلفات احتمالی نیروهای امنیتی منتشر نشده است. تنها اندکی پس از حمله مردان مسلح به کلیسای مورد اشاره در بغداد صدای تیراندازی و انفجار در محل به گوش میرسید. به دنبال این گروگانگیری، یکی از سخنگویان واتیکان خواستار یافتن راه حلی فوری برای «بحران گروگانگیری» در این کلیسا شده بود. از سوی دیگر به گفته یکی از فرماندهان پلیس بغداد شمار مهاجمان به کلیسا ۹ نفر بودند که یکی از آنها هنگامی که ماموران پلیس قصد نزدیک شدن به کلیسا را داشتند، کمربند انفجاری خود را در مقابل ورودی کلیسا منفجر کرده و خود نیز کشته شده بود. برخی گزارشهای دیگر حاکی از آن است که گروگانگیران خواستار آزادی اعضای بازداشتشده سازمان القاعده شده و تهدید کرده بودند در صورت حمله پلیس همه گروگانها را خواهند کشت.
آخرين رقابت تنيس بازهای برتر جهان در سال ۲۰۱۰ که بين هشت نفر برتر سال و با ارزش چهار و نيم ميليون دلار به ميزبانی دوحه به انجام رسيد را کيم کلايسترز از بلژيک فتح کرد.آخرين رقابت تنيس بازهای برتر جهان در سال ۲۰۱۰ که بين هشت نفر برتر سال و با ارزش چهار و نيم ميليون دلار به ميزبانی دوحه به انجام رسيد را کيم کلايسترز از بلژيک فتح کرد. در رقابت پايانی که زيباترين مصاف اين تورنمنت بود، کلايسترز ۲-۱ مقابل کارولين ووزنياکی بخت شماره يک بازیها از دانمارک به برتری رسيد. در اين رقابتها هشت تنيس باز برتر جهان در دو گروه چهار تيمی تقسيم شدند. کلايسترز در جريان مسابقات مقابل يلنا يانکوويچ از صربستان، استوزور استراليايی و ويکتوريا آزارنکا از بلاروس به برتری رسيد.او يک شکست را هم مقابل ورا زوناروئه وا از روسيه متحمل شد. خواهران ويليامز به علت مصدوميت در اين مسابقات حضور نداشتند. سرينا نفر سوم و ونوس هم نفر پنجم آخرين ردهبندی تنيس بازان حرفه+ای جهان هستند. در جريان مسابقات دوحه، النا دمنتيه وا تنيس باز روس که طی سال های گذشته با کمترين نوسان، همواره بين ۱۰ نفر برتر حضور داشته است، اعلام بازنشستگی کرد. دمنتيه وا مقابل ووزنياکی شکست خورد. سپس سامانتا استوزور استراليايی را شکست داد اما پس از ناکامی مقابل فرانچسکا اسکياوونه ايتاليايی، طی مراسمی که در محل برگزاری رقابت ها به انجام رسيد، در ۲۹ سالگی از دنيای قهرمانی خداحافظی کرد. او دو بار در انفرادی و دوبار هم در دوبل، به فينال گرند اسلم ها رسيد و طلای المپيک پکن را هم نصيب خود کرد. فصل رويايی کلايسترز کيم کلايسترز تنيسور ۲۷ ساله بلژيکی، سه سال قبل در پی مصدوميتهای متعدد اعلام بازنشستگی کرد. کلايسترز در سال ۲۰۰۷ با برايان لينچ بسکتباليست آمريکايی ازدواج کرد. بعد از به دنيا آوردن دخترش جيدا، تصميم گرفت به دنيای تنيس برگردد. برايان به خاطر کيم، بسکتبال را کنار گذاشت. کيم با کارت سفيد به يو اس اوپن آمد و در نيمه نهايی مقابل سرينا ويليامز به برتری رسيد و در فينال هم ورا زووناروا را مغلوب کرد. او اولين نفری بود که به عنوان ورزشکار مهمان، فاتح اين رقابتها شد. همچنين اولين مادری بود که پس از ۲۹ سال، اين جام را نصيب خود کرد. او در فينال مسترز ميامی هم به راحتی ونوس ويليامز را در ۵۸ دقيقه از پيش رو برداشت. کلايسترز فراز و فرودهای فراوانی در بازگشت پر شکوه خود داشت. او امسال در اوپن استراليا، مقابل ناديا پترووا با نتايج ۶ بر صفر و ۶ بر يک مغلوب شد. اما در فينال بريزبن، ژوستين هنن، ديگر بلژيکی نامدار که مثل خودش بعد از مدت ها دوری به صحنه برگشته بود را مغلوب کرد. کلايسترز امسال در شرايطی فاتح رقابت های دوحه شد که مقابل ووزنياکی نفر شماره يک جهان، نمايشی خيره کننده و خستگیناپذير به نمايش گذاشت. تنيس باز تمام نشدنی بلژيکی حالا با مدتی استراحت، مهيای حضور در تنيس آزاد استراليا، اولين گرند اسلم سال ۲۰۱۱ خواهد شد.
مقام های ترک می گویند شمار مجروحان انفجار انتحاری در شهر استانبول این کشور به ۳۲ تن رسیده است. این انفجار روز یکشنبه در یکی از میادین اصلی استانبول روی داد. رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه درباره این رویداد گفت، حملاتی از این دست "نمی تواند ترکیه را در رسیدن به اهدافش یعنی صلح، برادری و توسعه متوقف کند." تا کنون هیچ گروهی مسئولیت انفجار در استانبول را بر عهده نگرفته است.
شامگاه یکشنبه ماموران امنیتی عراق گروگان های یک گروه وابسته به القاعده را آزاد کردند ولی در این عملیات چند تن از گروگان ها کشته و زخمی شدند. اعضای یک گروه وابسته به القاعده روز یکشنبه دهها تن را در یک کلیسای آشوری در بغداد به گروگان گرفته و خواستار آزادی تمامی اعضای زندانی القاعده شده بودند. به گفته یک مقام نظامی عراق، ماموران امنیتی این کشور با حمله به کلیسا همه گروگان ها را آزاد کرده اند.
اعضای یک گروه وابسته به القاعده روز یکشنبه حدود ۱۰ نفر را در یک کلیسای آشوری در بغداد به گروگان گرفتند. مهاجمان تهدید کردند در صورت تلاش نیروهای امنیتی برای ورود به کلیسا گروگان ها را خواهند کشت. آنها پیش از گروگان گیری به یک بازار بورس نیز حمله کردند و دو نگهبان را کشتند. فردی که ادعا می کرد از اعضای این گروه است در تماسی با شبکه تلویزیونی البغدادیه خواستار آزادی تمامی اعضای زندانی القاعده شده است.
صدها نفر در مسکو با شرکت در تظاهراتی خواستار آزادی برگزاری تجمعات شدند. منتقدان دولت در روسیه به مناسبت اصل سی و یکم قانون اساسی این کشور که به آزادی برگزاری تجمعات مربوط می شود، در روز سی و یکم هر ماه تظاهراتی برگزار می کنند. شهرداری مسکو مجوز تظاهرات روز یکشنبه را صادر کرد ولی اعلام داشت شرکت کنندگان نباید بیش از ۱۰۰۰ نفر باشند.
تلاش نیروهای امنیتی برای جلوگیری از دیدار مهدی کروبی با میرحسین موسوی، از رهبران مخالفان دولت، ناکام ماند. سحامنیوز، پایگاه خبری حزب اعتماد ملی، نوشت، مهدی کروبی روز یکشنبه قصد داشت با میرحسین موسوی در منزلش دیدار کند که نیروهای امنیتی در منطقه پاستور تهران تلاش کردند تا مانع از این دیدار شوند. طبق این گزارش آقای موسوی با آگاه شدن از این ماجرا با خودروی شخصی اش آقای کروبی و فرزندش را به داخل مجموعه ای برده است که منزلش در آن قرار دارد. هنوز گزارشی از محتوای گفت و گوی این دو رهبر مخالفان دولت منتشر نشده است.
با گذشت بیش از یک سال از مهر و موم شدن دفتر حزب اعتماد ملی، متعلق به مهدی کروبی، قائم مقام این حزب اصلاح طلب اعلام کرده است، پلمب دفتر این حزب رفع شده و به مسئولان آن اطلاع داده شده که میتوانند فعالیت خود را آغاز کنند.با گذشت بیش از یک سال از مهر و موم شدن دفتر حزب اعتماد ملی، متعلق به مهدی کروبی، قائم مقام این حزب اصلاح طلب اعلام کرده است، پلمب دفتر این حزب رفع شده و به مسئولان آن اطلاع داده شده که میتوانند فعالیت خود را آغاز کنند. به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، رسول منتجبنیا، قائم مقام دبیرکل حزب اعتماد ملی، روز یکشنبه از رفع پلمب دفتر این حزب خبر داده است. بیشتر بخوانید: ماموران امنيتی دفتر کروبی و حزب اعتماد ملی را بستند وی که در غرفه ایسنا در نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها حاضر شده بود، با اعلام این خبر اظهار داشته است: «به ما گفته شده که حزب میتواند فعالیت خود را آغاز کند.» حزب اعتماد ملی که دبیر کلی آن را مهدی کروبی، یکی از نامزدهای معترض به نتایج انتخابات ریاست جمهوری در ایران بر عهده دارد، مدتی پس از انتخابات ریاست جمهوری نهم فعالیت خود را آغاز کرده بود. اما به دنبال بالا گرفتن اعتراضها نسبت به نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته در ایران، نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی در اواسط شهریور ماه سال گذشته با حکم دادستانی تهران دفتر حزب اعتماد ملی و نیز دفتر مهدی کروبی، دبیر کل این حزب را مهر و موم کرده بودند. همچنین چند تن از اعضا و فعالان این حزب از جمله محمد داوری، سردبیر وب سایت اعتماد ملی، نیز بازداشت شده و روزنامه اعتماد ملی، ارگان حزب اعتماد ملی، هم توقیف شده بود. علاوه بر حزب اعتماد ملی، دو حزب دیگر اصلاح طلب در ایران یعنی جبهه مشارکت ایران و سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی نیز به دنبال اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته و گسترش اعتراضها نسبت به آن، با محدودیتهای مشابهی روبرو شدهاند. با این حال در حالی که قائم مقام حزب اعتماد ملی از رفع پلمب دفتر این حزب خبر داده است، دستگاه قضایی جمهوری اسلامی به تازگی از انحلال جبهه مشارکت و سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی خبر دادهاند. در این میان رسول منتجبنیا در باره احتمال ادامه فعالیت حزب اعتماد ملی در شرایط کنونی گفته است: «در حال حاضر باید بررسی کنیم که چه نوع فعالیتی را در فضای کنونی میتوانیم داشته باشیم، اما هنوز به نتیجه قطعی نرسیدهایم.» وی همچنین با بیان این که این حزب قصد داشت در «راستای آرمانهای انقلاب، امام و در چارچوب نظام به ملت خدمت کند»، افزوده است: «باید بررسی کنیم چه طور میتوانیم از امکانی که در اختیار ما است، استفاده کنیم و آیا میتوان از این امکان بهره گرفت یا خیر.» رسول منتخبنیا با در بخش دیگری از سخنان خود همچنین با رد برخی خبرهای منتشر شده درباره «برکناری» مهدی کروبی، دبیرکل حزب اعتمادملی اظهار داشته است: «این دسته از اخبار در برخی محافل ساخته و جعل و پخش میشود در حالی که حزب اصلاً جلسهای ندانسته است که بخواهد چنین تصمیمی بگیرد.»
مذاکرات کارگران کارخانه لاستيک البرز تهران، با مقام های وزارت صنايع برای دريافت حقوق و مزايای معوقه شان، بی نتيجه ماند و اعتصاب ۱۳۰۰ کارگر اين واحد توليدی روز يکشنبه نيز ادامه داشت.مذاکرات کارگران کارخانه لاستيک البرز تهران، با مقامهای وزارت صنايع برای دريافت حقوق و مزايای معوقهشان، بینتيجه ماند و اعتصاب ۱۳۰۰ کارگر اين واحد توليدی روز يکشنبه نيز ادامه داشت. کارگران اين کارخانه که از بيش از دو هفته پيش دست به اعتراض و اعتصاب زدهاند، از جمله خواستار دريافت حقوق چهار ماه سال ۸۷ و عيدی و دو ماه حقوق سال گذشته خود و نيز فراهم آوردن مواد اوليه برای ادامه کار اين واحد توليدی هستند. يکی از کارگران اين کارخانه به راديو فردا گفت که مذاکرات نمايندگان کارگران با نمايندگان وزارت صنايع بینتيجه ماند، زيرا با درخواست کارگران برای پرداخت تمامی پنج ميليارد تومان طلب شان موافقت نشد و تنها به آنان گفته شد که برخی از مطالبات آنها پرداخت خواهد شد. در عين حال، تاکنون قول کارفرما و نيز وزارت صنايع برای راه اندازی مجدد کارخانه لاستيک البرز تحقق نيافته است. در اين ميان، عليرضا مظهری، رئيس سازمان کار و امور اجتماعی تهران، در گفت و گويی با خبرگزاری فارس، بدون نام بردن از کارخانه لاستيک البرز گفت که ۴۰۰ کارگر اين که با مشکل مالی مواجه است، با تامين مقداری از اعتبار مورد نياز اين واحد توليدی، پس از دريافت سنوات بازنشسته خواهند شد. وی افزود: «با توجه به قابليت ايران در توليد لاستيک، اين شرکت با کمی کمک میتواند به حالت عادی برگردد.» شماری ازکارگران میگويند از زمانی که کارخانه سودده لاستيک البرز به بخش خصوصی واگذار شد، مشکلات اقتصادی به وجود آمدند. در ساليان اخير، کارگران بسياری از کارخانههای دولتی و خصوصی در کنار گرانی و تورم روزافزون و همچنين نگرانی از بيکار شدن، با مشکلی به نام پرداخت نشدن حقوق و مزايای خود نيز مواجهند. اين مشکل در ساليان اخير، به ويژه به دليل واردات گسترده کالاهای خارجی و سوء مديريت، موجب بروز مشکلات اقتصادی برای بخش صنعت ايران شده است. در اين ارتباط، میتوان به کارخانه نساجی خامنه در جاده تبريز - شبستر اشاره کرد که از حدود سه سال پيش تعطيل شده است، اما کارگران آن بدون تسويه حساب، بلاتکليف باقی ماندهاند. يکی از کارگران به راديو فردا میگويد: «از عيد سال جاری هم ديگر بيمه کارگران اين کارخانه پرداخت نمیشود.» وی بااشاره به تجمع کارگران کارخانه نساجی خامنه در مقابل ساختمان استانداری آذربايجان شرقی میافزايد: «مقام ها قول دادند که مشکل بيمه امسال آنان حل خواهد شد.» يک کارگر مجتمع صنعتی - توليدی گوشت زياران ( در غرب استان قزوين ) در گفت و گو با « راديو فردا» نيز از مشکلات کارگران اين واحد میگويد:«اين مجتمع از زمانی که به بخش خصوصی فروخته شد و پس از فرار مالک آن مجددا به مالکيت دولتی درآمد، با بحران مواجه شده است.» او اضافه می کند: «۲۱ ماه است که حقوق نگرفتهايم. در اين مورد هم نامههايی به بيت رهبری و رياست جمهوری نوشتهايم که آنها قول حل مشکلات ما را دادهاند که تاکنون هم نتيجهای نداشته است.» در اين ميان، مشکلاتی مانند پرداخت نشدن حقوق کارگران در ساليان اخير موجب اعتراض و يا اعتصاب کارگران اين کارخانه ها شده است. جوانمير مرادی، عضو هيئت مديره اتحاديه آزاد کارگران ايران و رئيس انجمن صنفی کارگران فلزکار و برق کرمانشاه، به راديو فردا میگويد:«حدود ۱۰ سال است که شاهد گسترش اعتراضها و اعتصابهای کارگری در نقاط مختلف ايران هستيم.» اما آيا راه ديگری وجود نداشته است که کارگران از طريق آن به بيان مشکلات صنفی خود بپردازند؟ آقای مرادی پاسخ می دهد: «کارگران راه ديگری ندارند. يعنی راههای ديگر را تجربه کرده و برای مثال، اقدام به تومارنويسی کرده و خواستار بهبودی وضعيت خود شدهاند. اما ما به هيچ نتيجهای نرسيديم.» وی میگويد: «با اين وضعيت، تنها راه حلی که برای کارگران میماند، آن است که دست از کار بکشد. اين يک رابطه داد و ستد معمولی است. يعنی اگر شما به من پول ندهيد، چرا بايد کار کنم؟» اين فعال کارگری میافزايد: «من کار میکنم که با درآمد آن هزينه خانوادهام را تامين کنم و اگر بچه ام مريض شد، بتوانم او را به دکتر يا بيمارستان ببرم.» جوانمير مرادی گفت: «اعتصاب شرايطی است که در حقيقت به کارگر تحميل میشود، زيرا کارگر به خودی خود نمیآيد اعتراض يا اعتصاب کند.»
رسانههای ترکيه شنبه فاش کردند که شورای امنيت ملی ترکيه نام سوريه و ايران را از فهرست تهديدهای راهبردی برای ترکيه پاک کرده و در برابر، اقدامات اسرائيل را بزرگترين چالش استراتژيک برای ترکيه توصيف و تاکيد کرده است که سياستهای اسرائيل را «عمدهترین خطر برای تمامی خاورميانه» میداند.به گزارش رسانههای ترکيه و اسرائيل، شورای امنيت ملی ترکيه برای نخستين بار اسرائيل را به عنوان «تهديد راهبردی» برای ترکيه و اصولا برای خاورميانه تعريف کرده است. رسانههای ترکيه شنبه فاش کردند که شورای امنيت ملی ترکيه نام سوريه و ايران را از فهرست تهديدهای راهبردی برای ترکيه پاک کرده و در برابر، اقدامات اسرائيل را بزرگترين چالش استراتژيک برای ترکيه توصيف و تاکيد کرده است که سياستهای اسرائيل را «عمدهترین خطر برای تمامی خاورميانه» میداند. برپایه گزارشهای منتشر شده، شورای امنيت ملی ترکيه در سند تازه راهبردی خود نوشته است که «اقدامات اسرائيل ممکن است کشورهای خاورميانه را به مسابقه تسليحاتی بکشاند.» اين سند راهبردی موقعیت ترکيه را در پنج سال آينده را تبیین کرده است. اين تغيير جدی و بیسابقه در ديدگاه ترکيه عليه اسرائيل همزمان با نزديک شدن به ايران و سوريه است. دولت آنکارا و ارتش ترکيه در طول دو دهه اخير پيمانهای راهبردی، به ويژه در زمينه دفاعی، امنيتی و نظامی با اسرائيل داشته است و ارتش ترکيه در رزمایشهای دوجانبه يا رزمايشهای زير چتر ناتو با ارتش اسرائيل همکاری تنگاتنگ داشت. به گزارش رسانههای ترکيه، در کنار اسرائيل، از يونان نيز بار دیگر به عنوان تهديد راهبردی برای ترکيه در پنج سال آينده نام برده شده است. به گزارش رسانههای ترکيه، شورای امنيت ملی ترکيه در کنار نام ايران و سوريه، کشورهای بلغارستان، ارمنستان و گرجستان را نيز که تاکنون به عنوان «تهديدی راهبردی برای ترکيه» محسوب میشدند، پاک کرده است. بنا بر گزارشهای منتشر شده، ترکيه در سند تازهاش به چند «تهديد استراتژيک» از نوع مدرن نيز برای امنيت ملی خود اشاره کرده است: اينترنت، گرمايش کره زمين و پيرشدن جمعيت ترکيه. از سوی دیگر روزنامه اسرائيلی معاريو يکشنبه نوشته است که «ديپلمات های غربی» به آگاهی دولت اسرائيل رساندهاند که ترکيه به توصيف اسرائيل به عنوان «تهديد راهبردی» برای امنيت ملی آن کشور اکتفا نمیکند، بلکه به سوی قطع کامل مناسبات با اسرائيل پيش میرود. اين «ديپلماتها» ارزيابی کردهاند که قطع مناسبات با نزديک شدن موعد برگزاری انتخابات پارلمانی ترکيه جدیتر میشود. انتخابات ترکيه ژوئن ۲۰۱۱ برگزارخواهد شد. مناسبات ترکيه با اسرائيل از سی و يکم ماه مه امسال شديدا وخيم شد؛ در آن روز تکاوران دريايی اسرائيل به کشتی ترکيهای ماوی مرمره در آبهای دريای مديترانه حمله کردند که طی آن ۹ فعال طرفدار فلسطینیان کشته شدند. آن کشتی در چارچوب «ناوگان آزادی يک» قصد داشت حصر آبی غزه را بشکند و به هشدارهای ارتش اسرائیل توجهی نشان نداد. دولت ترکيه برای بهبود مناسبات با اسر ائيل سه شرط تعيين کرده است؛ پوزش خواهی رسمی، پرداخت غرامت به خانوادههای ۹ قربانی و صدها سرنشين ديگر کشتی ماوی مرمره و محاکمه عاملان حمله. اسرائيل نه تنها اين سه شرط را مورد بیاعتنايی قرار داده است بلکه بنيامين نتانياهو، نخست وزير اسرائيل، هفته گذشته در ملاقات با تکاوران نيروی دريايی اسرائيل که در حمله بر ماوی مرمره دخالت داشتند، اقدام آنها را «قانونی، ضروری و در راستای دفاع ملی» ناميد و از تکاوران «قدردانی» کرد. رجب طيب اردوغان، نخست وزير ترکيه، هفته گذشته گفت «اسرائيل بايد بهای گستاخی خود را که خصيصه هميشگی اسرائيل بوده، بپردازد در غير اين صورت بزودی دوستی کشور بزرگی مانند ترکيه را ازدست خواهد داد» و افزود که اگر نخست وزير اسرائيل در همايش جهانی آب و هوا در يونان شرکت کند، وی حضور خود را لغو خواهد کرد. آمريکا و ناتو نزديک شدن ترکيه به ايران همزمان با وخيم شدن مناسبات ترکيه با اسرائيل در يک سال اخير را با ديده مطلوبی نگاه نمیکنند.
مقام های ترکیه می گویند تعداد مجروحان انفجار بمب در یک میدان اصلی شهر استانبول به ۲۲ نفر افزایش یافته است. در میان این مجروحان، شش پلیس هم دیده می شوند. همچنین حال دو تن از مجروحان وخیم گزارش شده است. بنا برگزارش ها، انفجار صبح روز یکشنبه، در نزدیکی محلی رخ داده است که پلیس ضد شورش برای مبارزه با تظاهرات احتمالی در حال آماده باش بود. شبکه ی تلویزیونی «ان تی وی» گزارش داد که جنازه ی فردی در محل انفجار دیده شده است که احتمال می رود فرد بمب گذار بوده باشد. هنوز هیچ گروهی مسئولیت انفجار را بر عهده نگرفته است.
بر اساس گزارش منابع نزدیک به کروبی، بامداد روز یکشنبه نیروهای امنیتی تلاش کردند تا از دیدار مهدی کروبی با میرحسین موسوی جلوگیری کنند ولی مهدی کروبی موفق شد با کمک میرحسین موسوی وارد منزل او شود.بر اساس گزارش منابع نزدیک به کروبی، بامداد روز یکشنبه نیروهای امنیتی تلاش کردند تا از دیدار مهدی کروبی با میرحسین موسوی جلوگیری کنند ولی مهدی کروبی موفق شد با کمک میرحسین موسوی وارد منزل او شود. وبسایت سحامنیوز، پایگاه خبری حزب اعتماد ملی، در گزارشی نوشته است که تلاش برای جلوگیری از این دیدار توسط «نیروهای امنیتی منطقه پاستور» و «به دستور مقامات امنیتی و حفاظتی» صورت گرفت. به گزارش سایت یاد شده، این نیروها با آگاهی از حضور مهدی کروبی در نزدیکی منزل آقای موسوی از ورود وی و نیروهای حفاظت او به منزل میرحسین موسوی جلوگیری کردند ولی مهدی کروبی موفق شد با کمک میرحسین موسوی وارد منزل او شود. سحامنیوز مینویسد: «در پی این اقدام ماموران امنیتی و حفاظتی و اطلاع میرحسین موسوی از ماجرا، وی در اقدامی انقلابی سوار بر ماشین شخصی خود شد و مهدی کروبی و فرزند ایشان را شخصاً به داخل مجموعه برد.» هنوز گزارشی از محتوای گفت و گوی این دو رهبر مخالفان دولت محمود احمدی نژاد منتشر نشده است. میر حسین موسوی و مهدی کروبی که از سوی هواداران دولت به عنوان «سران فتنه» معرفی شده اند از یکسال پیش بارها با یکدیگر دیدار و گفت و گو کرده اند ولی به نظر می رسد این نخستین بار است که آنها برای دیدار با یکدیگر با محدودیت روبرو می شوند. مأموران امنیتی و لباس شخصی ها در ماه های اخیر بر فشارهای خود بر مخالفان و رهبران آنها افزوده اند و با جلوگیری از دیدار چهرههای سرشناس منتقد دولت با مهدی کروبی و میرحسین موسوی، در برخی موارد به ضرب و شتم آنها نیز اقدام کرده اند. در پی این اقدام ماموران امنیتی و حفاظتی و اطلاع میرحسین موسوی از ماجرا، وی در اقدامی انقلابی سوار بر ماشین شخصی خود شد و مهدی کروبی و فرزند ایشان را شخصاً به داخل مجموعه برد. سایت سحام نیوز نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران اواخر شهریورماه از دیدار خانوادههای حمید و مهدی باکری و محمد ابراهیم همت، از فرماندهان سپاه پاسداران که در جریان جنگ ایران و عراق جان خود را از دست دادند، با میرحسین موسوی و زهرا رهنورد، همسر وی جلوگیری کردند . خانوادههای همت و باکری، چندی پیش از آن و در هنگام ورود به منزل مهدی کروبی نیز با واکنش نیروهای امنیتی روبرو شدند و این نیروها حتی در جریان درگیری از گاز اشکآور استفاده کرده و به ضرب و شتم خانواده باکری و همت پرداختند. اوایل شهریورماه پس از آن که مهدی کروبی و خانوادهاش طی چندین شب متوالی شاهد حمله گروهی از «لباسشخصیها و بسیجیها» به منزل خود بودند، کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران اعلام کرد که «آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، مسئولیت امنیت مهدی کروبی، نامزد ریاست جمهوری سال گذشته و خانواده وی را به عهده دارد.» مهدی کروبی روز پنجشنبه، ششم آبان ماه، در دیدار با خانوادههای علی جمالی و حسن اسدی زیدآبادی، از اعضای زندانی سازمان ادوار تحکیم وحدت، اظهار داشت «اگر حاکمان جمهوری اسلامی معتقد بودند که جنبش اعتراضی مردهاست، همچنان به دستگیریها و برخوردها ادامه نمیدادند.» مهدی کروبی با بیان اینکه «وضع بسیار بد و نگرانکننده است»، عملکرد نهادهای امنیتی و قضایی را فاقد توجیه قانونی دانست و گفت: «متاسفانه قضات کارهای نیستند و این بازجویان امنیتی هستند که حرف اول و آخر را میزنند.»
نخست وزیر اسراییل اعلام کرد: هفته ی آینده برای گفت و گو درباره ی روند صلح خاورمیانه راهی آمریکا خواهد شد. بنیامین نتانیاهو گفت: قرار است با جو بایدن، معاون رییس جمهوری آمریکا، در این مورد مذاکره کند. این اولین سفر نخست وزیر اسراییل به آمریکا، پس از آغاز گفت و گوی های صلح در ماه گذشته میلادی است. بنیامین نتانیاهو به اعضای دولتش گفت: وی در این دیدار، آخرین تحولات را درباره ی گفت و گوهای صلح، به اطلاع جو بایدن خواهد رساند. مذاکرات صلح همچنان به دلیل اصرار اسراییل بر عدم توقف شهرک سازی ها در شرق بیت المقدس، با بحران روبروست.
سعد حریری، نخست وزیر لبنان، روز یکشنبه از سیاستمداران عراقی خواست تا دعوت پادشاه عربستان سعودی برای مذاکره و حل بحران سیاسی در آن کشور را بپذیرند. ملک عبدالله، پادشاه عربستان سعودی، احزاب عراقی را دعوت کرده است تا برای حل اختلاف شان بر سر تشکیل دولت جدید، پس از پایان مراسم حج، به ریاض بروند. با گذشت حدود ۸ ماه از انتخابات پارلمانی عراق، هنوز دولت جدید این کشور تشکیل نشده است. ائتلاف العراقیه به رهبری ایاد علاوی، نخست وزیر سابق عراق، در این انتخابات پیروز شد، ولی میزان کرسی های این ائتلاف برای تشکیل دولت کافی نیست.
دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ایران، در اعتراض به خبر انحلال این دانشگاه در تهران تحصن کردند. خبرگزاری فارس تعداد دانشجویان متحصن را ۸۰۰ نفر اعلام کرده است. این درحالیست که خبرگزاری ایلنا به نقل از مرضیه وحید دستجردی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، گزارش داد دلیل این انحلال و انتقال دانشجویان به دانشگاه های علوم پزشکی تهران و بهشتی، سکونت نیمی از پرسنل آن در کرج است. دانشگاه علوم پزشکی ایران با در اختیار داشتن ۱۶ بیمارستان و بیش از ۱۳ هزار نفر نیروی انسانی، یکی از بزرگترین دانشگاه های علوم پزشکی ایران بود که با حکم روز جمعه خانم وحید دستجردی، در دانشگاه های علوم پزشکی تهران و شهید بهشتی، ادغام شد. هنوز از پذیرش این دانشجویان توسط دانشگاه تهران یا شهید بهشتی خبری مخابره نشده است.
انحلال دانشگاه علوم پزشکی ایران که به گفته مرضیه وحید دستجردی، وزیر بهداشت، با ابلاغیه معاونت انسانی ریاست جمهوری صورت گرفته است، سردرگمی دانشجویان و اساتید دانشگاههای علوم پزشکی ایران، تهران و شهید بهشتی را به دنبال داشته است.دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی ایران روز یکشنبه در اعتراض به انحلال این دانشگاه از سوی وزارت بهداشت جمهوری اسلامی، در محوطه دانشگاه علوم پزشکی ایران تحصن کردند. به گزارش خبرگزاری های ایران، انحلال دانشگاه علوم پزشکی ایران که به گفته مرضیه وحید دستجردی، وزیر بهداشت جمهوری اسلامی، با ابلاغیه معاونت انسانی ریاست جمهوری صورت گرفته است، سردرگمی دانشجویان و اساتید دانشگاههای علوم پزشکی ایران، تهران و شهید بهشتی را به دنبال داشت. این گزارش ها حاکی است که دانشجویان پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی ایران در اعتراض به این تصمیم، روز یکشنبه، ۹ آبان در محوطه دانشگاه خود دست به تحصن زدند. خبرگزاری فارس تعداد تحصن کنندگان را حدود ۲۵۰ نفر گزارش کرده و افزوده است که این افراد با در دست داشتن پرچم دانشگاه علوم پزشکی ایران، نسبت به تصمیم انحلال این دانشگاه اعتراض کردند. این خبرگزاری میافزاید: یکی از تحصن کنندگان در سخنرانی خود اعتراض کرده است که چرا برای انحلال دانشگاه علوم پزشکی ایران، از دانشجویان این دانشگاه نظرخواهی نشده است. خبرگزاری کار ایران، ایلنا نیز مینویسد که این انحلال «بدون هماهنگی با پرسنل هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی» ایران صورت گرفته است. به گزارش این خبرگزاری، انحلال دانشگاه علوم پزشکی در حالی صورت گرفته است که دانشگاه علوم پزشکی تهران تا کنون دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ایران را برای پذیرش قبول نکرده است. این در حالی است که محمد باقر لاریجانی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران روز یکشنبه در نامهای خطاب به اساتید و دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ایران از این ادغام استقبال کرده و اعلام کرد که اقدامات لازم در این زمینه صورت خواهد گرفت. همچنین علیرغم اعتراض برخی از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ایران، حسن آقاجانی، مشاور وزیر بهداشت روز یکشنبه به خبرگزاری مهر گفت: «به نظر میرسد که این خبر بسیار خوشحال کنندهای برای دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ایران است، چرا که این دانشجویان از طریق کنکور در این دانشگاه پذیرفته شده بودند و اطلاع دارند که نمره پذیرش در دانشگاه علوم پزشکی تهران بسیار بالاتر است. این دانشجویان در دانشگاه علوم پزشکی ایران پذیرفته شدند، اما از دانشگاه علوم پزشکی تهران فارغالتحصیل میشوند.» مرضیه وحید دستجردی، وزیر بهداشت ایران، روز شنبه با اعلام انحلال دانشگاه علوم پزشکی ایران، گفته است که تمامی واحدهای آموزشی، پژوهشی و دانشجویی این دانشگاه به دانشگاه علوم پزشکی تهران و واحدهای بهداشتی درمانی این مجموعه نیز به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی منتقل شده است. خانم وحید دستجردی همچنین روز یکشنبه از انتقال دستکم «یک هزار و ۷۰۰ پرسنل» ساکن استان البرز دانشگاه علوم پزشکی ایران به دانشگاه علوم پزشکی کرج خبر داد. وزیر بهداشت در مورد این ادغام گفت: «در این زمینه اتفاقی جز ارتقای این فعالیتها نمیافتد و دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ایران به دانشگاه علوم پزشکی تهران منتقل میشوند.» به گفته خانم وحید دستجردی انحلال دانشگاه علوم پزشکی ایران در راستای اجرای تصمیمات دولت مبنی بر خروج دستگاههای اجرایی از استان تهران و ابلاغیه معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی محمود احمدینژاد صورت گرفته است. دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال ۱۳۵۲ با نام «مرکز پزشکی شاهنشاهی» بنیانگذاری شد و فعالیت خود را به عنوان کتابخانه علوم پزشکی آغاز کرد. این مرکز در سال ۱۳۵۴ از سوی شورای گسترش آموزش عالی مجاز به تأسیس دانشکده پزشکی شد. دانشگاه علوم پزشکی ایران در زمان انحلال دارای بیش از شش هزار دانشجو و ۷۳۱ عضو هیئت علمی بود و بر اساس آخرین رتبهبندی وزارت بهداشت، چهارمین دانشگاه برتر علوم پزشکی کشور به شمار میرفت.
دولت چین علیرغم فشارهای فزاینده آمریکا و ژاپن، محدودیتهای مربوط به صدور مواد خام نایاب و ارزشمند خود را ادامه خواهد داد. این مواد در تولیدات صنایع پیشرفته مانند تلفنهای همراه، توربینهای بادی، اتومبیلهای دوگانه سوز و کامپیوترهای دستی مورد استفاده قرار میگیرند.دولت چین علیرغم فشارهای فزاینده آمریکا و ژاپن، محدودیتهای مربوط به صدور مواد خام نایاب و ارزشمند خود را ادامه خواهد داد. این مواد در تولیدات صنایع پیشرفته مانند تلفنهای همراه، توربینهای بادی، اتومبیلهای دوگانه سوز و کامپیوترهای دستی مورد استفاده قرار میگیرند. طی سالهای بعد از جنگ جهانی دوم، مسابقه برای کنترل منابع خام، بخصوص موادی که از آنها با نام مواد استراتژیک یاد میشد، به شکل گرفتن بسیاری از سیاستهای استعماری و واکنشهای ضد استعماری در جهان سوم انجامید. نفت و گاز که مهمترین کالاهای راهبردی در جهان محسوب میشوند، در دوران از میان رفتن مستعمرهها و جانشین شدن بسیاری از آنها با دولتهای مستقل، عامل آغاز بسیاری از جنگها در مناطق نفتخیز بوده است. کنترل مواد خام ملی ساختن منابع خام و در رأس آنها نفت و گاز، و تلاش برای اعمال کنترل صاحبان آنها بر این مواد ارزشمند، بسیاری از حرکتهای استقلالطلبانه دوران معاصر را در جهان سوم شکل داد. ملی ساختن نفت در ایران، طی دهه پنجاه به رهبری مصدق و حمایت شاه، در ردیف کارسازترین شکستهایی بود که تا آن زمان یک کشور کوچک به قدرتهای استعماری روز جهان وارد ساخته بود. تولد اتحادیههای دارندگان و فروشندگان مواد خام، مانند «اوپک» که صادرکنندگان عمده نفت خام را در دهه ۶۰ گرد هم آورد، نمودار موفق تلاش دارندگان مواد خام برای حمایت از منافع گروهی آنها در مقابل کشورهای صنعتی و پیشرفته است. ابزار سیاست خارجی عبور از دوران نهضتهای ضد استعماری، شکل گرفتن دولتهای مستقل تازه در آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین، رشد دمکراسی در جهان، فروریختن نظم جهانی کهنه، بر اساس دنیای دو قطبی پس از پایان جنگ سرد، و بویژه نزدیکتر شدن ابعاد قدرت کشورهای کوچک به قدرتهای بزرگ، همراه با شکل گرفتن «نظم نوین» طبیعت رقابت برای کنترل بیشتر بر مواد خام را در جهان تغییر داد. از جمله، چین، فرانسه و یا آمریکا برای دست داشتن بر منابع و مواد خام قاره آفریقا و یا آمریکای لاتین، ناگزیر از دادن امتیازهای مالی فوقالعاده به کشورهای دارنده مواد خام و پرداخت هزینه واقعی موادی هستند که خریداری میکنند. کشورهای دارنده مواد خام نیز از داراییهای خود به عنوان ابزار سیاست خارجی و وسیلهای جهت تأمین هدفهای سیاسی و امنیت ملی و منطقهای استفاده میکنند. از جمله روسیه برای تبدیل شدن به یک شریک عمده اروپایی و به دست آوردن نفوذ منطقهای بیشتر، از نقش خود به عنوان صادرکننده گاز و نفت حداکثر استفاده را به عمل میآورد. در وضعیت کنونی صادرات نفت و گاز برای روسیه همان نقشی را ایفا میکند که اتحاد شوروی طی سالهای بعد از جنگ و تا زمان انحلال در ابتدای دهه نود، از ظرفیت صدور اسلحه خود انتظار داشت. عربستان سعودی نیز، مانند روسیه ولی با روش و نگرشی متفاوت، ظرفیت صدور نفت خام خود را به عنوان یک ابزار، در خدمت سیاست خارجی خود قرار داده است: نقشی که نظام سیاسی آرمانگرای جمهوری اسلامی در ایران از آن غافل مانده و در نتیجه متحمل زیانهای سنگینی شده است. منابع نایاب و نقش چین با تولد فنیآوریهای تازه، نه تنها رقابت برای تأمین منابع خام ارزشمند و مورد نیاز و مصرف در صنایع متعارفی، مانند نفت، گاز، آهن، زغال سنگ، الماس، مس، اورانیوم، طلا و نقره از میان نرفت که بر تعداد، آنها، مواد نایاب تازه و مورد مصرف در صنایع جدید افزوده گردید. چین اخیراً گذشته از اعمال محدودیت صدور خاک کمیابی که حاوی مواد نایاب مورد مصرف در صنایع الکترونیکی است، ۱۶ ماده خام دیگر را نیز که حاوی فلزات کمیاب است مشمول محدودیت صادرات ساخته است. اگرچه مواد یاد شده در سراسر دنیا یافته میشوند، ولی به دلیل اندک بودن درصد آنها درمعد مربوط و هزینههای سنگین استخراج و باز یافت، دست چین که در عمل ۹۰ درصد از منابع یاد شده را در اختیار دارد بسیار قویتر از دیگر کشورهایی شده که صنایع مدرن را در درون کشورهای خود توسعه دادهاند ولی از مواد خام مورد نیاز در سرزمینهای خود محروماند. علاوه بر در اختیار داشتن منابع قابل ملاحظه و معادن اصلی، چین از مدتها پیش تأسیسات گستردهای را نیز برای بهرهبرداری و بازیافت این نوع فلزات کمیاب ایجاد کرده است. وجود این تأسیسات هزینههای بهرهبرداری را برای چین کمتر از سایر کشورهای جهان میسازد. ناظران آگاه اعتقاد دارند که برتری جهانی چین در زمینه دست داشتن انحصاری به مواد کمیاب معدنی حداقل تا ۱۵ سال آینده ادامه خواهد یافت. اگرچه چین محدودیت صدور خاک کمیاب خود را که حاوی مواد نادر معدنی است ناشی از دلایل سیاسی نمیداند و اتهام امتیازگیری از این راه را نیز رد میکند، در عین حال داشتن دست بالاتر در رقابت صنعتی با ژاپن و آمریکا نکته آشکاری است که در دوران رشد صنایع مدرن رهبران پکن نه قادر به انکار و نه دل شستن از آن هستند.
علی اکبرجوانفکر، مشاور محمود احمدی نژاد، می گوید: تهران در مذاکرات ماه آینده با نمایندگان کشورهای گروه ۱+۵ «از انرژی هستهای سخن نخواهد گفت»؛ چراکه به گفته ی او، « ایران در همه زمینهها نسبت به این کشورها موضع انتقادی دارد». به گزارش خبرگزاری فارس، وی تنها راه مذاکره را پاسخ شفاف طرف مذاکرهکننده به پرسشهای محمود احمدینژاد در باره اسرائیل، جنگافزار هستهای اسرائیل و هدف خود از مذاکره با ایران دانست. ایران روز جمعه گذشته گفته بود آماده است پس از دهم نوامبر(نوزده آبان)، گفتوگوهای خود با گروه ۱+۵، را آغاز کند، اما بر سر تاریخ دقیق، محل و دستور کار این گفتوگوها هنوز باید توافق شود.
مشاور احمدی نژاد می گوید: تهران در مذاکرات با نمایندگان گروه ۱+۵ «از انرژی هستهای سخن نخواهد گفت؛ چراکه ایران در همه زمینهها نسبت به این کشورها موضع انتقادی دارد.»مشاور مطبوعاتی محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور اسلامی ایران روز یکشنبه گفت که تهران در مذاکرات ماه آینده با نمایندگان کشورهای عضو گروه ۱+۵ «از انرژی هستهای سخن نخواهد گفت؛ چراکه ایران در همه زمینهها نسبت به این کشورها موضع انتقادی دارد.» به گزارش خبرگزاری فارس، به گفته علی اکبر جوانفکر کشورهایی که میخواهند گفتوگوهای هستهای با ایران را از سر بگیرند نخست باید سه شرطی که محمود احمدینژاد، رئیس جمهور ایران مطرح کرده است را برآورده کنند. مشاور مطبوعاتی رئیس جمهور ایران که در هفدهمین نمایشگاه بینالمللی مطبوعات و خبرگزاریها سخن میگفت اظهار داشت: طرف مذاکرهکننده باید پاسخ خود به پرسشهای محمود احمدینژاد در باره اسرائیل، جنگافزار هستهای اسرائیل و هدف خود از مذاکره با ایران را «قبل از هر چیز به روشنی بیان کند که اگر این موارد، شفاف بیان شود ما برای مذاکره آماده هستیم.» ایران روز جمعه گذشته گفتهبود آمادهاست پس از دهم نوامبر، گفتوگوهای خود با گروه ۱+۵، را آغاز کند اما بر سر تاریخ دقیق، محل و دستور کار این گفتوگوها هنوز باید توافق شود. در این میان سخنان روز یکشنبه علیاکبر جوانفکر نتیجهبخش بودن دور پیش روی گفتوگوهای هستهای را با تردید مواجه میکند. با این حال آقای جوانفکر گفته است: «احتمال میدهم که طرف غربی اخیراً به سمت عقلانیت در حرکت است و متوجه شدهاند با جمهوری اسلامی ایران باید از موضع منطقی و قانونی صحبت کند.» پنج عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل، ایالات متحده آمریکا، بریتانیا، فرانسه، چین و روسیه همراه با آلمان، کشورهای موسوم به گروه ۱+۵ هستند که میگویند قصد دارند از راه مذاکره به راه حلی جامع برای حل مناقشه هستهای ایران دست یابند. محمود احمدینژاد، روز شنبه در یک مصاحبه تلویزیونی بر موضع خود در قبال این گفتوگوها پافشاری کرد و گفت که «طرفهای مذاکره باید بگویند که قصد دارند به عنوان دوست ایران بر سر میز بنشینند یا خیر.» رئیس دولت دهم در این مصاحبه اظهار داشت که طرفهای غربی «هنوز جرأت ندارند اعلام کنند که آیا میخواهند در چهارچوب عدالت و احترام گفتوگو کنند یا نه.» گفتوگوهای ایران و شش قدرت جهانی از مهر ماه سال ۸۸ و پس از آنکه ایران در اجرای توافق اولیه خود برای مبادله سوخت اتمی سرباز زد، تا کنون متوقف مانده است. قدرتهای غربی نسبت به کاربرد صرفاً غیر نظامی برنامه هستهای ایران تردید دارند و به پیشنهاد اعضای گروه ۱+۵، شورای امنیت سازمان ملل متحد در خردادماه سال جاری چهارمین قطعنامه تحریمی علیه ایران را تصویب کرد. از زمان تصویب این قطعنامه تاکنون کشورهای غربی بارها خواستار از سرگیری مذاکرات هستهای با ایران شدهاند، اما هنوز چنین مذاکراتی انجام نشدهاست. ایران نگرانیها در مورد برنامه هستهای خود را بیپایه میداند.
یک هواپیمای مسافربری خطوط هوایی فرانسه، صبح امروز، یکشنبه، در فرودگاه بغداد به زمین نشست. از زمان جنگ خلیج فارس در سال ۱۹۹۱ این یکی از اولین پرواز های مسافربری مستقیم از غرب اروپاست که راهی عراق شده است. گروهی از بازرگانان فرانسوی، مسافران این هواپیما بودند.
بنا بر گزارش های دریافتی از تهران، مذاکره کارگران کارخانه لاستیک البرز، با مقام های وزارت صنایع برای دریافت حقوق معوقه و مزایای خود، بی نتیجه مانده است. این کارگران، از بیش از دو هفته پیش دست به اعتارض و اعتصاب زده اند. آنگونه که منابع موثق به رادیوفردا گفته اند، کارگران کارخانه لاستیک البرز از جمله خواستار دریافت حقوق چهار ماه سال ۸۷ و عیدی و دو ماه حقوق سال گذشته خود و نیز فراهم آوردن مواد اولیه برای ادامه ی کار این واحد تولیدی هستند. بر اساس این گزارش، اعتصاب کارگران لاستیک البرز همچنان ادامه دارد.
روسیه و ویتنام، توافقنامه ای به ارزش بیش از ۵۰۵ میلیارد دلار را برای ساخت اولین تاسیسات هسته ای ویتنام امضا کردند. دمیتری مدودیف، رییس جمهوری روسیه، در هانوی، پایتخت ویتنام، ناظر این توافق بود. توافقنامه ی بین دو کشور، شامل نظارت بر ساخت دو رآکتور هسته ای خواهد بود که عملیات آن از سال ۲۰۱۴ آغاز می شود و ساخت آن بین سه تا ۵ سال به طول می انجامد. بنا بر گزارش خبرگزاری فرانسه، ویتنام در نظر دارد تا دو دهه ی دیگر، ۸ تاسیسات هسته ای بسازد.
در روند بررسی بندهای لایحه حمایت از خانواده در کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس، تعیین سقف مهریه از بند ۲۴ این لایحه حذف شد و بندهای مربوط به ازدواج موقت و ازدواج مجدد نیز با تغییرات اندکی به تصویب کمیسیون رسید.در روند بررسی بندهای لایحه حمایت از خانواده در کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس شورای اسلامی، تعیین سقف مهریه از بند ۲۴ این لایحه حذف شد و بندهای مربوط به ازدواج موقت و ازدواج مجدد نیز با تغییرات اندکی به تصویب کمیسیون رسید. فرهاد تجری، نایب رئیس کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس شورای اسلامی، روز یکشنبه در توضیح رأی کمیسیون در مورد بند ۲۴ لایحه حمایت از خانواده اعلام کرد: «اعضای کمیسیون قضائی موضوع مهریه متعارف و نامتعارف ماده ۲۴ را از لایحه حمایت از خانواده حذف کردند.» در پیش نویس اولیه این لایحه، مهریه به دو شکل «متعارف و غیر متعارف» تعریف شده بود و برای آن سقفی در نظر گرفته شد. مهریههای بالاتر از حد متعارف مشمول مالیات شده بود. آقای تجری همچنین افزود که این کمیسیون، ماده ۲۲ لایحه حمایت از خانواده را بدون تغییر به تصویب رساند. ماده ۲۲ لایحه حمایت از خانواده با برشمردن حق ازدواج موقت برای مردان، تاکید کرده بود که ثبت ازدواج موقت در صورت باردار شدن زوجه موقت الزامی است. موسی قربانی، از اعضای کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس نیز سه شنبه شب، پس از پایان جلسه بررسی سه بند لایحه حمایت از خانواده در کمیسیون قضائی مجلس، اعلام کرده بود که کلیت لایحه مورد تأیید کمیسیون واقع شده است و تنها عبارتی مبنی بر اینکه «اصل بر نکاح دائم است اما نکاح غیر دائم هم طبق موازین شرعی جایز است» به این بند اضافه شده است. فرهاد تجری روز یکشنبه همچنین با اشاره به ایجاد تغییراتی جزئی در بند ۲۳ لایحه حمایت از خانواده که مربوط به ازدواج مجدد مردان است، افزود: «اگر زن با ازدواج دوم مرد دچار عسر و حرج شود، میتواند درخواست طلاق را به داگاه ارائه کند.» در شکل اولیه بند ۲۳ این لایحه، ازدواج مجدد دائم مرد مشروط به یکی از ۱۰ شرط زیر شده بود؛ رضایت همسر اول، عدم قدرت همسر اول به ایفای وظایف زناشویی، عدم تمکین زن از شوهر پس از صدور حکم الزام تمکین وی، ابتلای زن به جنون یا امراض صعبالعلاج، محکومیت قطعی زن در جرائم عمدی به مجازات حبس بیش از یک سال یا جزای نقدی که بر اثر عجز از پرداخت به بازداشت بیش از یک سال، ابتلای زن به هرگونه اعتیاد مضر که به تشخیص دادگاه به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد کند، سوء رفتار یا سوء معاشرت زن به حدی که ادامه زندگی را برای فرد غیر قابل تحمل میکند، ترک زندگی خانوادگی از طرف زن به مدت بیش از شش ماه، عقیم بودن زن و غایب شدن زن به مدت بیش از یک سال. این شروط در حالی است که موسی قربانی پس از جلسه سه شنبه شب کمیسیون قضایی مجلس از اضافه شدن یک عبارت دیگر به این بند خبر داد که بر اساس آن «اگر زن به مدت سه سال زندانی شود، مرد میتواند تقاضای ازدواج مجدد کند.» لایحه حمایت از خانواده اولین بار در تیرماه سال ۱۳۸۶ به پیشنهاد قوه قضائیه جمهوری اسلامی در جلسه هیئت دولت تصویب و به مجلس ارسال شد. به دنبال تصویب کلیات این لایحه از سوی مجلس شورای اسلامی، فعالان حقوق زنان به طور گسترده ای به برخی از بندهای آن اعتراض کردند که در پی آن، دو ماده مربوط به ازدواج مجدد و مهریه از این لایحه حذف شدند. این لایحه بار دیگر در اوایل سال ۸۹ با ایجاد تغییراتی در برخی از بخشهای آن، تحویل مجلس شورای اسلامی شد که این بار نیز به دنبال اعتراض زنان، فعالان حقوق زن و حتی برخی از اصولگرایان به سه بند ۲۲، ۲۳ و ۲۴، لایحه یاد شده برای بررسی بیشتر به کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس بازگردانده شد.
پلیس یمن روز شنبه یک زن و مادر او را به اتهام دست داشتن در ارسال بستههای حاوی مواد منفجره به آمریکا، در صنعا پایتخت یمن دستگیر کرد و همزمان جستوجوی گسترده ای برای پیدا کردن مظنونان دیگر این حادثه آغاز شده است.پلیس یمن روز شنبه یک زن و مادر او را به اتهام دست داشتن در ارسال بستههای حاوی مواد منفجره به آمریکا، در صنعا پایتخت یمن دستگیر کرد. بر اساس گزارش خبرگزاریها، پلیس این کشور روز یکشنبه نیز جستوجوی گستردهتری را برای پیدا کردن مظنونان دیگر مرتبط با این ارسال این بستهها، آغاز کرده است. بستههای حاوی بمب که با هواپیماهای باربری به آمریکا ارسال شدهبود روز جمعه در دبی و بریتانیا کشف شدند و به گفته دیوید کمرون، نخستوزیر بریتانیا، این بمبها فعال بوده و قرار بود که در حین پرواز منفجر شوند. به دنبال کشف دو بسته مشکوک در بریتانیا و دبی و اعلام وضعیت فوقالعاده در فرودگاههای آمریکا، بریتانیا و چند کشور دیگر، باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، روز جمعه گفت دو بسته پستی مشکوک کشف شده ظاهراً حاوی مواد منفجره بودند که از یمن به مقصد دو مرکز یهودیان در شیکاگو ارسال شده بودند. در پی کشف این بستهها تمامی مراکز يهودیان آمريکا به حال آمادهباش درآمده و تدابير امنيتی در ساختمانهای اين مراکز و اطراف آن تشدید شده است . وزارت دفاع یمن میگوید پلیس این کشور از طریق شماره تلفنی که بر روی برگه رسید تحویل این بستهها به شرکت باربری هوایی بوده توانسته است محل سکونت یک زن در صنعا را کشف کند و پس از محاصره خانه او، این زن جوان و مادر او را بازداشت کردهاست. وزارت دفاع یمن در بیانیهای اعلام کرد که «دختر دستگیر شده دانشجوی پزشکی در دانشگاه صنعا است و به همراه مادرش در یکی از محلات حومه صنعا دستگیر شده و پدر او مهندس نفت است و در شرکتی مستقر در استان حضرموت کار میکند.» به گفته وکیل زن دستگیر شده، او دانشجویی آرام است و ارتباطی میان او با گروههای سیاسی یا مذهبی دیده نشدهاست. این وکیل میگوید که موکل او اگر مجرم بود، شماره تلفن، عکس و کپی کارت شناسایی خود را به هنگام تحویل بستهها ارائه نمیکرد. عبدالرحمان برمان، از گروه حقوق بشری یمنی «هود» میگوید که زن دستگیر شده ۲۲ سال سن دارد و نام او «حنان السماوی» است اما به خاطر ارائه اطلاعات شخصی خود به هنگام تحویل بسته، ارتباط او با این اقدام شکبرانگیز است. عبدالرحمان برمان، از گروه حقوق بشری یمنی «هود» نیز در این ارتباط به خبرگزاری فرانسه گفتهاست که زن دستگیر شده ۲۲ سال سن دارد و نام او «حنان السماوی» است اما به خاطر ارائه اطلاعات شخصی خود به هنگام تحویل بسته، ارتباط او با این اقدام شکبرانگیز است. اما علی عبدالله صالح، رئیس جمهوری یمن، میگوید پلیس کشورش اطلاعات در مورد این زن را از نهادهای آمریکایی دریافت کرده و این زن در این زمینه «اعترافاتی کردهاست.» به گفته خبرگزاری آسوشیتدپرس، مقامهای آمریکایی و یمنی میگویند شواهد به طور فزایندهای به دست داشتن سازمان القاعده بهویژه گروه «القاعده شبه جزیره عربستان» در این اقدام تروریستی دلالت دارند. به گفته خبرگزاریها، مواد منفجره این بستهها در داخل کارتریج یک دستگاه چاپگر رایانهای جاسازی شدهبود و مدار این بمبها به سیمکارت یک تلفن همراه متصل بودهاست که این با روشهای القاعده مشابهت دارد. به گزارش خبرگزاری فرانسه پیدا شدن این سیمکارت نیز در ردیابی افراد دستگیر شده کمک کردهاست. ضعف دولت مرکزی یمن باعث شده تا نفوذ گروه «القاعده شبه جزیره عربستان» در برخی نواحی این کشور طی سال های اخیر افزایش یابد. دولت یمن، علاوه بر حملات القاعده، با جنبش اعتراضی شیعیان حوثی و یک جنبش جداییطلب در جنوب این کشور نیز دست به گریبان است، اما علی عبدالله صالح، حضور القاعده را بزرگترین خطر برای این کشور دانستهاست.
شبکه تلویزیونی « ان تی وی» ترکیه گزارش داد، انفجار یک بمب در میدان تقسیم در استانبول، دستکم ۱۵ مجروح بر جای گذاشته است. این تلویزیون به نقل از مقام های پلیس گفت که این بمب گذاری که احتمالا انتحاری بوده است، یک خودروی پلیس را هدف قرار داده بود. هنوز اطلاعات بیشتری درباره ی این انفجار منتشر نشده است.
انفجار بمبی نسبتا قوى يكى از ميادين اصلى شهر استانبول را به لرزه در آورد و بر اساس آمارهاى منتشره حداقل ۲۲ نفر مجروح شدهاند. اين انفجار در ميدان «تاكسيم» و در نزديكى يك خودروی پليس ضد شورش رخ داده است.رسانه هاى تركيه روز يكشنبه گزارش دادند كه انفجار بمبی نسبتا قوى يكى از ميادين اصلى شهر استانبول را به لرزه در آورد و بر اساس آمارهاى منتشره تاكنون ۲۲ نفر مجروح شده اند. تلویزيون های تركیه در گزارشهاى خود اعلام كرده اند كه اين انفجار در ميدان «تاكسيم» و در نزديكى يك خودروی پليس ضد شورش رخ داده است. میدان «تاکسیم» که در بخش اروپايى استانبول قرار دارد از مناطق پر رفت و آمد و توریستی اين شهر به شمار مى رود که دارای فروشگاه ها، هتل ها و رستوران های زیادی است. این منطقه هم اکنون از سوی پلیس بسته شده است. بر اساس آخرين اخبار رسانههاى تركيه كه به صورت زنده به گزارش اين حادثه مى پردازند حداقل ۲۲ نفر در جريان این بمبگذارى مجروح شده اند. حال دو نفر از مجروحان وخیم اعلام شده است. گزارش ها حاکی است که آمبولانسها در حال رفت و آمد در اين محل هستند و به وضعيت مجروحان رسيدگى مى شود. ۱۰ نفر از مجروحان اين حادثه پليس بوده و ۱۲ نفر دیگر شهروند عادى هستند. پليس تركيه اعلام كرده است كه اين بمبگذارى به صورت انتحارى بوده و در جريان آن يك ماشين پليس هدف قرار گرفته است. حسین کاپکین، رییس پلیس استانبول به خبرنگاران گفته است: «به نظر می رسد که این بمبگذاری انتحاری بوده است. این حادثه شهیدی نداشته است.» اشاره وی به قربانیان احتمالی این بمبگذاری است. شهر ۱۲ ميليون نفرى استانبول در سالهای اخیر شاهد بمبگذاریهای متعددی بوده است که در جریان آن دهها نفر جان خود را از دست دادهاند. تیرماه گذشته، بر اثر انفجار یک بمب کنار جادهای در استانبول سه نفر کشته شدند. مقامات ترکیه جداییطلبان پ کا کا را مسئول این بمب گذاری معرفی کردند. مردادماه سال گذشته نیز دو بمب در شهر استانبول، منفجر شد که در جریان آن ۱۵ نفر کشته و ۱۵۰ تن نیز مجروح شدند. در نوامبر سال ۲۰۰۳ نيز شهر استانبول شاهد بمبگذارى هاى متعددى از سوى گروه القاعده بود كه در جريان آن ۶۲ نفر كشته و صدها تن نيز مجروح شدند. یک مامور ارشد امنیتی ترکیه به خبرگزاری رویترز گفته است: «این حمله نشان گروه پ کا کا را دارد. گروه القاعده برای حملات خود از بمبگذار انتحاری نیز بهره می گیرد ولی آنها در ترکیه بیشتر از خودرو استفاده می کنند.» رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه، که به منطقه عمدتا کردنشین مادرین سفر کرده است در واکنش به این انفجار گفته است: «در برابر کسانی که صلح، امنیت و پیشرفت ترکیه را تهدید می کنند کوتاه نخواهیم آمد.» وی افزود: «این قبیل حملات ترکیه را از مسیر صلح، برادری و پیشرفت باز نخواهد داشت. ما همه با هم هستیم و برادر یکدیگر.»
کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران روز یکشنبه گزارش داد که در مهرماه سال جاری و طی دو نوبت ۲۳ نفر در زندان وکیل آباد مشهد «بدون اعلام قبلی» و به اتهام «حمل و نگهداری مواد مخدر» اعدام شدهاند.کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران روز یکشنبه گزارش داد که در مهرماه سال جاری ۲۳ نفر در زندان وکیل آباد مشهد به اتهام «حمل و نگهداری مواد مخدر» اعدام شدهاند. به گزارش وبسایت رسمی این سازمان مدافع حقوق بشر، این اعدامها در ماه گذشته و در دو نوبت صورت گرفته است. در روز ۱۳ مهرماه، ۱۳ نفر و در ۲۰ مهرماه ۱۰ نفر در این زندان «به صورت گروهی و بدون اعلام قبلی» اعدام شدهاند. این نهاد حقوق بشری که مقر آن در نیویورک است، گزارش کرده است که افراد اعدامی «تنها چند ساعت قبل از اعدام از بندهای مختلف زندان وکیل آباد مشهد جمعآوری شده و به راهرو اعدام در ورودی سالن ملاقاتهای این زندان منتقل و در یک ردیف اعدام شدهاند.» این اعدامها در حالی صورت گرفته است که به نوشته این وبسایت، وکلا و خانواده متهمان از این اعدامها اطلاع نداشته و در محل حضور نداشتند. کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران پیش از این در گزارشی ضمن اعتراض به «روند غیرقانونی» اعدامهای زندان وکیل آباد مشهد اعلام کرده بود که «دستکم ۶۰۰ نفر دیگر» نیز در این زندان در انتظار اجرای حکم اعدام هستند. هادی قائمی، سخنگوی این کمپین پیش از این در گفت و گو با رادیو فردا در توضیح «غیرقانونی بودن اجرای این احکام»، اعلام کرده بود : «وقتی دیوان عالی کشور حکم اعدام را تأیید میکند،این تأییدیه باید به وکلا و خانواده ابلاغ شود. وقتی این حکم به دایره اجرای احکام میرود، باید دوباره زمان اعدام به خانواده اعلام شود و خانوادهها باید بتوانند با زندانیها دیدار کنند و حتی در زمان اعدام حضور داشته باشند، ولی هیچیک از این سلسله مراتب طی نشده است و تنها روز بعد از اعدام با خانوادهها تماس میگیرند تا برای پرداخت قیمت طناب به زندان مراجعه و جسد عزیزان خود را دریافت کنند.» غلامحسین محسنی اژهای، دادستان کل کشور روز ۲۰ مهرماه با اعلام ارجاع تمامی پروندههای مربوط به مواد مخدر به دادستانی کل کشور اعلام کرد: «بدون هیچ اغماضی با قاچاقچیان برخورد کرده و ضمن تعقیب آنان، با جدیت تمام آنها را مجازات میکنیم.» در چند ماه اخیر مقامات رسمی جمهوری اسلامی ایران در چند نوبت از اعدام متهمان مواد مخدر در نقاط مختلف کشور خبر داده و بر برخورد قاطع با این افراد تأکید کردهاند.
در هفته چهارم اکتبر ۲۰۱۰ رسانههای ایالات متحده از چپ و راست و مستقل مرتباً در مورد اخراج خوان ویلیامز از اِن پی آر (رادیوی عمومی ملی) سخن گفتند. ویلیامز (یک افریقایی- امریکایی) که در دهه هشتاد از حقوق سیاهان دفاع میکرد در ۱۰ سال گذشته هم برای ان پی آر و هم برای فاکس نیوز به عنوان تحلیلگر کار میکرده است.در هفته چهارم اکتبر ۲۰۱۰ رسانههای ایالات متحده از چپ و راست و مستقل مرتباً در مورد اخراج خوان ویلیامز از اِن پی آر (رادیوی عمومی ملی) سخن گفتند. ویلیامز (یک افریقایی- امریکایی) که در دهه هشتاد از حقوق سیاهان دفاع میکرد در ۱۰ سال گذشته هم برای ان پی آر و هم برای فاکس نیوز به عنوان تحلیلگر کار میکرده است. ویلیامز در برنامه اورایلی (از چهرههای مهم فاکس نیوز و نو محافظهکار) اظهار داشت که هنگامی که در هواپیما مسلمانانی با لباس حاکی از پوشش مذهبی مسلمانان میبیند، کسانی که ابتدائاً و بیش از همه چیز خود را با مسلمانی هویت میبخشند، احساس خطر میکند. او در عین حال تأکید کرد که فردی متعصب نیست. استانداردهای حرفهای روزنامهنگاران و حقوق اقلیتها این بیان احساس که کاملاً غیرعقلانی و مبتنی بر قضاوت ظاهری و محرک پروندهسازی برای مسلمانان است موجب اخراج خوان ویلیامز از ان پی آر شد. این نوع بیان احساس در خاطره قومی و نژادی و مذهبی بسیاری از مردم امریکا بالاخص یهودیان و سیاهان دارای سابقه است و تاریخ نقض حقوق آنها را صرفاً به خاطر ظاهر (رنگ پوست یا لباس و پوششی) حاکی از متفاوت بودن با اکثریت به یاد میآورد. پس از آن طیف گستردهای از چهرههای رسانهای از ووپی گُلد برگ و مایکل مور در سمت چپ و نیوت گینگریچ (سخنگوی پیشین مجلس نمایندگان) و دیگر مفسران فاکس نیوز در طیف راست سیاسی و دهها روزنامهنگار در مورد درستی و نادرستی اظهارات ویلیامز و اخراج وی سخن گفتهاند. گروهی از دمکراتها با سخنان وی مخالفت کرده و اخراج وی را درست ندانستند و گروهی نیز از اخراج وی حمایت کردند. برخی از روزنامهنگاران نیز در دفاع از حقوق همکاران خود اقدام ان پی آر را بیش از اندازه دانسته و به وجه آزادی بیان موضوع پرداختند. اما آنچه بیش از همه در این ماجرا اهمیت دارد دفاع اِن پی آر از رعایت استانداردهای خبری و حرفهای در کار همکاران خود است (تقدم تحلیل و ارائه اطلاعات بر بیان احساسات روزنامهنگاران و تحلیلگران) که در این مورد حاوی دفاع از حقوق مسلمانان ایالات متحده و اقلیتهای قومی و مذهبی و نژادی دیگر نیز هست. پس از اقدام اِن پی آر، نو محافظهکاران و دست راستیها خواستار توقف کمک دولتی که بخش بسیار کوچکی از بودجه این شبکه رادیویی است شدند. حتی در صورت قطع این کمک نیز ان پی آر میتواند به حیات خود ادامه دهد گرچه قطع کمک دولتی در این شرایط با رئیسجمهور و کنگرهای با اکثریت دمکرات غیر محتمل به نظر میرسد. تحریک احساسات عمومی علیه غرب خبر مربوط به قرآنسوزی همانند اخبار مربوط به کاریکاتورهای پیامبر اسلام توسط کاریکاتوریست دانمارکی و آیات شیطانی سلمان رشدی با همه جزئیات آنها در رسانههای دولتی ایران پوشش داده شد اما خبر مربوط به اخراج ویلیامز در حد چهار خط فقط در روزنامه ایران و سایت واحد مرکزی خبر منتشر شد. دفاع مقامات سیاسی و روشنفکران جوامع دمکراتیک از حقوق مسلمانان اصولاً انعکاسی در رسانههای دولتی و شبه دولتی نمییابند. اگر خبری موجب بالا رفتن حرارت مذهبی و تحریک افراد به حمایت از مقامات اسلامگرای کشور شود به سرعت و به طوری گسترده در رسانههای دولتی و شبه دولتی جمهوری اسلامی پوشش داده میشود و شورای سیاستگذاری ائمه جمعه با یک بخشنامه از امامان جمعه خواهد خواست که در مورد آن سخن بگویند اما آنجا که پای خرد و عقل و مدارا و تکثرگرایی در جهان دمکراتیک به میان آید سکوت خبری آنها را فرا میگیرد. مقامات سیاسی کشور و بالاخص ولیفقیه پیشتاز این سخنان تحریکآمیز است و بنا به دستور خود وی پوشش اخبار مرتبط با خرد و عقلانیت و مدارا در جوامع غربی ممنوع است. اتحاد با مخالفان لیبرال دمکراسی رسانههای جمهوری اسلامی شیفته رفتارهای نو محافظهکاران و خشونتگرایان و جنگطلبان امریکایی (افرادی مثل جان بولتون یا راش لیمباو) هستند چون با پوشش گفتههای آنها میتوانند احساسات عمومی را علیه ایالات متحده تحریک کنند اما آن بخش از جامعه امریکا که با زبان منطق و عقل سخن میگوید مغفول گذاشته میشود یا با دست کاری در اخبار یا روایات، ضد امپریالیستی و طرفدار جمهوری اسلامی نمایش داده میشود (نگاه کنید به ترجمههای فیلمهای مایکل مور و تغییراتی که در متن آنها برای پخش از تلویزیون دولتی ایران صورت گرفته است). در ماجرای مسجدی که قرار است در شهر نیویورک نزدیک به محل اصابت هواپیماها به برجهای دوقلو در یازده سپتامبر ۲۰۰۱ ساخته شود نیز رسانههای ایران بیشتر مواضع جمهوریخواهان و مفسران فاکسنیوز در مخالفت با ساخت این مسجد را پوشش دادند تا کسانی که از آزادی مذهبی در امریکا و نیز ساخته شدن مسجد دفاع کردند (رئیسجمهور اوباما و مایکل بلومبرگ، شهردار نیویورک تا صدها مفسر و سیاستمدار لیبرال و دمکرات). بر اساس همین نادیده گرفتن بخش لیبرال دمکرات جامعه امریکاست که گروه احمدینژاد مصاحبه با رسانههای غربی را به حساب جدیت پیام و پیامبری و رسالت الهی خود میگذارد و نه توجه مردم امریکا به شنیدن صدای مخالفان خود حتی متوهمان و خرده دیکتاتورهایی مثل احمدینژاد. ایستادن در طرف دیوانگان در همه چالشهای سیاسی در جوامع غربی بر سر آزادی و تکثر و حقوق بشر، مقامات و رسانههای ایرانی در سمت نیروهای اقتدارگرا و تمامیت طلب و سرکوبگر در این جوامع میایستند با این برنهاده که برای تضعیف این جوامع به کمک نیروهای حاشیهای و مخرب بیایند. اتحاد دولت احمدینژاد با گروهای فاشیستی و نازیستی در اروپا و دعوت آنها به مجامع ضد یهودی حکایت از این موضع دارد. این گروهها البته نه فقط ضد یهودی بلکه ضد مهاجر هستند و مسلمانان اروپا را نیز برای حفظ اصالتهای قومی و مذهبی خود خطرناک میدانند. چنانکه پیداست مقامات جمهوری اسلامی همانند همتایان نو محافظهکار و اقتدارگرای خود در جنبش چای در ایالات متحده گرایش تام و تمامی به دیوانگانی دارند که سنگ در چاه میافکنند و نه خردمندانی که حیران از اعمال غیر عقلانی سنگاندازان، در بحرانها و چالشهای اجتماعی تلاش میکنند سنگها را از چاه بیرون کشند و آب را جاری سازند. -------------------------------------------------------------------------------------------- * دیدگاه های ارائه شده در این مقاله الزاما بازتاب دهنده دیدگاه های رادیو فردا نیست.
روزنامههای صبح تهران در روز یکشنبه نهم آبان ماه به موضوعات مختلفی از جمله، افزایش ۱۲۵ درصدی اقلام مصرفی خانوارها در دوران تصدی محمود احمدینژاد، انتقاد مهدی چمران از طرح وزارت کشور برای انتخاب شهرداران، محکومیت محمد سیفزاده به زندان و محرومیت از وکالت، انحلال دانشگاه علوم پزشکی ایران و اجرای طرح امنیت محله محور در تهران پرداختهاند. افزایش ۱۲۵ درصدی اقلام مصرفی خانوادهها روزنامه جهان صنعت در شماره یکشنبه گزارشی درباره «رشد ۱۲۵ درصدی هزینه سفرهها» منتشر کرده و به استناد آمارهای رسمی بانک مرکزی نوشته است که «اقلام مصرفی خانوادهها در فاصله سال ۸۴ تا ۸۹ به طور متوسط ۱۲۵ درصد افزایش قیمت داشته است.» این روزنامه با اشاره به اینکه همه از گرانی حرف میزنند اما «کمتر کسی میگوید چه چیزی، چقدر گران شده» نوشته است که «نمودار بازی نکنیم و اسیر قیمت گوجه فرنگی از میدان ونک تا نارمک هم نشویم، دست به نقد، روی همین آمار رسمی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران توافق کنیم و آن را رسماً معیار قرار بدهیم تا ببینیم براساس این آمار رسمی که حتماً مورد قبول همه مسئولان هم هست، چه چیزی، چقدر گران شده است.» جهان صنعت سپس با استناد به آمارهای بانک مرکزی نوشته است که در فاصله مرداد ۸۴ تا مرداد ۸۹ «قیمت گوشت ۲۴۰ درصد افزایش یافته» و «قیمت گوشت مرغ ۱۹۹ درصد گران شده» و «گوشت گوسفند نیز حدود ۲۴۶ درصد افزایش قیمت داشته است.» به نوشته این روزنامه «افزایش قیمت ۹۴ درصدی در گروه لبنیات»، «گرانی ۱۵۰ درصدی تخم مرغ» و «افزایش قیمت ۱۴۳ برنج» نیز از دیگر موارد افزایش هزینه سفرههای مردم است، و «حبوبات با افزایش قیمت ۱۴۶ درصد»، «میوه با افزایش قیمت ۱۸۴ درصد» و «سبزیهای تازه نیز با افزایش قیمت۱۸۲ درصدی» طی ۵ سال دوره زمامداری محمود احمدینژاد مواجه شدهاند. بررسی آمارهای بانک مرکزی همچنین نشان میدهد که «قند و شکر» و «روغن» نیز در همین دوره زمانی با «افزایش قیمت ۱۲۰ درصدی» مواجه شدهاند. این گزارش با بررسی گرانی ۳۹ قلم کالای مورد نیاز بر سر سفره خوراکی های مردم ، تأکید کرده که «بیشک این ۳۹ قلم کالاکه در ۱۲ گروه کلی مورد بررسی قرار گرفتند ، تمام مصرف خانوار را نشان نمیدهد، و هزینه مسکن، سوخت، بهداشت و درمان، تحصیل، پوشاک و ... نیز هزینههایی هستند که خانوادهها ناگزیر از پرداخت آنها هستند.» این روزنامه با تأکید براینکه این افزایش قیمتها «به استناد آمارهای بانک مرکزی و در فاصله مرداد ۸۴ تا مرداد ۸۹» صورت گرفته نوشته است که «این دیگر سیاهنمایی نیست، هرچه هست آمار بانک مرکزی جمهوری اسلامی است که اعلام شده است. در مقابل درآمد افراد چقدر افزایش یافته است؟ نرخ بیکاری چه وضعی دارد؟» جهان صنعت همچنین با یادآوری اظهارات پنج سال پیش محمود احمدینژاد که گفته بود «یعنی مشکل مردم ما شکل موی جوانهاست؟ جوانها هر طور میخواهند مویشان را بزنند به من و شما چه ربطی دارد؟ دولت باید اقتصاد کشور را سامان بدهد» نوشته است که «امیدواریم در این سه سال باقیمانده از دولت آقای احمدینژاد اقتصاد سامان پیدا کند و در سال ۱۳۹۲، گزارشی از کاهش یا دستکم تثبیت قیمتها بدهیم. اگر هم اینطور نیست، در سال ۱۳۹۲ این درصدهای افزایش رشد مضاعف نداشته و همین قدر باشند.» «میخواهند مردمسالاری را جمع کنند» روزنامه تهران امروز از واکنش تند رئیس شورای شهر تهران به طرح حامیان دولت برای انتصاب شهرداران از سوی وزارت کشور خبر داده و از قول مهدی چمران نوشته است که «کاملاً مشخص است که میخواهند شوراها را جمع کنند، مردمسالاری را جمع کنند و بگویند فقط دولت.» این روزنامه واکنش رئیس شورای شهر تهران را «تند» توصیف کرده و نوشته است که «انتقاد تند چمران» حکایت از آن دارد که شورای شهر از مطرح شدن چنین طرحی از سوی حامیان دولت در مجلس ناراضی است «چرا که آن را ناقض وظایف و دایره اختیارات خود میداند.» به نوشته تهران امروز در روزهای اخیر گزارشهایی درباره «تصویب مادهای در کمیسیون شوراها منتشر شده که بر مبنای آن از این پس شهردار تهران و مراکز استانها با پیشنهاد وزیر کشور و رأی اعتماد اعضای شورای شهر» منصوب میشوند. این روزنامه با اشاره به اینکه حامیان دولت در مجلس «بعد از رد پیشنهاد انتخاب شهرداران با رأی مستقیم مردم» تصمیم گرفتند که این طرح را در کمیسیون شوراهای مجلس به تصویب برسانند «تا انتخاب شهرداران تهران و مراکز استانها را به پیشنهاد وزیر کشور و رأی اعتماد اعضای شورای شهر واگذار کنند» نوشته است که «این طرح که در کمیسیون شوراها تصویب شده و در آیندهای نزدیک در صحن مطرح خواهد شد تا کنون با واکنشهای متفاوت و بعضاً مخالفی همراه بوده اما اظهارات مهدی چمران به عنوان رئیس شورای عالی استانها و رئیس شورای بزرگترین شهر کشور بهطور قطع در چند روز آینده محور اعتراض دیگر اعضای شوراهای اسلامی شهرهای کشور را نیز به دنبال خواهد داشت.» تهران امروز انتصاب شهرداران از سوی وزارت کشور را «بازگشت به عقب» ارزیابی کرده و نوشته «به اعتقاد بسیاری از کارشناسان اینکه معرفی شهرداران در تهران و مراکز استان از سوی وزیر کشور و در دیگر شهرستانهای کشور از سوی استانداران صورت بگیرد، نوعی عقبگرد از اهداف اولیه تشکیل شوراها و بازگشت مجدد به سیستم مدیریت متمرکز است.» در صورت تصویب نهایی طرح حامیان دولت در مجلس شورای اسلامی «دست شوراهای منتخب مردم برای بررسی و انتخاب گزینههای متعدد تصدی سمت شهرداری بسته میشود» و آنها تنها میتوانند به فرد معرفی شده از سوی وزیر یا استاندار، رأی مثبت یا منفی دهند و به تعبیر روزنامه تهران امروز «تغییر بنیادین در صلاحیت شوراها و تحدید اساسی اختیارات آن» را به همراه دارد. ۹ سال زندان و ۱۰ سال محرومیت از وکالت برای محمد سیفزاده وکیل مدافع حقوق بشر روزنامه آرمان خبر داده که محمد سیفزاده وکیل پایه یک دادگستری و عضو مؤسس کانون مدافعان حقوق بشر در ایران از سوی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ۹ سال حبس و ۱۰ سال محرومیت از شغل وکالت محکوم شده است. سید محمد سیفزاده که به همراه شیرین عبادی و شماری دیگر وکلای مدافع حقوق بشر از مؤسسان «کانون مدافعان حقوق بشر» در ایران است و همچنین سالها وکالت رایگان بسیاری از روزنامهنگاران، فعالان سیاسی و اجتماعی را بر عهده داشته، چندی پیش در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب محاکمه شد و به خاطر تأسیس کانون مدافعان حقوق بشر و بر عهده گرفتن وکالت فعالان بازداشت شده با اتهاماتی چون «تبلیغ علیه نظام و اقدام علیه امنیت ملی» مواجه شد. از جمله دیگر اتهامات آقای سیفزاده عضویت در «شورای عالی نظارت کانون مدافعان حقوق بشر» و «دبیری کمیته انتخابات آزاد، سالم و عادلانه» این کانون عنوان شده، و دادگاه انقلاب این وکیل پایه یک دادگستری را به خاطر همین فعالیتهای حقوق بشری محاکمه کرده است. سید محمد سیفزاده در سالهای گذشته نیز شش بار بازداشت و بازجویی شده و در خرداد ماه ۸۸ همزمان با بازداشتهای گسترده فعالان سیاسی و اجتماعی و نیز روزنامهنگاران از سوی شعبه امنیت دادستانی انقلاب تهران احضار و تهدید شد که «دیگر اجازه ادامه فعالیتهای حقوقی را نخواهد داشت.» آقای سیفزاده نزدیک به ۲۰ سال است که از سوی مقامهای حکومت مستقر در ایران ممنوعالخروج شده و در یک سال اخیر نهادهای امنیتی حتی اجازه سفر حج را نیز به وی ندادند. «انحلال ناگهانی دانشگاه علوم پزشکی ایران با حکم مرضیه وحید دستجردی» روزنامههای مردمسالاری، ابتکار و تهران امروز گزارشهایی از «انحلال ناگهانی دانشگاه علوم پزشکی ایران» منتشر کردهاند. به نوشته روزنامه مردمسالاری مرضیه وحید دستجردی، وزیر بهداشت در دولت محمود احمدینژاد، روز شنبه بدون اطلاع رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران طی نامههای جداگانهای دستور انتقال و ادغام «تمام واحدهای آموزشی، پژوهشی و دانشجویی منتزع از دانشگاه علوم پزشکی ایران به دانشگاه علوم پزشکی تهران، و نیز انتقال هفت بیمارستان و سایر واحدهای بهداشتی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی ایران به دانشگاه علوم پزشکی بهشتی» را صادر کرد. روزنامه مردمسالاری تأکید کرده که روز شنبه «با حکم وزیر بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران منحل شد» تا «دیگر دانشگاههای پزشکی چاقتر شوند و برجمعیت کرج افزوده شود.» این روزنامه گزارش داده که وزیر بهداشت دولت احمدینژاد در نامههایی که خطاب به باقر لاریجانی رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران و محمدرضا رزاقی رئیس دانشگاه علوم پزشکی بهشتی، ضمن تأکید بر انحلال دانشگاه علوم پزشکی ایران، اعلام کرده است که انحلال این دانشگاه برای اجرای «تصمیم دولت مبنی بر خروج دستگاههای اجرایی از استان تهران و نیز کاهش تصدیگری امور موازی» صورت گرفته است. روزنامه مردمسالاری همزمان خبر داده که رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران با تأکید براینکه «هنوز ابلاغیه رسمی انحلال دانشگاه علوم پزشکی ایران را دریافت نکردهایم» گفته است «موضوع انحلال دانشگاه علوم پزشکی ایران از گذشته مطرح بوده اما در حال حاضر که دولت به دنبال کوچک کردن تصدی دولت در تهران است این طرح اجرا میشود.» علی ابطحی تأکید کرده است که «اتفاق بزرگ این است که یک دانشگاه از تهران کم میشود و از طرفی دانشگاه علوم پزشکی کرج شلوغتر میشود و تعدادی از نیروها که حاضر به سکونت در کرج باشند برایشان امکاناتی فراهم میشود.» رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران همچنین گفته است که دولت «احتمالاً برنامههای دیگری برای تکمیل این طرح دارد و ما هنوز از برنامههای دیگر خبر نداریم.» حمله مشترک کیهان و رسالت به مطبوعات و سایتهای اینترنتی دو روزنامه کیهان و رسالت در سرمقالههای روز یکشنبه خود در اقدامی هماهنگ روزنامههای منتقد دولت را مورد حمله قرار داده و ادعا کردند که با «تغییر خط آتش دشمن» اکنون سایتهای اینترنتی نیز در صدر دشمنان جمهوری اسلامی قرار گرفتهاند. کیهان که از اموال عمومی و تحت نظر نماینده آیتالله خامنهای اداره میشود در سرمقاله ۹ آبان خود نوشته است که «نباید از شیطنتهایی که برخی مطبوعات علیه نظام و فعالیتهای دولت اصولگرا میکنند، به راحتی عبور کرد.» این روزنامه نوشته «شاید امروز اطلاق "پایگاه دشمن" به برخی از سایتهای معاند با نظام و انقلاب که متأسفانه بعضا نام و رنگ و لعاب فریبنده هم دارند، دقیقتر باشد» و با این ادعا که «سایتهای اینترنتی نیز علیه مبانی انقلاب و ارکان نظام در حال شایعهسازی و سمپاشی هستند» تأکید کرده است که باید «به سامان رساندن و تدوین نظام جامع رسانهای کشور به عنوان یکی از اولویتهای فوری و ضروری برای متولیان امر» تبدیل شود. کیهان با وجود توقیف دهها روزنامه و صدها هفته نامه به ویژه طی پنج سال اخیر از سوی دولت و قوه قضائیه بار دیگر شماری از مطبوعات و روزنامهها را «پیگاه دشمن» معرفی کرده و ادامه داده است که «اگر امروز برخی از نشریات و روزنامههایی که وابستگی آنان به جریان فتنه و اصلاحطلبان فتنهجو اظهرمنالشمس است، قدری سکوت کرده و لب به دندان گزیدهاند، به معنای آن نیست که دیگر پایگاه دشمن نیستند. پایگاه دشمن گاه شرایط را مهیا میبیند و با تمام قوا به جنگ با حق برمیخیزد و گاه ترجیح میدهد خط آتش و حمله را به پایگاهی دیگر بسپارد. همان اتفاقی که امروز در فضای سایبر ایجاد شده و برخی سایتها، سنگرهای کمین دشمن شدهاند.» رسالت دیگر روزنامه حامی دولت محمود احمدینژاد نیز در سرمقاله یکشنبه خود ضمن تأکید براینکه «در مطبوعات کشور بیش از ارزیابیهای کمی نیازمند پایشهای کیفی در قالب تحلیل گفتمان روزنامهها و خبرگزاریها هستیم» شماری از مطبوعات را «ضد انقلابی» معرفی کرده و نوشته است که «باید اذعان کرد در برهه فعلی مطبوعات کشور حامل دو گفتمان انقلاب و ضد انقلاب هستند.» این روزنامه حامی دولت با ادعای اینکه «در برخی جراید، روزنامههای ملی و محلی و خبرگزاریها خط انقلاب به انحای مختلف تبلیغ و ترویج میشود» به صور ضمنی به اعمال سانسور شدید حکومت در مطبوعات اشاره کرده اما ادعا کرده که «در برخی روزنامه ها و خبرگزاریها که مجوزهای قانونی برای انتشار نیز دارند در قفای تیترهای خنثی و بیاثر و در لابهلای متون، گزارهها و عکسها خط سکولاریسم، لیبرالیسم، اباحهگری اخلاقی و ارزشی و ... مشاهده میشود.» طرح امنیت محلهمحور در تهران؛ دو نوبت در روز روزنامه جام جم خبر داده که فرمانده انتظامی تهران بزرگ درباره نخستین روز اجرای طرح امنیت محلهمحور در دو هزار نقطه تهران گفته است که «یکی از درخواستهای مهم در کلانشهر تهران، امنیت محلههاست که در این ارتباط طرح امنیت محلهمحور از مدتی پیش در دستور کار قرار گرفت و صبح شنبه با حضور پلیس در دو نوبت صبح و عصر آغاز شد.» به گزارش جامجم، حسین ساجدینیا هدف کلی از اجرای طرح جدید نیروی انتظامی و استقرار مأموران در دو هزار نقطه تهران را «برخورد با هنجارشکنان» عنوان کرد و گفت که این طرح «با هدف نا امن کردن محلهها برای مجرمان» به اجرا گذاشته شده است. روز شنبه روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود با انتقاد از «امنیتی کردن فضای کشور» در آستانه اجرای طرح حذف یارانهها تأکید کرده بود که دولت در اجرای این طرح حمایت تمامی نهادهای حکومتی از قوای سهگانه تا نهادهای نظامی و امنیتی و انتظامی را با خود دارد و تنها دلیل نگرانی مقامات حکومتی «ضعف مجریان» و «بیاعتمادی به مردم» است.
یک مسئول وزارت آموزش و پرورش در ایران، دریافت شهریه از اولیا به بهانه افزایش ساعات دروس را غیر قانونی خوانده است. به گزارش ایرنا قاسم مستقیم، مسوول دفتر ارزیابی عملكرد و رسیدگی به شكایات وزارت و آموزش و پرورش اظهار داشته است، مدیران مدارس نباید ساعات كلاسهای تقویتی را بین ساعات درسی مجاز دانش آموزان قرار دهند. وی با اشاره به عدم اجباری بودن کلاسهای تقویتی و مشخص بودن ساعات آنها گفت دلیلی ندارد كه تعداد ساعات دروس افزایش یابد و بابت آن پولی از دانش آموزان دریافت شود. این مسوول وزارت آموزش و پرورش از والدین خواسته است موارد تخلف در این مورد را به دفتر وی اطلاع دهند.
محمود احمدی نژاد رییس جمهوری ایران، ايران و آمريكا را دو قدرت جهانى کنونی خوانده و پیش بینی کرده است «در افق سال ۱۴۰۴ دنيا تغيير خواهد كرد و زندگى ملت ايران در بالاترين سطح قرار خواهد گرفت». محمود احمدى نژاد شامگاه شنبه در گفتگو با تلویزیون دولتی ایران تاریخ یاد شده را دنياى ديگرى خواند که در آن، ايران به توصیف وی، قابل مقايسه با هيچ كشورى نخواهد بود. وی همچنین اروپا و امریكا را بدون امید و اعتماد به نفس و در برابر، ایران را سرشار از امید، انگیزه و اعتماد به نفس دانست. سخنان آقای احمدی نژاد در حالی بیان می شود که تورم اقتصادی در ایران فشار سنگینی بر اقشار جامعه می آورد و نارضایتی ها بخصوص به دلیل وقایع پس از انتخابات ریاست جمهوری افزایش یافته است.
ده ها هزار اسراییلی شامگاه شنبه در میدان مرکزی تل آویو پایتخت این کشور گرد هم آمدند تا در سالگرد ترور اسحاق رابین Yitzhak Rabin یاد نخست وزیر اسبق اسراییل را گرامی دارند. این گردهمایی در میدان محل ترور آقای رابین به یک مراسم سالانه برای بسیاری از اسراییلی ها تبدیل شده است. اسحاق رابین پانزده سال پیش در یک گردهمایی صلح آمیز توسط یک یهودی ناسیونالیست افراطی به نام ایگال امیر Yigal Amir که مخالف سیاست «زمین در برابر صلح» وی بود ترور شد.
دور دوم انتخابات ریاست جمهوری برزیل برای گزینش جانشین لوییز ایناسیو لولا دا سیلوا Luiz Inacio Lula da Silva امروز (یکشنبه) برگزار میگردد. ديلما روسف Dilma Rousseff عضو حزب كارگران و رييس دفتر آقاى داسيلوا که ماه گذشته در دور اول انتخابات موفق به کسب ۴۷ درصد آرا شد، در نظرسنجیها پيشتاز است. رقيب وى خوزه سرا Jose Serra از حزب سوسيال دموكراسى است که در دور اول انتخابات ۳۳ درصد آرا را کسب کرد. برندۀ اين انتخابات روز اول ژانويه برابر با ۱۱ ديماه به عنوان رييس جمهورى جدید برزيل سوگند ياد خواهد كرد. برزیل هشتمین قدرت اقتصادی جهان به شمار می رود. با توجه به اين كه شركت در انتخابات در برزيل اجبارى است حدود ۱۳۶ ميليون نفر در اين انتخابات شركت خواهند كرد.
مهدی غضنفری وزیر بازرگانی ایران تاثیر تحریم های بین المللی بر روابط تجاری ایران با سایر کشور ها را انکار کرد. این اقدام وزیر بازرگانی جمهوری اسلامی در پی اظهارات هفته پیش محمد نهاوندیان رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران صورت می گیرد که گفته بود تحریم ها در حال تاثیر گذاری بر اقتصاد کشور است. ایران به دلیل خودداری از توقف روند غنی سازی اورانیوم تحت چهار قطعنامه تحریمی سازمان ملل و برخی تحریم های ویژه از سوی ایالات متحده و اتحادیۀ اروپا قرار دارد.
درپی کشف بستههای مشکوک در چند هواپيما به مقصد آمريکا که به آدرس کنيسهها و موسسات يهوديان ايالات متحده ارسال شده بود، تمامی مراکز يهودی آمريکا به حال آماده باش درآمده و تدابير امنيتی در ساختمانهای اين موسسات و اطراف آن به شدت افزایش یافته است. بنا بر گزارشها به مراکز يهودی در آمريکا گفته شده است ساختمان اين موسسات و کنيسهها را دقيقا بررسی، ورود افراد را به شدت کنترل و به ويژه ورود هر بسته پستی و ساير تحرکات در درون ساختمانها و محوطههای اطراف را به دقت بازبینی کنند. کنيسهها و مراکز يهودی در غرب، به ويژه در آمريکا اکنون مدتی است که پيوسته زير تدابير سختگيرانه و امنيتی بودهاند.
مهدی کروبی از سران مخالف دولت با بیان اینکه «وضع بسیار بد و نگرانکننده است»، عملکرد نهادهای امنیتی و قضایی را فاقد توجیه قانونی دانست و گفت: «متاسفانه قضات کارهای نیستند و این بازجویان امنیتی هستند که حرف اول و آخر را میزنند.» بگزارش سایت حزب اعتماد ملی، مهدی کروبی، دبیرکل این حزب در دیدار با خانوادههای علی جمالی و حسن اسدی زیدآبادی، از اعضای زندانی سازمان ادوار تحکیم وحدت، اظهار داشت اگر حاکمان جمهوری اسلامی معتقد بودند که جنبش اعتراضی مرده است، همچنان به دستگیریها وبرخوردها ادامه نمیدادند. سحام نیوز افزوده، مهدی کروبی ادامه دستگیریها و برخوردها را نشانه هراس حاکمیت از جنبش اعتراضی مردم خوانده است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر