مسیح علی نژاد
جرس: فخرالسادات محتشمی پور بعد از ملاقات کابینی با همسرش سید مصطفی تاج زاده از شرایط نامناسب جسمانی وی خبر داد و گفت که همسرش تاکید کرده است هیچ مشکلی با مسئولان زندان که طبق دستور عمل می کنند، ندارد و اساسا به فکر برخورداری از امکانات رفاهی هم نیست اما اعتراض او به ماندن در زندان بدون ارتکاب جرم و اعمال اقدامات غیرقانونی مانند قرار گرفتن در قرنطینه و عدم رسیدگی به شکایاتش است...
به تازگی خانم محتشمی پور دیداری با مهندس سحابی داشت و طی این دیدار از اینکه همسر ایشان و بسیاری دیگر از زندانیان تنها به جرم نقد مشفقانه دربند هستند، انتقاد کرد. مهندس سحابی نیز ضمن ستایش روحیه، توان و پایداری تاجزاده، تدبیر و پختگی و تحلیل های او را قابل تحسین دانست و گفت: جای افسوس دارد امثال تاجزاده که باید جامعه از توان و اندیشه شان بهره مند شود، در زندان هستند و خشونت طلبان افراطی زمام امور را به دست گرفته و کشور را به سراشیبی سقوط رهنمون می سازند.
"جرس" با خانم محتشمی پور در خصوص وضعیت مصطفی تاجزاده، دیدار اخیر ایشان با مهندس سحابی، وضعیت خانواده های زندانیان سیاسی و همچنین شرایط سیاسی پیش روگفتگویی انجام داده است که در پی می آید:
خانم محتشمی پور در آخرین ملاقاتی که با آقای تاج زاده داشتید وضعیت روحی و جسمی ایشان چگونه بود؟
آخرین ملاقات ما روز سه شنبه هفته گذشته بود که متاسفانه وضعیت جسمانی آقای تاج زاده به هیچ وجه خوب نبود چون ایشان بیماری هایی دارند که بر اثر تحمل فشار زندان عوارض آن تشدید شده و بعد از اینکه دیسک کمرشان را عمل جراحی کردند و پزشکان متخصص ضرورت عمل جراحی گردنش را به دلیل خطرات جدی پیش رو نیز تجویز و توصیه کرده بودند، اما به زندان بازگردانده شدند و علاوه بر اینها ایشان از بیماری نقرس هم رنج می برند که درد شدید و طاقت فرسایی دارد و متاسفانه در ملاقات اخیر دچار آن درد شده بودند به نحوی که تا محل ملاقات نتوانسته بودند پیاده بیایند و او را با ماشین آوردند. البته ایشان که این موارد را مطرح نمی کنند. آقای نوری زاد در این مورد به خانواده اطلاع رسانی کردند و من هم موقع ملاقات متوجه شدم که درد شدیدی می کشند. از سوی دیگر چون ایشان دائم روزه هستند ضعف جسمانی دارند و من بشدت نگران سلامتشان هستم و طبیعی است که در محیط زندان آن هم در قرنطینه (بعد از گذشت سه ماه هنوز به بند عمومی منتقل نشده اند) رسیدگی های لازم صورت نگیرد. اطلاعات ما منحصر به همین ملاقات هفتگی است و از روز سه شنبه تا امروز من در نگرانی، دلواپسی و دلهره هستم که چه مشکلی برای ایشان پیش آمده است.
آیا برای مرخصی ایشان اقدامی صورت گرفته است؟
نخیر، ایشان به اصل زندانی بودن خودش و سایر زندانیان بی گناه، معترض است و معتقد است که هرگونه درخواستی از این آقایان در واقع خرد کردن شخصیت این مردان و زنان بزرگ است. خود آقایان وضعیت آقای تاج زاده را می دانند و بدون اینکه نیاز باشد که درخواست مرخصی شود ایشان باید تحت مراقبت های پزشکی و بهد اشتی قرار بگیرند و اصولا ایشان جایشان در زندان نیست و هر چه سریعتر باید آزاد شود. اعتراض آقای تاج زاده به این است که چرا بدون کوچکترین جرم و گناهی در زندان است. تنها گناه ایشان همین نقدهای مشفقانه و دلسوزانه ایشان برای جلوگیری از انحراف و افتادن کشور به سراشیبی سقوط و فروپاشی بوده است و این آرامش و اعتدال را هردو جناح چه جناح افراطی و خشونت گرای داخلی و چه برخی از افراطیونی که در خارج از کشور هستند نمی پسندند و نمی خواهند که این روش دنبال شود.
شکایت مشخص آقای تاج زاده از چه کسانی است؟
در هرحال ایشان اعتراض اصلی شان به زندانی بودنش بدون ارتکاب جرم است و در عین حال عدم رسیدگی به شکایات پی در پی ایشان از جنتی، کودتاگران و رسانه های دولتی دروغ پرداز که زمینه آشوب و تشویش اذهان عمومی را فراهم آورده اند نیز مورد اعتراض ایشان است. ایشان همچنین ازسپاه بدلیل بازداشت غیرقانونی و نگهداری و برخوردهای غیرقانونی که در طی بازداشت داشته اند و برپایی دادگاههای نمایشی و احکام فرمایشی که برای ایشان و سایر آزادگان دربند صادر کرده اند، شکایت کرده اند.
آقای تاجزاده در ملاقاتی که با شما داشتند آقای جنتی را به خاطر اظهاراتشان در نماز جمعه سرزنش کردند و از دبیر شورای نگهبان خواستند که توبه کنند. می توانید در این خصوص توضیح بفرمایید و اینکه آیا واکنشی به این موضوع نشان داده شده است؟
دعوای آقای تاج زاده و آقای جنتی دعوای شخصی نیست بلکه همسرم آقای جنتی را نماد یک حرکت انحرافی می داند که انقلاب اسلامی را از مسیر اصلی خودش که احقاق حقوق مردم، پاسداشت حقوق مردم و اصالت قائل شدن برای رای و اندیشه مردم است با تخلفات و تقلباتی که در انتخابات مجلس ششم انجام داده، منحرف کرده است.
این یک شکایت قدیمی است که به آن رسیدگی نشد، درست است؟
بله، ده سال پیش آقای تاج زاده به همین دلیل از آقای جنتی شکایت کرد و آقای جنتی هم از آقای تاج زاده شکایت کرد که این شکایت ها همزمان بود. به شکایت جنتی رسیدگی شده و همسر من بدلیل پاسداری از حقوق مردم به سی سال انفصال از خدمت و جریمه نقدی محکوم شد اما پرونده آقای جنتی به هیچ وجه به جریان نیافتاد. برای اینکه ایشان مصونیت دارند و در واقع اجرا کننده سیاست های اقتدارگرایان و خشونت طلبان کشور است و رای خودشان را بر مردم تحمیل می کنند و اعتقادشان براین است که هر کس با ما نیست، علیه ماست و نه تنها حق رای ندارد بلکه حق حیات هم ندارد.
فکر می کنید علت تاکید آقای تاج زاده برای اینکه آقای جنتی باید استعفا دهید چیست ؟
تاکید آقای تاج زاده بر اینکه آقای جنتی خودش استعفاء دهد یعنی ناامیدی از دستگاه قضایی کشور که قرار نیست عدالت و حقانیت ملاک اصلی باشد. چون هیچکس خودش را موظف نمی داند که این دادگاه را تشکیل دهد و به این پرونده رسیدگی شود. حداقل خود آقای جنتی در خلوت خودش به خطاهایش اعترف کند و از مردم حلالیت بطلبد و استغفار کند. معمولا در سالهای کهولت انسان ها نرم تر و مهربان تر و متواضع تر می شوند اما ما می بینیم که ایشان روزبه روز خشن تر و رفتارهایش از آن اسلام رحمانی که ما می شناسیم فاصله دارد. تقاضای آقای تاج زاده در نهایت به نفع ایشان است که پایان عمرش را در واقع به نوعی کفاره گناهانی که انجام داده قرار دهد و توبه کند و به سوی مردم و درگاه الهی بازگردد.
آیا در میان مسولان امر تاکنون هیچ واکنشی به در خواست آقای تاج زاده نشان داده شد؟
ما واکنش رسمی از طرف خود آقای جنتی ندیدیم اما واکنش غیررسمی بیشتر به آقای جنتی بوده که آقای دادستان تلاش خودشان را مبذول داشتند برای اینکه رضایت ایشان را به جای خشنودی خدا جلب کنند و الان هم خیلی راضی هستند که رضایت آقای جنتی را جلب کرده اند بدون اینکه توجه کنند که این همه بی عدالتی که خود ایشان اطلاع دارند، برطرف و جبران شود. به جای اینکه زندانیان بی گناه و تحت شکنجه ای که مجبور به اعتراف شدند یا آن عزیزانی که فشارهای سنگین زندان را تحمل کردند و پایداری و استقامت کردند، راضی شوند سعی می شود که اربابان قدرت را از خودشان راضی کنند و من بسیار متاسف هستم از این روشی که آقای دادستان با آن پیشینه قبلی خود که به نیکنامی مشهور بوده اکنون چنین سرنوشتی را بدست خودش برای خودش تقدیر کرده است.
شما دیداری با آقای دکتر سحابی داشتید فکر می کنید این ملاقات ها اساسا چه تاثیری در افکار عمومی خواهد داشت؟
دیدار من با آقای دکتر سحابی در واقع شروع اولین مجموعه دیدار و ملاقات هایی است که با شخصیت های برجسته و تاثیرگذار این سه دهه تاریخ معاصر، خواهم داشت. کسانی که تجارب بسیار ارزشمندی را در عرصه های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی دارند و اگر صدایشان به گوش اصحاب قدرت نمی رسد اما به گوش مردم می رسد و مردم برای آنها احترام قائل هستند و به پاسداشت خدماتی که طی این سالیان برای اعتلای کشور کرده اند و مردم به مشفقانه بودن حرفهایشان تردیدی ندارند.
در این دیدار حول چه محورهایی گفتگو کرده اید؟
این ملاقات ها در درجه اول برای این است که آنها را از وضعیت همسرم و پرونده ای که برای او تشکیل داده اند و محاکمه غیرقانونی که برای ایشان برگزار کردند و شرایط سختی که بر ایشان می گذرد، مطلع سازم. در عین حال از آنها یاری و همفکری بگیریم برای اینکه این اوضاع سامان پیدا کند. من فکر می کنم که اگر عقلای قوم ارتباط بیشتری باهم بگیرند، اثرات این روش های شیطانی که تفرقه اندازی است و کودتا گران آن را پی گرفته اند را می توان کمرنگ کرد تا بتوانیم آن روش رحمانی که در همبستگی و اجتماع و اتحاد بین همه گروه ها و دسته هایی که با ظلم مخالف هستند و وجه اشترکشان مبارزه با استبداد دینی کودتاگران است را پیش بگیریم.
آیا امکان این وجود دارد که در فضا و شرایط فعلی کشور برای این دیدار ها و خانواده های زندانیان سیاسی هم مشکلی به جود آورند؟
اقتدارگرایان و ستاد کودتا تمام تلاش شان براین است که ارتباط ها را قطع کنند. ولی اعتقادم این است که همه گروه ها باید با هم همفکری داشته باشند و اشتراک نظراتشان را تبدیل به برنامه های عملی برای جلوگیری از فروپاشی و جلوگیری از شرایط بسیار بحرانی که ما امروز با آن روبرو هستیم تبدیل کنیم. روزبه روز فعالیت های شبانه روزی افراط گرایان بیشتر می شود، به هرحال ما نمی توانیم بنشینیم و منتظر باشیم که این کشور با آن سابقه و قدمت فرهنگی و تمدنی اش دچار مشکلات بیش از این شود و سرمایه های اجتماعی ما به راحتی از دست برود. همه عزیزان احساس مسئولیت می کنند اما این ارتباطات کمک می کند که ما با همدیگر تشریک مساعی داشته باشیم و تکلیف و وظیفه خودمان را برای نجات کشور و برای امید دادن هر چه بیشتر به مردم و جوانان انجام دهیم. خاصه آنکه شرایط خانواده های زندانیان سیاسی بسیار ناراحت کننده و دشوار است تا جایی که به محض مصاحبه در خصوص وضعیت زندانیان خود تحت فشار و تهدید قرار می گیرند که با رسانه ها مصاحبه نکنند و یا مصاحبه های خود را تکذیب کنند.
برنامه های این دیدارها به چه شکلی است و اگر ممکن است کمی بیشتر در مورد حواشی این دیدارها و فشارهایی که خانواده های زندانیان سیاسی با آن دست و پنجه نرم می کنند توضیح دهید.
ما دو برنامه داریم، یکسری برنامه های مشترک حول اشترکات حداکثری تنظیم و برنامه ریزی می کنیم. طبیعی است که خانواده ها در درجه اول وضعیت عزیزان دربندشان برایشان اولویت دارد. یعنی دنبال این هستند که آنان را از بند ستم بیرون بکشند و گرفتاری های دیگری که دارند بعضی ها بچه های کوچک دارند بعضی ها بیمار دارند و دچار بیماری های شدید روحی و عاطفی شده اند. شما باید حق بدهید به من نوعی که امروز یک مصاحبه کنم و فردا آنرا بر اثر فشارهای زیادی پس بگیرم. متاسفانه آقایان از این شیوه های فرعونی و ارعاب برانگیزشان نهایت بهره را می برند و ظرفیت انسانها هم متفاوت است و بسته به شرایطی که در آن زندگی می کنند متفاوت هستند. صحبت هایشان را تحت فشار پس می گیرند که این امری طبیعی است چون خانواده ها که سیاسی نیستند صرفا پیگیری هایشان براساس عاطفه و احساسات خویشی و قومی است. شما شاهد بودید که ارگان کودتا و خبرگزاری های کودتا گران انواع فشارها را سعی کردند بر روی ما بیاورند با استفاده از شنودهایی که داشتند و اقدامات غیرقانونی که انجام دادند (که ما حق شکایت را برخودمان محفوظ دانسته ایم) هرچند که آنها از شیوه های غیرقانونی برای پیشرفت کار خودشان استفاده می کنند اما ما تمام تلاشمان این بوده است که شیوه های قانونی را برای اثبات حقانیت خودمان بکار بگیریم و سفارش آقای تاج زاده هم همیشه همین بوده که هیچگونه اقدام غیرقانونی نشود و هیچ چشم داشتی به قدرت های بیرونی نباشد و هر حرکتی که می شود در چارچوب قانون و در داخل کشور صورت بگیرد.
با توجه به اینکه طیف های مختلفی از جریان های سیاسی در زندان هستند که برخی از آنان در یک فضای سالم سیاسی حتی منتقد یکدیگر نیز بوده اند، نحوه ارتباط خانواده های این زندانیان و اتحاد میان آنها چگونه است؟
خانواده های زندانیان سیاسی لزوما خودشان سیاسی نیستند و صرفا همسر یا مادر یا خواهر یک زندانی سیاسی بودن آن ها را دور هم جمع کرده است، بنابرین اختلاف نظر طیف هاو گروه ها به درون این جمع راه ندارد ضمن این که یکی از برکات جنبش سبز همدلی و هم رأیی گروه های مختلف مردم بوده است. مابه واقع وقتی کنار هم قرار می گیریم با درد مشترکی که داریم خود را یک خانواده واحد می بینیم و می دانیم. آقایان خیلی سعی کردند که جمع خانواده های زندانیان سیاسی را با تفرقه افکنی از هم جدا کنند که خوشبختانه موفق نشده اند و ما جلساتی را که با هم داریم به برکت قرآن و برکت نام خدا روزبه روز معنوی تر و روحانی تر و محکم تر پیش می رویم. بنابراین غیرممکن است که ما اتحاد و همبستگی مان را از دست بدهیم و به فرض محال هم که این اتفاق بیافتد اگر یک ندای معترضانه و مظلومانه وجود داشته باشد گواهی ظلمی است که اینها می کنند. همین طور که افراد زیادی تحت شکنجه و فشار قرار گرفتند اما فقط یکی دو نفر حاضر شدند که نامه بنویسند، که همان موارد معدود حجتی است بر روند غیرقانونی و ظالمانه ای که ستاد کودتا پس از پیروزی کاذب و دروغین در انتخابات پیش گرفته و تمام رفتارهایی که با زندانیان و خانواده های آنان می شود و بگیر و ببندهایی که ادامه دارد و فشارهایی که بر رهبران جنبش سبز است، نشان دهنده همان تقلبی است که اعتراض عمومی را برانگیخته است. آقایان جرات اینکه اجازه یک تجمع مسالمت آمیز را به مخالفان بدهند ندارند .
فکر می کنید با توجه به اینکه خانواده های زندانیان سیاسی و معترضان به انتخابات هیچ رسانه ای در داخل ایران ندارند آیا تلاش های این خانواده ها می تواند در مواجهه با موج تبلیغات رسانه ای حاکمیت به گوش توده مردم برسد؟
تصور باطل کودتاگران این است که با تبلیغات دروغین که از رسانه های ملی انجام می دهند می توانند مردم را از مسیر حقی که دارند منحرف کنند و صحبت ما هم همین است که اگر آقایان معتقدند از پشتوانه مردمی برخوردار هستند اجازه دهند که احزاب، مطبوعات و تجمعات آزاد شوند. این مطبوعاتی که از کمک های دولتی استفاده نمی کنند و در مضیقه و فشار زیاد هستند اجازه انتشار پیدا کنند، آنوقت ببینند که مردم چه راهی را پیش می گیرند. من بعنوان یک خواهر کوچکتر به کسانیکه این مسیر خلاف و اختلاف برانگیز را طی می کنند نصحیت می کنم یک مقدار به عقب برگردند و ببینند که آیا روش هایی که تا به امروز اعمال کرده اند به نتیجه رسیده است یا اینکه روزبه روز باعث شده است که تعداد بیشتری آگاه شوند و مسیر خودشان را از آنها جدا کنند.
به تازگی فشارها به حلقه نزدیکان آقای موسوی هم زیاد شده است انگیزه اصلی تنگ تر کردن حلقه معترضان را در چه می بینید؟
اخیرا با سرداران متعهد و اصیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که به آرمان های امام و انقلاب متعهد بودند برخورد می شود. جرمشان این است که ارتباط شان را با جریان سالم انقلاب که توسط مهندس موسوی رهبری می شده حفظ کرده اند و نمونه اش را در بازداشت سردار مقدم رئیس کمیته ایثارگران ستاد مهندس موسوی دیده ایم. خانواده ایشان متحیر مانده که این راه تا کجا قرار است ادامه پیدا کند بعد از کودتا، افسانه انقلاب مخملی را مطرح کردند و دستگیری های گسترده صورت گرفت اما حضور مردم باعث شد که سناریوی آنها باطل شود. امروز به جای اینکه از مردم عذرخواهی کنند همان روش ها را به شکل سخت تر ادامه می دهند و طبیعی است که این به سود آنها و نظام نیست و امیدواریم که عقلای قوم از هر دو جناح بتوانند کمک کنند این جریان از این حالت افراطی خودش بیرون بیاید و امثال آقای جنتی جرات نکنند که دستگاه قضا را وادار به خشونت بیشتر و اقدامات ظالمانه کنند. اگر قرار بود که اعدام، کشتار، دستگیری ها ، شکنجه و زندان شیوه درستی باشد توسط انبیا و اولیای الهی توصیه می شد در حالیکه ما در سیره آنها فقط مهر و محبت و تلاش برای نزدیک کردن قلوب به همدیگر می بینیم.
در یک نگاه کلی چشم انداز آینده کشور را با تمام این مشکلات برشمرده شده، چگونه می بینید؟
من با توجه به مطالعه ای که در تاریخ دارم اعتقادم این است که این شرایط پایدار نخواهد بود. ظالم به ظلم خودش تا ابد نمی تواند ادامه دهد، یک مسیری را می رود و فشارهایی را بر مردم وارد می کند و دوران سختی بر مردم خواهد گذشت اما آینده، آینده روشنی است. با توجه به اینکه آگاهی مردم و همبستگی آنها روز به روز بیشتر می شود و از تلاشی که ستاد کودتا در ایجاد تفرقه انجام می دهد باید فهمید که چقدر این همبستگی ریشه دار و عمیق است. آینده روشنی را در پیش رو خواهیم داشت به شرط اینکه عقلا، نقش آفرینی بیشتری کنند.
ولی خانم محتشمی پور بسیاری از چهره های شاخصی که در گذشته در منصب های سیاسی هم بوده اند این روزها سکوت کرده اند؟
امروز روزی نیست که همه از خودشان سلب مسئولیت کنند و بگویند چون در قدرت نیستیم کاری از دستمان برنمی آید. باید تلاش شود کشور از این شرایط بحرانی سخت خارج شود. من نگرانی ام از این نیست که هراز چندگاهی چند نفری را بازداشت می کنند و فشارهایی بر آنها و خانواده هایشان می آورند. چون این اتفاقات که صورت می گیرد موجب می شود تا اینها چهره های واقعی و رفتارهای غیرشرعی و غیرانسانی خود را بیشتر نشان دهند. آن چیزی که من را امیدوار می کند آگاهی مردم و همبستگی مردم است و شناختی است که حتی برخی از اصولگرایان یعنی کسانی که کودتا گران توانسته اند با تکیه بر آنها به قدرت برسند، پیدا می کنند و مسیر خود را اندک اندک از آنها جدا می کنند و فاصله خود را با آنها حفظ می کنند و به این ترتیب دایره افراطیون روز به روزتنگ تر می شود. من اطمینان دارم که به تدریج مهر سکوت از لب خیلی ها برداشته می شود فقط ما نیاز به صبوری داریم و حفظ آرامش.
در پایان اگر صحبتی دارید بفرمایید.
می خواهم از این فرصت استفاده کنم و روز اول آذر ماه که روز تولد آقای تاج زاده است را به ایشان تبریک بگویم و امیدوارم همانگونه که تا به امروز در "خدمت" اسلام و مردم بوده اند تا پایان این "راه" را ادامه دهند.
با تشکر از فرصتی که در اختیار جرس قرار دادید.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر