مهشب تاجیک / رادیو کوچه
ابزار یک بازیگر در جسم او نهفته است، در او که باید آنها را بجوید و در مسیر درست پرورش دهد، ابزاری که هر یک بهجای خود بسیار مهم و کلیدی است و بازیگر را یاری میدهد. اما جدای از ابزار، نفس بازیگری اوست که در آن نفسی دمیده شده تا از باقی آدمها متفاوت باشد حتا گاهی از دیگر بازیگران.
در دنیای بازیگری امروز هم توانمند و مقتدربودن لازم است و هم چهره. اما گاهی بودهاند بازیگرانی که با تعریف معیارهای روز چهرهی لازم را نداشتهاند و این خوب در دنیای بازیگری به خودی خود نقصی محسوب میشود ولی چنان در بازی خود شاهکار کردهاند که سالها در اوج قله ماندهاند و به تمامی جاودانه شدهاند. بانویی که از سال ۱۹۷۹ زمانی که برای بازی در فیلم «شکارچی گوزن» نامزد اسکار بهترین نقش مکمل زن شد و در بیشتر دورههای جوایز حضور قدرتمند و باثباتی داشته است. او کسی است که سال ۱۹۸۰ برای فیلم «کریمر علیه کریمر» اسکار گرفته و بعد از آن ۱۳ بار دیگر کاندیدای دریافت اسکار بهترین بازیگر نقش زن شد و هربار هم که نامش را در فهرست این بازیگران اعلام کردند، هر سه نامزد دیگر متفقالقول سر تکان دادهاند به این نشان که او شایسته دریافت اسکار بهترین بازیگر نقش زن بوده است.
«مری لوییز استریپ» Mary Louise Streep در ژوئن ۱۹۴۹ در «سامیت نیوجرسی» متولد شد و در «برناردزویل» بزرگ شد. مادرش هنرمندی در زمینه تبلیغات بازرگانی بود و پدرش مدیر یک شرکت دارویی. استریپ در کودکی به شدت پیگیر موسیقی بود و به کلاسهای خوانندگی اپرای «ایستیل لیبلینگ» میرفت. در نوجوانی دوست داشت خوانندهی اپرا شود تا جایی که آموزش آن را هم دید. او به کلاسهای بازیگری هم میرفت و در نهایت آن را به موسیقی ترجیح داد. او بعد از اخذ مدرک بازیگری از دانشکده واسار در سال ۱۹۷۱ به مدرسه تاتر معتبر «ییل» رفت و در آنجا با «سیگورنیویور» sigourney vior بازیگر و «وندی واسراستاین» vandi vaserstein نمایشنامهنویس همکلاس شد. استریپ قبل از دریافت مدرک کارشناسیارشد در سال ۱۹۷۵، در بیش از چهل نمایش بازی کرد از جمله نمایش «پدر» در کنار «ریپ تورن» Rip Torn.
مریل استریپ بعد از فارغالتحصیلی از واسار، اولین تجربهی بازیگری خود در برادوی را با نمایشی بهدست آورد که توسط «جوزفپاپ» Joseph Pop کارگردانی شد. او در سال ۱۹۷۶ بهخاطر بازی در نمایش «بیست و هفت واگن پنبه» اثر «تنسیویلیامز» Tennessee Williams نامزد دریافت جایزه تونی شد. آغاز کار او در تلویزیون با ایفای نقش همسر یک بازیکن هاکی در مجموعه « مرگبارترین فصل» محصول شبکه CBS رقم خورد. او همان سال با حضور در «جولیا» به کارگردانی «فردزینهمان» Fred Zinnemann اولین تجربه سینمایی خود را هم کسب کرد. در ابتدا قرار بود استریپ در نقش اصلی جولیا از اعضای نهضت مقاومت جنگ جهانی دوم را ظاهر شود ولی گمنام بودن او باعث شد تا زینهمان از «ونسا ردگریو» Vanessa Redgrave برای این نقش استفاده کند و استریپ در نقش دوستش «لیلیان هلمن» ظاهر شود. به هر حال استریپ در دوران جنگ جهانی دوم باقی ماند و با بازی در نقش اینگا یک زن ثروتمند آلمانی که تلاش میکند شوهر یهودیاش را از بازداشتگاه اسرای نازیها نجات دهد در مجموعهی «کشتار همگانی» برنده جایزه امی برای بهترین بازیگری شد.
مریل استریپ علاوهبر آنکه در فیلمهای متنوعی بازی کرده، بیتردید «ستاره» است. بازیگری بزرگ و خارقالعاده برای سه دهه که در این پنج سال اخیر هم با فیلمهایی که در صدر جدول فروش بودهاند، درخشیده و حیرتانگیز بوده است. فیلمهای «شیطان پرادا میپوشد»، «ماما میا»،«جولی و جولیا» و «این پیچیده است» را در نظر بگیرید. همگی از فیلمهای پرفروش سینما بودهاند. منصفانه است اگر بگوییم موفقیت این فیلمها در گیشه به حضور خانم استریپ مربوط است. هرچند علت تام و تمام فروششان شاید تنها مریل استریپ نبوده باشد.
مریل استریپ کسی است که با دقت و وسواس زیاد اختلافات جزیی اجراها و شباهتهای هر نقش را متوجه میشود و با مهارت و استادی ارزش و اهمیت آنها را برای حفظ کیفیتشان رعایت میکند. او تجسم تشخص و اعتبار در زمینه زیباییشناسی هنر بازیگری بوده است. چیزی که نباید درباره بازی او گفت این است که مریل استریپ نقش را مبتنی بر چارچوب ذهنی ما اجرا نمیکند، برعکس ویژگی او این است که از فیلمی به فیلم دیگر مشخصههای هر نقش را تغییر میدهد و احترام و شکوهی تازه به آن نقش میبخشد. او به لهجههای سخت محلی و زبان کشورهای مختلف مسلط است، از لهجه ساکنان غربی پنسیلوانیا در فیلم «شکارچی گوزن» گرفته تا لهجه اکلاهماییها در «سیلک وود». زبان لهستانیها و لهجه آنها را در فیلم «انتخاب سوفی» استادانه اجرا میکند و همچنین لهجه انگلیسی استرالیاییها را در فیلم «فریادی در تاریکی».
او حتا به گفتار محلی در فیلم «از درون آفریقا» هم مسلط است. فیزیک و اندام مریل استریپ، همچنین لحن و آوایش از فیلمی به فیلم دیگر تغییر میکند و متناسب با آن طراحی میشود. خانم استریپ متناسب با نقشهای متنوعی که به عهده گرفته جسم و روح خود را از وضعیتی خسته، آزرده و زخم خورده به وضعیتی جدی، متفکر، رمزآلود و مبهم تغییر میدهد، به همان راحتی که موهایش را کوتاه، بلند یا رنگ میکند. این ادعا که او در نقشهایی ظاهر میشود که صددرصد کامل هستند و بینقص، صحیح نیست. بلکه او اگر بخواهد نقش را بیعیب میکند.
مریلاستریپ جذابیت منحصربهفردی به بیشتر نقشهایش داده است. حالا جذابیتشان روزبهروز بیشتر هم میشود، از این بابت که او را میشناسیم و از درجه اعتبار و مهارتش خبر داریم. او هرکاری را به آسانی انجام میدهد.
مریلاستریپ به بازیگری در تمام دنیا معنا داده است و این جمله را «که اگر بخواهم و سعی کنم میشود» معنی کرده است. او خانم بازیگر دوران است.
اکبرترشیزاد / رادیو کوچه
شاید پیداکردن ارتباط بین این اسامی برای خیلی از ما سخت باشد، «عبدالکریم سروش»، «محمدرضا شریفینیا»، «مهدیابریشمچی» و «محمدحیاتی» (از سران سازمانمجاهدینخلق)، «حسین صفارهرندی»، «سعید ابوطالب» (کارگردان سینما)، «محمد اصفهانی» (خواننده)، «غلامعلی حدادعادل»، «احمد مسجدجامعی» (وزیر ارشاد دولت محمدخاتمی)، «سید مجتبا واحدی» (سردبیر سابق روزنامهی آفتاب یزد)، «سید مجتبا خامنهای» (فرزند رهبر جمهوری اسلامی ایران)، «بهرام شفیع» (گزارشگر ورزشی)، «کمال خرازی» (وزیر امورخارجهی دولت «محمدخاتمی») البته صدها نام آشنای دیگر نیز جا مانده است. اینان تمامی از درسآموختگان «مدرسهی علوی» هستند، یکی از نخستین و مشهورترین مدارس مذهبی ایران.
ورود مدرنیته به ایران پیامدهای متعددی داشت و یکی از مشهودترین آنها عقبماندگی علمی، فرهنگی و سیاسی قشر مذهبی بود. آنها احساس میکردند که هر چه ابعاد حضور مدرنیسم و تکنولوژی در جامعهی ایران وسیعتر میشود، از دامنهی حضورشان در لایههای بالای تصمیمگیری سیاسی و اجتماعی کاسته میشود. در تهران دهههای بیست و سی شمسی مدرسههایی همچون «البرز»، «هدف» و «خوارزمی» با جذب فرزندان طبقات مرفه جدید و متوسط تحصیلکرده و با رویکردی به تمامی غربی و مدرن و با تاکید بر ملیگرایی مشغول به کار بودند، که با موفقیت در کارشان توانسته بودند تربیتشدگان خویش را در حوزههای مختلف همچون سیاست، هنر، اقتصاد و فرهنگ وارد هرم قدرت و تاثیرگذاری جامعه کنند.
بدین علت بود که لزوم ایجاد مدارس آموزشی مدرن به سبک غربی ولی با گرایش کاملن مذهبی که علوم جدید را در کنار علوم قدیمهی مذهبی آموزش دهند در میان قشر مذهبیسنتی درک شد و این اندیشه سنگ بنایی شد برای ایجاد مدارسی از این نوع. سیاست آموزشی در این مدارس به گونهای بود که در علوم دینی معلمهایی به کار گمارده شوند که در عین حال که دانشآموختهی حوزههای سنتی علمیه هستند با علوم انسانی غربی هم ناآشنا نباشند. از سوی دیگر برای آموزش علوم جدید همچون ریاضی، فیزیک و شیمی مدرسینی برگزیده شوند که با وجود تخصص در اینگونه رشتهها به کارآمدی دین در دنیای مدرن و عدم تضاد علم و دین پایبند باشند.
در چنین شرایط، دیدگاه و رویکردی، مدرسهی علوی که از نامش نیز وابستگی و گرایش فکریاش نمایان بود بهوسیله «علیاصغر کرباسچیان» در سال ۱۳۳۵ پایهگذاری شد و بعد «رضا روزبه» و «شیخهادی تهرانی» (معروف به حاجمقدس) به مسوولان مدرسه اضافه شدند. در واقع کرباسچیان مورد تایید حوزویان، هادی تهرانی از معتمدان بازار و تامینکننده مالی و روزبه که تحصیلکردهی فیزیک بود به نمایندگی از متدینان دانشآموختهی علوم جدید در این مجموعه حضور داشتند. دانشآموزان این مدرسه را بیشتر فرزندان بازاریان متمولی تشکیل میدادند که از فرستادن فرزندان خود به مدارس جدید به سبک غربی هراس داشتند، ترسی از سر زدوده شدن باورهای دینی و سنتی. این مدرسه در شرایطی وارد کارزار رقابت علمی با مدارس مشهوری چون «البرز»، «خوارزمی» و «هدف» شد که تا قبل از آن هیچ کس به امید موفقیت و درخشش علمی و ورود به مدارج بالای دانشگاهی فرزندان خود را روانه مدارس مذهبی نمیکرد، اما علوی قصد داشت تا شاگردانی تربیت کند که بتوانند برای ورود و تحصیل در مقاطع بالای تحصیلی با دانشآموختگان مدارس مدرن رقابت کنند. با این رویکرد مدیران این مرکز آموزشی سعی میکردند تا حد امکان شاگردانشان را از ورود به کشمکشها و فعالیتهای سیاسی باز دارند کاری که میتوان به جرات گفت که در دههی اول بهطور کامل در آن موفق بودند.
شرایط در دهه دوم کاری آنان یکسر متفاوت بود، وقایع پس از خرداد ۱۳۴۲، روابط پنهان و آشکار دانشآموزان و برخی مدرسان این مجموعه با «انجمن حجتیهمهدویه» یا همان « انجمن ضدبهایت» و حضور تعدادی از متدینان تحصیلکرده همچون «یداله سحابی» و «مهدی بازرگان» در فعالیتهای سیاسی، باعث شد برخی از دانشآموزان این مدرسه نیز به تدریج وارد فعالیتهای سیاسی شوند. با تمام این مشکلات باز هم ادارهکنندگان این مرکز توانستند با حفظ فاصلهی خود از بازیها و درگیریهای سیاسی روز از دچار شدن این مدرسه به سرنوشت دیگر مدرسههای مذهبی همچون «رفاه» و «کمال» که توسط حکومت تعطیل شده بودند، جلوگیری بهعمل آورند.
این مدرسه با سختگیریهای آموزشی در دو حیطهی شعایرمذهبی و دروسنوین توانست تعدادی فراوانی از فارغالتحصیلان خود را به رشتههایی همچون مهندسی و پزشکی بفرستد که بعدها از ارکان حکومتی شدند، که این مدرسه اگر نگوییم مخالف ایجاد آن بود تلاش زیادی هم برای شکلگیری آن نکرده بود. پس از تشکیل جمهوریاسلامی و با ایجاد دولت موقت، گرچه غالب افراد آنرا اشخاصی مانند اعضای «نهضتآزادی» تشکیل میدادند که گرایشات مذهبی روشنی داشتند، اما عدم اعتقاد آنها برای استفاده از دستورات فقهی و حکومتی اسلام در اداره جامعه، به مذاق روحانیان سنتی و انقلابیون چپ خوش نیامد و زمینههای سقوط آنها فراهم و پس از مدتی به تدریج از تمامی مناسب دولتی کنار گذاشته شدند.
در این دوره بود که با ایجاد خلا مدیریتی و نبود مدیران لازم برای اداره جامعه، زمینه برای حضور دانشآموختگان دیروز مدرسهی علوی که بیشترشان امروز فارغالتحصیلان دانشگاههای آمریکایی و اروپایی بودند، فراهم شد و آنان یکی پس از دیگری در مناسب سیاسی و فرهنگی کار را بهدست گرفتند. که از این میان میتوان به افرادی همچون «حسن غفوریفرد»، «عبدالکریم سروش»، «کمالخرازی»، «محمدعلی نجفی»، «محمد نهاوندیان»، «محمود قندی» و «محمدمهدی مفتح» اشاره کرد. گرچه که بسیاری از این نامها همچون دکتر سروش خود بعدها از منتقدان نظام جمهوریاسلامی و روشهای مدیریتی آن بر مبنای شریعت شدند.
پس از دههی نخست انقلاب و با به چالشکشیده شدن جدی نظریه اسلام حکومتی و سست شدن اندیشه توانایی فقه در ادارهی جامعه، حتا از سوی مذهبیها، فلسفهی وجود و ایجاد چنین مدارسی زیر سوال رفت و از محبوبیت آنها در جامعه به شدت کاسته شد و این موسسات را از رونق انداخت. حال باید دید که طرفداران چنین اندیشهای یعنی تربیت افراد مذهبی در سیستمی گلخانهای و با تربیتهای خاص دینی با شکست نظریههایشان چه جایگزین تازهای برای آن در جامعهیجوان و رو به تحول ایران خواهند داشت.
رضا افتخاری / رادیو کوچه
در دو برنامهی گذشتهی اوراقزرین به دو اثر ماندگار ادبیات فارسی، کتاب «سرگذشت حاجیبابای اصفهانی» و منظومهی دلآویز «ویس و رامین» نگاهی داشتیم. امروز به کتاب ارزشمند «تاریخ سیستان» میپردازیم که از دیدگاه ادبی و یا منبع تاریخی، از مهمترین آثار به شمار است.
تاریخ سیستان از کتابهای کهن به زبان فارسی است که چندین نفر و احتمالن دو نفر در طی سدههای پنجم تا هشتم هجری آن را به نگارش درآوردهاند. این کتاب جدا از ارزش تاریخی، از نظر زبان و ادبیات فارسی اهمیت بسیار زیادی دارد.
تاریخ سیستان، تاریخ یک سرزمین است. نویسنده تاریخ را از زمان ساختنش بهدست بانیان خودی تا خراب شدنش بهدست مهاجمان بیگانه بیان کرده است .
کتاب با حمد خداوند آغاز میشود و مولف در چند صفحه نخست از برخی شخصیتهای باستانی یاد میکند. با بناکردن سیستان و پس از ذکر فضایل سیستان و نامهای آن و طریقت مردم سرزمین آغاز میشود و به سرعت به دوره اسلام میرسد.
کتاب بحث خود را با بررسی سیستان در اواخر حکومت ساسانیان ادامه میدهد و سپس به شرح چگونگی فتح سیستان توسط مسلمانان میپردازد. در دوره خلفای راشدین مسایل مربوط به خراج سیستان و احوال زرتشتیان و تا حدودی مسیحیان در دوره امویان، به تاکید، در مورد حضور خوارج در سیستان و اقدامات امیران اموی در سیستان میپردازد.
داستان والیان خلفا را یکبهیک بیان میکند و تا ایستادگی در مقابل آنها و قدعلمکردن سیستان، از سرداران گمنام خوارج تا زمان یعقوب و عمرو لیث و زدوخورد جانشینان آن دو مرد و روابط سیستان با خراسان سامانیان و والیان سطانمحمود و سلطانمسعود غزنوی و سپس هجوم سرداران سلجوقی و خرابی سیستان ادامه مییابد.
از این کتاب تنها یک نسخهی خطی بهدست آمده است که تاریخ نوشتن نسخه، متعلق به سال ۸۶۴ هجری قمری و تاریخ تالیف آن سال ۷۲۵ است. این کتاب تالیف یک تن نیست، بلکه دو یا سه نفر یکی پس از دیگری آن را به نگارش درآوردهاند.
مرحوم استاد محمدتقی بهار در اینباره نوشته است: «مولف تاریخ سیستان، مولانا شمسالدین محمد موالی بوده که تا زمان تاجالدین ابولفضل را به رشته تحریر کشیده و محمودبن یوسف اصفهانی، بار دیگر آن تاریخ را از سنهی ۴۶۵ تا سنهی ۷۲۵ هجری قمری به طریق اختصار به پایان برده است.»
در صورت کنونی، کتاب در دو بخش مجزا با سبکهای متمایز نوشته شدهاست. بخش نخست کتاب که بخش اعظم آن نیز هست، سبکی بسیار کهن دارد و به احتمال متعلق به قرن پنجم هجری قمری است.
قسمت دوم کتاب در قرن هشتم نوشته شدهاست و کسی شرح حوادث بعد را بهطور مختصر ضمیمه آن کرده و بخش اول کتاب بیش از ده برابر بخش دوم آن است .
مهمترین مطالب قسمت اول عبارت است از: توضیحاتی دربارهی عیاران و خوارج سیستان؛ نامهی هارونالرشید به حمزهبن عبداله، از روسای خوارج در سیستان، و پاسخ او به هارون که از گزارشهای ممتاز و منحصربه فرد این کتاب است؛ مولف مطالب جدیدی دربارهی تسلط ترکان بر سیستان دارد و شرح مفصلی دربارهی امیران صفاری و فتوحات آنها ارایه میدهد. برخلاف نوشتههای مورخان دولتهای رقیب مانند سامانیان و سلجوقیان و غزنویان ــ که به دشمنی با صفاریان پرداخته بودند ــ از آنها به نیکی یاد میکند. قسمت دوم دربارهی رویدادهای سیستان پس از وفات ابوالفضلنصربن احمد است. از مطالب مهم این قسمت، شرح مولف درباره حمله قرامطه به سیستان است و بیشتر مطالب این قسمت دربارهی رکنالدین محمود، شاه نیمروز (سیستان)، و درگیریهای او با امیران مغول است.
در این کتاب اطلاعات ارزشمند تاریخیای وجود دارد که در کتابهای دیگر یافت نشدهاست، از آن جمله:
اطلاعاتی پیرامون آغاز شعر فارسی و نخستین شاعران پارسیگوی که در دربار یعقوب لیث پدید آمدند و همچنین نقل سرود آتشکدهی کرکوی که شاید یکی از قدیمیترین سرودهها به زبان پارسی یا گویشی بسیار نزدیک به آن باشد.
تاریخ سیستان، تاریخ یک سرزمین است نویسنده تاریخ را از زمان ساختنش بهدست بانیان خودی تا خراب شدنش بهدست مهاجمان بیگانه بیان کرده است
هنوز نسخهی دقیق و روشنی از این کتاب در دسترس نیست و نسخهی کنونی را استاد ملکالشعرای بهار از روی نسخهای مغلوط و ناتمام با رنج فراوان تصحیح کرده است.
نخستینبار این مجموعه در روزنامه ایران قدیم (از شمارهی ۴۷۴ تا ۵۶۴ مورخه ۱۲۹۹ تا ۱۳۰۲ قمری) چاپ شد و بعدها بر اثر گردش روزگار، اصل آنچه بهصورت پاورقی چاپ شده بود، بهدست بهار افتاد و او با همان نسخهی منحصربهفرد به تصحیح آن پرداخت و برای چاپ در اختیار وزارت معارف ایران قرار داد.
نام تاریخ سیستان در حقیقت نامی است که در پاورقی روزنامه ایران قدیم در اواخر دورهی قاجار به آن داده شده است و معلوم نیست که نام اصلی این کتاب چه بوده است.
محمدتقی بهار مقدمهی ارزندهای بر این کتاب نوشته است و ویژگیهای نثری این کتاب کهن را بیان کرده است و واژههای کهن آن را به دست داده است.
قسمتی از کتاب در باب سرودن شعر پارسی در دربار صفاریان را میخوانیم .
پس شعرا، او یعقوب لیث صفاری را شعر گفتندی، به تازی:
چون این شعر برخواندند او عالم نبود، درنیافت. محمدبن وصیف حاضر بود و دبیر رسایل او بود و ادب نیکو دانست و بدان روزگار نامهی پارسی نبود. پس یعقوب گفت: چیزی که من درنیابم چرا باید گفت؟
محمد وصیف پس شعر پارسی گفتن گرفت و پیش ازو کسی نگفته بود که تا پارسیان بودند سخن ایشان به رود بازگفتندی، بر طریق خسروانی، و چون عجم برکنده شدند و عرب آمدند، شعر میان ایشان به تازی بود و همگنان را علم و معرفت شعر تازی بود و اندر عجم کسی برنیامد که او را بزرگی آن بود پیش از یعقوب که اندراو شعر گفتندی، مگر حمزهبن عبداله و او عالم بود و تازی دانست. شعرای او، تازی گفتند و سپاه او بیشتر همه از عرب بودند و تازیان بودند، چون یعقوب زنبیل و عمار خارجی را بکشت و بگرفت و سیستان و کرمان و فارس او را دادند، محمدبن وصیف این شعر بگفت:
ای امیری که امیران جهان، خاصه و عام
بنده و چاکر و مولای و سگبند و غلام
شکوفه / دفتر ترکیه / رادیو کوچه
shokufeh@radiokoocheh.com
از آنجاییکه مدت اقامت هیچ پناهندهای در ترکیه بهطور واضح و قطع معلوم نیست، بسیاری از آنها به محض اینکه موقعیت سکونتشان، معلوم شد، بهدنبال کار میگردند تا بتوانند از پس خرج و مخارج و هزینههای زندگی در ترکیه بربیایند. اگرچه عدهای هم هستند که از پساندازی که از ایران آوردهاند، استفاده میکنند اما تعداد این افراد بسیار کم است.
در همین زمینه با دو پناهندهی شاغل در ترکیه گفتوگویی داشتم. به صحبتهای آنها در مورد نحوهی پیداکردن کار و مشکلاتی که پیشرویشان است، گوش میکنیم:
«من اینجا به کار آرایشگری مشغول هستم. پسرم هفتهی اولی که آمده بودیم به سر کار رفت. سوپر مارکت محل زندگیمان از اخلاق و رفتارش خوشش آمد و پیش خودش برد. خودم هم که در آرایشگاه مشغول شدم. از طریق یکی از دوستان ایرانیمان اینجا را شناختم و کارم را شروع کردم. همسرم هم در یک کارخانهی محصولات ارگانیک کار میکند و او هم از طریق یکی از ایرانیان ساکن همینجا، با این کار آَشنا شد.
مسلمن کاری که همسرم و امثال او در اینجا انجام میدهند، قابل مقایسه با کار آرایشگری نیست و خیلی سنگین و طاقتفرسا است. مثلن همسر من از صبح زود تا یازده شب کار میکند. اما در هر صورت، با توجه به اینکه ما این حرفهها را در ایران هم بلد بودیم و از آنجاییکه که هنر و مهارت همه جا مقبول است، توانستیم اینجا هم مشغول به کار بشویم و مجبور نشویم پساندازهایمان را خرج کنیم. متاسفانه اینجا یک مشکلی که دارد، این است که مدت اقامت معلوم نیست و نمیدانیم تا چه حد قرار است بمانیم. یک سال، دو سال، حتا سه سال. بسیاری از ایرانیهای دیگر هم اینجا برای تامین معاش مجبور هستند که کار کنند. مشکل دیگر هم هزینههای بسیار بالا است.
کارهای سنگین اینجا باعث میشوند که افراد پادرد و کمردرد بگیرند. اما به خاطر پرداخت هزینههای بالایی که اینجا داریم، مجبور به کار هستیم. همسرم شبها از درد پا همیشه ناله میکند اما هرچه به صاحب کارش هم میگوید که میخواهد زودتر برگردد و اضافهکاری نمیخواهد، آنها قبول نمیکنند و به زور نگهاش میدارند.
فصلی بودن کارها، از دیگر مشکلات کار در ترکیه است. بسیاری از کارگاهها و کارخانهها، ایرانیها را فقط برای زمانی میخواهند که کارشان زیاد میشود. در نتیجه نمیشود به پشتوانهی شغلی در اینجا اتکا کرد. حقوقها هم بهصورت روزمزدی پرداخت میشود. در نتیجه صاحبکار میتواند هر روزی که بخواهد، کارگر را جواب کند. مسئلهی مهم دیگر این است که اگر اتفاقی در سر کار برایشان بیفتد، هیچ مسوولیتی را قبول نمیکنند. همسر من دستش را با دستگاه زخمی کرده بود اما در محل کارش حتا یک چسب نداشتند که به زخمش بزنند. با همان دست خونی کاغذ پیچ شده به خانه آمد و فردا صبح بازهم مجبور بود که به سر کار برود.»
«روزی که من اومدم اینجا هیچ کاری بلد نبودم. در ایران مهندسی مکانیک خوانده بودم. یک روز خیلی اتفاقی با خانمم به مغازهی عکاسی کنار منزلمان رفتم. با اینکه هیچ چیز از عکاسی نمیدانستم، خیلی خوشم آمد که در آن مغازه کار کنم. مسلمن آنها از من سابقهی کاری خواستند و من تنها چیزی که میتوانستم نشانشان دهم فیلم عروسی خودمان بود که با افکت و فتوشاپ، حرفهای درست شده بود. در واقع به نسبت عکسهایی که در ترکیه وجود داشت و خدمات فیلمبرداری اینجا، فیلم عروسی ما خیلی حرفهای بود.
روز اول که دوربین را دست گرفتم، گفتم که تا بهحال فقط با دوربین سونی کار کردهام. در نتیجه آنها کار با پاناسونیک را هم نشانم دادند. فیلمبرداری خیلی دوست داشتم و مطمئن بودم این کار را میتوانم بکنم. خیلی سعی کردم که از روی فیلم عروسیمان و دیدن پشت صخنهاش، نحوهی ساختن فیلمهای عروسی را یاد گرفتم.
متاسفانه کارهای سنگین، مثل کارگری، پرستیژ کاری دارد، در بعضی موارد هم شده که حقوق را به کارگران ایرانی ندادند. کارهای فیزیکی اگرچه خیلی زود پیدا میشوند، اما بهقول ترکها «کالیت» یا کیفیت لازم را ندارند و به بدن آسیب میزنند. ولی کارهایی که فکری باشد باید کمی وقت برایش گذاشت تا بعد از آن راحت کار را ادامه داد.
وقتی کارت فکری باشد، سعی میکنی یاد بگیری که چهطور آن را به نحو احسنت انجام بدهی. برای مثال خود من که یک روز هیچ چیز از فیلم و عکس نمیدانستم الان آنقدر تجربه و آموزش دیدهام که اگر جای دیگری بروم، بلد بودن این کار، واقعیت پیدا کرده است.»
آنچه در این بخش میآید انتخابی از رادیو کوچه در بین رسانهها است.
منبع : دانشجو نیوز
سعداله نصیریقیداری، عضو کمیسون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی، از تدوین متن استیضاح وزیر علوم در ۱۲ بند خبر داد و گفت: «در مجلس هشتم تعداد کثیری استیضاح وزرا امضا و اعلام وصول شده اما عمده آنها عقبگرد داشته است که این باعث بیاعتبار شدن موضوع استیضاح است.» او همچنین گفت که فعلن استیضاح به امضای نمایندگان مجلس نرسیده است. پیش از این و در آستانه سال تحصیلی این عضو کمیسون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی، از طرح استیضاح وزیر علوم، تحقیقات و فنآوری خبر داده بود و گفته بود: «وزیر علوم، در ماههای اخیر دست به اقداماتی تعجببرانگیز زده از جمله این موارد میتوان به تعویض روسای ۱۵ دانشگاه، برخوردهای دور از شان با اساتید نخبه دانشگاهها و بازنشسته کردن آنها اشاره کرد.»
وزارت علوم در اوایل شهریور ماه با انتشار اطلاعیهای، اعلام کرد که تغییر ۲۰ رییس دانشگاه از مجموع ۱۳۰ مسوول دانشگاههای کشور، به کمک یک کمیته هفت نفره متشکل از اساتید صاحب نظر و خبره در خصوص وضعیت جاری موسسات آموزش عالی انجام شده است، در حالی که منتقدان عملکرد وزارت علوم در تغییر روسای دانشگاهها را اقدامی «سیاسی» دانسته و از آن بهعنوان «تصفیه» دانشگاهها یاد میکنند. همچنین لازم به ذکر است که در آخرین مورد ۸ تن از اساتید دانشگاه تهران بازنشسته اجباری شدند.
استیضاح وزیرعلوم شایعه است
واکنش به اقدامات ماههای اخیر کامران دانشجو، وزیر علوم، در مجلس شورای اسلامی زمزمههای استیضاح وی را مطرح کرد. مسئلهایی که از سوی برخی نمایندگان مجلس تکذیب شد. محمدحسن دوگانی آغچلو، نماینده مردم فسا در مجلس شورای اسلامی، در گفتگو با خبرنگار «باشگاه خبرنگاران» با بیان اینکه استیضاح وزیر علوم شایعه است افزود: «استیضاح وزیر علوم در کمیسیون آموزش و تحقیقات مطرح نبوده و فقط چند تن از نمایندگان ابهاماتی پیرامون برخی ازمباحث مربوط به وزارتخانه دارند که با سوال رفع خواهد شد لذا خبرهایی مبنی بر استیضاح وزیر علوم کذب محض است.» غلامحسین مسوولیریحان، دیگر عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات نیز گفته بود که این استیضاح نمیتواند جدی شود.
لوث شدن موضوع استیضاح
سعداله نصیریقیداری، نماینده مردم زنجان و عضو کمیسون آموزش و تحقیقات مجلس، در گفتوگو با مهر خبر از آماده بودن متن استیضاح وزیر علوم داد و گفت: «در حال بررسی هستیم که برای استیضاح اقدام کنیم یا خیر، در حال حاضر در مرحله مذاکره هستیم چون استیضاح پدیدهای نیست که بدون بررسی جامع انجام شود.»
نصیری قیداری با انتقاد از آنچه که تحت عنوان «شتابزدگی در استضیاح وزرا در مجلس هشتم» نام برد، افزود: «تعداد کثیری استیضاح وزرا در مجلس هشتم امضا شده و اعلام وصول شده اما عمده آنها عقب گرد داشته و این باعث لوث شدن موضوع استیضاح است.»
حال باید منتظر ماند و دید که آیا استیضاح وزیر علوم، عملی میشود یا مانند بسیاری از طرحهای استیضاح در مجلس هشتم پس گرفته میشود.
این خبر در بخش شایعه رادیو کوچه قرار دارد و رادیو کوچه صحت و سقم آن را تایید نمیکند.
منبع : تغییر به نقل از سایت گویا نیوز
«تغییر»: بر اساس گزارش یک منبع موثق در سفارت کانادا در سوریه، رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه دولت محمود احمدینژاد، از کانادا تقاضای مهاجرت کرده و منتظر پاسخ اداره مهاجرت این کشور است. این منبع موثق که خود شاهد ثبت پرونده رامین مهمانپرست بوده جزییات بیشتری از نوع تقاضای مهاجرت وی بهدست نیاورده اما با توجه به مواضع مقامات جمهوری اسلامی ایران در قبال پدیده مهاجرت خصوصنبه کشورهای غربی، اقدام وی بسیار قابل توجه است.
رامین مهمانپرست متولد ۱۳۳۹ در تهران، ششمین سخنگوی وزارت خارجه است و پیشتر، از جمله بهعنوان سفیر در این وزارتخانه خدمت کرده است. تقاضای مهاجرت رامین مهمانپرست از کاناد بهاین دلیل جالب است که وی چندی پیش دیپلماتهای معترض ایرانی را که به نروژ پناهنده شده بودند به ترجیح دادن منافع شخصی و خانوادگی به منافع ملی متهم کرده بود. او گفته بود: «کسی در وزارت امور خارجه انگیزه آنها را باور نمیکند.
در این اقدام بیشتر نوعی ترجیح منافع شخصی و خانوادگی به منافع ملی، قابل توجه است.» اقامت در خارج از ایران برای دیپلماتهای ایرانی موضوع تازهای نیست و برخی از آنها بعد از بازنشستگی یا پایان خدمت در کشور محل ماموریتشان میمانند.
در عین حال این مسئله برای فرزندان و خانواده مقامات ایرانی بیشتر صادق است تا جایی که چندی قبل اعلام شد حدود ۴۰۰ نفر از فرزندان مسوولان در کشورهای غربی از جمله انگلستان مشغول زندگی و تحصیل هستند. در پی اعلام این آمار، برخی از اعلام ممنوعیت تحصیل در خارج از ایران صحبت کرده بودند.
اما این سخنان با واکنش سخنگوی وزارت امورخارجه روبهرو شده بود و رامین مهمانپرست به نوعی این اظهارات را تکذیب کرد. وی در اینباره گفته بود: «ما بحث جدیدی که نشاندهنده ممنوعیت تحصیلات فرزندان ایرانی اعم از فرزندان مسوولان و غیرمسوولان در کشورهای اروپایی باشد، به این معنا نداریم. البته مهمانپرست توصیه کرد: «ظرفیتهای دانشگاهی کشور در داخل به شکلی فراهم شود که امکان بازگشت اتباع ایرانی که آمادگی دارند در دانشگاههای داخل کشور ادامه تحصیل دهند، فراهم شود.»
در سالهای گذشته نسبت به اقامت دیپلماتها و مقامات ایرانی و بستگان درجه یک آنها در خارج کشور حساسیت زیادی وجود داشت. وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی اغلب هرگونه نشانهای از این دست را به جد مورد بررسی قرار میداد و مسوول مربوطه را برای ادای توضیح فرا میخواند.
مهمانپرست فارغالتحصیل مهندسی نرمافزار از دانشگاه شریف و کارشناسی ارشد مدیریت دولتی است. او قبلن پستهایی نظیر سفیر ایران در قزاقستان و تایلند، معاون مدیرکل اداره اطلاعات و مطبوعات وزارت خارجه، نماینده وزیر خارجه در امو مدارس خارج از کشور را عهدهدار بوده است.
خبر / رادیو کوچه
چند روز پس از آغاز گفتوگوهای صلح به دنبال از سرگیری شهرکسازی، جرج میچل فرستاده ویژه رییس جمهوری آمریکا در امورخاورمیانه روز جمعه نتوانست فلسطینیها و اسراییلیها را به ادامه گفتوگوهای صلح قانع کند و این گفتوگوها متوقف شده است.
به گزارش العربیه، جرج میچل گفت: «نخست وزیر اسراییل و رییس حکومت خودگردان فلسطین با ادامه غیرمستقیم گفتوگوها موافقت کردند.»
او در یک گفتوگوی خبری در راماله افزود: «با وجود اختلافها و سختیها تلاش برای ادامه گفتوگوها به هدف ایجاد صلح در خاورمیانه ادامه خواهد داد.»
نتانیاهو پیش از این گفته بود که با جرج میچل برای ادامه گفتوگوها با محمود عباس دیدار میکند. محمود عباس نیز تهدید کرده است در صورت عدم توقف شهرکسازی در نوارباختری در مذاکرات شرکت نمیکند.
بیشتر بخوانید:
«نتانیاهو مذاکرات را با فلسطینیها ادامه میدهد»
خبر/ رادیو کوچه
جانشین فرمانده نیروی انتظامی در مورد تحریم مالی خود از سوی آمریکا روز شنبه در اظهار نظری عنوان کرد این موضوع بیشتر شبیه لطیفهای است که میتوانم آن را برای دیگران تعریف کند.
به گزارش مهر، احمدرضا رادان صبح شنبه در حاشیه افتتاح دومین نمایشگاه توانمندیهای تخصصی هواناجا گفت: «همواره اگر کسی به من میگفت که لطیفهای برایم تعریف کن موضوعی برای عنوان کردن نداشتم اما اکنون از اوباما تشکر میکنم که برای من موضوعی فراهم کرد تا آن را به عنوان لطیفه مطرح کنم.»
وی ادامه داد: «انتظار میرود زمانی که اوباما خود وارد این حوزه شد و اطلاعیه قرایت کرد به من هم اعلام میکرد موجودی حسابم چقدر است تا پس از بسته شدن پیگیری کنم.»
این در حالی است که آمریکا ۸ نفر از مقامات جمهوری اسلامی را به علت نقض حقوق بشر در ایران تحریم کرده است.
شنبه ۱۰ مهرماه ۱۳۸۹ – ۲ اکتبر ۲۰۱۰
شروع پخش زنده از ساعت ۴/۰۰ بعداز ظهر – به وقت تهران
اجرا: اعظم
استودیو: دامون
تقویم تاریخ – مریم
گزیدهی اخبار مطبوعات شنبه ایران
میکروفن – «تامین معیشت برای دورهی پناهندگی» - شکوفه
بخش اول اخبار
اوراق زرین – «تاریخ سیستان … تاریخ کهن» - رضا افتخاری
روزنگاشت – «پدر ناسیونالیسم ایرانی» - مریم
بخش دوم اخبار
پسنشینی تند – «فیزیک و شیمی با طعم فقه» - اکبر ترشیزاد
مجلهی خبری کابل – آرین
دایرهی شکسته – «زنی برای تمام فصول» - مهشب تاجیک
بخش سوم اخبار
قصههای ما، از رویا تا واقعیت – «خانه رویا» – شهره شعشعانی
خبر / رادیو کوچه
روز جمعه و در پی تحریم چین توسط آمریکا، این کشور به ایالات متحده هشدار داده است که تحریم این کشور به این دلیل که اجازه نمیدهد ارزش یوان سریعتر افزایش یابد ممکن است به شدت به روابط آنها آسیب وارد کند.
به گزارش بیبیسی، آمریکا چین را متهم کرده است که به طور ساختگی ارزش یوان را در مقابل دلار پایین نگه داشته تا کالاهای صادراتی این کشور در رقابت با سایر بازارها پیشی بگیرد.
روز چهارشنبه (۲۹ سپتامبر)، مجلس نمایندگان آمریکا لایحهای را تایید کرد که به دولت این کشور اجازه میدهد با ارزهایی که ارزان نگه داشته میشود همچون یارانه نامناسب تجاری رفتار کند.
این لایحه اکنون برای بررسی به سنای آمریکا ارجاع میشود و در صورت موافقت سناتورها و رییس جمهوری آمریکا به یک قانون در این کشور تبدیل میشود. احتمال این که رایگیری در سنا پیش از انتخابات میان دورهای آمریکا در ماه نوامبر انجام بگیرد کم است.
از سویی دیگر سخنگوی وزارت بازرگانی چین گفته است که این لایحه نقض مقررات سازمان تجارت جهانی است.
بیشتر بخوانید:
«اعمال تحریمهای تجاری آمریکا علیه چین»
مریم / رادیوکوچه
maryam.m@koochehmail.com
دوم اکتبر برابر است با سالروز شاه شدن داریوش هخامنشی پسر ویشتاسپ، ملقب به داریوش بزرگ، سومین پادشاه هخامنشی. وی در سال ۵۲۲ پیش از میلاد، با کمک تعدادی از روسای هفت خانواده بزرگ پارسی با کشتن گئومات بر تخت نشسته بود.
داریوش توانست سلطنت را به خاندان هخامنشی بازگرداند. پس از آن به فرونشاندن شورشهای داخلی پرداخت. نظام شاهنشاهی را استحکام بخشید و سرزمینهایی را به شاهنشاهی الحاق کرد. آغاز ساخت «تختجمشید» در زمان پادشاهی او بود.
گئومات یا بردیای دروغین پس از دستیابی به تاج و تخت، تمام زنان کمبوجیه را به همسری گرفت. یکی از این زنان فیدمیا، دختر اتانس یکی از تواناترین نجبای ایران بود. اولین کسی که پس از هفت ماه فرمانروایی به گئومات ظنین شد که او فرزند کوروش نیست اتانس بود. او از طریق دخترش تحقیقاتی را آغاز کرد. اتانس یک دسته شش نفره، از نجبای پارس را که به آنها اطمینان داشت، در شوش تشکیل داد و با ورود داریوش از پارس تصمیم اتخاد شد که او را نیز در گروه خویش وارد سازند. این هفت تن با هم قسم خوردند که برای دفع دشمن اقدام کنند. هرودوت این قیام را قیام هفتیار نام نهاده است.
در دوران حکومت ۳۶ ساله داریوش، قلمرو ایران از دره سند (Indus) تا سواحل لیبی در آفریقا، و از شمال دریای مرمره (Thrace در اروپا) تا کوههای پامیر در آسیا شامل همه خاورمیانه امروز، آسیای میانه، قسمتی از آسیای جنوبی، قفقاز، مصر و قسمتی از سودان بود که به استانهای متعدد (ساتراپی) تقسیم شده و مستقیمن زیر نظر حکومت مرکزی و بر پایه قوانین واحد اداره میشدند و به آن قسمت که سه طایفه ایرانی در آن سکونت داشته، دارای نیاکان و فرهنگ مشترک بوده و آیینهای نوروز را گرامی داشته و یکسان برگزار کردهاند «ایران زمین» گفتهاند. مادها از «ری» به سمت غرب و شمالغربی از جمله کردها و آذریها، پارسها از منطقه ری به جنوب تا جزایر خلیجفارس و از شرق تا آن سوی هندوکش و انتهای بدخشان، و پارتها در شمال شرقی. مصر ایالت ششم ایران بود.
کوروش بنیادگذار کشور ایران بوده است، ولی ناسیونالیسم ایرانی با داریوش بهدنیا آمده است. طرز نشستن، لباس داریوش، صندلی و چوبدست او نشانه تمدن عظیم و پیشرفته ایرانیها در ۲۵ قرن پیش است که جهان را شگفتزده کرده است. داریوش با آتوسا دختر کوروش ازدواج کرده بود و پسرش خشایارشا نوه کوروش بر جای او نشست که سیاست پدر را عینن دنبال کرد.
داریوش در کتیبههایی که از او باقی ماندهاند با ستایش اهورا مزدا (خدا) که زمین و آسمان و بشر و شادیها را آفریده است، پادشاهی خود بر این سرزمین پهناور را که مردان خوب و ارتش خوب دارد از عنایات او دانسته است و در یکی از کتیبههایش از اهورا مزدا خواسته است که «ایران زمین» را از آفت دروغ و بلای خشکسالی در امان دارد.
داریوش سرزمینهای ایران را به چند قسمت تقسیم و برای هر کدام یک والی معین کرده بود. یونانیها، ساتراپ نوشتهاند و تعداد بخشها را بین بیست الی بیست و شش بخش ذکر کردهاند ولیکن تعداد ولایات در کتیبه نقش رستم به سی ولایت میرسد. برای اینکه کارها همه در دست یک نفر نباشد، دو نفر از مرکز مامور میشدند که یکی به فرماندهی قشون محلی منصوب بود و دیگری به اسم سردبیر که کارهای کشوری را اداره میکرد. سردبیر در واقع مفتش مرکز در ایالات بود و مقصود از تاسیس این شغل این بود که مرکز بداند احکامی که به ساتراپ صادر میشود اجرا میشود یا نه.
مفتشهایی که از مرکز برای دیدن اوضاع ایالات مامور میشدند، لقب «چشم و گوش» دولت را داشتند. درست است که این ساتراپها در حوزه حکومت خویش مثل یک پادشاه دست نشانده، قدرت و حیثیت بلامنازع داشتند اما در واقع تمام احوالشان تحت نظارت دقیق شاه و چشم و گوش او بود و این نکته کمتر به آنها مجال میداد که داعیه استقلال یا فکر تجاوز از قانون پادشاه را در خاطر بگذرانند.
از جمله اقدامات داریوش میتوان به ایجاد راه شاهی که «سارد» پایتخت سابق لیدی را به «شوش» پایتخت هخامنشیان وصل میکرد اشاره کرد. یک راه دیگر نیز بابل را به مصر مربوط میکرد.
از کارهای دیگر داریوش ایجاد آبراهی میان دریای سرخ و رود نیل بود که خلیج فارس را به دریای مدیترانه متصل کرد. دستور ساختن «تختجمشید» که شاهنشین ایرانزمین باشد. ضرب سکه زر و سیم، بهخصوص سکههای طلای تقریبن خالص موسوم به داریک. تاسیس پستخانه، دادگاه، کودکستان و دبستان (منحصر به پسران) و وضع قوانین و تعرفه مالیاتی و ایجاد یک نیروی دریایی در خلیجفارس چند نمونه دیگر از کارهای داریوش بهشمار میآید.
آمریکاییان ۲۳ قرن بعد هنگام تاسیس پستخانه دولتی (فدرال) این کشور همان شعار داریوش را بر سر در آن حک کردند که «باد و باران مانع کار چاپارها نخواهد شد». داریوش میان شوش و ساحل مدیترانه نوعی جاده آسفالته کشیده بود که گفته میشود اخیرن قسمتی از آن بهدست آمده است.
از زمان داریوش بود که مدارس، پس از آیینهای مهرگان آغاز بهکار کردهاند که این رسم از طریق یونان به سراسر جهان منتقل شده است. هدف اصلی از مدارس در ایران عهد هخامنشی عمدتن تدریس اخلاقیات، تندرستی، سواری و تیراندازی و سرانجام انتخاب مستعدترین کودکان برای خدمت در ارتش بود.
سرانجام داریوش را پس از مرگش در نقش رستم دفن کردند.
منبع :
ویکی پدیا
تاریخ ایرانیان در این روز
گوگل
خبر / رادیو کوچه
اسماعیل احمدی مقدم، فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی، روز جمعه ۹ مهر پیش از خطبههای نماز این روز در تهران گفت که فشارهای اقتصادی شیوه دشمنان جمهوری اسلامی برای ایجاد آشوب و اغتشاش در کشور است و از احتمال وقوع «فتنه اقتصادی» خبر داده است.
آقای احمدیمقدم اظهار داشت: «با فشارهای اقتصادی قصد دارند، شرایط کشور را به نقطهای بکشانند که آشوب، اغتشاش، نا آرامی و نافرمانی مدنی را به دنبال داشته باشد.»
او با اشاره به اینکه بقایای آنچه وی «فتنه سیاسی» سال گذشته میخواند، ادامه دارد، اضافه کرد: «فتنه، امروز در اشکال دیگری همچون فتنه اقتصادی ادامه دارد و ممکن است عدهای قصد داشته باشند که هر روز جایی را به اعتصاب و تعطیلی بکشانند، اما نیروی انتظامی بر کانون شکلدهی این فتنه اشراف کامل دارد.»
این در حالی است که در روزهای اخیر خبرهایی مبنی بر اعتصاب در کارخانههای مختلف و تعطیلی بخشهایی از بازار ایران از جمله بازار آهن و طلا در تهران و چند شهر دیگر منتشر شده است.
مریم / رادیوکوچه
maryam.m@koochehmail.com
- سال ۵۲۲ پیش از میلاد – «داریوش هخامنشی» پسر ویشتاسپ از بزرگان پارس در نخستین روز از جشنهای مهرگان (پس از تطبیق با تقویم میلادی دوم اکتبر) شاه ایران شد.
- ۱۸۶۹ میلادی – دوم اکتبر، زادروز «مهاتما گاندی» (Mohandas Gandhi) رهبر انقلاب استقلال هندوستان و بنیادگذار جمهوری هند است. وی مبتکر مبارزه منفی (نافرمانی مدنی) برای رسیدن به مقصود سیاسی و نیز نمونه ساده زیستن و فروتنی بهشمار میآید. وی ۷۸ سال عمر کرد و در سال ۱۹۴۸ جان خود را بر سر تامین آرامش هند گذارد و به دست یک هندوی متعصب و مخالف تقسیم شبهقاره هندوستان به دو کشور هند و پاکستان ترور شد.
- ۱۸۹۰ میلادی – «جولیوس هنری مارکس» مشهور به «گروچو مارکس» کمدین و بازیگر آمریکایی بهدنیا آمد. او به خاطر کار در گروه کمدی برادران مارکس و همچنین فیلم شخصی وی و فعالیتش در تلویزیون شهرت یافت.
- ۱۹۰۴ میلادی – امروز زادروز «گرام گرین» داستاننگار انگلیسی است که ۸۷ سال عمر کرد. وی به موازات داستاننگاری مدتها بهکار روزنامهنگاری اشتغال داشت و در این حرفه تا دبیری روزنامه تایمز ترقی کرده بود. او با نوشتن داستان «آمریکایی ساکت» شهرت ضد آمریکایی بهدست آورد که این شهرت هیچگاه به فراموشی سپرده نشد.
- ۱۹۸۸ میلادی – مراسم پایانی بیست و چهارمین دوره بازیهای المپیک در «سئول» کرهجنوبی برگزار شد.
- ۱۹۹۲ میلادی – شورای امنیت رای داد که داراییهای عراق در همه کشورها توقیف و بابت غرامت به آسیب دیدگان از تصرف کویت پرداخت شود.
- ۱۳۰۰ خورشیدی – کلنل «محمدتقیخان پسیان» مردی که هنوز درباره اندیشههای او تحقیق کافی نشده است، دهم مهرماه در نزدیکی قوچان کشته شد. مهاجمان سر کلنل را که در آرزوی ایرانی بهتر بود جدا کردند و به مشهد فرستادند، ولی خراسانیها که به او علاقه داشتند و وفادار مانده بودند جسد وی را با تشریفات تمام در آرامگاه «نادر شاه» که او نیز در نزدیکی قوچان کشته شده بود دفن کردند.
- ۱۳۳۰ خورشیدی – پس از ملی شدن صنعت نفت در ایران و بعد از گذشت پنجاه سال صنایع نفتی به تصرف ایران درآمد. این اقدام پس از خروج کلیه کارشناسان نفتی انگلیس از ایران صورت گرفت. قبل از این واقعه دولت انگلیس که متضرر شده بود؛ شکایتی برضد دولت ایران به مجامع بینالمللی تسلیم کرده بود. دولت انگلیس دراین شکایتنامه ضمن تحریم خرید نفت ازایران، اقدام به محاصره اقتصادی ایران نیز کرده بود. پیرو این شکایت هیت نمایندگی ایران در شورای امنیت حاضر شد. این ماجرا با سخنرانی نماینده ایران و افشای اعمال نظرهای دولت انگلیس خاتمه یافت.
- ۱۳۶۰ خورشیدی – برگزاری سومین انتخابات ریاستجمهوری در ایران و انتخاب آیتاله خامنهای به این مقام. مردم ایران پس از انفجار ساختمان نخستوزیری و کشته شدن آقایان رجایی و باهنر، به پای صندوقهای رای رفته و سیدعلی خامنهای را به ریاست جمهوری ایران انتخاب کردند.
خبر/ رادیو کوچه
صبح روز شنبه، در اثر برخورد دو قطار در اندونزی دستکم ۳۴ تن کشته و ۲۷ نفر زخمی شدهاند.
به گزارش الجزیره، این سانحه در جزیره جاوه بر اثر برخورد یک قطار مسافربری با یک قطار دیگر که در ایستگاه توقف کرده بود، رخ داده که منجر به کشته و مجروح شدن دستکم ۶۰ تن شده است.
به گفته شاهدان عینی، هنوز شماری کشته و زخمی در داخل چند واگن وجود دارند.
این حادثه روز شنبه حدود ساعت سه صبح به وقت محلی در شهر پتاروکان واقع در استان جاوه مرکزی اتفاق افتاد.
سخنگوی پلیس اندونزی، علت احتمالی تصادف را اشتباه بخش کنترل ترافیک خطوط راهآهن اعلام کرده است.
مرتضا خسروی (هیچ) / رادیو کوچه
محمدرضا / رادیو کوچه
mohamadreza@koochehmail.com
مهمترین عنوانهای مطبوعات امروز ایران:
ایران
http://www.iran-newspaper.com/
1) تب سکه طلا و دلار فرو نشست.
«بهمنی»، رییس کل بانک مرکزی: قیمت ارز و سکه در این هفته واقعی خواهد شد. با عرضه فراوان سکه و ارز، در این هفته قیمت سکه به قیمت جهانی کاهش یافته و دلار به ۱۰۶۰ تومان خواهد رسید. همچنین قیمت سکه بیشتر از قیمت فعلی نخواهد شد و بانک مرکزی به اندازهای سکه عرضه میکند که قیمتش منطقی شود.
۲) ممنوعیت سفر ۸ مقام ایرانی به آمریکا پایان بازی کاخ سفید در فتنه ۸۸٫
فرمانده کل سپاه، جانشین فرمانده نیروی انتظامی، وزیر اطلاعات، وزیر رفاه، وزیر کشور، دادستان کل کشور، فرمانده سابق بسیج و دادستان سابق تهران از مقامهای تحریم شده ایران هستند. سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: «تحریم مقامهای ایران، پاسخ نسنجیده همراه با عصبانیت آمریکا به سوال منطقی «دکتر احمدینژاد» درباره واقعه ۱۱ سپتامبر است.»
جام جم
۱) وضعیت فوقالعاده در اکوادور اعلام شد.
http://www.jamejamonline.ir/newstext.aspx?newsnum=100887221037
دولت اکوادور در پی تلاش برای کودتا علیه دولت این کشور بهمدت پنج روز وضعیت فوقالعاده اعلام کرد. «میگل کارواخال» وزیر امنیت اکوادور گفت: «به نیروهای مسلح دستور داده شده است تا نظم عمومی را به پایتخت بازگردانند.»
۲) مقابلهکنندگان با تفکر اسلام، قدرتهای مستکبرند.
http://www.jamejamonline.ir/newstext.aspx?newsnum=100887208797
«آیتاله امامی کاشانی» خطیب جمعه تهران گفت: «آنچه که امروز با آن مقابله میشود تفکر اسلام است، ولی مقابله کنندگان با این تفکر مردم دنیا نیستند بلکه حکومتهای مستکبرند.»
کیهان
۱) احمدی مقدم: «با فتنهگران اقتصادی در خدمت پروژه تحریم برخورد میکنیم.»
http://www.kayhannews.ir/890710/3.htm#other301
فرمانده نیروی انتظامی در سخنان پیش از خطبههای جمعه تهران با بیان اینکه نیروی انتظامی بر کانون شکلدهی فتنهها اشراف کامل دارد، تاکید کرد: «کسانی که میخواهند با تکیه بر فشارهای اقتصادی دشمن، حلقه مکمل آن در کشور باشند باید بدانند که با آنها برخورد قاطع خواهد شد.»
۲) رویتر: «ایران با صادرات بنزین غرب را گیج کرد.»
http://www.kayhannews.ir/890710/4.htm#other408
فعالان بازار نفت در مصاحبه با رویتر، با تایید ورود نخستین محموله بنزین صادراتی ایران به بازار خاورمیانه، اعلام کردند: «این امر بسیار گیجکننده است.» ایران با اجرای طرح ابتکاری تولید بنزین در واحدهای پتروشیمی نه تنها توانست نیاز داخلی خود به این ماده را تامین کند بلکه نخستین محموله بنزین خود را به بازارهای جهانی صادر کرده است.
رسالت
۱) قوهقضاییه سران فتنه را مجازات کند.
http://www.resalat-news.com/Fa/?code=41050
ائمه جمعه سراسر کشور در قطعنامه پایانی بیست و یکمین گردهمایی سراسری خود تصریح کردند: «از مسوولین امر بهویژه قوهقضاییه خواهانیم، هر چه زودتر تکلیف سران فتنه را معلوم و بیگانهخواهان خودینما را از صفوف ملت ولایی و انقلابی جدا ساخته و آنها را به مجازات خیانت و خباثتهایشان برسانند.»
۲) تظاهرات، سراسر اروپا را در اعتراض به سیاستهای اقتصادی فراگرفت.
http://www.resalat-news.com/Fa/?code=41082
مردم بسیاری از کشورهای اروپایی دیروز در اعتراض به سیاستهای اقتصادی دولت هایشان، تظاهرات گسترده و سراسری برگزاری کردند. به گزارش خبرگزاریها، بسیاری از کشورهای اروپایی در پی بحران بدهی و کسری بودجه برای اصلاح ساختار مالی طرحهای ریاضت اقتصادی را در دستور کار قرار دادند که اعتراض عمومی مردم این کشورها را برانگیخته است.
همشهری
۱) ما میتوانیم و هیچ قلهای دور از دسترس کشور ما نیست.
http://www.hamshahrionline.ir/news-117305.aspx
محمود احمدینژاد رییسجمهوری کشورمان در مراسم آغاز رسمی غربالگری شنوایی نوزادان در سراسر کشور که در نهاد ریاست جمهوری با حضور مشایی رییس دفتر رییسجمهوری و وزیر بهداشت و تعدادی دیگر از مقامات مربوطه برگزار شده بود، اظهار داشت: «این باور در بین مردم ایجاد شده که ما میتوانیم و هیچ قلهای دور از دسترس ما نیست.»
۲) مشرف حزب جدید تشکیل میدهد.
http://www.hamshahrionline.ir/news-117327.aspx
حاکم نظامی سابق پاکستان در حال تشکیل یک حزب سیاسی جدید در لندن است تا زمینه را برای بازگشت خود به کشور پیش از انتخابات ۲۰۱۳ فراهم کند. به گزارش ایسنا، «پرویز مشرف»، رییسجمهوری سابق پاکستان که هم اکنون در لندن زندگی میکند به شبکه خبری «بی.بی.سی» گفت: «ارتش باید در خارج کردن پاکستان از گرفتاریهای اقتصادی و درگیریهای سیاسی دخالت کند.»
آفرینش
۱) متکی: «در مذاکرات هستهای موضع ما لجبازی نیست.»
http://www.afarinesh-daily.com/afarinesh/News.aspx?NID=70469
وزیر امور خارجه موضع ایران را در مذاکرات هستهای لجبازی ندانست و با اعلام اینکه ساخت صفحه سوخت هستهای فنآوری خاصی دارد، گفت: «ایران کار ساخت آنرا آغاز کرده است و تا یک سال آینده آنرا نهایی میکند.»
۲) ابراهیمی: «دایره اصولگرایی را بیشتر توسعه دهیم.»
http://www.afarinesh-daily.com/afarinesh/Article.aspx?AID=12793#70472
عضو شاخص فراکسیون اصولگرایان مجلس خواستار توسعه دایره اصولگرایی شد و اعلام کرد: «باید درهای اصولگرایی را به روی هر کس که علاقمند است باز کنیم و در این راستا میزان وضع فعلی افراد باشد.»
خراسان
۱) گزارشها درباره محورهای مذاکرات امروز «بشار اسد» در تهران.
http://www.khorasannews.com/News.aspx?type=1&year=1389&month=7&day=10&id=411437
بشار اسد، رییس جمهوری سوریه امروز وارد تهران میشود تا با مقامهای بلندپایه کشورمان دیدار و گفتوگو کند. برخی رسانههای عرب منطقه و خبرگزاریهای غربی مذاکرات امروز بشار اسد را در تهران مهم ارزیابی کردهاند.
۲) کریم زارع: «نظر مقام معظم رهبری درباره دانشگاه آزاد هر چه باشد را به مرحله اجرا میگذاریم.»
http://www.khorasannews.com/News.aspx?type=1&year=1389&month=7&day=10&id=411438
عضو هیت امنای دانشگاه آزاد اسلامی در واکنش به سخنان «آیتاله صادق آملی لاریجانی» مبنی بر مشکل فقهی و قانونی وقف دانشگاه آزاد گفت: «منتظریم هر چه نظر مقام معظم رهبری اعلام شود همان را به مرحله اجرا بگذاریم.»
دنیای اقتصاد
۱) بنزین تکنرخی از آبان ماه.
http://www.donya-e-eqtesad.com/Default_view.asp?@=226187
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس از عرضه بنزین تکنرخی از آبان ماه خبر داده و گفته است: «از اول آبان، اصلاح قیمتها آغاز و از جمله بنزین تکنرخی با قیمت هر لیتر ۴۰۰ تومان به مصرفکنندگان عرضه خواهد شد.»
۲) جنگ ارزی آمریکا با چین.
http://www.donya-e-eqtesad.com/Default_view.asp?@=226168
مقامات چینی به آمریکا هشدار دادند که روش جدید آمریکاییها در مقابله با ارزشگذاری پایین پول ملی چین به روابط دو کشور لطمه خواهد زد. آمریکا سالها است که چین را متهم میکند با بیارزشسازی غیرواقعی پول ملی خود، قدرت رقابتی کالاهای صادراتی خود را در بازار جهانی به ویژه بازار غرب به شدت بالا برده است.
خبر / رادیو کوچه
عبداله گل، رییسجمهوری ترکیه روز جمعه در مصاحبه با یک مجله بینالمللی در خصوص برنامهی هستهای ایران اظهار داشت که دستیابی جمهوری اسلامی ایران به سلاح اتمی بیش از همه تهدیدی برای کشورش به شمار میآید و ترکیه اولین معترض به آن است.
به گزارش مجلهی کریستین ساینس مانیتور، رییس جمهوری ترکیه خاطرنشان کرد که جمهوری اسلامی باید درمورد برنامه هستهای خود شفافتر عمل کند. او تاکید کرد که آنکارا حاضر است در این خصوص به ایران کمک کند.
عبداله گل در این مصاحبه تاکید کرد: «ایران باید به مسئله هستهای خود پاسخ دهد و ما آمادهایم برای این کار به آنها کمک کنیم».
رییس جمهوری ترکیه همچنین در ادامه مصاحبه خود درباره اینکه آیا ایران برای دستیابی به بمب اتم در تلاش است یا نه گفت: «نه میتوانم بگویم نه، آنها به دنبال بمب نیستند و نه میتوانم بگویم بله، هستند. ما این را نمیدانیم، تنها نهادی که میتواند این پرسش را پاسخ بدهد آژانس بینالمللی انرژی اتمی است».
این در حالی است که یوکیا آمانو دبیرکل آژانس بینالمللی در گزارش محرمانه خود که در اختیار شورای حکام آژانس قرار گرفت، هشدار داده است که میزان تولید اورانیوم غنیشده در ایران به رغم تحریمها ۱۵ درصد افزایش داشته است.
آمانو تاکید کرده است که اورانیوم غنیشده در ایران ممکن است در نهایت به صورت کلاهک هستهای برای قرار گرفتن در موشک مورد استفاده قرار گیرد.
آرین / دفتر کابل / رادیوکوچه
در اثر واژگون شدن یک اتوبوس مسافربری در جنوبغرب افغانستان، ۴ تن به شمول دو کودک کشته شدند.
همچنان در این رویداد و ۲۵ تن دیگر به شمول مردان، زنان و کودکان زخمی شدهاند.
زخمی شدگان این رویداد به شفاخانه انتقال شده و داکتران وضعیت صحی دو تنشان را وخیم گزارش دادهاند.
عبدالجبار پردلی فرمانده پلیس استان نیمروز گفت این رویداد پس از ظهر روز گذشته در روستای خاشرود رخ داده است.
وی دلیل این حادثه را تیزرانی و بیاحتیاطی راننده خوانده افزود پلیس راننده این اتوبوس را بازداشت کرده است.
شاهراه کندهار- نیمروز از چندی به این سو اسفالت شده و رانندگان شاهراهها بهدلیل سرعت زیاد و عدم کنترول وسایط، حادثه میآفرینند.
مسافران این شاهراه شکایت دارند رانندگان با سرعت سرسام آور در این جاده رانندگی میکنند، اما از سوی ترافیک هیچ کنترول نمیشوند.
مهمترین عنوانهای رسانههای امروز مالزی:
خبرگزاری برناما
- محیالدین، معاون نخست وزیر، در صدر لیست افتخارآفرینان صباح.
- دیدار برخی از مقامات مالزی با دانشجوی مالایی در بیمارستانی در مسکو.
- ملاقات مردمی محیالدین با ساکنان ساری ساترایا.
- درخواست برای ترویج قانون ارتباطات عمومی.
- مردم بومی در گالاس بلوغ سیاسی خود را در انتخابات ثابت میکنند.
- سراواک در تب انتخاباتی؛ چشمها به طیب است.
- صنایع رسانهای مبلغ ۳٫۵ میلیارد رینگیت را برای شش ماهه اول سال جاری بهست آورده است.
- Public Bank برنده جایزه مشاغل دولتی برتر سال ۲۰۱۰ شد.
- وزارت تجارت بینالملل مالزی امید دارد تا سرمایهگذاریهای خارجی و مستقیم را برای تقویت اقتصاد متوازن کند.
- حادثه قطار در اندونزی موجب کشتهشدن ۳۳ تن شد.
- راه حل جدید محققان استرالیایی برای برداشتن سرطان سینه.
- پلیس تایلند وضعیت امنیتی را شدیدتر کرد.
- وزیر کشور هند: «هیچ تهدیدی برای جام کشورهای مشترکالمنافع وجود ندارد.»
- روسیه و آمریکا به زودی تجزیه و تحلیلها در مورد تهدیدات تروریستی را کامل میکنند.
روزنامه استار
- آمادگی شرکت عربی پتروسعودی برای سرمایهگذاری میلیاردی در مالزی.
- تمامی پروانه و اجازهنامههای قاچاقچی حیاتوحش، وانگ و همسرش، باطل شد.
- انتقادات برادر سلطان جدید کلانتان از وی.
- ۱،۰۴۹ پیمانکار ساخت و ساز در لیست سیاه وزارت مسکن و دولتهای محلی مالزی قرار گرفتند.
- دولت برای جلوگیری از سقط جنین و کشتن نوزادان، آموزش تنظیم خانواده را در مدارس گسترش میدهد.
- تجمع ۲۰۰ اندونزیایی برای حمایت از روابط کشورشان با مالزی.
- یک نماینده سابق پارلمان: «سلانگور چشم خود را بر استخدامهای خویشاوندی بسته است.»
- تمجید دیپلماتهای آفریقایی از جاذبههای مالزی.
- بازدید همسر نخستوزیر از مدارس مخصوص دانشآموزان حامله.
- دست داشتن بن لادن و سران القائده در تهدیدات تروریستی اخیر اروپا.
- رییسجمهوری اکوادور دوباره کنترل اوضاع را بهدست گرفت.
- وزیر معادن شیلی، معدن چیان گرفتار این ماه باید رها بشوند.
- اتحاد شیعه عراق از نخست وزیر مالکی پشتیبانی کردند.
روزنامه نیو استریت تایمز
- تهدیدات به بمبگذاری در بانکوک ادامه دارد.
- هشدار در مورد سیاسیکردن پروژههای سودآور کشور.
- به نظر میرسد با بالا ماندن مازاد تجاری مالزی و آمریکا، نرخ رینگیت این هفته هم تقویت شود.
روزنامه مالایی میل
- سرقت ۲۵۴ میلیون رینگیت انواع مواد مخدر توسط ده پلیس.
- دولت کنترل بیشتری بر روی صحبتهای حساسیت برانگیز اعمال میکند.
رادیو کوچه
تیم ملی فوتبال ایران با پیروزی برابر عراق به دیدار فینال ششمین دوره رقابتهای فوتبال غرب آسیا راه یافت تا یکشنبه شب برای کسب پنجمین قهرمانی در این مسابقات به دیدار تیم کویت رود.
به گزارش مهر، دیدار مرحله نیمه نهایی ششمین دوره رقابتهای فوتبال غرب آسیا از ساعت ۱۶:۳۰ دقیقه امروز جمعه در ورزشگاه ملک عبداله شهر امان بین تیمهای ایران و عراق برگزار شد که در پایان تیم ایران با نتیجه دو بر یک حریف خود را شکست داد و به فینال راه یافت.
تیم ایران در پنج دوره گذشته رقابتهای فوتبال غرب آسیا صاحب چهار عنوان قهرمانی شده است.
بیشتر بخوانید:
«ایران و عراق،فینالی زودرس در نیمهنهایی»
منبع : بیان
سوده راد
متنی که در زیر میآید، متن سخنرانی من در پنل حقوقبشر و زنان در ایران در پانزدهمین جلسهی شورای حقوقبشر سازمان ملل، ۲۴ سپتامبر ۲۰۱۰، ژنو است.
در مورد حقوق زنان در ایران، در چارچوب نظام جمهوری اسلامی، آن هم در چنین مکان و چنین جمعی، میتوان ساعتها گفت و شنود، ولی در این فرصت کوتاه مایل هستم توجه شما را به دو موضوع که این روزها به طور همزمان در ایران رخ میدهد، جلب کنم: «بررسی و تصویب لایحهی حمایت از خانواده در مجلس شورای اسلامی» و« اجرای حکم سنگسار». شاید در مورد سنگسار و «سکینه محمدی آشتیانی» در رسانههای سراسر دنیا زیاد شنیده باشید و داستان مادر ۴۳ سالهای، که برای اتهام خیانت به همسرش به سنگسار و برای اتهام قتل او به اعدام محکوم شده است را به خوبی بدانید. مدت زیادی از لغو حکم سنگسار به دلیل کافی نبودن اسناد و فشارهای بینالمللی نگذشته است که آقای احمدینژاد که خود را رییسجمهوری ایران میداند، ادعا میکند که چنین حکمی اصلن برای سکینه صادر نشده بوده است. عکسهایی که میبینید، از پروندهی قضایی سکینه است که صدور حکم سنگسار را تایید میکند.
طبق گزارشات مختلف، هم اکنون بین ۷ تا ۱۵ نفر در زندانهای ایران در صف اجرای حکم سنگسار هستند و در بین آنها دو زن، به نامهای «کبرا بابایی و مریم قربانزاده» در زندان تبریز همبند سکینه محمدی آشتیانی. آنها همه قربانی تفکر بنیادگرایی هستند که تا خصوصیترین روابط شخصی افراد وارد میشود و از آنجا که مردسالار است، همیشه بیشترین آسیب را به زنان میزند.
در جامعهای که داشتن روابط متعدد چه برای زن و چه برای مرد پسندیده نیست، حکومت زن را به چنین اتهامی و حتا بدون دلایل و اسناد کافی، به سنگسار که میراث قرون وسطاست محکوم میکند. وقتی آقای «متکی»، وزیر امور خارجهی احمدینژاد، در جواب اعتراضات گستردهی مردم و سایر دولتها، میگوید: «حکم سنگسار واقعن کم اجرا میشود و در سالهای اخیر تنها هفت مورد داشتهایم»، نه تنها باید بلند فریاد زد که حتا یکی هم زیادیست، بلکه باید به عمق آنچه در حال رخ دادن است اندیشید.
خانمها، آقایان
این روزها مجلس کشوری که در آن چند همسری مردان منفور است، مشغول تصویب قوانینیست که ازدواج موقت و تعدد ازدواج دایم، را برای مردها تسهیل میکند. این تغییرات در قوانین با نام «لایحهی حمایت از خانواده» توسط دولت به مجلس فرستاده شده است و این در حالیست که فعالان حقوق زن، از آن به لایحهی «ضد زن» و «ضد خانواده» یاد میکنند. تاکنون بسیاری از زنان و مردان برابری خواه ایرانی از زمان طرح این لایحه در سال ۲۰۰۷، با روشهای متفاوت، مخالفت خود را نسبت به «لایحهی فروپاشی خانواده» ابراز کردهاند. آنها با توزیع بروشور، نوشتن مقاله و انتشار بیانیه، اطلاعرسانی وسیعی را تدارک دیدهاند و تشکیل «ائتلاف بزرگ نه به لایحهی ضد خانواده» در سال ۲۰۰۸ که با مشارکت طیف گستردهای از کنشگران جنبش زنان ایجاد شد کمک کرد تا بتوانند از راههای دیگری چون جمعآوری امضا، ارسال پیامک و کارتپستالهای اعتراضی، حضور در دفاتر نمایندگان و همچنین حضور اعتراضی در مجلس شورای اسلامی، صدای اعتراض زنان را به گوش نمایندگان مجلس برسانند. سرانجام، موج این اعتراضات گسترده منجر به حذف مواد مربوط به ازدواج موقت و تعدد ازدواج دایم از این لایحه شد. اما دولت دوم آقای احمدینژاد مصرانه، برای بار دوم و بر خلاف قانون این مواد را به لایحه اضافه کرد. کمیسیون قضایی مجلس هم آنرا با وجود ایرادات وارد شده، تصویب کرد و به زودی در صحن مجلس برای تصویب نهایی به شور گذاشته میشود. این لایحه به موضوعات زیر میپردازد: دادگاه خانواده، مراکز مشاورهی خانواده، ازدواج، طلاق، حضانت و نگهداری فرزندان و نفقه، و در آخر مقررات کیفری متخلفان.
هر چند این لایحه، که برای سومین بار در طول چهل و سه سال پیش تا کنون بررسی میشود، به سبب تلاشهای بیوقفهی فعالان حقوق زن، در مواردی موقعیتهای بهتری برای زنان فراهم میکند، اما در موارد بسیار مهم دیگری به ضرر زنان و خانواده است. تاسیس دادگاه اختصاصی خانواده برای رسیدگی به دعاوی خانوادگی به وسیله قضات متعدد، امکان حضور بانوان دارای شرایط ویژه در محاکم خانواده و مداخلهی آنها در فرآیند دادرسی و صدور رای، تاسیس مراکز مشاورهی خانواده، تسهیل در تصمیمگیری در مورد حضانت، نگهداری و ملاقات فرزندان پس از طلاق، امکان طرح دعاوی توسط زن در محل زندگی خود، امکان ثبت طلاق توافقی بدون مراجعه به دادگاه از جمله موارد مثبت این قانون است.
پیش از اینکه به موارد منفی این لایحه که بحث اصلی ماست، بپردازیم، لازم است به برخی موارد اشاره شود. حکومت اسلامی، برای بقای خود نیاز به سرکوب و کنترل زنان دارد و از همان اولین روزهای به قدرت رسیدنش، همانطور که دیدیم، با اجباری کردن حجاب، سعی در محو کردن زنان از عرصههای اجتماعی داشته است. اما اکنون پس از گذشت سی سال، زنان بیش از ۶۰ درصد دانشجویان را تشکیل میدهند و نقش مهمی در چرخهی اقتصاد خانه و جامعه بازی میکنند. از آنجا که جمهوری اسلامی مدعی مدرسهها و دانشگاههای اسلامی و عاری از هرگونه آلودگی بوده و هست، دختران بیشتری به ادامهی تحصیل پرداختند و مقاطع بالاتر علمی را طی کردند. یکی از مبارزات امروز زنان، مبارزه با تفکیک و سهمیهبندی جنسیتی در رشتهها و دانشگاههاست، چرا که از نظر حکومت، تحصیل در تخصص زنان و زایمان فقط برای دختران و تحصیل در تخصص هوا فضا فقط برای پسران مناسب است. سالها طول کشید تا زنان، با درک تبعیضهای جنسیتی در مواردی چون ازدواج و طلاق، از روشهایی مانند شروط ضمن عقد، برای داشتن حق نسبتن برابر طلاق و امکان انتخاب محل سکونت استفاده کنند. متاسفانه نابرابریها چنان در زندگی تاثیرگذاشته است که مهریه، که در اسلام هدیهای از مرد به زن هنگام ازدواج است، و زن میتواند هر زمان که خواست آن را مطالبه کند، به اهرمی برای پایبند نگهداشتن مرد در ازدواج تبدیل شده است. مهریه، سیسال پیش، سنتی سمبلیک بود و امروز به مانعی هم برای ازدواج و هم برای طلاق تبدیل شده است، هرچند بسیاری از زنان مجبور هستند برای جلب موافقت قاضی و همسر با طلاق، از مهریهی خود بگذرند.
ابداع و اجرای «گشتهای ارشاد» برای تذکر و جریمهی متخلفان از پوشش اسلامی و «گشت نسبت»، برای کنترل روابط شخصی افراد حتا در خیابان، نشانههاییست از حضور حکومت در جزییترین رفتارهای انسانی افراد. با توجه به این که ازدواج موقت، یا همان صیغه راهحلیست که اسلام برای مشروعیت دادن به روابط موقت بین دو نفر پیش پا گذاشته است. در اسلام یک مرد میتواند چهار همسر دایم و تعداد نامحدودی همسر موقت داشته باشد. ازدواج موقت یعنی قرارداد همزیستی دو انسان به مدت محدود از ۵ دقیقه تا ۹۹ سال، در حالیکه زن از بسیاری از حقوق برخوردار نیست و فرزندانش از ارث محروم هستند. در حالیکه ایران کنوانسیون حقوق کودک را امضا کرده است. عموم کنشگران برابری خواه، من جمله کنشگران «فمینیسم اسلامی»، مخالف رسمی شدن و رواج ازدواج موقت هستند. به گفتهی آنها صیغه مربوط به دوران پیش از اسلام، بردهداری و دام داریست. این سنتی اسلامی نیست و امروزه تنها راه را برای سواستفاده از دختران و زنان هموار میکند و زنان نیز راهی برای دفاع از خود ندارند.
طبق مادهی ۲۳ این لایحه، مردها میتوانند بدون نیاز به اجازهی همسر، تا چهار بار ازدواج کنند. تنها شرط ازدواج مجدد مردان، داشتن توانایی مالی و دادن تعهد به اجرای عدالت بین همسرانشان به دادگاه است. اگر زنی دچار بیماریهای سخت شود یا شش ماه از خانه غیبت کند، یا حتا اگر بههر دلیلی زندانی شود، شوهر او میتواند همسر تازهای اختیار کند. در حالیکه در شرایط عکس، زن حتا حق طلاق هم ندارد.
طبق مادهی ۲۲ این لایحه، همچنان راه برای ازدواج موقت مردان متاهل باز گذاشته میشود. یعنی مردان میتوانند بدون هیچ سدی، چندین ازدواج موقت بکنند و الزامی هم به ثبت ازدواج نیست.
طبق مادهی ۴۴ این لایحه، مجازات عدم ثبت ازدواج و طلاق بسیار سبکتر از قبل میشود. در قانون مجازتِ فعلی، ثبت نکردن ازدواج و طلاق برای مرد، جرم محسوب میشود و مجازاتش تا یک سال زندان است. در صورتی که با توجه به این لایحه، مردی که ازدواج و طلاق خود را ثبت نکند، فقط باید جریمهی نقدی، از ۱۵۰۰ یورو تا ۸۵۰۰ یورو پرداخت کند و این تنها مجازات زیر پا گذاشتن حقوق زن و فرزندانش است.
طبق مادهی ۴۸ این لایحه، اگر پدری حاضر نشود فرزندی را که حضانتش به عهدهی مادر است به او بدهد، فقط به جریمهی نقدی محکوم خواهد شد. قوانین فعلی شرایط بسیار سختی را برای حضانت فرزند توسط مادر در نظر گرفتهاند و با تصویب این لایحه، ضمانت اجرایی قابل اعتمادی برای حضانت وجود نخواهد داشت.
طبق مواد ۱۷ تا ۲۱ این لایحه، زنان نه تنها همچنان از حق طلاق محروم هستند، بلکه روند گرفتن حکم طلاق آنها طولانیتر نیز خواهد شد.
طبق مادهی ۲۵ این لایحه، مهریه بهعنوان تنها حق مالی زنان در ازدواج محدود خواهد شد و زنانی که مهریهشان بالاتر از حد متعارف باشد، نمیتوانند در صورتی که همسر از پرداخت مهریه خودداری کند، قانون محکومیتهای مالی را به اجرا بگذارد.
طبق مادهی ۲ این لایحه، همچنان بر قضاوت مردان در دادگاه تاکید میشود و تعداد قضات، از یک نفر به سه نفر افزایش یافته است. با توجه به شرایط پیشبینی شده برای حضور زنان در بین این قضات، امکان حضور قاضی زن بسیار کم است و از این به بعد زنان باید به جای یک مرد، مسایل خود را برای سه مرد توضیح دهند و آنها را قانع کنند.
در مجموع لایحهی حمایت از خانواده، نسبت به موقعیت حقوقی برابر زن و مرد در خانواده و جامعه سکوت کرده است. بهطوری که زنان طبق این لایحه همچنان از داشتن حق طلاق، حق سرپرستی فرزندان، حق اشتغال، حق گرفتن گذرنامه و سفر به خارج از کشور بدون اجازهی همسر محروم هستند. زنان ایرانی نه تنها اجازهی انتقال ملیت ایرانی به فرزند خود را ندارند، بلکه اگر زنی بدون اجازهی دولت با تبعهی خارجی ازدواج کند، مجرم شناخته میشود. همچنان هیچ ممنوعیتی برای ازدواج دختران در سنین پایینتر از ۱۳ سال وجود ندارد.
جمهوری اسلامی ایران نه تنها به هیچ یک از تعهدات بینالمللی عمل نمیکند، بلکه هنوز به کنوانسیون رفع هرگونه تبعیض بر علیه زنان «CEDAW» نپیوسته است. قوانین کنونی حتا با منشور حقوق و مسوولیت زنان در جمهوری اسلامی که در سال ۲۰۰۴ توسط این کشور تدوین شده است نیز مطابقت ندارد و بدون شک کرامت انسانی زنان را به هیچ میانگارد. با توجه به تاثیرات متقابل قانون و فرهنگ برهم، تصویب چنین قوانینی در کنار سایر قوانین تبعیضآمیز جاری میتواند منجر به بروز مشکلات بیشتر و جدیتری برای زنان شود. مبارزه برای برابری خواهی مبارزهای جهانیست و باید با فشارهای بینالمللی بر جمهوری اسلامی مانع تصویب قوانین جدید تبعیضآمیز، منجمله لایحهی حمایت از خانواده و اشاعهی فرهنگ مردسالاری در این کشور شویم.
ژنو
ثمر سعیدی / رادیو کوچه
samar@koochehmail.com
«کانتری» موسیقی محلی و سنتی کشور آمریکاست که در سراسر جهان، طرفداران خاص خود را داشته و از نظر تجاری نیز به یک صنعت تبدیل شده است. بهصورتیکه سالهاست آوازهی این موسیقی از مرزهای آمریکا فراتر رفته و تاثیری که کانتری بر سایر سبکهای موسیقی گذاشته آنرا دارای اهمیت میکند.
خوانندگان موسیقی کانتری فرهنگ ویژهی خودشان را دارند. از جمله اینکه هنرمندان این موسیقی به طرز خاصی لباس میپوشند. برای مثال، کلاههای کابویی و کفشهایی که مهمیز دارند را هنوز میتوان در پوشش مردهای این موسیقی بهوفور مشاهده کرد.
«الن جکسون» یکی از کانتریمنهای مشهور و صاحب سبک است. در دهههای اخیر و همزمان با مدرن شدن موسیقی کانتری، تعامل این سبک با سایر سبکهای موسیقی بسیار افزایش پیدا کرده و عناصری از بلوز، راک، جز و پاپ را میتوان در کانتری مدرن لمس کرد.
الن جکسون بهخاطر استفادهی مناسب از این ویژگیها در موسیقی خود طرفداران زیادی دارد. او از سال ۱۹۸۷ به فعالیت حرفهای مشغول است و با عرضهی ۱۲ آلبوم موسیقی، موفق به فروش بیش از ۵۰ میلیون نسخه از آهنگهای خود شده است. همچنین، برنده شدن یا کاندیدایی بیش از ۹۰ جایزه و مطرح کردن حدود ۵۰ تکآهنگ در جدولهای موسیقی کانتری از جمله افتخارات الن جکسون بهشمار میروند.
الن با داشتن صدایی گرم و گیرا، و خواندن ترانههایی که از مفاهیم انسانی و عاشقانه صحبت میکنند خود را در دل میلیونها نفر شنونده از سراسر جهان جاودانه کرده است.
در این برنامهی ملودی کوچه در مورد الن جکسون بشنوید و به قسمتهایی از ترانههای زیبای این هنرمند موسیقی کانتری، گوش فرا دهید.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر