وزیر خارجهی جمهوری اسلامی صدور روادید برای حضور مقامات کشورها در سازمان ملل را، «یک تکلیف» برای آمریکا دانست.
منوچهر متکی روز شنبه، در کنفرانس خبری مشترکی که با وزیر خارجهی گینهی کوناکری در تهران برگزار شده بود گفت: «دولت آمریکا حق استفادهی ابزاری از صدور ویزا برای هیاتهای دیگر کشورها را ندارد و نباید با چنین روی کردی تلاش کند شورای امنیت و سازمان ملل را به گروگان بگیرد».
این در حالی است که پیش از این قانونگذاران آمریکایی از هیلاری کلینتون خواسته بودند از سفر محمود احمدینژاد به آمریکا جلوگیری شود.
به گزارش فردا، منوچهر متکی همچنین گفته است: «امیدواریم مسوولان آمریکایی برخی از اظهاراتی که در چند روز گذشته در مورد صدور روادید مطرح کردند را تصحیح کنند و پس بگیرند و به وظیفه خود به عنوان میزبان سازمان ملل عمل کنند.»
هیلاری کلینتون روز پنجشنبه هشدار داده بود هرگونه تلاش محمود احمدی نژاد برای ایجاد شبهه درباره برنامه هستهای جمهوری اسلامی و انحراف افکار عمومی در جریان کنفرانس بازبینی پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای در نیویورک، نتیجه ای در پی نخواهد داشت.
منوچهر متکی گفته است:«فکر نمیکنیم جزء حقوق کشور دیگری مانند آمریکا باشد که مطرح کنند که ما براساس چه دیدگاهی در کنفرانس بازنگری ان. پی. تی شرکت میکنیم. دیدگاههای ما در مورد ان.پی. تی کاملن روشن است و در فرصتهای مختلف آن را بیان کردیم و گفتهایم متاسفانه برخی از کشورها مانند آمریکا به شدت آن را تضعیف کردهاند.»
پیش از این وزارت خارجهی آمریکا اعلام کرده بود برای شماری از اعضای هیأت ایرانی شرکتکننده در کنفرانس بازنگری معاهدهی اِن.پی.تی در نیویورک روادید صادر شده است اما چهارده سناتور جمهوریخواه در نامهای به هیلاری کلینتون، وزیر خارجهی آمریکا، نوشته بودند: «این مضحک است که اجازه داده شود تلاشها برای جلوگیری از دستیابی گروههای تروریستی و دولتهای سرکش به سلاحهای هستهای به تمسخر گرفته شود».
رادیو کوچه
سازمان گردشگری تایلند اعلام کرد اعتراضات سرخپوشان تایلندی باعث شد که این کشور در ماه مارچ بیش از ۱۰۰ هزار توریست خود را که مبلغی معادل ۱۵۶ میلیون دلار درآمد برای این کشور بوجود میآوردند از دست بدهد.
به گزارش رادیو کوچه به نقل از خبرگزاری رسمی تایلند (تنا)، «سوراپول ساوتسیرانی» مدیر سازمان گردشگری تایلند گفت حتی اگر معترضان بدون خشونت به اعتراض خود ادامه دهند این اعتراضات دارای تاثیرات سیاسی خواهد بود که در اثر آن تایلند درآمد توریستی خود را در سه ماهه آخر نیز که فصل توریستی کشور است از دست خواهد داد.
«سوراپول» خاطرنشان کرد اعتراضات ۵۰ روزه معترضان در پایتخت صدمات جبران ناپذیری به صنعت گردشگری به ویژه در ماه آوریل وارد کرده است.
مدیر سازمان گردشگری تایلند خاطرنشان کرد بر اساس آمار، آوریل سال جاری ۶۸۰ هزار گردشگر وارد تایلند شدهاند که در مقایسه با ماه آوریل سال ۲۰۰۹ که ۸۶۰ هزار گردشگر وارد تایلند شدند با کاهش ۲۱ درصدی مواجه شدیم که رقمی معادل ۱۵۶ میلیون دلار امریکا را از دست دادیم.
وی در پایان خاطر نشان کرد در صورت تداوم اعتراضات، خسارات احتمالی وارده به صنعت گردشگری غیرقابل پیشبینی میباشد.
«مهران بندی» از شهروندان بهایی محبوس در زندان یزد، به زندان زابل تبعید شد.
بنا به اطلاع گزارشگران هرانا، مسوولین زندان یزد به مهران بندی که در حال گذراندن دوران محکومیت خود در زندان این شهر است اعلام کردهاند که باید برای تحمل حبس خود به زابل تبعید شود.
این اقدام درحالی صورت میگیرد که نامبرده نزدیک به دو سال است که در زندان به سر میبرد و از دوران محکومیتش نزدیک به یک سال و نیم باقی مانده است.
این شهروند بهایی به دلیل مشکلات و فشارهای حاصله در زندان به بیماری شدید قلبی مبتلا شده بهطوریکه طبق رای کمیسیون پزشکی دفتر پزشکی قانونی به مورخ ۲ مهر ماه ۱۳۸۸ بایستی تحت مراقبت پزشکی باشد.
بنا به این گزارش، مهران بندی از سوی دادگاه انقلاب به تحمل ۳ سال و نیم حبس قطعی و سپس به ۳ سال تبعید به شهرستان بابک محکوم است.
سام شریف / رادیو کوچه
sam@koochehmail.com
اقتصاد ایران در سال گذشته روزهای پر التهابی را گذراند. رقبای احمدینژاد در انتخابات ریاست جمهوری معتقد بودند دولت در حوزه اقتصاد کارآمد نبوده و با تکیه بر آمارهای رسمی و غیررسمی بر احمدینژاد خرده میگرفتند. اما محمود احمدینژاد با دروغ خواندن آمارهای ارایه شده وضعیت اقتصادی کشور را مناسب و تورم را در حدود ۱۲ درصد میدانست.
محمود احمدینژاد هنگامی که رشد اقتصادی ایران را در سال ۸۷ برابر با ۶/۹ درصد اعلام میکرد، خبر نداشت که بانک مرکزی در همان زمان در گزارشی رشد اقتصادی سال گذشته را برابر با کمتر از سه درصد اعلام میکند. هر چند این دو عدد که از جانب دولت اعلام میشد، آنقدر متفاوت بود که تعجب اقتصاددانان را برانگیزد؛ اما نگران کنندهترین آمار رشد اقتصادی ایران از سوی مرکز پژوهشهای مجلس برای نخستینبار اعلام شد. این مرکز در گزارش خود رشد اقتصادی در ۸۹ رادر حدود منفی اعلام کرد.
به فاصله چندین روز یک مرکز پژوهشی دیگر که مستقل از نفوذ دولت است رشد اقتصادی پایین کشور را که از سوی مرکز پژوهشهای بیان شده بود، مورد تایید قرار داد. اظهارات احمدینژاد، حتا با آمارهای وزارت اقتصاد و بانک مرکزی انطباق نداشت. به همین دلیل، با واکنش منفی کارشناسان اقتصادی و برخی از نمایندگان مجلس روبهرو شد. گزارشهای منتشر شده در نشریات اقتصادی معتبر ایران، میانگین نرخ تورم را در سال جاری ۲۵ درصد ثبت کردند. بر همین اساس سال ۸۸ سال تنوع آماری در عرصه اقتصاد بود.
دولت هیچ یک از آمارهای ارایه شده از سوی نهادهای مختلف را نمیپذیرفت و برای هر یک از شاخصهای اقتصادی مانند نرخ بیکاری و تورم و خط فقر آماری متفاوت ارایه میکرد که همین موضوع باعث چالش میان دولت و مجلس و مجمع تشخیص مصلحت نظام شد که در نهایت این چالش در کشمکش میان دولت و مجلس بر سر هدفمندسازی یارانه خود را نشان داد. از سویی دیگر پرونده هستهای ایران طی ماههای اخیر روندی بحرانی به خود گرفته است. تا جایی که غرب و آمریکا عزم خود را برای تحریم اقتصادی ایران جزم کردهاند.
در این میان کارگران ایران در فشاری مضاعف قرار گرفتهاند. حداقل دستمزد کارگران برای سال ۸۹ ، مبلغ ۳۰۳ هزار و ۴۸ تومان تعیین شد. خط فقر زندگی شهری در سال ۸۸ بنا به اعلام رسمی مرکز آمار ایران ۸۷۵ هزار تومان بر آورد شده بود.
حال با یک محاسبهی ساده میتوان دریافت که یک خانوادهی کارگری ساکن در شهرهای بزرگ چگونه باید این معادلهی دو «معلومی» و هزار «مجهولی» را حل کند؟ چگونه باید بین این دو رقم ارتباط منطقی برقرار کند تا دیگر زیر خط فقر نباشد؟ اختلاف بین این دو عدد باید از کجا جبران شود؟
از طرف دیگر سال جاری نیز سالی است که قرار است طرح تحول اقتصادی اجرایی شود. طرحی که همگان آن را به عنوان «جراحی بزرگ» سیستم اقتصادی کشور نامیدهاند. با توجه به هدفمندی یارانهها و آزادسازی قیمتها قطعن خط فقر جهش خواهد داشت و این در حالی است که دستمزدها ثابت خواهد ماند.
حداقل دستمزدها توسط شورای عالی کار برای این سال که سال حذف یارانهها است برای کارگران ۳۰۳ هزار تومان تعیین شده است. بر اساس این مصوبه که به تایید و امضای تمامی اعضای شورای عالی کار رسیده است حداقل مزد کارگران در سال جدید ۱۵ درصد افزایش یافت. این افزایش بر مبنای نرخ تورم ۱۱درصدی بانک مرکزی صورت گرفته است.
در حالی که بنا به اعتراف تمامی کارشناسان اقتصادی با هر نوع نگرش اقتصادی_سیاسی تورم در سال جاری بعد از اجرایی شدن طرح تحول اقتصادی و حذف یارانهها و آزادسازی قیمت کالاها قطعن افزایش خواهد داشت.
با توجه به این نکته سوال اینجا است که این اختلاف افزایش ۱۵ در صدی و افزایش حداقل ۴۰ درصدی (مطابق گفته برخی اقتصاد دانان مجلس) را خانوارهای کارگری باید از کجا تامین کنند؟
در حدود ۶۰ درصد از کارگران شاغل در ایران در مناطق شهری متوسط، بزرگ و بسیار بزرگ و ابرشهرها به کار اشتغال دارند که ۵۰درصد از آنان در همین مناطق و ۱۰ درصد بقیه در روستاها و شهرهای کوچک سکونت دارند. بخش اعظم کارگران، در شهرهای بزرگ، درمحله های کم درآمد و فقیرنشین و بخش اندکی درمحله های متوسط زندگی می کنند. بنابراین در نظر گرفتن هزینههای خانوار شهری به عنوان پایهی بحث میتواند برای برآورد سطح حداقل دستمزد و سطح دستمزد مورد نیاز برای قرار گرفتن در بالای خط فقر نسبی و مطلق مناسب باشد.
پس با توجه به اعلام رسمی مقامات دولتی در سال گذشته اکنون اختلاف سطح در آمدی و دستمزدها در مقابل سطح هزینهها رقمی است در حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان، حال باید صبر کرد و دید که بعد از آن چه خواهد شد؟ در حالی که هنوز هم طرح تحول اجرا نشده است و بعد از اجرایی شدن این طرح باید دید وضع به چه شکلی میشود.
اما متاسفانه به نظر میرسد در بحث حداقل مزد سال ٨٩ نیز، شورای عالی کار بدون توجه به وضع معاش کارگران در سال هدفمند سازی یارانهها با افزایش ١۵ درصدی حداقل دستمزدها موافقت کرده است. با این حال بدون در نظر گرفتن تبعات این تصمیم باید در نظر گرفت که با افزایش جزیی دستمزدها، سال ٨٩ برای کارگران از نظر تامین هزینهها و ابتلا به آسیبهای اجتماعی اقتصادی سال پرچالشی خواهد بود.
رکود صنایع داخلی
نماینده کارگران در شورایعالی کار بهمن ماه امسال اعلام کرد که ۳۴۳ شرکت بزرگ ایرانی تنها با نیمی از ظرفیت تولید خود کار میکنند.
هفته دوم اسفندماه امسال، نشانههای بحران حتا در صنایع زیربنایی نیز آشکار شد. فولاد مبارکه و فولاد آذربایجان، به دلیل نداشتن نقدینه، ناچار شدند برخی از سفارشهای خود را پس بگیرند. همین امر شرکتهای سازنده قطعات برای صنعت فولادسازی را نیز در آستانه ورشکستگی قرار داد.
برخی از کارشناسان علت رکود صنایع داخلی را واردات بیرویه دولت میدانند و معتقدند وارادات بسیاری از کالاهایی که توان تولید آن در داخل وجود دارد منجر به بسته و تعطیل شدن بسیاری از کارگاههای کوچک و بالا رفتن نرخ بیکاری شده است.
روزنامه توقیف شده سرمایه در ۱۸ فروردین ۸۸ پیشبینی انجام داد که تاحد زیادی محقق شد این روزنامه در گزارش خود مینویسد: «سال ۸۸ برای اقتصاد کشور آبستن تحولات مهمی است. این تحولات بیش از هر چیز حاصل شرایط درونی و بیرونی کشورمان است. مهمترین چالش اقتصاد ایران در خارج از کشور بحران اقتصاد جهانی است که مهمترین و موثرترین اثرش کاهش درآمد نفتی ایران است که نسبت به قبل از بحران حدود ۱۰۰ دلار در هر بشکه از درآمد نفتیاش را از دست داده و در عین حال باید در مواجهه با دیگر کشورهای دنیا در واردات و صادرات، سیاستهای موجه و معقول اتخاذ کند تا همکاری مسالمتآمیز با دنیا زیانهای اقتصادی این بحران را برای ایران به حداقل برساند.
در سطح داخلی نیز کاهش درآمدهای نفتی منجر به کاهش درآمدهای دولت شده و دولت با کسری بودجه مواجه است و این کسری موجب میشود با کاهش هزینههای عمرانی مواجه شود. این به آن معناست که نهادها و وزارتخانهها و … نمیتوانند از هزینههای جاری (حقوق و دستمزد و …) کم کنند اما ناچارند سرمایهگذاریهای مولد را کاهش دهند که منجر به کاهش سرمایهگذاری در پروژههای ساخت وساز میشود و دولت نیز به همین منوال کاری برای ارجاع به بخش خصوصی (برای ساخت این پروژهها) ندارد. بنابراین رکود نسبی پروژههای عمرانی و افزایش بیکاری پیامدهای کاهش درآمد نفت و هزینههای عمرانی است. نکته مهم دیگری که به این رکود دامن میزند انتخابات ریاست جمهوری است.
با انتخابات ریاست جمهوری در شش ماهه نخست سال اقتصاد ایران در نوعی بلاتکلیفی نسبی به سر میبرد و سرمایه گذاریها نیز به حالت ایستا یا تعلیق در میآید. بنابراین بعد از انتخابات ریاست جمهوری، دولت دهم باید با دو چالش مقابله کند؛ نخست جلوگیری از گسترش بوروکراسی، به تعلیق درآمدن امور و گسترش رکود اقتصادی و پیامد آن (بیکاری، تورم و …). دیگر آنکه به فکر بهبود وضعیت ایران در بازارهای جهانی باشد که خود یکی از مهمترین عوامل جلوگیری از گسترش رکود جهانی به داخل ایران است تا با برقراری ارتباط صحیح با اقتصاد جهان شرایط برای جذب سرمایهگذاری بیشتر، توسعه صادرات، افزایش صادرات گاز به جهان و ثبات بیشتر برای اقتصاد ایران را فراهم آورد.
این مسئله باعث بیکار شدن عده زیادی از کارگران شد و بسیاری از کارگران در اعتراض به بیکاری و حقوقهای معوقه خود دست به تجمع زدند.
نخستین روز بهمن ماه تحتالشعاع تجمع دوباره کارگران گوشت زیاران قرار گرفت. این کارگران در اعتراض به تعدیل بخشی از نیروی کار و نیز تعویق در پرداخت مطالبات به حق خود، خواستار خلع ید مالک بخش خصوصی از شرکت بودند که اعلام شد سازمان خصوصیسازی با این پیشنهاد موافقت کرده است، اما زمانی برای پرداخت مطالبات کارگران اعلام نشد.
به گزارش ایلنا، در روزهای بعد این کارگران نساجی بافتههای کرمان بودند که جادهها را بستند. اخراج ۱۸ نفر از کارگران و تصمیم مدیران شرکت برای انحلال، علت اصلی تصمیم کارگران برای بستن جاده اعلام شد. به فاصله کوتاهی از این ماجرا، این بار اسلامشهر صحنه اعتراضات کارگری شد. کارگران «کیان تایر» دست از کار کشیدند چرا که ۹ نفر از کارگرانی که به قصد حقخواهی به وزارت صنایع و معادن مراجعه کرده بودند، از سوی کارفرما اخراج شدند.
چند روز بعد، اضطراب و ناآرامی در میان کارگران شرکت «ساسان» اوج گرفت، چرا که بسیاری از کارگران شاغل که برخی تعداد آنها را ۴۰۰ نفر اعلام کردند، از تیغ تعدیل جان سالم بدر نبردند. هنوز ماه بهمن به نیمه نرسیده بود که اعلام شد کارگران آوند پلاستیک قزوین، اینبار علم تظلمخواهی بلند کردهاند، چرا که ۵ ماه از حقوق و مطالبات آنها پرداخت نشده بود. سریال ۵ ماه بیحقوقی ادامه داشت چرا که به فاصله کوتاهی اعلام شد که کارگران قزوینی در عقبماندگی حقوقی تنها نیستند و کارگران نساجی مازندران نیز ۵ ماه است که حقوقی برای امرار معاض دریافت نمیکنند.
نماینده فلاورجان هم در همین زمان با اشاره به کارخانههای ذوبآهن که آمار تولید آنها مایه افتخار مسوولان وزارت صنایع است، اعلام کرد که این کارخانهها روی خط بحران گام برمیدارند و به زودی بحران گریبان آنها را هم خواهد گرفت. کارگران «ساپکو» هم البته در روزهای پایانی ماه، به خلف وعده وزیر صنایع اشاره کرده و گله کردند. وزیر صنایع در روزهای نخست سال و در اوج رقابتهای انتخاباتی اعلام کرد که تمامی کارگران پیمانی، قراردادی خواهند شد، اما گذشت ماهها از آن وعده و اجرا نشدن متعاقب، نشان داد که شاید آن موضوع هم شعاری انتخاباتی بوده و کارکرد واقعی نداشته است.
شوک پایانی ماه گفتههای «محمد پارسا»، رییس هیات مدیره سندیکای تولیدکنندگان تجهیزات برقی بود که اعلام کرد ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ کارگر صنعت برق بیکار شدهاند. وی در اینباره افزود: «۳ کارخانه فعال در صنعت برق از جمله آونگان به دلیل بحران مالی تاکنون تعطیل شدهاند و با تعطیلی این واحدها حدود ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ نفر کارگر از کار بیکار شدهاند.»
البته تمامی موارد فوق تنها به بهمن ماه مرتبط میشود. صنعت در ماههای اخیر به سختی نفس میکشد و این موضوع آن قدر محسوس است که نتوان در لابلای آمار و ارقام زیبا و دهنپرکن مخفی کرد. اخبار منتشر شده در ۶ ماه دوم سال نشان میدهد که در بسیاری از استانهای کشور صنایعی چون سنگبری، تولید کیف و کفش، بستهبندی و… به محاق تعطیلی رفتهاند و شمار فراوانی از کارگران نیز معاش خود و خانوادههایشان را از دست دادهاند.
کارگران و جنبش اعتراضی ایران
اما در ماههای اخیر معضل نگرانکننده برای مقامات ارشد جمهوری اسلامی، فراگیر شدن جنبش اعتراضی ایران موسوم به «جنبش سبز» در میان اقشار پایین جامعه که از آنها به عنوان حامیان اصلی محمود احمدی نژاد در جریان انتخابات نام برده میشد. «میر حسین موسوی» یکی از رهبران معترضان در ایران به مناسب اول مه، روز جهانی کارگر گفت: «در حالی به این دو روز نزدیک میشویم که کشور دارای بحران سیاسی، اقتصادی و اجتماعی وسیعی است که تکتک آنها در سرنوشت و گذران زندگی این دو قشر تاثیر مستقیم دارد.»
در این پیام ویدیویی که سایت راه سبز جنبش آن را منتشر کرده است آقای موسوی با اشاره به اهمیت این روز در ایران و در سطح بینالمللی تصریح کرد که افزایش تورم، پایین آمدن تولید، فساد روز افزون، رواج دروغ و سومدیریت، حقوق معوقه کارگران، تعطیلی کارخانهها و با کاهش تولید کارخانه از مسائلی است که ایران امروز با آن درگیر است. همچنین میرحسین موسوی با اشاره به واردات بیرویه و تاثیر آن بر بازارهای داخلی ایران افزود: «متاسفانه ما در حال واگذاری بازارهای ملی خود به بیگانگان هستیم و همه ملت میداند تا چه اندازه این مسئله در سرنوشت ملت، استقلال و آزادی و زندگی کارگران ما تاثیر میگذارد.»
آیتاله خامنهای رهبر جمهوری اسلامی ایران در روز چهارشنبه هفته گذشته در دیداری با گروهی از کارگران و دست اندرکاران وزارت کار ایران، به مناسبت هفته کارگر نسبت به «استفاده از مسایل کارگری به عنوان اهرم فشار سیاسی» علیه دولت هشدار داده است.
به نظر می رسد مسوولان جمهوری اسلامی بر سر یک دو راهی بزرگ قرار گرفتهاند. ترس از فراگیر شدن حرکتهای اعتراضی به بدنه پایین جامعه و یا میدان دادن به مخالفان و منتقدین سیاستهای دولت و لزوم بازنگری در آنها.
به هر روی کارگران ایران تاوان چنین درگیریهایی را پرداخت میکنند. به نحوی که آنها در شرایطی به استقبال روز جهانی کارگر میروند که بنا به گفته فعالان کارگری از ابتدای سال جاری میزان اخراج کارگران در این کشور حدود ۵۰ درصد افزایش یافته است.
حمید جعفری / رادیو کوچه
یکی دیگر از نشستهای هفتگی مرکز فرهنگی شهرکتاب تهران «ریشههای زنستیزی در ادبیات کلاسیک فارسی» نام داشت که به نقد و بررسی کتابی به همین نام نوشتهی «مریم حسینی» اختصاص داشت.
سخنرانان این نشست به این موضوع پرداختند که آیا ادبیات کلاسیک فارسی توانسته تصویری واقعی از زنان ارایه کند یا میراثبر جامعهای بوده که در آن عقل مذکر حکومت میکرده است؟ مولف این کتاب، مبنای تقسیمبندی خود را بر سه مفهوم «زنستیزان، زنگریزان و زنستایان» قرار داده است و کوشیده شاعران را در یکی از آن سه دسته جای دهد.
«علیاصغر محمدخانی»، معاون فرهنگی شهر کتاب در آغاز این نشست، ضمن مروری کلی بر محتوای کتاب خود، به طرح نکاتی دربارهی آن پرداخت و در برخی موارد کتاب خود را نیازمند عرضهی بحثی گستردهتر و نمونههایی بیشتر دانست. در ادامه مریم حسینی، این کتاب خود را محصول دغدغههایی دانست که در هنگام تدریس برای دانشجویان رشته مطالعات زنان با آنها دست به گریبان بوده است. کتاب حسینی هشت فصل دارد و فصل نخست آن با عنوان «جلوههای زنستیزی» به نحوهی پیدایش زنستیزی در ادبیات فارسی اختصاص دارد. وی در همین فصل سه مفهوم اصلی کتاب خود، «زنستیزی، زنگریزی و زنستایی» را مطرح کرده است.
حسینی ضمن اشاره به فصل دوم کتاب خود، «خاقانی زنستیز و نظامی فمینیست»، گفت: «جالب است که این دو بهرغم تفاوت دیدگاه دربارهی زنان، در یک عصر و در فاصلهای اندک از هم زندگی میکردند و روابطی دوستانه داشتند. ارزیابی کلی از دیوان خاقانی نشان میدهد زن در ذهن او دارای باری منفی بوده است در حالی که نظامی کاملن متفاوت میاندیشد.»
مولف کتاب «ریشههای زنستیزی در ادبیات کلاسیک فارسی» یکی از فصلهای اثرش را به شعرهای حماسی اختصاص داده است. وی با تاکید بر اینکه مطالعات همهی شاهنامهپژوهان نشان میدهد که فردوسی در گروه زنستیزان قرار ندارد، از شاهنامه به عنوان یکی از برجستهترین آثاری نام برد که زنان در آن از جایگاهی ممتاز برخوردارند: اما تعدادی از ابیات الحاقی که در اصل سروده فردوسی نیست یا در روایت داستانی از قول شخصیتها به زبان آورده شده چنین سوتفاهمی را ایجاد کرده است.
حسینی جایگاه زن در آثار عطار را هم متمایز از دیگر سخنوران کهن دانست و ضمن تاکید بر وجود نگاه مردسالارانه در وی افزود: «با این وجود عطار پیشگام را من یک عارف روشنفکر نامیدهام؛ چراکه او توانسته زاویه دید خود را تغییر دهد و به جای نگاه معمول مردانه، از نگاه یک زن به روایت ماجرا بپردازد.»
حسینی شاعران کلاسیکی را که در مسیر خوارداشت زنان گام برداشتهاند عمومن متاثر از باورهای قدما، بخصوص هیئت بطلمیوسی دانست و افزود: «بر اساس همین نگرش، تقابل دوگانهی زن و مرد، مثل تقابلهای دوگانه نفس و عقل یا تقابل زمین و آسمان دیده شده است. حتا مولانا هم که در زمره زنستیزان قرار ندارد، وقتی میخواهد داستان عقل و نفس را تعریف کند، از تشبیه آنها به مرد و زن بهره میبرد. از دیگرسو رمزپردازیهای عارفانه را میتوان جزو اصلیترین ریشههای زنستیزی در ادبیات کلاسیک فارسی در نظر گرفت.»
در ادامه «ابوالفضل خطیبی» به دوبیت زنستیزانه مشهوری که بین مردم به عنوان سرودههای «فردوسی» شناخته میشود اشاره کرد و گفت: «این دو بیت در هیچ یک از نسخههای خطی شاهنامه وجود ندارد و حتا بیت دوم که دو واژه سگ و زن در آن استفاده شده را در نسخههای کماعتبار چاپی نیز نمیتوان پیدا کرد. بیت دوم را فقط زندهیاد «دهخدا» در کتاب «امثال و حکم» خود آورده، ولی مردم گمان میکنند این بیت متعلق به فردوسی است».
خطیبی سپس به فصل «معشوق آرمانی» پرداخت و از مولف به دلیل نپرداختن به غزل فارسی انتقاد کرد: «در کتاب حاضر راجع به شعرای متعددی بحث شده، اما درباره غزلسرایان ایرانی که معشوق آرمانی در آثار آنها به شکلی عالی طرح شده بحث خاصی به میان نیامده است؛ در حالیکه این غزلیات متضمن چکیدهی همه دیدگاههای موجود دربارهی معشوق آرمانی در سنت ادبی ما هستند. کتاب فقط در یکی دو جا از حافظ نام میبرد، که شایسته بود حتا فصلی مستقل به او اختصاص داده میشد؛ چون حافظ نماد ناخودآگاه جمعی ایرانیان به حساب میآید و بهخصوص برای تامل روی موضوع معشوق آرمانی دیوان وی از غنای خاصی برخوردار است.»
«مریم بهفر»، پژوهشگر حوزهی مباحث ادبی فمینیسم سخنران پایانی این نشست بود که در آغاز سخنانش با تاکید بر ضرورت تحکیم شالودههای پژوهشی، تببین دقیق مفاهیم مطرح شده در کتاب را ضروری دانست و گفت: «کتاب فقط در دو صفحه به تشریح مفاهیم اصلی مورد بحث خود یعنی زنستیزی، زنگریزی و زنستایی پرداخته که توضیح ارایه شده پیرامون زنستیزی در کتاب را حتا در چهار سطر هم میتوان خلاصه کرد. از طرف دیگر دو اصطلاح زنگریزی و زنستایی که در آثار دست اول فمینیستی اشارهای به آنها نشده و نخستین بار توسط مولف مطرح میشود توضیحی به مراتب کمتر و در حد یکی، دو سطر دارد که این وضعیت منجر به ضعف تئوریک اثر شده است.»
بهفر افزود: «طبق باور منتقدان فمینیست هویت جنسیتی را از کارمایه هیچ اثر ادبیای نمیتوان جدا کرد و هیچ نوشتهای خارج از دایره فرهنگ مسلط خلق نمیشود. اگر امروز ما چنین بحثهایی را مطرح میکنیم و چنین کتابی هم نوشته شده، نتیجهی فرهنگ مسلط امروز ماست. بر همین اساس اگر وجود این فرهنگ مسلط را بپذیریم دیگر نمیتوان بین خاقانی و نظامی، یکی را زنستیز و دیگری را فمینیست نامید؛ چرا که در فرهنگ جاری آن دوران چنین تقیسمبندیهایی فاقد اعتبار بوده است. علاوهبراین به راحتی نمیشود گذشتگان را به زنستیزی محکوم کرد؛ چون همه ما اکنون نیز بهرغم همه مباحث موجود، حتا اگر زن باشیم، باز رگههایی از زنستیزی را در خود پنهان داریم و همچنان در سلطهی سامانه مردسالار به حیات خود ادامه میدهیم.»
بهفر در ادامه به مسئله ژانر یا روششناسی ادبی پرداخت و گفت: «طرح برخی دیدگاههای زنستیزانه در آثار یک شاعر و کمرنگی همین دیدگاه در آثار شاعر دیگر که همعصر وی است میتواند به دلیل ژانر یا نوع ادبیای باشد که آنها برای آثارشان برگزیدهاند. بنابراین اگر این کتاب از چنین منظری نیز به تحلیل آثار شعری میپرداخت شاید ما با پرسشها و تحلیلهای دیگری روبهرو میشدیم.»
وی نقد دیگری را نیز بر کتاب وارد دانست و افزود: «نویسنده از صفت زنستیز یا … استفاده کرده و در واقع صفت فاعلی به کار برده است، درحالیکه بهتر بود بگوییم زنستیزی. ما از زندگی خصوصی و ویژگیهای اخلاقی بزرگان ادبیات کلاسیکمان اطلاعات معتبر زیادی در دست نداریم. من میپذیرم که خارج از دایرهی ژانر ادبی، شخصیت هر فرد میتواند موجب گرایش او به یکی از مفاهیم مطرح در قبال زنان باشد، ولی به صراحت هم نمیتوان در مورد شخصیت این افراد قضاوت کرد و کاش به جای گفتن اینکه مثلن فلانی زنگریز است نوشته میشد در فلان اثر نشانههای زنگریزی به چشم میخورد و…»
به زعم بهفر آنچه مثلن خاقانی در مورد دخترش گفته بسیار مهم است چون وی در نوشتن این شعر خدمت مهمی را به انجام رسانیده است چرا که توانسته اصول ایدئولوژی حاکم بر زمانهی خود را نیز به ما انتقال بدهد و در واقع حتا اگر کسی چیزی که ما امروز بد میدانیم را ثبت کرده، همین ثبت و انتقال آن باید مورد تمل قرار گیرد.
بهفر در پایان نقد موجود در کتاب را نقدی توصیفی و ذهنی (Subjective) عنوان کرد که کمتر مبتنی بر مستندات دانست. وی همچنین به نقد معطوف به قصد نویسنده در بخشهایی از کتاب اشاره کرد و این رویکرد را از رویکردهای ضعیف در نقد ادبی عنوان کرد.
حامد راد / رادیو کوچه
تاریخچه روز ملکه یا «کونینگینه داخ» در هلند به سال ۱۸۸۵ میرسد که تولد «پرنسس ویلهلمینا» در همان سال بوده و این سنت تا زمان تولد ملکه یولیانا (ملکه پیشین هلند) در ۳۰ آوریل ادامه داشته است. پس از آن که ملکه بئاتریکس (ملکه فعلی هلند) به این مقام رسید، ترجیح داد تاریخ این رخداد، روز تولد مادرش ملکه یولیانا باشد و بدین ترتیب، با عوض شدن ملکهها روز تولد آنها به عنوان روز ملکه، جایگزین روز تولد ملکه قبلی میشد.
در هلند از روز ملکه به عنوان روز همبستگی نیز یاد میشود. در این روز، همه میتوانند هر آنچه را که میخواهند در کوچه و خیابان بفروشند و شهرداری و پلیس از فعالیت آنها جلوگیری نخواهد کرد.
پارکها، تفرجگاهها ومیادین شهرها، میزبان کودکان و نیز بزرگسالان هستند و از همهجا صدای موسیقی زنده شنیده میشود. روز ملکه، بزرگترین جشن ملی هلند است و مردم با پوشیدن لباسهای نارنجی که رنگ ملی هلندیهاست، جلوه خاصی به به جشن میدهند.
گزارش تصویری رادیو کوچه از روز ملکه در شهر آمستردام را شاهد هستید.
شنبه ۱۱ اردیبهشت ماه – ۱ می
شروع پخش زنده از ساعت ۴/۰۰ بعداز ظهر – به وقت تهران
اجرا: اعظم
استودیو: مارال
تقویم تاریخ – مریم
گزیده اخبار مطبوعات شنبه ایران
روزنگاشت – «قشر توانمند آسیبپذیر» – به مناسبت روز جهانی «کارگر»- مریم
بخش اول اخبار
فرهنگستان – بررسی کتاب «ریشههای زنستیزی در ادبیات کلاسیک فارسی» - حمید جعفری
اتوبان – دامون
گزارش روز – «وضعیت کارگران ایران در آستانه روز جهانی کارگر» – سام
«ماشین جیغ» – تاریخچه ترن هوایی – اعظم
بخش دوم اخبار
حکم اعدام محمدعلی حاجآقایی و جعفر کاظمی، دو تن از متهمان وقایع پس از انتخابات از سوی شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران تایید شد.
به گزارش کمیته گزارشگران حقوق بشر، پیش از این شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب به قضاوت مقیسه، این دو تن را به اتهام «محاربه از طریق همکاری و ارتباط با منافقین» و «فعالیت تبلیغی علیه نظام» به اعدام محکوم کرده بود.
محمد علی حاج آقایی و جعفر کاظمی، در ۲۷ شهریور در یکی از تجمعهای اعتراضی پس از انتخابات ریاست جمهوری بازداشت شده بودند.
لازم به ذکر است وکیل این دو متهم، در طول مراحل دادرسی از مطالعه پرونده محروم بوده و حکم دادگاه تجدیدنظر نیز «با تاخیر» به وی ابلاغ شده است.
مریم / رادیو کوچه
maryam.m@koochehmail.com
- یکم ماه می، روز جهانی کارگران است. دهها سال است که بهاین مناسبت در این روز، در کشورهای مختلف مراسم ویژه برگزار میشود.
- ۱۳۵۸ خورشیدی – ساعت ده و ۴۰ دقیقه ۱۱ اردیبهشت «مرتضی مطهری» از روحانیون، استاد فلسفه و الهیات، پژوهشگر و رییس جلسات شورای انقلاب پس از خروج از خانه دکتر سحابی در خیابان فخرآباد تهران از فاصله نزدیک از پشت سر هدف گلوله قرار گرفت و چند دقیقه بعد در بیمارستان «طرفه» واقع در همان نزدیکی جان سپرد. ساعتی بعد فردی ناشناس تلفنی به روزنامههای تهران خبر داد که استاد مطهری توسط گروه فرقان ترور شده است. مهندس کتیرایی وزیر وقت مسکن که او هم در خانه دکتر سحابی بود به روزنامهها گفت: « با استاد مطهری از خانه دکتر سحابی بیرون آمده بودیم، استاد ده پانزده قدم از ما دور شده بود که هدف گلوله قرار گرفت و ضارب با اتومبیل فرار کرد. وی افزود که استاد مطهری چون احساس خطر نمیکرد بدون محافظ رفت و آمد میکرد.»
- ۳۰۵ میلادی – «دیو کلتیانوس» امپراتور روم که شهرت ضدیت شدید با مسیحیت داشت، اول می بدون داشتن دشواری اعلام داشت که ازهمبن امروز خود را بازنشسته میکند و به زندگانی عادی بازخواهد گشت و بقیه عمر را بهدور از صحنه سیاست و حتا محیطی سیاسی مانند پایتخت در یک نقطه ساحلی خواهد گذرانید و حراست از روم از این پس برعهده دیگران است. همه باید مدتی از اواخر عمر را بدون نگرانی از کار و معیشت زندگی کنند. دیوکلتیانوس در سال ۲۸۴ میلادی برحسب تصادف امپراتور شده بود، زیرا که در این سال امپراتور روم در جریان جنگ با ایران کشته شد و معاون او هم پیش از آن که امپراتوری خود را اعلام کند درگذشته بود.
- ۱۲۸۸ خورشیدی – «محمدعلیشاه» قاجار فرمان عفو عمومی و فرمان مربوط به احیای مشروطیت را صادر کرد و تاریخ برگزاری انتخابات مجلس شورای ملی را تعیین کرد.
- ۱۳۳۱ خورشیدی – ساختمان تازه آرامگاه «سعدی» در شیراز گشایش یافت.
- ۱۳۳۲ خورشیدی – «دکتر مصدق» سرتیپ مدبر را بهریاست شهربانی منصوب کرد.
- ۱۳۴۷ خورشیدی – گشایش بنای جدید آرامگاه حکیم «ابوالقاسم فردوسی» در توس.
- ۱۳۱۰ خورشیدی – افتتاح آسمانخراش ۱۰۲ طبقهای «امپایر استیت» در نیویورک.
- ۱۱۹۸ میلادی – اول ماه می روز آزادی مطبوعات است. این روز در ابتدا در فرانسه اعلام شد و به تدریج جهانی شده است.
- ۱۳۵۷ خورشیدی – «نائومی امورا» کاشف ژاپنی نخستین کسی بود که تنها به قطبشمال رسید.
- ۱۳۷۶ خورشیدی – پیروزی حزب کارگر به رهبری «تونی بلر» در انتخابات عمومی بریتانیا و انتخاب وی به نخستوزیری این کشور.
- ۱۹۰۰ میلادی – زادروز «اینیاتسیو سیلونه» نویسنده و روزنامهنگار ایتالیایی.
- ۱۹۰۸ میلادی – زادروز «جووانی گوارسکی» نویسنده، روزنامهنگار، کاریکاتوریست و طنزپرداز ایتالیایی.
- ۱۷۷۵ میلادی – نخستین شورش مردم پاریس در اعتراض به گرانی بهای نان آغاز شد .مردم قیام خود را در زمان لویی ۱۶ آغاز کردند و مدت ۴ روز اعتراض و راهپیمایی کردند. گروههای ناراضی مردم به غارت نانواییها ودزدی از مغازهها پرداختند. این شورش در تاریخ فرانسه بهنام «جنگ آرد» معروف شد.
فرزاد کمانگر
پاییز با همهی زیباییش مهمان طبیعت شده بود و طبیعت شبیه عروس مغروری بود که خیاط آفرینش برای آراستنش از هیچ رنگی کم نگذاشته بود. در میان باغها و مزارع که بسان تابلویی زیبا راه باریک و پرپیچ و خم روستا در آن گم میشد محو این زیباییها میشدم.
همیشه این راه باریک را برای برگشتن به روستا به جادهی بیروحی که دل مزارع را بیرحمانه و ناشیانه شکافته بود ترجیح میدادم. سه روز تعطیلی و دوری از مدرسه و اشتیاق دیدار دوبارهی بچهها بر سرعت گامهایم میافزود. رابطهی من و دانشآموزانم تنها رابطهی معلم و شاگردی نبود. برای من آنها اعضای خانوادهام بودند. انگار سالها با هم زندگی کرده بودیم. هر روز با کلاس اولیها روبوسی میکردم. برای صبحانه بوی روغن محلی و آش و نان تازهای که بچهها با خودشان میآوردند تا مهمانشان شوم در مدرسه میپیچید. از ساعت هشت صبح تا پنج بعد از ظهر در مدرسه بودم. در بین کلاس اولیها دختری بهنام میدیا بود که چشمان زیبا و موهای بلند طلایی و شیرین زبانیاش از او فرشتهای معصوم ساخته بود تا برای من و همه ی روستا دوست داشتنی باشد.
هر روز میدیا زنگ تفریح همراه با دوستانش مرا به اجبار از دفتر مدرسه به حلقهی عمو زنجنیر باف کلاس اولیها میکشاند و من ناخواسته تسلیم بازی کودکانهی آنها میشدم. مادر میدیا زن جوان و مهربانی بود که به تحصیل و تربیت فرزندش اهمیت بسیار میداد. هفتهای یکبار به مدرسه میآمد، و اما پدر میدیا مردی بود خشن که سایهی هولناکش زیادی بر زندگی آن زن سنگینی میکرد. هرگاه میدیا مادرش را در مدرسه میدید مانند پروانهای به دور او میچرخید و او نیز محو تماشای دخترش می شد. گاهی به دور دستها خیره میشد و آه سوزناکی از اعماق وجودش میکشید. رفتار او و عشقش نسبت به میدیا برایم به صورت معما در آمده بود. همیشه در چشمانش درد یا غصهای جا خوش کرده بود.
آن روز مزارع خلوت بود، از کنار چشمه گذشتم، خبری از عطر چای تازه دم نبود، اصلن بر خلاف همیشه کسی مشغول کار نبود. دلهرهای عجیب به سراغم آمده بود. از کنار قبرستان روستا گذشتم، قبر جدیدی توجهم را به خود جلب کرد. با خودم گفتم طبق قانون نانوشتهی طبیعت، سالخورده ای ساکن جدید این مکان شده است. به مدرسه که رسیدم کسی از سر و کولم بالا نرفت. یک راست وارد کلاس شدم، سلام کردم، چند نفری به آرامی جواب دادند، میخواستم علت را جویا شوم که در کلاس بواسطهی سنگی که پشت آن گذاشته بودیم تا باز نشود با سر و صدا باز شد و میدیا وارد کلاس شد. من که متوجه غیبت او نشده بودم لبخندی زدم و میدیا سرش را پایین انداخت و با چشمانی پر از اشک سلام کرد و سر جایش نشست. پرسیدم چی شده میدیا؟ به من هم بگین. کژال دوست و همسایهی میدیا گفت: «آقا مگه نمیدونی دادا خیال خودسوزی کرده؟ گفتم خیال؟ گفت بله، مادر میدیا.
با دیدن چشمان گریان میدیا من بیاختیار به گریه افتادم و همهی کلاس با اشکهای میدیا گریستند. میدیا مادرش را در حال سوختن دیده بود. از آن روز به بعد نه من و نه هیچکس دیگری خندههای کودکانهی میدیا را ندید. چشمهای او شباهت عجیبی به چشمان مادرش پیدا کرد، یک زن ، یک درد در چشمانش جا خوش کرد و کلاس شاد ما تا آخر سال به رنگ چشمهای خزان زده ی میدیا در آمد.
زندان اوین
اردیبهشت ماه ۱۳۸۹
عدهای از سناتورهای آمریکایی در نامهای از واشنگتن خواستهاند تا با رد درخواست ویزا، مانع از ورود محمود احمدینژاد به خاک این کشور شود.
به گزارش دویچه وله، به اعتقاد سناتورهای آمریکایی، حضور محمود احمدینژاد در کنفرانس انپیتی، این کنفرانس را تبدیل به صحنهای جهانی برای حمله به اسراییل میکند.
۱۴ سناتور جمهوریخواه به سرپرستی سناتور جان کورنین، در نامهی خود خطاب به هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجهی آمریکا، آوردهاند: «اعطای روادید به محمود احمدینژاد غیرمنطقی است و چنانچه اجازه داده شود که این امر صورت بگیرد، تلاش برای جلوگیری از دستیابی گروههای تروریستی و دولتهای سرکش به سلاحهای هستهای به تمسخر گرفته میشود.» این نمایندگان همچنین در نامهی خود نوشتهاند، هیچ دلیل موجهی برای ورود محمود احمدینژاد به ایالات متحده وجود ندارد.
رییس جمهوری ایران روز چهارشنبه (۲۸ آوریل) بهمنظور شرکت در کنفرانس بازبینی معاهدهی منع گسترش سلاحهای اتمی، موسوم به انپیتی، که در مقر سازمان ملل متحد از روز دوشنبه (سوم می) با شرکت حدود ۱۹۰ کشور جهان آغاز میشود، درخواست ویزا کرده بود. مقامات آمریکایی این خبر را تایید کردهاند، اما هنوز موافقت یا عدم موافقت با این درخواست مشخص نشده است.
مدیر کل امور فرهنگی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص عفاف و حجاب در دانشگاهها گفت: «بر اساس دستورالعمل شورا در جایی که امکان برگزاری کلاسهای مجزا وجود داشته باشد تفکیک کلاسها صورت میگیرد.»
«جلیل دارا» مدیر کل امور فرهنگی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در پاسخ به این پرسش که طرح دانشگاهها در خصوص عفاف و حجاب در راستای طرح عفاف و حجاب جامعه است، افزود: «نظر وزیر علوم در بحث عفاف و حجاب این است که در این زمینه قانون وجود دارد و تنها مشکل در عدم اجرای آن است از این رو تدوین اساسنامه و دستورالعمل برای عفاف و حجاب در دانشگاهها ضرورت ندارد و تنها باید دستورالعمل قبلی که مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی است اجرایی شود.»
وی با تشریح راهکارهای اجرای دستورالعمل شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص عفاف و حجاب اظهار داشت: «در بخش عفاف و حجاب باید فضاسازی مطلوبی در دانشگاهها صورت گیرد و اهمیت آن متذکر شود. همچنین باید برای دانشجویان تبیین کرد که منظور از پوشش اسلامی چیست.» مدیر کل امور فرهنگی وزارت علوم همچنین اضافه کرد: «سیاست واحدی در این زمینه در دانشگاهها باید اجرایی شود تا هر دانشگاهی رویکردی متفاوت نداشته باشد.»
وی با اشاره به یکی از بندهای مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص عفاف و حجاب در دانشگاهها افزود: «بر اساس این دستورالعمل اگر در جایی امکان برگزاری کلاسهای مجزا نیز وجود داشته باشد این کار صورت میگیرد. دارا در خصوص اجرای این بند از مصوبه در دانشگاهها گفت: «برخی افراد بحثهای مختلفی را در خصوص تک جنسیتی کردن دانشگاهها مطرح میکنند اما نیازی نیست که دانشگاهها را به سمت تک جنسیتی برد تنها کافی است که در دانشگاهها فضای اسلامی حاکم باشد.»
سازمان مواد غذایی و دارویی آمریکا (FDA) روز پنجشنبه ۲۹ آوریل ۲۰۱۰ با تایید تولید اولین واکسن سرطان قدم به دورانی جدید از درمان سرطان در جهان گذاشت.
به گزارش خبرگزاری مهر، این واکسن با نام «Provenge» با هدف درمان سرطان پروستات ساخته شده است و در دورههای آزمایش کلینیکی توانسته است در مقایسه با دارونماها طول عمر بیماران را تا چهار ماه افزایش دهد. این دارو شیوهای برای درمان یا پیشگیری از بیماری به شمار نمیرود و شباهتی به واکسنهایی که برای درمان سرخک یا هپاتیت تولید شدهاند ندارد اما واکسن درمانی به شمار میرود. به این معنی که میتواند توانایی سیستم ایمنی بدن بیمار را بهبود ببخشد.
تا کنون دهها نمونه واکسن برای انواع مختلف سرطان تولید شدهاند اما واکسن Provenge اولین نمونهای است که مورد تایید سازمان FDA قرار گرفته است. عدم تایید این دارو در حدود سه سال منجر به اعتراض شدید بیماران و سرمایهگذاران شده بود.
شیوههای رایج درمان سرطان از قبیل پرتودرمانی، شیمیدرمانی و حتا جراحی برداشتن پروستات صدمات زیادی به بدن بیمار وارد میآورند و از این رو دارویی که بتواند سیستم ایمنی طبیعی بدن بیمار را تحریک کرده و بهبود ببخشد میتواند جایگزین ارزشمندی برای این شیوهها به شمار رود. میزان اثرات جانبی این واکسن نیز بسیار محدود بوده و در حد تب، خستگی و درد بوده است.
بر اساس گزارش پاپ ساینس، واکسن Provenge برای بیمارانی مورد استفاده قرار می گیرد که سرطان پروستات تمامی بدن آنها را فراگرفته باشد. در سال ۲۰۰۹ موسسه ملی سرطان در آمریکا از حدود ۱۹۲ هزار مورد جدید از ابتلا به سرطان پروستات خبر داد که در حدود ۲۷ هزار نفر از آنها در اثر ابتلا به این بیماری جان خود را از دست دادند.
درست یک روز پس از فتوای آیتاله مکارم شیرازی مبنی بر حرام بودن سود بانکی بیش از ۴ درصد، علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی و نماینده قم در مجلس در اظهارنظری سریع و دور از انتظار بر ضرورت افزایش نرخ سود بانکی برای کاهش فشار به بانک های دولتی تاکید کرد.
لاریجانی در دیدار با رییس بانک کشاورزی استان قم تاکید کرد که باید در اصل، نرخ کارمزد، متناسب با شرایط کلی بازار معین شود، تا فشار به بانکهای دولتی کاهش پیدا کند.
نماینده مردم قم در مجلس هشتم به صراحت تاکید کرد که در نرخ سود بانکی کنونی باید «بازنگری» صورت گیرد.
از ۲۳ فروردین ماه امسال پس از جلسات بسیار در مباحث بانکی و در پی مشکلات بانکها که ناشی از کاهش و تثبیت نرخ سود بانکی در چهارسال اخیر بود، با انتشار متن کامل بسته سیاستی- نظارتی نظام بانکی در سال ۸۹ حداقل سود ۱۲ و حداکثر ۱۴ درصد اعلام شد.
مهمترین عنوانهای مطبوعات امروز ایران:
روزنامه جام جم
- خروج سرمایهگذاران ایرانی از دبی.
- رییس جمهوری: «میخواهند با دروغ تاریخ ایران را تحریف کنند».
روزنامه ایران
- نظارت فعالانه دولت بر دارایی مقامها و مدیران.
- وزیر مسکن و شهرسازی: «قیمت مسکن باز هم کاهش مییابد».
روزنامه ابتکار
- محرابیان: «تا من وزیر هستم، خودروی چینی وارد نمیشود».
- واکنش علی لاریجانی به فتوای آیتاله مکارم درباره سود بانکی.
روزنامه اطلاعات
- رییس کل بانک مرکزی اعلام کرد: «برنامههای کاهش نرخ سود بانکی مدیریت شناور ارزی و حذف چک پولها».
- آغاز پرداخت ۱٫۵ میلیون تومان وام خرید به کارمندان دولت.
روزنامه تهران امروز
- مشاور بینالمللی آیتاله خامنهای: «میانجیگری چین و ترکیه منتفی است».
- تاکید مجدد رییس جمهوری بر افزایش زاد و ولد.
روزنامه جمهوری اسلامی
- هشدار مالکی نسبت به تلاش برای کودتا در عراق.
- افتتاح کارخانه یک میلیون تنی سیمان در زابل.
روزنامه خراسان
- رییس جمهوری: «تمدنساز بودن منطقه خلیج فارس باعث هراس دشمنان شده است».
- وام ۱٫۵ میلیون تومانی خرید کالا به ۲٫۵ میلیون کارمند از امروز پرداخت میشود.
روزنامه آفرینش
- آخرین خبر از تاریخ نتایج اولیه آزمون کارشناسی ارشد دانشگاههای دولتی سال ۸۹٫
- رییس مجلس: «مشکل معوقه بانکها با مسایل قضایی حل نمیشود».
روزنامه کیهان
- نصراله: «با شروع جنگ جدید نابودی اسراییل حتمی است».
- آزادی معصومینژاد از زندان ایتالیا.
روزنامه همشهری
- رییس مرکز آمار ایران: «پرداخت یارانه نقدی فقط به تکمیلکنندگان پرسشنامه اطلاعات خانوادهها.»
- شیوع اختلالات اسکلت عضلانی بین دانشآموزان.
روزنامه مردم سالاری
- اعتراض کارگران به سخنرانی وزیر کار در مشهد.
- آیتاله موسوی اردبیلی: «کارگران باید در رفاه باشند».
روزنامه دنیای اقتصاد
- هیت دولت ستاد ویژه تشکیل داد؛ ماموریت برای حل مشکل تولید.
- بازار جهانی طلا در مسیر صعود.
آخرین نتیجهی نظرسنجی بینالمللی مجله تایم از مخاطبین، برای انتخاب تاثیرگذارترین شخصیت سال ۲۰۱۰، میرحسین موسوی را برنده و شخص سال در بخش قهرمانان جهان اعلام کرد.
به گزارش این نشریه بینالمللی، آرا ثبت شدهی نهایی این نظرسنجی که از میان مخاطبین این نشریه صورت گرفت، نشان داد که میرحسین موسوی از ایران، با تعداد آرایی بالغ بر یک میلیون و چهارصد و نود هزار رای، و با فاصلهی ۶۰۰ هزار رای بالاتر از نفر دوم قرار گرفت.
در نظرسنجی و رایگیری نشریه تایم از خوانندگان و مردم خواسته شده بود تا «از میان ۱۰۰ تن از هنرمندان، سیاستمداران و شخصیتهای شاخص جهان، یک نفر را بهعنوان شخصیت تاثیرگذار سال جدید انتخاب کنند. صفحه اصلی تایم، در آخرین لحظه، میرحسین موسوی را نفر اول این نظرسنجی از خوانندگان معرفی کرده و همزمان دو شخصیت دیگر ایرانی، یعنی زهرا رهنورد، فعال سیاسی، رییس سابق دانشگاه الزهرای تهران و همسر میرحسین موسوی، در رتبه دهم و شیرین عبادی برنده جایزه صلح نوبل ۲۰۰۳ در رتبه هفدهم فهرست نهایی قرار گرفتند.
لازم به ذکر است در رای گیری هفته نامه تایم برای تعیین جایگاه شخصیتهای تاثیرگذار در جهان که از طریق اینترنت انجام شد، در بخش «قهرمانان» (Heroes)، میرحسین موسوی در رتبه سوم جهان قرار گرفته است.
گفتنی است شخصیتهای برگزیده سال، توسط هیت سردبیری آن مجله انتخاب میشوند و نتایج فوق، دیدگاه مخاطبین، خوانندگان، کاربران و علاقهمندان به این نظرسنجی میباشد.
منبع
مقامهای افغان به انتشار گزارش وزارت دفاع آمریکا- پنتاگون- واکنش نشان داده و آن را «غیردقیق» خواندهاند. در این گزارش آمده که تنها یک چهارم مناطق کلیدی در افغانستان از دولت این کشور حمایت میکند.
صبغتاله سنجر، رییس اداره سیاستگذاری دفتر ریاست جمهوری افغانستان در گفتوگویی با بیبیسی گفت که در شرایط کنونی افغانستان، امکان ندارد که نظرسنجی دقیقی از مردم این کشور انجام شود.
آقای سنجر گفت: «این گزارشها (گزارش پنتاگون) خوب است. برای افغانستان خوب است و برای متوجه ساختن مردم، نهادهای دولتی و غیردولتی خوب است، ولی دقیق نیست، به دلیل این که در شرایط کنونی هیچ امکان ندارد ارزیابیهایی که از سوی هر نهاد یا مرجعی که صورت میگیرد، دقیق باشد و نظر همه مردم را انعکاس بدهد.»
رییس سیاستگذاری دولت آقای کرزی افزود: «من با این (گزارش) موافق نیستم. ارقامی که دادهاند، ارقامی پایینی است. خوشبختانه رییس جمهوری افغانستان در انتخابات ریاست جمهوری ثابت کرد که از (حمایت) آرای خوب مردم افغانستان برخوردار است و از طرف مردم مجددن به حیث رییس جمهوری انتخاب شد. فکر میکنم این دقیقتر است.»
گزارش تازه پنتاگون در حالی منتشر شده که قرار است حامد کرزی در ماه مه آینده به واشنگتن رفته و با باراک اوباما، رییس جمهوری و دیگر مقامهای بلندپایه آمریکایی دیدار و گفتوگو کند.
درگزارش پنتاگون که در صد و پنجاه و دو صفحه منتشر شده، آمده است که «ارزیابی کلی حاکی از آن است که مردم بیست و چهار درصد از نواحی و محدوده های کلیدی (یعنی بیست و نه منطقه از یکصد و بیست منطقه مورد نظر) طرفدار و حامی دولت مرکزی افغانستان هستند.»
جمعی از نویسندگان و خبرنگاران زندانی به مناسبت روز جهانی مطبوعات از زندان اوین پیامی را منتشر کردند.
این پیام به شرح زیر است:
بنام خداوند جان و خرد
گفتم این جام جهان بین به تو کی داد حکیم/ گفت آنروز که این گنبد مینا می کرد
گفت آن یار کزو گشت سر دار بلند / جرمش این بود که اسرار هویدا می کرد
فیض روح القدس اگر باز مدد فرماید / دیگران هم بکنند آنچه مسیحا می کرد
روز جهانی مطبوعات در شرایطی فرا می رسد که خود سانسوری و سانسور سازمان یافتهی گستردهای علیه رسانههای مختلف ایران اعمال میگردد و دامنه آن تا حد اعمال تیترهای تحمیلی و عکسهای منتخب حکومتی گسترش یافته است. روز جهانی مطبوعات در اوضاع سیاسی و اجتماعی خاص کشورمان به گونهای فرا میرسد که تعداد روزنامههای مستقل و آزاد بهویژه آن گروه که در اختیار دگراندیشان، تحولخواهان و اصلاحطلبان است در پی تعطیلیهای اخیر اکنون به اندازه انگشتان یک دست نیز نمیرسد.
از طرفی این گروه از نشریات از حداقل ظرفیتهای اطلاعرسانی آزاد و آگاهیبخشی عمومی آنگونه که حتا در موارد ۴ و ۵ قانون مطبوعات تاکید شده است محرومند و فشارها و اجبارهای غیرقانونی حاکمیت هر روز راه را بر فعالیتهای حرفهای میبندد. همچنین شاهد این مسئله هستیم که هر روز تعداد بیشتری از مدیران، سردبیران و روزنامهنگاران در بازداشتگاهها و زندانهای مختلف ایران جای داده میشوند و این روند باعث شده که ایران به بزرگترین زندان روزنامهنگاران در جهان تبدیل شود.
روز جهانی مطبوعات در شرایطی فرا میرسد که ما اهالی رسانهها اعم از روزنامهنگاران و وبلاگنویسان محبوس در زندانهای ایران به صورت فزایندهای با وثیقههای سنگینتر و احکام غیرمنصفانهی وسیعتری مواجه هستیم و شرایط زیست و حیاتمان به دلیل خبررسانی، مقالهنویسی، مصاحبه و شرکت در میزگردهای حرفهای در خصوص آزادی، دمکراسی و حقوق بشر و در مجموع انجام رسالت مطبوعاتی و انتقاد از حاکمان در زمینههای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی هر روز محدودتر و سختتر میشود.
ما روزنامهنگاران و وبلاگنویسان محبوس در زندان و بازداشتگاهها روز جهانی مطبوعات را به اهالی رسانههای همگانی ایران و جهان تبریک و تهنیت عرض می نماییم.
جادارد که از این فرصت استفاده کنیم و از کلیه اقشار و گروهها بهخصوص نهادها و انجمنهای صنفی و حرفهای که در ایام بازداشت و محاکمه و زندانی شدن غیرقانونی اهالی مطبوعات ایران از آنان حمایت کردهاند و با قلم و قدم به یاری و مدد آنها برخاستهاند سپاسگزاری کنیم.
۱۰ اردیبهشت ۱۳۸۹
۳۰ آوریل ۲۰۱۰
میلاد اسدی– علی بهزادیاننژاد– علی بیکس– سیدمسعود حسینیلواسانی- عباس خلیلیدرمنکی- مجید دری- رضا رفیعیفروشان– عیسی سحرخیز- حسن سرشاری- کیوان صمیمی– حشمتاله طبرزدی- جهانگیر عبداللهی– نادر کریمیجونی- کوهیار گودرزی- جواد ماهزاده- سعید متینپور- مهدی حیدریان– حجتاله ملکی– علی ملیحی– ضیا نبوی
فدراسیون جهانی تاریخ و آمار فوتبال، باشگاه الهلال عربستان را به عنوان بهترین باشگاه قرن فوتبال آسیا انتخاب کرد.
با حضور مقامات فیفا و همچنین فدراسیون جهانی تاریخ و آمار فوتبال به میزبانی شهر لندن و باشگاه فولام انگلستان از بهترینهای قرن فوتبال جهان تقدیر خواهد شد.
این در حالی است که باشگاه الهلال عربستان از سوی این فدراسیون به عنوان بهترین باشگاه قرن فوتبال آسیا انتخاب شده است.
گفتنی است رییس باشگاه الهلال به همراه یوسف ثنایان، محمد دعیع و سامی الجابر به عنوان نمایندگان فوتبال آسیا به این مراسم دعوت شدهاند.
«محمدعلی رامین»، معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد گفت که «در دولتهای هاشمی و خاتمی، رسانه منتقد دولت به وجود نیامد و رسانههای مستقل منتقد دولت محصول پنج سال اخیر هستند.»
وی گفت: «از آغاز فعالیت دولت نهم تاکنون عملکرد رسانهها بسیار روبه رشد ارزیابی میشود که این رشد هم در تعداد نشریات و خبرگزاریها و هم در گستره فعالیت آنها مشهود است.»
به گفته رامین، «کارکرد رسانهها در پنج سال گذشته از منظر استقلال رای و صراحت بیان و حضور در همه عرصه ها قابل مقایسه با گذشته نیست.»
وی خاطرنشان کرد: «آنچه که به وجود آمده اندکی فراتر از آزادی بیان بوده که ما را با یک سری ساختارشکنیها و اهانتهایی که در هیچ دولتی قابل تحمل نبوده مواجه ساخته است.»
علیمحمد حقشناس مترجم ادبی و زبانشناس ایرانی ظهر دیروز (جمعه) ۱۰ اردیبهشت در تهران درگذشت.
علیمحمد حقشناس در سال ۱۳۱۹ در جهرم به دنیا آمد. وی زبانشناس و استاد بازنشسته دانشگاه تهران و از اعضای شورای بازنگری در شیوه نگارش و خط فارسی و نیز رییس انجمن علمی نقد ادبی ایران بود.
فرهنگ انگلیسی به فارسی هزاره مهمترین کار او در سالهای اخیر و از مهمترین فرهنگهای دوزبانه در ایران است.
آواشناسی او نیز برای بسیاری از دانشجویان این رشته کتاب درسی بوده است. حقشناس زبانشناسی صاحبنظر در عرصه ادبیات بود و بهجز مقالات دانشگاهی متعدد درباره قافیه و غزل و ادب معاصر ترجمهای هم با عنوان «رمان به روایت رماننویسان» انجام داد که از کارهای تاثیرگذار او در مباحث ادبیات داستانی در ایران است.
پارلمان بلژیک رای به منع استفاده زنان از نقاب در اماکن عمومی داد. اگر این لایحه به تصویب سنا نیز برسد زنان نمیتوانند در پارکها و یا سایر اماکن عمومی از پوششهایی استفاده کنند که شناسایی آنها را دشوار کند.
در رایگیری روز پنجشنبه هیچ نمایندهای رای مخالف نداد. انتظار میرود سنای بلژیک نیز این لایحه را تصویب کند که به این ترتیب تا ژوئن یا ژوئیه آینده به قانون تبدیل خواهد شد. این اولین قانون در نوع خود در اروپا خواهد بود. از جمعیت نیم میلیونی مسلمانان بلژیک تنها حدود ۳۰ زن از برقع استفاده میکنند.
دومنیک هیوز خبرنگار بیبیسی در بروکسل میگوید نمایندگان مجلس این لایحه را بدلایل امنیتی تصویب کردند تا پلیس امکان شناسایی همه را داشته باشد. به گفته این خبرنگار برخی دیگر از نمایندگان نقابی که همه صورت را بپوشاند نماد ستم به زنان میدانند.
این ممنوعیت شامل کلیه ساختمانها و اماکنی عمومی از جمله پارکها، خیابانها و زمینهای ورزشی میشود. برخی مراسم ویژه مسلمانان ممکن است استثنا اعلام شوند.
بر اساس این لایحه متخلفین ۱۵ تا ۲۵ یورو جریمه و یا هفت روز زندانی میشوند.
برخی گروههای اسلامی در بلژیک از این لایحه انتقاد کرده و گفتهاند موجب حبس شدن زنان نقابپوش در منزل میشود.
جمعی از روزنامهنگاران زندانی اوین در پیامی اعلام کردند که «بهخاطر خبرنگار بودن، هر روز شرایطمان در زندان سختتر میشود.»
بیست تن از روزنامهنگاران و وبلاگنویسان زندانی در آستانه روز مطبوعات با صدور بیانیهای ضمن تبریک این روز اعلام کردند: «بهخاطر خبرنگار بودن، هر روز شرایطمان در زندان سختتر میشود.»
در این نامه آمده است: «روز جهانی مطبوعات در شرایطی فرا میرسد که خود سانسوری و سانسور سازمان یافتهی گستردهای علیه رسانههای مختلف ایران اعمال میگردد و دامنه آن تا حد اعمال تیترهای تحمیلی و عکسهای منتخب حکومتی گسترش یافته است.»
روزنامهنگاران خاطرنشان کردهاند: «شرایط زیست و حیاتمان به دلیل خبررسانی، مقالهنویسی و انجام رسالت مطبوعاتی و انتقاد از حاکمان در زمینههای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی هرروز محدودتر و سختتر میشود.»
این روزنامهنگاران با قدردانی از حمایت اهالی مطبوعات از آنان، روز مطبوعات را تبریک گفتند.
مهمترین عنوانهای رسانههای امروز مالزی:
خبرگزاری برناما
- عبداله میگوید که بسته توافق مرزی با برونئی مورد توافق قرار گرفته بود.
- ۱٫۴۹ میلیون مالیاتدهنده اظهارنامه مالیاتی خود را از طریق الکترونیکی پرکردند.
- یک رییس دانشگاه از دولت خواست که خدمات اجتماعی را برای تازه پزشکان اجباری کند.
- امام بزرگ سلانگور از عنوان قاری خود در مسابقات قرآنی دفاع کرد.
- افراد محلی در اندونزی گفتند که از آسمان شن میباریده است.
- عضو انجمن بندر کلانگ به جناح راست میپیوندد.
- انتخابات میان دورهای سلانگور باعث روحیه گرفتن انجمن هندیها شده است.
- مجمع اقتصاددانان کشور خواستار کاهش مالیاتها شد.
- منطقه اسکندر صاحب سیستم اتوبوسرانی سریعالسیر میشود.
- بانک مرکزی مالزی: «وامهای کم بهره به نرخ ۱٫۸ باقی میمانند.»
- خزانه با انتصاب ۶ رییس جدید موافقت کرد.
- مالزی و کشورهای خلیجی میتوانند به بالا بردن دومین توافقنامه اقتصادی دست یابند.
- روسیه تا ۵-۷ سال آینده به تولید انبوه خاویار دست میابد.
- اتحادیه اروپا و چین بر سر چگونگی تحریم ایران مذاکره میکنند.
- استرالیا و امریکا با یک کمک ۹٫۶ میلیون دلاری به اندونزی موافقت کردند.
روزنامه استار
- پلیس آماده تفحص در باره مرگ یک نوجوان ۱۵ ساله است.
- شرکت پتروناس به توافقنامهای بر سر حفاری در دو منطقه متعلق به برونئی در دریای جنوب چین دست یافت.
- یک کلینیک تحت طرح یک مالزی واحد در بوکیت برونتانگ افتتاح میشود.
- چوآ: «تعیین حداقل دستمزد میتواند تولید و سطح استاندارد زندگی را بالا ببرد.»
- تمامی خانوادهها خواستار عدالت در مورد مرگ یک نوجوان هستند.
- هیت درآمدهای کشور امید دارد که ۸۹ میلیارد رینگیت را از طریق مالیات کسب کند.
- افرادی که برای جریمههای رانندگی رشوه داده بودند در صدر لیست ۲۰۰،۰۰۰ رینگیتی هیت مبارزه با فساد مالزی قرار دارند.
- نجیب تاکید خود را بر روی خلاقیت در کار گذاشت.
- فرودگاه KK پرواز چارتر ارایه نمیدهد.
- امریکا در تلاش برای کنترل کردن لکه نفتی.
- پلیس آریزونا به قانون مهاجرت انتقاد کرد.
- کیلینتون بدنبال گفتوگوهای غیر مستقیم خاورمیانه در هفته آینده است.
- چین گفت که به یکی از دیپلماتهایش در امریکا اهانت شده است.
- دو مرد نیویورکی بهخاطر کمک به القائده بازداشت شدند.
روزنامه نیو استریت تایمز
- آنهایی که به اخطارهای پلیس توجه نمیکنند ممکن است به زندان بیفتند.
- یک نگهبان مدرسه که به یک دختر بچه تجاوز کرده بود به ۴ سال زندان محکوم شد.
- کداه میزبان ۲۰۰ کارآفرین از مالزی، اندونزی و تایلند خواهد بود.
روزنامه سان
- از وارد شدن بازرس کل به پرونده قتل یک نوجوان استقبال شد.
- هیت ضد فساد برای بیرون کشیدن عوامل مفسد با انجمنهای چینی همکاری میکند.
روزنامه مالایی میل
- یک زن ۶۹ ساله پس از مورد سرقت قرار گرفتن کشته شد.
- شرکت Syabas آب مشترکان پر مصرف را قطع میکند.
مریم / رادیوکوچه
maryam@koochehmail.com
در اول ماه مه ۱۸۸۶، پلیس شیکاگو با حمله بهتظاهرات گسترده کارگران، که برای هشت ساعت کار در روز و حق تشکیل اتحادیههای کارگری برپا شده بود، آنان را به خاک و خون کشید. چند روز بعد، دادگاه چند تن از رهبران کارگران را محاکمه و به مرگ محکوم کرد. یکی از رهبران کارگران اعتصابی، پس از اعلام رای در برابر دادگاه چنین گفت:
«کارگران اینک دریافتهاند که میتوانند با اتحاد و همبستگی و مبارزه جمعی بر مشکلات خود فایق آیند. کارگران دریافتهاند که چه قدرت عظیمی در اتحاد آنان نهفته است و بههمین دلیل است که کارفرماها با تمام توان میکوشند تا اتحاد کارگران را بشکنند و میتینگ کارگران را به خون بکشند. ما کارگران گردهم آمدیم تا اندکی از حقوق خود را بازپس بگیریم، اما اکنون از دادگاه و زندان سر در آوردهایم . آیا این است معنای برابری و عدالت در جامعه ما؟ امروز اگر صدای حقطلبانه ما را با گلوله خفه میکنید، مطمئن باشید که این صداها دیگر خاموششدنی نیست و هر روز طنین آن رساتر خواهد شد.»
رهبران کارگران شیکاگو بهدست مستکبران جان باختند، اما حقانیت گفتههایشان بهتدریج بر همگان مسلم شد. در سال ۱۸۸۹، کنگره بینالمللی کارگران در پاریس، بهپیشنهاد نماینده کارگران آمریکا، روز اول ماه می را بهعنوان روز جهانی کارگر برگزید و در پی آن در بسیاری از کشورهای دنیا، کارگران با برپایی اعتصاب و تظاهرات گسترده این روز را گرامی داشتند و یاد و خاطره کارگران به خاک و خون کشیده شده را زنده نگه داشتند.
سازمان بینالمللی کار بهعنوان یک نهاد خودمختار و وابسته بهمجمع عمومی سازمان مللمتحد در سال ۱۹۱۹ براساس معاهده ورسای برپا شد. موافقتنامه مربوط بهبرقراری رابطه بین این سازمان و سازمان مللمتحد در سال ۱۹۴۶ بهتصویب رسید و آنرا بهصورت نخستین کارگزاری تخصصی وابسته به سازمان مللمتحد درآورد.
سازمان بینالمللی کار در جهت پیشبرد عدالت برای افراد شاغل بهکار، در تمام نقاط جهان فعالیت میکند و عمده فعالیتهای آن عبارتند از:
۱) تنظیم سیاستها و بینالمللی کردن برنامهها بهمنظور بهکرد شرایط کار و زندگی.
۲)برقراری معیارهای کار بهعنوان رهنمودهایی برای مسوولان ملی در به اجرا در آوردن این سیاستها.
۳)اجرای یک برنامه وسیع همکاریهای فنی، برای کمک به دولتها و عملیکردن این سیاستها به شیوه ای کارساز و اقدام به کارآموزی.
۴)آموزش و پژوهش بهمنظور کمک به پیشبرد این تلاشها.
سازمان بینالمللی کار، از آن جهت در میان سازمانهای جهانی منحصر به فرد است که در امر تنظیم سیاستهای آن، نمایندگان کارگران و کارفرمایان از حق اظهارنظر برابر با نمایندگان دولتها برخوردارند. کنفرانس بینالمللی کار با حضور چهار عضو از هر کشور (دو نماینده از سوی دولت، یک نماینده از طرف کارگران و نمایندهای از سوی کارفرمایان) تشکیل شده است. یکی از مهمترین اهداف سازمان عبارت است از تصویب کنوانسیونها و توصیههایی که متضمن برقراری معیارهایی در ارتباط با مسایل کارگری در زمینههایی مانند آزادی عضویت در تشکلها، دستمزدها، ساعات و شرایط کار، جبران خسارتهای وارده به کارگران، بیمههای اجتماعی، مرخصی با استفاده از حقوق، ایمنی صنعتی، خدمات اشتغال و بازرسی مسایل مرتبط است.
اجرای مقررات کنوانسیونهای سازمان بینالمللی کار برای کشورهایی که آنها را امضا کردهاند الزامی است. در حالیکه توصیههای سازمان مذکور تنها درحکم رهنمودهایی برای سیاستگذاری، قانونگذاری و شیوه عملهای ملی است.
از زمان تاسیس این سازمان تاکنون، بیش از ۳۵۰ کنوانسیون و توصیهنامه بهتصویب رسیده است. سازمان برای اجرای مفاد عهدنامهها توسط کشورهایی که آنها را مورد تصویب قرار دادهاند نظارت به عمل میآورد و برای تحقیق در خصوص شکایتهای مربوط به نقض حقوق اتحادیه کارگری نیز رویه عمل ویژهای دارد.
کارشناسان سازمان بینالمللی کار از طریق برنامه کمکهای فنی سازمان در زمینههایی از قبیل کارآموزی حرفهای، فنون مدیریت، برنامهریزی نیروی انسانی، ایمنی و بهداشت محیط کار، سیاستهای اشتغال، نظامهای امنیت اجتماعی، تعاونیها و صنایعدستی کوچکمقیاس، به کشورهای عضو یاری میرسانند.
فعالیتهای سازمان بینالمللی کار که کلیه اعضا درآن نمایندگی دارند در فواصل بین اجلاس، سالانه از طریق یک هیت حاکم مرکب از نمایندگان ۲۸ کشور عضو، ۱۴ عضو کارگر و مابقی کارفرما، هدایت میشود.
کارگر و حقوق او
کارگر از نظر قانونکار، کسی است که بههر عنوان در مقابل دریافت حقالسعی (اعم از مزد، حقوق، سهم سود و سایر مزایا) به درخواست کارفرما کار میکند.
کارفرما وحقوق او
کارفرما شخصی است حقیقی یا حقوقی که کارگر به درخواست و به حساب او در مقابل دریافت حقالسعی کار میکند. مدیران و مسوولان (به طور عموم تمام کسانی که عهدهدار اداره کارگاه هستند) نماینده کارفرما محسوب میشوند و کارفرما مسوول کلیه تعهداتی است که نمایندگان مذکور در قبال کارگر بهعهده میگیرند.
منبع
تبیان
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر