ژنرال ری اوديرنو، فرمانده نيروهای آمريکايی در عراق روز چهارشنبه گفت که ايرانی ها به برنامه پيچيده تری با گرو ه های کوچکتری از افراط گرايان رسيده اند و در حال حاضر با سه گروه کتائب حزب الله، اعضای عصائب اهل الحق و لشکر روز موعود، همکاری دارند.ژنرال ری اوديرنو، فرمانده نيروهای آمريکايی در عراق روز چهارشنبه گفت جمهوری اسلامی از سه گروه عمده افراط گرای شيعی که تلاش هايی برای حمله به پايگاه نيروهای آمريکايی داشته اند، حمايت می کند. به گزارش خبرگزاری فرانسه ژنرال اوديرنو در واشينگتن و در جمع خبرنگاران گفت: «ايران به حمايت مالی، آموزش و انتقال اسلحه و مهمات به گروه های شيعی ادامه می دهد.» پيشتر آمريکا، جمهوری اسلامی را به حمايت از ناآرامی ها در عراق متهم کرده بود اما اين نخستين بار است که به ارتباط مستقيم با دولت تهران با گروه های مشخص در عراق اشاره می کند. بیشتر بخوانید: ژنرال اودیرنو: برخی از شبهنظامیان عراق در ایران آموزش دیدهاند ژنرال اوديرنو گفت:«ايرانی ها به برنامه پيچيده تری با گرو های کوچکتری از افراط گرايان رسيده اند و در حال حاضر با سه گروه کتائب حزب الله، اعضای عصائب اهل الحق و لشکر روز موعود، همکاری دارند.» وی افزود:«خيلی سخت است که بتوان گفت گروه های ياد شده در تماس مستقيم با دولت جمهوری اسلامی باشند يا نه ولی اين را می دانيم که بسياری از آنها در ايران زندگی می کنند، بيشتر آنها در ايران آموزش ديده اند و خيلی از آنها اسلحه و مهمات خود را از ايران دريافت می کنند.» ژنرال ادويرنو همچنين گفت که باور دارد شاخه سپاه قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، در تامين مالی و آموزش اين گروه ها دست دارد. وی افزوده که گروه کتائب حزب الله در سال ۲۰۰۷، سه سال پيش کاميونی حاوی مواد منفجره را در يک ايستگاه بازرسی مشترک نيروهای آمريکايی و عراقی منفجر کرد ولی در دو عمليات ديگر در سال جاری، ناکام ماند. ژنرال اوديرنو روز سيزدهم ژوئيه، حدود يک هفته پيش، با ذکر جزييات از نقشه کتائب حزب الله در هفته های گذشته خبر داد که در پی آن نيروهای آمريکايی در عراق، اقدامات امنيتی و حفاظتی را افزايش دادند. وی همچنين به نظرسنجی های موسسات آمريکايی در عراق اشاره کرده که می گويد حدود ۸۵ درصد از مردم عراق، دخالت ايران در امور سياسی عراق را رد می کنند. قرار است تا اول سپتامبر سال جاری، (اوائل شهريورماه امسال) بيشتر نيروهای آمريکايی از عراق خارج شوند و فقط ۵۰ هزار نيروهای نظامی باقی خواهند ماند که ماموريت آنها در دسامبر سال ۲۰۱۱ (حدود يک سال و نيم ديگر) به پايان می رسد.
يک منبع آگاه در کشتيرانی و تجارت دریایی گفته است که صاحب يک تانکر حامل بنزين در اوايل ماه ژوئيه مانع آن شده است که اين کشتی محموله خود را از ترکيه به ايران منتقل کند.يک منبع آگاه در کشتيرانی و تجارت دریایی گفته است که صاحب يک تانکر حامل بنزين در اوايل ماه ژوئيه مانع آن شده است که اين کشتی محموله خود را از ترکيه به ايران منتقل کند. به گزارش رويترز، اين منبع گفته است: اين کشتی به نام «ليا» با پرچم ليبريا احتمالا در اجاره شرکت ملی نفتکش ايران بوده است. اين کشتی محموله بنزين خود را در بين ۱۲ تا ۱۵ ژوئيه از پالايشگاه توپراس در بندر ازمير ترکيه بار کرده است. طبق اين گزارش، اين منبع آگاه که نامش فاش نشده، گفته است صاحب کشتی به ناخدا اجازه حرکت به سمت ايران را نداده است، ولی ساير منابع می گويند نمی توانند تاييد کنند که کشتی «ليا» اين کشتی است يا نه. در حالی که اين منبع آگاه گفته است که مديريت اين کشتی نفتی برعهده شرکت هلندی «مارويو شيپ منجمنت» است، مقامات اين شرکت و همچنين شرکت ملی نفتکش ايران از اظهار نظر در اين خصوص خودداری کرده اند. در همين زمينه، يک معامله گر بازار نفت به رويترز گفته است:«معمولا، يک تانکر نفتی براساس قرارداد بارگيری می کند، بنابراين صاحب کشتی از پيش از مقصد تانکر خود باخبر بوده است، ولی در اخرين لحظه نظر خود را عوض کرده است». اين معامله گر بازار نفت تصريح کرده است:«معامله و تجارت با ايران سخت و سخت تر می شود . اکنون نمی توان برخی از محموله ها را بيمه کرد.» فشارها بر ايران زمانی افزايش يافت که اوايل ماه جاری شرکت بيمه لويدز لندن اعلام کرد از پوشش بیمه محموله های نفتی به مقصد ايران خودداری می کند. به گزارش رويترز، اقدام شرکت بيمه لويدز که بين ۱۵ تا ۲۰ در صد بازار بيمه حمل و نقل دريايی را در اختيار دارد، به مثابه اعمال فشار بر ساير شرکت های بيمه برای خودداری از همکاری با ايران ارزيابی شده است. لويدز پيشتر در اوائل سال جاری خورشيدی، ايران را در فهرست مناطق پر خطر خود قرار داده بود و اعلام کرده بود که «کشتیهايی که به سمت ايران محموله حمل میکنند اگر از ۱۲ مايل به کنارههای ايران نزديکتر شوند، بايد به بيمهگرهای خود اطلاع دهند». اما پس از وضع تحريمهای مضاعفی که به تازگی کنگره آمريکا عليه ايران به تصويب رساند، لويدز اعلام کرد که پوشش بيمه ای خود را برای کشتیهايی که حامل مواد نفتی به مقصد ايران هستند محدود میکند. ايران که خود پنجمين صادرکننده اصلی نفت خام در دنيا است، برای تأمين مصرف بنزين داخلی خود ناچار به وارد کردن بنزين است و بنزين وارداتی، حدود ۴۰ درصد بنزين مصرفی در ايران را تشکيل میدهد. با اين حال تحريمهای اخير ايالات متحده کار را برای تأمين اين ميزان بنزين سخت خواهد کرد چرا که بر اساس يکی از بندهای طرح مصوب کنگره، هر شرکتی که ۲۰۰ هزار دلار بيشتر فرآوردههای نفتی تصفيه شده به ايران بفروشد و يا در طول يک سال و به تدريج بيش از يک ميليون دلار فرآوردهای نفتی به ايران بفروشد مشمول تحريمهای آمريکا قرار خواهد گرفت.
مسئولان محیط زیست استان لرستان از خاموش شدن آتش سوزی درمنطقه اشترانکوه خبر داده اند اما می گویند چون باد همچنان می وزد، اکیپ های محیط زیست امشب در منطقه می مانند. مدیر کل محیط زیست استان لرستان در مورد وسعت آتش سوزی گفته است که در مجموع حداکثر 100 هکتار از مراتع و جنگل های این منطقه حفاظت شده سوخته است. به گزارش خبرگزاری های ایران، بخش وسیعی از منطقه حفاظت شده اشترانکوه در شهرستان دورود از ساعت هفت صبح امروز آتش گرفته بود.
حسنی مبارک رئیس جمهوری مصر و عبدالله گل، رئیس جمهوری ترکیه روز چهارشنبه در قاهره درباره چگونگی احیای روند صلح خاورمیانه، آشتی ِ جناح های فلسطینی و مذاکرات اسرائیل و فلسطینی ها گفتگو کردند. به گزارش خبرگزاری رسمی مصر، عبدالله گل سه شنبه شب وارد قاهره شده بود. حسنی مبارک همچنین در چند روز گذشته با محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، جورج میچل ، فرستاده ویژه آمریکا به منطقه و عمرو موسی، دبیر کل اتحادیه عرب دیدار کرده است.
با تصویب شورای شهر جنوا در ایتالیا، یکی از مهم ترین میدان های این شهر به یاد مبارزات آزادی خواهانه زنان ایران و زنانی که در تهران کشته شدند، «زن تهرانی» نامگذاری شد. شیرین عبادی برنده جایزه صلح نوبل و از مدافعان حقوق زنان، هنگام پرده برداری از تابلوی این میدان به مبارزات آزادی خواهانه زنان ایران در 13 ماه گذشته اشاره کرد و گفت که برخی از این زنان در خیابان ها و یا زندان ها مظلومانه جان باختند. برخی اعدام شدند یا با حکم اعدام مواجه اند، و عده ای نیز همچنان در زندان هستند و یا به قید وثیقه آزادند. خانم عبادی از ندا آقا سلطان، شنبم سهرابی، شیرین علم هولی، زینب جلالیان، محبوبه کرمی ، شیوا نظر آهاری، ژیلا بنی یعوقب و بدرالسادات مفیدی به عنوان نمونه نام برد.
انفجار خودروی بمب گذاری شده در نزدیکی مسجدی در محله عمدتا شیعه نشین در بعقوبه عراق 13 کشته و بیش از 20 زخمی برجای گذاشت. مقام های آمریکا و عراق در مورد شدت گرفتن خشونت ها درعراق در صورت عدم تشکیل هرچه سریع تر دولت ائتلافی هشدار داده اند. با گذشت چهارماه از انتحابات پارلمانی عراق، جناح های این کشور هنوز نتوانسته اند بر سر تشکیل دولت به توافق برسند.
دولت محمود احمدی نژاد، هرگونه استخدام، ايجاد سازمان و پستهای جديد دولتی در تهران را ممنوع کرد. بر اساس این تصمیم دستگاههای اجرایی، موظف شده اند شرکت های دولتی خود را مطابق فهرست تعیین شده، حداکثر تا پايان مردادماه به شهرستان ها منتقل کنند و بانک مرکزی نیز برای انتقال حساب های آنها اقدام کند. در چند روز گذشته جمعی از کارکنان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایران در اعتراض به انتقال اجباری به خارج از تهران دو بار در مقابل مجلس شورای اسلامی تجمع کردند. به گفته تجمع کنندگان ، مسئولان قصد دارند حدود ۱۱۰۰ کارمند این سازمان را به اجبار از تهران به شهرستان ها از جمله شیراز و اصفهان منتقل کنند.
روزنامه آمريکايی واشينگتن پست می نويسد تحت تاثير تحريم های جديد سازمان ملل متحد و دولت آمريکا عليه ايران، شرکت های بين المللی بيمه پوشش خطوط کشتيرانی جمهوری اسلامی را متوقف کرده و به اين خاطر توانايی ايران برای حمل و نقل بسياری از کالاهای مهم به شدت محدود شده است.روزنامه آمريکايی واشينگتن پست می نويسد تحت تاثير تحريم های جديد سازمان ملل متحد و دولت آمريکا عليه ايران، شرکت های بين المللی بيمه پوشش خطوط کشتيرانی جمهوری اسلامی را متوقف کرده و به اين خاطر توانايی ايران برای حمل و نقل بسياری از کالاهای مهم به شدت محدود شده است. تحريم های اخير و به خصوص مجازات های آمريکا در مورد شرکت هايی که به ايران بنزين می فروشند باعث شده است که بنادر و شرکت های فعال در زمينه حمل و نقل دريايی در مناسبات خود با ايران تجديد نظر کنند. نمايندگان شرکت های بين المللی بيمه می گويد که در هفته های اخير تعداد زيادی از کشتی های ايرانی که نفت خام، تجهيزات صنعتی و ساير محصولات را حمل می کنند نتوانسته اند پوشش بيمه مورد نياز خود را تامين کنند. به نوشته اين روزنامه، محمد رونقی معاون شرکت « سی پارس » يک شرت ايرانی که خدمات حمل و نقل دريايی برای بازار بين المللی ارائه می دهد به واشنگتن پست گفت :« به خاطر تحريم های اخير کشتی های ايران در سراسر جهان با مشکل بيمه روبرو هستند. اگر آنها پوشش بيمه برای تصادفات و خسارات احتمالی را نداشته باشند هيچ بندری در جهان آنها را نخواهد پذيرفت.» واشينگتن پست می افزايد شرکت بزرگ و بين المللی بيمه لويدز در ماه جاری اعلام کرد که محموله های بنزين برای ايران را بيمه نخواهد کرد. يک سخنگوی شرکت لويدز گفت که بازار آمريکا برای اين شرکت بسيار مهم است و به همين خاطر محموله های بنزين به مقصد ايران را بيمه نخواهد کرد. احتمال می رود که شرکت های بيمه ديگر نيز از اين تصميم شرکت لويدز تبعيت کنند. واشينگتن پست می گويد که دولت های هند و روسيه تصميم دارند به معاملات قانونی خود با ايران ادامه دهند و اين موضوع باعث اميدواری دولت ايران شده که شايد برخی از کشورها بيمه ای را که خود ايران ارائه می دهد به جای شرکت های بين المللی بپذيرند. محمد حسين دايمار مديرعامل کشتيرانی جمهوری اسلامی ايارن که حدود ۱۶۰ کشتی در ناوگان خود دارد گفته است :«تحريم ها تاثير چندانی روی فعاليت ما نداشته. در جهان بندرهای فراوانی هست. ما به کشورهايی خواهيم رفت که خواستار معامله با ايران هستند.» منافع اقتصادی واشينگتن پست در ادامه می افزايد خطوط کشتيرانی جمهوری اسلامی ايران که چهار سال پيش خصوصی شده و يکی از اهداف مشخص مجازات های مندرج در تحريم های بين المللی اخير است در هفته های اخير برای تامين بيمه ناوگان خود به شرکت های بيمه بين المللی مراجعه کرده است. يک سخنگوی شرکت بيمه هلند که خواست نام وی فاش نشود می گويد بسياری از شرکت های بين المللی از جمله شرکت بيمه هلند به خاطر مناسبات اقتصادی خود با بازار آمريکا حاضر نيستند با کشتيرانی ايران معامله کنند. تحريم های اخير در عين حال باعث شده که برخی از شرکت های سوخت و انرژی در اروپا و خاورميانه از دادن سوخت به هواپيماهای ايرانی امتناع کنند. محمد جلالی يکی از مديران خطوط هوايی ايران در شهر آمستردام با اشاره به جمعيت ۴ ميليونی ايرانيان ساکن خارج می گويد اين گونه اقدامات به مردم ايران ضربه می زند و نه به حکومت. به نوشته واشينگتن پست در هفته های اخير شرکت بريتيش پتروليوم تحت تاثير تحريم های جديد قرارداد تامين سوخت برای هواپيماهای ايرانی در آلمان را فسخ کرده است. حتی موسسه آمريکايی که امتحانات زبان انگليسی را در ايران انجام می دهد برگزاری امتحان تافل را در ايران متوقف کرده است چون براساس تحريم های اخير اين موسسه نمی تواند از جمهوری اسلامی پول دريافت کند. اين اقدام می تواند برای جوانان ايرانی که در پی تحصيل در خارج هستند مشکلات فراوانی ايجاد کند. اين روزنامه يادآوری می کند که براساس تحريم های اخير سازمان ملل متحد از کشورهای عضو خواسته شده که از بيمه کشتی های ايرانی که ممکن است حامل تجهيزات نظامی و تسليحات باشند خودداری کرده و در مورد فعاليت های ايران برای تاسيس شرکت های پوششی مرتبط باحمل و نقل دريايی آن کشور به سازمان ملل متحد گزارش دهند. کنگره آمريکا نيز در ماه جاری با تصويب لايحه ای شرکت های فروشنده بنزين و محصولات نفتی پالايش شده به ايران را هدف مجازات های خود قرار داد. هر چند ايران جزو بزرگترين کشورهای صاحب نفت است ولی به دليل ضعف امکانات پالايشگاهی ناگزير است بنزين مورد نياز خود را از خارج وارد کند. مجلس ايران در يک اقدام تلافی جويانه روز سه شنبه مقرراتی را تصويب کرد که براساس آن کشتی های متعلق به کشورهايی که کشتی های ايرانی را بازرسی کنند از اين به بعد د رجريم دريايی ايران متوقف و بازرسی خواهند شد. مقامات ايرانی اعلام کرده اند که اين توقف و بازرسی ها در تنگه هرمز انجام خواهد شد. واشينگتن پست می افزايد که تحريم های يکجانبه دولت آمريکا عليه ايران موجب خشم برخی از کشورها از جمله روسيه ، چين و هند شده است آنها می گويند دولت آمريکا حق ندارد به شکل يک جانبه شرکت های خارجی را مورد تحريم و مجازات قرار دهد. وزير انرژی روسيه در ملاقات اخير خود با وزير نفت ايران در مسکو گفت که اين کشور قصد ندارد از تحريم های يکجانبه دولت آمريکا تبعيت کند. با اين همه به گفته کارشناسان از اين پس کشتی های خارجی که به مقصد بنادر ايران حرکت می کنند ممکن است با مشکلات زيادی روبرو شوند. حمل و نقل دريايی به خدمات گوناگونی مثل کرايه کشتی، کرايه بار، شرکت های واسطه و انبارداری وابسته است. به گفته يک منبع در شرکت بيمه هلند ، طبق مقررات و تحريم های جديد تمام اين شرکت ها در مقابل محموله ای که هر کشتی حمل می کند مسئوليت خواهند داشت. اين موسسات همه بايد با ارائه مدارک کافی نشان دهند که محموله هاغيرقانونی نيستند و حقيقت اين است که انجام يک چنين کارهای اداری برای شرکت های حمل و نقل دردسر و گرفتاری های اضافی توليد می کند و کسی تمايل به انجام آن ندارد. واشینگتن پست می افزايد که شرکت های حمل و نقل خصوصی در ايران از اين وضعيت نگران هستند. در سالهای اخير واردات بسياری از کالاها به ايران افزايش يافته و شرکت های حمل و نقل خصوصی نيز در زمينه واردات به ايران فعال بوده اند. مدير يک موسسه حمل و نقل خصوصی در تهران می گويد:« در نبود کشتی و با توجه به عدم همکاری بسياری از شرکت های بيمه و حمل و نقل کار واردات بسيار دشوار خواهد شد. در اقتصاد يکپارچه جهانی فرار از تحريم کار بسيار دشواری است.» در آينده نزديک محدوديت های بيشتر عليه حمل و نقل دريايی اين اعمال خواهد شد. اتحاديه اروپا قرار است در چند روز آينده تحريم های جداگانه خود عليه ايران را تصويب کند همزمان شرکت های بيمه دولتی ايران با طرح پيشنهاد بيمه يک ميليارد دلاری برای کشتی های حامل محموله به مقصد ايران سعی کردند به نگرانی و عدم تمايل شرکت های بيمه بين المللی پاسخ دهند. اما آنطور که کارشناسان بيمه و حمل ونقل دريايی می گويند يک چنين پيشنهادات و ارقامی کارساز نخواهد بود.
میرحسین موسوی گفت حمله سازمان یافته به علوم انسانی در دانشگاههای ایران یادآورد تجربه حکومت شوروی سابق و حکومت های توتالیتر اروپای شرقی است. آقای موسوی افزود: از دوران استالین به بعد، حکومت های توتالیتر علوم اجتماعی را بر آمده از جوامع سرمایه داری می خواندند و تدریس آن را منع کرده بودند اما اینکار چشم آنها را روی روند تغییرات سریع جهان و جامعه خودشان بست و یکی از دلایل سقوط آنها شد. پس از اعتراض ها به نتیجه انتخابات در ایران، مسئولان جمهوری اسلامی، محتوی علوم انسانی را مقصر دانستند و آیت الله خامنه ای هم چندماه پیش، محتوی کتب علوم انسانی در ایران را در تضاد با آموزه های دینی و قرآن خواند. میرحسین موسوی در دیدار با جمعی از استادان انجمن اسلامی مدرسین همچنین گفته است که باید با دروغ سازمان یافته و تاریخ نویسی کاذب، مقابله کرد.
آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان، روز چهارشنبه با اشاره به اين که ايران به طور جدی با آژانس بين المللی انرژی اتمی همکاری نمی کند، نسبت به نتيجه بخش بودن مذاکرات تازه با جمهوری اسلامی بر سر برنامه هسته ايش ابراز تردید کرده است.آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان، روز چهارشنبه با اشاره به اين که ايران به طور جدی با آژانس بين المللی انرژی اتمی همکاری نمی کند، نسبت به نتيجه بخش بودن مذاکرات تازه با جمهوری اسلامی بر سر برنامه هسته ايش ابراز بدبينی کرده است. آنگلا مرکل که در يک کنفرانس خبری صحبت می کرد، گفته است:«هم اکنون به نظر می رسد که ايران با جديت واقعی با آژانس بين المللی انرژی اتمی برای حل مشکلات همکاری نمی کند». آژانس بين المللی انرژی اتمی طی سال های اخير کوشيده است تا در خصوص صلح آميز بودن ماهيت برنامه هسته ای ايران اعلام نظر کند. اما به دليل آنچه که عدم همکاری لازم ايران می خواند تا کنون نتوانسته است در اين زمينه اظهار نظر کند. آژانس بين المللی انرژی اتمی در گزارش اسفندماه سال گذشته خود گفته بود که ايران همکاری لازم را انجام نداده است تا آژانس بتواند تاييد کند همه مواد هسته ای که در فعاليت های اتمی ايران به کار گرفته می شوند، صلح آميز هستند. فعاليت های هسته ای اخير ايران نگرانی ها در باره اين که احتمالا جمهوری اسلامی در حال کارکردن بر روی ساخت سلاح اتمی است را افزايش داده است. تردید درباره نتیجه بخش بودن مذاکرات با ايران آنگلا مرکل در بخشی ديگری از صحبت ها ی خود همچنين تصريح کرده است:«ما قبلا چند دور مذاکره برگزار کرديم ، و اين مساله کسی را متعجب نخواهد کرد که من بدبين باشم که چنين مذاکرات راه به جايی خواهد برد يانه.» در حالی صدر اعظم آلمان نسبت به نتيجه بخش بودن مذاکره هسته ای با ايران ابراز تردید می کند که کاترين اشتون، مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا، روز سهشنبه در حاشيه کنفرانس بينالمللی افغانستان در کابل در ديدار با منوچهر متکی، وزير امور خارجه ايران برای از سرگيری گفتوگوهای هستهای با تهران اعلام آمادگی کرده است. در خرداد ماه سال جاری و تنها حدود يک هفته پس از تصويب چهارمين قطعنامه تحريمی شورای امنيت سازمان ملل متحد عليه ايران، خانم کاترين اشتون با ارسال نامهای برای سعيد جليلی، مذاکره کننده ارشد هستهای ايران، خواستار از سرگيری گفتوگوها درباره مساله هستهای ايران شده بود. سعيد جليلی نيز در اواسط تير ماه در پاسخ خانم اشتون «شرايط جمهوری اسلامی را برای از سرگيری گفتوگوهای هستهای» در ماه سپتامبر (شهریور ماه) اعلام کرده بود. «آمادگی اروپا برای تعامل و همکاری»، «اجتناب از هرگونه فشار عليه جمهوری اسلامی» و «اعلام نظر صريح در مورد سلاحهای هستهای اسرائيل» از جمله شرايطی است که تهران به عنوان پيششرط برای از سرگيری گفت و گوهای هستهای اعلام کرده بود. در اين ميان خبرگزاری فرانسه روز سهشنبه به نقل از ديپلماتها در بروکسل گزارش داده است، که اتحاديه اروپا قصد دارد، از جمهوری اسلامی بخواهد «تاريخ مشخصی» را برای از سرگيری گفتوگوهای هستهای بپذيرد. اين در حالی است که وزيران امور خارجه کشورهای عضو اتحاديه اروپا قصد دارند در نشست هفته آينده خود در باره تشديد تحريمها عليه جمهوری اسلامی تبادل نظر کنند. در واکنش به خودداری ايران از متوقف ساختن فعاليتهای هستهای حساس خود، سران کشورهای عضو اتحاديه اروپا در نشست ماه گذشته خود در باره اعمال تحريمهای يکجانبه به ويژه عليه بخش نفت و گاز ايران به توافق رسيده بودند. از سوی ديگر در حالی که شورای امنيت سازمان ملل متحد با تصويب چهارمين قطعنامه تحريمی عليه جمهوری اسلامی از تهران خواسته است، فعاليتهای هستهای خود مانند غنیسازی اورانيوم را متوقف سازد، نمايندگان مجلس شورای اسلامی روز سهشنبه در ادامه بررسی «طرح صيانت از دستاوردهای صلحآميز هستهای جمهوری اسلامی ايران»، دولت را مکلف به توليد سوخت هستهای با غنای ۲۰ درصد برای رآکتور تحقيقاتی تهران کردهاند. تلاش کشورهای غربی برای تشديد تحريمها عليه ايران پس از آن آغاز شده بود که تهران از پذيرفتن پيشنهاد آژانس بينالمللی انرژی اتمی برای ارسال بخش عمدهای از اورانيوم غنیشده خود به روسيه و فرانسه برای تبديل آن به سوخت هستهای رآکتور تحقيقاتی تهران خودداری کرده و به جای آن به گسترش فعاليتهای خود در زمينه غنیسازی اورانيوم پرداخته بود.
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان امروز گفت: بنظر نمی رسد که ایران بطور جدی با آژانس بین المللی انرژی اتمی برای حل مشکل برنامه هسته ای این کشورهمکاری می کند. او در کنفرانسی خبری در برلین افزود که گروه پنج بعلاوه یک تا کنون چندین بار مذاکراتی را با ایران آغاز کرده، و تعجبی ندارد اگر او در مورد به نتیجه رسیدن دور دیگری از مذاکرات تردید داشته باشد.
ميرحسين موسوی در دیدار با استادان عضو انجمن اسلامی با انتقاد از آنچه حمله سازمادهی شده به علوم انسانی خواند، آن را يادآورد تجربه حکومت های توتاليتر دانسته و گفت :«ما امروز با دروغ سازمان يافته روبرو هستيم.»ميرحسين موسوی با انتقاد از آنچه حمله سازمادهی شده به علوم انسانی خواند، آن را يادآورد تجربه حکومت های توتاليتر دانسته و گفت :«ما امروز با دروغ سازمان يافته روبرو هستيم.» به گزارش وبسايت کلمه که گزارش اين ديدار را امروز چهارشنبه منتشر کرده است، آقای موسوی با ديدار با شماری از استادان انجمن اسلامی مدرسين گفته که دروغ های سازمان يافته مشروعيت زداست و رسانه های مجازی سبز بايد حداکثر تلاش خود را در زمينه برملا کردن ابعاد اين پديده شوم و روبه گسترش، به کار گيرند. ميرحسين موسوی حمله به علوم انسانی در کشور را «سازمان يافته» خوانده و گفته است:« اين حملات ياد تجربه بسيار تلخ و هشداردهنده حکومت شوروی سابق و ديگر حکومت های توتاليتراروپای شرقی است. آنها از زمان استالين به بعد علوم اجتماعی را علومی بر آمده از جوامع سرمايه داری و بورژوازی می دانستند و به همين دليل تدريس آن را جز در مواردی اندک ممنوع کرده بودند.» پيشتر، علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی از تدريس علوم انسانی در دانشگاه ها انتقاد کرده و گفته بود: آموزش علوم انسانی در دانشگاه ها منجر به ترويج شکاکيت و ترديد در مبانی دينی و اعتقادی خواهد شد.» آقای موسوی گفت:« تحريم و محدوديت اين رشته ها چشم آنها را روی روند تغييرات سريع جهان و جامعه خودشان بست و انعطاف پذيری نظامشان را در مقابل تحولات اجتماعی کشورهای خود و چهان از بين برد و بايد يکی از دلايل سقوط اين نظام ها را نبود دانشمندان و نظريه پردازان خبره در علوم انسانی دانست.» بیشتر بخوانید: انتقاد خامنه ای از تحصیل دو میلیون دانشجو در رشته های علوم انسانی صادق لاریجانی: چه معنی دارد در کشور روانشناسی و جامعهشناسی ترویج کنیم اين کانديد معترض به نتايج انتخابات رياست جمهوری افزود:«حتی شهيدمطهری می گفت که مارکسيسم را بايد استادان معتقد به مارکسيسم در دانشگاه تدريس کنند.» مرتضی مطهری از روحانيونی است که محافظه کاران به او گرايش بيشتری دارند و علی لاريجانی، رييس مجلس شورای اسلامی هم داماد آقای مطهری است که در اوايل انقلاب کشته شد. آقای موسوی از چاپ ويژه نامه ای خبر داده که در ۲۲ خرداد و سالگرد انتخابات رياست جمهوری در ايران منتشر شده و به گفته او، «حاوی دروغ و دستکاری تاريخ در آستانه بيست و دوم خرداد توسط روزنامه های دولتی بوده و با پول ملت چاپ شد.» ميرحسين موسوی به ناشر اين ويژه نامه اشاره نکرده ولی افزوده است:« بخشی از برنامه های صدا و سيما هم به اين دروغ پراکنی ها اختصاص يافت و به نظر می رسد سرنوشت اقتدار گرايان در سراسر جهان شبيه هم است و روشهای آنها مشابه يکديگر است.» امروز در ايران جعل و دستکاری تاريخ و واقعيت ها ديده می شود ميرحسين موسوی با مقايسه سانسور در زمان اتحاد جماهير شوروی سابق و نظام های کمونيستی گفت: «متاسفانه امروز در ايران نيز همان روشهای اقتدارگرايانه ديروز در جعل و دستکاری تاريخ و واقعيت ها ديده می شود. اين مساله امروز فقط به تاريخ انقلاب اختصاص ندارد. شما امروز به سخنان دولتيان گوش کنيد. به نظر می رسد که کشورما کمترين نرخ تورم را دارد و يا رشد بيکاری به حداقل خود رسيده و يا آن که کشور ما بيشترين سرمايه های اقتصادی جهان را جذب می کند و گويی سرمايه گذاران پشت دروازه کشور صف کشيده اند تا اجازه شرکت در سرمايه گذاری ها را بگيرند.» آقای موسوی افزود:« دروغ گويی تا آنجا پيش رفته که می گويند مردم ما آزادترين کشور دنيا هستند. به نظر من بايد تامل کنيم. آنها می دانند دروغ می گويند و يا حافظه شان دچار اختلال شده است. همين عکسی را که اخيرا از سحرخيز چاپ شده، ببينيد و يا خبر محکوميت آن خانم محترمی که جرمش فقط اين بوده که شاهد زير گرفتن يک شهروند توسط اتومبيل بوده، کافی است که بفهميم حکومت به کجا رسيده است. جالب است که خواهر ايشان نيز فقط به خاطر تسليت گفتن به خانواده يکی از شهدای عاشورا ،محکوم به شش سال زندان شده است. آنگاه با وجود اين موارد و صدها مورد مشابه باز هم می گويند که ما ازادترين ملت جهان شمرده می شويم.» ميرحسين موسوی گفت: «ابعاد گسترده دروغ در ميان دولتيان به افسانه سازی و خلق توطئه های من در آوردی و عجيب و غريب منتهی شده است. دشنام و تهمت های سياسی ، اجتماعی و اخلاقی و امثال آن را نيز بايد به شيوه های دولتيان اضافه کرد. دشنام ها و تهمت هايی که کيفرهای سنگينی از نظر قانونی و شرعی دارد. لابد مسوولان قضايی نيز خواهند گفت قوه قضاييه ما مستقل ترين و بی طرف ترين دستگاه قضايی جهان است.» وی درخواست کرد با اين پديده مقابله شود و افزود:«هنرمندان نيز همانگونه که با خلق پوستر جاودانه «دروغ ممنوع» موجی از حساسيت نسبت به دروغ را ايجاد کردند، امروز نيز از طريق توليد کليپ ها و کاريکاتورها و پوسترها و ساير روش ها بايد با اين پديده شوم مقابله کنند. ما بايد در مقابل هر تحليل آميخته به دروغ تحليلی مبتنی بر درستی و حقيقت در اختيار مردم بگذاريم. اگر چه در اين راه توش و توان مان به اندازه اقتدارگرايان نباشد.» يک کشور هفتاد ميليونی را هفتاد ميليون مردم کشور می توانند اداره کنند و نه چند نفر ميرحسين موسوی با انتقاد از شعارهای اداره جهان که بارها از سوی محمود احمدی نژاد مطرح شده گفت: «آيا بهتر نيست که اندکی از شعارهای کر کننده خودمان در باره اصلاح امور جهانی کم کنيم و کنار يک بلوچ و يک سيستانی، يک کرد و فارس و ترک و عرب صميمانه بنشينيم و سر از مشکلات آنها در بياوريم و با کمکشان فضای انسانی تر و عادلانه تری را ايجاد کنيم؟» وی افزود:«يک کشور ۷۰ ميليونی صاحب تمدن و بزرگ را ۷۰ ميليون مردم آن کشور می توانند اداره کنند و نه چند نفر!آن هم در فضای آميخته با دروغ ،سرکوب و بستن دهانها و تعطيلی روزنامه ها و پرکردن زندانها.»
به گزارش رسانه ها، دستکم ۲۲ نفر در دو روز گذشته در درگيری بين شورشيان شيعه و قبايل طرفدار دولت يمن دراستان سعده در جوار عربستان سعودی کشته و ۵۰ نفر زخمی شده اند. به گفته خبرگزاری رسمی يمن، يکی از روسای قبايل طرفدار دولت نيز در ميان کشته شدگان است. شورشيان حوثی و دولت يمن چند سال است که در اين مناطق می جنگند.
اعظم ویسمه ، خبرنگار اصلاح طلب، امروز( چهارشنبه ) از زندان اوین آزاد شد. به گزارش«پارلماننیوز»، پایگاه خبری ِ فراکسیون خط امام مجلس، اعظم ویسمه که در یازدهم خرداد بازداشت شده بود امروز با سپردن وثیقه ای ۷۰ میلیون تومانی آزاد شد. اعظم ویسمه، که خبرنگار پارلمانی است، در بسیاری از رسانه های اصلاح طلب سابقه فعالیت دارد.
یک شرکت حمل و نقل دریایی از حمل بنزین توسط یکی از نفتکش های این شرکت به ایران جلوگیری کرد. خبرگزاری رویترز به نقل از منابع کشتیرانی در لندن خبرداد :این کشتی توسط شرکت ملی نفتکش ایران اجاره شده بود تا از بندر ایزمیت در ترکیه، بنزینی را که از پالایشگاه توپراس Tupras خریده شده بود، حدود یک هفتۀ پیش، به ایران حمل کند اما شرکت « پین تایل – بی .وی » Pintail B.V. صاحب این کشتی، از حرکت آن جلوگیری کرد. به گزارش رویترز، شرکت ملی نفتکش ایران NITC) ) و شرکت هلندی که این کشتی را اداره می کند حاضر نشده اند در این باره توضیح دهند. منابع بازرگانی دریائی به رویترز گفته اند با تشدید تحریم های ایران و خودداری بیمه لویدز از بیمه کردن کشتی های عازم ایران، معامله با ایران بیش از پیش دشوار شده است.
رئیس سازمان امداد و نجات ِ هلال احمر ایران می گوید یکی از مجروحان زمین لرزۀ امروز، در بیمارستان درگذشت. به گزارش خبرگزاری ایلنا، ساعت هشت و نیم صبح امروز( چهارشنبه ) زلزله ای به شدت ۵.۸ ریشتر، منطقه اهل، واقع در مرز استان های فارس و هرمزگان لرزاند. به گفته رئیس سازمان امداد هلال احمر، در این زمین لرزه ۱۴ نفر زخمی شدند که دو نفر از آن ها از هرمزگان هستند و به ۲۰۰ واحد مسکونی تا ۵۰ درصد آسیب رسید. او افزود: امدادگران به منطقه اعزام شده اند و اقلام دروئی و بهداشتی میان خانوارها توزیع شده است. از سوی دیگر به گفته رئیس سازمان مدیریت بحران استان فارس، مردم زلزله زده منطقه اشکنان فارس در گرمای ۴۵ درجه برق ندارند.
عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان، گفت : در نخستین جلسه شورای نگهبان با اعضای جدید که امروز( چهارشنبه ) برگزار شد، به اتفاق آرا آیت الله احمد جنتی به عنوان دبیر، محمد رضا علیزاده به عنوان قائم مقام و خود وی به عنوان سخنگوی شورای نگهبان در سمت های خود ابقا شدند. آیت الله خامنه ای در ۲۴ تیرماه، فقهای دوره قبلی شورای نگهبان را درسمت های خود ابقا کرده بود. روز یکشنبۀ پیش نیزمجلس شورای اسلامی محمد رضا علیزاده، حجت الاسلام سلیمی و سیامک ره پیر را به عنوان اعضای حقوقدان شورای نگهبان انتخاب کرد.
دهه ها پس از مرگ فرانتس كافكا، يكى از پرآوازه ترين رمان نويسان قرن بيستم، در جريان يك دعواى حقوقى جدى ، شمارى از دست نوشته هاى جديد كه تا كنون كمتر كسى از وجود آنها آگاه بود، همراه با دستنوشته يكى از داستان هاى كوتاه و پيشتر شناخته شده او بدست آمد.دهه ها پس از مرگ فرانتس كافكا، يكى از پرآوازه ترين رمان نويسان قرن بيستم، در جريان يك دعواى حقوقى جدى ، شمارى از دست نوشته هاى جديد كه تا كنون كمتر كسى از وجود آنها آگاه بود، همراه با دستنوشته يكى از داستان هاى كوتاه و پيشتر شناخته شده او بدست آمد. اين دعواى حقوقى ميان وارثان اسرائيلى افرادى نزديك به كافكا، آرشيو اسناد ملى يهوديان اسرائيل و آرشيو ادبى آلمان به اوج خود رسيده است و دادگاه هاى اسرائيل و زوريخ سوئيس و بانك هاى تل آويو و زوريخ در آن دخيل هستند. بر اثر اين دعواى حقوقى چند ساله، اين هفته از چهار گنجينه پر ارزش آثار كافكا كه دهه ها قفل مانده بود، در دادگاهى در زوريخ سوئيس، مهر و موم برداشته شد و آثارى كه ارزيابى مى شود، بسيار پر ارزش باشد، به دست آمد. چند روز پيش از آن نيز در مراسمى مشابه در صندوقخانه هاى امانت بانكى در تل آويو در مركز اسرائيل، چند گنجينه ديگر با حضور نمايندگان طرف هاى سه گانه دعوا گشوده شد. نمايندگان ميراث داران كافكا در تل آويو مى گويند كه همچنان در انتظار گشوده شدن شمارى ديگر از صندوق هاى مهر و موم شده كافكا هستند كه ممكن است آنها نيز آثار ادبى ارزشمندى از اين نويسنده تاثيرگذار يهودى را به جهانيان ارائه كند. كافكاى زود رنج و منزوى هميشه از زندگى پر ملالش در پراگ، جایی كه كارمندى مى كرد، دائم براى ماكس شكوه مى كرد كه چرا بايد براى درآمدى مختصر به كارى بپردازد كه به آن علاقه اى ندارد. وكلاى مدافع اسرائيلى ميراث داران كافكا گفته اند كه پس از گشودن صندوق هاى بعدى و تنظيم فهرست آثار تاكنون پنهان مانده كافكا، درخواست هاى نهایی خود را به دادگاه ذيربط در تل آويو ارائه خواهند داد و دادگاه بايد تعيين كنند كه چه كسى وارث اصلى آثار دست نوشته كافكا به حساب آيد. گزینه های دادگاه دادگاه سه گزينه براى تصميم گيرى دارد: آيا وراث شخصى آثار كافكا بايد آن را همچنان در صندوقخانه هاى شخصى خود نگاهدارى كنند يا اينكه آثار به كتابخانه ملى اسناد آرشيوى آلمان كه خواهان خريدارى اين دستنوشته هاست، فروخته و يا تحويل شود يا اينكه طبق درخواست كتابخانه ملى آثار يهوديان اسرائيل، بايد اين آثار در كتابخانه ملى اورشليم حفظ شود. آرشيو دولتى اسرائيل از جمله استناد مى كند كه اين آثار مانند آثار آلبرت اينشتين، دانشمند مشهور يهودى و كاشف فرضيه نسبيت (اساس بمب اتم)، بايد در اسرائيل بماند زيرا بخشى از تاريخ قوم يهود است. داستان كوتاهى كه دستنوشته آن در روزهاى اخير با خط فرانتس كافكا مشاهده شد، پيشتر به رويت كارشناسان آثار كافكا نرسيده بود و آنها از بقاى اين دستنوشته آگاهى نداشتند. آثار فرانتس كافكا از سال ۱۹۳۹ هنگامى كه آلمان نازى زندگى يهوديان را مورد تعرض قرار مى داد، توسط نزديك ترين دوست و حامى ادبى كافكا، ماكس برود، به تل آويو انتقال يافته بود تا نابود نشود و بسيارى از همين توسط ماكس برود منتشر شد. ماكس برود در تل آويو يك زن منشى به نام استرهوف (كه به عبرى خود را هوپا مى ناميد) داشت كه اسناد و دستنوشته هاى كافكا را تنظيم مى كرد و با تحريرآن با دستگاه ماشين نويسى به ماكس برود در خواندن آثار كافكا و سپس انتشار اين آثار كمك مى كرد. ماكس برود، هنگامى كه نبرد سال ۱۹۵۶ ميان اسرائيل با مصر رخ داد، برخى از اين آثار را به بانك سوئيس منتقل كرد كه اين اقدام او موجب حفظ سه اثر مهم كافكا: «قصر»، «محاكمه» و «آمريكا» شد. در همين حال، از پس از مرگ ماكس برود در سال ۱۹۶۸، خانم استرهوف بخشى از آثار و دستنوشته هاى كافكا را از صندوق هایی كه در اختيارش بود، بيرون كشيده و آنها را در حراجى هاى مهم دنيا فروخته يا با بهایی كه هنوز ابعاد آن روشن نشده، با كلكسيونرهاى بين المللى يا كتابخانه ها و موزه هاى دنيا معامله كرده بود. هنگامى كه خانم هوف سه سال پيش در همان خانه در تل آويو درگذشت، دو دختر او از جمله «خاوا هوف» و روتى هوف- وايسلر گنجينه هاى ادبى باقى مانده را به عنوان امانت در صندوق خانه بانكى در تل آويو به امانت گذاشتند و خود را وارث چند صندوق به امانت گذاشته از سال ۱۹۵۶ در بانك زوريخى دانستند. از سه سال پيش، بحثى دامنه دار بويژه از سوى روزنامه اسرائيلى «هاآرتص» عليه اين دو زن در گرفت كه اين آثار، ميراث شخصى نيست و چون متعلق به يك نويسنده مهم يهودى است، بايد در رديف آثار اسناد تاريخى و ادبى كتابخانه ملى اورشليم قرار گيرد. اما آرشيو ادبى آلمان نيز بار ديگر با ورود به اين نزاع، خواهان تحويل گرفتن اين صندوق هاى پرارزش ادبى شد. براثر اين اختلاف، پرونده هایی در دادگاه تل آويو به جريان افتاده است. درگیری شخصی میراث داران با بانک خانم خاوا هوف اين هفته شخصا در بانك زوريخى براى گشودن صندوق هاى كافكا حضور يافت اما به او اجازه داده نشد كه وارد تالار امانت خانه بانك يا محل جلسه مديران بانك در اين باره شود، كه اين ممانعت، خانم هوف را خشمگين كرد و موجب درگيرى لفظى او با مسوولان بانك شد. همين رفتار با او هفته گذشته در بانكى در تل آويو نيز تكرارشد كه واكنش هوف همان بيان خشم بود بدون آنكه بتواند شخصا دوباره به صندوق ها دسترسى داشته باشد. در همين حال، شمارى از صندوق هاى بانك تل آويو هنوز گشوده نشده است و بايد اين امر زير نظر وكلا و نمايندگان طرف هاى دعوا صورت گيرد. دفتر حقوقى حقوقدانان اسرائيلى به نام هاى «شموليك كاسوتو» و «عودد كهن» كه تيمى از وكلاى خود را براى حضور در بانك زوريخ اعزام كرده بود، خواهان آن شده كه فعلا جزئيات به دست آمده در بخشى از گنجينه هاى گشوده شده اعلام نگردد. اين دفتر حقوقى مدافع «منافع» خانواده هوف است و مى پرسد كه اگر اين اسناد متعلق به كشور اسرائيل است چرا اسرائيل تا كنون به خود زحمت نداده حتى نام يك خيابان را كافكا بگذارد. سخنگوى اين تيم وكلاى اسرائيلى، كه وكيلى به نام دان نوبهارى (ايرانى تبار) است، «استدلال» كرد كه اعلام جزئيات اين گنجينه ها روند دادرسى قضایی را مختل خواهد كرد، هر چند كه منابعى در سوئيس به برخى از جزئيات دستنوشته هاى كافكا در گنجينه هایی كه اين هفته در زوريخ گشوده شد، اشاراتى كرده اند. از سوى ديگر، مئيرهلر، وكيل آرشيو دولتى اسرائيل اسنادى ارائه كرده كه مى گويد اسناد متعلق به ماكس برود است و او وصيت كرده بود كه اسناد در اسرائيل باقى بماند. روزنامه اسرائيلى «هاآرتص» از سه سال پيش در ارائه شکواییه ها عليه دختران هوف به دادگاه تل آويو نقش اصلى و فعالى را ايفا كرده است. روزنامه «هاآرتص» تاكيد دارد كه اين ميراث بزرگ ادبى بايد از دست اين خانواده «حريص» درآيد. دختران هوف فعلا در اسرائيل زندگى نمى كنند اما مى گويند بازگشایی صندوق ها «حق» آنها را براى فروش بقيه آثار«مخدوش» كرده است. ارزيابى مى شود كه از مجموعه هاى صندوق هاى به امانت گذاشته شده در بانك تل آويو و بانك زوريخ، هزاران برگ دستنوشته و برخى آثار ديگر زندگى كافكا به دست آيد. ماجراى دعواى حقوقى در خصوصو دست نوشته هاى پنهان كافكا، بازتابی گسترده در سراسر جهان داشته است و حتى روزنامه «تهران تايمز» نيز در روزهاى اخير به آن توجه زيادى كرد. زندگی کافکا فرانتس كافكا در سال ۱۸۸۳ در پراگ، با مليت «بوهمى» (در زمانى كه پراگ زير سلطه حكومت اتريش- مجار بود) زاده شد. او در سن چهل سالگى در سال ۱۹۲۴ ميلادى بر اثر بيمارى سل و ناراحتى هاى مزمن ريوى در «كيرلينگ» اتريش گذشت و مزارش در گورستان ژيژكف پراگ است. اين نويسنده آلمانى زبان توصيه كرده بود كه آثارش نابود شوند اما اكثر اين آثار پس از مرگ او منتشر شد و هنوز نوشته هاى او از تاثير گذارترين آثار ادبى قرن بيستم محسوب مى شوند. اكثر آثار كافكا به زبان آلمانى است كه زبان اول او بود هر چند كه زبان چك را هم مى دانست و با فرانسه نيز آشنایی داشت. عبرى را نيز تا حدى آموخته بود و تلمود را به عبرى مطالعه مى كرد و ييديش (زبان يهوديان اروپایی را كه آميخته اى از آلمانى و عبرى است) مى دانست و نمايشنامه هایی به ييديش از او در دست است. آثار كافكا در مكاتب مدرنيسم، رئاليسم جادویی و اگزيستانسياليسم نقادى شده است و برخى نيز معتقد به روحيه آنارشى گرى در شخصيت كافكا بودند. اما برخى ها نيز ناز و كرشمه طنز در آثار او را برجسته مى بينند. بسيارى از نويسندگان و هنرمندان بارز معاصر ملهم از آثار كافكا بودند كه برخى از آنها خود اسطوره اند: از گابريل گارسيا ماركز گرفته تا فدريكو فلينى و حتى سلمان رشدى. ماكس برود، دوست يهودى نزديك تمام عمر كوتاه كافكا او را در هر شرایطى تا دم مرگ همراهى كرده بود. كافكاى زود رنج و منزوى هميشه از زندگى پر ملالش در پراگ، جایی كه كارمندى مى كرد، دائم براى ماكس شكوه مى كرد كه چرا بايد براى درآمدى مختصر به كارى بپردازد كه به آن علاقه اى ندارد. ماكس پيوسته او را به كارهاى ادبى و نمايشنامه نويسى تشويق مى كرد. كافكا از هنگامى كه به برلين رفته بود و عاشق دوريا ديامانت يك دختر يهودى بود، توسط دوريا به تلمود (عرفان يهود) و مكتب يهودى «حسيديم» كه شادمانى در زندگى را مى ستايد و زندگى را بر هر چيزى برتر مى داند، علاقمند شد در حالى كه انزوا و رنج شخصى اش ادامه يافت. كافكا يهودى بودن خود را پنهان نمى كرد اما در داستان هايش تمركزى بر شخصيت هاى يهودى نداشت اما در هر حال به سرزمين اسرائيل كه دوستان يهودى جوانش در اروپا و در تل آويو اوائل قرن بيستم براى به استقلال رسيدن دولت اسرائيل در آن تلاش مى كردند، علاقمند بود. دوريا محبوب يهودى اش نوشته بود كه كافكا مى خواست براى هميشه در اسرائيل زندگى كند. صادق هدايت يكى از نخستين مترجمان آثار كافكا براى فارسى زبانان بود. «مسخ» كافكا را هدايت به فارسى زبانان شناساند. هدايت مترجم چهار اثر ادبى ديگر كافكا نيز بود. با گذشت بيش از ۷۰ سال از درگذشت كافكا هنوز فارسى زبانان بسيارى بر اين باورند كه مترجم فارسى زبان پر قدرتى در ايران و خارج نتوانسته آثار مهم كافكا را روان و شيوا به فارسى در دسترس علاقمندان بگذارد و لذت اين آثار براى كسانى محفوظ است كه نوشته هايش را به زبان هاى ديگر از جمله آلمانى و عبرى مى خوانند.
یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، از اعزام گروه چهار نفره ای از نمایندگان مجلس به غزه خبر داد. به گزارش خبرگزاری ایرنا، محمود احمدی بی غش گفت این چهار نماینده، روز سه شنبه هفته آینده، از طریق مصر و گذرگاه رفح، به غزه خواهند رفت. حمایت از رفع محاصره غزه و ملاقات با مقامات حماس ، هدف این سفر اعلام شد. وی افزود: این هیات، در سفر به مصر، مذاکراتی نیز با دولت و مجلس این کشور خواهد داشت. محمود احمدی بی غش سرپرستی این گروه را برعهده دارد و پرویز سروری نماینده تهران، ازجمله اعضای آن است.
آیت الله خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، در پیامی به مناسبت هفتمین روز درگذشت ده ها نفر در انفجار تروریستی مسجد جامع زاهدان، پشتیبان اصلی این انفجار را دستگاه های جاسوسی آمریکا، اسرائیل و انگلستان دانست و گفت یکی از اهداف اصلی آن ها ایجاد فتنه مذهبی و نزاع شیعه و سنی است اما در این کار موفق نخواهند شد. آیت الله خامنه ای همه دستگاه های مسئول در قوای سه گانه را موظف دانست که با « دشمنان وحدت و امنیت کشور» با قاطعیت مقابله کنند.
مجلس شورای اسلامی طرح مقابله به مثل با کشورهایی را که هواپیماها و کشتیهای ایرانی را مورد بازرسی قرار میدهند و از تحویل سوخت به هواپیماهای ایران خودداری میکنند به تصویب نهایی رساند.مجلس شورای اسلامی طرح مقابله به مثل با کشورهایی را که هواپیماها و کشتیهای ایرانی را مورد بازرسی قرار میدهند و از تحویل سوخت به هواپیماهای ایران خودداری میکنند به تصویب نهایی رساند. به گزارش وبسایت رسمی مجلس ایران، در جلسه علنی روز سهشنبه، ۲۹ تیرماه، نمایندگان ماده دیگری از «طرح صیانت از دستاوردهای صلحآمیز هستهای جمهوری اسلامی ایران» را به تصویب رساندند که به موجب آن، جمهوری اسلامی «با کشورهایی که به بازرسی هواپیماها و کشتیهای ایرانی و محمولههای باری مبادرت میورزند و یا از تحویل سوخت به هواپیماهای ایرانی خودداری میکنند مقابله به مثل خواهد کرد». بیشتر بخوانید: ایران و مقابله به مثل در صورت بازرسی کشتیهای تجاری این طرح پیش از این در تاریخ ۲۶ خردادماه به منظور «مقابله با توطئههای آمریکا و انگلیس» و به دنبال تصویب چهارمین قطعنامه تحریمی شورای امنیت علیه ایران، با ۱۸۰ رأی موافق به تصویب اولیه مجلس رسیده بود. به موجب برخی از مفاد قطعنامه تحریمی ۱۹۲۹ شورای امنیت سازمان ملل که در تاریخ ۱۹ خرداد به تصویب رسید ، کشورهای عضو این شورا مجاز به بازرسی کشتیها و هواپیماهای ایرانی مظنون به حمل اقلام ممنوعه هستند. به دنبال تصویب این قطعنامه، علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، در تاریخ ۲۶ خردادماه و در صحن علنی مجلس کشورهایی را که در صدد بازرسی محمولههای ارسالی ایران هستند خطاب قرار داد و گفت: «به آمریکا و کشورهای ماجراجو هشدار میدهیم در صورتی که وسوسه بازرسی محمولات هواپیماها و کشتیهای ایرانی را در سر داشته باشند، مطمئن باشند در خلیج فارس و دریای عمان به خدمت کشتیهای آنان خواهیم رسید.» وی هچنین چندی بعد بار دیگر در مورد بازرسی محمولههای ایران هشدار داد و اعلام کرد که مجلس در حال اتخاذ تصمیم مهمی برای مقابله به مثل با این کشورها ست. در همین زمینه علی فدوی، فرمانده نيروی دريايی سپاه پاسداران ایران، نیز در اوایل تیرماه گفته بود که در صورتی که آمريکا و همپيمانان آن اقدام به بازرسی کشتیهای ايرانی در آبهای آزاد و بينالمللی کنند با «واکنش خاص و متناسب» نيروی دريايی سپاه در تنگه هرمز و خليج فارس روبهرو خواهند شد. تصویب طرح «مقابله به مثل» در حالی صورت گرفته است که مجلس شورای اسلامی تاکنون در مورد نحوه اجرای این مصوبه و بهویژه نحوه «مقابله به مثل» با کشورهایی که از تحویل سوخت به هواپیماهای ایرانی خودداری کردهاند توضیحی نداده است. شرکت نفتی بریتیش پترولیوم در اوایل تیرماه از تحویل سوخت به دو هواپیمای ایرانی در فرودگاه هامبورگ آلمان خودداری و دلیل آن را پایان یافتن قرارداد این شرکت با جمهوری اسلامی اعلام کرد.
مهدی کروبی، از رهبران مخالفان دولت در ایران، روز چهارشنبه، ۳۰ تیرماه، در تازهترین گفتههای خود با انتقاد شدید از شورای نگهبان، این نهاد نظارتی در جمهوری اسلامی را مسئول پا گرفتن «نهال تخلف و تقلب» در ایران و «برخوردهای دوگانه در تفسیر قانون اساسی» دانست. مهدی کروبی، از رهبران مخالفان دولت در ایران، روز چهارشنبه، ۳۰ تیرماه، در تازهترین گفتههای خود با انتقاد شدید از شورای نگهبان، این نهاد نظارتی در جمهوری اسلامی را مسئول پا گرفتن «نهال تخلف و تقلب» در ایران و «برخوردهای دوگانه در تفسیر قانون اساسی» دانست. به گفته مهدی کروبی، «شورای نگهبان امروزه به ابزار کسب و حفظ قدرت یک جناح سیاسی که اعضای آن متعلق به آن جریان هستند تبدیل شده است». آقای کروبی در نامهای به یکی از فقهای شورای نگهبان که متن آن در وبسایت خبری سحامنیوز منتشر شد همچنین از شورای نگهبان خواسته است که در برابر مسائلی چون «رد صلاحیت گسترده داوطلبان به جرم تعلق به جریانهای سیاسی دیگر و نحوه برگزاری انتخابات» پاسخگو باشد. بیشتر بخوانید: معرفی حقوقدانان شورای نگهبان؛ کعبی و الهام کنار گذاشته شدند کروبی: آقای جنتی، فریاد مردم پاسخ خیانت شماست نامه مهدی کروبی واکنشی است به آیتالله محمد مومن، از فقهای شورای نگهبان، که اخیرا در مصاحبههایی از عملکرد شورای نگهبان دفاع کرده است. هفته گذشته آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، سه فقیه کنونی شورای نگهبان از جمله احمد جنتی، از حامیان محمود احمدینژاد، را برای دورهای تازه در شورای نگهبان ابقا کرد. حمایت آیتالله احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان، از رئیس دولت دهم تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ تا آنجا پیش رفت که حتی اعتراض علی لاریجانی ، رئیس مجلس شورای اسلامی، را به دنبال داشت. احمد جنتی همچنین هفته گذشته در مصاحبهای گفت: «غالباً مواضع و شاخصههای وجودی رئيس جمهور [احمدینژاد] را میپسندم.» مهدی کروبی که در کنار میرحسین موسوی همچنان به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته معترض است و بارها اعلام کرده است که محمود احمدینژاد را رئیس جمهور منتخب مردم ایران نمیداند در تازهترین نامه خود بار دیگر به «نظارت استصوابی» از سوی شورای نگهبان اعتراض کرده است. به گفته آقای کروبی، شورای نگهبان نظارت استصوابی را «یک خودمختاری بیحد و مرز» و «تفتیش در خصوصیترین عقاید داوطلبان ... را بخشی از رسالت خود میداند». مهدی کروبی پیشتر نیز از وجود نظارت استصوابی در نظام جمهوری اسلامی انتقاد و اشاره کرده بود که شورای نگهبان از آن به عنوان وسیلهای برای حذف «افراد ارزشمند» بهره میگیرد. میرحسین موسوی نیز در هجدهمین بیانیه خود که با عنوان «منشور جنبش سبز» منتشر شد با انتقاد از نظارت استصوابی شورای نگهبان اعلام کرده بود که جنبش سبز ایران نظارت استصوابی را «مغایر قانون اساسی دانسته و با آن مبارزه میکند».
به دنبال امضای قرارداد جدید معاوضه (سوآپ) گاز بین جمهوری آذربایجان و ترکیه، خبرگزاری مهر از افزایش احتمال لغو قرارداد معاوضه گاز ایران و جمهوری آذربایجان پس از شش سال خبر داده است. به دنبال امضای قرارداد جدید معاوضه گاز بین جمهوری آذربایجان و ترکیه، خبرگزاری مهر از افزایش احتمال لغو قرارداد معاوضه گاز ایران و جمهوری آذربایجان خبر داده است. قرارداد سوآپ (معاوضه) گاز بین ایران و آذربایجان در سال ۲۰۰۴ به منظور رساندن گاز طبیعی از جمهوری آذربایجان به جمهوری نخجوان که بخش خودمختار جمهوری آذربایجان بوده، ولی با این کشور مرز مشترک ندارد بسته شد. بیشتر بخوانید: ترکیه از همکاری گازی با ایران دفاع کرد حکایت دو خط لوله گاز؛ حفظ تعادل قدرت یا امنیت انتقال انرژی؟ بر اساس این قرارداد دو دولت موافقت کردند که روزانه حدود یک میلیون متر مکعب گاز طبیعی از مسیر ایران به جمهوری نخجوان انتقال داده شود. به گزارش خبرگزاری نیمهرسمی مهر، با این حال و پس از گذشت حدود شش سال، قرارداد جدیدی بین شرکت نفت و گاز بوتاش ترکیه و شرکت نفت آذربایجان (سوکار) و با حضور تانر يلديز، وزير انرژی و منابع طبيعی تركيه، و واصف طالباف، رئيس مجلس عالی نخجوان، و مسئولان جمهوری آذربايجان امضا شد. بر اساس این قرارداد جدید، از این پس گاز طبیعی جمهوری آذربایجان از مسیر ترکیه به جمهوری نخجوان ارسال خواهد شد. قرار است این قرارداد معاوضه با احداث خط لوله ۲۰۰ کیلومتری در ترکیه که هزینه آن توسط این کشور پرداخت میشود عملیاتی شود. در همین حال و همزمان با انتشار این خبر از ترکیه خبر میرسد که بر اثر انفجار و صدمه دیدن لولهها انتقال گاز ایران به ترکیه قطع شده است. شبکه خبری سیانان ترک روز چهارشنبه خبر داد که خط لوله انتقال گاز ایران به ترکیه در مرز بازرگان - دوغوبایزید بر اثر «انفجاری مهیب» قطع شده است. تانر يلديز، وزير انرژی تركيه، درباره قرارداد جدید ترکیه و جمهوری آذربایجان گفت که جمهوری آذربايجان با اين قرارداد ميزان گاز صادراتی خود به تركيه را ۵۰۰ ميليون متر مكعب در سال افزايش خواهد داد و تركيه نيز اين گاز را «بدون دريافت هزينهای به نخجوان منتقل میكند». خبرگزاری مهر به نقل از کارشناسان مسائل انرژی میگوید که اهمیت استراتژیک این قرارداد از ارزش اقتصادی آن بیشتر بوده و به نظر این کارشناسان «آذربایجان قصد دارد که وابستگی به صنعت گاز ایران را کاهش دهد». همچنین گفته میشود که دسترسی به منابع انرژی منطقه و تبدیل ترکیه به «قطب انتقال انرژی» از جمهوری آذربایجان و دیگر کشورها به اروپا از دیگر اهداف آنکارا در قرارداد جدید به شمار میرود. به گزارش خبرگزاری مهر، ترکیه سالانه پنج میلیارد متر مکعب گاز از جمهوری آدربایجان وارد میکند که پیشبینی میشود با عملیاتی شدن قراداد جدید این میزان به ۱۱ میلیارد متر مکعب افزایش یابد. جمهوری آذربایجان علاوه بر قراردادهای گازی خود با ایران با ترکیه، روسیه، گرجستان و بلغارستان نیز قرارداد امضا کرده و یکی از اعضای کنسرسیوم نابوکو به شمار می رود. اما قراردادهای این همسایه شمالی ایران به کشورهای منطقه ختم نشده و در حال حاضر طرح انتقال گاز از آذربایجان به چین نیز در دستور کار سران این دو کشور قرار دارد. این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران از قراردادهای مهم گازی منطقه نظیر قرارداد نابوکو که بر اساس آن قرار است اروپا سالانه ۳۱ میلیارد متر مکعب گاز طبیعی از کشورهای حاشیه خلیج فارس و دریای خزر وارد کند کنار گذاشته شده است . ايران ۱۶ درصد گاز جهان را در اختیار دارد و به لحاظ ميزان ذخاير گازی با بيش از ۲۸ تريليون متر مكعب بعد از روسيه در رديف دوم جهان قرار دارد. اين در حالى است كه توليد روزانه گاز ايران نزديک به ۴۰۰ ميليون متر مکعب در روز است که از اين لحاظ در رديف هفتم جهان قرار میگیرد.
هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا، اعلام کرد که واشنگتن تحریم های جدیدی علیه کره شمالی اعمال خواهد کرد. وی، امروز، پس از دیدار با مقامات بلندپایه کره جنوبی در سئول این مطلب را ابراز کرد. وزیران خارجه و دفاع آمریکا، برای تاکید بر حمایت آمریکا از کره جنوبی، به این کشور سفر کرده اند. درماه مارس گذشته، انفجار یک کشتی جنگی ِ کره جنوبی به مرگ ۴۶ ناوی کره ای انجامید. تحقیقات بین المللی نشان داد که این انفجار در اثر اصابت یک اژدر کره شمالی رخ داده است ، اما کره شمالی این امر را تکذیب می کند.
به گزارش خبرگزاری فارس، یک نفر امروز( چهارشنبه ) در زندان اهواز به دار آویخته شد. وی که هویتش اعلام نشده به قاچاق ۹۰۰ گرم هروئین متهم بود. بدین ترتیب، شمار اعدام شدگان در ایران در سال جاری میلادی به ۹۳ نفر رسید. در سال گذشته دستکم ۲۷۰ نفر در ایران اعدام شدند. ایران از نظر نسبی، در اجرای مجازات اعدام ، ردیف اول را در جهان داراست.
انفجار در بخشی از خط لوله گاز ایران به ترکیه در نزدیکی شهر « دوغو بایزید »، صادرات گاز ایران به ترکیه را قطع کرد. این انفجار دیشب( سه شنبه ) رخ داد و به دنبال آن ترکیه جریان گاز در این لوله را قطع کرد. دلیل انفجار هنوز اعلام نشده است اما خبرگزاری ها یاد آوری کرده اند که از دوماه پیش فعالیت های خرابکارانه حزب « پ کا کا » در ترکیه افزایش یافته است. شدت انفجار به حدی بود که شیشه های منازل روستاهای نزدیک به خط لوله شکست.
زمین لرزه هایی که در نخستین دقایق بامداد امروز، مناطقی را در استان های فارس و هرمزگان لرزاند، به گفته مقامات محلی، به ۳۰ تا ۷۰ در صد منازل در شماری از روستاهای این مناطق آسیب زد و حدود ۴۰ نفر زخمی برجای گذاشت. نخستین زلزله، به قدرت ۵.۸ ریشتر، در منطقه لامرد فارس رخ داد. پس لرزه های بعدی شدت کمتری داشت. به گفته رئیس سازمان مدیریت بحران استان فارس، مردم زلزله زده منطقه اشکنان در گرمای ۴۵ درجه برق ندارند. گروه های امداد به این مناطق اعزام شده اند.
به دنبال اظهارات وزیر بهداشت در مورد آلوده بودن آب تهران به نیترات بالا و در حالی که قرار است به همین دلیل در منطقه یافتآباد آب معدنی رایگان توزیع شود، استاندار تهران اعلام کرد که آب تهران «به هیچ وجه» آلوده نیست.به دنبال اظهارات وزیر بهداشت در مورد آلوده بودن آب تهران به نیترات بالا و افزایش نگرانیها در مورد آن، استاندار تهران اعلام کرد که آب تهران «به هیچ وجه» آلوده نیست و تنها در بخشهایی از مناطق شهر باید آب لولهکشی با توجه به توصیههای وزیر بهداشت مورد استفاده قرار بگیرد. به گزارش خبرگزاریها، مرتضی تمدن روز سهشنبه، ۲۹ تیرماه، در نشستی که با حضور مدیرعامل آب و فاضلاب تهران و نماینده وزارت بهداشت برگزار شد، با تأکید بر سالم بودن آب تهران گفت که در حدود ۹۰ درصد از شبکه آب شرب تهران سالم و بهداشتی است و «در ۱۰ درصد مابقی نیز میزان نیترات موجود تنها برای زنان باردار و نوزادان تا سه ماه توصیه نمیشود». این در حالی است که خبرگزاری نیمهرسمی فارس روز سهشنبه گزارش داد که منطقه «یافتآباد» واقع در جنوب تهران به دلیل بالا بودن میزان نیترات در آب آشامیدنی «منطقه سیاه» اعلام شده است. به گفته استاندار تهران، آب تهران لحظه به لحظه مورد آزمایش قرار میگیرد و «مسئولان در صورت وجود هر گونه نگرانی، مردم را در جریان امر قرار خواهند داد». بیشتر بخوانید: «احتمال وجود نیترات در آب آشامیدنی تهرانیها» در همین زمینه محمد پرورش، مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب تهران، نیز بر آلوده نبودن آب تهران تأکید کرد و گفت که این آب برای تمامی گروههای سنی قابل استفاده است. وی در ادامه به وجود نیترات بالا در برخی از چاههای جنوب تهران اشاره کرد و گفت که برای جبران این مسأله، آب چاههای مزبور در مخازنی جمعآوری و با آب حاوی نیترات پایینتر مخلوط و پس از تصفیه وارد شبکه آب تهران میشود. آقای پرورش در ادامه توضیح داد که در حال حاضر ۷۲ درصد از آب شرب تهران از طریق آبهای سطحی و ۲۸ تا ۳۰ درصد آن از چاهها تأمین میشود. همچنین مجید نامجو، وزیر نیرو، نیز در تاریخ ۲۸ تیرماه اعلام کرده بود که تاکنون آب جاری در شبکه آبرسانی تهران دارای استانداردهای لازم بوده است. وی در ادامه افزود که وجود نیترات در آب چاههای تهران «یک موضوع تازه نیست» و در سالهای پیش نیز این موضوع مطرح بود، با این حال میزان نیترات موجود در این چاهها از طریق مخلوط کردن آن با آب چاه سالم کنترل میشود و سپس در اختیار مردم قرار میگیرد. این اظهارات در حالی بیان شده است که وزارت نیرو در سال گذشته گزارشی را در مورد بالا بودن میزان نیترات در آب آشامیدنی برخی از مناطق تهران ارائه کرده و در یک توصیه بهداشتی از شهروندان تهران درخواست کرد که به جای آب لولهکشی از آبهای بستهبندی شده جهت آشامیدن استفاده کنند. به دنبال این گزارش، مرضیه وحید دستجردی نیز در تاریخ ۲۷ تیرماه سال جاری میزان نیترات بالا در آب برخی مناطق تهران را تأیید و اظهار کرد که زنان باردار و کودکان باید از آب بستهبندی شده استفاده کنند و این در حالی است که مقامات دیگر بر سالم بودن آب تهران تأکید دارند. در حال حاضر اعضای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس و مسئولان وزارت بهداشت و نیرو، تنها منطقه «یافتآباد» واقع در جنوب تهران را به دلیل بالا بودن میزان نیترات در آب آشامیدن به عنوان «منطقه سیاه» اعلام کردهاند.
چندین زلزله از آغاز روز چهارشنبه تا ساعت سه بامداد استانهای فارس و هرمزگان را تکان داده که در جریان آنها یک نفر کشته و ۱۴ نفر زخمی شدهاند. مرکز لرزهنگاری دانشگاه تهران قدرت زمینلرزه اصلی را ۵.۸ درجه در مقیاس ریشتر اعلام کرده است. چندین زلزله از آغاز روز چهارشنبه تا ساعت سه بامداد استانهای فارس و هرمزگان را تکان داده که در جریان آنها یک نفر کشته و ۱۴ نفر زخمی شدهاند. مرکز لرزهنگاری دانشگاه تهران قدرت زمینلرزه اصلی را ۵.۸ درجه در مقیاس ریشتر اعلام کرده است. به گزارش خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، در اولین دقایق بامداد چهارشنبه منطقه اهل در مرز استانهای فارس و هرمزگان به فاصله حدود دو ساعت و نیم هشت بار به لرزه در آمده است. مرکز لرزهنگاری موسسه ژئوفيزيک دانشگاه تهران، قدرت زمینلرزه اصلی در این منطقه را ۵.۸ درجه در مقیاس ریشتر اعلام کرده است. پسلرزههای این زلزله در استان فارس تا ساعت ۶ صبح روز چهارشنبه ادامه داشت. خبرگزارهای رسمی ایران، مرکز این زمینلرزه را در منطقه اهل، در بخش اشکنان در شهرستان لامرد در جنوب استان فارس و در نزدیکی مرز فارس و استان هرمزگان اعلام کردهاند. خبرگزاری رویترز نیز به نقل از سازمان بررسی زمینشناسی آمریکا وقوع زمینلرزهای به بزرگی ۵.۸ درجه در مقیاس ریشتر را در جنوب ایران گزارش داده و محل آن را نقطهای در ۸۵ کیلومتری جنوب غربی شهر لار و عمق آن را ۱۰ کیلومتر تعیین کرده است. خبرگزاری کار ایران، ایلنا، به نقل از محمود مظفر، رئیس سازمان امداد و نجات هلال احمر ایران، گزارش داد که در اثر این زمینلرزه تاکنون یک نفر کشته و ۱۴ نفر زخمی شدهاند و تعداد ۲۰۰ واحد مسكونی تا حد ۵۰ درصد آسيب دیدهاند. این در حالی است که خبرگزاری آسوشیتدپرس تعداد مجروحان این زمینلرزه را ۳۲ نفر اعلام کرده بود. در همین حال رسانههای دولتی ایران به نقل از مسئول هلال احمر شهرستان لامرد گزارش دادند که میزان خسارت به منازل مسکونی بین ۵۰ تا ۷۰ درصد بوده است. مقاوم نبودن ساختمانهای ایران در برابر زلزله یکی از عمدهترین عوامل تلفات جانی و مالی ناشی از زمینلرزه به شمار میرود. استان فارس و بهویژه نواحی جنوب و جنوب شرق اين استان روی كمربند زلزله قرار داشته و در سالهای گذشته شاهد زمينلرزههای مخربی بوده است. ایران از مناطق زلزلهخیز جهان است و در سالهای گذشته مناطق مختلف آن شاهد زمینلرزههای ویرانگری بوده است. زمینلرزه شهر بم در سال ۲۰۰۳ که ۳۰ هزار کشته بر جای گذاشت این شهر را با خاک یکسان کرد.
آیت الله علی خامنهاى در پاسخ به استفتايى در خصوص «التزام به ولايت فقيه» مى گويد: "ولايت فقيه به معناى حاكميت مجتهد جامعالشرايط در عصر غيبت است و شعبهاى است از ولايت ائمه اطهار (عليهم السلام) كه همان ولايت رسول الله (صلى الله عليه وآله) مىباشد و همين كه از دستورات حكومتى ولى امر مسلمين اطاعت كنيد، نشانگر التزام كامل به آن است." اين ديدگاه چه تصويرى از كاركرد قانون اساسى و حاكميت قانون در نظام ولايت فقيه ارائه مى كند؟آیت الله خامنهاى، رهبر جمهوری اسلامی، در پاسخ به استفتايى با اين مضمون "كه خواهشمند است در خصوص «التزام به ولايت فقيه» توضيح دهيد؛ به عبارت ديگر چگونه بايد عمل نماييم تا بدانيم كه به جانشين بر حق آقا امام زمان (عج) اعتقاد و التزام كامل داريم؟" مى گويد: "ولايت فقيه به معناى حاكميت مجتهد جامعالشرايط در عصر غيبت است و شعبهاى است از ولايت ائمه اطهار (عليهم السلام) كه همان ولايت رسول الله (صلى الله عليه وآله) مىباشد و همين كه از دستورات حكومتى ولى امر مسلمين اطاعت كنيد، نشانگر التزام كامل به آن است." (ايلنا، ۲۹ تير ۱۳۸۹) اين ديدگاه چه تصويرى از كاركرد قانون اساسى و حاكميت قانون در نظام ولايت فقيه ارائه مى كند؟ مردم اين "ولى امر مسلمين" را كه شعبهاى از ولايت معصوم است چگونه تشخيص مى دهند و وى چگونه به قدرت مى رسد؟ نمايندهى صنف روحانى باشد، كافى است ولى فقيه در حكومت اسلامى كسى است كه منافع و دغدغههاى صنف روحانى و وفاداران به روحانيون را تامين مى كند. از اين جهت ديگر مهم نيست كه در پروندهى وى چه نكاتى موجود باشد يا چه عملكردى در مقام ولايت دارد. به همين لحاظ حتى مى توان با قيد قرعه يكى را از اين صنف انتخاب كرد: "اگر دو نفر در مورد حاكم شدن بر جامعه اسلامى تمام شرايط شان مساوى بود، اينجاست كه خبرگان به كار مىآيد و بايد در نهايت قرعه كشى كنند." (محمد تقى مصباح يزدى، ايلنا، ۷ ارديبهشت ۱۳۸۹) اين ديدگاه كه توسط مهم ترين نظريه پرداز جمهورى اسلامى از نظر ولى فقيه بيان مى شود مبتنى است بر سه پيش فرض: ۱) حكومت حق الهى روحانيون است، ۲) مردم حتى صلاحيت انتخاب اين حاكم روحانى را از ميان روحانيون ندارند، و ۳) حتى انتخاب به قيد قرعه بهتر از انتخاب مردم است. روحانيت سالارى قائلان به نظريهى ولايت فقيه (انتصابى يا انتخابى) حكومت را در انحصار قشر روحانيت مى دانند. اگر روحانيون نتوانستند با ملاكهاى موجود يكى را از ميان خود براى منصوب بودن از جانب خداوند برگزينند (آنها در مقام كشف يا تشخيص هستند و نه انتخاب) مى توانند به قيد قرعه يا شير و خط وى را بر گزينند. مهم آن است كه فردى غير روحانى به حكومت نرسد و امتياز قدرت و ثروت در اختيار اين قشر باشد: در اين شرايط ديگر اهميتى ندارد كه حاكم به چه روش معقول يا نامعقولى انتخاب مى شود. حتى آن دسته از اصلاح طلبان مذهبى كه هنوز پس از رخدادهاى پس از انتخابات به ولايت فقيه و قانون اساسى جمهورى اسلامى اعلام وفادارى مى كنند نمى خواهند انحصار حاكميت در اختيار روحانيت مخدوش شود. اين گروهها كه هويت سياسى و امتيازات خويش را به وفادارى به روحانيت مديون هستند و تداوم منافع آنها در بقاى حكومت ولايت فقيه است نمى توانند با يك يا چند رخداد سياسى از هويت و امتيازات خود فاصله بگيرند. وجه فاشيستى حكومت ولايت فقيه براى به قدرت رسيدن يا در قدرت ماندن ولى فقيه لازم نيست اكثريت مردم با وى موافق باشند يا به وى راى دهند؛ همان كه گروهى با وى همراهى كنند و قدرت را به هر طريق به چنگ بياورد كافى است: "اگر مردم او را نخواستند او نمىتواند حاكميت كند چرا كه او به تنهايى نمىتواند وظايفش را انجام دهد ولى اگر كسانى آمدند و با او همراهى كردند كه اداره جامعه را بپذيرد، او واجب است كه حاكم جامعه باشد." (مصباح يزدى، ايلنا، ۷ ارديبهشت ۱۳۸۹) بدين ترتيب يك گروه اندك اما سازمان يافته و مسلح (بسيج و لباس شخصىها) مى توانند جايگزين مشروعيت مردمى شوند. اين نوع پايگاه تراشى براى ولايت فقيه آن را كاملا مشابه رژيمهاى فاشيستى قرار مى دهد. از همين جهت است كه نزديك ترين نهادها به رهبرى قواى قهريهاند و نه حتى روحانيت: "سپاه نزديك ترين نهاد به رهبرى و پيشتاز عرصه عقيدتى و سياسى است"، (على سعيدى نماينده ولى فقيه در سپاه، خبرگزارى مهر، ۱۱ ارديبهشت ۱۳۸۹) صدور حكم قتل مخالفان ولى فقيه اهميت حفظ قدرت در دست نمايندهى كاست روحانى تا آنجاست كه حاكم مى تواند صدها تن از مخالفان خود را با توجيهاتى مثل ارتداد صرفا به دليل مخالفت با ولى فقيه از دم تيغ بگذراند. ولى فقيهِ قرعهاى در نظام اقتدارگرا و تماميت طلب تا بدانجا ارتقا پيدا مى كند كه بايد همهى مخالفان وى ساكت يا اعدام شوند: "مشروعيت ناشى از امام معصوم است و اگر كسى دانسته ولى فقيه را انكار كند و قبول نداشته باشد مرتد است چرا كه مثل آن است كه امام معصوم را قبول ندارد." (على مصباح يزدى، فارس، ۲۴ خرداد ۱۳۸۹) تعبد پرسش اساسى از قائلان به نظريهى انتصابى فقيه و انتخاب وى حتى به قيد قرعه آن است كه بر كدام اساس مذهبى و عقلانى در برابر اين فرد قرعهاى زانو زده و تعبد در برابر وى را طلب مى كنند. با كدام توجيه مى توان گروهى پيرو يك نفر را اصول گرا خواند؟ پيروان ولى فقيه نه اطاعت بلكه تعبد طلب مى كنند: "همه اصولگرايان نسبت به رهنمودهاى رهبرى تعبد دارند. ... رمز وحدت اصولگرايان در اطاعت و التزام عملى به فرامين رهبرى است." (حبيب الله عسگراولادى، دبير كل جبهه پيروان خط امام و رهبرى، كيهان، ۱۵ تير ۱۳۸۹) همچنين چگونه نمايندگان اين فرد قرعهاى در شوراى نگهبان صافى امام زمان مى شوند: "شوراى نگهبان در بعد نگهبانى از مشروعيت نظام و صيانت از قانون اساسى ، به عنوان يك صافى مورد تاييد امام زمان(عج) است از اين جهت به عنوان صافى ناميده مىشود كه اگر در زمان انتخابات نباشد هركس و ناكس و هر دزد از راه رسيده با صرف سرمايهاى خواهد توانست راى مردم را به دست آورد كه تمام بهانهجويىها نسبت به اين نهاد مقدس به دليل اين نقش مهم مىباشد." (كاظم صديقى، امام جمعه موقت تهران، تابناك، ۲۵ تير ۱۳۸۹) مشخص است كه اين انتساب به امام زمان صرفا متوجه به طلب اطاعت محض از رهبرى و شوراى نگهبان منصوب وى است. حقوق سياسى، منوط به درونى كردن ديكتاتورى استيفاى حقوق سياسى افراد در ايران مثل نامزدى مجلس خبرگان يا مجلس شوراى اسلامى يا رياست جمهورى، قرار گرفتن در مقامات قضايى و اجرايى و حتى استادى دانشگاه منوط به التزام به ولايت فقيه است. بنا به تفسيرى كه خامنهاى از التزام دارد التزام به ولايت فقيه به معنى التزام به چارچوبهاى در نظر گرفته شده براى وى در قانون اساسى نيست بلكه الزام به اطاعت از دستورات شخص رهبر است. خامنهاى با اين ديدگاه، قانون اساسى و اصولا حاكميت قانون را دفن كرده و سنگ قبر آن را نيز با همين حكم مزين مى كند. حكومتى كه مردم براى اظهار نظر و حضور در عرصهى سياسى بايد تابع يك نفر و نه قانون باشند و رهبر هرگاه خواست قوانين و روال قانون گذارى در كشور را با حكم حكومتى خود نقض كند حكومتى صراحتا ديكتاتورى است. دستور به التزام به اين ديكتاورى و اِعمال آن از طريق شوراى نگهبان و گزينشهاى ايدئولوژيك تلاش براى درونى كردن آن از طريق قدرت و منابع دولت است. خودشیفتگی و جهانگشايى رهبر اين كه يك فقيه شيعه خود را علنا "ولى امر مسلمين" به طور عام بخواند اوج خودشیفتگی يك فرد و بلند پروازى وى را انعكاس مى دهد ( بنا بر نظر سنجى موسسهى ملى پژوهش افكار عمومى وزارت ارشاد در سال ۱۳۷۸ وى فقط هفت درصد محبوبيت در كشور داشت؛ مسئولان وزارت ارشاد دولت خاتمى از انتشار نتايج خود دارى كردند و اين موسسه بعدا به اتهام همكارى با بيگانگان تعطيل شد. مديران و محققان آن نيز تحت تعقيب و بازداشت قرار گرفته و محاكمه شدند). خامنهاى حتى به عنوان ولى امر اكثريت مردم در ايران به رسميت شناخته نمى شود و صرفا با زور اسلحه و اعتراف گيرى و بستن فضاى كشور حكومت مى كند؛ حتى اكثريت شيعيان عراق، آذربايجان، افغانستان و بحرين وى را ولى امر خود نمى دانند. در لبنان نيز كيسههاى صد دلارى تعيين مى كنند چه كسى ولى امر است و نه خامنهاى. در دو دههى اخير رسانههاى دولتى، آیت الله خامنهاى را ولى امر مسلمين جهان مى خواندند و ناظران مسائل ايران در عين دروغ پنداشتن اين امر آن را نشانهى مداحى كارمندان دستگاه ولايت از وى تلقى مى كردند. همچنين اين خوانش به معناى خوى امپرياليستى سپاه پاسداران براى كسب قدرت در جهان اسلام از هر طريق و بالاخص از طريق قواى قهريه گرفته مى شد. اما هنگامى كه شخص ولى فقيه خود را ولى امر مسلمين مى خواند اين را بايد به نشانهى ۱) خودشیفتگی (نارسيسيسم) فردى وى، ۲) ماهيت تجاوز پيشهى رژيم تحت وى يا تلاش آن براى كسب قدرت لازم براى اين تجاوز پيشگى (تلاش اين رژيم براى فتح قدرت سياسى در ديگر كشورهايى با اكثريت مسلمان) و ۳) نگرش پيشوايى سياسى (و نه معنوى) به خود در جهان اسلام، گرفت. واژهها از واقعيتها حكايت مى كنند كلمات و عبارات افراد داراى معنى هستند و بايد آنها را جدى گرفت. نمى توان سخنان و نوشته هاى قدرتمند ترين فرد يك كشور را سهو قلم فرض و تفاسير غير محتمل بر آنها بار كرد، مثل اين كه منظور ايشان از مسلمين "شيعيان" است يا فقط "شيعيان ايران" يا "مردم ايران" را مد نظر داشتهاند. استفادهى تمام دستگاه هاى تبليغاتى رژيم از اين گونه عبارات و بسط حوزهى نفوذ امنيتى و نظامى در منطقه از لبنان تا يمن و از فلسطين تا افغانستان قرينههايى هستند براى گرفتن سخنان خامنه اى به همان معنايى كه الفاظ به خوبى آنها را گواهى مى دهند. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ * دیدگاه های مطرح شده در این مقاله الزاما بازتاب دهنده نظرات رادیو فردا نیست.
روزنامه جام جم از تصويب «فوريت لايحه تشديد مجازات حاميان گروههاى تروريستى» در مجلس شوراى اسلامى خبر داده و نوشته است: «در صورت تصويب نهايى اين لايحه ۱۷ مادهاى مقرر خواهد شد هر كس به هر وسيله، وجوهى را در راستاى ارتكاب يا تهديد اقدامات خشونت آميز تهيه يا در اختيار مرتكبين قرار دهد محارب شناخته مى شود، يا برحسب جرم مرتكب شده مجازات حبس و جزاى نقدى در مورد آنان اتخاذ شود.»روزنامه جام جم از تصويب «فوريت لايحه تشديد مجازات حاميان گروههاى تروريستى» در مجلس شوراى اسلامى خبر داده و نوشته است: «در صورت تصويب نهايى اين لايحه ۱۷ مادهاى مقرر خواهد شد هر كس به هر وسيله، وجوهى را در راستاى ارتكاب يا تهديد اقدامات خشونت آميز تهيه يا در اختيار مرتكبين قرار دهد محارب شناخته مى شود، يا برحسب جرم مرتكب شده مجازات حبس و جزاى نقدى در مورد آنان اتخاذ شود.» به نوشته اين روزنامه، دولت محمود احمدى نژاد درباره «لزوم ارائه اين لايحه به صورت فوريتى» تاكيد كرده كه «ترورها بدون پشتوانه مالى سازمانهاى بينالمللى امكانپذير نيست.» اين روزنامه به جزئيات بيشترى از اين لايحه ۱۷ ماده اى اشاره نكرده اما نوشته در صورت تصويب نهايى اين لايحه، «دادگاه نيز مكلف خواهد شد علاوه بر مجازاتهاى در نظر گرفته شده، به ضبط اموال، انسداد حساب هاى بانكى و مصادره عوايد حاصل شده از اشخاص مرتكب و محروميت موقت يا دائم از حقوق اجتماعى حسب مورد اقدام كند.» جام جم اگرچه نوشته كه دولت بر اساس «اين لايحه نيز مكلف به اقداماتى در جلوگيرى از پولشويى در چارچوب قانون مبارزه با پولشويى مى شود» ولی اشاره اى به اين نكته نكرده كه در صورت تصويب نهايى لايحه و تبديل آن به قانون آيا كمك دولت يا نهادهاى حكومتى به برخى گروه ها در خارج از ايران كه به اعمال خشونت آميز يا ترور اقدام مى كنند نيز مشمول اين قانون خواهند شد يا نه. فتواى آيت الله خامنه اى درباره لزوم اطاعت از خودش روزنامه دنياى اقتصاد گزارشى از فتواى تازه آيت الله على خامنه اى درباره چگونگى «الزام عملى به ولايت فقيه» منتشر كرده و از قول وى نوشته است: «اطاعت از دستورات حكومتى ولىامر مسلمين، نشانگر التزام كامل به ولی فقیه است.» به گزارش اين روزنامه، آيت الله خامنه اى در پاسخ به استفتایی درباره «مفهوم التزام به ولايت فقيه» اعلام كرده كه «ولايت فقيه به معناى حاكميت مجتهد جامعالشرائط در عصر غيبت است و شعبهاى است از ولايت ائمه اطهار كه همان ولايت رسول الله مىباشد و همين كه از دستورات حكومتى ولى امر مسلمين اطاعت كنيد نشانگر التزام كامل به آن است.» آيت الله خامنه اى كه بيش از دو دهه است به عنوان ولی فقیه رهبری جمهورى اسلامى را بر عهده دارد چندى پيش نيز در پيامى خطاب به نمايندگان مجلس شوراى اسلامى اعلام كرده بود: «خدشه در التزام به ولايت فقيه و تبعيت از رهبرى، خدشه در كليه نظاماسلامى استو اين جانب اين را از هيچ كس و هيچ دسته و گروهى تحمل نخواهم كرد.» غيبت يك ساله هاشمى در نماز جمعه و تغيير ۶۰ امام جمعه روزنامه هاى ابتكار و همشهرى از قول حجت الاسلام رضا تقوى، رييس شوراى سياستگذارى ائمه جمعه، از تغيير ۶۰ امام جمعه در شهرهاى مختلف كشور طى سه ماهه تابستان خبر داده است. به نوشته روزنامه ابتكار، رضا تقوى همچنين درباره دلايل غيبت يك ساله اكبر هاشمى رفسنجانى در نماز جمعه تهران گفته است: «در فضاى بعد از انتخابات عده اى مىخواستند از نماز جمعه ايشان سوء استفاده كنند.» رييس شوراى سياستگذارى ائمه جمعه با اشاره به آخرين حضو هاشمى رفسنجانى در نماز جمعه ۲۶ تير ۱۳۸۸ تهران به عنوان «امام جمعه» گفته است: «اگر اين باب را در نماز جمعه باز كنيم كه هر كسى ناكامى سياسى دست پيدا مىكند ، بخواهد جرات كند و بيايد و نماز جمعه را به هم بريزد نمىتوانيم در كشور نماز جمعه اقامه كنيم.» وى همچنين تغييرات امامان جمعه را طبيعى دانسته و گفته است: «چه ايرادى دارد كه فردى جديد براى ايراد خطبهها بيايد و فرد قديمى برود.» روزنامه ابتكار از اكبر هاشمى رفسنجانى به عنوان «خطيب نماز جمعههاى مشهور دوران انقلاب و جنگ» یاد کرده و نوشته است: وى «در آخرين نمازى كه برپا كرد هم انتقادات فراوانى مطرح كرد و هم پس از آن خود هدف شديدترين انتقادات قرار گرفت» و همين باعث شد كه «اين خطيب با سابقه (تا اين زمان) بيش از يك سال از اين آيين عبادى و سياسى دور بماند.» رييس شوراى سياستگذارى ائمه جمعه همزمان درباره دليل عدم بازنشستگى آيت الله احمد جنتى دبير ۸۵ ساله شوراى نگهبان از سمت ديگرش به عنوان امام جمعه موقت تهران، گفته است «روحانيان بازنشستگى ندارند» و از طرفى «آقاى جنتى قصد بازنشستگى ندارد.» ادامه اخراج اساتيد از دانشگاه ها روزنامه آرمان از «احتمال اخراج پنج استاد دانشگاه خواجه نصيرالدين طوسى» تهران خبر داده و نوشته است: «رییس اين دانشگاه با تائيد اخطار به پنج عضو هيات علمى گفته که اخراج يا انتقال به دانشگاه هاى ديگر از جمله وضعيت هايى است كه براى اين اعضاى هيات علمى متصور است. » محمد تقى بطحايى بدون اشاره به اسامى پنج استاد اخراجى يا انتقالى دانشگاه صنعتى خواجه نصرالدين طوسى «ركود علمى» را دليل آن ذكر كرده و گفته است: «شناسايى اعضاى هيات علمى دچار ركود علمى دانشگاه صنعتى خواجه نصيرالدين طوسى طى سال ۸۸ صورت گرفته است.» روز سه شنبه نيز رييس دانشگاه بهشتى تهران از خبر اخراج يا بازنشستگى اجبارى چهار استاد اين دانشگاه به بهانه «ركود علمى» خبر داده بود و دفتر رييس دانشگاه تهران نيز اعلام كرده كه دستكم ۳۰ استاد دانشگاه تهران نيز تا آغاز سال تحصيلى جديد اخراج يا بازنشسته مى شوند. دكتر جواد امامى، استاد دانشكده عمران دانشگاه علم و صنعت، در شماره چهارشنبه روزنامه آرمان يادداشتى «درباره بازنشستگى اساتيد دانشگاه» نوشته و با اشاره به اينكه « آيين نامه بازنشستگى مىگويد؛ هر شخصى مىتواند با ۳۰ سال سابقه خدمت خود را بازنشسته كند، اما دانشگاه مى تواند تا ۳۵ سال از آن فرد استفاده كند» علت اعتراض نسبت به بازنشستگى استادان از سوى دانشگاهيان را «شتاب زدگى در اين اقدام» دولت دانسته و نوشته است: «بدون آنكه به استاد، گروه و دانشكده اطلاع دهند حكم بازنشستگى را صادر مىكنند، و استاد گاهى خبر را از همكاران خود مىشنود.» دكتر امامى همچنين يادآورى كرده است: «در بسيارى از كشورهاى جهان بازنشستگى اساتيد موضوعيت ندارد و تا جايى كه استاد در توان دارد به دانشگاه، جامعه علمى و دانشجويان خدمت مى كند.» اعزام دانشجو به ونزوئلا ، چين و روسيه به جاى اروپا روزنامه تهران امروز گزارش داده كه وزارت علوم در قالب ديپلماسى علمى روابط علمى ايران را با كشورهاى اروپايى كاهش مى دهد و روسيه، چين و ونزوئلا را به عنوان مقصد جديد دانشجويان ايرانى معرفى كرده است. به نوشته اين روزنامه، روز سه شنبه ارسلان قربانى، معاون وزير و رییس مركز همكارىهاى علمى و بينالمللى وزارت علوم با اشاره به برنامههاى اين وزارت در همكارىهاى علمى با كشورهاى دنيا از كاهش روابط علمى و دانشگاهى با كشورهاى اروپايى و افزايش مراودات با كشورهايى نظير ونزوئلا ، چين و روسيه خبر داده و با تاكيد بر اينكه «ونزوئلا در برنامههاى دولت نهم مورد اولويت قرار گرفته» اعلام كرد: «نگاه وزارت علوم در بحث همكارىهاى علمى و بينالمللى مبتنى بر سياست خارجى جمهورى اسلامى ايران است و نگاه ما به كشورهايى همچون ونزوئلا، چين و روسيه نگاه علمى و سياسى است.» روزنامه تهران امروز در عين حال نوشته «صحبتهاى معاون وزير علوم در حالى است كه بر اساس جديد ترين رده بندى دانشگاه هاى برتر جهان كه در فوريه سال ۲۰۱۱ اعلام شد، در بخش مربوط به دانشگاه هاى برتر قاره آمريكاى جنوبى نامى از كشور ونزوئلا ديده نمىشود، و در رابطه با كشور چين نيز هيچ دانشگاهى از اين كشور در بين ۱۰ دانشگاه برتر آسيا وجود ندارد.» پنج هزار شكايت از دستگاه هاى دولتى و حكومتى در كميسيون اصل ۹۰ روزنامه خبر اظهارات رييس كميسيون اصل ۹۰ مجلس شوراى اسلامى در خصوص افزايش شكايت از نهادهاى دولتى و حكومتى در كميسيون اصل ۹۰ را منتشر كرده و نوشته که محمد ابراهيم نكونام از وجود پنج هزار پرونده شكايت از دستگاه هاى دولتى و حكومتى در كميسيون اصل ۹۰ مجلس خبر داده است. به گفته حجت الاسلام نكونام، بيشترين شكايت از سازمان منابع طبيعى و همچنين زمين خوارى صورت گرفته و پس از آن شكايت از شهردارى و قوه قضائيه، شكايت نسبت به موارد مربوط به بازنشستگى، ماليات و بيمه نيز در شمار مواردى هستند كه شكايت هاى زيادى را در كميسيون اصل ۹۰ به خود اختصاص داده اند. وى همچنين گفته كه دستكم دو هزار مورد از اين شكايت ها «شاكى خصوصى» دارند و در ساير موارد نيز شكايت ها جنبه عمومى دارند. كميسيون اصل ۹۰ مجلس شوراى اسلامى از دوره ششم مجلس شوراى اسلامى كه اكثريت آن با اصلاح طلبان بود با رسيدگى، تحقيق و انتشار گزارش هايى در خصوص موارد نقض حقوق بشر به ويژه در مواردى چون بازداشت هاى سياسى، قتل هاى زنجيره اى، حمله به كوى دانشگاه و كشته شدن زهرا كاظمى خبرنگار كانادايى ايرانى الاصل مشهورترين دوران كارى خود را سپرى كرد اما در مجالس هفتم و هشتم كه رياست آن را محمدرضا فاكر بر عهده داشت كمتر خبرى از فعاليت آن منتشر شد. به دنبال درگذشت آقاى «فاكر» از چندى پيش «محمد ابراهيم نكونام نماينده فعلى گلپايگان در مجلس كه در كارنامه خود فعاليت در قوه قضائيه، دادگاه ويژه روحانيت، و نماينده تام الاختيار رييس قوه قضائيه در استان هاى شرقى از جمله سيستان و بلوچستان را دارد به عنوان رييس كميسيون اصل ۹۰ مجلس برگزيده شده است.
میلیونها نفر تنها در یک شهر، این روزها هر کدام با نگرانی شیر آب خانه را باز میکند و با نگرانی از آب روانی که به نظر بیبو و بیرنگ و پاکیزه میرسد، استفاده میکنند. میلیونها نفر تنها در یک شهر، این روزها هر کدام با نگرانی شیر آب خانه را باز میکند و با نگرانی از آب روانی که به نظر بیبو و بیرنگ و پاکیزه میرسد، استفاده میکنند. در تهران، شهری که آب شیر همیشه نوشیدنی و گوارا محسوب میشد و شهروندان تا سالیان سال حتی با پدیدهای مانند آب معدنی و خریدن آن در بطریهای یک بار مصرف آشنا نبودند، این روزها آب نه مایه حیات که مایه نگرانی است. ظاهرا مسئولان دولتی ایران هم از وضعیت آب تهران بیخبرند یا دست کم هر کدام نظر متفاوتی دارند که نتیجه آن، بحث بیپایان بر سر سالم بودن و نبودن آب پایتخت است. موضوع پاکیزگی یا آلودگی آب در تهران به روزها و ماههای گذشته محدود نمیشود و پیشتر بارها در این مورد مسائلی مطرح شده بود و تقریبا همیشه «آلودگی» آن رد شده بود. این بار، باز هم بازار تحلیل و خبر و طبیعتا شایعات داغ است و کار به مجلس شورای اسلامی کشیده شده. روز سه شنبه بالاخره جلسهای تشکیل شد و در آن مسئولان وزارت بهداشت و نیروی دولت دهم به پرسشهای کمیسیون بهداشت مجلس پاسخ داد. نتیجه این گفتوگو آن شد که مجلس اعلام کرد آب تهران سالم است. تنها منطقه «یافتآباد»، واقع در جنوب تهران به دلیل بالا بودن میزان نیترات در آب آشامیدنی به عنوان «منطقه سیاه» و آلوده اعلام شد. استاندار تهران هم به دیگرانی که در این مورد نظرات خود را مطرح کردند پیوست و او هم اعلام کرد آب تهران سالم است. مرتضی تمدن گفت كه اظهارات [در مورد آلودگی آب تهران] به دلیل «برخی ناهماهنگیها و صحبتهای پراكنده در محافل خبری» ایجاد و باعث نگرانی مردم شده است. باز هم مانند موارد شبیه به آن، «برخی رسانهها» متهم شدند که به گفته استاندار تهران «با كمال تاسف امانتداری نكردند و صحبتهای معمولی و طبیعی وزیر بهداشت را به گونهای دیگر جلوه دادند و زمینه نگرانی مردم را فراهم كردند.» اما وزیر بهداشت دولت بر خلاف نظرات مرتضی تمدن، بر گفتههای سابق خود باقی است؛ مرضیه وحید دستجردی که پیشتر از وجود نیترات در آب مناطق مختلف تهران خبر داده بود، باز بر وجود آن تاکید کرده است و برخلاف گفتههای وزیر نیرو و استاندار در مورد آلودگی آب تهران گفت «ما در این رابطه اطلاعات کاملی داریم و در نقاط مختلف تهران نمونه برداری انجام می دهیم.» خانم دستجردی میگوید سالهاست که فاضلاب تهران وارد آبهای زیرزمینی میشود و این خود دلیل آلودگی است. او یکی دیگر از دلایل آلودگی را نیز برداشت بیرویه از منابع زیرزمینی عنوان کرده است. با این همه به نظر میرسد، هر بار که وزیر بهداشت بر آلودگی آب تاکید میکند، وزیر نیرو هم آن را تکذیب میکند. موردی که در روزهای اخیر چندین بار رخ داده است. به هر حال آنچه مشخص است و وزارت نیرو آن را تکذیب هم نمیکند، نبود شبکه فاضلاب شهری و انباشت فاضلاب به شکل سنتی زیر خانهها و مزارع، خاک و نهرهای پایتخت است. طی سالهای گذشته بارها از «آلودگی» آب تهران گفته شده بود و طرحهایی نیز برای جلوگیری از آن پیشنهاد شده بود. از جمله موارد سالهای گذشته، در سال ۱۳۸۶ دولت بودجهای چهار میلیارد تومانی را برای این کار اختصاص داده بود. این بودجه بنا بود صرف مواردی مانند تعیین حریم و بستر رودخانه های تامین كننده آب شرب تهران، مطالعات مهندسی رودخانه به منظور كنترل كمی و كیفی آب و موارد دیگر شود. مواردی ساده که به نظر میرسد باید سالهای پیش از آن صورت میگرفت. بنا بر گزارش شبکه خبری آب -وابسته به شرکت مدیریت آب ایران- دلایل و ریشههای آلودگی آب تهران به سالهای ۱۳۷۸ باز میگردد. زمانی که با «خشكسالی و كمبود آب و گزارش آلودگی منابع آب» و «افزایش ساخت و سازهای غیرمجاز و تجاوز به حریم و بستر رودخانه های تامین كننده آب تهران یعنی كرج و جاجرود»، تامین كمیت و كیفیت آب تهران به نقطه بحرانی رسید. در آن سالها بر خلاف روزهای فعلی، موضوع آلودگی آب و مبارزه با آن راه به شورای عالی امنیت ملی پیدا کرد. نکته دیگر که در طرحهای جدید در نظر گرفته شده تعیین نقشه های كلی و جامعی از بستر و حریم رودخانه های تامین كننده آب شرب تهران است که به نظر میرسد آنها هم تا همینک وجود نداشته و هنوز هم مشخص نیست که تهیه شده است یا نه. ۶۷۰ كیلومتر از ۲۴۸۰ كیلومتر كل طول رودخانه های استان تهران، از جمله تامینکننده آب شهر است. کنترل این رودخانهها از موارد موثر بر پاکیزگی آب است. در کنار رودخانهها، منابع زیرزمینی و فاضلاب هم هستند که خود از مهمترین دلایل آلودگی محسوب شدهاند و وزیر بهداشت نیز بر آن تاکید کرده است. دو سال پیش، یکی از مشاوران محیط زیست شهرداری تهران گفته بود پایتخت از نظر سیستم فاضلاب در بین شهرهای جهان «در ۱۰ شهر آخر» قرار دارد. وی همچنین با انتقاد از بودجهای که دولت به این کار اختصاص داده است تاکید کرده بود «با اعتباراتی كه دولت به بخش آب میدهد تا ۶۰ سال آینده هم شبكه آب و فاضلاب تهران تكمیل نمیشود و این یک بحران است.»؛ بحرانی که ظاهرا این روزها خود را دوباره نشان میدهد. بر اساس برآورد شهرداری تهران، «۴۲ تانكر» در هر ۲۴ ساعت، چاههای فاضلاب خانگی پایتخت را تخلیه و «در زمینهای كشاورزی اطراف تهران یا نهرها و مسیلها تخلیه میكنند». کافی است تنها در طول یک سال نزدیک ۱۵ هزار تانکر فاضلاب وارد آب شهر شود تا بتوان تصور کرد، طی سالها رشد بیرویه شهر تهران، چه مقدار فاضلاب وارد آب شده است. نیترات که از عوامل آلودگی و نگرانی روزهای اخیر شناخته شده است، از جمله آنزیمهای معدنی محلول در آب است که با تصفیه معمولی آب، از بین نمیرود. در آبهای طبیعی غلظت نیترات به مقدار کم وجود دارد. افزایش آن اما خطرناک است. تعیین مقدار نیترات در آب از جمله مهمترین مواردی است که در تامین آب شهری مورد توجه قرار میگیرد. کود شیمیایی و مدفوع انسان و حیوان از جمله مهمترین دلایل افزایش نیترات در آب محسوب میشوند.
رهبر پ ک ک شرایط خلع سلاح گروه شبه نظامی تحت امر خود را اعلام کرد. مراد کارا- ییلان Murat Karayilan، رهبر حزب کارگران کردستان ترکیه، "پ ک ک" گفت این گروه حاضر است به طور مشروط و تحت نظارت سازمان ملل متحد به بیش از دو دهه مبارزه مسلحانه خاتمه دهد. رهبر پ ک ک می گوید اگر ترکیه آتش بس اعلام و با شرایط مورد نظر پ ک ک موافقت کند، پیکارجویان کرد تحت نظارت سازمان ملل حاضر به زمین گذاشتن سلاح های خود می شوند. آقای کارا- ییلان خواستار توقف حملات نیروهای ترکیه به غیرنظامیان کرد و همچنین توقف بازداشت سیاستمداران محلی کرد در شرق ترکیه شد. کردهای ترکیه همچنین خواهان آزادی بیشتر در به کار بردن زبان و فرهنگ خود در زندگی روزمره هستند. رهبر پ ک ک اعلام کرد اگر دولت ترکیه از پذیرش این پیشنهادها خودداری کند کردها مجبور به اعلام استقلال خواهند شد."
كشورهایی كه به بازرسی هواپیماها و كشتیهای ایرانی اقدام کنند، با مقابله به مثل ایران مواجه میشوند. بنا بر گزارش وبسايت رسمى مجلس شوراى اسلامى ، در ادامه جلسه علنى روز سهشنبه ۲۹ تير ماه و در ادامه بررسى جزييات طرح صيانت از دستاوردهاى صلحآميز هستهاى جمهورى اسلامى ایران، نمایندگان با تصویب ماده دیگری از این لایحه دولت را موظف کردند نسبت به كشورهایی كه به بازرسی هواپیماها و كشتیهای ایرانی یا محمولههای باری مبادرت میورزند و یا از تحویل سوخت به هواپیماهای ایرانی خودداری میكنند، مقابله به مثل كند. قطعنامۀ ماه گذشتۀ سازمان ملل بی آن که الزامی در این زمینه ایجاد کند از همۀ کشورها می خواهد به بازرسی کشتی ها و هواپیماهایی بپردازند که ممکن است حامل کالاهایی برای ایران باشند که به پیشبرد برنامه های هسته ای جمهوری اسلامی کمک برسانند.
وزير خارجۀ آمريكا هيلارى كلينتون و وزير دفاع اين كشور رابرت گيتس به منظور نشان دادن حمايت خود از كرۀ جنوبى در برابر همساىۀ شمالى اش امروز (چهارشنبه) در اين كشور حضور يافتند. اين در حالى ست كه تنش ميان دو كره به دنبال غرق شدن يك ناو جنگى كرۀ جنوبى توسط كرۀ شمالى بالا گرفته است. خانم كلينتون و آقاى گيتس از منطقۀ غير نظامى حائل ميان دو كره ديدن كردند و نسبت به ۴۶ دريانورد كرۀ جنوبى كه در پى غرق شدن ناوشان در ماه مارس (حدود چهار ماه پيش) كشته شدند اداى احترام كردند. يك تحقيق بين المللى نشان مى دهد كه ناو جنگى كرۀ جنوبى بر اثر شليك يك اژدر كرۀ شمالى غرق شده ولى كرۀ شمالى اين موضوع را رد مى كند. ديدار مقام هاى ارشد ايلات متحده از كرۀ جنوبى پيش از آغاز رزمايش مشترك دريايى آمريكا و كرۀ جنوبى به منظور هشدار به كرۀ شمالى انجام مى شود. اين رزمايش قرار است روز يكشنبه برگزار شود.
رهبران آمریکا و بریتانیا ضمن استقبال از نتایج کنفرانس بین المللی کابل ، آن را گامی رو به جلو برای دولت افغانستان به منظور در دست گرفتن مسئولیت امنیت این کشور خواندند. كنفرانس يك روزۀ كابل كه روز سه شنبه برگزار شد از اين طرح كه سربازان و پليس افغانستان تا سال ۲۰۱۴ ميلادى (چهار سال ديگر) تمام عمليات امنيتى در سراسر اين كشور را برعهده گيرند پشتيبانى به عمل آورد. باراك اوباما رييس جمهورى آمريكا كه به اتفاق نخست وزير بريتانيا ديويد كامرون در كنفرانسى خبرى شركت كرده بود در اين زمينه گفت: اين ها دستاوردهايى مهم هستند و منجر به فراهم آمدن شرايطى مى شوند كه به افغان ها كمك مى كند تا مسئوليت بزرگترى را براى كشور خود تقبل كنند. در كنفرانس كابل بيش از ۴۰ وزير خارجه و مقام هاى ارشد کشورهای متعدد از جمله هیلاری کلینتون وزیر امور خارجۀ آمریکا و همچنین بان کی مون دبیر کل سازمان ملل شرکت جستند.
نخست وزیر بریتانیا، دیوید کامرون تصمیم اسکاتلند در آزادسازی عبدالباسط علی المقراحی Abdelbaset Ali al-Megrahi عامل بمب گذاری لاکربی را "کاملا اشتباه" خواند ولی تاکید کرد بر این باور نیست که شرکت عظیم نفتی بریتیش پترولیوم برای این موضوع باید مورد سرزنش قرار گیرد. آقای کامرون که در کنفرانس خبری مشترکی با رییس جمهوری آمریکا باراک اوباما شرکت جسته بود گفت دولت اسکاتلند به تنهایی مسئول آزادسازی عبدالباسط علی المقراحی ست. نخست وزیر بریتانیا گفت که با آزاد سازی این فرد تبعۀ لیبی موافق نبوده ولی در عین حال درخواست آمریکا برای تحقیق رسمی در این زمینه را رد کرده است. اسکاتلند با آن که بخشی از بریتانیا محسوب می شود ولی اجازه دارد در امور قضایی به طور مستقل عمل کند.
استانهای فارس و هرمزگان از اولین دقایق بامداد روز چهارشنبه تا ساعت ۳بامداد حدود هشت بار لرزید. به گزارش ایرنا،خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، در اولین دقایق بامداد چهارشنبه منطقه اهل درمرز استانهای فارس و هرمزگان به فاصله حدود دو ساعت و نیم هشت باربه لرزه در آمد. شدیدترین این زمین لرزه ها ۵/۸ و ضعیفترین آن ها ۳/۵در مقیاس امواج درونی زمین ( ریشتر ) بوده است. هنوز گزارشی از خسارات و تلفات احتمالی این زمین لرزه ها منتشر نشده است.
سنديکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه با انتشار بيانيهای اعلام کرد که سعيد ترابيان، عضو هيئت مديره و مسئول روابط عمومی اين تشکل کارگری، روز سه شنبه به قيد وثيقه از زندان آزاد شده است. آزادی اين فعال کارگری از زندان رجايی شهر کرج، به دنبال بيش از ۴۰ روز بی خبری از وضعيت او صورت گرفت. آقای ترابيان روز ۱۹ خرداد سال جاری توسط ماموران امنيتی در تهران بازداشت شد. اين در حالی بود که هنگام بازداشت، دليل بازداشت اين فعال کارگری اعلام نشد و او در اين مدت با خانواده خود تماس تلفنی نيز نداشت. اين موضوع موجب نگرانی خانواده آقای ترابيان، سنديکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه و سازمان های حقوق بشری و اتحاديه های کارگری در جهان شده بود. سنديکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه اعلام کرده است که سعيد ترابيان به اقدام عليه امنيت ملی و تبليغ عليه نظام متهم شده است.
در اولین اظهار نظر رسمی دولت چین، یک مقام دولتی این کشور روز سه شنبه اعلام کرد پس از تعهد شرکت گوگل به تبعیت از قوانین حاکم بر رسانههای این کشور، اجازه کار این شرکت در چین تجدید شده است. شرکت گوگل در عین حال پذیرفته است که کاربران سایت جستجوگر خود را به شبکه آزاد و سانسور نشده گوگل در هنگ کنگ وصل نکند. یک مقام وزارت صنایع و فناوری ارتباطات چین روز سه شنبه در پکن اعلام کرد که گوگل «متعهد شده که از قوانین چین تبعیت کند» و از انتشار مطالب یا برقراری تماس با وب سایتهایی که برای امنیت ملی و ثبات اجتماعی کشور مضر تشخیص داده میشوند، خودداری کند. اختلاف میان گوگل و دولت چین میتوانست به محرومیت گوگل از بازار رو به رشد اینترنت در چین که ۴۲۰ میلیون مشترک دارد، منجر شود. از سوی دیگر این اختلاف میتوانست چین را از یک منبع مهم فناوری اینترنتی که برای این کشور بسیار مهم است محروم سازد. دولت چین استفاده از اینترنت برای امور اقتصادی و عرصههای آموزشی را به شکل فعالی تشویق میکند ولی در عین حال مطالب و وبسایتهایی را که از نظر دولت خطرناک یا غیراخلاقی تلقی میشوند به شدت سانسور و کنترل میکند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر