-----------------------------
همه خبرها و ديدگاهاي سانسور شده و پشت فيلتر جمهوري اسلامي مانده را يكجا و بي درد سر در "هستي نيوز" بخوانيد... http://groups.google.com/group/hasti-news/

--------------------------------------------







Google Groups
Subscribe to Hasti News
Email:
Visit this group

۱۳۹۰ خرداد ۳۰, دوشنبه

Latest News from Koocheh for 06/20/2011

Email not displaying correctly? View it in your browser.
این خبرنامه حاوی عکس است. لطفا امکان دیدن عکس را در ایمیل خود فعال کنید.



مهـرداد/ رادیو کوچه

هشت کوچه عنوان برنامه‌ی تازه‌ای از رادیو کوچه است که از امروز پخش آن آغاز شده است. در این برنامه من و شما به هم‌راهی هم هشت کوچه را پشت سر می‌گذاریم. در هر کوچه با اهالی آن‌جا و قصه‌ها و ماجراهای‌شان آشنا می‌شویم تا بفهمیم آن‌جا چه می‌گذرد.

………………………………………

«این‌جا کوچه‌ی کوچ است»

در این برنامه ما در هر قسمت یک موضوع داریم و با آن موضوع به سراغ کوچه‌های مختلف می‌رویم تا ببینیم در هر کوچه در مورد آن چه فکر می‌کنند، چه برخوردی با آن دارند و جای‌گاه آن موضوع در آن کوچه چیست؟

………………………………………


 


خبر / رادیو کوچه

بر اساس برخی گزارش‌های منتشر شده در رسانه‌های منسوب به اصلاح‌طلبان، عماد‌الدین باقی روزنامه‌نگار و فعال حقوق بشر که برای سپری کردن دوران محکومیت خود در زندان اوین به‌سر می‌برد ظهر روز دوشنبه آزاد شده است.

به گزارش آینده، آزادی آقای باقی در شرایطی انجام شد که مشخص نشده وی به‌دلیل اتمام دوران محکومیتش آزاد شده یا به مرخصی آمده است.

عمادالدین باقی با اتهاماتی هم‌چون «اقدام علیه امنیت کشور از طریق فعالیت تبلیغی علیه نظام»، «افشا اسناد طبقه بندی شده (درباره زندانیان)»، «ارتباط با خانواده زندانیان مروج مسیحیت برای پیگیری وضعیت آنان» و «حمایت معنوی از عوامل بمب‌گذاری اهواز با نامه‌نگاری به رییس قوه قضاییه و وزیر اطلاعات» به یک‌سال حبس و 5 سال ممنوعیت از فعالیت‌های سیاسی و رسانه‌ای محکوم شده بود.

بیشتر بخوانید:

«پنج سال ممنوعیت از فعالیت‌های سیاسی و رسانه‌ای»


 


اکبر ترشیزاد/ رادیوکوچه

در روزهای اخیر و با بالا‌گرفتن دعواهای درون گروهی میان اصول‌گرایان، نشانه‌های از نرم‌ترشدن برخورد محافظه‌کاران با بخشی از اصلاح‌طلبان  به چشم می‌خورد. با از سرگیری انتشار روزنامه‌ی «اعتماد»، امید به رفع توقیف شماری دیگر از روزنامه‌های اصلاح‌طلب نیز بالا گرفته است و از سوی دیگر یکی دو روزنامه‌ی تندرو هم‌چون هفته‌نامه «9دی» نیز توقیف شدند. زمزمه‌هایی از احتمال تایید صلاحیت برخی از کاندیدهایی نه چندان شناخته‌شده و گم‌نام‌تر جناح‌منتقد نیز شنیده می‌شود و اندکی از فشار بر روی فعالین‌سیاسی مستقل کم شده است. با شرایط موجود راه‌برد اصلاح‌طلبان برای انتخابات پیش‌روی مجلس چه خواهد بود و چه باید باشد.

نخستین چیزی که به گمان نگارنده باید روشن شود اینست‌که آیا تغییر رفتار جناح تمامیت‌خواه یک بازی تاکتیکی است و اصول‌گرایان به یک چرخش موقتی و حداقلی دست زده‌اند یا این‌که واقعن به بخشی از اشتباهات خود پی برده‌اند. واقعیت اینست‌که با وجود آن‌که محافظه‌کاران سعی می‌کنند که نشان دهند تغییرات‌سیاسی و اجتماعی در منطقه خاورمیانه ریشه‌های متفاوتی با اعتراضات‌اخیر در ایران دارد و سکوت موجود در کشور را نشانه‌ی هم‌راهی مردم بدانند، اما می‌شود به راحتی دریافت که لایه‌های فهیم‌تر اصول‌گرایان نگران کاهش مشروعیت مردمی نظام و عواقبش هستند.

یکی از روش‌های بازگرداندن این محبوبیت مردمی به نظام، برگزاری انتخابات پرشور و هیجان و اگر نه با هم‌راهی تمامی جناح‌ها، حداقل به طور نسبی با حضور نیروهای وفادار به نظام است. چنین نمایشی می‌تواند تا اندازه‌ی زیادی از فشارهای خارجی موجود بر نظام کاسته و تداوم آن‌را ممکن سازد.

یکی از روش‌های بازگرداندن این محبوبیت مردمی به نظام، برگزاری انتخابات پرشور و هیجان و اگر نه با هم‌راهی تمامی جناح‌ها، حداقل به طور نسبی با حضور نیروهای وفادار به نظام است. چنین نمایشی می‌تواند تا اندازه‌ی زیادی از فشارهای خارجی موجود بر نظام کاسته و تداوم آن‌را ممکن سازد

اگر حاکمیت به حضور برخی از اصلاح‌طلبان در انتخابات راضی شود، آیا شرکت در این بازی نتیجه‌ای ارزش‌مند برای جناح منتقد خواهد داشت؟ اصلاح‌طلبان داغ‌کننده‌ی تنوری خواهند بود که معلوم نیست چیزی که از آن بیرون بیاید قابل اعتماد خواهد بود یا نه. آیا می‌شود به حاکمیتی که دو سال پیش چنان تقلب آشکار و وسیعی را انجام داد و پس از آن با شدیدترین شکل ممکن با منتقدان این حرکت برخورد کرد، بازهم اعتماد کرد؟ اگر دوباره دست‌کاری در نتایج صورت بگیرد که به‌هیچ عنوان بعید هم نیست، عواقب فریب و سرخوردگی مجدد جامعه با چه کسی خواهد بود.

این‌ها پرسش‌های سختی‌ست که پیش‌روی اصلاح‌طلبان است. آن‌ها اگر نتوانند برای رعایت بی‌طرفی و سلامت انتخابات تضمینی محکم از حاکمیت بگیرند، نباید به هیچ‌عنوان به این بازی تن در دهند. حالا به قول معروف توپ در زمین اصول‌گرایان است و اکنون این حاکمیت است که برای بقای خود به رای منتقدین و حامیان‌شان نیاز مبرم دارد و این پتانسیل کوچکی نیست. گرچه که جلب مجدد رضایت توده‌های مردم برای شرکت دیگرباره در بازی که به شدت به آن مشکوک‌اند آن‌قدر کار دشورای است که معلوم نیست که اصلاح‌طلبان بتوانند از پس آن برآیند.

نکته آخر اینست‌که اگر تا چندی پیش نظام برای خودش خط قرمزهایی داشت حالا و پس از گذشت دوسال از جنبش آزادی‌خواهانه‌ی مردم ایران، مردم نیز برای خود خط‌قرمزهایی دارند که عبور اصلاح‌طلبان از آن‌ها شاید به قیمت از دست رفتن کامل محبوبیت مردمی‌شان تمام شود. کف این مطالبات آزادی تمای زندانیان‌سیاسی و رهبران‌جنبش و مجازات عاملین و عامرین کشتارها و شکنجه‌ها و هتک‌حرمت‌هایی است که از سوی عوامل حکومت انجام شده است، خواسته‌ای که بعید به‌نظر می‌رسد حاکمیت به سادگی به آن تن بدهد، مگر روزی که لرزش واقعی پایه‌های حکومت خود را هم‌چون همتایان سوری‌اش حس کند.

 

 

 


 


مهـرداد/ رادیو کوچه

 

این‌جا شهری و محله‌هایی و کوچه‌هایی

چشم گشوده و پای پیاده و پرسه‌هایی

این‌جا انگار زنگی از زیستن

این‌جا شاید برقی از برخاستن

این‌جا انگار خطی از خاطره

این‌جا شاید رنگی از رایحه

این‌جا انگار دیوار و دشنه و یاسمن

این‌جا شاید واگویه و ناگفته‌ای از کوچه‌های وطن

این‌جا شاید صبری تا به سحر، دردی تا به دورترین دیرها

این‌جا شاید …

شاید بغضی و جامی و شامی و کلامی تا …

تا وقتی که بیایی و بیاوری آن مژده‌ی موعود

این‌جا …

کوچه‌ی کوچ است ….

هشت کوچه عنوان برنامه‌ی تازه‌ای از رادیو کوچه است که از امروز پخش آن آغاز شده است. در این برنامه من و شما به هم‌راهی هم هشت کوچه را پشت سر می‌گذاریم. در هر کوچه با اهالی آن‌جا و قصه‌ها و ماجراهای‌شان آشنا می‌شویم تا بفهمیم آن‌جا چه می‌گذرد.

در این برنامه ما در هر قسمت یک موضوع داریم و با آن موضوع به سراغ کوچه‌های مختلف می‌رویم تا ببینیم در هر کوچه در مورد آن چه فکر می‌کنند، چه برخوردی با آن دارند و جای‌گاه آن موضوع در آن کوچه چیست؟

کوچه‌های ما البته بیش از هشت‌تاست. کوچه‌هایی که شاید به وسعت یک شهر باشند اما در هر برنامه ما فقط به سراغ هشت کوچه از میان آن همه کوچه می‌رویم. کوچه‌هایی از بالا و پایین شهر، کوچه‌هایی از میان خیابان و بازار، از میان عشاق، اهل دل و یا اهل دین.

اما در این نخستین برنامه‌ی هشت کوچه، موضوع خود هشت کوچه و معرفی آن است. با هم سری می‌زنیم به کوچه‌های هشت کوچه‌ی امروز و گردشی در آن‌ها می‌کنیم، با حال و هوای آن‌ها آشنا می‌شویم تا به امید آفریدگار و لطف و هم‌راهی شما خوبان از قسمت بعد با یک موضوع مشخص به این گردش برویم.

ساکن هر شهر و خیابان و گذر و کوچه‌ای که هستید، هم‌راه ما باشید با هشت کوچه.

 


 


خبر / رادیو کوچه

ارشاد هرمزلو مشاورعالی رییس جمهوری ترکیه در گفت‌وگویی با یک شبکه تلویزیونی اعلام کرد دمشق یک هفته وقت دارد تا خون‌ریزی در کشور را متوقف کند و پس از آن آنکارا هیچ پوششی در اختیار رهبران این کشور قرار نخواهد داد.

بر اساس تحلیل‌ها تصمیم‌گیری‌های بزرگ در مورد چگونگی مقابله با اعتراض‌ها توسط گروه کوچکی از مقامات این کشور به کارگرفته می‌شود و تاکنون در همه این تصمیم‌گیری‌ها بر ضرورت به‌کارگیری قدرت برای توقف اعتراض‌ها تاکید شده است.

لازم به اشاره است بشار اسد، رییس جمهوری سوریه روز دوشنبه و در سومین سخن‌رانی عمومی از زمان آغاز ناآرامی‌ها در این کشور در دانش‌گاه دمشق اظهار داشت کشورش در برهه‌ای سرنوشت‌ساز به سر می‌برد و توطئه‌ای در سوریه شکل گرفته است.

بیشتر بخوانید:

«توطئه سوریه، میکروبی است که باید نابود شود»


 


خبر / رادیو کوچه

رابرت گیتس، وزیر دفاع آمریکا، در مصاحبه‌ای با یک شبکه تلویزیونی گروه‌های شیعه مورد حمایت ایران را مسوول تلفات اخیر نیروهای آمریکایی در عراق دانسته است.

به گزارش سی‌ان‌ان، آقای گیتس اظهار داشت گروه‌های تندروی شیعه عراقی، و نه القاعده، مسوول کشته شدن سربازان آمریکایی در عراق طی هفته‌های اخیر بوده‌اند.

وزیر دفاع آمریکا افزود که ایران سلاح‌های به‌نسبت پیش‌رفته و قدرت‌مندی را در اختیار این گروه‌های تندرو قرار می‌دهد که طی هفته‌های اخیر منجر به کشته‌شدن سربازان آمریکایی در عراق شده است.

مقامات آمریکایی و بعضی از مقامات عراقی پیش از این چندین بار ایران را به حمایت تسلیحاتی از گروه‌های تندروی عراقی از جمله سپاه مهدی تحت رهبری مقتدی صدر، روحانی شیعه متهم کرده‌اند.

این در حالی است که ایران همواره این اتهامات را بی‌اساس دانسته و آن‌ها را رد کرده است.

رابرت گیتس در بخش دیگری از مصاحبه تلویزیونی اخیر خود افزوده که اکنون نوری المالکی، نخست وزیر عراق، با جدیت بیش‌تری خطر گروه‌های تندروی شیعه در کشورش را بررسی خواهد کرد.

آقای گیتس می‌گوید آمریکا و عراق برای محدود کردن تهدید این گروه‌ها اقدامات مشترکی را به اجرا گذاشته‌اند.

بیشتر بخوانید:

«دخالت‌های مخرب ایران به ضرر همه کشورهای منطقه است»


 


فرورتیش‌/ رادیو کوچه

lichar@koochehmail.com

یکی از جوان‌های روستا، به خواستگاری دختر کدخدا رفت. کدخدا از او پرسید: «ای جوان، تو چه در جیب و آستین داری که به خواستگاری دختر ماه‌روی من آمدی؟» پسر گفت: «من باارزش‌ترین سند روستا را با خودم دارم.» کدخدا گفت: «اگر سند رودخانه پشت ده را هم آورده باشی، دختر نمی‌دهم بهت…» پسر خندید و گفت: «این سند از رودخانه هم ارزش‌مندتر است.» کدخدا این‌بار گفت: «اگر سند کوه‌های بالای روستا باشد هم دخترم را بهت نمی‌دهم.» پسر قهقهه زد و گفت: «از آن هم مهم‌تر است…»

 


 


خبر / رادیو کوچه

بشار اسد، رییس جمهوری سوریه روز دوشنبه و در سومین سخن‌رانی عمومی از زمان آغاز ناآرامی‌ها در این کشور در دانش‌گاه دمشق اظهار داشت کشورش در برهه‌ای سرنوشت‌ساز به سر می‌برد و توطئه‌ای در سوریه شکل گرفته است.

به گزارش الجزیره، آقای اسد در اولین سخن‌رانی خود طی دو ماه گذشته افزود این توطئه‌، «میکروبی است که باید آن را نابود کرد.»

او گفت آن‌چه در کشور اتفاق افتاده، ربطی به اصلاحات ندارد و توسعه بدون ثبات به دست نمی‌آید، همان‌گونه که اصلاحات با خراب‌کاری میسر نیست.

او گفت مردم کشورش متحمل رنج فراوان شده‌اند. او به خانواده قربانیان کشته شده در این نا آرامی‌ها تسلیت گفت.

آقای اسد گفت باید میان مطالبات مشروع مردم و خراب‌کاران فرق قائل شد.

او افزود طرح مطالبات مشروع از دولت نباید عامل هرج و مرج شود.

آقای اسد، «روشن‌فکران با افکار کفر‌آمیز» و افراطی‌ها را متهم کرد که درصدد نفوذ به سوریه هستند اما گفت این افراد در اقلیت هستند.

رییس جمهوری سوریه گفت این افراد به وجهه سوریه در خارج از این کشور آسیب رسانده و خواهان دخالت نظامی خارجی در کشور شده‌اند.

او افزود استفاده از زور تنها گزینه موجود برای مقابله با آن‌ها بود، چون این افراد از تظاهرات مسالمت‌آمیز به عنوان پوششی برای اقدامات خود استفاده می‌کردند.

بشار اسد تاکید کرد سوریه در پی روزهای دشوار اینک با نقطه عطفی مواجه است و افزود سوریه قوی‌تر خواهد شد.

رئیس جمهوری سوریه گفت تظاهرات اخیر باعث شده تا نسلی به وجود بیاید که به حکومت قانون و نهادهای دولتی احترام نمی‌گذارد.

او گفت نفوذی‌های مسلح در جسر‌الشغور دست به کشتار زده‌اند و گفت این افراد از نفرت و بداندیشی آکنده هستند.

رییس جمهوری سوریه افزود ۶۴ هزار نفر تحت تعقیب هستند و برخی از آن‌ها خود را تسلیم مقامات کرده‌اند.

آقای اسد گفت گفت‌و‌گوی ملی، آینده سوریه را شکل می‌دهد و از تشکیل نهادی برای این امر خبر داده و گفته کمیته ویژه‌ای هم برای بررسی قانون اساسی تشکیل خواهد شد.

او هم‌چنین او از مردمی که طی روزهای گذشته به ترکیه فرار کرده‌اند، خواست به کشور بازگردند.

آقای اسد در مورد مبارزه با فساد که معترضان سوری در تظاهرات خود به آن اشاره کرده‌اند، گفت مردم باید در همه سطوح در مبارزه با فساد مشارکت داشته باشند.

آقای اسد پیش از این هم ناآرامی‌های کشورش را به توطئه کشورهای خارجی نسبت داده و گفته بود کسانی را که در پشت «توطئه» اخیر علیه کشورش هستند، شکست خواهد داد.

بیشتر بخوانید:

«مخالفان بشار اسد، شورای ملی تشکیل دادند»


 


خبر / رادیو کوچه

پس از گذشت 6 ماه از خروج زین‌العابدین بن‌علی، رییس جمهوری پیشین تونس و سفر به عربستان سعودی محاکمه غیابی وی و همسرش برای بررسی 93 اتهام صبح روز دوشنبه آغاز شد.

به گزارش الجزیره، دادگاه تونس صبح امروز جلسه رسیدگی به اتهامات بن‌علی و لیلی الطرابلسی همسر وی را آغاز کرد.

بن‌علی با 93 اتهام از جمله قتل، شکنجه، پول‌شویی، قاچاق مواد‌مخدر، حمل غیرقانونی سلاح، کسب درآمدهای نامشروع، سو‌استفاده ملی و کشف میلیون‌ها دلار پول نقد و جواهرات در کاخ ریاست جمهوری تونس مواجه است.

علاوه بر اتهامات فوق، بن‌علی هم‌چنین به دخالت در کشتار 300 نفر از معترضان در جریان قیام مردمی تونس متهم است.

مقامات جدید تونس بن‌علی و همسرش را به طور غیابی محاکمه می‌کنند. بنا بر اعلام برخی منابع قضایی تونس، بن‌علی در صورت اثبات برخی اتهاماتش به 5 تا 20 سال زندان محکوم خواهد شد.

زین‌العابدین بن‌علی در حال حاضر در ویلایی در شهر جده با همسر خود زندگی می‌کند. علی‌رغم این‌که مقامات تونس بارها از عربستان سعودی خواسته‌اند وی را تحویل دهد مسوولان سعودی درخواست‌های تونس برای استرداد رییس جمهوری پیشین این کشور را رد کرده‌اند.

بیشتر بخوانید:

«انحلال سازمان پلیس مخفی تونس»


 


امروز دوشنبه 30خرداد 90‌/ 20 ژوئن 2011

اجرا: زهره

استودیو: اعظم

تقویم‌تاریخ

گزیده اخبار مطبوعات  دوشنبه ایران

پارس‌نامه – «تخت سلیمان، گلوگاه ناشناخته انرژی زمین» – امیر و کاملیا

بخش اول خبر‌ها

هشت‌کوچه – «این‌جا کوچه‌ی کوچ است …. » مهرداد

مجله خبری کابل – آرین

پس‌نشینی تند – «بازگشت به نقطه صفر» – اکبر ترشیزاد

بخش دوم خبر‌ها

رادیو لیچار – (قسمت صد‌و‌هجدهم) – فرورتیش رضوانیه

اقتصاد کوچه – «سناریو جدید برای مصادره منازل مردم» – مهرآفرین بهرامی

مجله‌ی جا‌ماندگان – «مراجع تقلید پس از انتخابات» – شراره سعیدی

بخش سوم خبرها

 

 

 

 

 

 

 

 


 


خبر / رادیو کوچه

معاون اول قوه قضاییه جمهوری اسلامی روز یک‌شنبه، در مصاحبه‌ای و در واکنش به انتخاب گزارش‌گر ویژه سازمان ملل برای ایران گفته است که ورود گزارش‌گر ویژه شورای حقوق بشر به این کشور «بررسی» خواهد شد.

به گزارش ایرنا، ابراهیم رییسی، معاون اول قوه قضاییه با ابراز این نظر که گزارش‌گر ویژه از سوی کشورهای غربی تعیین شده، افزوده است که جمهوری اسلامی «ورود این گزارش‌گر را بررسی می‌کند.»

روز ۱۸ ژوئن، شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در پی ایراز نگرانی شورا از نقض حقوق بشر در جمهوری اسلامی، احمد شهید، وزیر خارجه پیشین مالدیو را به عنوان گزارش‌گر ویژه حقوق بشر ایران معرفی کرد.

آقای رییسی در عین حال هر‌گونه نقض حقوق بشر توسط جمهوری اسلامی را رد کرد و گفت: «اگر با نگاه منصفانه به تمامی ابعاد عمل‌کرد جمهوری اسلامی نگاه کنند، خواهند دید که امروز ایران مدعی حقوق بشر است و توجه خاصی به حقوق بشری دارد.»

این مقام جمهوری اسلامی علت انتقاد از شرایط حقوق بشر در ایران را گزارش‌های نادرست رادیو و تلویزیون‌های خارج از کشور دانست و اظهار داشت که «هیچ‌یک از این گزارشات مورد قبول ما نیست و معتقدیم که این کارها از روی غرض‌ورزی است.»

اظهارات آقای رییسی یک روز پس از آن انتشار می‌یابد که، به نقل از کریم عابدی، معاون کمیته حقوق بشر مجلس شورای اسلامی، گزارش شد که این کمیته تصمیم گرفته است که به احمد شهید اجازه ورود به ایران داده نشود.

بیشتر بخوانید:

«گزارش‌گر ویژه حقوق بشر سازمان ملل را راه نمی‌دهیم»


 


مهرآفرین بهرامی/ رادیو کوچه

وزیر مسکن با اعلام وجود 15 درصد منازل خالی از سکنه در تهران از طرح شناسایی این خانه‌ها از روی کنتور برق و اجبار مالکان آن‌ها به اجاره منزل‌شان خبر داده است که به اعتقاد حقوق دانان این عمل، سلب حق مالکیت افراد و به نوعی مصادره اموال مردم با توسل به زور است.

«علی نیکزاد» در مصاحبه با خبرگزاری‌های داخلی ایران گفت: «قرار است وزارت نیرو فهرست واحدهای مسکونی را که در یک دوره زمانی مشخص، میزان مصرف برق آن‌ها کم‌تر از 50 کیلووات ساعت در دوره صدور قبض برق باشد، به وزارت مسکن و شهرسازی ارایه دهد تا این وزارت‌خانه پس از بررسی با هم‌کاری سازمان تعزیرات حکومتی، مالکان این واحدها را مجبور به اجاره دادن منازل شان کند تا از این طریق از موج افزایش اجاره بهای مسکن در تهران جلوگیری کند.»

وزیر مسکن و شهرسازی با اشاره به خالی ‌بودن 15 درصد از خانه‌های تهران افزوده است، تسلط بر اجاره خانه مردم مستلزم اعمال قانون تعزیرات است و در صورتی‌که مالکین خانه‌های خالی نسبت به اجاره ملک خود نتوانند تعامل لازم را با متقاضیان انجام دهند، دولت قیمت اجاره‌‌بهای خانه‌های خالی را برحسب مترمربع در مناطق 22 گانه تهران تعیین خواهد کرد.

این در حالی است که کارشناسان مسکن آمار 15 درصدی منازل مسکونی خالی از سکنه در تهران را به دور از واقعیت ارزیابی می‌کنند، از سوی دیگر حقوق دانان نیز، تسلط بر ملک شخصی افراد را نیازمند تصویب قانون جدید در مجلس عنوان می‌دانند نه صدور مجوز از طرف سازمان تعزیرات حکومتی.

ارزیابی 8 درصدی کارشناسان از خانه‌های خالی از سکنه تهران

یک کارشناس مسکن در این‌باره به رادیو کوچه گفت: «طبق آخرین آماری که از تعداد منازل خالی از سکنه تهران از طرف آقای «قالیباف»، شهردار تهران اعلام شده است، حدود 200 هزار واحد مسکونی خالی در تهران وجود دارد که باز هم به اعتقاد برخی دیگر از اعضا‌ شورای شهر تهران این آمار بین 170 هزار تا 180 هزار واحد است اما اگر ما بالاترین رقم که همان 200 هزارواحد را در نظر بگیریم، طبق سرشماری سال 1385 نیز تعداد 2 میلیون و 450 هزار واحد مسکونی در تهران وجود داشت که قطعن طی این پنج‌سال به آمار آن اضافه شده است ولی حتا اگر در بدترین حالت با همان آمار سال 85 محاسبه کنیم، خانه‌های حالی از سکنه، یک‌‌دوازدهم کل واحدهای مسکونی تهران است که حدود 8.3 درصد می‌شود، این‌که آقای وزیر این آمار 15 درصدی را از کجا آورده، برای ما جالب است.

وی افزود: طبق استانداردهای بین المللی حدود 3 تا 4 درصد خانه خالی در همه کشورها وجود دارد که این آمار در ایران حدود 7 درصد است و در تهران مقداری از این حد کشوری بالاتر است اما در هیچ‌جای دنیا، مالکان این خانه‌ها را مجبور به اجاره یا فروش خانه‌های‌شان نمی‌کنند بلکه تنها با راه های قانونی از آن‌ها عوارض و مالیات بیش‌تر گرفته می‌شود.

این کارشناس تصریح کرد: با توجه به افزایش قیمت اجاره بهای مسکن که به‌طور رسمی 7 درصد و به‌طور غیر‌رسمی تا 15 درصد عنوان شده است، دولت قصد دارد با بزرگ‌نمایی یک مسئله جانبی که خانه‌های خالی از سکنه است، اصل موضوع که عدم کنترل عرضه و تقاضای واحد‌های مسکونی اجاره‌ای است را تحت‌الشعاع قرار دهد.»

این اقدامات یادآور مصادره‌های اوایل انقلاب است

یک حقوق‌دان نیز در این‌باره به رادیو کوچه گفت: «طبق قانون جمهوری اسلامی حق مالکیت افراد باید به رسمیت شمرده شود و اگر قرار است خلاف این به هر دلیلی اجرا شود، باید با قانون‌گذاری مجلس هم‌راه شود که بعید می‌دانم مجلس شورای اسلامی به چنین چیزی رای دهد.

وی ادامه داد: حتا اگر مالکی با قصد سودجویی از اجاره‌دادن منزلش خودداری کند، باز هم قانون نمی‌تواند مانع آن شود، مگر کسانی را  که طی چند ماه اخیر شمش‌های طلا و مقادیر زیادی دلار خریده‌اند دولت به‌منظور ایجاد تعادل در بازار، آنان را شناسایی و مجبور به فروش کرده است؟ مگر این که حکومت جمهوری اسلامی بخواهد با بازگشت به دوره کمونیسم و عدم به رسمیت شمردن حق مالکیت افراد، آن‌ها را مجبور به اجاره‌دادن منازل‌شان کند.

این حقوق دان متذکر شد: این اقدامات یادآور مصادره منازل شخصی مردم در زمان ابتدای انقلاب است ولی بعید می دانم با شرایط کنونی جامعه، بتوانند آن اقدامات را دوباره تکرار کنند چون حتا بخشی از آن افرادی که اموال‌شان مصادره شده بود، نیز بعدن به کشور بازگشتند و با طی مراحل قانونی، املاک‌شان را پس گرفتند، مثل دختر ملک که زمین‌های باغ ملک در خیابان ترکمنستان تهران را از سازمان میوه و تره بار شهرداری پس گرفت.»

کاربری‌های متفاوت خانه‌هایی که خالی به نظر می‌رسند

یکی از آژانس املاک داران تهران نیز در گفت‌و‌گو با رادیو کوچه در این‌باره گفت: «مالکان خانه‌های خالی با نصب دو پرده بر پنجره‌های‌شان و روشن گذاشتن لامپ می‌توانند از دست مسوولان فرار کنند مگر این‌که دولت با تقویت حس جاسوسی در میان مردم، از همسایگان بخواهد خانه‌های خالی را شناسایی و به دولت معرفی کنند.

وی ادامه داد: در شرایط کنونی بازار این که مالکی خانه‌اش را به‌دلیل سودجویی اجاره ندهد، بعید است و اکثر خانه‌هایی که به نظر دیگران خالی می‌آیند، برای فروش بین وراث یا شرکا‌ درگیری وجود دارد یا مالک آن، در شهر یا کشور دیگری زندگی می‌کند و گاهی که به تهران می‌آید از آن خانه استفاده می‌کند و در اطراف بازار تهران نیز، برخی از بازاریان خانه‌هایی را برای ساعت ناهار و استراحت‌شان خریده‌اند که به‌طور ساعتی از آن استفاده می‌کنند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


خبر / رادیو کوچه

کمیته حمایت از روزنامه‌نگاران در تازه‌ترین گزارش خود درباره روزنامه‌نگاران تبعیدی در سراسر دنیا، روز دوشنبه اعلام کرده است که ایران و کوبا در یک سال گذشته بیش‌ترین تعداد روزنامه‌نگاران تبعیدی را به خود اختصاص داده‌اند.

به گزارش خبرگزاری رسمی آلمان، کمیته حمایت از روزنامه‌نگاران که مقر آن در آمریکاست در این گزارش گفته است: «در دوره زمانی ۱۱ خرداد ۱۳۸۹ تا ۱۰ خرداد ۱۳۹۰، ایران و کوبا هریک با ثبت ۱۸ مورد روزنامه‌نگار خارج شده از کشور، در صدر فهرست کشورهایی قرار دارند که با دشوار کردن شرایط، روزنامه‌نگاران را مجبور به تبعید کرده‌اند.»

این در حالی است که بر اساس آمار ارایه شده از سوی سازمان گزارش‌گران بدون مرز، ایران در سال‌های ۲۰۱۰ و ۲۰۰۹ نیز بزرگ‌ترین خاست‌گاه روزنامه‌نگاران تبعیدی در جهان بوده است.

به نوشته سازمان گزارش‌گران بدون مرز، در سال ۲۰۱۰، ۳۰ روزنامه‌نگار ایرانی مجبور به تبعید و یا فرار از کشور شده‌اند که این رقم در سال ۲۰۰۹ «بیش از ۵۰» نفر بوده است.

کمیته حمایت از روزنامه‌نگاران در آخرین گزارش خود خاطرنشان کرده است که در یک‌سال گذشته در مجموع ۶۷ روزنامه‌نگار کشور خود را ترک کرده‌اند که ۲۲ تن از آنان از خاورمیانه و شمال آفریقا، ۱۹ تن از قاره آمریکا، ۱۹ تن از آفریقا، شش تن از آسیا و یک نفر از آسیای میانه بوده است.

این گزارش با اشاره به این‌که این رقم بر اساس موارد گزارش شده و ثبت شده به دست آمده، تاکید کرده است که رقم حقیقی روزنامه‌نگاران در تبعید می‌تواند بالاتر از این باشد.

کمیته حمایت از روزنامه‌نگاران می‌گوید: «برخی از این روزنامه‌نگاران پس از آزادی از زندان وطن خود را ترک کرده‌اند و برخی دیگر برای فرار از بازداشت و یا به دنبال تهدیدهای متفاوت مجبور شده‌اند کشور خود را ترک کنند.»

بر اساس این گزارش، در یک دهه گذشته دست‌کم ۶۴۹ روزنامه‌نگار ترک وطن کرده‌اند که بیش‌ترین آن‌ها شهروند ایران، عراق، اتیوپی، سومالی و زیمبابوه بوده‌اند.

کمیته حمایت از روزنامه‌نگاران سال گذشته نیز با ارایه آماری از روزنامه‌نگاران زندانی در دنیا اعلام کرده بود که ایران در کنار چین، هم‌چنان بزرگ‌ترین زندان برای روزنامه‌نگاران به شمار می‌رود.

بیشتر بخوانید:

«ایران بالاترین آمار خبرنگاران تبعیدی»


 


امیر و کاملیا‌/ رادیو کوچه

«تخت سلیمان» یا شهر «گنجک» (شیز) در 45 کیلومتری شمال‌شرقی شهرستان «تکاب» در یک دره‌ی سرسبز در بلندی 3000 متری، و روستای تخت سلیمان (در گذشته نصرت‌آباد) در استان آذربایجان غربی است. سرشار از جاذبه‌های کم‌نظیر طبیعی، تاریخی واقع شده است که قله 3200 متری «بلقیس» در آن جا قرار دارد. ویرانی‌های به‌جا مانده از آتش‌کده «آذرگشنسب» (آتش‌کده پادشاهان و جنگاوران) بر پیرامون دریاچه‌ای همیشه جوشان و بر روی صخره‌ای سنگی ناشی از رسوبات آهکی دریاچه، در میان برج و باروی سنگی، آثار معماری خاص مانند چهار طاقی آتش‌کده و سازه‌های آیینی وابسته بدان، نیایش‌گاه «آناهیتا»، کاخ‌های دوران ساسانی و ساختمان‌هایی مربوط به سلاطین «ایلخانی» قرار دارد.

«گنزک» یا کنزک، گنجک، گنزه، جنزه، گنجه، گزن، گنگ و به ارمنی گنزکا یا کادزا، به سریانی گنذزک یا گنژگ، به یونانی گنزکا، گادزاکا، گادزا، مورخان تازی آن را جزن یا جزنق نام برده‌اند، مغولان آن را ستوریق گفته‌اند. نام دیگر این شهر، «شیز» بوده است. شیز معرب جیس است. پلوتارک مورخ یونانی این شهر را فراد نوشته است. در نوشته‌های دیگر پهلوی شیچ خوانده شده، در شاه‌نامه چیچست به کار رفته و کهن‌ترین از همه این نوشته‌ها، در اوستا ست که نام آن را، چیچست آورده است. امروزه تمام این نام‌ها از بین رفته و این محل را تخت سلیمان می‌نامند. مجموعه تخت سلیمان در سال 1382 به‌عنوان چهارمین اثر باستانی ایران در یونسکو ثبت شد و پس از ثبت پرسپولیس، نیایش‌گاه «چغازنبیل» و میدان «نقش جهان» اصفهان در سال 1358 خاموشی 24 ساله ایران را شکست.

موقعیت تخت سلیمان

همه‌ی جاذبه‌های طبیعی و باستانی که در این سایت به آن‌ها اشاره شده است، در نزدیکی شهرستان تکاب قرار گرفته است. شهرستان تکاب در جنوب‌شرقی استان آذربایجان‌غربی و در همسایگی استان‌های کردستان و زنجان قرار گرفته است. شهرهای همسایه‌ی تکاب که با این شهر از طریق جاده آسفالت در ارتباط هستند از قرار زیر می باشد:

1. شهرستان «بیجار» در استان «کردستان» و در فاصله 98 کیلومتری جنوب تکاب

2. شهرستان «دندی» در استان «زنجان» و در فاصله 100 کیلومتری شرق تکاب

3. شهرستان «شاهین دژ» در استان «آذربایجان غربی» و در فاصله 80 کیلومتری شمال غربی تکاب

برای کسانی که از سمت تهران یا جنوب و مرکز ایران قصد مسافرت به این شهر را دارند، جاده بیجار به تکاب بهترین راه است. فاصله تهران تا تکاب از مسیر تهران، قزوین، زنجان، بیجار، تکاب حدود 550 کیلومتر است. مسیر دیگری که از سمت تهران به این شهر وجود دارد از شهرهای قزوین، زنجان و دندی عبور می‌کند که طول آن حدود 480 کیلومتر است، اما به شوند خرابی جاده‌ی حد فاصل دندی تا تکاب، این مسیر توصیه نمی‌شود. این مسیر که مسیری کوهستانی و پر پیچ و خم دارد، علاوه بر خطرناک بودن، مصرف سوخت شما را نیز دوچندان می‌کند. راه دست‌رسی شهر‌های استان آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و اردبیل به این شهر نیز از مسیر شاهین دژ به تکاب است.

تخت سلیمان در 45 کیلومتری شمال شرقی تکاب قرار دارد. هنگامی که از تکاب به سمت شاهین دژ حرکت می‌کنیم، پس از طی 5 کیلومتر، یک جاده از سمت راست این جاده جدا می‌شود. این مسیر از کنار مزارع، باغ‌ها و روستاهای زیبایی عبور می‌کند. حدود 3 کیلومتر پس از روستای شیر مرد، جاده فرعی در سمت چپ مشاهده می‌شود که به معدن زره شوران، یکی از بزرگ‌ترین معادن طلای خاورمیانه منتهی می‌شود. پس از طی مسافتی حدود 42 کیلومتر از تکاب و عبور از یک سر بالایی تند، کوه زندان دیو نمایان می‌شود. در سمت راست جاده و در روبه‌روی کوه زندان «دیو»، چشمه آب‌گرمی قرار دارد که به تازگی به‌صورت استخر سرپوشیده درآمده و امکانات رفاهی هر چند محدودی در اطراف آن ساخته شده است. عبور از کنار روستای تازه کند برج و باروی تخت سلیمان که خسته از غبار روزگاران گذشته و کم توجهی روزگار امروز است، بر روی صفه‌ای آهکی حاصل از رسوبات دریاچه چیچست، نمایان می‌شود.

تاریخ‌چه شهر تکاب

«افشار» یا اوشار یکی از ایل‌های بزرگی است که در زمان «شاه اسماعیل صفوی» هم‌راه با شش ایل بزرگ از آناتولی عثمانی به ایران آمدند و پایه‌های سلسله صفوی را بنیاد گذاردند. این ایل به دو شعبه بزرگ تقسیم مى‏شد: یکى «قاسملو» و دیگرى «ارخلو یا قرخلو»، «نادر شاه افشار» از شعبه اخیر بود. طایفه قرخلو را شاه اسماعیل از آذربایجان به «خراسان کوچاند» و در شمال آن سرزمین، در نواحى «ابیورد» و «دره گز» و «باخرز» تا حدود مرو مسکن داد تا در برابر «ازبکان» و «ترکمانان» مهاجم سدى باشند. تعداد بسیاری از این ایل‌ها در زمان شاه عباس اول در ایل «شاهسون» ادغام گشتند.

واژه «افشار» به معنی چابک و علاقه‌مند به شکار است. واژه افشار از ایل افشرانلو یا هفت شرانلو گرفته شده است که این ایل به همین نام هنوز در شمال خراسان زندگی می‌کنند. توتم و حیوان مقدس قبیله افشار در قدیم گونه‌ای از عقاب به‌نام تاوشائچیل بوده که اغلب شکار خرگوش می‌کند. زبان‌های رایج درتکاب شامل «کرمانجی»، «کردی سورانی» و «ترکی» هستند. کرمانجی که در گذشته در بیش‌تر نواحی و روستاهای تکاب رایج بود به‌تدریج توسط زبان ترکی جای‌گزین شده‌است. گویش کرمانجی که شاخه بزرگی از زبان کردی شمال است، هنوز در طوایف «شاقی» (شقاقی،شکاکی)، «شرانی»، «موصولانی» (موصلانلو)٬ «زاخورانی» (زعفرانلو) و «صربیانی» که ایل افشار را تشکیل می‌دهند در منطقه افشار تکاب تکلم می‌شود ایل بزرگ افشار که در شرق ترکیه ساکن هستند نیز به کرمانجی صحبت می‌کنند.

با تحقیقات اخیر و نشانه‌های به‌جا مانده مشخص شده که ایل افشار که تاکنون فکر می‌کردند ترک تبارند کرد تبار بوده و به زبان کردی شمال یعنی کرمانجی صحبت می‌کرده‌اند ولی به‌دلیل این‌که زبان حاکم آن زمان ترکی بوده است (برخلاف این زمان که فارسی زبان حاکم است در آن هنگام در دربار و نامه‌نگاری‌ها از زبان ترکی استفاده می‌شده است) به اشتباه ترک نامیده شده‌اند. به‌طور مثال زبان بازماندگان ایل افشار درحوالی درگز و باجگیران هم‌چون ایلات شمال خراسان مثل «زعفرانلو»، «شادلو کرمانجی» است و زبان ایل بزرگ افشار شرق «ترکیه» نیز کرمانجی بوده و زبان طایفه‌های ایل افشار درمنطقه تکاب و شاهیندژ (اذربایجان غربی) مثل طایفه‌های شاقی شقاقی، شکاکی، شران، موصولانی موصلانلو، زاخورانی زعفرانلو  صربیانی نیز کرمانجی است.

غذای محلی ایل افشار در منطقه افشار تکاب «کله جوش» یا «ماوکا» نام دارد. لبنیات مصرفی افشاری‌ها نوعی پنیر ریز بسیار خوش‌مزه و مقوی به‌نام «شور» است که هم‌راه با کره محلی مصرف‌شده و فقط در این ناحیه از ایران یافت می‌شود. خوراک مخصوصی که موقع دندان‌در‌، آوردن کودکان شیر‌خوار پخته و به آن‌ها داده می‌شود «دک» نام دارد که ازحبوباتی مثل نخود و ماش درست می‌شود و سبب تقویت دندان‌های نوزاد می‌شود

لباس سنتی ایل افشار درمنطقه افشار تکاب هم‌چون کرمانج‌های ترکیه وخراسان است که تا چند سال پیش استفاده می‌شد. لباس مردانه شامل پیراهن سفید با دکمه‌هایی در کنار سینه بوده و شلوار مشکی با فاق خیلی بلند و دستاری بر سر به‌نام کلودستمال و شالی به‌دور کمر بوده است. لباس زنانه نیز دامنی تا زانو با چین‌های بسیار زیاد و رنگارنگ با نواری مشکی یا سفید در زیران و جلیقه‌ای که به دو طرف آن ردیف سکه های نقره ای وصل می‌شود و دستار سر منگوله‌دار و روبنده‌ای به‌نام پوشون است. و روسری زنان نیز موخورو نام دارد که ازنوارهای مشکی و قهوه‌ای تشکیل شده است و روی این روسری هم دستار سر قرار می‌گیرد. کلاغی نیز نام نوعی سربند است. سلسله نیز که از زنجیری از سکه‌های نقره و قدیمی تشکیل شده از بالای سر تا زیر چانه بسته می‌شود این پوشاک هنوز توسط پیرمردان و پیرزنان این نواحی استفاده می‌شود.

فرش افشار که از پشم گوسفند و رنگ‌های طبیعی بافته می‌شود شهرت جهانی داشته و به فرش آهنین معروف است. نقش ونگارهای این فرش و نیز گلیم افشار که در آن‌ها شکل ماهی و قوچ و دیگر حیوانات دیده می‌شود در همه نقاط اسکان ایل افشار در ایران و ترکیه و شمال عراق مشابه است. رقص محلی در مناطق ایل افشار با گرفتن دست‌های یک‌دیگر وحرکات موزون انجام می‌شود.

شیز زادگاه زرتشت

اگرچه این سخن مورد قبول همه‌ی محققان نیست ولی یکی از جاهایی که حدس زده می‌شود، محل تولد زرتشت باشد، شهر شیز است. «ناصری» در انجمن آرای آورده است که گویند زرتشت در شهر «اردبیل» و «سبلان» ظهور کرده و اصلش از شهری بوده، در میان مراغه و زنگان که شیز نام داشته است.

در دوران «اردشیر یکم» و پس از او تمایل بر حذف تاریخ و نقش اشکانیان در کلیه‌ی امور بود. تباین و تضادی که ساسانیان با اشکانیان داشتند بیش‌تر بر این بنیادها قرار داشت: «سعی در تقویت حکومت مرکزی و مبارزه با ادیان غیر زرتشتی.» این حکومت متمرکز نامی فراگیر لازم داشت که مسبوق به دین رسمی کشور و آیات و اصطلاحات اوستا باشد. در اوستا از «اییریانم ویجه» به‌عنوان زادگاه زرتشت یاد شده بود که در دوران ساسانی تمایلی به تغییر محل آن از «ریم به آذربایجان احساس شد. زیرا ری از مدت‌ها پیش در تیول خاندان معروف «مهران»، از خاندان‌های مهم دوران اشکانی بود و پیوسته مانند نسا از شهرهای اشکانی دوست و مورد سوی‌ظن «ساسانیان» بود. در حالی که آذربایجان همی یکی از سه آتش بزرگ دوران ساسانی را در خود داشت آتش‌کده «آذرگشسب» (تخت سلیمان کنونی) و هم به تیسفون پایتخت ساسانی نزدیک‌تر بود پس «اییریانم ویجه» که قبلن زادگاه زرتشت تصور شده بود به آذربایجان منتقل شد با نام تازه‌ی «ایران ویج» جزی نخست این کلمه‌ی مقدس می‌توانست بهترین نام ممکن برای سرزمین واحد و فراگیر ساسانیان باشد. این جزی نخست در ایرانی باستانی «آریانام‌«(aryānām)  و در زبان اوستایی (aryānem) بود. از شکل ایرانی باستان آن در دوران اشکانی آریان حاصل شده بود اما ساسانیان بیش‌تر به اوستا نظر داشتند.

آتش‌کده آذرگشسپ

ساخت این سازه به بیش از 3000 سال پیش باز میگردد و در دوره‌های «هخامنشیان»، «اشکانیان» و «ساسانیان» دارای ارزش و شکوه ویژه‌ای بوده است. در دوران پادشاهی ساسانیان و در زمان «خسرو اول انوشیروان» (578-531م) نسبت به آبادانی آن کوشش ویژه‌ای به عمل آمد. در این جای‌گاه مراسم نیایش‌های آیینی، برگزاری جشن‌ها و امور تشریفات پادشاهی انجام می‌گرفت. این آتش‌کده، در زمان خود بسیار مورد توجه بوده است و آتش جاویدان آن به‌مدت 7 قرن به عنوان نماد اقتدار آیین زرتشت و عامل وحدت سیاسی و اجتماعی حکومت ساسانی نقش به‌سزا داشته است و از آن به‌عنوان ثروت‌مند‌ترین نیایش‌گاه زمان خود یاد شده است.

در زمان ساسانیان ایرانیان سه آتش‌گاه بزرگ و برجسته داشتند. نام آتش‌هایی که در این آتش‌گاه‌ها نگه‌داری می‌شد. یکی «برزین مهر» به معنای «آتش عشق والا» و ویژه برزگران (کشاورزان) بود که در نزدیکی «نیشابور» خراسان جای داشت. دومی «فربغ» بود به معنای «آتش فر ایزدی» که در کاریان فارس و ویژه موبدان و بلندپایگان بود. سومی آتش‌کده «آذرگشسپ» که در تکاب آذربایجان قرار داشت. آتش‌کده آذرگشسپ ویژه ارتشیان بود و در شهر و محلی به‌نام شیز یا «گنجک» بر روی کوه «اسنوند» قرار داشت.

در کتاب «هفتم دینکرد» در بند 39 سازنده آن، «کیخسرو» پسر «سیاوخش» شناخته شده است که فر ایزدی به او رسیده بود. واژه آذرگشسپ به معنای «آتش اسب‌ نر» است. بر پایه‌ی افسانه‌های ایرانی این آتش‌گاه بدین علت این‌طور نامیده شده است که کیخسرو به‌هنگام گشودن بهمن دژ در نیم‌روز با تیرگی شبانه که دیوان با جادوی خود پدید آورده بودند روبه‌رو شد. آن‌گاه آتشی بر یال اسب وی فرود آمد و جهان را دیگر باره روشن کرد و کیخسرو پس از پیروزی و گشودن بهمن دژ، به پاس این یاوری اهورایی، آتش فرود آمده را آن‌جا بنشاند و آن آتش و جای‌گاه به‌نام آتش اسب نر (گشسب یا گشنسب) نامیده شد. این محل هم اکنون نام تخت سلیمان نام دارد.

دریاچه و ویرانه‌های تخت سلیمان

مجموعه بناهای تاریخی در تخت سلیمان در اطراف دریاچه‌ای طبیعی ساخته شده است. آب دریاچه‌ی سحرآمیز و زیبای تخت سلیمان در تمام فصول سال یک‌سان است و در هر ثانیه 100 لیتر آب از درون زمین به سطح می‌آید و به زمین‌های اطراف می‌ریزد دارای املاح زیادی است که آن را برای آشامیدن و کشاورزی نامناسب کرده است. رسوب‌های حاصل از این املاح در طی قرن‌ها، لبه دریاچه را شکل داده و متغیر کرده است درازای آن 120 متر وپهنای آن 80 متر است.

درباره این دریاچه گفته می‌شود که قرار است دختری پانزده‌ساله در آن شنا کند و از نطفه زرتشت که سال‌هاست در آن دریاچه نگه‌داری می‌شود، باردار شود تا منجی بشر دین زرتشت (سوشیانت) پا به پهنه گیتی بگذارد و جهان را رهایی بخشد.

بیش‌تر پادشاهان ایران پس از نشستن بر اریکه شاهنشاهی با پای پیاده به نیایش‌گاه آذرگشنسب آذربایجان می‌رفتند و به درگاه خداوند نیایش و سپاس و درود می‌فرستاده‌اند و سپس هدایایی تقدیم می‌کردند.

این مجموعه بزرگ اجتماعی مذهبی در تاخت و تازهای ایران و روم در زمان خسروپرویز سه بار محاصره می‌شود و در یورش سوم در سال 624م توسط سپاهیان «روم» غارت و ویران شد. بعد از این روی‌داد، به علت آشفتگی‌های سیاسی اواخر دوران ساسانی و تاخت‌وتاز اعراب، آبادانی خود را از دست داد. هنگامی که اعراب به ایران تاختند، مردم تیزهوش شهر شیز، این مجموعه را به حضرت «سلیمان» نسبت دادند تا از ویرانی بیش‌تر این جای‌گاه مقدس توسط اعراب جلوگیری کنند و نام تخت سلیمان را بر آن نهادند.

در سال 674 ه ق در زمان فرمان‌روایی «آباآقاخان مغول» جانشین او «قازان خان»، با توجه به ویژگی‌های تاریخی، طبیعی، به‌خصوص وجود چراگاه‌های مرغوب و گونه‌های جانوری، این مکان باستانی به‌عنوان پایتخت تابستانی سلاطین مغول انتخاب و با انجام بازسازی گسترده در آثار دوران ساسانی و ساختن بناهای جدید، بار دیگر تخت سلیمان مورد استفاده حکومتی پیدا می‌نماید و تبدیل به پایتخت تابستانی و شکارگاه و تفرج‌گاه ایلخانان می‌شود. جالب است که بدانیم، تنها در تخت سلیمان است که بقایای کاخ‌های دوره ایلخانی دیده می‌شود.

پس از فروپاشی فرمان‌روایی ایلخانان این جای‌گاه تبدیل به مرکز خدمات کوچک برای روستاییان و عشایر محل می‌شود تا این‌که از قرن 11 ه ق این مکان متروکه می‌شود و گذر زمان بر روی چهره خسته‌ی این مکان سحر‌انگیز خروارها خاک می‌نشاند.

کوه زندان دیو

در 3 کیلومتری غرب تخت سلیمان، کوه مخروطی میان تهی وجود دارد که هزاران سال پیش، بر اثر وقوع آتش‌فشان به‌وجود آمده است. اهالی محل این کوه زیبا را زندان «سلیمان یا زندان دیو» می‌شناسند. آن‌ها معتقدند که حضرت سلیمان دیوهایی را که از فرمان‌اش سرپیچی می‌کردند در این کوه زندانی می‌کرده است. بنا‌بر این افسانه روزی یکی از دیوها که قصد فرار از این زندان را داشت، با زبان مشغول لیسیدن زنجیر در پایش می‌شود تا زنجیر را نازک کند. هنگامی که زنجیر پاره می‌شد، دیو هنگام فرار، به جای آن‌که «یا الله» بگوید، «یا داوود» می‌گفت و زنجیر دوباره کلفت می‌شد. در اطراف کوه زندان دیو چشمه‌های آب‌گرم متعددی دیده می‌شود شایان ذکر است که این چشمه‌ها خاصیت درمانی متعددی دارند.

ارتفاع این پدیده مخروطی شکل از سطح زمین‌های مجاور، بین 97 تا 100 متر است و در مرکز آن گودالی به ژرفای حدود 80 متر دیده می‌شود که قطر دهانه آن به‌طور تقریب 65 متر است. در طوقه این مخروط بقایای معبد مقدسی مربوط به هزاره اول ق. م وجود دارد که در دهه 40 توسط هیت باستانشناسی آلمان مورد کاوش و مطالعه قرار گرفته است. بقایای آثار معماری معبد مذکور با توجه به اشیایی تاریخی به‌دست آمده متعلق به حکومت ماناها است‌ که از 660 تا 830 قبل از میلاد در این منطقه از ایران فرمان‌روایی داشته‌اند. بعد از رونق آتش‌کده آذرگشنسب در دوره ساسانی تا مدتی از این مکان تاریخی و از برخی واحدهای معماری آن به‌عنوان قلعه نگهبانی استفاده شده است.

«علی محمدی» در کتاب «تکاب افشار» می‌نویسد: «من معتقدم این کوه در هزاران سال پیش آتش فشان بوده که بعدها در اثر تحولات زمین، گودی آن تشکیل دریاچه‌ای را داده شبیه دریاچه تخت سلیمان و باز بهمین ترتیب پس از گذشت زمان متمادی آب آن خشک‌شده و به‌صورت فعلی در آمده است. چون سنگ‌هایی که بدنه کوه و زمین اطراف را تا مسافتی پوشانیده، همگی دارای خلل و فرج هستند و جزی مواد خروجی از دهانه کوه آتش فشان محسوب می‌شود. به‌علاوه در اطراف همین کوه چشمه‌های متعددی از آب گرم دیده می‌شود، که دارای املاح معدنی فراوانی است. به طوری‌که سطح زمین اطراف خود را تغییر رنگ و تغییر شکل داده، و بعضی از این چشمه‌ها مقدار آب‌اش ثابت است و فقط فشار گاز موجب جوشش آن می‌شود، به نحوی که انسان در ابتدای رویت، تصور می کند که مرتب از این چشمه، آب خارج میشود. در حالی که این‌طور نیست.»

نظریه کلی پروفسور «فوند راستن» و پروفسور «نئومن» درباره کیفیت این کوه چنین است که ابدن سابقه آتش‌فشانی ندارد، بلکه در ابتدا دریاچه‌ای شبیه دریاچه تخت سلیمان بوده که بعدها آب آن خشک‌شده، و به‌صورت حالیه در آمده است.

ارتفاع 65 متری این کوه دیواری مانند کمربند پس از حفاری مشاهده شده که طول این دیوار در حدود 800 متر است. در همین ارتفاع آثار و بقایای ساختمانی زیادی که همگی از سنگ ساخته‌شده و به انضمام دروازه ورودی که در سمت جنوب کوه مشرف بر جاده با پله‌های عریض سنگی واقع شده که بسیار جالب توجه است. ارتفاع هر یک از پله‌های فوق به طور متوسط 40 سانتی‌متر است.

هنگام خاک‌برداری از قسمت شرقی این کوه تعداد 3 «تمبوشه‌«ی سفالی و نسبتن طویل به‌دست آمد که آب را به زمین‌های اطراف هدایت می‌کرده، و این خود دلیل بر آن است که در این محل دریاچه‌ای بوده است شبیبه دریاچه تخت سلیمان که به مرور ایام خشک شده. طول هر یک از ان تمبوشه‌های مزبور به 35 تا 40 سانتی‌متر می‌رسد. ضمنن چندی پیش در اثر خاک‌برداری از دامنه شرقی همین کوه خمره‌ی نیمه شکسته‌ای مشاهده شد، که داخل آن جسد جمع‌شده کودکی را نشان می‌داد، و این خود تا اندازه‌ای سابقه‌ی چند هزار ساله این محل، و قومی را که در این محل اسکان داشته‌اند را برای ما روشن می‌کند. در دوران ماقبل تاریخ زیاد مرسوم بوده که کودکان خود را پس ازمرگ در خمره گذاشته و سپس دفن کنند.

البته نظیر این عمل بر حسب اتفاق بسیار نادر و در زمان هخامنشیان هم اجرا می‌شده، ولی نمی‌توان جسد فوق را به آن‌ها نسبت داد. زیرا آثار دیگری که نسبت این جسد را به هخامنشیان بدهد، تا‌کنون به دست نیامده است. در بدنه این کوه نیز هنگام حفاری مقدار زیادی خمره‌های شکسته بویژه تکه سفال‌های بدون لعاب دیده شد که همگی جمع آوری شد.»

مشخصات زندان سلیمان

لبه سنگی گودال حفره در برخی قسمت‌ها متورق شده، چنان‌که مقدار زیادی از دیواره گودال در اضلاع جنوب و جنوب غربی به ارتفاع حدود 8 متر بر اثر زلزله به داخل حفره فرو ریخته و در چند قسمت نیز بخشی از این دیواره در حالت جدا شدن و ریزش است. ضمنن بقایای آثار معماری مربوط به معبد هزاره اول ق. م که در پیرامون طوقه احداث شده و مصالح آن از تخته سنگ و لاشه سنگ‌های درشت به شکل خشکه چین انتخاب شده و در مجموع معماری خشنی دارد، به‌شدت صدمه دیده است.

نکته قابل توجه دیگر در مورد کوه زندان وجود گاز و چشمه‌های گازدار در داخل گودال است که هنوز هم دیواره‌های فرو نشسته یک چشمه گازدار در کف حفره زندان فعالیت دارد. البته چشمه درون دهانه را در حال حاضر از ارتفاع 80 متری نمی‌توانیم مشخص کنیم. زیرا عمق آوار و لایه‌های رسوبی فروریخته به داخل حفره زندان، اجازه رویت آن‌را نمی‌دهد. در حالت کلی زندان ساختار رسوبی بسیار مشابهی همانند وضعیت فعلی تخت سلیمان دارد.

در دهه 60 میلادی به‌منظور بررسی و مطالعه ساختار درونی گودال، هیت باستان‌شناسی آلمانی از سمت شمال شرقی دامنه کوه اقدام به حفر تونلی کرد که بعد از عملیات، مجددن مسدود شده است. چندی پیش در اثر خاک‌برداری از دامنه شرقی همین کوه خمره نیمه شکسته‌ای مشاهده شد که داخل آن جسد جمع شده کودکی را نشان می‌داد و این خود تا اندازه‌ای سابقه چند هزار ساله این محل و قومی را که در این محل اسکان داشته‌اند را برای ما روشن می‌کند.

در دوران ماقبل تاریخ زیاد مرسوم بوده که کودکان خود را پس از مرگ در خمره گذاشته و سپس دفن کنند. البته نظیر این عمل بر حسب اتفاق بسیار نادر و در زمان هخامنشیان هم اجرا می‌شده، ولی نمی‌توان جسد فوق را به آن‌ها نسبت داد زیرا آثار دیگری که نسبت این جسد را به هخامنشیان بدهد، تاکنون به دست نیامده است در بدنه این کوه نیز هنگام حفاری مقدار زیادی خمره‌های شکسته به‌ویژه تکه سفال‌های بدون لعاب دیده شد که همگی جمع‌آوری شد.

چهار طاقی آتش‌کده آذرگشنسب

دومین اتاق (یز شن، گاه) است که در آن تش را وقتی برای نیایش در معرض دید نیست شعله‌ور حفظ می‌کردند. حیاط‌ها، باغ‌ها، انبارها، سکونت‌گاه‌های موبدان و اتاق های خزانه جای‌گاه مقدس فضاهای دیگر آتش‌کده هستند از جلو ایوان جنوبی به چهار طاقی یعنی مرکز جای‌گاه مقدس از آجر ساخته شده است. بخش مرکزی از یک اتاق مربع شکل با اضلاع 8متر که زمانی داری سقفی گنبدی بوده است تشکیل می‌شود در هر ضلع اتاق یک طاق عریض قرار دارد که بنا به همین دلیل نیز «چها طاقی» خوانده می‌شود. دور این اتاق مرکزی یک دالان امتداد پیدا می کند که زمانی به وسیله نرده‌های باریکی از اتاق مرکزی مجزا بوده است. در این اتاق مراسم نیایش به‌جا می‌آمده است یک گود چهار گوش در کفی از هشت ردیف آجر ایجاد شده که در آن آتش‌دان قرار می‌گرفته و چهار سکو با حفره‌هایی برای قرار دادن نوشابه‌ای که در مراسم نیایش نوشیده می‌شده قرار داشته است.

معبد آناهیتا

معبد آناهیتا که معبد ستایش آب است، شباهت فراوانی به معبد آناهیتا در نیشابور دارد کاخ و تالار شاهی نیز به ایوان مداین شباهت دارد ولی کوچک‌تر از آن است.اولین گزارش مربوط به انداختن اشیا‌ قیمتی در دریاچه تخت سیلمان، به دوران «کورش کبیر» پادشاه هخامنشی باز می گردد. طبق این گزارش در سال 547 قبل از میلاد، کورش پس از این‌که بر «کروسوس» پادشاه لیدیه پیروز شد، شاه شکست خورده را به ایران آورد و در مکانی بهنام «بارن»‌، نزدیک «همدان» اقامت داد و خزانه اشیای قیمتی او را به‌عنوان نذر در آب دریاچه مقدس انداخت. کروسوس، پادشاه لیدی، در تاریخ جهان به ثروت‌مند بودن معروف است او اولین پادشاهی است که به ضرب سکه پرداخت ثروت او به اندازه‌ای بود که هنوز هم اروپاییان اشخاص بسیار پول‌دار را به کروسوس تشبیه می‌کنند.

کوه بلقیس

کوه بلقیس در هشت کیلومتری شمال شرقی تخت سلیمان با دو قله بلند با ارتفاع ۳۲۰۰ متر و ۳۶۵۵ متر در ادامه سلسله کوه‌های شرق دریاچه ارومیه واقع شده. روی قله جنوبی استحکامات و قلعه تخت بلقیس قرار دارد. ساختمان قلعه کاملن مدور واز سنگ بنا شده. لذا می‌توان تصور کرد که از این بنا به عنوان برج دیده بانی استفاده می‌شده. بین دو قله کوه دریاچه بسیار زیبایی که از ذوب‌شدن برف کوه‌ها به‌وجود آمده در بیش تر ماه‌های سال قابل مشاهده است هر چند در سال‌های اخیر به جهت کمی بارش تابستان‌ها آب دریاچه خشک می‌شود.

قلعه تخت بلیقیس در سال ۱۹۵۹ توسط «فون دراوستن» مورد بررسی قرار گرفت وبعد از آن همه ساله توسط هیت باستان‌شناسی مورد بازدید قرار گرفت. ودر سال (۱۹۶۶ و ۱۹۶۹) به وسیله «دیتریش هوف» بررسی و مساحی شد. حصار استحکامات فضایی حدود ۵۰ در ۶۰ متر که به‌صورت پلکانی با ارتفاع زیادی ادامه یافته و در حدود ۹ ارک مشخص است. در درون حصار ساختمان تقریبن مربع شکل و ایوانی در جلو می‌توان دید. که محور آن در جهت تخت سلیمان قرار گرفته. در جلو بنا یک تراس چند طبقه قرار دارد که اتاق‌های پناه‌گاه مانندی با سقف گنبدی است. نوع معماری آجرهای که در ابعاد آجرهای ساسانی هستند هم‌چنین قطعات سنگ، ماسه زرد‌رنگ با علایم حجاری ساسانی تاریخ‌گذاری بنا را به دوره ساسانیان نزدیک‌تر می‌کند.

این شهر باستانی در ادوار مختلف محل سکونت اقوامی مانند، مادها، هخامنشیان، اشکانیان، ساسانیان و مغولان بوده و در هر یک از دوران‌های فوق، این محل در اوج قدرت و تمدن زمان مربوط به‌خود بوده است. اکنون نشانی از این شهر در آذربایجان دیده نمی‌شود، بر باد شده یک سر، با خاک‌شده یک‌سان. «هانری راولنسن» مورخ انگلیسی در قرن نوزدهم نوشته است: «شیز و آتش‌کده شکوه‌مند و پرجلال آن چنان از صفحه‌ی روزگار پاک شده است که بین دانش‌مندان و محققان در تعیین محل آن اختلاف پدید آمده است.»

جزیره ی شناور چملی

در فاصله 20 کیلومتری تخت سلیمان یک دریاچه‌ی سحرآمیز دیگر قرار گرفته است که یک جزیره بر روی آن شناور است. قطر دریاچه 80 متر و قطر جزیره شناور بروری آن 60 متر است که وزش باد، هر روز دو بار این جزیره را از این سو به آن سو جابه‌جا می‌کند. نام این جزیره‌ی شناور «چملی» است.

تخت سلیمان، گلوگاه ناشناخته انرژی زمین

براساس مطالعات انجام شده از دهه 1970 میلادی تاکنون بنا بر نظریه «گایا»، تخت سلیمان راس خلاقیت چاکرای گلوی زمین را تشکیل می‌دهد (گون، 1991). جنبه انرژیایی تخت سلیمان علاوه بر جاذبه‌های فضایی، تقدس خاصی را به این مکان بخشیده که در سال‌های اخیر از 1384 به بعد هم‌زمان با شروع حرکت تشکل آشتی با زمین، گردش‌گران زیادی را با این هدف به خود جذب کرده است. در واقع این سفرها نوعی از گردش‌گری طبیعت با هدف دریافت انرژی‌های زمین و ارتباط موثر با آن برای حفظ و حمایت زمین را معرفی می‌سازد و می‌تواند در مجموعه برنامه‌های گردش‌گری گنجانده شود.

چاکرای گلوی زمین از نظر مکانی در روی کره زمین مثلثی را با سه راس اهرام ثلاثه در مصر (راس الهام)، خانه کعبه در عربستان (راس ساختار) و سایت باستانی تخت سلیمان (آذرگشنسب) در ایران (راس خلاقیت) تشکیل می‌دهد. سالانه براساس تقویم نوری فعالیت چاکراها، چاکرای گلوی زمین که چرخه هوای زمین را نیز تشکیل می‌دهد در ساعت و روزی از برج میزان فعالیت خود را آغاز می‌کند. این زمان، موقعیتی بسیار سعد و مبارک است و به قولی روز طلایی چاکرای گلوی زمین محسوب می‌شود. از سال 2008 میلادی به بعد هم‌زمان با آغاز اوج فعالیت چاکرای گلو، دروازه 24 انرژیایی زمین، «کلیمانجارو» در «تانزانیا» (دروازه آزادی زمین) نیز گشوده می‌شود. پیامی را که چاکرای گلو برای کل جهان می‌فرستد، «اشاعه صلح و آرامش» در کل جهان است. براساس تقویم نوری، این چاکرا در ماه‌های اولیه سال اوج فعالیت خود را به پایان می‌رساند که این زمان نیز موقعیتی سعد و مبارک را برای این چاکرا فراهم می‌آورد.

در زمان آغاز و پایان فعالیت یک چاکرا هرم انرژی کاینات با هرم انرژی آن چاکرا در اوج ارتباط و تبادل قرار می‌گیرند. زمان و مکان در هم می‌آمیزند و موقعیتی مبارک و ارزش‌مند را برای کره زمین ایجاد می‌کنند. در همین زمان انرژی فوق‌العاده و ارزش‌مندی در طول مسیر اژدها شکل به جریان می‌افتد و هرچه شعاع فعالیت یک چاکرا گسترده‌تر باشد این انرژی از کمیت بیش‌تری برخوردار است. درصورت قرار نگرفتن در زمان اوج فعالیت در یک چاکرا برای بهره‌مند‌شدن از انرژی چاکرا، سفر به یکی‌از سه راس آن در هلال یا بدر ماه یا چله تابستان و زمستان پیشنهاد می‌شود. در این زمان‌ها فرصت و شدت دریافت انرژی بیش‌تر است.

پیشنهاد می‌کنیم که انرژی تخت سلیمان راس خلاقیت چاکرای گلوی زمین را تجربه کنید… زمانی‌که در این چاکرا قرار می‌گیرید… در سکوت، مراقبه‌وار و باعشق برخلاف جهت عقربه‌های ساعت با نیت هفت شهر عشق به دور دریاچه بچرخید… می‌توانید مراقبه چاکراهای زمین را انجام دهید. منتهی سفر شهودی خود را از مصر آغاز، سپس به مکه و در نهایت در تخت سلیمان به پایان برسانید… مراقبه درخت زندگی را انجام دهید و اگر ری کی کار هستید، ری کی به خود را فراموش نکنید… تنها با خدا باشید… با التماس آرامش، عشق و نور… احترام به مکان باستانی و حفظ آن‌را نیز فراموش نکنید…   تشکل آشتی با زمین…آرمان ما آشتی با جسم و روح زمین است. صدای زمین را با احترام گذاردن و عشق ورزیدن به آن بشنوید و پیام جاودانه زیستن را دریافت کنید…

آن‌چه باید در سایت باستانی تخت سلیمان (آذرگشنسب) رعایت کرد…

سایت تخت سلیمان ثبت‌شده در لیست مکان‌های باستانی «یونسکو» است. بنابرین به کل مردم کره زمین تعلق دارد و ایرانیان نگاهبانان به حق این مکان باستانی هستند. در هنگام قرار گرفتن در این مرکز پرانرژی علاوه بر احترام به تقدس و تاریخ  تخت سلیمان به قدمت این بنای تاریخی احترام بگذارید و از آن محافظت کنید.

-  از روشن‌کردن شمع برروی بناها، دیوارها و بستر اطراف دریاچه بپرهیزید.

- نظافت مکان باستانی و محیط‌زیست آن‌را حفظ کنید.

- قوانین بازدید ازسایت باستانی را رعایت کنید.

- به نکات ایمنی و تابلوهای موجود توجه کنید.

- با نگاهبانان و متولیان سایت باستانی با احترام و نیکو رفتار کنید و از آنان سپاس‌گزار باشید.

- به فرهنگ مردم بومی و حفظ حریم ایشان احترام بگذارید.

- آرامش و سکوت را رعایت کنید تا صدای زمین را بشنوید و دریافت‌های‌تان را داشته باشید.

- در این مکان با احترام و آرام قدم بردارید، سفید بیندیشید، سفید سخن بگویید و سفید عمل کنید.

گنزک پایتخت پادشاهان آذربایجان در دوران اورتایی

«آتروپات» فرمان‌دار یا ساتراپ ماد شمالی در زمان «اسکندر» بود. بعد از فروپاشی امپراتوری «اسکندر» در سال ۳۲۸ پیش از میلاد، او اعلام استقلال کرده و گنزک را به‌عنوان پایتخت کشور تازه استقلال یافته‌ی «ماد» کوچک قرار داد. کلمه‌ی معرب آذربایجان از همین نام خاندان «آتورپاتگان»، ریشه گرفته است. این دولت کوچک از لحاظ این‌که اولین مظهر بازگشت عنصر ایرانی برضد استیلای یونان واقع شد، بسیار حایز اهمیت است. استاد پورداوود نوشته است: «که سرزمین آذربایجان به‌نام خاندان شهریارانی که در آن‌جا از روزگار اسکندر فرمان‌روایی داشتند، بازخوانده شده است. «آتروپات»، از نام‌های بسیار رایج ایران باستان بوده و معنی آن «آذرپناه» یا «کسی که ایزد آتش او را نگه می‌دارد» یا «فرشته‌ی پاسپان آتش، پرستار اوست.» آتر به معنی «آتش و پات» نگه‌داشتن است.»

محاصره‌ی شیز توسط رومی‌ها

در سال ۳۶ پیش از میلاد «آنتوان» سردار نام‌دار رومی، به ایران حمله کرد. پادشاه اشکانی در این هنگام «فرهاد چهارم» بوده است. پلوتارک می‌نویسد: «آنتوان بعد از جدا شدن از معشو‌قه‌اش ملکه «کلوپاترا» هم‌راه با یکصد‌و‌سیزده هزار سپاهی به قصد تصرف ماد به طرف آذربایجان حرکت کرد. او که می‌خواست زمستان را با «کلوپاترا» بگذراند، در هر کاری از خود، شتابزدگی نشان می‌داد و بدون استراحت دادن به سربازان و حمل اسباب و آلات جنگی که باعث کندی حرکت شده بودند، به طرف شیز (فراد) رفت تا آن شهر را در محاصره گیرد.

شیز شهری بود بزرگ و زنان و کودکان پادشاهان ماد در آن‌جا سکونت داشتند. در حین محاصره، آنتوان به آلات جنگی نیازمند شد و فهمید که نیاوردن و جا گذاشتن آن آلات، چه اشتباه بزرگی بوده است. «فرهاد چهارم» پادشاه پارت‌ها که به طرف شیز، هم‌راه با سپاه بزرگی حرکت می‌کرد، سواره نظامی را مامور کرد که بروند و آن آلات جنگی را بگیرند. پارت‌ها به سپاه رومی حمله کرده و اسیران بسیار بگرفتند. مادها هم که در محاصره بودند به پارت‌ها پیوسته، رومی‌ها مجبور به عقب‌نشینی شدند.»

اهدای غنایم جنگی توسط بهرام گور

طبری می‌نویسد: «چون بهرام گور به جنگ ترکان خزر که در آن سوی کوه‌های قفقاز بودند می‌رفت از آذربایجان رفت که بتواند در آتش‌کده‌ی شیز عبادت بکند. بعد از پیروزی در جنگ با ترکان در بازگشت آن‌چه یاقوت و گوهر در تاج خاقان بود و شمشیر او که مروارید و گوهر‌نشان بود و زیورهای فراوان‌اش را به آن آتش‌کده پیشکش کرد و خاتون زن اسیر شده‌ی خاقان را، به خدمت آن آتش‌کده گماشت.

گنزک در زمان خسرو پرویز

اقامت‌گاه تابستانی «خسرو پرویز» ظاهرن در نواحی دریاچه ارومیه در سر راه «مراغه» و «تبریز» در نزدیکی «لیلان» بوده ‌است. گویند در نزدیکی آن چشمه‌ی نفتی بوده که آتش‌کده آذرگشسپ به‌واسطه آن روشن می‌شده ‌است در دوره ساسانی معمولن یکی از مرزبانان را به حکومت آذربایجان می‌گماردند. در اواخر آن دوره حکومت آذربایجان در دست خاندان ( فرخ هرمزد) بود و پایتخت آن (شیز) یا (گنزب) نام داشت که مطابق با ویرانه‌های لیلان در جنوب شرقی دریاچه ارومیه گزارش شده است.

در سال ۶۲۳ میلادی هراکلیوس به‌منظور جلوگیری از پیش‌رفت سپاه فاتح ایران و دفع حمله‌ی آوارها، از طریق آسیای صغیر با نیروهای خود به «قفقاز» حمله‌ور گشت. «هراکلیوس» نخست ارمنستان را فتح کرد و پس آن‌گاه ناحیه‌ی گنزک را به تصرف درآورد. هرقل در آذربایجان که در آن ایام، برحسب روایات مغان، زادگاه زرتشت به حساب می‌آمد، با شوقی انتقام جویانه و به تلافی این‌که سپاهیان خسرو پرویز و یهودیان «اورشلیم»، در سال ۶۱۴ میلادی، مزار «عیسی مسیح» را در «اورشلیم» با خاک یک‌سان کرده بودند، مقدس‌ترین مکان مذهبی زمان ساسانی، یعنی آتش‌کده آذرگشسپ را با خاک یک‌سان کرد.

شرح ویرانی شیز و آتش‌کده‌ی آن در کتاب تاریخ امپراتوری صغیر، نوشته‌ی «شارل لبو» فرانسوی آمده است: «تخت طاقدیس یا تخت طاق‌ویس که وصف آن در شاه‌نامه آمده است، یکی از شگفتی‌های شیز بوده است که توسط «هرقل» ویران شد. تاریخ‌نویسان شرح آن را که توسط صنعت‌گران سراسر کشور، از عاج و طلا و جواهرات، ساخته‌شده بود، با آب و تاب تمام، نوشته‌اند. شارل لبو درباره‌ی تخت طاقدیس می‌نویسد «هراکلیوس و گروهی از تازیان که مزدورش بودند و پیشاپیش لشکریانش می‌رفتند بر پیش‌روان سپاه ایران تاختند و چنان هراس انگیختند که خسرو همان دم با همه‌ی لشکریانش گریخت. «هراکلیوس» بی‌مانع وارد گنزک شد.»

می‌گفتند که زرتشت در این سرزمین به‌دنیا آمده و در آن‌جا زیسته است. مجسمه‌ی بسیار بزرگی از «خسرو پرویز» با غرور در میان کاخ در زیر گنبدی که نمایش آسمان بود، نشانیده بودند، در گرداگردش خورشید و ماه و ستارگان دیگر را می‌دیدند، هم‌راه با فرشتگان که چوب به دست داشتند. به‌وسیله‌ی بعضی دست‌گاه‌ها باران می‌ریخت و تندر به صدا در می‌آمد. هراکلیوس همه را، هم‌راه با سه هزار خانه‌ی اطراف آتش‌کده، دست‌خوش آتش کرد.» در سال 674 ه ق در زمان فرمان‌روایی «آقاخان مغول» و جانشین او «قازان خان»، با توجه به ویژگی‌های تاریخی، طبیعی، به‌خصوص وجود چراگاه‌های مرغوب و گونه‌های جانوری، این مکان باستانی به‌عنوان پایتخت تابستانی سلاطین مغول انتخاب و با انجام بازسازی گسترده در آثار دوران ساسانی و ساختن بناهای جدید، بار دیگر تخت سلیمان مورد استفاده حکومتی پیدا کرد و تبدیل به پایتخت تابستانی و شکارگاه و تفرج‌گاه ایلخانان شد.

جالب است که بدانیم، تنها در تخت سلیمان است که بقایای کاخ‌های دوره ایلخانی دیده می‌شود. پس از فروپاشی فرمان‌روایی ایلخانان این جای‌گاه تبدیل به مرکز خدمات کوچک برای روستاییان و عشایر محل شد تا این‌که از قرن 11 ه ق این مکان متروکه شد و گذر زمان بر روی چهره خسته‌ی این مکان سحر‌انگیز خروارها خاک نشاند.

آثار بناهای دوره‌های اشکانیان و ساسانی و ایلخانان مغول در این محل یافت شده است. مهم‌ترین آثار به‌جا مانده آن آتش‌کده و تالارهای دوره ساسانی است. برخی آثار ساسانی دیگر نیز در کوه بلقیس و زندان سلیمان در نزدیکی تخت سلیمان ساخته شده است. کاوش‌گاه باستانی شیز از سوی یونسکو به عنوان میراث جهانی شناخته شده است و طرح‌های بزرگی برای بازسازی و کاوش در آن در دست اجرا است.

منابع

زرین‌کوب، عبدالحسین‌. تاریخ مردم ایران قبل از اسلام

رضا، عنایت‌اله. ایران و ترکان در روزگار ساسانیان.

قرشی، امان‌اله. ایران نامک، نگرشی نو به تاریخ و نام ایران،

سایت تخت سلیمان

تشکل آشتی با زمین

ویکی‌پدیا

،R. 1991. New Aeon. Alchemy Pub.

Lovelock،J. 2000. Gaia: And the Theory of the Living Planet.

منبع: تشکل آشتی با زمین

 


 


خبر / رادیو کوچه

روز یک‌شنبه فعالان مخالف دولت بشار اسد، رییس جمهوری سوریه اعلام کردند که به منظور سرنگون کردن حکومت بشار اسد، یک شورای ملی تشکیل داده‌اند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، هدف از تشکیل این شورای ملی، رهبری انقلاب مردم سوریه و هماهنگ کردن تمامی جوامع و نمایندگان نیروهای سیاسی ملی در داخل و خارج از آن کشور اعلام شده است.

این گروه از فعالان مخالف حکومت، تشکیل این شورای ملی را در نقطه مرزی ترکیه با سوریه اعلام کرده‌اند.

بیشتر بخوانید:

«ادامه پیش‌روی ارتش سوریه در شهرهای نزدیک مرز ترکیه»


 


شراره سعیدی/ رادیو کوچه

اکنون از 31 مرجع تقلید در قید حیات شیعیان جهان، 25 نفر ایرانی هستند، اگرچه تعدادی از این افراد متولد ایران نیستند ولی از والدینی ایرانی متولد شده‌اند و سپس در ایران زندگی کرده‌اند، این افراد سال‌های بسیاری وجوهات ایرانیان را دریافت کرده و به‌عنوان مجتهد از بالاترین امتیازات بهره برده‌اند، از خصوصیات مجتهدین گفتیم که‌: عدالت، تقوا و پرهیزکاری، آگاهی از زمان و مسایل و مشکلات جامعه، حال در طی چند برنامه بررسی خواهیم کرد که این آقایان کهن‌سال و مورد احترام و صاحب کرامات چه نقشی در جامعه ایرانی داشته‌اند و آیا فلسفه وجودی خود را در این هنگامه پرنهیب اثبات کرده‌اند یا نه و اگر آری تا چه حد.

احتمالن نیازمند آن نیستیم که توضیح دهیم بنا بر مسوولیت، جای‌گاه و ادعا سهم‌ها تقسیم می‌شود مسلمن کسی از یک شهروند عادی بی‌مدعی انتظاری در حد یک مرجع تقلید ندارد، این یک اصل کلی است که نظام حاکم، حکومتی اسلامیست و این آقایان مجتهدان همین دین و مطمئنن بهترین سخن‌گویان آن هستند، سکوت، کم‌گویی و یا هم‌راهی با جریان حاکم یعنی تایید این نوع زمام‌داری از سوی اسلام و کسانی که در کم‌ترین سهل‌انگاری در آداب دین فتوا صادر می‌نمایند، اکنون مظنون به تقیه‌ای پرهزینه به جیب ملتی هستند که تاکنون آنان را با انواع مواهب‌شان پشتیبانی کرده‌اند.

1. بیات زنجانی، او از مراجع تقلید شیعه است که دارای دیدگاه‌های سیاسی و فقهی مخالف حکومت ایران است. او در جریان وقایع پس از انتخابات دهم ریاست‌جمهوری در ایران، مواضع تندی بر علیه دولت و حاکمیت گرفت و نظریات و تعابیری از ولایت فقیه ارایه کرد که با دیدگاه رسمی حکومت در این خصوص مغایرت داشت.

2. جوادی آملی، جوادی آملی پس از اعلام نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری ایران در سال 88 برای «محمود‌ احمدی‌نژاد» پیام تبریک ارسال نکرد. او هرچند معمولن موضع‌گیری‌های چشم‌گیر سیاسی نداشت، ولی در دوران ریاست‌جمهوری احمدی‌نژاد و ماجرای هاله نور  نام‌اش را دوباره بر سر زبان‌ها انداخت، او پس از «جلال‌الدین طاهری» و «محی‌الدین حائری شیرازی» سومین امام جمعه در تاریخ جمهوری اسلامی ایران شد که از مقام خود استعفا می‌داد.

3. «سید کاظم حائری»، در حوزه علمیه قم به تدریس خارج فقه و اصول اشتغال دارد. هم اکنون در شهر قم ساکن است و بیش‌تر مقلدان وی در کشور عراق‌اند.‌

4.  خامنه‌ای —

5. «حسینی زنجانی»، در سال 42 حسینی زنجانی که از محبوب‌ترین شاگردان «سید روح‌اله خمینی» بود، به صف مخالفان حکومت پهلوی پیوست و بازداشت شد. پس از آزادی از زندان، در سال 50 و در پی ایراد سخن‌رانی شدیدالحنی علیه شاه مجبور به ترک زنجان شد و به مشهد رفت. دوران تبعید او در مشهد تا پیروزی انقلاب به درازا کشید. در طول مدت اقامت در مشهد به مبارزات خود ادامه داد. از جمله در در 26 تیر 57 در اعتراض به کشتار مردم توسط حکومت جشن‌های ماه‌ شعبان را لغو کرد. هم‌چنین در شهادت «سید مصطفی خمینی» و کشتار تعدادی از مردم مشهد توسط حکومت پهلوی، عزای عمومی اعلام کرد. با پیروزی انقلاب او به دستورامام خمینی به زنجان باز بازگشت. وی هم اکنون نیز در مشهد زندگی می‌کند و پس از انتخابات هیچ‌گونه موضع‌گیری نداشت.

6. «سید علی محمد دستغیب»، مقلدین دستغیب بیش‌تر از استان‌های جنوبی ایران و خصوصن استان فارس هستند. او از زمان حکومت سابق دارای فعالیت‌های گسترده سیاسی بود و مورد حمایت آقای خمینی، سید‌علی‌محمد دستغیب بعد از انتخابات بحث‌برانگیز ریاست‌جمهوری دهم در خرداد 88 و سرکوب مردم معترض به نتایج انتخابات، در بیانیه‌های خود از الزام برای رسیدگی حقوق تضییع شده مردم سخن گفت. او در یک نامه سرگشاده به مجلس خبرگان رهبری که خود نیز یکی از اعضای آن است، خواست که «تا دیر نشده خبرگان برای اعاده حیثیت از مرجعیت، تشکیل جلسه علنی دهد» و به شکایات مردم معترض «از طریق نمایندگان آن‌ها یعنی آقای موسوی و آقای کروبی رسیدگی شود.»

دستغیب پس از خطبه‌های نماز جمعه 26 تیرماه هاشمی رفسنجانی در دانش‌گاه تهران، در یک بیانیه از «هاشمی رفسنجانی» حمایت کامل کرد .

پس از موضع‌گیری‌های دستغیب در حوادث سیاسی بعد از انتخابات، در دی 88، افرادی در حوالی مسجد قبا بر علیه دستغیب تجمعات اعتراض‌آمیز انجام دادند، در واکنش به این تجمعات، هواداران دستغیب در مسجد گردآمدند.

7. روحانی، او در سال 64 به نحوه تعیین حسین‌علی منتظری به‌عنوان قایم‌مقام رهبری توسط مجلس خبرگان رهبری اعتراض کرد، و به همین دلیل 15 سال در حبس خانگی در قم به سر برد، او صاحب نظریه عجیبی در حمایت از قمه‌زنی است، او قمه‌زنی را نه تنها مجاز، بلکه از شعائر و مستحسن می‌داند و هم اکنون در قم ساکن است و واکنشی به درگیری‌های پس از انتخابات نداشت.

8. «جعفر سبحانی»،  از اساتید حوزه علمیه قم است و تالیفات بسیاری دارد .

9. سیستانی، پس از جنگ آمریک، عراق و اشغال عراق توسط آمریکا، نقش سیستانی در اوضاع عراق و اتحاد و امنیت این کشور، از اهمیت به سزایی برخوردار شد و در صدر اخبار رسانه‌ای قرار گرفت، نیوزویک در تحلیلی در سال 88، از سید جواد شهرستانی داماد و نماینده وی در ایران و مدیر موسسه آل البیت به عنوان یکی از 20 چهره با نفوذ در ایران نام برد، ایشان هم پس از درگیری‌ها نظریه‌ای نداشتند.

10. «سید محمد حسینی شاهرودی»، در پی اخراج وی توسط رژیم عراق از نجف به ایران در سال 59، در شهر قم ساکن شد و هم‌چنان به تدریس فقه واصول می‌پ‍ردازد و علاقه‌ای به مسائل جاری ندارد.

11. «شبیری زنجانی»، «سید‌موسی شبیری» مانند دیگر فقهای سنت‌گرا چندان به اختیارات گسترده حکومتی برای فقها معتقد نیست و از علنی کردن انتقاد و اعتراضات خود خودداری می‌کند و به رایزنی‌ها و چانه‌زنی‌های پشت پرده باور دارد. تنها فعالیت سیاسی آشکار او حمایت از «حسین‌علی منتظری» و اعتراض به حبس خانگی او بود. با توجه به این‌که فرزندان علی خامنه‌ای شاگرد شبیری زنجانی بوده‌اند، اعتراض او نقش مهمی در رفع حصر آیت‌اله منتظری داشت.

نام شبیری پیش از انقلاب در چند اعلامیه و نامه سرگشاده مشهور علیه مقامات وقت دیده می‌شود.

وی به منظور بررسی پیامدهای اعلام نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری ایران 88 «دیدار محرمانه‌ای را با آیت‌اله صافی گلپایگانی در خانه او برگزار کرد» در جریان این دیدار شبیری زنجانی، نسبت به کشتار معترضان ابراز نگرانی شدید کرده و از فرط ناراحتی به گریه افتاد هم‌چنین ‏ او به هم‌راه «موسوی اردبیلی» با «حسین‌علی منتظری» دیدار کردند. ‏در این دیدار که در ده‌کده خاوه ار توابع شهر قم «محل سکونت تابستانی منتظری» صورت گرفت، ‏ پیرامون مسایل فقهی و سیاسی روز تبادل نظر کردند، او نماز میت را بر پیکر «آیت‌اله منتظری» در آرام‌گاه فاطمه معصومه اقامه کرد.

12. «سید صادق شیرازی»، از مراجع تقلید شیعه است. وی برادر محمد حسینی شیرازی و از خانواده میرزای شیرازی است و در مسایل اجتماعی، سیاسی دخالتی ندارد.

13. «صافی گلپایگانی»، با پیروزی انقلاب 57 ایران، در سال 58 به‌عنوان عضو مجلس خبرگان اول، انتخاب و در سال 59 از سوی روح‌اله خمینی به عضویت شورای نگهبان منصوب شد و هشت سال دبیر شورای نگهبان بود. تنها سخن جنجالی ایشان پس از انتخابات بعد از بازی‌های آسیایی «گوانگ ژو» در واکنشی به اعزام ورزش‌کاران زن به خارج از کشور بود که گفت اعزام ورزش‌کاران زن مایه شرم‌ساری است و باید از آن جلوگیری کرد .

در این برنامه ما زندگی سیاسی 13 نفر از این افراد را بررسی کردیم، موضوع بر سر مجادلات سال 60 و کشتارهای 67 و جنایات قتل‌های زنجیره‌ای و کوی دانش‌گاه نیست، ما از سکوت مطلق آن زمان این آقایان نگفتیم، ما تنها از پس از انتخابات آنان را نگریستیم، در زمانی که تمام دنیا ایرانیان را دیدند…

 

 


 


خبر / رادیو کوچه

فرید صلواتی روزنامه‌نگار اصفهانی و افشاکننده حادثه آزار و اذیت جنسی در خمینی‌شهر اصفهان از زندان آزاد شده است.

به گزارش ندای سبز آزادی، فرید صلواتی از فعالین و روزنامه‌نگاران اصفهان پس از یک هفته بازداشت از زندان آزاد شد. وی که از نوادگان علامه جعفری است در ۲۲ خرداد توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده و تا کنون نیز تحت بازجویی بوده است.

پس از وقوع حادثه خمینی‌شهر اصفهان فرید صلواتی باعث شد این خبر در رسانه‌ها منعکس و منتشر شود. او پس از انتشار این خبر در ۲۲ ‌خرداد ماه توسط ماموران امنیتی بازداشت شد.

بیشتر بخوانید:

«بازداشت فرید صلواتی فعال سیاسی- اجتماعی»


 


آرین / دفترکابل / رادیو کوچه

حمله کننده‌ای که در یک نمایندگی کابل بانک، در شرق افغانستان غیر نظامیان را هدف قرار داده بود، اعدام شد.

این شخص از ساکنان وزیرستان شمالی پاکستان بود و تصاویر کمره‌های امنیتی کابل بانک وی را که در حال شلیک گلوله بر افراد ملکی بود ثبت کرده است.

یک مقام زندان پلچرخی کابل که خواست نامش گرفته نشود، گفت این شخص امروز اعدام شده است.

در پی این حمله مهاجمان مسلح به دفتر نمایندگی کابل بانک در ولایت ننگرهار افغانستان، به شمول سربازان پلیس و دها غیر نظامی کشته و شماری دیگر نیز زخمی شدند.

چند شب پس از این رویداد یکی از تلویزیون‌های خصوصی افغانستان، تصاویر دوربین‌های امنیتی این بانک را نشر کرد که این شخص را با لباس پلیس و در حالی که بر غیر نظامیان گلوله شلیک می‌کرد نشان می داد.

این شخص پس از دستگیری گفته بود از کشتن مردم لذت می برد.

پس از آن رییس جمهور کرزی این عمل را غیر انسانی خوانده و از رییس دادگاه عالی افغانستان خواسته بود تا این شخص هرچه زود‌تر به اشد مجازات یا اعدام محکوم شود.

حکم اعدام در قوانین افغانستان وجود دارد، اما در سال‌های گذشته با وجود خواست نمایندگان مجلس و مردم مبنی بر اعدام تروریستان انتحاری، این حکم کمتر عملی شده است.

چندی پیش نیز وزارت عدلیه افغانستان اعلام کرد که دادگاه عالی حدود 100 تن را به اعدام محکوم کرده است، اما رییس جمهور کرزی این حکم را امضا نکرده و خواهان بررسی دقیق و دوباره پرونده این افراد شده بود.

بیش‌تر بخوانید:

«شخصی که افراد ملکی را کشته بود، باید اعدام شود»

 


 


Ardavan Roozbeh / Radio Koocheh

ardavan@koochehmail.com

Translated by Avideh Motmaen-Far

They made death a song

They, made death

so glorious and beautiful a song

that spring

has managed even

to turn hell wonderful

Poem of Ahmad Shamloo translated by Avideh

With the efforts of the Iranian Student Association for Democracy of George Washington University,  a ceremony was held to commemorate Ezatolah Sahabi and Haleh, his daughter on Sunday, June fifth in the university auditorium.

In this event where almost a hundred and fifty persons attended, Ezatolah Sahabi’s memories and his views were reviewed. The speakers of this session included Noroldin Ghorori, Mehdi Nourbakhsh, Zahra Alijani and Ali Afshari.

Also, in parts of this event, a few films were broadcast of Eztollah Sahabi and his daughter Haleh who died at his father’s funeral because of a physical conflict with officials that led to a stroke. It needs to be said that the Iranian Student Association for democracy is one of the organizers of events concerning the protest movement in Iran.

Ezatollah Sahabi was born in 1930 in Tehran. His father Yadollah Sahabi was the Nationalist Religious Leader. Ezatollah Sahabi was a journalist, the leader of the National Coalition of Iranian Nationalist Religious, member of the Council of the Constitution, Representative of Tehranians in the first Assembly of Experts of the Constitution, the state secretary of Mehdi Bazargan’s government but later  because of his critical political views about the regime was sent to prison. He was also the director of  ”Iran Farda” magazine that was banned by the Revolutionary Court after his arrest in 2000.

His daughter, Haleh Sahabi, women’s rights activist and protester against the policies of the regime in Iran had also been sent to prison. Haleh Sahabi was very close to a few women activists associations  and her death impacted them terribly.

Ali Afshari, was one of the speakers in this event, who referring to the support of Iranians residents in Washington of this event said:

Mr. Ali Afshari, you were one of the speakers in this event today, please tell us about the purpose of this event held here today.

I’ll start by answering to the second part of your question. The purpose of this event was to respect and celebrate Mr Sahabi and his martyr daughter Haleh Sahabi. It was our duty to celebrate the best of our possibilities, this family and I think this is not only a personal thing. Considering Mr. Sahabi’s political position in the Iranian community was part of the reverence and honor in our community. This event is also about struggles for freedom and democracy and the principles that Mr. Sahabi and his daughter, who died innocently fought for. Anyways, this family is a very honorable family and this event was held in this perspective and we think that this family is a precious and valuable one to Iranian society.

But I tried to ask the question why Mr. Sahabi has been an influential figure at least in the last four decades in Iran and my answer to this question was that it was not actually because of his specific political-economic and religious views which made him special but his beliefs and personality that I tried to show and in this brief opportunity I talk about two important points. One is the deep love for Iran and Iranians that Mr Sahabi had and also the desire of maintaining the integrity and respecting Iran’s national interests that I name. He always put the interests of Iran first. He was always the first in sacrificing himself for freedom in the country, the people and homeland. He would welcome all the risks and costs for himself. You can find this feature in lesser of our political leaders in Iran. At the same time, he was not for hatred, revenge or violence and had lot of tolerance and kindness for all people. He did not base his ties on political and doctrinal alignment. He saw a much bigger picture.  He wanted an Iran for all Iranians regardless of their thoughts, ideology, race, color and language. These characteristics were the reason of this outstanding position Mr. Sahabi had amongst Iranian people.

It seems that in Washington, today, Iranians welcomed this event openheartedly, what do you think?

You mentioned a good point. If we review the events of the past few months in Washington, we realize that the atmosphere was very stagnant in this city, but for this event, the presence of people was very impressive, and I think that it has been a tribute to Mr. Sahabi and the martyrdom of his innocent  daughter Haleh Sahabi.

Farsi


 


خبر / رادیو کوچه

سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، روز دوشنبه با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد ‌که «اختلال در سیستم‌های تسلیحاتی» موجب کشته شدن غیرنظامیان در جریان حمله صبح روز یک‌شنبه به طرابلس، پایتخت لیبی، شده است.

دولت لیبی با ارایه گزارشی عنوان کرد ناتو با بمباران یک منطقه غیرنظامی نه نفر از جمله دو کودک را کشته است.

ناتو قطع‌نامه سازمان ملل متحد برای دفاع از غیرنظامیان لیبیایی در مقابل نیروهای حامی سرهنگ معمر قذافی، رهبر این کشور، را اجرا می‌کند.

ژنرال چارلز بوکارد، فرمانده عملیات سازمان پیمان آتلانتیک شمالی طی بیانیه‌ای تاکید کرد هدف این حمله یک سایت موشکی بوده، اما راکت شلیک شده به سمت دیگری رفته است.

وی از کشته شدن غیرنظامیان بی‌گناه ابراز تاسف کرد.

ناتو افزوده هم‌چنان در حال تحقیق درباره جزییات این حادثه است.

ژنرال بوکارد گفت تاکنون بیش از ۱۱ هزار و ۵۰۰ سورتی پرواز بر فراز لیبی انجام شده و «در برنامه‌ریزی و اجرای هر یک از این ماموریت‌ها توجه فراوانی برای پیش‌گیری از تلفات غیرنظامیان می‌شود.»

مقام‌های لیبی می‌گویند حمله روز یک‌شنبه دقایقی پس از نیمه‌شب در یکی از مناطق فقیر طرابلس رخ داد.

بیشتر بخوانید:

«دو کشته غیرنظامی در حمله ناتو به طرابلس»


 


رضا پرچی‌زاده / رادیو کوچه

نزدیک دوهزار و پانصد سال پیش تراژدی‌نویسان بزرگ یونانی، اشیل و سوفوکل، از عنصر کر یا هم‌سرایان برای ایجاد پدیده چندصدایی‌ (در برابر تک صدایی قهرمان یا دیگر شخصیت‌های نمایش‌نامه در مواضع مختلف) استفاده نمودند. در واقع گروه هم‌سرایان موظف گردید شخصیت‌ها و وقایع درام را زیر ذره بین استانداردهای سنتی، اخلاقی، مذهبی و اجتماعی معاصر مورد نقد و تفسیر قرار دهد.

این مقاله به ره‌گیری این عنصر مشخصن یونانی در ادبیات فارسی و به کارگیری آن به عنوان عنصری محلی در داستان بلند صادق چوبک، تنگسیر، و در اقتباس سینمایی آن توسط امیر نادری می‌پردازد، و نشان می‌دهد که ایرانی شدن این عنصر چه تغییری در ماهیت آن ایجاد کرده است.

واژه های کلیدی:

چوبک، نادری، تاثیر ادبیات یونان، تنگسیر، همسرایان، چندصدایی، تک صدایی

هنگامی که در نیمه اول قرن بیستم، پس از وقفه‌ای چند قرنه، نویسندگانی هم‌چون «تی. اس. الیوت»‌ در نمایش‌نامه «قتل در کلیسای جامع» و «یوجین اونیل» در سه‌گانه «عزا برازنده الکتراست»‌ و سپس «مرد یخین می‌آید»‌، «هم‌سرایی» یا به اصطلاح غربی آن «کر» را در قالب نظم و نثر احیا‌ نمودند، عنصر مذکور برای عمده نمایش‌نامه‌نویسان حکم عاملی ناکارآمد و دست و پاگیر و در نهایت تجملی را پیدا کرده بود که یادگاری از مد افتاده از روزگار کودکی هنر درام بود. به هر تعبیر، اگرچه احیا‌ هم‌سرایی در دنیای درام به صورت محدود و با علاقه‌ای زودگذر صورت پذیرفت و جنبه همه‌گیر و عمومی پیدا نکرد، با این وجود موجب شد تا فعالان دیگر رشته‌های هنری، از جمله نویسندگان داستان‌های بلند و سینماگران، متوجه پتانسیل موجود در این عنصر برای پیش‌برد مقاصد ادبی خود گردیده و آن را در قالبی دیگر به کار گیرند؛ چه این از مزایای ادبیات است که قالب‌های آن در هنگام نیاز، به هم‌دیگر وام می‌دهند و از یک‌دیگر وام می‌گیرند، و گاه حتا در این فرآیند، شیوه‌های نو خلق می‌کنند.

برای پی بردن به نقش و کارکرد هم‌سرایی، اشاره‌ای اجمالی به تاریخ‌چه آن لازم می‌باشد. در یونان باستان، کر به گروهی از افراد اطلاق می‌شد که با چهره‌های پنهان در نقاب، در هنگام انجام مراسم مذهبی، حرکات موزون و رقص مانند به اجرا‌ می‌گذاشتند. قصاید «پیندار» نیز توسط گروه هم‌سرایان از برخوانی می‌شد. در گذر زمان، گروه هم‌سرایان به شیوه‌ای نوین مورد استفاده قرار گرفت، و به سمتی سوق پیدا کرد که امروزه در جهان ادبیات به همان کاربرد شناخته می‌شود. تراژدی‌نویسان بزرگ یونانی، «اشیل» و «سوفوکل»، از این عنصر برای ایجاد پدیده «چندصدایی» (در برابر تک صدایی  قهرمان یا دیگر شخصیت‌های نمایش‌نامه در مواضع مختلف) استفاده نمودند. در واقع، گروه هم‌سرایان – جدای از کارکرد موسیقایی و دراماتیک‌اش، که پرداختن به آن مبحثی جداگانه می‌طلبد‌– در کارکرد «ایدئولوژیک» خود موظف گردید شخصیت‌ها و وقایع درام را زیر ذره‌بین استانداردهای سنتی، اخلاقی، مذهبی و اجتماعی معاصر مورد نقد و تفسیر قرار دهد. در این‌جاست که باید بحث «تنگسیر» و استفاده چوبک و سپس نادری از عنصر کلاسیک اروپایی کر در این اثر مدرن ایرانی را پیش کشید.

ایرادی که معمولن به کر و استفاده از آن به خصوص در آثار دراماتیک وارد است این است که استفاده از این عنصر غالبن از قدرت تجزیه و تحلیل و قضاوت فردی تماشاگر یا خواننده می‌کاهد، چرا که او را با لقمه جویده شده و حاضر و آماده برای بلعیدن روبه‌رو می‌کند

این‌که این دو نفر تا چه اندازه با تراژدی یونانی و یا اخلاف مدرن آن آشنا بوده‌اند بحثی است که در این مقوله نمی‌گنجد؛ آن‌چه مسلم است این است که صادق چوبک در داستان بلند خود تنگسیر و سپس امیر نادری در اقتباس سینمایی آن – که البته تفاوت‌هایی با اصل اثر دارد‌–  توجه ویژه و آگاهانه‌ای به استفاده از این عنصر نشان داده‌اند. لازم به ذکر است که تنگسیر با وجود فراوانی صحنه‌های رقت‌برانگیز و خشونت‌آمیز در آن، اثری نیست که بتوان بر آن، حد‌اقل از دیدگاه ساختاری و فرمالیستی، نام «تراژدی» گذاشت، چه این اثر پایان خوشی دارد. از طرف دیگر، ایستادگی یک تنه قهرمان داستان، «زار ممد»، در برابر «سرنوشت» و در برابر ضدقهرمانان  داستان، به آن قرابت خاصی به تراژدی بخشیده است.

چوبک از همان ابتدا عنصر هم‌سرایی را، چه در قالب فرد و چه در قالب گروه، وارد صحنه داستان می‌کند، و رفته رفته به آن رنگ و بوی بیش‌تری می‌دهد. هم‌سرایان او مردم کوچه و بازاراند که عکس‌العمل خود در برابر حرکات و رویه‌ای که قهرمان داستان در پیش گرفته را در قالب اظهار نظرهای اغلب جانب‌دارانه (به سمت قهرمان) به نمایش می‌گذارند. معمولن پس از هر قتلی که زار ممد مرتکب می‌شود، جماعت کوچه و بازار که گرد هم آمده‌اند تا با چشم‌هایی که بیش‌تر از فرط کنجکاوی تا به هوای یاری و هم‌دردی‌– چه با قاتل درد دیده و چه با مقتول «سگ‌کشی» شده – فراخ شده به تماشای صحنه بپردازند، شروع به اظهار‌نظر و تفسیر واقعه شکل گرفته می‌نمایند، و همه تقریبن یک‌صدا و به اتفاق قریب به یقین‌– به استثنا‌ برخی صداهای مشکوک که گویا نویسنده خود آن‌ها را در میان دیگر صداهای موافق گنجانده تا اتهام یک‌دستی و یک‌نواختی آرا‌ را تضعیف کند‌– مهر تایید بر عمل زارممد می‌زنند. گویی چوبک قصد دارد بدین وسیله برای قهرمان داستان خود مشروعیت بخرد، و خشونت و نکوهیده بودن ذاتی قتل را با استفاده ابزاری از این عنصر تلطیف کند؛ گویی خود نیز بر حقانیت قهرمانش اعتباری ندارد، و با تکرار توجیه، بنا را بر این می‌گذارد که وی را بر حسب «عادت» تبرئه کند.

در این نقطه است که تنگسیر در استفاده از کر، از استانداردهای کلاسیک ادبیات فاصله می‌گیرد: در حالی که کر در تراژدی کلاسیک عمدتن حکم عامل «بازدارنده» و سرزنش کننده، وجدان، و یا «فراخود» شخصیت‌های نمایش‌نامه را بازی می‌کند‌، در تنگسیر، از این عنصر به عنوان عامل تایید و بلکه تشویق‌کننده یا در راستای «خود» شخصیت اصلی استفاده شده، که گرچه قهرمان را در نیل به هدفش یاری محسوس نمی‌رساند، لا‌اقل بر صحت و حقانیت عملش صحه می‌گذارد. نقطه اوج این‌گونه کاربرد را در صحنه‌ای مشاهده می‌کنیم که زارممد پس از ارتکاب دومین قتل، با مردم کوی و برزن که جلوی در خانه مقتول تجمع کرده‌اند، روبه‌رو می‌شود و تک‌گویی قرایی در باب حقانیت خویش ایراد می‌کند، که به حمایت کمابیش همه‌جانبه جمع و در نهایت جمله معروف «نگو زار ممد، بگو شیر ممد!» ختم می‌گردد.

ایرادی که معمولن به کر و استفاده از آن به خصوص در آثار دراماتیک وارد است این است که استفاده از این عنصر غالبن از قدرت تجزیه و تحلیل و قضاوت فردی تماشاگر یا خواننده می‌کاهد، چرا که او را با لقمه جویده شده و حاضر و آماده برای بلعیدن روبه‌رو می‌کند، و فرصت و لذت اندیشیدن و فلسفیدن که در حکم همان مزه مزه کردن لقمه و جویدن آن است را از تماشاگر سلب می‌کند. برای مثال، در همین تنگسیر (با در نظر گرفتن عدم حضور هم‌سرایان)، یک خواننده یا تماشاگر، زارممد را قاتلی سخت دل و شایسته مجازات می‌داند، و دیگری او را قهرمانی متکی بر اصول خویش که در برابر ظلم و ستم یک تنه قد علم کرده – وضعیت‌های متعادل‌تر بین این دو بماند؛ ولی گروه هم‌سرایان، عملن با حذف روی‌کرد نخست (چه با گذشتن خاموش‌وار از آن، چه با تاکید بر نقطه مقابل آن) به خواننده یا تماشاگر دیکته می کند که وضعیت را از چه زاویه ای ببیند، و با حذف زوایای متفاوت دید، همه تماشاگران را مجبور به پذیرش تک زاویه باقی مانده – هم‌دردی و هم‌ذات‌پنداری با قهرمان داستان – می‌گرداند. اشاره به این نکته، حقیقتی خشک و گاه عصبیت برانگیز را در بطن خود نهفته دارد، که عنصری که خویش زمانی برای ایجاد پدیده چندصدایی میان بازی‌گران صحنه به کار گرفته شده بود، حالا در زمانی دیگر و در شرایطی دیگر، موجب ایجاد تک‌صدایی بین بازی‌گر و تماشاگر می‌شود، و این البته خاصیت گذر زمان و تاثیر آن بر مفاهیم بی‌شمار است که باد را خاک می‌کند و خاک را بر باد می‌دهد و «فلک را سقف شکافتن» و «طرحی نو درانداختن» را طلب می‌کند. دور از ذهن به نظر نمی‌رسد که این ایراد کمابیش به جا، یکی از دلایل اصلی حذف تدریجی این عنصر در جای‌گاه خود ارزش‌مند از صحنه تاتر باشد.

چوبک «ایرانی»تر از این حرف‌هاست. هم‌سرایان منفعل تنگسیر، در نهایت‌– نه در دفاع از حقیقت و از حقانیت اخلاقی و قانونی کسی که یکی از خود آنان است، بلکه تحت‌تاثیر شور انقلابی او – دست خالی یا مسلح وارد میدان کارزار شده و با ایادی و عوامل فشار و سرکوب به مبارزه برمی‌خیزند

اما نکته‌ای که کفه ترازو را به نفع چوبک در این «سنت گرایی» در عصر مدرنیته سنگین می‌کند، این است که چنان‌که به نظر می‌رسد، وی گروه هم‌سرایان را به منظوری فراتر از آن‌چه در سنت‌های ادبی معمول است‌– در کنار کاربرد کمابیش سنتی آن‌– به کار گرفته، که اگر چنین باشد، هوش‌مندی و درایت چوبک را در به کارگیری عنصری غیرمحلی برای بیان و تفسیر معضلی محلی نشان می‌دهد. هم‌سرایان چوبک، بر خلاف هم‌سرایان کلاسیک که از دور دستی بر آتش دارند و در حالی که خود در بطن و متن داستان قرار ندارند و به اصطلاح پای گود نشسته‌اند تیغ نصیحت و انتقاد را بر قهرمان داستان می‌کشند، مردمان زنده و قابل لمس کوچه و بازارند که قهرمان را در لحظه لحظه داستان احاطه می‌نمایند، و آن فاصله از پیش تعیین‌شده‌– آن‌چه را می‌توان به طور تقریبی «فاصله زیبایی شناختی» قضاوت‌کنندگان از اثر هنری نامید‌– را از میان برمی‌دارند و خود را وارد متن ماجرا می‌کنند؛ اینان مردمانی گوشت و خونی‌اند‌– و نه عناصر تفسیرگر صرف‌– که هرکدام می‌توانند زارممدی بالقوه باشند، به همان ترتیب که زارممد خود می‌توانست درشرایطی متفاوت یکی از آن‌ها باشد، همان‌گونه که او را در مرحله ابتدایی داستان و پیش از عصیان مشاهده کرده بودیم. با این وجود، این قرابت ضمنی، هیچ‌گاه به یاری قهرمان زخم دیده و هم‌کاری با او منتهی نمی‌شود، حرکتی که مطمئنن– چه از نظرگاه مادی و چه از دیدگاه معنوی، و علی‌رغم بهای قابل توجه اجتناب‌ناپذیر آن‌– می‌تواند در نهایت به سود خود پای‌مردان باشد. «این خلق رجاله به مثابه شعله‌ای‌اند که به پفی گر می‌گیرند و به تفی خاموش می‌شوند» و ترجیح را بر این می‌گذارند که ناظرانی صرف باشند‌– در حالی که خود خواه‌ناخواه و دانسته یا نادانسته در متن داستان قرار دارند –  که گرچه هم‌دردی خود را با قهرمان در جای جای داستان ابراز می‌نمایند، ولی در عمل خود را از حوزه فعالیت وی و عواقب آن به کناری می‌کشند، مبادا شعله برافروخته‌اش آن‌ها را نیز بگیراند.

شاید چوبک با تصویر کردن چنین ماجرایی قصد دارد به خواننده نشان دهد که بوده‌اند مردمانی که تا کارد به استخوانشان نرسیده و مثل جانوری زخم خورده در ته چاله‌ای بن‌بست زمین‌گیر نشده‌اند، دست به احقاق حق نزده‌اند، و کماکان بار سنگین بارگذاران را بر دوش نحیف شده خود حمل نموده‌اند – دوشی که می‌توانست پیش از این تکیه‌گاه محکم قنداق تفنگ باشد؛ غافل از این‌که هرچه بیش‌تر تحمل کنند، ریسمانی که بر گردنشان افتاده محکم‌تر می‌گردد و راه نفس را تنگ‌تر می‌کند، و این تازه در صورتی است که سفت شدن تدریجی طناب و تنگی نفس در گذار ایام برای آنان حکم «عادت» را پیدا نکرده باشد، و آن‌ها را به عناصری بی‌خیال و دون مبدل ننماید که گرچه به هستی حشره‌وار خویش التفاتی ندارند، ولی کماکان از مرگ خویش نیز در هراس‌اند و حرمان، دیگران را هم که هرچه رسد باداباد!

اما چوبک «ایرانی»تر از این حرف‌هاست. هم‌سرایان منفعل تنگسیر، در نهایت‌– نه در دفاع از حقیقت و از حقانیت اخلاقی و قانونی کسی که یکی از خود آنان است، بلکه تحت‌تاثیر شور انقلابی او – دست خالی یا مسلح وارد میدان کارزار شده و با ایادی و عوامل فشار و سرکوب به مبارزه برمی‌خیزند، و آن‌ها را هرچند به طور موقت و کوتاه مدت به زمین می‌زنند و می‌تارانند، چه ظلم و ستم همیشه بازمی‌گردد. «درخت آزادی باید هر از چندگاهی با خون میهن‌پرستان و جباران سیراب گردد». «شیرممد» هم که از آشفته بازار انتقام و احقاق حق خویش سربلند بیرون آمده، به هم‌راه زن و فرزند، راه دریا و هجران را در پیش می‌گیرد. و این همان نکته‌ای است که تنگسیر را به رغم به کارگیری برخی عناصر تکنیکی و اندیشه‌ای غیر‌ایرانی، به اثری مشخصن ایرانی تبدیل می‌کند: چوبک «حماسه» را، فرج معمولن غیرمحتمل بعد از شدت را، که از قدیم‌الایام با مذاق ایرانی گره خورده – هرچند که در گذار ایام شاید تنها نامی و کلامی از آن به جای مانده باشد – جای‌گزین پایان «تراژیک» محتوم تنگسیر می‌کند.

 


 


مراسم گرامی‌داشت هدی صابر، هاله سحابی و ندا آقا سلطان در خیابان‌های شهر تورنتو با عنوان، از ندی تا هدی، آزادی رایگان نیست برگزار شد.

در روز جمعه مورخ 27 خرداد، (17 June) به دعوت مرکز بین‌المللی حقوق بشر (ICHR)، جمعی از فعالین حقوق بشر و ایرانیان مقیم شهر تورنتو از ایست‌گاه مترو بلور به سمت میدان دان داس (Dundas) پیاده روی کردند ودر تقاطع یانگ و دان‌داس (Yonge and Dundas) نماد‌ها و پوستر‌های خود را در دست گرفتند و با توزیع برگه‌هایی به زبان انگلیسی در مورد نقض حقوق بشر در ایران به اطلاع‌رسانی و آگاهی دادن به شهروندان کانادایی پرداختند. در این برگه‌ها در مورد نحوه جان باختن هدی صابر و هاله ‌سحابی توضیحاتی داده شده بود و هم‌چنین به تنوع زندانیان سیاسی از اقشار مختلف از جمله: دانش‌جویان، معلمان، اساتید  دانش‌گاه، کارگران، وکلا، روزنامه نگاران، پزشکان، فعالین حقوق بشر و اقلیت‌های دینی و قومی اشاره شده بود و در آخر نیز از شهروندان کانادایی خواسته شده بود که به حمایت از  مردم ایران بپردازند و با فشار بر دولت‌مردان خود خواستار توجه بیشتر دولت کانادا به مساله نقض حقوق  بشر در ایران شوند.

عکس های هدی صابر، نسرین ستوده، جعفر پناهی، هاله سحابی، دانش‌جویان دختر و زنان زندانی، ندا  آقا سلطان، امیر جوادی فر و شهدای پس از انتخابات و … که در دستان شرکت کنندگان دیده می شد تعجب و افسوس عابرین را برانگیخته بود.

از نکات جالب توجه در این مراسم زنجیرهای نمادینی بود که شرکت کنندگان در تمام  طول مدت مراسم در دستان خود داشتند، تا بدین وسیله از زندانیان سیاسی یاد کنند. هم‌چنین در این مراسم نمایش خیابانی کوتاهی توسط شرکت کنندگان  اجرا شد که در آن شرکت کنندگان فریاد آزادی برای ایران سر می‌دادند و سپس با نشان دادن علامت سکوت خواستار شنیدن صدای ایرانیان داخل از کشور می‌شدند. که این نمایش توجه توریست‌های خارجی و شهروندان کانادایی را به خود جلب کرد تا آن‌جا که برخی از آن‌ها اقدام به فیلم‌برداری و گرفتن عکس نمودند و با قرار دادن دستان خود در زنجیر به جمع شرکت کنندگان پیوستند. این برنامه که از ساعت چهار تا هفت عصر ادامه داشت در مقابل دانش‌گاه رایرسون (Ryerson) خاتمه یافت.

 


 


خبر / رادیو کوچه

مسوولان دادگستری استان گلستان از رسیدگی به دو پرونده آزار و اذیت دو دختر که یکی از آن‌ها به قتل رسیده، خبر داده‌اند.

به گزارش مهر، مسوولان قضایی گلستان در نشست مطبوعاتی به مناسبت هفته قوه قضاییه اعلام کردند که در یکی از این پرونده‌ها پزشک جوانی که در یکی از روستای استان گلستان کار می‌کرد، به بهانه دریافت خدمات درمانی، از سوی چهار مرد مورد تعرض قرار گرفته است.

در پرونده دیگری نیز دختری جوان در یکی از شهرهای استان گلستان ربوده شده و پس از آزار و اذیت در جنگل‌های منطقه به قتل رسیده است.

عباس پوریانی، دادستان مرکز گلستان با اشاره به رسیدگی به این پرونده‌ها اعلام کرد: «پرونده نخست در شعبه سوم کیفری این استان در حال رسیدگی است و پس از قطعیت اتهام و تکمیل مستندات احکام اعدام اجرا می‌شود.»

آقای پوریانی در خصوص پرونده تجاوز و قتل دختر جوان نیز اعلام کرد متهمان پرونده شناسایی و دستگیری شده‌اند.

این در حالی است که در هفته‌های اخیر دو مورد از آزار و اذیت جنسی در ایران به طور گسترده در رسانه‌های خبری داخلی و خارجی بازتاب داشته است از سویی دیگر فرمانده پلیس اصفهان در روزهای اخیر در واکنش به این خبرها عنوان کرد که این گزارش‌ها از میام ده‌ها گزارش آزار و اذیت جنسی در ایران رسانه‌‌ای شده و تنها موارد هفته‌ها و ماه‌های اخیر نبوده است.

بیشتر بخوانید:

«تجاوز به میهمانان زن در جشنی در استان اصفهان»


 


رادیوکوچه

1789 میلادی - روز آغاز انقلاب کبیر فرانسه است. از این تاریخ، انقلاب فرانسه وارد اولین مرحله خود شد و مجلس موسسان شروع به نوشتن قانون اساسی کرد. در این میان ظلم و ستم «لویی شانزدهم» باعث خشم مردم شد که در نهایت سر به شورش برداشتند. آنان به مخازن اسلحه دولت حمله‏ور شده و مقداری توپ و تفنگ به دست آوردند و به طرف زندانی که محل زندانیان سیاسی بود رفته و آن‌جا را فتح کردند. این فتح که آغاز اصلی انقلاب کبیر فرانسه محسوب می‏شود، ضربه مستقیمی بود که توسط ملت بر حکومت وارد آمد. این حوادث، تاثیرات متعددی در فرانسه و حتا دیگر کشورهای مجاور ایجاد کرد به‌طوری که این انقلاب به‌عنوان مبدا تاریخ معاصر این کشور به‌شمار می‏آید.

1875 میلادی - جزیره معروف «اوکیناوا» Okinawa)) که یکی از مهم‌ترین جزایر خاور دور محسوب می‌شود‌، توسط نیروهای امپراتوری «ژاپن» اشغال شد و از آن پس جز مدت کوتاهی در جنگ دوم جهانی‌، اوکیناوا همیشه متعلق به ژاپن بوده است‌. جزیره اوکیناوا که 1251 کیلومتر مربع مساحت دارد‌، در جنوب ژاپن قرار داشته و از لحاظ پای‌گاه‌های نظامی مهم است‌.

1900 میلادی - روز آغاز قیام مردم چین معروف به «بوکسورها» ( (boxersعلیه استعمار انگلستان است. در سال 1894، چین، شبه جزیره «کره» را در برابر جنگ با «ژاپن» از دست داده بود و کشورهای قدرت‏مند آن روز اروپا هم‏چون «انگلیس»، «آلمان» و «روسیه» قسمت‏هایی از سرزمین چین را اشغال کرده بودند. در چنین دورانی بود که تعدادی از نظامیان چینی یک جنبش ناسیونالیستی ضدغربی به نام بوکسورها یا «جامعه مشت‏های موزون و هماهنگ» علیه خارجیان پدید آوردند. بوکسورها، سفارت‌خانه‏های دولت‏های غربی در «پکن» را تصرف کردند و به مبارزه با مبلغان اروپایی در چین پرداختند. این حوادث که می‏توانست به قطع کامل نفوذ بیگانگان از خاک چین منتهی شود، به مذاق هیچ‌یک از کشورهای استعماری آن‌روز سازگار نبود. بنابراین آنان ارتشی از شش کشور «ژاپن»، «انگلیس»، «روسیه»، «فرانسه»، «آلمان» و به بهانه حفظ جان اتباع خویش تشکیل داده و به سرکوب قیام پرداختند. پس از سرکوب جنبش بوکسورها دولت وقت چین مجبور به پرداخت غرامت سنگینی به استعمارگران شد. این روی‌داد و وقایع بعدی باعث استقرار نظام جمهوری در سال 1912 شد.

1285 خورشیدی - زادروز «امین‌اله آندره حسین» آهنگ‌ساز ایرانی‌تبار است. خانواده وی به‌علت شرایط نابسامان سیاسی و اجتماعی آن زمان در ایران، به شهر «عشق‌آباد» که یکی از شهرهای ترکستان بود، کوچ کردند. در سال ۱۹۱۷ پدرش او را برای ادامه تحصیل به آلمان فرستاد. او توانست نخستین ایرانی یا ایرانی‌تبار شود که به کنسرواتوار پاریس قدم می‌نهاد. موسیقی حسین آکنده است از نغمه‌های ایرانی و عشق به ایران‌زمین در آن موج می‌زند. او تار را در حد استادی می‌نواخت. دو سمفونی نفیس حسین، «آریا» و «پرسپولیس»، هستند. تصنیفات امین‌اله حسین برای دیگر سازها غیر از تار منحصر است به آثاری برای پیانو که ساز اصلی او محسوب می‌شد. از دیگر آثار او می‌توان به قطعه «تو را دوست دارم وطنم» و قطعه «عبادت زردشت» اشاره کرد.

1837 میلادی - روز آغاز سلطنت «ملکه ویکتوریا» بر انگلستان است. وی در 18 سالگی به پادشاهی انگلستان رسید. با ادامه دوران سلطنت ویکتوریا، امپراتوری بریتانیا به سوی شرق پیش رفت و به اوج عظمت خود نزدیک شد. فتح کامل «هندوستانم نیز در روزگار او صورت گرفت و پیروزی‏های فراوانی نصیب انگلیسی‏ها شد. در سال 1900 ملکه ویکتوریا به بیماری دچار شد و سرانجام در 22 ژانویه 1901 پس از 63 سال سلطنت در 82 سالگی درگذشت.

———————————————-

برخی از روی‌دادهای دیگر

1372 خورشیدی - در چنین روزی در سال 1372 خورشیدی که در آن سال برابر با عاشورای سال 1415 قمری می‌شد، درحالی‌که مردم عزادار، در برگزاری مراسم بزرگ‌داشت «حسین‌ابن علی» امام سوم شیعیان بودند، بمبی داخل حرم «علی‌ابن موسا‌الرضا» امام هشتم شیعیان در مشهد توسط عده‌ای منفجر شد. در پی این انفجار، ده‏ها تن از افراد حاضر در این مراسم کشته یا مجروح شدند و خسارت زیادی به‌آن مکان وارد شد.

1967 میلادی - زادروز «نیکول ماری کیدمن» بازی‌گرآمریکایی،استرالیایی‌ است. او موفق به دریافت اسکار به‌ترین بازی‌گر نقش اول زن برای فیلم «ساعت‌ها» شد. از دیگر آثار وی می‌توان به «زندگی من»، «تصویر یک بانو» و … اشاره کرد.

 

 


 


خبر / رادیو کوچه

فیلم «جدایی نادر از سیمین» ساخته اصغر فرهادی، کارگردان ایرانی، جایزه بهترین فیلم را در جشن‌واره سینمایی سیدنی از آن خود ساخت.

جدایی نادر از سیمین‌، پیش از این، از جمله جایزه خرس طلای بهترین فیلم در جشن‌واره بین‌المللی فیلم برلین در سال ۲۰۱۱ و جوایز خرس نقره‌ای بهترین گروه بازی‌گران‌ زن و بهترین گروه بازی‌گران  مرد را  نیز در این جشن‌واره به‌دست آورده بود.

لازم به اشاره است این فیلم در فرانسه با استقبال مخاطبان روبه‌رو شده و تعداد سالن‌های نمایش این فیلم به بیش از 150 سالن در فرانسه رسیده است.

«جدایی نادر از سیمین» توانست با 2 میلیون و 300 هزار دلار فروش جای‌گاه هفتم از گیشه سینماهای جهان را به خود اختصاص دهد.

بیشتر بخوانید:

«سارکوزی خواستار تماشای «جدایی نادر از سیمین» شد»


 


Fariba Davoodi Mohajer

More than three million legal and illegal Afghan refugees and asylum seekers live in Iran and this long stay has made problems for them during the last 30 years. According to UNHCR statistics, one million nd 27 thousand legal registered Afghan refugees live in Iran now. Last year the Iranian government performed a plan to census illegal immigrants once again after several times before between months July to August. They included census of illegal immigrants and finally the government declared that approximately two million illegal Afghan immigrants reside in Iran. Apart from Afghan refugees, nearly 42 thousand Iraqi refugees and asylum seekers live in Iran too. One of the worries of UNHCR is the effect of the plan of "targeted subsidies" on refugees in Iran, because as a result of this plan the cost of many services like transportation and clothing and groceries has sky rocketed and this has made life difficult for these groups of refugees who do not have that much financial power. Many refugees do not have an ID card and do not benefit from the basics of life like insurance, subsidies or health care.

Education also is a necessary service for children of refugees. International organizations have always tried to assist those who dean education but cannot afford it. But children of those asylum seekers who do not have ID cards cannot have education although it is a very natural human right. According to a school of children of Afghan refugees, these children suffer many mental problems including lack of self-confidence and there still is a long way to go to heal their pain of seeking asylum. The most important problem of working children of Afghan refugees can be counted as:

Not enjoying education and the right to go to school if exhausting labor leaves them any time and power to do so. These children cannot use schools. Children with legal ID need to pay a fee which is difficult for them. This will add up to costs of books and stationary which is not little. These children cannot benefit from social-education NGOs because these NGOs have been banned by law to give services to these children. Even independent schools founded by Afghans with the help of NGOs which educated Afghan children and teens have been closed.

As mentioned, not having the right of having identity is one of the major problems of these children. Many Afghan children do not have ID cards or because their mothers are Iranian they do not have any specific nationality. And this continues till the age of 18. This deprivation has destructive effects on their mental and social growth.

But meanwhile the basic question is depriving children from education a tool to force Afghans back to their country? If so, then what do we do with laws like children rights, refugees rights convention or contract to fight discrimination in education? Afghan children are children like all Iranian children and have the right to education. But why they are deprived from this right is a question Islamic Republic government needs to respond to. Following these deprivations, NGOs have taken action about children residing in Iran, Legally or illegally, despite their limitations in facilities and power and the problems the Iranian government has with NGOs but these NGOs cannot cover all these children. And Afghan children still face discrimination when it comes to education. Right now some countries are taking actions to reduce difficulties of Afghan asylum seekers in Iran and 1300 people are going to be temporarily resettled in countries like Norway, Australia, Sweden and Slovakia.

According to statistics less than 3 percent of registered asylum seekers live in satellite cities and many of them live in dumps and suburbs and engage in illegal works and they don't even enjoy camps facilities. Many asylum seekers who get sick cannot cure themselves and face serious problems in this area.

Voluntary return of these asylum seekers is another problem Iranian government worries about. From 2002 nearly 875 refugees and asylum seekers have gone back to their country by the help of UNHCR and few of the illegal immigrants have decided to leave Iran and some are deported every month. But even from these groups, every month some come back to Iran, legally and illegally. That's what makes it impossible to recon a specific time of returning for all asylum seekers. These asylum seekers reach Iran in very bad conditions, even like lying in gas tankers.

But another social-humanistic angle of this issue is the vast deportation of Afghan immigrants in Iran which has a very negative impact on lives of a huge number of these immigrants. This action has also been criticized by some of the social forces in Iran too. These people believe that quick deportation of these people will jeopardize their basic human rights. Meanwhile since Afghanistan does not have a potential for a normal life with the least standards, this causes some people who do not have any chance to live in Afghanistan to be sacrificed. Again the first people who will be hurt by deportation are children.

Iran has more than 3 million immigrants from around the world. This makes it more necessary for human rights activist to look at the issue of immigrants living within Iranian borders in a more vigilant manner and react to it considering legal, social, fiscal and last but not the least humanitarian angles. Action on the issue of Afghan immigrants requires a more specific, more tolerant and more expert centered approach so that the basic human rights of any human regardless of his place of birth or nationality would be respected and with a correct policy making negative out comes that have a possibility to show up need to be prevented. So having a long term process with inter action between governments of Iran and Afghanistan, with respect to the freedom of choice of immigrants and an effort to root out the problems standing on the way seem to be necessary.


 


خبر / رادیو کوچه

در روزهای اخیر سید‌مرتضی حجت‌نجفی، فرزند آیت‌اله حجت کوه‌کمری از مراجع تقلید شیعه، به دلیل ارتباط با فعالان طب مکمل ایرانی فرادرمانی و مربیان عرفان حلقه در ایران، توسط ماموران امنیتی بازداشت شده است.

براساس گزارش رسیده به رادیو کوچه، سید‌مرتضی حجت‌نجفی که مجتهد بوده و تولیت مدرسه علمیه حجتیه قم را نیز بر عهده دارد، به بررسی تطابق آموزه‌های عرفان حلقه با متون اسلامی- شیعی مشغول بود و روز 24 خرداد ماه توسط نیروهای اطلاعات سپاه بازداشت و به زندان اوین منتقل شد.

لازم به ذکر است روز 22 خرداد نیز 3 تن از پزشکان عضو گروه تحقیقات فرادرمانی به هم‌راه یک مستندساز عضو این گروه بازداشت شدند.

هم‌چنین در سال جاری بنیان‌گذار این روش طب مکمل، محمد‌علی طاهری در 14 اردی‌بهشت بازداشت شد. محمد‌علی طاهری از آن تاریخ تا‌کنون در بازداشت به سر می‌برد و گزارش‌ها حاکی از اعتصاب غذا و رفتار نامناسب ماموران با وی است. در این مدت هیچ‌گونه ملاقاتی با وی توسط خانواده یا وکیل صورت نگرفته و وضع سلامت وی در هاله‌ای از ابهام است.

بیشتر بخوانید:

«فرادرمانی جرمی دیگر برای شهروند ایرانی»


 


رادیو کوچه

مهم‌ترین عنوان‌های مطبوعات امروز ایران:

آفرینش

1) حامد کرزی بر گسترش هم‌کاری بین تهران و کابل تاکید کرد

http://www.afarinesh-daily.com/afarinesh/News.aspx?NID=84215

وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران در دومین روز از سفر خود به افغانستان با حامد کرزی، رییس‌جمهوری این کشور دیدار و پیرامون مسایل دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی گفت‌وگو کرد. به گزارش ایسنا، حامد کرزی در این دیدار با ابراز خرسندی از سفر وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران و این‌که این سفر باید زودتر به‌طور مکرر انجام می‌شد، بر گسترش هم‌کاری میان دو کشور در همه زمینه‌ها تاکید کرد.

2) فرانسه دارایی دیکتاتورها را بلوکه کرد

http://www.afarinesh-daily.com/afarinesh/News.aspx?NID=84217

به گزارش ایسنا، دست‌گاه قذایی فرانسه دستور انجام تحقیقات در خصوص ابلاغیه‌های ارایه‌شده علیه «حسنی مبارک»، رییس‌جمهوری سابق مصر، «بن علی»، ‌رییس‌جمهوری مخلوع تونس و «معمر قذافی»، رهبر لیبی و هم‌چنین بلوکه‌کردن دارایی‌های آن‌ها در فرانسه صادر کرد.

جام‌جم

1) بن علی: به‌خاطر مردم تونس فرار کردم

http://www.jamejamonline.ir/newstext.aspx?newsnum=100846642274

دیکتاتور مخلوع و فراری تونس در آستانه محاکمه غیابی‌اش با رد همه اتهامات علیه خود ادعا کرد برای جلوگیری از خون‌ریزی و جنگ داخلی، کشور را ترک کرده است.

2) پوزش ناتو از حمله‌ به‌ انقلابیون لیبی

http://www.jamejamonline.ir/newstext.aspx?newsnum=100846641425

ناتو از حمله اشتباهی به مواضع نیروهای مخالف رژیم لیبی اظهار تاسف کرد. تعدادی از اتومبیل‌های نظامی انقلابیون در نزدیکی شهر بریقه مورد حمله هواپیماهای جنگی ناتو قرار گرفتند. ظاهرن اشتباه ناتو در بمباران این اتومبیل‌ها به این دلیل بود که تا کمی پیش از حمله، نیروهای نظامی معمر قذافی، رهبر لیبی در آن مواضع مستقر بوده‌اند.

رسالت

1) تامین 70 درصد هزینه درمان توسط دولت

http://www.resalat-news.com/Fa/?code=65758

نماینده مردم قزوین در مجلس گفت: «پیش‌بینی شده در برنامه پنجم توسعه سهم بیمار از هزینه‌ها بالاتر از 30 درصد نباشد و 70 درصد سهم هزینه درمان را دولت تامین کند.»

2) سازمان ملل: ایران تحریم‌ها را دور زده است

http://www.resalat-news.com/Fa/?code=65741

به گزارش فارس به نقل از شبکه تلویزیونی «بی‌بی‌سی»، یک‌ هیت کارشناسی سازمان ملل متحد در گزارشی اعلام کرده که ایران تحریم‌های بین‌المللی تصویب‌شده علیه این کشور را دور زده است. این گزارش هم‌چنین مدعی است که تحریم‌های بین‌المللی اعمال شده علیه ایران، سرعت پیش‌رفت برنامه‌های موشکی و اتمی ایران را کند کرده است.

خراسان

1) معاون رییس‌جمهوری: حقوق کارمندان و بازنشستگان در سال جاری ۱۰ درصد افزایش یافت

http://www.khorasannews.com/News.aspx?type=1&year=1390&month=3&day=30&id=787137

معاون توسعه، مدیریت و سرمایه انسانی ریاست‌جمهوری از افزایش ۱۰ درصدی حقوق کارمندان و بازنشستگان دولت در سال جاری خبر داده و گفت: «ضوابط اجرایی این مصوبه دولت به دست‌گاه‌ها ابلاغ شده است و از صبح دوشنبه دست‌گاه‌ها موظف هستند که احکام حقوقی خود را اصلاح کنند. معاون رییس‌جمهوری تصریح کرد: مابه‌التفاوت حقوق امسال و سال گذشته کارمندان و بازنشستگان دولت در سه ماهه اول سال نیز محاسبه و پرداخت خواهد شد.»

1) لیبراسیون پناهندگی سعد حریری به فرانسه را تایید کرد

http://www.khorasannews.com/News.aspx?type=1&year=1390&month=3&day=30&id=787142

به گزارش ایسنا به نوشته روزنامه لیبراسیون، سعد الحریری، نخست‌وزیر سابق لبنان، از یک هفته قبل در پاریس به سر می‌برد و سرویس‌های اطلاعاتی آمریکا و عربستان به وی هشدار داده‌اند که خطر ترور در لبنان، جان وی را تهدید می‌کند. به‌نظر می‌رسد هشدارهای آمریکا و عربستان به سعد حریری بیش‌تر در جهت از بین‌بردن رد پای خود در مسئله ترور رفیق حریری، نخست‌وزیر اسبق لبنان است و پناهنده‌شدن سعد حریری به فرانسه به دستور آن‌ها نیز اقدامی دیگر در راستای منحرف ساختن هرچه بیش‌تر نگاه جامعه بین‌الملل است.

کیهان

1) تظاهرات میلیونی علیه دولت در 60 شهر اسپانیا

http://www.kayhannews.ir/900330/16.htm#other1603

به گزارش شبکه خبری فرانس 24، میلیون‌ها نفر از مردم بیش از 60 شهر اسپانیا دیروز در اعتراض به «فقر، بی‌کاری و فقدان آینده‌ای روشن برای جوانان»، مراتب خشم خود را از اوضاع اقتصادی حاکم بر این کشور به اطلاع مسوولان رساندند.

2) رییس پنتاگون از اوباما خواست به جنگ‌ها پایان دهد

http://www.kayhannews.ir/900330/16.htm#other1606

به گزارش خبرگزاری فارس، «رابرت گیتس» که در آستانه کناره‌گیری از پست وزارت دفاع قرار دارد، به دولت آمریکا توصیه کرد که به جنگ‌های بیهوده و پرهزینه افغانستان و عراق پایان دهد. گیتس نسبت به هدر رفتن انرژی نیروهای مسلح آمریکایی در این جنگ‌ها، شدیدن ابراز نگرانی کرد. وی جنگ‌های افغانستان و عراق را ضروری ندانست.

همشهری

1) توافق‌ جدید دولت و مجلس برای ورود تعاون و حذف ارتباطات از ادغام‌ها

http://www.hamshahri.net/news-138112.aspx

یک نماینده مجلس با اشاره به جلسه جمعی از نمایندگان ارایه‌دهنده طرح دو فوریتی تعویق ادغام وزارت‌خانه‌ها در مجلس با نماینده دولت، گفت: «در این جلسه توافق‌های تازه‌ای بر سر ادغام وزارت‌خانه‌ها صورت گرفت و قرار شد در نحوه ادغام وزارت‌خانه‌های مورد بحث تجدیدنظر شود.» وی با بیان این مطلب به فارس افزود: «در این جلسه قرار شد وزارت‌خانه‌های صنایع و بازرگانی با ایجاد برخی تغییرات در یک‌دیگر ادغام شوند. هم‌چنین ادغام وزارت ارتباطات در وزارت‌خانه‌های راه و مسکن منتفی و علاوه بر این قرار شد در ادغام وزارت‌خانه‌های رفاه و کار نیز تجدید نظر صورت گیرد. به جای وزارت رفاه، وزارت تعاون با وزارت کار ادغام خواهد شد.»

2) صالحی در کمیسیون امنیت ملی مجلس حضور یافت

http://www.hamshahri.net/news-138050.aspx

وزیر امور خارجه ایران به‌منظور پاسخ‌گویی به سوالات نمایندگان در جلسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی حضور یافت.

دنیای اقتصاد

1) تورم در امارات به بالاترین رقم طی 3 ماه اخیر رسید

http://www.donya-e-eqtesad.com/Default_view.asp?@=258237

نرخ تورم امارات طی ماه مه به بیش از 4.1 درصد رسید که این رقم در سه ماه گذشته بی‌سابقه بوده است. به گزارش فارس به نقل از گلف نیوز، ادامه روند صعودی قیمت مواد غذایی بیش‌ترین تاثیر را در افزایش نرخ تورم امارات داشته است. نرخ تورم امارات در ماه آوریل به کم‌تر از 1/1 درصد رسیده بود.

2) خط قرمز اجاره در بازار مسکن

http://www.donya-e-eqtesad.com/Default_view.asp?@=258226

معاون وزیر دادگستری ضمن قانونی خواندن برخورد تعزیراتی با گران‌فروشی در بازار اجاره مسکن اعلام کرد: «از نظر دولت اجاره‌بها در تهران به شکل غیرمتعارفی افزایش پیدا کرده و سازمان تعزیرات تا برگشت تعادل قیمتی در این بازار، اوضاع را تحت‌کنترل خواهد داشت. رییس سازمان تعزیرات حکومتی هم‌چنین با تاکید بر این‌که قصد بگیر و ببند در بازار مسکن را نداریم، گفت: از نظر ما خطوط‌ ‌قرمز بازار اجاره رعایت «نرخ رشد 9 درصد در اجاره‌نامه» و «تعرفه مصوب برای پورسانت بنگاه‌های مسکن» است که تخلف از این دو، پیگرد دارد.»

 

 

 

 


 


سومین گزارش آزار و اذیت جنسی در هفته‌های اخیر،

«رسیدگی به پرونده تعرض به دو زن در استان گلستان»


خبر / رادیو کوچه

مسوولان دادگستری استان گلستان از رسیدگی به دو پرونده آزار و اذیت دو دختر که یکی از آن‌ها به قتل رسیده، خبر داده‌اند.

به گزارش مهر، مسوولان قضایی گلستان در نشست مطبوعاتی به مناسبت هفته قوه قضاییه اعلام کردند که در یکی از این پرونده‌ها پزشک جوانی که در یکی از روستای استان گلستان کار می‌کرد، به بهانه دریافت خدمات درمانی، از سوی چهار مرد مورد تعرض قرار گرفته است.

در پرونده دیگری نیز دختری جوان در یکی از شهرهای استان گلستان ربوده شده و پس از آزار و اذیت در جنگل‌های منطقه به قتل رسیده است.

عباس پوریانی، دادستان مرکز گلستان با اشاره به رسیدگی به این پرونده‌ها اعلام کرد: «پرونده نخست در شعبه سوم کیفری این استان در حال رسیدگی است و پس از قطعیت اتهام و تکمیل مستندات احکام اعدام اجرا می‌شود.»

آقای پوریانی در خصوص پرونده تجاوز و قتل دختر جوان نیز اعلام کرد متهمان پرونده شناسایی و دستگیری شده‌اند.

این در حالی است که در هفته‌های اخیر دو مورد از آزار و اذیت جنسی در ایران به طور گسترده در رسانه‌های خبری داخلی و خارجی بازتاب داشته است از سویی دیگر فرمانده پلیس اصفهان در روزهای اخیر در واکنش به این خبرها عنوان کرد که این گزارش‌ها از میام ده‌ها گزارش آزار و اذیت جنسی در ایران رسانه‌‌ای شده و تنها موارد هفته‌ها و ماه‌های اخیر نبوده است.

…………………………………………………..

به دلیل اختلال در سیستم‌های تسلیحاتی،

«ناتو حمله اشتباهی در طرابلس را تایید کرد»

خبر / رادیو کوچه

سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، روز دوشنبه با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد ‌که «اختلال در سیستم‌های تسلیحاتی» موجب کشته شدن غیرنظامیان در جریان حمله صبح روز یک‌شنبه به طرابلس، پایتخت لیبی، شده است.

دولت لیبی با ارایه گزارشی عنوان کرد ناتو با بمباران یک منطقه غیرنظامی نه نفر از جمله دو کودک را کشته است.

ناتو قطع‌نامه سازمان ملل متحد برای دفاع از غیرنظامیان لیبیایی در مقابل نیروهای حامی سرهنگ معمر قذافی، رهبر این کشور، را اجرا می‌کند.

ژنرال چارلز بوکارد، فرمانده عملیات سازمان پیمان آتلانتیک شمالی طی بیانیه‌ای تاکید کرد هدف این حمله یک سایت موشکی بوده، اما راکت شلیک شده به سمت دیگری رفته است.

وی از کشته شدن غیرنظامیان بی‌گناه ابراز تاسف کرد.

ناتو افزوده هم‌چنان در حال تحقیق درباره جزییات این حادثه است.

ژنرال بوکارد گفت تاکنون بیش از ۱۱ هزار و ۵۰۰ سورتی پرواز بر فراز لیبی انجام شده و «در برنامه‌ریزی و اجرای هر یک از این ماموریت‌ها توجه فراوانی برای پیش‌گیری از تلفات غیرنظامیان می‌شود.»

مقام‌های لیبی می‌گویند حمله روز یک‌شنبه دقایقی پس از نیمه‌شب در یکی از مناطق فقیر طرابلس رخ داد.

…………………………………………………..

روز یک‌شنبه روی داد،

«مخالفان بشار اسد، شورای ملی تشکیل دادند»

خبر / رادیو کوچه

روز یک‌شنبه فعالان مخالف دولت بشار اسد، رییس جمهوری سوریه اعلام کردند که به منظور سرنگون کردن حکومت بشار اسد، یک شورای ملی تشکیل داده‌اند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، هدف از تشکیل این شورای ملی، رهبری انقلاب مردم سوریه و هماهنگ کردن تمامی جوامع و نمایندگان نیروهای سیاسی ملی در داخل و خارج از آن کشور اعلام شده است.

این گروه از فعالان مخالف حکومت، تشکیل این شورای ملی را در نقطه مرزی ترکیه با سوریه اعلام کرده‌اند.

…………………………………………………..

وزیر دفاع آمریکا:

«ایران سلاح‌های قدرت‌مند به گروه‌های شیعه عراقی داده است»

خبر / رادیو کوچه

رابرت گیتس، وزیر دفاع آمریکا، در مصاحبه‌ای با یک شبکه تلویزیونی گروه‌های شیعه مورد حمایت ایران را مسوول تلفات اخیر نیروهای آمریکایی در عراق دانسته است.

به گزارش سی‌ان‌ان، آقای گیتس اظهار داشت گروه‌های تندروی شیعه عراقی، و نه القاعده، مسوول کشته شدن سربازان آمریکایی در عراق طی هفته‌های اخیر بوده‌اند.

وزیر دفاع آمریکا افزود که ایران سلاح‌های به‌نسبت پیش‌رفته و قدرت‌مندی را در اختیار این گروه‌های تندرو قرار می‌دهد که طی هفته‌های اخیر منجر به کشته‌شدن سربازان آمریکایی در عراق شده است.

مقامات آمریکایی و بعضی از مقامات عراقی پیش از این چندین بار ایران را به حمایت تسلیحاتی از گروه‌های تندروی عراقی از جمله سپاه مهدی تحت رهبری مقتدی صدر، روحانی شیعه متهم کرده‌اند.

این در حالی است که ایران همواره این اتهامات را بی‌اساس دانسته و آن‌ها را رد کرده است.

رابرت گیتس در بخش دیگری از مصاحبه تلویزیونی اخیر خود افزوده که اکنون نوری المالکی، نخست وزیر عراق، با جدیت بیش‌تری خطر گروه‌های تندروی شیعه در کشورش را بررسی خواهد کرد.

آقای گیتس می‌گوید آمریکا و عراق برای محدود کردن تهدید این گروه‌ها اقدامات مشترکی را به اجرا گذاشته‌اند.

…………………………………………………..

مشاورعالی رییس جمهوری ترکیه:

«دمشق یک هفته تا پایان دادن به خشونت وقت دارد»

خبر / رادیو کوچه

ارشاد هرمزلو مشاورعالی رییس جمهوری ترکیه در گفت‌وگویی با یک شبکه تلویزیونی اعلام کرد دمشق یک هفته وقت دارد تا خون‌ریزی در کشور را متوقف کند و پس از آن آنکارا هیچ پوششی در اختیار رهبران این کشور قرار نخواهد داد.

به گزارش خبرگزاری دولتی سوریه هم‌زمان بشار اسد رییس جمهوری این کشور روز دوشنبه در مورد اوضاع جاری در سوریه سخن‌رانی می‌کند.

این سومین سخن‌رانی بشار اسد پس از آغاز اعتراض‌های گسترده در شهرهای مختلف سوریه است.

بر اساس تحلیل‌ها تصمیم‌گیری‌های بزرگ در مورد چگونگی مقابله با اعتراض‌ها توسط گروه کوچکی از مقامات این کشور به کارگرفته می‌شود و تاکنون در همه این تصمیم‌گیری‌ها بر ضرورت به‌کارگیری قدرت برای توقف اعتراض‌ها تاکید شده است.

…………………………………………………..

پس از یک هفته بازداشت،

«آزادی فرید صلواتی روزنامه‌نگار اصفهانی»

خبر / رادیو کوچه

فرید صلواتی روزنامه‌نگار اصفهانی و افشا کننده حادثه آزار و اذیت جنسی در خمینی‌شهر اصفهان از زندان آزاد شده است.

به گزارش ندای سبز آزادی، فرید صلواتی از فعالین و روزنامه‌نگاران اصفهان پس از یک هفته بازداشت از زندان آزاد شد. وی که از نوادگان علامه جعفری است در ۲۲ خرداد توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده و تا کنون نیز تحت بازجویی بوده است.

پس از وقوع حادثه خمینی‌شهر اصفهان فرید صلواتی باعث شد این خبر در رسانه‌ها منعکس و منتشر شود. او پس از انتشار این خبر در ۲۲ ‌خرداد ماه توسط ماموران امنیتی بازداشت شد.

…………………………………………………..

پس از جشن‌واره برلین،

«فیلم جدایی نادر از سیمین برنده جایزه بهترین فیلم سیدنی»

خبر / رادیو کوچه

فیلم «جدایی نادر از سیمین» ساخته اصغر فرهادی، جایزه بهترین فیلم را در جشن‌واره سینمایی سیدنی از آن خود ساخت.

جدایی نادر از سیمین‌، پیش از این، از جمله جایزه خرس طلای بهترین فیلم در جشن‌واره بین‌المللی فیلم برلین در سال ۲۰۱۱ و جوایز خرس نقره‌ای بهترین گروه بازی‌گران‌ زن و بهترین گروه بازی‌گران  مرد را  نیز در این جشن‌واره به‌دست آورده بود.

لازم به اشاره است این فیلم در فرانسه با استقبال مخاطبان روبه‌رو شده و تعداد سالن‌های نمایش این فیلم به بیش از 150 سالن در فرانسه رسیده است.

«جدایی نادر از سیمین» توانست با 2 میلیون و 300 هزار دلار فروش جای‌گاه هفتم از گیشه سینماهای جهان را به خود اختصاص دهد.

…………………………………………………..

معاون قوه قضاییه جمهوری اسلامی:

«بررسی ورود گزارشگر حقوق بشر سازمان ملل به ایران»

خبر / رادیو کوچه

معاون اول قوه قضاییه جمهوری اسلامی روز یک‌شنبه، در مصاحبه‌ای و در واکنش به انتخاب گزارش‌گر ویژه سازمان ملل برای ایران گفته است که ورود گزارش‌گر ویژه شورای حقوق بشر به این کشور «بررسی» خواهد شد.

به گزارش ایرنا، ابراهیم رییسی، معاون اول قوه قضاییه با ابراز این نظر که گزارش‌گر ویژه از سوی کشورهای غربی تعیین شده، افزوده است که جمهوری اسلامی «ورود این گزارش‌گر را بررسی می‌کند.»

روز ۱۸ ژوئن، شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در پی ایراز نگرانی شورا از نقض حقوق بشر در جمهوری اسلامی، احمد شهید، وزیر خارجه پیشین مالدیو را به عنوان گزارش‌گر ویژه حقوق بشر ایران معرفی کرد.

آقای رییسی در عین حال هر‌گونه نقض حقوق بشر توسط جمهوری اسلامی را رد کرد و گفت: «اگر با نگاه منصفانه به تمامی ابعاد عمل‌کرد جمهوری اسلامی نگاه کنند، خواهند دید که امروز ایران مدعی حقوق بشر است و توجه خاصی به حقوق بشری دارد.»

این مقام جمهوری اسلامی علت انتقاد از شرایط حقوق بشر در ایران را گزارش‌های نادرست رادیو و تلویزیون‌های خارج از کشور دانست و اظهار داشت که «هیچ‌یک از این گزارشات مورد قبول ما نیست و معتقدیم که این کارها از روی غرض‌ورزی است.»

اظهارات آقای رییسی یک روز پس از آن انتشار می‌یابد که، به نقل از کریم عابدی، معاون کمیته حقوق بشر مجلس شورای اسلامی، گزارش شد که این کمیته تصمیم گرفته است که به احمد شهید اجازه ورود به ایران داده نشود.

…………………………………………………..

کمیته حمایت از روزنامه‌نگاران:

«ایران و کوبا دارای بیش‌ترین روزنامه‌نگار تبعیدی»

خبر / رادیو کوچه

کمیته حمایت از روزنامه‌نگاران در تازه‌ترین گزارش خود درباره روزنامه‌نگاران تبعیدی در سراسر دنیا، روز دوشنبه اعلام کرده است که ایران و کوبا در یک سال گذشته بیش‌ترین تعداد روزنامه‌نگاران تبعیدی را به خود اختصاص داده‌اند.

به گزارش خبرگزاری رسمی آلمان، کمیته حمایت از روزنامه‌نگاران که مقر آن در آمریکاست در این گزارش گفته است: «در دوره زمانی ۱۱ خرداد ۱۳۸۹ تا ۱۰ خرداد ۱۳۹۰، ایران و کوبا هریک با ثبت ۱۸ مورد روزنامه‌نگار خارج شده از کشور، در صدر فهرست کشورهایی قرار دارند که با دشوار کردن شرایط، روزنامه‌نگاران را مجبور به تبعید کرده‌اند.»

این در حالی است که بر اساس آمار ارایه شده از سوی سازمان گزارش‌گران بدون مرز، ایران در سال‌های ۲۰۱۰ و ۲۰۰۹ نیز بزرگ‌ترین خاست‌گاه روزنامه‌نگاران تبعیدی در جهان بوده است.

به نوشته سازمان گزارش‌گران بدون مرز، در سال ۲۰۱۰، ۳۰ روزنامه‌نگار ایرانی مجبور به تبعید و یا فرار از کشور شده‌اند که این رقم در سال ۲۰۰۹ «بیش از ۵۰» نفر بوده است.

کمیته حمایت از روزنامه‌نگاران در آخرین گزارش خود خاطرنشان کرده است که در یک‌سال گذشته در مجموع ۶۷ روزنامه‌نگار کشور خود را ترک کرده‌اند که ۲۲ تن از آنان از خاورمیانه و شمال آفریقا، ۱۹ تن از قاره آمریکا، ۱۹ تن از آفریقا، شش تن از آسیا و یک نفر از آسیای میانه بوده است.

این گزارش با اشاره به این‌که این رقم بر اساس موارد گزارش شده و ثبت شده به دست آمده، تاکید کرده است که رقم حقیقی روزنامه‌نگاران در تبعید می‌تواند بالاتر از این باشد.

کمیته حمایت از روزنامه‌نگاران می‌گوید: «برخی از این روزنامه‌نگاران پس از آزادی از زندان وطن خود را ترک کرده‌اند و برخی دیگر برای فرار از بازداشت و یا به دنبال تهدیدهای متفاوت مجبور شده‌اند کشور خود را ترک کنند.»

بر اساس این گزارش، در یک دهه گذشته دست‌کم ۶۴۹ روزنامه‌نگار ترک وطن کرده‌اند که بیش‌ترین آن‌ها شهروند ایران، عراق، اتیوپی، سومالی و زیمبابوه بوده‌اند.

کمیته حمایت از روزنامه‌نگاران سال گذشته نیز با ارایه آماری از روزنامه‌نگاران زندانی در دنیا اعلام کرده بود که ایران در کنار چین، هم‌چنان بزرگ‌ترین زندان برای روزنامه‌نگاران به شمار می‌رود.

…………………………………………………..

محاکمه غیابی برای 93 اتهام،

«برگزاری دادگاه بن‌علی رییس جمهوری سابق تونس»

خبر / رادیو کوچه

پس از گذشت 6 ماه از خروج زین‌العابدین بن‌علی، رییس جمهوری پیشین تونس و سفر به عربستان سعودی محاکمه غیابی وی و همسرش برای بررسی 93 اتهام صبح روز دوشنبه آغاز شد.

به گزارش الجزیره، دادگاه تونس صبح امروز جلسه رسیدگی به اتهامات بن‌علی و لیلی الطرابلسی همسر وی را آغاز کرد.

بن‌علی با 93 اتهام از جمله قتل، شکنجه، پول‌شویی، قاچاق مواد‌مخدر، حمل غیرقانونی سلاح، کسب درآمدهای نامشروع، سو‌استفاده ملی و کشف میلیون‌ها دلار پول نقد و جواهرات در کاخ ریاست جمهوری تونس مواجه است.

علاوه بر اتهامات فوق، بن‌علی هم‌چنین به دخالت در کشتار 300 نفر از معترضان در جریان قیام مردمی تونس متهم است.

مقامات جدید تونس بن‌علی و همسرش را به طور غیابی محاکمه می‌کنند. بنا بر اعلام برخی منابع قضایی تونس، بن‌علی در صورت اثبات برخی اتهاماتش به 5 تا 20 سال زندان محکوم خواهد شد.

زین‌العابدین بن‌علی در حال حاضر در ویلایی در شهر جده با همسر خود زندگی می‌کند. علی‌رغم این‌که مقامات تونس بارها از عربستان سعودی خواسته‌اند وی را تحویل دهد مسوولان سعودی درخواست‌های تونس برای استرداد رییس جمهوری پیشین این کشور را رد کرده‌اند.

…………………………………………………..

به دلیل ارتباط با طب مکمل ایرانی فرادرمانی،

«بازداشت حجت‌نجفی نوه آیت‌اله حجت کوه‌کمری»

خبر / رادیو کوچه

در روزهای اخیر سید‌مرتضی حجت‌نجفی، فرزند آیت‌اله حجت کوه‌کمری از مراجع تقلید شیعه، به دلیل ارتباط با فعالان طب مکمل ایرانی فرادرمانی و مربیان عرفان حلقه در ایران، توسط ماموران امنیتی بازداشت شده است.

براساس گزارش رسیده به رادیو کوچه، سید‌مرتضی حجت‌نجفی که مجتهد بوده و تولیت مدرسه علمیه حجتیه قم را نیز بر عهده دارد، به بررسی تطابق آموزه‌های عرفان حلقه با متون اسلامی- شیعی مشغول بود و روز 24 خرداد ماه توسط نیروهای اطلاعات سپاه بازداشت و به زندان اوین منتقل شد.

لازم به ذکر است روز 22 خرداد نیز 3 تن از پزشکان عضو گروه تحقیقات فرادرمانی به هم‌راه یک مستندساز عضو این گروه بازداشت شدند.

هم‌چنین در سال جاری بنیان‌گذار این روش طب مکمل، محمد‌علی طاهری در 14 اردی‌بهشت بازداشت شد. محمد‌علی طاهری از آن تاریخ تا‌کنون در بازداشت به سر می‌برد و گزارش‌ها حاکی از اعتصاب غذا و رفتار نامناسب ماموران با وی است. در این مدت هیچ‌گونه ملاقاتی با وی توسط خانواده یا وکیل صورت نگرفته و وضع سلامت وی در هاله‌ای از ابهام است.

…………………………………………………..

رییس جمهوری سوریه:

«توطئه سوریه، میکروبی است که باید نابود شود»

خبر / رادیو کوچه

بشار اسد، رییس جمهوری سوریه روز دوشنبه و در سومین سخن‌رانی عمومی از زمان آغاز ناآرامی‌ها در این کشور در دانش‌گاه دمشق اظهار داشت کشورش در برهه‌ای سرنوشت‌ساز به سر می‌برد و توطئه‌ای در سوریه شکل گرفته است.

آقای اسد در اولین سخن‌رانی خود طی دو ماه گذشته افزود این توطئه‌، «میکروبی است که باید آن را نابود کرد.»

او گفت آن‌چه در کشور اتفاق افتاده، ربطی به اصلاحات ندارد و توسعه بدون ثبات به دست نمی‌آید، همان‌گونه که اصلاحات با خراب‌کاری میسر نیست.

او گفت مردم کشورش متحمل رنج فراوان شده‌اند. او به خانواده قربانیان کشته شده در این نا آرامی‌ها تسلیت گفت.

آقای اسد گفت باید میان مطالبات مشروع مردم و خراب‌کاران فرق قائل شد.

او افزود طرح مطالبات مشروع از دولت نباید عامل هرج و مرج شود.

آقای اسد، «روشن‌فکران با افکار کفر‌آمیز» و افراطی‌ها را متهم کرد که درصدد نفوذ به سوریه هستند اما گفت این افراد در اقلیت هستند.

رییس جمهوری سوریه گفت این افراد به وجهه سوریه در خارج از این کشور آسیب رسانده و خواهان دخالت نظامی خارجی در کشور شده‌اند.

او افزود استفاده از زور تنها گزینه موجود برای مقابله با آن‌ها بود، چون این افراد از تظاهرات مسالمت‌آمیز به عنوان پوششی برای اقدامات خود استفاده می‌کردند.

بشار اسد تاکید کرد سوریه در پی روزهای دشوار اینک با نقطه عطفی مواجه است و افزود سوریه قوی‌تر خواهد شد.

رئیس جمهوری سوریه گفت تظاهرات اخیر باعث شده تا نسلی به وجود بیاید که به حکومت قانون و نهادهای دولتی احترام نمی‌گذارد.

او گفت نفوذی‌های مسلح در جسر‌الشغور دست به کشتار زده‌اند و گفت این افراد از نفرت و بداندیشی آکنده هستند.

رییس جمهوری سوریه افزود ۶۴ هزار نفر تحت تعقیب هستند و برخی از آن‌ها خود را تسلیم مقامات کرده‌اند.

آقای اسد گفت گفت‌و‌گوی ملی، آینده سوریه را شکل می‌دهد و از تشکیل نهادی برای این امر خبر داده و گفته کمیته ویژه‌ای هم برای بررسی قانون اساسی تشکیل خواهد شد.

او هم‌چنین او از مردمی که طی روزهای گذشته به ترکیه فرار کرده‌اند، خواست به کشور بازگردند.

آقای اسد در مورد مبارزه با فساد که معترضان سوری در تظاهرات خود به آن اشاره کرده‌اند، گفت مردم باید در همه سطوح در مبارزه با فساد مشارکت داشته باشند.

آقای اسد پیش از این هم ناآرامی‌های کشورش را به توطئه کشورهای خارجی نسبت داده و گفته بود کسانی را که در پشت «توطئه» اخیر علیه کشورش هستند، شکست خواهد داد.

 


 
شما این خبرنامه را به این دلیل دریافت می کنید که ایمیل شما پس از تایید وارد لیست دریافت کنندگان شده است. برای لغو عضویت از این خبرنامه به این لینک مراجعه کنید یا به koocheh-unsubscribe@sabznameh.com ایمیل بزنید. با فرستادن این خبرنامه به دوستان خود آنها را تشویق کنید که عضو این خبرنامه شوند. برای عضویت در این خبرنامه کافی است که به koocheh@sabznameh.com ایمیل بزنید. برای دریافت لیست کامل خبرنامه های سبزنامه به help@sabznameh.com ایمیل بزنید.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

خبرهاي گذشته