خبر / رادیو کوچه
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در ملاقات با همتای روس خود در مسکو اظهار داشت: «ایران به طور کلی از طرح گامبهگام پیشنهادی روسیه برای مذاکرات هستهای ایران و جامعه جهانی استقبال میکند اما تعهدات ناشی از مذاکرات هستهای باید دارای ویژگی همزمانی باشد.»
به گزارش خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، علیاکبر صالحی، روز چهارشنبه، 17 اوت، درباره محورهای مذاکراتش با سرگئی لاورف، وزیر امور خارجه روسیه در مسکو گفت: «تعهدات ناشی از مذاکرات هستهای باید دارای ویژگی همزمانی باشد و در قبال یک قدم برداشتهشده از سوی یکی از طرفین، طرف دیگر هم قدمی متقابل و همزمان بردارد.»
آقای صالحی ارایه طرح «گامبهگام» از سوی مسکو را نشانه حسن نیت روسیه نسبت به صلح آمیز بودن ماهیت برنامه هستهای ایران میداند. وی تاکید کرد که جزییات طرح روسیه باید توسط گروههای کارشناسی بررسی شود.
وی پیشتر با تاکید بر روابط دوستانه و همسویی سیاست خارجی دولت خود با روسیه، گفته بود که هنوز از جزییات طرح روسیه برای حل مسئله اتمی ایران اطلاعی ندارد.
علیاکبر صالحی، با ابراز امیدواری در این مورد که ارایه این پیشنهاد، باعث تعمیق روابط ایران و روسیه شود، گفت «فکر میکنیم ایران همسایه خوبی و مطمئنی برای روسیه است که دارای سیاست مستقلی است و در طول این سه دهه، همواره بر مجموعهای از اصول سیاسی خود پایبند بوده و آنها را دستخوش تحولات زمانه نکرده است.»
مقامات جمهوری اسلامی روسیه را، به عنوان یک قدرت اتمی، رقیب ایالات متحده و در این زمینه، سیاست خود را با روسیه همسو دانستهاند و آقای صالحی نیز به خبرنگاران گفت که مواضع ایران و روسیه در مورد تحولات منطقه و جهان به یکدیگر نزدیک است و افزود: «همین امر باعث نگرانیهای آمریکا شده است.»
بیشتر بخوانید:
«از جزییات طرح گامبهگام روسیه اطلاعی ندارم»
خبر / رادیو کوچه
چهار فعال دانشجویی بهنامهای شاهرخ زمانی، محمد جراحی، نیما پوریعقوب و ساسان واهبیوش که نزیک به هفتاد روز را در زندان مرکزی تبریز در بازداشت بودهاند، پس از پایان قرار بازداشت بدون صدور قرار وثیقه محاکمه خواهند شد.
به گزارش کمیته دانشجویی دفاع از زندانیان سیاسی شاهرخ زمانی، نیما پوریعقوب، ساسان واهبیوش و محمد جراحی به ترتیب در روزهای هفده، نوزده، بیست و سی خرداد ماه در تبریز بازداشت شده بودند. این چهار فعال چپ پس از بازداشت در ادارهی اطلاعات تبریز، از یک ماه پیش و با تمدید قرار بازداشت و صدور قرار یک ماهه به زندان مرکزی تبریز منتقل شده بودند.
شاهرخ زمانی و محمد جراحی از فعالان کارگری تبریز، ساسان واهبیوش دانشجوی رشتهی مهندسی پزشکی دانشگاه آزاد تبریز و نیما پوریعقوب نیز دانشجوی رشته مهندسی مکانیک دانشگاه آزاد تبریز است.
یک منبع مطلع به «خانهی حقوق بشر ایران»گفت: «دادگاه این فعالین چپ، ساعت ۹ صبح روز پنجشنبه ۲۷ مرداد ماه و در شعبهی یک دادگاه انقلاب تبریز به ریاست قاضی حملبر برگزار خواهد شد.
بیشتر بخوانید:
«بازداشت فراز زهتاب، فعال دانشجویی دانشگاه تبریز»
سیمین/ رادیو کوچه
simin@koochehmail.com
اگر این شانس را داشته باشید که در محلهای زندگی کنید که چینیهای زیادی در آن زندگی میکنند، اون وقت هر روز و هر هفته یه خبری اونجا هست. یه روز فستیوالی برای مردگان هست، یک روز هم آئین تولد و مرگ بودا را با هم برگزار میکنند و تابوتی نمادین را در خیابانها میگردانند. یک روز هم در اواسط هر ماه آئین خاصی به جا میآورند که نوعی نیایش همراه با نذر گل و عود و میوه است.
اما این روزها باز هم در محل ما خبرهایی هست. چند روزی هست که در بخشی از فضاهای باز که همیشه بازار های محلی برگزار میشود داربست زدند و فضاهایی مثل سالن درست کردند. کلی هم عَلَم کاغذی با شکلهای عجیب و غریب به خصوص اژدها درست کردند. یاد روزهای محرم خودمون افتادم. همون فضا تقریبا همون کار ها فقط اینجا همه چی رنگی هست؛ رنگ های زرد و قرمز و طلایی.
سری به یکی از این محلها که ویژه برگزاری این آئین هست میزنم.
یک طرف این محل سر پوشیده جایگاهی درست شده با یک پره نمایشی سپید و آلات موسیقی که صندلیهایی برای بینندگان در مقابل آن چیده شده است.
در سمت مقابل این جایگاه در آن سوی این محل، چند مجسمه بزرگ کاغذی رنگی خودنمایی میکنند.
مردم میآیند و از مکانی در میانه این فضا عودهایی بر میدارند و به نزد آن مجسمههای بزرگ کاغذی میروند و دعایی میخوانند، نذریهایشان را اهدا میکنند و باز میگردند و عودها را روشن میکنند و یا گاهی شمعی.
تعدادی صندلی برای نشستن وجود دارد، گویی قرار است برنامههایی برگزار شود. آن طرف در یک تابلوی اعلانات بزرگ چند عکس و نوشته نصب شده. جدولهایی با ارقام و اعداد و اسامی که البته به زبان چینی نوشته شدهاند و عکسهایی از مراسم و آدمهایی با لباسهای یک سان زرد رنگ که انگار برنده چیزی شدهاند. آن طرفتر عکسهایی از نذریهای جمعآوری شده مثل مواد غذایی و پول هست و در کنار آن عکسهایی از حضور این مردمان زردپوش که به خانهها و مکانهایی برای کمک رفتهاند با کلی مواد غذایی و کمکهای نقدی. سر در نمیآورم اینجا قرار است آئینی سنتی برگزار شود یا خیریهای برقرار است؟
از یکی از حاضران میخواهم برایم توضیح دهد که اصلن جریان چیست؟
جشنواره روحهای گرسنه (Hungry Ghost festival)جشنوارهای است که هر ساله در میانه ماه جولای در تقویم قمری چینی که یک ماه عقبتر از تقویم عادی است، برگزار میشود.
راهنمای من میگوید که ما باور داریم که در سه روز میانی این ماه، در بهشت باز میشود و روحها اجازه دارند که به زمین سفر کنند. از این رو ما بر روی زمین این بازگشت آنان را جشن میگیریم و نذریهایی برای آنان میآوریم ضمن آنکه عود و این مجسمههای کاغذی و نمادهای کاغذی را میسوزانیم چراکه معتقدیم این دود غذای این ارواح هست.
از او در مورد این عکسها میپرسم. میگوید مردم نذریهایشان را به صورت موادغذایی به اینجا میآورند که جمعآوری میشود و پس از اتمام مراسم به نیازمندان اهدا میشود. همچنین برخی از مجسمههای خدایان در این جا به بالاترین بها فروخته میشود و بهای آن به این خیریه اختصاص مییابد.
همینطور تعداد زیادی خانه، ماکت بازار، وسایط حمل و نقل مثل ماشین، اتوبوس، تاکسی و حتا اسب که با کاغذ ساخته شدهاند، فروخته می شوند تا در پایان مراسم به افتخار ارواح با تمامی خدایان کاغذی به آتش کشیده شوند.
یک مجسمه کاغذی بزرگ در این میان خودنمایی میکند. راهنمای چینی من میگوید که ما اعتقاد داریم این روح بزرگ است که با شکم بزرگی که دارد تمامی ارواح را از بهشت تا زمین با خود حمل میکند و اینجا آنها میتوانند از این نذریها استفاده کنند.
او به صحنه نمایش آن سوی فضا اشاره میکند و میگوید در این قسمت هم برنامههایی شامل اپرا و اجرای موسیقی و نمایش برگزار میشود برای ارواح. هم چنین صندلیهای خالی که مقابل آن چیده شده برای آنان رزرو شده است.
از او میپرسم یعنی ارواح به تماشای این برنامهها مینشینند و او میگوید: «بله بسیاری افراد قادرند این ارواح را که در اینجا حاضرند تشخیص دهند. به راستی اکنون ارواح در اینجا حاضرند!»
با این حرف یاد تورهای ویژه ارواح میافتم و به دور و برم نگاهی میکنم و صندلیهای خالی که مقابل آن صحنه نمایش قرار داده شده. بانویی با لباس و گریم خاص روی صحنه مشغول اجرای یک آواز سنتی بود و من تصور کردم که الان چند روح روی آن صندلیها نشستهاند و به این اجرا گوش می دهند. شاید هم یکی دو تا الان در اطراف من مشغول گوش دادن به مصاحبه من هستند!
اما میزبان چینی من هشداری هم میدهد که اگر خوش شانس باشم در حال عکاسی ممکن است روحی را هم در تصویرم داشته باشم! او میگوید اگر در یکی از عکسهایت سایهای دیدی تعجب نکن حتمن از یک روح عکس گرفتهای! چیزی که تا به حال چندین بار اتفاق افتاده است.
با این حرف کمی عقبنشینی میکنم. راستش کم کم دارم احساس میکنم جدی جدی چند روح دارند همراهیام میکنند. البته فکر میکنم اگر ارواح در گذشتگان همین افرادی که در اینجا هستند باشند زیاد هم وحشتناک نیستند.
به سمت گروهی از زنان و مردان که با لباسهای زردرنگ مشغول انجامدادن کارهایی هستند میروم. عدهای مشغول در یافت نذریهای نقدی هستند و عدهای دیگر که اغلب بانوان هستند دارند پولهای کاغذی را برای سوزاندن آماده میکنند. همیشه این روحیه کار جمعی چینیها و پشتکارشان ستودنی است و حضور بانوان که از آن به عنوان یک کار خیریه در عین حال شادی آفرین یاد میکنند، با هر سن و سالی که باشند.
دختر جوانی از این که همراه مادرش هر سال در این آئین شرکت میکند خوشحال است و میگوید با دعا برای ارواح خواستار سعادت،پول بیشتر و موفقیت در درسهایش شده است.
مثل همیشه این جمعها زیر نظر سازمانهایی برگزار میشود. با رئیس این مجموعه صحبت میکنم. او پس از آن که توضیحاتی راجع به این جشنواره می دهد در پاسخ من که از او میپرسم با سوزاندن این همه کاغذ و چوب، فکر نمیکنند به طبیعت آسیب میرسانند، میگوید که هرچند که این کار چندان با طبیعت سازگار نیست اما سنتها باید حفظ شود.
و به این ترتیب میرویم تا در آخرین روز این آئین و در آخرین ساعتهای آن پس از این که تمامی نذریها جمع آوری شد و همه این مجسمههای کاغذی خریداری شد و مردم شرکتکننده دسته جمعی شام خوردند، تمامی وسایل کاغذی موجود سوزانده شود تا ارواح به میهمانی آمده با شکمی پر به آسمان باز گردند. البته پس از آن که روحانی حاضر در مجلس که تمامی مناسک و دعاها با نظارت و راهنمایی او انجام میشود، پس از متبرک کردن بخشی از نذریها آنان را به سمت مردمی که در اطراف او ایستاده اند پرتاب میکند و هر کس که از این عمل نصیبی برد به معنای آن است که خوش شانستر است و سعات با او یار بوده و در سوی دیگر مجلس موسیقی و نمایشی هیجانانگیز همچنان برای ارواح حاضر در صحنه که کسی حق نشستن بر صندلیهایشان را ندارد، اجرا میشود.
و من به این فکر میکنم که اساسن شاید این جماعت مقید به آداب و سنتها سوراخ لایه ازن را به فقط خاطر سهل کردن سفر این ارواح گرامی با سوزاندن این همه کاغذ، بزرگ میکنند …
خبر / رادیو کوچه
دادگاه بینالمللی رسیدگی به پرونده رفیق حریری روز چهارشنبه 17 اوت اعلام کرد دلایل کافی برای رسیدگی به پرونده ترور نخست وزیر پیشین لبنان موجود است.
به گزارش العربیه، دادگاه لاهه در ماه ژوئیه گذشته حکم بازداشت چهار نفر از متهمان به دست داشتن در ترور حریری را صادر کرد اما کیفرخواست به شکل کامل منتشر نشده است.
برخی مقامات لبنان اعلام کردهاند که 4 تن از متهمان از اعضای حزباله هستند اما این حزب هرگونه دخالت در ترور رفیق حریری را رد میکند.
نخست وزیر پیشین لبنان در سال 2005 بر اثر انفجار بمب کارگذاشته شده در مسیر کاروان حامل وی در بیروت به همراه 21 تن دیگر کشته شد.
بیشتر بخوانید:
«سلاح حزباله اصل اختلافها در لبنان است»
شراره سعیدی/ رادیو کوچه
ما شاهدیم که چند سالیست روحانیون دولتی و وابسته به سیستم قدرت، ابتدا در درون و اکنون در خارج از حلقه قدرت دارای رفتار و گفتار متعارضی نسبت به هم بودهاند، یافتن دلایل این اختلافات مهمترین راه شناخت چرایی درگیریهای سیاسی کنونی و همچنین دریافت میزان پایبندی روحانیون به اصول انقلاب اسلامیست، اصولی که شاید دیگر در باور توده مقبول نباشد، اما روحانیون متعارض به حکومت را به واسطه همذاتپنداری مورد حمایت قرار میدهد.
اکنون بالاترین مناصب و مقامات کشوری به دست روحانیون و یا در کنترل آنان است و این امر در مراحل و دورههای گوناگون پس از انقلاب به گونههای متفاوت وجود داشته، شاید گاهی روحانیون مناصب انتخابی را از دست داده باشند اما بسیاری از مناصب انتسابی و خصوصن دایمی برای روحانیت همواره محفوظ بوده است. تاسیس جمهوری اسلامی در ایران توسط خمینی، حمایت و حضور روحانیون در بخشهای مهمی از سازمان حکومت را به دنبال داشت. این وضعیت، موجب تداخل و تطابق منافع و اهداف نهاد روحانیت با نظام سیاسی و ایجاد نوعی تعلق و همنوایی میان این دو شد. مهمترین عامل پیوند دهنده روحانیت به نظام سیاسی، بر پایه تمایلات ایدئولوژیک استوار شد که همانا مبتنی بر فرهنگ شیعی است.
ما میدانیم که بهطور کلی، احتمال دخالت روحانیون در سیاست و بروز کنشهای حمایتجویانه یا منازعهآمیز در قبال نظام سیاسی، به چند عامل بستگی دارد:
1 –هرچه داعیههای سیاسی و اجتماعی مذهب بیشتر باشد، احتمال دخالت روحانیون در زندگی سیاسی بیشتر میشود.
2 –هرچه روحانیون یک مذهب، به عنوان یک نیروی سیاسی از نظر تاریخی، موقعیت ممتاز و قوت بیشتری داشته باشند، احتمال دخالت مستقیم و گسترده آنها در سیاست افزایش مییابد.
3 –هرچه امکان تعبیر و تفسیرپذیری مذهب و تطبیق آن با شرایط متحول تاریخی بیشتر باشد، توانایی روحانیون برای مداخله مستقیم در سیاست افزایش مییابد.
4 –هرچه نهادهای مذهبی سازمان یافتهتر و منسجمتر باشند، توانایی روحانیت برای دخالت در سیاست افزایش مییابد.
قرارگیری خمینی در راس ترکیبی که بهطور عمده از میان شاگردان و پیروان وی بودند، توانست حکومت اسلامی را جایگزین دولت پیشین کند. حکومتی که بر آرا و نظریات وی، که توسط شاگرداناش تفسیر و ترویج میشد، استوار بود و بدین ترتیب به ناگهان تمامی شرایط ذکر شده برای ورود روحانیت به عرصه سیاست ایجاد شد، دو متغیر قابل اعتنا وجود دارد نخست، آرا و نظریات سیاسی خمینی درباره روحانیت و رابطه آن با نظام سیاسی و دیگری، ساخت روحانیت و گونههای موجود در درون این ساخت که بهطور طبیعی گاهی رفتار سیاسی متفاوتی از خود بروز دادهاند.
اکنون به این پرسشها باید پاسخ داد که: آیا رابطه روحانیت – که بخش مهمی از ساخت حکومت را در دست دارد – با نظام سیاسی جدید کاملن حمایتی است؟ یا اینکه روحانیت تقاضاها و مطالبات خود را نیز وارد سیستم سیاسی میکند؟ برای یافتن پاسخ به پرسشهای مطرح شده، ذکر چند نکته ضروری به نظر میرسد:
یکم: روحانیون به عنوان مهمترین مدافعان رفتار آقای خمینی در انقلاب اسلامی عمدتن از شاگردان و پیروان او به شمار میآیند و در مبانی کنش سیاسی خود، از آرا و نظریات او تاسی میجویند. بنابراین، یکی از عوامل موثر در گروهبندیهای درون نهاد روحانیت، ناشی از قرائتهای متفاوت از اندیشهها و سیره سیاسی او است. شکلگیری دو جریان عمده سیاسی در میان روحانیون که هر دو مدعی فهم درست اندیشههای خمینی هستند، محصول تاثیر شرایط محیطی و علایق تاریخی در تکوین تعبیرهای گوناگون آنان است.
از این رو، برخی مفاهیم ارایه شده از سوی خمینی که در زمان حیاتاش مصادیق روشنتری داشت، در حال حاضر دچار ابهام و مورد منافشه واقع شده است. برای نمونه، او در یکی از پیامهای خود آورده که «به همه شما وصیت و سفارش میکنم که نگذارید انقلاب به دست نااهلان و نامحرمان بیفتد.» اینکه نامحرمان کیانند توضیحی داده نشده و هرگروه میتواند دیگری را نامحرم قلمداد کند.
دوم: در دوره پیشین (دهه اول انقلاب) اساسیترین پرسش در باب مولفههای «استقرار و ثبات» دولت اسلامی بوده است، حال آنکه در دهه دوم، سخن از «تعادل و حفظ» نظام سیاسی به میان رفته است. در شرایط بحرانی دهه اول انقلاب، جنگ هشت ساله، درگیری با گروههای دیگر مدعی در تصاحب حکومت، نابودی بخش مهمی از منابع اقتصادی رهبران سیاسی را به تلاش برای تثبیت نظام سیاسی وادار ساخت. بنابراین، خمینی، در این دوره، همواره رفتار حمایتی بدون سختگیری را برای تمامی حامیاناش تجویز کرد و اصولن فرصتی برای تفکیک و غربال به وجود نیامد.
پس از گذار از دوران دشوار و پر تنش دهه اول انقلاب، بسیاری از نیروهای درون نظام سیاسی که برای بیت حاکمیت بسیج شده بودند، وارد دورانی شدند که موجی از تحولات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی را به دنبال داشت. در این شرایط، مدافعان دیروز دولت اسلامی، در جستوجوی ساز و کارهای «مشارکت در دولت» بودند. اگر قبلن دوران دفاع از نظام بود، پس از جنگ و خمینی، دوران شکلگیری مناصب در درون حاکمیت بود و عرصه رقابت بسیار فشردهتر از سابق. دیگر سخن از گلوله و توپ نبود، بحث بر سر کرسی نمایندگی و ریاست جمهوریای بود که کمتر تعارفپذیر بود.
بدینسان، بخش مهمی از پرسشهای دوره دوم، ناظر به نوع مناسبات جامعه اسلامی با حکومت اسلامی است. وقتی دولت انقلابی استقرار یافته و بنیانهایش استوار شده، تقاضاها و مطالبات تازهای شکل گرفته و وضع موجود توانایی و یارای پاسخگویی به پرسشهای بیشماری که از دل تجربههای دوره اول زاده شده است، ندارد. بدین ترتیب، پاسخگویی به مطالبات این دوره و تعیین نوع رفتار سیاسی، نیاز به بازنگری و بازسازی منظومه فکری آقای خمینی را بیش از پیش نمایان میساخت و دقیقن در این بازنگریها بود که تعارضات روحانیون حکومتی آغاز شد، اختلافی که در مورد رفتار و یا ایدئولوژی آقای خمینی نبود، بلکه تنها بر سر فهمهای گوناگون و گاهن منفعتجویانه از سخنان و جانبداریهای او بود، اختلافی که اکنون باعث شده پس از سالها این تفاوتها ریشهای شود و خطوط موازی را در حال انقطاع هم قرار دهد.
خبر / رادیو کوچه
حکم دو سال حبس محمدرضا صباغی، از معترضان به نتایج دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، در شعبه ۵۴ دادگاه تجدید نظر تهران تایید شده است.
به گزارش کلمه، محمدرضا صباغی ۲۷ ساله که نهم آبان ماه سال ۸۹ در منزلش بازداشت شده بود، پیشتر توسط قاضی مقیسه رییس شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران و به اتهام «اجتماع و تبانی» به دو سال زندان محکوم شده بود.
این شهروند معترض که اواسط تیرماه سال جاری برای اجرای حکم به زندان اوین فراخوانده شد، هم اکنون در بند ۳۵۰ زندان اوین به سر میبرد.
خبر / رادیو کوچه
به گزارش خبرگزاری رسمی سوریه، صبح روز چهارشنبه، 17 اوت، نیروهای دولتی و ارتش سوریه شهرهای دیرالزور و لاذقیه را ترک کردند. این در حالی است که به گفته فعالان حقوق بشر در سوریه، بر اثر حمله ارتش به این دو شهر دهها تن کشته و زخمی شدهاند.
به گزارش الجزیره، تلویزیون سوریه در حالی که خروج نظامیان را از دو شهر دیرالزور و لاذقیه به تصویر کشیده است اعلام کرد عملیات ارتش به دلیل مبارزه با گروههای تروریستی مسلح بوده است که پس از سرکوب آنها اقدام به ترک شهر گرفتهاند.
خبرنگارانی که با همراهی نیروهای امنیتی روز سهشنبه به این شهرهای آمده بودند اعلام کردند که شهروندان از خروج این نیروهای ابراز خوشحالی کرده این در حالی است که همزمان معترضان از کشته شدن یک تن بر اثر تیراندازی نیروی ارتش خبر دادند.
وزیر کشور سوریه روز سهشنبه در حالی از پایان عملیات ارتش در لاذقیه خبر داد که به گفته فعالان حقوق بشر دستکم 36 تن در این شهر کشته شدند.
همچنین وزیر کشور اعلام کرد پس از خروج کامل نظامیان، بازسازی کمپ مهاجران فلسطینی در این شهر آغاز خواهد شد.
روز گذشته اعلام شد نزدیک به 5000 مهاجر فلسطینی با شروع گلولهباران ارتش سوریه کمپ خود را ترک کردند.
بیشتر بخوانید:
«بیش از سی کشته در لاذقیه سوریه پس از چهار روز»
خبر / رادیو کوچه
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی روز چهارشنبه، 17 اوت، با تاکید بر روابط دوستانه و همسویی سیاست خارجی دولت خود با روسیه، گفته است که هنوز از جزییات طرح روسیه برای حل مسئله اتمی ایران اطلاعی ندارد.
به گزارش مهر، علیاکبر صالحی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی که به مسکو سفر کرده است، با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه آن کشور دیدار میکند و انتظار میرود در این ملاقات جزییات طرح پیشنهادی روسیه برای حل مسئله برنامههای اتمی ایران بررسی شود.
اشاره آقای صالحی به طرح پیشنهادی وزیر امور خارجه روسیه برای حل اختلاف بین شورای امنیت و ایران بر سر برنامههای اتمی جمهوری اسلامی است.
آقای صالحی پس از ورود به مسکو در شامگاه سهشنبه، در گفتوگو با خبرنگاران گفت: «آقای لاوروف پیشنهادی دادند که نشان از نیات روسیه برای تسریع در حل موضوع هستهای ایران و ایجاد شکاف در بنبستی دارد که غربیها ایجاد کردهاند.»
وزیر خارجه ایران با تاکید بر اینکه برنامههای اتمی این کشور ادامه خواهد یافت، اظهار داشت که جمهوری اسلامی از پیشنهاد روسیه استقبال میکند هر چند گفت که هنوز از جزییات این پیشنهاد مطلع نیستی و «قرار است در مذاکرات فردا اگر فرصتی باشد در این خصوص صحبت کنیم.»
خبرگزاری فرانسه در تحلیلی پیرامون سفر آقای صالحی به مسکو، به نقل از ناظران روسی نوشته است که راه حل مورد نظر وزیر خارجه روسیه یک سند مدون نیست بلکه مجموعهای از پیشنهادها است و افزوده که با وجود سخنان محمود احمدینژاد در استقبال از این طرح، تصمیمگیرنده اصلی در ایران، به خصوص در زمینه سیاست خارجی، آیتاله خامنهای است.
بیشتر بخوانید:
«خروج بلاروس از قراردادهای نفتی ایران»
آرین / دفتر کابل / رادیو کوچه
وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده است یک فرمانده طالبان افغانستان را در لیست سیاهاش شامل کرده است.
این فرد «سنگین زدران» نام دارد و از فرماندهان مشهور شبکه حقانی میباشد که از سوی طالبان به حیث والی سایه در پکتیا تعین شده است.
گروه حقانی که توسط سراجالدین حقانی رهبری میشود از سوی دولت افغانستان متهم است که بیشترین حملات انتحاری و ترور را راهاندازی میکند.
وزارت خارجه امریکا گفته است، سنگین زدران صدها جنگ جوی افغانی و خارجی را از وزیرستان شمالی پاکستان رهبری میکند و بر علاوه حملات تروریستی در آدمرباییها نیز دست دارد.
سنگین زدران پیش از این در لیست سیاه سازمان ملل متحد نیز شامل شده است.
این در حالیست که شورای عالی صلح در افغانستان در تلاش است تا نامهای فرماندهان طالبان را از لیستهای سیاه حذف کند تا مخالفان دولت افغانستان را به مذاکره تشویق کند.
اما در سال روان دوتن دیگر از اعضای گروه حقانی نیز در لیست سیاه آمریکا افزوده شده بود.
چهارشنبه 26 مرداد 90 / 17 اوت 2011
اجرا: اعظم
استودیو: دامون
تقویم تاریخ
گزیده اخبار مطبوعات چهارشنبه ایران
گزارش ادبی- «سانسور متون کهن، از شوخی تا واقعیت»- مصطفا خلجی
بخش اول خبرها
مجله جاماندگان- «ریشه تفکرات مشابه روحانیون حکومتی»- شراره سعیدی
مجله خبری تاجیکستان- کیومرث
زخم بر طبیعت، زخمی بر زندگی انسانی است- «درختانی که برای پول قتل عام شدند»- جلال ایجادی
بخش دوم خبرها
پرسه- «به استقبال ارواح گرسنه»- سیمین
مجله خبری کابل- آرین
صدای شعر ایران و جهان- «شعروفون» با آثاری از علیرضا نوری و ناظم حکمت -مانا آقایی و لیلا فرجامی
بخش سوم خبرها
مطلبهایی که در این بخش تارنمای رادیو کوچه منتشر میشود یا انتخاب دبیر روز سایت و یا پیشنهاد دوستان رادیو است که میتواند از هر گروه یا دسته و یا مرامی باشد. نظرهای مطرح شده در این بخش الزامن نظر رادیو کوچه نیست. اگر نقد و نظری بر نوشتههای این بخش دارید میتوانید برای ما ارسال کنید.
آرش صادقی، مصطفی نیلی و احمد شاهرضایی / بند 350 اوین
برادران مستبد منطقه همچنان پشت هم ایستادهاند و در سرکوب ملتهای خود از هیچ کمکی به یکدیگر دریغ ندارند؛
در حالی که این روزها مردم سوریه توسط استبداد حاکم بر کشورشان به خاک و خون کشیده میشوند و هر روز خبر شهادت تعدادی از این آزادیخواهان جان بر کف به گوش میرسد، حکومت جمهوری اسلامی در اقدامی غیرانسانی، قیام مردمی سوریه را حرکتی وابسته به دولتهای خارجی و عوامل بیگانه دانسته که توسط عدهای اراذل و اوباش پیاده شده است (عملی که در مورد جنبش مردمی سبز ایران نیز انجام شد). مضاف بر این حمایتهای رسانهای، طبق اخبار غیررسمی، جمهوری اسلامی در سرکوب مردم سوریه نیز نقش داشته که این اقدام ضد بشری، پیامدهایی از قبیل شعارهایی بر علیه جمهوری اسلامی و آتش زدن پرچم ایران در میان تظاهرات کنندگان را در پی داشته است.
حال باید در انتظار نشست و برادری این موسیلینیها و هیتلرها را نظاره کرد که تا به کی ادامه خواهد داشت و در چه زمانی برادران فاشیست منطقه به یکدیگر پشت خواهند کرد در حالی که در میان جنبشهای مردمی آزادیخواهانهی کشورهای خود هضم میشوند.
ما ضمن محکوم کردن عملکرد رهبران جمهوری اسلامی ایران و حاکمیت مستبد سوریه، همدردی خود را با مردم این کشور و تمام آزادی خواهان منطقه اعلام میکنیم و اطمینان داریم که سرنوشت مبارک در انتظار تمام دیکتاتورهای منطقه خواهد بود.
خبر / رادیو کوچه
روز سهشنبه، 16 اوت،شرکت «بلاروس نفت»، متعلق به کشور بلاروس، به وزارت نفت جمهوری اسلامی اطلاع داد که دیگر در ایران فعالیت نخواهد کرد.
به گزارش مهر، بلاروس نفت، پیمانکار طرح توسعه حوزه نفتی «جفیر» در 50 کیلومتری غرب اهواز بود و قراردادی 500 میلیون دلاری با ایران داشت.
محمدعلی قنواتپور، مدیرعامل شرکت مشترک نفتی ایران- بلاروس (بلپارس) روز سهشنبه گفت: «وزارت نفت به تعهدات مالیاش در برابر این شرکت عمل نکرده است.»
این در حالی است که این وزارتخانه این موضوع را رد میکند.
لازم به اشاره است برخی از تحلیلگران سیاسی خروج بلاروس از قراردادهای نفتی ایران را به دلیل پیروی از قطعنامه تحریمی شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران میدانند.
بیشتر بخوانید:
«بررسی طرح گامبهگام در روسیه برای پایان بنبست اتمی ایران»
مصطفا خلجی/ رادیو کوچه
mostafa.k@koochehmail.com
یک زمانی برای اینکه شدت و وخامت سانسور در ایران را بیان کنند، به شوخی میگفتند که اگر حافظ در این زمان میزیست برای گرفتن مجوز از وزارت ارشاد دچار مشکل میشد، یا حتا اگر قرار بود قرآن برای اولین بار منتشر شود، بابت سورهی «یوسف» سانسور میشد. اما بالاخره این شوخیهای تلخ، به واقعیتی تلختر منجر شد و در این هفته در خبرها آمد که ممیزان وزارت ارشاد به منظومه «خسرو و شیرین» سروده «نظامی گنجوی» هم رحم نکردند و ایراداتی شرعی و اخلاقی برای آن تراشیدند.
خبر سانسور «خسرو و شیرین» بازتاب بسیار گستردهای در رسانههای فارسیزبان داشت. این امر ناشی از شگفتیای بود که این خبر آفریده بود. اما جالب آن که پس از انتشار این خبر، وزارت ارشاد باز بر طبل خود میکوبد و همچنان از عملکرد خود دفاع میکند و بدتر از آن ناشر کتاب خسرو و شیرین را تهدید کرده است.
داستان از این قرار بود که روز دوشنبه، یکی از مسوولان نشر پیدایش در گفتوگو با خبرگزاری مهر خبر داد که کتاب «خسرو و شیرین» پس از 7 بار انتشار، برای چاپ هشتم تصمیم بر این شد قطع کتاب عوض شود و تنها با همین تغییر ظاهری کتاب برای دریافت مجوز به ارشاد رفت که وقتی کتاب را برگرداندند، ممیزان وزارت ارشاد چندین و چند مورد اصلاحیه هم بدان وارد کرده بودند.
یکی از موارد حذفی، مصرع «چو مست از جام می نگذاشت باقی» بود که گفته بودند باید حذف شود. همچنین در بخش دیگری از داستان خسرو و شیرین عبارت «در آغوش کشیدن» بوده که آن هم دچار سانسور وزارت ارشاد شده بود. این بخش از داستان درباره این است که خسرو را در خواب کشتهاند و حال شیرین زانو میزند و جسد خسرو را در آغوش میکشد.
موضوعاتی مثل «به خلوت رفتن»، «آغوش»، «گرفتن دست» و از اینگونه موارد هم هرجا که دیده شده، حذف شده است.
اما واکنش مقامات وزارت ارشاد به این خبر شاید جالبتر از اصل خبر باشد.
به نوشته شماره روز سهشنبه روزنامه «تهران امروز»، «محمد اللهیاری فومنی»، مدیر کل اداره کتاب و امور کتابخوانی وزارت ارشاد گفته است: «مصاحبه مسوولان این انتشاراتی برای فشار آوردن به اداره کتاب است و این اداره حتمن با این ناشر برخورد خواهد کرد.»
این اظهارات اللهیاری تعجب خبرگزاری مهر را هم که منبع اصلی این خبر بوده برانگیخت. این خبرگزاری نوشت که چگونه یک ناشر میتواند اداره کتاب را تحت فشار قرار دهد؟ در حالی که این مقام وزارت ارشاد در موضعگیری تهدیدآمیز خود صراحتن میگوید: «حتمن با این ناشر برخورد خواهد شد.»
موج اعتراض به سانسور کتاب در ایران
اما طی چند روز گذشته، چند تن از اهالی کتاب نیز به شدت گرفتن ممیزی یا همان سانسور اعتراض کردند.
«فتحاله بینیاز»، نویسنده و منتقد ادبی، در گفتوگو با «ایلنا» گفت که وزارت ارشاد حتا انگیزهها را هم ممیزی میکند.
او گفت که اعمال ممیزی از سوی دولت باعث شده که ادبیات ایران از کشورهایی مثل اردن و لبنان هم عقب بیفتد.
بینیاز، ضمن ابراز ناخرسندی از برخوردهای نامتعارف و افراطی ممیزان ادارهی کتاب با ادبیات داستانی طی چندسالهی اخیر، گفت: «کتابهایی دارم که حالا تعدادشان به 12 تا (4 مجموعهی داستان کوتاه و 8 رمان) رسیده اما از سپردنشان به ناشر و ارشاد صرفنظر کردهام چون میدانم به مذاق آقایان بررس خوش نخواهد آمد.
وی ادامه داد: «کتاب «نقد، تحلیل و تفسیر چند رمان معتبر جهان» که 3 جلد است، تقریبن 16 ماهی میشود که در ارشاد معطل مانده است.»
وی اظهار داشت: «متاسفانه از آنجا که سالها داور و دبیر جشنوارههای ادبی بودهام، به کرات دیدهام که وزارت ارشاد به برخی از کتابهای ادبیات داستانی، صرفا به خاطر انگیزهای که در سر شخصیتهای داستان وجود داشته، اجازهی نشر نداده است.»
بینیاز ادامه داد: «ادبیات حال حاضر ما در حد ادبیات کشورهایی چون کرهی شمالی، برمه و سوریه است.»
«مهرداد وثوقی»، مترجم، نیز در گفتوگو با همین خبرگزاری گفت که برای ارشاد مهم نیست چه به سر مترجم و مولف میآید.
وی ادامه داد که ادارهی کتاب کار بررسیها را با خونسردی و بدون توجه به وضعیت حرفهای مولفان و مترجمان انجام میدهد.
این مترجم گفت: «من نمیدانم که بررسهای ادارهی کتاب، چه تصوری از مولفان و مترجمانم کتاب دارند. احتمالن فکر میکنند که اهالی قلم هیچ نیازی به انتشار این کتابها ندارند و بر این اساس آنها حق دارند هر وقت که بخواهند به نویسندگان و مترجم جواب بدهند.»
«عباس پژمان» نیز مترجم دیگری است که در گفتوگو با ایلنا به سانسور اعتراض کرده و گفته است که دیگر تن به اصلاحیه و حذفیات نمیدهد.
پژمان تاکید کرده که او متنی را که انتشار ترجمهاش مستلزم حذفیات است، ترجمه نمیکند.
در بحبوحه اعمال ممیزی از سوی وزارت ارشاد، ناشرانی نیز هستند که تکلیفشان مشخص نیست. این بلاتکلیفی آنها را به حالت نیمه تعطیل درآورده است.
به عنوان نمونه، یک مسوول نشر آهنگ دیگر با اشاره به اینکه این موسسهی انتشاراتی مدتیست هیچ کتابی برای دریافت مجوز به ارشاد نفرستاده است، از نیمهتعطیل بودن این ناشر تخصصی حوزهی شعر خبر داد.
«حافظ موسوی»، دربارهی فعالیت انتشارات متبوعش گفت: «مدتیست کتابی برای دریافت مجوز نشر به ارشاد نفرستادهایم و منتظر مجوز همان چند کتابی هستیم که قبلن فرستاده بودیم.»
این شاعر افزود: «در حال حاضر 2 تا 3 کتاب از انتشارات آهنگ دیگر در انتظار اخذ مجوز نشر هستند.»
مسوول این موسسهی انتشاراتی با اشاره به دشواریهای کار نشر از یکسو و تاخیرهای طولانی در بررسی کتابها از سوی دیگر گفت: «دفتر ما فعلن نیمهتعطیل است و منتظریم ببینیم مجوزمان در آذرماه تمدید میشود یا نه. آنوقت دربارهی ادامهی کار تصمیم خواهیم گرفت.»
گرچه موضوع ممیزی در ایران، قصهای بلند و گاه کلیشهای است، اما هرچه میگذرد ابعاد تازهتری به خود میگیرد و همچنان خبرساز است.
کیومرث/ دفتر تاجیکستان/ رادیو کوچه
بانک جهانی برخلاف انتظاریهای تاجیکستان گفت، که دولت این کشور نباید برای مرحله اول ساختمان نیروگاه عظیم «راغون» شتاب کند. گروه کارشناسان مستقل بینالمللی که با ابتکار «بانک جهانی» به تاجیکستان آمده و از محل ساختمان «راغون» بازدید کردهاند، میگویند: «حالا توصیه داده نمیشود، که در بلندی بیشتر از ۱ هزار و ۱۰۰ متر از سطح بحر ساختمان آبنبار بلندیاش ۱۲۰ متری شروع بشود.» این در حالی است که دولت تاجیکستان گفته بود برای مرحله اول ساختمان نیروگاه «راغون» در ماه نوامبر سال جاری میلادی مجرای رودخانه «وخش» را میببندد.
تاجیکستان که بنیاد نیروگاه برق آبی «راغون» را برای آینده کشور مهم میشمارد، سال گذشته موافقت کرد، تا اثرات زیستمحیطی این طرح عظیم را گروه کارشناسان بینالمللی با سرپرستی «بانک جهانی» ارزیابی کنند. رودخانه «وخش» که «راغون» در آن ساخته میشود، یکی از رودخانههای مهم در منطقه است، که کشورهای پایاناب «آسیای مرکزی» نیز از آن بهره میگیرند. بنا بر آن «ازبکستان» مخالف ساختمان نیروگاه «راغون» است و بارها آن را برای آینده کشورهای پایاناب منطقه خطربار عنوان کرده است. ولی مقامات تاجیکستان میگویند، «راغون» برابر مورد استفاده قرار گرفتناش، به «پاکستان» و «افغانستان» برق میدهد و هم کشورهای پایانابی مثل «قزاقستان» و «ازبکستان» و «ترکمنستان» را تشنه نخواهد گذاشت.
«خبرنگار بی بی سی ارتباطاش با حزب التحریر را رد کرد»
محاکمه پرونده خبرنگار بخش آسیای مرکزی بی بی سی «ارنبای عثماناف» که در آغاز ماه جون سال جاری میلادی بازداشت شده بود، در یکی از بازداشتگاههای شهر «خجند»، شمال تاجیکستان آغاز یافت. مقامات انتظامی تاجیکستان خبرنگار بی بی سی را برای همکاری و ارتباطاش با حزب دینی ممنوع در تاجیکستان «حزب التحریر» متهم میکنند. به گفته آنها، آقای «عثماناف» بارها با اعضا حزب التحریر صحبت و مجله چاپاش ممنوع «صبح خلافت» را دریافت نموده، ولی در این باره به مقامات خبر نداده است. ولی هم آقای «عثمان اف» و هم بی بی سی به این باورند، که دیدار و گفتوگو با اعضا حزب التحریر یک بخش کار خبرنگار است و نباید او برای این عملاش به زندان برود. بازداشت «ارنبای عثماناف» واکنشهای زیاد بینالمللی را در پی داشت. حتا برخی از مقامات تاجیکستان هم گفتند، که چنین برخورد نیروهای امنیتی میتواند به آبرو و اعتبار تاجیکستان در عرصه بینالمللی لطمه بزند. با این حال محاکمه پرونده «ارنبای عثمان اف» در شمال تاجیکستان ادامه دارد.
«پل نو ارتباطی میان تاجیکستان و افغانستان»
پل نو ارتباطی میان تاجیکستان و افغانستان بر فراز رودخانه «پنج»، واقع در محل «خمراغی» ناحیه ونج بدخشان تاجیکستان افتتاح شد. این پل پنجم ارتباطی بر فراز رود «پنج» است، که تاجیکستان و افغانستان را با هم میپیوندد. این پل ارتباطی با ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار سامانی، برابر به بیشتر از ۵۰۰ هزار دولار سرمایه «سازمان آقاخان» ساخته شده است. پیش از این، چنین پلهای ارتباطی در نواحی «پنج» ولایت ختلان، جنوب تاجیکستان، و «درواز»، «اشکاشیم» و «خاروغ» بدخشان تاجیکستان هم ساخته و مورد استفاده قرار گرفته بودند.
آنچه در این بخش میآید انتخابی از رادیو کوچه در بین رسانهها است.
مهدی افشارنیک
منبع: اعتماد
با آنکه نصرتالدوله نخستین مذاکرات را با شرکت نفت آغاز کرده بود اما جدیترین گفتوگوها از آن تیمورتاش بود. چهار سال مذاکره و رفت وآمد. سردار معظم خراسانی، خاننردینسکی یا سردار معززالملک یکی از سفتکنندگان پایههای سلطنت رضاخان بود و البته قربانی استبداد وی.
سیاستبازی حرفهیی بود و تمام مقدرات رضاخان را در سالهای اول سلطنتش در دست داشت. دربار او را اداره میکرد. برخی تحلیلگران همین قدرت وی را علت بدبینی رضاخان به وی دانستند. همان بحران همیشگی جانشینی در ایران و بدگمانی شاهان به اطرافیان و وزیران. خودش معتقد بود قربانی بدخواهی تقیزاده و آیرم شده است. بدگمانی نسبت به اینکه عامل شورویهاست هم بیتاثیر نبود. به نظر میرسد نزدیک شدن تیمورتاش به روسها و از آن جمله سفر به مسکو و ملاقات خصوصی او با وروشیلوف، وزیر جنگ سبب بدگمانی رضاشاه شده بود و انگلیسیها نیز با دادن اطلاعات محرمانه سوظن او را بیشتر میکردند.
با اینهمه هیچ یک از فرضیات مذکور رسمن اعلام نشد و تیمورتاش تنها به جرم ارتشا محکوم شد. اما عامل اصلی در برانداختن تیمور، شرکت نفت و جان کدمن، رییس هیتمدیره آن بود. واقع امر این بود که رضاخان از حضور شرکت نفت ناراضی بود. در سفری هم که به خوزستان بعد از شاه شدنش داشت اصلن به تاسیسات شرکت، نرفت سری بزند، از گوشه و کنایه و غر زدن هم ابا نداشت. تجدیدنظر در امتیاز دارسی و مقابل انگلیسها شد یک خواست سیاسی. البته خود شرکت هم پی همین بود. نصرتالدوله رفت جنوب و پرچم بریتانیا را در اروند انداخت و تیمور هم سخت در مذاکرات درآمد و زیر بار خودخواهی انگلیسها نرفت.
سفت درآمدنی که برای انگلیسیها باورش سخت بود که مردی از ایران، سرزمین شترسواری این همه به مسایل مالی و حقوقی نفت مسلط باشد چنانچه ماده 10 امتیازنامه و صدیشانزده درصد و مسئله «سود ناب» را چنان پیگیرد گویی یک نفتباز حرفهیی در گلاسکو یا کالیفرنیاست. نصرت و تیمور به پشتوانگی رضا شصتتیر زیاد دلگرم بودند. اما روح دسیسهباز شرکت نفت آن شد که نصرت متهم به ارتباط با دختر پانزده ساله خودش شد و تیمورتاش هم متهم به تلاش برای جانشینی رضاخان.
انگلیسیها تیمورتاش را مانعی بزرگ در راه پیشرفت مذاکرات برای تمدید امتیازنامه با حکومت رضاخان میدیدند. در آذرماه 1310 از وزارت دربار عزل شد و انگلیسها برای اینکه مانع بازگشت وی به قدرت شوند، در روزنامه تایمز مقالهیی با عنوان «شاه و مستشارانش» در ? ژانویه 1933 چاپ شد که میگفت تیمور پی جانشینی شاه بوده که تقیزاده بعدها فاش ساخت این مقاله بهشدت رضاخان را بدبینتر کرد به تیمور. نهایتن در مهرماه 1312 توسط پزشک احمدی در زندان قصر راحت شد. استاد جواد شیخالاسلامی در «سقوط و ظهور تیمورتاش» او را با امیرکبیر مقایسه میکند که مورخان تازه دارند چهره واقعی او را کشف میکنند. تیمورتاش چوب اعتمادش به دیکتاتوری را خورد که به او گفته بود تیمور برای کشور پول درست کن که آبادش کنیم. تیمور پی آبادی رفت ولی تزلزل دیکتاتور ویرانش کرد. مزارش در همین امامزاده عبداله شهرری است.
خبر / رادیو کوچه
روز چهارشنبه، 17 اوت، شورای انتقالی ملی لیبی، از سوی برخی کشورها به عنوان نماینده کشور لیبی به رسمیت شناخته شده است، انجام هرگونه مذاکره با حکومت معمر قذافی، رهبر فعلی این کشور را تکذیب کرده است.
به گزارش الجزیره، مصطفی عبدالجلیل، رییس شورای انتقالی ملی لیبی با بیان این مطلب اضافه کرد قذافی باید از قدرت کنارهگیری و خاک لیبی را ترک کند. وی افزود که این شرط اصلی مخالفان است و هرگونه مذاکره و گفتوگو بدون در نظر گرفتن این اصل غیرقابل تصور است.
نیروهای مسلح مخالف قذافی از دو جبهه غرب و جنوب، در آستانه محاصره طرابلس، پایتخت، هستند.
در همین حال لئون پانتا، وزیر دفاع آمریکا در سخنانی با اشاره به تحولات روزهای اخیر در لیبی اظهار داشت که قذافی به روزهای آخر حکومت خود نزدیک شده است.
از سویی دیگر مخالفان اعلام کردند که به منطقه الهیشا رسیده و دو شهر این منطقه را به تصرف خود درآوردند. این دو شهر در مسیر اصلی طرابلس، پایتخت لیبی است. منطقه الهیشا در 70 کیلومتری جنوب مصراته و 250 کیلومتری طرابلس و از جادههای اصلی به سمت پایتخت محسوب میشود.
بیشتر بخوانید:
«ورود وزیر کشور لیبی و خانوادهاش به مصر»
رادیو کوچه
1601 میلادی- «پیر فرما» (Pierre de Fermat) ریاضیدان فرانسوی در نزدیکی «مونتابن» (Montauban) فرانسه متولد شد. وی نظریه جدید اعداد را ارایه کرد. او به همراه «رنه دکارت» یکی از مهمترین ریاضیدانان قرن هفدم میلادی کوششهای زیادی در حوزه علم ریاضیات انجام دادند. وی اصل اساسی تحلیل «ژئو متریک» را در ریاضیات کشف کرده است .
فرما با وجود علاقه بسیاری که به ریاضیات داشت هرگز بهصورت رسمی و حرفهای به این علم نپرداخت. برای تفریح به ریاضیات میپرداخت و امروزه بسیاری از اکتشافات او مهمترین قضایا در ریاضیاتاند. زمینههای مورد علاقه او در ریاضیات بیشتر شامل تئوری اعداد، استفاده از هندسه تحلیلی در مقادیر بینهایت کوچک یا بزرگ و فعالیت در زمینه احتمالات بود. با ریاضیدانهای برجسته زمان خودش ارتباط داشت و بر نحوه تفکر دانشمندان همدورهاش تاثیرگذار بود. با مکاتباتی که با «پاسکال» داشت، اساس علم «احتمالات» را پیریزی کرد.
به نام «فرما» در نظریه اعداد دو قضیه زیبای مشهور وجود دارد؛ قضیه کوچک و قضیه بزرگ. این دومی، جنجالیترین قضیه تاریخ ریاضیات است که بدون اثبات، در حاشیه یکی از دستنوشتههایش پیدا شد. فرما نوشته است: «راه اثبات حیرتانگیزی برای این قضیه دارم، حیف که جا نیست.» اما هرگز در میان نوشتههایش به اثبات قضیه اشاره نکرد. تاریخ همواره در شک ماند که آیا او واقعن اثبات قضیه را میدانست؟ این اثبات، ۳۰۰ سال ریاضیدانهای بزرگ جهان را به خود مشغول کرد. در سال ۱۹۰۸ جایزه ۱۰هزار مارکی برای حل آن تعیین شد. فقط در یک شهر آلمانی، طی ۳ سال، هزاران راهحل طرح شد که بعد از بررسی رد میشدند. بعد از جنگ جهانی اول، مبلغ جایزه که به علت تورم، جذابیت خود را از دست داده بود، توسط جامعه ریاضیدانان بیشتر شد. سعی در اثبات قضیه، باعث حل مسایل دیگری میشد و شاخههای جدیدی در ریاضیات بهوجود میآمد. اما همچنان راه اثبات قضیه بهدست نمیآمد. تا آنکه در سال ۱۹۹۴، قضیه در «پرینستون» توسط گروهی از ریاضیدانان و با استفاده از ریاضیات پیچیده و مدرن اثبات شد و در ۱۹۹۹ راهحل کاملتر شد.
1943 میلادی- «رابرت دنیرو» (Robert De Niro) بازیگر، کارگردان و تهیهکننده آمریکایی در نیویورک زاده شد. او تاکنون دوبار جایزه اسکار را برای فیلمهای «گاو خشمگین» و «پدرخوانده 2» بهدست آورده است. رابرت دنیرو به عنوان یکی از بزرگترین و استثناییترین بازیگران تاریخ سینما شناخته میشود. او تا کنون ۶ بار نامزد جایزه اسکار شده است. وی بهطور معمول در نقشهای انعطافناپذیر ظاهر میشود.
والدین رابرت هنرمند بودهاند. او کودکیاش را در محلهی «ایتالیای کوچک» نیویورک گذراند. ده ساله بود که کارش را با تاتر آغاز کرد و در نمایشنامه «جادوگر شهر از» هنرنمایی کرد و بعدها به کلاس بازیگری «لی استراسبرگ» (Lee Strasberg) رفت و بازیگری را نزد او آموخت. باید گفت که او بازیگری درونگراست و بازیهای تاثیرگذار او منبع الهام بسیاری از بازیگران بوده است.
او در سال ۲۰۰۸ جایزه دوربین طلایی را به خاطر یک عمر حضور جاودان در عرصه سینما تحت عنوان شاهکار جهانی در برلین از «مارتین اسکورسیزی» (Martin Scorsese)، کارگردان، فیلمنامهنویس و بازیگر آمریکایی دریافت کرد.
«پدر خوانده 2»، «نیویورک، نیویورک»، «راننده تاکسی»، «ما فرشته نیستیم»، «شکارچی گوزن» برخی از فیلمهایی هستند که این هنرمند در آنها ایفای نقش کرده است.
1945 میلادی- «احمد سوکارنو»، رهبر مبارزان آزادیخواه اندونزی استقلال این کشور را از هلند اعلام کرد. اندونزی از اوایل قرن هفدهم تحت سلطه استعمار هلند قرار داشت. از اواسط جنگ جهانی دوم تا پایان آن، اندونزی در اشغال ارتش ژاپن بود و با پایان جنگ و تسلیم نیروهای ژاپن، کلیه سلاحهای آنان به دست ملیگرایان اندونزی افتاد. در این میان، آزادیخواهان، به تحرکات و اعتراضات خود، دامنه گستردهتری بخشیدند. تا اینکه در چنین روزی استقلال اندونزی اعلام شد.
در نهایت، «سوکارنو» در سال 1949 به ریاست جمهوری این کشور برگزیده شد. حکومت وی تا سال 1965 ادامه یافت و پس از آن دوران حکومت «سوهارتو» آغاز شد که بیش از 3 دهه به طول انجامید.
جمهوری اندونزی کشوری است مرکب از جزیرههای بسیار که در مجمعالجزایر مالایا بین هندوچین و استرالیا قرار گرفته است. پایتخت آن «جاکارتا» و چهارمین کشور پر جمعیت دنیا است.
1987 میلادی- «رودلف هس» (Rudolf Hess) از سران حزب نازی در جنگ جهانی دوم و معاون پیشین هیتلر، در چنین روزی پس از چهل و شش سال حبس با کابل برق خود را حلقآویز کرد و درگذشت. وی در زندان فاتحان جنگ جهانی دوم در برلین به نام «زندان اشپاندائو» نگهداری میشد.
وی بیش از چهار دهه و حتا پیش از پایان جنگ در زندان بود. هس در جریان سقوط هواپیمایش در خاک انگلستان دستگیر و پس از جنگ در دادگاه «نورنبرگ» به حبس ابد محکوم شد و تا پایان زندگی خویش در زندان بهسر برد. تئوریهای مختلفی در خصوص پرواز هس به بریتانیا وجود دارد از جمله خیانت به هیتلر و مذاکرات پنهانی، اما نازیها در آن زمان و نئونازیها بر این نکته اصرار دارند که رودلف هس برای مذاکره صلح و از طرف حزب نازی به سوی انگلستان پرواز کرد.
هس نزد نئونازیها از احترام خاصی برخوردار است. پس از مرگش آنها در سراسر اروپا اقدام به راهپیمایی کردند و هر ساله در روز مرگ هس اقدام به راهپیمایی میکردند به نحوی که در سال ۲۰۰۳ نئونازیها دست به راهپیمایی زدند و پس از آن در سال ۲۰۰۴ تعداد بیشتری در راهپیمایی شرکت کردند و پس از آن راهپیمایی در روز مرگ هس در آلمان ممنوع شد.
———————————————–
برخی از رویدادهای دیگر
1369 خورشیدی- پس از آنکه صدامحسین رییس دولت عراق، معاهده «الجزایر» را پذیرفت، نخستین گروه اسرای ایرانی جنگ ایران و عراق، آزاد و وارد خاک ایران شدند.
1999 میلادی- زمینلرزهای با شدت 7.4 ریشتر در شمال ترکیه ۱۷ هزار کشته و نیم میلیون بیخانمان برجای گذاشت.
1988 میلادی- در یک سانحه هوایی، ژنرال «محمد ضیاالحق» رییس جمهوری پاکستان و شماری از ژنرالهای بلندپایه این کشور کشته شدند.
منبعها:
ویکیپدیا (انگلیسی و فارسی)
نیویورک تایمز
راسخون
Iranian history
خبر / رادیو کوچه
بعد از ظهر سهشنبه، 16 اوت، رهبران فرانسه و آلمان در واکنش به بحران بدهی اخیر، خواستار یک «مدیریت اقتصادی واقعی» برای حوزه یورو شدهاند.
به گزارش الجزیره، خانم مرکل صدر اعظم آلمان و نیکلا سارکوزی رییس جمهوری فرانسه خواستار در پیش گرفتن یک سیاست مالی نزدیکتر در کشورهای حوزه یورو شدند.
خانم مرکل گفت که ادغام بیشتر این سیاستها، فرآیندی «قدم به قدم» خواهد بود.
آنها همچنین از مالیات بر معاملات مالی برای کسب درآمد بیشتر حمایت کردند.
رهبران آلمان و فرانسه گفتند که خواهان نشستهای دوسالانه سران ۱۷ کشور ناحیه یورو به ریاست هرمان ون رامپوی – رییس کنونی شورای اروپایی – هستند.
واکنش بازارها به کنفرانس روز سهشنبه منفی بود به طوری که بعضی از سرمایهگذاران گفتند انتظار خبرهای بزرگتری را داشتند.
در نیویورک، شاخص بازار داو جونز در جریان کنفرانس و بعد از آن 1.3 درصد افت کرد. کنفرانس خبری مرکل و سارکوزی بعد از بستهشدن بازارهای اروپا برگزار شد.
اوراق بهادار دولتی در آمریکا و آلمان – که محل سرمایهگذاری مطمئنی در دورههای نزول اقتصادی به حساب میآید – در واکنش به اظهارات این رهبران جهش کرد.
خانم مرکل بار دیگر احتمال معرفی «اوراق بهادار یورو» – بدهی مشترک تضمین شده ۱۷ دولت حوزه یورو – به عنوان راه حل بحران بدهی را کمرنگ جلوه داد.
این ایده را جولیو ترمونتی وزیر دارایی ایتالیا و جورج سوروس سرمایهدار میلیاردر به عنوان یک راه تامین مالی ارزان برای دولتهای درحال تقلا مطرح کردهاند. این باید همزمان با تشویق آنها به متوازن کردن حسابهایشان باشد.
اما صدراعظم آلمان گفت به عقیده او چنین گامی باید قدم آخر در یک فرآیند طولانی سیاست پولی مشترک باشد.
بیشتر بخوانید:
«افزایش مالیات بردرآمد برای ثروتمندان ایتالیا»
رادیو کوچه
مهمترین عنوانهای مطبوعات امروز ایران:
خراسان
1) مذاکرات فشرده ایران و روسیه درباره طرح «گام به گام»
http://www.khorasannews.com/News.aspx?type=1&year=1390&month=5&day=26&id=1031476
ایران و روسیه مذاکرات فشردهای را در تهران آغاز کردهاند و این مذاکرات را در مسکو ادامه میدهند. مذاکرات در تهران با سفر نیکلای پاتروشف، دبیر شورای امنیت فدراسیون روسیه آغاز شد. پاتروشف در مذاکراتش در تهران با دکتر سعید جلیلی و دکتر علیاکبر صالحی، دبیر شورای عالی امنیت ملی و وزیر خارجه کشورمان، بر توسعه و تعمیق مناسبات و همکاریهای دوجانبه تاکید کرد، جلیلی در پایان مذاکرات گفت: «از هر پیشنهادی در چارچوب راهبرد گفتوگو- همکاری استقبال میکنیم.» علیاکبر صالحی، وزیر خارجه نیز شب گذشته عازم مسکو شد تا با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه دیدار و درباره موضوعهای مختلف ازجمله طرح گام به گام با وی گفتوگو کند.
2) گلایه احمدینژاد از دو بانک دولتی
http://www.khorasannews.com/News.aspx?type=1&year=1390&month=5&day=26&id=1031479
شنیده شده رییس جمهوری پس از اطلاع از تصمیم دو بانک دولتی دیگر برای تغییر سر در ورودی تمامی شعب، از این اقدام انتقاد و آن را راهی نامناسب برای جلب مردم دانسته است. پیش از این بانک ملت نیز اقدام به تغییر سر در تمامی شعب خود با هزینه چند میلیاردی کرده بود.
کیهان
1) ایران خواستار استقرار نیروهای عراقی در مرز کردستان شد
http://www.kayhannews.ir/900526/3.htm#other305
فرمانده مرزبانی جمهوری اسلامی ایران از درخواست کشورمان برای استقرار نیروهای دولت مرکزی عراق در مرکز کردستان خبر داد.
سردار «حسین ذوالفقاری» دیروز در نشستی خبری در خصوص آخرین وضعیت گروهک تروریستی پژاک گفت: «در آخرین مذاکراتی که با مسوولان عراقی داشتیم آنها این گروهک را تروریستی دانسته و فعالیت آن را غیرمجاز اعلام کردند. دولت مرکزی عراق با فعالیت این گروهک مخالف است اما نیروهای محلی اقلیم کردستان عراق حضور لازم را در مرز ندارند. از دولت عراق خواستهایم تا نیروهای دولت مرکزی در حوزه اقلیم کردستان حضور پررنگتری داشته باشند. متاسفانه شاهد تساهل و تسامح دولت اقلیم در برابر پژاک هستیم این در حالی است که براساس شنیدهها آنها برخی از قسمتهای این منطقه را در اختیار پژاک قرار دادهاند.»
2) تاجزاده: اصلاحطلبان با هم اختلاف دارند و نمیتوانند تصمیم واحدی بگیرند
http://www.kayhannews.ir/900526/2.htm#other207
عضو دوزیست حزب مشارکت و سازمان مجاهدین اذعان کرد که اگر افراطیون تاکنون نتوانستهاند پروژه تحریم انتخابات را به اجرا بگذارند، اختلاف در میان جبهه اصلاحطلبان است.
سایت «کلمه» مصاحبهای را از تاجزاده مربوط به زمان مرخصی وی منتشر کرد. تاجزاده در این مصاحبه میگوید: «علت اینکه ما تاکنون نتوانستیم به سمت عدم شرکت در انتخابات برویم، این بود که اختلاف زیادی در جبهه اصلاحطلبان وجود داشت بهویژه بخشهایی بودند که به هر دلیلی معتقد به شرکت در انتخابات بودند. این مسئله باعث میشد ما نتوانیم نیرویمان را متمرکز کنیم و استراتژی واحدی برای عدم شرکت در انتخابات در پیش بگیریم.»
جام جم
1) احکام جدید رییس جمهوری برای صالحی و سعیدلو
http://www.jamejamonline.ir/newstext.aspx?newsnum=100851616916
رییس جمهوری در احکامی علی سعیدلو را به عنوان نماینده ویژه و رییس ستاد برگزاری و همچنین علیاکبر صالحی را به عنوان رییس شورای سیاستگذاری اجلاس کشورهای غیرمتعهد که در سال 2012 به میزبانی ایران برگزار خواهد شد، منصوب کرد.
2) صالح: به یمن باز میگردم
http://www.jamejamonline.ir/newstext.aspx?newsnum=100851656844
علی عبداله صالح، رییس جمهوری یمن در پیامی تلویزیونی اعلام کرد که بزودی از عربستان سعودی به کشورش باز میگردد.
آفرینش
1) موافقت پارچهفروشان با بازگشایی بازار، رییس اتحادیه بنکداران پارچه: من اطلاعی ندارم خودتان بیایید ببینید
http://www.afarinesh-daily.com/afarinesh/News.aspx?NID=87334
در حالی رییس شورای اصناف از تفاهم با پارچهفروشها برای بازگشایی مجدد بازار خبر میدهد که رییس اتحادیه بنکداران پارچه اطلاعی از بازبودن بازار ندارد. قاسم نوده فراهانی اظهار داشت: «گزارش اتحادیه بنکداران پارچه به کمیسیون اقتصادی مجلس ارایه شد و رییس کمیسیون اقتصادی در این جلسه گفتند که به تعویق افتادن مالیات بر ارزش افزوده و عدم پرداخت مالیات در اختیار ما نیست و پیشنهاد ما این است که واحدهای صنفی در محدوده بازار اقدام به بازگشایی بکنند و مجلس در این زمینه ارزیابی میدانی خود را انجام دهد.» رییس شورای اصناف گفت: «40 نفر از اعضای فعال اتحادیه جلسه برگزار کردیم و گفتیم که مشکلات با تعطیلی مغازهها حل نمیشود و درباره آموزش و یا بخشش مالیات نیز تفاهمنامهای را امضا کردهایم.»
2) عملیات حفاری خط یک متروی اصفهان پایان یافت
http://www.afarinesh-daily.com/afarinesh/News.aspx?NID=87340
شهردار اصفهان گفت: «خط یک متروی شمال- جنوب بهطول 20 کیلومتر میباشد که خوشبختانه حفاری باند غربی آن، به اتمام رسیده و فقط 800 رینگ باند شرقی آن باقی مانده است.
رسالت
1) آمادگی مجلس برای اعزام هیتی به انگلیس جهت بررسی اوضاع این کشور
http://www.resalat-news.com/Fa/?code=72328
رییس گروه دوستی و پارلمانی ایران و انگلیس در خصوص تحولات اخیر در انگلیس گفت: «آمادگی داریم هیتی پارلمانی را برای بررسی و برآورد اوضاع به این کشور اعزام کنیم.» حسین نجابت رییس گروه دوستی و پارلمانی ایران و انگلیس در گفتوگو با خبرنگار مهر، اعتراضات انگلیس را ناشی از تبعیضهای موجود در این کشور دانست و گفت: «این اعتراضات ناشی از مشکلات اجتماعی، اقتصادی و تبعیضهایی است که در جامعه انگلیس وجود دارد و هر از گاهی ظهور میکند.»
2) افشای کمکهای مالی آمریکا برای بیثباتی در انتخابات ونزوئلا
http://www.resalat-news.com/Fa/?code=72343
فرماندار اسبق ونزوئلایی از کمک میلیون دلاری آمریکا به گروههای راستگرای برای ایجاد جنجالهای داخلی در آستانه انتخابات ونزوئلا خبر داد. به گزارش خبرنگار فارس در منطقه آمریکای لاتین، «دیدالکو بولیوار» فرماندار سابق ایالت «آراگورا» که در حال حاضر از کشور گریخته، «اسماعیل گارسیا» شریک هم حزبی خود در حزب «پودموس» را متهم به دخالت در مسایل سیاسی و انتخاباتی از طریق همکاری با گروههای تجاری خارجی و بهویژه آمریکایی کرد.
همشهری
1) قوانین حقوق بشر، عامل اصلی ناآرامیهای انگلیس خوانده شد
http://hamshahrionline.ir/news-143355.aspx
نخستوزیر انگلیس در ادامه گفتمان تند خود علیه ناآرامیهای اخیر این کشور، اعلام کرد: «با 12هزار خانوادهای که اعضای آن در این ناآرامیها شرکت کردند، برخورد خواهد شد.»
دیوید کامرون همچنین با انتقاد از آنچه عامل بازدارنده قوانین حقوق بشر بر رفتار آشوبگران خواند، وعده کرد کشورش در این قوانین بازنگری خواهد کرد. به نوشته دیلیمیل، کامرون با اعلام جنگ تمام عیار با گروههای تبهکاری، گفت که میخواهد کاری کند که همه نوجوانان 16ساله نوعی غیرنظامی دوره نظام وظیفه را بگذرانند.
2) بهای مواد خوراکی صدای بانک جهانی را درآورد
http://www.hamshahri.net/news-143328.aspx
بهای بسیار بالای کنونی مواد خوراکی بیش از همه مردم فقیر و گرسنه را در سراسر جهان تهدید میکند.
شبکه خبری او ار اف گزارش داد، بانک جهانی اعلام کرد مواد خوراکی در سراسر جهان در ماه ژوئیه بهطور متوسط 33 درصد گرانتر از سال گذشته شده است.
بهای نفت هم در این مدت رشد 45 درصدی داشته و به همین خاطر تولید کود برای بسیاری صرفه اقتصادی ندارد.
رابرت زولیک، رییس بانک جهانی گفت بهای بسیاری بالا یکی از دلایل اصلی فاجعه قحطیزدگی در شرق آفریقاست.
وی افزود: «در هیچ کجای دیگری همچون شاخ آفریقا بهای بالای مواد خوراکی، فقر و بیثباتی چنین تلفیق تراژیکی را شکل نداده است.»
دنیای اقتصاد
1) طلا دوباره در مسیر صعود
http://www.donya-e-eqtesad.com/Default_view.asp?@=265990
روز گذشته با اوجگیری مجدد قیمت طلا، بهای انواع سکه بهار آزادی نیز افزایش یافت؛ قیمت طلا در بازارهای جهانی پس از چند روز روند نزولی بار دیگر افزایش یافت و از سطح 1780 دلار نیز گذشت. به دنبال این افزایش قیمت هر سکه بهار آزادی نیز با 12 هزار تومان افزایش، به 485 هزار تومان رسید. سکه طرح قدیم نیز افزایش 5 هزار تومانی را برای خود ثبت کرد و بار دیگر به نرخ 490 هزار تومان هفته قبل بازگشت. نیمسکه نیز با 4 هزار تومان رشد قیمت، 241 هزار تومان فروخته شد.
خبر / رادیو کوچه
شامگاه سهشنبه، 16 اوت، پرسپولیس تهران در هفته چهارم از یازدهمین دوره لیگ برتر فوتبال ایران نیز نتوانست طلسم کسب پیروزی را بشکند.
در آغاز هفته چهارم دیدار تیمهای مس سرچشمه و پرسپولیس به تساوی 2-2 رسید. شاهین و ملوان هم در بوشهر مساوی شدند اما صنعت نفت آبادان بر مس کرمان غلبه کرد.
با تساوی تیمهای مس سرچشمه و پرسپولیس در کرمان، هر دو تیم در قعر جدول باقی ماندند.
با این نتیجه پرسپولیس به لطف گل زده بهتر نسبت به راهآهن ری، با یک بازی بیشتر در رده پانزدهم قرار گرفت.
مس سرچشمه نیز با متوقف کردن حریفش اولین امتیاز تاریخ لیگ برتر خود را کسب کرد و همراه با دیگر تیم استان کرمان، همچنان در قعر جدول باقی ماند.
پیش از دیدار پرسپولیس در برابر مس سرچشمه، دو دیدار همزمان برگزار شد. در بوشهر، شاهین و ملوان بندر انزلی به تساوی بدون گل رضایت دادند.
در آبادان، صنعت نفت با یک گل در وقتهای تلف شده از سد مس کرمان گذشت.
دیدارهای هفته چهارم لیگ برتر فوتبال ایران شامگاه چهارشنبه با انجام شش مسابقه به پایان خواهد رسید.
بیشتر بخوانید:
«پیروزی استقلال و سپاهان و شکست راهآهن در لیگ ایران»
خبر / رادیو کوچه
بر اساس برخی گزارشها از منابع غیررسمی، روز سهشنبه، 16 اوت، هیلا صدیقی، شاعر و ادیب حامیِ جنبش مردمی ایران موسوم به جنبش سبز، و از نگارندگان شعرهای انتقادی، با صدور حکمی از سوی دادگاه انقلاب به چهار ماه حبس تعزیری و پنج سال حبس تعلیقی محکوم شد.
به نقل از صفحه فیس بوکی آریا آرام نژاد، هنرمند و از فعالان جنبش سبز، حکم چهار ماه حبس تعزیری و پنج سال حبس تعلیقی برای هیلا صدیقی از سوی دادگاه انقلاب صادر شده است.
گفتنی است هیلا صدیقی که پس از انتخابات سال ٨٨ نیز، احضار و مورد بازجویی قرار گرفته بود، روز سهشنبه بیست و پنجم امرداد ماه، در شعبه بیست و شش دادگاه انقلاب محاکمه شده و نتیجه دادگاه تاکنون اعلام رسمی نشده است.
بیشتر بخوانید:
«بازداشت مصطفی بادکوبهای و تفیهم اتهام هیلا صدیقی»
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر