گسترش تظاهرات در شهرها به ویژه پایتخت، قطعنامه پیشنهادی روسیه، اظهارات وزیر خارجه ایران، نتیجه سفر بازرسان سازمان ملل و نشست اتحادیه عرب از آخرین اخبار قیام سوریه است. همچنین سه روزنامه امروز چاپ بیروت، پاریس و نیویورک درباره سوریه یادداشتهایی را منتشر کردهاند.
ادامه تظاهرات؛ ادامه کشتار
نيروهای نظامی سوريه امروز، شنبه، نیز حداقل سه تظاهرکننده معترض را در سه شهر اين کشور به قتل رساندند و حداقل ۱۰ نفر را زخمی کردند.
به گزارش خبرگزاری رويترز، اين تظاهرات در شهرهای قُصير، لاذقيه و کفر نابل برگزار شده بودند و نیروهای امنیتی با استفاده از تانک و اسلحه سبک وسنگین به مقابله با آنها پرداختند.
این در حالی است که بر اساس آمار اعلام شده توسط شورای هماهنگی انقلاب سوریه روز گذشته ۱۲ تن به ضرب گلوله کشته شدند.
گسترش تظاهرات در دمشق
سازمان ديدبان حقوق بشر سوريه با اعلام اين موضوع به نقل از شاهدان عينی همچنين گفت: تظاهرات بيشتری در نيمه شب گذشته و صبح روز شنبه در دمشق، پايخت اين کشور، برگزار شد.
اين سازمان تظاهرات اخير در دمشق را گستردهتر از تظاهرات قبلی در اين شهر دانست.
بر اساس گزارشی دیگر، تظاهرکنندگان در شهر دمشق که تعداد آنها لحظه به لحظه افزایش مییافت پس از نماز صبح امروز به سمت میدان العباسین در مرکز پایتخت حرکت کردند.
به گزارش الجزیره، در همین حال نیروهای امنیتی سوریه به یک مسجد در دمشق یورش بردند و به سمت تظاهرکنندگان آتش گشودند.
مخالفان تاکید میکنند در هجوم نیروهای امنیتی یک تن کشته و دهها تن زخمی شدند.
قطعنامه پیشنهادی روسیه به سازمان ملل
پس از مخالفت چین و روسیه با قطعنامه سازمان ملل، که روسیه پیشنویس قطعنامهای را به شورای امنیت سازمان ملل متحد پیشنهاد کرده که در آن از دولت اسد خواسته شده از سرکوب معترضان دست بردارد، اما به تحریمهایی که آمریکا و کشورهای اروپایی میخواهند بر دولت دمشق برقرار شود اشاره نمیکند.
قطعنامه روسیه بر توقف بیدرنگ خشونت و انجام اصلاحات تأکید میکند، اما عاملان خشونت را محکوم نمیکند و نمیخواهد مجازات شوند.
این در حالی است که آمریکا، بریتانیا، فرانسه، آلمان و پرتغال چند روز پیش قطعنامه شدیدتری را پیشنهاد کردند که میخواهد تحریمهایی علیه اسد، اعضای متنفذ خانواده او و دستیارانش وضع شود.
روسیه و چین روز جمعه با پیشنویس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل علیه حکومت سوریه به شدت مخالفت کردند.
نماینده روسیه در شورای امنیت تهدید کرده بود که این قطعنامه را، در صورت به رأی گذاشته شدن، وتو خواهد کرد.
برزیل، هند و آفریقای جنوبی نیز گفتهاند با اعمال تحریم و محکومیت دولت سوریه موافق نیستند.
انتشار نتیجه سفر تحقیقاتی تیم سازمان ملل
امروز همچنین، تیم تحقیقاتی سازمان ملل متحد در سوریه، نتیجه سفر خود به این کشور را اعلام کرد.
در این گزارش آمده که با وجود فراگیر نشدن بحران انسانی در سراسر سوریه، نیاز مبرمی به حفاظت از مردم غیرنظامی در قبال خشونت بیش از حد دولت وجود دارد.
این نخستین هیات تحقیقاتی خارجی است که اجازه سفر به سوریه را پس از شروع اعتراضات در این کشور یافته است.
سخنگوی سازمان ملل گفته که با وجود قول دولت سوریه برای انجام تحقیقات آزادانه این هیات، حضور دایمی ماموران سوری مانع از کار مستقل و کامل این گروه شد.
نشست اتحادیه عرب درباره سوریه
از سوی دیگر اتحادیه عرب برای بررسی اوضاع سوریه امروز در قاهره نشست فوقالعاده برگزار کرد.
قبل از برگزاری این نشست، یک منبع در اتحادیه عرب اعلام کرد که در این نشست کشورهای عربی از سوریه خواهند خواست برای انجام اصلاحات یک جدول زمانبندی شده اعلام کند و به کشتار مردم پایان دهد.
اظهارات وزیر خارجه ایران
همچنین امروز شنبه، 27 اوت، علیاکبر صالحی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، اظهارات مقامهای آمریکایی در مورد حوادث سوریه و لزوم کنارهگیری بشار اسد، رییس جمهوری این کشور را «وقیحانه» خواند.
به گزارش مهر، وزیر خارجه جمهوری اسلامی اظهار داشت که چنین اظهاراتی «مغایر کنوانسیونهای بینالمللی و ناشی از خوی استکباری آمریکا» است.
آقای صالحی گفت آمریکا هنوز فکر میکند «ژاندارم جهان» است.
از سوی دیگر علیاکبر صالحی در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا که امروز منتشر شد، ضمن فراخواندن بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، به پاسخ دادن به مطالبات مردم این کشور، در مورد پیامدهای «غیرقابل پیشبینی» یک «خلاء قدرت» در سوریه، در صورت سقوط بشار اسد، هشدار داد.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، در عین حال گفت: دولتها باید نسبت به خواستههای مشروع ملتهای خود پاسخگو باشند و این پاسخگوئی چه در یمن و چه در سوریه باید با سرعت صورت گیرد.
وی در ادامۀ این مصاحبه گفت: ترکیه، ایران و سوریه عضو یک خانواده تلقی می شوند و باید در چنین مسائلی به یکدیگر کمک کنند.
علیاکبر صالحی در پاسخ به این پرسش که در صورت بروز تحولی اساسی در سوریه چه تغییری در موضع ایران در ارتباط با روابطش با سوریه به وجود خواهد آمد، از پاسخ به پرسش به گونه ای صریح و روشن طفره رفت.
وزیر امورخارجۀ ایران تنها به گفتن این مطلب بسنده کرد که چنان چه در نظام حکومتی سوریه خلائی ایجاد شود، عواقبی غیر قابل پیش بینی خواهد داشت و منطقه با بحرانی جدی رو به رو می شود که به فراتر از منطقه هم سرایت خواهد کرد.
وزیر امور خارجه ماه پیش نیز از سیاست رهبری سوریه در برابر اعتراضات مردم آن کشور حمایت کرده و گفته بود در سوریه، برخی از مطالبات مردم مشروع است و برخی دیگر مشروع نیست.
محمود احمدینژاد، رییس جمهوری اسلامی هم دو روز پیش دولتهای غربی را به تلاش برای تکرار وقایع لیبی در سوریه متهم کرد و از مردم و دولت سوریه خواسته است تا هوشیار باشند.
لوموند: بعد از لیبی نوبت سوریه است
لوموند، در شماره امروز شنبه، این پرسش اساسی را مطرح میسازد که تاثیر سقوط حکومت قذافی بر اوضاع کنونی سوریه چیست؟ این روزنامه فرانسوی تاکید میکند در حالیکه نگاههای جامعه جهانی متوجه لیبی بود، در سازمان ملل متحد، کشورهای غربی فشارها و اعمال مجازات علیه رژیم اسد را افزایش دادند.
مخالفان در سوریه نیز که از راههای سیاسی مخالفت خود را با حکومت کنونی در سوریه اعلام می کنند، به رغم تمامی سرکوبها از سوی نیروهای امنیتی اسد، خواهان عملیات نظامی برای سقوط رژیم اسد نیستند. این در حالیست که سقوط حکومت قذافی کشورهای غربی را وادار میسازد تا ماشین سرکوب در سوریه را متوقف سازند.
در حالیکه به نوشته لوموند در روز ۱۸ ماه اوت، کشورهای ایالات متحده آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان خواستار کنارهگیری اسد از قدرت شده بودند، روز پنج شنبه، بار دیگر نیکلا سارکوزی، رئیس جمهوری فرانسه، در پی اظهارنظری در زمینه آنچه که در لیبی رخ داده، خاطر نشان کرد که تمامی این رخدادها بطور قطع بر آنچه که در سوریه میگذرد، تاثیر خواهد گذاشت.
لوموند به نقل از سارکوزی خاطرنشان می کند این حق مردم سوریه است تا به دموکراسی دست یابند، آنان محکوم به تحمل فشار و ظلم نیستند.
النهار: ایران و قطر حامی سوریه، حزبالله و حماس هستند
همچنین روزنامه النهار، چاپ لبنان در شماره امروز خود، در یادداشتی مینویسد: از سفر ناگهانی شیخ حمد بن خلیفه آل ثانی، امیر قطر به ایران و دیدارش با محمود احمدینژاد، رئیس جمهوری ایران برداشتهای عمیق، پر مغز و اثرگذاری میتوان کرد.
این روزنامه ادامه میدهد: قطر بلافاصله پس از پایان مذاکرات امیر قطر با احمدینژاد قطر تلاش کرد مجددا سوریه را ترغیب کند که به طور واقعی اصلاحات حقیقی را انجام دهد و آن را مجدانه در در دستور کار خود قرار دهد. این نشان میهد اتخاذ رویکرد امنیتی در سوریه نتیجه نداده و ناآرامیها در این کشور همچنان ادامه دارد و مردم سوریه همچنان مطالبات خود را دنبال میکنند. اهمیت این کلام این است که امیر قطر از تهران این اظهارات را بیان داشته و این در حالی است که ایران از حامیان پر و پا قرص اسد محسوب میشود.
در ادامه این یادداشت آمده است: سفر امیر قطر به تهران نخستین سفر یک مقام ارشد عربی عضو شورای همکاری خلیج فارس پس از به تنش کشیده شدن روابط این شورا با تهران پس از تحولات بحرین است. با این سفر این پرسش به وجود آمده است که آیا شیخ حمد میخواهد تلاشهایی برای اصلاح امور منطقه به کمک ایران آغاز کند؟ خصوصا این که محاسبات منطقهای پس از زلزلههای سیاسی اخیر به ویژه در سوریه که همپیمان استراتژیک هم ایران و هم قطر محسوب میشود، متاثر از همین زلزله شده است. یکی از مهمترین محسابات منطقهای مرتبط با محور حمایت ایران و قطر و سوریه از حزب الله در لبنان و حماس در نوار غزه است.
نویسنده در همین راستا به صحبتهای احمدینژاد در گفتوگو با شبکه المنار لبنان که اخیرا انجام داده، اشاره میکند و مینویسد: همزمان با سفر امیر قطر به ایران احمدی نژاد مصاحبهای با شبکه المنار انجام داد که اظهارات او در آن مصاحبه دلیلی بر ادعای ما در این یادداشت است. وی در این مصاحبه از حکومت سوریه و مردم این کشور خواست که با یکدیگر به تفاهم برسند و از هر گونه تنشی اجتناب کنند. وی گفت: «اگر مشکلی هست لازم است که بنشینند و با یکدیگر گفتوگو کنند و به دور از هر گونه خشونتی به یک راه حل برسند، این کشتار از هر طرف که باشد به سود رژیم صهیونیستی است. این حق مردم است که خواستار انتخابات شوند.»
نویسنده روزنامه النهار سپس مینویسد: البته نمیتوان فهمید که اظهارات احمدی نژاد تا چه اندازه منطبق با سیاستهای کلی نظام در ایران است. در حالی که بسیاری از مقامهای ایرانی تحولات جاری در سوریه را ماحصل توطئه امریکایی – اسرائیلی میدانند. در این جا لازم به یادآوری است که همزمان با سفر شیخ حمد به تهران احمدی نژاد به رجب طیب اردوغان پیشنهاد داد که «مجموعه واسطهای» تشکیل شود تا بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه را برای آمدن به راه صحیح توجیه کند.
نیویورکپست: قیام سوریها، جنگ میان ترکیه و ایران است
همچنین نيويورک پست زير عنوان «سوريه: ترکيه در مقابل ايران» مقاله امير طاهری، نويسنده و تحليلگر ايرانی را چاپ کرده است که مینويسد قيام سوریها در ششمين ماه خود، اکنون به جنگ قدرت ميان ترکيه و ايران، رقبای يکديگر درمنطقه، مبدل شده است. به نظر میرسد ترکيه پس از دودلی و ترديد به اين نتيجه رسيده است که رژيم بشاراسد بیش از اين نمیتواند دوام بياورد. ترکيه در هفتههای اخير ميزبان برگزاری جلسات شکل بخشيدن به پارلمانی موقت برای سوريه بود که بتواند انتقالی دمکراتيک را در آن کشور تدارک ببيند. ترکها همچنين حمايت خود را برای وضع تحريمهائی جديد توسط اتحاديه اروپا عليه سوريه، از جمله تحريم واردات نفت و گاز از آن کشور، ابراز داشتهاند.
در ادامه این مقاله آمده است: ترکيه بعضی اهرمهای اجرائی را هم در اختيار دارد. ترکيه در مقام بزرگترين سرمايهگذار در سوريه، با سرمايهگذاریهائی به ارزش بیش از ۲۵ ميليارد دلار، از نهادهای تجاری خود خواسته است در مورد سرمايهگذاریهای جديد در سوريه دست نگه دارند. آنکارا خواستار کناررفتن اسد به سود يک دولت موقت اصللاحات است - موضعی که از حمايت بسياری از قدرتهای منطقه، بخصوص عربستان سعودی و متحدانش در خليج فارس برخوردار است. به نظر میرسد اتحاديه اروپا نيز خواستار آن است که ترکيه در مورد سوريه نقشی رهبری ايفا کند. اما ايران به شدت عليه چنين طرحی عمل میکند.
این مقاله ادامه میدهد:ايران اقتصاد رو به رکود سوريه را با کمکهای نقدی و سرمايهگذاریهائی به ارزش ۲۰ ميليارد دلار زنده نگه داشته است و به سوريه هدايائی میدهد که هدايای تسليحاتی به ارزش ۱۵۰ ميليون دلار در سال بخشی از آنهاست. منابعی در تهران حتی میگويند اطرافيان اسد جزو حقوق بگيران از ايران هستند. حضور ايران در سوريه در دوران رياست جمهوری اسد گسترشی عمده پيدا کرده است. ايران در نقاط مختلف سوريه ۱۴ مرکز فرهنگی بازکرده است که بيشتر برای تبليغ در باره شيعه اسلامی مورد نظر خود در آنجاست. سپاه پاسداران انقلاب ايران نيز در دمشق دفتری برای هماهنگی دارد که ۴۰۰ کارشناس نظامی اعضای آن هستند. سوريه تنها کشوری در حوزه دريای مديترانه است که به نيروی دريائی ايران حق پهلوگيری در بنادر خود را داده است.
در پایان این مقاله آمده است: ايران برای فراهم ساختن حمايت منطقهای از اسد سخت تلاش میکند، اما تنها متحدش در اين زمينه دولت لبنان مورد حمايت حزبالله است. فشار ايران به نوری المالکی نخست وزيرعراق نيز تا کنون در متقاعد ساختن بغداد به حمايت از اسد بینتيجه بوده است و جلال طالبانی رئيس جمهوری عراق خواستار استعفای اسد شده است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر