سید ابراهیم نبوی
نگرانی مشارکت از " پروژه اعترافگیری"
شکنجه بازداشت شدگان ناآرامیهای اخیر در ایران برای گرفتن " اعتراف" موجب نگرانی برخی گروههای سیاسی و نهادهای مدنی شده است. جبهه مشارکت که از نامزدی میرحسین موسوی حمایت میکرد، با انتشار بیانیهای نگرانی خود از آغاز " پروژه اعترافگیری" از برخی از اعضای این حزب و فعالان سیاسی و مدنی را اعلام کرد. برخی از اعضای بلندپایه این حزب بیش از ۱۰ روز است که از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شدهاند. این حزب در بیانیه خود آورده است که " هرگونه اعترافی که در زندان، تحت فشار از بازداشتشدگان گرفته شود قانونی و قابل استناد" نیست. حزب مشارکت از مقامهای جمهوری اسلامی و مراجع مذهبی خواسته که مانع ادامه این شیوه نخنما شده که " در این وضعیت گرهای به گرههای کور خودساخته اقتدارگرایان برای نظام" میافزاید، شوند.
در بخش دیگری از بیانیه این حزب آمده است که " جریان حاکم به در دست گرفتن قدرت به هر نحو ممکن رضایت نداده و هدف شوم دیگری را با هدف تسویه حساب گسترده داخلی با مخالفان سیاسی قانونی در سر دارد." مشارکت افزود: " جریان حاکم قصد دارد یکباره خود را از شر هر گونه رقیب و مخالف قانونی راحت کند." این حزب اعلام کرده که " ارائه تحلیلهای هذیان گونه و رسوا مبتنی بر اعترافات بازداشت شدگانی که معلوم نیست از چه کانالی، چگونه و بر اساس چه قانونی به رسانههای اقتدارگرا رسانده می شود، گذشته از اینکه در صحت وقوع چنین اعترافهایی تردید جدی وجود دارد و احتمالا هدف انفعال و انشقاق در بین نیروهای فعال در جامعه را دنبال میکند."
امیرحسین مهدوی عضو شورای مرکزی سازمان مجاهدین و ستاد انتخاباتی میرحسین موسوی امروز شنبه در یک نشست خبری که در رسانههای محافظهکاران بازتاب گستردهای داشت، مسائلی علیه آقای موسوی و جریانهای اصلاحطلب حامی وی بیان کرده است. آقای مهدوی از روزنامهنگاران شناخته شده نزدیک به جریان اصلاحات در ایران است که اظهارات وی از سوی برخی تحلیلگران " غیرمنتظره" ارزیابی شد. وی در بخشی از سخنان خود " عدمپذیرش آرا، قانونشکنی و تجمعات غیرقانونی" را سناریویی از پیشطراحی شده دانست.
موسوی: حکمیتی مستقل انتخابات را بررسی کند
میرحسین موسوی به شورای نگهبان پیشنهاد کرد بررسی نتایج انتخابات را به حکمیتی " شرعی، قانونی و مستقل" واگذار کند. موسوی در نامهای خطاب به شورای نگهبان درخواست کرد که " اعتراض قانونی مردم، به حکمیتی که مورد اتفاق نامزدها و حمایت آن دسته از حضرات آیات و مراجع عظام تقلید که حل و فصل موضوع را پیگیری نمودهاند، باشد ارجاع داده شود." این نامزد انتخابات ریاست جمهوری در عین حال بار دیگر بر ابطال انتخابات به عنوان " مناسبترین راه برونرفت از معضل ایجاد شده و بازسازی اعتماد عمومی" تأکید کرد.
وی در ادامه نامه خود نوشته است از آنجا که " بخشهایی از اعتراضات قانونی علاوه بر شخص وزیر کشور و عوامل و مجریان آن وزارتخانه، متوجه نحوه عملکرد تعدادی از اعضای خود شورای نگهبان و تخطی آنها از ضوابط قانونی و نقض بیطرفی است، رسیدن به یک داوری منصفانه در این مورد اساساً نمیتواند در حیطه شورای نگهبان و به طریق اولی در حیطه هیأتی باشد که منتخب این شوراست." به نوشته موسوی، برخی از افراد هیأت منتخب شورای نگهبان، در انتخابات موضع "بیطرف" نداشتهاند. نخست وزیر پیشین ایران تصریح کرده است که بر این اساس " چارهای جز ابطال انتخابات و برگزاری مجدد آن وجود ندارد." نامه آقای موسوی پس از آن منتشر میشود که شورای نگهبان از نامزدهای معترض خواسته بود که نمایندهای جهت حضور در هیأت ویژه رسیدگی به نتایج انتخابات را تا امروز شنبه معرفی کنند.
شروط کروبی و رضایی برای شورای نگهبان
مهدی کروبی و محسن رضایی برای معرفی نماینده به هیأت ویژه بررسی انتخابات شرط تعیین کردند. این هیأت در پی اعتراض نامزدها به نتایج انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری از سوی شورای نگهبان تشکیل شدهاست. گرامیمقدم سخنگوی حزب اعتماد ملی به نقل از آقای کروبی اعلام کرد که وی در صورتی نماینده به این هیأت میفرستد که دو نفر از اعضای آن تغییر کنند و به تمامی شکایتها نیز رسیدگی شود. آقای گرامیمقدم نامی از این افراد نبرد، اما گفت که آنها " بیطرف" نیستند. هیأت ویژه بررسی انتخابات، پنجشنبه گذشته از سوی شورای نگهبان به منظور جلب اعتماد نامزدهای معترض تشکیل شدهاست.
این هیأت قرار است ۱۰ درصد صندوقهای رأی را بازشماری کند. نامزدها تا عصر امروز ، شنبه ششم تیر، فرصت دارند تا نمایندگان خود را به این هیأت معرفی کنند. محسن رضایی دیگر نامزد معترض به نتایج انتخابات که هفته گذشته از پیگیری شکایت خود انصراف داد، معرفی نماینده خود به این شورا را مشروط به معرفی نمایندگان سایر نامزدها کردهاست. آقای رضایی در نامهای که به احمد جنتی دبیر شورای نگهبان نوشته، اعلام کرده که " تشکیل این هیأت، اقدامی پسندیده است که این جانب از آن استقبال کرده و نماینده خود را مشروط به حضور دیگران در آن شرکت میدهم."
در هیأت ویژه بررسی انتخابات، علیاکبر ولایتی وزیر خارجه پیشین ایران، غلامعلی حداد عادل، گودرز افتخارجهرمی، قربانعلی دری نجف آبادی، محمد حسن ابوترابی فرد، و محمد حسن رحیمیان، نماینده آیتالله علی خامنهای در بنیاد شهید عضویت دارند. این هیأت در شرایطی تشکیل میشود که شورای نگهبان روز دوشنبه هفته جاری، نظر نهایی خود درباره نتایج انتخابات را اعلام خواهد کرد. آیتالله خامنهای رهبر جمهوری اسلامی پیشتر گفته بود که به اعتقاد وی در این انتخابات " تقلبی" صورت نگرفتهاست.
۲۳ خرداد ختم دموکراسی لیبرال بود
محمود احمدینژاد میگوید که دهمین انتخابات ریاست جمهوری ایران در ۲۳ خرداد، " مجلس ختم دموکراسی لیبرال بود." وی که در همایش سراسری قوه قضائیه سخن میگفت، انتخابات اخیر ریاست جمهوری در ایران را منشاء تحول در جهان دانست و افزود: " انتخابات ایران مثل انفجار نور دنیا را روشن کرد." احمدی نژاد گفت: " مردم در اداره جامعه در غرب نقشی ندارند و دمکراسی کنترل شده و محدود آنها توسط مردمسالاری آرمانی ملت ایران به چالش کشیده شدهاست." احمدینژاد گفت: " از اروپا انتظار نداریم، اما از آقای اوباما به عنوان مدعی تغییر تعجب میکنیم که چرا در امور ایران دخالت و اظهار نظر خارج از ادب در قبال ملت ایران کردهاست." احمدی نژاد این سخنان را نصیحتهای دلسوزانه عنوان کرد و گفت: " مشخص است که اگر توجه نکنید عاقبت چه خواهد شد."
صانعی: " اعتراض مردم مشروع است."
شماری از مراجع تقلید قم مواضع خود را در خصوص کودتای انتخاباتی و سرکوب گسترده مردم معترض ابراز کردند. آیت الله موسوی اردبیلی گفت: "شورای نگهبان باید به نحوی جواب این اعتراضات را بدهد که در معرض اتهام قرار نگیرد." آيت الله یوسف صانعي اعتراض مردم و دانشجويان را "درجهت احقاق حق" ارزيابي کرده و اعلام کرد که معترضان "خواهان رفع شبهه از انتخابات و آراي خود که حق آنان است، مي باشند." آيت الله منتظری اعلام کرد که "حاكمیتى كه بر اساس تصرف در آراء باشد هیچ نحو مشروعیت دینى و سیاسى ندارد." آيت الله صافی گلپایگانی نیز تاکيد کرد که "از حوادثي كه بعد از انتخابات پيش آمده است بسيار متاثر و متاسف هستم و اميدوارم كه به بهترين وجه مشكلات برطرف گردد." وي همچنين با تاکيد براينکه "من مطالب مهمي را دارم كه الان نميتوانم بيان نمايم" وی گفت:" اصرار به اين نكته كه به طرف مقابل بگوييم تو مقصري كار صحيحي نيست." از سوی دیگر آيت الله مکارم شيرازي نيز تاکید کرد: " انتظار دارم تا با آرامتر شدن اوضاع راهكارهایی را كه برای رسیدن به یك آشتی ملی به نظر میرسد مطرح كرده و از همه صاحبنظران برای حل آن كمك بخواهیم."
کمسیون امنیت ملی مجلس، میانجی جدید
اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس به دیدار با موسوی، کروبی و رضائی رفتند و به رایزنی برای حل بحران سیاسی اخیر پرداختند. به گفته نایب رئیس این کمیسیون، اعضای این تشکل به منظور برقراری امنیت در کشور وارد این بحران شده اند تا با نظارت و پیگیری به ریشه یابی این مساله بپردازند. با این حال اسماعیل کوثری از تاکید موسوی بر ابطال انتخابات خبر داده و افزوده است: "ما به وی گفتیم که اینگونه که شما فکر می کنید نیست و باید از راه حل های قانونی به بررسی مطالبات خود بپردازید. اما متاسفانه بر اساس اخباری که به ایشان ارائه شده است تصوری غیر از این دارد."
این نماینده مجلس با بیان اینکه به آقای موسوی توضیح داده که پس از اظهارات آیت الله خامنه ای، درخواست ابطال انتخابات خواسته ای "غیرمنطقی و غیر اخلاقی" است از تمایل موسوی برای صحبت با مردم خبر داده و تاکید کرده: "این درخواست آقای موسوی باید در شورای عالی امنیت ملی مورد بررسی قرار گیرد". در این دیدار همچنین نمایندگان مجلس به میرحسین موسوی گفته اند که: "افراد مومنی در داخل کشور به او رای داده اند اما در حال حاضر کسانی به تحریک منافقان و سلطنت طلب ها وارد اغتشاشات خیابانی شده اند که نه به او رای داده اند و نه به رقبایش بلکه می خواهند از فضای موجود سوء استفاده کرده و از آب گل آلود ماهی بگیرند". بر اساس این تحلیل آنها از موسوی خواسته اند زودتر تصمیم خود را بگیرد و به وی هشدار داده اند "ممکن است اوضاع به گونه ای شود که وی نتواند پاسخگو باشد".
این نماینده جناح راست همچنین با اشاره به دیدار اعضای کمسیون مزبور با مهدی کروبی، ازوی نقل کرده که گفته است "فرمایشات مقام معظم رهبری" را قبول داردو"تصمیم نهایی" را به زودی اعلام خواهد کرد؛این بحث در شرایطی مطرح شده که کروبی برای شرکت در جلسه حکمیت شورای نگهبان، دو شرط تعیین کرده که اجرای آنها محال به نظر می رسد.
مخملباف: رئیس جمهور موسوی فرمان بده
محسن مخملباف، فیلمساز سرشناس ایرانی با ارسال پیامی به میرحسین موسوی با عنوان "رئیس جمهور موسوی فرمان بده" از وی خواست سکوت نکند. مخملباف در این نامه نوشته است: " رئیس جمهور موسوی سکوت نکن. صبر نکن، به ما فرمان بده. گمشده ما مردم ایران، آگاهی نبود، شجاعت بود. ترس ما، از احساس تنهایی تک تک ما به وجود آمد. شرکت در انتخابات و راهپیمایی میلیونی ثابت کرد که اگر همه ملت با هم باشیم ضربه ناپذیریم. رئیس جمهور موسوی مردم را به خانه ها نفرست تا دوباره در تنهایی، سرکوبِ یاس و ترس شوند. از دولتی که خود غیر قانونی است، اجازه قانونی راهپیمایی مسالمت آمیز نخواه. اکثریت جامعه ایران که به تو رای داده اند، منتظر فرمانت هستند. به ما فرمان راهپیمایی بده. به ما فرمان اعتصاب عمومی بده. به ما فرمان مبارزه بده. نیاز مشترک ما فرمان توست."
پاسخگوی خون های به ناحق ریخته كیست
جمعی از خانواده های فعالان سیاسی زندانی با ارسال نامه سرگشاده ای خطاب به مراجع تقلید، خواستار مداخله آنان جهت آزادی وابستگان خود شدند. در این نامه آمده است: " همسران و فرزندان و برادران و پدران در بند ما بعضی افتخار زندانی بودن در رژیم طاغوت را داشته اند و برخی توفیق دفاع از مرزهای ایران عزیز را در جنگ تحمیلی دارند. هتك حرمت از آنان هتك ایران عزیز و تاریخ ارجمند این انقلاب شكوهمند است. امروز انتظار ما از علمای بیداردل و آگاه و مستقل این است كه نسبت به این حوادث و فجایعی كه به نام دین بر كشورمان می رود واكنش نشان دهند و بیش از این اجازه ندهند دین خدا ابزار افزایش قدرت دنیامداران قرار گیرد و نگذارند خدای ناكرده باور فرزندان مسلمان ما دستخوش لرزش و سستی قرار گیرد كه در این صورت همه فرصت ها برای پیوند عمیق نسل جوان با معنویت و دینداری و اخلاق مداری از بین خواهد رفت و همه ما به میزان سستی در جلوگیری از این وضعیت در پیشگاه خداوند متعال مسئولیم." این نامه توسط خانواده های ابطحی، جواد امام، امین زاده، تاجرنیا، تاجزاده، حجاریان، خانجانی، خدایاری، رمضانزاده، شیركوند، صفایی فراهانی، شهاب طباطبایی، ظریفیان، میردامادی، نبوی، نوروزی، نیری و برخی دیگر امضا شده است.
حمله بی سابقه حامیان احمدی نژاد به شجریان
پس از آنکه محمدرضا شجریان در اعتراض به گفته های محمود احمدی نژاد که معترضان را مشتی خس و خاشاک خواند، از صدا و سیما خواست آهنگ هاو سرودهای وی را پخش نکنند. سایت انصار نیوز ضمن نوشته ای، شجریان رابا الفاظی رکیک مورد حمله قرار داد. در این نوشته انصار نیوز با الفاظی صریح به شجریان توهین شده است، او را زناربند( کراواتی)، دلبسته فرهنگ طاغوتی، کسی که برای صدا و سیما عشوه شتری می آید، سوء استفاده چی، دارای کمترین ضریب هوشی، دارای شازده پسر، با پسری تنبک به دست، خوانده اند و نوشته اند " راستی شما که اکنون برای خس و خاشاک خواندن چند صد نفر خرابکار خیابانی، تمام ملت را مبهوت و ماتمزده میدانید و داغدار این بهت ملت! هستید، در ماتم از دستدادن فرزند امام که ملت شوکه و مصیبتزده بودند چگونه توانستید دل ملت را از یک تسلیت خشک و خالی محروم کنید؟ " در بیبیسی ضجه زدید که مردم بهت زده و ماتم زده هستند و به فرزند راستین ملت[احمدینژاد] تاختید و خود را دلسوز ملت جا زدید." و در پایان نوشته اند که " آقای شجریان، رو راستی را از ساسیمانکن بیاموزید. باور کنید که شما، امکلثوم که چه عرض کنم، ساسیمانکن هم نیستید."
بهمن قبادی: مردم دیگر نمی ترسند
بهمن قبادی که پس از دستگیری در ایران و سپری کردن هفت روز در زندان، به برلین رفته است در گفتگویی مطبوعاتی گفت: " وضعیتی مثل این را در سی سال گذشته ندیده بودم. معتقدم بدون شک در رای ها در مقیاس وسیع دستکاری شده. حیران مانده ام که چرا هیچ کشوری موضع محکمی در این باره نمی گیرد. در همه جای دنیا وظیفه دولت خدمت به مردم است، اما در کشور ما فعلا اوضاع بر عکس است. آنچه این روز ها در تلویزیون می بینم برایم باور نکردنی است و همه اش نشاندهنده ضعف دولت و بیانگر ترس حکومت است. دروغ به این بزرگی، به چه طرز وحشتناکی به مردم گفته شد. اگر دولت واهمه نداشت، دست کم به خواست مردم برای شمارش مجدد آرا تن می داد. حالا برای مردم ایران روشن شده که دولت آنقدر قوی نیست که می خواسته به نظر برسد. مردم این را فهمیده اند و حالا می خواهند قدرتی راکه به دولت بخشیده اند از آن پس بگیرند." وی گفت: " مردم دیگر نمی ترسند." او تاکید کرد: " اگر دولت به حرف مردم گوش ندهد، روز های خونینی را در پی خواهیم داشت. دولت دیگر توان کنترل مردم را ندارد. مردم آماده یک انفجار بزرگ اند."
تأثیر خشونتهای ایران بر دیپلماسی با آمریکا
باراک اوباما روز جمعه سرکوب تظاهرکنندگان در ایران را " ظالمانه" خواند و اذعان داشت که این سرکوبها بر امید او برای گفتوگوی مستقیم با حکومت ایران تأثیر خواهد گذاشت. وی تقاضای محمود احمدینژاد برای عذرخواهی را به شدت رد کرد. محمود احمدینژاد از باراک اوباما خواستهاست تا به خاطر آنچه مقامات ایرانی " دخالت در امور داخلی ایران" نامیدهاند از وی معذرت بخواهد. باراک اوباما افزود: " شکی نیست که هر گفتوگوی مستقیم یا دیپلماسی با ایران تحت تأثیر رویدادهای چند هفته اخیر قرار خواهد گرفت." وی گفت: " پیشنهاد میکنم آقای احمدینژاد به دقت در مورد تعهداتی که به مردم خودش دارد بیندیشد، و شاید بد نباشد که او نگاه خود را به خانوادههای افراد مورد ضرب و شتم، گلوله خورده یا بازداشت شده، معطوف کند." باراک اوباما " شجاعت معترضان ایرانی در مواجهه با وحشیگری" را ستود و انتخاب مجدد احمدینژاد به عنوان رئیس جمهور تردیدآمیز دانست.
بهمن فرمانآرا: ساکت نمیتوان نشست
بهمن فرمانآرا فیلمساز سرشناس ایرانی و سازنده آثاری چون شازده احتجاب و بوی کافور عطر یاس، در واکنش به رویدادهای اخیر پس از انتخابات نامهای به مطبوعات ارسال کرد. فرمانآرا در قسمتی از نامهاش نوشت: " ضیافت سکوتی که ما به آن دعوت شدهایم، حاصلی جز خناق نخواهد داشت و ما را تا ابد در مقابل ندای خونین شرمسار خواهد کرد. با اعتقاد به این گفته سزار که " ترسو هزار بار میمیرد ولی شجاع یک بار" به خاطر آزادی و عدالت اجتماعی برای همه ایرانیان این گام را برمیدارم. مهم نیست که من دیگر فیلم نسازم. مهم این است که به هر سازی نرقصم. چون در ۶۸ سالگی دیگر برازنده نیست. نه قهرمانم و نه میخواهم قهرمان باشم و نمیدانم جسم فرسودهام در بند چقدر تاب میآورد، قبل از اینکه هر چه جلویم بگذارند امضا کنم... ساکت نمیتوان نشست."
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر