-----------------------------
همه خبرها و ديدگاهاي سانسور شده و پشت فيلتر جمهوري اسلامي مانده را يكجا و بي درد سر در "هستي نيوز" بخوانيد... http://groups.google.com/group/hasti-news/

--------------------------------------------







Google Groups
Subscribe to Hasti News
Email:
Visit this group

۱۳۹۰ آبان ۲۳, دوشنبه

Latest News from Koocheh for 11/14/2011

Email not displaying correctly? View it in your browser.
این خبرنامه حاوی عکس است. لطفا امکان دیدن عکس را در ایمیل خود فعال کنید.



این بیانیه از سوی جمعی از فعالان سیاسی، مدنی‌، دانش‌جویی‌، دانش‌گاهی و‌ روزنامه‌نگاران در مخالفت فعال با‌ جنگ از‌ طریق ‌توقف موقت و مشروط غنی‌سازی اورانیوم و تعطیلی تمامی جنبه‌های نظامی ‌برنامه هسته‌ای ایران منتشر شده است.

متن این بیانیه در پی آمده است:

هم‌وطنان گرامی‌ و ایرانیان آزاده

اکنون کالبد میهن عزیزمان خسته از ضربات پی‌در‌پی ولایت جور و ستم و حکومت عاری از مشروعیت‌، روز‌های دشواری را می‌گذراند. اصرار و لجاجت حکومت بر تداوم روش‌های خصمانه و مخل منافع ملی و سرزمینی که با تکیه بر سیاست مشت آهنین، وحشت پراکنی و تحکیم فضای پلیسی  دنبال می‌شود، آینده تاریکی را پیش روی مردم و وطن قرار داده است.

یکی از وجوه مخرب عمل‌کرد حکومت در دهه اخیر دمیدن بر تنور بحران آفرینی در عرصه بین‌المللی ‌بوده است. تعقیب ماجراجویی هسته‌ای در مرکز این اقدامات تنش زا قرار دارد که با ‌بی‌اعتنایی به قوانین و معاهدات بین‌المللی در صدد‌ هم‌آورد‌طلبی دن کیشوت‌وار در پهنه جهانی ‌و سرپوش گذاشتن بر مشکلات داخلی است.

حکومت می‌کوشد با استمرار بحران خارجی ‌و ‌گروگان‌گیری از طریق تقویت‌کانون‌های بی‌ثبات ساز در سطح منطقه و جهان‌ ضمن انتقال تهدید‌ها به بیرون از مرز‌ها، بستر‌های لازم برای تداوم حاکمیت امنیتی و نگاه داشتن کشور در شرایط حساس و اضطراری را  فراهم نماید.

انتشار گزارش جدید آژانس انرژی اتمی شواهدی را ارایه می‌دهد که اراده حاکمیت بر منحرف کردن برنامه هسته‌ای به مسیر نظامی وارد مرحله تعیین کننده‌ای شده است. حاکمین فعلی‌ با گفتمان خصمانه و عدم هم‌کاری با آژانس روز به روز بر خطر مقابله نظامی با ایران می‌‌افزایند. در شرایطی که همسایگان ایران با تقویت روابط اقتصادی با اقصی نقاط جهان و جذب سرمایه و فن‌آوری‌های بروز گام‌های بلندی را در راه رشد اقتصادی و بهبود رفاه عمومی مردمان‌شان بر‌می‌دارند، ماجراجویی‌های بین‌المللی حکومت ،ایران را روز به روز در انزوای عمیق‌تری فرو می‌برد‌. نتایج این انزوا در زندگی روزمره تمام مردم ایران مشهود و ملموس است و در صورت عملی‌شدن تحریم بانک‌ مرکزی  ممکن است به سطح غیرقابل تحملی برسد.

حاکمانی که در انتخابات ۸۸ حقوق حقه مردم  را زایل کردند و اعتراضات مسالمت‌آمیز آنان را به خاک و خون کشیده‌اند امروز  شاخ و شانه‌ کشیدن در سطح جهانی را وسیله‌ای  برای بازیافت مشروعیت داخلی‌ می‌دانند و خطر حمله خارجی‌ را چون چماقی برای سرکوب بیش از پیش اعتراضات کنش‌گران آزدی‌خواه ایرانی به‌کار می‌برند .

حکومت تمامیت‌خواه  در عرصه بین‌المللی  با دادن اطلاعات گم‌راه‌کننده، بازی با زمان، ‌عدم هم‌کاری کامل  با آژانس انرژی اتمی‌، تخطی از قرار داد ان‌پی‌تی و سرپیچی از اجرای قطع‌نامه‌های سازمان ملل، صلح‌ستیزی را در مسیری مشابه برخورد‌های داخلی در سپهر جهانی دنبال می‌کند.

مدارا با جهان و احیا‌ حقوق شهروندان ایرانی‌ به یک‌دیگر پیوند خورده است‌. شهروندان ایرانی در کنار مطالبه حقوق اساسی می‌بایست در حرکت خویش فقدان درک و آمادگی حاکمان در حل اختلافات جهانی از این جنس را زیر سوال ببرند.

ما  تداوم بن بست کنونی، بلند پروازی هسته‌ای و قدرت نمایی تو خالی حکومت ‌را زمینه‌ساز افزایش برخورد نظامی محتمل در آینده می‌دانیم که قطعا قربانی اصلی آن مردم ایران و به‌خصوص کودکان و  اقشار زحمت‌کش خواهند بود. البته باید در نظر داشت بزرگ‌نمایی خطر جنگ و هراس‌افکنی نیز تبعاتی منفی را متوجه  مصالح جامعه ایران می‌کند.

تبعات ویران‌گر جنگ اعم از محدود و اشغال‌گرانه بی‌نیاز از توضیح است اما به باور ما صرفن با محکومیت لفظی و کتبی جنگ و یک کاسه کردن سلسله جنبانان نظامی‌گری جهانی و آتش افروزان داخلی نمی‌توان جلوی تهاجم نظامی را گرفت. حساسیت‌ها و نگرانی‌های جامعه بین‌المللی مسیری متفاوت با شکاف ملت – دولت در ایران امروز دارد. جمهوری اسلامی تنها مخل حقوق و کرامت انسانی شهروندان ایران زمین نیست بلکه تهدیدی‌ علیه صلح و ثبات جهانی نیز به‌شمار می‌آید. ‌توجه به  تمایز ماهوی این دو مقوله در بازدارندگی موثر اهمیت کلیدی دارد. این جدایی لزومن بدین معنا نیست که نمی‌توان حوزه مشترک بین مطالبات داخلی و خواسته‌های مشروع جهانی پیدا کرد.

به اعتقاد ما وظیفه نیروهای معتقد به دموکراسی و منافع ملی‌– سرزمینی ایران هم‌سو کردن فشار‌های خارجی و مبارزات داخلی است. در این میان تنزه‌طلبی اخلاقی، برخورد ایدئولوژیک و منفعلانه کار‌ساز نیست بلکه باید با ارایه راه حلی به جهان نشان داد که جنبش دموکراسی خواهی مردم ایران این ظرفیت را دارد تا اجازه ندهد‌ تنش‌آفرینی حکومت  از آستانه تحمل نهادهای بین‌المللی عبور کند‌. در این راستا پرهیز از سیاه و سفید دیدن مناسبات جهانی و مبنا قرار دادن دو گانه دوست و دشمن دایمی و یا دیو و فرشته و عبور از انگاره‌های مربوط به دوران جنگ سرد ضرروی است. ‌نگرش واقع‌بینانه به شرایط کنونی کشور و دنیا گوش‌زد می‌سازد ‌وقتی یک  جنبش فراگیر اجتماعی با ملاحظه نگرانی‌های مشروع جهانی در داخل کشور وجود ندارد‌ آن‌گاه در فرایند تصمیم‌گیری جهانی‌، خواست نیرو های سیاسی اپوزیسیون وزنی نخواهد داشت.

غفلت از این موضوع و اسارت در پای برخورد کلیشه‌ای و دیدگاه کلاسیک ضد‌امپریالیسم ‌بدون این‌که ابتکاری برای برون رفت از بحران ارایه دهد در نهایت منجر به جدایی کامل مسیر رویارویی جامعه جهانی از مبارزات آزادی‌خواهانه مردم ایران می‌شود‌. این گسست با توجه به شکاف ترمیم‌ناپذیر ملت – دولت در ایران و انفعال در حوزه عمل  مشوق قدرت‌های جهانی برای انتخاب گزینه برخورد نظامی با قصد نابود سازی تاسیسات هسته‌ ای و نظامی کشور خواهد شد. امری که طیف افراطی حکومت  از صورت کنترل یافته آن استقبال می‌کند تا هم سیطره خود بر شریان‌های اقتصادی و منابع قدرت را تثبیت سازد و هم برای قرار‌گیری در صف اول پیکار بنیاد گرایی‌ اسلامی با غرب‌ برای خود مشروعیت ایجاد نماید.

برخورد مسوولانه و موثر در جلوگیری از جنگ نیازمند سازمان‌دهی جنبش اجتماعی قدرت‌مند با حضور گرایش‌ها و بخش‌های مختلف موزاییک اجتماعی ایران است که خواهان استقلال، سربلندی، دموکراسی‌، رعایت حقوق بشر‌، صلح پایدار و انسانی و تعامل و دوستی با دنیا هستند و با آرامش قبرستانی، بی‌عدالتی، خودکامگی و صلح استبدادی سر سازش ندارند.

در این میان وجود مشکلات در نظام جهانی و پاره‌ای از استاندارد‌های دو‌گانه چون عدم اعتراض به برنامه نظامی هسته‌ای اسراییل‌، هند و پاکستان باعث نمی‌شود تا چشم بر روی خطا‌های حاکمیت بحران‌زا ببندیم و با گرفتن زهر فشار‌های خارجی، دست حاکمیت را باز بگذاریم تا با سو‌استفاده از احساسات  ملی‌گرایانه و وجود ایرادات در عرصه بین‌المللی و قربانی شدن مناسبات انسانی در پای منافع دول قدرت‌مند دنیا در برخی حوزه‌ها‌، راه خطرناک خود را ادامه دهد. می‌توان هم خواستار برچیده شدن تسلیحات اتمی با اولویت بخشی به نابود سازی تسلیحات اتمی دول  منطقه خاورمیانه و دولت تمامیت خواهی چون کره شمالی در پروسه خلع سلاح اتمی در عرصه بین‌المللی شد و هم با برنامه هسته‌ای مخرب حکومت کنونی ایران‌ مقابله کرد.

در این راستا می‌توان ضمن حفظ استقلال کشور از ظرفیت‌های مشروع جامعه بین‌المللی برای پیش‌برد دموکراسی، حقوق بشر و حاکمیت ملی در ایران  استفاده کرد. به‌جای صدور احکام کلی و قطعی در مدح و یا مذمت حمایت خارجی‌، شایسته است تا در یک گفت‌وگوی ملی شرایط، پیش‌نیاز‌ها، محدوده‌های موجه‌، موضوع و مصداق حمایت‌ها‌ و ساز و کار نظارتی برای جلوگیری از استفاده‌های شخصی و گروهی در برخورد حمایتی جامعه جهانی را مشخص نمود و از  میدان گرفتن افراد فرصت‌طلب و آلترناتیو‌سازی از جریانات مشکوک جلوگیری کرد. راه دموکراسی در ایران از اتکا به نیروی لایزال ملت و وجود رهبری موثر و سازمان یافته می‌گذرد.

 مسئله اصلی تمرکز قوا بر روی چگونگی فعال کردن نیروی خفته جنبش دموکراسی خواهی‌ است. حمایت خارجی اشکال گوناگونی دارد‌. ما مدافع حمایت سیاسی جامعه جهانی از مطالبات دموکراسی‌خواهانه در ایران هستیم.

جامعه جهانی نیز باید آگاه باشد که هر‌گونه اقدامی که منجر به نقض تمامیت ارضی و منافع ملی‌ کشور ایران گردد باعث بالا رفتن مشروعیت سرکوب نیروهای آزادی‌خواه در ایران خواهد شد و گفتمان صلح‌طلب را تضعیف می‌کند .

هر نگاهی به چگونگی و علت بحران خارجی کنونی داشته باشیم باز در تحلیل آخر نظام‌ جمهوری اسلامی و به‌خصوص بخش افراطی آن است که با خطای محاسباتی خود شعله‌های جنگ محتمل را بر خواهد افروخت. در مخالفت با جنگ باید بحران سازان داخل حکومت را هدف اصلی قرار داد‌. در شرایطی که تبعات رکود جهانی دامن‌گیر اقتصاد ایران نیز شده  و معضلات اقتصادی ناشی از سو‌ مدیریت دولت را تشدید کرده است، هیچ معیار منطقی و انسانی توجیه نمی‌کند تا مردم ایران ‌و به‌خصوص افراد زیر خط فقر که هیچ‌گاه در جریان چگونگی ماهیت برنامه هسته‌ای قرار نگرفته‌اند و چونان نا‌محرمان با آنان رفتار شده است، تاوان قدرت‌نمایی حاکمان بی‌درد و مرفه را پس بدهند!

در این راستا هم‌کاری کامل  و شفاف با آژانس انرژی اتمی و توقف موقت‌ و مشروط غنی‌سازی اورانیوم هسته‌ای‌ تا اعتماد سازی در چارچوب کنوانسیون منع گسترش سلاح‌های‌ اتمی و پایان‌بخشی فوری به  تمامی وجوه نظامی مربوط به برنامه هسته‌ای می‌تواند به عنوان یکی از مطالبات محوری جنبش دموکراسی خواهی مردم ایران در زمینه صلح‌خواهی مد نظر قرار گیرد. ترکیب این خواسته در کنار خواست رعایت حقوق بشر، آزادی‌های اساسی و دموکراسی به مراتب پتانسیل بیش‌تری را برای تضعیف توامان استبداد و تجاوز‌گری و  لذا جلوگیری از جنگ‌ خواهد داشت.

اسامی امضاکنندگان

احمد احمدیان، کمال ارس‌، اردوان ارشاد ،جمشید اسدی ،فرید اشکان ،مرتضی اصلاحچی ،امیر حسین اعتمادی ،بیژن افتخاری ،علی افشاری ،مریم اکبری ،محمد جواد اکبرین ،کیان امانی ،مهدی امینی ،فریبا امینی ،نادر انتصار ،مریم اهری ،احمد آزاد ،رحیم باجغلی ،احمد باطبی ،حسین باقرزاده ،مهران براتی ،محمد برزنجه ،شهلا بهار دوست ،میثاق پارسا ،بهزاد پرنیان ،کتایون پزشکی ،سعید پور حیدر ،سعید پیوندی ،علی تارخ ،حبیب تبریزیان ،علی تقی پور ،کامران تلاطف ،نیره توحیدی ،مهدی جامی ،جهانشاه جاوید ،محمد حسین جعفری ،مهدی جلالی ،آرش جنتی عطایی ،مهران جنگلی مقدم ،آیدین جهانبخش ،پویا جهاندار ،گیسو  جهانگیری ،رضا چرندابی ،آرام حسامی ،بیژن حکمت ،فرامرز خدایاری ،کمال داوودی ،فریبا داوودی مهاجر ،مهرداد درویش پور ،عبدالستار دوشوکی ،مهشید راستی ،نیما راشدان ،احمد رافت ،علی راکعی ،محمد رضا رحیمی راد ،امیر  رشیدی ،سحر رضا زاده ،فرامرز رفیعی ،مریم روزبهانی ،مینا زند سیگل ،حمید زنگنه ،محسن سازگارا ،نسیم سرابندی ،رضا سیاوشی ،سلمان سیما ،کریم شامبیاتی ،رحیم شامبیاتی ،منصوره شجاعی ،حسن شریعتمداری ،حسن شهپری ،عباس شیرازی ،محمد صادقی ،کوروش صحتی ،بیژن صفسری ،سیاوش صفوی ،رامین صفی زاده ،حسن طالبی ،علی طایفی ،میثم طهماسبی ،شهره عاصمی ،غلام عباسی ،مزدک عبدی پور ،سیاوش عبقری ،شهلا عبقری ،نازلی عراقی ،مهدی عربشاهی ،کاظم علمداری ،حسین علوی ،مهرنوش علی آقایی ،لیونا عیسی قلیان ،حمید غفرانی ،علی فاتحی ،شیرین فامیلی ،امیر حسین فتوحی ،روزبه فروزان ،کامبیز فروهر ،امیر علی فصیحی ،فیروزه فولادی ،شهاب فیضی ،آیدا قاجار ،پروین قاسمی ،سعید قاسمی نژاد ،رضا قاضی نوری ،رضا قریشی ،مهدی قلی زاده اقدم ،فرزاد قنبری ،امیر کلینی ،آزاده کیان ،علیرضا کیانی ،امیر حسین گنجبخش ،حمید مافی ،مجید محمدی ،پویان محمودیان ،پرویز مختاری ،احمد مدادی ،علی مستشاری ،نریمان مصطفوی ،فواد مظفری ،منصور معدل ،امیر معماریان ،رضوان مقدم ،حسن مکارمی ،پیمان ملاز ،امید ملک ،مرتضی ملک محمدی ،فرشته ملکشاهی ،رویا ملکی ،محمود منشی پوری ،اشکان منفرد ،علی مهتدی ،محمد مهدیان ،بهزاد مهرانی ،بهناز مهرانی ،سید داوود موسوی ،علیرضا موسوی ،احمد میر فخرایی ،امیر حسین میرابیان ،کاویان میلانی ،همایون نادری فر ،ابراهیم نبوی ،یوحنا نجدی ،روجا نجفی ،آرش نراقی ،پری نشاط ،بورگان نظامی نرج آباد ،علی نظری ،شروین نکوئی ،مرتضی نگاهی ، داوود نوائیان ،شیوا نوجو ،مهدی نوربخش ،نادر هاشمی ،شیخ محمد هدایتی ،فرزین وحدت ،احمد وحدت خواه ،سجاد ویس مرادی


 


خبر / رادیو کوچه

روز دوشنبه، 14 نوامبر، محمد خاتمی، رییس جمهوری پیشین ایران در تازه‌ترین اظهارنظر خود در جمع جوانان اصلاح‌طلب آذربایجان با تاکید بر برگزاری انتخابات آزاد خواهان آماده کردن فضای رقابتی و آزادی زندانیان شده است.

آقای خاتمی تاکید کرد: «نمی‌شود انتخابات به سبکی باشد که یک سلیقه می‌پسندد و همه محدود باشند و ‏همه مجبور باشند شرکت کنند، بزرگان و افراد موثر هم اگر بگویند شرکت کنند مردم ‏شرکت نخواهند کرد.»

وی افزود: «بنده می‌گویم بیایید فضا را آماده کنید زندانیان آزاد شوند، ‏حصرها برداشته شود، فضا باز شود این مردم ما این‌قدر بزرگوار و خوبند، این ‏جوانان ما که اینقدر رنج دیده‌اند اگر این فضا باز شود و به آینده امیدوار باشند ‏دارای گذشت‌اند، در این صورت مملکت تضمین و تامین می‌شود.‏»

آقای خاتمی هم‌چنین در بخش دیگری انتخابات را حق یکایک مردم ایران دانست و گفت که اگر در همه حوزه‌ها نامزد‌های مورد علاقه همگان باشند و تضمینی باشد که اساس ‏تعیین‌کننده رای مردم است و فضا باز و آزاد و متناسب با انتخابات سالم و رقابتی ‏باشد همه شرکت می‌کنند. ‏

آقای خاتمی مقدمات انتخابات مطلوب را فضای آزاد و رقابتی دانست وگفت: «بسیار باید متاسف ‏بود که شاهد وجود این فضا نیستیم و حتا گاه درست نقطه مقابل آن را می‌بینیم.»

او گفت: «‏گروه‌ها و تشکل‌ها و احزاب محدودیت فراوان دارند و حتا اجازه برگزاری یک ‏مجلس به مناسبت عید سعید غدیر هم نمی‌دهند. اخیرن به جای آزادی زندانیان ‏سخت‌گیری‌ها بیش‌تر شده. خیلی‌ها به زندان فراخوانده شده‌اند. احکام سخت ‏تازه صادر می‌شود و حتا به خاطر یک بیانیه یا یک امضا با افراد برخورد می‌شود و خیلی‌ها مورد بازخواست قرار می‌گیرند و این فضا باید تغییر کند.‏»

آقای خاتمی انتخابات را اصل جمهوریت نظام و مردم سالاری آن برشمرد و درباره بحث پارلمانی گفت: «بحث پارلمانی یا ریاستی که مطرح می‌شود اصل این است که آیا مردم سالاری ‏هست یا نه؟ اگر باشد شکل آن مشکل ندارد ولی اگر نباشد هر کدام ممکن است ‏مشکل داشته باشد دغدغه باید این باشد که چقدر رای مردم موثر است؟ چقدر مردم ‏می توانند اظهار نظر کنند؟ چقدر اظهار نظر و رای آن‌ها تاثیر‌گذار در سرنوشت جامعه ‏است این مسئله مهمی است.»

آقای خاتمی هم‌چنین تصریح کرد: «بیایید به آینده نگاه کنیم هر کس در گذشته احساس می‌کند به او ستمی شده بگوید ‏گذشتم. البته به شرط این که آینده روشن و آزادی برای همه تضمین شود.‏ زندانیان آزاد شوند فضا باز شود البته که همه با رغبت در انتخابات شرکت می‌کنند ‏انتخابات با شکوه این چنینی بزرگ‌ترین تضمین کننده امنیت کشور است و امروز ‏خطرات بزرگی ما را تهدید می‌کند.»

وی پیش‌تر هم در سخنانی از گذشت مردم از اشتباه‌های مسوولان نظام و هم‌چنین مسوولان از اشتباه‌های مردم سخن گفته بود.

به گفته رییس جمهوری پیشین ایران، جمهوری اسلامی و ملت ایران از سه نقطه هسته‌ای، حقوق بشر و مسئله ترور در معرض فشار هستند.

آقای خاتمی درباره پرونده هسته‌ای گفت: «بنده به عنوان کسی که رونق هسته‌ای در دوره ‏بنده بود از زمان آقای هاشمی بود ولی در زمان بنده فعالیت گسترده‌تر شد، البته ‏کاملن قانونی و رهبری هم این را قبول دارند و مسئله پیش‌رفت‌هایی داشت جز جنبه ‏کمی که طبعن در این چند سال رشد پیدا کرده از نظر کیفی و رسیدن به آن تاپ غنی‌کردن اورانیوم در زمان بنده به آن‌جا رسیدیم. 3.5 درصد در زمان ما غنی‌سازی شد. ‏البته با ده سانتریفوژ.»

آقای خاتمی هم‌چنین تاکید کرد که در این مدت هم تلاش‌های خوبی شده و اصلن ‏مسیر حرکت به سوی بمب هسته‌ای نبوده و نیست.‏

آقای خاتمی با اشاره به گزارش سال ۲۰۰۸ آمریکا که در آن ذکر شده بود از سال ۲۰۰۳ به این طرف ایران فعالیت نظامی ‏هسته‌ای ندارد، گفت: «البته من هم آن روز رییس جمهوری نبودم ولی موضع گرفتم که ‏قبل از ۲۰۰۳ هم فعالیت نظامی نبوده، حالا چطور شد در سال ۲۰۱۱ یک دفعه ‏ادعا می‌کنند فعالیت‌ها جهت نظامی پیدا کرده است؟»

او افزود: «پیداست یک فکر بدی پشت این قضیه است که می‌گویند فعالیت نظامی داریم می‌‏خواهند فشار را روی ایران زیادتر بکنند البته که رفتار و مواضع و گفتار ما ممکن ‏است اثر هم داشته باشد ولی پیداست یک طرح دیگری است برای فشار. بی‌خود ‏می‌گویند ولی می‌گویند.‏»

آقای خاتمی ادعای ترور سفیر عربستان از سوی آمریکا را نیز نقشه‌ای علیه ایران خواند.

آقای خاتمی با اشاره به این که ایران همیشه متهم به نقض حقوق بشر بوده، گفت: «متاسفانه در داخل ‏هم کارهایی می‌کنیم که لااقل این امر توجیه‌پذیر می‌شود. ولی امروز نماینده ‏سازمان ملل آمده و گزارش داده به آن‌جا، این خطری است که دارد مملکت را تهدید ‏می‌کند.»

به گفته رییس جمهوری پیشین ایران «اگر روزی و روزگاری خارجی بخواهد بیاید و دخالتی انجام ‏بدهد اصلاح‌طلب و غیراصلاح‌طلب با آن مقابله خواهند کرد.‏»

 بیشتر بخوانید:

«همه دنیا در برابر برنامه اتمی ایران متحد است‌»

«مجلس ایران مشابه مجلس حسنی مبارک است»

«بحرین: مظنونان تحت حمایت سپاه پاسداران ایران بودند»

«رفع حصر از موسوی و کروبی به نفع همه است»

«انتقال کروبی از رهبران معترضان به مکانی جدید»


 


خبر / رادیو کوچه

نمایندگان مجلس شورای اسلامی، روز دوشنبه، 14 نوامبر، رای داده‌اند که «مسوولان سیاسی» دولتی که دست‌کم دو سال در چنین سمت‌هایی کار کرده و سپس به سمت پایین‌تری منصوب شده باشند به طور مادام‌العمر از مابه‌التفاوت حقوق برخوردار شوند.

براساس مصوبه مجلس، که در پاسخ به استفساریه‌ای صورت گرفت، این گروه از افراد در هر سمت دولتی که باشند، باید حقوقی دریافت کنند که از ۸۰ درصد حقوق آنان در سمت سیاسی آنان کم‌تر نباشد.

به گفته نماینده دولت، مصوبه جدید شامل نمایندگان مجلس و کارکنان نهادهای زیر نظر رهبری و وزارت اطلاعات نمی‌شود زیرا این افراد از شمول قانون خدمات مدیریت کشوری مستثنا هستند.


 


خبر / رادیو کوچه

ملک عبداله دوم، پادشاه اردن روز دوشنبه، 14 نوامبر در مصاحبه‌ای با یک رسانه خارجی عنوان کرد است که بشار اسد، رییس جمهوری سوریه باید به نفع کشورش از سمت خود کناره‌گیری کند.

به گزارش بی‌بی‌سی، وی تاکید کرد: «اگر من جای او (بشار اسد) بودم، استعفا می‌کردم.»

ملک عبداله هم‌چنین گفت که در این شرایط «من کناره‌گیری می‌کردم و اطمینان می‌یافتم هر کس جای من می‌آید، توانایی تغییر وضع موجود را دارد.»

اردن، همسایه سوریه، از سرکوب تظاهرات ضد دولتی توسط نیروهای دولتی سوری به شدت انتقاد کرده است.

این در حالی است که این هفته ۱۸ عضو اتحادیه عرب رای به تعلیق عضویت سوریه دادند.

پیش‌تر امروز، ولید معلم، وزیر امور خارجه سوریه نسبت به این اقدام اتحادیه عرب واکنشی تند نشان داده بود.

آقای معلم این تصمیم را به عنوان «گامی خطرناک» تقبیح کرد و گفت آن غیرقانونی است که به تحریک آمریکا انجام گرفته شده است.

وزیر امور خارجه سوریه هم‌چنین از حملات به سفارت‌خانه‌های خارجی که در پی اعلام این خبر صورت گرفت، عذرخواهی کرد.

در پی تعلیق عضویت سوریه در اتحادیه اروپا سفارت‌خانه‌های ترکیه و عربستان سعودی در دمشق، دفتر کنسول افتخاری فرانسه در شهر لاذقیه و تعدادی از دفاتر کنسولی در شهر حلب شام‌گاه شنبه مورد حمله قرار گرفت.

با این حال، وزیر خارجه سوریه گفت که کشورش از مواضعش کوتاه نخواهد آمد. آقای معلم هم‌چنین ابراز اطمینان کرد که روسیه و چین با وجود این اقدام اتحادیه عرب و تلاش‌های کشورهای غربی برای محکوم کردن سوریه در شورای امنیت سازمان ملل متحد، به حمایت از این کشور ادامه بدهند.

آقای معلم این سخنان را در آستانه نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل‌، پایتخت بلژیک، بیان کرده است. قرار است در این نشست درباره اعمال تحریم‌های بیش‌تر بر سوریه تصمیم‌گیری شود.

انتظار می‌رود تحریم‌های جدید بیش‌تر اشخاصی را شامل شود که در سرکوب معترضان سوری نقش دارند. هم‌چنین گفته می‌شود این تحریم‌ها مانع از آن خواهد شد که سوریه از بانک سرمایه‌گذاری اروپا وامی دریافت کند.

آلن ژوپه، وزیر خارجه فرانسه اعلام کرده که وقت آن رسیده تا ببینیم آیا می‌توان از غیرنظامیان سوری بهتر حفاظت کرد یا خیر و ابراز امیدواری کرد که شورای امنیت سازمان ملل سرانجام در این مورد موضع‌گیری کند.

بیشتر بخوانید:

«حمله به سفارت‌خانه‌ برخی کشورها در دمشق»


 


شراره سعیدی/ رادیو کوچه

به صورت عرفی، پس از هر انقلابی گروه‌ها و احزاب برای بقای خود سعی در تصاحب سهامی در قدرت بعدی دارند. این تلاش در موقعیت‌های منحصر به فردی ممکن است به امکان نزدیک شود، زیرا ذات انقلاب فی‌النفسه خودخواه و مستبد است. حزب پان‌ایرانیست بعد از تاسیس، مقاطع متفاوتی را پشت سرگذاشت و عمل‌کرد دوگانه‌ای در پیش گرفت. در جریان ملی‌شدن صنعت نفت با نهضت‌ملی هم‌کاری داشتند و در اجتماعاتی که تشکیل می‌دادند به حمایت از سیاست‌های مصدق می‌پرداختند که چندین‌بار باعث درگیری آن‌ها و حزب توده شد. اما در جریان 30 تیر 1331 و به قدرت رسیدن مجدد مصدق و سقوط کابینه‌ی احمد قوام، حزب پان‌ایرانیست هم حمایت خود را از دکتر مصدق اعلام کرد و چند شب قبل از قیام، گروه‌هایی از حزب پان‌ایرانیست به هم‌راه افراد دیگری از جبهه‌ی ملی در خیابان علیه دربار و شاه شعار می‌دادند. آن‌ها این طرف‌داری را به سبب آرمان وطن‌خواهانه‌ی مصدق ضروری و وظیفه خود می‌دانستند.

حزب پان‌ایرانیست پس از قیام 30 تیر1331 به‌طور علنی جانب شاه را گرفت. بعد از کودتای 28 مرداد 1332 و سقوط دولت مصدق، حزب پان‌ایرانیست با انتشار «روزنامه‌ی خاک و خون» هم‌کاری با نظام شاهنشاهی را گسترش داد.

آن‌ها در حمایت از فعالیت‌های محمدرضا پهلوی برای انقلاب شاه و ملت یا انقلاب سفید، منشور سربلندی را منتشر کردند. این منشور در 39 ماده منتشر شد و بر تهییج احساسات ایرانیان تاکید داشت. هم‌چنین در دهه‌ی 1340 بسیاری از برنامه‌های شاهنشاهی و سیاست مستقل ملی که از طرف حکومت تبلیغ می‌شد، زمینه‌های هم‌سو شدن عمل‌کرد حزب را با برنامه‌های حکومت پهلوی فراهم کرد.

با ماجرای جدایی بحرین از ایران، حزب پان‌ایرانیست‌ وارد مرحله‌ی حساس و بحرانی شد. با وجود تمام هم‌دلی که پان‌ایرانیست‌ها نسبت به عمل‌کرد حکومت نشان می‌دادند، در جریانات منجر به جدایی بحرین از ایران به دنبال اقدامات طرح‌ریزی شده‌ی بیگانگان، حزب پان‌ایرانیست مخالفت و ایستادگی در برابر برنامه‌های حکومت را در پیش گرفت. پزشگ‌پور برای خرده‌گیری از دولت طرحی را تسلیم نمود که باعث استیضاح دولت «هویدا» شد. این موضع‌گیری سبب افت فعالیت‌های حزب به‌دلیل قطع کمک‌ها و افزایش کنترل شد. در این زمان از هرگونه اجتماع و تظاهرات پان‌ایرانیست‌ها به دستور شهربانی جلوگیری می‌شد.

در دهه‌ی 1350، چند نفر از فعالین حزب پان‌ایرانیست به مجلس شورای ملی راه یافتند. بعد از تشکیل حزب رستاخیز، حزب پان‌ایرانیست در رستاخیز حل شد و در کابینه‌های شریف‌امامی و ازهاری، دکتر عاملی‌تهرانی به وزارت ‌اطلاعات و آموزش و پرورش آن زمان منصوب شد.

با اوج‌گیری انقلاب، پان‌ایرانیست‌ها و به خصوص پزشگ‌پور، در مجلس با ایراد سخنان تند نسبت به مهره‌های حکومت و طیف مخالف حاکمی که از سال 39 به این سو با آن‌ها در رقابت بودند، در تطهیر شاه گام‌های موثری برداشتند. آن‌ها در همین راستا ابتدا انقلاب را توطئه‌ی بیگانگان برای ایجاد تفرقه میان ملت و نظام شاهنشاهی به شمار آوردند، و بعد که شعله‌های انقلاب بیش‌تر زبانه کشید، در پی جدایی از رستاخیز برآمدند و پزشگ‌پور پیشنهاد تاسیس حزبی سراسری را در ایران داد که عملی نشد و سرانجام تصمیم گرفت مجددن حزب پان‌ایرانیسم را احیا کند.

در این ایام بین پان‌ایرانیست‌ها، به‌ویژه پزشگ‌پور و آیت‌اله شریعتمداری ارتباط تنگاتنگی برقرار بود و جلسات مشترک و موضع‌گیری‌های هماهنگی داشتند، از جمله مشترکات آن‌ها تکیه بر قانون اساسی بود. آن‌ها در ادامه با برخی از اعضای جبهه ملی، روسای اصناف و بازار و بعضی از شخصیت‌های دیگر جلسه تشکیل دادند، وضع مملکت را خطرناک و ادامه‌ی آن روند را در آینده‌ی نزدیک موجب اضمحلال درونی مملکت و حکومت تشخیص می‌دهند و بالاتفاق نظر می‌دهند که حفظ سلطنت و قانون اساسی در حالت فعلی تنها راه نجات مملکت است.

با فرار شاه از ایران و ورود خمینی به ایران و شدت یافتن مخالفت بر علیه حکومت پهلوی، حزب پان‌ایرانیست نیز مانند دیگر گروه‌ها، خود را با حرکت مردم هم‌سو نمود. این گروه‌ها می‌کوشیدند با نشان دادن هم‌سویی خود با مردم و هم‌راستا نمودن آن‌ها با شعارهای خود جهت حرکت مردم را شناسایی کرده و در هدایت مسیر سهیم شوند. به همین دلیل سعی کردند خود را به آقای خمینی نزدیک کنند. در این زمان پزشگ‌پور و 46 تن از نمایندگان استعفا کردند و ملاقات‌های بسیاری با خمینی انجام دادند و در این دیدارها، نظریات خود را درباره‌ی تشکیل دولت و مسایل جاری مملکت با او در میان گذاشتند. آنان حتا با سایر گروه‌ها و جناح‌های سیاسی دیگر مثل مظفر بقایی، احمد بنی‌احمد تظاهراتی را صورت دادند که مورد توجه هیچ یک از جناح‌های ملی و مذهبی قرار نگرفت.

پس از مدتی پان‌ایرانیست‌ها نیز مانند سایر گروه‌ها و احزاب مورد اتهام روحانیت حاکم قرار گرفتند. یکی از مسایل منتسب به پان‌ایرانیست‌ها، اتهام شرکت در توطیه‌ی ضد جمهوری اسلامی بود. پان‌ایرانیست‌ها متهم شدند در روی‌داد چهاردهم اسفند 1359 (که در برنامه بعدی در این مورد خواهیم گفت) با شرکت گروه‌های دیگر قصد کودتا و براندازی نظام جمهوری اسلامی را داشته‌اند که نقشه‌ی کودتا کشف می‌شود و طرح‌شان لو می‌رود و در نتیجه خیلی از مجریان آن دستگیر می‌شوند. پس از این ماجرا محسن پزشگ‌پور هم‌راه تعداد دیگری، به فرانسه رفته و فعالیت‌ حزب نیز عملن به خارج از کشور منتقل شد. تا این‌که در سال1367 پزشگ‌پور به ایران بازگشت، او موفق شد که بازماندگان قدیمی پان‌ایرانیست را دور خود جمع کند. او چند پای‌گاه حزبی نیز برای خود ایجاد و مدام جلساتی نیز با اعضای حزب برگزار کرد، هم‌چنین از مصاحبه‌های مطبوعاتی نیز غافل نشده و هر از گاهی با تهران تایمز، کیهان هوایی، ابرار و….مصاحبه‌هایی صورت داد. او در 83 سالگی در 16 دی ماه 1389 در تهران در پی بیماری طولانی درگذشت، جسد محسن پزشگ‌پور یک‌شنبه شب به طور مخفیانه در گورستان «بهشت سکینه کرج» دفن شد. پیش از این، خانواده و نزدیکان محسن پزشگ‌پور اعلام کرده بودند که مراسم دفن در صبح روز دوشنبه برگزار خواهد شد. اما گفته می‌شود به دستور وزرات اطلاعات جمهوری اسلامی خانواده آقای پزشگ‌پور مجبور شدند جسد او را شبانه و با حضور نیروهای امنیتی دفن کنند.

تا تابستان 1389 حزب کماکان با همان کنگره قبل و با انجام تغییراتی در کادر رهبری به فعالیت‌های خود ادامه می‌داد در شهریور ماه 1389 رضا کرمانی و حسین شهریاری اعضای به‌جا مانده از کنگره قبلی که به ترتیب در شرایط بازداشت موقت و زندانی زندان گوهردشت بودند، با انتشار بیانیه‌ای ادامه فعالیت‌های کنگره نهم را مطابق با اساس‌نامه حزب به مصلحت ندانسته و خواستار تشکیل شورای موقت رهبری در برون‌مرز شدند. متعاقبن بیش از صد تن از اعضا با صدور بیانیه‌ای در شهریور 1389 اختتام دوران کنگره مصوب 1381 را اعلام کردند و حزب پان‌ایرانیست از آن تاریخ کماکان برای تشکیل کنگره موقت خود در تبعید تلاش می‌کند و هم‌چنان زندانیانی در نظام جمهوری اسلامی دارد.


 


امیر و کاملیا‌/ رادیو کوچه

در بیش‌تر روستاها هماهنگی بافت با طبیعت و محیط مورد توجه بوده است اما در این میان روستاهایی وجود دارند که به نحو شگفت‌آوری با محیط طبیعی خود درآمیخته و فضاهایی را پدید آورده‌اند که در برخی، نوع انتخاب و استفاده از مصالح به گونه‌ای است که حداکثر انطباق را با محیط دارد و فضاهای خلق شده از جذابیت و زیبایی منحصر به فردی برخوردار است. به گزارش خبرنگار مهر در همدان، این روستاها که در پهنه سرزمین ایران کم نیستند، با عنوان روستاهای دارای بافت با ارزش معرفی شده‌‌اند و به عنوان منطقه‌‌ای توریستی، گردش‌گری مطرح هستند. در شهر همدان نیز که از سوی شورای عالی شهرسازی و معماری ایران، به عنوان یکی از پنج شهر فرهنگی و تاریخی کشور معرفی شده است، این خصوصیت در چند روستای منطقه به چشم می‌خورد که این امر بر نقش توریستی آن‌ها به لحاظ جاذبه‌های تاریخی و طبیعی تاکید دارد .

روستای سنگی «ورکانه» از توابع بخش مرکزی شهرستان همدان است، از شمال شرقی به کوه سردره، از غرب به روستای سیمین، از جنوب غربی به کوه سرخ بلاغ، از شرق به کوه قره داغ و از جنوب و جنوب شرقی به دره بارانی و دره قشلاق محدود می‏شود. در گویش کردی «ور» به معنی کنار و «کانه» به معنی چشمه است. ورکانه نیز به معنی قرار گرفتن در کنار آب و چشمه است. ارتفاع این روستا از سطح دریا، 2250 متر است و آب و هوای آن در بهار و تابستان معتدل و مطبوع و در زمستان سرد است. رودخانه ارزان فرد نیز از غرب روستای ورکانه عبور می‏کند.

هسته اولیه این روستا که پیرامون قنات روستا شکل گرفته، قدمتی نسبتن طولانی دارد و سابقه تاریخی آن به اوایل دوره صفوی مربوط می‏شود. رودخانه‌‌های فصلی ورکانه از ارتفاعات یخچال‌ها سرچشمه می‌گیرند و بعد از عبور از اراضی سیمین ورکانه به رودخانه فصلی ارزانفود می‌ریزند و سرچشمه گرفتن رودخانه دارستان (ارزانفود) از ارتفاعات روستای ارزانفود بر جاذبه‌های طبیعی منطقه افزوده است. این رودخانه بعد از عبور از روستاهای ورکانه، علی‌آباد و شمس‌‌آباد و یلفان به سد اکباتان منتهی می‌شود. این رودخانه‌ها فصلی‌اند و در فصل‌های بهار و تابستان آب در آن‌ها جریان دارد. زمین‌های زراعی روستای ورکانه از نظر کشاورزی به لحاظ وجود سفره‌های آب زیرزمینی از جمله مناطق مستعد منطقه به شمار می‌روند که وجود درختان گردو در معابر روستا و در مجاورت واحدهای مسکونی تاییدی بر این مطلب است.

مردم روستای ورکانه به زبان‏های آذری، فارسی و کردی سخن می‏گویند، مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند. براساس نتایج سرشماری سال 1385 جمعیت این روستا بالغ بر 1000 نفر بوده است. روستای ورکانه همدان یکی از 6 روستای گردش‌گری همدان است که نام آن در فهرست آثار ملی به ثبت رسید و به عنوان منطقه ویژه گردش‌گری کشور مطرح شد. این روستا به لحاظ کار و استفاده از مصالح بومی و محلی به خصوص مصالح سنگی منحصر به فرد است و کاربرد سنگ به صورت یک مصالح عام و متعارف در چهره و سیمای روستا خودنمایی می‌کند.

کاربرد سنگ نه‌ تنها در پی، بلکه در قسمت بیش‌تر بناها در ساخت دیوارهای باربر و دیوارهای محوطه و حیاط‌ها مورد استفاده قرار گرفته است و اکثر سنگ لاشه است که توسط ملات گل کار شده و پهنای این دیوارهای سنگی در طبقه همکف به یک متر هم می‌رسد و تنها عامل اتصال در دیوارهای سنگی نیز استفاده از تیرهای چوبی است. سنگ، سنگ لاشه، سنگ مالون، خشت و آجر انواع مصالح متعارف ساختمانی در ابنیه روستای ورکانه است و عنصر سنگ به عنوان اصلی‌ترین مصالح در ابنیه روستای ورکانه بیش از هر چیز در بازدید از روستا به چشم می‌خورد و به نظر می‌رسد کاربرد سنگ در روستا به علت فراوانی این عنصر در روستا و سختی و مقاومت آن در برابر تغییرات جوی و هم‌چنین کمبود آجر و خشت در منطقه بوده است.

سنگ لاشه‌های به کار رفته در ساخت بناها اکثرن به شکل مالون است و شکل و ابعاد مشخصی ندارند ولی غالبن در رگه‌های نسبتن موازی قرار گرفته‌اند. سنگ‌های مالون که در بدنه ساختمان‌ها و بناهای روستای ورکانه خودنمایی می‌کند، قطعه سنگ‌هایی است به شکل مکعب که در ابعاد 20×20×30 سانتی‌متر تراشیده شده و مانند آجر در ساخت دیوارها به کار برده شده‌اند. این سنگ‌ها در اصطلاح محلی به سنگ‌های فولاد معروفند و تنها در رم‌های پایینی دیوارهای سنگی مورد استفاده قرار گرفته‌اند.

سنگ‌های لاشه که تمامی کوچه‌ها را احاطه کرده‌اند زیر نورهای موضعی به رنگ قهوه‌ای سوخته در می‌آیند که تصاویر اروپای دوران رنسانس را یادآور می‌شود. تداخل نورهایی که از بالا و پایین دیوارها و خانه‌ها را احاطه کرده‌اند با رفتن خورشید خود را بیش‌تر به رخ می‌کشند. زیبایی که تمام بافت این روستا به دلیل درخشندگی‌اش به دست آورده برای بسیاری از گردش‌گران جاذبه‌ای مدرن در بافت سنتی محسوب می‌شود. جاذبه‌هایی که حتا مسوولان سازمانی همدان نیز از آن به عنوان نگین روستاهای همدان نام می‌برند.

پیشینه روستای ورکانه به بیش از 400 سال می‌رسد و آن‌چه از تاریخ برمی‌آید این‌که نخستین و قدیمی‌ترین محله آن، محله درب مسجد است. این روستا مجموعه‌ای از چند محله است که هر کدام از چندین واحد همسایگی و مسکونی تشکیل شده‌‌اند و در محله درب مسجد که قدیمی‌ترین محله روستای ورکانه به شمار می‌رود مسجد، حمام و مخابرات قرار گرفته است. در محله کردها نیز که در شرق روستای ورکانه و ورودی آن جای گرفته، تنها مدرسه روستا واقع شده است و خرمن جا که به محله خرمنی معروف است در این محله قرار دارد. محله عباس‌آباد سومین محله روستاست که در مناطق تازه توسعه یافته قرار دارد و غیر از نانوایی و یک آسیاب، کاربری دیگری در آن استقرار ندارد.

روستای ورکانه به دلیل این‌که در پیرامون آن معادن سنگ به فراوانی مشاهده می‌شود، نام ورکانه را به خود گرفته و وجه تسمیه روستای ورکانه را معادل محلی که در نزدیکی معدن یا ورکان است، آورده‌اند و شاید ورکانه را به دلیل قرار گرفتن این روستا در کنار رود و جوی آب به این نام خوانده‌‌اند زیرا در زبان کردی، «کانه» به معنای «چشمه» است. در روستای ورکانه مانند سایر روستاهای استان، ریش‌سفیدان جای‌گاه خاصی دارند و در زمان‌های قدیم نیز نظام تصمیم‌‌گیری و قدرت بر اساس ارباب رعیتی بوده است. مشاغل عمده مردم روستای ورکانه زراعت و دامداری است. گروهی از مردم نیز به تولید صنایع دستی اشتغال دارند. گندم، جو، نخود، لوبیا، سیب‏زمینی، علوفه و سبزیجات از محصولات عمده زراعی و گردو، انگور، زردآلو و سیب از محصولات باغی روستا هستند. گوشت، پشم و فرآورده‏های لبنی مرغوب از تولیدات دامی روستا به شمار می‏آیند.

روستای کوهستانی ورکانه بافت مسکونی متمرکزی دارد. چشمه‏های فراوان میان روستا، مناظر بکر باغ‏های گردو، درختان سر به فلک کشیده مثمر و غیرمثمر، از جمله زیبایی‏های منحصر به فرد طبیعی این روستا به شمار می‏آیند. کوچه باغ‏های پیچ در پیچ، خانه‏های قدیمی با پنجره‏های کوچک و مشبک چوبی، معماری سنتی زیبایی را به نمایش می‏گذارد. فضاهای کالبدی و معماری روستا در پاسخ‌گویی به نیازهای معیشتی و نوع فعالیت‏های خانوار و جامعه روستایی شکل گرفته است. خانه‏های قدیمی روستا با استفاده از مصالح بومی سنگ، چوب، خشت و گل ساخته شده‏اند و به دلیل سرمای سخت زمستانی دیوارهای ضخیمی دارند. سقف اکثر خانه‏ها مسطح است و با تیرهای چوبی و اندود کاه‌گل و یا قیرگونی پوشیده شده‏اند. هم‌چنین جهت خانه‏ها به دلیل استفاده حداکثر از نور آفتاب رو به جنوب است. در بافت جدید روستا، استفاده از الگوی معماری جدید و مصالح نو رواج بیش‌تری دارد.

جاذبه‏‌های گردش‌گری روستای ورکانه:

وجود دره‌های فراوان از جمله دره‌های زیبای یورد صفرخان، دره‌ خان، تخته سنگ، جن‌ دره و سوبلاغ در مجاورت روستا از خصوصیات طبیعی منطقه است به طوری که دره بارانی در جنوب و جنوب شرق‌ آبادی واقع شده است و شیب عمومی این منطقه و وجود دره‌های فراوان در اطراف روستا موجب شکل‌گیری رودخانه‌های فصلی شده است. جریان رودخانه‏های فصلی سیمین و ورکانه، جریان دایمی آب قنات روستا و چشمه‏سارهای آن به ویژه در بهار و تابستان، طراوت خاصی به روستا می‏بخشند. باغات سترده گردو، زردآلو، انگور و سیب، جلوه ویژه‏ای به روستا بخشیده و زیبایی دل‌پذیری پدید آورده‏اند. کوه‏های اطراف روستا و دره‏های خان و جن، در فصول مختلف به ویژه در بهار که سرشار از طراوت و سرسبزی می‏شوند، مناظر زیبا و دل‌فریبی را ایجاد می‏کنند.

آثار تاریخی و مذهبی جالب توجهی در روستا وجود دارد که از میان آن‏ها می‏توان به ساختمان مسجد روستا در بافت قدیمی، اصطبل پرورش اسب با معماری خاص سنگی و قلعه مهری خانم که به شکل چلیپا ساخته شده و نیز معماری سنگی روستا اشاره کرد. آرام‌گاه امام‌زاده «غیب» در بین مردم روستا احترام و ارزش زیادی دارد. موسیقی رایج در میان مردم روستای ورکانه شامل ترانه‏هایی با اشعار باباطاهر عریان و بایاتی‏های آذری با موسیقی عاشیقی است که در مراسم شادی و عروسی‏ها مورد استفاده قرار می‏گیرد. هم‌چنین نوعی موسیقی محلی به نام سربازی و سه پا نیز در میان مردم روستا رواج دارد.

از انواع بازی‏های محلی روستا می‏توان به گردوبازی، قاپ‏بازی و الک و دولک اشاره کرد. این بازی‏ها صرفن به منظور گذراندن اوقات فراغت نیستند، بلکه نوعی تمرین برای آماده سازی و رشد فکری و روحی جوانان نیز به شمار می‌آیند. روستای ورکانه در مسیر کوچ طوایف قزل یوسف، یارم طاقلو و ورکانی قرار دارد که هر سال از اواسط آبان ماه کوچ بهاره دارند. این طوایف براساس سنت‌های گذشته و ماهیت معیشتی به دنبال مراتع تازه، کوه‌ها و دره‌های بسیاری را پشت سر گذاشته در میان بندها اتراق می‌کنند و پس از پایان فصل اعتدال، به قشلاق باز می‌گردند.

چشم‌انداز کوچ در مسیر زیبای ییلاق و قشلاق عشایر و ایلات، پیرامون این روستا را به عنوان یکی از پای‌گاه‌های اصلی تماشای کوچ عشایری تبدیل کرده است. غذاهای محلی روستا مشتمل بر آب‌گوشت، انواع کباب و انواع آش مانند آش اوماج، آش پلته، آش واره، آش جو و ترخینه است. ورکانه در فصل‌های بهار و تابستان علاوه بر پذیرا بودن اقوام کوچنده و چادرنشین، گردش‌گران و مسافران زیادی را به خود جذب می‌کند. ییلاق‌های تخته سنگ و دریخان، باغ‌های گردو، سیب و بادام از محبوب‌ترین گزینه‌های یک سفر خانوادگی برای مردم همدان و سایر شهرهای دیگر محسوب می‌شود.

چشمه‌های معدنی متعدد و امام‌زاده پیرغیب که تنها اثر تاریخی روستا محسوب می‌شود بیش‌تر روزهای سال مملو از گردش‌گران داخلی و گاه خارجی است. البته به گفته مردم محلی گردش‌گران خارجی بیش‌تر اهل کانادا هستند. در این روستا علاوه بر امکان کمپینگ در مناطق ییلاقی و برخی از باغ‌ها، منازل و اتاق‌هایی برای اجاره وجود دارد که به قیمت پایینی در اختیار گردش‌گران قرار می‌گیرد. بیش‌تر این خانه‌ها، ویرانه‌هایی بودند که به همت موسیوند تبدیل به اقامت‌گاه‌های کوچک اما نوستالژیکی برای گردش‌گران داخلی شده است.

این روستا زادگاه پرفسور «توفیق موسیوند»، سازنده نخستین قلب مصنوعی جهان است که در سال 1315 در این دیار چشم به جهان گشود و هم اکنون در کانادا زندگی می‌کند. این پزشک دو سال قبل که پس از سال‌ها به خانه پدری خود بازگشته بود با صرف سرمایه‌ای که به هم‌راه داشت چهره روستا را کاملن تغییر داد. کوچه‌های مسطح، چراغ‌های رنگارنگ در پشت بام‌ها و کوچه‌ها، احیای ساختمان امام‌زاده پیرغیب و احیای خانه‌های متروک و ویران از جمله تلاش‌های دکتر موسیوند در مدت اقامتش در ورکانه بود. در هر کوچه این روستا که قدم می‌گذاری، فرش سنگی زیر پا، احساسی زیبا را در وجود انسان ایجاد می‌کند، تمام کوچه‌ها جدول‌کشی شده و مانند شهری زیبا به نظر می‌رسد و چراغ‌های روشنایی زیبایی که مناسب سنگ‌فرش‌هاست کنار پیاده ‌رو تعبیه شده است. جمعیت این روستا نزدیک به هزار نفر است. به همین دلیل چهره روستا همیشه تمیز و بهداشتی است. همین پاکیزگی و نورهای درخشنده کوچه‌ها پس از غروب آفتاب، ورکانه را به یکی از زیباترین و پرطرف‌دارترین روستاها در بین مردم همدان تبدیل کرده است.


 


اکبر ترشیزاد/ رادیو کوچه

نمی‌دانم فیلم «مردم علیه لاری ‌فلینت» را دیده‌اید یا نه، اما در هر صورت در اصل مطلب فرق چندانی نمی‌کند. این فیلم برشی از سرگذشت واقعی «لاری ‌فلینت» از بزرگان صنعت «پورن» در آمریکا و مالک مجله‌ی مشهور «هاستلر» (Hustler)است. در بخشی از فیلم، «لاری» و وکیلش در دادگاه حاضر می‌شوند تا در برابر تهمت انحراف اخلاقی جامعه که از طرف بزرگان محافظه‌کار ایالت به آنان زده شده از خود دفاع کنند. وکیل «لاری ‌فلینت» رو به قاضی و هیت منصفه در جملاتی به این مضمون می‌گوید که ممکن است شما هم همانند من، با محتوا و مطالبی که در مجله‌ی آقای «فلینت» چاپ می‌شود موافق نباشید اما یادتان نرود که ما در کشوری زندگی می‌کنیم که بزرگ‌ترین افتخارش وجود آزادی بیان در آن است و اگر روزی عده‌ای شروع به محدود کردن این آزادی‌ها بکنند معلوم نیست که تا چند سال دیگر چیزی برای دفاع باقی بماند یا نه؟

در نهایت و با کلی مبارزه و تلاش نه تنها چراغ مجله‌ی «هاستلر» خاموش نشد بلکه بسیاری دیگر از مطبوعات ساختارشکن در حوزه‌های اجتماعی سیاسی و فلسفی، امروزه و با وجود مشکلات فراوان هم‌چنان به کار خود در جامعه‌ی محافظه‌کار «ایالات‌ متحده» ادامه می‌دهند. این مقدمات را بیان کردم تا برسم به اصل مطلب و آن بحث جنبش «اشغال وال‌استریت» است. نظام‌های سیاسی-اقتصادی گوناگونی در جهان وجود دارند که هر کدام محاسن و معایب خود را داشته و هیچ‌کدام به خودی خود کامل نیستند. نظام «کاپیتالیستی» و یا همان سرمایه‌داری یکی از این روش‌هاست که در کنار موفقیت‌های چشم‌گیری که در برخی از کشورهای جهان و از جمله آمریکا داشته، کاستی‌هایی را هم داشته‌ است که یکی از آن‌ها ایجاد زمینه برای بروز اختلاف‌های طبقاتی شدید در جوامع غربی بوده است. بحث بیمه و خدمات درمانی و بهداشتی و آموزش رایگان همگانی نیز از دیگر موارد است. سیستم‌های چپ مانند نظام‌های «کمونیستی» و «سوسیالیستی» نیز مشکلات خاص خود را داشته‌اند. اما آن چیزی که این دو گونه‌ی اصلی نظام‌ها را از هم متفاوت می‌کند، در حقیقت چیز دیگری است.

آن چیزی که باعث سقوط نظام «کمونیستی» در «شوروی» سابق شد فقط ضعف‌های یک سیستم اقتصادی یا فلسفی نبود، بلکه نوع نگاه حاکمان آن جامعه به موضوعی به نام «آزادی» بود. اگر سیستمی نقدهای که بر آن می‌شود را بر نتابد و بخواهد به هر وسیله‌ای صدای مخالفان خود را خاموش کند، بدون تردید محکوم به نابودی است. آن چیزی که تاکنون سبب پایداری نظام‌های سرمایه‌داری در بسیاری از کشورهای غربی شده است، نقد دایمی و اصلاح دم به دم سیستم و روش‌های غیرکارآمد است. جامعه‌ای که به روشن‌فکران، متفکرین و مخالفان سیاسی و فکری خود اجازه می‌دهد تا آزادانه و در محافل عمومی و دانش‌گاهی وضعیت موجود را به زیر سوال ببرند، هیچ‌گاه از هم نخواهد پاشید.

جامعه‌ی «آمریکا» اکنون در حال گذر از یکی از سخت‌ترین دوره‌های تاریخ خود از نظر سیاسی و اقتصادی است. اما آن چیزی که امیدواری را در دل مردم و برگزیدگان آن جامعه برای اصلاح و عبور موفقیت‌آمیز از آن زنده نگاه می‌دارد میراث بزرگ «آمریکا» یعنی «آزادی بیان» است. روزهاست که مردم و مخالفان به طور عمده «چپ‌گرا»، در شهرهای بزرگ این کشور دست به اعتراض و تظاهرات زده‌اند و حاکمیت و نیروهای امنیتی به جز در مواردی اندک با مدارا با آن برخورد کرده است. برخی از فعالان و فلاسفه‌ی غیر آمریکایی در جریان این جنبش به «آمریکا» سفر کرده و در جمع مردم سخن‌رانی کرده‌اند اما با وجود آن‌که این حق قانونی دولت این کشور است، برای ورود آنان مانعی ایجاد نکرده است. شاید همین چیزهاست که سبب می‌شود یکی از بزرگ‌ترین فیلسوفان و منتقدان دولت آمریکا یعنی «نوآم‌ چامسکی» بارها و بارها به طور آشکارا بیان کند که با تمام مشکلات موجود در سیستم سیاسی و اقتصادی «ایالات ‌متحده»، زندگی و کار در آن‌جا را به هر کجای دیگر دنیا ترجیح می‌دهد، چرا که هنوز «آمریکا» آزادترین کشور دنیاست.


 


کیومرث/ دفتر تاجیکستان/ رادیو کوچه

دو حزب سیاسی تاجیکستان بازداشت و اخراج ده‌ها مهاجر تاجیک در «روسیه» را عمل ناجا خوانده و از مقامات این کشور تقاضا کرده‌اند که به این کارشان خاتمه بدهند. حزب «نهضت اسلامی» حزب مخالف حکومت تاجیکستان از پارلمان کشور نیز طلب نموده است که به زودترین فرصت وضع مهاجران تاجیک در روسیه را بررسی نموده‌ یک گروه از وکیلان را به مسکو بفرستد.

این حزب از بازداشت و اخراج مهاجران تاجیک در روسیه اظهار نگرانی کرده و آن را «پاسخ نامتناسب» به محکومیت دو خلبان شرکت روسی در تاجیکستان عنوان کرده است. در حالی‌ که به قول مسوولان حزب «نهضت اسلامی» مهاجران نه تنها در نگاه‌داری ثبات کشور خود، بلکه در آبادی روسیه نیز نقش مهم دارند.

در بیانیه این حزب سیاسی می‌خوانیم: «این مردم بی‌ این هم اذیت کشیده و دور از سیاست که جز زحمت و دوری از وطن و نزدیکان خود چیز دیگری را نمی‌دانند، نباید قربان سو‌تفاهم‌های مقامات و مسوولان دو کشور گردند.» حزب نهضت اسلامی تاجیکستان می‌گوید ادامه یافتن این روند نه تنها به مناسبت تاریخی و دوستانه دو کشور بلکه به حیات میلیون‌ها تاجیک تاثیر منفی گذاشته در آخر به بد شدن وضع اقتصادی کشور آورده می‌رساند.

حزب دمکرات تاجیکستان نیز با پخش یک بیانیه از نیروهای سیاسی روسیه خواسته است که از همه گونه توضیح نادرست که به روابط دوشنبه و موسکو لطمه خواهد زد، خودداری نمایند. «مسعود صابراف» رهبر حزب دمکرات تاجیکستان می‌گوید: «در همین شب و روز مهاجران کاری تاجیک قربان سو‌‌تفاهم‌ها میان مقامات دوشنبه و مسکو شده‌اند که در پی حکم زندان دو خلبان شرکت روسی رو زده است.»

اما هم حزب نهضت اسلامی و هم حزب دمکرات عمل‌کرد مقامات رسمی تاجیکستان در مورد حمایت از مهاجران کاری تاجیک در «روسیه» را ناکافی خوانده‌اند. این در حالی‌ است که سفارت تاجیکستان در روسیه می‌گوید، حالا یک ستاد مخصوص را در نزد این سفارت تشکل کرده است که فقط به مهاجران خدمت خواهد کرد. هم‌چنین این ستاد از هر‌گونه گردهمایی ملت گرایان روس در نزد سفارت تاجیکستان در روسیه جلوگیری خواهد کرد.

خشم‌ و غضب «مسکو» زمانی‌ رو زد و آن به «شکار» مهاجران تاجیک در روسیه آغاز نمود که دو خلبان یک شرکت روسی در تاجیکستان به هشت و نیم سال زندان محکوم شدند. هرچند مقام‌های تاجیک این دو خلبان را مجرم اعلان می‌کنند ولی‌ مسکو می‌گوید که «ولادیمیر سداونچی» و «آلکسی ردنکو» بی‌گناهند و باید آزاد شوند. این است که مسکو برای مشورت کوتاه مدت سفیر روسیه در تاجیکستان را باز خوانده است. «سرگی پاپاف» سفیر روسیه در تاجیکستان قبل از آن‌که مسکو برود، با رییس جمهوری تاجیکستان ملاقات داشته است. در‌باره ملاقات رییس جمهوری با آقای «پاپاف» حرفی‌ گفته نمی‌شود ولی‌ رسانه‌های روسی می‌نویسند، «امام علی رحمان» وعده سپرده است که این قضیه را تحت نظرات شخصی خود می‌گیرد و به حل مثبت آن هم تلاش خواهد کرد.

با این وجود تا کنون ۱۲ مهاجر تاجیک از موسکو اخراج و به تاجیکستان فرستاده شدند. این مهاجران می‌گویند اگرچه اسناد لازم برای بود و باش در روسیه را داشتند ولی‌ ماموران خدمات مهاجرت روسیه آن‌ها را اخراج نموده‌اند. این مهاجران اخراج شده حداقل از سه تا ۵ سال حق سفر به روسیه را نخواهند داشت. گذشته از این ۳۰۰ مهاجر دیگر تاجیک در مسکو بازداشت شده برابر صادر شدن حکم دادگاه آن‌ها نیز از قلمرو روسیه اخراج خواهند شد.

در حال حاضر بیش از یک میلیون مهاجر تاجیک در روسیه زندگی و کار می‌کنند که چرخش اقتصاد ضعیف تاجیکستان به کار و مبلغ آن‌ها بستگی دارد.


 


خبر / رادیو کوچه

حسن فتحی، دبیر سرویس بین‌الملل روزنامه اطلاعات روز یک‌شنبه، 13 نوامبر، توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت شد. همسر این روزنامه‌نگار در گفت‌وگویی با یک رسانه خارجی از جزییات آن مطالبی را عنوان کردند.

به گزارش بی‌بی‌سی، همسر آقای فتحی با اعلام این موضوع که از خبر بازداشت همسرش بی‌اطلاع بوده و اولین بار خبر بازداشت را در اینترنت خوانده است، گفت: «من سر کار بودم و وقتی به منزل رسیدم، نگهبان برجی که در آن زندگی می‌کنیم به من گفت همسرم به هم‌راه چهار یا پنج جوان وارد ساختمان شدند.»

همسر این خبرنگار بازداشت شده با اشاره به این‌که منزل و وسایل آقای فتحی مورد تفتیش قرار گرفته، اضافه کرد که «لپ‌تاپ و ریسیور ماهواره را ماموران به هم‌راه خود برده‌اند.»

همسر آقای فتحی هم‌چنین گفت هیچ خبری یا اطلاعی از وضعیت و محل بازداشت همسرش ندارد.

در همین حال رسانه‌های داخلی ایران اعلام کردند که حسن فتحی، روزنامه‌نگار‌، به اتهام نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی بازداشت شده است.

بازداشت آقای فتحی یک روز پس از آن صورت گرفت که وی در گفت‌وگویی با شبکه تلویزیونی فارسی بی‌بی‌سی درباره پوشش رسانه‌ای انفجار بزرگ در یک پادگان سپاه پاسداران، شرکت کرد.

پیش از این نیز تعدادی از مستند‌سازان ایرانی بازداشت و متهم به هم‌کاری با شبکه بی‌بی‌سی شده بودند.

بیشتر بخوانید:

«بازداشت حسن فتحی، خبرنگار در ایران»


 


دوشنبه 23 آبان 90‌/ 14 نوامبر 2011

اجرا: اعظم

استودیو: سیاوش

تقویم‌ تاریخ

گزیده اخبار مطبوعات یک‌شنبه ایران

پس‌نشینی تند- «آزادترین کشور دنیا»- اکبر ترشیزاد

بخش اول خبر‌ها

پرونده‌ای برای دین- «گامی برای آغاز»- علی فرح‌بخش

مجله جاماندگان- «رویای سهام در جمهوری اسلامی» -شراره سعیدی

مجله خبری کابل- آرین

دریا پر از کروکودیل است- (قسمت پنجم)- مازیار مهدوی‌فر

بخش دوم خبرها

گزارش روز تاجیکستان- «آغاز اخراج مهاجران تاجیک از مسکو»- کیومرث

پارس‌نامه- «‌روستای سنگی ورکانه»- امیر و کاملیا

بخش سوم خبرها


 


مازیار مهدوی‌فر/ رادیو کوچه

خسته و کوفته بودم. درست مثل تکه گوشتی که زنان روستا بارها و بارها و بارها آن را توی کف دست‌شان می‌چرخاندند تا از آن گلوله‌های گوشتی به نام کوفته بسازند. انگار یک غول من را گرفته بود توی دست‌هایش و داشت فشار می‌داد تا از من هم کوفته درست کند. همه جام درد می‌کرد.

قتا پر بود از هزاره‌ها. چند روزی که در مهمان‌خانه قاضی بودیم، می‌دیدم که هزاره‌های زیادی آن‌جا رفت و آمد می‌کنند. زمانی که مادرم هنوز آن‌جا بود وقت زیادی را صرف صحبت کردن با آن‌ها می‌کرد. انگار که رازهای زیادی داشت که باید با آن‌ها در میان می‌گذاشت.

درست یادم نمی‌آید، اما متوجه شده بودم هزاره‌های آن‌جا، کمی با آدم‌های منطقه خودم فرق دارند. لهجه‌شان بر اثر اضافه شدن کلمات خارجی، پیچیده و برای من نامفهوم بود. حرف‌هاشان را درست نمی‌فهمیدم و نمی‌توانستم حرف‌هام را به آن‌ها بفهمانم.

نمی‌توانستم از کسی اطلاعاتی بگیرم. یا حتا با آدم‌ها گپ و گفتی دوستانه رد و بدل کنم یا مثلن برای کسی جوکی تعریف کنم شاید از من خوشش بیاید و به من کمک کند، مثلن من را ببرد خانه‌اش و یک کاسه ماست یا یک تکه خیار جلویم بگذارد. اگر یک تازه وارد باشی به محض این‌که دهانت را برای حرف زدن باز می‌کنی لو می‌روی و اگر ندانی دقیقن کجا هستی و چطور باید با مسایل اطرافت کنار بیایی مردم به آسانی می‌توانند از تو سو‌‌استفاده کنند. یکی از چیزهایی که باید از آن دوری می‌کردم، یکی از صدها چیز، این بود که مواظب باشم از من سو‌استفاده نشود.

خودم را توی آشپزخانه آرام کردم. بعد رفتم سراغ کاکا رحیم صاحب مهمان‌خانه. او تنها کسی بود که می‌شد باهاش ارتباط برقرار کرد. شاید چون زبان‌های زیادی بلد بود و مدام در حال سر و کله زدن با آدم‌های مختلفی بود که آن‌جا رفت و آمد می‌کردند.

از او پرسیدم آیا می‌توانم آن‌جا کار کنم؟ هر کاری باشد انجام می‌دهم. شستن کف زمین، تمیز کردن کفش‌ها، هر کار دیگری که لازم باشد. چیزی که می‌خواستم مانعش شوم این بود که مجبور باشم بروم توی خیابان. کاری که ازش می‌ترسیدم. آخر نمی‌دانستم آن‌جا چه خبر است. کاکا رحیم حرف‌هام را شنید. اگرچه تظاهر می‌کرد به من گوش نمی‌دهد.

بعد گفت: فقط برای امروز.

- فقط امروز؟ فردا چطور؟

- فردا باید دنبال یک کار دیگر باشی.

- فقط یک روز؟

نگاهی به ابرو‌های پرپشت، موهای پرزدار روی گونه‌اش، پیراهن سفید و دمپایی‌اش انداختم، سیگاری لای دندان‌هاش بود که خاکسترش داشت می‌ریخت روی زمین.

شب که شد زانوهایم را بغل گرفتم و خوابیدم. جسمم خواب بود اما در رویاهایم بیدار بودم و داشتم توی صحرا قدم می‌زدم. از خواب که پا شدم خیلی نگران بودم

یک لحظه به ذهنم رسید بپرم رویش و ژاکتش را سفت بچسبم و آن‌قدر منتش را بکشم تا یا نفس من بند بیاید یا او پرده گوشش پاره شود. اما فکر کردم کار درستی نیست. چندین بار به خاطر مهربانیش از او تشکر کردم و پرسیدم آیا می‌توانم یک سیب‌‌زمینی و یک پیاز از آشپزخانه قرض بگیرم؟ او موافقت کرد و من باز هم  تشکر کردم.

شب که شد زانوهایم را بغل گرفتم و خوابیدم. جسمم خواب بود اما در رویاهایم بیدار بودم و داشتم توی صحرا قدم می‌زدم. از خواب که پا شدم خیلی نگران بودم. چون مجبور بودم مسافرخانه را ترک کنم و بروم توی خیابان. خیابانی که وقتی از پنجره دست‌شویی یا درب اصلی مهمان‌خانه نگاهش می‌کردم، اصلن دوستش نداشتم.

ماشین و موتور آن‌قدر زیاد بود که نمی‌شد نفس کشید. فاضلاب هم به جای آن‌که زیر آسفالت و دور از چشم آدم‌ها جریان پیدا کند، تا جلوی بوی بدش هم گرفته شود، دقیقن توی خیابان و از کنار پیاده‌رو می‌گذشت. تنها به فاصله چند متری مهمان‌خانه. کمی آب خوردم و آبی به صورتم پاشیدم. باید شجاعت لازم برای رفتن توی خیابان را در خودم ایجاد می‌کردم. بعد رفتم تا از کاکا رحیم خداحافظی کنم.

کاکا رحیم بدون آن‌که حرفی بزند به من نگاه کرد. گفت: کجا می‌روی؟

- دارم از این‌جا می‌روم کاکا رحیم.

- کجا می‌روی؟

شانه‌هایم را انداختم بالا و گفتم: نمی‌دانم. من این شهر را نمی‌شناسم. راستش را بخواهی حتا نمی‌دانم وقتی از این‌جا رفتم بیرون، به‌تر است بروم سمت راست یا سمت چپ. برای همین تا انتهای خیابان می‌روم بعدش تصمیم می‌گیرم به‌ترین راه را انتخاب کنم کاکا رحیم.

کاکا رحیم گفت: توی شهر قتا نمی‌توانی این‌جوری راهت را پیدا کنی. این‌جا تا چشم کار می‌کند پر است از خانه.

- این تنها راهی است که به ذهنم می‌رسد کاکا رحیم.

کاکا رحیم گفت: من نظرم عوض شد.

- در چه موردی؟

- می‌توانم این‌جا به تو کار بدهم و برایت درآمدی در نظر بگیرم. مثل تو این‌جا خیلی زیاد است. نمی‌توانم به همه کار بدهم. اما تو پسر خیلی خوب و مودبی هستی. اگر بخواهی می‌توانی همین‌جا بمانی، بخوری و بخوابی تا زمانی که بتوانی کار مناسبی پیدا کنی. اما تا زمانی‌که این‌جایی باید برای من سخت کار کنی. از لحظه‌ای که از خواب بیدار می‌شوی تا زمانی که به رختخواب می‌روی. هر کاری از تو بخواهم باید انجام دهی. فهمیدی؟

طوری خندیم که احساس می‌کردم همه دندان‌هایم از دهانم زد بیرون.

- امیدوارم عمرتان به اندازه عمر درخت طولانی باشد کاکا رحیم.

او جواب داد: خدا کند.

با این‌که خیلی خوش‌حال بودم و احساس آرامش می‌کردم اما نمی‌توانم ادعا کنم که همه چیز از ابتدا تا انتها روبراه بود. باید بگویم اولین روز کاری من در مهمان‌خانه قاضی، مثل جهنم بود.

اول از همه کلی کار برای انجام دادن به من سپرده شد. دوم این‌که از هیچ توضیحی هم خبری نبود. انگار که من همه چیز بلد بودم. در حالی‌که من تقریبن هیچ چیزی بلد نبودم. به‌خصوص کارهایی که آن‌ها از من توقع داشتند.

سوم این‌که من هیچ‌کس را نمی‌شناختم. چهارم این‌که نمی‌توانستم با کسی صحبت یا شوخی کنم. چون می‌ترسیدم باعث سو‌تفاهم شوم. و پنجم این‌که به نظر می‌رسید پایانی برای آن روز وجود ندارد. تعجب کردم که چه اتفاقی برای ماه افتاده که پیدایش نیست. آن‌قدر متعجب بودم که فکر کردم لابد در قتا ماه فقط زمانی بیرون می‌آید که صاحب کارها دستور بدهند. لابد دلیلش هم این بود که بتوانند بیش‌تر از مردم کار بکشند.

آخر شب وقتی به رختخواب می‌رفتم خیلی خسته و کوفته بودم. حتا بدتر از کوفته قلقلی. شده بودم مثل غذای مرغ‌ها.

روی تشک نشستم و قبل از این‌که به بدنم کش و قوس بدهم و آماده خواب شوم، با خودم راجع به زشتی‌های مهمان‌خانه فکر کردم:

دیوارهای پوسته پوسته شده، بوی بد، گرد و خاک که همه‌جا را پر کرده بود و بدتر از همه، شپش.

آن‌جا را با خانه خودم مقایسه می‌کردم. اما این فقط برای یک لحظه طول کشید. چون به شدت فکر افسرده کننده‌ای بود. غریزه‌ام به من می‌گفت باید خانه‌ام را فراموش کنم.

این‌که مادرم آن‌جا مرا تنها گذاشته بود، حتمن دلیلی داشت.

سعی کردم افکارم را با دست از اطرافم دور کنم. درست مثل یکی از به‌ترین دوستانم در نوا که هر وقت دزدکی ریشه گیاهان را مثل سیگار دود می‌کرد، با دستانش، دود را دور می‌کرد تا به لباسش نچسبد و لباسش بو نگیرد.

- عنایت! عنایت! زود باش بیا این‌جا.

- چه خبر است؟

- این سطل را بگیر عنایت. دوباره راه فاضلاب توی خیابان گرفته. سطل، پارچه و چوب دستی.

- چوب دستی برای چه کاکا رحیم؟

- گفتم سطل، پارچه و چوب دستی، عنایت بدو.

- دارم می‌دوم.

- عنایت! من به کمک نیاز دارم.

- نمی‌توانم کاکا زمان. راه فاضلاب گرفته و نزدیک است فاضلاب بیاید تو.

- دوباره؟

- آره. دوباره

- لعنت بر شیطان. همیشه داریم توی گه راه می‌رویم. اما آشپزخانه نباید تعطیل شود. پیاز و هندوانه نداریم. باید بروی مغازه خرید کنی عنایت جان. هر‌چه زودتر.

- این بوی چیست کاکا زمان؟ این بو را احساس می‌کنی؟

- منظورت چیست که این بو را احساس می‌کنم یا نه. بوی به این وحشت‌ناکی را. بوی فاضلاب است که دارد می‌آید تو. بدو عنایت. رحیم آقا منتظرت است.

- کجایی عنایت؟ این‌جا هستم کاکا رحیم. این سطل، این هم پارچه.

- نگفتم پارچه تازه احمق جان. آن‌هایی که گوشه حیاط افتاده‌اند.

- دارم می‌دوم کاکا رحیم.

- عنایت!

- دارم می‌آیم کاکا رحیم.


 


خبر / رادیو کوچه

باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا، روز دوشنبه، 14 نوامبر، در نطقی تاکید کرد «همه دنیا در برابر برنامه اتمی ایران متحد است.» او به‌کارگیری روش نظامی برای توقف برنامه جنجال‌برانگیز این کشور را بعید ندانست.

وی تاکید کرد مسئله اتمی ایران را با سران چین و روسیه که با تحریم ایران مخالفت می‌کنند بررسی کرده است.

اوباما در کنفرانس هم‌کاری اقتصادی آسیا و اقیانوس آرام در گفت‌وگو با خبرنگاران تاکید کرد آمریکا طی هفته‌های آینده با موسکو و پکن در مورد گسترش فشار علیه ایران برای توقف فعالیت اتمی حساس در این کشور گفت‌وگو می‌کند.

او تاکید کرد چین و روسیه با خواست آمریکا برای جلوگیری از تولید سلاح اتمی در ایران موافقت می‌کنند و واشینگتن بر همین اساس با آن‌ها گفت‌وگو می‌کند.

باراک اوباما تاکید کرد مایل است پرونده اتمی ایران از راه دیپلماتیک حل شود اما برخورد نظامی هم‌چنان روی میز قرار دارد.

 بیشتر بخوانید:

«مجلس در نحوه هم‌کاری ایران با آژانس تجدید‌نظر می‌کند»


 


علی فرحبخش/ رادیو کوچه

شش دهه‌ی پیش در بندر‌‌های جنوبی ایران، کارگر‌های چینی، هندی و بیگانه‌ی غیر مسلمانی که مسوول تخلیه‌ی بار کشتی‌ها بودند، برای شناسایی، دستمال‌‌هایی به بازو‌های خود می‌بستند تا کارگر‌های مسلمان ایرانی در حین کار، سعی کنند با آن‌ها برخورد نکنند، زیرا که آن‌ها را نجس می‌دانستند و اگر هم تماسی بدنی بین‌شان پیش می‌‌آمد، بعد از کار می‌رفتند و به خاطر تماس با نجاست، غسل می‌کردند.

در دهه‌ای که گذشت و حتا‌ پیش از آن، همان‌ کافرهایی که نجس پنداشته می‌شدند، متروی تهران، سد طالقان و هزار و یک پروژه‌ی دیگر را برای ایران راه‌اندازی کردند. سران دولتی جمهوری اسلامی ایران، با همان کافرهای بی‌‌دین، دست می‌دادند و سر یک میز، غذا می‌خوردند. حال پرسش این‌جاست که این روی‌کرد متفاوت نسبت به یک باور مذهبی ریشه‌دار، از کجا حاصل شده؟ و چه عواملی در گسترش آن شریک هستند؟ و در ادامه‌ی همین پرسش ابتدایی و ساده است که سوال‌های پی‌گیر و بسیاری در ذهن جوشش می‌کند، تا آن‌جا که این چالش در ما زاده می‌شود و شکل می‌گیرد که موضوع مهم و پیچیده‌ای مانند دین، چه فراز و نشیب‌هایی را پیموده و اساسن نگاه انسان معاصر به مقوله‌ی دین چیست؟ آیا اصلن در جهان امروز، دین عنصری لازم می‌نماید و یا پدید‌ای رو به زوال است؟ و یا برعکس، آیا برای انسان مضطرب امروز، دین پناه‌گاهی امن و آرامش‌بخش است؟

در این راستا و هم‌چنین ایجاد یک فضای رها از جهت‌گیری‌های سیاسی و مذهبی و هم‌چنین عدم تحمیل یک اندیشه‌ی خاص به مخاطب، سعی بر آن داریم تا در کنار یک‌دیگر به یکی از بنیادی‌ترین پرسش‌های تاریخ بشریت بپردازیم، پرسش‌ها و بحث‌هایی پیرامون دین و نقد جامعه‌ی دینی.

در این گذار، سعی بر آن داریم تا با یک پیوند و ارتباط هم‌راه با احترام متقابل، دریچه‌ها و دیدگاه‌های مختلف را مورد بررسی قرار داده و رها از هرگونه قضاوت یک‌سویه، به کنکاش پیرامون این مهم (دین) و نقد آن بپردازیم

مبحث‌هایی چون، دلیل‌های تغییر شکل ادیان در عصر معاصر، دین و مدرنیسم، جامعه‌شناسی دین، مقوله‌ی دین و سیاست، دین‌های نوظهور، دین‌گریزی نسل جوان و ریشه‌های آن و بسیاری مباحث پیش رو.

در این گذار، سعی بر آن داریم تا با یک پیوند و ارتباط هم‌راه با احترام متقابل، دریچه‌ها و دیدگاه‌های مختلف را مورد بررسی قرار داده و رها از هرگونه قضاوت یک‌سویه، به کنکاش پیرامون این مهم و نقد آن بپردازیم.

در نخستین گفتار، لازم می‌نماید تعریفی جامع و کامل – هرچند که دشوار – پیرامون دین ذکر شود. در این خصوص به چند دیدگاه و تعریف مختلف از دین می‌پردازیم که رسمیت بیش‌تری دارند.

ریشهشناسی واژهی دین در زبان پارسی:

دین در حقیقت یک واژه‌ی پارسی‌ست که مانند بسیاری از واژه‌های پارسی به زبان عربی راه یافته و حتا‌ در سانسکریت هم دیده می‌شود. ریشه‌ی این لغت، واژه‌ی «د اِ نه» (daena) در گویش اوستایی‌ست که نخستین بار در متن‌های مذهبی ایران باستان آمده که به معنای وجدان آگاه و بینش درونی است .

ریشهشناسی واژهی دین در زبان لاتین:

واژه‌ی انگلیسی «Religion» از واژه‌ی لاتین «Reilgo» که به معنی ایمان نیک، شعایر و مانند آن است گرفته شده و نیز در فرهنگ لغت فلسفه دین آمده است: واژه‌ی «Religion» از ریشه‌ی یونانی «Religare» که به معنی «محکم بستن» است گرفته شده.

تعریف دین :

از این رو که در مورد دین تعریف‌های بسیاری پیرامون آن از سوی افراد مذهبی، محقق‌های دین‌پژوه و غیره ذکر شده و هر کدام تعریف خود را برتر و کامل‌تر قلمداد می‌کنند، به بیان چند نمونه‌ی متفاوت از تعریف‌های دین می‌پردازیم:

‌«امیل ‌دورکهایم» جامعه‌شناس بزرگ فرانسوی در زمینه‌ی جامعه‌شناسی دین، در کتاب «صور بنیادی حیات دینی» که در سال 1912 منتشر شد، دین را این‌گونه تعریف می‌کند: دین عبارت است از دسته‌ای هم‌بسته از باورها و اعمال مربوط به امور لاهوتی (به معنای عالم معنوی) که این باورها و عقاید همه کسانی را که پیرو آن‌ها هستند در یک اجتماع اخلاقی واحد به نام امت، متحد می‌کند.

«علامه طباطبایی»، دین را این‌گونه تعریف می‌کند: دین، عقاید و یک سلسله دستورهای عملی و اخلاقی است که پیامبران از طرف خداوند برای راه‌نمایی و هدایت بشر آورده‌اند. اعتقاد به این عقاید و انجام این دستورها، سبب سعادت و خوش‌بختی انسان در دو جهان است.

همان‌گونه که ذکر شد، تعاریف بسیاری از دین از سوی اندیش‌مندان گوناگون بیان شده، برای نمونه «ماکس‌ مولر»‌، دین‌شناس آلمانی می‌گوید: دین کوششی است برای درک آن‌چه درک نشدنی‌ست و بیان آن‌چه غیر قابل تقدیر است. دین قوه و یا تمایل فکری است که مستقل از حس و عقل و نه لزومن به رغم آن دو، بشر را قادر می‌سازد که بی‌نهایت را به اسامی و اشکال گوناگون درک کند.

«ادوارد‌ اسکرینبرامز» نیز در جمله‌ای کوتاه می‌گوید: دین عبارت است از آگاهی به متعالی‌ترین ارزش‌های اجتماعی.

با این مقدمه، می‌توان در پرونده‌های آتی در خصوص دین، به مبحث‌های نو و در خور توجه پرداخته و به جهان گسترده‌ی آن وارد شد.

هم‌چنین در یادداشت‌های آینده، برای جلوگیری از تکرار مکرراتی که بیش‌تر ما به آن واقف هستیم، از ذکر بعضی مقوله‌ها پرهیز کرده و به بررسی موضوع‌های بحث‌برانگیز دین خواهیم پرداخت.


 


خبر / رادیو کوچه

ایهود باراک، وزیر دفاع اسراییل، روز یک‌شنبه، 13 نوامبر، از انفجار در یک پای‌گاه سپاه پاسداران که به گفته مقام‌های جمهوری اسلامی، «در اثر آتش گرفتن مهمات هنگام جابه‌جایی» رخ داد، ابراز خرسندی کرده است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه او به ایست‌گاه رادیویی ارتش اسراییل گفت: «من از ابعاد انفجار خبر ندارم. اما مطلوب است اگر در موارد دیگر تکرار شود.»

رسانه‌های ایران پیش‌تر اعلام کردند که حسن تهرانی مقدم از پیش‌تازان واحد توپ‌خانه و موشک‌سازی سپاه پاسداران در میان ۱۷ نفری است که در انفجار روز شنبه کشته شدند.

او مسوول سازمان جهاد خودکفایی سپاه پاسداران، سازمانی که کار تولید تجهیزات نظامی برای این نهاد نظامی را به عهده دارد، بود.

یک سخن‌گوی سپاه روز یک‌شنبه بار دیگر احتمال خراب‌کاری در آن انفجار را رد کرد اما گفت علت اصلی این حادثه در دست بررسی است.

به گفته رمضان شریف تمامی افرادی که در این انفجار کشته شدند، از نیروهای سپاه پاسداران هستند و فرد غیر‌نظامی در میان آن‌ها وجود ندارد.

در حادثه انفجار در یکی از زاغه‌ها مهمات پادگان بیدگنه در حوالی ملارد شهریار در غرب تهران ۱۶ نفر هم زخمی شده‌اند.

بیشتر بخوانید:

«انفجار در پادگان سپاه به‌هیچ‌وجه خراب‌کاری نبوده است»


 


آرین / دفتر کابل / رادیو کوچه

ریاست امنیت ملی افغانستان از بازداشت یک گروهی مهاجمان خبر داد که قصد حمله بر مجلس نمایندگان این کشور را داشتند.

لطف‌اله مشعل سخن‌گوی ریاست امنیت ملی افغانستان امروز در یک نشست خبری در کابل گفت، این گروه با واسکت‌های مملو از مواد انفجاری و مجهز بودند.

به گفته وی چهار تن این مهاجمان شهروندان پاکستانی می‌باشد و قصد داشتند مجلس نمایندگان را هدف حملات انتحاری و تهاجمی قرار بدهند.

آقای مشعل گفت، نیروهای امنیتی افغانستان پیش از عملی شدن این برنامه مخالفان دولت، مهاجمان را بازداشت کرد و از این پلان‌شان جلوگیری کردند.

از سوی دیگر وزارت داخله و ریاست امنیت ملی افغانستان ادعای اخیر طالبان را که گفته‌اند پلان امنیتی نهادهای امنیتی افغانستان را برای جرگه به دست آورده‌اند رد کردند.

ژنرال عبدالرحمان رحمان معین امنیتی وزارت داخله افغانستان امروز در یک نشست خبری گفت، طالبان هیچ دست‌رسی به پلان‌های امنیتی آنان ندارند و از راه تبلیغ می‌خواهند اذهان عامه را مغشوش کند.

طالبان با ارسال یک پیام، جزییاتی را فاش کرده و ادعا دارند که این پلان امنیتی جرگه مشورتی می‌باشد و افراد نفوذی آنان در حکومت آن را به طالبان ارسال کرده است.

این در حالی است که قرار است جرگه مشورتی که در آن سران قبایل و اقشار مختلف افغانستان تا دو روز دیگر در کابل گردهم جمع شده و‌ در مورد امضای پیمان راه‌بردی با آمریکا و راه‌کار صلح با مخالفان دولت بحث کنند.


 


خبر / رادیو کوچه

هوادران بشار اسد، رییس جمهوری سوریه، روز یک‌شنبه، 13 نوامبر، در اعتراض به تصمیم اتحادیه عرب درباره تعلیق سوریه در شهرهای مختلف این کشور تظاهرات کرده‌اند.

رهبری سوریه برای متوقف کردن خشونت علیه تظاهرکنندگان مخالف تحت فشار فزاینده‌ای از سوی سایر کشورهای عربی قرار دارد.

نبیل العربی دبیر کل اتحادیه عرب گفت که این سازمان درحال «مطالعه سازوکارهایی است که می‌تواند برای حفاظت از غیرنظامیان در سوریه به اجرا بگذارد.»

هم‌زمان فرانسه به شدت از دولت سوریه به خاطر حملات اخیر هوادارانش به سفارت‌خانه‌های خارجی انتقاد کرده است.

دولت فرانسه روز یک‌شنبه با احضار سفیر سوریه خواستار توضیح درباره حملات وفاداران آقای اسد به سفارت‌خانه‌های سایر کشورها در سوریه از جمله سفارت فرانسه شد.

ترکیه نیز که تخلیه خدمه غیرضروری دیپلماتیک و خانواده‌های آن‌ها از سوریه را شروع کرده است از جامعه بین‌المللی خواست «با صدایی متحد به تحولات جدی در سوریه واکنش نشان دهد.»

سفارت‌خانه های عربستان سعودی و قطر در جریان تظاهرات روز شنبه توسط هواداران آقای اسد هدف قرار گرفت و روز یک‌شنبه تظاهرات انبوهی از سوی هواداران حکومت سوریه برگزار شد.

در همین حال دولت سوریه خواهان برگزاری نشست اضطراری سران عرب شده و از مقام‌های اتحادیه عرب خواسته از این کشور بازدید کنند.

در همین حال منابع مطلع مخالفان گفتند که سرکوب‌ها در روز یک‌شنبه ادامه یافت و بنابه گزارش‌ها دست‌کم 26 نفر توسط نیروهای امنیتی کشته شدند.

 بیشتر بخوانید:

«حمله هواداران دولت سوریه به سفارت عربستان در دمشق»


 


خبر / رادیو کوچه

بر اساس گزارش‌های منتشر شده در رسانه‌های داخلی ایران، علت جان‌باختن، فرزند ارشد محسن رضایی روز یک‌شنبه، 13 نوامبر، برق‌گرفتگی در هتل گلوریا امارات عنوان شده است.

به گزارش روزنامه همشهری، گفته می‌شود فوت احمد رضایی پسر ارشد محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام به دلیل اتصال جریان قوی برق به بدنش بوده است.

هم‌چنین این رسانه‌ها در خصوص نوع اقامت احمد رضایی اعلام کردند که وی از چندی قبل به تنهایی در دبی ساکن بوده و برای درمان به کشورهای اروپایی تردد داشته است.

لازم به ذکر است احمد رضایی، فرزند ارشد محسن رضایی است که سفر وی به آمریکا در سال ۱۳۷۷ و بازگشت وی طی سال‌های گذشته خبرساز شده بود. وی هم‌چنین در گفت‌وگویی در سال 77 با رسانه‌های مخالف دولت جمهوری اسلامی از سیاست‌های جاری در ایران انتقاد کرده بود.

بیشتر بخوانید:

«جان‌باختن فرزند محسن رضایی در امارات»


 


خبر / رادیو کوچه

شام‌گاه یک‌شنبه، 13 نوامبر، ماریو مونتی، اقتصاددان ایتالیایی و کمیسر پیشین اروپا، به عنوان کفیل نخست وزیر مامور تشکیل دولت جدید ایتالیا شده است.

او پس از یک روز گفت‌وگو میان جورجو ناپولیتانو، رییس جمهوری ایتالیا و رهبران سیاسی، مامور این کار شد.

آقای مونتی به خبرنگاران گفت: «ایتالیا باید نقطه قوت اتحادیه اروپا باشد، نه نقطه ضعف. ما تلاش خواهیم کرد که مشکل اقتصادی را حل کنیم و راه رشد را در پیش بگیریم.»

او افزود: «ما می‌خواهیم آینده‌ای آبرومند و امیدبخش برای فرزندانمان بنا کنیم.»

امید می‌رود دولت جدید تا قبل از بازگشایی بازارهای مالی در روز دوشنبه، ۱۴ نوامبر کارش را آغاز کند، اما آقای مونتی هیچ جدول زمانی برای معرفی وزرا اعلام نکرد.

وظیفه اصلی جانشین سیلویو برلوسکونی اجرای طرح ریاضت اقتصادی به منظور مقابله با بحران بدهی ایتالیا است.

مجلس سنای ایتالیا بسته پیشنهادی دولت برای کاهش بدهی‌ها را روز جمعه، ۱۱ نوامبر، تصویب کرد و نمایندگان پارلمان برای بررسی آن در روز شنبه، ۱۲ نوامبر، نشستی اضطراری تشکیل دادند.

بیشتر بخوانید:

«کناره‌گیری برلوسکونی از نخست وزیری ایتالیا»


 


رادیو کوچه

1831 میلادی- «گئورگ ویلهلم فریدریش هگل» (Georg Wilhelm Friedrich Hegel) فیلسوفی آلمانی درگذشت.

از کودکی در زمینه‌های گوناگونی مانند ادبیات، فلسفه، و موضوعات مختلف دیگر، به مطالعه می‌پرداخت. او تحصیلات دینی خود را در مدرسه‌ی دینی پروتستان ادامه داد. و با «فردریش شلینگ» (Friedrich Schelling) فیلسوف و «فردریش هولدرلین» (Friedrich Hölderlin) شاعر آلمانی هم‌کلاس و دوست شد. این سه تن باهم در توجه به انقلاب فرانسه و انتقاد از فلسفه کانت هم‌راه بودند.

هگل، معتقد بود هر آن‌چه عقلانی است واقعی است و هر آن‌چه واقعی است، عقلانی. هگل پس از چندی اعلام کرد که هستی بر اصل تضاد، قائم است و هر آن‌چه در عالم خلقت می‏بینیم متضادی نیز دارد.

درباره هگل، اختلاف نظر فراوان وجود دارد. عده‏ای از فلاسفه او را متفکری مرتجع، عده‏ای دیگر محافظه‏کار و بالاخره بعضی، متفکری تندرو و افراطی می‏دانند. آزادی خواهان او را الهام‌بخش هیتلر و موسولینی می‏دانند و فاشیست‏ها نیز او را پیش‏رو مارکس و لنین می‏شمارند و محکوم می‌کنند.

«پدیدارشناسی روح» (یا پدیدارشناسی ذهن) و «علم منطق» از جمله آثار او هستند. «برتراند راسل» در تاریخ فلسفه‌ی غرب وی را مشکل فهم‌ترین فیلسوف غرب معرفی می‌کند.

1910 میلادی- نخستین هواپیما از عرشه یک کشتی در ویرجینیا  توسط خلبان «یوجین الی» (Eugene Ely) به پرواز درآمد و اندیشه ساختن ناو هواپیما بر را تقویت کرد و 31 سال بعد در 13 نوامبر نخستین ناو هواپیما بر در جنگ غرق شد. این ناو که «آرک رویال» نام داشت و متعلق به انگلستان بود در غرب مدیترانه هدف اژدر یک زیر دریایی قرار گرفت و به زیر آب فرو رفت .

1922 میلادی- رادیو انگلستان آغاز به کار کرد. یک شرکت مختلط انگلیسی ـ آمریکایی مالک این فرستنده رادیویی بود. این کمپانی در 14 دسامبر 1922 «جان ریث» (John Reith) را به مدیریت رادیوی خود منصوب کرد. دولت انگلستان در 1926 دارایی کمپانی را خرید و از آن پس رادیو انگلستان با صدور فرمان پادشاه وقت با نام «بی‌بی‌سی» دولتی شده است. از سال 1932، موج کوتاه را بر فرستنده‌های بی‌بی‌سی اضافه کرد و سرویس جهانی به وجود آورد.

1948 میلادی- «چارلز فیلیپ آرتور جورج» (Charles Philip Arthur George) معروف به «شاه‌زاده چارلز»، «شاه‌زاده‌ی ولز» (Prince of Wales) در کاخ باکینگهام لندن متولد شد. وی پسر بزرگ «ملکه الیزابت» ملکه پادشاهی متحد و قلمروهای هم‌سود است. پرنس چارلز در مقام ولیعهدی پادشاهی متحده و ایرلند است و در صورت مرگ یا کناره‌گیری ملکه الیزابت، گزینه اول برای پادشاه شدن در پادشاهی متحد خواهد بود.

در 1969 با برپایی جشنی، «تاج شاه‌زاده‌ی ولز» از سوی ملکه به وی عطا شد. همسر اول او «پرنسس دیانا»، شاهدخت معروف پادشاهی متحد بود که یک سال پس از طلاق از چارلز در سال ۱۹۹۷ کشته شد.

وی در سال ۱۹۶۶ حدود دو سال در مدرسه‌ای در ایالت ویکتوریا در استرالیا درس خواند. سپس به بریتانیا بازگشت و تحصیلات عمومی خود را یک سال بعد به پایان رساند. در خانواده سلطنتی بریتانیا رسم بر این بوده‌ است که فرزندان پس از تمام کردن تحصیلات عمومی به آموزش نظامی مشغول شوند. اما پرنس چارلز نخستین کسی است که این رسم را کنار نهاد و به کالج «ترینیتی» (Trinity) در دانش‌گاه کمبریج رفت. وی در سال ۱۹۷۰ در حوزه‌هایی مانند مردم‌شناسی و باستان‌شناسی فارغ‌التحصیل شد و مدرک کارشناسی ارشد را از همین دانش‌گاه دریافت کرد.

1294 خورشیدی- مجلس سوم شورای ملی منحل شد. مجلس شورای ملی در جریان جنبش مشروطه و بر پایه اولین قانون اساسی ایران تشکیل شد و هم‌راه با مجلس سنا، در حکم پارلمان ایران بود. دوره سوم مجلس شورای ملی در  آذر 1293 توسط احمدشاه قاجار و با حضور شصت و هشت نماینده گشایش یافت. با ورود قوای روس، انگلیس و عثمانی و تبدیل ایران به صحنه جنگ، این مجلس نیز بیش از یک سال دوام نیاورد. مورخین  دلیل انحلال مجلس را از اکثریت افتادن شمار نمایندگان این مجلس عنوان کرده‌اند‌. گفته می‌شود بسیاری از نمایندگان این دوره از مجلس شورای ملی با حضور در قم و تشکیل «کمیته دفاع ملی» با توجه به وضعیت بحرانی کشور، مجلس را به حال تعطیل در‌آوردند.

      ———————————————–

برخی از روی‌دادهای دیگر

روز جهانی دیابت- شکل‏گیری و توسعه پدیده شهرنشینی، تغییر الگوی غذایی و کاهش تحرک و فعالیت بدنی مناسب، شرایط مساعدی برای افزایش میزان قند خون و ابتلا به بیماری دیابت را پدید آورده است. دیابت از جمله بیماری‏هایی است که هر سال در جهان گسترش می‏یابد.

1889 میلادی- «جواهر لعل نهرو»  (Jawaharlal Nehru) از رهبران جنبش استقلال هند و کنگره ملی هند به دنیا آمد. او به عنوان اولین نخست‌وزیر هند پس از اعلام استقلال در  اگوست ۱۹۴۷ انتخاب شد.

منبع‌ها‌:

ویکی‌پدیا (انگلیسی و فارسی)

راسخون

نیویورک تایمز

Iranian history


 


رادیو کوچه

مهم‌ترین عنوان‌های مطبوعات امروز ایران:

خراسان

1) گزارش‌ها از مذاکرات اوباما با روسای جمهور روسیه و چین درباره ایران

http://www.khorasannews.com/News.aspx?type=1&year=1390&month=8&day=23&id=1204144

در حالی که باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا پس از مذاکره با روسای جمهوری چین و روسیه اعلام کرد که این ۳ کشور به سوی یک «سیاست مشترک علیه ایران» گام برمی‌دارند آسوشیتدپرس در گزارشی از این مذاکرات اعلام کرد: اما اظهارات اوباما درباره اتحاد با دیمیتری مدودف رییس جمهوری روسیه و هوجین تائو رییس جمهوری چین توسط هیچ یک از آن دو انعکاس نیافت. در همین حال مهر گزارش داد: اوباما برای لغو قانون «جکسون ونیک» که یکی از موانع عضویت روسیه در سازمان تجارت جهانی است با کنگره مذاکره می‌کند.

2) مجلس تجدیدنظر در روابط با آژانس انرژی اتمی را بررسی می‌کند

http://www.khorasannews.com/News.aspx?type=1&year=1390&month=8&day=23&id=1204124

جلسه علنی روز گذشته مجلس با واکنش قاطع نمایندگان ملت نسبت به گزارش اخیر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هم‌راه بود. علی لاریجانی رییس مجلس نیز با بی مبنا خواندن گزارش آمانو گفت: «مجلس بررسی مجددی درباره نحوه هم‌کاری با آژانس انجام خواهد داد.» به گزارش خبرنگار پارلمانی خراسان علی لاریجانی در نطق پیش از دستور خود در ابتدای جلسه علنی دیروز مجلس با اشاره به گزارش اخیر مدیرکل آژانس علیه ایران، تصریح کرد: «ابعادی که با سرو صدای زیاد چند هفته‌ای در ضمائم گزارش آمده است، چیز جدیدی مطرح نکرده بلکه دعاوی است که همیشه در گزارش دو کشور آمریکا و رژیم صهیونیستی بوده ‌و به همه این اطلاعات مغلوط پاسخ داده شده است و بارها آقای البرادعی اعلام کرد ما به اطلاعات موثق نرسیدیم.»

حجت‌الاسلام حسین سبحانی نیا عضو هیت رییسه مجلس و نماینده نیشابور در این باره به خراسان گفت: «به طور قطع بررسی بازنگری در هم‌کاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در دستور کار کمیسیون قرار می‌گیرد.»

جام جم

1) صالحی: آژانس، مسوول نظارت بر فعالیت‌های موشکی کشورهای عضو نیست

http://www.jamejamonline.ir/papertext.aspx?newsnum=100859330631

وزیر امورخارجه در خصوص گزارش اخیر آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای گفت: آژانس صرفن مسوول مراقبت از فعالیت‌های هسته‌ای کشورهای عضو است و نظارت بر فعالیت‌های موشکی اعضا جزو مسوولیت‌های آن نیست.

2) اعتراض میلیون‌ها سوری‌ به اقدام اتحادیه عرب

http://www.jamejamonline.ir/papertext.aspx?newsnum=100859318687

تصمیم روز شنبه اتحادیه عرب مبنی بر تعیین ضرب‌الاجل سه روزه برای تعلیق عضویت سوریه، بازتاب‌های گسترده‌ای را در داخل و خارج این کشور داشت. به همین مناسبت روز گذشته میلیون‌ها نفر از مردم استان‌های سراسر سوریه با حضور در خیابان‌ها اقدام اتحادیه عرب علیه کشورشان را محکوم و حمایت خود را از بشار اسد اعلام کردند. به گزارش ایسنا، مردم با حضور در میدان‌های السبع بحرات و الامویین در دمشق، مخالفت خود را با تصمیم اخیر اتحادیه عرب مبنی بر تعلیق عضویت سوریه در این اتحادیه اعلام کردند.

اعتماد

1) افزایش 15 درصدی قیمت‌ها در کشور

http://www.etemaad.ir/Released/90-08-23/150.htm

افزایش 5 تا 15درصدی قیمت‌ها، تعطیلی چهارهزار و 700 واحد در شهرک‌های صنعتی طی 27 سال اخیر که 18درصد کل واحدهای شهرک‌های صنعتی را شامل می‌شود، متاثر شدن هزار و 500 واحد از افزایش قیمت حامل‌های انرژی و غیرفعال شدن 83 واحد ناشی از اجرای هدف‌مندسازی یارانه‌ها اخبار وزیر صنعت، معدن و تجارت در میان فعالان بخش خصوصی کشور بود. با وجود این آمارها، غضنفری از کسانی گلایه کرد که در ماه‌های گذشته از تعطیلی واحد‌های تولیدی سخن گفته بودند.

2) مرگ مشکوک فرزند محسن رضایی

http://www.etemaad.ir/Released/90-08-23/150.htm

این روزها آقازاده‌ها بیش از پدران خود در صدر خبرها هستند، از ربوده شدن فرزند شهاب‌الدین صدر و شایعاتی درباره ارتباط فرزند رییس کمیسیون امنیت ملی مجلس با پرونده اختلاس که البته از سوی پدر تکذیب شد تا مرگ فرزند دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام که روز گذشته از سوی پای‌گاه اطلاع‌رسانی محسن رضایی منتشر شد.

رسالت

1) سه میلیون حساب بانک صادرات مسدود شد

http://www.resalat-news.com/Fa/?code=82916

بین دو تا سه میلیون حساب بانک صادرات کشور از صبح شنبه به دلیل مغایرت مشخصاتی و داشتن اطلاعات غلط توسط سیستم مرکزی این بانک مسدود شده است. تمام حساب‌های بانک صادرات در کشور از صبح روز 21 آبان ماه بنا به دلایلی مسدود یا راکد است و وقتی مراجعان برای برداشت پول به خودپردازها مراجعه می‌کنند با این پیغام روی صفحه مانیتور دست‌گاه روبه‌رو می‌شوند که «حساب شما مسدود یا راکد است»

2) بازداشت 2 تبعه کویتی به اتهام جاسوسی در آبادان

http://www.resalat-news.com/Fa/?code=82926

فرمان‌دار ویژه آبادان از بازداشت دو تبعه کویتی به اتهام جاسوسی در سطح این شهر خبر داد. بهرام ایلخاص‌زاده در گفت‌وگو با فارس در آبادان اظهار داشت: این دو تبعه کویتی با تجهیزات کامل جاسوسی توسط سربازان گم‌نام صاحب الزمان در سطح شهر بازداشت شدند.

دنیای اقتصاد

1) رد احتمال خراب‌کاری در انفجار زاغه مهمات

http://www.donya-e-eqtesad.com/Default_view.asp?@=277689

یک روز پس از حادثه انفجار زاغه مهمات سپاه در حوالی ملارد که صدا و لرزش آن در تهران و کرج نیز احساس شد، هنوز علت حادثه به درستی معلوم نشده است. با این حال، سردار شریف، مسوول روابط عمومی سپاه احتمال هرگونه خرابکاری را منتفی اعلام کرده است. نماینده شهریار و ملارد در مجلس اما علت حادثه را جا به جایی مهمات اعلام کرده و در توضیح حضور سردار تهرانی مقدم، مسوول جهاد خودکفایی سپاه در محل حادثه گفته است که وی هنگام جابه جایی مهمات در کنار سایر افراد حضور داشته و به همین دلیل به شهادت رسیده است.

2) رکوردشکنی سلیمی در وزنه‌برداری جهان

http://www.donya-e-eqtesad.com/Default_view.asp?@=277718

به گزارش ایسنا، بهداد سلیمی در رقابت‌های وزنه‌برداری قهرمانی جهان در حرکت سوم خود وزنه 214 کیلوگرم را بالای سر برد و رکورد پیشین را که با 213 کیلوگرم در اختیار رضازاده بود، ترقی بخشید.


 


خبر / رادیو کوچه

مقام‌های ارشد بحرین روز دوشنبه، 14 نوامبر، اعلام کردند پنج نفری که اوایل ماه جاری میلادی به ظن توطئه برای انجام حملاتی در این کشور بازداشت شدند، تحت حمایت جمهوری اسلامی بوده‌اند.

سخن‌گوی دادستانی بحرین می‌گوید که یکی از این پنج نفر که دستگیری آن‌ها روز گذشته اعلام شد، از سوی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروهای بسیج ایران آموزش نظامی دیده و کمک مالی دریافت کرده بود.

منامه اعلام کرد این عده قصد داشتند به سفارت عربستان سعودی در این کشور، بزرگ‌راه میان بحرین و عربستان و وزارت کشور بحرین حمله کنند.

حکومت بحرین در چند ماه اخیر ایران را به تحریک اکثریت ناراضی علیه خاندان سلطنتی آل خلیفه متهم کرده است.

در واکنش به اظهارات سخن‌گوی دادستانی بحرین، حسین امیرعبداللهیان، معاون وزیر خارجه جمهوری اسلامی، در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی العالم، گفته است که «این‌گونه اتهامات بی‌اساس، سناریوی مضحک ساختگی آمریکا به روش بحرینی است.»

ظاهرن اشاره آقای عبداللهیان به اتهام مقامات آمریکایی در مورد دست داشتن نیروی قدس سپاه پاسدار در توطئه‌ای برای ترور سفیر سعودی در واشنگتن است که مقامات جمهوری اسلامی آن را تکذیب کرده‌اند.

مقام‌های بحرین می‌گویند این مظنونان قصد داشتند از طریق قطر و سوریه خود را به ایران برسانند و از آن‌ها علاوه بر دلار، پول ایرانی نیز به دست آمده است.

بنا به گزارش‌ها چهار نفر از این عده در قطر و یک نفر در بحرین بازداشت شده‌اند.

قرار است این پنج نفر تا زمان تکمیل تحقیقات ۶۰ روز در بازداشت نگه‌داری شوند.

بیشتر بخوانید:

«ایران هیچ‌گونه مسوولیتی در طرح ترور سفیر عربستان ندارد»


 


خبر / رادیو کوچه

صبح روز دوشنبه، 14 نوامبر، یک فضاپیمای روسی با دو فضانورد روس و یک آمریکایی از قزاقستان راهی فضا شده است.

از زمان سقوط موشکی مشابه اما بدون سرنشین در ماه اوت، کلیه ماموریت‌های انسانی به فضا برای سه ماه معلق شده بود.

اما این فضانوردان پیش از پرواز نسبت به امنیت آن ابراز اطمینان کردند.

این سه نفر جای‌گزین خدمه کنونی ایست‌گاه بین‌المللی فضایی می‌شوند.

سه فضانوردی که راهی فضا شدند در آخرین اظهار نظرها پیش از پرتاب در گفت‌وگو با رسانه‌ها تاکید کردند که به فناوری سویوز اطمینان دارند و هیچ نگرانی‌ای ندارند.

این اولین پرواز دان بربنک فضانورد ۵۰ ساله آمریکایی با فضاپیمای سویوز است. آناتولی ایوانیشین ۴۲ ساله و آنتون شکاپلروف ۳۹ ساله که هر دو روس هستند برای اولین بار به فضا می‌روند.

این گروه پس از سفری دو روزه در کنار ایست‌گاه فضایی پهلو خواهند گرفت تا جای‌گزین مایک فوسوم از ناسا، ساتوشی فوروکاوا از ژاپن و سرگئی ولکوف از روسیه شوند.

این اولین مورد از اعزام فضانوردان به ایست‌گاه فضایی از زمان بازنشستگی ناوگان شاتل‌های ناسا‌- سازمان فضانوردی آمریکا‌- در ماه ژوئیه پس از ۳۰ سال است.

طی چندین سال آینده روسیه مسوول انتقال فضانوردان به ایست‌گاه فضایی خواهد بود.

رییس سازمان فضایی روسیه در ماه اوت گفت که سقوط آن موشک یک حادثه «نادر» در اثر گرفتگی یک لوله سوخت بود.

بیشتر بخوانید:

«ناسا طرح سیستم تازه پرتاب فضایی را رونمایی کرد»


 


خبر / رادیو کوچه

شام‌گاه یک‌شنبه، 13 نوامبر، بهداد سلیمی، وزنه‌بردار ایرانی موفق شد در حرکت یک ضرب دسته فوق سنگین رقابت‌های جهانی وزنه‌برداری در فرانسه، با بالا بردن وزنه ۲۱۴ کیلوگرمی رکورد جهانی این رشته را به نام خود ثبت کند.

پیش از این رکورد حرکت یک ضرب دسته فوق سنگین جهان ۲۱۳ کیلوگرم بود که به حسین رضازاده، وزنه‌بردار مشهور ایرانی تعلق داشت.

به گزارش مهر، بهداد سلیمی در جریان این مسابقات در حرکت یک ضرب موفق شد در حرکات اول و دوم به ترتیب وزنه‌های ۲۰۱ و ۲۰۹ کیلوگرمی را به راحتی بالای سر ببرد، و در حرکت آخر با انتخاب وزنه ۲۱۴ کیلوگرمی، توانست رکورد جهانی این رشته را که در هشت سال گذشته از آن حسین رضازاده بود، بشکند.

حسین رضازاده در طی عمر ورزشی خود ۱۴ مدال طلای جهانی، آسیایی و المپیک را کسب کرده و چند بار رکورد وزنه برداری فوق سنگین جهان را بهبود بخشیده بود.

در همین حال مدال نقره حرکت یک ضرب در دسته فوق سنگین وزن به آیهور شیمیچنکو از اوکراین رسید.

سجاد انوشیروانی، از دیگر وزنه برداران ایرانی نیز توانست با مهار وزنه ۱۹۸ کیلوگرمی، مدال برنز رقابت‌های پاریس را در این دسته از آن خود کند.

۲ روز پیش یکی دیگر از اعضای تیم وزنه‌برداری ایران نیز موفق شده بود مدال طلای مسابقات جهانی وزنه برداری پاریس را کسب کند.

کیانوش رستمی، روز جمعه در رقابت‌های ‌وزنه‌برداری قهرمانی جهان در پاریس، در وزن ۸۵ کیلوگرم صاحب مدال طلا شد.

رستمی که در دسته ۸۵ کیلوگرم با بالای سر بردن وزنه ۱۷۳ کیلوگرمی به مدال برنز رسیده بود، در حرکت دوضرب با مهار وزنه ۲۰۹ کیلوگرم به مدال طلا رسید.

او با مجموع ۳۸۲ کیلوگرم به مدال طلای مجموع هم دست پیدا کرد و قهرمان شد.

به این ترتیب تیم ملی وزنه برداری ایران با کسب ۳ مدال طلا، ۲ نقره و یک برنز توانست با مجموع ۴۹۵ امتیاز به مقام سومی تیمی برسد و به این ترتیب برای نخستین بار در تاریخ این رشته ورزشی، به روی سکو برود.

رتبه های نخست و دوم تیمی این دوره از رقابت‌ها را تیم‌های چین و روسیه به ترتیب با ۵۶۸ و ۵۴۲ امتیاز از آن خود کردند.

رقابت‌های جهانی وزنه‌برداری پاریس از ۱۴ آبان آغاز شد و شام‌گاه یک‌شنبه، با برگزاری رقابت‌های دوضرب دسته فوق‌سنگین به کار خود پایان داد.

بیشتر بخوانید:

«محرومیت مادام‌العمر رضا‌زاده از فعالیت حرفه‌ای در وزنه‌برداری»


 
شما این خبرنامه را به این دلیل دریافت می کنید که ایمیل شما پس از تایید وارد لیست دریافت کنندگان شده است. برای لغو عضویت از این خبرنامه به این لینک مراجعه کنید برای دریافت لیست کامل خبرنامه های سبزنامه به help@sabznameh.com ایمیل بزنید.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

خبرهاي گذشته